Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




09-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op dieren geteste cosmetica definitief verboden

Op dieren geteste cosmetica definitief verboden


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/2/11/20130306191948/media_xll_5624231.jpg


Vanaf volgende week maandag 11 maart geldt in de Europese Unie een volledig verbod op de verkoop van cosmetica die getest werden op dieren. Dierenrechtenorganisatie GAIA is tevreden. "Hier hebben we meer dan twintig jaar voor geijverd", zegt directeur Ann De Greef.

Het verkoopverbod werd ingevoerd met de goedkeuring van de gewijzigde cosmeticarichtlijn in 2003. In maart 2009 werd het verbod algemeen van toepassing, behalve voor een specifieke soort proeven. Vanaf maandag zijn ook die cosmeticaproeven op dieren definitief verboden.

"Over vijf dagen mag in de Europese Unie geen enkel nieuw schoonheidsmiddel en toiletproduct van zeep tot tandpasta meer verkocht worden", legt GAIA uit, "waarvan het eindproduct en de ingrediënten waar ook ter wereld speciaal voor cosmetica getest werd op dieren."

In 2009 werd dierproeven voor de productie van cosmetica reeds verboden. Cosmeticadierproeven zijn in België als sinds 2003 verboden. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Dyck ontdekt in Durham

Van Dyck ontdekt in Durham


http://oi45.tinypic.com/14aevjc.jpg
Het nieuwe ontdekte werk van Anthony Van Dyck (1599-1641)


Een schilderij van de 17e eeuwse Vlaamse barokschilder Anthony van Dyck is bij toeval online ontdekt. Dat meldt de BBC in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het werk wordt op ongeveer 1,2 miljoen euro geschat.

Het Bowes Museum in de Engelse stad Durham, waar het doek lag opgeslagen, hield het portret voor een kopie en stelde het daarom niet tentoon.

Voor een BBC-project werd het schilderij gefotografeerd en op een website geplaatst. Een kunsthistoricus zag de foto en trok aan de bel. Inmiddels is bevestigd dat het schilderij kan worden toegeschreven aan Van Dyck.

Het is een portret van Olivia Boteler Porter, een hofdame van de eerste vrouw van Karel I. Van Dyck was de hofschilder van deze Britse koning.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Surfend varken steelt de show in Nieuw-Zeeland

Surfend varken steelt de show in Nieuw-Zeeland


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/9/10/20130308161316/media_xll_5630290.jpg


Nieuw-Zeeland is een attractie rijker: Zorro, het surfende varken. Het beest trotseert al golven sinds het slechts drie weken oud was, meldt de trotse eigenaar Matthew Bell. En ja, er komt een dag dat Zorro de plank ontgroeid zal zijn, maar dat laat Bell voorlopig niet aan zijn hart komen. Tot dan gaat hij gewoon zo veel mogelijk surfen met zijn varken, dat bovendien ook een uitstekende zwemmer is.



» Reageer (0)
08-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Slechts 1 mama op 6 kookt dagelijks degelijke maaltijd

Slechts 1 mama op 6 kookt dagelijks degelijke maaltijd


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/8/8/20130308162652/media_xll_5630408.jpg


Het aantal vrouwen dat zich een fiere keukenprinses mag noemen is serieus aan het dalen. Slechts een mama op de zes is tegenwoordig in staat om een fatsoenlijke maaltijd te bereiden. Vooral het tijdsgebrek waarmee ze geconfronteerd worden, strooit roet in het eten. Maar vrouwen hebben ook een totaal gebrek aan vertrouwen zodra de kookpotten voor hun neus staan, zo blijkt uit een studie.

Het was de Britse Change4Life Be Food Smart-campagne die 2.000 vrouwen ondervroeg over hun kookkwaliteiten, of hun gebrek eraan in dit geval. Uit de enquête blijkt immers dat amper 16 procent van de mama's dagelijks een degelijke maaltijd bereidt. Meer dan de helft van de ondervraagde dames gaf bovendien toe dat ze slechts vier keer per week of minder basisingrediënten gebruikt bij het koken.

Bovendien doen slechts 90 van de 2.000 ondervraagde mama's nooit een beroep op 'comfortvoedsel' zoals chicken nuggets, worsten en pizza. Meer dan een derde van de gezinnen (36 procent) laat ook minstens één keer per week eten aan huis brengen of gaat uit eten.

Over de reden van de beperkte kookkunsten was 71 procent van de vrouwen het eens: tijdgebrek. Velen voelen zich bovendien niet vertrouwd genoeg in de keuken om een goede maaltijd te bereiden. Een vierde zei bijvoorbeeld niet goed te weten hoe ze juist voortreffelijk moeten koken. Daarnaast gaven ze toe gewoon een gebrek te hebben aan creativiteit, wat zich uit in weinig kookideeën. De grote 'schuldige'? Onze oma's. In tegenstelling tot vroeger, geven zij hun kookcapaciteiten immers niet meer door van mama op dochter.

Het tijdgebrek mag volgens kindervoedingsexperte Annabel Karmel echter geen rol spelen in de bereiding van een goede maaltijd. "Je kan een gezonde maaltijd al klaarmaken in amper 15 minuten", vertelt ze in de Daily Mail. In plaats van chicken nuggets in de friteuse te smijten, kan je bijvoorbeeld een gemarineerde kippenfilet onder de grill leggen."

"Wie degelijk wil koken, moet een beetje vertrouwen hebben in zijn eigen kunsten. Maar velen onder ons weten gewoon niet hoe te koken. Hun ouders kookten al veel minder en bovendien leerden ze op school evenmin koken", gaat Karmel verder.

Azmina Govindji van de Britse Dietetic Association begrijpt dat koken moeilijker wordt in deze drukke tijden, maar benadrukt toch het belang ervan: "Meeneemmaaltijden bevatten vaak heel veel zout, suiker en vet. Mensen moeten dus aangemoedigd worden om voor gezondere opties te kiezen", waarschuwt ze. "Door zelf een snelle maaltijd klaar te maken, leer je bovendien welke ingrediënten in je voedsel zitten, waardoor je zekerder bent van de voedingsmiddelen die jij en je gezin opnemen", besluit ze.

Op deze Internationale Vrouwendag dienen we uiteraard te benadrukken dat mannen evengoed uit hun pijp mogen komen. Aangezien de meeste vrouwen wekelijks evenveel (of meer) uren kloppen dan hun partner, is het niet te veel gevraagd dat ze ook eens inspringen in de keuken. Als vrouwen in staat moeten zijn om binnen de vijftien minuten een gezonde maaltijd te bereiden, moeten mannen dat toch ook kunnen, niet? (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op komst: lasertest die meteen bepaalt of knobbeltje schadelijk is


Op komst: lasertest die meteen bepaalt of knobbeltje schadelijk is


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/15/11/20130307131930/media_xll_5626811.jpg


Wetenschappers zijn bezig met de ontwikkeling van een lasertest die onmiddellijk kan bepalen of een knobbeltje op de borst schadelijk is of niet. Dat zou heel wat vrouwen onnodige angst besparen, omdat ze een aantal dagen moeten wachten op het resultaat van een biopsie.

Momenteel wordt aan de hand van een mammografie, een röntgenfoto van de borsten, nagegaan of het knobbeltje abnormaal is. Als dat het geval is, wordt er vaak een celdeeltje weggehaald met een naald en vervolgens bestudeerd. Tot 90 procent van deze biopsieën komen negatief terug.

Maar met een nieuwe techniek zou de onnodige ongerustheid die daarmee gepaard gaat verleden tijd moeten zijn. De lasertest zou gevaarlijke veranderingen kunnen opsporen zonder de huid te schaden. De test zou uitgevoerd kunnen worden op hetzelfde moment als de mammografie, zodat de nood aan een tweede afspraak en de angst tijdens het wachten wegblijft. "Dat zou veel betekenen voor onze patiënten", zegt onderzoeksleider Nicholas Stone van de University of Exeter.

Bij de test wordt een laser gericht op het verdachte gebied, waarna het weerspiegelde licht geanalyseerd wordt. Dat licht is namelijk onderhevig aan de chemische samenstelling van het knobbeltje. Kankerachtige knobbeltjes geven dus een andere weerspiegeling dan onschuldige.

Volgens de wetenschappers hebben tests met varkensdeeltjes al veelbelovende resultaten opgeleverd, waardoor men nu aan de slag kan met menselijk weefsel. Helaas zal het wellicht nog tien jaar duren voor de test accuraat en veilig genoeg is om te gebruiken in ziekenhuizen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarlijkse paddentrek barst los

Jaarlijkse paddentrek barst los


http://oi48.tinypic.com/qs30jr.jpg


Met maxima van 15 graden, geen nachtvorst en een zachte lenteregen, waren de trekomstandigheden voor de jaarlijkse paddentrek vannacht zeer gunstig.

"Padden, kikkers en salamanders ontwaken massaal en de grote paddentrek is eindelijk begonnen, al zal die even gauw weer stilvallen", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "Vrijdagavond en zaterdagavond zijn de trekomstandigheden behoorlijk, maar daarna komt de winter even terug. Ergens tussen zaterdagavond en zondagmiddag trekt een koudefront over het land met onderkoelde regen en later zelfs kans op sneeuwbuien. De temperatuur gaat in vrije val en de paddentrek zal, nog voor hij goed op gang is, opnieuw volledig stilvallen. Mogelijk zal de winterprik aanhouden tot 21 maart en wordt het dus nog een poos wachten op een tweede paddengolf."

Door de relatief koude wintermaanden kwam de trek in 2013 overigens pas laat op gang. "Doorgaans bouwt de paddentrek langzaam op met een trage start midden tot eind februari om te pieken in de eerste of tweede week van maart", aldus Verbelen. "Dit jaar was er nauwelijks zo'n aanloopfase en brak de paddentrek gisteren in alle geweld los."

Natuurpunt coördineert jaarlijks in heel Vlaanderen paddenoverzetacties, vorig jaar 236 in 109 steden en gemeenten. Daarbij werden 160.981 amfibieën levend de weg overgezet, grotendeels gewone pad (80 pct), bruine kikker (12 pct) en alpenwatersalamander (3 pct), maar ook zeldzame soorten als rugstreeppad, heikikker, kamsalamander en vuursalamander. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruine beren slaan winterslaap over

Bruine beren slaan winterslaap over


http://static0.hln.be/static/photo/2013/11/7/8/20130307200628/media_xll_5628248.jpg


Een groot aantal bruine beren dat in het bergachtige noorden van Spanje leeft, heeft dit jaar zijn winterslaap overgeslagen. De deskundigen staan voor een raadsel waarom de beren hun jaarlijkse winterslaap ditmaal overslaan, aldus de lokale media.

De deskundigen hebben geen verklaring voor dit nieuwe fenomeen, dat zich vooral op het Iberisch schiereiland lijkt voor te doen. Bruine beren in andere landen houden zich wel aan hun winterslaap. De winter in Spanje was niet extreem zacht. Er was dit jaar juist veel sneeuw gevallen. In Spanje leven 180 bruine beren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee analfabeten op drie zijn vrouwen

Twee analfabeten op drie zijn vrouwen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/14/3/20130308111719/media_xll_5629173.jpg


Aangezien we vandaag Internationale Vrouwendag vieren, lijkt het ons een goed moment om stil te staan bij het gegeven dat twee derde van de 793 miljoen mensen die niet kunnen lezen of schrijven, vrouwen zijn. Onderwijs zou nochtans een einde kunnen maken aan de armoede waarmee zij moeten opgroeien, zo benadrukt Room to Read, een ngo die zich inzet voor kinderonderwijs in Afrika en Azië.

"In de ontwikkelingslanden, waar 90% van de bijna 800 miljoen analfabeten wonen, heeft 42% van de meisjes geen toegang tot onderwijs", betreurt Room to Read die bij de strijd voor kinderonderwijs een cijfer hanteert als sterke motivator. "Als alle kinderen toegang tot onderwijs kregen, zouden 171 miljoen mensen zich uit de armoede kunnen loswerken."

Onderwijs heeft immers heel wat economische voordelen. Meisjes die een jaar langer naar school kunnen gaan, zullen later een inkomen hebben dat maar liefst 20 procent hoger is. Maar er zijn ook gezondheidsvoordelen verbonden aan een verlengde schooltijd: "Een kind van een geschoolde moeder heeft twee keer meer kans om ouder dan vijf jaar te worden", aldus een analyse van Room to Read. Daarnaast doet een jaar extra scholing voor meisjes het kindersterftecijfer terugdringen met 5 à 10 procent, evenals de verspreiding van het aidsvirus en andere ziekten waarbij preventie een essentiële rol speelt.

De ngo Room to Read is actief in een tiental landen in Afrika en Azië. Sinds 2000 hebben al meer dan 20.000 meisjes hun onderwijsprogramma gevolgd. Rehema uit Tanzania is een van hen: "Het onderwijs voor meisjes is hier van groot belang. Gedurende lange tijd heeft de maatschappij ons links laten liggen. Alleen de jongens kregen de kans om naar school te gaan", betreurt het meisje. Sinds ze de kans krijgt om eveneens naar school te gaan, droomt ze ervan om ooit president te worden van Tanzania. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Implantaat in brein kan anorexiapatiënten genezen

Implantaat in brein kan anorexiapatiënten genezen


http://oi50.tinypic.com/o600hv.jpg


Een hersenoperatie kan de oplossing zijn voor patiënten met zware anorexia die niet geholpen kunnen worden met de traditionele behandelingen. Dat menen Canadese wetenschappers. Zij boekten succes met het inplanten van een soort pacemaker in het brein van patiënten. Dat implantaat stimuleert de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor symptomen van depressie, angst en obsessieve gedachten die meespelen in de eetstoornis.

Binnen de negen maanden was de helft van de patiënten bijgekomen en waren hun symptomen verbeterd, terwijl anderen een stabiel gewicht kregen.

De Canadese wetenschappers gebruikten een techniek die bekend staat als 'diepe hersenstimulatie' (DBS), die ook al succesvol was bij mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson en chronische pijn. Bij de techniek worden patiënten voorzien van een neurostimulator, een apparaatje dat vergelijkbaar is met een hartpacemaker. Die wordt gelinkt aan elektrodes die in bepaalde delen van het brein geplaatst worden.

Het elektrische implantaat is ook verbonden met een kleine batterij onder de huid, in de borstkas of onderbuik van de patiënt. Die moet kleine elektrische signalen opwekken die het brein stimuleren. Als het implantaat ingeschakeld wordt, dan blokkeert het abnormale zenuwsignalen die de ziekmakende symptomen uitlokken.

De kleinschalige studie bij zes patiënten werd eigenlijk ontworpen om de veiligheid van de diepe hersenstimulatie te testen, maar de wetenschappers konden vaststellen dat de techniek in staat is om ernstige anorexia te behandelen. De proefpersonen waren tussen 24 en 57 jaar oud en hadden al tussen 4 en 37 jaar te maken met anorexia.

Aan de hand van MRI-scans bepaalden de onderzoekers een bepaald deel in de hersenen, die in het verleden al gebruikt werd bij DPS om patiënten met een depressie te behandelen. Dit gebied werd gestimuleerd met het implantaat.

Drie maanden later bleek het gewicht van vijf van de zes proefpersonen gestabiliseerd of zelfs toegenomen te zijn. Na negen maanden hadden nog drie patiënten een hoger gewicht dan voor de behandeling, de langste periode van gewichtstoename sinds het begin van hun ziekte. Vier proefpersonen rapporteerden ook verbeteringen in humeur en obsessief-compulsief gedrag.

Hoopvolle resultaten dus. "Vooral de verbeteringen in het humeur en de angst van de patiënten zijn zeer belangrijk, als je bekijkt hoe slecht de reactie is op traditionele therapieën", vindt onderzoeker dr. Andres Lozano.

Verder onderzoek is uiteraard nog noodzakelijk, zeker omdat een proefpersoon te maken kreeg met een ernstig neveneffect van de behandeling. Zij kreeg een beroerte ten gevolge van een metabolische stoornis die veroorzaakt werd door anorexia. (br.hln)



» Reageer (0)
07-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbod op handel in ijsbeervellen sneuvelt

Verbod op handel in ijsbeervellen sneuvelt


http://oi50.tinypic.com/24bma2c.jpg


Er komt voorlopig geen wereldwijd verbod op de handel in ijsbeervellen. Een voorstel daartoe werd tijdens de Cites-conferentie in Thailand over bedreigde plant- en diersoorten weggestemd.

Het voorstel was ingediend door de Verenigde Staten en is een van de 70 voorstellen die de 3-jaarlijkse conferentie, waar 178 landen aan meedoen, behandelt. De EU stemde ook tegen het Amerikaanse ijsberenvoorstel. "De wereld is er niet in geslaagd zich in te zetten voor de bescherming van de ijsberenpopulatie", zuchtte Jeff Flocken van de dierenbeschermingsorganisatie IFAW.

IFAW is een van de organisaties die aandringen op een verbod op de commerciële en volgens hen zinloze jacht op ijsberen. Volgens schattingen zijn er nog 25.000 ijsberen in Canada, de VS, Rusland, Noorwegen en Groenland. Naar schatting worden elk jaar zo'n 800 dieren afgemaakt. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwerkt vlees oorzaak van 1 op 30 vroegtijdige sterftes

Verwerkt vlees oorzaak van 1 op 30 vroegtijdige sterftes


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/15/6/20130307085626/media_xll_5625876.jpg


Maaltijden die te veel verwerkt vlees zoals ham, spek en worstjes bevatten, kunnen leiden tot een vroege dood. Dat blijkt uit een grootschalig Europees onderzoek bij zo'n half miljoen mannen en vrouwen. Een vroege dood zou zelfs in een op de dertig gevallen veroorzaakt zijn door verwerkt vlees, menen de wetenschappers. Zij raden dan ook een maximale opname van 20 gram per dag aan.

De waarschuwing komt er in de nasleep van het paardenvleesschandaal, waardoor veel consumenten zich vragen stellen bij de oorsprong van hun vlees. Verwerkt vlees, dat gemaakt wordt van de overgebleven deeltjes die niet in een stuk kunnen verkocht worden, bevatten hoge concentraties vet, inclusief slechte cholesterol.

De onderzoekers van tien Europese landen ondervroegen bijna 450.000 mensen en volgden hun gezondheid voor ongeveer 13 jaar. Zo'n 26.344 deelnemers stierven in de loop van de studie. "Degene die de grootste hoeveelheden verwerkt vlees aten, hadden 44 procent meer kans op sterfte dan degene die de laagste hoeveelheden aten", melden de wetenschappers.

Die vroege dood is vooral toe te schrijven aan hart-en vaatziekten en kanker. Zo bleek dat degene die het meest verwerkt vlees aten (meer dan 160 gram of drie worstjes per dag), 72 procent meer kans hadden om te sterven aan een hartziekte. Daarnaast hadden ze ook 11 procent meer kans om te sterven aan kanker, zo bleek uit de studie.

"Het risico om vroegtijdig te sterven door kanker of een hartziekte bleek te stijgen naarmate de opgenomen hoeveelheid verwerkt vlees hoger werd", legt professor en onderzoeksleidster Sabine Rohrmann uit. "We schatten dat jaarlijks ongeveer drie procent van de vroegtijdige sterftes vermeden kan worden als mensen minder dan 20 gram verwerkt vlees per dag zouden eten."

Diëtiste Tracy Parker, die niet betrokken was bij het onderzoek, merkte op dat de proefpersonen die het meest verwerkt vlees aten ook andere ongezonde keuzes maakten. "Zij aten minder fruit en groenten en rookten vaker", meent zij. Maar volgens de wetenschappers werd de invloed van deze factoren uitgesloten. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Striptekenaar Didier Comès overleden

Striptekenaar Didier Comès overleden


http://oi48.tinypic.com/25icgu1.jpg


De Belgische striptekenaar Didier Comès (70) is overleden. Dat heeft RTBF-radio vannacht gemeld. Didier Comès, de artiestennaam van Dieter Herman, werd geboren in december 1942 in Sourbrodt, in de Oostkantons. Aanvankelijk was hij industrieel tekenaar. In 1969 begon hij als striptekenaar en
Dpubliceerde in de jeugdbijlage van de krant Le Soir.

Comès is de auteur van tien stripalbums, met als uitschieters 'L'ombre du corbeau' (De schaduw van de raaf) en vooral 'Silence' (De dorpsgek van Schoonvergeten). Met dit album won hij de prijs voor het beste album op het stripfestival van Angoulême in 1981. Zijn laatste album 'Dix de Der' verscheen in 2006 bij Casterman.

Dit jaar zou hij op het festival in het Franse Angoulême vijftig originele tekenplanken exposeren.



» Reageer (0)
06-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elk jaar 3.000 mensapen gedood

Elk jaar 3.000 mensapen gedood

http://static0.hln.be/static/photo/2013/8/8/12/20130306150703/media_xll_5622792.jpg


Elk jaar worden meer dan 3.000 mensapen gedood door de mens. De illegale handel in de dieren is steeds schadelijker voor de biodiversiteit in Afrika en Azië en de banden met de georganiseerde misdaad worden sterker.

De cijfers in het rapport van het Milieuagentschap van de VN (UNEP) liegen er niet om: tussen 2005 en 2012 zijn naar schatting 22.218 mensapen omgekomen door de jacht. Het gaat om chimpansees, goed voor 64 procent van dat cijfer, gorilla's, bonobo's en orang-oetans. Alle mensapen zijn internationaal beschermd onder de Internationale Conventie omtrent de Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES).

"Het stropen van mensapen voor de handel is niets nieuws", zegt Achim Steiner, directeur van UNEP. "De praktijk bestaat al langer dan eeuw. Maar de schaal waarop het momenteel gebeurt, toont aan hoe belangrijk het is dat de internationale gemeenschap en de milieuvernietigingen waakzaam blijven. Ze moeten een stap voor blijven op degenen die geld willen verdienen met dergelijke illegale activiteiten."

De handel mag dan al lang bestaan, er vindt wel duidelijk een verschuiving plaats. Terwijl de handel vroeger vooral een uitloper bleek van andere bedreigingen zoals ontbossing, mijnbouw en jacht om het vlees, is er een professionalisering bezig onder invloed van een stijgende vraag op de internationale markt. Die vraag komt vooral van de toeristische industrie, dierentuinen en rijke individuen op zoek naar een exotisch huisdier.

De illegale handel heeft steeds meer banden met georganiseerde misdaad, en de gevangen dieren worden via ingewikkelde netwerken over de grenzen gesmokkeld met andere verboden handelswaar zoals ivoor, wapens, drugs of neushoorns.

Het cijfer is naar alle waarschijnlijkheid een onderschatting, zegt Doug Cress van de organisatie Grasp. "Maar het is belangrijk dergelijke cijfers te berekenen om een startpunt te hebben. Mensapen zijn extreem belangrijk voor de bossen in Afrika en Azië. Zelfs het verlies van tien of twintig exemplaren kan al een diepe impact hebben op de biodiversiteit."

De politiediensten lopen achterop op de feiten. Tussen 2005 en 2011 werden amper 27 mensen gearresteerd in Azië en Afrika. Een vierde daarvan werd nooit vervolgd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tia Hellebaut neemt definitief afscheid van het atletiek

Tia  Hellebaut neemt definitief afscheid van het atletiek


http://static1.hln.be/static/photo/2013/9/11/7/20130202174241/media_xll_5524297.jpg


Voormalig olympisch kampioene hoogspringen Tia Hellebaut stopt met onmiddellijke ingang met atletiek. Dat kondigde ze vanmiddag tijdens een persconferentie in de gebouwen van Golazo Sports in Paal-Beringen aan.

 In december 2008 had Hellebaut haar afscheid aangekondigd toen ze een eerste keer zwanger was. Acht maanden na de bevalling kwam ze op haar beslissing terug en in februari 2010 maakte de olympische kampioene van 2008 een comeback. Die eindigde al in augustus van hetzelfde jaar. Hellebaut was opnieuw zwanger, maar liet deze keer haar sportieve toekomt in het midden. Een tweede afscheid is er dus nooit geweest.

In juni 2011 maakte ze bekend dat ze er tijdens de Spelen van 2012 in Londen opnieuw vol voor wou gaan. Begin vorig jaar kwalificeerde ze zich vlot op het High Jump Gala. Enkele maanden later moest een ambitieuze Hellebaut op het WK indoor in Istanboel met een sprong over 1m95 vrede nemen met de vijfde plaats.

Op haar derde Olympische Spelen werd de titelverdedigster vorige zomer met een sprong over 1m97 vijfde. Hellebaut twijfelde nadien aan de toekomst, maar maakte eind augustus dan toch bekend dat ze wou doorgaan en zich zou focussen op het EK indoor en het WK in Moskou.

Haar nieuwe seizoen begon uitstekend, maar in Göteborg stokte de machine. Een vermoeide Hellebaut sprong er zonder vertrouwen in de finale en geraakte niet over 1m92, goed voor een achtste plaats. Een teleurgestelde Hellebaut paste meteen voor de meeting in Dessau en nam drie dagen later definitief afscheid van de atletiekwereld. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We lachen slechts zeven keer per dag


We lachen slechts zeven keer per dag


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/15/14/20130306114525/media_xll_5621864.jpg


Heb je er al ooit over nagedacht hoe veel glimlachjes jij per dag op je gezicht tovert? Volgens een recente enquête gaat het gemiddeld om zeven per dag, maar die zijn niet allemaal even oprecht. Minstens eentje ervan is vals en meestal voorbestemd voor ... onze baas!

Dat is althans wat 51 procent van de 2.000 ondervraagde Britten in een enquête van tandpastamerk BlanX bekende. De zes andere glimlachen zijn meestal wel oprecht, al kunnen het er ook meer of minder zijn. Zo slagen de meest opgewekte mensen onder ons erin om 11 keer per dag te (glim)lachen, terwijl de grootste brompotten hun lippen maar een keer per dag krullen.

Hoewel het aantal lachjes niet echt hoog ligt, kunnen we ons soms toch niet inhouden, zelfs op ongepaste momenten. Zo bekende een op de vijf proefpersonen een ongepast lachje tijdens een begrafenis, terwijl bijna de helft al eens begon te lachen tijdens een verhitte ruzie.

Ondanks het kleine aantal glimlachjes en de problemen ermee, vinden we het wel heerlijk om toegelachen te worden. Bijna een kwart onder ons kan enorm genieten van de glimlach van een geliefde, een vijfde verkiest die van een kind of een ander familielid. Dat kan onze dag helemaal goed maken. We weten dus wat ons te doen staat: meer lachen! (br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Ademtest om maagkanker op te sporen voor 90 procent succesvol

Ademtest om maagkanker op te sporen voor 90 procent succesvol


http://static2.hln.be/static/photo/2013/9/10/1/20130306084136/media_xll_5621026.jpg


Wetenschappers hebben een ademtest ontwikkeld die kan helpen bij de diagnose van maagkanker. Via sensoren worden minuscule chemische bestanddelen van kankercellen opgespoord die vrijkomen wanneer we ademen. De test zou in 90 procent van de gevallen succesvol zijn, aldus de onderzoekers.

De wetenschappers voerden testen uit bij 130 kankerpatiënten uit Israël en China. "Via de ademtest zijn wij in staat om maagkanker op te sporen, waardoor we hopelijk de ziekte veel sneller kunnen ontdekken", verklaart hoofdonderzoeker en professor Hossam Haick.

Volgens Haick kan de ademtest ingezet worden als alternatief voor een endoscopie, een ziekteopsporingsmanier waarbij een arts met een flexibele slang in het lichaam van de patiënt gaat. De ademtest is niet alleen goedkoper, maar ook minder tijdrovend en niet zo onaangenaam als een endoscopie, aldus de professor.

Uit eerder onderzoek bleek al dat honden, vooral labradors en Portugese waterhonden, in staat zijn om verschillende soorten kankers op te sporen, zoals blaas-, long,- borst-, en eierstokkanker. Aangezien het reukvermogen van honden 1.000 keer beter ontwikkeld is dan bij mensen, kunnen de vierpoters deeltjes opsporen die eigen zijn aan kanker. Wetenschappers hebben lange tijd gehoopt dat de kankerspecifieke deeltjes die honden kunnen opsporen, konden gebruikt worden in een nieuwe sensor die adem- en stoelgangsmonsters zou kunnen testen.

"Slechts een op vijf patiënten kan geopereerd worden doordat de meeste maagkankers pas ontdekt worden wanneer ze al te ver gevorderd zijn", legt Kate Law uit van Cancer Research UK. "Elke test die kan helpen om de diagnose van maagkanker sneller vast te stellen, kan een groot verschil maken voor patiënten", gaat ze verder.

In België is maagkanker een vrij zeldzame vorm van kanker. Volgens cijfers van Belgian Cancer Registry blijkt dat in 2008 in totaal 1109 Belgen getroffen waren met maagkanker. Hiervan waren 804 mannen en 305 vrouwen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andy Warhol bestverkopende kunstenaar in 2012


Andy Warhol bestverkopende kunstenaar in 2012


http://oi49.tinypic.com/jfg3z5.jpg


Kunstenaar Andy Warhol is opnieuw nummer één geworden in de lijst van meeste geveilde kunstwerken in 2012. Hij verdringt hiermee de Chinese moderne impressionist Zhang Daqian en Pablo Picasso. De veelzijdige - en nog levende - Duitse kunstenaar Gerhard Richter steeg naar de vijfde plaats. Dat meldt Artprice.

Met een totale verkoop van meer dan 329 miljoen dollar (exclusief kosten), heroverde 'Pop Art'-icoon Andy Warhol (1928-1987) zijn eerste plaats.

In 2007 was hij ook al eens de nummer een, maar zakte direct daarna, volgens het verslag van Artprice en Artron. De Pop-Art koning, nummer drie in 2011, brak wel geen records in 2012. De markt werd "overspoeld" door beeldende kunst van de Andy Warhol Stichting, die via Christie's veel van zijn collectie heeft verkocht, aldus Artprice.

Zhang (1899-1983), in 2011 nog nummer een, valt, met 287 miljoen dollar, een plaatsje terug. De vraag naar zijn vaak Zen-geïnspireerde landschappen is sterk teruggevallen.

Pablo Picasso (1881-1973), vierde in 2011, gaat terug naar de derde plaats met enkel 286 miljoen dollar aan openbare verkopen op zijn naam, minder dan het jaar ervoor.(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mu.Zee koopt topstuk van James Ensor

Mu.Zee koopt topstuk van James Ensor


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/7/0/20130305123006/media_xll_5618235.jpg


Het museum Mu.Zee in Oostende heeft de tekening 'Les Masques et la Mort' van James Ensor aangekocht voor 190.000 euro. De aankoop is van grote betekenis voor Mu.Zee want het is het eerste werk van Ensor met maskers in de collectie.

'Les Masques et la Mort' dateert uit 1898 en is een gouache, krijt en aquarel op papier. Het stelt een groep gemaskerden voor die de Dood omringen. Het werk was in handen van een Belgische privé-verzamelaar die erop stond dat het zou te zien zijn voor het publiek.

Mu.Zee-directeur Philip Van den Bossche: "Het is een werk van groot formaat, van enorme kwaliteit en uit één van zijn beste periodes. De afmetingen van 54 op 50 cm zijn uitzonderlijk want doorgaans zijn de tekeningen van Ensor van een kleiner formaat." Het motief van het werk is ook te zien op het biljet van 100 Belgische frank dat in 1995 door de Nationale Bank van België werd geproduceerd. 'Les Masques et la Mort' is vanaf nu permanent te zien in de vleugel met topstukken. (br.hln - foto photo news)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermiste tiener overleeft twee nachten in sneeuwgrot


Vermiste tiener overleeft twee nachten in sneeuwgrot

http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/0/0/20130306073435/media_xll_5620965.jpg


In het Amerikaanse skigebied Sugarloaf bij Maine heeft een 17-jarige skiër twee nachten in de wildernis overleefd. Overdag hoorde hij sneeuwscooters en probeerde op dat geluid af te gaan, 's nachts schuilde hij in een zelfgebouwde sneeuwgrot. Dat schrijft The Huffington Post.

Joy en zijn vader namen zondagnamiddag samen de zeteltjeslift naar de top van de berg. Ze besloten een verschillende route naar beneden te nemen. Daarna zouden ze elkaar op de parking van het skigebied ontmoeten om terug naar Massachusetts te rijden. Toen zijn zoon niet kwam opdagen, sloeg de vader in paniek alarm.

Op maandag moest de zoektocht naar Joy bij het vallen van de nacht afgeblazen worden. Het zicht was te zeer beperkt door hoge winden en opstuivende sneeuw. De zoektocht zou de dag erna hervat worden.

Nicolas Joy werd uiteindelijk dinsdagmorgen gevonden op de westelijke flank van Sugarloaf Mountain. De persoon die Joy vond, nam eigenlijk niet deel aan de zoektocht. De tiener werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek, maar de tiener bleek wonder boven wonder ongedeerd. Hij overleefde twee nachten in de wildernis in een zelfgebouwde sneeuwgrot.

Jaarlijks worden één à twee skiërs vermist in het skigebied van Sugarloaf. Drie jaar geleden nog overleefden vier snowboarders een nacht in de wildernis. Ze bleven in dichtbebost gebied en bewogen de hele tijd om niet onderkoeld te raken. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toni Childs - Don't Walk Away

Toni Childs - Don't Walk Away

Klik op de foto om ze te beluisteren






Toni Childs (geboren 29 oktober, 1957) is een Amerikaanse zangeres

Toni Childs groeide op onder een streng religieus regime  in verschillende kleine dorpjes op het Amerikaanse platteland. In de dogmatische levenvisie van de familie Childs passen geen creatieve uitingen, maar Toni voelt zich sterk aangetrokken tot de blues van Billie Holiday en verlaat al op vijftienjarige leeftijd het ouderlijk huis. Zwervend van stad naar stad belandt ze uiteindelijk in de roerige muziekscene van Los Angeles. Na het zien van een Pink Floyd-concert in '72 weet Toni zeker dat ze op professionele basis verder wil in de popmuziek...



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!