Overweg13
Trein en bus, wandelen en weer, en van die hobby's meer
31-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.31 oktober 2012 Eppegem - Kwerps GR Dijleland

Het heeft lang geduurd voor het concept echt is doorgebroken, maar de laatste jaren is het met name in Vlaams-Brabant tot een explosie gekomen van zogenaamde Streek-GR's. Dat zijn lusvormige GR-paden, die anders dan de gewone GR-paden met geel-rode verfstreepjes worden bewegwijzerd en die vooral de ontdekking van een bepaalde regio als opzet hebben. Wij volgen nog een stukje van de GR-Dijleland, die zich trouwens veel verder waagt dan het eigenlijke Dijleland. Vandaag zijn het dan ook vooral de Zenne en de Barebeek die het parcours bepalen.

Parcours dat er overigens mag zijn, zeker nadat het zich in Elewijt van de GR128 heeft afgesplitst. Met het Snijsselsbos, het Hellebos, het Torfbroek en het Silsembos wordt ons een snoer van aangename bossen en andere reservaten aangeboden. Dat resulteert in een TWQ van 73 %, vrij hoog, maar bovendien ook zeer representatief voor de kwaliteit van de gevolgde wegen: stevige bos- en veldwegen, goed onderhouden maar gaaf gebleven voetwegen, en zelfs enkele strookjes knuppelpad. Je houdt het eigenlijk niet meer voor mogelijk in Vlaanderen.

Wel even opletten als je in onze voetsporen zou willen lopen: tussen Eppegem en de wandelboom in Elewijt, waar de GR-Dijleland en de GR128 elk hun eigen weg gaan, is de bewegwijzering ondermaats en al vele jaren niet meer onderhouden. Uitkijken, dus, al vormt de te volgen weg geen onoverkomelijke hindernis. En een tweede keer wijkt het parcours af van de beschrijving in de topogids tussen Snijsselsbos en Hellebos. Daar is de bewegwijzering echter prima.

 

Kijk al even naar deze foto's. Andere foto's vind je hier.

 


het Torfbroek

 


Nederokkerzeel

 

De verplaatsing:

Halle - Eppegem 3458 8:07  8:55 +5 (914)

 

Kwerps - Kortenberg [352] 14:10 14:17 +1 (ab3302-22, Mercedes Citaro, Staca-Van Mullem)

Kortenberg - Halle 3685 14:39 15:29 stipt (692)

 

De commentaar:

Zoals je kunt merken, zijn het slechte tijden voor deze blogschrijver. Als trein- en busverbindingen van een leien dakje beginnen te lopen, kan ik mijn handeltje hier maar beter opdoeken.

 

Voor de heenreis verkiezen we de overstapvrije verbinding over lijn 26 boven de kortere verbinding met overstap over de NZV. Het weer is al sinds vanmorgen schitterend en dus zouden zelfs de duikbrillen die hier heer en meester zijn geen hinder mogen ondervinden van slippende wielen en meer van die leuke dingen. Toch moeten we vaststellen dat we geleidelijk wat vertraging oplopen. Na Boondaal komen er trouwens meteen 3 minuten bij, omdat we voorrang verlenen aan 2 Desiro's op de verbinding Aalst - Braine-l'Alleud. En de overige minuten zullen we maar aan de reizigersdrukte toeschrijven. Vooral in Merode stapt een aanzienlijk aantal reizigers uit; ondertussen is onze vertraging al opgelopen tot 7 minuten. In Eppegem blijven er daar nog 4 van over. De trein is op dat moment dan ook zo goed als leeg.

 

Voor de terugrit zouden we eigenlijk tot de treinhalte Erps-Kwerps kunnen stappen, maar echt interessant ziet die route er niet uit, en dus opteren we voor een korte busrit van Kwerps naar Kortenberg. Zo leren we ook dat er - voor De Lijn althans - een Kortenberg-Noord en een Kortenberg-Zuid bestaat. Dat laat zich verklaren doordat de bus over lijn 36 moet geraken, en dat gebeurt over de wat verder gelegen brug. In rittijd scheelt dat algauw een volle minuut, en dat kan soms van pas komen. In werkelijkheid liggen de beide halten gewoon aan beide zijden van de spoorlijn.

De realtime-informatie van De Lijn houdt het bij een drietal minuten vertraging, maar de bus komt toch stipt aan in Kwerps. Meer dan een belangrijke aanwijzing is die informatie zelden, maar ik maak er toch graag gebruik van. Spijtig dat je nog niet te weten kunt komen of een bus afgeschaft is. Dat had ons al enkele keren wat ellende kunnen besparen. Ook blijft de gadget onverstoord informatie geven over halten die door omleggingen niet bediend worden.

In Erps stapt Jessica op. Ze stapt zonder verpinken langs de chauffeur, die haar echter terugroept. Het snode ding probeert zwart te rijden. Ze komt er met een biljet van af, en vindt de hele historie ook nog bijzonder amusant. Een brede smile vervangt de aangewezen schaamte.

 

We halen probleemloos de voorziene aansluiting. Ook nu is onze treinreis overstapvrij. Ik dacht nog even wat foto's te nemen in Kortenberg, maar de smalle perrons naast de snelle sporen van lijn 36N zijn alleen toegankelijk als de trein stilstaat. Niet doen dus; volgehouden discipline speelt je voortdurend parten. Hopelijk leef je er ook langer mee.

 

De CR vertrekt stipt in Kortenberg, maar nog voor Nossegem worden we ingehaald door een break, vermoedelijk van de verbinding Leuven - Luchthaven - Antwerpen. Galant als we zijn geven we voorrang, maar dat kost ons wel 2 minuten vertraging. Het zal tot Ruisbroek duren voor we opnieuw stipt rijden, maar veel kan het ons deze keer niet schelen. We komen in Halle aan op het voorziene uur. Een zorgeloze dag kon het worden, en de herfstzon deed uitbundig mee: dat volstaat voor een geslaagde uitstap.

31-10-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
22-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 oktober 2012 Schorisse

Vakantiegenoegens, Vlaamse Ardennen, Steenbeek, Ganzenberg: dan denk je als wandelaar toch dat je een fantastische wandeling in Schorisse onder de wandelschoenen krijgt. Edoch, met een TWQ van 3 % (een voetweg van 300 m) kan deze combinatie van twee wandelingen, die we vonden in een foldertje dat uitgegeven werd door Vakantiegenoegens Maarkedal niet echt bekoren. We volgen Ganzenbergpad en Steenbeekpad, wat resulteert in 2 lussen die samen een Snoopy-achtige figuur op de stafkaart toveren. Zelfs landschappelijk moet je echt selectief kijken, en liefst over ogen beschikken die ingesteld zijn op het wissen van veel bebouwing. Eerlijk? Zoals mijn eigen Pajottenland vind ik de Vlaamse Ardennen als wandelgebied sterk overroepen…

 

Foto's van het stilaan herfstige landschap vind je hier .

Maar bekijk alvast deze eens.

 

 

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3109 11:19 11:30 stipt (362)

Brussel-Zuid - Oudenaarde 2333 11:41 12:27 +1 (411)

Oudenaarde - Schorisse [61] 12:38 12:56 stipt (ab2209-36, Jonckheere Transit 2000, Geenens)

 

Schorisse - Oudenaarde [61] 16:01 16:20 stipt (ab2208-35, Jonckheere Transit 2000, Geenens)

Oudenaarde - Brussel-Zuid 2315 16:33 17:19 +4 (325)

Brussel-Zuid - Halle 1588 17:28 17:37 +4 (749)

 

De commentaar:

De huidige buslijn 61 Oudenaarde - Ronse is een rechtstreekse afstammeling van een zogenaamde particuliere buslijn waarvan ik de eerste sporen (?) teruggevonden heb in de jaren 1950. En voor de rest heeft de lijn voornamelijk administratieve veranderingen ondergaan. Van particuliere buslijn tot aanvullende buslijn van de NMBS , tot NMVB-lijn en later tot lijn van De Lijn. Opvallend: het lijkt wel alsof het lijnnummer in de loop van de jaren gekrompen is: van 1217 via 482 tot 61.

 

Het wordt dus eigenlijk opnieuw een erg gemakkelijke verbinding, al lijkt een ongeval aan een overweg in Hillegem even roet in het eten te zullen strooien. Maar tegen de middag zijn de problemen opgelost: zelfs de vermaarde gevolgvertragingen zijn al weggevlakt.

Het gebeurt niet zo vaak dat we uit Halle vertrekken met de trein waarvoor we ook gekomen zijn. En zelfs vandaag aarzelen we even of we toch niet de 3910 van 11:09 in vertraging zullen nemen, maar we staan al op perron 2 en zien op tegen de verhuis trap-op, trap-af. Waarschijnlijk als gevolg van de vertraging van de 3910 gaan we trouwens over lijn 96E. Dat belet ons niet om nog 2 minuten te vroeg in Brussel-Zuid aan te komen.  Dat het aantal eersteklasreizigers stijgt merken we ook in deze break, en het lijkt er niet eens op dat hier veel vrijbuiters uit tweede klas hebben plaatsgenomen.

 

Dat geldt trouwens ook voor de volgende trein: IC2333 naar Poperinge bestaat uit 1 break, en ook hier zit de eerste klas goed vol, al is een deel duidelijk ingenomen door terugkerend en ander NMBS-personeel. Tussen Brussel en Denderleeuw moeten we zelfs even een kwartetje zitplaatsen delen met een medereiziger. Dat is erger voor wie er al zit (hij dus), dan voor hen die aansluiten (wij dus). We tonen onze goede wil door na Denderleeuw naar een vrijgekomen deel te verhuizen.

In Zottegem horen we de TBG tegen een dame zeggen dat ze hier maar moet gaan zitten, dat het hier rustiger zal zijn. Barmhartige Samaritanen zijn van alle tijden, en meest nog in onze tijden, waarin de zelfredzaamheid, zelfs van veertigers en vijftigers, bedenkelijk lage toppen scheert. Als ik me niet goed zou voelen, of vinden dat het te druk is, dan zou ik zelf naar de TBG stappen en een klasverhoging vragen, hier komt het initiatief duidelijk van de TBG. Nu, in vergelijking met wat je soms meemaakt, is dit peanuts.

De trein rijdt behoorlijk stipt, ook al zit een vertraagde Knokke/Blankenberge in de weg. De ruime reserve tussen Brussel-Zuid en Denderleeuw is welkom. Tussen Herzele en Zottegem zijn grondige spoorvernieuwingswerken aan de gang: dat levert 2 minuten vertraging op. Van het ongeval in Hillegem is niets meer te zien.

In Oudenaarde is de aansluiting trein-bus eigenlijk ideaal. Alleen vermeldt Aribus onze bus niet. Het is de soort vergetelheidjes die ik ook in Halle al gemerkt heb. Hopelijk is de kuddegeest onder de chauffeurs groot genoeg om solidair op aansluitende treinen te wachten. (In Halle is dat zeker niet zo!) Voor ons is er geen enkel probleem: onze trein arriveert één minuutje later dan voorzien, en de overstap is een weggevertje.

 

De film van de aansluitende bus valt klein en duister uit. Bovendien staat die nog altijd op 61 Oudenaarde. De chauffeur heeft het te druk met bellen om oog te hebben voor dergelijke kleinigheden. Maar ik veronderstel dat we al blij moeten zijn dat hij niet tijdens de rit telefoneert. Onze Omnipassen keurt hij geen blik waardig.

 

Voor de terugreis voorzien we de heenreis in spiegelbeeld. De bus maakt wat vertraging maar in het centrum van Oudenaarde beschikt de chauffeur over enkele minuten reserve: we komen stipt aan.

 

Ook de treinen lijken het goed te doen. Hoewel: onze IC volgt een tijdje op blokafstand de L1666, maar met nauwelijks 2 tussenliggende stationnetjes blijft de schade beperkt: +2 in Oudenaarde, +4 in Zottegem.  Zoals verwacht zorgt de lange werf voorbij Zottegem opnieuw voor 2 minuten extra vertraging, zodat we het laatste stuk van Denderleeuw naar Brussel met 6 minuten vertraging aanvatten. Maar zelfs het binnenrijden van Brussel-Zuid verloopt vlot: 4 minuten later dan voorzien begint de bestorming van deze uit 4 breaks bestaande drukke IC-trein naar Sint-Niklaas.

 

CR1588 bestaat uit 3 klassieke stellen: toch lijken er nog wat zitplaatsen over in beide klassen. Maar de trein rijdt verder door dan verwacht, en daardoor krijg je een samendrukeffect achteraan de trein. De bezetting van eerste klasse is ongeveer 125 %, al zou ik ze nu niet willen trakteren op een frisse pint in Halle, de NMBS-klanten die een zeker, zij het onbetaald plaatsje in eerste klasse verkiezen boven een onzekere zoektocht naar een zitplaats in tweede klasse, verder vooraan in de trein. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat 3 stellen toch wel het minimum minimorum is op dit uur van de dag én dat dit hopelijk beter kan als meer Desiro's ingestroomd zullen zijn, op voorwaarde dat men dan niet denkt dat men 3 klassieke tweeledige stellen vlot kan vervangen door 2 drieledige Desiro's. Want in dat geval krijgen de eersteklasreizigers nog meer dan vandaag hun extra uitgave door de neus geboord, gevoel dat we wel meer hebben, zeker tijdens de spits. En is dat nu niet precies het moment waarop de NMBS de voordelen van eerste klasse volop zou kunnen uitspelen? Maar dan moet het spel wel fair gespeeld worden. Als ex-scheidsrechter weet ik dat je fairplay moet afdwingen: eerlijk wordt het spel zelden gespeeld.

 

Tussen Oudenaarde en Ronse heeft buslijn 61 een uurdienst die rond het spiluur .00/.30 is opgebouwd. Logisch voor lijnen tussen twee stations. Als je zelf om .56 aankomt, weet je dan ook dat je niet lang moet wachten op de bus van de tegenrichting. Die wordt met een bus van de regie gereden: van de historische privé-buslijn blijft alleen nog een heel verre herinnering over.

 

 

 

22-10-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
09-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9 oktober 2012 Maldegem

De brochure die ons vandaag inspireert dateert duidelijk uit het precomputertijdperk: Wandelen in Maldegem, heet ze, gefotokopieerd, met foto's die nauwelijks meer zijn dan zwart-witte vlekken, en met manueel aangebrachte routes. Maar we zullen al snel ondervinden dat de sobere bewegwijzering nog altijd intact is en dat kan alleen als de routes ook nog onderhouden worden. Toch hebben we de indruk dat er wat wijzigingen in de tracés zijn aangebracht. Dat komt ervan als je de luxe hebt om wandelwegen uit te stippelen in een bos waar alle wegen bruikbaar zijn: een wijziging maakt dan geen verschil.

Wij volgen vandaag het Bezembinderspad, iets meer dan 13 km lang, en met een behoorlijke TWQ: 62 %. Daar staan de vele meestal erg goed begaanbare boswegen voor in. En voor de rest is dit dus landbouwgebied; de varkenskoten zijn hier enkele decennia geleden als paddenstoelen uit de grond geschoten, en dat ruik je af en toe ook wel.

Eigenlijk had ons beginpunt aan de herberg De Koffiekan moeten liggen volgens het wandelmapje, maar wij kiezen voor een beginpunt dat vlot  bereikbaar is met de bus. Zo wordt de Koffiekan een aangenaam rustpunt halverwege. De Koffiekan: een bazin die eerst wat wantrouwig kijkt. Een oudere fietser die koffietjes slurpt. Twee tafels kaarters: 3 dames die dobbele rami spelen, een gemengd kwartet dat aan het manillen is. Niet ergens in een door de gemeente gesubsidieerd centrum waar de oudjes elkaar obligaat om de zoveel dagen treffen, maar in een echt café. Ik zal zelf ook wel altijd een kaarter blijven, al is het nu alweer jaren geleden dat ik nog kleurenwhist in onze eigen collegevariant kon spelen. God, wat kon het schoolleven aangenaam zijn! De spelers zijn opvallend rustig: dit is ernstige ontspanning. Eén heeft zowaar zijn hoed opgehouden en er wordt sober genipt aan glaasjes spuitwater of kopjes thee en koffie, al kan een Elixir d'Anvers tussendoor ook.

De vraag die je in dergelijke omstandigheden altijd te horen krijgt, volgt wat later: "Jullie zijn niet van hier?" Dat is een wat minder brutale variant van: "Vanwaar zijn jullie?" Als we gemakshalve Halle antwoorden - Buizingen is alleen bekend bij treinreizigers - volgt deze keer niet de obligate verwijzing naar de Zwarte Lievevrouw, maar wel de vraag of we dan met de auto tot hier gekomen zijn. Ik leg geduldig uit dat we met trein en bus gekomen zijn, en krijgen voor een keer geen meewarige blik waarin je medelijden en zelfs spot kunt aflezen. Nee, deze bazin geeft ons groot gelijk: als je dat met trein en bus kunt doen, zou je zot moeten zijn om met de auto te komen. Achter de toog staart de vier jaar overleden echtgenoot goedkeurend zijn café in.

Vorige keer verwees ik al naar de Atlas van de Vriendelijkheid. Welnu, deze streek zou prachtig kleuren op dat vlak. Al vrij snel hebben we door dat we hier welkom zijn. Een koppel per fiets onderweg wil ook weten waar we vandaan komen, en ik antwoord dan altijd met een grapje: van Halle, maar we zijn niet te voet gekomen. Zij: schone streek, schoon volk. Hij: als je te voet gekomen zou zijn, zou je er wel anders uitzien…

 

Foto's van de wandeling vind je hier.

Deze twee zijn alvast een voorproefje.

 

 

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3709 10:46 10:56 +2 (1875 - 61017, op Schaarbeek)

Brussel-Zuid - Gent-Sint-Pieters 532 11:05 11:36 +2 (1851 - 11829, op Oostende)

Gent-Sint-Pieters - Aalter 582 11:41 12:03 stipt (743)

Aalter - Maldegem [87] 12:36 12:52 +2 (ab2222-19, Van Hool New A360H, Seys-Coopman)

 

Maldegem - Aalter [87] 17:00 17:20 +7 (ab2222-20, Mercedes Citaro, Seys-Coopman)

Aalter - Gent-Sint-Pieters 1817 17:32 17:45 stipt (537)

Gent-Sint-Pieters - Brussel-Zuid 1517 18:03 18:34 stipt (1889 - 61016, op Hasselt)

Brussel-Zuid - Halle 3939 18:41 18:51 +9 (804)

 

De commentaar:

Met 3 overstappen voor de boeg lijkt dit weer een avontuurlijke onderneming, maar toch bouwen we deze keer geen reserve in. De naweeën van de ochtendspits zouden al een tijdje achter de rug moeten zijn en als het misloopt, zijn er altijd wel wat alternatieven, zij het met tijdverlies.

En het loopt ook erg vlot. Dat op tijd vertrekken in Halle al lang geen garantie meer is dat we ook op tijd in Brussel-Zuid aankomen, wordt vandaag nog maar eens bewezen. Tussen Vorst-Zuid en Brussel-Zuid staan we een tijdje stil, maar gelukkig levert dat niet meer dan 2 minuten vertraging op. Onze IR zou zelfs op tijd moeten kunnen vertrekken, maar dat lukt niet. Vermoedelijk is het de kruisende Amsterdammer die voor problemen zorgt. Alweer een probleem waar we binnenkort verlost van zijn.

Vermits de IC naar Oostende gepland staat voor hetzelfde spoor als onze IR van daarnet, kan het bijna niet anders of onze tweede trein van vandaag zal ook met wat vertraging aankomen, ook al wordt hij in laatste instantie nog verspoord naar spoor 16 zelfde perron. Vier minuten vertraging is het verdict; de reisplanner garandeert de aansluiting in Gent-Sint-Pieters als de 532 niet meer dan vijf minuten vertraging heeft. Dat zou een evidentie moeten zijn, maar blijkbaar is deze informatie vandaag belangrijk genoeg om haar op de site te zetten. Ik wil mijn eigen ironie meteen wat bijstellen: ik vind dit erg nuttige informatie, waar best nog wat meer gebruik van gemaakt zou mogen worden.

Meteen bij het instappen horen we een waarschuwing: gauwdieven reizen mee. Mijn vrouw, die hier een fijne neus lijkt voor te hebben, had ze ook al opgemerkt. Drie meisjes die rustig en lustig keuvelend op een bankje zaten, zoals alle meisjes dat zouden doen. Even later kunnen we uit een flard gesprek van de TBG's afleiden dat ze het bij het juiste eind had: trois filles. Mocht ik Fagin zijn, ik stuurde altijd drie zigeunerachtige meisjes mee met de geviseerde trein, om de aandacht van de actieve zakkenrollers af te leiden…

De reserve tussen Brussel en Gent is voldoende om de vertraging uiteindelijk terug te brengen tot 2 minuten. Resten ons dus 3 minuten: de tijd dat je hier van de IC op de stoptrein kon overstappen op hetzelfde perron is al een tijdje voorbij. Werken eisen altijd hun tol. En met de resterende 3 minuten overstaptijd heb je echt geen overschot om van spoor 10 naar spoor 3 te stappen. TB en TBG staan op het perron nog even rustig het vertrek af te wachten; vroeger zou hier ongetwijfeld ook nog iemand van het stationspersoneel hebben bij gestaan om over het goede verloop van de aansluiting te waken. Nu krijg je al te veel het gevoel dat het om een toevallige aansluiting gaat. De stoptrein vertrekt trouwens stipt…

Bij het uitstappen van Aalter wenst de TBG ons nog een prettige wandeling toe. Niks overtreft de sfeer van een landelijke stoptrein tijdens de kalme uren.

 

We hebben ruim een half uur overstaptijd; de IC naar Oostende (aankomst 12:30) die we als alternatief achter de hand gehouden hadden, rijdt met een kwartier vertraging. Gelukkig liep plan A vlot; met Plan B waren we bedrogen uitgekomen. Het stationnetje van Aalter ligt er kraaknet bij. In de wachtzaal klinkt uit luidsprekers die niks hebben van de officiële goed- en slechtnieuwsspuiters Radio 2.

 

De bus komt vlak voor het station. Die van de tegenrichting staat wel aan het verkeerde haltebord. De aflos duurt 7 minuten. Een hopelijk niet te vervelende vertraging voor de reizigers die onderweg opgepikt moeten worden en die in Deinze een trein moeten halen. Onze bus komt even later aan. De chauffeur is van het Blues Brothers-type: zwarte zonnebril, en kauwen alsof zijn leven ervan afhangt. Hij keurt ons geen blik waardig, laat staan dat hij naar onze Omnipas zou kijken. Een varken dat hier het verstand heeft om niet te knorren bij het instappen, komt er moeiteloos in. Maar de bus is wel even kraak als het NMBS-station. Het handelsmerk van een goede pachter. We maken voor het eerst in ons leven gebruik van deze lijn, die een lusje door Knesselare maakt. Onderweg zien we een unicum: een halte met 2 namen: de halte Urselweg lijkt ook Spanjaardstraat te heten. Dat zal wel weer een grensgeval zijn…

 

Voor de rest volgt de bus hier grotendeels de N44, een echte nachtmerrie voor ieder die niet toevallig met een stuurwiel aan de handen en een gaspedaal aan de rechtervoet geboren is. Drie keer zullen we deze weg vandaag moeten oversteken, zonder enige voorziening van wat dan ook: geen zebrapad, geen voetgangerslichten. We herbeleven onze ervaring van enkele maanden geleden toen we langs de N4 in Grune stonden te wachten. Wat we zelf doen, doen we beter.

 

Wat onverwacht komt de bus van lijn 87 zo goed als op tijd door. Ik had even gevreesd voor onze aansluiting in Aalter. De bus zit bomvol, en dat heeft zo zijn consequenties: de deuren, zowel voor - als achteraan, spelen een kwaadaardig, nukkig spel met de chauffeur. Volgens de brave en vriendelijke man zijn het de leerlingen die te dicht bij de deuren staan, en die op die manier de veiligheidssensoren in werking zetten. Ze moeten doorschuiven, zegt hij, maar eigenlijk is daar al te weinig plaats voor. Bij zowat elke halte duikt het probleem weer op: deuren die niet dicht willen. Na Knesselare blijft alleen een handvol reizigers over. Onze vertraging is ondertussen al opgelopen tot 7 minuten. Nog altijd geen man overboord.

 

De IC rijdt behoorlijk vroeg het station binnen: eigenlijk komen we samen met hem aan het perron. De gedroomde aansluiting. Ook hier lijken leerlingen een voorkeur te hebben voor het platform eerste klas, ondanks de vele vrije zitplaatsen in tweede klas. Misschien moeten er maar eens speciale keuvelafdelingen gemaakt worden, zonder zitjes, en liefst wat afgezonderd van de rest van de trein.

Ik had eigenlijk ms96 verwacht voor de aansluitende trein naar Brussel, maar deze trein lijkt nu ook uit een dubbel stel M6 samengesteld. Die bieden alleszins wat meer capaciteit, wat meegenomen is voor een trein die zeker in de zomermaanden behoorlijk druk kan zijn. Ons rijtuig heeft last van een vierkant wiel, zo erg dat het af en toe zelfs hinderlijk wordt. Maar ook deze trein rijdt op tijd.

Dan begin ik me altijd af te vragen of het nog eens zal lukken, 6 op 6? Maar nee hoor, de IR 3939 staat met 9 minuten vertraging aangekondigd. Later opzoekwerk leert dat het de 2138 Luxemburg - Brussel is die aan de basis ligt van de vertraging. En die zal dan wel weer vertraging opgelopen hebben op het enkelsporige baanvak Naninne - Namur omdat de treinen uit Brussel met vertraging reden. Geen koe in Menen, deze keer…

Onze trein aarzelt tussen 9 en 11 minuten. It's decision time, want de CR naar Braine-le-Comte rijdt wel zo goed als op tijd. Het ene stel is ook goed gevuld, want blijkbaar zijn reizigers die voor de 3939 gekomen zijn, nu in de CR gestapt. Wij zetten in op de IR, en ja: in Buizingen zal de IR, die met 11 minuten vertraging in Brussel-Zuid vertrokken is, de CR inhalen.

In Brussel-Zuid komen vier jonge zwarten in eerste klas zitten; hun opzet is duidelijk: gezellig lawaai maken. Moi je n'ai pas vu le deux. Toch opvallend dat ze 3 keer meer kans hebben om de 2 te zien, en dat ze toch in 1 terechtkomen. Gelukkig voor ons zijn deze vierledige stellen nog niet gemoderniseerd: we verhuizen naar het rustige coupé ernaast. Waar is de tijd dat de coupés rokers - niet-rokers beter van elkaar geïsoleerd waren dan de eerste en de tweede klas van vandaag? Zie mw 41 en Desiro. Non desidero.

 

 

09-10-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
08-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gemeenterepertorium
Met het schaamrood op de wangen moet ik toegeven dat ik serieus heb zitten knoeien met mijn gemeenterepertorium. Toen ik gisteren de tips voor correctie naging en waar nodig de lijst aanpaste, bleek plots dat ik een volledige entiteit van mijn basisbestand (in Access) naar het gepubliceerde excelbestand was vergeten over te brengen, nl. de TEC Brabant Wallon. Ondertussen is deze blunder rechtgezet.

08-10-2012 om 16:04 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
01-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 oktober 2012 Wezemaal

Bergwandelen in Vlaanderen verscheen bij Lannoo in 2011. Dat Vlaanderen niet meteen bergachtig is, kan al worden afgeleid uit het aantal geselecteerde wandelingen: 13, om precies te zijn. Maar als ze allemaal het niveau halen van de wandeling van vandaag, dan hoor je ons niet klagen. We volgen de Wijngaardbergwandeling, een korte maar krachtige wandeling van nog geen 8 km, maar met zo veel variatie in het aanbod dat de meeste wandelingen in Vlaanderen er bij verbleken: een van de auto gered pleintje voor de overigens erg mooie (en niet gesloten) kerk, een pastorij met allure, al stond ze in de steigers, een prachtig onderhouden kapelletje waarvoor zelfs het wegverkeer uitwijkt, maar vooral een onvervalste brok natuur die we verkennen over steil klimmende paadjes tegen de bergflank (?) op of door diepe, donkere holle wegen. De stenen muur is een attractie op zichzelf: anderhalve kilometer zorgvuldig op elkaar geplaatste ijzerzandsteen, die geacht werd de frêle wijnranken tegen de noordenwind te beschermen. Met een TWQ van 80 % hebben de ontwerpers hier echt het onderste uit de kan gehaald.

 

Alle foto's van de wandeling vind je hier.

 

En dit is er alvast één van onderweg: zicht op de Beniksberg vanop de Wijngaardberg.

 

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 1558 9:23 9:32 +5 (225)

Brussel-Zuid - Leuven 2209 10:07 10:36 +3 (1835 - 61019, op Kortrijk)

Leuven - Wezemaal [335] 10:37 11:02 +5 (ab5382, Van Hool New AG300 Hyb, Leuven)

 

Wezemaal - Leuven [335] 14:28 14:53 +7 (ab3303-81, Mercedes O.405, Staca-Van Mullem)

Leuven - Brussel-Noord 2236 15:24 15:42 stipt (1824 - 61067, op Kortrijk)

Brussel-Noord - Halle 8510 15:49 16:10 stipt (364)

 

De commentaar:

 

In vergelijking met sommige van onze vorige expedities lijkt dit wel een makkie. En dat had het ook moeten worden. Wie de verbindingen wat grondiger bestudeert, merkt echter zo dat een en ander redelijk goed misliep.

CR1558 heeft nog wat vertraging, na een desastreuze vorige rit die eindigde met meer dan 40 minuten vertraging bij aankomst in Geraardsbergen. Maar erg is het allemaal niet: we hebben voldoende reserve ingebouwd.

In Brussel-Zuid worden de restanten van de ochtendvertragingen opgeruimd. Tussendoor horen we hoe onze derde landstaal in en door de speakers verkracht wordt. De elektronische omroepster heeft het blijkbaar begeven, en mogelijk zijn de teksten met de officiële aankondigingen ondertussen zoek geraakt, maar één ding weet ik wel zeker: het meervoud van het Duitse Wagen is niet wagens.

Het duurt wel erg lang voor de IC naar Eupen op de aankondigers op het perron verschijnt. Dat zal helaas ook niet gebeuren: door een defecte locomotief zal deze trein vandaag niet rijden. Het gemak waarmee zo iets wordt omgeroepen stoort me nog altijd. Als je echt op deze trein gerekend hebt - hebt moeten rekenen - sta je toch maar mooi voor schut. Voor ons zal de schade beperkt blijven tot één extra uur reistijd, niet terugbetaald deze keer, want die 60 minuten zijn het gevolg van de uurdienst die De Lijn rijdt op lijn 335 Leuven - Aarschot. Met de eerstvolgende trein naar Leuven, de IC naar Genk van 10:07, hebben we inderdaad zo goed als geen kans om de aansluiting trein-bus (10:36/10:37) te halen.

Tot overmaat van ramp vertrekt deze IC in Brussel-Zuid ook al met 4 minuten vertraging. Ik had nog even gerekend op die 4 minuten reserve tussen Brussel en Leuven, maar dat zal dus ook wel voor een andere keer zijn. Meer, net buiten Brussel-Noord staan we alweer stil, en dat op lijn 36N, waar je toch enig vlot verkeer zou verwachten. Uiteindelijk komen we in Leuven aan met 3 minuten vertraging. Onderweg hebben we controle gekregen. De TBG is een vriendelijke man, voor ons toch, maar de manier waarop hij met zijn tang onze biljetten molesteert, is nieuw voor ons.

We doen niet eens de moeite meer om onze bus nog te halen: eerste klasse hing in derde positie, ik wil het nummer van de loc nog noteren, en een uur wachten is niet prettig, maar toch ook niet meteen een ramp. Toch wandelen we nog naar perron 7, waar bus 335 wel op ons lijkt te wachten. Wie de Aribuspolitiek in Vlaams-Brabant kent, weet dat dit een illusie is. Maar de bus is dat niet, en opgelucht stappen we in. Dat de goed beklante bus met 6 minuten vertraging vertrekt is een onverwachte zegen. De gelede bus heeft moeite met de verkeersremmers onderweg. In een maatschappij waarin je van de mensen (?) niet meer kunt eisen dat ze de reglementeringen enigszins volgen, moet je wel tot drastische maatregelen overgaan om o.a. het wegverkeer enigszins veilig te houden. Uiteindelijk wordt iedereen het slachtoffer van het wangedrag van enkelen.

 

Helemaal zoals voorzien kunnen we er dus een rustige wandeling van maken op deze schitterende herfstdag. De temperatuur is ideaal, en de door Frank beloofde hoge en middelhoge bewolking is uitbundig aanwezig. Niets kan een kommerloze terugrit in de weg staan.

 

Hoewel, we hebben een bus van lijn 335 naar Aarschot zien rijden, met een zevental minuten vertraging, en de kans is groot dat die bij zijn terugkeer onze bus wordt. Even controleren leert ons dat de bus met 2 minuten vertraging vertrekt in Aarschot, maar dat de vertraging lijkt te groeien. Ondertussen staan we al met 6 te wachten. Een zevende senior komt nog aan geslenterd, ruim te laat, maar ze hebben toch altijd retard. Opvallend: we hebben op onze hele wandeling geen vriendelijke mens gezien, en ook hier staan de 2 wandelaars, de 2 jongedames en de 3 senioren onverschillig naast elkaar. Ik speel met de idee om een Belgische Atlas van de Vriendelijkheid op te stellen, want die lijkt toch wel erg regiogebonden.

Uiteindelijk arriveert de bus - inderdaad de Mercedes die we even voordien gezien hadden - met 7 minuten vertraging. Ook deze bus loopt stilaan vol, al bedoel ik daar anders dan de vervoersmaatschappijen mee dat alle zitjes ingenomen zijn. Geen wonder dat er van vertraging inlopen geen sprake kan zijn. Maar als we in Leuven aankomen, staat de verhoopte IC naar Quiévrain nog niet binnen. Dat zal ook niet meer gebeuren: ook deze trein zal vandaag niet rijden wegens een defecte locomotief. Je houdt het niet voor mogelijk: twee afgeschafte treinen op één dag!

Sinds halfweg de jaren zeventig hou ik van al mijn treinritten een tamelijk volledig cijferverslagje bij. Wie de bijlage van mijn bijdrage over de netverkenning geopend heeft, zal dat wel weten. Datum, rijdag, treinnummer, van, naar, vertraging, locnummer, rijtuignummer. Geen haar op mijn hoofd heeft er tot enkele jaren geleden bij stilgestaan dat in mijn accessbestand nog een rubriek ontbrak: die van de afgeschafte treinen. Ik heb de eer en het genoegen u te melden dat die tabel sinds gisteren aangemaakt is. Voor 2012 is de score tot nu toe vier! Weliswaar moet de NMBS niet verantwoordelijk tekenen voor de eerste 2 (een stroompanne en een blikseminslag), maar de twee van vandaag zijn eens te meer een vlek op het blazoen van een maatschappij die ooit in de Europese top meespeelde.

Nog minder dan vanmorgen is deze afgeschafte trein voor ons een ramp. Het is wel een mooie illustratie van de futiliteit van het machtspel dat de NMBS (en haar minister) dezer dagen weer met haar vakbonden speelt: met of zonder holding, met een of twee geledingen, het maakt allemaal niet veel uit als de defecten zich blijven opstapelen, of die nu aan de infrastructuur of aan het materieel te wijten zijn. Twee dagen voor een algemene staking doen dergelijke dingen het adrenalinegehalte nog wat meer stijgen.

De IC, deze keer uit Genk, moet dus opnieuw redding brengen. De rit naar Brussel verloopt deze keer wel vlot, en de eerste P-trein richting Halle laat ons toe nog wat minuten terug te winnen. Uiteindelijk komen we 19 minuten later dan voorzien in Halle aan.

 

Terwijl we op de bus richting Leuven stonden te wachten, kwam uit de andere richting deze bus. Later zou dat ook de onze blijken te zijn.

 

 

 

En een toemaatje: in De Standaard Magazine van deze week stond een hele bladzijde in het teken van de luxe. Naast een zalig bed van Auping, een abonnement op de opera, en andere spulletjes, vond ik ook dit: eerste klasse rijden. Het zal wel niemand verbazen dat geen foto getoond wordt van modern materieel (alles wat de voorbije 15 jaar op de sporen gekomen is), en evenmin een foto van een overvolle eerste klasse met meer dan de helft reizigers zonder eersteklasbiljet. Waar die oude vierledige stellen nog goed voor zijn. Een terechte keuze, vind ik. Nog net voor ook deze stellen door de molen van de modernisering moeten…

 

 

 

01-10-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
28-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 september 2012 Arlon - Fouches (GR16)

Terwijl overal in Vlaanderen en Nederland de jagers zich klaarmaken voor een bloedige en onverbiddelijke strijd met het Ardense wild, onder het mom van natuurbeheer dan nog, maken wij ons klaar voor een Ardennenloos intermezzo van een drietal maanden. Maar toch willen we de volgende tocht nog even afwerken, voor het Ardennenoffensief begint: we beginnen vandaag aan GR16 Sentier de la Semois. Helemaal nieuw is de tocht niet voor ons, want we stapten eerder de Transsemoisienne, en GR16 lijkt wel rechtstreeks afgeleid, van de wandeltocht dan toch; de Transsemoisienne heeft ook een pakket voor fietsers en zelfs wagenmenners.

GR16 begint bij de bron van de Semois, in hartje Aarlen. Die zoeken we dan ook eerst op na aankomst in Arlon. In Fouches, ons eindpunt, vinden we een Semois terug die al op een stevige beek begint te lijken, en dat na 15 km rustig voortkabbelen. Van het station tot de bron is het iets minder dan een km stappen, zodat we vandaag toch weer zo een 16 km in onze annalen mogen noteren. Het duurt lang, erg lang voor deze GR echt loskomt: dat is de tol die betaald wordt voor het originele vertrekpunt. Het traject tussen bron en Viville kan helemaal niet bekoren, en dan ben je toch al snel een zestal kilometer onderweg. Gelukkig verandert de GR daarna drastisch van uitzicht: de industrie en de handelszaken schuiven meer en meer op de achtergrond, en we kunnen ons volop laven aan een bos dat de eerste tekenen van de herfst begint te vertonen. Verwacht geen majestatische bossen, we stappen eerder van bosje naar bosje, maar het gevolgde parcours mag er zijn en sommige boswegen zijn betoverend mooi. En dan mag Fouches, met zijn typische huisjes, graag als orgelpunt fungeren. De TWQ ligt op 31 %: pessimisten zullen zeggen dat ze tot voorbij Viville op 0 % lag, de optimisten zullen opperen dat er wel erg veel trage wegen moeten gelegen hebben voorbij Viville om deze score te halen.

 

Fotos' van de wandeling vind je hier:

 

 

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3706 7:45 7:55 +18 (1862 - 61011, op Schaarbeek)

Brussel-Zuid - Arlon 2108 8:33 11:17 +2 (1352 - 61046, op Brussel-Zuid)

 

Fouches - Arlon [28] 16:37 16:53 stipt (ab5632-67, Mercedes Citaro LE, Transports Penning)

Arlon - Brussel-Luxemburg 90 17:20 19:26 +1 (1354, 61 85 1090 224, SBB)

Brussel-Luxemburg - Halle 6140 19:45 20:12 +4 (902)

 

De commentaar:

Het wordt een naar onze normen poepsimpele verplaatsing; zelfs als er wat misgaat, kan er weinig definitiefs gebeuren. Maar meteen in Halle al beginnen de vertragingsmanoeuvres: CR3657, de stoptrein Braine-le-Comte - Leuven, heeft een dik kwartier vertraging, en het is anders al een hele karwei om tussen 7:40 en 8:05 alle treinen uit Halle op een min of meer ordentelijke wijze in Brussel te krijgen. Onnodig te zeggen dat alle treinen rechtstreeks of onrechtstreeks een pak vertraging oplopen. Niet te verbazen ook: terwijl wij met de 3706 Halle verlaten - omdat we er op speculeren dat die over lijn 96N zal gaan en dus weinig gehinderd zal worden door andere treinen - rijden er minstens 4 treinen min of meer tegelijk door Halle richting Brussel: een TGV, de 3706, de P7574 Geraardsbergen - Antwerpen, P7514 Tournai - Schaarbeek. Voeg daar nog de 6107 Geraardsbergen - Brussel-Luxemburg bij, en je weet dat je echt geen vertraagde CR nodig hebt, om van een hectisch kwartiertje te spreken.

Meteen buiten Halle al staan we stil: een TGV moet eerst door, en dan pas kunnen wij op de snelle lijn. Inwendig gejuich, want we lijken goed gegokt te hebben. Maar niet alleen Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, want in Vorst gaan we alweer van de 96N af, en dat wordt het aanschuiven zoals iedereen. Achttien minuten vertraging noteert de IR naar de Luchthaven ondertussen al. Beheer van het verkeer is de boosdoener volgens Infrabel. Ik vind dat een erg ongelukkige formulering, want eigenlijk houdt ze een bekentenis in: we kunnen het verkeer niet beheren. En dat zal toch wel de bedoeling niet zijn.

 

Maar de trein die ons echt interesseert is natuurlijk de 2108 die ons na een rit van bijna 3 uur helemaal in de Gaume zal droppen. Het eersteklasrijtuig hangt in tweede positie. Ik hoor 3 Nederlanders tegen elkaar zeggen dat het mooie zitjes zijn. Maar een andere zegt dat ze wel in eerste klas zitten. Wenkbrauwgefrons volgt. Twee moeten mee tot Schuman, de derde tot Brussel-Luxemburg. Misschien had die laatste wél een eersteklasbiljet. Een analoog trio zal het langer vol proberen te houden: ook hier heeft één een eersteklasbiljet, maar ze zullen Ottignies niet halen: ze verhuizen met hangende pootjes na de controle. Misschien moet de NMBS maar eens een radiospotje laten maken over de klasverhoging, liefst wat realistischer dan het huidige over de stiptheid.

Vraag me niet waarom we op het onderdek van deze M6 gaan zitten zijn; achteraf blijkt het een verkeerde keuze. Na de ochtendspits lijken alle TBG's losgelaten: in Namur, in Ciney, in Marloie, zelfs in Libramont groeit hun aantal zienderogen. Op een bepaald moment zitten er minstens tien in onze onmiddellijke omgeving. Gelukkig zijn ze alleen maar losgelaten en niet uitgelaten. Dat laatste lijkt veel minder voor te komen dan enkele jaren geleden, en ook: dat eeuwige geweeklaag over hun job en hun uren blijft achterwege.

Traditiegetrouw maakt de trein vertraging tussen La Hulpe en Ottignies: de drie minuten vertraging waarmee we Brussel-Luxemburg verlieten groeit aan tot acht. Uiteindelijk komen we aan op onze bestemming met 2 minuten vertraging.

 

Voor de terugkeer maken we gebruik van buslijn 28 die eigenlijk de trein vervangt tussen Marbehan en Arlon. Het heeft de NMBS namelijk in 1984 behaagd om een hele resem stationnetjes en stopplaatsen op te doeken, en ook Fouches stelt het al bijna dertig jaar zonder treindienst. Tot 2 juni 1984 zouden we in Fouches de E5968 genomen hebben om 16:21, die zou in Jemelle verlengd geworden zijn met E968, en vanaf dan zou het met de nog bestaande stilstanden tot Brussel gegaan zijn, waar we gearriveerd zouden zijn om 19:02 (Brussel-Leopoldswijk, het huidige Brussel-Luxemburg).

Toegegeven, het kon ook vandaag wat sneller als we in Fouches de bus naar Marbehan genomen hadden, maar we wilden nog een laatste keer dit jaar genieten van een rit met de 90. Het is vrijdagavond en dus is het redelijk druk. Maar dat zal wel niet de oorzaak zijn van de 10 minuten vertraging. Erg veel keuze is er niet: we moeten ons tevreden stellen met 2 zitjes tegenover elkaar of ergens aansluiten waar ze in kwartet staan. We hebben meer pech dan vanmorgen: vlak in de buurt zitten twee Letzeburgse grieten, van wie de ene luistert naar het onophoudelijke geratel van de andere. Wat verder zit een puber op een onooglijk klein elektronisch ding lawaai te maken. Het duurt tot de TBG komt, voor de klank wat lager gedraaid wordt: dank u, chef, dat u daar nog op reageert. In Libramont stapt een reiziger uit, en we verkiezen nu een plekje aan het andere uiteinde van het rijtuig waar het stukken rustiger is: we zitten nu tegenover een dame die een film met (blijkbaar) grappige nonnetjes bekijkt - met oortjes, waar op geen enkele manier geluid doorsijpelt. Zij is het echte slachtoffer van het lawaai aan de andere kant. Tot verleden jaar reden er trouwens twee eersteklasrijtuigen mee met deze trein, en dat was vaak geen overbodige luxe.

In Neufchâteau staan we een tijdje stil, alvorens we op tegenspoor kunnen, en in Libramont is de vertraging al opgelopen tot 14 minuten. Bepaalde reizigers vinden dat ze de TBG met die vertraging moeten confronteren: je vindt wel vaker een publiek in deze treinen van verwaande en verwende Europeeërs die niet alleen vinden dat Europa maar ook de rest van de wereld aan hun je weet wel wat hangt.

Voorbij Libramont verloopt de rit trouwens erg voorspoedig: in Namur is de vertraging al geslonken tot 10 minuten, en dan gaat het ongehinderd tot Brussel-Luxemburg, waar we zowaar zonder vertraging aankomen. Voor ons op de trap zien we de twee Letzeburgers terug: de ene is nog altijd uitbundig aan het praten, de andere gretig aan het luisteren. Wie zegt dat de treinen er tussen Luxemburg en Brussel te lang over doen? Zij lijken (lijkt?) nog wel een eindje te kunnen doorgaan. Maar ze storen alleszins vele keren minder dan het groepje jongeren dat hier bijna altijd rondhangt in dit station en zich op versterkte oerwoudmuziek allerlei spastische danspasjes en andere slingerbewegingen eigen probeert te maken. Maar het zal wel aan mezelf liggen als ik dit niet kunnen vind.

De rit over lijn 26 in een duikbril verloopt vrij rustig. Enkele jongeren rijden mee tussen Boondaal en Beersel, en dat zullen we gehoord hebben. Misschien ontaarde ridders uit de middeleeuwse burcht. We rijden Halle binnen op bezet spoor, en dat leidt meteen tot enkele minuten extra vertraging: 2 worden er 4. Maar pas als we al een eind op de trappen staan, komt de IR naar Quévy binnen. Deze keer hebben we duidelijk winst gemaakt met de stoptrein over lijn 26, die we vandaag (weer) als alternatief voor de overstap in Brussel-Noord gekozen hebben.

En zo zie je maar: de pendelaars uit Geraardsbergen klagen steen en been omdat ze geen rechtstreekse trein meer hebben naar Merode en andere Meisers, maar dat speelt dan weer in het voordeel van reizigers uit Brussel-Luxemburg of Etterbeek naar lijn 26. Reden waarom die spelletjes van actiegroepen, die alleen het eigenbelang zien, eigenlijk niet ernstig genomen zou mogen worden…

 

 

Het hele busbeeld in en om Arlon wordt nu gedomineerd door de nog niet zo lang geleden ingestroomde Jonckheeres. Een Mercedes stond zelfs bijna symbolisch aan de kant niets te doen

 

 

 

 

 

 

En ten slotte nog deze: de ms 96 hebben de laatste maanden ferm te lijden onder de druk van de spuitbussen. In Fouches kon ik vanop de brug, die hier al heel lang de overweg aan de vroegere treinhalte vervangt, IC2138 Luxemburg - Brussel-Zuid fotograferen, maar ik heb heel wat struiken moeten bij planten om stel 520 enigszins toonbaar te maken. En zelfs dan heb ik nog andere delen moeten herschilderen. Photoshop, niet waar?

 

28-09-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
26-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 juli 2012 Straimont: het vervolg

Misschien herinner je je de bijdrage van 25 juli nog, toen we stapten in Straimont en toen de bus van lijn 165 c ons 's avonds in de steek liet.

 

Ik heb nu antwoord gekregen van de TEC-Luxembourg. Bevredigend kun je het alleszins niet noemen. Het komt erop neer dat de chauffeur beweert dat hij de rit correct heeft uitgevoerd, en dat ze over te weinig materiële gegevens beschikken om verdere conclusies te trekken. Ze doen het hele zaakje af als een misverstand, hetzij van onzentwege - we zouden dan aan de verkeerde halte gestaan hebben - hetzij van de chauffeur over de te volgen reisweg, wat de correcte uitvoering van de rit toch wel erg twijfelachtig maakt. Ze houden het bij een moeilijk te voorzien mésaventure als gevolg van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Het dossier werd wel doorgestuurd naar de service de contrôle. Je zou denken dat die het onderzoek gedaan heeft, maar dat is dus blijkbaar niet het geval. Ik mag wel nog andere gegevens doorsturen die een objectief licht op de zaak zouden kunnen werpen, en eventueel gelijkaardige feiten op andere dagen, uren en plaatsen melden… Maar ik heb geen aspiraties om TEC-medewerker te worden.

 

Ik ben dus met een kluitje in het Ardense riet gestuurd, en ik krijg nergens het gevoel dat men me echt gelooft, laat staan dat ik enige vergoeding zou kunnen krijgen. Evenmin wordt er een antwoord verstrekt over de meer doordringende vragen die ik in mijn brief had gesteld, met name over wat er verkeerd gegaan kan zijn: heeft de chauffeur een eigen omlegging in elkaar geïmproviseerd; is de TEC tekortgeschoten in het informeren van de chauffeur; waarom ontbrak elke aanduiding aan de afgeschafte halte Rue Marie-Thérèse; heeft de gemeente nagelaten de TEC van de festiviteiten op de hoogte te brengen?

 

Eigenlijk zou dit een typisch geval zijn om een ombudsman in te schakelen. Spijtig genoeg moeten we het bij de TEC nog altijd zonder stellen. De klacht zal nu een stille dood sterven op een of ander bureau. Als de chauffeurs in het vervolg al wat beter geïnformeerd zouden worden zodat ze geen geïmproviseerde routes moeten volgen, dan zou ik al enig resultaat geboekt hebben. Maar ik vrees dat dat te hoog gegrepen is. Onze eigen halte is al meer dan 3 weken afgeschaft, maar aan de voorgeschreven vervangingshalte durven we niet meer staan wachten, want er zijn nog altijd chauffeurs die niet weten dat ze die moeten bedienen. En wanneer de normale reisweg hernomen wordt, zal het weer enkele dagen (weken) duren voor al de chauffeurs weten dat ze weer normaal mogen rijden. Wat we zelf doen, doen we zeker niet beter.


Durven suggereren dat wij aan de verkeerde halte stonden, is wel een brug (een halte?) te ver.



26-09-2012 om 18:06 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
22-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.netverkenning 2012 - deel 2

In de voorbije maand ben ik er opnieuw vijf dagen met de trein op uit getrokken, in het kader van mijn (bijna) jaarlijkse netverkenning. Lees het verslagje, met onder meer mijn eerste ervaring met de Desiro's, in bijlage.

Bijlagen:
datum.doc (240.5 KB)   

22-09-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
17-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 september 2012 Attre - Erbisœul GR129

Ik kan me best voorstellen dat VIER-kijkers na een wandeling als die van vandaag zeggen: "Hier is niks te zien," maar wie houdt van schier eindeloze onverharde veldwegen, een goed onderhouden netwerk van voetwegen rond enkele pittoreske landbouwdorpjes en voor de rest een rustig kabbelende landelijkheid (de Oostelijke Dender stroomt hier), hebben we vandaag een ideale tocht in petto. We volgen GR129 (Brugge - Arlon!) tussen Attre en Erbisœul, bijna 17 km lang. Met de aanloop tussen de treinhalte Mévergnies-Attre en Attre, waar de GR door het centrum snijdt - voorzichtig als een kaasmes - zitten we zelfs een eindje boven die 17. Hoewel de TWQ maar 48% bedraagt, heb je nauwelijks last van auto's of ander geweld. Daar zijn de meeste wegen te rustig voor, en de boeren rijden hier nog met tractoren die op een normale landbouwweg passen…

 

Foto's van de wandeling vind je hier.

 

Aan de rand van Brugelette vind je dit Croix du Cadet.

 

Vooral rond Lens wandel je een tijdlang over prachtige voetwegen, niet zelden langs eeuwenoude muren.

 

Erbisœul

 

 

De verplaatsing:

Halle - Jurbise 3730 9:17 9:43 stipt (1887 - 61060, op Schaarbeek)

Jurbise - Mévergnies-Attre 4180 9:50 10:04 stipt (652)

 

Erbisœul - Soignies 4084 14.36 14.53 stipt (180)

Soignies - Braine-le-Comte 1714 15.00 15.05 stipt (2103 - 58050, op Liers)

Braine-le-Comte - Halle 3665 15:11 15:28 +2 (268)

 

De commentaar:

Als Groene Halte zou de tocht van vandaag niet echt in aanmerking komen: tijdens de weekends stoppen de treinen niet in Erbisœul, en tussen Mons en Ath rijdt dan een twee-uurdienst. Maar op weekdagen is het best doenbaar! We hebben zelfs de keuze tussen een reisweg via Ath en eentje via Jurbise. Die langs Ath houdt wel in dat we 2 keer overstappen, en die houden we dus als uitwijkmogelijkheid, mocht de IR naar Quévy te veel vertraging hebben. Maar we beleven één van die wonderbare momenten waarop alles op tijd lijkt te rijden.

IR3730 rijdt wel met wat vertraging door de NZV, maar in Halle is die al ingelopen. En tot Jurbise blijft alles rustig. Zelfs de TBG, die ons in Halle nochtans voor zijn neus ziet instappen in wat alles behalve de standaarduitrusting van de doorsnee eersteklasreiziger is, is er gerust in. We zullen hem niet zien, om ons wel erg ongebruikelijke biljet Halle - Mévergnies-Attre en terug van Erbisœul te knippen. Dat laatste staat in veel te kleine lettertjes op het biljet. Aandachtige TBG's durven er wel eens over struikelen.

In Jurbise stapt zowaar een tiental reizigers over op de L-trein naar Ath. Ze vormen een mooie doorsnee van het publiek dat op een grijze septemberdag Paira Daiza bezoekt. Helemaal in de beginperiode van het park bood de NMBS hier een Dagtrip aan met een busverbinding tussen Mons en wat toen nog Paradisio heette. Ik herinner me nog de verrassing van enkele NMBS-mensen toen vriend Philippe en ik hen er tijdens een vergadering met de TTB op wezen, dat je het park ook makkelijk per trein kon bereiken. Het jaar nadien werd een dagtrip met bestemming Cambron-Casteau ingevoerd. Na Cambron-Casteau is de bezetting van deze L-trein inderdaad verwaarloosbaar. Dat denkt ook de TBG, die niet controleert. Daar heeft hij het veel te druk voor: de babbel met de collega gaat voor. In Mévergnies-Attre komen we twee minuten te vroeg aan.

 

We hebben vanmorgen, bij het begin van de Week van de Mobiliteit, minister Crevits te horen gekregen, met nauwelijks verholen triomfantalisme: het openbaar vervoer doet het nog altijd erg slecht in onze verplaatsingspatronen. En toch vinden we onderweg een mobiliteitsbiljet Zone Antwerpen - Brugelette van gisteren. Ook niet meteen een voor de hand liggende verbinding.

 

Met een soort hinkstapsprong per trein reizen we terug. De L-trein Mons rijdt maar enkele keren per dag door tot Braine-le-Comte en dus moeten we voor het korte stukje Soignies - Braine een andere oplossing vinden. Als alles goed gaat, is dat geen probleem.

In stel 180 ontsiert een vijftal sigarettenpeuken de vloer van de lekker ouderwetse eersteklasafdeling. Er ontbreekt alleen nog een zwarte olievlek op het rood van de fluwelen zetels, maar die wordt ons gelukkig bespaard. In Soignies krijgen we nog in het Nederlands van de TBG te horen dat we naar spoor 1 moeten, met de wijze raad dat we toch eerst nog eens op het tv-schermpje moeten kijken. Alleen bepaalde politici zien een barst door dit land lopen.

Het korte ritje in het stuurstandrijtuig van de IC naar Liège-Guillemins loont spijtig genoeg nauwelijks de moeite. En toch krijgen we controle. Goede controle komt als je hem het minst verwacht.

In Braine-le-Comte staat de CR naar Leuven netjes klaar: het is gouwe ouwe 268, een van die stelletjes met horizontale koplampen. Het stel houdt er wel een soort wiebelgangetje op na, maar verder gebeurt er weinig. We zitten langs de kant waar je de vroegere bedding van lijn 96 nog goed kunt volgen, zij het elk jaar weer wat minder. Net voor die de oude tunnelingang bereikt, is de bedding volgestort en volgebouwd. Alleen een ouderwetse brugleuning blijft nog over, van wat eens een plek was waar treinen elkaar duchtig konden hinderen.

In Lembeek maken we 2 minuten vertraging: dat is de tijd die de TBG nodig heeft om een uitstappende reizigster op het perron in regel te stellen. Het einde van de trein zal hij voor Halle niet meer bereiken. Maar met 2 knipjes op 5 treinen mogen we misschien nog tevreden zijn. Net zoals over de loop van onze treinen vandaag. Je maakt het spijtig genoeg niet zo vaak  mee, maar als het goed is, zeggen we het ook (en graag).

 

 

Ms 625 heeft ons zopas in Mévergnies-Attre afgezet. Een zeldzaamheid: nauwelijks sporen van graffiti!

 

17-09-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
16-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gemeenterepertorium met bereikbaarheid trein tram en bus versie 2012

Met veel plezier stel ik u mijn vernieuwd, bijgewerkt en gecorrigeerd gemeenterepertorium voor. Uiteraard noopten de vele aanpassingen die De Lijn eerder dit jaar moest doorvoeren tot een grondige controle en aanpassing van de lijst van gemeenten, dorpen en gehuchten.

Geluukig slaagde De Lijn erin om de aanpassingen op een vrij overzichtelijke wijze op haar website te presenteren. Alleen met De Lijn Antwerpen liep het wat minder vlot: ze slaagden er minder dan de andere entiteiten in om een volledig overzicht te geven van de wijzigingen en bovendien werden sommige aanpassingen te elfder ure opnieuw ingetrokken.

Voor mij waren de wijzigingen bij De Lijn een unieke gelegenheid om alle getroffen lijnen na te kijken, zelfs als alleen de dienstregelingen en niet de route werden aangepast.

Traditiegetrouw zijn er ook bij de TEC mondjesmaat wijzigingen doorgevoerd.

 

De volgende lijst geeft een overzicht van de wijzigingen die in het nieuwe repertorium verwerkt zitten.

U ziet het: het is niet niks. Natuurlijk heb ik geprobeerd om een zo correct mogelijke gemeentelijst op te stellen. Dat lukt niet altijd, in de eerste plaats omdat de verwerking van de materie zelf foutgevoelig is. Erger is dat de informatie van de verschillende busentiteiten niet altijd eenduidig is. En ten slotte worden mogelijk ook in het geniep kleine wijzigingen doorgevoerd, die wel hun weerslag zouden kunnen hebben op de lijst met de lijnnummers. In alle gevallen zou ik het erg appreciëren mocht u me gevonden onvolkomenheden doorspelen. Alvast bedankt.



revisies

entiteit

onderwerp

laatste bijwerking

Luxembourg

aanpassingen 1 5/2 5/3 5/5 6 9 17 17/2 17/3 18 18/2 18/3 18/4 61 411 413 413/2 424 424/2

24/07/2011

Namur

aanpassingen 1/7/11 lijnen 13 14 126a en 92 (Anhée) en afschaffingen 14s 15s 50s

24/07/2011

Oost-Vlaanderen

toevoeging lijn 24

23/08/2011

Hainaut

wijziging MWR 1/9/2011

23/08/2011

MIVB

wijzigingen 1 sept 2011 (62/32/33/4)

26/08/2011

West-Vlaanderen

aanpassingen en correcties 64

26/08/2011

West-Vlaanderen

aanpassingen en correcties 71 78 81 24

1/10/2011

Brabant Wallon

aanpassingen 1/9/2011 (29 33 C 18 568)

8/10/2011

Namur

aanpassingen 16 - 38 - 43/2 - 111b - 128a - 136a - 147a - 166a - 421 - 451 van 011011

9/10/2011

Luxembourg

aanpassingen 01092011

9/10/2011

Brabant Wallon

148a wordt 148

9/10/2011

Liège-Verviers

wijzigingen 188 - 99

9/10/2011

Luxembourg

schrappen lijn 73/2

13/10/2011

Antwerpen

correcties 441 - 445

25/10/2011

Namur

controle 138b

1/11/2011

Charleroi

wijziging lijn 52

4/11/2011

Liège-Verviers

wijzigingen 403-405-406-746-848

4/11/2011

Liège-Verviers

afschaffing lijnen 50-51-127a/1 - invoering lijn 150

29/11/2011

West-Vlaanderen

controle wijzigingen stadsnet Brugge

29/11/2011

Limburg

wijzigingen vanaf 9/1/2012

17/12/2011

Vlaams-Brabant

afschaffing lijn 655

26/12/2011

Vlaams-Brabant

wijzigingen 09/01/2012

29/12/2011

Brabant-Wallon

wijzigingen 09/01/2012

6/01/2011

Luxembourg

wijzigingen 01/01/2012

12/01/2012

Namur

wijzigingen 01/02/2012 (lijnen 11 - 11B - 12 - 422)

8/02/2012

Vlaams-Brabant

wijzigingen 24/02/2012: afschaffing lijn 319, invoering lijn 519

13/02/2012

Charleroi

wijzigingen 27/02/2012 - metro Charleroi

27/02/2012

Antwerpen

doortrekken tram 5 en 10 tot Wijnegem, wijzigingen 780, 140 en 140

9/03/2012

Vlaams-Brabant

reorganisaties en afschaffingen 16/04/2012

1/04/2012

Oost-Vlaanderen

wijzigingen belbussen

2/04/2012

Limburg

reorganisaties en afscahffingen 01/05/2012

4/04/2012

Luxembourg

toevoegen Proxibus Durbuy 11a

10/04/2012

Brabant-wallon

aanpassing proxibus (203) Braine-le-Château

24/04/2012

Oost-Vlaanderen

reorganisaties en afschaffingen 17/05/2012

9/05/2012

West-Vlaanderen

reorganisaties en afschaffingen juli 2012

8/08/2012

Namur

reorganisatie en hernummering Hesbaye namuroise

8/08/2012

Namur

splitsing lijn 126a in 126a en 126b

28/08/2012

Antwerpen

reorganisaties en afschaffen 01/09/2012

28/08/2012

Charleroi

toevoegen M3

28/08/2012

Namur

aanpassingen 1 september 2012

9/09/2012

Luxemburg

aanpassingen 1 september 2012

9/09/2012

Bijlagen:
Excelversie gemeenterepertorium 2012.xls (515 KB)   

16-09-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
12-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 september 2012 Suxy

Het foldertje dat we vandaag als inspiratiebron gebruiken dateert al uit 1988, maar het ziet er nog bijzonder fris uit, niet omdat ik het met zo veel zorg omringd heb, maar omdat het zijn tijd wat vooruit was: een zeer bruikbare kaart, een wervende tekst, het NGI maakte er wat van met het S.I. van Chiny. Wel dachten we een combinatie te volgen van een wandeling met een blauwe en een met een groene rechthoek, maar die blijken nu plots anders aangeduid, namelijk met een blauwe en een groene driehoek en de getallen 44 en 45. Maar dat hadden we snel door. De ene wandeling was die van de fourmilières, de andere die van Les Afertis-Bois de la Fosse. Grappig: we zagen alleen fourmilières (mierenhopen) tijdens de tweede wandeling.  Samen vormen ze een wat vreemde lus van iets meer dan 10 km. De TWQ bedraagt 52 %, wat niet uitermate veel is, maar het dorpje Suxy, waar we alleen maar geasfalteerde wegen vonden, straalt een dergelijke rust en charme uit, dat dit nauwelijks een bezwaar is. De helft van de wandeling loopt door het Bois de la Fosse, wat trouwens de reden is waarom we de wandeling nog net voor de grote moordpartijen vanaf oktober willen wandelen. Prachtig bos, trouwens, met een hele tijd de Ruisseau des Brunwiris als compagnon. Even zien we ook opnieuw de Vierre, maar echt dicht komen we er niet bij.

 

Foto's vind je hier.

 

De Vierre is nooit echt die snelle rivier - ook hier zoekt hij zich traag een weg door zijn vallei.

 

Wat geen bos is, is weide: de koeien herkauwen rustig een herfstige dag.

 

Authentiek gebleven…

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 7515 8:27 8:37 +8 (21xx, 53513, op Schaarbeek)

Brussel-Zuid - Libramont 2109 9:33 11:43 +1 (524)

Libramont - Florenville 5961 11:51 12:14 +1 (4142)

Florenville - Suxy [23] 12:23 12:41 +2 (ab4457, VDL-Jonckheere Transit 2000, Florenville)

 

Suxy - Florenville [23] 16:51 17:07 stipt (ab4458, VDL-Jonckheere Transit 2000, Florenville)

Florenville - Marbehan [22/2] 17:21 17:51 +2 (ab4457, VDL-Jonckheere Transit 2000, Florenville)

Marbehan - Brussel-Noord 2140 17:56 20:18 +1 (522)

Brussel-Noord - Halle 3142 20:21 20:41 +2 (920)

 

De commentaar:

Buslijn 23 verbindt Florenville met Neufchâteau, maar wie denkt dat dergelijke interstedelijke toestand garant staat voor een bruikbare dienstregeling, komt andermaal bedrogen uit. Ook hier slaagt de TEC erin een compleet onbegrijpelijke dienstregeling in elkaar te steken. Voor ons komt het erop neer dat we met die van de vakantieperiode te weinig tijd zouden gehad hebben om de wandeling rustig en zoals voorzien af te werken, en met die van de schooldagen aangewezen zijn op de woensdag! Onnodig te zeggen dat de weekenddienst al een hele tijd geleden afgeschaft raakte. Dat Suxy alleen met een heen-en-terugje bediend kan worden maakt de zaak er allemaal niet eenvoudiger op. Maar we wagen het er op deze woensdag toch maar op…

 

De treinen van lijn 94 (en er komen er hier op dit moment enkele dicht na elkaar) rijden allemaal met vertraging. De expeditie van vandaag laat niet veel fantasietjes toe, en dus nemen we de eerste trein die aankomt. Dat is P 7515 met 8 minuten vertraging. Meteen beschikken we over een zee van tijd in Brussel-Zuid, en dat is slecht voor de concentratie: daardoor vergeet ik het nummer van de duwende loc te noteren. Mocht iemand dat vrij gemakkelijk kunnen opzoeken, graag! Ik zal er hem of haar eeuwig dankbaar voor zijn.

IC2109 staat behoorlijk goed op tijd klaar. Sinds enige tijd zijn de motorstellen van Stockem blijkbaar uitverkoren jachtgebied voor de graffitispuiters: ook de 2 stellen van vandaag zijn verschrikkelijk toegetakeld. Onbegrijpelijk dat de Belgische samenleving er niet in slaagt om hier paal en perk aan te stellen. Ik bekijk nog al eens treintjes op alt.binaries.pictures.rail met voornamelijk fotomateriaal uit de USA, Engeland, Ierland en Nieuw-Zeeland, en op andere groepen verzadig ik me aan foto's uit Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland, en het valt op hoe men daar nauwelijks last heeft van deze hedendaagse entartete Kunst. Maar je begrijpt het al: als ik hierover begin te zeuren, is de rit vlot verlopen. Alleen tussen Namur en Ciney gaat het nu veel minder vlot: in het verleden liepen we hier vaak wat (zelfs veel) vertraging in, vandaag maken we 3 minuten. Men is nu aan het werk aan het andere spoor, en we rijden dus nu op tegenspoor tussen Namur en Naninne. Ik vermoed dat het spoor hier over langere afstand volledig vernieuwd is en dat men nog trager rijdt omdat het spoor zich nog moet zetten. Het laatste stel zal afgehaakt worden in Arlon, maar zoals altijd zitten er toch nogal wat reizigers - steevast met veel bagage - in het verkeerde stel.

 

In Libramont staat de aansluitende motorwagen naar Virton - Arlon te wachten. De treinbestuurder slaat nog een praatje met een collega, maar staat meteen zijn plaats af in wat hier voor eerste klasse door moet gaan. De rit verloopt geschiedenisloos. Het lijkt erop dat we vandaag winnen in de loterij die reizen per trein toch wel geworden is. Het is eens wat anders dan personen en ander vee in het spoor, beschadigde infrastructuur, een defect treinstel…  Samen met een twintigtal andere reizigers stappen we uit in Florenville, waar nog altijd doorgewerkt wordt aan de onderdoorgang.

Ik heb zelden zoveel busbeweging in en rond het station gezien. Een chauffeur wil ons zelfs met een losse rit meenemen naar het centrum, maar dat is vandaag niet aan ons besteed. De bus van lijn 23 komt evenwel uit de andere richting dan verwacht aangereden, maar de chauffeur maakt ons duidelijk dat hij eerst keert en ons dan oppikt. Meer dan een twintigtal scholieren heeft hij niet mee; je ziet aan hun snuiten dat ze hier geen andere reizigers gewend zijn, maar ze nemen wel bereidwillig hun rugzakken op de schoot. Blijkbaar heeft de chauffeur de lus van Lacuisine al gemaakt voor hij het station van Florenville bediende, want die slaat hij nu over. Is het de chauffeur die zich een geintje veroorlooft, of weten ze bij de TEC-Luxemburg zelf niet welke route hun bussen volgen? Het is niet de eerste keer dat we vaststellen dat theorie en praktijk niet samenvallen.

Maar kom, we komen in Suxy aan met niet meer dan 2 minuten vertraging. We hebben de niet helemaal risicoloze verbinding tot een goed einde gebracht, en hoewel het herfstig aanvoelt, is het weer mooi. Café Au Stop heeft ondertussen spijtig genoeg zijn deuren gesloten. Vele jaren geleden hadden we hier een gezellige babbel met de patron, die van Halle was, familie van de indertijd belangrijke familie die de cichoreifabriek Pacha oprichtte. Ook die is ondertussen trouwens verdwenen.

 

Voor de terugrit zouden we opnieuw een kleine twee uur in Florenville kunnen doorbrengen, want ook lijn 23 geeft geen bruikbare aansluiting met de treinen, maar deze keer kiezen we voor een andere oplossing. Alsof men het gekke van deze dienstregeling nog eens in de verf wil zetten, laat men op dit moment 2 bussen van Suxy naar Florenville rijden met een kwartiertje tussentijd. Een luxe die ze zelfs in veel Vlaamse plattelandsgemeenten niet hebben. De eerste bus komt al uit Neufchâteau en liever dan de tweede nog een min of meer zinvolle rit van Florenville naar Neufchâteau te laten rijden, beperkt men de rit tot Suxy. Vandaar een bus om 16:51 en een om 17:04.

In Florenville stappen we over aan de centrale halte Place du Miroir. Een bus van lijn 22/2 zal ons daarna naar Marbehan brengen, waar we met 5 minuten overstaptijd niet meteen over een veilige marge beschikken. Als we met 4 minuten vertraging vertrekken ziet het er zelfs bepaald beroerd uit. Erger: de vertraging slinkt nauwelijks. De chauffeur is zich nochtans van de treinaansluiting bewust, want een dame die een halte te vroeg gebeld heeft, krijgt een snauw: hij moet wel een aansluiting geven in Marbehan! Gelukkig gaan er twee minuten af tegen het einde van de rit. De trein staat nog niet eens binnen.

Echt vlot verloopt de rit van de 2140 niet. Kijk maar: Marbehan +1, Libramont +1, Jemelle +4, Marloie +3, Ciney +3, Namur +7, Gembloux +5, Ottignies +4. Maar Brussel-Luxemburg lopen we op tijd binnen. De treinbestuurder is trouwens duidelijk van het gejaagde type: bijna constant tegen de maximumsnelheid aan, en voortdurend afremmen om een snelheidsoverschrijding te vermijden. In de andere richting heb ik vooral veel treinen met veel vertraging (tot half uur) opgemerkt. We mogen dus tevreden zijn dat dit geen invloed gehad heeft op onze rit.

We halen zelfs nog de IR naar Geraardsbergen. Stel van dienst is de 920, die ik de dag voordien nog gehad had in trein 6118 Geraardsbergen - Brussel-Luxemburg. We schudden ons een weg naar Halle waar me met 2 minuten vertraging aankomen. Met deze wandeling in het verre zuiden hebben we meteen die met de laatste wat precaire trein- en busbediening achter de rug. Het is toch wel eigenaardig dat ik me soms aan de vooravond al zorgen maak over wat er allemaal fout kan gaan, terwijl ik daar vroeger nooit wakker bij lag. We hebben de voorbije drie jaar dan ook al vaker krachttoeren moeten uithalen om ter bestemming te raken dan in de vorige dertig jaar. Soms vraag ik me af of een trein voor die mannen en vrouwen die het verkeer moeten beheren niet vaak een nummertje op een computerscherm geworden is. Veel meer is er in een modern seinhuis niet meer te zien. Geen treinen, geen personeel en al helemaal geen reizigers…

12-09-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
06-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 september 2012 Zillebeke - Moorslede

De nazomerdagen volgen elkaar snel op en dus ook onze uitstappen. En met almaar kortere dagen in het verschiet, proberen we stilaan ook de geplande langere tochten af te werken. Zo trekken we vandaag nog eens naar West-Vlaanderen, waar we een deel van de GR128 willen stappen, namelijk van Zillebeke naar Moorslede. Dat is iets minder dan 19 km voornamelijk vlak stappen, maar eentonig kun je het tracé bezwaarlijk noemen. We komen inderdaad door een aantal West-Vlaamse bossen en bosjes, met prachtige wandelwegen en dreven, en langs de onvermijdelijke soldatenkerkhoven, die ons nog eens bevestigen dat de mens niet de koning van de schepping is. Enkele kilometers langs de oude bedding van lijn 64 Ieper - Roeselare zijn een extra attractiepunt. We stapten zelfs even over een in de bedding organisch gegroeid slingerend wandelpaadje, en hadden net de bedenking gemaakt dat zo iets toch vele keren aangenamer stappen is dan over geasfalteerde of gebetonneerde raveltoestanden, toen we plots voor een gele affiche stonden; je kent ze wel: aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning. Het prachtige pad wordt weldra een fietspad met randinfrastructuur. In een provincie waar het aantal gaaf gebleven wandelwegen zo al bijzonder klein is, schrikt men er dus evenmin niet voor terug om dat schaarse erfgoed onder een laag beton te storten. Gedaan met het avontuurlijke stappen, tenzij je voorbijflitsende fietsers ook avontuurlijk vindt. Aan de TWQ  (een behoorlijke 57 %) zal dat weinig veranderen, maar de aantrekkingskracht van de gevolgde trage wegen zal er wel drastisch door zakken. Begrijpe wie kan…

 

Foto's van de wandeling vind je hier.

 

 

Helemaal in het begin van de wandeling mogen we door niet minder dan 6 draaipoortjes. De koeien zijn er zich blijkbaar niet van bewust dat ze als een potentieel gevaar beschouwd worden. Ze gaan zelfs braaf opzij…

 

 

Passendale, spruitjes die weldra ingezet kunnen worden in de chemische oorlogsvoering.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 3757 7:58 8:16 +3 (638)

Brussel-Zuid - Ieper 2330 8:41 10:20 +1 (425)

Ieper - Zillebeke belbus [39] Ieper Oost 10:30 10:48 (ab5075, VDL-Jonckheere Pro-City, Ieper)

 

Moorslede - Roeselare [94] 16:54 17:10 +7 (ab5502-48, Jonckheere Transit 2000, Deceuninck)

Roeselare - Kortrijk 8993 17:20 17:39 stipt (1837 - 51008, op Kortrijk)

Kortrijk - Halle 3117 17:52 19:17 stipt (371)

 

De commentaar:

De halte Berg 60 wordt weliswaar bediend door de reguliere buslijn 89 Ieper - Komen, maar deze keer kunnen we daar met de beste wil van de wereld geen gebruik van maken. Het wordt dan maar de belbus Ieper Oost , die flink gehavend uit de voorbije besparingsronde gekomen is. Gelukkig rijdt er nog een busje halfweg de voormiddag: dat komt ons erg goed uit.

 

Mooi tafereeltje in de CR naar Brussel: in Lot stapt een reiziger in en die heeft het warm: raampje open. In Ruisbroek stapt een andere reiziger in, en die vindt het maar fris: raampje dicht. Ik vraag me af of die regel nog altijd geldt: zelfs als maar één reiziger het vraagt, moeten de ramen dicht. (Ik heb het ooit eens meegemaakt op een snikhete zomerdag. Iedereen zat te puffen, maar het oude overblijfsel van wat misschien ooit een kokette dame geweest was, eiste dat de ramen allemaal dicht gingen. En onlangs nog op de bus: we hebben hier in de buurt van Halle welgeteld één standaardbus met airco, de 3040-13 van Flanders Bus. Toen ik mijn vrouw daar attent op maakte, deed de vrouw voor ons prompt een sjaaltje om. Ook al had ze er zelf niks van gemerkt, nu ze het van mij gehoord had, wilde ze de airco met probate middelen te lijf. Want airco, daar word je ziek van.)

Controle op deze treinen is een zeldzaamheid, maar vandaag komt de TBG toch. Net voor Brussel-Zuid staan we even stil voor een gesloten sein. Een van de beide instappers van daarnet zal wel al gehoopt hebben dat hij ook vandaag gratis in Brussel zou geraken, maar hij heeft dus pech. Dat rode sein maakt het verschil. Misschien is het briefje van 20 een poging om er toch nog onderuit te komen, maar de TBG is erop voorzien.

Overigens lijkt het erop dat de halten tussen Halle en Brussel-Zuid een gestage stijging van hun reizigersaantallen laten optekenen. Al zal dat waarschijnlijk niet meteen in de verkoopcijfers van de NMBS tot uiting komen. Je moet wel gek zijn om hier een abonnement te nemen: het aantal keren dat je daadwerkelijk moet betalen tijdens de ruime spits is verwaarloosbaar. Misschien verklaart dat zelfs het succes van eerste klasse in deze halten: die ene keer dat je moet betalen, komt het op die euro of twee ook niet aan. Misschien moet de NMBS maar eens denken op een heropening van echte stations in Buizingen, Lot en Ruisbroek. Of aan het herinvoeren van een loket biljetten bij aankomst. Voor wie zich bij dat laatste niets meer voor kan stellen: in bemande stations moest je niet alleen langs de zaalwachter als je naar de perrons ging, je moest er ook nog langs als je van de perrons kwam. En ook dan moest je je biljet tonen. (Wat dus indirect inhield dat je meestal 3 keer gecontroleerd werd!) Als je ingestapt was in een onbemande halte en je mogelijk geen biljet in de trein had kunnen kopen, moest je er een kopen aan de achterzijde van het loket. Het aantal agressiegevallen benaderde in die tijd de nul…

 

Ieper heeft voorlopig nog een rechtstreekse verbinding met Brussel, op enkele uitzonderingen na. Die 2330 hadden we vorig jaar ook al enkele keren genomen, en toen had die altijd redelijk stipt gereden. Ook vandaag lukt het wonderwel, ondanks een lange vertragingszone tussen Hillegem en het vroegere Leeuwergem. Deze trein bestaat uit 4 breaks, waarvan er drie in Kortrijk afgekoppeld worden. Het is toch onbegrijpelijk dat die enkele tientallen instappers in Kortrijk hier niet van op de hoogte zijn. Misschien is het wel omgeroepen, maar welke reiziger kan zich iets voorstellen bij enkel de eerste drie rijtuigen rijden naar Ieper? Het zou een kleine ingreep zijn die de stiptheidscijfers zeker ten goede zou kunnen komen. Nu komen we met 1 minuut vertraging aan en vertrekken met 4 minuten vertraging. Al is me niet duidelijk of het de reizigersbeweging is die aan de basis  van deze verlengde stilstand ligt.

 

Het belbusje Ieper Oost is wat later op de afspraak dan voorzien. De vrouwelijke chauffeur past een eeuwenoud principe toe: een dame met klasse laat wat op zich wachten. We pikken nog 2 oudjes op, op de Markt van Ieper. Toch komen we nog wat vroeger dan het voorziene 10:48 aan. Het belbusje heeft ons 7 km ver gebracht, tegen een gemiddelde snelheid van 27.1 km/u.

 

Voor de terugreis plannen we een mooie treinreis met maar één overstap, maar dan mag de bus van lijn 94 Ieper - Roeselare (de vroegere 64a, de vervangingsbus van de spoorlijn die we een eind volgden) niet te veel averij oplopen in de spits. Het ziet er aanvankelijk nipt uit, want we vertrekken met 6 minuten vertraging in Moorslede. Met Roeselare in het vooruitzicht valt er waarschijnlijk niet zo veel vertraging in te lopen. Maar blijkbaar is hier een actieve busstrokenpolitiek gevoerd. We vorderen dus tamelijk goed, en komen met 7 minuten vertraging aan de afstaphalte voor het station van Roeselare. Zonder de busstroken hadden we het waarschijnlijk kunnen vergeten. Want…

 

…de P-trein staat al aan het perron. Het is altijd prettig, zo een ritje in een M4. Dat vinden ook 4 jonge beginners, die wel weten dat ze in eerste klas zitten, maar het er toch op wagen. Ik wil hen opvoeden, en maak hen vriendelijk doch gestreng diets dat ze hier alleen maar mogen zitten als ze er ook voor betaald hebben. Verder dan het platform trekken ze zich niet terug. De P-trein rijdt stipt, en zo hoort het: enkele perrons verder staat een break klaar, die ons als IR naar Antwerpen via Tournai rechtstreeks naar Halle zal brengen. Je maakt zelden een treinreis mee waarover zo weinig te vertellen was. In Tournai en Ath lossen de TBG's elkaar af. En ze hebben er allemaal zin in: we moeten onze biljetten tonen tussen Kortrijk en Tournai, tussen Tournai en Ath en tussen Ath en Halle. Dat is misschien wat van het goede te veel, maar hoe zouden ze van elkaar kunnen weten of en wie ze gecontroleerd hebben. En zo worden we dus ook 3 keer gecontroleerd, net als in de goeie oude tijd van de biljetten bij aankomst.

 

06-09-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
04-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 september 2012 Mozet - Andenne GR 575

In 2013 verschijnt een nieuwe versie van de topogids van GR 575 Tour du Condroz Namurois. Die laatste wordt meteen gekoppeld aan GR 576 Tour du Condroz Liégeois, zodat een overzichtelijke Condroz-GR ontstaat. De trajectwijzigingen zijn van die aard dat we op de website van de Waalse GR zelfs de raad krijgen om voorlopig niet over beide GR's te wandelen. Maar wij sluiten vandaag toch de GR 575 oude versie af met een tocht tussen Mozet en Andenne, en nemen er enig ongemak met de bewegwijzering graag bij. Er is inderdaad een verbetering net voor Goyet, maar voor de rest valt het allemaal mee. We stappen iets meer dan 13 km over de GR (en nog eens 1.2 km van de GR tot het station van Andenne), en de TWQ bedraagt 51 %.

Tochten in de Condroz vallen zelden tegen, ook al zijn vele veldwegen hier verhard. Het soms sterk golvende landschap, de vergezichten en de stroken restbos zorgen voor veel afwisseling, die je soms meer naar het zuiden wel eens moet ontberen. Dat is ook vandaag zo. In Goyet krijgen we er een echt kasteel bovenop, Strud is een onooglijk dorpje met een prachtig gelegen kerkje op de hoogte, Groynne heeft nog een kasteelhoeve, die waarschijnlijk geen kasteel en geen hoeve meer is, en Andenne heeft rond de Collegiale Sinte-Begga een rustig en aangenaam stadshart, vooral omdat de auto er zo goed als verbannen is. Voor de afwerking zorgt de nazomerzon.

 

Foto's van de wandeling vind je hier .

 

 

Het kasteel van Goyet, zoals je het niet meer zult zien langs het nieuwe GR-parcours. Je kunt niet alles hebben: een dikke vrouw en veel plaats in bed. (Oei, is dat seksisme?)

 

 

Groynne, kasteel en boerderij, nu een gedeelde woonst met veel brievenbussen

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3759 9:58 10:16 stipt (695)

Brussel-Zuid - Namur 2110 10:33 11:39 +1 (508)

Namur - Mozet [42] 12:25 12:58 stipt (5061-19, Mercedes Citaro LE, Bus et Cars Roquet)

 

Andenne - Brussel-Luxemburg 2438 17:33 18:35 +1 (404)

Brussel-Luxemburg - Halle 6139 18:45 19:12 stipt (920)

 

De commentaar:

Vermoedelijk heeft buslijn 42 een heel aparte geschiedenis. Voor WO II lijkt er helemaal geen bediening geweest te zijn van de dorpen Loyers, Mozet, Faulx, Haltinne en enkele andere, maar begin 1950 duikt plots een particuliere buslijn op in de tabellen. Wanneer die precies door de NMVB is overgenomen, heb ik niet teruggevonden, maar de kans is groot dat de huidige pachter ook de uitbater geweest is van de oorspronkelijke private dienst. In 1975 is dat Vve. J. Roquet (uit Strud-Haltinne), vandaag heet diezelfde firma officieel Bus et Cars Roquet.

 Maar eerst moeten we in Namur geraken. Stilaan zijn we wat voorzichtiger geworden: het inbouwen van wat reserve is niet alleen goed voor het bange hart, het biedt gewoon ook meer kans op succes. Daarom wordt het de CR naar Brussel van 9:58 en niet de IR van 10:09. Veel avontuurlijks is er niet aan onze verplaatsing. De CR rijdt stipt Brussel-Zuid binnen, en de 2110 staat keurig op tijd aan het perron. De stellen van Stockem lijden tegenwoordig erg onder het misdadig maar blijkbaar nooit bestrafte wangedrag van de verfspuitsponsors en ook vandaag is het resultaat niet om aan te zien. Alleen tussen La Hulpe en Ottignies rijden we weinig vlot, al weet ik niet of ik dat deze keer opnieuw in de wielen van de 3909 moet schuiven. Vier minuten vertraging zijn het resultaat, maar in Namur is de vertraging zo goed als weggevlakt.

De bus van lijn 42 moet nog even door de Naamse agglomeratie maar na enkele kilometers kiest ze resoluut voor het platteland. Opvallend: zo goed als alle zitplaatsen zijn ingenomen. En onderweg kruisen we een bus van lijn 66 met een meer dan behoorlijke bezetting. Spijtig dat Wallonië niet eens wat geld tegen sommige streeklijnen aan wil gooien. Het potentieel is er - zij het niet overal. Wat gps-cijfertjes voor de aardigheid: we leggen 16 km af tussen Namur en Mozet, tegen een gemiddelde snelheid van 28,4 km/uur. (Ik weet het: ik zou met moeten schrijven, maar het klinkt ongelooflijk slecht…). We halen even 81,8 km/uur. En nog even een eigenaardigheidje: vooraan in de bus, in het zicht van de chauffeur, is een oranje lampje aangebracht dat aanfloept als een halte aangevraagd wordt, blijkbaar ter ondersteuning van het gezoem dat de chauffeur verwittigt. (Voor de Nederlanders: waarschuwt. Ik lees in een interview met Drs P. dat hij verwittigen zo een prachtig Vlaams woord vindt.)

 Voor de terugreis kunnen we gebruik maken van de rechtstreekse verbinding tussen Andenne en Brussel. Je hoort wel eens kritiek op die lange, niet altijd even logische lijnkoppelingen, maar vaak zijn ze toch erg handig voor de gebruiker. Anders dan de tegenligger uit Brussel rijdt onze trein tamelijk stipt. Althans, tot Namur, want het treindeel uit Dinant strooit roet in het eten. Toch vertrekken we met maar 5 minuten vertraging, na een vlotte koppeling. In Brussel-Luxemburg is de vertraging trouwens grotendeels ingelopen. Ik heb altijd van de breaks gehouden, ook al omdat ze destijds bijna revolutionair anders waren, maar vandaag steekt een van hun zwakke punten luidkeels de kop op: de raampjes staan open, en vanaf een bepaalde snelheid wordt het lawaai oorverdovend. Ik durf zelfs wedden dat in de tunnel van Sclaigneaux de normen van Schauvlieghe niet gehaald worden.

 Anders dan de breaks kunnen de duikbrillen mijn sympathie niet wegdragen. Toch kiezen we voor een overstap in Brussel-Luxemburg, gewoon omdat die meer voor de hand ligt. Qua rijkwaliteiten doen deze stellen me altijd aan M1-rijtuigen denken. Behalve dat je daar nog een echte eerste klas in had, schudden en zwieren deze nochtans vijftig jaar jongere stellen zoals de M1's in hun beste dagen, vaak dan nog over beter onderhouden spoorlijnen. Misschien heeft het wat te maken met de positionering van eerste klasse pal boven een bogie. We rijden Halle binnen parallel met de IR naar Quévy, die we met een overstap in Brussel-Noord gehaald zouden hebben. Voor de tijdswinst hoefden we het dus niet te doen. Maar het comfortverschil is wel gigantisch…

 

04-09-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
29-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 augustus 2012 Grune

Vroeger zouden we er wat melancholisch  bij hebben gelopen, want dit zou dan ongetwijfeld de laatste wandeling van de zomervakantie geweest zijn. Maar de voorbije jaren is dat alvast een zorg minder. Overigens lees ik in de krant dat Standaardnederlands in het onderwijs echt niet meer hoeft, meer, dat het een reden zou kunnen zijn waarom leerlingen het niet altijd gemakkelijk hebben om te volgen. Wat ben ik blij dat ik er uitgestapt ben, zodra dat kon. Zo had ik het nog niet bekeken: mijn TBS is gewoon een zegen voor al die leerlingen die anders schooljaren na elkaar met mijn Nederlands geconfronteerd zouden worden. Je weet wel: noemen en heten, de media zegt, we wouden, hij heeft me geslaan, meester… Gelukkig willen verlichte geesten  van de UA - hoe zou hun eigen Nederlands zijn, trouwens? - daar nu paal en perk aan stellen.

Maar zoals, gezegd: die last hebben we alvast niet meer. Al doet het pijn om nu vast te stellen dat je je hele carrière verkeerd bezig geweest bent. We stappen vandaag in Grune, een combinatie van 2 wandelingen die ons een leuke lus oplevert: die met de blauwe rechthoek, Promenade des Prés, en die met de rode ruit, Promenade du Chevenys. Vooral de laatste voert ons langs onvermoed mooie stukken, en de Ruisseau de Chevenys verdient echt wel dat een wandeling naar hem genoemd is. Beide wandelingen samen zijn net geen 12 km lang, maar we hebben een aanlooproute nodig van de N4 tot ons beginpunt, en die zorgt voor een extraatje van bijna 2,5 km.

Het is een typische Ardense tocht, rond een dorpje waar je live kunt meemaken hoe de bloemen voor het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Beauraing verzorgd en verfrist worden. In het eerste deel ligt de nadruk op het bos, met een climax bij de oversteek van de Ruisseau de Cheveni (volgens de stafkaart) of Chevenys (volgens de folder). Tegen het einde wordt het genieten van bosrijke vergezichten over de reusachtige weiden heen. De TWQ ligt tamelijk hoog: 67 %. Het leuke is dat enkele wegen die op de topografische kaart als verhard aangegeven worden, dat in werkelijkheid niet meer zijn. Hier en daar herinnert een plak asfalt aan de vroegere asfaltweg, maar nu stappen we weer over een onvervalste grindweg.

 

Foto's van de wandeling vind je hier.

 

 

Het dorp op de achtergrond is Bande.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3758 8:58 9:16 +2 (633)

Brussel-Zuid - Marloie 2109 9:33 11:16 stipt (518)

Marloie - Grune [1] 12:23 12:43 +6 (ab4553, VDL-Jonckheere Transit 2000, stelplaats ?)

 

Grune - Marloie [1] 17:24 17:37 +3 (ab4555, VDL-Jonckheere Transit 2000, stelplaats ?)

Marloie - Brussel-Noord 2139 17:43 19:18 +4 (517)

Brussel-Noord - Halle 3790 19:35 20:02 +2 (664)

 

De commentaar:

Je merkt het, bij gebrek aan reservewandeling, mocht er wat verkeerd lopen, voorzien we een ruime overstap in Marloie, ook al betekent dat een vol uur vroeger vertrekken. Maar we hebben nog enkele wandelingen liggen in jachtgebied, en daar zal over goed een maand het klassieke herfstgeweld weer losbarsten… We kunnen het ons dus ook niet veroorloven om een hele dag door het OV te laten verknoeien.

De CR uit Halle vertrekt met 2 minuten vertraging, en zal met 3 minuten vertraging in Brussel-Zuid aankomen. Erg gehaast lijkt de TB van deze trein inderdaad niet te zijn. Je weet natuurlijk nooit waarom er traag gereden wordt: misschien is het hier wel de macht der gewoonte, want bij stipt verkeer kun je het hier maar beter traagjes aan doen, zeker tussen Halle en Ruisbroek. We komen aan op perron 15, en daar zal kort daarna ook de IR naar Ottignies en dus Walibi aankomen. Er lijkt nog aardig wat volk op de been dat van een laatste zonnige vakantiedag wil profiteren. Dat zal ongetwijfeld tot toestanden leiden in het enige vierledige stel dat hier de hele zomer lang om 9:21 de meutes naar het pretpark heeft gebracht.

Overigens zal ook de 2109 nogal wat jong en ander volk naar Ottignies brengen. Blijkbaar is het gemakkelijker om uit de bol te gaan in allerlei monsterattracties dan om het elementaire onderscheid tussen eerste en tweede klasse te respecteren. De controle komt onmiddellijk na Brussel-Luxemburg en niet minder dan 12 reizigers moeten verhuizen naar tweede. En dan mag een Amerikaanse met 2 dochters na een smeltende desperate housewife blik op haar 3 koffers nog blijven zitten. Het is een vorm van niet goed te praten willekeur. Waarom wordt in een geval als dit - wanneer de winst duidelijk voor de toeriste is - niet gewoon voorgesteld om een supplement te betalen? Ik heb enig leedvermaak als ze na een tijdje doorheeft dat alleen het eerste stel doorrijdt naar Luxemburg: verhuizen wordt nu plots erg gemakkelijk. Het volstaat trouwens om zich gewoon in te voegen in de stroom Japanners die zich naar voren in de trein begeven.

Een Japanse schone doet een ijdele poging om haar elegantie te verbergen onder een mondmasker. Ja, ja, je vindt er van alle soorten in een trein. Ze is trouwens meer bekommerd om haar eigen hygiëne dan om die van de treingenoten, want het toilet doorspoelen was er blijkbaar te veel aan. Waarschijnlijk haar vinylhandschoenen vergeten…

Voor de rest wordt het een rustige rit: over vertraging hoeven we ons sowieso al geen zorgen te maken met meer dan een uur tijd in Marloie, maar de trein rijdt ook tamelijk stipt. Alleen tussen Brussel en Ottignies zitten we blijkbaar opnieuw achter de 3908 aan, maar met vijf minuten vertraging vertrekken in Ottignies is een succes.

Opvallende cameo's: twee splinternieuwe Desiro's, die net voor ons vertrokken waren in Brussel-Zuid (en die een vlotte rit door de NZV verhinderden) zien we terug in Namur en wat later in Marloie. Nog een duo dat de kudde werkloze treinstellen in Stockem gaat versterken.

 

Tijd zat dus in Marloie. Het stationsbuffet ziet er erg seventies uit, met een tot in de details doorgedreven gebruik van groen en oranje. Waar is de tijd dat we hier nog een koffie of een pint kwamen drinken bij een al wat oudere waardin, die haar vrije tijd vulde met haken en breien, en er prat op ging dat haar buffet het enige was dat op zondag nog open was. Geen oranje en groen toen, behalve in de breiwerkjes…

 

Lijn 1 verbindt Marche met Bastogne, via een niet onbelangrijk overstapstation als Marloie. Maar dit inspireert de TEC niet tot het invoeren van een degelijke dienstregeling. Met een vijftal verbindingen per dag, en met een erg ondoorzichtige bediening door een aantal ritten van Nassogne en Grune, en een al even wispelturige reisweg in de ruime omgeving van Amberloup, is het weinig waarschijnlijk dat deze buslijn ooit een voldoende groot publiek zal aantrekken. Ter illustratie: als we vanmiddag onze bus missen, is het vier uur wachten op de volgende. En de bus van even na vijven is meteen de laatste van de dag. De tram bood hier in de jaren 1930 ongeveer dezelfde mogelijkheden… Nog een slordigheidje: de dienstregeling aan de halte vermeldt niet dat onze bus langs Nassogne en Grune rijdt. Vermits men dat voor andere ritten wel doet, is de conclusie duidelijk.

 

Overigens worden we hier vandaag geconfronteerd met een typisch Waalse toestand: de N4. Voor de heenrit kunnen we dan wel gebruik maken van de bus die Grune zelf bedient, de terugrit blijft op de N4. Er is een halte Grune N4, maar die kun je alleen bereiken als je vanuit Grune zo een 700 m langs de N4 stapt. Wie eens aan den lijve wil ondervinden hoe het aanvoelt als je langs een autoweg stapt, moet dit stukje N4 zeker eens volgen. Het is de ultieme confrontatie met de waanzin van het wegverkeer: auto's en vrachtwagens die tegen vaak te hoge snelheden bergaf denderen, twee stappers, gewapend met een wandelstok, die angstvallig de gaten in de betonnen vangrails in het oog houden, waar al die zelfverklaarde topchauffeurs tegen zijn gebeukt. De TEC heeft weinig keuze, maar de bushalten langs deze weg doen me onwillekeurig denken aan bepaalde attracties in het Walibi van vanmorgen: alleen geschikt voor kickzoekers.

 

Een doemscenario duikt op: stel dat de bus achter een vrachtwagen zit en ons helemaal niet ziet staan. Maar gelukkig komt de bus open en bloot aan rijden, en hij laat ons al van ver met de richtingaanwijzers merken dat hij ons zien staan heeft. Dat vind ik altijd een prettige attentie van de buschauffeur, en een terechte beloning voor onze gewoonte om altijd goed op tijd de hand op te steken. Nu ja, gelukkig, de bus heeft zes minuten vertraging, en dat ziet er niet zo goed uit voor de aansluiting in Marloie, temeer omdat we vanmorgen al op twee plaatsen opgehouden werden door mobiele verkeerslichten. Maar die zijn na de dagtaak aan de kant geschoven: uiteindelijk komen we in Marloie aan met 3 minuten vertraging. Als dan meteen blijkt dat de IC naar Brussel met zes minuten vertraging rijdt, kunnen we ons beginnen voorbereiden op een zorgeloze terugreis.

 

Uiteindelijk zal IC 2139 trouwens met 9 minuten in Marloie vertrekken. Tot Ottignies wordt die vertraging geleidelijk afgebouwd, maar voor een keer gaat het niet vlot tussen Ottignies en Brussel. We zullen dan ook met een restvertraging van 4 minuten in Brussel-Noord aankomen. In Ottignies vinden zes Vlaamse bakvissen het bijzonder knus in eerste klas. Ze beschikken trouwens over wonderbare gaven, want als ik boos opmerk dat tweede klas meer naar voren in de trein is, antwoordt eentje dat er geen plaats is. (Alsof dat een argument is…) Als ik nog bozer antwoord dat ze niet eens gaan kijken zijn, en als ook de TBG zich ermee bemoeit - de omgekeerde wereld, ik weet het - druipen ze af.

 

Dat we uiteindelijk met 4 minuten vertraging in Brussel-Noord aankomen, is niet zo erg. Wel verdacht: de IR naar Binche staat niet vermeld op de aankondigers op het perron. Ruim laat klinkt het onheilsbericht: door een defect aan de locomotief rijdt deze trein vandaag niet. Gelieve blablabla. De Franse computerstem doet hetzelfde verhaal, alsof ze aankondigt dat vanaf nu alles peis en vree zal zijn, overal ter wereld. Ik moet eerlijk zeggen dat die jolige luchtigheid van de stem me steeds weer enerveert als ze een vertraging of een andere vorm van onheil aankondigt. Deze 3940 bestaat uit een reeks 18 met M6-rijtuigen. Zie je wel dat met de instroom van recent materieel alle problemen van de NMBS opgelost zijn…

 

Het wordt dus de CR naar Braine-le-Comte. Dat werd trouwens ook gesuggereerd aan de reizigers voor Halle, Tubize en Braine-le-Comte. Met één tweeledig stel kan dit - zeker tot Halle - een aardig gevuld treintje worden. Maar het valt allemaal nogal mee. Eerste klas is half vol, en in tweede zit men dicht bij de 100 procent aan, maar al wie dat wil kan zitten. Tijd voor wat avondfilosofie. Tussen Ruisbroek en Lot heb je ofwel uitzicht op het kanaal ofwel op de tuintjes achteraan de huizenrij die hier dicht bij de spoorweg aanleunt. Toen ik hier als jongeman voor het eerst langs spoorde, waren zo goed als al die smalle achterstrookjes goed verzorgde groentetuintjes, prachtige seizoenskalenders voor wie er oog voor had. Twintig jaar geleden verdwenen veel van die tuintjes: keurig, kortgeknipt gras kwam in de plaats - dat was nu eenmaal de trend in die tijd, onbegrijpelijk voor mensen die gras in de eerste plaats zagen als koeienvoer. En nu zijn zelfs de grasperkjes verdwenen: veel groentetuintjes uit de oude tijd liggen er nu compleet verwaarloosd bij: het gras is hoog opgeschoten en biedt nu welgekomen bescherming voor wat sommigen onkruid plegen te noemen. De noeste werkmens, die na de dagtaak zijn tuintje verzorgt, waar zit hij. Zeker niet waar Yvan Heylen hem situeerde: hie'!

 

En bij aankomst in Halle hebben we opnieuw recht op een dispuut tussen reizigers, één instappend, één uitstappend. Gelukkig loopt het minder uit de hand dan verleden keer. Maar je zou je toch beginnen afvragen of je sommige individuen niet beter aan een leiband zou houden…

 

Een foto van een ongewone trein, die nu toch al enkele maanden rijdt, maar die vroeg of laat weer van onze sporen zal verdwijnen: de 1358 sleept een gemengd stel I6 en M6: E2133 Luxemburg - Brussel-Zuid in Marloie.

 

29-08-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
24-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 augustus 2012 Sart-lez-Spa

Geleidelijk zijn we door de geplande wandelingen met riskante OV-verbindingen heen, al zullen oudere mensen me nu de raad geven om hout vast te houden. En zoals de grap het wil, grijp ik nu dus naar mijn hoofd. De wandeling van vandaag vertrekt uit een oase voor treinliefhebbers, namelijk vlak bij het oude station van Sart-lez-Spa, aan de vroegere spoorlijn 44 Pepinster - Spa - Trois-Ponts, lijn waarvan het mooiste deel al eind de jaren 1950 geamputeerd is. We gebruiken een gidsje dat ondertussen al bijna dertig jaar oud is, maar de gevolgde wandeling, 12 Vieilles Fagnes - Hatrai - Roqué, heeft goed standgehouden. Het is een pretentieloze wandeling zonder meer, door aangename stukjes bos, die op een bepaald moment de bedding van lijn 44 kruist. De TWQ bedraagt 40 %, maar alle gevolgde wegen zijn verkeersarm. Ze is nog geen 7 kilometer lang, en dat was de reden waarom het mapje met de gegevens over deze wandeling zo vaak in de rugzak zat, telkens als we in de buurt van Verviers of Eupen kwamen. Als het echt misliep, konden we nog altijd terugvallen op dit tussendoortje.


De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3106 8:19 8:30 stipt (384)

Brussel-Zuid - Verviers-Central 507 8:58 10:23 +21 (1841 - 11828, op Oostende)

Verviers - Sart-lez-Spa [395] 11:40 12:08 stipt (ab7531-01, Van Hool A600, Lim-Collard-Lambert)

 

Sart-lez-Spa - Verviers [294] 13:49 14:19 +6 (ab7551-10, Mercedes Integro II, Autobus F. Gohy & Cie)

Verviers-Central - Brussel-Noord 537 14:37 15:54 +12 (1829 - 11809, op Oostende)

Brussel-Noord - Halle 3686 16:17 16:37 +2 (706)

 

Foto's van de wandeling vind je hier.

Het oude station van Sart-lez-Spa is nu een vakantiehuis voor 22 personen geworden. Hier ontbreekt alleen nog een terrasje voor dorstige wandelaars. In de buurt dronk ik trouwens zo een dertig jaar geleden een Guinness, in een prachtig ouderwets glas, met nog een echte harp erop. Onnodig te zeggen dat het café al lang gesloten is. Wat zou er met dat glas gebeurd zijn?

 

 

Ongetwijfeld het mooiste wegje van de wandeling. Gelukkig zonder klank, want de autoweg ligt dichter dan aangenaam.

 

 

De commentaar:

Het zou echt genieten moeten worden, van deze overgangsperiode tussen vakantie en draaikolk van bedrijvigheid, maar je kunt in een oogopslag zien, dat het toch niet allemaal even vlot ging.

Tussen Halle en Brussel-Zuid viel het nog mee. We kunnen zelfs mee met de 3106, alhoewel we eigenlijk de 7515 gepland hadden.

En ook over de 507 moeten we ons in eerste instantie geen zorgen maken. We vertrekken met 3 minuten vertraging uit Brussel-Zuid, maar vlak voor Brussel-Centraal staan we stil. Dat gebeurt wel vaker: meestal resulteert dat in een minuut of 2 extra vertraging, maar deze keer staan we wel erg lang stil. Zelfs de TBG vindt het nodig om ons op de hoogte te brengen van het probleem: we worden gehinderd door een voorafgaande trein. Dat zal achteraf de IC uit Moeskroen blijken te zijn. Het bilan is wel zwaar: 16 minuten vertraging bij vertrek uit Brussel-Centraal. Maar daar blijft het niet bij. Zoals wel vaker neemt de vertraging eerder toe dan af: Leuven en Liège-Guillemins +23, Verviers-Central +21. Dat is net genoeg om onze aansluiting te missen. Aribus heeft het sein op groen gezet voor de door ons geplande bus van lijn 294. Ik vraag voor alle zekerheid toch nog aan een chauffeur van een bus van lijn 395 of de 294 vertrokken is: ja, meneer, één minuut geleden. Dat is brute pech, maar de logische consequentie van het Aribussysteem dat uiteraard blindelings ergens de grens moet leggen.

Hoe we dan wel aan die vertraging gekomen zijn? Uiteraard is er het probleem in de NZV. Verder geraken we met veel moeite van lijn 36N naar lijn 36 in Diegem (voor de kenners: nee, dit is geen vergissing) - in Leuven komen we aan op spoor 5, en moeten we een Thalys voorrang geven - ook net buiten Leuven staan we nog even volledig stil. Een trein op de sukkel, kom.

Neem daar ook nog een groep Japanners bij, met genoeg bagage om een kerncentrale in Fukushima te vullen. Het duurt al een hele tijd voor ze allemaal ingestapt zijn in Brussel-Centraal, maar ook het uitstappen in Liège-Guillemins neemt veel tijd in beslag. Ze hebben zich blijkbaar verdeeld over de drie eersteklasrijtuigen, met de bagage op de platforms, en telkens één of meer waakhonden in de buurt. Je kunt ze niet vertrouwen, die westerlingen. (Zou ik ook niet doen…)

Er worden wel meer gekke studies gedaan door onze universiteiten en andere onderzoeksbureaus. Waarom niet dit? Wat is de invloed van treinvertragingen op de omzet van stationsbuffetten zoals ze er in Verviers nog altijd een hebben. Wij drinken er alvast een koffie, en ik heb de indruk dat we niet de enigen zijn die hier opgehouden worden door de vertraging van onze IC. Maar koffie is natuurlijk altijd een bakje troost…

De bus van lijn 395 staat niet minder dan een vol uur klaar, met chauffeur. Maar zoals wel meer verdwijnt die laatste, om dan weer op te dagen net voor het vertrek. Toch is het een joviale kerel, die zijn klanten groet bij in- en uitstappen. Onderweg pikt hij zelfs een liftster op. Zoals het liftsters past, staat ze niet bij een bushalte, en betaalt ze evenmin. Ik vraag me af of hij ook voor een oude, nurkse vent dezelfde service zou geboden hebben.

Het is een mooie wandeling, maar met weinig punten waar je onderweg even wil stilstaan. We slaan de middagpauze over, en zo halen we toch nog de voorziene bus. Meegenomen is dat we op die manier ook de buien ontlopen die voorspeld waren voor later op de dag.

Aan de bushalte Sart-lez-Spa hangt nog een dienstregeling uit 2006. De decalage met de huidige bedraagt niet meer dan twee minuten; hoe is het toch mogelijk dat men er maar niet in slaagt om overal correcte dienstregelingen uit te hangen? Tenslotte kan het op die 2 minuten aankomen. De bus is dan weer een bijzonder knappe Mercedes Integro II: het contrast met gewone lijnbussen is enorm. Feitelijk zit je hier beter en gezelliger dan in veel treinen. Maar die evolueren nu eenmaal razendsnel naar een landelijke metro…

Natuurlijk rijden ook bussen niet altijd stipt. Het overkomt ons niet zo vaak, maar in Verviers is het behoorlijk druk. We komen uiteindelijk toch met 6 minuten vertraging aan het Centraal station aan, en dat gebeurt zelden. Het verkleint alleen de wachttijd op de trein naar het binnenland.

Als we Liège-Guillemins stipt verlaten, lijkt niets een zorgeloze rit in de weg te staan. Zelfs in Leuven is alles nog kits, maar dan begint de miserie. Opnieuw is het een Thalys die roet in het eten komt strooien - volgens de mededeling van de TBG dan toch. Vanaf Kortenberg lijken we wel achter een stoptrein te zitten. We rijden een tijdje parallel met stel FBMZ M31 - wat doet dat hier? - en eigenaardig genoeg: gewoonlijk gaat het van lijn 36N naar 36 in Zaventem, nu gebeurt net het omgekeerde. Zo kom je uiteindelijk aan 21 minuten vertraging bij aankomst in Brussel-Noord: vertraging maken gaat sneller dan vertraging inlopen.

Tussendoor wordt de reizigers ook nog meegedeeld dat er achteraan nog 300 zitplaatsen vrij zijn, en dat ze de doorgang in de rijtuigen vooraan niet mogen belemmeren. Dat is meteen het sein tot een al bij al beperkte volksverhuizing.

Voor ons betekent de vertraging concreet dat we onze aansluiting met de CR naar Braine-le-Comte kunnen vergeten. Maar de CR naar Geraardsbergen is niet eens zo een slecht alternatief: dan kunnen we tenminste al die vervelende stops tussen Brussel en Halle overslaan. CR1587 bestaat uit 4 klassieke motorstellen, en dat is zeker niet overdreven, nu het normale leven stilaan weer op gang komt. De bezetting in onze eersteklasafdeling is 19/20, en ik heb niet de indruk dat hier veel frauderende passagiers tussen zitten. Het is een hele klus om de rugzak uit het rek te halen, zonder dat een medereiziger in de klappen deelt. Maar ik kan de angstig kijkende man naast me geruststellen: het is gelukt. We zijn maar 8 minuten later dan voorzien in Halle, ondanks de desastreuze cijfers die in mijn gegevensbank terecht zullen komen. Hopelijk is dit geen voorafspiegeling van wat ons volgende week weer te wachten staat, wanneer alle treinen weer gewoon zullen rijden, ook die met het zwarte driehoekje.

Voor het station van Verviers-Central is er op busgebied altijd wel iets te beleven:

 

 

ab7531-15 komt aan op lijn 395, helemaal uit Reuland. Dat is een buslijn die tot de verbeelding spreekt.

 

 

Een duootje van ab7631-54 en ab7611-39.

 

 

En dat zal onze bus worden, met een joviale chauffeur die iedereen groet bij in- en uitstappen. Reizen per bus is hier net wat anders dan in de rest van het land.

 

 

Nog even deze bijzonderheid: de NMBS werkt de hele maand augustus aan lijn 44 tussen Pepinster en Spa. De werken zijn van die omvattende aard dat treinverkeer op deze enkelsporige lijn onmogelijk was. Bussen, zoals deze, nemen de taak van de treinen over. Het argument: de lijn is voornamelijk een scholierenlijn, en dus is dit geen probleem. En de toeristen? Die tellen alleen mee als ze naar de Belgische kust reizen…

 

 

24-08-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
22-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 augustus 2012 Lamorteau - Gérouville

Het is amper van 18 juli geleden (zie de bijdrage van toen) dat we langs de Gaume Buissonière Lamorteau bereikten, en vandaag staat het vervolg al op het programma: Lamorteau - Gérouville. Dat is een tocht(je) van 13.5 km lang, met een povere 23 % als TWQ, maar het wordt toch volop genieten langs voor ons onbekende dorpen als Montquintin, Couvreux en Gérouville. Een zware tocht ook, met vooral in de eerste helft stevige niveauverschillen zoals je die in de Gaume kunt verwachten. En een open tocht: dat komt doordat bossen en bosjes slechts sporadisch voorkomen, maar de hellende weiden zorgen voor vergezichten waarop de regio een patent lijkt te hebben. En het zomerweer was prettig, met aangename temperaturen, een verfrissende wind en schilderachtige wolkenhemel.

Foto's van de wandeling hier.

Het duurt niet lang voor we de cuesta naar Montquintin aanpakken. Even omkijken, halfweg…

Het dorpje Sommethonne lieten we links liggen, maar uit de hoogte was het ook mooi.


De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 7512 6:57 7:09 stipt (2120 - 53510, op Schaarbeek)

Brussel-Zuid - Libramont 91 7:33 9:44 +10 (1354 - 61 85 1090 224 SBB)

Libramont - Virton 5959 9:51 10:31 +7 (4184)

Virton - Lamorteau [155a] 11:14 11:31 stipt (ab5621-51, Mercedes Integro, Les Rapides de la Meuse)

 

Gérouville - Florenville [24] 16:37 17:03 stipt (ab4454, Jonckheere Transit 2000, Florenville)

Florenville - Libramont 5989 18:42 19:06 +2 (4191)

Libramont - Brussel-Noord 2141 19:17 21:18 +1 (1358 - 61018, op Brussel-Zuid)

Brussel-Noord - Halle 3942 21:32 21:51 stipt

 

De commentaar:

Vandaag zal weer eens blijken dat de TEC-Luxembourg het liefst van al lucht vervoert: op geen enkele manier wordt hier een poging gedaan om treinen en bussen maar enigszins op elkaar aan te sluiten, en dat kost ons vandaag veel tijd. Gelukkig ziet de stationsbuurt van Virton er een stuk frisser uit dan enkele jaren geleden, en de koffie in Le Métro in afwachting van de bus, is lekker. 's Avonds stappen we uit in het centrum van Florenville, al moeten we er dan een wandeling van een tweetal kilometer bovenop nemen. Maar het centrum van Florenville is net iets levendiger dan de desolate stationsomgeving, waar we nog net kunnen zien hoe vroeg de bussen de stelplaats Florenville binnenrijden, om er die avond niet meer uit te komen. 

Van Halle naar Brussel-Zuid nemen we P7512, die in de vakantieperiode een stuk stipter lijkt te rijden dan erbuiten, nu noch de 6106, noch de 7572 hem voor de voeten rijden. Dat is wat men bedoelt met robuuste dienstregelingen, veronderstel ik: zo opgesteld dat zelfs een kleine vertraging aan een trein niet automatisch ook de rit van een aantal andere treinen beïnvloedt. We vertrekken zelfs een minuut te vroeg - wat ongetwijfeld ook al in Edingen het geval was - en dat blijft zo tot Brussel-Zuid.

IC 91 nemen wordt stilaan een routineklus. Toch is er vandaag wat veranderd: het is niet langer een 20 die ons naar Libramont zal slepen, maar een 13. Onheilspellende berichten over deze ook al robuuste machines op allerlei fora en websites lijken nu snel bewaarheid te worden. Ook vandaag wordt het stel Zwitserse rijtuigen versterkt door 3 Belgische rijtuigen, 2 I6'en en 1 I10.

Het wordt behoorlijk druk in het ijskoude, pas smaakvol vernieuwde eersteklasrijtuig. Het is opvallend wat een aangepast, wat rijkelijker uitziend stofje over de comfortabele zitjes kan doen. Behoorlijk druk, dus, met een groepje van een zevental wandelaars, die intermitterend lol trappen en dan weer wat ernstiger en rustig worden. Wij zitten in de buurt van twee reizigers (dat kan ik althans afleiden uit de gele reserveringen) voor Straatsburg. Zij onophoudend ratelend, hij eerder aarzelend antwoordend, met zijn krant ostentatief maar ongeopend voor zich. Het zal tot Namur duren voor zij uitverteld is, en dan duikt hij meteen in zijn Standaard.

Echt probleemloos verloopt de rit niet. Een eerste bruuske stop komt er al op het korte stukje tussen Brussel-Schuman en Brussel-Luxemburg. Meteen volgt de mededeling van een alerte TBG dat je voor je eigen veiligheid de deuren niet mag openen. Echte vertraging blijft voorlopig uit: we rijden Brussel buiten met 4 minuten vertraging.

Tussen La Hulpe en Genval gaan we op tegenspoor. Dat lijkt een manoeuvre te zijn om de 3906 in te halen. Het is bijna ongelooflijk dat dit in volle spits mogelijk is, maar het zorgt er wel voor dat wij zelfs wat vertraging kunnen inlopen. Overigens is de opeenvolging van de treinen van reeks 39** en die van reeks 21** tussen Brussel en Ottignies een schoolvoorbeeld van een niet-robuuste dienstregeling. Om een of andere reden slaagt men er niet in om die 39** tijdens de spits op tijd te laten rijden, en meestal veroorzaakt dat ook veel vertraging aan de 21**.

In Namur lijkt het even wachten worden op het binnenrijden van de 4629. Tussen Namur en Naninne wordt er nog altijd over één spoor gereden, en dan is dit aan te raden. Toch blijkt er meer aan de hand. De 4629, een snelle IC naar Brussel, rijdt dan wel met acht minuten vertraging, achter de 5778, de stoptrein uit Libramont, aan; zelf vertrekken we met 16 minuten. Ai, ai, dat ziet er niet goed uit in Libramont.

Zowel voor de 3906 als voor de 91 is de vertraging te wijten - dixit railtime - aan het beheer van het verkeer. Wel, wel. Nietszeggendheid is troef. Tenzij je zoals ik dit duistere zinnetje bewust negatief interpreteert: u, beste reiziger - de NMBS zegt tegenwoordig altijd jij, alsof we beste vrienden of pubers zijn - verwacht van ons dat we het treinverkeer beheren. Welnu, beste reiziger, dat kunnen wij niet: het loopt met dat beheer behoorlijk fout. Een bekentenis die kan tellen.

Tussendoor zien we de 1210 Namur binnenrijden, met een sleep I6c. Eerst denk ik aan een bedevaartstrein, maar de gemiddelde leeftijd van de groep moet dan boven de zestig liggen, en in dit geval ligt die eerder onder de twintig. Thuis blijkt dat het om de 18506 Lourdes - Liège te gaan. Bedevaarders lijken jonger en jonger te worden, of zijn het mijn ogen die ouder en ouder worden?

De geluidsinstallatie in ons rijtuig heeft het ondertussen begeven: met elke mededeling sinds Brussel-Zuid is het gekraak wat erger geworden. Nu zien we alleen nog een blauw flikkerlichtje boven de binnendeur telkens als er vermoedelijk een mededeling te horen zou moeten zijn. Leuke gadget, en zoals elke gadget meestal nutteloos. Of defect.

Het wordt dus uitkijken naar het verloop van de rest van de rit: Namur +16, Ciney +12, Marloie en Jemelle +11, Libramont +10. We zijn een aantal rijtuigen naar de kop van de trein opgeschoven, want de trap naar de onderdoorgang in Libramont weten we ondertussen liggen. Waar de bezetting in eerste klasse constant rond de 50 % gelegen heeft, stappen we nu door tweedeklasrijtuigen met een bezetting van minder dan 5 %. Afschaffen, die handel!

Gelukkig wacht de L-trein hier wel nog op aansluiting: met een twee-uurdienst is dat ook maar best. Uiteraard pakt de L-trein daardoor ook vertraging (7 minuten) maar die nemen we er graag bij. De aansluiting in Virton is ruim genoeg.

Les Rapides de la Meuse maken hier de dienst uit op lijn 155a. Zelfde bus als in juli, andere chauffeur. De bus komt hier aan om 11:13, en vertrekt al opnieuw om 11:14. We worden tot de orde geroepen als we meteen willen instappen: eerst moeten de machines aangepast worden. De chauffeur kan maar niet begrijpen dat we weten dat het zijn bus is die naar Lamorteau gaat. Hoe kan dat nu, op een plek waar voortdurend cars in alle richtingen komen? Hij begrijpt nog minder dat je die dingen gewoon op infotec kunt opzoeken. Als we al een tijdje zitten, wil hij weten waar we in Lamorteau willen uitstappen. Alsof dit zo veel uitmaakt in dat piepkleine dorpje. Ik vrees dat zijn verbazing wat geïnspireerd is door de ronduit trieste toestand van het busvervoer in de Franse landelijkheid. Reizigers zoals wij worden dan al snel een curiosum. Toch stappen in het centrum van Virton ook nog 2 oudere dames in. Als ik de bus later tussen Lamorteau en Ecouviez fotografeer, blijken die ook al uitgestapt, hoogstwaarschijnlijk in Torgny, want deze bus maakt een ommetje langs dat mooie dorp. Hoe die dames terug naar Virton reizen is raadselachtig, want er is gewoon geen bus terug. Het kan niet moeilijk zijn om een lijstje op te stellen van 100 TEC-domheden in dit deel van het land.

Overigens lijkt het er ook op dat de chauffeur niet de voorziene reisweg gevolgd heeft: van de halte Harnoncourt Écoles heb ik niks gemerkt, en tot mijn verbazing rijden we wel langs de halte Lamorteau Cimetière, halte die uitdrukkelijk niet bediend wordt volgens de dienstregeling. Als er toch nooit klanten opduiken, maakt het niet zo veel uit langs waar je rijdt. En door die handelswijze kan het aantal klanten alleen maar verder zakken en dus ...

Liefst waren we doorgestapt tot Orval, wat voor ons een tocht van 24 kilometer betekend zou hebben, maar sinds door de noeste inspanningen van de Kempenaars de eerste trein Manage - Turnhout - de eerste uit Halle naar Brussel - opgedoekt is, kunnen we redelijkerwijs de eerste IC naar Luxemburg van 5:33 niet meer halen. En dat is nodig om wat vroeger in Lamorteau te kunnen aankomen en om nog op tijd in Orval af te kloppen voor de laatste bus. Vandaar dat we het al in Gérouville voor bekeken houden. Aardig plekje, trouwens, langs lijn 24 Virton - Florenville. Het verdient zeker een betere bediening dan de huidige. Overigens heeft de TEC zich ook hier een fantasietje veroorloofd: om 16:35/16:37 ontmoeten de bus uit Florenville en die uit Virton elkaar op de Place du Tilleul (die een olm blijkt te zijn), om daarna meteen terug te keren naar hun vertrekpunt, na de aansluiting. De verklaring zal wel zijn dat dit gewoon beter uitkomt voor de inzet van materieel en personeel, maar mogelijk is het gewoon ook een wat goedkopere manier om de lijn tussen Gérouville en Virton deels lusvormig te bedienen, zodat meer dorpen aan de bak komen.

Beide chauffeurs zijn joviale gasten. Wij hebben gekozen voor een terugrit via Florenville. Zo passeren we ook langs Orval - gezien de drukte op het terras aldaar, lijkt er alleen een schaarste te bestaan boven de taalgrens. En dan nog. We stappen uit aan de Place du Miroir, de centrumhalte van het gezellige stadje dat Florenville probeert te zijn.

Voor de terugrit dringt een reisweg via Libramont zich op. Maar ik heb de gewoonte om mijn eigen uitvindsel nog eens af te toetsen aan die van de planners, en deze keer is het railtime dat serieus de mist in gaat. Die willen ons per se via Dinant sturen, wat ons meteen flink wat extra reistijd zou opleveren, en dat kunnen we best missen in deze avonduren. Ik heb railtime trouwens al op de hoogte gebracht van deze fout, kreeg prompt na 2 uur een retourmail waarin stond dat ik gelijk had, maar heb tevergeefs naar de correctie uitgekeken in de voorbije dagen.

De terugreis in een paar momenten: in Marloie stappen enkele moeders met bijzonder luidruchtige peuters in. Gelukkig schuiven ze door naar tweede klas. Ik begrijp dat er een nijpend tekort aan kleuterleid(st)ers dreigt. Bij het buitenrijden van Ciney komen we bruusk tot stilstand. Je vreest dan meteen het ergste, maar na een minuut wordt de rit hernomen. In Gembloux staat de 2119: later zal blijken dat de trein daar 18 minuten stil heeft gestaan voor hulp aan een reiziger. Dat is al wat duidelijker dan beheer van het verkeer.

Toch nog even deze mooie: tussen Gembloux en Ottignies krijgen we een tweede controle van een controleploeg. In Ottignies stapt een jongedame in. Als de TBG een laatste maal door de trein stapt - het moet gezegd: we hebben hem minstens 4 keer gezien tussen Libramont en Brussel - haalt ze doodgemoedereerd haar portefeuille boven en bestelt een biljet van Ottignies naar Brussel. Blijkt dat de juffrouw niet weet dat je in België een biljet in een station moet kopen, noch dat er twee klassen zijn in Belgische treinen. De TBG spelt haar kordaat de les, verwijst nog even naar de controleploeg, die haar een boete van zestig euro zou aangerekend hebben, want die mannen hebben geen medelijden, en haalt geleidelijk bakzeil. Uiteindelijk zal hij van het wicht dat de onschuld zelve etaleert, eisen dat ze een biljet eerste klasse koopt. Dat kan ze trouwens niet betalen, want ze heeft maar vijf euro op zak. En dus krijgt ze een attest waarmee ze binnen de veertien dagen naar een station moet trekken. Wie zich ondertussen een beeld gevormd heeft van de juffrouw en denkt dat het hier om een of andere sukkel van een immigrante op den dool ging, moet dat beeld meteen bijstellen. Je ziet zelden iemand die er zo autochtoon uitziet.

En nog is het verhaal niet ten einde. De laatste rit in de IR naar Binche lijkt geschiedenisloos te verlopen, maar dat is zonder een bende straalbezopen heethoofden gerekend. Bij het uitstappen in Halle moet een van hen zonodig een afscheidnemende zwarte wat toeroepen, en vermits het dialectische beis (kus) in het Frans niet altijd helemaal hetzelfde betekent, wordt dat als een grove belediging opgevat. Als je dan zwart bent en ook nog in het Frans riposteert, vliegen de heetgebakerde in alcohol gedrenkte Vlaamse leeuwen voor je het weet door de lucht, afgewisseld met de schrille kreten van twee meisjes van rond de 10 die papa smeken om niets te doen, aldus bevestigend dat papa niet aan zijn proefstuk als vechtjas is. Vlaanderen boven? Ook in de onderlagen van de maatschappij…

In Virton heb je altijd de indruk dat de TEC-bediening daar optimaal is. Je kunt altijd wel een wat bussen fotograferen. Maar toch is het hier altijd behelpen, als je de bus wil nemen. Ab5632-84 wacht zijn volgende rit af.

 We konden onze bus van lijn 155a fotograferen, nadat die Lamorteau en Torgny bediend heeft, net voor hij de Franse grens oversteekt in Ecouviez.

 En in Gérouville geven de bussen van lijn 24 aansluiting met elkaar. De rechtse zal ons naar Florenville brengen.

 

 

 

22-08-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
17-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 augustus 2012 (Monthouet en Stoumont)

De wandeling die vandaag op het programma staat en die we met de ASELECT-functie in Excel gekozen hadden uit de ongeveer 8000 lusvormige wandelingen die ik ondertussen ter beschikking heb, heet Chefna en vertrekt eigenlijk uit Monthouet. Maar het onooglijke groepje huizen in dit gehucht van Stoumont is de TEC zelfs geen schooldienst waard, en dus moesten we voor een aanlooproute zorgen. Dat werd de wandeling Bois de la Sûreté, uit Stoumont dat naar TEC-normen zelfs op een erg behoorlijke busdienst kan rekenen. Op de kaart wordt dat een sierlijke, uitwaaiende acht, met het snijpunt midden in het bos dat zijn naam gaf aan de tweede tocht. Samen is dat ongeveer 16 km, en een groot deel van de tocht is het stevig bergop stappen. Thuis zal ik als maximum 29.8° optekenen, maar in dit deel van de Ardennen houdt men het op 23°, en dat is vele keren aangenamer dan die verzengende temperaturen die bij een goede zomer schijnen te horen. Bah!

Beide wandelingen lopen grotendeels door bebost gebied, al is hier en daar duchtig gekapt. Met een TWQ van 79% zit deze combinatie van lussen erg goed, en zo ervoeren we het ook. Het werd een tocht zonder uitschieters, maar van continu hoog niveau.

 

Foto's van de wandeling hier.

 

 

Fluxys heeft hier een gasleiding aangelegd, en dat resulteert in een vrijwel rechte, steile weg die tegen de helling oploopt.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3105 7:19 7:30 stipt (379)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 506 7:57 9:00 +4 (1907 - 11829, op Oostende)

Liège-Guillemins - Aywaille 113 9:18 9:48 +1 (3015 - 11705, op Liers)

Aywaille - Stoumont [42a] 9:53 10:22 +2 (ab7601-47, Mercedes Citaro, Satracom)

 

Stoumont - Aywaille [42a] 15:16 15:44 +5 (ab7601-24, Mercedes Conecto, Satracom)

Aywaille - Liège-Guillemins 116 17:12 17:42 +1 (3010 - 11703, op Liers)

Liège-Guillemins - Brussel-Noord 540 18:00 18:54 stipt (1907 - 11817, op Oostende)

Brussel-Noord - Halle 3689 19:02 19:29 +2 (782)

 

De commentaar:

Het zal een beetje de dag van de treinbegeleiders worden. Zo krijgen we zelfs controle tussen Halle en Brussel-Zuid. Ik moet de jongeman bewonderen die nog de moed kan opbrengen om te controleren voorbij Halle - een unicum haast, maar in deze vakantietijd gaat dat natuurlijk vlotter dan anders. Als hij nu ook nog zou leren om zijn tang na elk traject aan te passen…

 

In Brussel-Zuid neemt vierledig stel 827 het spoor 14 in. Het verspreidt een ziekelijke chemisch-elektrische geur. Waarschijnlijk heeft het stel het in Brussel-Zuid zelf begeven. Het zal wel op eigen kracht richting Vorst rijden, maar dat kan niet verhinderen dat de voor spoor 14 geplande IR naar de Luchthaven en Mechelen naar spoor 15 verspoord wordt. Mijn spellingchecker onderstreept dat woord, maar ik zie eigenlijk niet goed in wat het bezwaar zou kunnen zijn tegen dit volgens de regels van de kunst gevormde woord. De IR rijdt in gehalveerde samenstelling. Op icfb werd inderdaad melding gemaakt van een probleem bij het koppelen in de Luchthaven de dag voordien. Dit zou nog wel eens het gevolg daarvan kunnen zijn. Dat komt ervan als je een 27 met de schroefkoppeling aan een stuurstandrijtuig M6 wil koppelen.

Bij het instappen is het wat uitkijken: twee TBG's stappen in het tweede eersteklasrijtuig in, en dus kiezen wij het eerste. Twee of meer TBG's zijn namelijk niet altijd een garantie op rust. Wat hen ten slotte tussen Zuid en Centraal toch in ons rijtuig brengt, weet ik niet. Wel is snel duidelijk dat ze de hele weg over alles en nog wat op vrij luide toon zullen praten. Toegegeven: een van beide loopt voorbij Brussel-Noord door een aantal rijtuigen en controleert ook. Maar na zijn terugkeer worden de gesprekken opnieuw opgenomen. Tenzij ze aan het bellen gaan: samen scoren ze zo een 6-tal gesprekjes tot Liège-Guillemins.

Maar belangrijk: de 506 rijdt vrij stipt, en de aansluiting met de IR naar Luxemburg blijft comfortabel ruim. Als je het succes van Plopsa-Coo zou afleiden van het aantal passagiers voor deze trein, dan lijkt het eerder op Flopsa-Coo. We krijgen meteen na Angleur al controle. De al wat oudere TBG bestudeert aandachtig onze railpass, maar hij stelt ons meteen gerust: er is niks aan de hand. Alleen heeft zijn collega (die van de 3266, alias 3105) een lijntje te laag geknipt. Met rode kogelpen wordt een pijl naar boven op onze railpass getekend. Of dit de TBG's vanavond zal overtuigen, is niet zeker. We zien wel. Zelf knipt hij altijd het correcte lijntje, sinds hij een bril heeft, toch.

Veel mag er niet verkeerd gaan met deze 113: als de TBG van daarnet in Poulseur op het perron een discussie aangaat met twee reizigsters over een al dan niet fout ingevulde pass, wordt het zelfs even angstig op de klok kijken. Maar uiteindelijk wordt het incidentje na 2 minuten afgesloten met de verzekering dat hij gentil is, want dat het de volgende keer anders zal aflopen. (Dat is natuurlijk niet waar, want de volgende keer zal een andere TBG precies hetzelfde zeggen…)

We halen zonder verdere problemen onze trein-busaansluiting. Lijn 42a rijdt al parallel met spoorlijn 42 sinds de jaren 1950, lang dus voor het gros van de halten en stations op deze lijn gesloten werd. Een vervangingslijn werd ze dus eigenlijk pas vanaf 1984, toen de veelal toeristische halten langs deze lijn geen enkele vorm van respijt kregen. Vooral Stoumont, met een station op meer dan 4 km van het centrum, kon profiteren van deze buslijn. Nog niet zo lang geleden werd de dienst op het beste beklante deel van de lijn (Comblain - Stoumont) nog versterkt, zodat je hier nu over een uurdienst (of ongeveer) beschikt. Eigenaardig voetnootje: het is toch godgeklaagd dat het gemakkelijker geworden is om gegevens over deze lijn op te snorren uit de jaren 1950 dan uit de eenentwintigste eeuw. Dat heeft alles te maken met de weerzin van de busmaatschappijen in dit land tegen dienstregelingenbundels met vaste geldigheidsperiode. Ik heb het om die reden zelf opgegeven om al die dingen bij te houden, maar eigenlijk zou men alle maatschappijen moeten verplichten de historische gegevens over hun dienstregelingen ter beschikking te stellen van onderzoekers. Met het internet zou dat een fluitje van een cent moeten zijn.

 

Voor de terugrit hadden we eigenlijk gemikt op de bus van 16:36, die onmiddellijk aansluiting geeft met IR 116, maar we hebben beide lussen tegen een aardig tempo gestapt, en dus zijn we nog op tijd aan de halte voor die van 15:16. Meteen merk je dat er van een perfecte uurdienst geen sprake is. Die vroegere bus heeft een dubbel voordeel: de aansluiting met de trein is nu een zekerheid en… de terrasjes in Aywaille wenken. Dat doen ook die drie rode zitjes in het station van Aywaille. Ik weet niet wat de NMBS tegen zitgelegenheid in zijn stations heeft, maar met een bankje van drie aan elk perron voorziet men hier echt het minimum minimorum. (Overigens zal onze voorziene bus perfect op tijd aan het station arriveren.)

De IR rijdt goed op tijd. Tijd om het in mijn ogen zowat enige nadeel aan I10-rijtuigen te noteren: op warme dagen als vandaag zou enige koeling best welkom zijn. Maar ja, ze stammen uit een tijd dat zelfs auto's met airco schaarse uitzonderingen waren.

De IC naar Oostende is naar verwachting wat drukker dan anders. Waar het vroeger luidde dat alle wegen naar Rome leiden, zien we vandaag weer de geseculariseerde variant van deze al te rooms klinkende uitdrukking: alle wegen leiden door eerste klas. Zowel in Liège als in Leuven zien we met stijgende verbazing al die reizigers die zich van voor naar achter en van achter naar voor in de trein begeven. Enige strategie bij het instappen is hen vreemd: een deur is een deur, alweer een variant op wat mijn vriend Dirk bij het snookeren placht te zeggen na alweer een fluke: een gat is een gat. En wat die twee grieten bezielt om bijna een vol uur op een broeierig platform eerste klas te blijven zitten, terwijl er achteraan nog enkele honderden zitplaatsen tweede klas beschikbaar zijn, is me ook een raadsel. Voordeel van die zwoelte: na een tijdje vallen ze vanzelf stil…

Blijft ons alleen nog een ritje van Brussel-Noord naar Halle. In Brussel-Centraal stappen vijf jongeren (twee van het vrouwelijke geslacht) in. "Je ne vais pas par là." Die là, dat is de niet eens zo volle tweede klas. Eerste klas wordt echt ingenomen: lawaai, koppen door de kleine raampjes van het gemoderniseerde stel, en dat gaat best met de voeten op de zitjes. De hel, kom. In Vorst-Zuid zien ze de TBG naar het einde van de trein stappen, en dat is het sein voor de vlucht: blijkbaar hebben ze ook geen biljetten, en even later blijft het vijftal achter op het perron, wachtend op de volgende trein. De TBG controleert even later onze biljetten en ik doe hem het hele verhaaltje. Het belangrijkste, vindt hij, is dat ze niet langer storen. Tot de volgende trein stopt in Vorst-Zuid waarschijnlijk.

Luckas Vandertaelen krijgt dezer dagen forse tegenwind binnen zijn eigen partij Groen, omdat hij het enkele keren heeft aangedurfd om het ergerlijke gedrag van allochtonen in het Brusselse aan de kaak te stellen. Zelf hebben Agalev en Groen me vele jaren rustige verkiezingen bezorgd zonder veel kopbrekens over wie mijn precieuze stemmetje nu wel moest krijgen, omdat ik er nu eenmaal van overtuigd was dat het de enige partij was die echt kon opkomen voor milieu en openbaar vervoer en meer van die dingen die ik leuk vond. Maar de Pataers e.a. brengen daar nu al enkele jaren verandering in. Ik heb lang genoeg en vaak genoeg aan allochtonen les gegeven om in eer en geweten te mogen zeggen dat je met die vriendelijke jongens en meisjes niet meer of niet minder problemen hebt dan met die van bij ons, maar je moet ook durven toegeven dat sommigen voor galg en rad opgroeien, net zoals sommigen van de onze. En dat je hun gedrag niet met de mantel der liefde moet bedekken.

Als we in Halle uitstappen, is de plaatselijke duatlon volop bezig. Dat betekent dat de busbediening van de stad Halle vanaf 17:00 zo goed als onmogelijk is geworden, omdat het busstation zelf middenin het actiegebeid ligt. Onze eigen halte wordt binnenkort weer voor ongeveer een maand gesloten. Het is minder dan een jaar geleden dat hetzelfde gebeurde. De werken die nu gepland staan, had men perfect verleden jaar tegelijk met die van toen kunnen uitvoeren. Steeds weer word je als busgebruiker met je neus op de waarheid gedrukt: je betekent niets, en trek je plan! Misschien moet het echte Groen daar maar eens verandering in proberen te brengen…

 

 

Lijn 42 heeft ook nog 3 P-treinen die de schrale twee-uurdienst aanvullen. Dit is de eerste:

ms 483 met P4016 Liers - Gouvy in Aywaille.

 

 

17-08-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
10-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 augustus 2012 Kelmis - Gulpen (Geuldalroute)

De Geul, die Göhl, la Gueule: hoe je hem ook wil noemen, het is ongetwijfeld een van de best bewaarde zijtakken van de Maas. Bij het NGI is een overzichtskaart van de Geuldalroute (en veel plaatselijke wandelingen) verschenen waarop je de loop van dit riviertje mooi kunt volgen. Wij deden het vandaag écht, en stapten een tweede traject, van Kelmis naar Gulpen. De bewegwijzering is verre van compleet, maar dat kan de pret niet bederven. We maalden er iets meer dan 23 km door, en bleven inderdaad bijna altijd in de onmiddellijke buurt van het rustig voortkabbelende riviertje. Uiteindelijk berekende ik een TWQ van 66 %: ik heb het twee keer nagerekend, en kwam telkens bij dezelfde eerder povere twee derde uit, maar wees gerust: je hebt de indruk dat het quotiënt rond de 95 % zweeft.

Het begint al in Kelmis, waar je na een kort stukje naast een weinig interessante hoofdweg, meteen de oude spoorwegbedding opzoekt van de lijn die van Kelmis naar Plombières liep. De streek heeft een erg boeiende spoorweggeschiedenis. De indrukwekkendste getuige is nog altijd het spoorwegviaduct van Moresnet. De oude bedding is gelukkig nog niet bedolven onder een brede en dikke betonlaag, maar brengt je door een echte oase van groen van uitgraving naar uitgraving.

Vanaf de Belgisch-Nederlandse grens begint dan een tocht waarvan ik het bestaan nooit vermoed had. Een zo goed als onafgebroken pad langs de Geul, vaak door de weiden. En we zijn niet de enigen: zoals het in de buurt van een drielandenpunt hoort, hoor je Nederlands, Duits en Frans. De koeien hopen hier af en toe waarschijnlijk net als ik op een regenachtige dag: dan zal het aantal bezoekers wel drastisch lager liggen. Zelf hou ik van regenachtige vrijdag- en zaterdagavonden in de zomer: dat tempert altijd het enthousiasme waarmee sommigen zich op de barbecue storten, enthousiasme dat dan later op de avond proporties aanneemt die niet meer door de beugel kunnen.

Eigenlijk moesten we achteraf vaststellen dat deze tocht door een toch wel heuvelend gebied van begin tot einde kon bekoren. Zo sterk dat we er op het einde flink dorst van gekregen hadden. Ik ken Nederland niet voldoende om er algemene uitspraken over te doen, maar in de tijd die we op dat terrasje in Gulpen op onze pint hebben moeten wachten, kun je in een Vlaams dorpscafé gerust een stuk in je kraag drinken. Gelukkig schuimde de tripel zoals het hoort.

Behoorlijk wat foto's deze keer van een lange en mooie tocht hier. Voor de spoorwegarcheologen zijn er deze keer enkele verrassende plaatjes.

Sippenaeken en de Geul

De Geul, wandelen en stoeien

 

De reuzenbalsemien was overal prominent aanwezig - prachtige immigrant.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3105 7:19 7:30 stipt (393)

Brussel-Zuid - Eupen 506 7:57 9:55 +1 (1907 - 11823, op Oostende)

Eupen - Kelmis [396] 10:06 10:25 stipt (ab7631-79, Mercedes Citaro LE, Sadar)

 

Gulpen - Vaals [50] 17:18 17:35 stipt (Veolia)

Vaals - Eupen [396] 18:03 18:46 +4 (ab7631-78, Mercedes Citaro LE, Sadar)

Eupen - Brussel-Noord 542 19:15 20:54 +5 (1908 - 11824, op Oostende)

Brussel-Noord - Halle 1592 21:19 21:37 +2 (196)

De commentaar:

Soms kan het verrassend snel gaan tussen Halle en Brussel-Zuid. Vandaag resulteert dat in een rijtijd van 7 ½ minuut. Maar het ziet ernaaruit dat de IR nu wel eens wat meer problemen zou kunnen krijgen, want op lijn 124 Charleroi - Brussel zijn er problemen door een defecte trein. En zoals het zusjes past, zal ook lijn 25 een flink deel van het leed op zich nemen. (Achteraf zal blijken dat het met deze 3105 nog mee zal vallen.)

Zelfs de 506 kan in deze vakantieperiode vrij goed op tijd rijden. In Brussel-Noord rijden we met 3 minuten vertraging buiten, maar dan gaat het stroef tot we in Diegem lijn 36N op kunnen. In Leuven komen we aan met 6 minuten, maar traditiegetrouw gaan daar twee minuutjes af bij vertrek. Vanaf Liège-Guillemins rijden we zelfs helemaal op tijd. Nu ja, op tijd, in Verviers-Centraal is een stilstand van 13 minuten voorzien, omdat er gewerkt wordt tussen Verviers en Welkenraedt. Maar dat staat keurig aangegeven op de NMBS-site en dus kun je dit niet als vertraging aanrekenen.

Zoals meestal met trek- en duwtreinen heb ik geen idee van het locnummer. Vroeger kon je bij het binnenrijden van Brussel-Noord nog een poging ondernemen om het nummer te lezen, maar sinds enige tijd heeft men een kastje ingeplant, net op die plek waar het nummer in al zijn glorie leesbaar zou moeten worden. Tot mijn verbazing zal in Eupen blijken dat het de splinternieuwe 1907 is die zich behoorlijk van haar taak gekweten heeft. Ondanks vertragingszones - zijn ze aan een opmars bezig? - in Leuven, voorbij Verviers en in Welkenraedt, komen we in Eupen aan met een onooglijk minuutje vertraging.

Op de site van de TEC heb ik gevonden dat wegwerkzaamheden in Eupen ook een invloed zullen hebben op de rit van lijn 396, die internationale buslijn, die destijds Malmedy met Vaals verbond. Nu blijft daar alleen het blijkbaar goed beklante deel Eupen - Vaals van over. Als ik het allemaal goed begrepen heb, dan zal de omlegging geen invloed hebben op ons deel van de rit. De bus komt inderdaad zo goed als op tijd aan rijden. Kelmis bereiken we zelfs nog iets vroeger dan voorzien.

 

Voor de terugreis heb ik even gespeeld met de idee om lijn 50 richting Maastricht te nemen, maar ik vermoed dat een reisweg met overstap in Vaals minstens even snel en alleszins goedkoper zal zijn.

In Gulpen vraag ik voor alle zekerheid maar even de weg naar het busstation: een erg handig ingericht pleintje, dat helemaal in functie lijkt te staan van onderlinge busaansluitingen. De bus komt stipt aan. Het is een erg comfortabele bus - type autocar. Samen met de kwartierdienst maakt dat van deze lijn een topper.

Vanaf Vaals bevinden we ons weer op vertrouwd terrein. Tussen Moresnet en Kelmis zitten we een tijdje achter een strokar. Dat werkt de chauffeur zichtbaar op de heupen. De manoeuvre waarmee hij voorbij de strokar (én een fietser of twee, én een wagen of twee) gaat, is niet helemaal zonder gevaar. Toch mooi wat die mannen riskeren om op tijd te blijven.

Tot hij in Kelmis de garage van de firma Sadar binnenrijdt: niet de stiptheid, wel het babbeltje lijkt hem te hebben aangezet tot roekeloos rijden. We verlaten Kelmis met 7 compleet overbodige minuten vertraging. In Eupen zullen er daar nog 4 van overblijven, want zelfs in de vooravond is de bus nog goed beklant.

In Eupen staat de IC naar Oostende al klaar. Deze keer is het de 1908 die het lange stel I11 naar Oostende zal slepen.

In Liège stapt een fietser met fiets in: vanmorgen werd een fietser in Liège nog verwezen naar de bagageafdeling, helemaal voorin. Deze zal zich waarschijnlijk ergens in de trein een plaatsje zoeken. We leven in een tijd waarin reglementen vooral niet nageleefd moeten worden. Dat wordt ook in de hand gewerkt door de inconsequente houding van handhavers. En leidt uiteindelijk vroeg of laat tot conflicten.

Tot Liège rijdt de trein probleemloos op tijd, maar in Ans komen we volledig tot stilstand. Een achteropkomende Thalys laat je nu eenmaal deemoedig voor, ook al kost dat ettelijke minuten vertraging. In Leuven blijken dat er zes te zijn, in Brussel-Noord noteer ik er vijf, nog net een statistiekvriendelijke vertraging.

Net voor ons hangt een I10. Zou dat de reden kunnen zijn waarom het toilet in de I11 bijna voortdurend bezet is? Door een eindeloze reeks zwartjes dan nog. Het lijkt trouwens echt wel de avond van de eigenaardige zwartjes. In Brussel-Noord snijdt er een ons de pas af, beladen met twee zware reistassen, die hij meteen tussen de banken van het tweeledige stel plaatst. Hij zal verdwijnen en pas na Brussel-Zuid opnieuw te voorschijn komen, zichzelf nog eens trakterend op twee flinke porties deodorant. Onder de armen, wel te verstaan. Ik wist dat Jappen 's morgens wel eens twintig minuten in het treintoilet konden verdwijnen voor een grondige wasbeurt, maar hij is duidelijk geen Aziaat, en het is nog avond ook.

Een andere reiziger heeft zich voorbij Brussel op het smalle platform tussen bagageafdeling een eersteklasafdeling op de grond laten zakken. In Halle vraagt hij: "Zal het lukken?", want hij zit toch wel in de weg, zo voor de uitstapdeur. - Ik antwoord dan maar: "Ik zal mijn best doen?" Ik zal nooit begrijpen waarom reizigers soms de meest gore hoekjes van een treinstel opzoeken, zeker als er nog (zit)plaats zat is. Maar het gebeurt wel vaker dat ik de mensen niet meer begrijp, eigenlijk zelfs constant. Die koeien, die de wandelaars langs de Geulroute nauwelijks een blik waardig achten, die begrijp ik dan weer wonderwel…

 

Ab7631-79 heeft ons net afgezet in Kelmis. De bus is splinternieuw. De nummerplaat is gemonteerd op een bord met verwijzing naar een garage in… Kobbegem (Asse).

 

's Avonds is het de beurt aan de al even nieuwe 7631-78.

 

En ook dit is een recent verschijnsel: een loc van reeks 19 op de IC Eupen - Oostende. Het is "onze" 542, die zich nog even koestert in de stilaan laagstaande zon.

 

10-08-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
30-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 juli 2012 Retie - Postel Sniederspad

Frank heeft ons nog net wat moed ingesproken: het wordt een redelijke dag met hier en daar een buitje. En dan moet je wat geluk hebben. Dreigende wolkenmassa's onderstrepen dat tijdens de wandeling, en als we thuiskomen, blijkt kort na de middag een korte maar hevige bui (met 8.4 l/m² neerslag, tegen een tempo van 84 l/m²/uur maximum en stevige rukwinden erbovenop) in het eigen Buizingen te hebben huisgehouden. Wij komen ervanaf met een flutbuitje, zo eentje dat al gedaan is tegen dat de paraplu's zijn opgediept en geopend. Aan het weer zal het vandaag dus niet liggen. Blijven nog wandeling en openbaar vervoer.

We volgen het Sniederspad, waarvan nog niet zo lang geleden een nieuwe topogids verschenen is, van Retie naar Postel, net geen 14 km lang. Om het kort te houden: dit is een erg degelijk stukje GR, met vlak na Retie al enkele mooie onverharde veldwegen, met een schitterende Gemeentelijke Visvijver De Watering, in de Goorsebossen, en een bijzonder aangenaam paadje langs de Colateur. De TWQ ligt dan ook hoog: 67 %, waarvan sommige wegen tot de echte topklasse behoren. We zagen op onze tocht o.a. kattenkruid, waterlelie, koeienoog, koninginnenkruid, dop - en andere heide, en veel maïs. Je vindt zelf wel wat niet in het rijtje van de favorieten van de wandelaar thuishoort.

En dat is twee!

Foto's van de wandeling vind je hier.

En geniet al even van deze:

De gemeentelijke visvijver De Watering.

De Colateur.

De verbinding:

Halle - Brussel-Zuid 3107 9:19 9:30 stipt (396)

Brussel-Zuid - Turnhout 3409 9:38 10:55 +2 (307)

Turnhout - Retie [470] 11:05 11:29 +2 (ab1110-60, Jonckheere Transit 2000, B&C)

 

Postel - Mol [937] 16:35 (ab1007-02, Mercedes Sprinter II, Kroon Reizen)

Mol - Herentals 3237 16:57 17:16 stipt (4136)

Herentals - Brussel-Noord 3438 17:22 18:13 +2 (368)

Brussel-Noord - Halle 1589 18:19 18:37 +1 (653)

De commentaar:

In een oogopslag merk je dat we niet alleen met het weer en met de tocht geluk hebben, maar ook met het openbaar vervoer.

Alleen de 3409 loopt even wat vertraging op tussen Brussel en Lier, waar we 6 minuten optekenen, nadat we eerst wat tijd verspelen in Brussel-Noord, waar onze trein verkeerdelijk als L-trein naar Antwerpen-Centraal aangeduid staat. Dan ken je het wel: instappende reizigers, de mededeling van de TBG, en het gros van de reizigers die even later opnieuw op het perron staan. Als we dan ook nog erg traag Mechelen in- en uitrijden, op tegenspoor gaan tot Y. Duffel en bovendien ook nog Lier binnenkruipen, dan lijkt het toch even spannend te worden. Maar tussen Lier en Herentals profiteren we nog van de ruime reserve n.a.v. de vernieuwingswerken op lijn 15, zodat we zo goed als op tijd het laatste eindje naar Turnhout kunnen aanvatten.

Dat we toch even ongerust zijn heeft alles te maken met de nieuwe toestand in Turnhout, waar al enkele jaren elk uur 2 treinen vertrekken i.p.v. één. Nu wordt de aankomende trein meestal op perron 2 binnengetrokken, terwijl de andere trein vertrekkensklaar staat op perron 1. Wie de situatie kent, zal ook het probleem snappen. We hebben dan wel 10 minuten aansluitingstijd, maar als onze trein pakweg met 6 minuten vertraging aankomt, dan is het best mogelijk dat je voor de gesloten overweg komt te staan (op weg naar het veel te kleine busstation) en dat je de bus toch nog ziet ontsnappen. Al moet gezegd dat ik de meeste buschauffeurs ijverig de groene cijfertjes van Aribus zie noteren.

Maar vandaag loopt alles naar wens, en even later zitten we in de bus die ons naar Retie zal brengen. Het is een wat afgeleefde Jonckheere met verschoten zitjes. Ik schuif geduldig aan achter een jongeman die een biljet koopt, met mijn vrouw in mijn kielzog. Een orka 65+ - euh okra, open, kristelijk, respectvol, actief - voor wie niet zo vaak kruiswoordraadsels invult: een orka is een zwaardwalvis - probeert voorbij mijn vrouw te raken, want hij heeft een abonnement. Hij zal zijn gratis pasje bedoelen. Gelukkig heeft vrouwlief bijna 40 jaar ervaring in de gezondheidszorg bij de lieve oudjes, en laat ze niet op haar kop zitten. Ze heeft ook een abonnement. Ongelooflijk hoe die generatie waarvan de meesten tot voor 10 jaar nog nooit een bus aan de binnenzijde gezien hadden, zich nu plots heer en meester waant omdat een kortzichtig politicus ooit die seniorenpas meende te moeten invoeren.

Voor de terugrit komen we niet onder de belbus uit. De belbus Retie - Dessel enz. doet sinds de vorige keer wél wat je van een respectabele belbus kunt verwachten: het station van Mol bedienen. De vorige keer moesten we nog overstappen in Retie of Dessel. Omdat de Antwerpse belbuscentrale op zondag niet functioneert, was ik er vanmorgen al vroeg bij. Ik had natuurlijk al eens gekeken op de website van De Lijn, en meende te mogen veronderstellen dat de belbus richting Mol rond 17:20 zou komen. Maar dat blijkt niet het geval. De operator stelt een bus voor om 16:35 en om 17:45. Dat blijken de uren richting Arendonk te zijn, maar wie ben ik om het beter te weten dan de overigens vriendelijke man aan de andere kant van de lijnlijn? Het wordt dus 16:35.

De bus staat er ruim op tijd: om 16:15. Zou het kunnen dat 16:20 toch het echte vertrekuur had moeten zijn? Ons niet gelaten: we drinken rustig onze Postel uit in Gasthof De Beiaard, waar we de bushalte in het vizier houden, en om 16:25 zijn we al op weg richting Mol. Het wordt een rustige rit met een vriendelijke, zwijgzame chauffeur. Dat staat in schril contrast met de mededeling in de bus: dat er alleen in- en uitgestapt mag worden aan haltepalen, en dat niet meer gewacht wordt op reizigers in vertraging, die gesommeerd worden vijf minuten te vroeg aan de halte te verschijnen. Dat heb je met belbussen: vaak dezelfde chauffeurs, vaak dezelfde reizigers - dan groeien er banden, in die mate dat je je soms wel eens een vreemde eend in de bijt voelt, als je merkt hoe gemoedelijk het er allemaal aan toe gaat.

In Mol koop ik een nieuwe reserve Railpassen. Die worden tot mijn verbazing afgedrukt op hetzelfde dunne papier als gewone biljetten. Was het niet net de bedoeling om de passen op karton af te drukken, zelfs als dat de installatie van twee printers inhield? Nu wordt zo een Railpass een vodje papier dat je maar best niet al te onachtzaam behandelt.

De terugreis verloopt zoals elke treinreis zou moeten verlopen: in Mol kunnen we al snel instappen in de 2 motorwagens uit Neerpelt. Even later worden 2 motorwagens uit Hasselt aangekoppeld. De trein is voorzien op een terugreis uit Antwerpen met veel dierentuinbezoekers.

In Herentals is er een vlotte overstap op hetzelfde perron 1. Twee breaks rijden naar Brussel. De rit verloopt vlekkeloos. Ondanks een vlugge controle na Herentals, worden we voorbij Mechelen nog eens gecontroleerd door een Ticket Control Team, twee TBG's geflankeerd door 2 politiemensen die er nog net niet in gevechtsuitrusting bij lopen. Mijn linkerzijde komt wat in opstand, maar ze wordt snel ter orde geroepen door mijn rechterzijde.

De CR naar Geraardsbergen telt 4 gemoderniseerde tweetjes. Het gebeurt niet zo vaak dat geen enkel bordeaux stel de gelederen komt versterken. En het zou wel eens snel helemaal afgelopen zijn, nu de Desiro's hier en daar in normale dienst opduiken. Hoewel, waar zaten ze vandaag? Op een leeg stel op weg van Brussel-Zuid naar Vorst zijn ze opvallend afwezig gebleven.

En zo zie je maar: we halen drie op drie vandaag: fijn weer, aangenaam stappen en kommerloos openbaar vervoer. Soms kan het leven simpel zijn.

In Retie kon ik de bus van de tegenrichting fotograferen. Tegenrichting betekent hier ook tegenlicht, en dan durft de zon wel eens opspelen.

Zoek de vaut!

En dat was ons belbusje. Het nummer is nog net te zien aan de linkerzijde: je leest 1007, maar het is wel degelijk 100702.

30-07-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
25-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 juli 2012 Straimont

Zoals zoveel Ardense steden en gemeenten heeft ook Herbeumont een wandelkaart uitgegeven in samenwerking met het NGI. Deze kaart geeft een overzicht van wandelingen in Herbeumont zelf, en in Saint-Médard en Straimont. Wij gaan vandaag voor 2 wandelingen in Straimont: S2 (Le Bécet) en S3 (Chapelle - Pont de la Finge). De Bécet is een beekje dat we inderdaad heel even volgen, met de Chapelle wordt de Chapelle Notre Dame de Bon Secours bedoeld, die vanop een hoogte het dorp bewaakt. De Pont de la Finge is vermoedelijk het brugje over de Ruisseau de Neufchâteau. En meteen heb je zowat alle ingrediënten van deze beide wandelingen die samen een acht vormen, met het piepkleine centrum van Straimont uiteraard als snijpunt, zeg maar als vertrek-, aankomst- en middelpunt. Maar de hoofdrolspeler is zonder enige concurrentie de Vierre, die door het dorp stroomt, en die vandaag voor welgekomen afkoeling zorgt voor de plaatselijke jeugd en voor de jongeren van de vele jeugdkampen in deze prachtige omgeving.

Beide lussen zijn samen net geen 10 km lang. Met een TWQ van 37 % wordt hier niet echt hoog gescoord, maar toch hebben we volop genoten van Vierre en bossen, en van het erg mooie en rustige Straimont. Wie in onze voetsporen wil lopen, moet er wel rekening mee houden dat de wandelingen niet bewegwijzerd zijn. Een goede voorbereiding met de wandelkaart, of beter nog met de topografische kaarten 67/4 N (Grapfontaine) en 67/4 S (Suxy) dringt zich dan ook op. Wie een seintje geeft, kan het ptrf-bestand (voor gebruik met de dvd's van NGI-Lannoo) of het gdf-bestand krijgen.

 

Foto's van de wandeling vind je hier .

 

 

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 7512 6:57 7:09 +1 (2124 - 53501, op FSR)

Brussel-Zuid - Libramont 91 7:33 9:44 stipt (2001 - 61 85 1090 227, SBB)

Libramont - Florenville 5959  9:51 10:14 +1 (4182)

Florenville - Straimont [165c] 11:09 11:27 +3 (ab5632-46, Mercedes Citaro LE, Transports Penning)

 

Straimont - Libramont taxi!

Libramont - Brussel-Noord 2140 18:15 20:18 stipt (515)

Brussel-Noord - Halle 3142 20:21 20:41 stipt (901)

 

De commentaar:

Veel keuze hebben we niet vandaag: Straimont wordt bediend door lijnen 23 en 165c. Die eerste rijdt al helemaal niet tussen Neufchâteau en Suxy op vakantiedagen, en lijn 165c rijdt alleen op woensdag of donderdag, op een avondrit na die elke dag rijdt. Nu ja, dat valt nog te bezien.

Toen in 1984 het IC-IR-plan werd ingevoerd gebeurde dat (gelukkig) in overleg met de NMVB, dat alternatieven moest voorzien voor de sluitingen van lijnen en halten. Vermits tussen Bertrix en Florenville alle halten dicht gingen, moest hier een vervangende bus komen, en dat werd lijn 165c, die behalve voor Lacuisine - waarvan ook de treinhalte dicht bij de kern lag - voor een betere bediening van de dorpskernen kon zorgen dan de vaak erg ver gelegen spoorwegstations. Zo sneuvelde ook Straimont, al bleef het seinhuis nog tot 1995 in dienst. Destijds werd met veel poeha verkondigd dat de reiziger er ook qua frequenties op vooruit zou gaan, maar al snel bleek dat de buslijnen absoluut niet het succes kenden dat niemand er eigenlijk ook van verwacht had. Van de bruikbare dienstregelingen blijft na drastische inkrimpingen dan ook weinig of niets meer over. Tijdens de vakantie rijdt hier alleen nog op woensdag en donderdag een bus (marktdagen in Bertrix en Florenville) en eigenaardig genoeg heeft één vooravondrit de slachtpartij overleefd. Voor ons komt het er dus op aan de woensdagrit met de avondrit te combineren. Overigens, snapt iemand de zin van een rit die van maandag tot vrijdag van Florenville naar Bertrix rijdt, als er alleen op woensdag en donderdag ook voormiddagritten zijn geweest?

 

Het wordt dus een voor ons vrij klassieke treinverbinding en een toch wat ongewone busrit. Over de rit tussen Halle en Brussel-Zuid valt weinig te zeggen. Er lijkt meer volk op deze trein te zitten dan buiten de vakantieperiode. Misschien zorgt de P7572, die niet rijdt tijdens de vakantie, voor wat extra volk. Ook mogelijk: mensen schuiven wat met hun uren om de ergste namiddaghitte te ontlopen.

Ook de rit naar Libramont met de ons ondertussen bekende 91, die steevast als trein naar Basel aangekondigd wordt, maar die toch tot Chur rijdt, is rustig. Alleen vanaf La Hulpe zitten we achter de IR uit Binche aan, zodat we in Ottignies toch met 5 minuten vertraging vertrekken. Voordeel: de TBG heeft net iets meer tijd om een Engels oudje dat naar de Luchthaven moest een nieuwe dienstregeling en een rechtvaardiging als verdwaalde reiziger in de handen te duwen. Nadeel: van de terugrit zal door de vertraging weinig in huis komen, want die trein rijdt Ottignies al buiten op het moment dat wij aankomen. Gelukkig heeft de erg alerte TBG ook een latere verbinding opgezocht. (Ik vraag me trouwens af of hij zijn eigen trein gevonden zou hebben, want toen ik eergisteren nog even checkte, bleek de trein uit Brussel-Zuid van 7:33 niet te rijden. En voor wie dit nu meteen even zelf wil checken: vandaag staat hij er wel op!)

De vertraging smelt als sneeuw voor de zon, vooral tussen Namur en Ciney, en uiteindelijk zullen we stipt in Libramont aankomen.

Net voor Libramont wordt de aansluiting met de L-trein naar Bertrix - Florenville - Athus - Arlon omgeroepen. Even later kan de TBG van deze trein aan overstappende reizigers uitleggen dat ze helemaal niet hadden hoeven overstappen voor Arlon, en dat ze maar beter op de volgende IC kunnen wachten. Te veel informatie kan gevaarlijk zijn.

In mw 4182, die we nog kennen van vorige week functioneert de airco erg goed, al laat de echte zomerse hitte nog even op zich wachten. Bij aankomst in Florenville maken we nog mee hoe een gezin wreed uit elkaar gerukt wordt. Zoontjelief staat al op het perron als de deuren dichtgaan en de rest van het gezin op de trein worstelt met veel bagage. Gelukkig ziet de TBG nog net wat er te gebeuren staat. Mijn vrouw stelt het baasje gerust en de rest van het gezin kan langs de laatst overgebleven deur uitstappen. Hoe zal dat eigenlijk moeten als de nieuwe vertrekprocedure er komt?

In Florenville ligt een betonnen element klaar dat onder de sporen zal worden geschoven: een voetgangerstunnel die een eventuele sluiting van het station over enkele jaren wel erg makkelijk zal maken.

Wat ik vorige keer over Virton schreef, is ook hier van toepassing: aansluitingen tussen trein en bus zijn hier nauwelijks  te bespeuren (en dus ontbreekt ook Aribus), en het wordt bijna een vol uur wachten op de bus van lijn 165c. In dit geval zou je nog kunnen inroepen dat het om een marktbus gaat, en dat het belangrijker is om de reizigers een acceptabele winkeltijd in Florenville te bezorgen dan een goede aansluiting met de trein te verzekeren, maar ook andere bussen rijden alsof hier geen treinstation is. (Overigens hoeven wij maar één uur te wachten; de jongeman die om 10:42 de wachtzaal komt binnenstormen zal twee uur moeten wachten op de volgende trein.)

In de bus zit inderdaad een vijftal marktklanten. Tussen Lacuisine en Straimont liggen vooral bossen. Maar zelfs de oude treinhalte Les Épioux heeft hier een bushalte middenin het bos gekregen. In Straimont wordt de kermis opgesteld, en dus wordt het omrijden. De centrumhalte (Rue Marie-Thérèse) wordt bediend noch vervangen, en dus vraag ik de chauffeur, die ons zo maar ergens wil deponeren, om toch maar door te rijden tot de volgende halte, zodat we vanavond tenminste weten waar we opnieuw kunnen instappen. Van deze omleiding wordt geen gewag gemaakt in de perturbations op infotec.be, en later zal blijken dat ook TECxto, waar je voor elke lijn per sms kunt opvragen of er storingen zijn, doodleuk aan deze omlegging voorbij gaat. We zullen trouwens merken dat aan de halte zelf niets op een afschaffing wijst, al kun je je moeilijk voorstellen dat een bus zich hier tussen de kramen doorwroet. Maar ondanks de administratieve tekortkomingen waaraan de TEC-Luxemburg zich hier eens te meer bezondigt, zijn we er vrij gerust in voor vanavond. Mocht het dezelfde chauffeur zijn, dan zal ze zelfs weten dat we er staan.

 

Op naar de halte Straimont Rue du Château d'Eau dus, waar we in de voormiddag uitgestapt zijn. De wandelingen waren samen net iets te kort om de lange tijd tussen beide bussen te vullen, maar op deze warme zomerdag is een verlengde rustpauze langs de Vierre meegenomen. We kunnen ons dus ook permitteren om ruim op tijd aan de halte te staan. Om een lang verhaal kort te maken: de bus zal niet komen. Defect? Ongeval? Veel waarschijnlijker is het dat de buschauffeur zich onverwacht ook met de omlegging wegens de kermis geconfronteerd heeft gezien, en dat die dus de bediening van Straimont heeft overgeslagen. En daar sta je dan, in de driehoek Bertrix - Libramont - Florenville.

Als de bus er na twintig minuten nog altijd niet is, besluiten we maar om een taxi te bellen. Ik heb in de loop van de jaren een vrij aanzienlijke lijst van taxibedrijfjes genoteerd, en kan terecht in Florenville, Bertrix of Libramont. Ik schat dat Libramont niet zo veel verder van Straimont ligt dan Bertrix, en dus lijkt de handigste oplossing in een taxirit Straimont - Libramont te bestaan. De chauffeur pikt ons opvallend snel op, maar ik schat de kans dat we nog de IC 90 van 17:49 eerder klein in. We rijden via Neufchâteau en de Foire Agricole van Libramont, en komen inderdaad een vijftal minuten te laat in Libramont aan, na een rit van 50 EURO. Opvallend detail: de chauffeur vraagt ons of we richting Brussel moeten, en we krijgen tijdens de rit treininfo die de vergelijking met wat je tijdens een treinrit verneemt glansrijk kan doorstaan. Zo weten we bij aankomst dat de directe trein naar Brussel vertrokken is, maar dat de volgende trein er al om 18:15 is, en dat ook die op tijd rijdt. Het is natuurlijk alleen maar de informatie van Railtime die doorgespeeld wordt, maar het is toch wel een attente service.

 

Niet de snelle 90 dus, waar we zo op gerekend hadden, maar nog maar eens een gewone IC met die immense reeks stilstanden. Na Marloie zoeken twee mannen de TBG op. Eén van hen heeft een zak met wandelschoenen en meer van die dingen op het perron achtergelaten. Die zou hen eigenlijk achterna moeten komen naar Sint-Niklaas, maar ze vinden het goed als men de zak in het loket bewaart tot volgende week: ze stappen elke woensdag en dan pikken ze de schoenen wel op. We zullen wel nooit weten hoe dit afloopt, maar uit het telefoontje van de TBG met Marloie kan ik afleiden dat het niet eens onwaarschijnlijk is dat alles in orde komt.

We rijden toch met vijf minuten vertraging, en het duurt tot Brussel-Luxemburg tot die volledig opgeslorpt is. In Ottignies staat een 35-tal Walibisten te wachten. Die kunnen moeiteloos in de voor de rest niet zo drukke trein, maar toch nestelt een zestal jongeren zich na wat aarzelen in de eersteklasafdeling. De TBG, die voordien nochtans erg actief was, zit in zijn hok. Pas tussen Brussel-Luxemburg en Brussel-Schuman verschijnt hij opnieuw; hij gaat voor het korte ritje zelfs zitten. Ik werp hem een vernietigende blik toe, want de sfeer is ondertussen erg uitgelaten geworden, met wat muziek als toetje. Na Brussel-Schuman stapt hij toch aarzelend naar het zestal toe, en die rollen hun matten op. Wat vroeger had echt wel gemogen.

 

In Brussel-Noord hebben we 3 minuten voor een supersnelle aansluiting met de IR Ath - Geraardsbergen. Dat die op dit moment van de dag uit een duikbril bestaat, moeten we er maar bij nemen. Als we met de 90 gekomen waren, zouden we in Brussel-Luxemburg ook op een duikbril naar Halle zijn overgestapt. Voor één keer zitten we niet achter de CR naar Geraardsbergen - die rijdt met vertraging. Onderweg krijgen we de bevestiging dat deze stellen rommel zijn: zelfs op deze goed onderhouden spoorlijn 96 schudt het ding dat het een lieve lust is, en ik denk onwillekeurig terug aan de vele ritten met M1-rijtuigen die ongeveer hetzelfde rijgedrag vertoonden.

 

En zo komen we een klein half uur later dan voorzien in onze thuisbasis aan. De TEC heeft ons voor het eerst echt in de steek gelaten (klacht volgt): een desillusie rijker, en vijftig euro armer. En dan ook nog een rit in de 90 aan onze neus voorbij zien gaan…

 

 

Mw4184 verzekert hier de L-trein 5981 Arlon - Virton - Libramont in het frisse station van Florenville.


Op 7 augustus kreeg ik al een brief van de TEC. Mijn vraag is overgemaakt aan de betrokken dienst, die met een onderzoek belast is. Opvallend: alhoewel ik mijn klacht ingediend had in Namur, komt het antwoord al uit Libramont.

25-07-2012 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Blog als favoriet !

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


Zoeken in blog


Laatste commentaren
  • Lijnen 712/714 (Etienne Tas)
        op 17 augustus 2023 Herne - Bever (Voettocht in Pajottenland)
  • OTW 4670 (Sebastiaan Van Hoof)
        op 18 juli 2023 - Lesve
  • IC's in Sinaai en Belsele (overweg13)
        op 27 december 2022 - Sinaai - Belsele (GR Waas- en Reynaertland)
  • Inhoud blog
  • 21 maart 2024 Belsele - Nieuwkerken-Waas
  • 14 maart 2024 - Sint-Idesbald - De Panne
  • 7 maart 2024 - Veerle
  • 4 maart 2024 - Leuven - Sint-Joris-Weert (GR Dijleland)
  • 27 februari 2024 - Weerde

    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!