Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




08-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer vrouwen krijgen zonneallergie


Steeds meer vrouwen krijgen zonneallergie





Steeds meer jonge vrouwen, tussen de 25 en 35 jaar, kampen met een licht- of zonneallergie. Dat beweert de Nederlandse dermatoloog Thomas Rustemeyer.

Vrouwen gevoeliger
"Negen op de tien patiënten met een zonneallergie zijn vrouwen. Wetenschappers konden nog niet ontdekken waarom. Maar er wordt vermoed dat het zonlicht er voor zorgt dat de huid een allergeen vrijmaakt. Omdat jonge vrouwen een sterker immuunsysteem hebben dan mannen, reageren zij hier sterker op", vertelt Thomas Rustemeyer aan het AD.nl.

Andere levensstijl
Steeds meer vrouwen kampen met nu een lichtallergie, omdat onze leefstijl de afgelopen decennia drastisch is veranderd. Rustemeyer "Mensen zitten door hun job steeds vaker binnen en ze gaan ook vaker in de wintermaanden op vakantie naar de zon. Hierdoor geef je je huid de kans niet geleidelijk aan te wennen aan het zonlicht. Hoe meer onderzoek naar dit onderwerp gebeurt, hoe beter we deze allergie kunnen behandelen. Zo kunnen we een gewenningskuur aan het licht of een medicijn dat de reactie van de huid met de zon onderdrukt ontwikkelen. Maar dat zal zeker tien tot vijftien jaar duren.''(br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kietel een chimpansee en hij giechelt


Kietel een chimpansee en hij giechelt


 


De mens blijkt alweer iets gemeen te hebben met de mensaap, zo meldt de Sunday Telegraph. Net als velen van ons die niet tegen kietelen kunnen, begint ook een bonobo of een chimpansee te giechelen wanneer hij of zij wordt gekieteld.

Giechelsessies
Tot die ontdekking, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology, kwamen vorsers van de universiteit van Portsmouth, die op het idee kwamen om 'giechelsessies' te organiseren.

Voeten, nek en oksels
Onderzoeksleider dr. Davila Ross en haar medewerkers maakten zo'n 800 geluidsopnamen tijdens die sessies, waarbij 22 jonge apen en drie menselijke baby's werden gekieteld op hun voeten, nek en oksels. Vervolgens werden de geluiden die de deelnemers aan de proef maakten met elkaar vergeleken. Daaruit bleek dat er een duidelijk verband was en dat er sprake is van een evolutionaire ontwikkeling vanaf de meest primitieve apen tot de huidige mens.



    http://img8.imageshack.us/img8/9458/aapi.jpg



Evolutie van de lach

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de lach zich geleidelijk ontwikkelde tijdens de laatste 10 tot 16 miljoen jaar van de evolutionaire geschiedenis. Eerst werden gromachtige geluiden uitgestoten maar door de generaties heen volgden de meer gesofistikeerde lachjes zoals wij die kennen.
Ook bleek dat de mensapen die het dichtst bij ons staan, de chimpansee en de bonobo, het meest klinken als wij wanneer ze lachen. Bij de gorilla en de orang oetang is de overeenkomst in geluid iets minder duidelijk.

Lach ouder dan de mens
Volgens dr. Ross staat nu niet alleen vast dat mensapen lachen zoals wij, maar ook dat dit door een verre voorvader naar mensen is overgebracht. "Ons onderzoek geeft aan dat lachen een oorsprong heeft die het ontstaan van de mens voorafgaat. Het lijkt er sterk op dat mensapen het lachen gebruikten voor dezelfde soort interactie als wij. Dat is belangrijk voor het verdere onderzoek naar emoties bij mensen en dieren en voor de manier waarop wij moeten omgaan met mensapen, zowel in gevangenschap als in het wild."
Dat er toch een merkbaar verschil is tussen de lach van de mens en die van de apen, komt volgens dr. Ross doordat de evolutionaire veranderingen de voorbije 5 miljoen jaar steeds sneller zijn gegaan.





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft mannen krijgt ooit met erectieproblemen te maken


Helft mannen krijgt ooit met erectieproblemen te maken





Bijna de helft van de mannen kampt ooit in zijn leven met erectieproblemen. Toch bestaat er een groot taboe rond dit onderwerp, verschillende Europese landen proberen dit te doorbreken met een rondrijdende 'Erectiebus'.

Schaamte
Erectieproblemen kunnen zich op elke leeftijd voordoen, maar vaak lossen deze zichzelf op, zonder een medische behandeling, meldt De Telegraaf. Veel mannen durven niet naar hun huisarts met hun stoornis omdat ze zich schamen. Als de problemen lang blijven aanhouden, is een medische behandeling volgens experts wel nodig. Door dat taboe zoeken sommige mannen op internet een oplossing, maar deze behandelingen zijn niet altijd geschikt en houden soms gevaren in.

Uroloog en seksuoloog
Met de 'Erectiebus' wil een Europese voorlichtingscampagne het taboe doorbreken. Vanaf morgen doorkruist deze Nederland. Mannen kunnen er terecht voor advies en voorlichting bij een uroloog en seksuoloog. De bus startte zijn tocht in Portugal en doorkruist later nog Polen, Roemenië en Spanje.





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontsnapte leeuw maakt zwemtochtje


Ontsnapte leeuw maakt zwemtochtje

Ik denk dat hij  ervan genoten heeft  !





Een Chinese leeuw is ontsnapt uit een kooi en een zwemtochtje gaan maken in de rivier. Het vierjarige beest zwom bijna vierhonderd meter en probeerde dan op de terreinen van een scholencampus weer op het droge te geraken. Oorzaak van alle ellende: de verzorgers van het dierenpark in Rudong die vergeten waren de kooi op slot te doen.

"Eerst dachten we dat het een grote hond of een buffel was. Wie had nu kunnen denken dat het om een reusachtige leeuw ging?", aldus een ooggetuige. De politie verplichtte de studenten in hun klaslokalen te blijven en evacueerde intussen de rest van de buurt.

Met drie verdovingsschoten kon de leeuw uiteindelijk gekalmeerd en in een kooi gelokt worden die te water gelaten werd. De verzorger diste later de uitleg op dat hij een muis in de hoek gedreven had en intussen de leeuw uit het oog verloren was. (br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien kinderboeken bekroond met Zilveren Griffel


Tien kinderboeken bekroond met Zilveren Griffel





Tien kinderboeken zijn dit jaar bekroond met de Zilveren Griffel. Dat heeft de stichting CPNB bekendgemaakt.

Elvis Peeters en Peter Verhelst
De met een Zilveren Griffel bekroonde boeken zijn 'Een Heel Kleine Geschiedenis van Bijna Alles' van Bill Bryson, 'Een Halve Hond Heel Denken' van Joke van Leeuwen, 'Spin Op Sokken' van Ted van Lieshout, 'Ballade Van De Dood' van Koos Meinderts en Harrie Jekkers, 'Meneer Papier en zijn Meisje' van Elvis Peeters, 'Sneeuw' van Komako Sakai, 'Agent en Boef' van Tjibbe Veldkamp, 'Opa Laat Zijn Tenen Zien' van Edward van de Vendel, 'Het Geheim Van De Keel Van de Nachtegaal' van Peter Verhelst en 'Duivendrop' van Dirk Weber.

Van deze met Zilver bekroonde boeken zijn acht boeken oorspronkelijk in het Nederlands geschreven. Alleen deze werken maken kans op de Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar.

Sterke oogst
Volgens de griffeljury was de kwaliteit van de boeken hoog en het aanbod gevariëerd. Daarnaast heeft de jury aan vijf titels de eervolle vermelding 'Vlag en Wimpel' toegekend.

De prijzen worden op 6 oktober uitgereikt, op de avond waarop de 55ste Kinderboekenweek feestelijk van start gaat met het Kinderboekenbal.  (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pijn kan nu echt worden gemeten


Pijn kan nu echt worden gemeten


http://img4.imageshack.us/img4/1641/pijn.jpg



Pijn is subjectief, want de ene mens kan er beter tegen dan de ander. Maar nu, zo schrijft de Sunday Times, is het dankzij nieuwe hersentechnieken ook mogelijk om objectief te meten hoeveel pijn iemand heeft.

Aan de universiteit van Oxford is een manier gevonden om, via een "blik in hersenen" echt na te gaan hoe erg iemand lijdt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van technieken zoals magnetische resonantie beeldvorming (fMRI), een vorm van scanning die verschillen toont tussen de hersenen van iemand die afziet en van iemand die geen pijn heeft.

Volgens onderzoeksleider Irene Tracey doet pijn de bloedtoevoer naar bepaalde delen van de hersenen toenemen, en die toename weerspiegelt in grote trekken de ernst van de pijn. "Dit kunnen we nu meten door een scan", zegt Tracey, die het bestaan bevestigt van een "pijnmatrix" die meer dan twaalf plaatsen in de hersenen activeert.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Gauguin geboren Parijs, 7 juni 1848


Paul Gauguin  geboren Parijs, 7 juni 1848


http://img197.imageshack.us/img197/3285/gaugain1.jpg


Eugène Henri Paul Gauguin (Parijs, 7 juni 1848 – Atuona op de Marquesaseilanden, 9 mei 1903) was een Frans postimpressionistisch kunstschilder.

Levensloop

Na zijn opleiding in Orléans bracht Gauguin zes jaar door in de koopvaardij, en later in de Franse marine. Bij terugkomst in Frankrijk in 1870 werd hij assistent bij een beursmakelaar. Via zijn baas, Gustave Arosa, een succesvol zakenman en kunstverzamelaar, leerde Gauguin het werk van de impressionisten kennen.

Gauguin huwde in november 1873 met de Deense Mette Sophie Gad, bij wie hij vijf kinderen kreeg. Hij werd een succesvolle beursmakelaar, en werd tevens kunstverzamelaar en, zoals nu te zien is, zeer verdienstelijk amateurschilder, die in impressionistische stijl werkte.




http://img191.imageshack.us/img191/3742/paulgauguin.jpg
Madame Gauguin in Evening Dress (1884)



In 1882 stortte de beurs in en raakte Gauguin zijn baan kwijt. Tegen 1884 verhuisde Gauguin met zijn familie naar Kopenhagen, waar hij minder succes had in een loopbaan als vertegenwoordiger van een Franse textielfabrikant. Hij wilde echter liever fulltime gaan schilderen en keerde daarom in 1885 terug naar Parijs, na het mislukken van een tentoonstelling van zijn werk in Denemarken. Hij kon zijn vrouw en kinderen niet behoorlijk onderhouden, zodat zijn vrouw terugging naar haar familie.

Gauguin woonde, op initiatief van Theo van Gogh, de broer van Vincent, twee maanden samen met Vincent van Gogh, in Arles om te schilderen en van elkaar te leren. Het werd geen gelukkige periode. Gauguin kreeg depressieve buien en deed een zelfmoordpoging. Uit de brieven van Van Gogh - die Gauguin financieel steunde - blijkt dat ze voortdurend ruzie hadden. Op een moment was Gauguin zo geschrokken van het gedrag van zijn huisgenoot, die hem tijdens een avondwandeling achtervolgde, dat hij een nacht in een hotel doorbracht. De volgende ochtend had Van Gogh een deel van zijn oor afgesneden. Daarop werd Van Gogh in een gesticht opgenomen en vertrok Gauguin uit Arles. Duitse wetenschappers beweren echter, na een langdurig onderzoek, dat Gauguin het oor van Van Gogh met een zwaard afhakte, na een ruzie. Ze zouden er zelf voor gekozen hebben om de toedracht geheim te houden. Gauguin deed dit om vervolging te voorkomen.




http://img194.imageshack.us/img194/7673/tahitianwomenonthebeach.jpg
Tahitian Women on the Beach (1891)



Er zijn schilderijen van Gauguin en Van Gogh die eruit zien alsof ze met dezelfde verf geschilderd zijn. Ze maakten ook portretten van elkaar. In 1886 kwamen Gauguin, Émile Bernard en Paul Sérusier naar Pont-Aven. Zij richtten er de School van Pont-Aven op. In 1891 vertrok Gauguin naar de tropen om te ontsnappen uit de Europese beschaving, en aan alles wat kunstmatig en conventioneel was. Hij had hierbij het beeld van de edele wilden voor ogen (zoals beschreven door Jean-Jacques Rousseau) en wilde zich afzetten tegen de burgerlijke maatschappij. Wellicht heeft echter ook een rol gespeeld dat hij in Frankrijk als kunstenaar weinig erkenning kreeg. Hij verbleef op Frans-Polynesië (eerst Tahiti en later de Marquesaseilanden), waarvandaan hij nog slechts éénmaal Frankrijk zou bezoeken. Hij leefde hier samen met Paou'óura, bij wie hij een zoon Emile kreeg, geboren in 1899.


Paul Gauguin stierf op 54-jarige leeftijd in 1903, ziek van syfilis en hartaanvallen. Hij ligt begraven op het kerkhof in Atuona, Hiva Oa, Marquesaseilanden.



http://img25.imageshack.us/img25/1958/grafpaulgaugauin.jpg



Schilderstijl

De werken van Gauguin behoren tot het postimpressionisme. Zijn werk loopt vooruit op het ongebruikelijke kleurgebruik van de fauvisten en de expressionisten.




http://img188.imageshack.us/img188/2480/paulgauguin5.jpg




Sommigen menen dat het werk van Gauguin vooruit loopt op het symbolisme. De kunst van de impressionisten bevredigde Gauguin niet, omdat hij vooral het onzichtbare wilde weergeven, de stemming en gevoelens achter het beeld. Naast olieverfschilderijen maakte Gauguin ook veel grafisch werk, zoals houtsneden, waarvan de wildheid, de directheid hem aansprak.

Na zich eerst aangesloten te hebben bij de impressionisten, begon Gauguin tijdens zijn periode in Bretagne een eigen stijl te ontwikkelen. Hij schilderde daar de vrouwen in klederdracht in een zeer verstilde en geconcentreerde stijl, die vooral de rust en de eenvoud van het boerenleven weer schijnt te geven.




http://img3.imageshack.us/img3/3149/paulgauguin1.jpg



Zijn eigen stijl in die periode duidt Gauguin aan met het cloisonnisme, een woord dat is afgeleid van de middeleeuwse techniek van het emailleren, het cloissoné, waarbij de vlakjes emaille van elkaar gescheiden worden door metalen randjes. Rond vrijwel alle figuren uit deze tijd, en ook meestal in de latere schilderijen, tot het eind van zijn leven, staan donkere randen geschilderd.

In de periode in Bretagne schildert Gauguin ook religieuze taferelen, onder andere het doek Het visioen na de preek of Jacob de engel uit 1888. Dit schilderij laat een combinatie zien van biddende Bretonse vrouwen met hun witte mutsen en Jacob die stevig door de engel wordt vastgegrepen, dit alles op een uitermate gedurfde knalrode achtergrond, met tussen de vrouwen en de engel een stevige boom, schuin over het doek.




http://img13.imageshack.us/img13/5287/gaugain.jpg
Het visioen na de preek



Na zijn vertrek naar de tropen bereikt Gauguin de toppen van zijn kunstenaarschap, al blijkt hij ook een vechtersbaas en een amokmaker. Het prachtige kleurgebruik, de indringende blikken van de Polynesische vrouwen, die gewillig voor hem poseerden, en de geheimzinnige titels van de schilderijen zijn voor de liefhebber van het werk van Gauguin een waar genoegen.



http://img25.imageshack.us/img25/6180/paulgauguin1891.jpg






» Reageer (0)
07-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna uitgestorven dieren - de reuzenpanda


Bijna uitgestorven dieren - de reuzenpanda


http://www.hln.be/static/FOTO/pe/4/10/1/media_xl_920611.jpg


De lijst met bedreigde dieren is eindeloos. Sommige soorten worden dankzij beschermingsmaatregelen gered, maar andere dieren verdwijnen voor altijd van onze aardbol.


De panda is het nationale troeteldier van China, maar toch is het dier al lang met uitsterving bedreigd. De Chinezen doen verwoede pogingen om de panda in gevangenschap te doen kweken, maar voortplanting is niet zo eenvoudig bij deze dieren. Net toen er sprake was van een soort babyboom, kwam een zware aardbeving vorig jaar roet in het eten strooien.




http://www.hln.be/static/FOTO/pe/6/12/3/media_l_920613.jpg




Katbeer
De naam panda zou afkomstig zijn van het Nepalese woordje 'poonya', wat bamboe-eter betekent. In het Chinees heet de panda eigenlijk katbeer, omdat de ogen van het dier op die van een kat lijken. Na lang aarzelen werd de panda toch ondergebracht in de categorie van de beren. Ze wegen tachtig tot honderd kilo, maar pasgeboren panda's wegen amper 150 gram.




http://www.hln.be/static/FOTO/pe/10/16/7/media_l_920617.jpg




Bamboe

De panda heeft een spijsverteringsstelsel van een vleeseter, maar eet voornamelijk bamboe. Daardoor moet hij er voldoende van eten om genoeg energie op te nemen. De panda moet daarom een portie van negen tot veertien kilo bamboe eten en doet daar ongeveer tien tot twaalf uur over.

Mascotte
De panda is de mascotte van WWF en het dier is met zijn menselijke emoties een goede keuze. Het dier is een ernstig bedreigde diersoort door het verlies van zijn habitat en zijn kieskeurige eetgewoonten. Anders zou het dier bij gebrek aan bamboe gemakkelijk op ander voedsel kunnen overschakelen. Dat is ook de reden waarom we panda's buiten China slechts zelden in een dierentuin zien.




http://www.hln.be/static/FOTO/pe/8/14/5/media_l_920615.jpg



Aardbeving
De voortplanting gebeurt eveneens heel moeizaam. Panda's leven doorgaans alleen en komen één keer per jaar samen om te paren. Dat duurt dan twee tot drie dagen en wijfjes zetten meestal maar één jong op de wereld. Er zouden nog ongeveer 1.600 panda's in het wild leven. In Chengdu is er een onderzoeks- en fokcentrum. Vorig jaar verstoorde een aardbeving het kweekprogramma. De panda's hebben zowel in het wild als in gevangenschap nog minder bamboe en zijn nog steeds niet hersteld van de aardbeving. De panda zal zo nog lang een kwetsbaar dier blijven.





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mijn muziek neemt me mee



http://img189.imageshack.us/img189/1742/bonnieraitt.jpg


mijn muziek neemt me mee
in een wereld vol van dromen
al mijn woede en verdriet kan ik vergeten
in de kracht van de melodie
mijn muziek  zal mij nooit verraden
en mijn vriend blijven vele jaren
die prachtige stem
tingelende gitaren en meesterlijke drum
allemaal zo wonderbaarlijk wat muziek  met je kan doen
je vergeet de wereld en laat je meeslepen
emoties vloeien uit je lichaam
je kunt je helemaal laten gaan
starend kijk je voor je uit
het is allemaal zo wonderbaarlijk
muziek is meer dan alleen maar geluid voor mij
mijn redder in nood en mijn kracht om verder te gaan
zachtjes wiegt de muziek mij in slaap…
en zink ik weg in een wonderbaarlijke droom




» Reageer (0)
06-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Unieke Jordaens


Unieke Jordaens dreigt in buitenlandse handen te vallen

Zo de Ouden Zongen, Zo Pijpen de Jongen


http://img198.imageshack.us/img198/9182/zoalsdeoudenzongen.jpg




Een uniek schilderij van de Antwerpse meester Jacob Jordaens (1593-1678) wordt op 26 juni door een Belgische eigenaar te koop aangeboden op een veiling in Parijs.

Het doek in kwestie, "Zo de Ouden Zongen, Zo Pijpen de Jongen", werd sinds 1905 niet meer in het openbaar gezien en wordt op minstens 1,2 miljoen euro geschat. Sommigen gewagen zelfs van 5 miljoen euro. Dat staat vandaag op de website van Knack.

Tot 1838 in Egmontpaleis
De kans is klein dat een Belgisch museum erin zal slagen om het doek in eigen land te houden. Ook op het kabinet van minister van cultuur Bert Anciaux (sp.a) is men erg pessimistisch, schrijft Knack. "Wij wisten van niks en 26 juni is erg snel om de nodige kredieten vrij te maken."

Eric Turquin, de Parijse expert die het doek voor het veilinghuis Piasa heeft onderzocht, is in de wolken. "Het doek dateert uit de periode 1640-'45, heeft tot 1838 in het Brusselse Egmontpaleis gehangen en was tot de jaren zestig van de vorige eeuw eigendom van de familie Arenberg."

Volgens Turquin is er al veel interesse van buitenlandse musea voor dit schilderij. "Vanuit België heb ik nog geen vragen gekregen", zegt hij. Volgens Turquin gaat het om een meesterwerk waarin Jordaens laat zien wat hij kan. "Op het schilderij toont hij zijn eigen vrouw en zijn kind. Ze staat in het volle daglicht. Dat is sensationeel", zegt hij.





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kindactrice 'Slumdog Millionaire' schrijft autobiografie

Kind actrice 'Slumdog Millionaire' schrijft autobiografie


http://www.hbvl.be/imgpath/assets_img_gvl/2009/06/06/470604/kindactrice-slumdog-millionaire-schrijft-autobiografie_5_460x0.jpg


Kindsterretje Rubina Ali gaat haar autobiografie schrijven. De negenjarige actrice werd beroemd dankzij de Oscarwinnende film 'Slumdog Millionaire'.

Ali leefde in een sloppenwijk van de Indiase stad Mumbai toen regisseur Danny Boyle haar uitkoos voor zijn film. 'Slumdog Millionaire' werd een groot succes en de jonge actrice heeft de hele wereld al afgereisd.

Maar nu leeft Ali terug in de sloppenwijken. Haar huis werd onlangs vernield door de overheid en haar vader ligt in het ziekenhuis. De Indiase regering heeft haar al een nieuwe woonplaats aangeboden en Danny Boyle heeft een fonds voor haar opgericht.

Haar levensverhaal 'Slumdog dreaming: my journey to the stars' wordt op 16 juli in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk uitgebracht. De uitgevers zijn alvast enthousiast: "Rubina vertelt haar ongelooflijk verhaal. Ze was een gewoon meisje dat knikkerde met haar vrienden en daarna mocht ze meespelen in Bollywood-films en zelfs in een Oscarwinnende film." (br.Het belang van Limburg)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Koning Albert wordt vandaag 6 jun 75 jaar


Koning Albert wordt vandaag 6 juni 75 jaar


http://img188.imageshack.us/img188/304/koningalbert.jpg



 Koning Albert II viert vandaag zijn 75ste verjaardag. Daarmee is hij meteen de oudste vorst in de geschiedenis van België. Leopold I overleed immers zes dagen voor zijn 75ste verjaardag.

Koning Albert II werd geboren op 6 juni 1934 als derde telg van koning Leopold III en koningin Astrid, bijna vier jaar na zijn broer Boudewijn en zeven jaar na zijn zus Joséphine-Charlotte. Albert was de luiers nog niet ontgroeid toen koningin Astrid op 29 augustus 1935 in het Zwitserse Küssnacht om het leven kwam bij een verkeersongeval.

De prins van Luik kende een bewogen jeugd. Hij was zes jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Met zijn broer en zus moest hij uitwijken naar Frankrijk en later naar Spanje. In augustus 1940 keerde het gezin naar België terug.


Toen de geallieerde troepen vier jaar later, op Alberts’ tiende verjaardag, voet aan wal zetten in Normandië, voerden de Duitsers Leopold III, zijn tweede vrouw Lilian en de kinderen naar het Duitse Hirschstein en later naar het Oostenrijkse Strobl. Een jaar later werd het gezin bevrijd door het Amerikaanse leger.

Maar in België stak intussen de koningskwestie de kop op en Leopold III en zijn gezin moesten tot 1950 noodgedwongen in Zwitserland blijven. Op 22 juli 1950 keren Leopold III en zijn zonen uiteindelijk naar België terug. De vorst doet troonsafstand in 1951 en Boudewijn legt even later de eed af.



http://img3.imageshack.us/img3/1371/paolaenalbertii.jpg




Acht jaar later, op 2 juli 1959, huwt Albert met een Italiaanse prinses, Donna Paola Ruffo di Calabria. Het paar zal drie kinderen krijgen: Filip in 1960, Astrid in 1962 en Laurent in 1963. De prins van Luik ging intussen aan de slag als Erevoorzitter van de Raad van Bestuur van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel. In die hoedanigheid nam hij deel aan meer dan honderd economische missies over de hele wereld.

Toen Boudewijn in 1993 stierf, werd Albert op 59-jarige leeftijd de zesde koning der Belgen. Zestien jaar later wordt hij de oudste vorst die ooit in België op de troon zat. De titel van langst regerende vorst blijft op naam van Leopold II, die op 74-jarige leeftijd overleed. Hij zat 44 jaar op de troon. Albert II is nog steeds de minst lang regerende vorst, maar hij kan die titel volgend jaar aan zijn vader laten. (br.De Standaard)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stemmen


"Geen straf of boete voor wie morgen niet gaat stemmen"

Volgens de krant




Wie morgen niet gaat stemmen, wordt niet meer bestraft of beboet. Dat schrijft De Morgen vandaag op basis van een rondvraag bij de parketten.

De Brugse procureur des Konings Jean-Marie Berkvens zegt: "Wie niet gaat stemmen, riskeert niets. Wij vervolgen dat allang niet meer."

Ook elders lijkt dit de richtlijn te zijn. Namen van recidiverende niet-stemmers worden niet meer bijgehouden, en in Leuven stelt het parket dat er prioriteit wordt gegeven aan mensen die hun kat sturen als voor- of bijzitter van een kiesbureau (br.hln)




» Reageer (0)
05-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse Feesten worden gratis en 'stil'


Gentse Feesten worden gratis en 'stil'


http://img10.imageshack.us/img10/5183/gentsefeesten4.jpg



De Gentse Feesten moeten ook dit jaar gratis én aangenaam blijven. De tienduizenden bezoekers zullen daartoe aangemaand worden via de slogans 'Bezorg de Feesten geen kater' en 'Bye bye nachtlawaai'. Dat heeft de stad Gent laten weten.
In een economisch moeilijk jaar, met verschillende grote sponsors die afhaakten, gingen hier en daar opnieuw stemmen op om bepaalde pleinen van de Gentse Feesten betalend te maken. Maar de Gentse Feesten zijn nog steeds voor iedereen, en de gratis pleinorganisatie staat daarbij centraal, luidt het. Na de 'Dank u voor gratis Gentse Feesten!'-campagne van vorig jaar, worden nu op alle pleinen affiches met daarop 'Bezorg de Feesten geen kater, bestel hier!' opgehangen.

Om de Feesten echt voor iedereen toegankelijk te houden, zijn er voorbehouden zones op diverse locaties, aangepast sanitair en vervoer, en elke dag vindt één activeit plaats waarbij een tolk Vlaamse Gebarentaal wordt ingezet.Met een andere campagne, onder de slogan 'Bye bye nachtlawaai', wil de stad de Gentse Feesten leefbaar houden voor haar eigen inwoners. Affiches met de slogan zullen op de toegangswegen naar het centrum gehangen worden en worden verdeeld aan lokale horecazaken en winkels. Met snoepdoosjes wil Gent de feestgangers ook letterlijk zoet houden.

IVAGO zal dit jaar voor het eerst een eigen verantwoordelijke inzetten, die van 18 tot 2 uur aanwezig is in de feestzone. Daar moet hij contacten onderhouden met de afvalbeheerders op de verschillende pleinen en meehelpen met de afvalcoördinatie. Net als vorig jaar geeft de Milieudienst een subsidie aan pleinorganisatoren die jobstudenten -dit jaar 23- inzetten als afvalbeheerders.

Ook organisatoren die herbruikbare bekers gebruiken, kunnen op die manier bijvoorbeeld een afwasploeg inzetten.

De Gentse Feesten vinden dit jaar plaats van zaterdag 18 tot maandag 27 juli. Het volledige programma is terug te vinden op www.gentsefeesten.be of in het Gentse Feestenmagazine. (br.Het Nieuwsblad)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naaktfoto van Carla Bruni brengt 13.000 euro op


Naaktfoto van Carla Bruni brengt 13.000 euro op





Een naaktfoto van Carla Bruni-Sarkozy is gisteren in Berlijn voor 13.000 euro van de hand gedaan. De zwart-wit foto 'Carla Bruni in bed' van kunstenares Pamela Hanson uit 1994, ging naar een privé-verzamelaar, aldus het veilinghuis Villa Grisebach. De waarde van de foto werd eerst geschat op 2.500 tot 3.500 euro.


De foto toont de huidige echtgenote van de Franse president Nicolas Sarkozy gedeeltelijk gehuld in een wit bedlaken. Verleden jaar werd in Parijs een naaktfoto van Bruni door het veilinghuis Christie's geveild voor ongeveer 63.000 euro.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soeur Sourire


"Soeur Sourire" van Stijn Coninx dreigt flop te worden


http://img132.imageshack.us/img132/7685/soursourrire1.jpg



Na een maand zijn in België slechts 55.000 mensen naar "Soeur Sourire" van Stijn Coninx gaan kijken. De kaskraker "Loft" had na eenzelfde periode al tien keer meer kijkers op de teller. Dat weten de Corelio-kranten.

"Deze film lokt blijkbaar niet het jonge publiek waar bioscopen nu eenmaal voor een groot stuk van leven", luidt het.






Korte inhoud...


"Sœur Sourire" is het meeslepende verhaal van een fascinerend historisch personage, Jeannine, een Belgisch meisje dat in 1961 uitgroeide tot een wereldster door als kloosterzuster de hit "Dominique, nique, nique…" te schrijven en te zingen. 



http://img190.imageshack.us/img190/1139/soeursourire2.jpg




Het drama van deze jonge vrouw, die de artiestennaam "Sœur Sourire" meekreeg, is de liefde; Jeannine Deckers probeert wanhopig aan anderen de liefde te geven die ze zelf nooit kreeg van haar harde moeder. Ze hecht zich aan Annie, maar wanneer deze laatste meer toenadering zoekt, vlucht ze. Wanneer de situatie thuis onhoudbaar wordt, ziet ze haar intrede in een klooster als enige uitweg. Ze componeert er "Dominique" en wordt door de kerk gebruikt om haar tanende imago te verjongen. Het liedje wordt een wereldhit. Gesterkt door haar succes, laat ze het kloosterleven achter zich en waagt haar kans…

“Soeur Sourire” is een eigentijds, meeslepend tijdsbeeld van de jaren ’60, aan de hand van het leven van de meest onwaarschijnlijke superster ooit.




http://img190.imageshack.us/img190/7959/soeursourire.jpg






» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schattenjagers


Schattenjagers moeten grootste zeebuit ooit teruggeven aan Spanje





Een rechtbank in Tampa, Florida, heeft beslist dat het Amerikaans bergingsbedrijf Odyssey de onderzeese schat die ze ontdekte in het ruim van het Spaanse oorlogsschip "La Mercedes" dat in 1804 verdween, moet teruggeven aan Spanje. Dat melden gerechtelijke bronnen.

500.000 zilverstukken
Het Amerikaanse bedrijf vroeg aan de rechter in Tampa om de vraag van Spanje, om de Amerikaanse justitie onbevoegd te verklaren, te verwerpen. De rechter oordeelde woensdag echter dat de schat, van 500.000 zilverstukken en een honderdtal gouden voorwerpen, naar Spanje hoort te gaan.

Schat van 17 ton
Odyssey, dat gespecialiseerd is in onderzoek naar onderzeese schatten, had op 18 mei 2007 aangekondigd dat het in "de internationale Atlantische wateren" de grootste onderzeese schat ooit had gevonden. Het bedrijf zorgde er vervolgens voor dat de 17 ton wegende schat snel en discreet naar zijn hoofdzetel in Tampa werd overgebracht.

Spaans patrimonium
De firma hield ook de exacte vindplaats geheim, maar benadrukte meermaals dat de schat werd gevonden "in internationale wateren". De Spaanse overheid diende bij de rechtbank in Tampa verschillende klachten in tegen Odyssey en beschuldigde de Amerikaanse firma van "diefstal van Spaans patrimonium".

Beroep
"Wij gaan in beroep tegen de beslissing van de rechtbank", zo zegt Melinda MacConnel, een van de advocaten van het bedrijf. "Het gaat hier duidelijk om een zaak waarbij er meerdere punten voor onderlinge discussie zorgen. Zo is er onenigheid over of het schip al dan niet op een handelsmissie was en voor wie de gevonden schat is". Odyssey houdt vol dat hete zich aan de regels heeft gehouden. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ja, ik heb Maddie gezien


Terminaal zieke pedofiel: "Ja, ik heb Maddie gezien"


Raymond Hewlett, terminaal ziek, zou Maddie twee keer hebben gezien.



Neemt de mysterieuze verdwijningszaak rond Maddie McCann een nieuwe wending aan? Het kan, want de Britse pedofiel Raymond Hewlett heeft gisteren tegenover het Duitse gerecht een opvallende verklaring gedaan. "Ja, ik heb Maddie gezien, tweemaal zelfs", zei Hewlett toen hem gevraagd werd of hij iets te maken heeft met de verdwijning van de Britse kleuter. Hewlett beschreef ook nauwkeurig de opvallende vlek rond Maddies rechteroog.

Op het moment van de verdwijning van Maddie verbleef Hewlett met zijn familie eveneens in het Portugese vakantieoord Praia da Luz, waar de feiten plaatsvonden. De 64-jarige Brit, die reeds voor kindermisbruik in de gevangenis zat, vluchtte daarna naar Marokko. Momenteel houdt Hewlett zich op in het Duitse Aken, waar hij gisteren door het gerecht werd ondervraagd. De onderzoekers onderwierpen hem ook aan een dna-test.

Opvallend is dat de zwaar zieke Hewlett, die aan kanker lijdt, nu met zijn 'bekentenis' afkomt. De man zou sinds kort weten dat hij nog maar enkele weken te leven heeft.(br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstwerken verdwenen uit Franse ministeries


34.000 kunstwerken en helft meubilair "verdwenen" uit Franse ministeries




Tienduizenden kunstvoorwerpen zijn in de loop der jaren uit ambassades, ministeries en andere publieke Franse instellingen verdwenen. Van meer dan 34.000 schilderijen, beelden, meubels en tapijten die ooit zo'n gebouw sierden, ontbreekt elk spoor.

De meeste kunst is verdwenen uit het ministerie van Onderwijs. Een onderzoekscommissie stelde na tien jaar arbeid vast dat daar de helft van de meubels en andere kunstvoorwerpen niet meer aanwezig is. Veel kunst blijkt bij ambtenaren en andere medewerkers van de instellingen thuis te hangen.

Sinds de Franse Revolutie aan het einde van de achttiende eeuw mogen Franse publieke instellingen gebouwen versieren met kunstwerken die zij in bruikleen van musea krijgen. Onder de 34.000 verdwenen objecten zijn vierduizend schilderijen die toebehoren aan befaamde kunstinstellingen als het Louvre en het Musée d'Orsay, beide in Parijs. (br.hln)




» Reageer (0)
04-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitstapjes naar zee en curry helpen tegen Alzheimer


Uitstapjes naar zee en curry helpen tegen Alzheimer






Daguitstapjes naar zee, schilderen en andere sociale activiteiten zijn even efficiënt bij de behandeling van Alzheimer als pillen, beweert een vooraanstaande Amerikaanse expert. Verder blijkt uit onderzoek dat curry beschermt tegen dementie.

Medicatie is schadelijk
De Amerikaanse professor John Zeisel bestudeert al lang mensen met Alzheimer. Hij zegt dat de behandeling van dementie met medicatie vaak schadelijk is. Professor Zeisel: "Verzorgers moeten hun houding ten opzichte van Alzheimer volledig veranderen om de ziekte beter te kunnen behandelen. Uit eigen onderzoek en studies van andere experts blijkt dat omgevingsfactoren ook heel belangrijk zijn bij de behandeling van de ziekte. Mensen met Alzheimer krijgen vaak te maken met symptomen als angst, agressie, onrust en lusteloosheid. Patiënten hebben minder last van deze symptomen als ze omringd worden door beter opgeleide verzorgers en regelmatige bezoekjes brengen aan musea of de kust dan wanneer ze medicatie nemen."

Sociaal leven
"Daarom is het belangrijk dat verzorgingscentra culturele en kunstprogramma's organiseren zodat ook mensen met Alzheimer een sociaal leven krijgen. Deze patiënten moeten behandeld worden als echte mensen. Mensen met de ziekte krijgen een stigma. Het is tijd dat we voorbij hun beperkingen kijken en begrijpen dat degenen met Alzheimer nog steeds echte mensen zijn", aldus Zeisel.

Curry
Verder blijkt uit onderzoek dat volkeren die twee of drie keer per week een maaltijd op basis van curry eten een veel lager risico op dementie hebben. Daarom onderzocht professor Murali Doraiswamy de verschillende ingrediënten van deze kruidenmengeling. Zo ontdekte hij dat curcumine, een bestanddeel van het kruid kurkuma, tegen Alzheimer beschermt. Het voorkomt namelijk de verspreiding van schadelijke stoffen in de hersenen die mentale problemen en geheugenverlies veroorzaken. Daarnaast blijkt dat deze stof ook beschermt tegen kanker en artritis. Britse experts zeggen wel dat je heel grote hoeveelheden van curry moet eten om voor je het effect op je hersenen merkt. Daarom moet verder onderzoek aantonen of het mogelijk is een pil op basis van curcumine te ontwikkelen die Alzheimer kan voorkomen. (br.hln)




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!