De Chinese stad Shanghai is op dit moment de duurste stad van Azië voor consumptiegoederen en diensten. Daarmee steekt de stad de vroegere koplopers Hong Kong en Tokio voorbij.
Kledij, juwelen, schoenen, sigaren, horloges,... het kost allemaal een flinke duit meer in de dichtstbevolkte stad ter wereld. Dat staat in een rapport van de Julius Bär Group, een Zwitserse privébank.
Een herenkostuum kost in Shanghai gemiddeld 34 procent meer dan elders, voor een fles wijn betaal je zo'n 21 procent meer. Horloges zijn er 16 procent duurder dan in andere Aziatische steden.
"China was de voorbije jaren de groeimotor van de globale economische ontwikkeling," aldus het rapport.
Hoewel Chinese markten deze zomer een flinke duik namen en de prijs van veel luxeproducten daardoor zakte, betekent dat volgens het onderzoek van Julius Bär echter niet dat deze goederen daarom goedkoop zijn.
Ook diensten zijn bijzonder duur in Shanghai: de kosten van een huwelijksbanket, botox of eersteklasvluchten swingen de pan uit.
Mumbai in India is daarentegen de goedkoopste stad ter wereld voor goederen en diensten. Een kostuum kost in Mumbai 26 procent minder dan gemiddeld, terwijl wijn zo'n 4 procent goedkoper is.
Julius Bär bepaalt de rangorde van 11 Aziatische steden aan de hand van een door de bank bepaalde selectie van goederen en diensten.
De duurste steden in Azië volgens Julius Bär: 1. Shanghai 2. Hong Kong 3. Singapore 4. Seoel 5. Bangkok 6. Taipei 7. Tokio 8. Kuala Lumpur 9. Manila 10. Jakarta 11. Mumbai (br.hln)
Een gelukkige verjaardag voor Jommeke, want vandaag is het exact 60 jaar geleden dat hij voor het eerst ten tonele verscheen.
Op 30 oktober 1955 stelde tekenaar Jef Nys zijn stripfiguurtje voor in Kerkelijk Leven, later het Parochieblad. Jommeke kreeg daar een wekelijks avontuur. Niet veel later kreeg het eeuwig jonge personage ook zijn eigen album. Jommeke album nr. 1 (en later 2 en 3) waren strips met afzonderlijke korte gags. Opvallend: in die albums is Jommeke een stuk jonger en lijkt hij een jaar of vijf te zijn.
Op het eerste echte verhaal is het wachten tot 1958, wanneer Nys afleveringen mag leveren aan de krant Het Volk. Jommeke wordt in een klap ook een stuk ouder. Vanaf dan zal hij eeuwig '10 jaar en 4 maanden zijn', zoals Jef Nys ooit zelf definieerde. Het personage met het typische strooien dakje, die voortdurend de wereld blijft redden met vrienden als Flip en Filiberke, werd immens populair.
Jef Nys overleed in 2009 op 82-jarige leeftijd, maar Jommeke zelf is nog lang niet afgeschreven. Intussen zit album nr. 278 eraan te komen. Voor de liefhebbers: die kreeg de titel 'Het Nianmonster' mee. (br.hln)
Dit voedsel combineer je beter niet met medicijnen
Dit voedsel combineer je beter niet met medicijnen
Dat we beter geen alcohol drinken als we antibiotica nemen, weten we. Maar er zijn nog andere voedsel-medicijncombinaties die je best mijdt om de werking van je medicament te verzekeren. Dr. Madelyn Fernstrom is co-auteur van het boek Don't Eat This if You're taking That. Zij somt de drie belangrijkste op.
Pompelmoes
Deze citrusvrucht bevat een bestanddeel dat de afbraak van bepaalde medicatie in de darmen kan tegenhouden. Sommige (maar niet alle) cholesterolverlagende medicijnen, antidepressiva, medicatie tegen migraine, bloedverdunners, bloeddruk- en diabetesmedicatie behoren tot die categorie. Niet alle citrusvruchten zijn te mijden, maar pompelmoezen, pomelo's en zure sinaasappelen kunnen dit effect met zich meebrengen. Beperk je consumptie daarom tot een glas sap van 200 ml, of een halve uitgeperste pompelmoes. Vraag zeker ook na bij je arts wat het risico is voor jouw specifieke medicijn.
Groene bladgroenten
Spinazie, boerenkool en broccoli bevatten veel vitamine K, die roet in het eten kan strooien bij de werking van bloedverdunners. Die medicijnen gaan de vorming van bloedklonters tegen, terwijl vitamine K net het stollen van bloed en vormen van klonters in de hand werkt. Daardoor kan een combinatie van beiden het effect van de medicatie opheffen. Vraag raad aan je dokter over de exacte hoeveelheid groene bladgroenten die je mag eten. Sommige bloedverdunners hebben dat effect niet in combinatie met vitamine K, dus controleer even hoe het zit voor jouw specifieke medicijn.
Zuivel
Zuivelproducten kunnen ervoor zorgen dat ijzersupplementen of zelfs antibiotica minder makkelijk door het lichaam opgenomen worden, dus die neem je beter niet tesamen. En hoewel de calcium uit zuivel gezond is, mijd je best om die overvloedig te combineren met anti-reflux medicijnen, die al boordenvol calcium zitten. Dagelijks neem je beter niet meer dan 1000 à 1200 mg calcium op.
Informeer je bij je arts
Speel niet voor eigen dokter met deze informatie, maar informeer altijd uitgebreid bij jouw arts als je bepaalde medicijnen moet nemen. Nu je weet waar je op moet letten, kan je gericht vragen of jouw medicatie problemen oplevert in combinatie met zuivel, citrusvruchten of groene bladgroenten. (br.hln)
Duur of goedkoop: wat geef je je kat nu best te eten?
Duur of goedkoop: wat geef je je kat nu best te eten?
Van 22 euro tot 0,85 euro per kilogram, de kostprijs van kattenvoeding varieert enorm. Presentator Thomas Vanderveken onderzocht gisteren in het VRT-programma Voor hetzelfde geld wat je je favoriete viervoeter het best voorschotelt. De resultaten zijn erg verrassend: je hoeft geen fortuinen uit te geven aan gezonde brokken of blikjes natte voeding.
De kattenvoedingsindustrie is big business, aangezien heel wat baasjes hier jaarlijks bijna 250 euro aan uitgeven. Naast brokken voor haarbalcontrole, heb je gastronomisch ogende natte voeding en dan zijn er nog de verwennerijen als kattensnoepjes. Maar wat moet zo'n beestje dagelijks echt binnenkrijgen en wat is er overbodig?
Een volwassen kat moet elke dag 85 gram droge voeding (goed voor 200 à 300 kilocalorieën) opnemen. Dat hangt natuurlijk ook af van hoe actief je viervoeter is. Een grote fout die veel baasjes maken is melk geven. Want een volwassen kat is namelijk intolerant voor lactose, ze krijgen er diarree van.
Brokken Professor in de dierengeneeskunde aan de Universiteit Gent Myriam Hesta gaf gisteren antwoord op deze vraag. Met droge voeding zit je altijd goed. Omdat haast alle producten op de Belgische markt de nodige vitaminen, eiwitten en mineralen bevatten.
Toch ben je niet goed af met de goedkoopste brokken, want de kwaliteit van de inhoud is niet altijd koosjer. Het probleem hiermee is dat je dit niet kunt lezen op het etiket, daarom is het belangrijk om te kijken naar de gezondheid van je kat. Als je toch twijfelt, kun je best de fabrikant van de voeding contacteren.
Wat is ongezond of overbodig? Alle essentiële stoffen vind je ook in natte voeding, maar dat is wel duurder omdat het meer water bevat. Uitspattingen als zalm à la jardinière zijn al helemaal overbodig omdat katten carnivoren zijn. Ook kattensnoepjes zijn niet alleen erg duur, maar ook nog eens erg ongezond omdat ze je kat dikker kunnen maken. Als je je pluizige viervoeter dan toch wil trakteren op een lekker extraatje, beperk het dan tot maximum 10 procent van de totale consumptie.
Recent onderzoek van 34 verschillende soorten kattenvoeding door Test-Aankoop heeft de beste merken aan het licht gebracht. De goedkopere brokken van discountketens Aldi (Juliet High Premium) en Lidl (Opticat Premium) scoorden heel goed in de tests. Voor 2,60 euro per kilo ben je als baasje dus gerust.
Wel belangrijk is de juiste brokken voor jouw specifieke huisdier te kopen. Een gesteriliseerde of gecastreerde kat heeft bijvoorbeeld ongeveer 30 procent minder calorieën nodig dan een vruchtbare kat. Aan een jongere kat geef je dan weer best extra energie en voedingsstoffen.
Alle resultaten van het onderzoek naar kattenvoeding kun je op www.test-aankoop.be bekijken. (br.hln)
Sting en zijn vrouw Trudie Styler hebben besloten een deel van hun kunstcollectie te laten veilen. Veilinghuis Christie's laat weten dat meer dan tweehonderd stukken op 24 februari onder de hamer gaan.
De BBC heeft een aantal van de bekendste werken op een rijtje gezet. Zo zitten er schilderijen tussen van onder andere Matisse, Picasso, Gustav Klimt, Magritte en Ben Nicholson. De zanger heeft besloten ook zijn Steinway-piano te laten veilen. Net als wat meubels en verlichting van bekende designers.
De kunst die de artiest en zijn echtgenote aanbieden heeft jaren in hun huis in Londen gehangen en gestaan. Het veilinghuis laat weten dat Sting en Trudie alle werken in de afgelopen twintig jaar 'met veel passie en kennis' hebben verzameld.
De twee besloten een deel van hun collectie te verkopen nadat ze een nieuw huis hadden gekocht in Londen. Volgens een woordvoerder van Christie's vonden Sting en zijn vrouw het 'tijd voor een verandering'. (br.hln)
De Antwerpse Boekenbeurs gaat deze zaterdag weer van start. Ook de webshop bol.com is aanwezig dit jaar, en deze keer besloten ze geen papieren boeken maar ebooks in de kijker te zetten. Omdat uit marktonderzoek blijkt dat de populariteit daarvan alsmaar toeneemt in ons land. Dit zijn de tien meest bestelde exemplaren in België in 2015.
"Eerder werd voorspeld dat in 2018 de helft van de verkochte fictieboeken in België ebooks zullen zijn, maar bij bol.com is bijna 1 op 2 verkochte fictieboeken nu al een ebook", vertelt Jan Huysmans, directeur België bij bol.com.
"Een belangrijke reden voor die populariteit is de aantrekkelijke prijs: een ebook is vaak beschikbaar aan slechts de helft van de prijs van een gewoon boek. Het laatste jaar is ook ons aanbod verder uitgebreid tot een totaal van bijna 2 miljoen titels, met onder meer anderstalige boeken", zegt Jan Huysmans. (br.hln)
De meest populaire ebooks in België in 2015 bij bol.com:
1. Het meisje in de trein, van Paula Hawkins 2. Kom hier dat ik u kus, van Griet Op De beeck 3. Als je het licht niet kunt zien, van Anthony Doerr 4. Denken aan vrijdag, van Nicci French 5. Grey - Vijftig Tinten Grijs verteld door Christian, van E.L. James 6. Meisje vermist, van Tess Gerritsen 7. Mooie meisjes, van Karin Slaughter 8. De vijftig tinten trilogie, van E.L. James 9. Vele hemels boven de zevende, van Griet Op De Beeck 10. De vrouwen van kasteel Deverill, van Santa Montefiore
Plannen om vandaag extra vroeg onder de wol te duiken om wat bij te slapen na een vermoeiend begin van de week? Misschien laat je dat plan beter varen en kijk je toch naar De Slimste Mens vanavond, want hoeveel zin heeft het eigenlijk om slaap 'in te halen'?
We doen het allemaal, en dan vooral in het weekend: wat langer blijven liggen om bij te slapen. Maar echt een goed idee is dat niet. "Door langer te blijven liggen of veel vroeger te gaan slapen dan normaal, breng je je biologische klok in de war," legt slaapexperte Janet Kennedy uit. "Daardoor zal je je niet alleen slomer voelen, het bezorgt je lichaam ook meer stress."
Idealiter zouden we acht uur per nacht moeten slapen, maar dat is meestal buiten happy hour en lange werkdagen gerekend. Dus moeten we onze toevlucht zoeken tot andere trucjes. Helaas is later slaap inhalen daar geen van.
Wanneer je de ene dag laat en de andere dag vroeg gaat slapen, is je slaappatroon erg onregelmatig. Daardoor heb je tijdens de dag vaak nood aan dutjes en extra cafeïne, wat je lichaam in de war brengt. En dus raak je 's avonds niet meer in slaap.
Er is gelukkig ook goed nieuws. We hoeven helemaal geen extra tijd uit te rekken om bij te slapen. Dankzij onze biologische klok kan je lichaam zich herstellen zonder de verloren slaap helemaal te moeten inhalen. In plaats van op zondag tot een stuk in de namiddag in je bed te liggen, hou je beter je weekschema aan. En ja, dat betekent opstaan rond 9u.
"Doe in het weekend hetzelfde als in de week, dat is het beste voor je lichaam," verklaart Kennedy. "Anders maakt je lichaam steeds opnieuw een inhaalbeweging, en dat vergt net veel meer van je."(br.hln)
Net de 216.000 gezinnen die het moeilijk hebben, zoals leefloners, moeten het meest opleggen voor stroom. Die factuur stijgt bij Vlamingen met een 'sociaal tarief' voor elektriciteit nog 5 procent meer dan bij een doorsnee gezin. Ze betalen tot 209 euro extra per jaar.
"Een stijging van de distributienettarieven samen met enkele fiscale maatregelen leiden tot een forse verhoging van de elektriciteitsfactuur", schrijft Eandis in een brief aan de OCMW's. "Deze evolutie heeft een grote invloed op het bestedingsbudget van een groep inwoners die het doorgaans al financieel moeilijk heeft."
Volgens Eandis kan de elektriciteitsfactuur voor Vlamingen met een 'sociaal tarief' liefst 57% toenemen. Bijna 1 op de 10 huishoudelijke klanten valt daaronder, zo'n 216.000 Vlaamse gezinnen. Net zij hoesten tot 5% meer op dan doorsnee gezinnen, die tot 52% extra zouden betalen. (br.hln)
Foto van ijsberg die Titanic deed zinken verkocht voor 29.000 euro
Foto van ijsberg die Titanic deed zinken verkocht voor 29.000 euro
Een foto van een ijsberg waarvan aangenomen wordt dat het de ijsberg was die de Titanic liet zinken, is voor ruim 29.000 euro op een veiling verkocht.
De foto werd genomen door de hoofdsteward van de Prinz Adalbert, de stoomboot die enkele uren na het zinken van de Titanic op die plek voorbijvoer op 15 april 1912. De ijsberg heeft een strook rode verf op de zijkant, wat aanduidt dat een schip erlangs was geschraapt.
Advocatenkantoor Overlevende passagiers schatten destijd dat de ijsberg 120 meter lang en 30 meter hoog was. De kapitein van de Prinz Adalbert overhandigde de foto aan advocatenkantoor Burlingham, Montgomery & Beecher, die in de rechtbank de moedermaatschappij van de Titanic verdedigden, de White Star Line.
Bijna 90 jaar lang hing de foto in het kantoor, tot het in 2002 werd opgedoekt.
De veiling vond plaats in Engeland. Bij de ramp met de Titanic kwamen meer dan 1.500 mensen om het leven. De ijsberg, die van Groenland afbrak en zuidwaarts dreef, is naar schatting enkele jaren later gesmolten. (br.hln)
Dit is hoeveel geld je moet verdienen om gelukkig te zijn
Dit is hoeveel geld je moet verdienen om gelukkig te zijn
Geld maakt niet gelukkig, maar het helpt wel, klinkt het cliché. Dat kan kloppen, tenminste: tot op zekere hoogte. Nobelprijswinnaar economie Angus Deaton berekende een maximumgrens tot waar geld ons tevreden maakt over onze levenskwaliteit. Tijd om loonsopslag te vragen? Dat ontdek je hier.
De Brits-Amerikaanse econoom Angus Deaton van de University of Princeton mocht dit jaar de Nobelprijs economie in de wacht slepen, voor zijn werk waarin hij een verband zoekt tussen financiële rijkdom en geluk. Hij komt met cijfers op de proppen die aangeven tot welk bedrag de inhoud van je portefeuille invloed heeft op je geluk.
Geld maakt "tevreden" Volgens de berekeningen van Deaton ligt de gelukslimiet bij een inkomen van ongeveer 67.900 euro op jaarbasis, wat neerkomt op een forse 5658 euro per maand. Op die grens stopt de toename van je dagelijkse geluksgevoel door toedoen van geld. Geld maakt niet noodzakelijk gelukkig, maar je kan wel tevredener zijn met je leven door een hoog inkomen, stelt Deaton. Mensen met een laag inkomen daarentegen zijn minder snel tevreden met hun levenskwaliteit. Daarnaast kunnen zij meer emotionele pijn ondervinden van tegenslagen zoals een scheiding of gezondheidsproblemen.
Tijd voor opslag? Samengevat: mensen een hoger inkomen geven zal niet voor instant geluk zorgen, maar ze krijgen wel het gevoel dat ze een beter leven leiden, zegt Deaton. "Als econoom ben ik geneigd te denken dat geld goed voor je is, en ik ben blij dat ik daar voor een stuk bewijs van heb kunnen vinden," besluit Deaton. Toch maar eens aan de mouw van de baas trekken voor een klein extraatje. Tenzij je die bovengrens al gehaald hebt natuurlijk, maar iets zegt ons dat je dan met andere dingen bezig bent dan dit artikel lezen. Uitslapen in je kasteel met privéstrand op de Malediven bijvoorbeeld. (br.hln)
Een onverwachte aanraking tegen onze schouder, been of zelfs gezicht, hoe vervelend vinden we dat? Mannen hebben over het algemeen minder problemen met aanrakingen van onbekenden, terwijl vrouwen dan weer toleranter zijn voor fysiek contact met vrienden. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University en de Finse Aalto University, die onze voorkeuren voor aanrakingen in een overzichtelijke tabel goten.
Oxford University en de Aalto University uit Finland vroegen aan meer dan 1.300 proefpersonen uit Engeland, Finland, Frankrijk, Italië en Rusland waar voor hen de grenzen liggen van een comfortabele aanraking.
Aanrakingen van vreemden Over het algemeen staan mannen iets opener tegenover fysiek contact. Als het over aanrakingen met vreemden gaat, vinden vrouwen het enkel acceptabel als hun handen worden aangeraakt. Mannen zijn toleranter, en zien er zelfs geen graten in als hun geslachtsorgaan door een vreemde vrouw wordt aangeraakt. Wel zijn ze niet zo happig op fysiek contact met andere mannen.
Vriendschappelijk lichaamscontact Wat lijfelijk contact met bekenden betreft, zijn vrouwen minder snel geïrriteerd door aanrakingen, zowel van mannelijke als vrouwelijk vrienden, kennissen en familie. Mannen gaven dan weer duidelijk aan dat ze niet staan te springen voor fysiek contact met andere mannen, zelfs als dat hun vrienden zijn.
De conclusie luidt dan ook dat veel afhangt van de relatie die je hebt met de persoon die je aanraakt. Een aanraking van een volstrekt vreemd persoon is iets totaal anders dan diezelfde aanraking van een vriend(in), en al helemaal als dat je partner is. (br.hln)
Het probleem duikt in elk gezin wel eens op: de kleine, irritante gaatjes die plots in T-shirts verschijnen. En het slechte nieuws: er is geen oplossing voor. "Ook voor ons blijven ze een mysterie", zegt professor Lieva Van Langenhove.
Dat echt iederéén er last van heeft, werd overduidelijk toen het Nederlandse consumentenprogramma 'Radar' opriep om bewijzen in te sturen. De app van het programma stroomde vol met foto's van kapotte shirts. Een enquête van de 'Radar'-redactie toonde aan dat liefst 82% het fenomeen van de gaatjes kende en dat 70% shirts met gaatjes in de kast heeft. En het zijn geen oude shirts - 64% van de respondenten had kledingstukken die binnen een half jaar na de aankoop al gaatjes vertoonden.
Zelfs aan de universiteit weten ze niet wat de gaatjes veroorzaakt. "Wij kennen het fenomeen uit literatuur", zegt professor Lieva Van Langenhove van de UGent, de enige universiteit in ons land die een vakgroep textiel heeft. "Bij proeven kon men de gaatjes ook nabootsen. Als je minuscule deeltjes ijzer en bleekmiddel aanbrengt op katoen, krijg je dit soort schade." Maar dan nog blijft het een raadsel. Waar komen het ijzer en het bleekmiddel vandaan? Regenwater bevat ijzer, weet Van Langenhove. "Maar ik was met leidingwater en heb thuis ook al zo'n gaatjes opgemerkt - overigens in een shirt van een duur merk." Ook naar de herkomst van het bleekmiddel blijft het zoeken, want fabrikanten gebruiken dat enkel nog voor waspoeder voor witte was.
"We kunnen alleen gissen. Misschien blijven restanten bleekmiddel achter op het textiel tijdens de fabricage. Katoen wordt gebleekt voor het wordt geverfd - zelfs als het nadien zwart wordt gekleurd. De ijzerpartikels kunnen in de stof terecht zijn gekomen door slijtage aan een brei- of weefmachine. En de breuk in het garen wordt allicht pas zichtbaar nadat de shirt in de wasmachine blootstond aan trek- en duwwerk. Het zou interessant zijn om dat te onderzoeken." (br.hln)
8 items die je uit je interieur moet bannen vóór je dertigste
8 items die je uit je interieur moet bannen vóór je dertigste
Je woonst inrichten is een levenslang proces, en de transitie van studenteninterieur naar een volwassen stekje is niet gemakkelijk. Daarom helpen wij je alvast op weg met een checklist van woonitems die niet meer door de beugel kunnen eens je de 30 gepasseerd bent.
1. Posters zonder kader Posters kunnen je woning karakter geven en zijn een ideaal alternatief voor dure kunstwerken. Zonder kader rond, zien ze er echter goedkoop en studentikoos uit. Investeren in kaders hoeft trouwens niet, want bij IKEA vind je al exemplaren voor minder dan tien euro.
2. Gigantische spelconsole Spelconsoles zijn vanuit een esthetisch standpunt bekeken erg lelijk, dus wordt het tijd dat je deze ergens ver en diep opbergt. Denk aan een grote rieten mand, of simpelweg achter gesloten deuren in een kast.
3. Nepplanten Tenzij je opteert voor peperdure exemplaren uit een plantencentrum, horen nepplanten niet meer thuis in je interieur na je dertigste. Koop in de plaats zoveel mogelijk vetplanten. Die zijn hip, hebben amper water en licht nodig en sommigen zijn nog eens goed voor de luchtkwaliteit in je woonst ook.
4. Attributen van voetbalclubs en popgroepen Grote fan zijn van een voetbalploeg of een muziekgroep mag uiteraard nog na je dertigste, maar dat hoéft echt niet merkbaar te zijn aan je interieur. Dat beddengoed met in het groot U2 op of een truitje van je favoriete speler aan de muur, mogen dus verbannen worden naar de kelder en/of de vuilbak.
5. Plastic servies Ideaal voor feestjes, maar dan ook écht alleen voor feestjes.
6. Spotgoedkoop bed Niets mis met koopjes, maar niet als het gaat om een matras en een lattenbodem. Dat zijn de eerste twee items waarin je moet investeren eens je daar de financiële mogelijkheid voor hebt. Je rug zal je dankbaar zijn.
7. Slechte verlichting Verlichting kan je huis maken of kraken. Vervang dus die tl-buizen door warme of koude lampen (afhankelijk van de natuurlijke lichtinval en de kleur van je muren) en kies dan meteen ook maar voor spaarlampen. Beter voor het milieu en op termijn ook voor je portemonnee.
8. Tijdelijk interieur Zoals we hiervoor al zeiden is er niets mis met een koopje, maar het is niet omdat je nog niet in je droomwoning woont dat je daarom maar de goedkoopste IKEA-items moet blijven kopen. Investeer in klassiekers die nooit uit de mode gaan en in elk interieur passen. (br.hln)
Geeta verliet als 11-jarig meisje in India haar huis om even een wandelingetje te maken. Het werd een wandeling van maar liefst 13 jaar. Ze keerde vandaag als 24-jarige terug na een dertienjarig verblijf in Pakistan.
Naar nu blijkt, overschreed het doofstomme meisje destijds de grens met Pakistan zonder dat te beseffen. Dat gebeurde in een tijd dat de - militaire - spanningen tussen beide landen hoog opliepen. Geeta werd wenend en verward door Pakistaanse grenswachten opgemerkt. Omdat het meisje hen niet kon uitleggen wat er aan de hand was, gingen de grenswachten ervan uit dat ze Pakistaanse was. Ze werd in de stad Lahore in een weeshuis geplaatst, waar men lange tijd niets van haar achtergrond wist.
Het duurde dertien lange jaren voor de inmiddels jonge Indiase vrouw aan de hand van een kaart van India duidelijk kon maken waar ze eigenlijk vandaan kwam. Ze herkende daarna familieleden op foto's die de Indian High Commission in Pakistan aan haar stuurde. Vandaag kwam ze eindelijk aan in haar eigen land. (br.hln)
Wie elektrisch verwarmt betaalt honderden euro's meer
Wie elektrisch verwarmt betaalt honderden euro's meer
Hoewel de Vlaamse stroomheffing voor de meeste gezinnen 100 euro per jaar zal kosten, kan dit voor sommige huishoudens veel hoger oplopen. Vooral wie elektrisch verwarmt, betaalt vanaf volgend jaar fors meer.
Een modaal gezin verbruikt per jaar gemiddeld 3.600 tot 3.900 kilowattuur (kWh) of 3,6 tot 3,9 megawatt-uur (MWh). Maar dat geldt niet voor gezinnen die hun huis elektrisch verwarmen. Zij jagen er veel meer door, vaak tot 20 MWh per jaar. Veel hangt af van de energiezuinigheid van de woning.
Met de invoering van de Vlaamse stroomheffing wordt dat verbruik extra belangrijk. Want al wie meer dan 5 MWh verstookt, zal een hogere taks moeten betalen dan de aangekondigde 100 euro (zie tabel). Voor een verbruik boven de 20 MWh stijgt dit zelfs tot 770 euro. Aangezien de heffing nog tot en met 2020 betaald moet worden, komt dat in totaal neer op een extra factuur van 3.850 euro. Gezinnen met een groot verbruik herbekijken dan ook best of elektrisch verwarmen nog wel de moeite loont. (br.hln)
Esther Ofarim, geboren als Esther Zaied (Safed, 13 juni 1941) is een Israëlische zangeres, die met haar man Abi Ofarim het zangduo Esther & Abi Ofarim vormde.
In 1959 leerde ze haar man kennen. Ze zongen zowel Hebreeuwse als Engelse liedjes.
In 1960 had ze een rol in de film Exodus waar Paul Newman de hoofdrol kreeg. Een jaar later won ze een liedjeswedstrijd in Tel Aviv.
In 1963 vertegenwoordigde ze Zwitserland op het Eurovisiesongfestival met het lied T'en va pas. Ofarim kende geen Frans maar zong zich toch naar een tweede plaats met het lied, de Zwitsers zien 1963 nog steeds als het jaar van hun gestolen overwinning. De Noorse juryleden herriepen hun punten en zeiden dat er een fout was gemaakt. Zwitserland was zijn eerste plaats kwijt en buurland Denemarken won op dubieuze wijze dankzij de Noorse jury. Ofarim nam het lied op in verschillende talen waaronder het Italiaans, Non andar.
Op 5 mei 1964 werd ze bekend in Nederland, nadat ze de rol van zeemeermin vertolkte in de show "Robinson Crusoë" in de kursaal te Schevenigen, met Rudi Carrell in de hoofdrol.
In 1966 had het duo hun eerste hit in Duitsland met Noch einen Tanz, een jaar later hadden ze daar hun grootste succes met Morning of my Life dat geschreven werd door de Bee Gees. Met Cinderella Rockefella hadden ze hun internationale doorbraak in 1968. Ze speelden concerten in Londen en New York en in 1969 tourden ze door de wereld. Door zowel zakelijke als persoonlijke problemen eindigde het huwelijk in 1970.
Esther ging solo verder met concerten en albums. In 1984 zong ze in het theaterstuk Ghetto in Berlijn dat een succes werd.
Tegenwoordig geeft ze enkele concerten per jaar, voornamelijk in Duitsland en Israël.
Zo vertel je aan de kapper dat je je haar maar niets vindt
Zo vertel je aan de kapper dat je je haar maar niets vindt
We hebben er allemaal al eens gezeten: beteuterd voor de spiegel in de kappersstoel, kijkend naar een nieuwe coupe die in niets leek op het voorbeeldplaatje dat je bij had. Maar hoe zeg je aan de kapper dat je het eindresultaat eigenlijk maar niets vindt?
We zijn vaak te bedeesd om toe te geven dat we ons nieuwe kapsel helemaal niet mooi vinden. We willen de kapper niet beledigen, of we zijn gewoon te verlegen. En dat terwijl we net beter onze mond zouden opendoen en zo uiteindelijk wél met een leuk kapsel de deur uitlopen.
Sla je middenin een kleuring plots in paniek? Of bevalt de snit je eigenlijk niet? Wacht in elk geval tot de kapper klaar is. Hoe logisch het ook klinkt, we lijken vaak te vergeten dat het midden niet het einde is. Vaak zal je kapper de snit op het einde nog corrigeren, of geeft hij of zij je haar nog een extra likje verf voor het juiste resultaat. Het is natuurlijk altijd goed om vragen te stellen, maar vraag je kapper niet om te stoppen terwijl hij of zij nog niet eens klaar is.
Ben je niet tevreden? Dan moet je dat ook zeggen. Toegegeven, leuk is anders, maar rondlopen met een kapsel dat je niet bevalt, is dat ook niet. En met eerlijkheid en tact kom je al een heel eind. Wees ook zo specifiek mogelijk. Met "ik vind het niet mooi", weet je kapper nog steeds niet wat hij of zij moet veranderen. Geef je kapper dus altijd bruikbare feedback.
Wat je best wél in het achterhoofd houdt: het kan goed zijn dat je vooral de styling niet mooi vindt, niet de snit. Je zal het zelf nooit op dezelfde manier stijlen als in het kapsalon, dus het ziet er altijd anders uit wanneer je het zelf eens gewassen hebt. Wacht een week of twee, probeer het zelf een aantal keer te stylen, en beslis dan of je het wel of niet mooi vindt. Ben je nog steeds niet tevreden? Geef je kapper dan opnieuw een belletje.
Ga niet met een plaatje van een Hollywoodkapsel naar de kapper, om vervolgens te verwachten dat je lokken er altijd zo zullen bijliggen. Aan het haar van celebrities wordt vaak urenlang door een leger kappers gewerkt, terwijl jij het enkel met je eigen handen en stylingproducten moet stellen. Hou je verwachtingen dus altijd realistisch, zo vermijd je teleurstellingen. (br.hln)
Rood vlees belandt op zwarte lijst zoals asbest en sigaretten
Rood vlees belandt op zwarte lijst zoals asbest en sigaretten
Maandag verschijnt een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Naar alle waarschijnlijkheid wordt daarin geconcludeerd dat rood vlees kankerverwekkend is. Rood vlees zou zo terechtkomen op de zwarte lijst waarop ook alcohol, sigaretten en asbest prijken. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.
In maart eerder dit jaar bond de WHO al de strijd aan met verborgen suikers. "Maximaal 6 theelepels of 25 gram suiker per dag", zo luidde het nieuwe advies. Een strenge norm, zeker als je weet dat een eetlepel ketchup ongeveer 1 theelepel aan verborgen suikers bevat. Een blikje frisdrank bevat dan weer 10 theelepels of 40 gram suiker.
De WHO lijstte een aantal maatregelen op die landen treffen om hun suikerinname te beperken: voedingswaren duidelijk labelen, fiscale maatregelen treffen voor suikerrijke producten, reclame voor suikerrijke voeding en drankjes beperken, in het bijzonder voor kinderen, en in dialoog treden met voedselproducenten om de hoeveelheid verborgen suikers in bewerkte levensmiddelen te reduceren.
Na de suikerindustrie is nu dus de vleesindustrie aan de beurt. De onderzoekers willen nog niets kwijt over het rapport dat maandag gepubliceerd wordt, maar experts menen dat de conclusie voor de hand ligt. "Het zou me niet verbazen mocht rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen terechtkomen", zegt dokter Luc Colemont van de vzw Stop Darmkanker vandaag in Het Nieuwsblad. "Er is al jaren sprake van een verband met darmkanker. Een pak studies hebben daar al op gewezen." (br.hln)
Vannacht draaiden we de klok een uurtje terug en schakelden we over op de wintertijd. Dat die wintertijd in de jaren 70 is ingevoerd in de nasleep van de oliecrisis weet u ondertussen al, maar volgende weetjes zijn misschien wel nieuw voor u.
Overal wintertijd? In Europa is het wisselen tussen winter- en zomertijd best hinderlijk, maar het kan altijd nog erger. In de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, zetten de meeste inwoners in de zomer de klok een uur verder, maar doet een handvol staten doodleuk niet mee. Net zoals in Australië: ook daar is er geen eensgezindheid over de maatregel. In de centrale delen van Afrika kennen ze dan weer geen echte winter en is er dus geen uurwissel nodig. In Rusland, grote delen van Azië en Zuid-Amerika, tot slot, staat de zomertijd enkel nog in de geschiedenisboeken.
Smartphone Veel mensen gebruiken hun smartphone als uurwerk of wekker. Het grote voordeel daarbij is dat je de avond voordien of 's ochtends het uur niet hoeft aan te passen, want smartphones doen dat zelf. Hetzelfde geldt voor computers. Voor klokken en wekkers is dat enkel het geval als het om een radiografisch toestel gaat. Die pikken radiosignalen op die gekoppeld zijn aan een gestandaardiseerde klok, en passen zich aan aan het uur van die klok.
Standaardtijd Het winteruur is de standaardtijd, het zomeruur is een aanpassing die in ons land in 1977 werd ingevoerd in de nasleep van de oliecrisis. Het winteruur is dus de normale tijd, waar we in de zomer een uur bijtellen. Stel dat we zouden stoppen met het schuiven van uren, dan zouden we dus altijd in het winteruur leven.
Heeft wintertijd ook nadelen? Ja, vraag maar aan ouders van jonge kinderen. Die kun je niet uitleggen dat ze zondag een uurtje langer mogen uitslapen. Net zoals koeien niet begrijpen dat ze een uur later worden gemolken. Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat een groot deel van de bevolking moeite heeft z'n biologische klok aan te passen. Die verstoring van het slaapritme zou bijvoorbeeld tot meer ongelukken leiden.
Afschaffen Dat kan België niet autonoom beslissen. "Sinds 2000 is dat een Europese wet", zegt europarlementslid Ivo Belet (CD&V). "Begin dit jaar was er nog een hoorzitting over, maar er is geen enkele aanwijzing dat het huidige systeem op korte termijn zal sneuvelen. Er is ook geen enkel land dat formeel de vraag stelt. Mocht iemand één miljoen handtekeningen verzamelen in zeven EU-lidstaten, dan komt het wel op de agenda. Maar ook dat biedt geen garantie op een beslissing." (br.hln)