Borremans is duurste Belgische kunstenaar: schilderij onder de hamer voor 2,7 miljoen euro
Borremans is duurste Belgische kunstenaar: schilderij onder de hamer voor 2,7 miljoen euro
Het olieschilderij 'Girl with duck' van Michaël Borremans is donderdagavond bij Sotheby's geveild voor 2,04 miljoen pond, omgerekend 2,7 miljoen euro. Nooit heeft een schilderij van de Gentse schilder meer gekost, dat schrijft De Tijd.
Borremans onttroont daarmee ook Luc Tuymans als de 'duurste' Belgische levende kunstenaar. Tuymans' schilderij 'The Rumour' werd in 2013 in New York geveild voor 2,1 miljoen euro. Borremans schilderde 'Girl with duck' in 2011. Een jaar later werd het via zijn New Yorkse galeriehouder David Zwirner voor de eerste keer verkocht aan de Chinees-Indonesische verzamelaar Budi Tek. Die verkocht het donderdag op de veiling hedendaagse kunst bij Sotheby's. Met veel winst, want het schilderij was maar geschat tussen 600.000 en 1 miljoen pond, de helft van het uiteindelijke resultaat.
Borremans zelf wordt van de verkoop amper iets rijker. Hij profiteert wel van het Europese volgrecht, maar dat is geplafonneerd op 12.500 euro.
De schilder maakte de veiling in Londen niet mee, maar houdt er een dubbel gevoel aan over. "Ik ben geschrokken, ja. Nooit heeft iemand zoveel geld voor een werk van mij neergeteld. Dat streelt mijn ego, maar de echte winnaar is de verkoper. Hij verdient via mij veel geld. Allicht, maar dat weet ik niet zeker, betaalt hij niet eens belasting op zijn verkoopprijs", zegt Borremans in de krant. De schilder vreest ook dat de speculatie met zijn werken zal toenemen. (br.hln)
Dennis Princewell Stehr (Zoetermeer, 15 mei 1984), beter bekend als Mr. Probz, is een Nederlandse rapper en singer-songwriter. Hij houdt zich bezig met Nederlandse en Engelstalige zang en rap. Daarnaast richt hij zich ook op het schrijven en produceren van nummers.
Mr. Probz is van Deense en Antilliaanse afkomst. Hij hield zich bezig met graffiti en verwerkte zijn dagelijkse bezigheden in teksten. In de Nederlandse film Bolletjes Blues (2006) speelde hij de hoofdrol van Jimmy. Bolletjes Blues was de eerste Nederlandse hiphopfilm. In 2010 werd Mr. Probz genomineerd voor een BNN/State Award in de categorie Beste Artiest. Hij werd onder meer bekend door de nummers Drivin, Who Are You, Waves en "Noting really matters" en zijn samenwerking met hiphopartiesten uit de Verenigde Staten. Hij werkte samen met onder meer Alchemist, Joe Budden, Joell Ortiz, Scott Storch, Yukmouth, Grafh, Raekwon, Royce Da 5'9", 50 cent, Chris Brown en Giorgio Tuinfort van Akon's muzieklabel (Konvict Muzik).
Op 16 september 2013 kwam zijn eerste soloalbum uit, getiteld The Treatment. In april 2014 bereikte Waves de eerste plaats van de Britse hitparade, in een remix van de Duitse dj Robin Schulz. Op 11 oktober 2014 steeg Nothing really matters naar de eerste plaats van de Mega Top 50.
Hollywoodpapegaai viert 90 lentes met walnotencake
Hollywoodpapegaai viert 90 lentes met walnotencake
Ooit schitterde ze in Hollywoodfilms naast Jim Carrey, Eddie Murphy en Glenn Close. Maar tegenwoordig doet papegaai Poncho het rustiger aan. Dat mag ook wel; de beroemde kromsnavel bereikte onlangs de respectabele leeftijd van 90 jaar en zou zelfs de oudste papegaai ter wereld zijn, claimt haar verzorger in Daily Mail.
Geelvleugelara Poncho was in 1996 voor het laatst te zien in 101 Dalmatiërs, maar had ook een rolletje in Dr. Dolittle met Eddie Murphey.
Jarenlang was ze in dienst bij Birds and Animals Unlimited, een bedrijf dat dieren traint voor het witte doek en levert aan bekende filmstudio's als Warner Brothers en Universal Studios. Na haar pensioen in 2000 kwam Poncho terecht op een boerderij in het Engelse Shrewbury.
Speciaal voor haar verjaardag bakte baasje Rebecca Taylor, die Poncho liefdevol verzorgt, een voor papegaaien geschikte walnotencake.
De bontgekleurde tropische vogel leeft alweer vijftien jaar buiten de spotlights, maar heeft steeds nog typische 'divatrekjes', stelt Taylor. Ze noemt haar 'een echte prinses'. "Poncho gaat overal mee naartoe. Zolang we haar maar dragen. Zelf vliegen doet ze nooit.''
Eigenwijs
Taylor is eigenaar van een dierenwinkel en daar krijgt Poncho zelfs een eigen boom om in te zitten. Maar de eigenwijze vogel kiest liever haar eigen stek, en leegt eigenhandig een schap om daar vervolgens te bivakkeren. Hoewel haar hoge leeftijd en enkele kale plekken, is Poncho's conditie nog steeds uitstekend. "Ze is nog net zo levendig als vroeger,'' zegt Emma Small, werknemer van de dierenwinkel.
De 90-jarige Poncho zou de oudste papegaai ter wereld zijn. Maar dit is nog niet geregistreerd. Volgens het Guinness World Records is de 80-jarige kaketoe Cookie uit het Amerikaanse Brookfield de alleroudste. (br.hln)
De consumptie van koffie is de afgelopen twintig jaar bijna verdubbeld. Dat zegt althans de directeur van de Internationale Organisatie voor Koffie (OIC), Robeiro Oliveira, in de marge van 8ste koffiesalon ExpoEspeciales, dat gisteren in Bogota van start ging.
Oliveira toont zich ook optimistisch over de toekomst, ondanks de huidige, eerder sombere tijden voor de producenten als gevolg van de hevige regenval in Brazilië, de droogte in Colombia en de roestziekte die momenteel de plantages in Centraal-Amerika treft.
De vraag naar koffie stijgt gemiddeld met 2,5 procent per jaar. Die stijging heeft volgens Oliveira enerzijds te maken met de bevolkingsgroei, en anderzijds met het feit dat koffie steeds meer in de smaak blijkt te vallen. Hij verwacht dat de stijgende trend zich nog verder zal doorzetten.
Over de productieverwachtingen wil de directeur van de organisatie echter geen uitspraken doen: "Dat is afhankelijk van de omstandigheden waarmee de telers zich geconfronteerd zien", luidt het. (br.hln)
Pearl Jam is een Amerikaanse rockband uit Seattle die in 1990 gevormd werd. In die tijd werd de muziek van de band als 'grunge' bestempeld, zoals ook andere bands uit Seattle als Nirvana, Alice in Chains en Soundgarden aan grunge werden gekoppeld. Later werd Pearl Jam steeds vaker geassocieerd met alternatieve en mainstream rock. Geschat wordt dat Pearl Jam wereldwijd meer dan zestig miljoen albums heeft verkocht.
De bekendste musicus van Pearl Jam is zanger en gitarist Eddie Vedder. Hij was er vanaf het begin in 1990 bij, net als bassist Jeff Ament en de gitaristen Stone Gossard en Mike McCready. Drummer Matt Cameron (ex-Soundgarden) sloot zich in 1998 bij de band aan. Sinds 2002 is Pearl Jam uitgebreid met een toetsenist, bekend onder zijn bijnaam Kenneth 'Boom' Gaspar.
De band werd vooral bekend door de eerste twee albums: Ten (1991) (dat meer dan dertien miljoen keer in de Verenigde Staten werd verkocht) en Vs. (1993) (destijds het snelstverkopende album in de Verenigde Staten met een miljoen verkopen binnen de eerste week, zeven miljoen verkopen in totaal en vijf weken bovenaan de charts), met daarop nummers als "Alive", "Jeremy", "Even Flow", "Black", "Daughter", "Go", "Animal" en "Dissident". De bekendste nummers van het derde album Vitalogy (1994) (op dat moment, op Vs. na, het snelst verkopende album in de Amerikaanse geschiedenis) zijn "Spin the Black Circle", "Corduroy", "Better Man" en "Immortality"......
Wil je een platte buik? Wees dan lief voor je darmen
Wil je een platte buik? Wees dan lief voor je darmen
Steeds meer dieet- en gezondheidsboeken focussen op het belang van een gezond evenwicht in je darmen. Als je darmflora uit balans zijn levert dit niet enkel vervelende kwaaltjes zoals een opgeblazen buik op, het zou ook tot gewichtstoename kunnen leiden.
100.000 miljard beestjes in onze buik
In onze darmen zijn een massa bacteriën aan het werk, het microbioom. Bij iedereen is het verschillend. Maar belangrijk is dat hoe diverser en evenwichtiger dit microbioom is, hoe gezonder je bent. En dat gaat heel wat verder dan het klassieke opgeblazen gevoel. Je buik stuurt eigenlijk je hele lichaam aan: je weerstand, je mentale gezondheid, je weerbaarheid tegen chronische ziektes en ook je gewicht.
Een nieuwe lichting dieetboeken focust dan ook niet meer op caloriebeperking, maar op een darmvriendelijk eetplan. Zo kan je zelf je 'microbioom' slanker maken. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de darmflora van zwaarlijvige mensen er anders uitzien dan die van mensen met een gezond gewicht.
Hoe kan je door een slim menu zelf je buik in balans brengen? Wij vatten voor jullie de beste tips uit de boeken samen.
Wel eten Zet deze ingrediënten vaker op het menu: volkoren producten, gezonde vetten uit noten en olijfolie, asperges, uien en look, kruiden zoals kaneel en kurkuma, biogroenten en fruit. Ook gefermenteerde voedingsmiddelen zijn heel goed, dat is bijvoorbeeld miso-soup of kimchi (een Koreaans gerecht), maar ook zuurkool, levende yoghurt en kefir.
Niet eten Blijf weg van gefrituurde hapjes, wit brood, snoep, kant-en-klaar, soja, light producten.
3 platte buik-regels 1. Drink voldoende: elke dag 1,5 tot 2 liter water, ongezoete thee of soep. 2. Beweeg: sport geeft je darmen een massage en stimuleert je spijsvertering. Dat mag rustig, een half uur wandelen per dag is prima. 3. Eet vezels: de gezonde bacteriën in je buik leven op die vezels. Vrouwen hebben 30 gram per dag nodig, mannen 40. Je krijgt vezels binnen via volkoren producten, groenten en fruit. (br.hln)
Zelfs Griekse kinderen zijn gelukkiger dan Belgische
Zelfs Griekse kinderen zijn gelukkiger dan Belgische
Hoe gaat het met onze kinderen? Niet uitzonderlijk goed, zo blijkt althans uit een nieuwe OESO-studie. Die leert dat Belgische 11-, 13- en 15-jarigen onder het gemiddelde duiken als ze worden gevraagd naar hun levenstevredenheid. «De lat ligt hoog hier.»
How's life? Die schijnbaar eenvoudige vraag kleeft boven een lijvig rapport dat deze week in Mexico werd gepresenteerd. Het is afkomstig van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat om de twee jaar een balans opmaakt van de levenskwaliteit in haar 34 landen. Dat doet ze aan de hand van een reeks indicatoren als werkgelegenheid, gezondheid en veiligheid.
Voor het eerst is er ook een apart luik 'welzijn bij kinderen' voorzien. Dat laat onder meer zien dat ons land, als het gaat over het beschikbaar inkomen per kind, beter dan het gemiddelde scoort. Hetzelfde geldt als het gaat over het hebben van werkloze ouders of de last van milieuvervuiling. Maar lang niet alles is voor België bovengemiddeld. Wanneer 11-, 13- en 15-jarigen op een schaal van 1 tot 10 moeten aangeven hoe slecht of hoe perfect hun leven is dan duikelen ze plots naar beneden: onder het OESO-gemiddelde, onder Nederland, en ook onder Spanje en Griekenland. Ligt dat aan de tijd die Belgische kinderen met hun ouders spenderen (die volgens OESO opvallend schaars is), aan de pestcijfers (die volgens OESO opvallend hoog zijn) of aan de communicatie (die volgens OESO opvallend moeilijk loopt)? (br.hln)
Olifant komt trots baby laten zien aan mensen die haar leven hebben gered
Olifant komt trots baby laten zien aan mensen die haar leven hebben gered
In 2002 werd ze gered door rangers in Kenia. Gisteren kwam olifant Wendy trots haar baby laten zien aan de mensen die haar zo veel jaren geleden het leven redden. Een wondermooi moment voor de rangers.
Toen stropers haar moeder hadden gedood in 2002, was Wendy amper enkele dagen oud en al een wees. Rangers van het David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT) ontfermden zich over haar. De kans dat de olifantenbaby het ging halen, was nochtans klein maar dat weerhield de dierenbeschermers er niet van om het toch te proberen.
Een mirakel geschiedde. Wendy overleefde dankzij de uitstekende expertise en de goede zorgen van de rangers. Ze groeide uit tot een prachtige volwassen olifant.
We spoelen vooruit naar afgelopen dinsdag. Wendy die al jaren samenleeft met een groep olifanten in het Tsavo National Park, is nu zelf mama geworden. Enkele uren na de geboorte al kwam Wendy met haar baby naar het opvangcentrum om trots haar spruit te tonen. Ontroerd door dat prachtige moment voelen de rangers zich nu als trotse familieleden die een petekindje mogen verwelkomen.
"Het dochtertje van Wendy geeft ons hoop voor het voortbestaan van de soort", verklaarde een ranger aan The Dodo. "We zullen ons blijven inzetten om dit prille gezin uit de handen van stropers te houden." (br.hln)
Belgisch koppel maakt indruk met reddingsactie tijdens vakantie op de Seychellen
Belgisch koppel maakt indruk met reddingsactie tijdens vakantie op de Seychellen
Als je op vakantie gaat denk je aan boeken verslinden in het zonnetje, lustig nippen van lekkere cocktails en heerlijk relaxte wandelingen op het strand. Niet aan een reddingsactie, toch? Een Belgisch koppel dat genoot van een deugddoende vakantie op de Seychellen had dan ook niet gedacht dat ze tijdens hun vakantie een leven zouden redden. Toch is dat exact wat ze deden. Ze slaagden erin om een zeeschildpad van een gewisse dood te redden.
De zeeschildpad was aan land gekomen om eieren te leggen, maar bij het zoeken naar een perfecte plaats voor een nest was het dier verstrikt geraakt tussen stenen en ongelukkig omgevallen op de rug.
Het is geweten dat het voor een schildpad ontzettend moeilijk is om zichzelf uit zo'n hachelijke situatie te redden, maar omdat deze schildpad ook nog eens vastzat tussen de rotsen had het dier nooit meer uit zichzelf overeind kunnen komen. Dat was buiten de Belgische familie Mureau gerekend, die geen seconde aarzelde en het sterk verzwakte dier te hulp schoot.
Op de Seychellen zijn ze onder de indruk. "De schildpad moet daar al even gelegen hebben. Het dier zou sowieso zijn gestorven moesten ze niet zo snel hebben gereageerd. Bedankt aan de familie Mureau uit België", aldus de Island Conservation Society enthousiast.
"Ik was samen met mijn vrouw Mireille aan het wandelen toen we de schildpad zagen. Het lag op de rug, bewoog niet meer en zag er dood uit. Maar toen ik dichterbij kwam, zag ik tekenen van leven", vertelt Jean-Michel Mureau aan een plaatselijk persagentschap. "Ik moest hulp inschakelen, want ik schat dat het dier gemakkelijk tussen de 150 tot 200 kilo woog en ik kon de schildpad onmogelijk alleen omgedraaid krijgen."
Gelukkig kwam er op dat moment net een Frans koppel voorbij. "Ik riep om hulp en samen draaiden we de schildpad zachtjes om. We goten wat water op het hoofdje en de schild en begeleidden de schildpad rustig naar de zee. Het dier kwam snel weer bij en zwom uiteindelijk op eigen kracht weg."
"Ach, we hebben onze goede daad voor vandaag verricht", klinkt het bescheiden. "We zijn blij dat we dit fantastische dier hebben kunnen redden." (br.hln)
De groene en witte briefjes die u na een consultatie bij de dokter meekrijgt, gaan verdwijnen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block vanmorgen aangekondigd in het programma 'De Ochtend' op radio 1. Alleen wie er uitdrukkelijk om vraagt, krijgt vanaf 2018 nog een briefje. Zoniet verloopt de terugbetaling volledig digitaal. "Het wordt mogelijk om op een veilige manier de rekening van de dokter rechtstreeks naar het ziekenfonds te sturen zodat de patiënt rechtstreeks terugbetaald wordt op zijn bankrekening", aldus De Block.
"We gaan proberen de paperassen weg te werken in de dokterspraktijk en de apotheek." Ook de voorschriften zullen dan rechtstreeks van de dokter naar de apotheker van de patiënt gestuurd worden, zodat de medicijnen daar kunnen worden afgehaald.
Tegen 2018 worden ook de blauwe getuigschriften van de specialisten elektronisch, meldt deredactie.be. De Block beseft dat de overschakeling geen evidentie is, "maar die inspanningen zullen lonen. De administratielast voor zorgverleners zal verminderen, waardoor zij meer tijd kunnen besteden aan hun patiënten. En ook patiënten en ziekenfondsen zullen minder papierwerk hebben." (br.hln)
Onderzoek brengt ons stapje dichter bij genezing van Alzheimer
Onderzoek brengt ons stapje dichter bij genezing van Alzheimer
Een onderzoeksteam van VIB/KU Leuven heeft een belangrijke ontdekking gedaan in de zoektocht naar een behandeling voor Alzheimer. Zij ontdekten een bepaald eiwit in de hersenen van alzheimerpatiënten, dat in verband kan worden gebracht met de ziekte. Deze baanbrekende vaststelling brengt ons een stapje verder in de richting van een medicijn voor de tot dusver ongeneeslijke hersenziekte.
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, waarbij de hersenen worden aangetast. Bepaalde netwerken in het brein raken beschadigd, die belangrijk zijn voor het geheugen en mentale vaardigheden zoals communiceren of nadenken. De ziekte is ongeneeslijk, al zijn er wel geneesmiddelen die de achteruitgang van patiënten kunnen afremmen. Die medicatie bestrijdt echter enkel symptomen en geneest de kwaal niet. Deze nieuwe ontdekking van onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven zet een hoopgevende stap in de richting van de ontwikkeling van een medicijn tegen de hersenziekte.
Een van de belangrijkste kenmerken van Alzheimer is de abnormale opbouw van eiwitdeeltjes tussen zenuwcellen in de hersenen. Bij alzheimerpatiënten klitten deeltjes van een bepaald eiwttype samen tot zogenaamde "amyloïde plakken". Ophoping van die plakken tussen de hersencellen verstoort de communicatie in het brein, waardoor aftakeling van hersennetwerken begint.
De onderzoekers van VIB/KU Leuven ontdekten nu dat een bepaald eiwit, "G-proteïnegekoppelde receptor 3" (GPR3), een belangrijke rol speelt in de aanmaak van de stof die voor die samenklitting in de hersenen zorgt. Hoe minder GPR3 er aanwezig is in de hersenen, hoe minder amyloïde plakken en dus ook hoe minder aftakeling van de hersenen.
Ook getest op menselijk weefsel
Behalve op muizen werd ook onderzoek gedaan op menselijk hersenweefsel van overleden alzheimerpatiënten. Daarbij werd ontdekt dat er bij een subgroep van deze patiënten meer GPR3 aanwezig was, waardoor het eiwit effectief in verband kan worden gebracht met de ziekte. Deze ontdekking vormt een belangrijke basis voor de verdere zoektocht naar een geneesmiddel tegen Alzheimer. (br.hln)
Stroomfactuur wordt 35 euro duurder; gasfactuur 17 euro goedkoper
Stroomfactuur wordt 35 euro duurder; gasfactuur 17 euro goedkoper
De elektriciteitsfactuur voor een doorsnee Vlaams gezin zal vanaf 1 januari gemiddeld 35 euro stijgen. De aardgasfactuur zal gemiddeld 17 euro dalen. Dat meldt de Vlaamse energieregulator Vreg.
Reden voor de duurdere stroomfactuur en lagere aardgasfactuur zijn de zogenaamde historische saldi: kosten van de distributienetbeheerders uit het verleden die verkeerd werden ingeschat, in het bijzonder door het enorme succes van zonnepanelen.
De Vreg heeft nu beslist de wegwerking van die saldo over vijf jaar te spreiden. Een eerste voorschot van 20 procent wordt in 2016 doorgerekend. "We schatten dat voor een doorsnee gezin de factuur voor elektriciteit op jaarbasis hierdoor gemiddeld stijgt met 35 euro. Voor aardgas daalt de factuur met gemiddeld 17 euro." De eigenlijke factuur is afhankelijk van netgebied tot netgebied en van het verbruik.
De beslissing van de Vreg volgt na een openbare raadpleging. De Vlaamse regulator had eerder al een simulatie gemaakt wat de doorrekening zou kosten over drie, vijf of tien jaar. Uiteindelijk is gekozen voor vijf jaar, ook al omdat de saldi ontstaan zijn in vijf jaar (2010-2014). Enerzijds wou de Vreg niet dat er een tarievenschok zou plaatsvinden, door alles op korte termijn door te rekenen. Anderzijds mag de doorrekening ook niet te lang op zich laten wachten. Dat zou enkel maar de financieringkost opdrijven.
Niet alleen de factuur van de gezinnen verhoogt. Ook voor de bedrijven is dat het geval. "We schatten dat voor een bedrijf op middenspanning met een jaarverbruik van 50.000 kWh de factuur voor elektriciteit op jaarbasis gemiddeld stijgt met 158 euro. Voor een bedrijf met een jaarverbruik gas van 290.750 kWh daalt de factuur met gemiddeld 140 euro", luidt het.
Overigens gaat het maar om voorschotten. De definitieve saldi uit het verleden zijn immers -wegens erg complex- nog niet berekend. De Vreg wou daar evenwel niet op wachten en al een eerste indicatie geven. (br.hln)
Het 87-jarige model Daphne Selfe is een online modellenopleiding begonnen. Ondanks haar leeftijd is ze nog steeds een veelgevraagd model voor merken als Dolce & Gabbana en & Other Stories, en die levenslange ervaring als topmodel wilt ze nu gebruiken om jonge meisjes de kneepjes van het vak te leren.
Op zes weken tijd zorgt Daphne er persoonlijk voor dat je klaar bent om aan je modellencarrière te beginnen. Ze vertelt je de ongeschreven regels te kunnen aanleren, en ervoor te zorgen dat je het beste model dat in je zit naar boven kunt halen. Helaas moet je daarvoor wel diep in de buidel tasten: de online cursus kost namelijk 1.350 euro.
De zes weken lange cursus loopt van 26 oktober tot 4 december, en geïnteresseerden kunnen zich hier inschrijven en ook meer informatie vinden.
Op het Instagram-account van Daphne vind je meer foto's van haarzelf. (br.hln)
De twee grootste bierbrouwers ter wereld, Anheuser-Busch InBev en SABMiller, hebben overeenstemming bereikt over een overname. Dat maakten de twee ondernemingen bekend.
De van oorsprong Zuid-Afrikaanse brouwerij SABMiller had de voorbije weken verschillende biedingen van AB InBev verworpen, maar kan nu toch leven met een prijs van 44 pond per aandeel. Dat is een premie van bijna 50 procent bovenop de koers van 14 september, de laatste dag voor de toenadering van AB InBev bekendraakte, klinkt het in een persbericht.
Het bod zou SABMiller, de brouwer van onder meer Grolsch, Peroni en Miller, waarderen op zowat 96 miljard euro. De betaling van AB InBev is te voldoen in contanten en eigen aandelen. (br.hln)
Achttien jaar geleden schreven deze baby's geschiedenis. Kijk wat er nu van hen is geworden
Achttien jaar geleden schreven deze baby's geschiedenis. Kijk wat er nu van hen is geworden
Klik op de foto om de video te bekijken
In 1997 schreven deze baby's geschiedenis. Het was de eerste zevenling die gezond en wel ter wereld kwam. Een primeur en tevens een mirakel. Bijna achttien jaar later is er dit van hen geworden. De zevenling werd op 19 november 1997 geboren in de Amerikaanse staat Iowa. Ouders Kenny en Bobbie McCaughey leerden dat ze een zevenling verwachten na een vruchtbaarheidsbehandeling. Ze kregen het niet over hun hart om enkele foetussen te laten wegnemen om de overlevingskansen van de anderen te verhogen.
Tegen alle verwachtingen in geschiedde een mirakel en kwamen de zeven baby's helemaal gezond ter wereld. Met ups en downs groeiden de kinderen op tot jongvolwassenen. Binnen enkele weken vieren Kenny, Kelsey, Natalie, Brandon, Alexis, Nathan en Joel hun achttiende verjaardag. Een dag om te koesteren en de vele memorabele herinneringen op te halen!
Wat was het leukste aan opgroeien als zevenling en wat niet? Klik op de foto om de video te bekijken (br.hln)
Wetenschappers ontwikkelen vaccin tegen ziekte van Lyme
Wetenschappers ontwikkelen vaccin tegen ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet, en kan ernstige gevolgen hebben als ze niet tijdig behandeld wordt. Amerikaanse wetenschappers werken nu aan een injectie die je een seizoen lang beschermt tegen de ziekte van Lyme. De eerste testen op muizen waren alvast positief.
Eén prikje, en je bent een seizoen lang beschermd tegen de ziekte die door tekenbeten wordt veroorzaakt. De ziekte van Lyme wordt overgedragen door besmette teken, die via een beet een bacterie op de mens overdragen. Symptomen kunnen variëren van bijna onmerkbaar of een lichtjes verkleurde plek rondom de beet, tot zelfs gedeeltelijke verlamming van bepaalde lichaamsdelen.
Wie er op tijd bij is kan de ziekte eenvoudig behandelen met medicatie, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Wetenschappers van MassBiologics, het non-profit vaccinontwikkelingsinstituut van de University of Massachusetts, zijn op dit moment volop bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen de ziekte.
Niet zomaar een vaccin "Het is niet zomaar een vaccin, het heeft veel meer voordelen dan een vaccin", vertelde één van de onderzoekers aan het Amerikaanse programma NBC News. "Een vaccin spuit normaal gezien kleine deeltjes van een bacterie of virus in je lijf, zodat je lichaam daar antistoffen voor aanmaakt. Het middel dat wij ontwikkelen, is al een antistof. Er worden dus geen bacterieën of virussen ingespoten. Zodra je de prik krijgt, ben je helemaal beschermd." Het efficiënte middel zou onmiddellijk werken en 100% veilig zijn. Net zoals bij de griepprik, krijgen risicogroepen het vaccin elk jaar opnieuw ingespoten.
Testen op mensen De eerste testen op muizen draaiden positief uit, en de diertjes bleken volledig beschermd tegen de ziekte van Lyme. Begin volgend jaar wil het onderzoeksteam starten met testen op mensen. Het is niet de eerste keer dat er een vaccin tegen de ziekte van Lyme ontwikkeld wordt. Een vorige versie werd echter teruggeroepen, nadat het klachten regende over negatieve bijwerkingen. Met deze nieuwe ontdekking gaat het hopelijk de goede weg op richting een preventieve bescherming tegen de ziekte die deze kleine venijnige beestjes veroorzaken. (br.hln)
Zo word je 125 volgens Kris Verburgh: "minder rood vlees en koolhydraten, meer gezonde vetten"
Vandaag ligt Veroudering vertragen in de winkelrekken, het nieuwe boek van Kris Verburgh (29). Verburgh kennen we als de jonge arts die met zijn nieuwe model van de Voedszelzandloper heel wat stof deed opwaaien. Vooral de beperking van koolhydraten was nieuw. In zijn nieuwe boek neemt hij het proces van veroudering onder de loep. Hoe kunnen we het vertragen? Ook hier speelt voeding de hoofdrol.
Ouder worden is onvermijdelijk, maar volgens Kris Verburgh kunnen we het proces wel uitstellen. De arts is van mening dat het een groot misverstand is dat we sterven doordat we verslijten, en we hebben volgens hem dat verouderingsproces voor een deel zelf in de hand.
"Voor het eerst in de 200.000-jarige geschiedenis van de mensen weten we nu hoe het (verouderingsproces, red.) werkt, dankzij de ontdekking van dna en de opkomst van moleculaire biologie," vertelde Verburgh aan de Nederlandse krant De Telegraaf. "Bovendien zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen dat het verlengen van onze levensduur niet zo ingewikkeld is als we altijd dachten. De natuur heeft er helemaal geen belang bij dat we doodgaan. (...) Hoe langer we leven, voor hoe meer nakomelingen we zorgen. Een lange levensduur is dus juist ideaal."
Langer leven heeft nu pas nut
Verburgh legt uit dat zo oud worden vroeger helemaal geen nut had, omdat we uiteindelijk toch zouden verhongeren, in een ravijn vallen of door loslopend wild verslonden zouden worden. "Nu onze maatschappij steeds veiliger wordt met winterjassen, antibiotica, hartoperaties en luipaardvrije straten, stijgt onze levensduur zienderogen," vervolgt hij in De Telegraaf. "Mutaties, nieuwe eigenschappen dus, die ervoor zorgen dat wel langer leven, hebben nu wel nut."
Voeding is de sleutel
Klinkt best aantrekkelijk, allemaal wat langer leven, maar hoe doen we dat dan? De sleutel ligt volgens Verburgh in gezonder eten, zodat verouderingsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer, Parkinson enzovoort drastisch ingeperkt worden. "Het is een kwestie van minder rood vlees, minder koolhydraten en meer gezonde vetten." Daarnaast ontwikkelde hij een vierstappenplan van voedingsgewoonten, dat gedetailleerd uitlegt welke vitaminen en mineralen extra belangrijk zijn. Niet te veel snelle suikers en koolhydraten, wel veel voedingstoffen die de juiste energie aanleveren. En ga vooral niet op dieet, besluit Verburgh nog. "De ene calorie is niet de andere calorie. Het is veel belangrijker wat je aan voeding binnenkrijgt dan de hoeveelheid," besluit de arts.
Veroudering vertragen van Kris Verburgh is uitgegeven bij Prometheus - Bert Bakker, en vanaf vandaag voor 19,95 euro te koop. (br.hln)
Een t-shirt waarin je de marathon hebt gelopen wordt natuurlijk meteen in de wasmand gemikt, maar hoe ziet het met sporten waarbij we niet zo veel zweten? Hoe vaak moet pakweg een yogabroek gewassen worden, als die na één les nog redelijk fris ruikt? Een dermatoloog geeft ons het - helaas weinig opbeurende - antwoord.
We gaan er geen doekjes om winden: zelfs een yogabroek waarin geen druppeltje zweet te bespeuren valt moet na één les in de wasmand, adviseert dermatoloog Dierdre Hooper. "Bacteriën en schimmels komen op je kleren terecht tijdens het sporten, zeker bij strakke stoffen," zegt Hooper. "Velen daarvan zitten nog altijd op die kledij de volgende dag, en er komen er nog meer bij doordat ze zich vermenigvuldigen. Dat gebeurt zelfs op droge stoffen." Doe je die sportkledij aan voor de tweede keer, dan komen die nieuw ontstane bacteriën en schimmels op je huid terecht, wat tot huidirritatie kan leiden.
Immuun voor eigen zweetgeur Niet overtuigd? Dan zal dit vieze weetje daar misschien wel voor zorgen. Er bestaat zoiets als "geurgewenning", wat maakt dat je na een uurtje sporten gewend bent aan je eigen zweetgeur. Daardoor ruik je na een sportsessie niet dat je kleren wel degelijk naar jouw zweet stinken. Begin je er in een tweede training opnieuw in te sporten, dan gaan die kleren al snel dubbel zo vies te ruiken doordat je er nóg eens in zweet. En zo ga je natuurlijk weinig vrienden maken in de sportschool...
Tip: investeer in verschillende sportoutfits als je vaak gaat sporten, zodat je niet meerdere keren per week een wasmachine hoeft te laten draaien. (br.hln)
Veerle Baetens kreeg aanbiedingen uit de Verenigde Staten
Veerle Baetens kreeg aanbiedingen uit de Verenigde Staten
Matthias Schoenaerts brak al door in de Verenigde Staten, Adil El Arbi en Billal Fallah hopen die ook te forceren. Veerle Baetens kreeg ook al aanbiedingen uit de VS.
Dat zegt de actrice in Goesting. "Ik heb al een aantal Amerikaanse scenario's gelezen. Bij twee films was het voorstel zeer concreet en ben ik effectief gesprekken gaan voeren", aldus Veerle.
Geen deal Toch ging het uiteindelijk niet door. "Maar ik begreep het personage niet, en in het script ging daar niet meer veel aan veranderen. Dan is het voor mij een uitgemaakte zaak." De afgelopen maanden kreeg ze veel lof voor haar werk in Frankrijk.
Daar speelde ze mee in twee langspeelfilms en ook in een tv-reeks. (br.hln)