Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




13-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paters Orval leggen verkoop per bak aan banden

Paters Orval leggen verkoop per bak aan banden


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/2/1/20130313074230/media_xll_5641741.jpg


De paters van Orval hebben supermarkten gevraagd hun trappist niet langer per bak te verkopen. De paters hopen zo dat de trappist minder snel uitverkoopt en de gewone klanten tevreden blijven, schrijft de krant De Standaard vandaag.

Met de 69.000 hectoliter Orval die vorig jaar gebrouwen werd, lijkt de brouwerij de massale vraag niet aan te kunnen. Daardoor krijgen bierhandelaars en cafébazen de trappist maar met moeite in handen.

"Daarom trekken ze nu naar de supermarkten, waar ze de rekken leeghalen", aldus François de Harenne, directeur van de brouwerij. "Dat heeft als gevolg dat de Orval ook daar snel uitverkocht raakt. Daar zijn de gewone klanten dan weer niet blij mee."

De paters vroegen supermarkt Delhaize een tijdje geleden om de bierflesjes per vier of apart te verkopen. Zo wordt het moeilijker grote hoeveelheden in één keer in te slaan. Omdat het een succes blijkt, lanceren de paters nu dezelfde oproep bij andere supermarkten.

België staat bekend voor zijn trappisten en speciaalbieren. Het beperkte aanbod van bepaalde bieren voedt de mystiek rond het gerstenat. Zo is Westvleteren bijvoorbeeld een erg gegeerd bier. Wie het wil proeven, moet er de nodige moeite doen.

Ook Orval is internationaal een erg geliefd bier. Zo zijn onze Noorderburen er dol op. De typische kegelvormige fles zorgt ervoor dat het gistbezinkel bij het uitschenken in de fles bijft. Dat bezinksel kan wel apart gedronken worden, want het is rijk aan vitamine B.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom vrouwen meer last hebben van ochtendhumeur


Waarom vrouwen meer last hebben van ochtendhumeur


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/2/9/20130313085403/media_xll_5641809.jpg


Mannen, als de vrouw in je leven vanmorgen wakker werd met een slecht humeur, dan mag je haar dat niet kwalijk nemen. Wetenschappers ontdekten dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen én meer lijden door dat slaaptekort, zowel op mentaal als fysiek vlak. Een slecht humeur in de ochtend is dus niet echt hun schuld.

Op gezondheidsgebied hebben vrouwen door een slaaptekort bijvoorbeeld een hoger risico op een hartziekte en bloedklonters, wat kan leiden tot een beroerte. Daarnaast hebben ze ook meer ontstekingssignalen, die wijzen op een ontwikkelend gezondheidsprobleem.

"En aangezien die ontstekingssignalen gelinkt zijn aan meer pijn, kan het vrouwen letterlijk meer pijn doen om 's morgens wakker te worden", legt slaapexpert dr. Michael Breus uit. Dat volstaat om hen knorriger te maken.

Maar vrouwen met een slaaptekort hebben ook nog meer kans op een depressie en andere psychologische problemen. Mannen daarentegen hebben geen verhoogd risico op deze aandoeningen door een slaaptekort, zo bleek uit de studie van wetenschappers van de Duke University in North Carolina

"We stelden vast dat vrouwen met slaaptekort vaker depressief waren, bozer waren en vijandiger vroeg in de ochtend", vertelt dr. Breus.

Het is dus niet onze schuld dat we meer last hebben van een ochtendhumeur, maar we kunnen er wel iets aan doen: meer slapen. Als het niet lukt om dat 's nachts te doen, moet je volgens dr. Breus strategische dutjes doen. Hij waarschuwde wel dat die 25 of 90 minuten moeten duren, want andere lengtes zullen je nog slaperiger maken.

20 minuten langer
Dit is overigens niet de eerste keer dat experten suggereren dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen. Volgens expert professor Jim Horne moeten zij 20 minuten langer slapen dan mannen, met dank aan hun brein.

"Een van de belangrijkste functies van slapen is het brein de tijd geven om zichzelf te herstellen", weet de slaapexpert van de Loughborough University. "Tijdens de diepe slaap ontkoppelt de cortex - het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor onze gedachten, geheugen, taal, enzovoort - zich van de zintuigen en gaat in herstelmodus."

"En hoe meer je je brein gebruikt, hoe meer het moet herstellen en hoe meer slaap je bijgevolg nodig hebt", aldus de professor. "Vrouwen hebben de neiging om meer te multitasken, dus gebruiken ze hun eigenlijke brein meer dan mannen. En daardoor hebben zij meer slaap nodig", besluit hij. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan De Wilde - Eerste sneeuw

Jan De Wilde -  Eerste sneeuw

Om hem te beluisteren druk op de foto







Jan De Wilde (Aalst, 1 januari 1944) is een Vlaams zanger en kleinkunstmuzikant. Zijn bekendste liedjes zijn "Walter, ballade van een goudvis", "Een vrolijk lentelied", "Joke", "Hé Hé", "Eerste sneeuw" en "De fanfare van honger en dorst".


Jan De Wilde werd in 1944 geboren in Aalst. Toen hij negen was overleed zijn vader aan kanker. Begin jaren 60 leerde hij instrumenten bespelen en schreef hij zijn eerste liedjes. Onder zijn invloeden bevinden zich Georges Brassens, Kor van der Goten en Jaap Fischer en later door Bob Dylan, maar evengoed vroege rock-'n-roll, rauwe spirituals en Johann Sebastian Bach.

Hij trad voor het eerst in het openbaar op in 1962 en maakte zijn tv-debuut in 1965. Tijdens deze periode volgde hij kunstonderwijs aan de St. Lukasacademie en was ook actief bezig met fotografie en vooral met poppentheater. Nadat hij afgestudeerd was organiseerde hij een aantal tentoonstellingen rond zijn schilderijen.


Begin jaren 70 groeide De Wildes bekendheid als zanger tijdens het Humorfestival van Heist. Hij werd populair dankzij zijn bizarre podium-présence en ironische en sarkastische, dan weer tedere liedjes. Vrolijke folk-nummers als "Ik kan het, ma", "Joke" en "Een vrolijk lentelied" maakten hem zowel geliefd als berucht in Vlaanderen. Regels als "De Fallus Impudicus staat al in bloei" en "Joke, Joke, trek je witte jurkje uit" zorgden voor controverse bij het meer conservatieve gedeelte van de bevolking.

Tijdens zijn succesperiode (1970-1972) werkte hij ook mee aan Kris De Bruyne's debuutplaat en produceerde drie albums voor Urbanus van Anus. De Wilde droeg in belangrijke mate mee aan de lancering van Urbanus' carrière. Zo zelfs dat Urbanus hem ten slotte in populariteit oversteeg. Dit had echter meer te maken met het feit dat Urbanus ook humoristische conferences aan zijn optredens toevoegde. De Wilde zelf heeft het nooit erg gevonden dat hij niet hetzelfde succes gekend heeft. "Ik heb dat altijd comfortabel gevonden", zei hij eens, "Bij Raymond, Willem Vermandere of Urbanus heb ik gezien dat je van succes vaak meer last dan genot hebt. Zij kunnen dat misschien aan, maar ik niet." Het bekendste nummer dat De Wilde en Urbanus samen zongen is "De Aarde".


Het zou tot eind jaren 80 duren voor Jan De Wilde nog eens in de kijker stond. In 1987 schreef hij de muziek voor de eerste Urbanus-film Hector. Op aandrang van Urbanus bracht hij twee nieuwe albums uit. "De Bende van Jan De Wilde" (1987) bevatte nrs. als "Zussen" en "Anneke Weemaes" en introduceerde de artiest Wigbert van Lierde aan het brede publiek. "Hé Hé" (1990) was nog grootser. De cd werd door Henny Vrienten geproduceerd die samen met onder meer Boudewijn de Groot ook op enkele nummers meezong. Naast nieuwe versies van oudere nummers als "Walter, ballade van een goudvis" en "Een vrolijk lentelied" stond er ook gloednieuw materiaal op. "Hé, Hé", "De fanfare van honger en dorst", "Eerste sneeuw" werden nieuwe klassiekers en zijn nieuwe tournee bewees dat hij weer helemaal terug was van weggeweest.


Na deze heropbloeing duurde het tot 2000 voor er een nieuw De Wilde-album uitkwam. "Oude Maan" (2000) bevatte nummers die onder meer geschreven waren door Luc De Vos (Gorki). Ook Raymond van het Groenewoud zong op twee tracks mee. De cd werd geproduceerd door Jo Bogaert van Technotronic. Datzelfde jaar bracht De Wilde ook het boek "Niks aan dan vel" uit, waarin al zijn liedjesteksten verzameld staan.



» Reageer (0)
12-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hou je geheugen fit door je leven lang te sporten


Hou je geheugen fit door je leven lang te sporten


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/16/7/20130312171949/media_xll_5640412.jpg


Op tijd en stond een goede work-out helpt niet alleen ons figuur in vorm te houden, maar is ook uitstekend voor ons geheugen. Wie zich van jongs af aan vier keer per week onderwerpt aan fysieke inspanningen zal in zijn verdere leven immers over een hersenskwaliteit beschikken die een derde beter is. Bovendien helpt voldoende sporten dementie voorkomen, aldus een nieuwe studie van het Londense King's College.

Voor het onderzoek werden meer dan 9.000 individuen vanaf 11 jaar geanalyseerd en dit over een tijdspanne van veertig jaar. Wetenschappers ondervroegen hen bijvoorbeeld op hun sportgewoontes doorheen de jaren. Daarnaast moesten de deelnemers ook verschillende tests ondergaan.

50-jarige proefpersonen die hun leven lang wekelijks gesport hebben, presteerden beduidend beter op zowel de geheugen-, leer- als aandachtsproeven. Daarnaast verliepen ook redeneringen een pak vlotter dan bij de proefpersonen die slechts twee tot drie keer per maand hadden gesport.

Mannen die zich bovendien meer dan vier keer per week in het zweet werkten tijdens een stevige work-out waren op 50-jarige leeftijd een derde minder hersenkracht verloren dan leeftijdsgenoten die amper beweging hadden gehad. Bij vrouwen bedroeg dit 25 procent en ook bij personen die slechts één keer per week sportten, was er nog steeds een vertraging van de mentale achteruitgang zichtbaar, met een gemiddelde van 10 procent.

"De studie toont aan dat eender welke fysieke inspanning bevorderlijk is voor de cognitieve functies", aldus studieverantwoordelijke Alex Dregan van het Londense King's College. "De meeste richtlijnen raden aan om vijf keer per week, 30 minuten te sporten. Natuurlijk heeft niet iedereen zin om zoveel te bewegen. Eén keer per week is in elk geval beter dan helemaal niet. Zo maakt ons onderzoek duidelijk dat je niet zo vaak moet bewegen om al vooruitgang te boeken."

"Een gezonde geest in een gezond lichaam is een algemeen gekende uitdrukking. En ook onze studie toont aan dat het risico op dementie verkleint door geregeld fysieke inspanningen te doen", besluit Dregan.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geboortemaand bepaalt welke allergie je hebt

Geboortemaand bepaalt welke allergie je hebt


http://oi45.tinypic.com/2yo6cf9.jpg


Slecht nieuws voor mensen met een slechter immuunsysteem, zij zijn namelijk eraan voor de moeite en hebben een veel grotere kans om een allergie te ontwikkelen. Welke precies, hangt af van de geboortemaand. Zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Bodytalk.

Wie in de eerste twee of laatste twee maanden van het jaar geboren wordt, heeft meer kans op een huisdierenallergie. Reden: er hangen dan meer huidschilfers van katten en honden in de lucht. Wanneer de bomen bloeien (van januari tot april) heeft u bovendien ook een verhoogde kans op het krijgen van een allergie voor bloesems, stuifmeel en co. Wordt u geboren tussen februari en juni, de bloeiperiode van grassen, heeft 25% meer kans op een grasallergie. Wordt u in de zomer geboren heeft uw eer een verhoogde kans op een pollenallergie. Reden hiervoor is het feit dat het afweer- en immuunsysteem van baby's in de eerste levensmaanden nog volop in ontwikkeling is, en daardoor dus vatbaarder voor allergieën. Met andere woorden: heeft u een zwak immuunsysteem, dan heeft u een probleem. Volgens dit onderzoek toch. (br.vandaag.be)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Amerikaan met 1.000 klokken draait overuren nu zomertijd ingaat

Amerikaan met 1.000 klokken draait overuren nu zomertijd ingaat


http://oi46.tinypic.com/5dl8vm.jpg


Santalicio Martinez heeft deze week meer dan een uurtje extra werk. De Amerikaan uit Florida heeft een collectie van duizend klokken in huis hangen en staan. Nu in de Amerikaanse staat de zomertijd ingaat, weet de 81-jarige wat gedaan.

Martinez verzamelde de voorbije vijftien jaar uurwerken. Zijn ganse huis in Delray Beach hangt vol wijzers en cijfers. "Ze maken met gelukkig", zegt hij. "Het geeft me het gevoel dat ik iets heb in mijn leven. Voor mij is het belangrijk", zegt de man die samen met zijn vrouw en zoon dagenlang naar het tikken van de klokken luistert.

Een week duurt het voor hij een aantal klokken aangepast heeft aan de zomertijd. Toch verzet hij niet alle klokken maar hij wil wel altijd in een ooghoek het juiste tijdstip kunnen zien.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maakt sushi ons dik?

Maakt sushi ons dik?


http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/2/6/20130311150504/media_xll_5636556.jpg


Celebrities als Vicotria Beckham, Cheryl cole en Keira Knightley mogen sushi dan wel loven omwille van zijn beperkte hoeveelheid calorieën, blijkbaar is het Japanse visgerecht toch niet zo gezond als we allemaal denken. "Een gemiddeld sushirolletje bevat tussen de 290 en 350 calorieën en bestaat uit evenveel koolhydraten als 2,5 tot vier sneden brood", aldus diëtiste Rachel Beller in haar boek 'Eat to lose, eat to win'.

Volgens Beller zijn de populaire Californische sushirolletjes (die bestaan uit een klein beetje vis, avocado en vette mayonaise) allesbehalve goed voor onze lijn. "Een rolletje bevat al gauw evenveel calorieën als een boterham met krabsticks, avocado en wat groenten. Als we in ons achterhoofd houden dat we bij een sushilunch gemakkelijk twee tot drie rolletjes naar binnen spelen, komt het totaal op 1.050 calorieën. En dat terwijl we denken een gezonde lunch te hebben gegeten."

Wat maakt het Japanse visgerecht nu zo ongezond? Eerst en vooral: er zit praktisch geen vis in, of toch niet in de industrieel gefabriceerde sushirolletjes die we in de supermarkt kopen. Wie dacht om via een sushirolletje tegemoet te komen aan de suggestie om twee porties vis per week te eten, komt dus ferm bedrogen uit.

Terwijl een gewone portie vis ongeveer 140 gram moet wegen, bevat een Californisch sushirolletje of een nigiri amper 5 gram. Om aan je aanbevolen hoeveelheid te geraken, zou je dus al 28 rolletjes moeten opeten. Uiteraard zou je dan veel te veel calorieën opnemen.


Witte rijst is zowat het hoofdbestanddeel van sushi en vult soms 75 procent van het rolletje. Opdat we een volle maag zouden overhouden na een Japanse maaltijd, wordt de rijst natuurlijk zwaar bewerkt. Bij dit proces gaan onder andere vitaminen, mineralen en vezels verloren.

Bovendien wordt de rijst niet zomaar in water gekookt, maar bevat het grote hoeveelheden suiker, evenals gesuikerd azijn, en dit om de smaak te bevorderen. Met andere woorden: je 'gezonde' suchilunch bevat een pak meer gefabriceerde suikers dan je aanvankelijk zou denken.

Je sushi mag dan wel een dun laagje zeewier bevatten, dit is allesbehalve voldoende om aan je aanbevolen hoeveelheid te komen. Zelfs wie zes Californische rolletjes opeet, komt uiteindelijk nog niet aan de 1 procent ijzer- en calciumhoeveelheid die vrouwen dagelijks zouden moeten opnemen.

Wil je het zeewier laten meetellen als één van de vijf stukken fruit of groenten die je elke dag moet opeten, moet je al aan 80 gram komen. Of met andere woorden: dan zou je in totaal zes pakjes moeten eten. Intussen neem je ook 948 calorieën op, 13 theelepels suiker en 10,5 gram zout. Gezond, toch?


Aangezien de rijst meestal in zout gekookt wordt, is het zoutgehalte natuurlijk ontzettend hoog. Indien je soyasaus gebruikt, wordt het nog erger. Bovendien bevatten gerookte vissen zoals zalm en makreel eveneens ontzettend veel zout.

Wie vier Californische rolletjes of nigiri eet, komt al aan de helft van de hoeveelheid zout dat we dagelijks mogen eten. Voeg je soyasaus toe, wordt het nog een pak erger. Een lepel bevat immers al 3 gram zout.

Zoals we allemaal weten is te veel zout absoluut niet goed voor onze gezondheid. Zo verhoogt het niet alleen onze bloeddruk, maar maakt het ook het risico op hartziektes aanzienlijk groter.

Uiteraard hebben deze aanbevelingen voornamelijk betrekking op industrieel gefabriceerde sushirolletjes. Daarom is het aangeraden om je Japanse visgerechtjes zelf te bereiden. Wil je het zo gezond mogelijk houden, kan je het best de soyasaus achterwege laten. Een stuk fruit na de maaltijd is ook altijd een goed idee als je tegen het einde van de dag de nodige voedingsmiddelen wil hebben ingenomen. En nog een laatste tip: vervang gesuikerde frisdranken door water of groene thee. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechte nachtrust kan vroeg signaal van Alzheimer zijn

Slechte nachtrust kan vroeg signaal van Alzheimer zijn


http://static3.hln.be/static/photo/2013/13/11/7/20130312090120/media_xll_5638282.jpg


Slaapproblemen kunnen een vroeg signaal zijn voor de ziekte van Alzheimer, zo waarschuwen Amerikaanse wetenschappers. Zij stelden vast dat de nachtrust verstoord raakt bij mensen die vroeg Alheimer krijgen, ook al hebben ze nog geen geheugenverlies of andere cognitieve problemen.

De bevindingen bevestigen eerdere studies van hetzelfde onderzoeksteam. Daarin werd een link gevonden tussen slaapverlies bij muizen en de ontwikkeling van seniele plaques in het brein, een kenmerk van Alzheimer.

Voor de nieuwe studie werden 145 vrijwilligers tussen 45 en 75 jaar gerekruteerd, die in het begin geen cognitieve problemen hadden. Na een analyse van hun ruggenmergvloeistof bleek wel dat 32 proefpersonen preklinische Alzheimer hadden. Dat wil zeggen dat er amyloïde plaques in hun brein te vinden waren, maar dat ze nog geen cognitieve problemen hadden.

Vervolgens hielden de proefpersonen gedurende twee weken een slaapdagboek bij. Ze noteerden wanneer ze gingen slapen en opstonden, hoeveel dutjes ze deden, enzovoort. Daarnaast werd ook hun nachtelijke activiteit gemeten aan de hand van sensoren rond de polsen die de bewegingen van de proefpersoon detecteerden.

"De meeste mensen bewegen niet als ze slapen, dus konden we uit de bewegingen afleiden of iemand wakker was of niet", legt onderzoeksleidster dr. Yo-El Ju uit. "Daardoor konden we de slaapefficiëntie meten, wat toont hoeveel tijd in bed slapend doorgebracht wordt."

Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers met preklinische Alzheimer een slechtere slaapefficiëntie (80,4 procent) hadden dan mensen zonder signalen van Alzheimer (83,7 procent). Gemiddeld lagen deze mensen wel even lang in bed als de andere deelnemers, maar sliepen ze minder lang. Bovendien deden ze ook meer dutjes overdag.

"Als we specifiek naar de slechtste slapers keken, hadden degene met een slaapefficiëntie onder de 75 procent vijf keer meer kans op preklinische Alzheimer dan de goede slapers", voegt dr. Ju nog toe.

Voorlopig is het nog niet duidelijk hoe de link werkt. "Lokt slaapverlies Alzheimer uit, leidt Alzheimer tot een verstoorde nachtrust of is het een combinatie?", vraagt dr. Ju zich af. Het vroege bewijs lijkt op een link in twee richtingen te wijzen. Het team zal nu een vervolgstudie doen met jongere proefpersonen met slaapstoornissen, in de hoop dat de richting van de link beter te begrijpen.

De bevindingen van de huidige studie werden gepubliceerd in het vakblad 'Neurology'.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Schild van koude lucht beschermt pinguïns tegen vrieskou

Schild van koude lucht beschermt pinguïns tegen vrieskou


http://static3.hln.be/static/photo/2013/13/10/8/20130306161231/media_xll_5623253.jpg


Keizerpinguïns dragen een soort onzichtbaar schild van koude lucht dat ervoor zorgt dat de vogels hun lichaamswarmte niet verliezen. Hierdoor kunnen de vogels overleven in de temperaturen ver onder de nul graden Celsius op Antarctica.

Wetenschappers gebruikten infraroodtechnologie om de temperaturen van de keizerpinguïns te onderzoeken. Uit de onderzoeksresultaten - die in Biology Letters zijn gepubliceerd - blijkt dat de buitenkant van de warmbloedige dieren kouder is dan de omgeving op Antarctica.

'Het grootste gedeelte van het lichaam dat met dikke veren is bedekt, blijkt zo'n 4 tot 6 graden Celsius kouder te zijn dan de temperatuur van de lucht', vertelt Dominic McCafferty, biofysisch ecoloog van de Universiteit van Glascow. Alleen de ogen van de pinguïns hebben een temperatuur boven nul graden Celsius. 'We waren erg verrast door deze ontdekking', aldus McCafferty.

Het verenkleed van een pinguïn vormt meer dan 80 procent van de totale isolatie van het dier, het kleed is zeer goed bestand tegen wind. Doordat pinguïns bij elkaar staan in een groep, verminderen ze het warmteverlies nog verder. Daarnaast hebben de vogels een dikke schilferige huid, vertellen de onderzoekers. Die dikke huid beschermt de pinguïns tegen afkoeling en tegen het ijs. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste zwaluw maakt duidelijk de lente niet

De eerste zwaluw maakt duidelijk de lente niet


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/14/10/20130311110418/media_xll_5635735.jpg


Dit weekend zijn op verschillende plaatsen in ons land de eerste boerenzwaluwen gezien. Die maken duidelijk de lente nog niet, want Koning Winter is deze week terug van weggeweest.

De eerste boerenzwaluwen werden zaterdagmorgen gezien boven de terreinen van het militair domein Kamp Beverlo (Helchteren), maar ook boven de moerassen van Harchies (Henegouwen) en het Groot Broek (Sint-Agatha-Rhode). "De kop is er af, maar de echte instroom zal door de invallende vrieskou nog wel een poos op zich laten wachten", verduidelijkt Dominique Verbelen van Natuurpunt op de weetjeswebsite Natuurbericht.be.

De boerenzwaluwen die in ons land broeden, brengen de winter door ten zuiden van de Sahara, overwegend in Ghana, Nigeria en Congo. De gemiddelde aankomstdatum van de boerenzwaluw in Vlaanderen is gemiddeld met zeven dagen vervroegd, zo blijkt uit de aankomstdata die Natuurpunt sinds 1985 bijhoudt.

Het gaat niet goed met de boerenzwaluw. In 2002 werd het aantal broedpaartjes op 20.000 tot 30.000 geschat, vijf jaar eerder op 40.000 tot 85.000 en dubbel zoveel in het begin van de jaren zeventig. "Ondanks jaarlijke fluctuaties is er duidelijk sprake van een uitgesproken negatieve trend", aldus Verbelen. "Best jammer, want niemand wil deze ambassadeurs van het boerenland kwijt, ook de landbouwsector niet. Boerenzwaluwen zijn de ideale biologische insectenverdelgers, want een nest met vijf jongen heeft dagelijks ongeveer 6.000 insecten nodig. Er wordt geschat dat een koppeltje in een broedseizoen goed is voor een miljoen gevangen insecten."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elvis Peeters op shortlist Libris Literatuur Prijs

Elvis Peeters op shortlist Libris Literatuur Prijs


http://oi47.tinypic.com/282e2xd.jpg


De Vlaming Elvis Peeters staat met zijn boek 'Dinsdag' op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. De winnaar van de prijs wordt op 6 mei bekendgemaakt in Amsterdam en krijgt 50.000 euro.

Andere kanshebbers op de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar zijn Esther Gerritsen ('Dorst' - De Geus), Arnon Grunberg ('De man zonder ziekte' - Nijgh & Van Ditmar), Oek de Jong ('Pier en oceaan' - Atlas Contact), Christiaan Weijts ('Euforie' - De Arbeiderspers) en Tommy Wieringa ('Dit zijn de namen' - De Bezige Bij).

Zij krijgen allemaal sowieso een bedrag van 2.500 euro. Op Christiaan Weijts na werden alle auteurs eerder al genomineerd voor deze prijs en voor Arnon Grunberg is dit zelfs de vijfde nominatie.

De jury hekelt in haar juryrapport het grote aantal boeken geschreven als een "bouwpakket bestaande uit een handvol personages, een groot geheim in het verleden, tegengestelde belangen en loyaliteiten, een verliefdheid hier of juist wroeging en verdriet over een verbroken relatie daar".

Het deed de jury "met regelmaat verlangen naar een robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk" dat ze "gelukkig in voldoende mate" is tegengekomen.

De winnaar van dit jaar wordt op 6 mei bekendgemaakt tijdens het traditionele galadiner voor genodigden vanuit het Amstel Hotel te Amsterdam, in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur. Vorig jaar won A.F.Th. van der Heijden de prijs met 'Tonio'. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sandie Shaw - Puppet On A String


Sandie Shaw - Puppet On A String

Klik op de foto om haar te beluisteren






Over Sandie Shaw Echte naam Sandra Ann Goodrich (Dagenham, 26 februari 1947) was één van de populairste Britse zangeressen uit de jaren zestig.

Ze werd in 1964 ontdekt door Adam Faith die haar op een concert bezig zag (ze mocht zingen op het concert na 2de geworden te zijn in een talentenwedstrijd). Enkele weken later had ze een platencontract en haar eerste single As long as you are happy baby werd uitgebracht. Dit was niet zo'n groot succes maar haar 2de single was dat wel, Always something there to remind me geschreven door Burt Bacharach en Hal David, Shaw kwam er 3 weken mee op 1 in de Britse hitlijst.

Ze maakte nog verschillende grote hits, omdat ze veel liedjes ook in het Frans, Italiaans, Duits en Spaans uitbracht werd ze in heel Europa bekend. Ze was ook zeer bekend in Zuid-Amerika, zong zelfs een keer achter het IJzeren Gordijn en in Iran. Amerika werd niet veroverd omdat ze geen werkvergunning kreeg daar, maar toch heeft ze er heel wat fans. Ze zong meestal op blote voeten want dan voelde ze zich meer relaxed en had ze meer zin om het lied te zingen.

In 1967 begon haar succes wat te tanen en werd ze tegen haar wil naar het Eurovisiesongfestival gestuurd, ze dacht dat dit haar geloofwaardigheid zou aantasten. Er werden 5 liedjes voorgesteld op de Britse televisie en Puppet on a string (een lied dat ze haatte) won. Na 11 jaar slaagde Sandie er als eerste in om het songfestival te winnen voor het Verenigd Koninkrijk, barrevoets, en het bezorgde haar een derde nummer één-hit (een record voor een zangeres in die tijd) en ze had er ook meteen een wereldhit mee beet, het was de meest verkopende single van het jaar in Duitsland. In 1967 trouwde ze met modeontwerper Jeff Banks met wie ze in 1971 een dochter, Gracie, kreeg. Shaw zou ook snel met een eigen kledinglijn beginnen en verrassend genoeg ook eigen schoenen. Op het einde van de jaren zestig waren haar liedjes niet meer zo populair.

In de jaren zeventig was het stil rond Shaw, ze coverde nog enkele liedjes maar liet de muziekscène dan voor wat ze was. In 1977 bekeerde ze zich tot het boeddhisme.

In 1983 dook ze plots op uit de anonimiteit als gastzangeres bij The Smiths. Ze maakte vervolgens enkele solo-LP's in dark wave-stijl en scoorde zelfs enkele hitjes.



» Reageer (0)
11-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontroerend verhaal: twee zusjes overwinnen tegelijk kanker

Ontroerend verhaal: twee zusjes overwinnen tegelijk kanker


http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/1/7/20130311120403/media_xll_5636062.jpg
Rebekah (13) en Megan (11) zijn dolgelukkig dat ze de kwaadaardige kankerbeestjes hebben kunnen verslaan. © Facebook Please help Rebekah and Megan.


Wie dacht dat een maandag noodgedwongen synoniem stond voor een depressieve start van de week, zal zich een pak beter voelen na dit pakkende verhaal. Zo zijn twee zusjes uit het Schotse Kirkcaldy erin geslaagd om tegelijk hun agressieve kanker te overwinnen. "Ze zeiden ons dat we meer kans hadden om twee keer de lotto te winnen dan dat onze dochters er allebei zouden doorkomen", aldus de dolgelukkige mama van Rebekah (13) en Megan Rae (11).

Op slechts enkele maanden van elkaar kregen de zusjes Rebekah en Megan de verschrikkelijke diagnose te horen. Eerst werd bij Rebekah het Ewing-sarcoom (een zeer kwaadaardige vorm van botkanker) vastgesteld. Het meisje ontdekte dit toen ze in september 2011 een gezwel voelde op haar arm. "Rebekah vroeg me of ze zou sterven. Hoewel de dokters haar probeerden gerust te stellen, was dit het meest verontrustende nieuws dat we ooit konden krijgen", aldus de 40-jarige mama. "Ze was amper 11 jaar oud toen ze ons vertelden dat ze kanker had. Het was te veel om te verwerken."

Alsof dat nog niet genoeg miserie was voor één gezin, kreeg haar jongere zusje Megan acht maanden later in mei eveneens te horen dat ze kanker had. "Megan ontdekte een bultje achter haar oor. Sinds ze de strijd van haar zus van dichtbij had meegemaakt, was ze zo bang dat ze ook een gezwel zou ontdekken", gaat de mama verder. "Om het zekere voor het onzekere te nemen, gingen we met haar naar de dokter voor een check-up." Chirurgen hebben het gezwel verwijderd, maar brachten even later het gezin nog meer slecht nieuws: ook Megan leed aan kanker, meer bepaald aan het maligne lymfoon, een vorm van bloedkanker.

"Ik kreeg te horen dat ook mijn tweede dochter kanker had. Rebekah was er nog steeds tegen aan het vechten en nu had Megan het ook. Ik wilde het niet geloven. Ze zeiden me dat Megan eveneens chemotherapie zou krijgen, net zoals haar zus. Maar ik had van dichtbij meegemaakt wat Rebekah allemaal had moeten doorstaan: de pijn, het haarverlies, de misselijkheid. Moesten we dit nu echt allemaal herbeleven?"

Gelukkig kreeg de kleine Megan enorm veel steun van haar oudere zus. Toen de chemotherapie van start ging, begonnen immers ook haar haren uit te vallen. "Rebekah verzekerde Megan dat ze zich beter zou voelen door haar haren gewoon allemaal af te scheren. Dat gaf haar de nodige kracht", aldus de mama. "Hoewel het even ervoor Megan was die Rebeka de nodige steun gaf, waren de rollen nu omgedraaid."

De hevige strijd van de zusjes wierp gelukkig zijn vruchten af. Terwijl Rebekah in augustus genezen werd verklaard, hoorde Megan even later in september eveneens het bevrijdende nieuws. "Het nieuws dat mijn meisjes de verschrikkelijke ziekte allebei hadden overwonnen, was het beste dat we konden krijgen", aldus hun mama. Hoewel beide zusjes een verschrikkelijke strijd hebben moeten voeren om de kwaadaardige beestjes te verslaan, kan hun geluk niet meer op: "We proberen het verleden achter ons te laten, zodat we eindelijk de draad van ons leven opnieuw kunnen opnemen", besluit de mama. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweedse prinses Lilian (97) overleden

Zweedse prinses Lilian (97) overleden


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/6/12/20130310202343/media_xll_5634282.jpg


De Zweedse prinses Lilian, een tante van koning Carl XVI Gustaf, is op 97-jarige leeftijd overleden in haar woning in Stockholm. Lilian werd bijna een eeuw geleden geboren als Lilian Davies in een arm gezin in Swansea (Wales). Haar man, prins Bertil, overleed in 1997 op 85-jarige leeftijd.

Door haar (zeer) eenvoudige komaf en het feit dat dit voor het blauwbloedige Zweedse Hof niet door de beugel kon, waren Bertil en Lilian decennialang verplicht zonder trouwakte en stiekem samen te wonen. Lilian, die al een huwelijk met een Britse acteur achter de rug had, kreeg de titel 'prinses' pas na haar huwelijk met Bertil in 1976. Zij was toen al 61.

Lilian leed haar laatste jaren aan de ziekte van Alzheimer. Daardoor kon of mocht zij niet deelnemen aan de koninklijke feesten en andere royale bijeenkomsten.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Risico op huidkanker een derde lager door aspirines

Risico op huidkanker een derde lager door aspirines


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/10/7/20130311084252/media_xll_5635102.jpg


Asprines kunnen vrouwen beschermen tegen de ontwikkeling van huidkanker. Dat is de conclusie van een nieuwe studie. Zo bleek dat hoe langer je deze pijnstiller neemt, hoe lager het risico op de ontwikkeling van gevaarlijke melanomen is. Wie regelmatig aspirines neemt, zou 21 procent minder risico lopen dan niet-gebruikers. Wie ze langer dan vijf jaar neemt, heeft zelfs 30 procent minder kans op melanomen.

De studie werd uitgevoerd bij bijna 60.000 vrouwen tussen 50 en 79 jaar, die gedurende 12 jaar gevolgd werden door een onderzoeksteam. Gegevens van mannen werden niet opgenomen in de studie.

"Aspirine werkt tegen pijn door de ontstekingen te verminderen. Het kan die eigenschap zijn die ervoor zorgt dat aspirines het risico op de ontwikkeling van melanomen verkleint", zegt onderzoeksleidster dr. Jean Tang. Andere pijnstillers, zoals paracetamol, verlaagden het risico daarentegen niet.

Eerder werd al aangetoond dat asprines effectief zijn in de strijd tegen darmkanker, zeker als die ziekte vaak voorkomt in de familie. In een recente studie werd zelfs beweerd dat een regelmatig gebruik van aspirines het risico op maag- en darmkanker met 40 procent doet dalen. Helaas werd het langetermijngebruik van deze pijnstiller ook al gelinkt aan maagzweren en -bloedingen.

Daarnaast zijn asprines ook een bekende behandeling voor hartpatiënten, want de pijnstiller voorkomt de vorming van bloedklonters in de aders, die kunnen leiden tot een hartaanval. Aspirines worden door deze patiënten dan ook preventief gebruikt, iets wat men ook zou willen doen in de strijd tegen kanker.

"Maar aspirines hebben ook een hele reeks ernstige neveneffecten", waarschuwt Jessica Harris van het Cancer Research UK. "Op dit moment is het nog niet duidelijk of de voordelen groter zijn dan de nadelen, wat de juiste dosis is en welke mensen er het meest voordeel uit halen."

De resultaten van het nieuwe onderzoek werden gepubliceerd in het 'Journal of Cancer'. Verdere studies moeten uitwijzen hoe aspirines echt kunnen gebruikt worden in de strijd tegen huidkanker en andere vormen van de ziekte. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stilleven van Ensor onder de hamer voor 88.000 euro


Stilleven van Ensor onder de hamer voor 88.000 euro


http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/10/10/20130310191514/media_xll_5633980.jpg


Bij een antiquariaat in Brugge is zaterdag een Ensorcollectie van een privéverzamelaar verkocht. Een stilleven werd verkocht voor 88.000 euro. Dat heeft antiquair Marc Van de Wiele bekendgemaakt.

Bij het antiquariaat werd gisteren een boekenveiling gehouden met 778 loten. Er was belangstelling van Belgische verzamelaars, maar ook uit Italië en de Verenigde Staten.

De focus van de veiling was een opmerkelijke Ensorcollectie van een privéverzamelaar. Door de jaren heen verzamelde hij niet alleen boeken en catalogi, maar ook originele grafiek, brieven, affiches, een foto en een olie op doek uit de periode 1915-1919, getiteld 'Chinoiseries'. Het is een stilleven met typische levendige, zachte kleuren. Het werk bracht de hamerprijs 88.000 euro op. Met de kosten betaalt de Belgische koper 112.640 euro.

Voorts werden nog oude drukken en handschriften verkocht en grafiek van Frans Masereel, Jules De Bruycker en tekeningen van Constant Permeke, George Minne, Frits Van den Berghe en Emile Claus. De oudste incunabel (wiegendruk) die aangeboden werd, was een herbarius of kruidboek gedrukt in Leuven rond 1486, dat 32.000 euro opbracht. Er werd ook een 'Nieuwen Herbarius' van Fuchs uit 1545 verkocht voor 13.500 euro. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Superbacteriën resistent tegen antibiotica zijn tikkende tijdbommen

Superbacteriën resistent tegen antibiotica zijn tikkende tijdbommen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/9/6/1/20130311112312/media_xll_5635846.jpg


Superbacteriën waarop antibiotica geen vat meer heeft, zijn even gevaarlijk als terrorisme, zegt professor Sally Davies, medisch expert van de Britse regering. Operaties die vandaag routine zijn geworden, kunnen binnen twintig jaar dodelijk zijn wanneer we infecties niet langer kunnen bestrijden.

Professor Davies denkt dat het probleem "even belangrijk is als de klimaatverandering". Ze raadt haar regering dan ook aan het onderwerp aan te kaarten op de G8-top in Londen van volgende maand. Op termijn zou onze gezondheidszorg in dezelfde situatie vergelijkbaar kunnen zijn met de toestand in de negentiende eeuw.

Als oplossing vraagt Davies onze voorraad antibiotica beter te beschermen en de farmaceutische industrie te steunen om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Natuurlijk beperkt dit probleem zich niet tot het Verenigd Koninkrijk, maar gaat het de hele wereld aan. "Resistentie tegen antibiotica is een catastrofale bedreiging. Als we nu niks doen, zouden we binnen twintig jaar aan een ordinaire infectie kunnen sterven."

Vooral heupoperaties en de vervanging van organen worden dan potentieel levensgevaarlijk, omdat het risico op infecties groter is. Er is dus nood aan nieuwe vormen van antibiotica, maar momenteel zit er niet veel in de pijplijn. Een ander probleem is het feit dat de helft van de antibiotica in het Verenigd Koninkrijk aan vee wordt gegeven. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft jongeren wil bejaarde ouders in huis nemen

Helft jongeren wil bejaarde ouders in huis nemen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/13/12/8/20130311092147/media_xll_5635223.jpg


De helft van Vlaamsen jongeren is bereid hun bejaarde ouders in huis te nemen. In ruil verwachten de jongeren dat hun ouders helpen bij de kinderopvang van de kleinkinderen. Dat blijkt uit een rondvraag van Zorgnet Vlaanderen en Radio 2 bij 715 jongeren.

"De uitkomst is positief", aldus Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet. "Bijna één op de twee Vlaamse jongeren tussen 15 en 25 jaar wil zijn ouders best in huis nemen eenmaal ze hulpbehoevend zijn. Wie dacht dat het individualisme onder jongeren hoogtij vierde, moet zijn mening herzien. Vergeet niet dat thuis voor je bejaarde ouders zorgen, verregaande gevolgen heeft", aldus Degadt in de krant De Standaard.

Dat jongeren bereid zijn tot thuisverzorging, is volgens Degadt een goede zaak in tijden van vergrijzing. "Thuisopvang is een goede aanvulling op de schaarse en dure plaatsen in rust- en verzorgingsinstellingen."

Volgens de enquête daalt de bereidheid om ouders in huis te nemen naarmate de leeftijd van de kinderen stijgt. "Wie de vijftig nadert en zijn ouders tachtig ziet worden, heeft een realistischer beeld van wat het betekent hulpbehoevend te zijn."  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heroïsche menselijke ketting redt jongen uit zee

Heroïsche menselijke ketting redt jongen uit zee

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Een jongen uit Nieuw-Zeeland dankt zijn leven aan een aantal creatieve redders. De jongen dreigde gisteren te verdrinken in zee bij het Nieuw-Zeelandse Napier, maar toeristen en agenten wisten hem te redden door een menselijke ketting te vormen. Dat schrijft de Australische krant Sydney Morning Herald.

De 12-jarige jongen werd gegrepen door een grote golf en meegesleurd door de stroming. Een Duitse toerist probeerde de jongen te redden, maar moest zijn poging staken. Ook agenten slaagden er niet in de jongen te redden, die steeds langer en vaker onder water verdween.

In een ultieme poging de tiener te redden, vormden agenten en het publiek een menselijke ketting vanaf het strand het water in. Zo wisten ze de jongen net op tijd op de kant te krijgen. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar bleek niets te mankeren.

De vader van de jongen wist niet hoe hij iedereen moest bedanken. "Ik zou willen dat ik iedereen kon bedanken. Zonder deze fantastische mensen was mijn zoon er niet meer geweest". (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richard Hawley - Just Like The Rain

Richard Hawley - Just Like The Rain

Klik op de foto om hem te beluisteren






Richard Hawley (Sheffield, 17 januari 1967) is een britpopartiest, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Hij speelde onder meer in da bands Longpigs en Pulp, als gitarist. Als solo-artiest zingt hij en speelt hij gitaar. Hiermee heeft hij tot op heden 6 albums uitgebracht.

Ondanks dat hij in eigen land nooit echt heeft door weten te breken, heeft hij in Europa een kleine schare fans. Hij maakt af en toe kleine tours buiten de eigen landsgrenzen. Hawleys stemgeluid wordt vaak vergeleken met dat van Frank Sinatra, al is de muziek van Hawley melancholischer.

Hawley verwierf voornamelijk bekendheid met zijn nummers "Coles Corner", "Oh My Love" en "Soldier On".

Hawley verzorgde de zang bij het nummer "Bad Woman" van de Arctic Monkeys, dat op de single Teddy Picker van de groep kwam te staan.

Dankzij Banksy's pseudo-documentaire "Exit through the Gift Shop" verwierf hij meer faam, met name door de single "Tonight the Streets Are Ours" die als soundtrack werd gekozen.




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!