240.000 euro en 3 maanden vakantie per jaar, maar niemand wil deze job
240.000 euro en 3 maanden vakantie per jaar, maar niemand wil deze job
Een arts in Nieuw-Zeeland is al twee jaar op zoek naar een collega, maar ondanks de royale voorwaarden, vindt hij niemand die zijn team wil versterken.
Dr. Alan Kenny is mede-eigenaar van een artsenpraktijk Tokoroa, een stadje met 13.600 inwoners op het Noordereiland. Hij verhuisde zelf van het Verenigd Koninkrijk naar Tokoroa om er mee in de praktijk te stappen.
Vorig weekend plaatste hij de werkaanbieding op jobsites, nadat vier medische recruteringsbedrijven er de voorbije twee jaar niet in slaagden om een geschikte kandidaat te vinden.
240.000 euro per jaar Kenny wil een goede kandidaat een jaarsalaris van 240.000 euro betalen (400.000 Nieuw-Zeelandse dollar). Bovendien krijgt de nieuwe arts drie maanden vakantie per jaar en moet hij geen nachten of weekends werken. De nieuwe dokter kan ook meteen zeker zijn van cliënteel: hij mag zich ontfermen over de helft van de 6000 geregistreerde patiënten. Maar ondanks alles heeft Kenny de voorbije vier maanden geen enkele reactie op zijn vacature gekregen.
Het gebrek aan interesse voor de vacature wijt de arts aan de algemene perceptie dat een job op het platteland geen doorgroeimogelijkheden biedt. Ook de gigantische werklast die de job met zich meebrengt, is nadelig.
Oververmoeid Kenny vertelt dat zijn praktijk een explosieve groei doormaakt, maar hij is zelf overwerkt en heeft al meermaals zijn vakantie moeten annuleren omdat hij geen vervangend arts kan vinden. "Ik kan echt een geweldig loon aanbieden. Het is ongelooflijk. Mijn praktijk is het laatste jaar enorm gegroeid en hoe meer patiënten je registreert, hoe meer geld je krijgt. Maar aan het einde van de dag wordt het gewoon te veel."
"Ik hou van mijn werk en ik wil graag blijven, maar ik loop met mijn hoofd tegen de muur als ik dokters wil aantrekken," vertelt de oververmoeide arts. "Als het al zo moeilijk is om dokters te vinden die met me willen samenwerken, dan wordt het nog veel moeilijker om een arts te vinden die me wil vervangen."
Vooral buitenlandse artsen Linda Reynolds, vice-directeur van het Landelijke Artsenpraktijkennetwerk van Nieuw-Zeeland vertelt dat de meerderheid van de landelijke vacatures ingevuld worden door buitenlandse pas afgestudeerde dokters. Hun loon varieert gemiddeld tussen 90.000 en 170.000 euro per jaar en het duurt gemiddeld twee tot drie jaar voor een vacature ingevuld raakt. "We zijn erg afhankelijk van de buitenlandse pas afgestudeerde artsen, maar de meerderheid die komt, blijft maar voor een korte termijn. De vraag is constant en blijft groeien."
Volgens Reynolds dragen het isolement, het gebrek aan opleidingsmogelijkheden en sociale activiteiten en de slechte toegang het internet bij tot het tekort aan interesse voor de werkaanbiedingen in kwestie.
Helen Morgan-Banda van de Nieuw-Zeelandse Artsenvereniging wijst er nochtans op dat de meeste artsen die ervaring opdeden in een landelijke praktijk achteraf verklaarden dat ze genoten van de diversiteit van het werk en van het feit dat ze deel uitmaakten van de gemeenschap. (br.hln)
Trouwe hond weigert jongetje met autisme alleen achter te laten in hospitaalbed
Trouwe hond weigert jongetje met autisme alleen achter te laten in hospitaalbed
Waar de negenjarige James ook gaat, zijn trouwe viervoeter Mahe wijkt nooit van zijn zijde. Ook niet in het hospitaal. De hond als beste vriend van de mens? Ja zeker, getuige dit hartverwarmende verhaal uit Nieuw-Zeeland over een autistisch jongetje en zijn geweldige assistentiehond.
James Isaac uit Wellington vertrouwt elke dag op zijn zwarte labrador die hem veilig en wel door het leven gidst. Het jongetje kan niet praten. Hij communiceert via oogcontact en aanrakingen. Maar Mahe mag zich dicht tegen James aan vlijen. De hond is helemaal gek op James en omgekeerd.
Hun band is zo hecht dat het ziekenhuis toeliet dat de viervoeter zijn beste maatje mocht vergezellen op het moment dat James werd verdoofd vooraleer een MRI-scan te ondergaan. Het onderzoek moet de toedracht van zijn epilepsie-aanvallen achterhalen.
Toen het jongetje in slaap werd gedaan, waakte de labrador over zijn baasje in het hospitaalbed, bezorgd als hij was.
Het leven van James en zijn familie is drastisch verbeterd sinds Mahe hen kwam vervoegen twee en half jaar geleden. De labrador weet het jongetje als geen ander te kalmeren op momenten dat hij het moeilijk heeft. Samen vormen ze een onoverwinnelijk duo. Samen kunnen ze de wereld aan. (br.hln)
Het is gezond als je kinderen af en toe modder eten
Het is gezond als je kinderen af en toe modder eten
Vaak buitenspelen, af en toe een handje zand of modder binnenkrijgen en zoveel mogelijk verse groenten en fruit die recht uit de grond komen. Dat is volgens kinderneuroloog Dr. Shetreat-Klein het succesrecept voor een gezonde kroost. "Bacteriën zijn goed voor ons immuunsysteem."
De meeste ouders doen hun best om hun kinderen zo schoon mogelijk te houden. Handjes wassen, speelgoed goed schoonmaken en groenten goed afwassen voor je ze aan de kleinsten geeft. Maar al die hygiënische gewoonten doen je kinderen meer kwaad dan goed, beweert kinderneuroloog Dr. Maya Shetreat-Klein. Laat ze maar eens goed vuil worden (welkom, bacteriën!), vaak buitenspelen en maak er geen punt van als ze wat zand of modder opeten. Dat schrijft de neuroloog in haar boek "The Dirt Cure". Toen haar derde kind allergisch bleek aan zuivel en soja, besloot ze dieper in te gaan op de invloed van omgevingsfactoren op de gezondheid van kinderen.
Bacteriën troef
"Blootstelling aan bacteriën, onbewerkte voeding eten die uit de grond komt en voldoende tijd in de natuur doorbrengen zijn de drie belangrijkste dingen voor kinderen om gezond te zijn, nu en in hun verdere leven," argumenteert Shetreat-Klein. "We staan vaak negatief tegenover bacteriën, maar onderzoeken concluderen steeds vaker dat ze goed kunnen zijn voor ons immuunsysteem. Er zijn zelfs concrete studies die aanwijzen dat kinderen die in huishoudens opgroeien waar vaak bleekmiddel wordt gebruikt, vaker ziek zijn dan gezinnen die het niet gebruiken."
Niet te vaak douchen
Ook een bad- of doucheritueel met de kinderen mag je volgens de Shetreat-Klein beperken tot 3 keer per week. "Zo blijven de natuurlijke oliën op de huid behouden, die je helpen hydrateren. Daarnaast zijn die natuurlijke oliën belangrijk om vitamine D te kunnen absorberen van de zon." Om diezelfde reden overdrijf je beter niet met zeep, raadt de neurologe aan. "Uiteraard kan je zeep gebruiken als je vuil bent en stinkt, zeker op plekken zoals de oksels en het kruis. Maar je hoeft echt niet je hele lichaam met zeep te wassen."
Verse, onbewerkte voeding
Melk, boter, eieren en vlees van grazende dieren zijn volgens Shetreat-Klein belangrijke bronnen van voedingsstoffen om bij kinderen een goed immuunsysteem op te bouwen. Daarnaast let ze erop om zoveel mogelijk natuurlijke voedingswaren op het (kinder)menu te zetten, met weinig bewaarmiddelen, kleur- en smaakstoffen, artificiële zoetstoffen of toegevoegde suikers. Veel verse groenten en fruit, als het even kan uit de eigen moestuin, genieten de voorkeur. En als daarbij toevallig wat zand tussen de tanden blijft kleven, kan het immuunsysteem daar alleen maar baat bij hebben, aldus Shetreat-Klein. (br.hln)
Amper de helft van de middelbare scholieren haalt voor wiskunde de eindtermen. Dat blijkt uit een peiling van 2014, schrijven de kranten van Het Mediahuis vandaag. Een ontnuchterende vaststelling, want de eindtermen zijn de minimumdoelstellingen die de overheid heeft vastgelegd, en die elke jongere in het Vlaamse onderwijs zou moeten bereiken.
Bovendien slagen die leerlingen vaak wél voor hun examens, waardoor ze dan toch een diploma behalen. Cijfers daarover bestaan niet, maar zowel de inspectie als de onderwijsadministratie geeft toe dat dit gebeurt.
Er loopt momenteel een maatschappelijk debat om de eindtermen te actualiseren. "De peilingen bieden een indicatie", zegt Sarina Simenon van het Gemeenschapsonderwijs. "Maar als scholen oordelen of iemand slaagt, kijken ze ook naar de permanente evaluatie en het groeiproces van die leerling. We moeten wel nagaan of de ene eindterm de lat niet te hoog legt, en de andere te laag."
"De peilingen zeggen iets over of een opleiding een bepaald doel bereikt, maar niets over de individuele leerling", zegt Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Het debat moet precies uitklaren welke eindtermen deugen en hoe we ze beter afstemmen op de onderwijsrealiteit." (br.hln)
Zondag = brunchdag, en daar hoort al eens een omelet of een spiegelei bij. Tegenwoordig worden die vaak gemaakt met enkel eiwitten, want eierdooiers bevatten heel wat ongezonde voedingsstoffen. Toch?
De laatste jaren worden we gebombardeerd met negatieve berichten rond eieren. Dat we er maar een paar per week mogen eten, en dat we vooral de dooiers moeten vermijden. Die bevatten immers vrij veel cholesterol, wat zich vertaalt in een verhoogd risico op hartproblemen.
Maar aan de andere kant bevatten eierdooiers ook heel wat gezonde voedingsstoffen, zeker in vergelijking met de eiwitten. Ijzer, foliumzuur en vitaminen bevoorbeeld, en de dooiers bevatten ook twee voedingsstoffen - luteïne en zeaxanthine - die onder meer de gezondheid van de hersenen en de ogen ondersteunen.
Het grote plaatje Dus wat is het nu? Zijn eieren nu gezond of ongezond? TIME Magazine zag ook de bomen door het bos niet meer en verzamelde al het recente onderzoek rond dooiers. Conclusie: die dooiers worden een beetje ten onrechte zwartgemaakt. Cholesterol in voedsel vertaalt zich niet per se in een hoge bloedcholesterol, en er is geen enkel bewijs dat eierdooiers zorgen voor hartproblemen. "We moeten ons focussen op het grote plaatje - een gezond eetpatroon - en niet op één enkele soort voeding", klinkt het.
Met andere woorden: een eierdooier is niet per se nefast voor je gezondheid, integendeel. Maar: zoals bij alles geldt ook hier de regel 'alles met mate'. Een enkel exemplaar kan geen kwaad, maar een overdaad aan eieren werd wel al in verband gebracht met hartproblemen. Hoeveel je er precies mag eten? Ongeveer eentje per dag, klinkt het advies. "Zorg dat je min of meer rond dat gemiddelde blijft. Als je een groot omelet eet van drie eieren, minder dan de dagen erop." (br.hln)
En plots was er een krater van 40 meter diep in de straat
En plots was er een krater van 40 meter diep in de straat
Wetenschappers proberen vast te stellen hoe een enorm gat in de aarde in Nordhausen is kunnen ontstaan. In het stadje in de Duitse deelstaat Thüringen ontstond vrijdagavond, zonder direct aanwijsbare oorzaak, een enorme krater van 30 meter breed en 40 à 50 meter diep.
In de nacht van vrijdag op zaterdag stortte een deel van een bedrijfsgebouw dat bij de krater stond in de diepte. Niemand raakte gewond.
Wetenschappers schatten dat met de vorming van de krater zo'n 70.000 ton gesteente is ingestort. Zaterdag bij daglicht bleek dat een groot deel van het gat was opgevuld met water. De autoriteiten durven geen duikers naar de bodem van de krater te laten afdalen.
Zes jaar geleden ontstond op dezelfde plek ook een scheur in de aarde. Die 6 meter brede krater was 15 meter diep. De plek werd met speciale boren onderzocht, maar nergens bleek destijds dat zich holle ruimten bevonden. (br.hln)
Ze is de enige van haar Schotse familie die in Engeland geboren is. Kean komt uit een muzikaal nest van musicerende ouders . Op haar zevende verhuisde ze naar Nederland, waar haar moeder aan de slag kon als componist voor theatervoorstellingen. Opgroeiend in de coulissen werd Kean besmet met het muzikale virus. Artiesten als Melanie, Linda Ronstadt, Carly Simon, Bonnie Raitt en Chaka Khan waren grote inspiratiebronnen en op haar 18e zong Jodie in haar eerste band. "Dat was direct een groot orkest waarmee we allerlei artiesten begeleidden. Van Rob de Nijs tot Boney M en Paul Young", aldus Kean. "Na een paar jaar ben ik er mee gestopt om mezelf als zangeres verder te ontwikkelen.
Ik ben eigen nummers gaan brengen met een band, maar deed ook 80 optredens per jaar met coverband Boston Tea Party." In de jaren die volgden heeft de Brabantse Engelse zich geprofileerd als een allround zangeres die veel werd gevraagd als studiomuzikant. In die hoedanigheid heeft heel Nederland haar ongetwijfeld al eens gehoord, alleen nooit onder haar eigen naam. "Ik was nog in ontwikkeling. Nu heb ik pas het gevoel dat ik er helemaal klaar voor ben." Qua muziekgenre volgt ze in het rijtje Amy Winehouse, Duffy en Adele.
Van brood, koekjes en pizza over bier en nacho's tot zelfs ijshoorntjes en vissticks: er moet maar het minste stukje deeg of paneermeel in verwerkt zijn en het is tegenwoordig als glutenvrije versie verkrijgbaar.
Zelfs Jeroen Meus verkoopt in Würst nu 'haute dogs' zonder gluten. En bij warenhuisketen Delhaize liggen al 77 glutenvrije producten in de rekken. "Die niet enkel door mensen met glutenintolerantie gekocht worden, maar ook door klanten die gewoon gezond willen eten." En daar vaak drie keer meer voor betalen dan voor eenzelfde product mét gluten. Wat volgens diëtiste Sanne Mouha zonde is van het geld: "Want mensen zonder glutenintolerantie hebben geen gezondheidsvoordeel bij die glutenvrije producten. Enkel die 1 op 200 Belgen die aan coeliakie lijdt, heeft er écht baat bij."
'Gluten' is niet toevallig Latijn voor 'lijm'. Deze eiwitten - die in tal van graansoorten zitten - zorgen ervoor dat deeg makkelijk kneedbaar is, mooi rijst en goed samenhangt. Onder meer brood, cake en koekjes danken hun structuur dus aan gluten. Opvallend: hoewel slechts 1 op 300 - en volgens de ruimste schattingen 1 op 200 - Europeanen aan glutenintolerantie of coeliakie lijdt, nemen in de supermarkt het aanbod van én de vraag naar glutenvrije producten zienderogen toe. «Afhankelijk van het product is de verkoop in amper één jaar met 5 tot 30% toegenomen», zegt Roel Dekelver van Delhaize. «Bij glutenvrij brood is de verkoop zelfs met 300% gestegen.»
Pizza's en paneermeel Die populariteit maakt dat sommige Delhaize-vestigingen intussen al tot 77 glutenvrije producten in de aanbieding hebben. Tot in het diepvriesvak, met zelfs pizza's en vissticks in glutenvrije vorm. Wat tegelijk niet hoeft te verbazen: ook een gewone pizzabodem en paneermeel zitten namelijk boordevol gluten. Wat wél verbaast: niet elke koper van die glutenvrije producten lijdt aan coeliakie: «Zo kiezen sommige gezinnen, waarvan één lid glutenintolerantie heeft, er bijvoorbeeld voor om allemaal glutenvrije producten te eten. Zo hoeven ze niet telkens twee verschillende maaltijden klaar te maken», klinkt het bij Delhaize. «Maar ook de toenemende hype rond glutenvrije voeding maakt dat ook mensen die gewoon gezond willen eten ze steeds vaker in hun winkelkar leggen. De populariteit van de producten is alleszins groter dan het feitelijk aantal Belgen met coeliakie», aldus Delhaize-woordvoerder Dekelver.
Eraan voor de moeite Halen al die 'gezonde' Belgen dan ook enig voordeel uit al die glutenvrije producten? «Nee», stelt diëtiste Sanne Mouha onomwonden. «Alleen mensen met glutenintolerantie en -sensitiviteit hebben hier baat bij. Bij die eerste groep is een glutenvrij dieet een absolute noodzaak omdat hun lichaam abnormaal reageert op gluten. Indien ze toch gluten zouden opeten, krijgen ze te maken met darmontstekingen en ernstige beschadiging van het darmweefsel.
Maar al die anderen zijn er dus aan voor de moeite: «Bij zulke personen zorgt een glutenvrij dieet voor geen enkel gezondheidsvoordeel», zegt Sanne Mouha. «Sowieso hebben gluten geen enkel effect op ons gewicht, bloedsuiker of cholesterol. Dus kan ook het ontbreken ervan geen positieve invloed hebben. Integendeel: door gluten te schrappen dreigt men zelfs een heleboel gezonde voedingsstoffen mis te lopen zoals vezels en vitamine B.» (br.hln)
Vroeger de beste vriendinnen, nu bijna getrouwd als man en vrouw: het liefdesverhaal tussen Shaaba Lotun en Jamie Raines kreeg een opmerkelijke twist, maar niets staat hun geluk nu nog in de weg. Zelfs het onbegrip bij haar moeder over die geslachtswissel wisten de tortelduifjes te overwinnen.
Raines is hier al eens de revue gepasseerd omdat hij drie jaar lang elke dag een selfie nam, de ideale manier om zijn transformatie van vrouw naar man in kaart te brengen (zie filmpje hieronder). Nu staan de schijnwerpers op zijn relatie gericht. Een hobbelig parcours werd dat: nadat hij in 2011 met een hormonale behandeling gestart was, kreeg Shaaba van haar ouders te horen dat ze niet meer met hem mocht afspreken.
Flashback eerst naar het moment dat ze elkaar leerden kennen. Ze waren 16 jaar, zaten in dezelfde kunstklas in Colchester (Essex) en konden het bijzonder goed met elkaar vinden. "We zagen elkaar elke dag en werden in geen tijd elkaars beste vriendin", aldus Shaaba. "Op dat moment was onze band louter platonisch, van enige aantrekkingskracht was nog niet echt sprake."
Dat veranderde echter toen Raines op een Halloweenfeestje zijn stoute schoenen aantrok. "Ik maakte haar duidelijk dat ik meer voor haar voelde dan enkel vriendschap. Gelukkig was het ook wederzijds."
"Maar die nieuwe stap maakte me ook bang", voegt Shaaba toe. "Het plaatje klopte nochtans: als ik bij hem was, voelde dat heel natuurlijk aan. Eigenlijk hadden we al die tijd al een relatie gehad, op het fysieke aspect na dan. Op romantisch vlak is alles normaal verlopen: we hielden elkaars handje vast en onze eerste kus was even stuntelig als bij iemand anders. Ons eerste afspraakje was wel de moeite waard: Jamie had voor mij eten gemaakt en daarna zijn we naar de cinema gegaan."
Op z'n 17de had Raines al de eerste stappen ondernomen om man te worden. "Toen ik vier jaar oud was, dacht ik al dat ik een jongen was. Ik besefte maar al te goed dat ik 'anders' was, maar hoopte dat dat gevoel met de tijd zou weggaan. Niet dus. Ik probeerde mezelf zo goed en zo kwaad mogelijk aan te passen, tot ik op tv een documentaire zag over transgenders. Eindelijk herkende ik mezelf en besefte ik dat er iets aan te doen was."
"Mijn familie stond als een blok achter mij, mijn ma zei zelfs dat ze het al veel langer had zien aankomen. Ook mijn vrienden maakten er geen probleem van. Met lood in de schoenen vertelde ik het vervolgens aan Shaaba. Ik besefte dat ik hierdoor mijn beste vriendin zou kunnen verliezen."
Shaaba slikte de drastische beslissing, maar voor haar familie bleek de geslachtsverandering een stap te ver. "Op nieuwjaarsdag 2012 zag mijn moeder een sms die ik naar Jamie gestuurd had. De hel brak los, ik mocht Jamie niet meer zien. Ze deed het met de beste bedoelingen, maar daar was ik vet mee. Jamie was nog maar twee maanden mijn lief en ik moest al beslissen of onze relatie al die pijn waard was. Ja dus. Ik glipte 's nachts het huis uit en zo bleven we elkaar in het geniep zien. Uiteindelijk werd de situatie zo onhoudbaar dat ik thuis vertrokken ben en bij het gezin van Jamie ging wonen."
De grote verzoening volgde ruim een jaar geleden, tijdens het kerstfeest. "Al die ruzies maakten me depressief. De ommekeer kwam er toen Jamie een geschenk voor mijn moeder kocht. Ze vroeg of hij het haar persoonlijk wilde overhandigen. Iedereen keek er naar uit om hem te zien, het leek wel een kerstmirakel."
En nu op naar een stralende toekomst samen. "We zouden graag trouwen en kinderen krijgen", besluit Shaaba. "Misschien kan de wetenschap ons een handje helpen, maar met een adoptie zouden we ook al blij zijn. (br.hln)
Wordt de villa van de Pfaffs omgebouwd tot permanente pornoset?
Wordt de villa van de Pfaffs omgebouwd tot permanente pornoset?
Na jaren van verloedering wacht de Pfaff-villa een nieuw opwindend leven. Productiehuis Godelina wil het het nestje van Carmen en Jean-Marie omtoveren tot één grote pornoset met live-streaming en peepshows. "We willen permanent tien rondborstige dames en één man in de villa laten wonen waarvan elke actie via een site te volgen is."
Vergeet alle tafereeltjes die u kent uit 'De Pfaffs'. Weldra krijgt u aan de randen van het binnenzwembad en rondom Carmen's keukentafel actie van geheel andere aard. Productiehuis Godelina -bekend van S.O.S Pik en 'Dagelijkse Worst'- is bereid om de verlaagde vraagprijs van 895.000 euro neer te tellen en het huis in volle glorie te herstellen. Meteen ook aangevuld met nieuwe, spraakmakende bewoners.
"Het concept is niet nieuw," aldus Werner van Godelina. "De bedoeling is om permanent een man met tien rondborstige vrouwen in de Pfaff-mansion te laten verblijven. Hun avonturen -van naakt zonnebaden tot meer pittige actie- zullen daarbij via tal van camera's live op het net te volgen zijn. De Pfaff-villa, een begrip in Vlaanderen, is daarvoor een droomlocatie. Alleen al de nieuwsgierigheid van duizenden mensen, aangevuld met het erotische gegeven, moet in onze ogen tot een commercieel succes leiden." (br.hln)
Japanse man zaait duizenden bloemen voor blinde vrouw
Japanse man zaait duizenden bloemen voor blinde vrouw
Wat kon meneer Kuroki doen om zijn blind geworden vrouw op te vrolijken? Hij plantte een zee van heerlijk ruikende bloemen voor haar.
Meneer en mevrouw Kuroki hebben het goed voor elkaar. Samen met hun twee kinderen werken ze op hun melkveeboerderij in Shintomi, op het Japanse platteland. Maar dan wordt mevrouw Kuroki blind als gevolg van vergevorderde diabetes. Ze trekt zich terug in de boerderij, komt nauwelijks nog buiten en wordt steeds somberder.
Meneer Kuroki wil graag wat voor zijn vrouw doen, maar hij weet niet wat. Tot hij een ingeving krijgt: bloemen, heel veel bloemen. En dus begint hij rond de boerderij te zaaien, twee jaar lang. Totdat hun huis bijna kopje onder gaat in een roze zee van bloemen genaamd 'shibazakura'.
Het werkt: mevrouw Kuroki kruipt langzaam uit haar schulp en loopt tegenwoordig weer met een grote glimlach rond. De tuin is inmiddels een geliefde bestemming voor bezoekers. Duizenden hebben zich al gemeld voor een wandeling. Aangetrokken door de bloemen, maar vooral door het liefdesverhaal erachter. (br.hln)
Afghaanse vluchteling (16) verkracht jonge vrouw in kelder van opvangcentrum
Afghaanse vluchteling (16) verkracht jonge vrouw in kelder van opvangcentrum
Een 16-jarige asielzoeker heeft in het opvangcentrum van het Rode Kruis in Menen een jonge vrouw verkracht. Dat hebben het Rode Kruis en het parket van Oost-Vlaanderen bevestigd aan VTM NIEUWS.
De verkrachting vond woensdag plaats. Het slachtoffer is een jonge vrouw die werkt bij de cateraar die levert aan het opvangcentrum. De minderjarige Afghaan volgde de werkneemster toen zij in de kelder voorraad ging halen en vergreep zich aan haar. Voor de feiten zou hij haar ook al verbaal hebben lastiggevallen.
De tiener heeft de feiten bekend. Hij is opgepakt en in afwachting van zijn proces naar het gesloten centrum van Everberg gebracht. De jonge vrouw heeft een klacht ingediend voor aanranding en verkrachting.
De tiener had twee weken geleden nog deelgenomen aan de cursus 'hoe omgaan met vrouwen', zegt An Luyten van Rode Kruis Vlaanderen. De organisatie tilt zwaar aan de feiten. "Dit is het eerste ernstige incident sinds het begin van de asielcrisis", aldus Luyten. (br.hln)
Experts weerleggen dat 'De Kruisdraging' niet van Bosch zelf is
Experts weerleggen dat 'De Kruisdraging' niet van Bosch zelf is
Experts en de museumdirectie van het Gentse MSK weerleggen dat het topwerk 'De Kruisdraging' van Hiëronymus Bosch niet van de meester zelf zou zijn. Ze zeggen dat de argumentatie van het Nederlands Bosch Research and Conservation Project (BRCP), dat recent na onderzoek concludeerde dat het werk uit zijn atelier of van een volgeling zou komen, te wankel is.
Het olieverfschilderij 'De Kruisdraging', een laat werk van Bosch, wordt omschreven als "een van de meest hallucinante scheppingen uit de Westerse kunstgeschiedenis". Op het werk is een kluwen van gemeen ogende hoofden te zien rond een kruisdragende Christus, die als enige met Maria sereen weergegeven wordt.
Al langer woedt onder kunsthistorici discussie of het werk van de hand van de meester is, dan wel uit zijn atelier of van volgelingen. De conclusies uit een onderzoeksproject, voorafgaand aan een prestigieuze tentoonstelling in 's-Hertogenbosch naar aanleiding van het vijfhonderdste herdenkingsjaar van Bosch' sterfdatum, wezen alvast in de richting van dat laatste.
Een panel van experten bestudeerde het onderzoeksverslag en weerlegde dinsdagavond in een panelgesprek in het Gentse MSK de argumentatie van de Nederlanders. Restaurator en kunsthistorica Griet Steyaert wees er onder meer op dat in de loop van de geschiedenis regelmatig aan panelen werd gewerkt. Het ontbreken van een onbeschilderde boord wijst er niet per se op dat het werk van latere datum is.
Ook professoren Paul Vandenbroeck (KMSKA/IMMRC-KU Leuven) en Maximiliaan Martens (Kunstwetenschappen UGent) bogen zich over het onderzoeksdossier. "Wij hebben het werk vergeleken met 'De doornenkroning', een werk uit de National Galery in Londen en met zekerheid van Bosch, en komen tot de conclusie dat 'De Kruisdraging' zowel typologisch als stilistisch echt is", zegt professor Maximiliaan Martens.
Museumdirecteur Catherine de Zegher is dan ook formeel over de communicatie naar bezoekers toe. "Op onze muurtekst blijft staan dat het om een Bosch gaat", klinkt het. Wel is het MSK van plan om het onderzoek voort te laten gaan. (br.hln)
Je buikspieren trainen zonder te bewegen? Het kan!
Je buikspieren trainen zonder te bewegen? Het kan!
Het klinkt als een sprookje: een plattere buik zonder echt te bewegen. Maar het is werkelijkheid. Juich echter niet te vroeg, want ook door niet te bewegen kan je serieus afzien, denk maar aan de befaamde plankoefening.
Zulke oefeningen noemen we isometrische workouts of statische krachtoefeningen. Je spant je spieren wel degelijk aan, maar beweegt ze niet. Dat maakt het tot de ideale oefeningen voor wie zelf efficiënt wil trainen. Je kan makkelijk je eigen lichaamsgewicht in de strijd gooien, waardoor je geen dure apparaten en hulpmiddelen moet kopen.
Welke oefeningen? De plankpositie vermeldden we al, maar je kan ook squats, lunges en push ups in een isometrisch jasje steken. Voer de oefening één keer uit, en hou je vervolgens ergens midden in de oefening muisstil. Span al je spieren zo hard mogelijk aan en beweeg niet. Net zoals bij de plank begin je met 15 seconden aanhouden, en probeer je langzaam op te bouwen.
Houding is key Het allerbelangrijkste bij deze oefeningen is de houding. Ook al gebruik je geen gewichten, een verkeerde houding kan nog steeds voor blessures zorgen. Bovendien zorgt het variëren van de hoek van je armen en benen ervoor dat je je spierkracht zal verbeteren.
Combineer Ga echter niet alleen stilstaand te keer in de sportschool of je woonkamer. Zoals bij alle oefeningen geldt: afwisseling is de sleutel. Wil je echt spiermassa kweken? Doe dan zeker ook krachtoefeningen met gewichtjes. En wil je afvallen of gewoon een betere conditie? Dan zijn cardiosessies zoals lopen, fietsen of zumba ook aan te raden. (br.hln)
Mensen met spinnenangst overschatten grootte van spinnen
Mensen met spinnenangst overschatten grootte van spinnen
"Zó groot was ze, ik zweer het!", roepen geschrokken spinnenhaters uit als ze hun heldhaftige ontmoeting met de beestjes omschrijven. Met duimen en wijsvingers geven ze vervolgens een gigantische diameter aan. Neem die maar met een stevige korrel zout, want een Israëlisch experiment toonde aan dat mensen met spinnenangst de beestjes groter inschatten dan ze in werkelijkheid zijn.
In een experiment waarover wordt bericht in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Psychology, werd een groep proefpersonen opgedeeld in mensen met angst voor spinnen en mensen die er niet bang voor zijn. Beide groepen kregen foto's te zien van spinnen, vogels en vlinders, waarbij ze moesten aangeven hoe vervelend ze het vonden om ernaar te kijken. Achteraf kregen ze de vraag om zonder foto aan te geven hoe groot het beest op de afbeelding ongeveer was.
Zowel de groep mensen met arachnafobia als de andere groep keek liever naar vlinders dan naar spinnen. Maar het waren enkel de proefpersonen met een angst voor spinnen die achteraf de grootte van de achtpotige beestjes overschatten.
"Ons onderzoek toont aan hoe de perceptie van grootte beïnvloed kan worden door emoties. Ieder van ons ziet de wereld op een unieke en andere manier," zegt onderzoeker Tali Leibovich. De volgende keer dat je een gat in de lucht springt bij het aanschouwen van zo'n harig, achtpotig monstertje, troost jezelf dan dat het ding waarschijnlijk niet zo groot is als jij denkt. Om maar te zwijgen over hoe groot jij wel niet lijkt in de (8!) ogen van dat spinnetje. (br.hln)
Aangrijpende echo toont hoe stervende tweelingbroer hand van zusje vasthoudt
Aangrijpende echo toont hoe stervende tweelingbroer hand van zusje vasthoudt
Een echografie heeft in de Amerikaanse staat Kansas het hartbrekende moment vastgelegd waarop een stervend tweelingbroertje zich vastklampt aan zijn tweelingzusje.
Ian en Brittani McIntire uit de stad Hutchinson waren verheugd toen ze ontdekten dat ze twee kindjes verwachtten. Maar die vreugde sloeg om in verdriet op het moment dat ze te horen kregen dat één baby het niet zou overleven.
Tijdens een echo werd duidelijk dat het jongetje, Mason, een gat in zijn hart had en een abnormaal brein. Zijn lichaamsgewicht was veel lager dan dat van zijn zusje Madilyn. Zij ontwikkelt zich wel normaal.
Het gezin probeerde dit tragische nieuws te bevatten toen artsen dinsdag iets bijzonders opmerkten tijdens de echo. De baby's hielden elkaars hand vast.
Kleine Mason (links te zien op de echo) had met zijn handje een vinger vast van zijn zusje. Een bijzonder aangrijpend beeld voor de ouders dat hen ook troost biedt.
Het jongetje zal wellicht nooit zijn familie of tweelingzusje beter leren kennen maar het feit dat de tweeling al zo'n band smeedt in de baarmoeder, is voor Ian en Brittani dan ook geen toeval.
"We hebben nu een bijzonder beeld van hen samen dat voor eeuwig bij ons zal blijven", vertelde Ian. "Het is een troost dat Mason niet alleen zal zijn als hij sterft. Madilyn beschermt hem en waakt over hem." (br.hln)
Menstruatiepijn soms 'even pijnlijk als hartaanval', maar onderzoek blijft beperkt
Miljoenen vrouwen wereldwijd zijn maandelijks ongesteld, al dan niet met bijbehorende menstruatiepijn. De symptomen kunnen bij sommige vrouwen erg heftig zijn, maar toch wordt er nog steeds erg weinig onderzoek gedaan naar deze klachten. Dokters kaarten nu zelf dit gebrek aan onderzoek aan: "Menstruatiepijn wordt niet serieus genomen als gezondheidsprobleem".
Buikkrampen, rugklachten en ondraaglijke hormonale migraine: ongesteldheid gaat bij een deel van de vrouwen gepaard met heel wat lichamelijke ongemakken. Een pijnstiller en hopen dat het snel voorbij gaat, is dan vaak de enige optie. Om die reden kaarten dokters en experten aan dat er te weinig onderzoek gebeurt naar deze klachten. "Menstruatiekrampen kunnen soms even erg aanvoelen als een hartaanval," argumenteert John Guillebaud, professor reproductieve geneeskunde. "Mannen zijn hier weinig mee bezig en het krijgt niet de aandacht die het verdient. Ik vind dat er onderzoek naar moet gebeuren, net zoals naar alle andere dingen in de geneeskunde."
Een vrouwenprobleem Menstruatiepijn, ook wel gekend als dysmenorroe, verstoort het dagelijkse leven van 1 op de 5 vrouwen, volgens cijfers van de American Academy of Family Physicians. Desondanks is er weinig onderzoek gedaan naar hoe je het kan behandelen. Dr. Imogan Shaw, gespecialiseerd in de vrouwelijke gezondheid, bevestigt: "Ik zou niet durven zeggen dat dysmenorroe al op grote schaal onderzocht werd. En ik weet dat het heel cynisch klinkt, maar als mannen er ook last van zouden hebben, werd er misschien wel meer onderzoek naar gedaan."
Het gevaar van endometriose Het gebrek aan kennis over menstruatiepijn zorgt ook voor foute diagnoses. Zo is de grens tussen gewone menstruatiepijn en endometriose voor dokters niet altijd makkelijk te onderscheiden. Een vrouw met menstruatiepijn wordt door een dokter wel eens huiswaarts gestuurd met een simpele pijstiller, terwijl er misschien wel meer aan de hand is. Endometriose is een chronische aandoening met pijnlijke maandstonden als symptoom, die op termijn kan leiden tot onvruchtbaarheid.
Weinig financiële middelen Richard Legro van het Penn State Center of Women's Health doet onderzoek naar menstruatiepijn, en ontdekte dat sildenafil - onder meer gebruikt bij erectieprobemen - een mogelijke remedie tegen dysmenorroe zou kunnen zijn. Toch heeft hij het moeilijk met geldschieters te vinden voor zijn onderzoek. "Ik heb 3 of 4 keer een aanvraag ingediend, maar ik word altijd afgewezen. Ik denk dat het probleem is dat niemand menstruatiekrampen serieus neemt als een belangrijke publieke gezondheidskwestie." (br.hln)
Hoewel het niet slecht is om te willen uit te leggen, kan dit verlangen om altijd perfect te zijn gevaarlijk worden. De druk die je je oplegt om speciaal te zijn, kan je zelfbeeld schaden. Tal van onderzoeken naar perfectionisme onthullen de donkere kant van deze positieve kwaliteit
De cijfers Perfectionisten hebben meer stress en angst, en daardoor lopen ze 51 procent meer kans om te sterven op jongere leeftijd, hebben cijfers aan het licht gebracht. Een andere studie heeft aangetoond dat in sommige gevallen perfectionisme het risico op zelfdoding kan verhogen. Deze karaktertrek kan niet alleen de kwaliteit van je leven verminderen, maar ook nadelig zijn voor je prestaties.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat perfectionisme je gevoeliger maakt voor een burn-out. Tekenen van deze aandoening zijn extreme stress, chronische vermoeidheid en slechte prestaties. Perfectionisme verhoogt de kans op succes, denken we vaak, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.
Kinderen en perfectionisme De westerse wereld wordt steeds competitiever, waardoor we al op heel jonge leeftijd met stress te maken krijgen. Jongeren voelen de druk dat ze de beste moeten zijn of moeten opvallen. Onderzoek heeft aangetoond dat erg ambitieuze ouders kinderen angstig kunnen maken, wat slecht is voor hun prestaties op school. Mama's die hun kinderen te veel pushen om te slagen beseffen niet dat ze angst en zelftwijfel uitlokken. Zo kunnen kinderen, als ze niet voldoen aan de verwachtingen van de ouders, een laag zelfbeeld ontwikkelen. Een studie heeft aangetoond dat 70 procent van de jonge mannen die gestorven waren aan zelfdoding erg hoge eisen opgelegd kregen van hun ouders.
Altijd ergens tekortschieten Het gevaar bestaat dat je je als kind van een veeleisende ouders niet geaccepteerd voelt of dat je denkt dat je niet graag gezien wordt zoals je bent. Want wie op één vlak uitblinkt, schiet dan vaak in andere dingen te kort. Een succesvolle voetballer die ook nog een bolleboos én vioolvirtuoos is, bestaat simpelweg niet. Als perfectionist heb je dus altijd stress.
Altijd ontevreden Je ontwikkelt als perfectionist al op erg jonge leeftijd een innerlijke kritische stem, die je nog in je volwassen leven kan achtervolgen. Deze stem zorgt ervoor dat je altijd perfect wil zijn en die stem zwijgt nooit. Die voedt gevoelens van onzekerheid en prestatiedrang. Ze drijft je om de perfectie na te streven in elk aspect van je leven. Maar wat je ook bereikt, het stemmetje zal nooit zwijgen, waardoor je nooit een tevreden gevoel zal krijgen. Al snel nadat je een doel hebt bereikt, voel je je leeg, omdat je jezelf gewoon niet kan aanvaarden.
Aanvaarding Als ouder kan je deze trend van perfectie tegengaan. Je kan je kroost leren dat ze zichzelf moeten kunnen zijn. Kinderen belonen voor de inspanning en niet de prestatie, en hen aanmoedigen om te doen wat hen gelukkig maakt. En je kan zelf het goede voorbeeld geven door zelf voor je passies te gaan.
En onthoud dat de kans klein is dat je in alles wat je doet de beste bent. Iedereen heeft nu eenmaal zijn minpunten, maar je geluk en levenskwaliteit hang er niet van af. Wat je leven echt betekenis geeft, is jezelf te leren aanvaarden zoals je bent. Dat is ook een erg waardevolle les die je aan je kinderen kan meegeven. (br.hln)
Je kunt nu je eigen dood voorbereiden op deze nieuwe Belgische website
Je kunt nu je eigen dood voorbereiden op deze nieuwe Belgische website
Het lijkt behoorlijk luguber, maar de Belgische startup Xarona lanceert vandaag wel degelijk een gelijknamig online platform waarop mensen hun afscheid kunnen plannen. Gebruikers kunnen op Xarona de hoogtepunten uit hun leven verzamelen en hun wensen voor na de dood beschrijven. Dit moet de zorgen voor de nabestaanden verlichten.
"Mensen denken vaak na over hun dood en hoe hun afscheid moet verlopen. De praktijk leert ons dat een afscheid bijna nooit 100% verloopt volgens de wensen van de overledene. Bovendien is het plannen vaak erg zwaar voor de nabestaanden. Daarom hebben we Xarona ontwikkeld: één platform waar je zelf jouw afscheid plant en de lasten bij nabestaanden verlicht," legt oprichter David De Smet uit.
Hoe werkt Xarona Xarona moet de gebruiker helpen, begeleiden en informeren en nadien ook hetzelfde doen bij zijn of haar nabestaanden. Zo kan op het platform een levensfilm worden aangemaakt die de essentiële momenten van je leven bevat, een digitale kluis, een herdenkingspagina, enz. Die gegevens worden bij het overlijden automatisch gedeeld met de nabestaanden, en ze krijgen ook praktische hulpmiddelen toegestuurd voor de organisatie van het afscheid.
"Xarona is een beveiligd digitaal platform dat privacy hoog in het vaandel draagt," zegt De Smet. "Xarona wil toegankelijk zijn door een groot respect voor de gebruiker: dit doen we door hem of haar volledige vrijheid te geven over hoe ze het platform invullen. We tonen dit respect bijvoorbeeld ook door niet exclusief samen te werken met specifieke bevoorrechte leveranciers uit de sector."
Hoeveel kost het? De gebruiker kan kiezen uit drie verschillende prijsformules, naast een gratis demoprofiel. De prijzen worden berekend volgens opslagruimte en duur van het profiel. Voor 400MB en 2 jaar betaal je € 14,99, voor 2GB en 10 jaar € 39 en voor 20GB en een levenslang profiel betaal je € 175. (br.hln)
Overheid controleert niet of je energiefactuur klopt
Overheid controleert niet of je energiefactuur klopt
Geen enkele overheidsdienst gaat systematisch na of energiebedrijven wel de afgesproken tarieven hanteren. Dat blijkt nadat afgelopen weekend aan het licht kwam dat Lampiris al twee maanden te veel aanrekent aan tienduizend nieuwe klanten, schrijft Het Nieuwsblad.
Afgelopen weekend raakte bekend dat Lampiris bij een groepsaankoop van de provincie Antwerpen tienduizend klanten teveel had aangerekend. Volgens het bedrijf werd er een komma fout geplaatst in de berekeningsmodule. Lampiris beklemtoont dat de rest van zijn klanten niet zijn getroffen én gaat voor het einde van de maand het geld terugstorten aan de gedupeerden. Het zou gaan om maximaal 10 euro per maand.
De fout kwam aan het licht door een wakkere burger, want bij de overheid is er niemand die nagaat of energiebedrijven de afgesproken tarieven naleven. "Bij ons volgende overleg met de CREG gaan we bespreken of we niet een of andere vorm van controle kunnen invoeren", zegt adjunct-woordvoerder Johan Verbelen van de Economische Inspectie in de krant. Nu wordt er enkel gecontroleerd als er klachten zijn.
De CREG roept de klanten op om zelf de facturen te controleren, maar beseft dat dat erg veel tijd en moeite kost, zeker als het over een variabel contract gaat. (br.hln)