Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




16-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderijen van Goya en Greco in Spanje na ruim 10 jaar teruggevonden

Schilderijen van Goya en Greco in Spanje na ruim 10 jaar teruggevonden





In een huis in Alicante, in het oosten van Spanje, zijn twee schilderijen van meesters - één van Goya en één van Greco - teruggevonden die meer dan tien jaar geleden verdwenen, zo heeft de Spaanse politie vrijdag gemeld.
 
"Aparicion de la Virgen del Pilar" van Francisco Goya, gedateerd tussen 1775 et 1780, en "La Anunciacion" van El Greco (1570), die in privébezit zijn, waren eind jaren 90 net tentoongesteld toen de eigenaars hun verdwijning signaleerden. De politie had de twee olieverfschilderijen in een databank van gestolen kunst ingebracht om te verhinderen dat ze in het buitenland verkocht zouden worden. De rechercheurs hadden vaart achter hun speurwerk gezet nadat ze in oktober een tip hadden gekregen over de mogelijke verkoop van de twee schilderijen.
(br.hln - foto afp)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier orka's gespot bij Calais

Vier orka's gespot bij Calais



Er zijn vier orka's gespot in Britse en Franse wateren ter hoogte van Calais. Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) zegt dat orka's in de zuidelijke Noordzee zeldzaam zijn. "De twee meldingen zijn geloofwaardig, maar moeten bevestigd worden door nog meer waarnemingen."

"Soms worden orka's verward met de veel kleinere witsnuitdolfijnen, omdat ze een gelijkaardige tekening hebben", zegt Haelters. In de Belgische Noordzee werden in de 21ste en 20ste eeuw geen orka's gezien. De laatste gestrande dode dieren dateren van 1850. Voor Nederland zijn er meer meldingen: de laatste was die van het jonge dier Morgan in Harderwijk vorig jaar.
 
Het is onvoorspelbaar of de dieren in Belgische wateren zullen zwemmen, want orka's leggen grote afstanden af. "Het is momenteel prachtig weer en als het inderdaad om orka's gaat, zullen er de komende dagen nog meldingen binnenlopen."
 
Het is gissen waarom de dieren in de zuidelijke Noordzee zwemmen, maar de orka's zitten er niet per se in moeilijkheden. "Ze vinden ongetwijfeld voedsel", aldus Haelters. "Er zijn orka's die vis eten, anderen eten walvissen en andere kleine dolfijnen en een laatste groep eet zeehonden en zeeleeuwen."
 
Orka's zijn de grootste dolfijnachtigen en, na potvissen, de grootste tandwalvissen. Het dichtst bij ons leven orka's rond de Shetlandeilanden, Noorwegen en ten zuiden van Ierland.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brian Wilson - California Girls

Brian Wilson - California Girls

Klik op de foto om hem te beluisteren






Brian Wilson (Hawthorne (Californië), 20 juni 1942) was het brein achter de Amerikaanse band The Beach Boys, waarvan hij, behalve bassist en een van de zangers, lange tijd de belangrijkste componist was. Ook was hij de producer van enkele van de belangrijkste albums van de band.

Brian was de oudste van drie zonen van Murry Wilson, een hardhandige man die zelf met weinig succes had gepoogd een carrière als liedjesschrijver te beginnen. Mede uit frustratie hierover moedigde hij zijn zonen aan een muzikale carrière te beginnen, wat in 1961 resulteerde in de oprichting van The Beach Boys.

Vanaf het begin was Wilson het artistieke brein van de band. Maakte de groep aanvankelijk nog vrij eenvoudige liedjes over onderwerpen als surfen en auto's, na verloop van tijd werd de muziek complexer en werden de teksten persoonlijker. Bovendien groeide Wilson, ondanks het feit dat hij aan een oor slechthorend was, in zijn rol van producer, wat in belangrijke mate bijdroeg aan het geluid van de band. Eind 1964 besloot hij om te stoppen met optreden en zich volledig te gaan richten op het schrijven van nieuwe nummers en het werken in de studio. Naar voorbeeld van de door hem zeer bewonderde Phil Spector creëerde Wilson een 'muur van geluid' door het gebruik van grote aantallen verschillende instrumenten. Nieuwe nummers werden voortaan ingespeeld door de beste studiomuzikanten die Wilson kon krijgen, met name uit de kring rond Spector, waarna de andere Beach Boys alleen nog de vocalen toevoegden....




» Reageer (0)
15-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walvissen componeren elk jaar nieuw lied voor wijfjes

Walvissen componeren elk jaar nieuw lied voor wijfjes


http://www.hln.be/static/FOTO/pe/15/10/2/large_426812.jpg


Mannelijke bultrugwalvissen componeren ieder jaar een nieuw pakkend liedje waarmee ze indruk proberen te maken op wijfjes. Dat schrijven Australische onderzoekers in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.


Volgens de wetenschappers ontstaan de nieuwe onderwaterliedjes voor de kust van Australië, waarna de composities zich oostwaarts verspreiden over de Grote Oceaan. Tijdens het paarseizoen zingen de mannelijke walvissen allemaal dezelfde 'hit'.






Het onderzoek, dat 11 jaar duurde, stelt de onderzoekers wel voor een nieuw raadsel. Ze vragen zich af waarom alle walvissen dezelfde compositie zingen, terwijl hun inspanningen om een nieuw liedje te verzinnen waarschijnlijk juist zijn bedoeld om op te vallen. Ze vermoeden dat conformisme het onder de bultruggen uiteindelijk wint van de jaarlijkse drang tot vernieuwing.





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koninklijke Serres weer drie weken open voor publiek

Koninklijke Serres weer drie weken open voor publiek


http://img94.imageshack.us/img94/8683/koninklijkeserres.jpg
archief foto


De Koninklijke Serres in Laken zijn van vrijdag tot 8 mei open voor het grote publiek, zo heeft het Paleis meegedeeld. Elk jaar krijgen de serres bijna 100.000 mensen over de vloer die niet alleen geïnteresseerd zijn in de unieke collectie bomen en planten, maar ook in de architectuur. Dit jaar krijgen de bezoekers ook toegang tot het atelier van koningin Elisabeth.

De serres zijn open van 9.30 uur tot 16 uur, vrijdag van 13 uur tot 16 uur. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn er nocturnes van 20 uur tot 22 uur. Maandag zijn de serres dicht, behalve op 25 april, en ook dinsdag 26 april blijven ze gesloten. Dinsdag 19 april is voorbehouden voor mensen met een handicap.
 
De in- en uitgang bevindt zich langs de erehekken van het kasteel van Laken in de Koninklijke Parklaan. De toegang kost 2,50 euro. De opbrengst gaat volledig naar het Hulpfonds van de Koningin, naar restauratiewerk en naar de aanschaf van kunstwerken van de Koninklijke Verzameling.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pakje frieten tweemaal duurder dan tien jaar geleden

Pakje frieten tweemaal duurder dan tien jaar geleden


http://img833.imageshack.us/img833/5039/frieten.jpg


De prijs van een pakje frieten is in de afgelopen tien jaar verdubbeld. Tegenover 1976 ging de prijs zelfs met meer dan 300 procent de hoogte in, zo berekende het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO).

"In het afgelopen jaar zijn de frituurtarieven sterker gestegen, ten gevolge van de late aardappeloogst en de daarmee gepaarde kleine omvang van de geoogste aardappelen", zo luidt het.
 
"Mosseleffect"
De prijs van frieten stijgt constant, zelfs als de aardappelprijs daalt, zo stelt OIVO vast. "Hier speelt het mosseleffect, als de prijs van de mosselen in Zeeland stijgt, dan stijgt ook de prijs in het restaurant. Als de mosselprijs in Zeeland daalt, dan daalt de prijs in het restaurant niet. De restauranthouder behoudt dan zijn verworven winst. Bij een volgende prijsstijging zal hij zijn prijs dan niet zo snel moeten verhogen."
 
Tussen 2011 en 2012 mogen we ons verwachten aan een stijging met 10 à 20 procent van de prijs van verse en diepvriesfrieten, zo voorspelt het OIVO. Dat is een gevolg van de stijging van de aardappelprijs voor de jaren 2010 en 2011.
 
Vraag groter dan aanbod
Het OIVO constateert dat het aandeel aardappelen dat bestemd is voor gebruik in de verwerkende industrie in de voorbije jaren is gestegen. "De vraag naar aardappelen voor afgeleide producten, zoals chips en frieten, is groter dan het aanbod, waardoor er meer aardappelen ingevoerd moeten worden."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen pijn meer door optische illusie

"Geen pijn meer door optische illusie"



Wetenschappers beweren dat ze de pijn die veroorzaakt wordt door artritis kunnen halveren. Dat doen ze eenvoudigweg door patiënten een optische illusie voor te schotelen. Een merkwaardige behandeling, want hierbij komt geen enkele pijnstiller aan te pas.


Computergestuurde beeldtechnologie neemt atritritis-patiënten in de maling door middel van een optische illusie. Onderzoekers namen de proef op de som door de handen van een reeks patiënten in een doos met een camera te steken. Het gemanipuleerde beeld van de handen werd vervolgens op een scherm geprojecteerd.

De proefpersonen kregen het gevoel dat ze hun vingers stretchten, ook al gebeurde er in werkelijkheid helemaal niets. In 85 procent van de gevallen werd de pijn gehalveerd. Sommige deelnemers waren er van overtuigd dat de pijn helemaal verdwenen was.


Dit pijnverlichtend hulpmiddeltje werd per toeval ontdekt tijdens een opendeurdag aan de universiteit van Nottingham. "Tijdens een workshop stak een oudere dame met artritis haar hand in de machine waarna ze beweerde dat ze geen pijn meer voelde in haar vingers. We waren allen met verstomming geslagen." zegt dokter Catherine Preston die aan de studie meewerkte.


Het team van wetenschappers kreeg niet lang daarna een beurs om een onderzoek op poten te zetten. Hoewel de studie nog in een vroeg stadium zit, spreken de onderzoekers van veelbelovende resultaten.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man zonder armen maakt kunst met zijn voeten en mond

Man zonder armen maakt kunst met zijn voeten en mond


http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/9/9/11/media_xl_4143776.jpg?20110415105800


De Chinees Huang Guofu (41) verloor op vierjarige leeftijd zijn beide armen nadat hij werd geëlektrocuteerd. Door zijn liefde voor de kunst leerde hij op eigen houtje schilderen met zijn voeten en z'n mond. Intussen is de moedige man vicecurator van een museum in Chongqing.


Op z'n achttiende wilde Huan Guofu naar de kunstacademie, maar dat ging niet omdat hij geld in het bakje moest brengen om zijn zieke vader te verzorgen. Hij begon het land rond te reizen als straatartiest en kon een centje verdienen door zijn werk te verkopen.

Voorlopig hoogtepunt in de artistieke carrière is zijn optreden op de wereldtentoonstelling, vorig jaar in Shanghai. Daar kreeg hij van de organisatoren de gelegenheid om zijn merkwaardige talent te demonstreren. Als erkenning werd de man intussen aangesteld als vicecurator van het Talents Museum in Chongqing. Daar is een overzicht te zien van Huans werk en krijgen andere andersvalide artiesten de gelegenheid om te exposeren.





"Als het leven een deur voor je dichtgooit, moet je proberen een andere deur te openen", zegt Huang Guofu. "Ik wil met mijn werk aan de jeugd bewijzen dat er in het leven geen échte obstakels bestaan".  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste man ter wereld sterft op 114de

Oudste man ter wereld sterft op 114de


http://static0.hln.be/static/FOTO/pe/2/5/6/media_l_4143636.jpg?20110415064804


Walter Breuning, de oudste man ter wereld en de tweede oudste mens, is op zijn 114de overleden. De man stierf een natuurlijke dood in een ziekenhuis in het Amerikaanse Montana, waar hij sinds begin deze maand verbleef. Zijn geheim? Zo lang mogelijk werken en slechts twee maaltijden per dag. Maar vooral: "Niet bang zijn van doodgaan".


Breuning was 26 dagen jonger dan Besse Cooper uit Georgia, ook een Amerikaan en voor zover bekend de oudste mens ter wereld.


In een interview vorig jaar weet Breuning zijn lange leven aan het eten van slechts twee maaltijden per dag, werken zo lang hij kon "en verandering aanvaarden, in het bijzonder de dood".

"We gaan allemaal dood. Sommige mensen zijn bang dood te gaan. Dat moet je niet doen. Je bent geboren om te sterven", sprak hij.


Breuning werd op 21 september 1896 geboren in Minnesota en bracht zijn leven door in South Dakota. Zijn gezin had elektriciteit noch leidingwater.


Op zijn zestiende ging hij bij de spoorwegen werken in Minnesota. Twee jaar later verhuisde hij naar Montana, hij werkte vijftig jaar voor de spoorweg. In 1922 trouwde hij met zijn collega Agnes Twokey en bleef bij haar tot ze overleed in 1957. Het koppel kreeg geen kinderen en Breuning is nooit hertrouwd.


Hij ging op zijn 67ste met pensioen maar bleef tot zijn 99ste werken als secretaris voor de lokale vrijmetselaars. In 1980 ging hij in een rusthuis wonen. Daar bracht hij zijn dagen door in een schommelstoel, met aan de muur het ingekaderde certificaat van Guinness, dat hem aanwijst als de oudste man ter wereld. Behalve aspirine heeft Walter nooit medicatie genomen. (br.hln - foto ap)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorsprong van taal gevonden

Oorsprong van taal gevonden



Een onderzoeker heeft de geografische oorsprong van taal weten te bepalen na een analyse van talen over de hele wereld. Quentin D. Atkinson van de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland, beweert statistisch bewijs te hebben gevonden dat taal haar oorsprong vond in het zuiden van Afrika. Dit komt overeen met eerder DNA-onderzoek dat de oorsprong van de moderne mens reeds in Afrika kon worden gevonden, maar wat op zich geen bewijs is dat ook taal daar is ontstaan.

In zijn onderzoek, dat in het weekblad Science werd gepubliceerd, keek Atkinson niet naar woorden maar naar fonemen. Dat zijn de kleinste deeltjes van een taal, zoals klanken, klinkers en medeklinkers. Hij vond een opmerkelijk patroon na 504 talen  te hebben geanalyseerd. Zoveel te verder de mens moest reizen uit het zuiden van Afrika, zoveel te minder fonemen er gebruikt worden in een bepaald taalgebied.

Verminderde diversiteit
Sommige van de kliktalen uit Afrika, die gesproken worden door bosjesmannen, hebben meer dan 100 fonemen, terwijl Hawaïaans er maar 13 heeft. Het aantal fonemen in de Europese talen is ongeveer de helft van dat in het zuiden van Afrika. Zo heeft Nederlands er 40 en Engels 45. Dit patroon van verminderde diversiteit in relatie met de afstand, is gelijklopend met de reeds bekende vermindering aan diversiteit in het DNA.

Indo-Europees
Dit is niet het eerste baanbrekend onderzoek van Atkinson. In 2003 reconstrueerde hij al eens de stamboom van de Indo-Europese talen met behulp van DNA-onderzoek. Zijn onderzoek stelde dat Indo-Europees, de Europese oertaal waaruit de Germaanse en Romaanse talen zijn ontstaan, veel ouder is dan wetenschappers oorspronkelijk aannamen. Zo zou de taal 10.000 en niet 6.000 jaar oud zijn, waardoor andere stellingen herbekeken moesten worden. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honden spelen onthaalmoeder voor zeven tijgerwelpjes

Honden spelen onthaalmoeder voor zeven tijgerwelpjes





Een Chinese dierentuin heeft twee teefjes ingeschakeld als vervangmoeder voor zeven pasgeboren tijgerwelpjes. Dat was noodzakelijk omdat de echte tijgermoeder niet genoeg melk kon produceren om haar kroost op eigen kracht te zogen.


Dankzij de twee honden hebben de welpjes het overleefd en verkeren zij in goede gezondheid. De kleine tijgertjes werden in de zoo van Shanghai verwekt door kunstmatige inseminatie.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Elliot Murphy - Diamonds in the Mine

 Elliot Murphy - Diamonds in the Mine

Klik op de foto om hem te beluisteren





Elliott James Murphy  (geboren 16 maart  1949 in New York)  is een  Amerikaanse zanger, producer, journalist en auteur. De  in Parijs wonende rockster  speelde al van twaalfde gitaar . Een paar jaar later won zijn band een grote bandcompetitie in New York en niet veel later werd hij de asfaltverslinder die hij nog steeds is: hij begon te reizen, speelde in alle wereldsteden en geeft nog steeds ruim honderd optredens per jaar. Zijn muziek blijft onvervalst



» Reageer (0)
14-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg kocht vorig jaar meer groenten en fruit

Belg kocht vorig jaar meer groenten en fruit


http://img233.imageshack.us/img233/4559/fruitengroenten.jpg


Ondanks de gestegen prijzen kocht de Belg in 2010 meer groenten en fruit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. De Belg kocht vorig jaar 1,5 procent meer groenten ondanks de prijstoename van 8,6 procent. Vers fruit, dat 1,5 procent duurder werd, kende een winst van 2,3 procent.

De doorsnee Belg kocht 62 kg verse groenten voor bijna 136 euro, en 79 kg fruit voor 165 euro, samen bijna 2 procent meer dan in 2009. De meest gekochte groente blijft tomaat, gevolgd door wortelen en ui. Appel blijft het meest gekochte fruit, gevolgd door sinaasappel en banaan.

Inhaalbeweging

De groep van jonge actieven (-35 jaar) blijkt aan een inhaalbeweging bezig. Die groep vertoont een onderconsumptie ten opzichte van de oudere bevolkingsgroep. Een specifieke promotiecampagne blijkt evenwel succesvol: de aankopen van groenten en fruit van deze groep lag het voorbije jaar 26 procent hoger dan in 2006.

Voorkeur is gezinsgebonden
Uit het onderzoek blijkt voorts nog dat sommige producten beter scoren bij jongere dan bij oudere gezinnen. Zo scoren komkommer, paprika en pepers beter bij jongere gezinnen. Selder, bonen, peulvruchten, witloof en witte asperges worden meer door ouderen gekocht. Bij jonge alleenstaanden scoort exotisch fruit dan weer beter. Gezinnen met kinderen kiezen vaker voor appelen, bananen en kiwi's.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode vos drijft poolvos naar het noorden

Rode vos drijft poolvos naar het noorden



De rode vos trekt steeds verder op naar het noorden van Rusland. Daardoor komt de inheemse vossensoort, de poolvos, meer en meer in het gedrang.

Onderzoekers zagen recent voor het eerst hoe een witte vos haar burcht in de steek liet en op de vlucht sloeg voor een rode vos in het noorden van Rusland. Dat heeft de BBC vandaag gemeld.

De poolvos, bekend om de witte vacht, liet haar jongen achter toen ze de benen nam. Volgens de onderzoeker is dit bewijs voor hun theorie dat de poolvossen zich verder terugtrekken naar het noorden onder druk van de grotere rode vossen.

Deze laatste soort kan steeds noordelijker overleven door de opwarming van de aarde.

Poolvossen leven in gebieden waar bergen en toendra's bij elkaar komen in het gebied rond de Noordpool. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de soort steeds verder naar het noorden trok om te kunnen overleven.

Wereldwijd leven er nog honderdduizenden poolvossen. De soort is, net als de rode vos, niet bedreigd. Wetenschappers zien de poolvos als een indicator van de klimaatverandering op aarde.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslapen? Maak je vliegensvlug klaar in 7 stappen

Verslapen? Maak je vliegensvlug klaar in 7 stappen



Een hectisch leven, moeilijk uit bed kunnen, je verslapen, ... Er zijn duizend-en-één redenen waarom je nog maar weinig tijd hebt om je 's morgens netjes aan te kleden en op te tutten. Daarom geven we jou 7 handige tips om je razendsnel klaar te maken...

1. Ook al heb je slechts een paar minuten om je klaar te maken: neem altijd een douche! Je voelt je daarna een stuk frisser en je bent meteen klaarwakker. Een vuile huid en vet haar maken je een pak onzekerder en het bezorgt je bovendien een ongemakkelijk gevoel.

2. Heb je echt geen tijd om je haren te wassen? Ga in noodgevallen dan voor een droogshampoo. Deze shampoo heeft weliswaar niet hetzelfde effect als de normale variant, maar biedt wel een supersnelle en tijdelijke oplossing voor wanneer je gehaast bent.

3. De tijd vliegt snel, gebruik hem wel! Ga niet onnodig tijd verkwisten door bijvoorbeeld je krultang boven te halen. Probeer je kostbare minuten zo goed mogelijk te benutten door de noodzakelijke dingen eerst te doen.

4. De juiste outfit kiezen terwijl je gehaast bent, kan een vervelende klus zijn. Toch is het belangrijk dat je het niet te ver gaat zoeken: kies voor je favoriete jeans, een trui die gemakkelijk zit en een jas die je graag aandoet. Je hebt tenslotte geen tijd om uitgebreid voor de spiegel te gaan staan om kleren te passen.

5. Trek niet zomaar het eerste het beste kledingstuk uit je kast. De kans is groot dat je er iets uithaalt waarin je jezelf niet gemakkelijk voelt. Heb je écht geen tijd om wat langer voor de kleerkast te staan en heb je er net de saaiste blazer en coltrui uitgehaald? Pimp je outfit dan met een sjaaltje of een flashy riem.

6. Na je outfit is het tijd voor je make-up. Smeer geen driedubbele laag foundation op je gezicht, maar hou het liefst zo simpel mogelijk. Een laagje mascara, een streepje eyeliner, een beetje lipgloss en wat blush en klaar is Kees.

7. Je vliegensvlug klaarmaken kan bijzonder stressvol zijn, maar ga je niet onnodig opjagen in de kleinste dingen, dat is nergens goed voor. Blijven ademen!



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elk jaar sterven 25.000 patiënten aan antibiotica-resistente bacteriën

Elk jaar sterven 25.000 patiënten aan antibiotica-resistente bacteriën



Steeds meer bacteriën dreigen resistent te worden tegen antibiotica wegens overmatig en onoordeelkundig gebruik ervan. Bovendien komen er amper nog nieuwe antibiotica op de markt. Wetenschappers wereldwijd slaan daarom alarm. Dat staat in een publicatie van het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

"Het is vijf over twaalf", zo zegt professor Inge Gyssens, onder andere als infectiologe verbonden aan het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en een van de auteurs van de publicatie. Jaarlijks sterven in Europa alleen al 25.000 patiënten aan een antbiotica-resistente bacterie en het probleem neemt alleen maar toe.
 
"Antibiotica hebben in de loop der tijd miljoenen mensenlevens gered", aldus Gyssens. "Maar door overmatig gebruik zien we antibiotica-resistente bacteriën steeds verder terrein winnen. Bovendien doet de industrie weinig investeringen in onderzoek naar nieuwe antibiotica omdat de winstmarges te klein zijn. Het probleem neemt stilaan dramatische vormen aan, en er gebeurt te weinig", zo luidt het verder.
 
Na de voorbije wereldgezondheidsdag is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gestart met een nieuwe campagne om opiniemakers en politici te wijzen op de ernst van het probleem. Ze stellen onder meer ook materialen en richtlijnen ter beschikking om tot een doelmatiger antibioticabeleid te komen.

"Alleen door op structurele wijze aan het probleem te werken, kan je tot resultaten komen", zo zegt Gyssens. "Antibiotica worden nog te vaak verkeerd gebruikt: voor een te lange periode, in de verkeerde dosis of voor een niet-bacteriële ziekte. Dit werkt resistentie in de hand."




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baasje beweert dat haar kat een hond gebaard heeft

Baasje beweert dat haar kat een hond gebaard heeft


http://static0.hln.be/static/FOTO/pe/1/9/10/media_xl_4142875.jpg?20110414142453


De Chinese Zhou Yun beweert dat haar kat het leven geschonken heeft aan een hond. Haar dierenarts hecht evenwel weinig geloof aan dit verhaal.


Begin deze maand wierp de kat van mevrouw Zhou twee poesjes. Eén van de twee diertjes stierf evenwel korte tijd later. "Tot mijn grote verbazing merkte ik dan pas dat het andere poesje erg sterk op een hondje leek", aldus Zhou Yun. De vrouw heeft ook een hond in huis en is er nu van overtuigd dat de 'boreling' het resultaat is van de 'liefde' tussen haar kat en die hond.






Lai Xiaoyun van de plaatselijke dierenkliniek hecht weinig geloof aan dit verhaal. "Na de dood van een van haar kroost is de kat wellicht naar buiten gegaan en vond ze in de buurt een nest puppy's. Wellicht heeft de treurende kat een van die hondjes mee naar huis genomen. Als compensatie, om het zo te zeggen", aldus de dierenarts.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. En ze leefden naakt en gelukkig

En ze leefden naakt en gelukkig





Het is wellicht niet wat we van het komende 'droomhuwelijk' van prins William en Kate Middleton mogen verwachten, maar dit Oostenrijks koppel trok ook wel wat mediabelangstelling met hun trouwpartij. Het stel uit Feldkirchen stapte immers naakt in het huwelijksbootje.





 Hopelijk is het allemaal goed afgelopen, met de ringen en zo. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo loopt samenwonen op wieltjes

Zo loopt samenwonen op wieltjes



Samenwonen is meer dan knusse avonden voor tv en eindeloze vrijpartijen. Je deelt dan misschien wel dezelfde ruimte, dat wil nog niet zeggen dat jullie er dezelfde smaak en ideeën op na houden. Duidelijke afspraken maken is daarom de sleutel tot een harmonieus liefdesstekje...

Koppels die bij elkaar intrekken worden vaak overweldigd door de smaak van hun partner. Vrouwen worden er plots aan herinnerd dat mannen roze tinten en bloemenmotiefjes verafschuwen terwijl de 'macho's' opeens beseffen dat dames helemaal niet van naaktkalenders en posters van glimmende sportwagens houden.

De inrichting kan jullie een heleboel kopzorgen bezorgen, zeker wanneer er twee koppigaards bij elkaar zitten. Mannen willen hun spelconsole, geluidsinstallatie, terrarium en fitness-toestellen koste wat kost van de ondergang redden terwijl vrouwen hun zeemzoete decor absoluut willen behouden. Maar hoe mix en match je deze twee totaal verschillende stijlen nu met elkaar?

1. Onderhandel
Om samen van jullie optrekje te genieten, zitten jullie best even aan tafel voor een grondig gesprek. Vertel hem wat je ronduit lelijk vindt, maar laat tegelijkertijd ook weten dat je bereid bent om zelf een paar dingen op te offeren (denk maar aan de flower power-kussens, je arsenaal aan teddyberen of je roze broodrooster).

2. Zoek raakvlakken
Maak een 'moodboard'. Neem elk een schaar en een heleboel tijdschriften bij de hand en ga samen op zoek naar leuke decoraties, kleurenpaletten en meubels die je vervolgens op het bord prikt. Zo kom je er snel achter waar jullie raakvlakken liggen en wat jullie beiden graag zien. 


http://static1.hln.be/static/FOTO/pe/2/8/6/media_l_4142211.jpg?20110414002626



En dan is er ook nog dit...

3. Verdeel huishoudelijke taken
De tijd dat huishoudelijke taken exclusief bestemd waren voor vrouwen, ligt ondertussen in een heel ver verleden. Verdeel daarom de taken en maak op voorhand duidelijke afspraken in huis. Wie staat er achter het fornuis? Wie zet het huisvuil buiten? En wat met de was en de plas?

4. Bespreek geldzaken
Er wordt soms wel eens gezegd dat geld niet gelukkig maakt, maar dat betekent niet dat jullie niet over geldzaken moeten praten. Veel relaties lopen namelijk op de klippen door slechte communicatie over geldzaken. Nemen jullie een gezamenlijke rekening? Hoeveel verdienen jullie samen per maand? Waaraan willen jullie geld besteden? Wat is het budget om boodschappen te doen? En wat met hobby's?

5. Maak tijd voor jezelf
Samenwonen is een proces, niks gaat vanzelf. Bij elkaar intrekken is een grote stap in jullie leven en dat parcours zal ongetwijfeld niet altijd vlekkeloos verlopen. 7 dagen op 7 in hetzelfde huis wonen betekent nochtans niet dat je constant op elkaars lip moet zitten. Er is helemaal niets mis mee om je af en toe eventjes terug te trekken en wat tijd voor jezelf te nemen.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vosjes adopteren pluchen beest als moeder

Vosjes adopteren pluchen beest als moeder




In Engeland hebben drie verlaten vossenjongen een pluchen vos geadopteerd als hun moeder. De jongen en het beest zijn onafscheidelijk. Ze weigeren te gaan slapen zonder hun 'moeder' in hun mand.


De vosjes werden ontdekt door een boer uit Surrey. Hij vond de dieren in een hol onder een schuur. Omdat de jongen blijkbaar aan hun lot waren overgelaten, nam de boer de uitgehongerde diertjes in huis.





De vosjes kregen een onderkomen in een kartonnen doos en kregen het gezelschap van een pluchen vos, een speeltje dat zijn driejarige dochter gewillig afstond. Het speelgoeddier werd meteen aanvaard door de jongen. Ze zijn intussen onafscheidelijk en weigeren te gaan slapen zonder hun nieuwe mama. De vosjes hebben ondertussen flink aan gewicht gewonnen. Als het etenstijd is, schuiven ze zelfs stukken voedsel door naar hun onthaalmoeder.


Zo onafscheidelijk, dat de boer het pluchen dier meegaf aan de mensen van de dierenbescherming die de vosjes weer hun plaats in de vrije natuur willen laten innemen. Of de vosjes ook met hun 'moeder' weer de wijde wereld zullen intrekken, zal nog moeten blijken.




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!