Michael Steven Bublé (Burnaby (Canada), 9 september 1975) is een Canadees jazz-zanger en acteur. Hij woont tegenwoordig in Vancouver. Zijn eerste album behaalde de top 10 in Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.
Michael Bublé werd geboren in Burnaby, in Brits-Columbia. Hij groeide op met zijn opas jazzalbums. Op zijn website markeert hij het belang van zijn opa in het bemoedigen van zijn muzikale talenten. Hij zegt onder andere dat zijn grootvader zijn beste vriend was, en degene die de wereld van muziek opende die eigenlijk aan zijn generatie was voorbijgegaan. Door hem wilde Bublé zanger worden. Hij groeide op met muziek van onder andere Ella Fitzgerald en Frank Sinatra.
Bublés opa bracht hem bij een talentenjacht in Vancouver, waar hij won maar later werd gediskwalificeerd omdat hij te jong was. Hierdoor werd hij niet ontmoedigd; hij won toen hij 17 jaar was de eerste prijs bij de Canadian Youth Talent Search.
De jaren daarna had hij een muzikale carrière die niet echt van de grond kwam. Hij speelde Elvis in een dinnershow en zong in een revue genaamd Forever Swing. Hij nam een paar albums op, één als cadeau voor zijn opa. In 2000 ontving hij twee Genie Award-nominaties voor de twee nummers die hij schreef voor de film Heres to Life met onder andere de Canadees Eric McCormack.
Een optreden tijdens een bedrijfsfeest zorgde voor Michael Bublés doorbraak. Tijdens dit feest gaf hij een cd aan Michael McSweeney, een kennis van de voormalige Minister President van Canada Brian Mulroney. McSweeney gaf de cd aan de minister, waarna Bublé werd uitgenodigd als zanger op de bruiloft van zijn dochter in 2000. Daar zong hij het nummer Mack the Knife van Kurt Weill. De zanger werd daar voorgesteld aan David Foster, een bekend producer. Hij tekende een contract waardoor hij terecht kwam bij het label 143. Daar bracht hij in 2003 zijn eerste titelloze album Michael Bublé uit.
Op het album staan veel bekende nummers als The Way You Look Tonight en Moondance (Van Morrison). Op het nummer How Can You Mend a Broken Heart (origineel van de Bee Gees) zingt Barry Gibb de achtergrondzang. Michael Bublé kwam snel in de Canadese albumlijst terecht. Het album bereikte de platina status en behaalde de nummer 1-positie in Australië. Zijn nummers Kissing'Fool (origineel George Michael) en How Can You Mend A Broken Heart haalden de top 30 in Amerika. Zijn derde single Sway behaalde in een remixversie van Junkie XL de top 20 in Australië.
Op de Juno Awards van 2004 won Bublé de prijs voor beste nieuwkomer. Zijn album was genomineerd voor Album of the Year, maar won deze prijs niet.
Hij bracht in 2003 een kerst-cd uit, Let it Snow. Het titelnummer haalde de top 40 van Australië. Ook volgde een live-album, met een video die de top 10 behaalde in de Amerikaanse videohitlijst.
Hierop volgde een wereldtournee en verscheen hij verschillende malen op televisie, onder andere in de Today Show van NBC, waarin hij een duet zong met de gastvrouw Katie Couric.
Michael Bublé is lange tijd verloofd geweest met Debbie Timuss, een toneelactrice, danseres en zangeres. Ze speelden samen in de musicals Red Rock Diner in 1996 en Forever Swing in 1998. Ook is Timuss de achtergrondzangeres op Bublés nummer It's Time. Het nummer Home is voor haar geschreven, toen Bublé in Italië was. Ook speelt ze een rol in de videoclip van dat nummer. Ze beëindigden hun relatie in november 2005.
Michael had een relatie met Emily Blunt, een Engels actrice; in juli 2008 eindigde hun driejarige relatie. Dat kwam doordat zij beiden drukke schema's hadden.
In november 2009 heeft Bublé Luisana Lopilato, een bekende actrice uit Argentinië, ten huwelijk gevraagd. Zij is onder andere te zien in de video-clip van Haven't met you yet. Ze trouwden op 31 maart 2011 in Buenos Aires.
Zieke bruid sterft 1,5 uur voor het geven van haar ja-woord
Zieke bruid sterft 1,5 uur voor het geven van haar ja-woord
De Engelse Jemma Webbs was van plan om te trouwen in een prachtig landhuis, met het rotsvaste vertrouwen om de kanker waar ze aan leed, te boven te komen. Maar een maand voor haar geplande bruiloft verergerde haar conditie en het koppel organiseerde een feest aan huis. Ook dat bleek te laat te zijn.
Slechts 90 minuten voordat ze haar ja-woord had moeten uitspreken, stierf Jemma (32). Haar verloofde Alex Bradford blijft gebroken achter. "Ze herpakte zichzelf elke keer. Sommige mensen geven het op, maar zij bleef denken dat ze de kanker zou verslaan. Jemma had kanker, maar de kanker had Jemma nooit. Iedereen was ervan onder de indruk hoe ze ermee omging." De vrouw vormde een grote inspiratiebron voor andere vrouwen die vochten tegen eierstokkanker, zo vertelt haar verdrietige partner.
De eerste symptomen van kanker verschenen in 2008 bij Jemma. Ze onderging een operatie en begon in 2010 aan chemotherapie. Ze ontmoette Alex slechts negen maanden voor haar dood, in het bedrijf waar ze beiden werkten. "Ik wist niet dat ze ziek was. Je kon het nergens aan zien", vertelt Bradford. Hun relatie begon aanvankelijk heel normaal. "Maar in twee maanden tijd verspreidde de kanker zich naar haar lever en longen, en toen wist ik dat ik er voor haar moest zijn."
Weggaan was nooit een optie voor Alex. "Ik hield van haar, zo simpel is het. Ik heb nooit getwijfeld." Afgelopen januari vroeg Alex zijn vriendin ten huwelijk. Het stel plande hun bruiloft voor 18 april in het Colehayes park. Maar op 16 maart verslechterde de toestand van Jemma drastisch en het stel besloot de volgende dag al te trouwen. Ze regelden vlug alle papieren voor een trouwerij aan huis. Maar die volgende dag stierf Jemma, in het bijzijn van haar verloofde en haar familie.
Bradfort vertelt: "Ze was op die dag duidelijk heel blij en opgewonden, en ik was dat ook. Maar om 14.00 uur ging het plotseling heel slecht, en binnen een uur was ze overleden." Er blijft echter nog wel iets groots van Jemma achter: de Eve Appeal, een onderzoeksfonds voor kanker.
Op 1 mei gaat op een avondveiling bij Christie's New York een herontdekt werk van Paul Cézanne (1839-1906) onder de hamer.
Het gaat om een studie in waterverf voor zijn beroemde serie Kaartspelers, vijf schilderijen die worden gerekend tot het allerbeste wat de modernistische meester op het doek zette. De studie dook na 60 jaar op in een Texaanse privécollectie en moet tussen de 11 en 15 miljoen euro opbrengen.
In de afgelopen jaren kwamen er meer teruggevonden meesterwerken onder de hamer bij Christie's, zoals Picasso's Naakt met groene Bladeren uit 1932 (106,5 miljoen dollar in 2010) en Hoofd van een Muze (47.9 miljoen dollar in 2009) van Renaissancemeester Rafaël Sanzio. (br.hln)
In februari hebben wandelaars in een natuurgebied nabij Ieper een
vrijlopende wasbeerhond waargenomen en gefotografeerd. "De foto is de
eerste van een vrijlopende wasbeerhond in Vlaanderen die we onder ogen
kregen", meldt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).
De wasbeerhond werd op 19 februari en op 21 februari ontdekt in een stuk
tuin aan een wandelpad in de Verdronken Weide, een spaar- en
wachtbekken en natuurgebied aan de stadsrand van Ieper. Sindsdien is het
dier spoorloos verdwenen, aldus INBO.
Het instituut vermoedt
dat het dier recent uit gevangenschap ontsnapte, want het dier bleek
niet echt schuw te zijn. Wasbeerhonden staan echter niet op de
zogenaamde positieflijst van zoogdieren die gehouden mogen worden,
klinkt het. Het gaat wel om de eerste foto van een vrijlopende
wasbeerhond in Vlaanderen. Eerder werden wel al in Zonnebeke in 2002 en
in Sint-Truiden in 2006 dode wasbeerhonden aangetroffen, die het
slachtoffer van het verkeer waren.
In januari zou in het
Vlaams-Brabantse Wilselse ook een wasbeerhond waargenomen zijn, maar het
instituut meldt dat de waarnemingen moeilijk te beoordelen zijn. Het
INBO houdt het dan ook op een "mogelijke" wasbeerhond, maar vindt het
wel een aanleiding om alert te blijven in de regio.
Het
instituut merkt voorts nog op dat in het West-Vlaamse Alveringem, niet
ver van Ieper, in januari voor het eerst een exotische zilvervos werd
waargenomen. Het dier komt niet of nauwelijks voor in het wild in Europa
en bleek dan ook ontsnapt te zijn uit een kinderboerderij even
verderop. (br.hln)
De wasbeerhond
De wasbeerhond of marterhond is een roofdier uit de familie der hondachtigen. Hij komt oorspronkelijk voor in Oost-Azië, maar tegenwoordig leven er ook verwilderde exemplaren in Europa. Hij dankt zijn naam aan een opvallende gelijkenis met de gewone wasbeer . De vacht wordt gebruikt in luxekleding.
Een volwassen dier wordt 50 tot 55 centimeter lang en de staart is ongeveer 15 centimeter lang. Wasbeerhonden hebben een geelachtig bruine grondkleur. Op de kop zijn de dieren zwart met wit, de poten zijn donker evenals een deel van de staart. De wasbeerhond heeft een zwart masker rond zijn ogen. 's Winters krijgt de wasbeerhond een dikkere vacht en een vetlaag, waardoor hij er ronder uitziet dan in de zomer. Tussen september en november begint de ondervacht te groeien, in mei en juni wordt hij vervangen door een dunnere zomervacht.
De wasbeerhond lijkt veel op de (onverwante) wasbeer, en kan makkelijk met dit dier verward worden. Met name de kop, met het opvallende donkere gezichtsmasker, doet sterk aan een wasbeer denken. De wasbeerhond is groter dan de wasbeer, met een kortere, egaal gekleurde staart en heeft kortere oren.
Lilli is een beroemdheid geworden in Zwitserland. Het zeven weken oude kalfje is geboren met zes poten. De verwachting was dat het diertje niet zou kunnen overleven. Maar niets is minder waar. Integendeel: Lilli is één brok levenslust.
Boer Andreas Knutti had er aanvankelijk geen goed oog in. Lilli zou nooit een 'fulltime' melkkoe worden, zoveel was zeker. Het dier afmaken was voor de veehouder uit Weissenburg echter evenmin een optie. Temeer omdat Lilli een echte spring-in-'t-veld bleek. Als het kalfje voort op deze weg blijft evolueren, kan het deze zomer wellicht met de makkers in de bergweiden stoeien
Mutaties van deze aard zijn niet echt uitzonderlijk. In het geval van Lilli zijn wellicht twee embryo's samengesmolten in de baarmoeder van mama-koe. (br.hln - foto epa)
Bokrijk. Geen Vlaming die er nooit op schoolreis is geweest. Maar de boeren op klompen en pastoors met zwarte rokken lokten de voorbije jaren almaar minder volk. Vorige zomer haalde het Limburgse domein niet eens 100.000 bezoekers. Om die cijfers weer een duw in de juiste richting te geven, opent zaterdag een gloednieuw Vlaams dorp de deuren, zo weggeplukt uit de jaren 60. Maak kennis met het Nieuwe Bokrijk: Tony Corsari in zwart-wit, grote potten Kwatta-choco op tafel en - de techniek staat voor niets - draagbare radiootjes van Philips.
Het nieuwe dorp, gebouwd nabij het 'Antwerpse stadsplein' dat door z'n kleine omvang en aparte ligging nauwelijks bezocht werd in het verleden, begint bij de Delhaize-supermarkt, die de weelde van de golden sixties illustreert. Kasten vol Spic & Span (mét Artis Historia-zegeltjes), nylonkousen van Coral (6 paar voor 100 frank), trommels met Dixan-waspoeder (3 kilo, 135 frank), gele familiepotten Kwatta-choco... Alleen Cécémel blijkt na 50 jaar nog steeds hetzelfde logo te hebben. De meeste andere merken stopten gewoon met bestaan. In de platenzaak worden singles van Elvis, The Beatles en Bob Benny aangeboden, naast - "zo was dat in die tijd" - elektro-apparaten als transistorradiootjes tussen 2.495 frank (60 euro) en 3.250 frank (80 euro).
Voorts in het dorp: een kapsalon met schreeuwlelijk behang-papier en haardrogers die vaak zo heet werden dat de klanten met een rood aangezicht naar huis vertrokken. Ook nog: een reisbureau en architectenkantoor - waar het modernste snufje een type-machine is - een sixtieskeuken, woonkamer met zwart-wit-televisie en draaiantenne, een kinderkamer, kledingwinkel, een krantenkiosk met oude dagbladen ('Ons Land Heeft Een Koningin!'), een bioscoop en een studentencafé, losjes gebaseerd op de legendarische bruine kroeg 't Keldertje in Hasselt. Een pintje kostte er 7,5 frank (0,18 euro).
"We zijn zeker dat 'De Sixties' een succes wordt", zegt communicatieverantwoordelijke Miet Feytons. "Retro is weer helemaal in. Kijk maar naar de T-shirts, scooters, meubelen en kleine elektro: alles heeft een vintage look en niks is authentieker dan het origineel. Nu al zijn er 5.000 tickets online gereserveerd en raden we de mensen aan om eerst kaarten te bestellen, zodat ze niet voor het bordje 'volzet' komen te staan. (br.hln)
Wie regelmatig loopt, komt 'm wel eens tegen:
runner's high. Dat euforische moment dat de inspanning draaglijker
wordt, je het weer ziet zitten, dat je vol vertrouwen en trots op jezelf
loopt. In het Nederlands ook wel 'de tweede adem' genoemd. Dient dat
ook ergens voor? Wel jazeker: het was nuttig toen we nog in grotten
woonden.
Belangrijker nog is dat niet alle diersoorten ervan kunnen profiteren:
de runner's high is enkel bestemd voor die diersoorten die geëvolueerd
zijn naar uithouding. Zoals mensen, en ook honden maar bijvoorbeeld niet
fretten.
Wetenschappers
lieten mensen, honden en fretten een half uur lang lopen op een
loopband. Achteraf werd het bloed geanalyseerd. Mensen en honden hadden
allebei meer van de stof endocannabinoïden in hun bloed, fretten niet.
Die stof is een van de belangrijkste stoffen die runner's high uitlokt.
Conclusie?
De runner's high is een extra motivatie om te blijven gaan, iets wat
bij onze jager- en verzamelaarvoorouders handig kon zijn om roofdieren
te ontlopen en/of extra voeding, onderdak of water te vinden, waardoor
ze meer kans hadden om zich voort te planten. Toen werd het dus eerder
gebruikt om meer calorieën te vinden... vandaag om het teveel te
verliezen.
Steden breiden tegen 2030 uit met twee keer grootte van Texas
Steden breiden tegen 2030 uit met twee keer grootte van Texas
Wereldsteden zouden in minder dan 20 jaar met ongeveer anderhalf
miljoen vierkante kilometer uitbreiden. Tegen 2030 zullen steden zo twee
keer de omvang van de Amerikaanse staat Texas inpalmen.
Halverwege deze eeuw zou de huidige wereldbevolking van 7 miljard mensen
al uitgebreid zijn naar 9 miljard, zo voorspellen de Verenigde Naties.
Experts stelden op een conferentie in Londen dat steden overal ter
wereld dan ook met anderhalf miljoen vierkante kilometer zullen
uitbreiden. Dat komt neer op een hallucinerend cijfer van 43.000
voetbalvelden per dag gedurende de komende 18 jaar.
"De manier
waarop steden sinds de Tweede Wereldoorlog gegroeid zijn, is zowel
sociaal als ecologisch niet houdbaar", zegt professor Karen Seto van de
universiteit van Yale. Zeker steden zoals Los Angeles zijn geen goed
model voor de toekomst. Er staan veel woningen waar maar één gezin
woont. Beter zijn bijvoorbeeld Manhattan en Singapore, waar meer mensen
op een kleinere oppervlakte wonen. De oplossing is dus in de hoogte
bouwen. "Dan zouden steden een minder grote impact op het milieu
hebben."
"Het gaat allemaal veel te snel en we moet hier beter
over nadenken", zegt Seto. "Rome is niet op één dag gebouwd, maar
Chinese steden tegenwoordig wel." (br.hln)
Wie last heeft van acne, weet dat het moeilijk is om
die aandoening te behandelen. De traditionele antibacteriële zalfjes
werken niet goed en zorgen bovendien bij veel mensen voor
huidirritaties. Maar volgens wetenschappers zouden die problemen
voorgoed verleden tijd kunnen zijn. Zij ontdekten namelijk een veel
effectiever alternatief: tijm.
Het waren wetenschappers van de Leeds Metropolitan University die aan de
slag gingen met alcoholische oplossingen (tincturen) van tijm, mirre en
goudsbloem.
Zij onderzochten het
effect daarvan op de 'propionibacterium acnes', de bacterie die acne
veroorzaakt door de poriën van de huid te besmetten. Een zuivere
alcoholoplossing werd gebruikt als controlemiddel, om uit te sluiten dat
het effect veroorzaakt werd door het steriliserende effect van de
alcohol.
"Om een tinctuur te maken, worden planten namelijk dagen
of zelfs weken ondergedompeld in alcohol", legt onderzoeksleidster dr.
Margaratia Gomez-Escalada uit. "Dat proces zorgt ervoor dat de actieve
bestanddelen uit de plant worden gehaald."
De
proeven toonden dat alle kruidenoplossingen in staat waren om de
bacterie binnen de vijf minuten na de blootstelling te doden, maar tijm
was duidelijk het meest effectieve middel.
Meer nog: het kruid
werkt zelfs beter dan de standaard concentraties van benzoylperoxide,
het actieve ingrediënt in de meeste anti-acneproducten.
Een
hoopgevende vaststelling voor acnelijders met een gevoelige huid dus,
maar helaas nog zonder zekerheid. "We moeten eerst nog extra onderzoeken
uitvoeren in omstandigheden die dichter aanleunen bij de huid", zegt
dr. Gomez-Escalada.
"Maar als de tinctuur met tijm even
effectief is als onze bevindingen suggereren, dan kan het een natuurlijk
alternatief worden voor de huidige behandelingen."
En dat is
positief, want die zorgen vaak voor bijwerkingen. "Een branderig gevoel
en huidirritatie door de benzoylperoxide zijn niet ongewoon", bevestigt
de experte. "Door hun ontstekingsremmende eigenschappen zijn
kruidenbehandelingen veel minder hard voor de huid." (br.hln)
Inwoners van Duitsland moeten hun ogen niet laten testen wanneer ze door het raam van de opticien naar binnen kijken en een wachtzaal vol honden zien zitten. Een Duitse opticien startte onlangs namelijk met de verkoop van zonnebrillen voor honden - een nieuw product dat UV-bescherming biedt voor uw trouwe viervoeter.
Het product wordt sinds kort verkocht in de Berlijnse brillenwinkel Sehwerk, gespecialiseerd in de oogverzorging van honden. De brillen bieden bescherming voor honden die gevoelig zijn aan zonlicht en wind en werden zo gemaakt dat ze zo comfortabel mogelijk zijn. De ontwerpers omschrijven de zonnebrillen als "flexibel" en "goed passend" en ook de glazen blijken heilzaam voor blinde honden en honden met een visuele beperking.
De brillen scoren over de hele wereld. Een gelukkig baasje vertelt: "Wanneer het tijd is om te gaan wandelen, wordt hij helemaal gek als ik de bril uit de kast neem." Een andere tevreden klant voegt daar nog aan toe: "Fantastisch concept. Mijn hond moest even wennen aan de bril, maar sindsdien is hij er zeer tevreden mee."
De modebewuste baasjes kunnen kiezen uit een reeks gekleurde monturen, waaronder roze, kaki en luipaardprint. Er zijn ook miniversies te verkrijgen voor kleinere honden zoals chihuahua's en terriërs. Het bedrijf verkoopt ook andere accessoires zoals rugzakken, hoeden en kettingen.
Snel starten met medicijnen na een recente besmetting met hiv levert voordeel op. Patiënten die kort na hun besmetting begonnen met een kuur van 6 maanden, hoeven gemiddeld pas 2 jaar later te starten met het levenslang pillen slikken wegens een chronische hiv-besmetting. Dat bewees een team onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam met een studie onder 173 mensen die recent met het virus besmet raakten.
Hoogleraar infectieziekten Jan Prins van het AMC verwacht dat de standaardrichtlijn voor de behandeling van een hiv-infectie snel wordt aangepast. De huidige richtlijn schrijft namelijk voor dat artsen wachten met het voorschrijven van medicijnen tot het afweerniveau van een patiënt onder een bepaalde waarde is gezakt. Die richtlijn komt voort uit de tijd dat hiv-medicijnen nog zware bijwerkingen hadden. Artsen hadden echter al langer het idee dat het snel aanpakken van de acute besmetting later tijdwinst zou opleveren voor de patiënt.
De AMC-onderzoekers gaven twee groepen patiënten meteen medicijnen in plaats van af te wachten. Na deze kuur bleek dat het tot 2 jaar langer duurde voordat die patiënten moesten beginnen met chronisch pillen slikken. Het maakte daarbij niet uit of de beginkuur 6 of 15 maanden had geduurd. Het AMC is al begonnen met de nieuwe therapie voor recent besmette patiënten. Zij krijgen in Amsterdam meteen een kuur aangeboden, aldus het ziekenhuis.
In Engeland loopt momenteel een vergelijkbare studie.
Kansas is een Amerikaanse rockgroep. De muziek van de band kenmerkt zich door een combinatie van typisch Amerikaanse hardrock en symfonische rock.
Kansas is opgericht in 1970. De klassieke bezetting werd gevormd door Kerry Livgren (gitaar), Steve Walsh (zang, toetsen), Dave Hope (bas), Phil Ehart (drums), Robby Steinhardt (viool, zang) en Richard Williams (gitaar). In deze bezetting bleef de band tot 1980 bij elkaar. De grootste successen in deze periode waren de albums Leftoverture (uit 1976), met de hit Carry on Wayward Son en Point of Know Return (uit 1977), met daarop de hit Dust in the Wind. Hoewel de band ook hierna nog enkele jaren, vooral in Amerika, zeer succesvol was begon Kansas vanaf 1980 scheuren te vertonen. Tekstschrijver Livgren droeg zijn christelijke geloof in toenemende mate uit in zijn teksten, reden voor zanger Steve Walsh om de band te verlaten. Hij richtte de band Streets op en bracht hiermee twee albums uit. "Walsh" werd vervangen door John Elefante, net als Livgren een belijdend christen. Na het album "Vinyl Confessions" vertrok Robby Steinhardt en vervolgens werd nog het album "Drastic Measures" opgenomen, waarna Kansas in 1984 werd ontbonden. In 1986 werd de band heropgericht door Walsh, Ehart en Williams en aangevuld met gitarist Steve Morse en bassist Billy Greer. Deze bezetting nam twee albums op, Power (uit 1986) en In the Spirit of Things (uit 1988). In 1992 kwam vervolgens de live-registratie "Live At The Whisky" uit, waarbij ondertussen gitarist Steve Morse (die naar Deep Purple was vertrokken) was vervangen door violist/gitarist David Ragsdale en de band was tevens aangevuld met een extra toetsenist: Greg Robert. Deze bezetting toerde veelvuldig en nam vervolgens het zeer ambachtelijke "Freaks Of Nature" op in 1995. In 1998 kwam violist Robby Steinhardt weer terug bij de band en vertrokken David Ragsdale en Greg Robert. Er werd een album opgenomen met het London Symphony Orchestra genaamd "Always Never The Same". Dit album bevatte naast een aantal bekende nummers in een nieuw jasje ook een aantal nieuwe nummers. In 2000 verscheen Somewhere to Elsewhere, een album waarop voor het eerst weer Kerry Livgren van de partij was en ook alle nummers geschreven zijn door hem. Het bleef echter alleen bij een studio-samenwerking. In 2002 werd er een dvd gemaakt, genaamd Device Voice Drum. In 2006 verliet Robby opnieuw de band om te worden vervangen door David Ragsdale die in de jaren 90 ook de vioolpartijen deed.
'Slimste aap ter wereld' krijgt baby in Planckendael
'Slimste aap ter wereld' krijgt baby in Planckendael
In het dierenpark Planckendael in Mechelen heeft Bonobo Djanoa zaterdag een mensaapje ter wereld gebracht, meldt de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde. Djanoa kwam in de zomer van 2011 als 'slimste aap' uit een spelletjeswedstrijd tussen de chimpansees van de zoo van Antwerpen en de bonobo's van Planckendael.
De bonobomoeder neemt haar kleintje zo dicht tegen zich aan dat het geslacht nog niet bepaald kon worden. Toch kreeg het jong al de naam Nayoki, wat 'ik begrijp' wil zeggen in het Lingala. Dat is de taal die gesproken wordt in het gebied rond de evenaar in Congo, waar de bonobo's leven. Moeder en baby zijn sinds vandaag te bewonderen in het bonobogebouw van Planckendael.
Djanoa, geboren in 1995, verblijft sinds 2002 in Planckendael. Dit is haar derde bevalling. Haar zoon Habari is nu 6 jaar. Vorig jaar kostte een infectie bijna Djanoa's leven en bracht ze een doodgeboren jong ter wereld. Een DNA-test moet nu uitwijzen wie de vader van Nayoki is.
Met de nieuwe telg erbij leven er nu acht bonobo's in Planckendael. Het dierenpark in Mechelen leidt het Europees kweekprogramma van deze bedreigde dieren. In tien Europese dierentuinen leven 97 bonobo's. (br.hln - foto belga)
Vet stimuleert de hersenen... zodat je nog meer bijkomt
Vet stimuleert de hersenen... zodat je nog meer bijkomt
Vet is slecht, dat weten we al. Slecht voor het lichaam, en dan niet alleen voor de uitdijende tailles, buiken en poepen. Vet doet ook de hersenen groeien. Dat lijkt goed nieuws, maar dat is het niet want de nieuw aangemaakte hersencellen hebben maar één doel: je nog meer vet te laten opnemen. Of hoe vette voeding een grote, moeilijk te doorbreken vicieuze cirkel in gang zet.
Dat blijkt althans uit een studie met muizen. Muizen die veel vette voeding aten, verdikten en kwamen nadien nog sneller bij dan andere muizen, zelfs als deze exact dezelfde voeding kregen.
Dat komt omdat het vet de groei van zenuwcellen stimuleert in één welbepaald deel van de hersenen: 'median eminence', een stukje van de hypothalamus. Muizen die vette voeding aten kregen op enkele weken tijd vier keer zoveel cellen in dit hersengebied dan muizen die gewoon aten, met het verontrustende gevolg dat ze nog sneller bijkwamen. Dat zou de schuld zijn van een zeer specifiek soort hersencel, namelijk de tancyte, die ook bij mensen voorkomt.
Zo muizen, zo mensen? Toch is het nog niet zeker dat deze effecten zich (in dezelfde mate) voordoen bij mensen. "Dit is de eerste stap in het proberen begrijpen van dit proces. We hebben nog een lange weg te gaan voor we weten of dit ook relevant is voor overgewicht bij mensen", legt hoofdonderzoeker Seth Blackshaw van John Hopkins University uit.
Al zijn de mogelijkheden wel duidelijk: meer inzicht in hoe de hersenen ons gewicht beïnvloeden (door hongergevoel en/of eetgewoonten) en manieren om dit effect te voorkomen of weer om te buigen.
Inwoners van Oostenrijk zijn de meest vriendelijke en gastvrije mensen van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van vakantiebeoordelingssite Zoover. De Belgen eindigen op een mooie derde plaats
Ruim 17.000 respondenten uit 23 landen werkten mee aan het onderzoek van de website en kozen Oostenrijk als vriendelijkste en meest gastvrije Europese land met bijna 13 procent van de stemmen. Spanje en België maken de top 3 compleet met een score van respectievelijk 10,6 en 10,3 procent. Naast de vriendelijkheid wordt ook de rust die onze landgenoten uitstralen erg geapprecieerd.
Europeanen schatten zichzelf overigens hoog in. De meeste Europeanen vinden de inwoners van hun eigen land het vriendelijkst en geven hun landgenoten maar liefst 35 procent van de stemmen.
Opmerkelijk is dat één van de populairste vakantiebestemmingen in Europa niet in de top-10 is opgenomen. Frankrijk bungelt helemaal onderaan het lijstje. Ook zijn Europese vakantiegangers niet erg gecharmeerd van de Engelsen en de Zwitsers.
Belgen die een smartphone met mobiel internet bezitten, betalen vaak te veel voor hun gsm- en datapakket. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop. De consumentenorganisatie raadt aan om te kiezen voor prepaidformules, die de consument meer flexibiliteit bieden.
Test-Aankoop onderzocht in februari meer dan 130 formules van telecomoperatoren, aan de hand van vier verschillende standaardprofielen. Wie als voordeligste uit de bus komt, hangt vooral af van iemands gsm-gebruik en het corresponderende profiel.
Wel blijkt duidelijk uit het onderzoek dat er heel wat geld bespaard kan worden door te kiezen voor de goedkopere formules van kleinere operatoren. Want bij de drie grote operatoren - die samen nochtans meer dan negentig procent van de Belgische markt dekken - is bellen en surfen vaak een pak duurder.
"Wie naar Base, Mobistar of Proximus trekt, betaalt al snel 30 tot zelfs 100 procent meer. Bovendien zitten abonnees van de drie marktleiders vaak vast aan een contract van 12 tot 24 maanden. Zij betalen dus ofwel twee jaar lang te veel voor hun gsm-verbruik, ofwel hoge opzeggingskosten om naar een goedkopere operator over te stappen", aldus Test-Aankoop.
De organisatie raadt de consument dan ook aan om te kiezen voor een prepaidformule, waardoor er gemakkelijker kan worden overgestapt naar een andere operator wanneer die een voordeliger tarief aanbiedt.
"Met een abonnement behoudt de consument namelijk geen enkele manoeuvreerruimte om de interessantste tarieven te genieten, terwijl de herladende beller flexibel blijft om de voordeligste formules na te jagen", luidt het.
Elke week sterven er gemiddeld 24 renpaarden op racetracks in de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse krant New York Times onderzocht. De meeste paarden die sterven, zijn niet bijzonder bekend, zoals de merrie Eight Belles wel was. Het dier werd in 2008 geëuthanaseerd nadat het beide enkels brak tijdens de Kentucky Derby. De dood van de 'goedkopere' paarden gaat vaak onopgemerkt voorbij. Op hun lichamen wordt geen autopsie gedaan en ze worden veelal gewoon gedumpt op een afvalberg.
Het Amerikaanse Congres was na de dood van Eight Belles vastbesloten om de race-industrie te verplichten om strengere veiligheidsnormen op te leggen. Maar de New York Times analyseerde 150.000 paardenrennen tussen 2009 en 2011 en onthulde een wereld die gevaarlijk is voor zowel paard als jockey. Een wereld waarin drugs zo normaal zijn als een dagelijks kopje koffie zijn en er amper regels zijn.
De krant dokterde ook uit dat er steeds minder volk komt kijken naar de races, en dus worden er ook meer risico's genomen. Jockeys berijden vaker ongeschikte paarden die verschillende soorten drugs toegediend krijgen: van viagra tot slangengif tot kankerdrugs. Door die drugs kunnen paarden niet alleen beter presteren, maar voelen ze ook geen pijn. Wat hun kwetsuren alleen maar erger maakt. (br.hln)
Luc Appermont keert terug op Eén. In het najaar presenteert hij de quiz 'Vroeger of later?'. Daarin ondervraagt hij vier bekende Vlamingen over de populaire cultuur van vroeger en nu. Dat heeft de zender bekendgemaakt. Het format is ook al verkocht aan China.
In het programma legt Appermont de kandidaten een reeks gebeurtenissen voor uit de populaire cultuur. Het gaat daarbij om bekende televisiefragmenten, liedjes, rages, modetrends, sportgebeurtenissen en films "die in het collectieve geheugen staan gegrift", aldus Eén. Ook mensen en dingen uit een recenter verleden komen aan bod. De kandidaten moeten antwoorden op de vraag of dat nu vroeger of later gebeurde.
De netmanager van Eén, Jean Philip De Tender, meldt in het persbericht dat Appermont met een mediacarrière van meer dan veertig jaar als geen ander op de hoogte is van de populaire cultuur van vroeger en nu. "Sterker nog, hij maakt er zelf deel van uit, heeft mee mediageschiedenis geschreven en volgt als voorzitter van de Vlaamse Televisie Academie de mediawereld ook vandaag op de voet", legt hij uit.
Op Studio Brussel zei Appermont alvast dat de "goesting heel groot is". Hij kondigde ook aan dat het format al verkocht is aan de Chinese televisie, waar het programma 'Sooner or later?' zal heten. (br.hln)
Sinds de invoering van het rookverbod in cafés negen maanden geleden,
gingen er 700 volkscafés meer failliet dan in dezelfde periode vorig
jaar en werden er 400 minder geopend. Dat meldt Het Laatste Nieuws
vandaag.
"Alles opgeteld stelt België het met een dikke 1.100 volkscafés minder,
nochtans ons cultureel erfgoed", zegt het Neutraal Syndicaat voor
Zelfstandigen (NSZ). De cijfers gaan alleen over de volkscafés, waar
geen eten geserveerd werd voor het rookverbod. "Precies die 12.000
bruine kroegen zijn van alle 20.000 cafés het hardst getroffen, omdat
daar acht op de tien klanten rokers waren."
"Niet alleen het
rookverbod duwde ons onder, maar het was wel de druppel", reageren twee
failliete cafébazen. Door de crisis daalt het aantal cafés al enkele
jaren.
Het NSZ vraagt onder meer dat de regels voor de
btw-betaling versoepeld worden voor cafébazen in problemen, en dat er
een hogere fiscale aftrek zou komen voor het installeren van rookkamers
of keukens. (br.hln)
Bpost garandeert rode brievenbussen in straal van 1,5 kilometer
Bpost garandeert rode brievenbussen in straal van 1,5 kilometer
Burgers zullen in principe altijd hun brieven kwijt kunnen in een rode brievenbus binnen een straal van 1,5 kilometer. Dat zegt bpost in een reactie op berichtgeving van L'Avenir dat sommige dorpjes binnenkort niet meer over een rode brievenbus zullen beschikken omdat die te weinig gebruikt wordt.
Al enkele jaren analiseert bpost het gebruik van de rode brievenbussen. Als sommige gemeenten er in de toekomst geen meer zullen hebben, is dat omdat er een andere staat op minder dan 1,5 kilometer, benadrukt een woordvoerder van het bedrijf. In stedelijk gebied ligt die afstand op 500 meter.
Volgens André Blaise van de christelijke vakbond wordt de afstand van 1,5 kilometer helemaal niet gerespecteerd. "In de gemeente Bertogne (provincie Luxemburg) liggen bijvoorbeeld 21 dorpen verspreid op 9.000 hectare. Inwoners moeten er meerdere kilometers afleggen om een brief te posten", zegt hij.
Sinds 2005 verdwenen 4.000 rode brievenbussen. In heel België staan er nu nog 14.000. Er is geen doelcijfer vooropgesteld voor wat betreft het weghalen van brievenbussen, verduidelijkt bpost.