Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




15-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien creatieve manieren om een bedreigd dier te redden

Tien creatieve manieren om een bedreigd dier te redden



Als dieren op de rand van uitsterving staan, is elke manier goed om de soort te redden. En soms maken organisaties gebruik van heel bizarre methoden om dieren te beschermen. Van een parfum voor tijgers tot het klonen vanuit het graf.


1. Omgekeerde vasectomie
Het beroemde Przewalskipaard werd in 1970 in het wild uitgestorven verklaard. Het dier leefde in China en Mongolië. In 1999 kreeg een paard in de Smithsonian National Zoo een vasectomie. Daarbij worden de zaadleiders van een mannelijk paard onderbroken. Biologen realiseerden zich na de ingreep echter dat dergelijke paarden genetisch heel waardevol zijn.

Het paard in kwestie, Minnesota, moest daarom in 2008 opnieuw onder het mes. De procedure werd omgekeerd zodat Minnesota zich weer kon voortplanten bij vrouwelijke paarden.

2. Obsession voor tijgers
Bedreigde diersoorten moeten zich zoveel mogelijk voortplanten en daarvoor hebben specialisten al allerlei methoden uitgeprobeerd. Vooral experimenten met geurtjes bleken een interessante piste. Zo ontdekten ze dat 'Obsession' van Calvin Klein het favoriete parfum van Sumatraanse tijgers is. Tijgers brengen meer tijd met elkaar door dankzij het parfum en ze zijn tevens meer geneigd om te paren.


 
Obsession for Tigers
Obsession for Tigers



3. Berggeit klonen

In de Pyreneeën leefde ooit een berggeit die in 2000 officieel uitgestorven verklaard werd. Toen werd het laatste exemplaar in het noorden van Spanje dood terug gevonden. Kort voor zijn dood hebben wetenschappers echter huidmonsters van het oor van de geit afgenomen en bewaard in vloeibare stikstof.

Vorig jaar werd de geit gekloond en zo was de eerste diersoort 'herboren' na uitsterving. Helaas stierf de geit al na zeven minuten door longproblemen.

4. Visarend foppen
Visarenden zijn in het begin van de 20ste eeuw uitgestorven in het Verenigd Koninkrijk. In de jaren 50 werden ze echter opnieuw geïntroduceerd in Schotland. Dit jaar heeft Dorset geprobeerd om de verspreiding van de visarenden wat te stimuleren. Ze gebruikten valse nesten om de visarenden te lokken. Ze wilden de aandacht van de vogels trekken, terwijl de dieren voor de zomer uit Afrika terugkeerden.


 

Visarenden leren vliegen met vliegtuigen
Visarenden leren vliegen met vliegtuigen


5. Undercover bij trompetkraanvogel

Trompetkraanvogels behoren tot de meest bedreigde dieren ter wereld. Daarom worden ze vaak in gevangenschap gekweekt, waarna de dieren in het wild worden losgelaten. Het is echter belangrijk dat de jonge vogels hun menselijke verzorgers niet als hun ouders beschouwen. Die verzorgers dragen daarom een vormeloos kostuum over hun hoofd.

6. Vliegles
De kraanvogels moeten ook leren hoe hun soortgenoten migreren. Daarom gebruikt een Amerikaans team verzorgers lichte vliegtuigen om de vogels te leren hoe ze ieder jaar van Florida naar Wisconsin moeten vliegen. Sinds oktober vorig jaar is het project heel succesvol. Liefst 77 kraanvogels volgden een vliegtuig naar het noorden en het zuiden.

7. Haaien taggen
Het is een woordje dat we eerder met Facebook associëren, maar taggen is heel gebruikelijk als mensen een bedreigde diersoort proberen redden. Taggen is relatief veilig, zolang je geen grote witte haai met de hand wil aanpakken. De haaien worden daarom met een grote haak gevangen. Tijdens het proces krijgen de dieren een kalmeermiddel zodat ze niet in paniek zouden schieten. Na ongeveer vijftien minuten worden de haaien weer vrijgelaten. Ze kunnen vanaf nu overal gevolgd worden.

8. Blijf van die kikkers af!
Sommige dieren kan je iets bijleren. Zo hebben Australische wetenschappers buidelmarters geleerd dat ze geen giftige kikkers meer mogen eten. Daarvoor moeten de dieren hun instincten leren onderdrukken. De dieren kregen heel kleine exemplaren van de giftige kikkers te eten. En op die manier hadden ze hun lesje blijkbaar snel geleerd. Uit onderzoek blijkt dat de buidelmarters nadien veel langer leven dan soortgenoten die niet in de klas zaten.


 

De buidelmarter heeft een kikkerverslaving
De buidelmarter heeft een kikkerverslaving



9. DNA invriezen

De dierentuin van San Diego is al sinds 1972 huidmonsters van zeldzame dieren aan het verzamelen. Intussen bestaat de collectie al uit monsters van 8.400 dieren. In de jaren 70 wist niemand wat er met de exemplaren zou gebeuren, aangezien DNA-onderzoek pas in z'n kinderschoenen stond. Intussen is de wetenschap echter al veel verder geëvolueerd.

10. Kakapo Cologne
Niet alleen tijgers houden van parfums. Ook de kakapo, een soort papagaai, ruikt graag lekker. Er leven nog maar 91 exemplaren van de dieren en dus moeten de kakapo's zich dringend voortplanten. Sommige mannetjes hadden echter meer succes bij vrouwtjes dan anderen. Dat had volgens wetenschappers met hun geur te maken.

En zo was de Kakapo Cologne geboren. Op basis van de veren werd een speciaal parfum gemaakt waardoor ook de mannetjes met een minder fijne lichaamsgeur aan bod kwamen bij vrouwtjes.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pubermeisjes zijn lastiger dan jongens

Pubermeisjes zijn lastiger dan jongens



Meisjes zouden zich tijdens de puberteit heel wat moeilijker gedragen. Een Britse rondvraag onder ouders leert dat het pubergedrag bij jongens iets makkelijker te hanteren is.

Tweederde van alle ondervraagde ouders stelt dat tienermeisjes moeilijker op te voeden zijn. Driekwart ligt dan ook regelmatig in de clinch met dochterlief en dat aantal ligt hoger dan bij de jongens. 27 procent vindt de dochter ronduit 'onbeschoft' tot 'agressief'.


Volgens de ondervraagden ligt de reden van zoveel opstand bij haar stemmingswisselingen. Ook het imago speelt een serieuze rol. Meisjes liggen meer wakker van looks en uiterlijkheden. "Tieners kampen met een aantal lichamelijke veranderingen. Gewichtstoename, humeurig zijn, puistjes krijgen, het hoort bij het puberen. Ouders moeten die dingen nu eenmaal leren ondergaan", stelt opdrachtgever Tenley Stoanes.

1 op 2 ouders vindt dat vooral meisjes met een laag zelfbeeld
rondlopen. Als een problematische huid met puistjes opsteekt, werkt dit sterker in op het vrouwelijk zelfvertrouwen. 1 op 10 meisjes zou daarom zelfs het huis niet meer uitwillen, 1 op 20 wil laat zelfs het schoolbal links liggen omwille van de puistjes.


Pubergedrag weegt op ouders. Een derde van alle ondervraagden voelt zich 'op' door de perikelen met de tieners, 6 op 10 heeft regelmatig woorden met de partner over de juiste aanpak. 8 op 10 denkt dat de problemen alleen maar toenemen. De druk op meisjes om er nog mooier en beter uit te zien, weegt sterker door dan ooit.
 

Volgens professor Dr Chris Bundy kampen vrouwen inderdaad met meer stemmingswisselingen, vooral in de puberteit. Hormonale veranderingen liggen aan de basis. Hoewel het gedrag best traumatisch is voor ouders, kunnen ouders niet anders dan het te ondergaan. Een open communicatie tussen ouders en kinderen kan wel helpen om de fase goed te doorstaan.
 

Al is het niet allemaal kommer en kwel. Zo zijn er, volgens het onderzoek, ook voordelen aan puberende meisjes: ze helpen meer in het huishouden.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Borker Trio - Pieteroliekar

Borker Trio - Pieteroliekar

Klik op de foto om hun te beluisteren






Het Börker Trio was een zingend trio in de jaren '70 dat zong in het Drents. Hun grootste succes was De Pieteröliekar.

Het Börker Trio werd eind jaren '60 opgericht door Marten Löhr, Herman Jager en Bertus Wassen. In 1976 nam Aaltje Jager de plaats in van Bertus Wassen. In 1979 werd de single De Pieteröliekar een succes. Het trio trad op bij Op volle toeren en André van Duin. Later werd het succes dunnetjes overgedaan met In 't plat klinkt 't beter. In 1980 ging de band uit elkaar.




» Reageer (0)
14-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Landbouwers boos op bakkers die broodprijs willen optrekken

Landbouwers boos op bakkers die broodprijs willen optrekken




Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) reageert boos op de plannen om de broodprijs op te trekken. De stijgende graanprijs is maar een voorwendsel om de consument meer te doen betalen, zegt het ABS.


De landbouworganisatie aanvaardt niet langer dat de sector van de verwerking en de distributie elke opslag van de graanprijs gebruiken om hun broodprijs op te krikken, zonder dat de broodprijs vermindert bij een daling van de graanprijs.
 

"Valse voorwendsels"

En dit terwijl de landbouwers wel afhankelijk zijn schommelingen van de markt. "Vorig jaar was er een overaanbod en kregen de boeren minder voor hun graan. Eigenaardig genoeg hebben we niet gemerkt dat de broodprijs in die periode daalde. De winst mag niet steeds naar dezelfde kant gaan", aldus Guy Depraetere van ABS.
 

Het Algemeen Boerensyndicaat wijst er bovendien op dat de graanprijs maar 5 pct van de broodprijs uitmaakt. "De graanprijs is dus slechts een voorwendsel om de consument meer te doen betalen."




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leef langer, zoek extra vrienden

Leef langer, zoek extra vrienden



Het geheim van een lang en gezond leven: vrienden. Een sterk sociaal netwerk verlengt de levensduur met 3,7 jaar. Het effect van een vriend is even gezond als stoppen met roken.


Amerikaanse onderzoekers compileerden jarenlang gegevens van 30.000 mensen. Daaruit kwam sterk naar voren dat de meer 'sociaal ingestelden' langer leefden dan degenen die weinig of geen vriendschapsbanden onderhielden. Mensen met normale sociale relaties maakten 50 procent minder kans om te sterven tijdens de onderzoeksperiode.


Om langer te leven, staat een goed sociaal netwerk even hoog aangeschreven als stoppen met roken. Mensen met weinig steun, riskeerden even snel te sterven dan een alcoholist.


Professor Teresa Ellen Seeman onderschrijft de heilzame effecten van een goede vriendenkring in de LA Times. "Alle lichamelijke systemen als bloeddruk, stofwisseling, stresshormonen, ondervinden gunstige invloed door sociale relaties. Mensen die meer ondersteuning en positieve feedback krijgen, ervaren een lagere bloeddruk, lagere cholesterol, een beter glucosemetabolisme en minder stresshormonen".




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen zijn goede vrachtwagenchauffeurs

"Vrouwen zijn goede vrachtwagenchauffeurs"



Vrouwelijke vrachtwagenbestuurders kunnen hun taak zeer goed aan. Dat blijkt uit diverse ervaringen van de transportbedrijven, zo schrijft zakensite Express.be.


De meeste vrouwen rijden in de nationale distributie van pakjes en stukgoed. Vaak wordt gedacht dat het werk voor een vrouw te zwaar is, maar dat is niet het geval. Door de komst van pallettrucks en automatisch schakelen is het werk voor dames zelfs minder zwaar geworden. Ook zouden vrouwen gedisciplineerd en gemotiveerder achter het stuur kruipen. Ze werken nauwkeuriger in hun contacten met de klanten en  met het bijhouden en invullen van de boordcomputer.


Lange werkdagen zijn dan wel een nadeel, voordeel is dat de meeste chauffeurs 's avonds thuis zijn. Ook kunnen vrouwen parttime werken. Liefhebbers moeten echter sterk in hun schoenen staan: niet alle mannen reageren 'vrouwvriendelijk' als ze een dame achter het stuur zien. Al kan daar verandering in komen, zolang er maar meer dames actief zijn.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bende verkoopt 13-jarige maagden voor 180.000 euro aan rijke Arabieren

Bende verkoopt 13-jarige maagden voor 180.000 euro aan rijke Arabieren


http://img267.imageshack.us/img267/9782/13jarigemaagden.jpg


In het Engelse Wigan is een vreselijk geval van sekshandel aan het licht gekomen. Een Iraanse bende probeerde er een groep (veelal minderjarige) meisjes voor woekerbedragen te verkopen aan rijke Arabieren. De gangsters vroegen tot 150.000 pond (zo'n 180.000 euro) voor de maagdelijkheid van de meisjes, van wie de jongste amper 13 jaar was. De politie kwam het netwerk op het spoor en kon via een undercoveragent de vier daders drie vrouwen en een man) oppakken.


De details van de zaak zijn ronduit onthutsend. De bende bezorgde via een vrouw een handgeschreven brief in een Londens hotel (gericht aan de eigenaar) waarin ze het volgende voorstelde. "Ik heb 12 meisjes van tussen de 14 en de 20 jaar. Dit seksfeestje is goed voorbereid, want ik heb een huis gekocht voor de meiden en alle onkosten betaald." De brief werd onderschept door het ongeruste personeel dat meteen de politie verwittigde. De telefoonnummer vermeld in de brief werd opgespoord en zo kwam de poltie terecht bij Fatima Hagnegat (24) die samen met haar man Rassoul Gholampour in Wigan woont. Het onderzoek wees uit dat er eerder al een gelijkaardige brief naar het hotel gestuurd was.


Via een undercover-operatie infiltreerde Scotland Yard de bende en kon zo het netwerk oprollen. Een agent deed zich voor als een tussenpersoon voor een potentiële klant en belde het nummer op de brief. Hij kreeg Mahrookh Jamali aan de lijn, de 41-jarige tante van Hagnegat. Ze vertelde hem dat ze een seksfeestje kon regelen met meisjes uit Iran, Engeland, en Oost-Europa. De meisjes waren allemaal tussen 14 en 20 jaar.


Vervolgens ontmoette de undercover agent Jamali en ze liet hem weten dat sommige meisjes nog maagd waren en konden 'gebroken' worden. Ze mailde foto's van de meisjes en zei dat ze een vijftal meisjes naar Londen kon brengen, van wie twee dertienjarigen en de prijs zou tussen 50.000 en 150.000 pond liggen, per meisje. De volgende dag werden Jamali en Hagnegat opgepakt aan een Londens hotel met de meisjes bij hen.


De zes meisjes werden opgevangen in een gespecialiseerd centrum. Uit hun verhoor bleek dat de bende hen vertelde dat ze wat geld konden bijverdienen als danseressen op een feestje van rijke zakenlui. Pas als ze van Wigan naar Londen gebracht werden, kregen ze te horen dat ze mogelijk seks moesten hebben met de mannen. De vier bendeleden, allevier van Iraanse afkomst en werkloos, pleitten schuldig voor de rechtbank. Vandaag kennen ze hun straf.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen ijs meer: 100.000 walrussen overspoelen stranden in Alaska

Geen ijs meer: 100.000 walrussen overspoelen stranden in Alaska



Naar schatting 100.000 walrussen zijn gestrand in de buurt van Point Lay in Alaska. De dieren zijn op de dool omdat het poolijs deze zomer weer aan recordtempo is gesmolten. Ook in 2007 en 2009 was dat het geval, en ook toen moesten tienduizenden walrussen op de vlucht. Verschillende honderden jonge dieren kwamen toen om omdat ze verpletterd werden op de veel te kleine stranden.


De afgelopen dagen ontdekte bioloog Anthony Fischbach, aan de slag in de afgelegen regio, dat het proces van 2007 en 2009 zich opnieuw aan het voltrekken is. Naar schatting 20.000 walrussen zijn al gestrand en liggen op elkaar gepakt in clusters van 600 à 800 dieren. Naar schatting 80.000 walrussen zijn op weg, of bevinden zich in de wateren voor de kust.


Normaal gezien trekken de walrusmannetjes deze tijd van het jaar naar de Beringzee, terwijl de vrouwtjes met hun kleintjes (die vaak tot een leeftijd van vier jaar bij hun moeder blijven) vanop ijsschotsen in de Chukchibaai op zoek gaan naar voedsel, voornamelijk schelpdieren en zeewormen. Net zoals in 2007 en 2009 is er echter geen ijs en moeten de dieren op zoek naar een alternatieve verblijfplaats.


De plaatselijk Inuit, een 240-tal, mogen jagen op de walrussen, maar de dierenbescherming heeft hen verzocht geen misbruik van de situatie te maken. Er wordt ook bekeken of er een vliegverbod kan worden uitgevaardigd. In 2007 en 2009 bleek dat het geluid van overvliegende toestellen de dieren in paniek bracht, waardoor ze en masse naar het water vluchtten en daarbij kleintjes verpletterden.


Mark Serreze van het National Snow and Ice Data Center in Boulder zegt dat het poolijs op het recordjaar 2007 na nog nooit zo hard is gesmolten als deze zomer. Half september stopt de dooi doorgaans. Volgens Serreze is er geen teken dat daar de volgende jaren verandering in komt. Momenteel drijft er 40 procent minder ijs aan de noordpool dan veertig jaar geleden en de ijskap is in die periode geslonken met bijna drie miljoen km², of bijna honderd keer de oppervlakte van België. Daardoor zijn zeker 17 diersoorten nu met uitsreven bedreigd.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freddy Fender - Wasted Days and Wasted Nights

Freddy Fender - Wasted Days and Wasted Nights

Klik op de foto om hem te beluisteren






Freddy Fender (geboren als Baldemar Huerta) (San Benito, Texas, 4 juni 1937 - Corpus Christi, Texas, 14 oktober 2006) was een Amerikaans tex-mex-, country- en rock-'n-roll-muzikant. Zijn artiestennaam is afgeleid van zijn favoriete merk elektrische gitaar, de Fender.

Hij had in Nederland twee hits in 1975: "Before the next teardrop falls" en "Wasted days and wasted nights". Eerstgenoemde haalde de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

In 1990 kregen Fender en zijn groep Texas Tornados een Grammy Award in de categorie Beste Mexicaans-Amerikaanse artiesten. Hij werd ook geëerd met een ster in de Walk of Fame Europe in Rotterdam. In 2002 onderging hij een levertransplantatie. Vier jaar later overleed hij op 69-jarige leeftijd aan longkanker.




» Reageer (0)
13-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willy Vandersteen maakte ook antisemitische prenten tijdens oorlogsjaren

Willy Vandersteen maakte ook antisemitische prenten tijdens oorlogsjaren



Willy Vandersteen, de geestelijke vader van Suske en Wiske, tekende in de oorlogsjaren niet enkel antinazistische spotprenten maar ook antisemitische tekeningen. Een historisch onderzoek, dat door de familie Vandersteen gefinancierd werd, bevestigt de geruchten die reeds lang in de stripwereld rondgingen, dat hij schuilging achter het pseudoniem Kaproen. In het najaar van 2011 geeft Standaard Uitgeverij een boek uit over de oorlogsjaren van Willy Vandersteen.


Het onderzoek bevestigt dat Vandersteen onder het pseudoniem Kaproen een aantal antisemitische prenten tekende en in 1942 het boekje "Zóó zag Brussel de Dietsche Militanten" met teksten van Bert Peleman (pseudoniem "Ulenspiegel"). Daarnaast maakte Vandersteen ook verschillende cartoons over Bart de Brigademan in het collaborerende dagblad Volk en Staat van dezelfde uitgever. Peleman en de uitgever van het boekje werden veroordeeld voor collaboratie.
 

"Als kinderen van Willy Vandersteen zijn we geschrokken dat hij de auteur is van die tekeningen. Het paste niet bij het beeld dat wij hadden en de manier waarop wij onze vader gekend hebben", stelt Helena Vandersteen namens de familie. "Nadat wij zekerheid hadden, hebben we de uitgeverij gevraagd om het volledige verhaal in boekvorm te publiceren. Wij hebben de artiest Willy Vandersteen nooit als een heilige willen voorstellen. Wie zijn artistieke nalatenschap wil eren, moet ook de zwarte bladzijden durven erkennen." Het boek zal in het najaar van 2011 verschijnen.
 

Het vakblad "Brabant Strip Magazine" pakte vorig jaar uit met de tekeningen die Vandersteen in 1943 onder het pseudoniem WIL tegen de nazibezetter maakte onder de titel "Dappere Jan".
 

Dat Vandersteen Kaproen was, werd tot nog toe nooit gestaafd met bewijzen. In opdracht van de kinderen Vandersteen dook het Geheugen Collectief in de archieven en vond een stuk waaruit blijkt dat de vergoedingen voor de tekeningen van Kaproen wel degelijk voor Vandersteen waren. De bewuste documenten bevinden zich in het procesdossier van Volk en Staat. Willy Vandersteen werd in tegenstelling tot vele anderen niet veroordeeld voor collaboratie.
 

Standaard Uitgeverij gaat de betrokken historici van het Geheugen Collectief vragen op basis van dit en ander materiaal een boek te maken over de oorlogsjaren van Willy Vandersteen. "Het boek zal niet zoveel nieuwe feiten bevatten, maar wel de context schetsen en documenten beschrijven die een en ander staven", aldus de uitgeverij, die niet denkt dat dit nieuws impact zal hebben op de populariteit van Suske en Wiske. "Ik denk dat dit zeer ver afstaat van waarom de lezers zo van Suske en Wiske houden. Je ziet hetzelfde bij Hergé en Kuifje", luidt het nog.





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood wordt duurder

Brood wordt duurder


http://img3.imageshack.us/img3/414/broodz.jpg


Een brood wordt binnenkort een klein beetje duurder, gemiddeld zal er zo'n 5 à 7 eurocent bij de huidige prijs bijkomen.

Liefhebbers van een verse snede brood moeten binnenkort een beetje dieper in hun geldbeugel tasten. Volgens enkele Belgische kranten zou de prijs van het brood namelijk een klein beetje gaan stijgen. Oorzaak is de hogere prijs van het meel.

"Het is nog niet duidelijk of iedereen zal volgen, want de broodprijs is vrij. Vast staat wel dat de bakkers straks meer moeten betalen voor hun meel", aldus de beroepsvereniging voor bakkers.

De verhoogde meelprijs komt er na een tegenvallende tarweoogst in België en onze buurlanden, een exportverbod in Rusland en speculatie op de markt. (br.gva)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kim draagt juweel met as van vader

Kim draagt juweel met as van vader


http://img823.imageshack.us/img823/3868/kimclijstersasvader.jpg


Kim Clijsters was gisteren, na haar zege op de US Open in New York, zichtbaar geëmotioneerd. Toen ze tijdens de huldiging de leden van haar entourage bedankte, kreeg ze de krop in de keel toen ze haar manager Bob Verbeeck vermeldde.

"Hij is een tweede vader voor mij sinds mijn papa overleden is", aldus de tenniskampioene.

Wat later bekende ze aan een reporter dat het juweel aan haar hals de as van haar overleden vader bevat. "Het doet me op moeilijke momenten aan hem denken en geeft me de steun die ik nodig heb", aldus Clijsters.

Haar vader, ex-Rode Duivel Lei Clijsters, overleed op 4 januari 2009. De man had longkanker.
(br.gva)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oranje maïs moet blindheid bij Afrikaanse kinderen stoppen

Oranje maïs moet blindheid bij Afrikaanse kinderen stoppen



Onderzoekers willen binnen twee jaar in Zambia een nieuwe maïsvariëteit verspreiden die veel meer vitamine A bevat. De 'oranje' maïs kan helpen voorkomen dat ondervoede kinderen blind worden of aan een reeks andere ziekten gaan lijden. De initiatiefnemers hopen de fouten te vermijden die supergewassen als gouden rijst deden mislukken.


Landbouwkundigen zijn erin geslaagd een maïssoort te kweken die veel meer betacaroteen bevat, een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. De voorbije week verscheen in het vakblad The American Journal of Clinical Nutrition een studie die bevestigt dat proefpersonen die 'oranje' maïs eten, twee keer meer vitamine A aanmaken dan mensen die normale maïs krijgen voorgeschoteld.


De nieuwe maïssoort werd ontwikkeld voor landbouwgebieden in noordelijke streken, maar lijkt vooral nuttig voor arme landen. Daar lijden immers veel mensen aan een gebrek aan vitamine A. Als gevolg daarvan worden in de ontwikkelingslanden elk jaar een half miljoen kinderen blind. Het vitaminetekort werkt ook andere gevaarlijke ziekten in de hand. Eieren, donkergroene groenten en oranje vruchten en groenten bevatten veel vitamine A, maar zijn vaak te duur voor arme mensen, met name in Afrika bezuiden de Sahara.


Maïs komt daarentegen zelfs in arme gezinnen in het zuiden van Afrika elke dag op tafel - in sommige streken eten volwassenen een halve kilogram maïsbrij per dag. HarvestPlus, een programma van het internationale onderzoeksnetwerk CGIAR, begon daarom een pilootproject met oranje maïs in Zambia. Meer dan de helft van de kinderen in dat land heeft een gebrek aan vitamine A. De onderzoekers maken zich sterk dat het nieuwe gewas bij Zambiaanse kinderen 30 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine A kan dekken.


Het nieuwe gewas wordt eerst aangepast aan het klimaat en de bodemgesteldheid in Zambia. Dat gebeurt in samenwerking met het Zambiaans Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek. Vanaf 2012 wil het CGIAR, een instelling die gesteund wordt door de Wereldbank, de nieuwe maïsvariëteit ruim verspreiden in het zuidelijk Afrikaanse land. De initiatiefnemers gaan ervan uit dat de soort ook in de buurlanden zal aanslaan.


Het klinkt allemaal veelbelovend, maar eerdere experimenten met gelijkaardige supergewassen zijn vaak verkeerd afgelopen. In 2000 ontwikkelden onderzoekers in Zwitserland 'gouden' rijst, een rijstvariëteit die veel betacaroteen bevat. De invoering van de nieuwe rijstsoort in Aziatische landen waar ondervoeding heerst, stokte echter door het verzet tegen genetisch gewijzigde gewassen. Pas dit jaar begon één land, de Filipijnen, gouden rijst te telen.


Ook in Afrika is het invoeren van veelbelovende maar onbekende gewassen niet eenvoudig. Dat bleek onder meer uit een studie over de introductie van soja - een goedkope vleesvervanger - in Nigeria. Veel Nigerianen moesten er niets van hebben, onder meer omdat niemand wist hoe je sojabonen moet verwerken en klaarmaken.


De Zambianen gebruiken vooral witte maïs in de keuken. Gele maïs wordt geassocieerd met droogte en voedselhulp, en is dus niet populair. De medewerkers van HarvestPlus zeggen dat ze zullen voorkomen dat oranje maïs dezelfde negatieve connotatie krijgt. Volgens aanvankelijk onderzoek is dat nu niet het geval. Er komen ook informatiecampagnes om de Zambianen de voordelen van oranje maïs in te prenten.


Ook de kosten van nieuwe gewassen zijn vaak een hinderpaal in arme landen. Maar HarvestPlus zegt dat het de ontwikkelingskosten van nieuwe variëteiten niet doorrekent aan de landen waarmee het samenwerkt of de boeren die uiteindelijk de nieuwe zaden gaan gebruiken. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geblokkeerde mijnwerkers in Chili worden ongeduldig

Geblokkeerde mijnwerkers in Chili worden ongeduldig


Niet alleen de mijnwerkers, maar ook de kinderen zijn het lange wachten beu.


De Chileense mijnwerkers die al meer dan een maand op 700 meter diepte vastzitten, worden ongeduldig. De tijdelijke stop van alle boorwerkzaamheden voor het bouwen van een reddingsschacht stuit op protest. En niet alleen bij familieleden, want de kompels zelf kunnen ondergronds ook de boorgeluiden horen.
 

De Chileense minister van Gezondheid Jaime Manalich heeft opgeroepen tot kalmte. De regering doet er alles aan om het lot van de 33 getroffen mijnwerkers te verlichten en hen zo snel mogelijk weer naar de oppervlakte te brengen, luidt het. Dat kan echter nog tot november of december duren.
 

De boormachine Strata 950, die voor onderhoud even "out" was, wordt intussen opnieuw ingezet en is tot een diepte van meer dan 200 meter geraakt. Een tweede boormachine ligt al enkele dagen stil omdat een deel van de boorkop is afgebroken en in het boorgat vastzit. Een derde boormachine is pas binnen twee weken beschikbaar.
 

De kompels zullen intussen onder leiding van een trainingsadviseur een uur per dag aan sport doen. De lessen gebeuren via videoconferentie. De mijnwerkers staan onder meer via een glasvezelkabel in contact met de buitenwereld en hebben in hun ondergrondse schuilplaats een mini videoscherm. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stress bezorgt twintigers al haaruitval

Stress bezorgt twintigers al haaruitval



1 op 3 vrouwen tussen de 25 en 35 jaar kampt met haarverlies. De reden? Omgevingsstress. Vrouwen leiden het meest stressvolle leven sinds tijden. Het lichaam reageert die stress af op de haarfollikels.


Vrouwen timmeren voluit aan een carrière, maar horen bovendien dé perfecte moeder en  vrouw te zijn. Dat bezorgt tonnen stress. Het lichaam reageert daarop en produceert meer vrije radicalen. Die werken in op de haarfollikels. Resultaat: een beschadigde hoofdhuid met haaruitval als gevolg.

Naast stress, spelen ook andere oorzaken mee. Crashdiëten, lage ijzerwaarden, hormonale veranderingen na de zwangerschap of bepaalde medicatie eisen ook hun tol. Zelfs genen zijn belangrijk. Heeft je moeder een dunne dos, veel kans dat je hetzelfde meemaakt.


Haarverlies heeft een grote emotionele impact op vrouwen. Met het  kapsel stralen we immers vrouwelijkheid en seksuele aantrekking uit. In deze tijden van uiterlijkheden, knaagt haarverlies enorm aan het zelfvertrouwen. 


Wanneer kamp je met haarverlies? Normaal gezien verliezen we 50 tot 100 haren per dag. Verlies je er een pak meer gedurende minstens een maand tijdens het kammen, wassen of brushen, kan een consultatie bij een haarspecialist geen kwaad. Met een bloedtest gaat de arts het vitaminegehalte na. Zo weet je meteen of er ijzertekort meespeelt. Ook door aangepaste voeding wordt heel wat leed verholpen. Door meer vlees, vis en eieren te eten, herstelt het evenwicht in de haarfollikels. Vitaminesupplementen helpen dan weer het haar sneller te doen teruggroeien.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poging om aangespoelde walvis uit lijden te verlossen mislukt

Poging om aangespoelde walvis uit lijden te verlossen mislukt



De Braziliaanse autoriteiten zeggen dat een poging om euthanasie te plegen op een aangespoelde walvis mislukt is. Eerder had men geprobeerd om het dinsdag gestrande dier een dodelijk middel toe te dienen.


Wetenschappers proberen de walvis uit zijn lijden te verlossen omdat hij te zwak zou zijn om een terugkeer naar zee te overleven. Biologe Karina Kroch verklaarde tegenover de website Terra dat dierenartsen overwegen om andere dodelijke middelen uit te proberen nu een eerste euthanasiepoging mislukte.



http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/1/5/12/media_xl_3868287.jpg?20100913022730



Het dier, dat 36 ton weegt en zo'n 15 meter groot is, spoelde vorige dinsdag aan op het strand van Itapiruba Sul, in de staat Santa Catarina. Biologen en vrijwilligers hebben de voorbije dagen water over het dier gegoten om de pijn te verzachten.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chimpansees weerstaan aids dankzij natuurlijke selectie

Chimpansees weerstaan aids dankzij natuurlijke selectie



Onderzoek naar het DNA van chimpansees heeft sterke aanwijzingen opgeleverd dat deze dieren door natuurlijke selectie resistent zijn geworden tegen siv, een virus dat nauw verwant is aan het hiv-virus dat bij mensen aids veroorzaakt.

Een pandemie in een ver verleden (waarschijnlijk zo'n twee miljoen jaar geleden) is daar vermoedelijk voor verantwoordelijk, aldus biologe Natasja de Groot van het onderzoekscentrum BPRC. Zij promoveert op 22 september aan de Universiteit Utrecht.

Een infectie met siv of hiv veroorzaakt bij de meeste chimpansees geen aids. Ook bij sommige mensen duurt het veel langer dan gemiddeld voor een hiv-infectie hen ziek maakt. In beide gevallen spelen genetische variaties, die het afweersysteem in staat stellen het virus onder controle te houden, waarschijnlijk een rol.

Dat die specifieke variaties bij chimpansees relatief veel vaker voorkomen dan bij mensen, wijst volgens De Groot sterk in de richting van natuurlijke selectie. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shocking Blue - Inkpot

Shocking Blue - Inkpot

Klik op de foto om hun te beluisteren







Shocking Blue was een Nederlandse rockband uit Den Haag die in de jaren 60 en 70 succesvol was. De groep werd in 1967 opgericht door Robbie van Leeuwen, die naar eigen zeggen bij The Motions  aan zijn plafond was gekomen en een groep in de steigers wilde zetten waarmee hij internationaal meer kansen zag. Van Leeuwen rekruteerde de groepsleden uit diverse hoeken van de Haagse beatscene en koos in eerste instantie voor een zanger, Barry Hay, die net The Haigs  had verlaten. Hay paste echter en van Leeuwen sprak de historische woorden: "Hier zul je nog spijt van krijgen" (quote van Barry Hay op NCRV-televisie). Uiteindelijk werd Fred de Wilde de zanger en werd er een lp voor Polydor  opgenomen. Het album scoorde net als de eerste single "Love is in the air" matig. Een jaar later stapte Shocking Blue over naar het pas opgerichte Pink Elephant-label van Dureco. Toen De Wilde halverwege 1968 een oproep kreeg voor militaire dienst, besloot Van Leeuwen dat hij zijn groep wilde completeren met een zangeres. In eerste instantie werd gedacht aan Annet Hesterman, maar zij bleek net een contract met een manager te zijn aangegaan en bedankte. Later was ze nog korte tijd de zangeres van de Groningse Ro-d-ys. In Loosdrecht stuitten Van Leeuwen en manager Cees van Leeuwen op Mariska Veres, die daar optrad met The Motowns tijdens een feestje van de Golden Earring. Via haar moeder werd het contact gelegd, en de rest is geschiedenis. Shocking Blue werd de eerste Nederlandse groep die een nummer 1-hit in de Billboard Hot 100 van de Verenigde Staten behaalde met de single Venus. De groep scoorde nog vele andere hits en ging in 1975 uit elkaar. In 1979 werd een poging tot een reünie gedaan, maar die duurde maar zo'n jaar of twee. Shocking Blue herrees in een nieuwe samenstelling in 1993 met Mariska Veres, maar zonder Robbie van Leeuwen. Deze formatie bleef optreden tot aan het overlijden van Mariska Veres in december 2006.




» Reageer (0)
12-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Monumentendag Vlaanderen lokt 457.000 bezoekers

Open Monumentendag Vlaanderen lokt 457.000 bezoekers


http://img401.imageshack.us/img401/5030/openmonumentendag.jpg



De 22ste editie van de Open Monumentendag Vlaanderen heeft zondag 457.000 bezoekers gelokt, ondanks de weersomstandigheden. Het slechte weer zorgde in het oosten van Vlaanderen en dan vooral in de provincie Limburg voor een lage opkomst, in de andere provincies lag het aantal bezoekers in de lijn van vorige jaren. Dat zegt projectverantwoordelijke Liesbeth De Maeyer.
 
De voorbije jaren overschreed het evenement telkens de kaap van 500.000 bezoekers. Het thema dit jaar waren de vier elementen: aarde, lucht, water en vuur. In 210 steden en gemeenten waren 506 monumenten opengesteld voor het publiek. Verder werd het thema belicht in 560 uiteenlopende activiteiten.
 
Trager op gang
Ondanks het minder goede weer waren zondagochtend veel Open Monumentendag-bezoekers paraat. De regen speelde vooral parten bij fietstochten en wandelingen. Net als in de provincie Limburg kwam in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant deze editie trager dan vorige jaren op gang.
 
In totaal lokte het evenement 457.000 bezoekers. Verdeeld over de provincies komt dat neer op 45.000 bezoekers voor de provincie Antwerpen, 51.000 voor Limburg, 105.000 voor Oost-Vlaanderen, 56.000 voor Vlaams-Brabant en 100.000 bezoekers voor West-Vlaanderen. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.British Museum ontvangt cadeau van 30 miljoen

British Museum ontvangt cadeau van 30 miljoen



Het British Museum kondigde aan een donatie van 25 miljoen pond (30 miljoen euro) te hebben ontvangen. Het gaat om de meest genereuze prive-subsidie in de culturele sector in Groot-Brittannië sinds 1985.

Lord John Sainsbury, lid van de Conservatieve partij en voormalig voorzitter van de supermarktketen Sainsbury's, draagt bij aan de financiering van een uitbreiding van het Londense museum.

"Het gaat om een zeer belangrijk project voor het British Museum, waaraan reeds jarenlange planningen voorafgingen. Deze donatie zal een vitale rol spelen in dit project", aldus een woordvoerster van het museum. Deze gift is "ongelooflijk genereus en zal de toekomstige generaties ten goede komen",voegde ze eraan toe.
 
Grootste geschenk
Volgens The Sunday Times gaat het om het grootste geschenk in de Britse culturele sector sinds de donaties van de Britse industrieel en filantroop Jean Paul Getty. Hij schonk 50 miljoen pond aan de National Gallery en 40 miljoen pond aan het British Film Instituut in 1985.
 
De gift van Sainsbury zal bijdragen aan de bouw van een nieuw expositie- en conservatiecentrum. Het werd ontwikkeld door de architect Richard Rogers en zal gebouwd worden naast het historische gebouw van het British Museum. De kost bedraagt 135 miljoen pond (163 miljoen euro).




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!