Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




14-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 10 voedingsmiddelen die moeilijk te verteren zijn

10 voedingsmiddelen die moeilijk te verteren zijn


http://static2.hln.be/static/photo/2013/18/2/12/20130813112010/media_xll_6053532.jpg


Iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel, winderigheid, zuuroprispingen of gewoon een ongemakkelijk gevoel na het eten. De oorzaak daarvan ligt vaak bij enkele voedingsmiddelen, die moeilijk te verteren zijn. Wij zetten tien grote schuldigen op een rijtje.

1. IJsjes
IJs bevat erg veel vet en zuivel, waardoor het pijnlijke krampen, een opgeblazen gevoel en een indigestie kan veroorzaken. Zeker wie lactose-intolerant, moet ver wegblijven van ijs of kiezen voor zuivelvrije alternatieven.

2. Bonen
Hoewel bonen rijk zijn aan vezels en proteïnes, bevatten ze ook oligosacharide, een suikertype dat moeilijk te verteren is. Als deze suiker je dikke darm bereikt, leidt dat vaak tot winderigheid. Studies hebben aangetoond dat het weken van je bonen de winderigheid vermindert, zonder de voedingsinhoud aan te tasten.

3. Gekruid voedsel
Het is moeilijk om pikant voedsel op te geven als je ervan houdt, maar iedereen met maag- en darmproblemen moet ervan wegblijven. Kruiden staan er immers om bekend dat ze het slijmvlies van de slokdarm irriteren, waardoor je een vervelend gevoel van maagzuur krijgt na het eten.

4. Citrusdrankjes
Citrusdrankjes kunnen bijdragen aan je opname van vitamine C, maar het citroenzuur dat ze bevatten kan je slokdarm irriteren. Als jij last hebt van refluxsymptomen, moet je deze drankjes zeker uit je dieet weren.

5. Gefrituurd voedsel
Met het hoge vetgehalte is het geen verrassing dat gefrituurd voedsel problemen in de maag veroorzaakt. Probeer dit dus te vermijden of kies voor gezondere alternatieven, zoals frietjes uit de oven. Die zijn makkelijker te verteren, omdat ze minder vet en olie bevatten dan de traditionele frietjes.

6. Aardappelpuree
De meeste puree zit vol melk of room, dus moeten mensen die lactose-intolerant zijn er zeker van wegblijven. Een gezonder alternatief, met veel minder calorieën, is een puree van bloemkool en koriander.

7. Chocolade
Chocolade bevat stimulerende middelen zoals cafeïne en is rijk aan vet. Deze combinatie zorgt ervoor dat het moeilijker is om het product te verteren. Als je het toch niet kan laten, kies je beter voor donkere dan voor melkchocolade.

8. Rauwe ajuinen
Als ze rauw gegeten worden, kunnen ajuinen de maag van streek maken door de productie van gas. Als je de uien stooft, zou het probleem opgelost moeten zijn.

9. Groenten uit de kruisboomfamilie
De vezel- en voedingsrijke groenten uit de kruisboomfamilie, zoals bloemkool en broccoli, hebben heel wat voordelen voor je gezondheid. Helaas bevatten ze ook een complexe suikersoort, raffinose, waarvan geweten is dat het leidt tot het opbouwen van gas en een opgeblazen gevoel.

10. Suikervrije kauwgom
Sorbitol, een ingrediënt dat gevonden wordt in veel suikervrije kauwgoms, kan leiden tot winderigheid. Maar ook het kauwen zelf kan je buik toen opzwellen, omdat je veel lucht binnenkrijgt bij het kauwen.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driekwart van Vlaamse jongeren heeft soms last van oorsuizen

Driekwart van Vlaamse jongeren heeft soms last van oorsuizen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/11/2/20130814125141/media_xll_6056567.jpg


75 procent van de Vlaamse jongeren lijdt aan tijdelijk oorsuizen en een op de vijf kampt met permanente tinnitus. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen waaruit het wetenschappelijk magazine EOS citeert. Jongeren zouden zich ook weinig bewust zijn van het probleem.

Het aantal gevallen van gehoorschade is in de laatste twintig jaar enorm toegenomen. Dat komt vooral doordat ze langer en meer blootgesteld worden aan luide muziek.

De Universiteit Antwerpen ondervroeg bijna 4.000 Vlaamse jongeren tussen 14 en 18 jaar oud. Drie kwart van de jongeren ervaart na een avondje uit tijdelijke symptomen van oorsuizen. Een op vijf van de jongeren heeft permanent last van oorsuizen of tinnitus. Jongens hebben met 20 procent meer last dan meisjes, waar 17 procent aangeeft aan blijvende tinnitus te lijden.

Jongeren zouden zich ook niet goed bewust zijn van de gevaren van te luide muziek. Maar liefst 95 procent is niet bekommerd om permanent oorsuizen. Slechts vijf procent van de Vlaamse jongeren draagt gehoorbescherming bij het uitgaan.
 
De onderzoekers luiden dan ook de alarmbel. Ze pleiten voor nieuwe en aangepaste preventiecampagnes, want de huidige acties leggen te veel de nadruk op gehoorschade in het algemeen. Het zou beter zijn om de aandacht te vestigen op symptomen zoals tijdelijk en permanent oorsuizen, heet het. Ook zouden persoonlijke ervaringen moeten helpen om jongeren te sensibiliseren, aldus de onderzoekers. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Getty Museum stelt kunstwerken gratis beschikbaar

Getty Museum stelt kunstwerken gratis beschikbaar


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/16/6/20130814110335/media_xll_6055926.jpg


Het gerenommeerde Getty Museum in Los Angeles, Californië, stelt 4.600 van zijn kunstwerken, waaronder wereldberoemde schilderijen van onder andere Rubens, Van Dyck en Manet, gratis ter beschikking op zijn website.

Het initiatief, dat gisteren werd aangekondigd, kadert volgens Getty in zijn overtuiging dat kunst begrijpen van de wereld een betere plaats kan maken - eveneens het idee waarop het museum is gesticht. Het heeft naar eigen zeggen ook educatieve doeleinden, zodat artiesten, kunstkenners, docenten, studenten en schrijvers de werken kunnen aanschouwen en eruit kunnen leren.

Gebruikers kunnen specifiek zoeken in de volledige collectie of ook via de downloadknop naast elk kunstwerk. De afbeeldingen mogen zowel voor niet-commercieel als voor commercieel gebruik dienen, zolang het Getty Museum als bron wordt vermeld. Getty vraagt voor elke download ook specifieke informatie over het doel ervan. De afbeeldingen zijn te downloaden in hoge resolutie.

Tussen de 4.600 vrijgegeven werken zitten heel wat bekende stukken van schilders als Peter Paul Rubens, Anthony Van Dyck, Rembrandt Van Rijn, Vincent Van Gogh, Claude Monet en Leonardo Da Vinci. Een van de beroemdste werken uit het Getty Museum, 'De intocht van Christus in Brussel' van de Belg en symbolist James Ensor, is evenwel niet te downloaden.

In de toekomst wil het Getty Museum nog meer werken vrijgeven. In afwachting selecteerden we voor u alvast tien topwerken in een fotoreeks. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiener wil autisme aanpakken met Google Glass

Tiener wil autisme aanpakken met Google Glass


http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/9/12/20130814091612/media_xll_6055647.jpg

Voss hoopt dat hij de toekomst van mensen met een autismestoornis kan veranderen dankzij zijn software en Google Glass


Een Duitse 18-jarige tiener heeft een applicatie voor Google Glass ontwikkeld die de gemoedstoestand van een gesprekspartner van zijn gezicht afleest en die informatie aan de gebruiker doorgeeft. Psychiaters zijn enthousiast over de ontwikkeling, omdat ze geloven dat die personen met een autismestoornis kan helpen.

Catalin Voss is een 18-jarige Duitser die in oktober mag beginnen aan de prestigieuze Stanford-universiteit in het Californische Palo Alto, waar tal van tech-bedrijven gevestigd zijn. Voss werd geselecteerd na steun van de legendarische computerwetenschapper en Macintosh-'founding father' Steve Capps, met wie hij nu samenwerkt in de startup PayNearMe.

Voss heeft ondertussen ook al zijn eigen bedrijfje opgericht, met de naam Sension. Dat bedrijf mikt vooral op de educatieve sector en wil software ontwikkelen die het mogelijk maakt om oogbewegingen te volgen, zodat lessen en colleges afgestemd kunnen worden op het gedrag van de studenten. Wanneer iemand bijvoorbeeld niet meer oplet en niet meer naar een lesvideo kijkt, registreert Sension dat en kan de docent daarop inspelen.

Maar Voss' software biedt ook andere mogelijkheden: zo moet het mogelijk zijn om gezichtsherkenning te integreren in de software, zodat die, in Google Glass, de gebruiker meer informatie kan geven over de gezichtsuitdrukking en emoties van anderen. Dat kan een grote hulp zijn voor mensen met een autisme- of andere stoornis.

Voss kreeg voor zijn idee al een eerste geldinjectie van een investeerder, en ook psychiaters zijn enthousiast. "Een groot deel van de trainingen in sociale vaardigheden gebeurt vandaag in een volledig artificiële setting. Wanneer we die training op het moment zelf kunnen voorzien, kan dat veel voordeel bieden", zegt psychiater Derek Ott van de Universiteit van Californië UCLA. "Maar mensen leren om gezichtsuitdrukkingen te herkennen is één ding, hen leren hoe die te beantwoorden is nog een ander paar mouwen. Al is dit idee wel een positief begin."

Ook Steve Capps is vol lof over het idee van zijn pupil Voss. "Ik heb zelden iemand gezien met zo'n ongelooflijke combinatie aan creativiteit, intelligentie en sociale vaardigheden. Ken je die mop over het verschil tussen de introverte nerd en de extroverte nerd? De laatste kijkt naar jouw schoenen in plaats van naar de zijne. En Voss is meer dan die laatste." (br.hln - foto reuters)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Status Quo - What You're Proposing

Status Quo - What You're Proposing

Klik op de foto om hun te beluisteren





Status Quo is een Britse rockband, opgericht in 1962 door Alan Lancaster en Francis Rossi.


Status Quo, Ook wel bekend als The Quo of gewoon Quo, is een Engelse rock band wiens muziek gekarakteriseerd wordt door een sterke boogie en boogie-woogie stijl. De wortels van de groep lagen bij "The Scorpions" opgericht door schoolgangers Francis Rossi en Alan Lancaster in 1962. Na diverse lineup veranderingen, werd de band eind 1967 "The Status Quo", hetgeen uiteindelijk "Status Quo" werd in 1970. Ze hadden uiteindelijk meer dan 60 bekende hits in het Verenigd Koninkrijk, meer dan welke andere rock band ook in de geschiedenis. 22 van hun singles bereikten de top tien in het Verenigd Koninkrijk.



» Reageer (0)
13-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom shoppen om jezelf te troosten geen goed idee is

Waarom shoppen om jezelf te troosten geen goed idee is


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/15/14/20130813085136/media_xll_6053069.jpg


Veel vrouwen zoeken wel eens troost in shoppen als ze zich ongelukkig of eenzaam voelen. Maar hoewel jezelf verwennen met iets nieuws wel zorgt voor een kortstondige opflakkering, blijkt uit nieuw onderzoek dat het helemaal niet helpt om je humeur te verbeteren. Integendeel zelfs, want na het shoppen is de kans groot dat je nog eenzamer bent.

Voor het onderzoek werden de gegevens van 2.500 consumenten gedurende zes jaar geanalyseerd. Zo konden de wetenschappers van de University of Chicago vaststellen dat eenzaamheid inderdaad bijdraagt tot materialisme (het gehechte belang aan het bezitten van materiële zaken), maar dat er ook een omgekeerd effect is. Materialisme kan immers sociale relaties 'verdringen' en zo de eenzaamheid verhogen.

Volgens de wetenschappers kan je door het shoppen om eenzaamheid te verdrijven zelfs in een vicieuze cirkel terechtkomen. Daarbij gaat de persoon in kwestie shoppen omdat hij zich eenzaam voelt, voelt hij zich daarna nog eenzamer en blijft hij daarom shoppen, waardoor hij zich eenzaam blijft voelen.

Maar voor je je bankkaart uit het raam gooit, merkten de wetenschappers op dat de vicieuze cirkel enkel het geval is bij twee van de drie subtypes van materialisme.

Het gaat om 'kopen als een bron van geluk' (waarbij de materiële bezittingen bijdragen tot je geluk, omdat je een innerlijke leegte opvult) en 'succes op basis van bezit' (waarbij je materiële zaken gebruikt als maatstaf van hoe goed je het doet in het leven in vergelijking met andere mensen). Deze twee subtypes zorgden na verloop van tijd allebei voor een verhoogde eenzaamheid.

Het derde type van materialisme 'kopen centraal' (waarbij je mooie of luxueuze zaken koopt omdat je er gelukkig van wordt) bleek daarentegen de eenzaamheid te verlagen.

Een vergelijkbare vaststelling: terwijl eenzaamheid bijdraagt tot de eerste twee types materialisme, had het geen effect op het derde type.

Als je bijvoorbeeld een designerjurk koopt omdat je hem mooi vindt en genoot van het uitkiezen, dan kan je wat minder eenzaam worden. Als je daarentegen op voorhand verwacht dat de jurk een innerlijk gevoel van ongelukkigheid geneest, of als je ermee wil laten zien aan vrienden en collega's hoe goed je het doet, kan je je uiteindelijk verdrietiger en eenzamer voelen dan voor het shopuitje.

Je afvragen waarom je iets koopt, is daarom een must, zo luidt de conclusie van het onderzoek dat gepubliceerd werd in het 'Journal of Consumer Research'. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De problemen die linkshandigen moeten trotseren

De problemen die linkshandigen moeten trotseren


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/16/4/20130813114042/media_xll_6053614.jpg


Iets meer da een op de tien mensen is linkshandig en die hebben vandaag, op dag van de linkshandigen, een reden om te vieren. Wat velen niet beseffen, is dat ze het moeilijker hebben om te leven in de wereld die gedomineerd wordt door rechtshandigen. Daarom zetten we de moeilijkheden waar ze dagelijks mee te maken krijgen op een rijtje.

Iets meer mannen dan vrouwen zijn linkshandig. De reden hierachter is nog niet gekend, maar een studie uit 2007 ontdekte wel een gen dat met linkshandigheid in verband werd gebracht. Als je moeder linkshandig is, dan heb je zelf dubbel zoveel kans om dit zelf ook te zijn. Wetenschappers geloven ook dat omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap of de jeugd hier een invloed op hebben.

Een studie suggereert wel dat linkshandigen agressiever en soms destructiever zijn dan rechtshandigen, zij zijn kalmer en toleranter. Toch moeten deze mensen zich niet minderwaardig voelen, want heel wat genieën waaronder Leonardo da Vinci en Obama zijn linkshandig. Verschillende studies hebben zelfs aangetoond dat linkshandigen gemiddeld zelfs iets beter scoren op iq-tests. Een ding staat wel vast, het is niet nodig dat je een kind dwingt om rechtshandig te worden, het is beter hen te helpen hun motorische vaardigheden te ontwikkelen.

Het leven voor linkshandigen is moeilijker. Voor hen is het niet zo evident om een schaar, een blikopener, een muzikaal instrument, een boek te hanteren. Zo komen linkshandigen vaker in het ziekenhuis terecht door een fout gebruik van gereedschap en instrumenten. De onderzoeken over de levensverwachting van rechtshandigen spreken elkaar tegen. Een onderzoek uit 1994 heeft geen verschil aangetoond tussen de levensverwachting van links- en rechtshandige cricketspelers. Andere studies toonden echter aan dat ze gemiddeld bijna tien jaar minder lang leven. Wetenschappers hebben gesuggereerd dat linkshandigheid gepaard gaat met een zwakker immuunsysteem.

Door dit vooroordeel echter werden vroeger linkshandigen verplicht rechtshandig te worden. Dit kan verklaart waarom er nu meer linkshandigen bij de jongere bevolkingsgroepen zijn.  (br.hln)



» Reageer (0)
12-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Doors - Gloria

The Doors - Gloria

Klik op de foto om ze te beluisteren





The Doors was een Amerikaanse band uit de jaren 1965-1973.

The Doors geldt als een van de grootste bands van de jaren zestig. De muziek is een mengsel van blues, rock, psychedelisch, klassiek en jazz. Het opruiende en compromisloze optreden van Morrison maakte hun optredens radicaal en controversieel.

Wat in de muzikale bezetting opvalt, is de afwezigheid van een basgitaar. Er is gezocht naar een bassist, maar niemand wilde de baspartijen op de manier spelen die werd voorgesteld. De baspartijen worden daardoor door Ray Manzarek met zijn linkerhand gespeeld op een Fender Rhodes Piano Bass, die bovenop zijn Continental Vox orgel was geplaatst. In de studio werd tijdens opnames wel gebruikgemaakt van bassisten, o.a Douglas Lubahn.

Robby Krieger is een veelzijdige gitarist. Hij begon op zijn zestiende te spelen op een Spaanse gitaar en kreeg later les van Ravi Shankar op sitar en sarod. Na het zien van een optreden van Chuck Berry kiest hij voor een wijnrode Gibson SG. Gemengd met zijn voorkeur voor blues, de slidegitaar en het met de vingers bespelen van de snaren in plaats van met een plectrum beschikt Robby Krieger over een opvallende speelstijl.

The Doors brachten een opvallend lang nummer (11:39) op plaat uit: 'The End'. Bij live-optredens werd dit nog verder opgerekt, zodat sommige nummers wel 25 minuten duurden. Grote delen van het nummer werden dan geïmproviseerd. Soms droeg Morrison daar doorheen zijn poëzie voor, soms improviseerde hij poëzie. Een goed voorbeeld daarvan is terug te vinden op de Matrix-tapes (1967), die alleen nog via het bootlegcircuit verkrijgbaar zijn.

De harmonieën worden grotendeels bepaald door de lage stem van Morrison die afsteekt tegen de schelle klanken van het rockorgel van Manzarek. Vaak wordt een ostinato gebruikt. In de improvisatieronden wordt vaak gebruikgemaakt van de turnaround, een van oorsprong uit de jazz stammende akkoordenstructuur die zich steeds herhaalt. Dit staat eindeloze improvisaties toe. In de partituren bedienden The Doors zich vaak van een harmonische of melodische mineurtoonladder. Ook none-akkoorden, pentatoniek en soms zelfs dodecafonie komen voor. Al deze middelen leveren een scala aan mogelijkheden en worden zeker in de lange nummers veelvuldig gebruikt, wat een grote spanningsboog oplevert.

Tekstueel maken The Doors gebruik van de poëzie van Jim Morrison, die ook zelfstandig te horen is op An American Prayer. Deze richt zich op het mysterie, met vaak droevige en mystieke ondertonen. Veel gedichten en liedteksten zijn autobiografisch en gaan over de jeugd van Morrison. Geweld, seksuele drift en dood zijn belangrijke thema's. Inspiratie hiervoor vond Morrison bij Arthur Rimbaud en Charles Baudelaire, dichters die hem er mede toe deden besluiten zich in Parijs te vestigen. Veel liedteksten zijn echter van Robby Krieger. De tekst van 'The End' leverde de band van alle kanten berispingen op vanwege het onderwerp, het oedipuscomplex. Hippies vonden het te gewelddadig (zeker in de Summer of Love), terwijl conservatieven het moreel verval vonden prediken. Soortgelijke teksten zouden echter van grote invloed blijken voor bijvoorbeeld Pink Floyd.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bestaan de doeken van kunstroof Rotterdam dan toch nog

Doeken van kunstroof Rotterdam bestaan toch nog ?


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/13/13/20130812160742/media_xll_6051928.jpg


De zeven schilderijen die uit Rotterdamse Kunsthal gestolen werden, zouden mogelijk dan toch nog allemaal bestaan. De werken kunnen nog aan Nederland worden teruggegeven, zegt advocate Vasii in het actualiteitenprogramma 'EenVandaag'. Vasii is de raadsvrouw van een van de hoofdverdachten in de kunstroof die morgen voor de rechter in Boekarest moet verschijnen.

De zeven meesterwerken -met een totale waarde van 17 miljoen euro- werden vorig jaar in oktober gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam. Het ging om werken van beroemde kunstenaars als Picasso, Matisse, Monet en Gauguin.

Tot nu toe werd aangenomen dat de Roemeense daders meerdere van die werken verbrand zouden hebben in de woning van de moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru in het Oost-Roemeense dorpje Carcaliu. De kunstdieven hadden de schilderijen naar de moeder gebracht omdat ze merkten dat de schilderijen te beroemd waren om te kunnen verkopen.

Vasii liet eind vorige week al weten dat ze daar niets van gelooft en dat ten minste twee schilderijen in ongeschonden staat weer zullen opduiken. Nu verklaart ze dat er sprake is van teruggave van de schilderijen aan het Nederlandse volk, zonder een voorbehoud over het aantal te maken. De advocate stelt in het interview wel dat dit uitsluitend mogelijk is als "er geen dramatische verandering in de situatie van de verdachten plaatsvindt". Het Roemeense Openbaar Ministerie gaat er nog altijd van uit dat alle zeven schilderijen zijn verbrand.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1.500 jaar oud Maya-fries ontdekt in Guatemala

1.500 jaar oud Maya-fries ontdekt in Guatemala


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/1/5/20130808031805/media_xll_6042260.jpg


Wetenschappers hebben in de ruïnestad Holmul, in het noorden van Guatemala, een groot fries van de Maya's ontdekt. Het beeldhouwwerk, dat  8 meter lang en 2 meter hoog meet, is het grootste object dat ooit is teruggevonden van het Midden-Amerikaanse volk. Het fries is naar schatting zo'n 1.500 jaar oud.

Het beeldhouwerk werd gevonden onder een piramide. De archeologen stuitten op het beeldhouwwerk nadat plunderaars er in de buurt een tunnel hadden gegraven.

Het fries, dat menselijke figuren toont in een mythologische omgeving, verkeert volgens de onderzoekers in bijzonder goede staat. Zo'n 95 procent van de beelden is nog intact. Er zijn ook nog resten te zien van de kleuren die de Maya's gebruikten. Gedacht wordt dat het fries de kroning van een Maya-koning verbeeldt.

De vondst blijft voorlopig bedekt met aarde, zo zeggen de wetenschapper, om het beeldhouwwerk te beschermen. Het fries is te groot om te verplaatsen. Mogelijk kunnen toeristen het op termijn ter plekke bekijken.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer vliegen door warm weer, ook meer spinnen op komst

Meer vliegen door warm weer, ook meer spinnen op komst


http://oi43.tinypic.com/2h4luec.jpg


Door het warme weer van de voorbije weken zijn er meer vliegen dan vorig jaar. Dat zegt Patrick Grootaert, hoofd van het Departement Entomologie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. De toename is volgens de wetenschapper echter niet problematisch.

"De warmte versnelt de levenscyclus en de vliegen planten zich dus sneller voort", zegt Grootaert. "Maar de grotere aanwezigheid van vliegen is dit jaar niet problematisch. Drie of vier jaar geleden was het fenomeen spectaculairder, vooral in steden waar inwoners op vakantie hun volle vuilbakken lieten staan".

De vliegenpopulatie zal overigens snel opnieuw krimpen. De temperaturen liggen alweer wat lager. "Beetje bij beetje zal de overbevoking aan vliegen de komende maand weggewerkt geraken".

De vele vliegen zijn wel goed nieuws voor de spinnen, die daardoor wellicht met veel zullen zijn in het najaar. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Look bestrijdt kanker (en zo pak je de slechte adem aan)

Look bestrijdt kanker (en zo pak je de slechte adem aan)

http://static3.hln.be/static/photo/2013/10/9/12/20130812134254/media_xll_6051567.jpg


Door wekelijks rauwe look te eten, kun je je kans op longkanker bijna halveren, dat heeft een Chinese studie aangetoond. Daarnaast verkort deze plant de duur van een verkoudheid, verlaagt het een hoge bloeddruk, cholesterol en vernietigt dit de E. colibacterie. Het enige nadeel van look is de slechte adem achteraf, experts geven echter tips hoe dit te voorkomen.

Om van de gezondheidsvoordelen look te genieten, kun je dit best rauw eten. Wie dit namelijk twee keer per week doet, heeft 44 procent minder kans op longkanker. Deze plant bevat namelijk allicine, een antibioticum en schimmelbestrijdend bestanddeel. Dit komt vrij wanneer een teentje look geplet wordt, maar het wordt vernietigd als je dit verhit.

Looktabletten worden in Duitsland als medicijn verkocht om atherosclerose, de verharding van aderen wat kan leiden tot hartaanvallen en beroerten. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt volwassenen aan dagelijks 2 tot 5 gram verse look (wat overeenkomt met een teentje) te eten.

Gezondheidsexperte Nikki Page: "Look is een schitterend ingredient, het is erg gezond en bevat heel wat vitamine C. Geen enkel bestandmiddel uit look is schadelijk. Door tijdens de wintermaanden hier meer van te eten, heb je minder lang last van de symptomen van een verkoudheid, deze kun je verkorten van 5,5 tot 4,5 dagen."

Tips
Sommige culinaire experts geloven dat wanneer je rauwe look mengt met een vorm van vet, mayonaise of olijfolie, je het negatieve effect op je adem kunt beperken. Dit kan verklaren waarom guacamole, wanneer look vermengd wordt met de vetten van avocado, nooit zo sterk proeft als wanneer je een teentje pure look zou eten. Na het eten ervan kun je best op een muntblaadje, peterselie of een rauwe koffieboon knabbelen om van de voordelen te genieten. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse prins Johan Friso (44) overleden

Nederlandse prins Johan Friso (44) overleden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/2/4/20130217071955/media_xll_5565139.jpg
Prins Friso met echtgenote Mabel enkele maanden voor het ongeval


De Nederlandse prins Johan Friso is vanochtend op 44-jarige leeftijd overleden in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat heeft de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst vanmiddag bekendgemaakt. Friso overleed aan complicaties die optraden na de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.

De Nederlandse koning Willem-Alexander en zijn gezin zijn momenteel met vakantie in Griekenland. Zij komen zo snel mogelijk naar Nederland terug.

Mabel vierde gisteren 45ste verjaardag
Prinses Mabel, echtgenote van Friso, vierde gisteren nog haar 45-jarige verjaardag in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar haar man sinds begin vorige maand werd verzorgd. Mabel en haar dochters Luana en Zaria logeren in het woonverblijf van prinses Beatrix, de moeder van Friso en Willem-Alexander. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom vinden we mishandelde dieren erger dan mishandelde volwassene

Daarom vinden we mishandelde dieren erger dan mishandelde volwassene


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/14/6/20130812092348/media_xll_6050841.jpg


Artikels over mishandelde dieren lokken altijd veel en heftige reacties uit. Ongeveer evenveel als mishandelde kinderen, maar opvallend veel méér dan mishandelde volwassenen. Waarom is het dat dieren vóór mensen komen als ze mishandeld worden?

Sociologen Jack Levin en Arnold Arluke van Northeastern University zochten het antwoord op die vraag. Daarvoor lieten ze 240 universiteitsstudenten reageren op vier artikels, die identiek waren op het onderwerp na: een mishandelde baby, een mishandelde volwassene en twee over mishandelde dieren: een met een pupyy en een met een hond van 6 jaar.

De studenten werd gevraagd de artikels te lezen en daarna hun gevoeles van empathie duidelijk te maken.

Tussen de reacties puppy en de baby was er praktisch geen verschil. De mishandelde hond daarentegen kon op veel meer empathie rekenen dan de mishandelde volwassenen.

Dat was een verrassing voor de sociologen: "Geweld tegen honden raakt ons niet méér dan geweld tegen mensen, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. De leeftijd en de soort spelen een rol, waarbij leeftijd belangrijker is dan soort. Mensen moeten zichzelf kunnen verdedigen, terwijl volwassen honden gezien worden als grote puppy's", legt professor Levin uit.

"Het feit dat geweld tegen volwassen mensen minder empathie oplevert dan een kind, puppy en volwassen hond, suggereert dat honden als afhandelijk en kwetsbaar worden gezien, net als baby's en puppy's", aldus professor Levin.

De onderzoekers verwachten dat de resulatten gelijkaardig zouden zijn voor katten en bij andere populaties. "Niets in de resultaten wijst erop dat deze mening gelimiteerd is tot studenten."(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zieke en dode vogels vallen bij bosjes uit de lucht in Canada

Zieke en dode vogels vallen bij bosjes uit de lucht in Canada

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Inwoners van Winnipeg, in Canada, keken raar op toen ze vorige week een zwerm vogels uit de lucht zagen vallen. De oorzaak van het grote aantal dode en gewonde vogels wordt nog onderzocht, maar lokale milieudiensten vermoeden dat ze in aanraking kwamen met gifstoffen. Dat meldt Treehugger.

De lokale winkelierster Susan Tiganagis zag de vogels neervallen. "Nog nooit zag ik de vogels zich zo gedragen. Ze leken duizelig, wisten niet waar ze waren of naartoe gingen. En toen vielen ze één voor één neer." Haar man vergeleek het tafereel met een scène uit een film van Hitchcock. Ook Tanya Lee Viner was getuige. "Er zaten zeker duizend vogels in de bomen. Terwijl ik opkeek, begonnen ze neer te vallen."

Andere getuigenissen meldden vreemd gedrag van de zwerm vogels, net voor ze bij bosjes uit de lucht vielen. De dieren zouden zich treuzelend hebben opgehouden op daken en in bomen verspreid over de stad.

Meer dan vijftig vogels -glanstroepialen, een zangvogel- vielen op korte tijd neer.

Lokale milieudiensten kwamen ter plaatse om de dode dieren op te ruimen. Een tiental was nog in leven, maar niet in staat om op te staan, laat staan te vliegen. Stalen werden genomen om de precieze oorzaak van de plotse sterfte te kunnen achterhalen. Experts vermoeden dat blootstelling aan gifstoffen ermee te maken hebben. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeeschildpadden eten meer plastic dan ooit tevoren

Zeeschildpadden eten meer plastic dan ooit tevoren


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/16/3/20130812111714/media_xll_6051183.jpg


Groene zeeschildpadden, ook wel 'soepschildpadden' genoemd, krijgen dezer dagen twee keer zoveel plastic binnen als 25 jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Australische universiteit van Queensland.

Al sinds eind jaren 80 worden door onderzoekers allerhande data bijgehouden over de toestand van de (zee)schildpadden. Uit die gegevens blijkt dat ze meer plastic eten dan ooit tevoren. Ze slokken bovendien ook meer plastic op dan eender welke andere soort van afval.

De hoeveelheid afval in hun maag hangt samen met de habitat en de leeftijd van de schildpadden. Zo eten jongere dieren, die dieper de oceaan in gaan, meer plastic dan oudere schildpadden die zich enkel in kustwateren ophouden.

In tegenstelling tot wat de onderzoekers verwachtten, hadden schildpadden bij New York City nauwelijks plasticafval binnengekregen, terwijl bijna alle dieren die nabij een nauwelijks ontwikkeld gebied in Zuid-Brazilië leefden, wél plastic in hun maag hadden. "Dat wijst erop dat het opkuisen van stranden niet de enige oplossing is voor schildpaddenpopulaties", klinkt het bij onderzoekster Qamar Schuyler. Ze stelt dat er meer werk moet worden gemaakt van preventie, zodat dergelijk afval niet meer in zee belandt. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tom Waes en Koen Wauters lopen blessures op bij opnames nieuwe show

Tom Waes en Koen Wauters lopen blessures op bij opnames nieuwe show


http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/4/13/20130812104716/media_xll_6051103.jpg


'Wauters versus Waes', het nieuwe programma van de twee populaire Vlaamse tv-presentatoren dat volgend jaar op VTM en Eén zal worden uitgezonden, vergt veel van de twee protagisten. Meer nog: de geplande pauze in de 'duels' voor het programma is een noodzakelijke geworden door de blessures van Tom Waes en Koen Wauters. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

Koen Wauters en Tom Waes zijn de voorbije weken in de ziekenboeg beland. Waes scheurde de buikspieren bij de voorbereidingen van een uitdaging. "Het is een vervelende blessure", zegt Tom Waes, die op dit moment van vakantie geniet. "Ik kan 's morgens amper uit bed en uit de auto stappen is ook heel pijnlijk. Gelukkig kwam die spierscheur net voor een geplande pauze. Ik moet het immers vier tot zes weken rustig aan doen en dat is niks voor mij."

Ook Wauters werd al een paar keer door het noodlot getroffen. Eerst was er een domme, maar pijnlijke val, waarbij een paar ribben werden gekneusd. "Dat was het begin van alle ellende", zegt Wauters in Het Laatste Nieuws. "Bij één van de uitdagingen ben ik pas echt goed op mijn bek gegaan en heb ik mijn schouder behoorlijk hard ontwricht. Geen complete ontwrichting, wel de ligamenten verrokken. Genoeg ellende die er ook voor zorgde dat ik eind juni niet kon of mocht racen."

Nadien liep het nog eens serieus mis tijdens een oefensessie trampolinespringen, een onderdeel van een uitdaging. "Ik moest tijdens het springen in de lucht draaien. Dat mislukte echter, waardoor ik loodrecht op mijn hoofd ben gevallen. Naast de pijn die ik onmiddellijk voelde, heb ik sindsdien last van hoofdpijn. Erger is dat ik bovendien voortdurend het gevoel heb dat iemand mijn nek met een ijzeren greep vastheeft."

Kinesist Lieven Maesschalk zal zijn werk hebben om Wauters klaar te stomen voor de volgende uitdagingen, die september starten. Wauters zelf kan al die fysieke miserie gelukkig relativeren. "Het is het risico van 'Wauters versus Waes'. Dat hebben we onszelf op de hals gehaald. We willen allebei graag winnen en gaan er vol voor. Dan moet je kunnen en willen afzien." (br.hln)



» Reageer (0)
11-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeg vaarwel tegen die onderkin

Zeg vaarwel tegen die onderkin



Een onderkin is van een gevolg van overgewicht, maar het kan ook komen door je genen of het kan met je leeftijd te maken hebben. Wat de oorzaak ook is, het geeft veel vrouwen een onzeker gevoel. Het is echter mogelijk om hier van verlost te raken en het is niet eens moeilijk.

Een onderkin is niets meer dan de opstapeling van vet onder de kin. Een gezond eetpatroon zal de gehele hoeveelheid lichaamsvet beperken aangezien je niet met voeding enkel dit gebied kan aanpakken. Vermijd vette caloriebommen en het is vooral belangrijk dat je niet te veel alcohol opneemt. 

Sport
Je kin krijg je enkel weg via intensieve, regelmatige gewichtstraining. Dit zorgt voor meer mager spierweefsel, wat je metabolisme verhoogt en waardoor je dus meer vet verbrandt.

Kaakoefeningen
Op kauwgom kauwen is een van de beste en makkelijkste oefeningen om je kaakspieren te trainen. Een andere eenvoudige oefening is door je hoofd naar achteren te laten hellen, zodat je naar het plafond kijkt. Blijf gedurende een minuut in deze positie en keer dan terug naar je normale houding. Herhaal dit elke vijf tot tien minuten per dag.

Liposuctie
Als je genoeg geld hebt en geen schrik van een operatie, is een liposuctie iets voor jou. Hierbij wordt het vet uit de onderkin gezogen, nadien moet de patiënt een steunverband dragen. Dit oefent druk op de huid uit en helpt deze te opnieuw een vorm te geven. Dit moet losse, hangende huid vermijden na de ingreep. Sommige dames krijgen een dubbele kin bij het verouderen. Wanneer spieren hun elasticiteit verliezen, gaat de huid hangen waardoor je kans op een dubbele kin stijgt. Dit kun je verhelpen door de spieren aan te trekken en vast te hechten.

Manieren waarop je een onderkin kan camoufleren

Haar:
Als je een onderkin hebt, is het best voor een kapsel te kiezen dat eindigt aan de kaaklijn of korter is. Dit komt doordat lang haar meer aandacht trekt naar deze probleemzone. Dit is geen probleem wanneer je een slanke nek hebt. Maar een kort kapsel is een betere optie, aangezien dit de indruk van een lange nek creëert.

Ketting
Vermijd strakke kettingen, ze trekken alleen maar de aandacht naar je onderkin. Kies voor lange, losse kettingen. Je kunt ook een kort exemplaar aan dat aan de basis van je nek komt.

Decolleté
Welk kledingstuk je ook draagt, hou steeds je kin in gedachten. Blijf ver weg van coltruien. Open, brede, of lage decolletés zijn een veilige optie.

Make-up
Breng een donkerdere tint van foundation onder je kin aan, dit verstopt efficiënt je probleemgebied. Je moet deze wel laten subtiel overlopen met de rest van je gezicht. Je nek mag niet opvallen doordat het een andere tint heeft.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasertest voorspelt hoelang iemand nog te leven heeft

"Lasertest voorspelt hoelang iemand nog te leven heeft"


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/2/14/20130811134110/media_xll_6049214.jpg


Een lasertest die kan voorspellen hoelang iemand nog te leven heeft. Het lijkt sciencefiction, maar als het van twee Britse fysici afhangt, is het binnen drie jaar realiteit. Dat meldt The Sunday Times.

Aneta Stefanovska en Peter McClintock, wetenschappers van de Britse Lancaster University, zijn het brein achter de opmerkelijke test. 'Enkel' een laser en een soort van polshorloge zijn vereist. Laserstralen worden door de polsband in contact gebracht met de huid. Op die manier kan het endotheel worden onderzocht, een laagje cellen dat de binnenkant van de bloedvaten bedekt en reageert op complexe activiteiten elders in het lichaam.

Door trillingen in die cellen te analyseren, zou volgens de onderzoekers de levensduur van mensen kunnen worden onthuld. De test zou ook aandoeningen, zoals kanker en dementie, kunnen opsporen.

Een gebruiksvriendelijke versie van de test wordt binnen drie jaar verwacht, aldus Stefanovska en McClintock. Huisdokters zouden er dan ook gebruik van kunnen maken.

De onderzoekers zijn alvast enthousiast. Gegevens van verschillende proefpersonen worden momenteel verzameld in een database. Naarmate die zal worden uitgebreid, verwachten ze meer accurate voorspellingen te kunnen doen over iemands levensduur.(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Panda in Britse zoo mogelijk zwanger, maar wie is papa?

Panda in Britse zoo mogelijk zwanger, maar wie is papa?


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/5/3/20130810064402/media_xll_6047313.jpg


Dierenverzorgers van de Edinburgh Zoo vermoeden dat hun reuzenpanda Tian Tian zwanger is. Aangezien het wijfje zowel op natuurlijke wijze gepaard heeft met een mannetje als kunstmatige inseminatie heeft ondergaan, weet niemand zeker wie de mogelijke papa is.

Volgens pandaexperten uit de zoo vertoont Tian Tian hormonale tekens die erop wijzen dat ze in blijde verwachting is. Bovendien stellen ze een verandering vast in het nestgedrag van de beer.

Mocht Tian Tian inderdaad zwanger zijn, zou ze de allereerste 'Britse' babypanda baren. Of die er effectief aankomt, zal pas vlak voor de geboorte met zekerheid kunnen gezegd worden.

Over de 'papa' bestaat eveneens onduidelijkheid. Zo werd geprobeerd Tian Tian te laten paren met haar 'liefje' Yang Guang. Aangezien die pogingen niet erg succesvol verliepen, werd nadien gekozen voor kunstmatige inseminatie.  (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!