Overweg13
Trein en bus, wandelen en weer, en van die hobby's meer
12-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 oktober 2010 (Lescheret)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wat je de dag na een staking kunt verwachten van het treinverkeer, weet je eigenlijk nooit precies. Als het om een complete staking ging, zijn er meestal geen problemen: dan is alles de avond voordien ongeveer op zijn plaats stilgevallen, en kan men na een onderbreking van 24 uur gewoon voortdoen. Maandag verliep het allemaal een stuk chaotischer, en dan gebeurt het wel eens dat het zoeken wordt naar gepast materieel. Het was dan ook met de argusogen op railtime gericht, dat we ons klaarmaakten voor een tweede poging om Lescheret te bereiken. (Zie ook 15 juli.) Toen hadden we nog een alternatief in Bomal, vandaag moest het erop en erover worden. Het liep alles behalve van een leien dakje, en het wordt een verhaal in 3 schuifjes.

 

Plan A:

Halle - Brussel-Zuid 7574 7:52 8:01 +16 (2113 - 53511)

Brussel-Zuid - Libramont 2108 8:33 10:46 (afgeschaft vanaf Jemelle, waar hij toen al +28 had)

Libramont - Bastogne [163b] 10:55 11:32

Bastogne - Lescheret [413] 12:05 12:50

 

Het zag er niet eens zo slecht uit in Halle. En als de TB van de 3706 zijn hele trein aan het perron gezet had, dan waren we ongetwijfeld met hem meegereden, maar we hadden geen zin om al meteen de lengte van een rijtuig of 6 te overbruggen. Ik kan trouwens alleen maar gokken dat de trein niet volledig aan het perron stond, maar als je de kop van je trein van 8 rijtuigen parkeert op de plaats waar anders een tweeledig stel stopt, dan is er achteraan waarschijnlijk toch wel een stuk dat niet aan het perron staat. De meeste reizigers doen wel de moeite om zich te verplaatsen, met het gevolg dat de twee eerste rijtuigen meer dan vol waren, terwijl er achteraan nog plaatsen zat waren. Ook het vertrekken zorgde trouwens voor problemen: met een diepe zucht leek het alsof de locomotief het voor bekeken hield, en het duurde nog een minuut of twee voor het gevaarte zich weer in beweging zette. Misschien was dat trouwens de reden waarom de trein te vroeg tot stilstand kwam.

Onze 7574 vertrok met maar 5 minuten vertraging van spoor 3, terwijl zowel op spoor 2 als op spoor 4 een P-trein richting Brussel raasde. Mocht Rik de Saedeleer nog leven, hij zou het ongetwijfeld een sandwich genoemd hebben. Gelukkig, en anders dan in voetbal, bleef elk contact uit, maar we stonden meteen niet bepaald in poolpositie om naar Brussel te rijden: het was aanschuiven, en uiteindelijk bereikten we Brussel-Zuid met 16 minuten vertraging. Tijd genoeg om in het pas gerenoveerde rijtuig 53511 de krassiti te merken, het dekseltje van het stopcontact is ook al geforceerd.

Ik had op railtime al gezien dat de 2127 met een 20-tal minuten in Brussel gearriveerd was, en dan is het moment gekomen om zich ook wat zorgen te maken over de terugrit van een deel van deze trein, de 5 M6-rijtuigen die de 2108 moeten uitmaken. De spits is ondertussen hopeloos in de knoei geraakt, en een en ander maakte uiteindelijk dat we Brussel-Zuid verlaten met 15 minuten vertraging. Hoop is een van de christelijke deugden, maar zonder geloof en liefde sta je nergens. We konden dus wel hopen dat deze vertraging nog zou krimpen, maar geloven deden we het al niet meer, en de liefde voor de NMBS krijgt de laatste tijd toch wel sterke knauwen.

Er zit behoorlijk wat volk in het eersteklasserijtuig, beduidend meer dan tijdens de vakantie. En de rit verloopt zoals verwacht: Centraal +17, Noord +18, Schuman +21, Brussel-Luxemburg +20, Ottignies +21, Gembloux +21, Namur +20, Marloie +29. Tussen Haversin en Marloie wordt er nl. op enkel spoor gereden, en de IC naar Brussel gaat voor. Het is de hoogste tijd om een plan B te bedenken. Gelukkig heb ik de dienstregelingen van de TEC-lijnen in de streek afgeprint, en heb ik ook een stafkaart op 1:20.000 mee, om wat meer overzicht te hebben dan met de kaarten op 1:10.000, die we al stappend gebruiken.

Als we in Marloie horen dat de IC naar Brussel een onbepaalde vertraging heeft door problemen met de wissels tussen Libramont en Jemelle, flitst het door mijn hoofd dat we zelf ook ongetwijfeld in de brokken zullen delen. Net voor Jemelle komt nog een dringende oproep van het controlepersoneel voor de treinchef, en in Jemelle krijgen we de gevreesde mededeling: ook wij zullen een onbepaalde vertraging oplopen, en een tiental minuten later wordt de trein helemaal afgeschaft. We worden verwezen verwezen naar een bus, die trouwens al klaarstaat. Het is goeie oude 4822, die snel eivol loopt en die de rit naar Libramont zal verzorgen. Een tweede bus moet nog komen: die zal de halten tussen Jemelle en Libramont bedienen, geslaagde aansluitingen, haha!

Gelukkig rijdt de chauffeur redelijk rustig, en op sommige hellingen is het de bus die de snelheid dicteert.

 

Plan B:

Eigenlijk waren we al vrij vroeg beginnen denken aan een alternatief, niet voor de wandeling deze keer, wel voor de weg ernaartoe. Net als in juli bleek de aansluiting met de bus van lijn 163b namelijk niet haalbaar, en dus moest het maar die van het volgende uur worden: 11:55. We moesten dan wel een dikke 4 km extra stappen, maar de tijd die we anders verloren zouden hebben door eerst naar Bastogne te rijden, zou nu net volstaan om die 4 km aan het schema toe te voegen. Maar je raadt het al: bus 4822 zet ons om 12:01 voor het station van Libramont af, na een rit van meer dan drie kwartier, vooral gesmaakt door een twintigtal staande reizigers. En dus kunnen we ook plan B opbergen, want de volgende bus valt dan wel buiten de uurcadans (om 12:30) maar dan komen we in tijdsgebrek. Later zal blijken dat dit klopt. We verifiëren trouwens ook nog eens naar de aard van de problemen, want we willen later op de dag ook nog thuis geraken. Een TBG stelt ons gerust: in Hatrival is er een probleem met de seininrichting, dat zal zeker tamelijk snel opgelost zijn. (En inderdaad: op dat ogenblik beginnen de treinen weer te rijden.) De hoeveelste keer is dat eigenlijk in de voorbije weken? Tussendoor vernemen we ook nog dat er al de hele dag problemen zijn geweest, o.a. door adhesieproblemen van de 13'en die de zware IC's naar Brussel moesten slepen: het heeft voor het eerst gevroren…

 

Plan C:

Plan C schittert door zijn eenvoud. Aan het loket hangen de nummers van taxibedrijven in de buurt van Libramont geafficheerd - service die je in de Naamse en Luxemburgse stations wel vaker aantreft - en amper tien minuten later pikt een taxi ons op. Die zal ons voor het niet onaanzienlijke sommetje van € 50.40 naar Lescheret brengen. De NMBS zal dan wel onze beide lijntjes op de Railpass terugbetalen, maar eigenlijk jagen ze ons dus ferm op kosten. Van die € 50.00 kun je dan wel de treinrit en de busrit van de heenweg aftrekken, maar het blijft een aanzienlijke meerkost; ik twijfel enigszins of de NMBS die zal willen vergoeden…

De ironie wil dat we net in Lescheret aankomen op het ogenblik dat ook de bus uit Bastogne daar arriveert - leeg. Nochtans waren er voor die dag 2 reizigers voorzien.

 

De wandeling:

De wandeling vonden we op een wandelkaart van de gemeente Léglise: ze heet Moulins à Chêne et Volaiville, en is onberispelijk goed aangeduid met blauwe driehoekjes. De herfst toont zich van zijn beste zijde: helder, fris en ietwat winderig. Het zou zonder meer spijtig geweest zijn mochten we door treinperikelen niet in Lescheret geraakt zijn. Het is een ideale wandeling voor wie van de Ardennen ook meer verwacht dan bossen en valleien: prachtige vergezichten over de weiden waarin de koetjes en kalfjes van de laatste mooie dagen genieten, en 2 watertjes (de Sûre en de Géronne) zorgen voor een verkwikkende 14 km. Even moeten we door een onooglijk bos, waar elk zichzelf respecterend everzwijn zijn neus voor ophaalt, maar zelfs hier zal gedurende 7 dagen in oktober en november aan wildbeheer gedaan worden, gelukkig niet vandaag. Jagers mogen dan wel biologisch afbreekbaar zijn, maar hun effect op de natuur blijft nog lang nawerken.  De TWQ bedraagt 44 %. Dat zou beter kunnen, maar in dit stiltegebied stoort zelfs een strook beton nauwelijks, en de onverharde wegen zijn om van te snoepen.

 

De terugreis:

Lescheret - Longlier [413] 17:00 17:19 +4 (ab5561-45 - Jonckheere Transit 2000 van Transports Penning)

Neufchâteau - Libramont 5887 17:39 17:45 +1 (765)

Libramont - Brussel-Noord 90 17:49 19:41 stipt (2005 - 6185 1090 215)

Brussel-Noord - Halle 3940 19:32 19:51 +16 (2634 - 61008 - 2629)

 

De bus komt een 2-tal minuten te vroeg aanrijden; er zit nog wat jong grut op dat er waarschijnlijk al een lange rit op zitten heeft. Je merkt de verbazing in hun ogen als ook nog 2 wandelaars instappen. De bus moet een lange omlegging volgen, en zo komen met uiteindelijk toch nog met 4 minuten vertraging in Longlier aan. Daar is de halte verplaatst omdat de overweg afgeschaft is, maar de definitieve haltepaal laat nog altijd op zich wachten.

De halte Neufchâteau heette lang geleden Longlier-Neufchâteau, en dat is nog te lezen op de resterende gebouwen van het goederenstation, dat er net als het reizigersstation sterk beschadigd bij ligt. Glas breken lijkt nog altijd een geliefkoosde bezigheid te zijn (I love the sound of breaking glass), ook hier in het verre zuiden, en de NMBS doet ook weinig pogingen om deze schitterende gebouwen in hun waarde te herstellen. Dan geniet afbraak de voorkeur op verkrotting. Tot voor kort lag hier nog een overweg, en die versterkte ongetwijfeld de sociale controle op de stationsomgeving. (Laat me duidelijk zijn: ik juich het verdwijnen van elke overweg toe.) Een L-trein uit Libramont brengt een twintigtal reizigers thuis, en ook de onze heeft 40 reizigers aan boord. Dat weet ik, omdat het telweek is, en ik hoor de TBG luidop dit cijfer murmelen op weg naar het invulformulier. Ik vraag me af hoe vaak deze telweek in oktober de voorbije 25 jaar al doorkruist is door een of andere asociale actie?

In Libramont kunnen we de Vauban nemen. Alleen wordt deze aansluiting niet vermeld in de elektronische planner. Leve het papieren spoorboekje! Nochtans is het een ideale aansluiting, en bovendien een redelijk betrouwbare, vermits de Vauban sowieso achter de L-trein rijdt. Tussen Libramont en Hatrival gaat het over tegenspoor, en dus is het wachten op de IC uit Brussel in vertraging. We vertrekken met 9 minuten vertraging, maar die gaan er geleidelijk af: de rit eindigt stipt. In het tweede rijtuig zitten genoeg reizigers om een halfvolle indruk te geven, we wagen onze kans in het eerste, meteen achter superbeest 2005. Tot Brussel zitten we helemaal alleen, en dat is een luxe die zelfs een taxi niet kan bieden. De TBG is er een naar mijn hart. Tot Brussel komt hij 3 maal poolshoogte nemen, tot helemaal vooraan.

In Brussel-Noord kunnen we nog moeiteloos de IR naar Binche in vertraging nemen. Die zijn we onderweg in Genval voorbijgereden. Met 16 minuten vertraging zal hij net voor de IR naar Quévy (onze eigenlijke aansluiting) in Halle aankomen.

Vijf treinen, drie ervan met meer dan een kwartier vertraging. Het is een schande dat vakbonden (mijn pa zei altijd vagebonden) in een periode waarin de reiziger dag in dag uit gekweld wordt door het stokken van het systeem, acties durven ondernemen die de klant nog eens extra treffen. En dat we tussendoor ook nog het verwijt krijgen dat we toch te dom zijn om het begrijpen. (De Morgen en de Standaard van vandaag, die we allebei in de rugzak hadden zitten.) Ik heb vandaag de nieuwsbrief van B-Mobility gekregen, en doorgeklikt naar het jaarverslag 2009. Op pagina 50 staat een mooie familiefoto van de Raad van Bestuur. Zeggen de namen Bovy en Van Den Rijse jullie nog iets?

 

Foto's van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/

12-10-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
05-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 oktober 2010 (Taviet - Crupet GR 575)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De oktobermaand is begonnen en dus kun je in de Ardennen maar beter geen everzwijn, hert of wandelaar zijn, want de dolle meuten trekken weer door het bos. Eerlijk gezegd, in vergelijking met enkele jaren geleden is de kans dat je nog eens onverwacht in een klopjacht terechtkomt een stuk kleiner, want op het internet vind je meer en meer kalenders met de datums van de gekende klopjachten. Het wordt de hoogste tijd dat het Waals Gewest al die gegevens eens samenbrengt op één website. Venijnig detail: meestal lijken de opstellers van de kalenders zelf niet zeker van hun zaak: vaak luidt het: voor zover we weten, of: voorlopige kalender, en nog: aanpassingen mogelijk. Ook voor de wandeling van vandaag heb ik ijverig op het internet gespeurd, en zelfs de gemeente Assesse aangeschreven. Alles lijkt oké, we zouden de tocht van Taviet naar Crupet zonder al te veel jagershinder moeten kunnen afleggen. Dat is net geen 17 km, en af en toe duiken we toch het bos in, maar het lijkt erop dat wij het enige wild zijn, en voor oude knollen als wij trekken de jagers de neus op.

Het is een mooie tocht door een mooi stukje Naamse Condroz, met afwisselend bos en akkers. Ondanks de bewolkte luchten is de zichtbaarheid goed, en we kunnen volop genieten van vergezichten waarin hier en daar een kerkje met dorp op een heuvel opduikt. Spontin is een aangenaam rustpunt en eindpunt Crupet behoort tot het selecte gezelschap van de mooiste Waalse dorpen. De TWQ bedraagt 70 %.

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3659 9:29 9:49 +1 (220)

Brussel-Zuid - Dinant 2410/2510 10:03 11:46 +1 (440)

Dinant - Taviet [43/1] 12:17 12:30 stipt (ab5632-64 - Penning - Mercedes O.405)

Crupet - Yvoir [128a] 17:57 18:10 stipt (5581-14 - Latour - Van Hool Linea)

Yvoir - Brussel-Noord 2539/2439 18:21 19:48 +7 (440)

Brussel-Noord - Halle 1591 20:17 20:37 +1 (655)

De commentaar:

We maken er een echte namiddagwandeling van, omdat dit toevallig het best uitkomt met de redelijk schaarse bediening van dit bij uitstek landelijke gebied dat nochtans in een driehoekje van steden (Dinant, Ciney, Yvoir) ligt.

De CR's van de reeks 36xx volgen een wat afwijkende reisweg langs lijn 96 A, en meestal is het dan ook tussen Vorst-Zuid en Brussel-Zuid dat de zaken wat haperen. Ook vandaag is het de hele weg proberen om niet te vroeg te rijden, maar uiteindelijk wordt het falen in de eindspurt: dat resulteert in een verwaarloosbare minuut vertraging. We hebben ondertussen volop gekeken naar de nieuwe NMBS-uniformen, maar voor we ze ook goedkeuren zal het nog even wennen worden. Het oranje is er net iets te veel aan, al zal Strelli daar wel anders over oordelen.

De IC naar Liers/Dinant bestaat uit 2 breaks. Ook deze rit verloopt zonder problemen. In Brussel-Noord zien we even een schim van een verdwaalde 4150. In Namur staat een 13 met een goederentrein te wachten: die zal tot Dinant achter ons aan rijden. Zoals wel meer mag deze IC onderweg niet slenteren, en de minuut vertraging, opgelopen tussen Namur en Jambes, houdt stand.

De aansluiting met de bus van lijn 43/1 is niet echt goed, maar dat geeft ons de tijd om de bokes aan te spreken. Deze lijn verbindt Ciney met Dinant, en er zijn wel wat reizigers. Het is mogelijk één van die lijnen die met wat extra bediening, lees ritten, wat potentieel heeft, maar het ziet ernaaruit dat de TEC eerder zal afbouwen dan investeren. Begrijpe wie kan. Het is een wat oudere, maar zeer comfortabele Mercedesbus. Dinant geraakt hij niet uit zonder vertraging, maar die is snel ingelopen, eenmaal buiten het stadje van de saxofoon.

Voor 's avonds staat een rit langs één van de varianten van lijn 128a op het programma. Deze buslijn moest destijds de afgeschafte lijn 128 Ciney - Yvoir vervangen, en het moet gezegd: in veel gevallen probeerde de NMBS de miserie van de afschaffing zo goed mogelijk op te vangen, door het inleggen van allerlei varianten die het OV inderdaad dichter bij de bevolking brachten. Lang werd trouwens frequent, vroeg en laat, op weekdagen en tijdens weekends gereden, en de gemetselde wachthokjes die je her en der langs de weg aantreft, wijzen er ook op dat men probeerde om het de nieuwe busgebruikers zo aangenaam mogelijk te maken. Maar ondanks de varianten is men er niet in geslaagd het centrum(metje) van Crupet zelf te bedienen. We stappen dan ook naar de wat akelige halte Chapelle Saint-Roch. Van de gestoffeerde dienstregeling is spijtig genoeg niet veel meer over: die heeft de jaren 1980 niet overleefd. Toch staat nog een aboriginal op de bus te wachten: voor hem zal zich verplaatsen waarschijnlijk voortdurend rijmen op zich behelpen. (Oh ja, voor wie het nog niet door mocht hebben: lijn 128 is de ondertussen door het TSP uitgebate lijn van de Bocq.)

De bus is een aftandse Van Hool. Zijn vering heeft het lang geleden opgegeven. Eenmaal ingestapt valt op dat de bus geen niveauverschillen meer heeft: het is een zeldzaamheid geworden, nu men alle mogelijke toeren uithaalt om het instappen gemakkelijker te maken. Niet dat de reizigers eenmaal in de bus niet meer struikelen, vallen of naast de zitjes terechtkomen. We rijden opnieuw stipt, ondanks een omlegging in Yvoir.

Het stationnetje van Yvoir is nog net niet tot rust gekomen. Personeel maakt zich wel op voor de tocht naar huis, zelfs met de fiets in deze toch niet erg fietsvriendelijke regio. We zitten buiten te genieten van de avond: een P-trein uit Namur brengt nog een dertigtal reizigers mee, een leeg stel M6 keert uit Dinant  terug naar Namur, Ronet dus. Onze IC heeft zes minuten vertraging; vermoedelijk heeft hij gewacht op aansluiting van de L uit Libramont - Bertrix, die - zo blijkt achteraf - met 8 minuten vertraging in Dinant is aangekomen. Erg vind ik dat niet, omdat een vertraging van dit slag meestal geheel ingelopen is bij aankomst in Brussel. Maar vandaag loopt het anders: het koppelen in Namur neemt veel tijd in beslag, alhoewel het stel uit Liers klaar staat, en onderweg gaat er geen minuut van de vertraging af. Brussel-Noord bereiken we met voldoende vertraging om onze aansluiting met de IR naar Quévy te missen.

Dat betekent dat we 24 minuten later dan voorzien thuis zullen komen, met de CR naar Geraardsbergen. Vier stellen rijden op dit moment nog naar Geraardsbergen. Helemaal achteraan hangt stel 655: deze keer kan ik wel zitten. (Zie 23 september.) Het valt nu nog meer op dan enkele dagen geleden hoe mooi de stof van een M6 kan zijn, als je er meer mee doet dan ze op een rudimentaire manier over een vormeloze zetel schuiven, zoals men dat in de M6 doet, ja toch? Eén minuut vertraging lijkt vandaag normaal te zijn, want ook deze trein zal ons één minuutje later (eigenlijk 25 minuten…) dan voorzien in Halle brengen. Mocht men in Dinant de aansluiting niet verzekerd hebben, dan zouden wij waarschijnlijk op tijd thuis geweest zijn, maar de overstappers in Dinant hadden meteen een vol uur aan hun broek. Het is altijd wikken en wegen, maar ongetwijfeld was het een logische beslissing. Ik vermoed trouwens dat de vertraging in Brussel niet echt veel meer met de aansluiting in Dinant te maken had.


Meer foto's van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/taviet%20-%20crupet%20GR575/

05-10-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
01-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 oktober 2010 Mainvault - Attre GR 129
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ik vermoed dat elke GR-stapper wel zijn eigen favoriete GR heeft, en wij hebben al ontiegelijk veel uren gesleten op zowat elke bestaande GR in België, maar één van onze favorieten is ongetwijfeld GR 129, die Brugge met Dinant verbindt. Anders dan onze geborneerde politici slagen de verantwoordelijken van de Vlaamse en de Waalse GR er wel in, tot een sluitend akkoord te komen over de verantwoordelijkheden voor deze taalgrensoverschrijdende GR, en ik begin hoe langer hoe meer te denken dat het echt belangrijke in het leven in de kleine dingen van een fikse wandeling vervat ligt.

Vandaag stappen we van Mainvault naar Attre, bijna 21 km ver, de aanloop van Mainvault Coucou naar Mainvault Bois Hellin inbegrepen. Wie van afwisseling houdt, komt op dit traject volop aan zijn trekken: een laatste heuvel van het Pays des Collines, voor en na Ath een typisch Dendertraject, Ath als verrassend aangenaam punt halverwege, een schitterend net van paadjes langs oude steengroeven en ten slotte een ruraal landschap, dat alleen verstoord wordt door de lage, lange spoorwegviaduct van de HSL in de buurt van Arbre. Niet dat je de treinen ziet rijden: af en toe zie je alleen een pantograaf voorbijrazen, de ene met al wat meer vonken dan de andere.

Ook spoorwegarcheologen zouden hier aan hun trekken kunnen komen, toch als ze zich tevreden stellen met de resten van een uitgegraven of opgehoogde trambedding,  dubbele rijen bomen die nog altijd het parcours van de vroegere stoom- en dieseltram aangeven en een Rue du Vicinal. We komen zelfs langs de splitsing van de vroegere lijnen naar Tournai en Vloesberg, enkele kilometers ver van hun vertrekpunt in Ath. Vanuit Mainvault vertrok trouwens ook nog een tramlijn naar Quevaucamps. Wie de trein neemt van Ath naar Leuze vindt ter hoogte van Ligne nog duidelijke resten van een oude trambrug over de lijn 94.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Ath 3129 7:43 8:11 stipt (433)

Ath - Mainvault [9] 8:20 8:34 stipt (ab 3835 - Van Hool A330 van Tournai)

 

Mévergnies-Attre - Jurbise 4164 14:57 15:10 stipt (733)

Jurbise - Halle 3714 15:17 15:43 +4 (2702 - 61046)

 

De commentaar:

 

Het begint al met een valse noot: net nadat ik mijn biljetten heb betaald, krijg ik een foutmelding en ik kan geen biljetten meer downloaden, laat staan afdrukken. Eigenlijk geeft het niet: dan kan ik aan het loket meteen een biljet naar Ath én terug van Mévergnies-Attre kopen. Om een of andere reden is en terug van namelijk niet mogelijk via internet. De tijd dat er op de eerste van de maand lange rijen reizigers stonden aan te schuiven om hun abonnement te verlengen, is gelukkig voorbij. En de loketbediende herinnert zich de tijd dat ze biljetten als het onze met de hand moesten schrijven. En ik herinner me de tijd dat de loketbedienden al begonnen te blazen als ze me zagen komen, omdat ze nooit wisten wat voor een eigenaardig biljet ik nu weer wilde aankopen. Maar uiteindelijk waren die van Halle wel op de hoogte van alles en nog wat; als formules verdwenen zijn omdat het te ingewikkeld geworden was, dan zal dat niet aan hen (of aan mij) gelegen hebben.

De IR naar Geraardsbergen/Kortrijk die we tot Ath nemen, rijdt in het spoor van de CR naar Geraardsbergen met wat vertraging (+3 in Halle), maar het is duidelijk dat het geen probleem wordt om stipt in Ath aan te komen. Veel valt er verder niet te vertellen over deze rit, al is het voor mij telkens opnieuw een festijn om door de gemeente van mijn jeugd (Beert) te sporen, en dat nog wel langs de vroegere overweg 13.

In Ath probeert het jonge volkje de tocht naar de verschillende scholen zo lang mogelijk te rekken, zorgvuldig in het oog gehouden door politie en stadswachten. Onze bus van lijn 9 staat al klaar. De vrouwelijke chauffeur krijgt een wachttijd van 3 minuten opgelegd, omdat de IC uit Moeskroen met wat vertraging rijdt, maar blijkbaar dienen de Aribusborden ook hier alleen maar als decoratie, want 1 minuut na het voorziene vertrekuur is ze er al vandoor. Het is hoogtijd dat hier eens wat aan gebeurt, al zal het vermoedelijk een kleine tien jaar duren voor men uitgemaakt heeft wie hier nu eigenlijk verantwoordelijk voor is. Het vroege vertrek is des te tergender omdat blijkt dat deze bus over voldoende rittijd beschikt. We komen zelfs iets te vroeg aan de halte Coucou. Er is een halte Mainvault Bois Hellin die op het traject van de GR ligt, maar die wordt te sporadisch bediend om bruikbaar te zijn.

 

De terugreis is helemaal de eenvoud zelve. Het L-treintje (2 gemoderniseerde tweetjes) rijdt moeiteloos op tijd en dus is de aansluiting in Jurbise een zekerheid. (We verkiezen deze reisweg boven een verbinding via Ath precies omdat de aansluiting in Jurbise zo veel beter is dan die in Ath.)

Als 2 minuten voor het aankomstuur van onze IR het sein open gaat, lijkt het erop dat ook die trein stipt zal rijden, en ja hoor, uit de bocht komt een stel M6 aangereden. Ik zeg nog tegen mijn vrouw: "Die zal stevig moeten remmen!" maar de trein raast ons tegen hoge snelheid voorbij. Het zou niet de eerste keer zijn dat een treinbestuurder een halte overslaat, en we weten niet meteen wat we moeten denken, ook al omdat het stationspersoneel van het zwijgzame type is. Het duurt zo een vijftal minuten voor we opgelucht een ander M6-stel zien naderen. Later zal blijken dat we de afgeschafte IC1713 voorbij zagen vlammen, in een desperate poging om toch nog een deel van zijn terugrit zonder al te veel vertraging af te kunnen leggen. Ons kost een en ander 6 minuten vertraging, waarvan er in Halle nog 4 overblijven.

Het was eens een kortere dag dan we in de voorbije maanden gewend geraakt waren: de herfst verovert het land, de verre verplaatsingen zitten er bijna op. Maar vandaag hebben we weer gezien dat je echt niet ver hoeft te gaan om verrassend mooie stukjes te ontdekken, én dat treinreizen zonder noemenswaardige problemen nog altijd tot de mogelijkheden behoren. Oh ja, vanaf februari 2011 heeft de NMBS voor ons voor een uitstap van vandaag een tariefverhoging van 74 % in petto. Dat komt door het verdwijnen van de kaart 50 %. We kunnen natuurlijk ook nog altijd een van hun alternatieven gebruiken: met de Railpass (erg vaak als alternatief voorgesteld) bedraagt de verhoging 124 %, of we kunnen onze uitstap ook nog tijdens het weekend doen en met een weekendbiljet sporen. Alleen spijtig dat er op zaterdag en zondag geen treinen stoppen in Mévergnies-Attre. Halló, NMBS!

 

Foto's van de tocht: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/mainvault%20-%20attre%20GR%20129/

01-10-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
23-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 september 2010 (Ligneuville - Mont GR56)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Eigenlijk vertrouwen we vandaag blindelings op de weersverwachtingen én hopen we dat het weer zelf zich een beetje houdt aan de voorspellingen van Frank en andere weergoden. En dus lijkt een uitstap in het uiterste oosten van het land aangewezen. Het wordt een schijfje GR 56, van Ligneuville tot Mont via Malmedy. Vooral het gedeelte voorbij Malmedy, met een boeiende en mooie tocht langs de Tros Marets, na een stevige klim uit de vallei van de Warche, maakt van deze tocht een serieuze kanshebber om de mooiste en de zwaarste van het jaar te worden.

Het eerste deel van de tocht moet het vooral hebben van wat heiige vergezichten, het tweede deel is een onvervalste boswandeling met de voortdurende aanwezigheid van de Tros Marets als kruidige toemaat. We stappen in totaal net geen 19 km, maar daar is een verbindingsstrook van bijna 2 km op het einde inbegrepen. We moeten van de GR immers opnieuw in de bewoonde wereld geraken. De TWQ bedraagt 67 % - dat het cijfer niet nog veel hoger ligt, heeft veel te maken met de doortocht van Malmedy, waar op deze mooie herfstdag nog een gezellige drukte heerst.

Het weer heeft zich schitterend aan het scenario gehouden: van de cirrussluiers eerst tot de eerste cumulusjes, die we in de loop van de wandeling geleidelijk zagen groeien. Tijdens de busreis van Malmedy naar Verviers konden we in de verte een cumulonimbus incus zien, de koningin onder de wolken. En zoals koninginnen wel eens plegen te doen, kwam ze af en toe stevig uit de hoek. Later zou ik op Railtime lezen dat het verkeer tussen Rivage en Marloie onderbroken was door de weersomstandigheden. Wij hadden gelukkig geen last op dat vlak: de eerste regen in Liège, en dan wat buiige regen onderweg: altijd een prettige ervaring als de regen valt ná de wandeling.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 1556 7:23 7:34 +5 (655)

Brussel-Zuid - Verviers-Central 506 7:57 9:25 +1 (1334 - 11804)

Verviers-Central - Ligneuville [395] 9:40 10:53 stipt (ab7531-16 - LIM-Collard-Lambert, Mercedes Citaro LE)

 

Mont - Malmedy [397] 16:47 17:14 stipt (ab6091-18 - LIM-Collard-Lambert, Van Hool A600)

Malmedy - Malmedy [395] 17:20 17:30 +2 (ab7531-10 LIM-Collard-Lambert, Van Hool New A600)

Malmedy - Verviers [294] 17:32 18:21 stipt (ab7551-11 Autobus F. Gohy & Cie, Mercedes Integro II)

Verviers-Central - Brussel-Noord 18:34 19:54 +14 (1359 - 11802)

Brussel-Noord - Halle 1591 20:17 20:37 +2 (206)

 

De commentaar:

We hadden gemakkelijk IR3105 kunnen nemen, en die rijdt ook stipt, maar de trein rijdt vandaag met 1 break i.p.v. 3, en dat scheelt. En dus kiezen we voor de trein waar we ook op gemikt hadden: CR1556. IR3105 zit nl. vol; de platforms puilen uit, en instappen is eigenlijk niet meer mogelijk. Dat ook CR1556 wat voller dan normaal zit, zullen we erbij moeten nemen. En hoe! Voor één keer stappen we niet in het eerste stel in, maar in het tweede. Dat is stel 655, gemoderniseerd, en ondertussen al aan zijn tweede zetelovertrekje toe. Het gedurfde purper is verdwenen, en men heeft nu gebruik gemaakt van de stof die ook in de M6-rijtuigen gebruikt wordt. Ik moet toegeven: ze ziet er hier veel beter uit, en dat zal wel door de wat geprononceerdere vorm van de zetels komen. Niet dat ik me kan neervlijen: daarvoor zijn er net wat te veel reizigers met een tweedeklasbiljet in eerste komen zitten. Het was me nog nooit overkomen, maar ik heb de reis tot Brussel dus staande gemaakt. Niet dat dit op zich zo erg is, maar het is toch wraakroepend dat ik sta met een eersteklasbiljet, terwijl anderen zitten met een tweedeklasbiljet, dat ze vaak ook nog (bijna) volledig terugbetaald krijgen. Overigens hadden we zelf beter moeten uitkijken: in de 4 andere stellen bleek bij aankomst in Brussel nog wel plaats te zijn, maar door de stellen heenlopen is nu eenmaal niet eenvoudig, soms zelfs compleet onmogelijk.

De trein zet ons met 5 minuten vertraging in Brussel-Zuid af. In Halle was hij al vertrokken met 3 minuten, tussen Vorst en Brussel liep het niet zo vlot als gewenst. Er lijkt trouwens wel een en ander aan de hand in deze ochtendspits: ik vang wat op over een stroomonderbreking in Antwerpen. Hopelijk hebben de 'Ollanders de Schelde weer niet gesloten.

 

Toch rijdt IC 506 vrij vlot door de NZV-verbinding: Zuid +3 - Centraal + 5 - Noord +5, het kan slechter. In Leuven blijven er nog 4 minuten vertraging over, vanaf Liège-Guillemins rijdt de IC zelfs op tijd. Vlak voor Liège worden de aansluitingen aangekondigd, ook die van 9:08 naar Quiévrain. Eigenlijk probeert de TBG reizigers dus een onreglementaire reisweg aan te smeren…

Vanaf Olne gaat het op tegenspoor: er wordt gewerkt aan 2 tunnels, die van Pont en Vaux en die van Halinsart. We staan zelfs even volledig stil om een L-trein uit Verviers door te laten, maar toch blijft de vertraging beperkt tot 1 minuut. De dienstregeling is hier voor de werken verruimd, en dat loont.

In Verviers wordt nog altijd aangekondigd dat de aansluitende bussen voor het station vertrekken. De geest van IC-IR waart nog steeds door het oude lakenstadje, en eigenlijk zou dat overal een evidentie moeten zijn. Zoals meestal gaat de bus pas net voor het vertrek open. Twee dames moeten naar Stavelot: dat zal op dit moment niet kunnen zonder overstap aan de Route de Wavreumont, net buiten Malmedy. De chauffeur beweert dat het geen officiële overstap is, maar hij zal zijn collega verwittigen. Onze bus komt inderdaad officieel om 10:25 aan, de bus van lijn 745 naar Stavelot en Trois-Ponts moet er vertrekken om 10:24. Je vraagt je toch af wie zo iets uitdoktert. We rijden tot Malmedy met zo'n 5 minuten vertraging, maar de chauffeur maakt zich weinig zorgen: met een vijftal gsm-gesprekken - nee, niet handenvrij - houdt hij er een gezapig tempo op na. Vanaf Malmedy Gare rijdt hij zelfs gewoon op tijd, en we bereiken Ligneuville dan ook stipt.

 

's Avonds zouden we liefst van al de bus uit Mont van 18:07 nemen, maar ook daar heeft de TEC-Liège-Verviers voor een ridicule toestand gezorgd. De bus van lijn 397, die een grote lus beschrijft, komt één minuut na het vertrek van de laatste bus naar Verviers aan in Malmedy. Begrijpe wie kan. Je zou kunnen zeggen dat er een aansluiting is op de Place Albert I, maar wie de toestand een beetje kent weet dat door eenrichtingsverkeer de inplantingen van deze halte erg ver uit elkaar liggen, en erger: dat de chauffeurs absoluut geen zicht hebben op het komen en gaan van de bussen. Het zal dus de vroegere bus worden, wat de planning voor ons wat krapper maakt. De Ferme Libert zal het vandaag zonder ons bezoekje moeten stellen.

Vroeger reed lijn 397 van Malmedy via Botrange naar Eupen, maar die reisweg is opgeofferd voor de lijn 394 Sankt-Vith - Eupen. Zelfs de baas van het Hôtel de la Fagne, dat zijn naam aan een bushalte heeft geschonken, klaagt erover dat er geen bussen meer zijn van Malmedy naar de Venen. Maar de TEC blijft doof voor argumenten.

Onze bus rijdt bijna stipt: op dit moment is hij nog aardig gevuld met het jonge schoolvolkje, maar naarmate Longfaye, Xhoffraix, Mont en Bevercé bediend worden loopt de bus leeg. Alleen wij tweeën rijden het traject tot de terminus.

Daar moeten we overstappen op een bus van lijn 395, die dan wel met film Verviers rijdt, maar die ons alleen maar net buiten Malmedy zal brengen, naar de halte Route de Wavreumont, waar we moeten overstappen op lijn 294 Trois-Ponts - Verviers. We zijn met achten om de overstap te maken; het is niet meteen de handigste manier om in Verviers te raken. De laatste bus is erg comfortabel, de chauffeur de rust zelve. Dat wordt een aangename rit, met 2 gerealiseerde aansluitingen onderweg: één ter hoogte van het vroegere station van Sart-lez-Spa, één ter hoogte van Tiège (Charmille). Dat is dan wel weer goed geregeld.

 

In Verviers-Central ziet het er niet zo goed uit. De IC naar Eupen van 18:31 wordt met vertraging aangekondigd, schipperend tussen 10 en 15 minuten. Uiteindelijk worden het er nog meer. De L-trein naar Welkenraedt, die aansluiting krijgt van deze IC, staat rustig te wachten. Ik vraag me af wat men met deze L wil doen, waarvan de enige functie zo ongeveer is overstappende reizigers naar Verviers-Palais en Dolhain-Gileppe te brengen. Blijkbaar haalt het gezond verstand het van de strikte regels, want de L wacht op aansluiting.

Onze IC staat eerst zonder vertraging aangekondigd; dan wordt het 5 minuten, 10 minuten, 12 minuten, 15 minuten. Dat is meestal geen goed teken, want vaak is er dan wat met het materieel. Als de L naar Spa-Géronstère stipt komt aanrijden wordt die vrees nog groter. Ook nu vraag ik me af wat men met deze L-trein wil doen. Het sein staat op tijd open, maar de TBG lijkt toch op de aansluiting te wachten. Misverstandje? Uiteindelijk vertrekt de L toch. Onze IC heeft ondertussen 26 minuten vertraging: volgens de TBG wegens personen in het spoor. Even later klinkt de mededeling dat er problemen waren met de bovenleiding én personen in het spoor. En vanaf Leuven wordt de vertraging toegeschreven aan diverse exploitatieproblemen tussen Welkenraedt en Verviers. Achteraf consulteer ik Railtime, en daar is de reden de passe-partout  die we zo stilaan kennen: overbelasting van het verkeer. Ongelooflijk uit welk scala aan oorzaken de NMBS kan putten, en dat dag in, dag uit. Binnenkort komen de vallende bladeren daar ook nog eens bij, en dan de winterse toestanden.

We vertrekken uiteindelijk met 26 minuten vertraging, en die wordt wel stelselmatig afgebouwd: Liège-Guillemins +19 - Leuven +15 - Brussel-Noord +14. (Volgens Railtime zal de trein uiteindelijk Oostende bereiken met 9 minuten vertraging.)

Die vertraging kan ons niet echt schelen: ze verkort alleen de wachttijd in het toch niet erg gezellige Noordstation. De CR 1591 lijkt ook op een overbrengingsrit, want hij telt niet minder dan 4 stellen, 2 gerenoveerde, 2 oudjes. We stappen helemaal achteraan in stel 206. Tussen Ruisbroek en Lot ligt er een vertragingszone tot 60 km/u, en zo komen we uiteindelijk met 2 minuutjes vertraging aan in Halle. Net voor Halle krijgen we nog controle van een vriendelijke TBG. Petje af voor deze dame die de moed heeft om 4 stellen met erg gespreide bezetting door te lopen. Je ziet het, het kan nog, controle tussen Brussel en Halle.

in Halle is het alweer gestopt met regenen, maar we krijgen straks nog een toemaatje onder de vorm van een onweer met niet al te veel neerslag, maar wel met enkele stevige ontladingen. Je weet wel, die soort die je uiteindelijk toch doet opstaan om stekkers allerhande uit te trekken, net nadat de laatste indrukwekkende knal heeft weerklonken. Het weer heeft zich perfect aan zijn schema gehouden, en zelfs het openbaar vervoer had geen onnoemelijke problemen voor ons in petto. Al twijfel ik nog of ik uit principe toch geen deel van mijn centen terugvraag voor de ontbrekende zitplaats 's morgens. Maar meer dan enkele centen zal dat wel niet zijn, en liever had ik nog dat men de koe eens echt bij de horens vatte.

 

Foto's van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/ligneuville%20-%20mont%20GR56/

23-09-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
20-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 september 2010 (Martelange)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Eén van de oudste wandelkaarten die ik nog liggen heb, dateert van 1985: Martelange en omliggende dorpen. We hebben vandaag gekozen voor wandelingen 9 en 10 (uit die tijd!), samen goed voor iets meer dan 12 km. Ondertussen is het wandelingenplan in Martelange helemaal hertekend, maar we wagen het er toch maar op. Alleen hier en daar zullen we nog restanten van een rudimentaire bewegwijzering aantreffen, maar het kaartje - een opdruk op de topografische kaart - is tamelijk makkelijk te lezen, en met een recente kaart en de gps in de aanslag verloopt alles moeiteloos. Eén weg heeft zijn beste tijd gehad: hij loopt nog wel duidelijk afgetekend door het bos, maar lijkt opgegeven, door wandelaars en bosbeheer. Spijtig, want hij loopt langs een mooie bosbeek, de Kleppelbaach - volgens de kaart - die zich na een steile afdaling in de Sûre zal storten. Voor de rest volgen we 2 erg mooie trajecten: een met een smal pad dat ons tegen een heuvel (die Haart) opvoert, en een ander door het Forêt d'Anlier, dat zich opmaakt voor de grote slachtpartij die hier over enkele weken weer begint: mannen met gestrekt geweer, en hier en daar een kenau die ook mee op pad wil. Eigenaardig dat we hetzelfde adjectief gebruiken als het over penissen gaat. In het geval van de kenau zullen we het maar op penisnijd houden. Nog even: de TWQ bedraagt 70 %.

 

De resten van de vroegere tramlijn Arlon - Martelange (-Bastogne) zijn in het bos nog overduidelijk aanwezig: de typische bochten, hier wel erg uitgesproken, omdat het trammetje een stevig niveauverschil moest overbruggen. Wat wandelaars al zigzaggend doen, doen trammetjes al kronkelend. Zelfs vlak bij de stelplaats van Martelange zijn nog onmiskenbare resten van de oude tramlijn terug te vinden.

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3707 8:47 8:56 +2 (560)

Brussel-Zuid - Arlon 2109 9:33 12:17 +3 (516)

Arlon - Martelange [1011] 13:13 13:38 +3 (ab6081-25)

 

Martelange - Arlon [3] 17:23 17:56 stipt (ab4481)

Arlon - Arlon [80/1] 18:10 18:13 stipt (ab4476)

Arlon - Brussel-Noord 4640 18:26 20:51 stipt (520)

Brussel-Noord - Halle    3742 20:53 21:13 +3 (2702 - 61046)

De commentaar:

Je merkt het: in de tijd die je nodig hebt om het zuiden des lands te bereiken, kun je rustig heen en terug naar Parijs. Maar kom, als België ooit gesplitst zou worden, wonen wij plots in het zuiden van een land, dat nooit meer het mijne zal worden.

We zijn veel te vroeg in Halle omdat we ook nog wat andere bezigheden hebben, en dus nemen we de IR naar de Luchthaven van 8:47. Deze trein bestaat uit 3 ms 96, en zelfs dan is de bezetting bijna 100 %, ook in eerste klasse. Veel valt er over deze rit niet te vertellen: het loopt zoals gebruikelijk even stroef bij het naderen van Brussel-Zuid, en dat resulteert in 2 minuten vertraging.

 

IC 2109 komt keurig op tijd aan het perron. In de zomermaanden mijden we deze trein zo veel mogelijk, want het is een van de favorieten van allerhande jeugdgroepen. Ik heb niets tegen jeugdgroepen, zoals ik ook niets tegen onkruid heb - dat laatste noem ik trouwens het liefst gewoon kruid - maar te veel is te veel! Vandaag moeten we daar dus niet te veel van vrezen, al is een groep er toch nog in geslaagd om voor deze trein een reservering los te weken. (Dat is knap! Ik heb enkele weken geleden een aanvraag ingediend, en wacht nog altijd op antwoord.)

De vertraging in de NZV groeit gestaag: Brussel-Zuid +1, Brussel-Centraal +4, Brussel-Noord +9. Daar stapt nl. die groep in en de leden laten zich vergezellen door flink veel koffers. Het hoeven niet altijd rugzakken te zijn. En dan begint dus de langzame afbouw van de vertraging: Schuman +9, Brussel-Luxemburg +7, Ottignies +3, Gembloux +3, Namur +2, Ciney stipt, Marloie +4, Jemelle +7, Libramont +5, Marbehan +3, Arlon +3. Van Haversin tot Marloie gaat het over tegenspoor, en hier en daar liggen nog langere en kortere vertragingszones. De TBG's komen wel in eerste zitten, maar van nestelen is er deze keer geen sprake: ze doen erg regelmatig de ronde van de hele trein en zo hoort het.

Het gebeurt maar zelden dat we een van deze IC's zonder waakzaam oog op de klok nemen (de aansluitingen, weet je wel), maar vandaag kan het nauwelijks fout gaan: met 56 minuten overstaptijd zitten we safe. We hebben zelfs tijd om rustig onze boterhammetjes op te eten en een koffie te drinken in het stationsbuffet. Daar wordt uitgebreid gegeten én gerookt. Dat laatste weliswaar alleen aan de toog, maar het lijkt me toch niet wat de wet voorschrijft. Spijtig dat er geen gemakkelijk aan te schrijven aanspreekpunt is (een commissie Adriaenssens), want ik heb de indruk dat de gevolgen van nog maar eens een halfslachtige wetgeving en een gebrekkige controle  altijd maar duidelijker worden.

 

Het vertrekuur van de bus van lijn 1011 is vastgesteld op 13:13. Aribus heeft het nog altijd over 13:08. Tenslotte is de dienstregeling nog maar één jaar en enkele weken geleden gewijzigd. De bus komt bovendien nog 8 minuten later dan voorzien aangereden. Ondanks de rustige rit blijven er daar in Martelange maar 3 meer van over. Deze dienstregeling is duidelijk sneeuw- en winterhard. In de bus is nog zijn vroegere nummer te lezen: 9613-24. Hij komt dus min of meer uit dezelfde streek als wij.  Nu draagt hij het nummer 6081-25. Het is een uiterst comfortabel ding, met zonwerende ruiten, hoofdsteunen, (verplichte!) veiligheidsgordels en een chauffeur die blijkbaar niet merkt dat we een toch niet zo kleine rugzak binnensmokkelen. Een dame krijgt wel te horen dat ze voorzichtig moet zijn met haar trolley, want dat de bus nog 15 jaar mee moet.

's Avonds is het allemaal wat ingewikkelder: de bus van lijn 3 rijdt maar tot de stelplaats in Aarlen; voor ons is het de eerste kennismaking met een site die inderdaad alle kenmerken behouden heeft van een oude NMVB-stelplaats. Lijn 3 is van het toeristische type: het is dan ook volop genieten van adembenemende vergezichten en pittoreske dorpjes als Nobressart. De bus rijdt behoorlijk op tijd, en de aansluiting aan de stelplaats is binnen. Gelukkig heeft de TEC voor één keer ook zelf ingezien dat de situatie hier vrij ingewikkeld is, en daarom heeft ze de halte met 3 verschillende inplantingen ook duidelijke bordjes met verschillende namen gegeven. (Bij de heenreis hadden we nog kunnen vaststellen dat 3 bordjes, waarvan 2 na elkaar gewoon als haltenaam Nationale 4 hadden, zonder verdere aanduiding.) Wij moeten een kwartiertje wachten in de Rue des Genêts. Misschien hadden we dit laatste stukje ook wel in een 20-tal minutente voet kunnen doen, maar het lukt ook met deze aansluiting.

In Arlon kunnen we nog eens een snelle trein naar Brussel nemen: de 4640 met alleen stops in Libramont, Namur en de Brusselse stations. Ook al gaat het niet echt veel sneller, het is een stuk aangenamer zonder dat voortdurend stoppen. In Arlon braakt de trein echt veel reizigers uit Luxemburg uit, maar verderop is de bezetting matig. Het wordt dan ook een rustige rit, met Henning Mankell op schoot, ideaal leesvoer, want niet te zwaar, zodat ik ook de loop van de trein nog gemakkelijk in het oog kan houden. Tussen Arlon en Libramont heeft de trein net genoeg rittijd. Tussen Libramont en Hatrival gaat het over tegenspoor. Dat zal ons niet beletten 5 minuten te vroeg in Namur aan te komen. Ook daar blijft de massa weg, ondanks de vertraging van de IC's uit Liers en Dinant. (Onderweg kruisen we IC's 2115, 2116 en 2117, en het moet gezegd, de ene heeft al wat meer vertraging dan de andere, maar allemaal hebben ze er…) Doordat de IC uit Liers/Dinant nu niet in onze voeten rijdt, gaat het wel erg snel naar Brussel: in Brussel-Luxemburg komen we zomaar even 9 minuten te vroeg aan; met 3 minuten stilstand erbovenop komen we dus aan 12 minuten. Dat is zelfs te veel voor het sigaartje van de TBG.

Ook het laatste deel van het traject verloopt goed, zodat we nog de IR naar Quévy kunnen halen (2 minuten overstaptijd). Die staat klaar, maar in Brussel-Zuid gebeurt er weer iets waarvan ik de zin niet meteen snap. Wij staan op spoor 14, de IC naar Oostende op spoor 15. Wij moeten om 21.04 vertrekken, de IC om 21:05. Toch zal de IC als eerste vertrekken. Het wordt helemaal onbegrijpelijk als we ook nog eens over lijn 96N gestuurd worden, want dan kruisen beide treinen elkaar niet eens. We vertrekken dus met 3 minuten vertraging, het is de IR naar Quévy blijkbaar niet gegund op tijd te rijden.

In Halle komen we op spoor 3 aan i.p.v. 5. En nu wordt alles duidelijk: Thijs is mee, en liever dan het hele laadtoestel naar spoor 5 te sleuren, zet men de trein op spoor 3. Dat mag ook wel, voor Thijs en zijn rolstoel, want hij is een trouwe klant. En misschien is dat ook wel de reden voor de verlengde stop in Brussel-Zuid. En misschien had alles dus toch wel zin!

Zin had ook deze verre uitstap naar een prachtige streek, op één van die zeldzame nazomerdagen waarop elke echte wandelaar recht zou moeten hebben. Wij hebben het onze vandaag verzilverd.

 

20-09-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
17-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 september 2010 (Jamoigne - Lacuisine Transsemoisienne)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ik heb het in een vorige bijdrage nog geschreven: niets verandert zo snel als wandelfolders en wandelnetten. Vandaag stappen we een deel van de Transsemoisienne, waarvan in 2008 een handig kaartje verscheen bij het NGI. Amper 2 jaar later is de route al gewijzigd, en het lijkt er meer en meer op dat de bedenkers van de route het wandeltraject uit handen gegeven hebben aan de GR-Paden, die er hun GR 16 van gemaakt hebben. Mij niet gelaten, over de GR's moet je zelden klagen. (Naast het wandeltraject is er trouwens ook nog een Transsemoisienne voor fietsers, en één voor ruiters en menners.) Tussen Jamoigne en Moyen volgen we vandaag nog het oude traject, vanaf Moyen vinden we de bekende rood-witte streepjes.

Het begint met een traject van wat bedenkelijke kwaliteit (asfalt en beton, gelukkig door een mooi stukje Gaume), maar vanaf Moyen worden alle registers opengetrokken; de tocht langs de Vierre en later langs de Semois is prachtig, over paadjes en boswegen. Aan alles merk je ook dat de herfst dichtbij is: het is koel, de eerste blaadjes zijn al gevallen, en in de soms indrukwekkende vergezichten zie je meer en meer geel en rood en bruin opduiken. De tocht is zo'n 22 km lang; de TWQ bedraagt 67 %.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 7572 6:51 7:03 +9 (2136 - 58024)

Brussel-Zuid - Marbehan 91 7:33 10:03 +3 (2003 - 61 85 1090 215)

Marbehan - Jamoigne [22/2] 10:11 10:29 stipt (ab4458)

 

Florenville - Libramont 5989 18:41 19:05 +4 (4123)

Libramont - Brussel-Noord 2141 19:13 21:18 +1 (501)

Brussel-Noord - Halle 3143 21:21 21:41 +1 (352)

 

De commentaar:

 

Als men echt op zoek is naar oorzaken waarom het treinverkeer niet zo stipt verloopt, dan is dit een vraag die zeker een antwoord verdient: waarom rijden treinen in normale omstandigheden 's morgens vroeg al met vertraging nog voor de echte ochtendspits begint? Ook vandaag zie je hoe het stilaan uit de hand loopt: IC1905 (die niet stopt in Halle) komt met een dikke 5 minuten aanzetten, en in zijn kielzog rijden de volgende treinen met een gelijkaardige vertraging: L3556 (wat meteen voor potentiële problemen zorgt op lijn 26), P7572, P7512, CR 3756 (die naar Leuven moet over lijn 36), en misschien zelfs IR3906 (wat de dienstregeling op lijn 161 in de knoei kan brengen). Dat zijn alleen maar de treinen waar ik zelf enig zicht op heb, er zijn er ongetwijfeld veel meer, want tenslotte moeten ze op één na allemaal door de NZV.

Ook P7572 heeft dus vertraging: acht minuten in Halle, in Brussel-Zuid zijn het er al negen. Het enige wapenfeit is de controle die we krijgen. Eigenlijk verwacht je dat niet meer.

Ook vandaag staat een rit met de veredelde stoptrein EC91 op het programma. Ons niet gelaten: het is eens wat anders dan M6 of Deense neuzen. Er is weer opvallend veel gereserveerd vandaag, vooral vanaf Luxemburg en Strasbourg dan. Maar tot Marbehan zullen we nooit met meer dan 5 in het Zwitserse rijtuig zitten. Voor de TBG is dat blijkbaar niet genoeg om te controleren. Als we dat gewild hadden, hadden we rustig het hele rijtuig kunnen slopen, zonder dat hij dat gemerkt had. Beschikbaarheid en waakzaamheid zijn voor sommigen vieze woorden, blijkbaar.

De rit verloopt enigszins anders dan de vorige keren. Meestal zitten we vanaf La Hulpe achter de IR aan, vandaag begint het slenteren al van voor Brussel-Schuman. (Lees enkele lijnen terug maar eens…) En vanaf Watermaal is het weer zover. Gelukkig voor ons (maar niet voor de overstappers) gaat de IR in Groenendaal opzij, zodat we deze keer maar 5 minuten vertraging hebben in Ottignies. Stilaan is men opnieuw volop aan het werk op alle werven langs de lijnen 161 en 162, en daardoor komt het dat de vertraging niet echt slinkt: Gembloux +4, Namur +4, Ciney +6 (ook even achter de L-trein aan, neem ik aan), Marloie +5, Jemelle +5, Libramont +4 en uiteindelijk Marbehan met 3 minuten vertraging. Soms lijkt die gerekte dienstregeling wat overdreven, maar als iedereen terug is uit vakantie, bewijst ze ongetwijfeld haar nut. Met 8 minuten aansluitingstijd komen we niet in de problemen, al waren we misschien beter wat verder naar voren geschoven in deze lange trein, die hier met 3 bussen een aansluiting realiseert.

Onze bus, met het onmogelijke nummer 22/2, staat ook klaar voor een korte rit naar Jamoigne, dat tot 1984 een niet zo goed gelegen station had, maar het sindsdien met de bussen van de TEC (eerst nog de NMVB) moet doen. Lijn 22/2 heeft een behoorlijke dienstregeling - we hebben zelfs geen alternatief meegebracht vandaag, want een uur later gaat er al opnieuw een bus. Hier zijn nog wat instappers onderweg, wat in deze contreien niet altijd evident is.

 

Ook Lacuisine had tot 1984 een stopplaats, die wel gunstig gelegen was, maar die de zeis van Decroo evenmin overleefde. De vervangingsbus draagt ondertussen het al even onwaarschijnlijke nummer 165ab, en van de redelijk frequente bediening van destijds, die naar aanleiding van het verdwijnen van de landelijke stopplaatsen beloofd was, blijft niets meer over. We rekenen op een bus om 18:15, maar we zijn ruimschoots op tijd om tot het station van Florenville te stappen. Dat is niet alleen goedkoper, maar het verplicht ons ook niet om meer dan een uur rond te hangen in het redelijk doodse Lacuisine.

Florenville heeft nog een echt station, met loket, waarvan de openingsuren blijkbaar recent ook gelijkgeschakeld zijn met die van andere stations. De loketbediende is van het joviale type. We zitten een klein uur in de wachtzaal, en dan begin je de functie van zo'n man als aanspreekpunt te appreciëren. Waar zou dat meisje dat haar gsm heeft laten liggen op de trein naar Virton heen moeten? (Het zou trouwens de avond van de verloren voorwerpen worden…) En die juffrouw die met stijl steil achterovervalt, als ze hoort hoeveel het gegeerde netabonnement kost? (Ooit door een hulpvaardige NMBS'er gesuggereerd als alternatief voor de B-Tourrail.) Het is trouwens extra druk, want de Walen vieren feest in Namur, en blijkbaar trekt dat veel jeugdige reizigers aan. Brute pech hebben ze wel dat ze geen weekendbiljet kunnen kopen, want dat is pas geldig vanaf 19:01. Je weet wel, dat weekendbiljet dat door de NMBS naar voren geschoven wordt als alternatief voor de kaart 50 %. Zelfs met ons slaat hij een praatje.

De trein rijdt met enkele minuten vertraging. Het kleine eersteklassecoupé is ingenomen: de TBG neemt 4 plaatsen voor zijn rekening - al zijn rommel ligt hier voor het grijpen; tweede oudere dames voelen het hun plicht ons erop te wijzen dat we in ons in eerste bevinden. Zelf hebben ze tweedeklasbiljetten, en tot hun verbazing had de chef hun daarop gewezen. Ze wisten niet eens dat er in de michelines twee klassen waren! En veel verschil is er toch niet - dat laatste kunnen we alleen maar beamen. Vandaag zit er voor ons trouwens niets anders op dan plaats te nemen op het strafbankje, en tegen die lelijke blauwe wand aan te kijken. Terwijl we er nota bene alleen zouden moeten zitten, om nog even van het Ardennenlandschap in de ondergaande zon te genieten.

In Libramont komt de IC naar Brussel op spoor 3: dat vergemakkelijkt de overstap met de L uit Bertrix, die door wijzigingen aan de dienstregeling op sommige momenten van de dag erg krap geworden is. Maar wij beschikken over 8 minuten overstaptijd, en dat is meer dan voldoende, ondanks de 4 minuten vertraging van onze trein.

Ook deze IC is wat drukker bezet dan gewoonlijk. Tussen Marloie en Namur komt een viertal luidruchtige jongeren op het platform plaatsnemen. Het is even gedaan met de rust; de maan stuurt een knipoog. Ook tussen Marloie en Ciney zitten we weer even achter een L-trein, maar vertraging veroorzaakt dat niet. De TBG stuurt tussendoor nog even een waarschuwing voor gauwdieven door de trein. Misschien heeft een dame ontdekt dat hij er met haar sjaaltje vandoor is, en heeft ze hem dat gemeld. Al zal dat zwarte sjaaltje wel het tweede verloren voorwerp van de dag zijn. De TBG tovert alleszins een verslagje uit zijn Ibis. We komen in Brussel-Noord aan met één minuutje, en kunnen zelfs nog zonder haasten de IR naar Ath nemen, niet de voorziene aansluiting, maar wel handig: 10 minuten vroeger thuis. De rit naar Halle verloopt zonder veel geschiedenis; alleen Halle binnenrijden gaat niet in één keer: de CR naar Geraardsbergen moet inderdaad erg stipt rijden om de IR naar Geraardsbergen niet te hinderen. De TBG is ondertussen opgedaagd met het derde verloren voorwerp van de avond: een groen rugzakje. Wij hebben er een lange, aangename dag op zitten. Ik stuur een knipoog terug naar de maan.

 

Foto's van de wandeling vind je hier: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/jamoigne%20-%20lacuisine/

17-09-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
10-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 september 2010 (Rettigny)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Soms, in een filosofische mijmering, denkt een mens wel eens dat hij snel oud wordt, maar de persoonlijke aftakeling is niets vergeleken met de snelheid waarmee wandelfolders door recentere exemplaren vervangen worden. Mocht ik geen hartstochtelijk geloof hebben in de goedheid van de mens, ik zou geloven dat er mercantiele drijfveren zitten achter die drang om het plaatselijke wandelnet om de zoveel jaar volledig om te werken. Neem nu de folder die we vandaag gebruiken: wandelkaart Gouvy, uit 1998, uitgegeven in samenwerking met het NGI. We willen een wandeling volgen in Rettigny, meer bepaald wandeling 18. Er is geen spoor meer van de bewegwijzering over, al hebben nieuwe bordjes van het gestandaardiseerde Happarttype hun intrede gedaan. Gelukkig hebben we alles thuis goed voorbereid, en hebben we eigenlijk zelden of nooit de plaatselijke bewegwijzering nodig.

En wat meer is: wandeling 18 mag er best zijn. Rettigny maakt zich op voor de Monumentendagen, en zo kunnen we zelfs even binnenglippen in het kleine maar gezellige kerkje, en de tocht langs heuvels en valleien van de prille Oostelijke Ourthe en bijbeekjes met voor de hand liggende namen als Ruisseau de Rettigny en Ruisseau de Brisy is charmant. Voor de tweede maal dit jaar komen we ook langs de Moulin de Bistain; het terras is spijtig genoeg gesloten. Misschien stappen we wat veel over verharde (wel rustige wegen), maar enkele rotspartijen - die we gelukkig niet moeten beklimmen - kruiden het geheel tot een bijzonder appetijtelijk geheel. Zo een 12 km lang is onze tocht, een aangename aanlooproute van Cherain naar Rettigny inbegrepen. De TWQ bedraagt 42 %.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3105 7:19 7:30 stipt (422)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 506 7:57 9:00 stipt (1352 - 11802)

Liège-Guillemins - Gouvy 113 9:18 10:33 stipt (3010 - 11701)

Gouvy - Cherain [163c] 10:44 10:54 +2 (ab4556)

 

Cherain - Gouvy [163c] 16:04 16:15 +1 (ab6081-20)

Gouvy - Liège-Guillemins 116 16:26 17:42 +9 (3008 - 11703)

Liège-Guillemins - Brussel-Noord 540 18:00 18:54 stipt (1352 - 11802)

Brussel-Noord - Halle 3689 19:02 19:29 +1 (762)

 

De commentaar:

Zoals meestal slagen we erin een vroegere trein te nemen. Dat levert vandaag een mooie anekdote op. Lees maar: de trein rijdt stipt en in Ruisbroek al begint de TBG met de aankondiging van de stops in de Brusselse stations. Maar daar blijft het niet bij: we krijgen ook nog de mededeling te horen dat de dame die al verscheidene keren klacht ingediend heeft omdat er nooit controle is tussen Halle en Brussel, zich bij aankomst in Brussel-Zuid bij hem mag melden; hij zal daar met veel plezier haar biljet knippen. Ik vind dat dit getuigt van een denigrerende grofheid, want in feite heeft de dame gelijk. Deze TBG geniet ongetwijfeld syndicale bescherming: in gelijk wel privé-bedrijf zou hij "het kunnen gaan uitleggen". Hoewel, syndicale bescherming? Past dit niet schitterend in de politiek van de persoonlijke assistentietoeslag? Voor je het weet moet je ook betalen om je biljet te laten knippen, tenzij je zelf de nodige stappen (letterlijk) onderneemt om dit te laten gebeuren.

Heeft de dame gelijk? Tussen Halle en Brussel (en tussen Vilvoorde en Brussel, en Braine-l'Alleud en Brussel) wordt er duidelijk minder gecontroleerd dan op andere plaatsen. Daar is een eenvoudige verklaring voor: meestal is die controle al gebeurd, maar het creëert wel vrijhandelszones, die door bepaalde gebruikers met kwade bedoelingen ongetwijfeld misbruikt worden. Zeker in de directe treinen wordt er bijna nooit meer gecontroleerd tussen Halle en Brussel. Soms stappen we onder de neus van de TBG in, in eerste klasse, met de rugzakken op de rug en de wandelbottines aan de voeten. We zijn niet meteen een typisch eersteklasseduo, en toch krijgen we zelden controle. Niet normaal toch, tenzij alle TBG's mijn blog lezen, natuurlijk…

Maar kom, de rit verloopt stipt. Met een stroompanne in Leuven waren we met een bang hartje vertrokken, maar in het eerste schuifje van onze uitstap heeft die alvast voor geen problemen gezorgd. Echt vlot loopt de spits anders niet: het is er duidelijk een van de soort waarbij je geluk moet hebben: veel treinen rijden zo goed als normaal, bijna evenveel rijden met stevige vertragingen.

Voor ons is het dus vooral zaak om zonder kleerscheuren voorbij Leuven te geraken, en dan verderop in Liège en Gouvy. En ja hoor, de 506 doet het vandaag uitstekend. We rijden Brussel-Noord buiten met nauwelijks 3 minuten vertraging (één per Brussels station - het zou slechter kunnen), en we komen stipt aan in Liège. In Leuven zijn de problemen ondertussen opgelost. Ik heb de indruk dat er alleen nog wat meer goederentreinen staan op plaatsen waar die anders gewoon doorrijden.

Op naar het derde schuifje: nog maar eens een reis langs de schitterende Amblèvelijn. De trein is een toonbeeld van stiptheid. Hij rijdt vandaag maar tot Clervaux, waar overgestapt moet worden in een bus. De Belgen leveren de trein stipt aan de Luxemburgers, maar of de Luxemburgers de Belgen ook stipt naar Luxemburg brengen is hoogst twijfelachtig.

De trein bestaat nu uit een homogeen stel I10-rijtuigen: dan is de trein altijd een beetje reizen. Eén van de wc's is afgesloten - ik vermoed dat die kleine afdeling ingericht is voor de TBG. We kunnen voor hem alleen maar hopen dat ze wat meer gedaan hebben dan een stickertje kleven.

 

In Gouvy is er sinds juni niets veranderd: de bus van lijn 163c   staat nog altijd aan de verkeerde kant van het busperron, omdat wagens een normale bediening van de halte verhinderen. Een jong stel moet naar Petit-Mormont. Ze weten dat ze ergens moeten overstappen aan Les Chéras, maar willen wat meer uitleg. De chauffeur roept zowaar zijn chef op (in Houffalize); het nieuws is minder goed dan de jongen en het meisje verwacht hadden: bijna 3 uur wachten op een bus van lijn 15/2. Ik vraag me af of een reisweg langs La Roche niet meer aangewezen was geweest, al is de dienstregeling   van lijn 15/2 in wezen beperkt tot 2 ritten in élke richting. Dat de chauffeur niet zonder tussenkomst van zijn chef kan antwoorden is te verklaren: hij zal wel van stelplaats Houffalize zijn, en ik denk dat de meeste ritten van lijn 15/2 gewoon in het verlengde liggen van de 15, en dus bediend worden door chauffeurs van Marloie. Maar het doet goed om te zien dat de chauffeur zich de moeite getroost om de beste oplossing te zoeken, ook al is die dan nog van belabberd niveau.

We vertrekken dus met wat vertraging, maar in Cherain is daar nog nauwelijks iets van over. Cherain, en niet Rettigny,  want dat laatste dorp heeft alleen een schoolbediening. Cherain komt er nog vrij goed uit, met lijn 163c en de "express" van lijn 89. Cherain is trouwens een van die dorpen die het altijd met een bus heeft moeten stellen.

 

Voor de terugkeer zouden we eventueel wel een bus kunnen nemen in Rettigny, maar de verbinding is zo al complex genoeg. We stappen dus opnieuw naar Cherain, langs dezelfde weg, die trouwens in het geheel van de wandeling niet misstaat. We moeten een boomloze heuvelrug over, met uitzicht op Rettigny én Cherain.

 

We rekenen er eigenlijk al lang niet meer op dat we in zo'n Ardens dorp na een wandeling ook nog aan de welverdiende lafenis kunnen geraken, maar vandaag hebben we geluk. In de bar van Les Écoliers (www.lesecoliers.be) wordt niet alleen lekkere Chouffe geschonken, de Vlaamse uitbater is ook nog bereid tot een aangenaam gesprek over het project dat deze vroegere school in een fris ogend hotel heeft omgetoverd. Als je eens in de buurt bent…

 

Met 5 minuten vertraging komt de bus aanrijden. Het gaat behoorlijk snel naar Gouvy: uiteindelijk blijft er maar een luttele minuut vertraging meer over. De bus is wel een verrassing: het is ab6081-20, die eerder ingezet werd op het pronkstuk van de Ardense lijnen, de 1011 van Liège naar Athus. De bus mag dan wel wat ouder zijn, het comfort is nog altijd uitstekend. Maar het wordt geen lange rit vandaag.

 

IR 116 komt ook uit Clervaux, en rijdt stipt. De 3008 speelt letterlijk met de 3 I10'en die deze trein lang is. Het is vrijdagavond en er zijn behoorlijk wat instappers in de tussenstations. Om de zoveel jaren steken geruchten over een mogelijke sluiting weer de kop op. Dat zou een moordpoging zijn op het openbaar vervoer in een erg ruime regio. Deze lijn bedient nl. niet alleen weliswaar kleine centra als Aywaille, Trois-Ponts en Vielsalm, ze is ook onmisbaar voor het aansluitende busvervoer.

De rit verloopt stipt tot Rivage. Daar is het even wachten voor we het station kunnen binnenrijden. Snel wordt duidelijk wat er schort: we zitten achter de 5587 in vertraging aan. Stilaan worden we het gewend: met een directe trein achter een stoptrein aansukkelen, van geel sein naar geel sein, en dan plots zelfs even helemaal stilvallen. Het bilan luidt: +9 bij aankomst in Liège-Guillemins. Gelukkig brengt dat de aansluiting (onze aansluiting, want er zijn er ook andere) niet in gevaar.

Ook de TB van de 540 heeft er zin in: we komen moeiteloos 5 minuten te vroeg in Leuven aan. We zitten in het rijtuig van vanmorgen. De vraag waarom al die reizigers per se naar de eerste drie tweedeklasrijtuigen willen doorschuiven, terwijl er achteraan de trein letterlijk honderden vrije zitplaatsen zijn, zal wel altijd onbeantwoord blijven.

Rest ons nog een ritje met de stoptrein tot Halle. IC1940 heeft wat vertraging en daardoor is het even aanschuiven bij de Y. Ruisbroek, maar zelfs dan is de dienstregeling ruim genoeg om tegen een rustig gangetje naar Halle te sporen. Je kunt het trouwens zo rustig doen, dat je uiteindelijk toch nog met een minuut vertraging in Halle aankomt… En…we werden wel degelijk gecontroleerd tussen Brussel en Halle.

 

10-09-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
06-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 september 2010 (Zomergem - Lembeke)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Stilaan werd het tijd om de volgende Hacowa te verkennen, en dat doen we dan ook vandaag: doel is het Meetjesland. We stapten in totaal 28 km om er uiteindelijk 16 over te houden en dat maakt duidelijk dat een en ander niet van een leien dakje liep. Daarvoor liepen er net iets te veel veldwegen dood, hadden de boeren net iets te driftig wegen afgesloten, en zelfs de NMBS had bij de modernisering van lijn 58 voor een verschraling van het aanbod aan trage wegen gezorgd door het afsluiten van overwegen. Daardoor waren zelfs de anders zo betrouwbare stafkaarten op 1:10.000 vaak onvolledig of onnauwkeurig. Maar kom, het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf, met als ankerpunten het bedreigde Kanaal van Schipdonk, het domein Het Leen, de Lembeekse bossen en een prachtige voetweg langs het Vaardeke die ons naar Lembeke Dorp bracht.Alles bij elkaar scoort de wandeling met een TWQ van 66 % zelfs behoorlijk hoog!

 De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3757 7:58 8:16 stipt (692)

Brussel-Zuid - Gent-Sint-Pieters 1529 8:32 9:02 stipt (2745 - 61015)

Gent-Sint-Pieters - Zomergem [65] 9:17 9:57 +4 (ab4622)


Lembeke - Eeklo [96] 17:17 17:27 stipt (ab2201-46)

Eeklo - Gent-Sint-Pieters 787 17:41 18:19 +1 (4151)

Gent-Sint-Pieters - Brussel-Zuid 517 18:24 18:55 +3 (13xx - 11833)

Brussel-Zuid - Halle 3740 19:04 19:13 +3 (448)

De commentaar:

Zomergem is op weekdagen vlot bereikbaar, en veel reserve moeten we dus niet inbouwen: als het fout loopt, is er snel een alternatief. We mikken dan ook op de IR van 8:09, maar het wordt weer een vroegere trein: de CR naar Leuven van 7:58. Die rijdt de hele weg stipt, zonder dat hij eigenlijk ook maar even snelheid haalt. Stel 692 rijdt aan kop van 3 klassieke stelletjes.

In Brussel-Zuid is snel duidelijk dat het spitsuur vrij behoorlijk loopt; alleen als je ook bij de aankomsten kijkt, merk je dat een flink aantal P-treinen toch met vertraging in Brussel-Zuid zal aanspoelen. De IC naar Knokke en Blankenberge rijdt zo goed als stipt. We komen zelfs nog te vroeg in Gent-Sint-Pieters aan. De TBG is tevreden: ik hoor hem zeggen dat hij 28 reizigers in regel gesteld heeft!

Thuis heb ik het plannetje met de nieuwe perronindeling in Gent afgedrukt, en dat bespaart ons veel zoekwerk. De bus van lijn 65 (een gelede Van Hool) komt precies op tijd aanrijden. Het gaat niet echt vlot in Gent, en dat resulteert in 4 minuten vertraging bij aankomst in Zomergem. Onderweg passeren we de stelplaats van Zomergem, enfin, dat veronderstel ik: bij het begin van de Dreef staan 2 bussen gestald. Eigenaardig hoe weinig ik eigenlijk van deze regio ken.

Voor de terugrit hebben we eigenlijk geen vast plan; we stappen veel meer dan voorzien of verwacht, maar zo blijven we weg uit de drukste momenten met veel scholieren. In Lembeke is de bus  wat te vroeg, in Eeklo rijdt hij al 5 minuten te vroeg. Ons maakt het niet veel uit. De bus komt niet echt aan het station: als je dat niet weet rijd je er nog verder van weg, richting Markt, en als het dan echt op enkele minuten aankomt, kan het fout lopen. Eigenaardig genoeg staat de halte Station wel in de dienstregelingen vermeld.

Ik moet nog biljetten kopen, en vraag uitdrukkelijk 2 biljetten halve prijs met code 088. Dat is de fameuze kaart 50 %, die binnenkort volledig tot het verleden zal behoren, tenzij de NMBS in een vlaag van helderheid toch beslist om dat kleinood waarmee iedere gebruiker best tevreden is, toch nog in stand te houden. Zoveel tevreden gebruikers hebben ze nu ook alweer niet, dat ze deze groep ook nog eens tegen de haren moeten instrijken. In Duitsland loopt er net nu een promotiecampagne voor hun BahnCard.

De loketbediende zegt dat we deze kaart binnenkort niet meer zullen kunnen hernieuwen. Aan zijn intonatie merk je dat hij het net zo min begrijpt als wij. Ik ga er even op in: de NMBS beweert dat er voldoende alternatieven zijn, opper ik en ik vraag meteen wat hij als alternatief kan voorstellen voor deze reis. Hij kent er geen, alhoewel de Railpass eventueel vanuit Eeklo al in aanmerking zou komen, nog niet helemaal, maar kom. Hij haalt een argument aan dat de NMBS net ook voor de halveprijskaart gebruikt: Railpass is een stevige investering, en je weet nooit of je hem op krijgt. Dat geldt trouwens voor alle passen. De veralgemening van een kaart 50 %, eventueel nog wat goedkoper voor jongeren en senioren, zou de zaak meteen sterk vereenvoudigen. Wat ze in Duitsland, Nederland, Zwitserland… wel weten, dus.

Twee mw 41 staan al te rochelen, en het valt op dat ook voor deze rit de TB zowat de hele weg erg voorzichtig moet rijden om niet uit te lopen op zijn dienstregeling. Binnenrijden van Gent-Dampoort zorgt echter voor 2 minuten vertraging, zodat het vanaf hier dan toch wat sneller mag en moet. In Evergem vraag ik aan een puber of hij de deuren achter zich wil sluiten, en hij antwoordt botweg: "Nee!" Ik heb echt zin om hem een pak rammel te geven, maar dan sta ik morgen in de krant als agressieve reiziger die zich vergrepen heeft aan een onschuldig jongetje van 14.

De aansluiting met de IC is door de kleine vertraging wat krapper geworden, maar we hoeven ons toch niet echt te haasten. Zelfs op deze septembermaandag zit deze trein vol dagjesmensen, die van de kust nu naar huis terugkeren. Omdat de IR uit De Panne wat vertraging heeft, kunnen we ook niet stipt vertrekken, en omdat we dan toch bezig zijn, mag ook de L-trein naar Mechelen nog voor ons vertrekken. Die moet onze reisweg namelijk kruisen van spoor 11 naar lijn 50. Resultaat is 5 minuten vertraging, en daar blijven nog 3 minuten van over in Brussel-Zuid.

De IR naar Quévy is zowaar op tijd, maar het gaat nergens op topsnelheid tot Halle, dat we 3 minuten later dan voorzien bereiken. Wat er in de weg zat, is me niet duidelijk.

Eigenlijk deden onze treinen het dus niet zo slecht vandaag. Maar die kleine vertragingen maken duidelijk dat het niet echt vlot loopt. Altijd is er wel ergens een trein die de andere hindert, een kruising die een hapering veroorzaakt, en dat al lang niet meer alleen in de spits. Ik begrijp dan ook niet dat die roep om meer treinen niet te stoppen valt: het lukt al niet meer met het huidige aanbod, wat moet dat worden als nog meer (trage) CR's over de nochtans uitgebreide infrastructuur geloodst moeten worden?

 Foto's van de wandeling vind je op: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/zomergem%20-%20lembeke%20hacowa%20102/

 

 

06-09-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
02-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 september 2010 (La Roche - Sprimont)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het staat buiten kijf dat de GR-Paden de referentie zijn als het om langeafstandswandelen gaat (en dat niet alleen in België), maar er bestaan ook andere paden in lijn. Eén ervan is de Transardense Route (of La Transardennaise), die La Roche met Bouillon verbindt. Impliciet erkennen ze het meesterschap van de GR-paden, want ze gebruiken een analoog systeem van bewegwijzeren, zij het met geel-wit i.p.v. rood-wit, en vaak wordt ook de loop van een bestaand GR-Pad over langere afstand gevolgd. Vandaag stappen we van La Roche naar Sprimont, met een in 2009  bij Roularta verschenen Nederlandstalige gids, goed voor 22 km echt wandelplezier, door bossen en langs weiden, in een onvervalst Ardennenlandschap, en voor 66 % van de tijd over Trage Wegen. Spijtig genoeg staan in het boekje geen kaartjes, al zijn ze wel verkrijgbaar bij de plaatselijke S.I.

 
Het begint met een flinke klim uit La Roche (kan het anders?), en daarna volgen we een golvend tracé langs onooglijke dorpen als Hives, Cens en Wyompont, en het schitterende Roumont. Sprimont is zelf niet meer dan een straat groot, en we mogen van geluk spreken dat hier nog openbaar vervoer beschikbaar is, want zelfs de halte Centre staat voor niet meer dan enkele huizen aan een hoofdweg.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 7572 6:51 7:03 stipt (2102 - 51032)

Brussel-Zuid - Marloie 91 7:33 9:14 +7 (2003 - 61 85 1090 220)

Marloie - La Roche [15] 9:23 9:52 stipt (ab4172)

La Roche - La Roche [13] 9:55 9:57 +3 (ab4172)

 

Sprimont - Marloie [1] 16:46 17:35 +3 (ab4154)

Marloie - Brussel-Noord 2139 17:44 19:18 stipt (523)

Brussel-Noord - Halle 3141 19:20 19:41 +16 (403)

 

De commentaar:

We zijn eigenlijk voor de P-trein van 6:55 gekomen, maar gewoontegetrouw zijn we goed op tijd, en dus wordt het zijn voorganger uit Geraardsbergen. Die slaagt er zowaar in om een kleine 3 minuten vertraging weg te rijden, zodat we uiteindelijk nog stipt in Brussel-Zuid aankomen. Het blijven mijn favoriete treinen: P-treinen met M4, goed materieel, rustig publiek, meestal voldoende plaats…

In Brussel-Zuid nemen we IC2107, beter gekend als IC91 - de Vauban. Stilaan wordt het duidelijk dat de problemen na een kabeldiefstal in Schaarbeek erger worden. Voor ons zal het zaak worden om door de NZV te geraken zonder al te veel averij op te lopen. Al zie ik IR3906 al met 10 minuten vertraging Brussel-Zuid binnenrijden, en dat voorspelt weinig goeds. In Brussel-Centraal hebben we 4 minuten, ondanks een stipt vertrek in Brussel-Zuid, in Brussel-Noord kan ik al 6 minuten optekenen. En verder: Schuman + 9, Brussel-Luxemburg + 7. Het gaat vlot tot net voor La Hulpe, en vanaf daar rijden we als een soort omnibus, zonder dat we echt in de tussenstations stoppen: het zal inderdaad wel de 3906 zijn die ons voorafgaat. In Ottignies vertrekken we met 13 minuten vertraging, en dat is genoeg om de aansluiting met de bus in Marloie in het gedrang te brengen (al hebben we daar nog wel een alternatief via Melreux). Het is het klassieke verhaal van lijn 161 tijdens de ochtendspits. En je mag het klassiek noemen omdat het zich ook 40-50 jaar geleden al voordeed, al was er een langere periode tussenin dat het beter ging. Maar zelfs met dit lange gesleepte stel, en de frequente vertragingszones onderweg, slaagt de TB er met zijn 20'er in om de vertraging geleidelijk te doen inkrimpen: Gembloux +11, Namur +10, Ciney +7 en die 7 minuten hadden we ook nog in Marloie. Volle 2 minuten op overschot, de bushalte ligt een trap ver van het perron.

Toch wel tot mijn verbazing geeft Aribus geen wachttijd op. Wij halen dan wel met de vingers in onze neusgaten de aansluiting met de bus die krek op tijd komt aanrijden, maar wie de situatie weinig kent, vooraan in de trein zit en wat minder goed te been is, kan zijn aansluiting vast vergeten. Ik maak me trouwens ook de bedenking dat de bussen nog aansluiting geven op de treinen, maar dat er nog nauwelijks treinen zijn die op aansluiting wachten. Vreemd wereldje, dat openbaar vervoer…

De bus vertrekt dus op tijd en het wordt een stipte rit met lijn 15 tot La Roche. Daar wordt die 15 een 13, en die laatste brengt ons bij de halte Quai de l'Ourthe, vlak bij de Place du Bronze, waar de geel-witte bewegwijzering begint.

 

Voor de terugrit hebben we op schooldagen gelukkig een rit van Bastogne naar Marloie. Tijdens de vakantie hadden we alleen een verbinding via Bastogne. We krijgen te maken met een fenomeen dat voor ons redelijk nieuw is: ab4154 komt aangereden, en die bus zit behoorlijk vol. Alle zitjes zijn mooi ingenomen, en een 15-tal jongeren staat zelfs recht. Het is jaren geleden dat wij nog eens recht hebben moeten staan in deze regionen, en dat blijft zo tot Champlon. Wat me opvalt is dat vele scholieren (zo niet allemaal) de chauffeur bij het uitstappen groeten. Als er iets is dat je de tak Luxembourg van de TEC kunt verwijten, dan is het wel dat ze er zelden in slagen een realistische dienstregeling op te stellen. In Sprimont rijdt onze bus al met 6 minuten vertraging, en die groeit tot 13 minuten, dat alleen met uitstappende en snelle klanten! Groot is dan ook onze verbazing als die vertraging plots als sneeuw voor de zon begint weg te smelten: in Marloie bedraagt ze nog 3 minuten! Niet dat het vandaag zo erg geweest zou zijn als we onze aansluiting gemist hadden, want een klein half uur later was er al opnieuw een trein naar Brussel: IC 90 stopt namelijk tijdelijk in Jemelle en Marloie (zonder extra rittijd) om tijdens de werken in Jemelle het wegvallen van een L-trein op te vangen.

Alhoewel de tv's geen vertraging noteren voor de 2139 vertrekken we toch met 7 minuten. In Ottignies zijn het er nog altijd 6, maar Brussel-Noord halen we uiteindelijk stipt: de zegen van brede dienstregelingen, die zowel vanmorgen als vanavond hun nut bewezen hebben, en dat meer wel doen dan niet. Over de rit valt voor de rest weinig te zeggen: geen groepen meer - 't is weer voorbij, die mooie zomer - geen Walibi's, en dus een rustige rit zonder meer.

In Brussel-Noord is het weer van dattum: de IR 3141 rijdt met vertraging (is dit nog de nasleep van de kabeldiefstal?), en we vertrekken met 10 minuten vertraging. IR 3940 (die we normaal hadden moeten nemen) meldt zich trouwens al, maar ik ben er vrij gerust in dat de IR naar Kortrijk/Geraardsbergen voor zal gaan. Niet dus. In Brussel-Zuid kunnen we zien hoe de IR naar Binche stipt vertrekt, terwijl wij opgehouden worden. Eindscore in Halle: +16. Het verbaast me minder en minder dat zo veel treinen met grote vertraging rijden, want blijkbaar geeft men de voorkeur aan één stipte trein en één met veel vertraging, boven 2 treinen met kleinere vertragingen. De toekomst van de NMBS-criticasters ziet er met de dag rooskleuriger uit.

02-09-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
25-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 augustus 2010 (Roetgen)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

Uit het "Wandelboek Hoge Venen" van Julien van Remoortere, meer bepaald de uitgave uit 1993, hebben we vandaag de 2de wandeling gekozen: Fringshaus, het veengebied Vussheck. En toegegeven: misschien is dat boekje net te oud om nog bruikbaar te zijn. De paadjes waarover de auteur het heeft zijn vaak onzichtbaar, en daardoor werd het over enige afstand wat hij zelf noemt een bepaald avontuurlijk stuk weg. De wandeling is nog geen 7 km lang, en gezien de aard ervan is dat misschien ook wel genoeg. Halfweg wordt het dan weer wel een doodgewone boswandeling over goede wegen. De TWQ bedraagt 48 % en dat relatief lage cijfer valt te verklaren door een aanloopstrook langs een drukke weg en enkele verharde boswegen. We zijn nooit echte Hogevenenliefhebbers geweest, en ik vrees dat we dat ook na vandaag niet zullen geworden zijn.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 3705 6:47 6:56 +8 (2718 - 61042)

Brussel-Zuid - Aachen Hbf 11 7:25 8:36 +50 (DB 4601)

Aachen - Fringshaus [SB63] 10:24 11:01 +8

 

Fringshaus - Aachen [SB63] 13:49 14:26 +1

Aachen Hbf - Liège-Guillemins 5035 14:30 15:24 stipt (256)

Liège-Guillemins - Brussel-Noord 486 15:41 16:27 +2 (1312 - 11829)

Brussel-Noord - Halle 3937 16:32 16:51 +3 (820)

 

De commentaar:

 

Het moest vandaag onze maidentrip worden met de ICE, en door de tunnel van Soumagne. Want eigenaardig genoeg loopt onze wandeling zo goed als volledig over Belgisch grondgebied, maar het beginpunt is alleen te bereiken via Duitsland. En het is vandaag voor ons vandaag wandeling 1302 en zoals je weet inspireert dat getal menig Vlaming tot agressiviteit: even Duitsland binnenvallen, dus, al trekken we ons gewoontegetrouw snel terug.

 

Eigenlijk dachten we met P7572 van 6:51 over genoeg reserve te beschikken voor de overstap, maar we zijn vroeg genoeg om IR 3705 te nemen, die met vertraging rijdt. Het spitsuur is nog niet eens echt begonnen, of het hele raderwerk begint al stil te vallen. Eerst moet een goederentrein met 2 26'en ervoor en een zware last staal erachter door. Op lijn 94 lijkt het dan weer de IC naar Schaarbeek te zijn die met vertraging rijdt, en in diens zog rijdt een L-trein voor lijn 26, ook met vertraging. Heus een frisse start vanmorgen, en niet alleen omdat de zomer vordert en de koude ochtenden ons de wacht aanzeggen.

De IR vertrekt met 6 minuten vertraging in Halle en komt in Brussel-Zuid aan met 8 minuten. Op de tv-schermen is er stilaan te weinig plaats door het grote aantal vertragingen. (Vanavond zullen we trouwens hetzelfde merken…) Al die treinen in vertraging zorgen er immers voor dat er voor treinen die vertrekkensklaar zijn geen plaats meer is onderaan de schermen. Blijkt dat er een defecte trein staat tussen Brussel-Centraal en Brussel-Noord.

De ICE staat zonder vertraging aangekondigd voor spoor 5A. Op spoor 5B staat de TGV voor Bordeaux-Saint-Jean al klaar. Dat betekent dus dat deze ICE niet in Vorst overnacht, maar in Schaarbeek. Eigenaardig genoeg staat de trein nog niet binnen. Het wordt stilaan duidelijk wat die defecte trein is. Het duurt tot na het vertrekuur voor we enige informatie krijgen: de trein vertrekt uitzonderlijk uit Brussel-Noord en we moeten de P-trein 7801 nemen van 7:42 tot Brussel-Noord (ja, ja, zo laat is het al!). De aankondigingen gebeuren alleen in het Nederlands en het Frans. Dat wordt bijzonder handig voor al die buitenlandse reizigers; eerst wordt die P-trein aangekondigd op spoor 6 (hetzelfde perron als de ICE), maar even later wordt dat spoor 4. De massa verplaatst zich, sommigen louter op intuïtie, want ook voor deze mededeling kan er geen woordje Engels of Duits af. Ik ontferm me over een Chinees of Japans koppel, dat stilaan wanhopig staat te staren en maar geen ai-sie-ie ileven ziet opdagen.

De P-trein is opvallend weinig beklant, en dus is er plaats zat voor de reizigers en de personeelsleden van de ICE. De vertraging van de P-trein zal uiteindelijk oplopen tot 15 minuten in Brussel-Noord, maar ondertussen maken we ons al geen zorgen meer. De ICE staat nl. tussen Kapellekerk en Zuid stil. Dat is blijkbaar de plaats waar hij in nood is geraakt. Waarom hij niet naar Brussel-Zuid komt en terug moet rijden naar Brussel-Noord is me niet duidelijk: zou het kunnen dat er problemen zijn in de stuurpost kant Vorst? In Brussel-Noord horen we dat men ook nog een tweede P-trein als alternatief voor de ICE heeft geënterd.

Enfin, uiteindelijk komt de ICE er toch aanrijden. Het verdict zal luiden: +46 bij vertrek in Brussel-Noord, +50 bij aankomst in Aachen. Dat alle reizigers gratis koffie krijgen om het leed van de aanzienlijke vertraging enigszins te verlichten, zal ons een magere troost zijn: die zouden we in eerste klasse sowieso gekregen hebben.

Blijkbaar is er niet alleen een technisch defect geweest: rijtuig 37 lijkt wel het toneel geweest te zijn van een wild drinkgelag. Tussen 2 zitjes staan zelfs 3 halfvolle glazen rode wijn. Dat die in Liège-Guillemins nog altijd niet gekanteld zijn pleit voor het knappe rijgedrag van stel 4601, maar niet voor de ijver van het Duitse personeel: het zal tot voorbij Liège duren voor de meeste rommel is opgeruimd. Kranten en ander inpakpapier zijn gratis voorhanden. (Voor alle duidelijkheid: het zou me verbazen mocht het treinpersoneel moeten instaan voor het opruimen van de trein. Dat ze het toch doen, pleit dus eerder in hun voordeel.)

Maar het was ons te doen om de ICE, en dat is een fijne trein: comfort zoals we het al lang niet meer verwachten, keurige controle (al kent de arme man waarschijnlijk alleen maar Duits), en zoals gezegd: rustig rijgedrag. De tunnel van Soumagne is natuurlijk - zoals alle tunnels - een ramp voor wie van landschappen houdt: het Land van Herve ben je voorbij voor je het goed merkt. De gewonnen tijd is echter zo aanzienlijk dat je je enigszins kunt verzoenen met de mollenrit.

 

Maar tijdswinst is natuurlijk een relatief begrip als je met 50 minuten vertraging rijdt. Dat is meer dan voldoende om de aansluitende bus te zien vertrekken. Gelukkig rijdt SB 63 (de National-Park Linie) elk uur. We hebben ruimschoots de tijd om een biljet Aachen - Hergenrath te kopen, en een 4Fahrten-Ticket voor de bus. In Aachen staan evenveel ticketautomaten als in alle Brusselse stations samen, en ik slaag er inderdaad in om een biljet naar Hergenrath te vinden, maar dan alleen heen-en-terug en in tweede klasse. Dat laatste is op zich niet zo erg - vanaf Hergenrath zullen we onze RailPass gebruiken -, maar ik zie het toch liever anders. Naar de loketten dus maar, maar ik word al eerder aangesproken door een charmante DB-bediende die me wegwijs maakt aan de automaat: blijkt dat een AIXpress-ticket de enige optie is, en dat is altijd heen en terug en tweede klasse. Zowel mijn Visakaart als mijn bankkaart blijken onleesbaar te zijn, en ik moet dus maar wat munten bovenhalen om de toch wel hoge som van €9.40 te betalen voor een onnozele grensoverschrijding van een zestal km.

De bus die ons naar Roetgen Fringshaus brengt is een gelede Mercedes van DB. De 50 zitplaatsen zijn allemaal ingenomen, behalve 2 die 2 oudere dames voor (nee, niet met) hun trekkarretje hebben ingenomen. We schuiven het spul gedecideerd opzij, en zo zullen we toch kunnen zitten. In Roetgen loopt de bus zo goed als leeg: blijkbaar is Roetgen Post een overstappunt, o.a. naar Monschau. We rijden ook langs het oude Belgische station van Roetgen, dat er nog net uitziet als 30 jaar geleden, toen we hier met GTF langsreden.

 

Voor de terugrit zitten we in een stokoude Setra, met dito chauffeur. Nu ja, niet echt stok, maar al lang niet meer piep. Als hij op tijd blijft rijden, kunnen we nog net de voorziene IR naar Liège nemen, en aldus de in de ochtend opgelopen vertraging goedmaken. De aansluiting missen zou trouwens 2 uur extra verlies betekenen, want die IR rijdt nog altijd volgens een onzalige 2-uurdienst. De hele rit verloopt vrij aardig, maar toch met zowat voortdurend 2 à 3 minuten vertraging. Gelukkig zit er op het eind wat reserve in de dienstregeling. We hebben 3 minuten om het hele station te doorkruisen, want de IR vertrekt van spoor 9, het verste perron. Veel scheelt het niet, maar we halen de trein nog net. Oef!

 

Ik heb zelfs nog de tijd om aan de TBG te vragen of we nu al in eerste mogen zitten, vermits we dat vanaf Hergenrath toch kunnen doen met onze RailPass. Dat is geen probleem. Er zit wel een bijzonder atypisch publiek in eerste vandaag: een Brits fietsend echtpaar, twee Franstalige snaken met veel rugzakken, een Roma-achtige moeder met dochter, en een toren bagage op het platform (de bagage) en een oudere dame waar we dan maar naast gaan zitten. Ze vraagt ons meteen welke taal we spreken: ze spreekt jammer genoeg ook Nederlands, en ze is van plan om dat tot in Liège vol te houden: weduwe van een beroepsmilitair, slecht ziend, op weg naar Aalst, drietalig. Ze stelt evenveel vragen over onze achtergrond.

Ik reken er eigenlijk op dat we na de controle een rustiger plekje kunnen innemen, maar de TBG is blijkbaar ruimdenkend: niemand wordt naar tweede gestuurd. Als die allemaal eersteklasbiljetten hebben, dan is deze trein modern.

Niet dus! Anders dan de ICE is hij wel proper, maar schriller kan het contrast niet zijn. Hij rijdt wel stipt, tot Liège, met een bezettingsgraad die in eerste minstens het dubbele van in tweede bedraagt. In Liège help ik het besje nog van de trein, en ze verzekert ons dat iemand van de NMBS haar daar komt oppikken om haar naar de volgende trein te brengen.

 

Sinds maandag rijden de IC's Brussel-Maastricht opnieuw, en dat scheelt voor ons wel wat in aansluitingstijd. De trein bestaat uit 12 rijtuigen I11, maar alleen de eerste zes zijn toegankelijk. De meeste reizigers van daarnet staan nu ook op het perron te wachten. Als ze nu opnieuw in eerste gaan zitten, dan zullen ze wel in regel zijn. Anders verdient de TBG van IR 5035 een flinke blaam. Ik wil nog aannemen dat het vrouwtje (niet de TBG) in Aachen door stationspersoneel in de trein geholpen is, en dat ze haar in eerste hebben laten plaatsnemen, maar de andere gevallen zijn wraakroepend. Zoals verwacht duikt niemand nog op in het enige geopende eersteklasrijtuig, dat zo'n twintig reizigers herbergt. Opvallend hoe de reizigersaantallen voor deze aangename verbinding in stijgende lijn gaan.

 

De trein rijdt met een kleine vertraging, maar toch halen we moeiteloos de aansluiting van 5 minuten met de IR naar Binche. Dat zou eigenlijk een stel M6 moeten zijn, maar in de plaats daarvan komen 2 gemoderniseerde stellen en een vierledig stel aan rijden. Dat is het gevolg van een ongelooflijke raid op 4 treinen in La Louvière-Sud, tijdens het voorbije weekend. Het lijkt op een goed opgezette wraakactie: tientallen gesneuvelde ramen, leeggespoten brandblussers. Vast staat dat vele tientallen reizigers in de komende weken hier het slachtoffer van zullen zijn, want zoveel schade herstel je niet in enkele dagen, laat staan dat je voldoende reservematerieel vindt om de beschadigde treinen te vervangen. Maar de laatste rit van vandaag verloopt voorspoedig: we bereiken Halle met een verwaarloosbare vertraging. Toegegeven, vandaag was de wandeling meer dan anders het excuus voor een wat andere trein- en busuitstap. We zullen alleszins met gemengde gevoelens op onze eerste ICE-trip terugkijken.

 

25-08-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
21-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 augustus 2010 Rochefort - Wellin GR 577
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Als je kiest voor een GR zit je meestal wel goed, maar als je kiest voor GR 577 (Tour de la Famenne) zit je eigenlijk altijd goed. Vandaag stappen we van Rochefort naar Wellin (20 km), en het is een tocht om vingers en duimen van af te likken. Af en toe een stevige kuitenbijter, voortdurende afwisseling tussen bos en weide, en dat veelal over schitterende bospaadjes en bospaden, onverharde veldwegen en meer van dat leuks, en net voor halfweg Han-sur-Lesse als rustpunt. De TWQ bedraagt 71 %, maar belangrijker dan dat is de kwaliteit van de gevolgde onverharde wegen.
In Han heeft men het tracé licht gewijzigd: het loopt nu in de richting van de uitgang van de grot, zodat de Lesse een tijdje gevolgd kan worden na zijn ondergronds avontuur, en wat misschien nog belangrijker is voor de TTB-liefhebber: nu ook langs de stelplaats van de gezellige trammetjes die hier nog altijd de dienst uit maken. Ik heb trouwens de pech van mijn leven, want ik zie in de verte niet minder dan drie konvooien na elkaar de steile klim naar de ingang van de grot aanvatten, te ver voor een foto, maar dicht genoeg om te genieten van het gereutel van de motorrijtuigen, dat nostalgische herinneringen aan grootmoeders tuin weer tot leven wekt.

 

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 3706 7:54 8:03 stipt (2117 - 58041)

Brussel-Zuid - Jemelle 2108 8:33 10:22 +2 (517)

Jemelle - Rochefort [29] 10:34 10:40 +5 (4576 - VDL Jonckheere Transit 2000, Wellin)

 

Wellin - Jemelle [29] 18:03 18:31 stipt (zie boven)

Jemelle - Brussel-Noord 2140 18:36 20:18 stipt (1346 - 61055)

Brussel-Noord - Halle 3691 20:27 20:54 stipt (989)

 

De commentaar:

 

Nu de NMBS wil doorgaan met het afschaffen van de kaart 50 % moeten we noodgedwongen opnieuw tijdens het weekend beginnen reizen: dat is immers één van de aangereikte alternatieven. Geloof noch dat wij meer tijdens het weekend gaan reizen (nu we eindelijk ook van de beter gestoffeerde weekdiensten gebruik kunnen maken!), noch dat het weekendbiljet een alternatief is voor de kaart 50 %.

 

Volgens ARI halen we de aansluiting in Brussel-Zuid ook nog met de L-trein van 8:06, maar nu we relatief laat vertrekken, komt het niet op een kwartiertje aan. Gemoedsrust is trouwens ook iets waard. (Ik heb ooit gelezen dat onderzoek uitwijst dat reizen met het OV zenuwslopender is dan de dagelijkse file, precies omdat de gevolgen van vertragingen en gemiste aansluitingen veel zwaarder zijn dan die van de file. Misschien laat de NMBS zich binnenkort sponsoren door de Gilde van de Zielenknijpers, al mogen we de laatste weken eindelijk opnieuw wat minder klagen.)

Deze IR bestaat uit een trek-en-duwstel van Liers dat in de week ingezet wordt in de IC's Liège - Quiévrain. Stuurstandrijtuig is ADx 58041, dat destijds, in de jaren 1980, zijn carrière begon in onderhoudspost Liers en daar recent is teruggekeerd, na omzwervingen in o.m. Châtelet en Kortrijk. Mogelijk vervangt het het in Buizingen gesloopte rijtuig, maar dat is speculatie. De rit verloopt stipt.

Deze IC naar Luxemburg bestaat uit 2 ms 96, en waarschijnlijk louter toevallig hangen de stellen zoals ze jaren aan een stuk op deze dienst gereden hebben: met de eersteklasafdelingen kant Vorst. We gaan helemaal achteraan zitten. Er zijn weinig IC's waarvan de bezetting zo drastisch kan schommelen als die van de IC J. Vandaag valt het reuze mee. We krijgen wat rustige medereizigers, en ook in tweede klasse valt het allemaal mee. We gaan 2 keer op tegenspoor: tussen Y. Josaphat en Brussel-Luxemburg en tussen Namur en Naninne. Ik vraag me wel eens af hoe lang het geleden zou zijn dat treinen tussen Brussel en Luxemburg de hele reis nog eens afgelegd hebben zonder dat er ergens gewerkt wordt. Ik kan het me niet herinneren. De aangepaste dienstregeling werpt haar vruchten af: de maximale vertraging bedraagt 6 minuten (in Brusel-Schuman), waarvan 3 het gevolg zijn van een te laat vertrek in Brussel-Zuid.

 

De aansluitende bus van lijn 29 komt om 10:36 aangereden: dat is precies het moment waarop de ondertussen aangekomen IC naar Brussel zou moeten vertrekken. Maar klantvriendelijke duistere krachten zorgen ervoor dat vier overstappende reizigers hun trein toch nog halen. De NMBS heeft in de voorbije jaren zo vaak met haar dienstregelingen geschoven, dat de TEC niet langer volgt; daardoor is een wel erg nipte aansluiting van 5 minuten overgebleven… Dat voorspelt weinig goeds voor vanavond. Wijzelf vertrekken 5 minuten later dan voorzien naar Wellin, met enkele vaste klanten, een reeks gezinnen voor Han, allemaal met B-Dagtrips, en 2 stappers, wij dus. In Rochefort stappen we uit aan de halte Trou Maulin, vlak bij de brug over de Lhomme, waar de GR de hoofdweg kruist.

 

's Avonds is het bang afwachten of de bus uit Wellin wel op tijd in Jemelle zal geraken. Normaal gezien moet de heenrit om 18:02 eindigen, maar de bus is er al om 17:57. Dat valt mee. Maar de chauffeur doet teken dat hij eerst nog een ommetje maakt; ik vermoed dat dit langs de stelplaats is. Tegen 18:05 is hij terug, met 2 minuten vertraging dus, maar de dienstregeling schijnt zelfs een trage tractor op de bochtige weg aan te kunnen. In Han staan de laatste B-Dagtrippers te wachten; het instappen gaat snel, dit illustreert hoe belangrijk voorverkoop van biljetten is. Dat de TEC dit nog altijd niet echt stimuleert, in tegenstelling tot de confraters van De Lijn, is spijtig. Enfin, we komen uiteindelijk nog 2 minuten te vroeg in Jemelle aan.

 

De IC bestaat deze keer uit 5 M6. Het gaat over tegenspoor tussen Jemelle en Marloie, maar de loop van deze trein is snel samengevat: stipt of te vroeg van begin tot einde. Het is vrij warm in het rijtuig; het duurt tot bijna in Brussel voor we doorhebben dat enkele rijen zitjes verder de airco wel volop werkt: dat zorgt voor een opvallend temperatuurverschil binnen één afdeling. Goed om weten!

 

In Brussel-Noord staan niet minder dan 4 treinen met een vertraging van 6 tot 10 minuten aangekondigd. Hoe men dat op een zaterdagavond klaarspeelt, is me een raadsel. Eén ervan is de IR naar Gent, de andere de IC naar Charleroi. Als onze L-trein naar Braine-le-Comte binnenrijdt, vraagt een meisje in het Engels of dat de trein naar Ghent is. Ik moet haar teleurstellen: die is ondertussen verspoord (schitterend woord, vind ik dat nog altijd) naar spoor 9. Pas dan merk ik dat ze met 2 zijn, en met een ongelooflijke reeks koffers en tassen. Ik begrijp haar diepe zucht. Tot overmaat van ramp staat de IR naar Gent al vertrekkensklaar. Die halen ze nooit meer.

Tegelijk met onze L-trein komt ook de IC naar Charleroi aangereden. De logica eist dat die IC eerst vertrekt, en dan pas gevolgd wordt door onze L-trein, maar deze keer zijn het klantonvriendelijke duistere krachten, die blijkbaar liever één trein met fikse vertraging zien, dan 2 treinen met een wat kleinere. Wie doorheeft hoe de vertragingsstatistieken berekend worden, zal wel begrijpen waarom. En ook waarom vertragingen van 20 minuten en meer stilaan ook een vaste stek gekregen hebben op de tv-schermpjes… We vertrekken dus eerst. In Brussel-Zuid komen we aan op spoor 21, waar de IC naar Charleroi-Sud al lang gepasseerd had moeten zijn. De aankondiging op het scherm is ondubbelzinnig correct, maar onze vrouwelijke TBG wordt belaagd door specimina van alle ras en kunne, alsof ze zelf verantwoordelijk is voor alles wat er fout gaat bij de NMBS, in dit specifieke geval de vertraging van een trein en de gewijzigde volgorde waarin de treinen komen aanrijden. Ze heeft zelfs moeite om een aantal "klanten" ervan te overtuigen dat dit niet de IC naar Charleroi is, maar ze houdt het en zich staande, en we vertrekken op tijd.

De TBG begint meteen aan haar controle en voorbij Vorst-Zuid krijgen we de mededeling te horen dat de reizigers voor Charleroi beter kunnen doorreizen tot Halle. Volgt nog een volledige dienstregeling voor de terugreis, wat niet zal verhinderen dat de meesten een uur later dan voorzien in Charleroi zullen aankomen. Er zijn dus toch nog verdwaalde reizigers ingestapt in Brussel-Zuid. In Halle ontferm ik me over een tiental reizigers: hoe moeten die anders de weg vinden in dit station waar je bijna nooit personeel vindt, laat staan op een zaterdagavond?

Maar kom, ik veronderstel dat wij al blij mogen zijn dat wíj weer een vlekkeloze dag achter de rug hebben. Het is ongetwijfeld één van de mooiste wandelingen van het jaar, op een bijna heldere zomerdag bij temperaturen die nog net aangenaam waren. Ik mag niet in een oude kwaal vervallen die ertoe leidde dat ik kankerde over álle treinen met vertraging… Vreemd toch dat ik daar zo'n 20 jaar lang compleet van genezen geweest ben, gewoon omdat er veel minder treinen in vertraging reden. Maar de kwaal komt weer om de hoek piepen, ik herken de symptomen.


Voor foto's van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/rochefort%20-%20wellin%20GR%20577/

21-08-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
19-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 augustus 2010 (Bohan)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op een ondertussen alweer verouderde wandelkaart van Vresse-sur-Semois tekenden we een parcours uit in Bohan langs wandeling 48 en delen van de wandelingen 49 en 50. De kaart is nog niet eens zo oud (1997), maar de Grote Veranderaar heeft ook hier weer toegeslagen, en dus volgen we wat vandaag op een 10 jaar jongere kaart figureert als de wandeling van de Chêne à l'Image (een piepklein Onze-Lieve-Vrouwebeeld) en die van de Tiru. Meestal maakt het in een streek als deze weinig uit wat je nu precies volgt, en dus hebben we ook vandaag genoten van een doodgewone, aangename zomerdag, zonder hoge temperaturen en een frisse, maar stevige boswandeling. De TWQ bedraagt 67 %: alleen op het einde volgen we (te) lang een onfris ruikende asfaltweg, maar als geheel is de tocht zeker geslaagd. De combinatie van wandelingen levert een wandeling op van iets minder dan 9 km.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 7512 6:55 7:05 +1 (2129 - 51033)

Brussel-Zuid - Libramont 91 7:33 9:46 +1 (2005 - 61 85 1090 247)

Libramont - Menuchenet [8] 9:57 10:29 stipt (ab4568 - Jonckheere Transit 2000 van Menuchenet)

Menuchenet - Bohan [43] 10:35 11:21 +3 (ab4572 - Jonckheere Transit 2000 van Menuchenet)

 

Bohan - Menuchenet [43] 16:40 17:26 stipt (ab4571 - Jonckheere Transit 2000 van Menuchenet)

Menuchenet - Libramont [8]  17:27 17:58 +4 (ab4163 - Jonckheere S2000 T van Menuchenet)

Libramont - Brussel-Noord 2140 18:12 20:18 stipt (519)

Brussel-Noord - Halle 3142 20:21 20:41 +8 (916)

 

De commentaar:

 

Het wordt vandaag onze eerste verkenning van het compleet gereorganiseerde busnet in de Semoisvallei, dat op 1 december 2009 het licht zag. Veel hangt samen met de samensmelting van bestaande stelplaatsen (Bouillon, Alle en Maissin) en de bouw van een compleet nieuw depot in Menuchenet, dat nu als draaischijf fungeert voor de bediening van een erg ruime regio, met lijn 8 Libramont - Bouillon als hoofdlijn. Het moet gezegd: het is allemaal iets eenvoudiger dan vroeger, en de ritten naar Alle-sur-Semois zijn nu meestal bevrijd van hun tijdrovende ommetje via Bohan (langs Vresse en Membre). Alleen lijn 9 uit Beauraing lijkt dat nog te doen. Lang was dat onze aanvoerrit, maar vandaag proberen we het dus anders.

 

P7512 is een aangename P-trein: de rit verloopt vlot en we arriveren zo goed als stipt in Brussel-Zuid. De rust in het rijtuig is opvallend (typisch voor veel P-treinen) en je merkt hoe sommige reizigers op elkaar ingespeeld geraakt zijn: hij leest zijn krant, zij houdt een laatste dutje, met de voetjes lekker warm onder zijn billen. Eigenlijk hadden we ook nog wel wat later gekund, maar niets is zo zielig als al meteen met je eerste trein de hele dag de mist te zien ingaan…

 

Het is alweer van verleden jaar geleden dat we deze 2107, sorry 91, nog namen en de trein blijft even aantrekkelijk, ook al heeft ook hier iemand zijn terrein op het vasttapijt afgebakend, hopelijk met koffie. Wat meteen opvalt is dat het aantal reizigers in eerste klasse hoger ligt dan tot verleden jaar, al kan dat ook puur toeval zijn. Ook het aantal gereserveerde plaatsen is opmerkelijk hoog. In Brussel-Noord stapt een Antwerps trio in, met een gezamenlijke leeftijd van ver boven de 200 jaar. Het begint met een overzicht van de binnenlandse pers: de 2 dames lezen de interessantste stukken uit hun kranten aan elkaar voor. We hebben zelf 2 kranten mee, en ik kan deze extra service maar matig appreciëren. Daarna volgt het regionaal nieuws, afgewisseld met wat roddelnieuwtjes. Het duurt tot Jemelle tot het drietal besluit om het wat rustiger aan te doen, maar dan maakt het voor ons nog nauwelijks wat uit.

De trein rijdt volgens het klassiek geworden scenario: tussen Brussel en Ottignies loopt hij vertraging op; vanaf La Hulpe zitten we duidelijk achter een stoptrein aan, en de aanwezige vertragingszones n.a.v. de GEN-werken maken de vertraging alleen maar wat groter. Ottignies +5, Gembloux +4, Namur +6, Ciney +4, Marloie +3, Jemelle +2 en Libramont +1. Ook voorbij Ottignies zijn er trouwens nogal wat zones waar gewerkt wordt: Chastre (ter hoogte van de resten van de oude trambrug), Gembloux (dat begint op de eeuwigheid te lijken), Saint-Denis-Bovesse (nieuwe, verhoogde perrons), en ook nog tussen Hatrival en Libramont, waar we op tegenspoor rijden.

 

Maar we komen dus tijdig aan in Libramont, en we maken ons op voor 2 busritten van in totaal bijna 60 km. Lijn 8 is aangepast en versneld: het wat zinloze omrijden langs Bertrix Station is geschrapt, en we rijden Bertrix dan ook langs een snellere invalsweg binnen. De kermis staat in Bertrix, en dus kan de halte Place niet bediend worden. Het lijkt erop alsof de chauffeur wat aarzelt: misschien verwacht hij dat er toch nog een reiziger komt aangespurt. Maar nee. Op het laatste stuk wordt wat van de vertraging ingelopen, zodat het al snel duidelijk wordt dat Menuchenet op tijd gehaald zal worden. Het is een proper ding geworden, met behoorlijk wat bussen, een wasinstallatie en een sfeervol gebouw. Drie busperrons werden aangelegd (en een uitstapperron), die de nummers 1 tot 3 kregen, en allemaal dezelfde lijnaanduidingen. Het is wat gokken, waar je de bus moet nemen. In de gedetailleerde dienstregeling die je van infotec kunt halen, staan de 3 halten trouwens netjes onder elkaar vermeld. Opvallende vaststelling: als toilet komt alleen het naastliggende bos in aanmerking.

De aansluitende bus laat op zich wachten, al zien we hem wel staan. Blijkbaar hebben 2 chauffeurs die even later in hun eigen auto stappen, nog heel wat te vertellen aan onze chauffeur, en de rit vangt dan ook aan met 8 minuten vertraging. Voor ons wordt het de allereerste busrit langs Rochehaut (met schitterend uitzicht, ook uit de bus, op de Semois en het dorpje Frahan). De oude stelplaats van Alle-sur-Semois wordt nog altijd bediend, met een ritje heen en terug, en vanaf dan komen we op bekend terrein.

Het is ons al opgevallen dat zowel langs lijn 8 als langs lijn 43 nieuwe halteborden zijn aangebracht, maar je ziet dingen die je niet voor mogelijk houdt: op sommige plaatsen hangen zelfs nog rood-witte borden, op andere plaatsen staan nog palen van tijdelijke halten in afwachting van definitieve palen, en wat nog erger is: niet alle oude borden zijn vervangen, zodat je aan de Kerk van Bohan nog altijd in de waan gelaten wordt dat je daar lijn 9 (wat juist is) en lijn 45/2 kunt nemen. Van lijn 43 is geen sprake. Het is ongetwijfeld een uiting van het ongelooflijke geloof van de TEC-Luxembourg in het eigen succes dat ze dergelijke belangrijke vernieuwing aanpakken als een stel sloddervossen. Hoe bereik je nu een nieuw publiek als je de zaken zo aanpakt? De halte Bohan Kerk schittert trouwens ook door de afwezigheid van enige dienstregeling…

 

De terugreis zal op precies dezelfde manier verlopen. We hebben zelfs 2 medereizigers die 2 dagen voordien in Mogimont hun wagen hebben achtergelaten en langs de GR naar Bohan zijn gestapt. Ze hopen hun wagen nu terug te vinden, en dat lukt nog ook. We hebben in theorie maar 1 minuut aansluitingstijd, maar vooral tegen het einde van de rit lopen we uit op de dienstregeling. De bus van lijn 8 zal trouwens met 6 minuten vertraging langsrijden. Bouillon lijkt niet meteen een busvriendelijke stad te zijn. Ondanks een omleiding in Plainevaux doen we er toch nog 2 minuten vertraging af. Anders dan vroeger kunnen we nu vrij gerust zijn dat we de aansluiting met de trein moeiteloos zullen halen.

 

Die is trouwens precies op tijd. Opvallende verschijning in Libramont: P8600 naar Luxemburg, samengesteld uit 4 ms 96. Onze 2140 loopt alleen tussen Namur en Gembloux vertraging op, in het zog van een L-trein met vertraging. Maar vanaf Brussel-Luxemburg rijdt hij stipt, zodat we al kunnen speculeren op een aansluiting van 3 minuten met de IR naar Ath - Geraardsbergen.

Die staat zonder vertraging op de schermen, maar op perron 12 staat de IC naar Charleroi-Sud al aangekondigd. En inderdaad, even later blijkt de 3142 vertraging te hebben. Opzoekingswerk achteraf leert dat deze IR vanaf Vilvoorde met vertraging rijdt. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat hij geslachtofferd werd om de IC stipt te laten rijden; hij moet zelfs wachten omdat de IC het spoor 12 nog bezet houdt. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit geen praktische, weldoordachte oplossing was. We komen uiteindelijk 8 minuten later dan voorzien in Halle aan, en dat is de enige smet op een voor de rest fantastisch goed verlopen dag. Even later rijdt ook de IR naar Binche (onze voorziene aansluiting in Brussel-Noord) Halle binnen; hij rijdt wel op tijd.

19-08-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
14-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 augustus 2010 (Ternat)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vandaag stappen we in het Pajottenland, op een zaterdag waarop andere bezigheden een tocht verderop wat onmogelijk maken. Het Felixfonds heeft in 2001 3 mapjes uitgegeven, en wij kiezen vandaag voor wandeling 10 in map III. Het zijn handige dingen geworden, voor wie geen nood heeft aan uitvoerige beschrijvingen en achtergrondinformatie. Mij moeten ze er echter nog altijd van overtuigen dat het Pajottenland een ideaal wandelgebied is: daarvoor hebben we het net iets te vol gebouwd (inclusief de koterijen) en zoals meestal gaat daar uitgebreide asfaltering mee gepaard: de TWQ bedraagt 8 % (naar boven afgerond…) en dat is toch wel bijzonder weinig. Begin en einde van de wandeling verlopen dan ook volledig in de dorpskern van Ternat, en het is pas rond het Kasteel van Baron Liebaert dat een en ander een echt landelijk karakter krijgt.

Het is trouwens in de buurt van dat kasteel dat we overvallen worden door een van de voorspelde plaatselijke buien, maar al bij al hebben we geluk gehad: in Pepingen, toch niet zo ver hiervandaan, loste het onweer 15 mm neerslag op een half uur tijd, hier zal het wel niet meer dan een liter of 4 geweest zijn. Tegen het einde van de wandeling waren we al opnieuw droog…

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 1912 13:30 13:39 +2 (2152 - 51044)

Brussel-Zuid - Ternat 2064 14:06 14:34 stipt (356)

 

Ternat - Liedekerke 2067 17:35 17:41 stipt (527)

Liedekerke - Brussel-Zuid 3615 17:47 18:04 stipt (557)

Brussel-Zuid - Halle 1939 18:21 18:30 +1 (2152 - 58048)

 

De commentaar:

De rit met de IC naar Brussel verloopt een beetje zoals meestal: over lijn 96 tot Y. Ruisbroek en dan over de 96N naar een van de perrons met de kleinere nummers. Tijdwinst levert dat zelden op, omdat het binnenrijden van Brussel-Zuid bijna nooit vlot verloopt. We vertrekken met 1 minuut vertraging en komen er met twee aan. Tussendoor zie ik dat de IR's van en naar Binche blijkbaar in een versterkte samenstelling rijden, nl. met een klassiek tweeledig stel extra.

Eigenlijk hebben we een traject gepland via Liedekerke, dus eerst met de IR naar De Panne en dan overstappen in Schouppecity op de L naar Brussel-Zuid. We hebben ons zelfs al geïnstalleerd in stel 305, maar erg vlot loopt het niet: in de eerste break (van 2: gelukkig!) zijn 169 plaatsen gereserveerd in het 1ste, 2de en 3de rijtuig voor wat nog jeugd moet worden. Het instappen (en het afscheid nemen) neemt veel tijd in beslag, en de aansluitingstijd in Liedekerke bedraagt 8 minuten. We stappen dus opnieuw uit, en nemen uiteindelijk de L naar Aalst: die rijdt stipt, en zo komen we maar 9 minuten later dan voorzien in Ternat aan. Ik zal achteraf op Railtime merken dat we de aansluiting in Liedekerke toch gehaald zouden hebben. Die IR's naar De Panne en de L-treinen naar Aalst zijn trouwens dezelfde treinen: hun nummer wijzigt wel in Brussel-Zuid, maar de L-trein uit Aalst wordt steevast de IR naar De Panne. Op zaterdag en zondag vind je hier breaks en ms 96 door elkaar.

 

Dat merken we bij de terugreis: we rijden nu wel via Liedekerke, en zowel L 2067 als IR 3615 bestaan nu uit ms 96. Het wordt een geschiedenisloze terugreis, met treinen die zo goed als stipt rijden. Voor de IC naar Moeskroen komen we in het stel van de heenreis terecht, al kiezen we nu voor een ander rijtuig. Opvallend: deze trein vertrekt van de perrons met hoge nummers (21) en er staat opvallend veel volk te wachten: er is een onmiskenbare trend naar meer reizigers, ook tijdens het weekend. De NMBS speelt daar voorlopig op in door langere treinen in te zetten (de goedkoopste oplossing), maar misschien moet stilaan ook eens gedacht worden aan frequentere diensten (de handigste oplossing). In Halle zie ik de IC uit Moeskroen naar Schaarbeek: één ms 96. Ik kan me voorstellen dat dit niet zal volstaan voor de terugreis uit Brussel. Zoek de tegenspraak in de voorbije 5 lijnen.

14-08-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
13-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 augustus 2010 (Blaregnies - Montignies-sur-Roc = Hacowa 101)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Eerder kon je in dit blog lezen hoe we Hacowa 101 verkenden (zie bijdrage 6 juli 2010). Vandaag stappen we met de groep (27 deelnemers) het parcours tussen Blaregnies en Montignies-sur -Roc. Het is een wandeling met 2 duidelijk onderscheiden gezichten, die bovendien ook bijna uitsluitend over het grondgebied van twee gemeenten loopt: Quévy in het begin en Honnelles op het einde.

Het eerste deel is vlak: we lopen hier op een plateau en de vallei van de Petite Honnelle is nog niet zo uitgesproken zichtbaar. Het is een landbouwgebied dat tot de Borinage behoort. Meestal associëren we die naam met steenkoolmijnen (en de terrils ofte steenbergen in correct Nederlands) en zware industrie, maar een groot deel is dus ongeschonden door de Industriële Revolutie gekomen. We stappen dan tussen weiden en akkers door, met af en toe een kort strookje bos. Het Bois de Blaregnies en het Bois d'Audenarde liggen nog helemaal in het begin van de wandeling, en het zal tot het laatste derde van de tocht duren voor we opnieuw in bosgebied terechtkomen.

Vooral in het Bois de Blaregnies staan voldoende afschrikwekkende borden om zelfs Attila met zijn Hunnen buiten te houden, maar niet zo Vic en de Zijnen. Ik weet dat deze borden meestal pure bluf zijn en dat de boswegen vaak wél toegankelijk zijn. Het was trouwens een flinke dreun op mijn enthousiasme bij de verkenning om meteen geconfronteerd te worden met een niet toegankelijk bos, en alleen een langere en saaiere omweg als alternatief. Ik had dan ook de gemeentediensten, de secretaris van de gemeente Quévy himself, aangeschreven om uitsluitsel te krijgen over het statuut van de bosweg, maar meneer wilde blijkbaar de Waalse reputatie van tamzakken gestand doen, en vertikte het dus om te antwoorden. Maar op oudere en recente stafkaarten stond de weg duidelijk aangegeven als openbare weg. Toch kregen we al snel een boswachter op de hielen. Het was duidelijk dat zijn taak erin bestond ons uit het bos te houden: eerst kon er geen sprake van zijn om er door te gaan, ook al wegens de weelderige plantengroei, dan kon het plots in groepen van zes (!) en even later mochten we allemaal ineens, als we stil waren (!). Uiteindelijk kregen we zelfs te horen dat het inderdaad een publieke weg was. Ik was blij dat ik uiteindelijk juist gegokt had.

Langs de Coron de Blaugies en Erquennes kwamen we in Fayt-le-Franc, waar de picknick gepland was in het "Café de la Jeunesse". Ze wisten van onze komst, en het was er aangenaam toeven, met een stevig streekbier binnen handbereik. Je leest er alles over in http://www.abbaye-des-rocs.com/.

Vanaf Fayt-le-Franc - we stappen nu in Le Haut Pays - krijgt de wandeling plots een totaal ander uitzicht: we stappen nu vaak door het bos, en plots komt er wat klimmen en dalen aan te pas. We passeren langs de erg mooie, goed geconserveerde en niet verknoeide Ferme de Rampemont en wat verder langs de Moulin de Fayt, allebei schitterende gebouwen, waarvan de eigenaars waarschijnlijk een levenslange restauratietaak voor de boeg hebben. De doortocht van het wad met stapstenen in de Petite Honnelle zorgt even voor wat sensatie, maar we komen allemaal heelhuids over het riviertje dat zijn naam gelukkig alle eer aandoet.

En zo bereiken we vrij vlug Montignies-sur-Roc, na net geen 18 km. We besluiten de wandeling met een pad tegen de flank van de rots, een waardige afsluiter van een tocht met veel afwisseling op een van de betere zomerdagen: ideale staptemperatuur, droog, en met prachtige cumuluswolken. En als je daar dan nog 26 gelukkige en dankbare medestappers aan toevoegt, dan kan de dag niet meer stuk. Bedankt!

 

Wie de wandeling in gedachten nog eens wil overdoen, vindt hier zeker steun: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/blaregnies%20-%20montignies-sur-roc/

 

Oh, ja, nog even over het openbaar vervoer:

Halle - Quévy 3729 8:17 9:08 stipt (2126 - 62050)

Aulnois - Blaregnies [96a] 9:25 9:29 stipt (ab3651 - Renault Emi R312 van stelplaats Eugies)

 

Montignies-sur-Roc - Saint-Ghislain [7] 17:33 18:04 stipt (ab3667 - Reanult Emi R312 van stelplaats Mons)

Saint-Ghislain - Mons 1718 18:30 18:43 stipt 18:30 18:43 (2158 - 52340)

Mons - Halle 3718 19:09 19:43 +1 (2703 - 62095)

 

Eigenlijk verliep de hele uitstap met trein en bus dus onberispelijk.

Ondanks de gebruikelijke problemen met de reservering van de treinreis (verkeerde datum en niet lezen van de bijkomende opmerkingen van de indiener), verliep de reis zelf goed. Bij de heenreis vroeg de TBG ons zelfs of er genoeg plaatsen gereserveerd waren. Alleen in Mons werd te laat omgeroepen waar de gereserveerde plaatsen zich bevonden, zodat het een tijdje duurde voor de hele groep ingestapt was.

De reservering van het "billet collectif" bij de TEC-Hainaut verliep erg vlot: een mailtje met de concrete gegevens, een mailtje terug met de melding dat de biljetten per post onderweg waren, een overzichtelijk blad met duidelijke aanwijzingen voor de chauffeur. Alleen had ik met 15 betalende reizigers wat hoog gemikt, maar het kan al vanaf 10. De groep veroudert snel…

 

Uit een gesprek met een medereizigster kon ik opmaken dat we veel geluk hadden want dat de bus de dag voordien niet gereden had, wegens asfalteringwerken in Blaregnies. Toch leuk als je iets met de Franse slag doet, want hoe hadden we dat ooit te weten moeten komen? Blijkbaar wist de TEC zelf er niets van.

Ook de terugrit per bus verliep vlot, te vlot, volgens sommige deelnemers. De dame achter het stuur reed inderdaad vrij verbeten, en toch kwamen we niet eens zo veel te vroeg in Saint-Ghislain aan.

13-08-2010 om 13:14 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
06-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 augustus 2010 (Montbliart)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het hoeven niet de hele zomer lang verre trein- en busreizen te zijn (hoewel…), en daarom hebben we voor vandaag een koppel wandelingen voorbereid in Montbliart, deelgemeente van Sivry-Rance. De laars van Henegouwen, zo heet het hier, en we bevinden ons in de Fagne, althans als we mogen afgaan op de naam van het kraaknette restaurantje "La Grillade Fagnarde", dat het verpozen in het centrum van het onooglijke dorp veraangenaamt. We volgen wandelingen 12 en 13 (12: Promenade du Ri de Fromont - 13: Promenade de la Vallée de l'Eau d'Eppe). Samen zijn die goed voor iets meer dan 10 km.

De piepkleine kern van Montbliart mag er zijn, en je hebt onderweg uitzicht op woeste landschappen met flink wat bos en grootse boerderijen (één heet niet voor niets Le Château), maar toch is dit niet echt een uitbundig wandelgebied: de bossen zijn net iets te ontoegankelijk, de echt trage wegen vaak afgesloten of verdwenen. Met een TWQ van 20 % scoorden de wandelingen dan ook erg laag. Maar kom, verre van mij om dit oninteressante wandelingen te noemen: ze hebben echt wel iets te bieden.

We vonden de wandelingen op de wandelkaart Sivry-Rance, door de toeristische dienst van Sivry-Rance opgemaakt i.s.m. het NGI. Wel even opletten: wat op de wandelkaart een rode driehoek is, is in werkelijkheid een groene. De Daltons hebben ook hier toegeslagen.

 

De verbinding:

Halle - Brussel-Zuid 3908 9:09 9:19 +1 (809)

Brussel-Zuid - Charleroi-Sud 4530 9:35 10:23 stipt (2713 - 61037)

Charleroi-Sud - Sautin [109a] 11:05 12:02 stipt (ab 5591-40, Jonckheere 2000 Transit , van Liénard & Cie)

 

Sautin - Charleroi-Sud [109a] 16:40 7:40 stipt (ab5191-46, Jonckheere 2000 Transit, van Liénard & Cie)

Charleroi-Sud - La Louvière-Sud 93918:02 18:17 stipt (459)

La Louvière-Sud - Halle 3918 18:34 19:08 stipt (820)

 

De commentaar:

In theorie bestaat er een erg goede aansluiting in Charleroi-Sud tussen IC 2030 en lijn 109a naar Chimay (én Aribus regelt hier het vertrek van de langeafstandslijnen uit de Carolingische hoofdstad), maar met de voorbije ervaringen nemen we liever wat marge, en meteen kan ik van de gelegenheid gebruik maken om een voorraadje Cartes Inter aan te kopen. Alleen in Charleroi, Waals-Brabant en Namur-Luxembourg kan dat voor een zelf gekozen bedrag. Elders moet je je tevreden stellen met een kaart van € 6.70, de prijs van 2 ritten van 6 zones, en daarom heb ik de gewoonte aangenomen om telkens een vijftal kaarten van € 20.00 aan te kopen, in Ottignies, in het Maison du TEC in Namur, of zoals vandaag in Charleroi. Aan de verbazing van de verkopers valt af te meten dat ze niet vaak grootverbruikers over de vloer krijgen.

 

We nemen dus de IR 3908 in Halle. Zijn tegenligger (naar Binche) is afgeschaft. Wij hebben meer geluk: de trein heeft nauwelijks 1 minuut vertraging. Dat zal zo blijven, want bij het binnenrijden van Brussel-Zuid moet de IC naar Oostende nog even voor. De trein bestaat uit één vierledig stel; tot vorig jaar waren er dat in de toeristische periode twee. Tot Brussel hoeft dat niet, maar op drukke Walibidagen moet zo iets toch tot problemen leiden tussen Brussel en Ottignies.

Het treinverkeer lijkt vrij normaal te verlopen: ook de IC Essen - Charleroi rijdt zo goed als op tijd. Rijtuig 61037 heeft een knoert van een vierkant wiel, en het tapijt ziet eruit alsof iemand hier zijn motorolie ververst heeft. De rit verloopt zonder problemen.

Charleroi-Sud heeft sinds ons laatste bezoek een ware metamorfose ondergaan. Het is nu ongetwijfeld het meest frisse station in Wallonië. De pessimist in mij fluistert: "Het zal lang duren." Ik heb wel meer vernieuwde of nieuwe stations in snel tempo zien verloederen. Maar ik hoop dat ik ongelijk krijg: het resultaat van de renovatie mag gezien worden.

De bus van lijn 109a komt enkele minuten voor elf aanrijden met de film van de terugrit. Wie denkt dat je dan meteen kunt instappen, zit fout. De chauffeur lost zijn waar en rijdt opnieuw weg. Ik weet dat ze dan op een wat mistroostig pleintje het vertrekuur afwachten en ik kan me ook voorstellen dat chauffeurs na een van de lange ritten door het Henegouwse hinterland aan een plaspauze toe zijn.  Met 3 minuten vertraging wordt de terugrit aangevat. Zeker tot Beaumont heeft deze rit behoorlijk wat succes, en het duurt dan ook lang voor de vertraging is weggewerkt.

De halte die wij op het oog hebben, ligt langs een variant die naast Sivry ook "La Pierre qui tourne" bedient. Echt frequent gebeurt dat niet, maar alles is nog enigszins bruikbaar. Montbliart wordt alleen door schooldiensten bediend, en dus zijn we aangewezen op de halte Sautin Rieux de Fromont. Elder vind ik Ri en Ry. Dat het om een bijbeek van de l'Eau d'Eppe gaat staat buiten kijf.

De halte is een modelhalte: verhoogd trottoir, minstens één schuilhuisje (fris ogend en vrij proper), twee vuilnisbakken, een duidelijk haltebord en ondubbelzinnige dienstregelingen. Alleen spijtig dat de borden verwisseld werden, en dat de zonenummers aan beide zijden van de weg verschillen!

Zondag is de hele variant trouwens gewoon afgeschaft: rallyliefhebbers zullen de streek dan komen verpesten, en al wie niet bereid is om de halsbrekende toeren van pseudo-vedetten voor lief te nemen, kan hier maar beter wegblijven.

 

De terugrit verloopt langs ongeveer hetzelfde parcours. Het centrum van Solre-Saint-Géry wordt nu ook bediend, en zo krijgen we toch even een glimp te zien van de Ravel over de oude bedding van lijn 109, Mons - Chimay, die een te kronkelend en te traag traject volgde om als een interstedelijke verbinding te overleven. Dat men destijds lijn 109 door een buslijn tussen Charleroi en Chimay verving en niet tussen Lobbes en Chimay (het treintraject) kan beschouwd worden als een flits van een luciditeit van de toenmalige plannenmakers. Het deel tussen Thuillies en Lobbes wordt nu als antenne van de hoofdverbinding bediend. Er lijkt zelfs een onderlinge aansluiting gerealiseerd te worden, al is de jongeman die in onze bus stapt en eigenlijk in de andere had moeten zitten, die ons net op dat moment voorbijrijdt, er niet gerust in. Maar wat verder wacht de bus toch mooi op aansluiting, ter hoogte van de halte Thuillies (Pont) - ja hoor, een oude spoorwegbrug onder de N53.

We zitten tamelijk dicht bij een chauffeur die ons trakteert op een onuitputtelijke reeks Franse hits van toen: Michel Delpech (Pour un flirt), Marc Hamilton (Comme j'ai toujours envie d'aimer - nog altijd even vals), Christophe (Aline), Stone & Eric Charden (L'avventura), Michel Fugain (Une belle histoire), allemaal passeren ze de revue. In de jaren 1960 bereikten al die hits ons via een omweg langs de Nederlandse piratenzender Radio Veronica (op de 192 m). 't is daardoor dat al die Nederlanders nu zo bedreven en gedreven Frans spreken. Zelden zo genoten van muziek op de bus, al heb ik krek dezelfde cd ook thuis. Maar de context zorgt voor het extraatje.

 

Voor de terugreis liggen er enkele opties voor. De planner gaat voor de L-trein naar La Louvière, waar we dan kunnen overstappen op de IR naar Brussel en Louvain-la-Neuve. Dat is inderdaad de kortste en vaak ook de snelste reisweg. Wat die planner niet ziet/zegt, is dat de IC naar Lille-Flandres amper 3 minuten vroeger vertrekt maar wel voor 12 minuten extra aansluitingstijd in La Louvière-Sud zorgt. Onze keuze is dus snel gemaakt. De TBG vraagt zich luidop af hoe we dan wel in Halle denken te geraken, maar als ik La Louvière zeg, lijkt hij gerustgesteld. Het gaat vlot tussen Charleroi en La Louvière, over een lijn die ik voor een belangrijk stuk nog heb weten aanleggen. Het wordt dus even wachten in La Louvière-Sud. De door de planner voorgestelde L-trein (een bordeaux stel) is ook op tijd, trouwens.

Net als vanmorgen bestaat de IR die ons naar Halle moet brengen uit één vierledig stel. Om één of andere reden worden die altijd keihard aangepakt door de kenners, voor mij mogen ze gerust nog een tijdje blijven rijden in hun huidige vorm. De trein brengt ons stipt terug in Halle, waar we nog net kunnen vaststellen dat de verbinding via Brussel inderdaad 5 minuten langer duurt.

 

06-08-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
03-08-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 augustus 2010 (Schönberg)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De aanhouder wint, en we laten er geen gras over groeien, op de schone berg. Na het debacle van vorige vrijdag proberen we het vandaag opnieuw: wandeling 8 naar Herresbach in Schönberg.

 

Het is een erg eenvoudig te beschrijven wandeling, van net geen 10 km. We vonden ze in een bijna 30 jaar oude folder met wandelingen in Sankt-Vith, en uiteraard is er van bewegwijzering geen sprake meer. Zoals wel meer het geval is, zijn delen van de wandeling wel opgenomen in het huidige wandelnet. De eerste helft gaat het bergop naar het mooie Herresbach - wat een rust! - door de vallei van de Großweberbach, die zich in Schönberg in de Our zal storten. We wandelen door natuurgebied en het asfalt is ver weg. In het tweede deel gaat het opnieuw naar beneden, deze keer wel over flink wat asfalt, maar vaak door of langs bos, en met enkele schitterende panorama's als toetje. De TWQ bedraagt wel maar 22 %, maar dat is eerder regel dan uitzondering in de Oostkantons. Wel bedenkelijk is dat ondertussen zowat elke heuveltop hier vol windmolens staat. De Mens zal het nooit leren. Omdat we te laf zijn om toe te geven dat we te veel consumeren, weren we ons als een duivel in een wijwatervat om zogezegd zuivere energie te produceren. Daar worden nu de laatste stukjes maagdelijk landschap aan opgeofferd.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 1556 7:23 7:34 +1 (647)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 506 7:57 9:00 stipt (1342 - 11808)

Liège-Guillemins - Vielsalm 113 9:18 10:22 stipt (3009 - 11606)

Vielsalm - Schönberg [401] 10:30 11:39 stipt (ab 7561-07)

 

Schönberg - Sankt-Vith [401] 15:37 15:56 stipt (ab7561-09)

Sankt-Vith - Eupen [394] 16:25 17:35 +3 (ab7521-24)

Eupen - Brussel-Noord 541 18:12 19:54 stipt (1355 - 11833)

Brussel-Noord - Halle 1591 20:17 20:37 stipt (184)

 

De commentaar:

 

Het lijkt wel alsof de OV-goden zelf vinden dat ze eerder hun boekje te buiten zijn gegaan. Het is echt lang geleden dat we zowat de hele dag konden rekenen op de stiptheid van de genomen treinen en bussen.

 

De IR 1556 blijft ons verbazen met zijn stiptheid. Ook vandaag rijdt hij met nauwelijks 1 minuutje vertraging Brussel-Zuid binnen. Eigenlijk hangt zijn lot grotendeels af van de stiptheid van IR 3906 uit Binche: als die met vertraging rijdt, worden de IR's  3105 en 1556 daar het slachtoffer van.

IC 506, die het ons vorige vrijdag lapte, doet het vandaag stukken beter: Brussel-Zuid +1 - Brussel-Noord +3 - Leuven +2 en stipt in Liège-Guillemins. Alleen tussen Brussel-Noord en Schaarbeek gaat het even traag, maar voor de rest wordt het een kommerloze rit.

IR 113 bestaat uit 3 I10 en 1 I6. Dat laatste rijtuig is het eersteklasrijtuig. We kunnen nog even profiteren van de privacy van een coupé dat we helemaal voor ons alleen hebben. De trein is een toonbeeld van stiptheid, ondanks 2 vertragingszones: men herstelt de Tunnel de Cheneux, ondertussen 130 jaar oud, en wat verder één van die indrukwekkende viaducten over de Amblève. Daar komt zelfs een heuse kraan aan te pas. In Coo tel ik 39 uitstappende reizigers. Tussendoor: in Raborive is de eigenaar van het vroegere stationsgebouw er op schitterende wijze in geslaagd om de haltenaam in al zijn glorie en met de geschikte verf aan te brengen.

 

Lijn 401 heeft een minimale dienstregeling. Het is dan ook ongelooflijk dat de plaatselijke bevolking nog van deze bussen gebruik maakt: een oudere dame heeft blijkbaar boodschappen gedaan in Sankt-Vith en rijdt mee tot Ville-du-Bois; in Rodt stapt ook nog iemand in voor Sankt-Vith.

In Petit-Thier zit (en ligt) een groep van 14 jongeren op de bus te wachten. Ze hebben geluk, want in Wallonië kun je op veel plaatsen net zo goed tot begin september op de eerste bus wachten. De chauffeur is vriendelijk en behulpzaam, maar rekent de jongeren meteen 14 biljetten tegen ticketprijs aan. Het had per reiziger € 0.57 goedkoper gekund, als hij hun een kaart had verkocht. Maar ergens valt dit ook te begrijpen: in Namur-Luxembourg zou hij moeiteloos een Carte Inter voor € 31.22 hebben kunnen aanmaken, in Liège-Verviers kunnen alleen kaarten van € 6.70, een beslissing destijds die ik nog altijd niet goed begrijp. De jongeren betalen ieder hun bijdrage, en dat levert zo'n 9 minuten vertraging op. (Eigenlijk waren we al met 4 minuten vertraging vertrokken.) Maar de aansluiting met lijn 395 in Sankt-Vith verloopt zoals het hoort.

 De bus is een Mercedes Conecto van Satracom, stevig afgeveerd en met keiharde zitjes: spartaans op zijn Duits. Waar wij zitten is de stof van de zitjes afgesleten: voeten op de bank lijkt ook hier een kwalijke gewoonte te zijn, want dat is alleen het geval bij de tegenover elkaar staande zitjes. We komen stipt aan in Schönberg: oef, we zijn er geraakt!

 

Voor de terugrit had ik eigenlijk dezelfde bus verwacht, maar het is een comfortabele Scania en een andere chauffeur van Satracom die ons oppikt. Ook nu weer zijn er nog andere reizigers: die vertonen wel erg flexibel gedrag, want het kan niet eenvoudig zijn om je te schikken naar de dienstregeling. Zo'n bus halfweg de namiddag, en amper nog één rit om terug te keren: dat is toch wel het minimum minimorum. We rijden niet naar Vielsalm deze keer, want daar vertrekt de trein om 16:37 - de bus komt aan om 16:44, en bijna 2 uur wachten zien we niet zitten.

Het wordt dus lijn 394 naar Eupen, aan boord van een kraaknette en comfortabele Setra van de firma Blaise. Die zal ons over het dak van België naar Eupen brengen. Alles in acht genomen is het een redelijk recente lijn: vanuit Eupen reed men vroeger naar Malmédy, maar het gedeelte Botrange - Malmédy werd ingeruild voor een parcours langs Büllingen en Bütgenbach (oh, mooie viaduct) en dat lijkt geen slechte zet geweest te zijn: met 15 à 20 reizigers lijkt dit een lijn met mogelijkheden.

 

In Eupen komt de trein uit Oostende stipt binnengereden, en om 18:12 zal hij ook stipt vertrekken. De hele rit zal trouwens zo goed als stipt verlopen, ondanks een lang oponthoud vóór Leuven; dat is eens wat anders dan een lang oponthoud ín Leuven. Enig meldenswaardig feit: in Liège weet een zwarte zich nog net op de trein te wurmen: hij moet naar Sint-Niklaas, maar heeft geen geld. Er wordt een formulier opgesteld voor uitgestelde betaling - veronderstel ik.

 

En ook onze laatste trein van vandaag zal het onberispelijk doen. Je hebt tegenwoordig even veel kans om in een bordeaux stel te zitten als in een vernieuwd, en ook nu hangt ms 184 in laatste positie. We krijgen zelfs nog controle tussen Brussel en Halle. We bereiken Halle na een fijne dag zonder beslommeringen. Mijn vertragingsstatistieken blijven slecht, maar we hebben vandaag een foutloos parcours afgelegd naar en van een toch niet zo evidente bestemming.

 

03-08-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
30-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 juli 2010 (Florzé - Méry GR 576)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ik begin meer en meer te begrijpen hoe het voelt om supporter te zijn van een ploeg die altijd onderaan bengelt. Mijn ploeg is de NMBS. Ik spreek me niet uit over de beleidsmatige kant van het geval, maar als reiziger kan ik alleen maar vaststellen: de dienstverlening zit in vrije val. Een voetbalploeg kan degraderen en het jaar nadien plots weer de kop spelen, zij het dan in een lagere afdeling, voor de NMBS ziet het er eigenlijk niet zo goed uit. En toch: ik lijk wel een NMBS-supporter in hart en nieren. In 50 jaar geen enkele keer ontrouw geweest (hoe had het gekund?), altijd verdedigd, altijd geprobeerd om nieuwe fans te maken, altijd gepoogd om te begrijpen, altijd eropuit om alles te weten te komen over de geliefde spoorwegmaatschappij… welke paars-witsupporter doet beter? Maar wat ons de laatste maand is overkomen, mildert het enthousiasme, en dat is zacht uitgedrukt.

In 35 jaar is het amper 2 keer gebeurd dat we onze geplande bestemming niet konden bereiken, in de voorbije maand evenaren we dat aantal. Na de catastrofe van Lescheret en de tragedie van Celles was het vandaag tijd voor de ramp van Schönberg, want dat laatste mooie dorp aan de Our was onze bestemming. Maar de mens wikt en de NMBS (of is het Infrabel?) beschikt…

Om het verhaal kort te houden: Schönberg was dan wel onze bestemming, het werd uiteindelijk een tocht langs de GR van de Luikse Condroz (GR 576), die we als reserve hadden meegenomen. En de tocht tussen Florzé (waar we verleden jaar eindigden) en Méry mocht er zijn als alternatief… Iets meer dan 17 km met af en toe wat stevig klimwerk, door bos en weide, met mooie panorama's en alom aanwezige koeien, en dat vaak over onverharde paden: klasse, die GR 576. De TWQ bedraagt 82 % en dat zegt alles over deze afwisselende, verrassende tocht door een gebied dat nochtans niet echt als wandelstreek staat aangeschreven.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 1556 7:23 7:34 stipt (647)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 506 7:57 9:00 +22 (1338 - 11802)

Liège - Florzé [65] 9.50 10.29 stipt (ab7051-51)

 

Méry - Liège-Guillemins 5586 16:24 16:38 +16 (599)

Liège-Guillemins - Brussel-Zuid 519 17:00 17:54 +1 (1339 - 11806)

Brussel-Zuid - Halle 3688 18:02 18:29 +2 (684)

 

De commentaar:

Het eerste deel van onze verplaatsing lijkt sterk op die van enkele dagen geleden. Opnieuw nemen we tussen Halle en Brussel-Zuid CR 1556, en die doet het vandaag zelfs nog ietsje beter. Van het minuutje vertraging bij vertrek in Halle blijft in Brussel-Zuid helemaal niets meer over. Mooi, zo midden in de spits. Enig minpuntje: vandaag telt de trein maar 4 stelletjes, enkele dagen geleden waren er dat nog 5. Maar in deze periode van het jaar geeft dat geen problemen. Zowel in eerste als in tweede klasse bedraagt de bezetting ongeveer 75 %.

 

In Brussel-Zuid hebben we meteen uitzicht op een vrij kommerloze ochtendspits. Hier en daar wat kleine vertragingen en amper één afgeschafte P-trein: het is al slechter geweest. Toch wordt de IC naar Eupen, onze volgende trein, aangekondigd met een 5-tal minuten vertraging. Het mag trouwens een wonder heten dat de trein op het voorziene spoor (16) aankomt, want er wordt duchtig gejongleerd met spoorwijzigingen. Wat moet dat zijn op een dag dat het slecht gaat? Uiteindelijk vertrekken we met 8 minuten uit Brussel-Zuid; tussen Zuid en Centraal komen er daar nog 7 bij. Met 18 minuten aansluitingstijd in Liège gaat het oranje licht al enigszins flikkeren. We verlaten het zuidstation en even lijkt het erop dat we in koker 3 terecht zullen komen, maar dan gaat het toch weer naar de middelste koker. Al die kruisingen zijn een bijzonder probaat middel om enkele treinen tegelijk met enkele minuten vertraging op te zadelen. In Brussel-Noord zullen we uiteindelijk ook met een kwartier vertraging vertrekken.

De TB heeft er blijkbaar zin in, want eenmaal op lijn 36N gaat het tegen een gezwinde snelheid, tot er plots moet afgeremd worden bij de Y. Nossegem. Daar moet de IR naar Landen per se voor ons weg, al zal hij in Leuven op aansluiting van onze trein moeten wachten. Sorry, maar van erg veel gezond verstand getuigt dit niet. Zo creëer je gewoon extra vertraging: + 20 is het verdict in Leuven, waar we met 19 minuten vertraging vertrekken.

De controlerende TBG is er redelijk gerust in: een dame wat verder in het rijtuig heeft haar bezorgdheid uitgedrukt over de aansluiting met de IR naar Luxemburg in Liège, en het moet gezegd: de TBG doet moeite om te weten te komen wat men van plan is. Hij is optimistisch: tot Liège gaan er makkelijk wat minuten vertraging af, en dan halen we de aansluiting wel. Ondanks onze ingevulde Railpassen voor Vielsalm, wijs ik er hem ook nog eens op dat we 2 reizigers zijn voor de IR - dat maakt dus minstens 3 overstappers in 1 rijtuig. In Ans bedraagt de vertraging nog 16 minuten, maar dan begint de afdaling van het hellend vlak: trager en trager, bijna stapvoets, met een volledige stilstand ter hoogte van het vroegere Haut-Pré. Joost mag weten wat hier voor onze voeten rijdt, want er zijn geen halten (meer) tussen Ans en Liège, en dus zou het vrij vlot moeten gaan.

Net voor Liège roept de TBG de aansluitingen om, en de IR naar Luxemburg is daar niet meer bij. Als dat geen stevige hint is, dat we niet meer op aansluiting hoeven te rekenen. En inderdaad: bij aankomst (met +22) is de IR vertrokken. Ik verdenk er de mannen en de vrouwen van Block 45N bijna van dat ze de rit tussen Ans en Liège opzettelijk vertraagd hebben, om te vermijden dat we de geplande IR nog net het station zouden zien uit rijden.

Daar staan we dus, en met ons vele andere potentiële overstappers, zoals die gezinnetjes voor Coo-Plopsaland, die hun dag meteen met 2 uur gereduceerd zien en de bezorgde dame van daareven. Ik kan me neerleggen bij onverwacht opduikende problemen, maar vandaag lijkt het erop dat het allemaal anders had kunnen opgelost worden, met een paar weldoordachte beslissingen.

 

Voor ons eindigt de uitstap naar Schönberg hier. We moesten nog naar Vielsalm om daar de enige bus naar Schönberg te nemen, en dat zit er nu niet meer in. Het is een magere troost dat de NMBS binnenkort onze twee lijntjes op de Railpass terug zal moeten betalen. Vielsalm kunnen we in het beste geval pas met 120 minuten vertraging bereiken. Ik breng trouwens de gezinnen met biljetten voor Coo op de hoogte van deze regeling.

 

Ook vandaag heb ik voor een plan-B gezorgd , al ziet het ernaaruit dat de NMBS onze voorraad alternatieven uit onze jaarplanning snel aan het uitputten is. Dat alternatief is dus een tocht dichter bij Liège over GR 576. Gelukkig is het al in Liège verkeerd gelopen, zodat we vrij snel kunnen overschakelen. En we hebben ook nog geluk want er komt vrij snel een bus van lijn 65.

 

De busrit verloopt zonder problemen. Het is een Mercedes Citaro II met vooral achteraan enkele eigenaardige zitjes, maar al bij al zitten we vrij comfortabel. Op dit moment van de dag volstaat de bus net om iedereen een zitplaats te garanderen.

 

Uiteraard ziet ook de terugreis er helemaal anders uit dan voorzien. In Méry nemen we om 16:24 de L-trein naar Liège, maar ook deze trein heeft 16 minuten vertraging. Deze keer is een stroomonderbreking het excuus. Erg voor de aansluiting is dat niet, want de snelle IC naar Brussel is nog altijd afgeschaft in deze periode - die aansluiting is sowieso al weinig betrouwbaar - en het lijkt erop dat we die naar Oostende moeiteloos zullen halen. De trein bestaat uit één klassiek stel, een Sabenastel dan nog. Enkele fietsers stappen met hun rijwielen uit de enorm grote bagageruimte. Ongetwijfeld zijn dit (de Sabenastellen) de meest aftandse en onpraktische vehikels die op dit moment nog rondtoeren, al blijft het voor mij een open vraag waarom deze 6 stellen niet ook gemoderniseerd worden. Zoals ze er vandaag bij rijden, lijken ze zo uit de seventies ontsnapt, in eerste klasse dan toch, die trouwens veel te groot is. We krijgen dan ook al snel het gezelschap van lawaaierige jongeren die blijkbaar met medeweten en bij de gratie van de TBG in eerste mogen komen plaatsnemen. Enfin, het bekende liedje…

 

Deze trein maakt inderdaad geen vertraging meer bij tot Liège-Guillemins, en we halen onze aansluiting. Om een of andere reden vertrekken we toch nog 3 minuten te laat, maar dat is alleen maar goed om de lange stilstand in Leuven wat te bepreken, want daar komen we alweer te vroeg aan. Brussel-Noord bereiken we om 17:55, met één minuutje vertraging dus; de IR naar Quévy vertrekt om 17:53, maar die heeft gewoontegetrouw vertraging: 10 minuten zelfs. Op het scherm lezen we 11, en later wordt al gewag gemaakt van 10 à 15 minuten. We besluiten dan maar de CR te nemen van 18:02, in de wetenschap dat die onderweg nochtans ingehaald zal worden door de IR, die we nog net in de verte zien aankomen, als wij instappen. Van Brussel-Noord tot Halle rijdt de CR met 2 minuten vertraging; in Halle gaat hij naar spoor 3 i.p.v. spoor 5, en dat betekent dus dat de IR nog altijd achter de CR aan zit. Vier, en op sommige plaatsen 5 of 6 sporen liggen er tussen Brussel-Zuid en Halle en toch slaagt men er niet in om die IR voor de CR te krijgen. Normaal gezien doe ik daar niet bitter over, want ik heb al zo vaak moeten vaststellen dat er een goede reden is waarom niet alles verloopt zoals iedereen wel zou willen, maar vandaag is er net wat te veel gebeurd - nee, niet vandaag: in de laatste weken en maanden - om opnieuw die trouwe supporter te zijn die tracht te begrijpen. Zouden we niet eens van trainer wisselen? Al weten voetbalfans dat een nieuwe trainer zelden voor echte verbetering zorgt…

30-07-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (3)
27-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 juli 2010 Henri-Chapelle - Micheroux (Via Mosana)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Sinds een aantal jaren onderhoudt "L'Association des Amis de Saint Jacques de Compostelle" een netwerk van wandelwegen die min of meer historische bedevaartroutes naar Compostela zouden volgen. Eén ervan is de Via Mosana, waarvan een topogids het traject Aachen - Namur beschrijft, met een antenne uit Maastricht. Wij lopen vandaag een tweede deel ervan, nl. van Henri-Chapelle tot Micheroux, iets meer dan 21 km lang.

De landschappen in het Land van Herve zijn uiteraard schitterend, en op een heldere dag als vandaag lijkt het wel alsof ze zich onbeperkt in alle richtingen uitstrekken. Het is eens wat anders dan uitgestrekte bospartijen, ook al moet je er af en toe wel eens een zendmast, een hoogspanningsmast, dito kabels en een lelijke loods bijnemen. Wie af en toe deze stukjes leest, zal wel al weten dat ik geen onvoorwaardelijk voorstander ben van Raveltoestanden, al kan ik begrijpen dat ze wielertoeristen ideale mogelijkheden bieden om hun hobby naar hartenlust te botvieren. Gelukkig is de Ravel van lijn 38 zaliger nog vrij ongeschonden gebleven, tot een of andere betonboer het met een politicus op een akkoordje gooit om ook deze oude spoorbedding vol asfalt te storten. Nu is het een goed berijdbaar en bewandelbaar pad, dat pas voorbij Melen geasfalteerd is. De TWQ bedraagt 60%, wat eigenlijk verrassend weinig is als je weet dat we bijna 12 km over de gelukkig niet kaarsrechte bedding van lijn 38 liepen. Rustig stappen, dat wel, maar eigenlijk heb je achteraf het gevoel dat je niet echt kennisgemaakt hebt met de streek.

 

Lijn 38 liep destijds van Liège via Fléron, Battice en Aubel naar Plombières. Ze onderging het lot van zovele spoorlijnen: eerst verdween de reizigersdienst (1957), en met de teloorgang van de mijnbouw en de industrie in de buurt moest ook de goederendienst geleidelijk wijken. Langs het traject van vandaag blijven alleen wat mistbakens, nepkilometerpalen en enkele duidelijk herkenbare gebouwtjes over. Hoogtepunt is ongetwijfeld Melen met een erg modern ogend haltebord voor vergeten treinen. Op 29 september 1984 kon ik met de vereniging GTF, die toen op haar hoogtepunt gekomen was, en achteraf in haar interessante activiteiten gefnuikt werd door de afbouw van het secundaire (of was het al tertiaire) spoorwegnet, nog een uitstap maken over lijn 38. Lang zou de lijn het daarna niet meer uitzingen. Ik dacht dat ik er een van de laatste goederentreinen met een 55 in een glansROL gefotografeerd had enkele maanden later, tot bleek dat ik de filmROL verkeerd ingelegd had, en dat de hele film onbelicht was gebleven. We schreven toen juli 1985.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 1556 7:23 7:34 +3 (258)

Brussel-Zuid - Welkenraedt 506 7:57 9:39 +1 (1358 - 11815)

Welkenraedt - Henri-Chapelle [717] 10:05 10:15 stipt (ab7631-46)

 

Micheroux - Liège [38b] 16:28 17:04 stipt (ab5555)

Liège-Guillemins - Brussel-Noord 1740 17:08 18:20 +1 (2112 - 58050)

Brussel-Noord - Halle 3939 18:32 18:51 stipt (820)

 

De commentaar:

Voor één keer nemen we in Halle ook echt de trein waarop we gemikt hadden. De rit naar Brussel-Zuid verloopt behoorlijk vlot: de 3 minuten vertraging bij vertrek in Halle groeien niet meer aan. We zitten in het voorlaatste stel, wat een zeldzaam gebeuren is, tenzij de trein uit twee stellen bestaat. Voor deze CR houdt men het bij 5 klassieke stelletjes - het is aangenaam reizen in de roodfluwelen gloed van stel 258.

 

De reis met de IC naar Welkenraedt verloopt al even vlot: voorbij Brussel-Noord delen we de I11 met een achttal andere, even rustige reizigers. En de kleine vertraging (Brussel-Zuid +4 - Brussel-Noord +5 - Leuven + 4 - Liège-Guillemins stipt.) is het vermelden nauwelijks waard. Het minuutje vertraging bij aankomst in Welkenraedt wordt veroorzaakt door de nog altijd omvangrijke werken in de buurt van Dolhain-Gileppe.

 

In Welkenraedt is het gezellig druk, met veel reizigers voor de kust, blijkbaar. Vanuit dit grensstation zijn de tarieven van de NMBS dan ook huiveringwekkend laag. Ook de bussen, waarvan er hier in een tijdsspanne van 15 minuten 3 zullen vertrekken, zijn behoorlijk beklant. Onze bus zal als laatste vertrekken - het is een Mercedes O.405 die zijn beste jaren gehad heeft, van de firma Sadar. Het is niet zo erg ver tot Henri-Chapelle en de rit verloopt rustig en stipt.

 

Voor de terugrit draaien onze plannen wat anders uit dan voorzien: Micheroux ís gewoon de N3, en alle cafés en terrassen zijn daar blijkbaar verdwenen, zodat we gerust een vroegere bus dan voorzien kunnen nemen, ook al is de kans klein dat we uiteindelijk vroeger thuis zullen geraken, o.a. door de afschaffing in de zomerperiode van de IC van Maastricht naar Brussel-Zuid.

Dat vermoeden wordt nog versterkt als onze bus met 5 minuten vertraging aan komt rijden. Met 4 minuten overstaptijd in Liège-Guillemins lijkt de overstap nauwelijks haalbaar. Het is een al even oude bus als vanmorgen, een Van Hool A500 deze keer. De ontwerper van deze bus heeft - waarschijnlijk omdat de TEC dat gevraagd heeft - voor een bus met veel deuren, veel staanplaatsen en weinig zitplaatsen gezorgd. Een ideale stadsbus misschien, maar voor een lange verbinding als lijn 38 b nauwelijks bruikbaar. We nemen de laatste 2 zitplaatsen in, en voor wie na ons komt wenkt een wiebelende staanplaats. Maar de rit zelf verloopt wel vlot: er is voor reservetijd gezorgd en uiteindelijk bereiken we het busstation precies op het voorziene uur.

We hoeven niet eens snel te stappen tot perron 2, waar de IC naar Quiévrain staat te wachten. Ik zal er straks wel aan moeten denken om het nummer van de locomotief te noteren in Brussel-Noord, want daar is geen tijd meer voor.

De rit in een M4 en over de oude lijn is zeker geen straf, vooral nu de temperatuur maar net over de 20° is gegaan. En eerlijk: er is zoveel meer te zien langs zo een oude spoorlijn, dan langs zo'n hedendaagse hogesnelheidslijn. Het wordt een kommerloze rit tot net voor Schaarbeek: zoals wel vaker lukt het niet om de trein zonder afremmen over lijn 36N naar het Noord te loodsen. Ik moet me dan ook reppen om van helemaal achteraan de trein naar voren te spurten om het locnummer op te schrijven. Twee securailagenten staan erop toe te kijken, gealarmeerd door het spurtje van een bijna zestiger in hemdsmouwen en met wandelbottines. Ze zouden wel wat willen vragen, dat zie je aan hun neuzen, maar blijkbaar zie ik er, nu ik langzaam op mijn stappen terugkeer, helemaal ongevaarlijk uit.

 

Nog even een IR naar Binche nemen en ja hoor, we komen zelfs 2 minuten te vroeg in Halle aan. Enkele jaren geleden zou dit me niet verbaasd hebben, vandaag is het al eerder uitzonderlijk dat je dat nog kunt schrijven. We zijn zelfs een pak vroeger dan voorzien, maar daar hebben we zelf voor gezorgd door niet langer dan nodig in het troosteloze Micheroux te blijven hangen.         

 

Foto's van de wandeling vind je hier: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/henri-chapelle%20-%20micheroux/

27-07-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
18-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 juli 2010 (Celles)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

We willen vandaag nog eens op een zondag stappen, want het belooft een van de aangenaamste zomerdagen van het jaar te worden. De voorspellers zitten goed: zonnig, aangenaam warm (en dat wil altijd zeggen, niet te warm), weinig wind; een zomerdag, kortom, zoals we er hier maar zelden hebben.

En met aansluitingen van 24 minuten in Brussel-Zuid, 17 in Dinant en 29 in Anseremme lijkt ons ook op dat vlak weinig te kunnen gebeuren. Helaas, de NMBS kwijnt nu al maanden (jaren) in een diep dal, en daar kan niets meer tegen op: geen schitterend weer, geen ruime aansluitingen.

 

We stappen vandaag in Celles, wandeling 2, uit een net geen 20 jaar oude folder. Het nummer 2 is verdwenen uit de bewegwijzering, maar de wandeling heeft standgehouden en wordt nu (goed) aangeduid met een gele driehoek. Ik vraag me af of wandelen in deze streek eigenlijk wel kán tegenvallen, en ook dit parcours heeft alles te bieden waar het wandelhartje naar verlangt: mooie, onverharde boswegen, in zondagsrust gedompelde dorpen en boerderijen, en weidse panorama's, waarvoor je nog niet eens zo hard moet klimmen. Dat in de omgeving van het dorp (één van de mooiste van Wallonnië) het beton en het asfalt wat nadrukkelijker aanwezig zijn, moeten we erbij nemen. Van het nog geen 7 km lange pad, is 42 % onverhard.

 

De verbinding:

Halle - Brussel-Zuid 1906 7:30 7:39 +1 (465)

Brussel-Zuid - Dinant 2408 8:03 9:39 +17 (330)

Dinant - Anseremme 6945 9:56 10:01 +28 (4123)

Anseremme - Celles [45] 11:30 11:40 +3 (ab5641-08, Jonckheere Transit 2000, van Toussaint)

 

Gendron-Celles - Dinant 6086 15:59 16:04 +4 (4154)

Dinant - Brussel-Noord 2437 16:21 17:48 stipt (359)

Brussel-Noord - Halle 1939 18:12 18:30 stipt (2113 - 58044)

 

Van Halle naar Brussel-Zuid gaat het in deze vakantieperiode met een ms 96 - het is nog vroeg, maar toch is er al wat volk op de been. De echte volksverhuizing moet echter nog beginnen. De trein rijdt met één minuutje vertraging, en om een of andere reden lijkt het meestal vlotter te gaan over lijn 96 dan over lijn 96N, waar we vanaf Ruisbroek op moeten. We blijven het minuutje dus houden, maar zoals eerder gezegd, de aansluitingen zijn ruim.

 

Traditiegetrouw gaat het naar Dinant met 2 breaks; we nestelen ons helemaal achteraan - we hebben in Dinant toch tijd genoeg om helemaal naar voren te lopen naar de ICT naar Houyet. De reis verloopt zonder noemenswaardige feiten, tot we net voor Lustin opgehouden worden voor een sein. De TB stapt uit om poolshoogte te nemen, en het sein springt al snel op groen. Dat hebben we wel al vaker meegemaakt. Onze vertraging bedraagt ondertussen 5 minuten. Maar net buiten Yvoir staan we opnieuw stil. En nu lijkt de toestand ernstiger te zijn: net achter het sein ligt een wissel, en daar staat een Infrabelmannetje geposteerd. Het duurt ellendig lang voor we het rood gebleven sein na de nodige plichtplegingen voorbijrijden. In Dinant komen we aan met 17 minuten vertraging, en geen ICT te bekennen.

 

Je zou in zo'n geval wat informatie verwachten: sorry, beste reizigers, maar we hebben de ICT op tijd laten vertrekken, want er komen er nog, maar de mededelingen blijven uit. Van het tv-scherm in de wachtzaal is de ICT alvast verdwenen - dat ziet er dus niet goed uit. Dan maar zelf naar het seinhuis om informatie te vragen. Blijkt dat de ICT nog onderweg is: de vermoedelijke vertraging zal 20 minuten bedragen. Pas dan volgt een mededeling: de ICT heeft 15 minuten vertraging en zal van spoor 3 vertrekken. Kort daarna rijdt een solitaire mw 41 binnen… op spoor 1! De frank valt vrij snel: dat is de L-trein uit Libramont, die redelijk op tijd rijdt. Of één motorwagen op een dag als deze volstaat, is een andere vraag: er zijn toch wel heel wat kajakkers onderweg. Een vijftal minuten later komen gelukkig 3 lege mw 41 uit Houyet binnenrijden, op spoor 3, maar we hebben de toestand al bekeken en gewogen: onze aansluiting in Anseremme zullen we wel kunnen vergeten. De trein vertrekt uiteindelijk met 28 minuten vertraging. Vanop de brug over de Maas zien we onze bus al staan; we weten dat die vertrokken zal zijn als we daar aankomen. Het is trouwens geen sinecure om ons in de tegenrichting door de horden kajakkers te boren. Zoals gewoonlijk zal het laatste stel voor 150 % bezet zijn, het middelste voor zo'n 80 %, en het eerste zal zo goed als leeg rijden. Het is ongelooflijk hoe al die sportlui die straks hun beste kunnen zullen moeten aanspreken om uit het water te blijven, er nu niet in slagen om de toestand in deze trein correct in te schatten. Wat begeleiding zou trouwens niet misstaan, al gebeurt het wel vaker dat ze dan toch nog koppig allemaal op dezelfde plek op het perron blijven staan, en door dezelfde deur willen instappen.

 

Celles mag dan officieel één van de mooiste Waalse dorpen zijn, OV is er nauwelijks. Ja, er is een station Gendron-Celles, maar dat stamt nog uit de tijd dat de herenboer met de kar vrouwlief naar de trein bracht en haar soms ook opnieuw ging afhalen, onderweg ingehaald door de sjees van meneer de baron en zijn barones, ook al op weg naar het door de plaatselijke burgemeesters duur bevochten station. Als bediening van het dorp Celles (en eigenlijk ook van Gendron) komt het niet in aanmerking. Maar koppige OV-gebruikers als we zijn, hebben we toch een oplossing gevonden: bus 45 van Anseremme naar Gendron, weliswaar speciaal voor kajakkers, maar er is een halte in Celles, en infotec geeft ons zonder verpinken een verbinding Halle - Celles, met gebruik van deze buslijn.

 

Die van 10:30 zien we dus niet eens meer rijden, het zal een uurtje later worden. Er is een goed verzorgde halte ingericht aan weerszijden van de weg; spijtig genoeg hangt aan beide zijden de dienstregeling van lijn 46 (ook een kajakbus, maar dan naar Houyet), en zoals dat wel meer gebeurt, schittert die van lijn 45 dus door afwezigheid. Na een koffie op een nog koel terras, maken we ons op om in te stappen in de bus van lijn 45, die hier even op zijn vertrekuur wacht. De chauffeur merkt meteen dat we geen kajakkers zijn, en vraagt waar we naartoe willen.

- Celles, het dorp zelf.

- Ja maar, dat is onmogelijk. Dit is een bus speciaal voor de kajakkers naar Gendron.

Ik had zoiets al verwacht, en haal het uitgeprinte foldertje met de dienstregelingen van lijnen 45 en 46 boven.

- Hier staat toch duidelijk een halte vermeld: Celles Carrefour. En op infotec vond ik ook deze verbinding.

- Ja, daar is een halte, maar dit is een speciale bus, alleen voor de kajakkers. Ik rij in een keer door naar de Lesse. Ik zou trouwens niet weten wat ik je moet aanrekenen: hier is een eenheidstarief van € 1.70 van kracht.

Die had ik al klaar in mijn handen, € 3.40 voor mijn vrouw en mezelf.

- Ja, dat weet ik, dat is geen probleem. Als de Carte Inter niet telt, betalen we dat speciale tarief wel.

- OK dan.

Maar ik vertrouw het zaakje toch niet zo meteen:

- En hoe zit het met de terugreis?

- Ha, er is helemaal geen terugrit. Ik rij naar Gendron-Celles, en daar is het afgelopen.

- Ja, weet ik, maar we kunnen toch opnieuw instappen in Celles en meerijden tot het station van Gendron-Celles?

De arme man heeft het nu door: wij zijn buitenaardse wezens op den dool.

- Ik doe hier alle ritten.

- Dus, als wij aan de halte staan, pikt u ons straks ook weer op.

- Ja, ja. Welke rit wil je dan nemen?

- Waarschijnlijk die van 13:30 hier.

- Oei, heb je gezien hoe vol die 46 zat? Zo vol zal de 45 straks zitten. Het is niet eens zeker dat je er nog bij kunt.

Blijkbaar zijn hier kapiteins van de korte en van de lange omvaart, en is die korte vooral in trek in de namiddag. Dat is natuurlijk een ander paar mouwen. Maar ik betaal het speciale tarief, en met zo'n 15 reizigers rijden we richting Celles. Mocht onze trein op tijd geweest zijn, dan zouden we nog net de bus van 12:30 gehaald hebben, maar nu is het niet eens zeker dat we die van 13:30 kunnen halen. We stappen wat sneller dan anders, en na een tijdje wordt het duidelijk dat de bus van 13:30 toch geen probleem zal zijn.

 

Nu ja, geen probleem. De bus moet hier in Celles doorkomen om 13:40, maar je ziet het zo: als die bus inderdaad zo goed als volzet is, dan zal die ook met vertraging rijden. Met 14 minuten overstaptijd in Gendron-Celles ziet dat er dus nog altijd niet goed uit. En inderdaad, als de bus met een kwartier vertraging komt aanrijden, zijn wij al lang opnieuw op stap, langs de gelukkig niet te drukke hoofdweg, zonder enige voorziening voor voetgangers of fietsers. Die trein halen we toch niet meer: we zijn veroordeeld tot 2 extra uren Ardennen, waarvan we een deel op een terras kunnen doorbrengen. Het is niet eens een echte geseling, dus, maar na alles wat er vandaag is misgegaan, kunnen we die missen als kiespijn.

 

Er staat nog een 10-tal reizigers te wachten op de L-trein van 15:59. Die bestaat wel uit 2 mw 41. Van de TBG mogen we alleen in het 2de stel instappen als we al een biljet hebben. De railpass is inderdaad al ingevuld, en dus is er geen probleem. In Anseremme staan nog wat alweer droge kajakkers te wachten, en uiteindelijk loopt het treintje nog 4 minuten vertraging op. Doordat er tijdens het weekend niet gekoppeld hoeft te worden in Namur, vertrekt de IC hier een kleine 10 minuten later dan in de week, en dus is de aansluiting een makkie.

 

We gaan helemaal vooraan in de eerste van de twee breaks zitten. Het belooft een heerlijk rustige rit te worden. Vóór Ottignies zien we alleen de TBG, in Ottignies komt een derde reiziger in ons coupé zitten. Ook nu valt het op dat de trein gaandeweg 4 minuten vertraging bij elkaar rijdt, maar vanaf Gembloux verdwijnt die vertraging zienderogen. We komen stipt op tijd in Brussel-Noord aan, een vreemd gevoel, als je dat niet meer gewend bent. De IR naar Quiévrain vertrekt net op het tegenliggende spoor, ook stipt.

 

Het wordt dus even wachten op de IC naar Moeskroen. De heenrit is alvast op tijd, ik zie de trein ergens aan een perron met een laag nummer. En na het korte bezoekje aan Schaarbeek komt de trein ook stipt aanrijden. Veel valt er over het ritje naar Halle niet meer te vertellen. Het gaat behoorlijk vlot, en we komen zelfs nog een minuut te vroeg in Halle aan. Of is het eerlijker om te zeggen: 119 minuten later dan voorzien…

 

 

 

 

 

 

18-07-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
15-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Bomal - 15 juli 2010
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Misschien was het alles wel beschouwd niet zo een goed idee om meteen de dag na de storm (zoals dat tegenwoordig heet, want eigenlijk was het een flink uit de kluiten gewassen onweer), op stap te gaan, en ja hoor, dat zouden we vandaag ook aan den lijve ondervinden. Al is de invloed van het ruige weer toch maar zijdelings verantwoordelijk voor alles wat misliep.

 

We hadden een wandeling gepland in Lescheret, een waarschijnlijk onooglijk dorp in het ook al niet indrukwekkende Léglise, en openbaar vervoer is in die streek meestal een schaars goed. Dat is ook nu het geval: Lescheret wordt bediend door een variant van lijn 413 Neufchâteau - Bastogne. In Vlaanderen zou men voor een interstedelijke verbinding van dit formaat waarschijnlijk aarzelen tussen een uur- of halfuurverbinding, in Wallonië is het - zoals zo vaak - behelpen. Voor ons zit er dan ook alleen maar een lange omweg via Bastogne in vanuit Libramont met lijn 163b, die ook als treinverbinding dienstdoet, zolang die niet officieel afgeschaft wordt - wat waarschijnlijk een zaak is van enkele jaren.

Maar de storm en de NMBS beslisten er anders over…

 

De verbinding:

Halle - Brussel-Zuid 7574 7:52 8:01 +6 (2117 - 53512)

Brussel-Zuid - Marloie - 2108 8:33 10:14 +17 (512)

Marloie - Bomal 5581 10:30 1051 +4 (245)

 

Bomal - Liège-Guillemins 5585 14:52 15:42 +5 (245)

Liège-Guillemins - Brussel-Noord 538 16:00 16:54 +11 (1349 - 11809)

Brussel-Noord- Halle 1588 17:17 17:37 +5 (180)

 

De commentaar:

 

Er kwam dus niets in huis van onze geplande uitstap naar Lescheret. In de plaats daarvan werd het een koppel wandelingen in het veel beter bereikbare Bomal. Wallonië voelt zich graag door de NMBS tekortgedaan, maar eigenlijk is het hun eigen TEC die er niet in slaagt om buiten de steden een min of meer aanvaardbaar openbaar vervoer aan te bieden. Bomal heeft een station, en dus valt het daar nog mee, zeker sinds op lijn 43 een uurdienst gereden wordt, en dat sedert december 2009.

 

Het gaat nog allemaal vrij goed tot Brussel-Zuid. P7574 heeft in het zog van de IC uit Moeskroen wat vertraging opgelopen, en de 5 minuten in Halle zijn er 6 geworden in Brussel-Zuid, maar onze reserve is ruim. Het lijkt trouwens wel mee te vallen met de ochtendspits.

 

Maar dan begint het: IC 2108 wordt vandaag verzekerd door  1 (één) volledig ms 96, en dat voorspelt weinig goeds. Bovendien hebben 2 groepen hun komst aangekondigd, en mogelijk komt er nog wel meer van het jonge grut opdagen, dat na de eerstvolgende onweersbui weer naar huis zal trekken. Ik had eigenlijk M6 verwacht, maar blijkbaar zijn die allemaal opgevorderd voor het vervoer van het kustvee. Vroeger was al meermaals gebleken dat 2 ms 96 voor deze 2108 in de zomer niet volstonden: ik hou mijn hart vast nu we het vandaag met één stel moeten doen. De TBG is er een naar mijn hart: ze zal eerste klasse niet zomaar laten vollopen. Dat wil ze hoogstens toestaan aan mensen die echt slecht te been zijn en dergelijke meer. Later zal blijken dat zelfs een scout met arm in het gips op haar mededogen zal mogen rekenen.

We vertrekken in Brussel-Zuid met 5 minuten vertraging. Maar voorbij Brussel-Centraal is het duidelijk dat dit ene motorstel niet tegen zijn taak is opgewassen. De vertraging groeit dan ook zienderogen, ook al omdat men in België voorlopig nog geen persers in dienst heeft, om de laatste reizigers deskundig op de overvolle platforms te duwen: Brussel-Centraal + 6 - Brussel-Noord +8 - Brussel-Schuman +10 - Brussel-Luxemburg +9 - Ottignies +10 - Gembloux +9 - Namur van +8 naar +18. De TBG maakt zich in dat laatste station behoorlijk boos, omdat ze al vanuit Brussel doorgegeven heeft dat een bijkomende, aangekondigde groep in Namur niet in de trein zou kunnen. Maar toch staat de groep van 50 gepakt en gezakt klaar om de 2108 te nemen.

 

Voor ons begint het er langzamerhand benard uit te zien: met 9 minuten aansluitingstijd in Libramont op lijn 163b ziet het er al slecht uit, omdat die 163b waarschijnlijk niet zo lang wacht, gezien de uurdienst; maar in Bastogne moeten we een bus van lijn 413 halen, en dan kunnen we ons een latere bus op lijn 163b niet veroorloven. In Ciney is er nog altijd geen minuutje af: +18, maar wel een omvangrijke groep, zodat het vanaf Ciney met de bezetting meevalt. (Ciney en omstreken zijn trouwens zwaar geteisterd door het stormweer, en ook de vrijwilligers van lijn 128 van de Bocq zullen nog de handen uit de mouwen moeten steken als ze tijdens het weekend willen rijden. Dat zal ook die auto op de NMBS-parking niet meer doen, want zowat het hele dak is ingedeukt.)

 

Ik heb op onze Railpass 2 lijntjes Halle - Bastogne-Sud (kan dat eigenlijk nog?) ingeschreven, maar dat lijkt niet langer realistisch. Ik breng een van de TBG's er dan ook van op de hoogte dat we liever naar Bomal willen, dat een stuk gemakkelijker te bereiken is. Ze zegt dat ik een en ander moet uitleggen aan de TBG van de volgende trein, maar na enig aarzelen besluit ze toch maar om een C6 "justification concernant des billets utilisés" aan te maken. En inderdaad: het hele verhaal verschijnt uit de IBIS: voyageurs désirent aller à Bomal au lieu de Bastogne suite au retard du 2108. Ne pas inquièter. Vooral dat laatste vind ik sympathiek. En een mooi voorbeeld van klantvriendelijkheid. En van mezelf vind ik het vooruitziend dat ik ook de kaart van Bomal bij me heb, voor het geval er wat verkeerd mocht gaan. Bomal zal het dus worden; meteen is onze passe-partoutbestemming die ik graag voor het laatst gehouden had, opgebruikt.

Tussendoor hoor ik nog dat de M6 die door het jaar voor de 2108 ingezet worden, nu anders benuttigd worden, dat er een ms 96 ontbreekt in de trein door het onweer van gisteren, en dat er ook een stel I10 op de verbinding Brussel - Luxemburg zit. Vijf rijtuigen, zonder pakwagen. Eén TBG trekt wit rond de neus weg, want ze kent die I10 nauwelijks. Een andere TBG vindt trouwens dat het enige wat de zaak vandaag nog had kunnen verergeren, een pak fietsen geweest zou zijn. En meteen wordt ook de vraag gesteld hoe ze die in die I10 kwijt moeten raken.

Als we aanstalten maken om uit te stappen, en onze zedig op de grond liggende wandelstokken opnemen, grapt een TBG of die dienen om ons van een zitplaats te verzekeren. Meteen wordt eraan toegevoegd dat ze zo iets eigenlijk ook zouden kunnen gebruiken. En dat het mooie, originele stokken zijn. Dit is het moment om handige vriend Dirk in de bloemetjes te zetten. Ik neem deze schitterende stok al mee sinds mijn verjaardag in 1999; elk jaar slijt onderaan een stukje af. Zelf ben ik ook in de krimpende leeftijd gekomen, en dat valt dus mee.

 

In Marloie wacht de L naar Liège geduldig op aansluiting: 4 minuten vertraging zullen we ook houden tot Bomal. Onze rechtvaardiging hebben we trouwens niet nodig gehad, want de TBG stelt de controle nog even uit. In Bomal hangen affiches met nieuws dat al ergens in mijn achterhoofd gespeeld had. Door werken is de L-trein om de 2 uur afgeschaft. In december werd hier een uurdienst ingevoerd en nauwelijks een half jaar later is het al nodig om gedurende een week opnieuw naar een 2 uurdienst over te schakelen.

 

Voor de terugreis opteren we voor een verbinding langs Liège. In Bomal staat zowaar mw 4123 te rochelen. Vermoedelijk heeft die gisteren de rol van elektrische treinen overgenomen, toen bleek dat er voor de elektrische treinen geen doorkomen meer aan was. Daardoor komt onze L-trein op spoor 1 i.p.v. 2, dat ingenomen wordt door de motorwagen. Even voor aankomst van L zien we de onderstationschef de sporen oversteken. En even daarna zien we de treinbestuurder, die in de passagiersruimte zat en vandaar de onderchef de sporen had zien oversteken, uitstappen om te vragen of er wat aan de hand is. Nee hoor, antwoordt de chef, maar ik kwam eens kijken of er geen reizigers meer waren op perron 2, want dat is het normale spoor voor de L-trein. Ik bedenk dat dit 2 personeelsleden zijn die met de zaak (en de reiziger) begaan zijn, en vermoedelijk lopen er zo veel meer dan de doorsnee LaatsteNieuwslezer denkt; onbegrijpelijk dat het zo slecht kan gaan met onze treinen.

 

De stoptreinen van 13:52 en 14:08 (naar Jemelle) rijden dus niet, en het wordt die van 14:52. Het is opnieuw stel 245. Zoals wel meer is de bezetting in eerste klasse op deze verbinding meer dan bevredigend te noemen. Misschien omdat hier nog treinen met een echte eerste klasse rondrijden? De werken die noopten tot de gehalveerde dienst zorgen ook nog eens voor wat extra vertraging. Die zal wel erg groot moeten worden om in Liège voor problemen te zorgen. Al bij al blijft ze beperkt tot 5 minuten. In Angleur stappen 2 dames in: voor zo'n korte afstand maakt het niet uit dat ze in eerste blijven zitten: een nieuw excuus voor mijn collectie!

 

In Liège-Guillemins maken we een bevreemdend moment mee: op het ogenblik dat IC 538 ruim op tijd binnenrijdt, wordt hij met 8 minuten vertraging aangekondigd. Het raadsel wordt even later opgehelderd: IC 1738 wordt afgeschaft tussen Ans en Liège, wegens te grote vertraging bij aankomst van IC 1713. (Het is opnieuw een stel M6-rijtuigen dat het begeven heeft.) IC 538 zal dus extra stoppen in Ans, en ook vertrekken op het vertrekuur van de IC naar Brussel - Mons - Quiévrain, die ongetwijfeld nog wat bezoekers van het festival van Dour mee heeft.

IC 538 vertrekt zo al met 12 minuten uit Ans, en waar het anders lijkt alsof deze IC's tijd zat hebben, gaat er nauwelijks wat af van de vertraging. In Brussel-Noord is ze nog altijd 11 minuten groot: de 538 tot Brussel-Noord over de 36N leiden heeft (zoals vaak) niet het verwachte effect, want de trein doet nu gewoon wat langer tussen Schaarbeek en het Noordstation.

Ook deze eerste klasse is vrij goed bezet, met o.m. twee zwangere dames. Het is me al vaker opgevallen dat zwangeren over het algemeen het reglement vrij goed kennen, dit in tegenstelling tot vele anderen die nog altijd denken dat je altijd wel een reden hebt om in eerste te gaan zitten. Eén krijgt te horen dat ze wel een attest moet komen voorleggen; de tweede heeft zo'n bewijs van zwangerschap wel, en de TBG trekt er even mee naar de eerste om het te tonen. Toen zwangeren in de jaren 1970 het recht kregen om na een aantal maanden in eerste te reizen, werd dat attest ingevoerd, om trucs met kussens te vermijden, klonk het toen laconiek. In de jaren 1970 leek zo'n regel wat potsierlijk, maar tegenwoordig weet je maar nooit.

 

In Brussel-Noord is de aansluitende trein uiteraard al vertrokken. Het zal dus de CR naar Geraardsbergen worden; zelfs in deze vakantieperiode zitten de 3 stelletjes behoorlijk vol. Van de 3 zijn er 2 bordeaux, maar zoals trouwe lezers ongetwijfeld weten laten we dat niet aan ons hart komen. We rijden Halle binnen met 5 minuten vertraging. Zelfs op een prachtige warme, niet hete zomerdag, met veel minder reizigers, loopt het niet echt vlot. Geen enkele genomen trein heeft vandaag stipt gereden, en gelukkig moesten we niet naar een begrafenis of een ander belangrijk evenement, want dan kun je niet zo snel van bestemming wisselen… Wanneer we een tweede poging wagen om naar Lescheret te trekken, ligt nog niet vast.

 

Oh ja, in Bomal volgden we 2 wandelingen van een alweer verouderde folder, de nummers 5 en 1: Parc du Château en Calvaire. Echt denderend was vooral de eerste niet, want eigenlijk loop je in een te grote boog rond het kasteel, met een flink stuk hoofdweg en veel beton. De tweede is wat beter (en zwaarder). Geen wonder dus dat alleen de 2de wandeling het overleefd heeft, zij het met een gewijzigd parcours. Wel hebben we enkele mooie bospaadjes gevolgd, hebben we een mooi kasteeltje aanschouwd, een wat kaal kerkje bezocht (waar 3 bloempotten omvergegooid lagen), en een flinke klim ondernomen naar een mooie calvarie die over Bomal en de valleien van de Ourthe en de Aisne uitkijkt. De TWQ bedraagt 26 %, en dat is veel minder dan wat je in deze prachtige wandelstreek verwacht.

15-07-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Blog als favoriet !

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


Zoeken in blog


Laatste commentaren
  • Lijnen 712/714 (Etienne Tas)
        op 17 augustus 2023 Herne - Bever (Voettocht in Pajottenland)
  • OTW 4670 (Sebastiaan Van Hoof)
        op 18 juli 2023 - Lesve
  • IC's in Sinaai en Belsele (overweg13)
        op 27 december 2022 - Sinaai - Belsele (GR Waas- en Reynaertland)
  • Inhoud blog
  • 21 maart 2024 Belsele - Nieuwkerken-Waas
  • 14 maart 2024 - Sint-Idesbald - De Panne
  • 7 maart 2024 - Veerle
  • 4 maart 2024 - Leuven - Sint-Joris-Weert (GR Dijleland)
  • 27 februari 2024 - Weerde

    Archief per maand
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!