Oma (82) laat zich niet uit haar huis zetten. Ook niet voor 26 miljoen dollar
Oma (82) laat zich niet uit haar huis zetten. Ook niet voor 26 miljoen dollar
"Geld is ook niet alles", vindt de 82-jarige Ruth uit Sydney. Daarom weigert ze keer op keer in te gaan op de hoge sommen geld die projectontwikkelaars haar al jaren aanbieden om haar huis in de populaire wijk Castle Hills te verkopen. Pas wees ze nog een bod van 26 miljoen Australische dollar (ongeveer 17,5 miljoen euro) af.
Ruth (die haar achternaam liever niet in de media wil) is een gepensioneerde lerares, en naar eigen zeggen zeer gelukkig in haar 2500 vierkante meter tellende 'stulpje'. Zo gelukkig, dat ze al verschillende malen aanzienlijke sommen geld om haar huis te verkopen, geweigerd heeft. "Ik heb geen enkele intentie om mijn huis te verkopen, ook al bieden ze me 50 miljoen dollar...", zegt de vrouw. "Mijn kinderen zouden graag willen dat ik het verkoop, maar het maakt voor mij niet uit. Ik zie wel dat er dingen aan het veranderen zijn en ik denk dat ik eenzaam zal zijn als alle buren verhuizen en hun oude huizen worden neergehaald voor nieuwe blokken. Maar geld is niet alles."
Nostalgie De vrouw kocht de grond voor haar aanzienlijke huis 55 jaar geleden samen met haar inmiddels overleden man Ellie en ontwierp het huis zelf. Ze werkt nog iedere dag in de tuin en raapt er de eieren van haar kippen, nostalgisch naar vroegere tijden. "Ik ging hier vroegen naar de Gidsen aan het einde van de straat. We hadden een voetbalclub, een ponyclub en alle jaarshows en alle buren kwamen dan samen om te lunchen", herinnert ze zich. "Het ging om het samen werken, elkaar helpen en het vormen van een gemeenschap. Ik kon vroeger de straat nog niet uit lopen of ik kwam mensen tegen die ik kende."
Torenblokken De wijk Castle Hill bestond vroeger uit grote vrijstaande huizen met grote tuinen eromheen. Maar nu worden die huizen gesloopt en komen er appartementsblokken in de plaats, die veel meer mensen moeten huisvesten. "Rij na rij van torenblokken", zegt Ruth, die eenzaam stand houdt in de strijd tegen de projectontwikkelaars.
Eind 2014 werd een blok van vijf huizen tegenover Ruths woning voor 20,5 miljoen Australische dollar verkocht. "Ik gun het mijn oude buren, maar ik blijf hier", besluit een standvastige Ruth. (br.hln)
Een bikinilijf op elke leeftijd: model van 60 in zwemkledij voor H&M
Een bikinilijf op elke leeftijd: model van 60 in zwemkledij voor H&M
Er is nog steeds een groot gebrek aan diversiteit in de modewereld, maar toch duiken steeds vaker modellen op in alle vormen en maten. Zo poseert nu ook een 60-jarige vrouw in een nieuwe campagne van modeketen H&M, en dat doet ze in een badpak. Van mooi op elke leeftijd gesproken!
Het is niet de eerste keer dat de Zweedse keten H&M een lans breekt voor meer diversiteit in de modewereld. Zo liepen tijdens hun meest recente modeshow nog zwaardere, dunne, jonge, oude, blanke, getinte en transgender modellen mee op de catwalk. En ook in hun nieuwste badmodecampagne poseren heel wat verschillende modellen.
Denk maar aan een veganistische chef-kok, verschillende bloggers en ook artiesten. Maar het is de 60 jarige styliste Gillean Mcleod die het meest opvalt. Ze begon op haar 53-ste met modellenwerk, pronkte onder andere al in campagnes voor merken als Uniqlo en Living Proof en daar mag ze nu ook H&M aan toevoegen.
"Vind je het moeilijk om met zelfvertrouwen rond te paraderen in zwemkledij? Als je je er comfortabel in voelt, dan maakt het eigenlijk niet uit hoe het stuk eruitziet op je lijf. Draag het gewoon met trots", aldus Gillean Mcleod aan H&M (br.hln)
Wat wij kunnen leren van de eetgewoonten van katten
Wat wij kunnen leren van de eetgewoonten van katten
Katten hebben hun eigen willetje, en dat is op vlak van eten niet anders. Haalt jouw kat ook de neus op voor bepaalde voedingsmiddelen? Dan heeft dat eigenlijk een heel goede reden, zo schrijft een nieuwe studie.
Niet de geur, smaak of textuur van eten maakt dat katten hun arrogante neusje ophalen, wel hoe voedzaam de voorgeschotelde maaltijd is. Dat ontdekte onderzoekers van het Verenigd Koninkrijk en Australië in een nieuwe studie. Poezen gaan volgens deze wetenschappers op zoek naar een goede balans tussen vetten en eiwitten, onafhankelijk van de smaak van het eten. Zo zorgen ze er zelf voor dat ze de juiste, gezonde voedingsmiddelen opnemen.
Vis of appelsien? Tijdens hun experiment schotelden de onderzoekers katten gedurende enkele weken verschillende smaken van voedsel voor. Ze kozen bewust voor enkele katvriendelijke dingen zoals konijn of vis, en andere voedingsmiddelen met een smaak waar katten een hekel aan hebben: appelsien. Aanvankelijk kozen de katten voor het konijn en de vis, maar die voorkeur veranderde na een tijd.
Slimme keuzes "Eerst kozen de katten op basis van smaak, maar door te 'leren' over de voedzaamheid van bepaalde voedingsmiddelen, kozen de diertjes voor het eten dat hen een goede balans van vetten en eiwitten zou geven, onafhankelijk van de smaak," zegt hoofdonderzoeker Adian Hewson-Hughes. Ze aten ook 'snoepjes' tussendoor, maar over het algemeen keken de katten erop toe dat ze genoeg macronutriënten (eiwitten, vet en koolhydraten) binnen kregen. Ook al moesten ze daarvoor iets eten dat naar appelsien smaakt. Katten zijn met andere woorden geboren diëtisten. Daar kunnen wij nog iets van leren. (br.hln)
7 manieren waarop je voelt dat je veel te veel suiker eet
7 manieren waarop je voelt dat je veel te veel suiker eet
Een Belg eet gemiddeld 17 klontjes suiker per dag. Veel te veel dus, want de aangeraden hoeveelheid is slechts 5 klontjes per dag. Denk je dat jij wel eens bij die eerste groep zou kunnen horen? Deze 7 tekenen verraden dat je suikerinname dringend naar beneden moet.
1. Je hebt de hele dag door zin in zoet
Het is een vicieuze cirkel: hoe meer suiker je eet, hoe meer zin je hebt in zoet. En zo kom je in een suikerspiraaal terecht. Je smaakpapillen passen zich immers aan aan je zoete levensstijl en je lichaam heeft steeds meer suiker nodig om diezelfde energie te beleven. Door teveel suiker te eten, breng je een hormonale reactie teweeg in het lichaam die zich een beetje gedraagt zoals een golf: eerst voel je je fantastisch, maar even later heb je een serieuze energiedip, waardoor je weer meer suiker nodig hebt om te kunnen functioneren.
2. Je bent moe
Na de insulineverhoging, maakt je lichaam een 'crash' door, ook wel de befaamde energiedip. Energie is namelijk stabiel wanneer je suikerspiegel stabiel is en wanneer je te veel suiker inneemt zal die wisselende suikerspiegel ook zorgen voor wisselende dipjes. Bovendien zorgt te veel suiker eten er ook voor dat je dan weer minder eiwitten en vezels inneemt, en die zijn erg belangrijk om je de hele dag krachtig en energiek te voelen.
3. Je hebt last van je huid
Suiker kan een hormonale rollercoaster in gang zetten, waarbij je huidproblemen krijgt zoals puistjes of rosacea. Als je merkt dat je huid erg moeilijk doet, is het dus geen slecht idee om je dieet eens aan te passen.
4. Je bent humeurig
Die wisselende energielevels hebben ook een invloed op je humeur. Tijdens een suiker high voel je je goed en ben je gelukkig. Maar zodra je in een dal belandt, zakt ook je humeur onder nul.
6. Je brein wil niet meer goed mee
Lukt het na het middageten niet meer om nog achter de computer te kruipen. Duurt nadenken veel langer dan voordien? Wel, als je veel suiker eet, dan zakt je suikerspiegel ook heel plots in plaats van langzaam aan. En die slechte controle van het bloedsuikergehalte kan leiden tot moeilijkheden met cognitieve functies.
6. Je eten smaakt minder zoet
In het kort: je smaakpapillen zijn veel te verwend als het op suiker aankomt. Je lichaam heeft steeds meer suiker nodig om diezelfde zoete gewaarwording opnieuw te ervaren. Maar omgekeerd werkt het ook. Wie een paar weken stopt met suiker, zal merken dat alles plots véél zoeter smaakt als je terug gesuikerd begint te eten. Dat gaat trouwens heel snel, na twee weken proef je al verschil.
7. Je komt bij
Verrassing. Veel suiker betekent ook veel calorieën? En omdat het geen vezels of eiwitten bevat, houdt het je ook niet verzadigd, waardoor je na het eten van suiker eigenlijk nog steeds honger hebt. Bovendien zorgt suiker ervoor dat er insuline vrijkomt, een hormoon dat een grote rol speelt bij die extra kilootjes. (br.hln)
Saiga-antilopen hebben moordende epidemie doorstaan
Saiga-antilopen hebben moordende epidemie doorstaan
Honderdduizenden saiga-antilopen crepeerden vorig jaar in de Kazachse steppe. Een bacteriële ziekte lag aan de basis van hun bijna-uitroeiing. De bestanden nemen nu weer gestaag toe.
De door een massale sterfte aanzienlijk gedecimeerde saiga-antilopen in Kazachstan vermenigvuldigen zich weer. "Dat de bestanden van de saiga-antilopen weer toenemen en er deze lente weer geen massale sterfte gebeurde, is goed nieuws voor de soort", zei Thomas Tennhardt, vicevoorzitter van de Duitse Natuurbeschermingsvereniging Nabu.
Alleen al in een bepaalde Centraal-Kazachse regio kwamen volgens Nabu meer dan 200.000 dieren in enkele weken om het leven. Momenteel grazen er nog 36.200 saiga's. In heel Kazachstan zijn er 108.300 exemplaren. Door de massale sterfte dunden de bestanden met 60 procent uit. De antilopensoort met een sterk gezwollen snuit die doet denken aan een slurfje, komt bijna alleen voor op de steppen van Centraal-Azië in Rusland, Kazachstan en Mongolië.
Uit onderzoek bleek dat de dieren het slachtoffer werden van een door bacteriën veroorzaakte epidemie, de zogenaamde hemorragische septikemie. De ziekte is onder meer bij gedomesticeerde dieren en buffels en in het wild levende herkauwers bekend.
Het is niet duidelijk hoe de ziekte nagenoeg hele kuddes compleet kon uitroeien. Bijkomende factoren die met klimaat, de bodem of de vegetatie te doen hebben, kunnen volgens Nabu een rol spelen. Het wordt uitgesloten dat de dieren zich vergiftigd hebben. "Eens de symptomen optraden, liet de dood slechts nog enkele uren op zich wachten. Bijna alle dieren uit een kudde stierven. Slechts enkele groepen, die voornamelijk uit mannetjesdieren bestonden, overleefden de epidemie", zei Steffen Zuther van de vereniging voor het behoud van de biodiversiteit in Kazachstan onlangs.
Stroperij Begin de jaren negentig liepen in de Kazachste steppe nog ongeveer een miljoen saiga-antilopen rond. Intussen is de populatie door stroperij gedaald naar nog enkele tienduizenden. Stropers hebben het vooral gemunt op de horens van mannelijke dieren, die in de Aziatische geneeskunde tot medicamenten worden verwerkt.
De Kazachse regering had in januari 2011 de jacht op saiga-antilopen gedurende tien jaar verboden. (br.hln)
Dit is hoe erg Europa zal lijden onder Brits 'Leave'
Dit is hoe erg Europa zal lijden onder Brits 'Leave'
"We're out", klonk het vanmorgen om 5.40u op de BBC. Het Verenigd Koninkrijk heeft gestemd voor een vertrek uit de Europese Unie. De voorlopige reacties op de financiële markten tonen het beeld dat ons vandaag, maar ook de komende maanden en jaren te wachten staan. Grillige financiële markten en hopen onzekerheid.
De reacties op de Aziatische markten laten niets te wensen over. Het pond krijgt zijn grootste oplawaai in de geschiedenis, en de beurzen reageren paniekerig. Gedreven door de onzekerheid over de nabije toekomst. Onzekerheid is de grootste gesel voor de financiële wereld.
De meeste economen zijn het erover eens: bij een vertrek zal het Verenigd Koninkrijk in een periode van economische achteruitgang belanden. Van 1,5% tot 5,5% tegen 2019, raamt het IMF. De Leuvense professor Internationale Economie, Jan Van Hove, houdt wel een slag om de arm. "De Britse economie (groei van 2,5%, red) heeft de voorbije jaren sterker gepresteerd dan de Europa, en het land zal blijven draaien."
Toch vermoeden de economen dat de impact zich snel zal laten gevoelen. Veel buitenlandse investeerders zullen het VK links laten liggen. Grote multinationals zullen hun Europees hoofdkwartier overhevelen naar het Europees vasteland. Banken als Goldman Sachs, ING hebben er al mee gedreigd om uit het VK te vertrekken. Dat kan goede nieuws zijn voor EU-landen met een open economie, zoals België. Dat zou 1,1 miljard euro aan extra buitenlandse investeringen met zich meebrengen, denkt de Amerikaanse zakenbank JP Morgan.
Maar het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Want voor België is het VK de op drie na grootste exportmarkt. Sectoren als voeding en textiel dreigen fors getroffen te worden. En op die manier ons economisch herstel voor een stuk af te romen. Ook Europa zal niet ontsnappen aan de malaise van de Britse economie. Het IMF verwacht dat het vertrek van het VK uit de Europese Unie een negatief effect van 0,2 tot 0,5 procentpunt zal hebben op de groei.
De economische impact komt vooral voort uit de vele handelsbelemmeringen die dreigen opgeworpen te worden tussen Europa en het VK. Duizenden handelsakkoorden moeten worden heronderhandeld. Dat kan gemakkelijk twee jaar duren, en leiden tot importheffingen en extra taksen. "Hamvraag is: in welke sfeer zullen die onderhandelingen verlopen? Wijzen alle neuzen snel in één richting? Of komt het voortdurend tot confrontaties?", zegt Hans Bevers, hoofdeconoom bij Degroof Petercam. "De Britten hebben de Europese markt van 500 miljoen klanten meer nodig dan de Europenanen de Britten", klinkt het bij de economen.
De Britten rekenen alvast op een vrij vlot handelsverkeer met zijn voormalige partner, net zoals Zwitserland en Noorwegen, dat vandaag hebben. Europa-kenner Hendrik Vos hoopt dat Europa zijn been stijf houdt en niet te snel toegeeft aan de Britten. Maar dat betekent dat veel bedrijven en het handelsverkeer al die tijd in onzekerheid verkeren, niet weten wat de toekomst zal brengen. Want Europa zal nooit meer hetzelfde worden. En alvorens die balans weer in evenwicht is, zal al veel water naar de zee gevloeid zijn. (br.hln)
Dit gebeurt er als iedereen op de wereld vegetariër zou worden
Dit gebeurt er als iedereen op de wereld vegetariër zou worden
1 op 2 Vlamingen wil graag minder vlees eten, toch lukt het heel was mensen niet om voltijds dieren uit hun dieet te schrappen. Maar wat zou er eigenlijk gebeuren als echt iedereen vegetariër zou worden? Bij AsapScience maakten ze er een verrassende video over. We schreven hier al dat we eigenlijk helemaal geen vlees nodig hebben, en de meeste mensen weten ook wel dat dagelijks vlees eten ongezond is en ook nog eens erg slecht is voor de aardbol. Maar zou het dan echt helpen als iedereen vegetariër wordt? Volgens de video alvast wel.
Niet alleen positieve gevolgen Zelf willen we toch nog even nuanceren dat er ook negatieve gevolgen verbonden zijn aan een volledig vegetarische wereld. Vlees en vis moeten namelijk wel vervangen worden door vleesvervangers, en de toegenomen productie daarvan neemt ook middelen en plaats in die niet goed zijn voor het milieu. Dat vleesvervangers trouwens niet eens altijd beter zijn voor de gezondheid, bleek al uit aflevering van het programma 'Over Eten'.
Paar dagen per week geen vlees eten Een paar dagen per week geen vlees eten, is dan weer een betere en vooral realistischere tussenoplossing. Je verkleint er nog steeds je voetafdruk aanzienlijk mee, het voorkomt hart- en vaatziekten, je cholesterol zal minder hoog zijn en je lever en nieren worden minder zwaar belast. (br.hln)
Julian Sas (Beneden-Leeuwen, 29 mei 1970) is een Nederlands bluesrock-gitarist en leider van de Julian Sas Band. Hij laat zich inspireren door Amerikaanse gitaarhelden als Johnny Winter, Walter Trout en Jimi Hendrix en bluesgiganten John Lee Hooker, Freddie King en Willie Dixon.
Sas is tevens een groot fan van de in 1995 overleden Ierse bluesrockgitarist Rory Gallagher. Reeds een aantal malen speelde Julian samen met de ex-bandleden van Rory, te weten Gerry McAvoy en Brendan O'Neill ("Julian plays Rory"). Begin 2006 gebeurde dit nog in een uitverkocht 013 te Tilburg. De Julian Sas Band bestaat naast Julian uit Tenny Tahamata op bas, Rob Heijne op drums en Willem van der Schoof op hammondorgel.
Ondanks het feit dat de kans op genezing bij urineverlies ruim 90 procent is, zoekt meer dan de helft van wie er last van heeft uit onwetendheid of schaamte geen medische hulp. Liefst één op de drie vrouwen en één op de vier mannen heeft last van deze aandoening. Dat meldt het UZ Leuven. Morgen organiseert de dienst Urologie van het UZ Leuven in de inkomhal van de campus Gasthuisberg hierover een infostand.
Er zijn tal van behandelingen voor deze aandoening. De huisdokter zal meestal eerst nagaan of medicatie of gespecialiseerde kinesitherapie kunnen helpen. Is dat niet het geval, dan kan een specialist opteren voor het injecteren van botox in de blaasspier, het plaatsen van een lintje dat de plasbuis ondersteunt of van een neurostimulator die als een soort pacemaker van de blaas fungeert. Het UZ Leuven participeert momenteel aan een wereldwijde studie naar de behandeling van stressincontinentie met stamcelinjecties. Het UZ Leuven voerde vorige week een eerste dergelijke injectie uit in Europa.
De twee meest voorkomende vormen van incontinentie zijn stressincontentie, waarbij men urine verliest bij lichamelijke inspanningen zoals hoesten, lachen of sporten, en aandrangsincontinentie, waarbij men de urine plots niet meer kan ophouden. Urineverlies komt vaker voor vanaf 70 jaar, maar kan op alle leeftijden ontstaan. Naast ouder worden kunnen ook overgewicht, zwangerschap, bevallingen, neurologische aandoeningen of veel cola, koffie, thee of alcohol drinken aan de basis liggen van de aandoening. 63 procent van wie er mee geconfronteerd wordt, geeft aan dat het een storende impact heeft op zijn sociale leven. (br.hln)
Geen roos worstje meer: babypanda krijgt zwarte vlekken
Geen roos worstje meer: babypanda krijgt zwarte vlekken
Baby P., de op 2 juni ter wereld gekomen jonge welp van mama Hao Hao in Pairi Daiza, begint echt op een panda te lijken.
Op vandaag op Facebook gepubliceerde foto's is te zien hoe de roze kleur van de babypanda meer en meer verdwijnt en plaats maakt voor zwarte vlekken en witte haartjes. Van het kleine roze worstje vlak na de geboorte is inmiddels weinig meer te werken. De panda weegt 618 gram.
Hao Hao geeft haar spruit zes à veertien keer per dag borstvoeding. Een naam zal pas over enkele weken bekendgemaakt worden. (br.hln)
Flinke stijging van aantal besmette teken in Bokrijk
Flinke stijging van aantal besmette teken in Bokrijk
37 procent van de teken in Bokrijk kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken, twee jaar geleden was dit nog 10 procent. Studente Liesbeth Janssens (21) merkte tijdens haar bachelorproef dezelfde trend op in Lanaken, dat meldt de krant Het Belang van Limburg vandaag.
Een teek die besmet is met de bacterie Borrelia burgdorferi kan de ziekte van Lyme veroorzaken, daarom doet het Instituut voor Tropische Geneeskunde sinds 2008 onderzoek naar de zogenaamde schapenteek. Liesbeth Janssens trok erop uit in het natuurreservaat het Wik in Bokrijk en in de Ziepbeekvallei in Lanaken. Zo stelde de studente een opmerkelijke stijging van het aantal besmette teken in het eerste gebied vast. Op twee jaar steeg het aantal besmettingen in het Wik van 10 procent naar 37 procent. Dat is een verdrievoudiging. Ook stijgt de besmettingsgraag met de bacterie in het gebied.
Janssens ving minder teken in de Ziepbeekvallei, waardoor de studente over dat gebied geen gefundeerd wetenschappelijk besluit kon trekken.
De verklaring voor deze stijging is nog niet duidelijk, daarvoor moet nog meer onderzoek voor verricht worden.
Hoewel dit onderzoek in Limburg beperkt is, bevestigt een gelijkaardig onderzoek in De Panne deze tendens in de Limburg. In dit West-Vlaams gebied steeg sinds 2014 het aantal besmette teken van 12 procent naar 18 procent dit jaar. (br.hln)
Herman George van Loenhout (Eindhoven, 10 april 1946) beter bekend als Armand, is de Nederlandse protestzanger die ook wel "de Nederlandse Bob Dylan" genoemd wordt. Zijn hit "Ben ik te min" is een klassieker. Zijn partner is Marrit Dijkstra en er zijn twee kinderen, Johan en Joris.
Armand brengt zijn eerste single "En nou ik" uit in 1965. Die wordt een grote flop, maar Armand geeft het niet op en brengt de single "Een van hen ben ik" uit. Hiermee bereikt hij in eerste instantie alleen de tipparade, totdat drie maanden later Radio Veronica de b-kant op de radio laat horen en die een succes wordt. In de zomer van 1967 breekt Armand door met het nummer "Ben ik te min". Deze single wordt als controversieel gezien door het establishment. Armand wordt vanaf dit moment beschouwd als de Nederlandse protestzanger. In dat zelfde jaar komt Blommenkinders in de Top 40, met als hoogste positie nr. 19.
In 1969 stopt Armand, hij is dan zwaar verslaafd aan harddrugs. In 1971 is hij weer terug als artiest en in 1973 komt de plaat "De oorlog woedt in jezelf" in de tipparade, maar een hit wordt het niet. Hierna is het Armand nooit meer gelukt in de hitparade te komen. Wel blijft hij albums uitbrengen met maatschappijkritische teksten, veelal geïnspireerd door de hippie-ideologie. Twee derde van de singles die hij tot op heden heeft uitgebracht zijn geboycot door de Hilversumse radiostations.
In 1981 betuigt Armand zijn steun aan de demonstratie tegen de kruisraketten, met het lied "Liever een Rus (in de keuken dan een raket in de tuin)". Tijdens de grote demonstratie in Amsterdam vlogen er vliegtuigjes boven de stad met de tekst "Liever een Rus in de keuken dan een raket in de tuin". Dit nummer werd in die tijd zeer vaak ten gehore gebracht op de radio en het is ook zijn laatste lied dat succesvol was in de media.
In 1990 onthult Armand in de vara-gids 'Nee, ze naaien me niet meer', waarin hij aangeeft geen albums meer te maken bij een platenmaatschappij, omdat hij stelt dat hij zo geen volkomen vrijheid van muziek uitbrengen heeft. En zo verschijnt in 1994 het album One of eur Kind enkel te koop bij zijn live optredens, en Armand slaat zo een bewust nieuwe weg in, enkel nog albums uitbrengen voor zijn liefhebbers en fans. Armand is daarna ook periodiek op televisie te zien, en staat model voor de hippie Koos Koets die gespeeld wordt door Kees van Kooten.
Armand maakt deel uit van de hippiegeneratie en staat bekend als fervent liefhebber van cannabis.
Wat je vandaag moet doen om heel de week gewicht te verliezen
Wat je vandaag moet doen om heel de week gewicht te verliezen
We zeggen het ieder weekend: 'deze week ga ik gezond eten en regelmatig sporten'. En dan komt er iedere keer wel iets tussen. Je hebt te weinig tijd, geen zin of te veel werk. Maar als je de onderstaande dingen vandaag al doet, zal je al die valkuilen vermijden.
Plan je workouts We hebben allemaal een druk werkschema, dus de tactiek 'ik zie wel wanneer ik een gaatje heb om te sporten' werkt haast nooit. Geef jezelf niet de kans om er vanonder te muizen en plan op zondag al alle sportsessies van de week in. Check de weersvoorspellingen, de openingsuren van de fitness en leg al de afspraken met je vaste sportbuddy's vast. Plan al de rest daarrond, en je zal gegarandeerd meer sporten dan anders.
Doe de was... ... en leg al je (sport)kleren en -gerief klaar. Hoe langer je 's ochtends moet zoeken naar die al dan niet schone sportbeha of je yogamat, hoe kleiner de kans wordt dat je effectie nog de deur uit gaat voor dat halfuurtje joggen. En plan in de mate van het mogelijke ook je 'gewone' outfits, om tijdsverspilling voor de spiegel te vermijden.
Plan je maaltijden Om te voorkomen dat je toch maar snel dat belegde broodje naar binnen speelt uit tijdsgebrek, plan je best op zondag al al je maaltijden in. Zorg dat je weet wanneer je boodschappen kan doen, maak je lijstje al klaar en maak tijd vrij om te koken. Kook eventueel al wat maaltijden op voorhand: de koelkast en de diepvriezer houden die wel vers voor jou.
Neem je lunch mee Ah, de verleiding van de snoepautomaat en het bedrijfsrestaurant. Als je weet dat beide geen al te gezonde opties aanbiedenen, bewaar je beter de controle door zelf thuis een slaatje te maken en dat mee te nemen. Hetzelfde geldt voor je snacks.
Ga op tijd slapen Netflix lijkt op dit moment wel aantrekkelijk, maar als je morgen met een duf hoofd opstaat, verdwijnt je sportmotivatie als sneeuw voor de zon. Hup, naar je bed! (br.hln)
Exact zo veel fruit zou er in je smoothie moeten zitten
Exact zo veel fruit zou er in je smoothie moeten zitten
Een ontbijtsmoothie is een van de meest gezonde (en snelle) manieren om de dag te beginnen. Als de verhoudingen goed zitten tenminste: als je te veel fruit gebruikt, zal je ook heel wat suiker en koolhydraten binnenkrijgen en wordt het een stuk minder gezond.
Natuurlijk is fruit goed voor je - een appel per dag, weet je wel. Maar wat we vaak vergeten, is dat fruit ook veel suiker bevat, en dat te veel fruit in één keer nefast is voor ons dieet. Om je smoothie zo gezond en slank mogelijk te houden, moet je dus rekening houden met een aantal richtlijnen.
Popsugar ging te rade bij enkele diëtisten, en kwam met het perfecte recept op de proppen. De ideale hoeveelheid fruit? Dat zijn twee kopjes (een kop bevat ongeveer 120 à 150 gram fruit). Kies ook voor fruitsoorten die wat minder suiker bevatten, zoals frambozen, aardbeien of blauwe bessen.
Vezels en proteïnen Alleen maar fruit in je smoothie stoppen is ook niet het beste idee, omdat je dan een hoge dosis suiker in één keer naar binnen werkt, zonder veel proteïnen, vezels of gezonde vetten om je een vol gevoel te geven. Vul die kopjes fruit dus aan met wat groentjes zoals spinazie, boerenkool of broccoli. Ook noten en zaden zijn een goed idee, denk maar aan amandelen of chiazaad. Je mikt best op zo'n 10 gram vezels.
Proteïnen verkrijg je dan weer door 10 tot 15 gram tofu, bonen, noten, zaden of (ongesuikerde) yoghurt toe te voegen. Je kan ook poeder toevoegen, maar check dan even of er niet veel suiker in de formule zit.
Wat niet in je smoothie hoeft, zijn extra zoetstoffen. Normaal gezien is je fruit zoet genoeg en hoef je niet nog wat honing, suikersiroop of agave toe te voegen. Is het echt nog niet zoet genoeg voor jou? Beperk je dan tot een theelepel. Ook op smaak gebrachte melk, fruitsap en kokosnootwater voegen onnodige suikers toe. Wil je deze gebruiken, beperk dan het aantal fruit een beetje. (br.hln)
20 jaar geleden was deze vrouw een wereldberoemd kindsterretje
20 jaar geleden was deze vrouw een wereldberoemd kindsterretje
Twintig jaar geleden schitterde Mara Wilson (28) als 'Mathilda' in de gelijknamige Hollywoodfilm. Maar de glitter en glamour uit de filmwereld laat Wilson aan zich voorbijgaan, ze is enkel nog te zien in bijrollen. "Filmactrice zijn is niet echt leuk", schrijft ze in haar eerste boek.
"Je moet altijd hetzelfde doen, tot het goed zit volgens de regisseur. Er is niet veel ruimte voor creativiteit", zei Wilson in 2012. "De beste momenten waren toen een regisseur me mijn ding liet doen, maar die waren zeldzaam."
In haar boek 'Where Am I Now' gaat ze dieper in op haar jeugd en wat de plotse roem betekende in haar leven.
Maandag maakte de actrice op Twitter bekend dat ze al sinds haar twaalfde biseksueel is. De posts begonnen met een foto van Wilson als achttienjarige in een homoclub. Ze schreef dat ze zichzelf destijds als hetero beschouwde, maar zich altijd erg welkom voelde in de homoscene."Ik ben niet meer naar zo'n club geweest sinds ik studeerde, maar de LBTQ-gemeenschap heeft altijd als thuis gevoeld. Zeker toen ik een paar jaar later, eh, iets over mezelf ontdekte."Toen een twitteraar haar vroeg of ze daarmee wilde vertellen dat ze lesbisch was, schreef Wilson "Bi, eigenlijk. Maar ja."
De 28-jarige Wilson maakte toen ze zes jaar was haar acteerdebuut in de film Mrs. Doubtfire. Daarna was ze nog te zien in verschillende films en televisieseries. (br.hln)
In het huis van een 51-jarige man in het Amerikaanse Feasterville (Pennsylvania) heeft de politie twaalf meisjes aangetroffen. De meisjes zijn tussen zes maanden en 18 jaar oud. Volgens de politie hebben de ouders van het oudste kind verklaard dat ze de man hun toen 14-jarige dochter schonken als dank voor financiële hulp.
Twee kinderen, van zes maanden en drie jaar, zijn van het oudste meisje en de man. Waar de andere meisjes vandaan komen, is volgens Amerikaanse media nog niet helemaal duidelijk. Volgens de ouders van het oudste meisje zijn het hun kinderen, maar er konden geen geboortebewijzen worden gevonden.
De 51-jarige Lee Kaplan wordt onder meer beschuldigd van seksueel misbruik en aanranding. Daniel Stoltzfus, de vader van het oudste meisje, wordt onder meer verdacht van samenzwering en het in gevaar brengen van kinderen. Zijn vrouw, Savilla Stoltzfus, wordt ervan verdacht dat ze geen zorg droeg voor haar kind.
Het oudste meisje, dat nu 18 jaar is, zei tegen de politie dat zij en Kaplan twee kinderen hebben, 3 jaar en 6 maanden. De andere 9 kinderen zijn van het gezin Stoltzfus.
Volgens de politie behoren alle mensen in de zaak tot de Amish-gemeenschap. De politie kwam de 'harem' op het spoor nadat buren aan de bel hadden getrokken, onder andere omdat ze het verdacht vonden dat de kinderen niet naar school gingen. (br.hln)
Gnash (16 juni 1993) is een Amerikaanse zanger en producent.
In 2016 scoorde Gnash samen met Olivia O'Brien een grote hit met I Hate U, I Love U. De single bereikte de eerste plaats in de Australische ARIA Charts.
In het Franse Arles is een tot nu onbekend schetsboek van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh ontdekt. Het gaat om een reeks tekeningen die in november gepubliceerd worden. Dat melden de uitgeverijen Lannoo en Terra, die het schetsboek respectievelijk in België en Nederland publiceren, vandaag in een gezamenlijk persbericht.
Het schetsboek wordt in een eerste fase ook nog uitgebracht in het Frans door uitgeverij Les Editions du Seuil (initiatiefnemer van het project), in het Engels door Abrams en in het Duits door Knesebeck.
Voorlopig wordt er geen bijkomende informatie vrijgegeven over de nieuwe vondst. Daarvoor is het wachten tot de internationale persconferentie van Les Editions du Seuil midden november. (br.hln)
Op het water wandelen op de 'Floating Piers' in Italië
Op het water wandelen op de 'Floating Piers' in Italië
Over water wandelen: sinds vanochtend kan het op de spectaculaire 'Floating Piers' (drijvende dokken) van kunstenaar Christo op het Lombardische Iseomeer in Italië. Het kunstwerk trok bij de opening meteen veel volk.
Christo en zijn team fabriceerden samen 220.000 zwevende kubussen uit kunststof die bedekt werden met glinsterend geel nylon. Die liggen momenteel op het water, zijn drie kilometer lang en zestien kilometer breed. Ze verbinden de plaats Sulzano op het vasteland met het eiland Monte Isola en vanaf daar met het kleinere eiland San Paolo. De constructie werd door duikers met 190 ton zware ankers bevestigd op de bodem van het meer.
De Floating Piers zijn open tot 3 juli en tot dan wordt een half miljoen bezoekers verwacht. Christo is wereldberoemd om zijn grootschalige spectaculaire projecten en zijn 'inpakkunst', in nauwe samenwerking met zijn vrouw, Jeanne-Claude. Zo pakte hij in 1995 de Berlijnse Rijksdag in. (br.hln)
Ze had nog één jaar te leven maar de dood kwam niet:
Ze had nog één jaar te leven maar de dood kwam niet: "Ik heb gevloekt, waarom moet ik hier nog zijn?"
Nadat Eveline Koopmans eind 2013 te horen kreeg dat ze nog maar één jaar te leven had, besloot ze er een feestjaar van te maken. Ze kwam snel tot de kern van het leven. Daarna had ze geen verwachtingen meer en verlangde naar de dood terwijl de kanker verder woekerde. Maar de dood kwam niet. En nu worstelt Eveline met die onverwachte reservetijd. "Ik heb gevloekt: waarom moet ik hier nog zijn?"
In 2011 kreeg de toen 27-jarige Nederlandse vrouw baarmoederhalskanker. Eind 2013 was ze uitbehandeld. Eveline besloot om niet bij de pakken te blijven zitten. Ze werkte een hele bucketlist af. Ze vloog van het ene continent naar het andere en leefde snoeihard. Ze trouwde met haar grote liefde Erik. Ze gaf een afscheidsfeest voor al haar vrienden en familie en deed mee aan het Nederlandse televisieprogramma 'Over mijn lijk'. Begin vorig jaar schreef ze nog een emotionele brief om de kanker te bedanken voor het mooiste jaar van haar leven.
Eveline vond dat ze er alles had uitgehaald en nu was ze er klaar mee. "Maar het einde kwam niet", beschrijft ze op haar blog. En daar betaalde ze een prijs voor.
Ziek, letterlijk dóódziek is ze geweest na het feestjaar dat volgde op die vreselijke diagnose. Ze had geleefd van piekmoment naar piekmoment: "Alles vanuit de gedachte: straks sterf ik een mooie dood en c'est tout".
Ze was helemaal afgemat. Ze werd neerslachtig en kreeg paniekaanvallen. Er waren uitzaaiingen bijgekomen. Ze had veel pijn. Het was overleven. "Alles wat ik niet had gevoeld door mijn laatste jaar met pure levensvreugde te vullen, daar moest ik nu alsnog doorheen", zegt ze.
De wereld was grijs geworden. De kanker gijzelde niet alleen haar lichaam maar ook haar geest. "Ik heb me schuldig gevoeld omdat ik niet doodging en wist dat anderen daardoor niet verder konden met hun leven", verklaart Eveline. Haar ziel was geknakt. Ze sloot zich af. Ze herkende de schim niet meer die ze was geworden. "Waarom toch", vroeg ze zich af. "Waarom in godsnaam ik?"
Ze had zich een jaar voorbereid op de dood. Haar crematie was helemaal gepland. En nu kreeg ze onverwachts reservetijd. Daar heeft ze moeten leren mee omgaan met vallen en opstaan. De wens om te sterven, heeft ze ondertussen niet meer. Ze is opnieuw dankbaar dat ze er nog is. Ze geniet weer, ook al is ze een versnelling lager moeten schakelen. Ze haalt haar geluk uit kleine momenten.
Van één ding is ze zeker: "Ik had niet willen missen wat ik heb meegemaakt en geleerd in die vijf jaar." Eveline beseft ook als geen ander dat "het leven altijd anders loopt dan je voorspelt" en daar heeft ze vrede mee. (br.hln)