Overweg13
Trein en bus, wandelen en weer, en van die hobby's meer
26-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 april 2011 (Linkebeek - Sint-Pieters-Leeuw GR 512)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Af en toe eens een zwakker stuk in een GR, het lijkt zeker in een min of meer verstedelijkt gebied als Vlaanderen en de Vlaamse rand haast onvermijdelijk. Wij moeten ons vandaag door een tracé worstelen, waar de bewoning af en toe toch wel erg opdringerig is. Gelukkig zijn er bij het begin nog weidse Brabantse akkers, is er het erg mooie Kleetbos en ook de weg die achter het Domein Dwersbos door loopt, mag er zijn. Voeg daar nog wat mooie paadjes aan toe in de buurt van het Kasteel van Beersel en je zou zo het eerste gezicht zeggen dat het alles bij elkaar toch nog goed meevalt. Maar lange stukken door protserige en andere wijken hypothekeren de succesbeleving; zelfs het deel langs het Kanaal lijdt zwaar onder de onmiddellijke aanwezigheid van de (afbraak)industrie. Dat de ontwerpers van het pad er toch nog in geslaagd zijn om de helft van de 12.680 km over trage wegen te laten lopen (TWQ is net 50 %) is dan ook meer dan verdienstelijk.

De verplaatsing:

Buizingen - Linkebeek [155] 12:56 13:26 +3 (ab3947)

Sint-Pieters-Leeuw - Halle [170] 17:35 18:03 +16 (ab5183)

Halle - Buizingen [155] 18:40 18:57 stipt (ab3963)

De commentaar:

Het is een zeldzame luxe voor ons, een vertrekhalte op enkele honderden meters van onze voordeur. We maken dan ook gebruik van onze huislijn, de 155, die waarschijnlijk over een week zijn normale reisweg langs de Alsembergsesteenweg zal kunnen hernemen. Dat is relatief, want de halte Winderickxplein is alweer verplaatst, om andere werken mogelijk te maken. Maar de impact van deze omlegging zal vast minder groot zijn dan die van de vorige. Het valt op dat de bus ook voorbij Alsemberg meer en meer klanten lijkt aan te trekken.

Voor de terugrit kunnen we gebruik maken van de kwartierdienst op lijn 170, op dit uur nog aangevuld met enkele ritten van lijn 171 die tot Halle rijden. Van Brukom tot Halle zit het verkeer op de Bergensesteenweg goed vast. Gelukkig zijn er 2 busbanen waarover het voor ons net iets vlotter gaat. We komen met 16 minuten vertraging aan het Halse station, althans dat vermoed ik, want het kan even goed 31 minuten zijn geweest.

De lijn 155 zal ons ten slotte naar ons vertrekpunt terugbrengen, na een wat geschiedenisloze, maar erg relaxte dag. En dat mag ook wel eens…


Voor foto's: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/linkebeek%20-%20sint-pieters-leeuw%20GR%20512/








26-04-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (5)
21-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 april 2011 (Lommel - Hechtel GR564)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De topogids van GR 564 (Kempen - Condroz) dateert al van 1993. Het wordt tegenwoordig door de GR-paden tegen een extra lage gunstprijs verkocht. Het boekje ziet er dan ook gedateerd uit, met zijn zwart-wit foto's en zijn antieke kaarten. Erger is dat ook de GR zelf wat opfrissing zou kunnen gebruiken. We vertrekken thuis met de wetenschap dat de doortocht van het Pijnven grondig gewijzigd (en verlengd) is - daar dient de website van de GR o.a. voor. Maar we worden nog geconfronteerd met minstens één andere belangrijke wijziging (in de buurt van Locht). Tot overmaat van ramp loopt het soms ook fout met de bewegwijzering: daar zorgen o.m. grondige boomkappingen voor (bij het naderen van de Kiefhoek) en in dit landje kunnen wegjes nog altijd verdwijnen onder hangars (bij het naderen van de N73 in Hechtel). Tot daar de negatieve kanten van de wandeling, die zo'n 22.5 km lang is, en een TWQ haalt van 58 %.

Toch is het nog altijd een aangename GR, die alleen eens een grondige vernieuwing en een nieuwe topogids nodig heeft. Zeker wie houdt van tochten door kurkdroge naaldbossen over wegjes in alle maten en formaten, komt nog best aan zijn trekken. De laatste 5 km zijn dan weer niet echt interessant meer, maar dat is Vlaanderen. Het zal nog een jarenlange inspanning vergen om door de heropening van verdwenen wegen en wegjes opnieuw tot een acceptabel net van mooie wandelwegen te komen. Nu moet je al te vaak door gebieden die al hun charme verloren hebben.

 

De verbinding:

Halle - Brussel-Zuid 3758 8:58 9:16 +3 (636)

Brussel-Zuid - Antwerpen-Berchem 4508 9:28 10:08 stipt (2733 - 61008 FCL)

Antwerpen-Berchem - Lommel 3210 10:19 11:17 +3 (4185)

 

Hechtel - Hasselt [18a] 17:51 18:28 (ab4422-35, Van Hool New A360H, Melotte & Cie)

Hasselt - Brussel-Noord 2240 18:31 19:43 stipt (430)

Brussel-Noord - Halle 3741 19:53 20:14 stipt (2734 - 61047 FSR)

 

De commentaar:

 

Het voordeel van stappen in Vlaanderen is dat je niet voortdurend rekening moet houden met alternatieven, voor als het verkeerd loopt. Niet dat treinen en bussen hier stipter rijden (vooral bussen rijden zich hier veel regelmatiger vast dan in Wallonië), maar het is meestal gewoon een kwestie van alles een uurtje te verschuiven. Meestal lukt dat niet, door de graatmagere busdiensten van de TEC.

De aangewezen verbinding van Halle naar Lommel loopt via Lier, maar het kan ook via Antwerpen-Berchem zonder tijdverlies. En dat wordt het dus.

Van Halle Naar Brussel-Zuid gaat het met de CR naar Leuven die met enkele minuten vertraging rijdt. Het is de laatste CR van de ochtendspits met 2 stellen, en dat is geen overbodige luxe, want deze trein is goed beklant. Vooral Ruisbroek lijkt als halte in de lift te zitten. Wij krijgen geen controle; laat ons mild zijn: de TBG zal het zo druk gehad hebben met het aanmaken van biljetten dat hij zelfs niet vooraan in de trein geraakt is.

De IC naar Essen heeft niet te veel vertraging en dus kiezen we maar voor die reisweg. Voorbij Mechelen komt de TBG langs. In totaal worden drie reizigers naar tweede gestuurd. Ik vind de opmerking van de TBG tekenend voor wat eerste klasse bij de NMBS geworden is: "This is first class. It's written on the door." Blijkbaar is dat het enige verschil met tweede geworden. Zonder dat ze zich daar echt bewust van is, legt ze de vinger op de wonde. Tussen Mechelen en Berchem gaan de laatste 3 minuten vertraging er aan: we stoppen stipt in Berchem.

Voor het laatste schuifje zijn we aangewezen op motorwagens van reeks 41. Niet bepaald onze keuze, maar kom… De IR bestaat uit 2 motorwagens, waarvan de eerste de onze wordt, omdat die doorrijdt naar Neerpelt, en dus ook Lommel. Tussen Berchem en Lier ontspint zich een gesprek met 2 TBG's over wandelen. In dat gesprek valt ook de naam van een collega, die waarschijnlijk binnen de kortste keren op de hoogte zal zijn van het gesprek. Hallo, D.! We krijgen nog een waarschuwing mee over het hete weer in Limburg…

In Lier is het wachten op de IR uit Brussel, die dus ook de onze had kunnen zijn. Zo tekenen we 5 minuten vertraging op in Lier, en zelfs 8 in Herentals. Maar de ontkoppeling in Mol verloopt vlot, en uiteindelijk komen we in Lommel aan met 3 minuten vertraging.

 

Voor de terugrit uit Hechtel hebben we de keuze tussen een bus van lijn 18a en één van lijn 180. Die laatste is een snelbus, die inderdaad één volle minuut sneller is tussen Hechtel en Hasselt. Maar we hebben goed doorgestapt en slagen er nog makkelijk in om een bus van lijn 18a te nemen om 17:51. (In onze oorspronkelijke planning hadden we op 18:17 gerekend.) Toen we deze GR de eerste keer liepen, blonken de halteborden nog uit door hun nietszeggendheid. We kregen toen een opmerking van de chauffeur omdat we eigenlijk aan de verkeerde halte stonden te wachten. Maar dat blijkt nu de enige juiste te zijn. We vertrekken met 4 minuten vertraging, maar de bus komt stipt aan in Hasselt: veel volk heeft hij niet meer geladen onderweg.

Zo kunnen we nog makkelijk de IC naar Gent nemen, die trouwens met wat vertraging rijdt - als gevolg van de voorgaande rit. Met 5 minuten blijft de vertraging nog net binnen de norm. In Sint-Truiden is er nog altijd geen minuutje af, ook al omdat 4 fietsen en berijders mee moeten. Maar van Landen tot Leuven is er tijd zat, ondanks een vertragingszone bij km 50.6, en vanaf Leuven rijden we op tijd, en zelfs te vroeg. In Landen zien we nog IC 516 naar Eupen passeren: volgens Railtime is de vertraging van meer dan 20 minuten te wijten aan het drukke treinverkeer… Dat zal wel de reden zijn waarom men hem over de veel tragere lijn 36 gestuurd heeft. Hoe vaak zijn die meldingen eigenlijk fout? Nu, ik kan dat ook wel wat begrijpen, want soms is er inderdaad geen eenduidige oorzaak op te geven. Maar in dit geval ligt dat waarschijnlijk toch wel anders.

In Brussel-Noord kan ik me nog even storen aan het gedrag van een bende Walibisten die met IC 2439 mee gekomen zijn. Deuren gaan open en dicht, open en dicht, open en dicht. Moderne opvoeders spreken in dit geval waarschijnlijk van uitgelatenheid. Uitgelaten, ja, zoals honden…

De IR naar Quévy bestaat uit een lang stel M6. Plaats genoeg, dus. Hij: "Dat is hier eerste klasse." - Zij: "We gaan toch hier zitten." The same old story, altijd opnieuw… Maar ook deze trein zal stipt rijden, en dat is altijd meegenomen. Van de voorspelde hitte hebben we niet echt veel last gehad. Daar zijn de dagen nog net iets te kort voor…

 

Foto's van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/lommel%20-%20hechtel%20GR564/

21-04-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
18-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 april 2011 (Franière - Vedrin GR 412)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het gebeurt niet zo vaak dat we na het stappen van een GR min of meer ontgoocheld thuis komen, zeker niet in het Waalse landsgedeelte, maar vandaag is dat toch wel in enige mate het geval. Eerst en vooral is het oorspronkelijke parcours over zo een 5 kilometer grondig gewijzigd. De reden is niet zo meteen duidelijk, maar misschien heeft men het verstandig geacht te kiezen voor een tracé langs de lelijke, maar niet zo gevaarlijke N93 boven een stuk wandelen langs de iets mooiere, maar veel gevaarlijkere N904. Kiezen tussen de pest en de cholera, kom. Ten tweede wordt over deze wijziging met geen woord gerept op de website van de SGR, en toch is dit geen recente omlegging: dat merk je aan de toestand van de bewegwijzering. En ten derde is de bewegwijzering zelf, zeker rond het Fort van Émines dringend aan vernieuwing toe: je loopt er een tijdje vertrouwend op beschrijving en kaart uit de topogids, en dat gebeurt zelden bij een GR.

 

GR412 is de Sentier des Terrils, en die komen we vandaag maar mondjesmaat tegen. In de plaats daarvan krijgen we toch wel mooie stroken bos, en we passeren langs enkele prachtige kasteelhoeven. Lang geleden stapten we hier trouwens ook al langs een grote lusvormige wandeling Châteaux du nord namurois, die kaderde in een reeks uitgezette, bewegwijzerde wandelingen van de toeristische dienst van de provincie Namur. Ik heb er een tijdje geleden nog eens naar geïnformeerd, maar men heeft de bewegwijzering opgegeven, en de boekjes - uit het pre-pc-tijdperk - zijn niet langer te verkrijgen. Spijtig, want deze wandelingen volgden vaak mooie wegen, al moet gezegd dat ze nogal eens samenvielen met de GR's. Vandaag is het omgekeerde het geval: de GR loopt lang over het oudere pad van de Noord-Naamse kastelen.

Hoogtepunt is vandaag de tocht door het domein van de kasteelhoeve van La Falize. Je moet er wel een minderwaardige strook bij nemen: blijkbaar bestaat er geen goede aanloop, maar in het domein zelf is het volop genieten van aangename wegen, van de Houyoux en vooral van de schitterende kasteelhoeve. Het gebeurt zelden dat je zo een prachtstuk zo dicht kunt naderen.

Onze tocht van Franière naar Vedrin is iets meer dan 18 km lang; de TWQ bedraagt 44 %, en gezien het tegenvallende deel halfweg, valt dit nog best mee!

 

De verplaatsing:

Halle - Mons 3730 9:17 9:51 stipt (2715 - 61044 FSR)

Mons - Franière 3831 10:00 11:02 stipt (839)

 

Vedrin - Namur 17:08 17:19 stipt (ab 5581-45, Mercedes Citaro LE, van Autobus Latour)

Namur - Brussel-Noord 2438 17:51 18:49 +1 (328)

Brussel-Noord - Halle 3740 18:53 19:14 +11 (534)

 

De commentaar:

 

Eerst dit: toen we nog allebei een halveprijskaart hadden, zou deze reis ons € 13 minder hebben gekost. Toegegeven, ik hou dan geen rekening met de kosten van de kaart - dat is de houding van de automobilist, die ook alleen maar zijn brandstof rekent; maar we wisten sowieso dat we die kosten er elk jaar opnieuw uit haalden. En ook nog toegegeven: in tweede klasse zou het verschil maar € 8.60 bedragen.

Maar het lijkt me toch te gek dat we voor onze vorige uitstap (heen Liège, terug Libramont - ik had mijn Railpass toen veiligheidshalve zelfs tot Vielsalm ingevuld) niet meer betaalden dan voor ons reisje van vandaag.

En het lijkt me even gek dat wij als zeer regelmatige reizigers voor deze afstanden geen enkel voordeel meer hebben t.o.v. occasionele treinklanten.

 

En dan de reis zelf: doordat de IR Tournai - Jambes wegens de eeuwigdurende werken op lijn 130 tussen Namur en Tamines als omnibus rijdt, hebben wij een tamelijk eenvoudige reis voor de boeg. (Elk nadeel heb zijn voordeel…) We kiezen voor een overstap in Mons; Charleroi-Sud had ook gekund, maar dat kostte ons een extra overstap in Brussel-Zuid.  

De IR naar Quévy rijdt stipt. De TBG horen we alleen even bij het binnenrijden van Jurbise (in beide landstalen, ten behoeve van de Vlamingen die naar Pairi Daiza trekken) en net voor Mons, om aan te kondigen dat je maar best niet achteraan in de trein moet zitten als je naar Frameries en vooral Genly moet. In dat laatste geval is er voor de laatste vijf rijtuigen geen plaats aan het perron, inclusief het eersteklasrijtuig. Hoe dat dan moet als je toevallig daar zit, is niet zo evident.

 

Ook de IR naar Jambes is stipt. Veel valt er over deze reis niet te vertellen. Sinds ik hier de laatste keer geweest ben, is de referentiesnelheid tussen Tamines en Charleroi verhoogd van 100 naar 120. Al die werken leveren dan toch iets op, al is de tijdswinst voor de treinen te verwaarlozen. Alweer een lijn met 2 referentiesnelheden. (Taalkundige vraag: is het dan nog een referentiesnelheid?) Lang geleden voerde men de referentiesnelheid in voor de volledige lijn, en werd voor de rest met permanente vertragingszones gewerkt. Concreet in dit geval: groen-gele borden met een 10 erop tussen Namur en Tamines. Hier heeft men de groene borden met witte cijfers met de 10 gewoon laten staan.

In Tamines ligt een kraaknieuwe spoorlijn naar het zuiden. Ik zie te laat of het om een grondig vernieuwde lijn 150 gaat, dan wel om een compleet nieuwe verbinding. Verrassend dat ik daar ondanks de moderne communicatiemedia nog niets over gelezen heb.

 

De terugreis is al even eenvoudig. Het stadsnet van Namur strekt zich ver uit, tot de omliggende dorpen. Dat hebben we vandaag al gemerkt aan het eindpunt van lijn 9, dat midden de gele koolzaadvelden ligt, maar ook Vedrin is niet meteen veel meer dan een stevig dorp. Toch heeft lijn 24 hier een halfuurbediening, en wat prettig is om merken: daar komt ook volk op af. Ik verwachtte dat de bus voor het station (perron E) zou eindigen, maar we rijden het busstation binnen. De bus vertrekt namelijk meteen opnieuw op lijn 142a. Superefficiënt, dat wel.

IC 2438 lijkt ook op tijd te zullen rijden. Het treingedeelte uit Dinant rijdt dan wel met 2 minuten vertraging binnen, de koppeling met het deel uit Liers verloopt vlot, en we vertrekken op tijd. Opvallend hoe je hier de onervaren van de ervaren reizigers kunt scheiden: de eerste bestormen meteen het deel uit Dinant, dat al wat beter gevuld aankomt, en dus nog beter gevuld wordt, de laatste wachten rustig op de aankomst van het minder drukke tweede deel. Wij zitten helemaal achteraan.

Om het leed van de brand in Etterbeek (door de Walen onveranderlijk als Eterbeek uitgesproken) wat te lenigen, stopt deze trein ook in dat station. Wat het onmiddellijke voordeel daarvan is, is me niet duidelijk. Opvallend: de aankondigers op het perron geven het niet-aangepaste vertrekuur op in Brussel-Luxemburg (38 i.p.v. 39) en Brussel-Schuman (41 i.p.v. 42).

In Brussel-Noord staat een vijftal treinen met een vrij grote vertraging aangekondigd. We komen net te laat om nog mee te rijden met een CR naar Braine-le-Comte met een dik kwartier; ook een IC naar Gent en één naar Charleroi staan nog met vertragingen van meer dan 10 minuten geafficheerd. Voor de IR naar Quévy houdt men het voorlopig bij 5 minuten. Maar ik vermoed dat deze trein gehinderd is door zowat alle andere treinen in vertraging (en dat ook verderop nog zal worden) en het gaat niet echt vlot: Brussel-Noord +7, Brussel-Centraal +9, Brussel-Zuid +9 (ondanks 4 minuten stilstand) en uiteindelijk +11 in Halle. Die vertraging zal trouwens nog verder oplopen, omdat men die CR naar Braine-le-Comte koppig voor de IR laat rijden.

 

Het is nog opvallend warm; het weer spoedt zich met rasse schreden de zomer in. Al zullen we dit vroeg of laat wel weer moeten compenseren. Maar de volksmond wil: "Wat we gehad hebben, hebben we gehad." En wij hebben het dus vandaag gehad: al bij al probleemloze treinverbindingen en een bijwijlen bijzonder aangename tocht langs een zeer wisselvallige GR.

 

Foto's van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/franiere%20-%20vedrin/

18-04-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
15-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 april 2011 (Montleban)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De gemeente Gouvy heeft in samenwerking met het NGI een wandelkaart uitgegeven met niet minder dan 36 uitgestippelde parcours erop. Gouvy is nu eenmaal een van die uitgestrekte Waalse gemeenten, met talrijke deelgemeenten en gehuchten, en voor elk daarvan wat wandelingen heeft uitgezet, zit je al snel aan enkele tientallen. Wij stappen vandaag wandeling 22 (Rouge Fagne - groene ruit) die ons uit Montleban weg leidt, het bos in; pas op het einde zullen we daar opnieuw uit komen. De wandeling is iets meer dan 9 km lang, met een TWQ van 76 %. Dat betekent dat je alleen over onverharde boswegen loopt, behalve bij het begin en op het einde. Maar dat kan de pret niet bederven. En ook een compleet verkeerd geplaatst bord (van een pad dat enkele kilometer daarvandaan loopt) kan ons niet op een dwaalspoor brengen. Voor de rest is de bewegwijzering trouwens compleet en onberispelijk.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 1555 6:23 6:32 +2 (703)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 505 6:57 8:00 +2 (1357 - 11835)

Liège-Guillemins - Manhay [1011] 8:30 9:17 +2 (ab6081-27)

Manhay - Salmchâteau [14] 9:36 10:12 stipt (ab4564)

Salmchâteau - Montleban [89] 10:20 10:50 +1 (ab4553)

 

Montleban - Bastogne [89] 14:50 15:17 +1 (ab4553)

Bastogne - Libramont [163b] 15:22 16:00 +4 (ab5561-51)

Libramont - Brussel-Noord 2138 16:14 18:18 stipt (519)

Brussel-Noord - Halle 3140 18:20 18:41 stipt (393)

 

De commentaar:

 

Wie Gouvy leest, denkt natuurlijk meteen: ha, een makkelijke verbinding vandaag, maar dat geldt eigenlijk alleen voor Gouvy zelf. Het wordt zelfs een hele klus om in Montleban te geraken. De planners hebben me deze keer wel goed op weg gezet, door de verbinding met 3 bussen en een niet zo evidente overstap in Salmchâteau te suggereren.

Dat we weinig risico nemen om in Liège-Guillemins te geraken is wel duidelijk. De aangewezen trein is de doorgetrokken P7002, die ook als IC 457 door het leven gaat, maar dat garandeert ons maar 11 minuten overstaptijd in de Luikse spoorwegtempel. Ik heb de rit van deze trein in de voorbije weken met het oog hierop wat gevolgd, en af en toe loopt het toch wel eens verkeerd. Dus kiezen we een vroegere trein.

 

CR1555 is ondanks de vertraging van de grote voorafgaande IR naar Antwerpen nog best doenbaar: de klassieke stellen kunnen de extra reizigers uit Edingen en Halle moeiteloos aan, en de rit zelf verloopt ook vlot.

De spits moet nog echt beginnen, en het ziet ernaaruit dat we moeiteloos in Liège zullen geraken. Spijtig dat ons rijtuig bij hoge snelheid te fel davert om nog prettig te zijn.

Zonder veel heimwee naar de tijd dat lijn 1011 nog voor het oude station probeerde te vertrekken, tussen fout geparkeerde auto's, aan- en afrijdende kiss-and-riders, en gehaaste voetgangers door, posteren we ons nu op een bank langs het nieuwe busstation. Het is nog altijd wat onoverzichtelijk, maar als je rustig de tijd neemt, wordt een en ander duidelijk. Elektronische aankondigingen moeten hier nog worden uitgevonden en het is zoeken naar een overzichtsplan.

Gewoontegetrouw komt de bus met wat vertraging aanrijden. Het is een luxueuze bus van het cartype; enkele reizigers wordt erop gewezen dat ze hun grote zakken ook in de laadruimte onderaan kwijt kunnen, zeg maar moeten, maar onze rugzak ontsnapt deze keer aan de afzondering. Met vier minuten vertraging beginnen we aan een busrijke dag, die ons met 5 bussen 160 km verder zal brengen. De bus naar Athus rijdt nu vanaf Chênée de autoweg op; dat is sneu voor inwoners van Aywaille, die zo hun rechtstreekse verbinding met Houffalize en Bastogne (en wie weet Arlon) door de neus geboord zien, maar het gaat wat sneller dan langs de oude weg. Er is niet echt veel verkeer, en we komen in Manhay aan (vlak bij het oude NMVB-station) met 2 minuten vertraging.

Eén keer per voormiddag is er een redelijke aansluiting met de bus van lijn 14 - keuze is er dus niet, maar vandaag past deze bus perfect in onze plannen, op voorwaarde dat hij op tijd rijdt. De chauffeur houdt er blijkbaar van om voor enige spanning te zorgen, want zonder aanwijsbare reden zal hij met 5 minuten vertraging vertrekken. Weet hij veel dat er reizigers meerijden die rekenen op een aansluiting van 8 minuten ergens tegen het einde van zijn rit aan, in Salmchâteau. Erg beklant is deze lijn niet, al dagen vanaf Hébronval toch wat reizigers op. Ongelooflijk eigenlijk, als je ziet hoe mager de dienstregeling van deze lijn is. Nog ongelooflijker: het gaat hier om jonge abonnees, waarvoor de TEC-Luxembourg deze lijn wel in stand móet houden. Zoals verwacht smelt de vertraging geleidelijk weg, en we komen zelfs precies op tijd in Salmchâteau aan, waar we de straat moeten oversteken om de Bus Express Vielsalm - Bastogne te nemen.

Voor wie zich bij het woordje express niet te veel kan voorstellen: blijkbaar betekent dat een buslijn die een dergelijke krappe dienstregeling krijgt toegemeten dat de chauffeur voortdurend tegen krankzinnige snelheid door de bochtige hoofdwegen van deze regio moet rijden, en er dan nog nauwelijks in slaagt op tijd te blijven. Toegegeven, de man heeft vermoedelijk geen enkele verkeersovertreding begaan, maar dat heeft eerder te maken met de Waalse nonchalance om 90 km/u toe te laten waar men in Vlaanderen nog nauwelijks 50 zou mogen rijden.

Lijn 89 is een relatief jonge lijn: ze verbindt Vielsalm (en Gouvy) met Bastogne, alleen op weekdagen, en maar 4 keer per dag. Ieder normaal denkend mens zou dan verwachten dat deze lijn in Vielsalm of Gouvy goede aansluitingen biedt met lijn 42 Liège - Luxemburg, maar dat is buiten de TEC gerekend. Dat zou de klus vandaag voor ons (en voor potentiële vaste klanten, die nu niet komen) alleszins een stuk gemakkelijker gemaakt hebben. Maar: in Vielsalm vertrekt de bus voor de aankomst van de IR, en bedient niet eens het station (wel de een boogscheut verder gelegen halte Route de la Gare) en in Gouvy is de aansluiting van 3 minuten compleet onbetrouwbaar. Je vraagt je dan ook af waarom de bus zo nodig dat ommetje langs het station moet maken… Misschien kiest men voor een goede aansluiting richting Libramont in Bastogne met de treinbus van lijn 163b, maar dan kun je je afvragen waarom men de bus niet nog wat vroeger uit Vielsalm laat vertrekken, zodat de aansluiting gemakkelijker gehaald kan worden.

 

Voor de terugkeer maken we de lus rond: we nemen de 89 nu richting Bastogne. Dezelfde chauffeur, dezelfde bus, dezelfde rijstijl: blijkbaar de enige garantie om de aansluiting van 5 minuten aan het vroegere Bastogne-Nord te halen. De halte aan het busstationnetje aan deze kant van Bastogne heet nu Pépinière. We kiezen voor een overstap hier i.p.v. aan de halte Bastogne-Sud omdat lijn 89 door de stad en lijn 163b achterom gaat en we willen het risico niet lopen net voor de meet in het stadsverkeer vast te raken.

Voor de eerste keer vandaag wil de chauffeur weten waar we ontwaard hebben. De reglementering voor overstappen bij de TEC is stukken strenger dan bij De Lijn, maar controle is er nauwelijks. Weet de man dat ik net zo goed mijn Railpass had kunnen invullen voor Bastogne-Nord - Halle? Aan de halte Bastogne-Sud stapt trouwens een jongeman in met een ingevulde GoPass. Ik meen te horen dat er discussie ontstaat over het bestemmingsstation. Vermoedelijk heeft de klant Libramont ingevuld, en eigenaardig genoeg mag dit niet meer: de NMBS-biljetten zijn alleen geldig voor verder dan Libramont…

De bus wordt omgeleid wegens werken, en zo komen we uiteindelijk met 4 minuten vertraging in Libramont aan. Maar onze aansluiting wordt probleemloos gerealiseerd.

 

IC 2138 bestaat al vele jaren uit 2 ms 96. Vanaf Marloie is het dan ook flirten met de grens van de complete bezetting. Een trio (moeder en tieners) komt in eerste zitten - voor één keer mogelijk omdat ze niet beter weten, want het lijkt om overgewaaide Oost-Europeanen te gaan. De TBG wijst hen erop, maar er komt geen reactie - niet iedereen begrijpt Frans. Dat ze verder ongemoeid gelaten worden, lijkt me er wel wat over. Tot Brussel zullen nog wel enkele andere tweedeklasreizigers hun kans in eerste wagen, met succes. De TBG verdwijnt spoorloos vanaf Namur.

We zitten in ms 519, dat zwaar toegetakeld is door sponsors van de verfindustrie. De werken tussen Libramont en Hatrival duren nog altijd voort, in Mirwart zal weldra het pittoreske overwegje naar nergens verdwijnen - de brug staat er al - de vertragingszone tussen Assesse en Courrière is blijkbaar een voor de koeien verworven recht, en tussen Ottignies en Brussel is het GEN in volle ontplooiing. Toch blijven we op tijd rijden.

Meer, in Brussel-Noord halen we zelfs onverhoopt de aansluiting met de IR naar Kortrijk/Geraardsbergen, die met enkele minuutjes vertraging rijdt. Ter compensatie van vanmorgen zal deze IR trouwens de reizigers van de CR naar Geraardsbergen overnemen, die nu ook met aanzienlijke vertraging rijdt. De 3 breaks vangen dat extraatje moeiteloos op, en nu er geen verdomde CR voor zijn voeten rijdt, haalt deze IR zelfs 3 minuten vertraging in, zodat we zelfs nog iets te vroeg in Halle aankomen.

 

Het zal wel een van onze moeilijkste verbindingen worden dit jaar. Dat een verbinding moeilijk is, is op zich niet zo erg, maar dat er zo weinig alternatieven zijn als het mis loopt, maakt het toch wel een ietsje spannender. Dat we zelfs nog tien minuten vroeger thuis komen, is aardig meegenomen… Met onze longen vol frisse boslucht (of is het buslucht?) bestormen we de trappen van het Halse station.

 

 

Foto's van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/montleban/

15-04-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
08-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 april 2011 (Libin)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

We hebben hier al vaker betoogd dat stappen met een oude wandelkaart, zeker in de Ardennen, helemaal geen probleem hoeft te zijn. Maar vandaag worden we toch enigszins ontgoocheld. Op kaart 4 van een mapje "Bewegwijzerde wandelingen in de Boven-Lesse" hebben we gekozen voor L1 "Promenade du Val de Poix". Dat van de oorspronkelijke bewegwijzering (een everzwijn) niets meer te vinden is, is op zich geen probleem - de kaart is duidelijk - maar dat de ontwerpers destijds kozen voor een terugkeer langs de N808 is dat wel. Nu ja, alles is relatief: deze N808 is 4 keer zo breed als het straatje waarin wij wonen, nauwelijks drukker, en belangrijk: je hoeft er niet telkens opzij voor passerend weggeweld.

Zelden hebben we een wandeling gevolgd die zo duidelijk in 2 delen uiteenvalt. In het eerste deel volgen we de oude trambedding van het trammetje dat Poix met Paliseul (en verder met Bouillon en Pussemange) verbond, en dat, getuige borden onderweg, een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de streek. Het is één lange klim, uit de vallei van de Lhomme, langs wat nu een prachtige bosweg is geworden. Het TWQ van 48 % mag volledig op naam van de oude "route" geschreven worden. Het tweede deel is de wat inspiratieloze afdaling terug naar Poix langs de N808.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 7574 7:52 8:01 +12 (2138 - 53502)

Brussel-Zuid - Jemelle 2108 8:33 10:20 +22 (1351 - 61023)

Jemelle - Poix-Saint-Hubert 5759 10:39 10:56 +10 (607)

 

Poix-Saint-Hubert - Jemelle 5786 15:01 15:17 +5 (177)

Jemelle - Brussel-Noord 2137 15:38 17:18 +2 (517)

Brussel-Noord - Halle 3938 17:32 17:51 +11 (2630 - 61005)

 

De commentaar:

 

Omdat het de laatste tijd wat beter lijkt te gaan met de vertragingen, hebben enkele creepy-crawlies in zorgvuldig gekozen Waalse seinhuizen besloten dat het tijd is voor een spontane staking. Wie denkt dat ik het allemaal wel wat kan relativeren, heeft het verkeerd voor. Voor dergelijke asociale acties - de term sociale acties zou bij wet verboden moeten worden - lijkt ontslag me verantwoord. Dat een handvol idioten de dag van tienduizenden pendelaars en dagjesmensen kan verknoeien, lijkt me compleet buiten proportie. Toppunt van cynisme ligt vandaag trouwens in Liège, waar men het nodig vindt een streep door de rekening te trekken van de klanten die al in de namiddag aan de Paasvakantie beginnen.

Op zo'n dag moet je dan ook een flinke portie geluk hebben, om zonder al te veel problemen ter bestemming te raken. En die hebben we gehad.

 

We willen eigenlijk IR 3907 nemen - achteraf zal blijken dat die afgeschaft is. Gelukkig zijn we op tijd voor P7574. Er lijkt niet eens zo veel vertraging te zijn, en we vertrekken dan ook met maar 4 minuten. Maar vlot verloopt de reis naar Brussel-Zuid niet. In Lot worden we opgehouden om een lang stel gemoderniseerde M5 te laten voorgaan. Vermoedelijk is dat de 7514; waarom die zo nodig voor de 7574 moest, die ten slotte ook nog over lijn 25 moet, is niet makkelijk te verklaren.  Een en ander betekent wel dat we in Brussel-Zuid al met 12 minuten vertraging aankomen. (En zoals je merkt tussen haakjes: volgens het spoorboekje wordt deze 7514 de 4208, afgeschaft sinds verleden maandag… Waar de winst in de NZV zit, wie zal het zeggen, want de 7514 rijdt nog altijd door naar Brussel-Noord. En nog gekker: die 4208 rijdt nog altijd tussen de Luchthaven en Leuven.) Enig lichtpunt tijdens de rit: plots weerklinkt de intro van Baba O'Reilly. Dat is pas een goede beltoon: vinnig, duidelijk, origineel… Ik zou er bijna mijn Teddy Bears' Picnic voor ruilen.

 

Vermits nog andere amokmakers in de vroege ochtend ook nog een deel van het station van Namur bezet hebben, is het afwachten met hoeveel vertraging onze IC 2108 zal vertrekken. Die bestaat immers uit 5 rijtuigen van een eerdere IC uit Luxemburg, die in Vorst met de helft ingekort wordt. Hij wordt aangekondigd met een vertraging van 5 à 10 minuten, wat dus, alles bij elkaar, nog meevalt. Beter alleszins, dan het lot dat de IR 3907 en de CR 6558 te beurt valt: die worden botweg afgeschaft, wegens een sociale actie (!) van een deel van het personeel (0.1%?). We vertrekken met 9 minuten vertraging, en als de vertraging in Brussel-Noord nog altijd niet meer dan 11 minuten bedraagt, lijkt alles wel snor te zitten voor onze aansluiting in Jemelle. In Brussel-Luxemburg is er zelfs al opnieuw een minuutje vertraging weggevlakt. Maar dan weerklinkt de onheilspellende boodschap dat de trein tot Ottignies alle tussenliggende stations zal bedienen. Dat moet verkeerd aflopen! In Ottignies zal onze vertraging opgelopen zijn tot 26 minuten, en dat gooit plots wel een schaduw over onze aansluiting. Met nog wat werven onderweg (Chastre, tussen Haversin en Aye) mag het dan ook een wonder heten dat de vertraging toch nog slinkt tot 20 minuten in Marloie. (In Ciney staat een stel M6 uitgeweken - ongetwijfeld een gesneuvelde P-trein. Ik vraag me af hoeveel masochisten tussen Namur en Brussel de trein blijven nemen - meer: hun aantal neemt nog altijd toe.) Ik informeer toch maar even bij de TBG - die van de hele weg geen enkele controle heeft gedaan - of de aansluiting in Jemelle zal wachten. Haar antwoord is een schoolvoorbeeld van wat in cursussen omgaan met klanten als voorbeeld van hoe het niet moet wordt gegeven. Dát weet ze helemaal niet, maar kom, ze neemt toch de moeite om bij een (actieve) onderstationschef te informeren, en ze stellen me gerust. (Eigenlijk geloof ik zelf niet zo sterk in al die cursussen, en ben ik tevreden met het resultaat: hoe onorthodox ook, ik weet wat ik moet weten.) We vertrekken uit Marloie met dubbel geel, achter de L-trein aan die we in Jemelle zullen moeten nemen. Vandaar 2 minuten extra vertraging. Net voor Jemelle krijgen we nog de mededeling dat de aansluitende L-trein op hetzelfde perron zal vertrekken. Ze is dus toch klantvriendelijker dan je op het eerste gezicht zou denken. Merci!

Blijkbaar vindt men het daarom in Jemelle niet nodig om wat dan ook om te roepen, maar vergissen is onmogelijk: op perron 4 staat ms 607 te wachten om ons naar Poix-Saint-Hubert te brengen. Veel andere reizigers vallen hier trouwens niet te bespeuren. In Grupont gaat het wegens werken nog even over een wijkspoor. Dat dikt de vertraging nog met 1 minuutje aan, tot de ronde 10. Maar eigenlijk moeten we waarschijnlijk ook nog tevreden zijn, dat het niet meer is dan dat…

 

We keren al halfweg de namiddag terug, o.a. om uit de klauwen van de beginnende vakantie-uittocht te blijven. In Poix is er tijd voor een terrasje en enkele foto's op het perron. De treinen rijden wonderbaarlijk stipt, behalve de onze dan, die 5 minuten vertraging heeft. (Dat terrasje vermijdt dat we in deze zaak, waar een vrij uitgebreide eetkaart gepresenteerd wordt, toch in de sigarettenrook moeten zitten. Bazin en klanten roken er duchtig op los, tegen de wet in. Ik ben benieuwd hoe men dat nakende rookverbod zal afdwingen. Mocht er een meldpunt komen, zal ik ongetwijfeld een nijvere gebruiker ervan worden.)

De IC 2137 zal tot Brussel zo goed als stipt rijden. De TBG doet frequent controle en kan na elke stop wel weer wat reizigers naar tweede sturen - een dame haalt haar beminnelijkste glimlach boven, maar de donderwolk die volgt (nee, niet van de TBG), spreekt boekdelen. Een andere heeft zelfs het lef om te vragen of ze echt moet verhuizen.

Tussen Assesse en Courrière blaast de airco nog een typische kadaverlucht binnen. Eerder op de week is hier een trein uit de sporen gelopen na een onzachte aanvaring met een kudde koeien, die volop van de prille lente aan het genieten waren. Van de onfortuinlijke viervoeters is geen spoor meer te bekennen, en hun gezellen en gezellinnen: ze grazen voort in de aanpalende wei.

In Brussel-Noord is duidelijk dat de vervolgactie in Liège niet zonder gevolgen is gebleven. O.m. de IC naar Oostende rijdt met meer dan een half uur vertraging (die uit Maastricht zelfs met meer dan een uur), en onze IR naar Binche, die nochtans vrij stipt gereden heeft tussen Ottignies en Brussel, wordt daar de dupe van: we worden immers na de IC naar Oostende gestuurd, en de aanvankelijke vertraging van 4 minuten in Brussel-Noord, groeit tot 7 (Centraal) en 10 (Zuid). Ik veronderstel dat we op een dag als vandaag blij moeten zijn dat we maar met 11 minuten vertraging in Halle aankomen.

In Brussel-Zuid lees ik op een affiche: "When I'm traveling, I get depressed, I'm happy when alone in a room and inventing". Een deprimerende tekst zoals deze, zeker?


Meer foto's: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen%202/libin/

 

08-04-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
29-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 maart 2011 (Lomprez)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Lomprez is een deelgemeente van Wellin, en daarmee zetten we vandaag onze eerste stappen van 2011 in de provincie Luxemburg. In samenwerking met het NGI publiceerde het Maison du Tourisme de la Haute-Lesse een erg duidelijke wandelkaart "Au Pays de Wellin". Van de Lesse merken we niet veel (tenzij van op de trein), maar het Famennelandschap tooit zich hier vandaag op zijn mooist: het is een heldere en toch wat heiige dag, met aangename lentetemperatuur. Dat de bomen nog maar schuchtere pogingen ondernemen om zich in het groen te steken, mag de pret niet bederven.

In Lomprez zijn twee wandelingen uitgezet: 2 (Coignimont) en 3 (Blanchau). De laatste brengt ons in de onmiddellijke buurt van Sohier, dat voorkomt op de lijst van de mooiste Waalse dorpen. Alhoewel de betonbaronnen in deze streek duchtig het grijze goedje hebben gestort, scoren beide wandelingen met een TWQ van 54 % niet echt slecht. Meer, we volgen enkele heropende veldwegen die niet meer op de recente kaart van het NGI voorkomen. Alleen jammer dat onverlaten een hekje, dat de doorgang door een weide mogelijk maakt, uit zijn hengsels hebben gelicht. Vandalisme, right in the middle of nowhere. Maar dat drukt de pret niet al te erg: we stappen door een prachtig, vaak erg open landschap, met vergezichten die elkaar in snel tempo opvolgen.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3105 7:19 7:30 stipt (411)

Brussel-Zuid - Namur 91 7:33 8:39 +4 (2006 - 61 85 1090 222)

Namur - Dinant 2508 9:17 9:46 +3 (345)

Dinant - Beauraing [25] 9:52 10:31 stipt (ab4576)

Beauraing - Lomprez [26] 10:37 11:04 stipt (ab4576)

 

Lomprez - Beauraing [26] 15:25 15:46 +2 (ab4576)

Beauraing - Dinant 8681 16:45 17:09 +1 (4165)

Dinant - Brussel-Noord 2538 17:14 18:48 +1 (426)

Brussel-Noord - Halle 3740 18:53 19:14 stipt (570)

 

De commentaar:

 

We hadden de heenreis enigszins anders gepland. Eigenlijk wilden we uit Brussel-Zuid de 2408 nemen, dat is de verlengde P-trein 7520. Het lange stel M4 speelde daarbij een verlokkende rol, maar anderzijds moesten we dan rekenen op een krappe aansluiting in Namur. Met de problemen in Etterbeek in het achterhoofd leek dat niet meteen een erg betrouwbare optie. En omdat we toch wat vroeger in Halle waren dan voorzien, namen we het zekere voor het onzekere. In plaats van de CR van 7:29 konden we nog net mee met de IR van 7:19.

De break zit ook in eerste klas voor 100 % vol. Nu het aantal eersteklasreizigers naar verluidt snel toeneemt, en de controle op het parasitaire gedrag van reizigers die zonder verpinken met hun tweedeklasbiljet in eerste komen zitten, uitblijft, hoeft dat ons niet te verbazen. We vertrekken in Halle met 1 minuut vertraging, maar komen nog te vroeg in Brussel-Zuid aan. Dat geeft ons meteen de kans om een vroegere trein naar Namur te nemen: het is de gedegradeerde 91 naar Chur, die zonder al te veel hinder de klippen van de NZV en Etterbeek neemt. We komen dan ook met maar 4 minuten vertraging in Namur aan. We zitten helemaal achteraan, in een Zwitsers rijtuig, daterend uit een tijd dat interieurs nog niet koud en kil hoefden te zijn. (Recente broodjeszaken in Halle tonen dezelfde tendens. Mij krijgen ze met geen stokken binnen in die kale plastic ruimten met onmogelijke stoeltjes, maar dat kan ik tenminste nog kiezen - met treinen ligt dat moeilijker.) De rit wordt alleen gestoord door 3 af en toe luidruchtige TBG's, correctie 2, want de dame van het gezelschap hoor je niet. Wij zitten gelukkig aan het andere uiterste van het rijtuig. Het is toch wel eigenaardig dat het niet tot de grijze massa van deze heren doordringt dat reizigers meer betalen om rustig te zitten…

De aansluiting in Namur wordt nu plots wel erg zeker. Wat nu nog kan gebeuren is dat de 2508 zo lang op de 2408 wacht dat de aansluiting met de bus in Dinant weer in het gedrang komt. Maar het ziet er in eerste instantie goed uit: we kunnen de evolutie op de schermen volgen. Toch: geleidelijk lijkt het mis te lopen: de aanvankelijke vertraging van 5 minuten groeit naar 6 en 9 en 10. In onze wachtende IC klinkt de mededeling dat we met 5 minuten vertraging zullen vertrekken om de aansluiting te verzekeren. Het is een geruststellende gedachte dat ook onze oorspronkelijke reisweg een succes geweest zou zijn, al begint het schoentje nu natuurlijk elders te knijpen. Zal de bus in Dinant wachten?

Uiteindelijk stappen zo veel reizigers over op de IC naar Dinant dat wachten zeker te verantwoorden was. En we vertrekken inderdaad met 5 minuten vertraging. De ervaring heeft me al geleerd dat de dienstregeling tussen Namur en Dinant tamelijk krap is, maar de rit verloopt vlot, en de TB knijpt er nog 2 minuutjes af. Van de brand die gisteravond het treinverkeer op deze lijn nog lam legde, is niets meer te merken.

In Dinant staat de bus van lijn 25 al klaar. Men was in Dinant blijkbaar erg gerust over de aansluiting, want Aribus legt geen wachttijd op. Ik verifieer nog even of we echt moeten overstappen in Beauraing, want het gebeurt wel vaker dat een bus en een chauffeur achtereenvolgens een aantal ritten over de rurale Ardense lijnen verzorgen. Dat is inderdaad het geval, maar toch zullen we er in Beauraing even uit moeten, want de bus rijdt een eindje leeg terug, en dan mogen reizigers niet mee. Een beetje gek, om daar een kleine tien minuten aan een compleet comfortloze halte te staan schilderen en dan opnieuw in te stappen in precies dezelfde bus… Opvallend is het grote aantal jongeren dat pal in de voormiddag nog naar Beauraing reist. Dat is nu eenmaal een bekend bedevaartsoord, maar ik kan me toch niet van de indruk ontdoen dat hier druk gespijbeld wordt.

Zowel lijn 25 als lijn 26 voert ons door prachtige landschappen. Voor ons is het de eerste kennismaking met deze lijnen (beter laat dan nooit) en ze hebben allebei toeristische allures. Ondanks de magere frequentie rijden trouwens ook nog meer reizigers mee dan we gewend zijn in de Ardennen.

 

De terugreis ziet er wat anders uit, want nu zullen we van Beauraing naar Dinant sporen.

Precies op tijd komt alweer dezelfde chauffeur met dezelfde bus ons oppikken in Lomprez. Als we in Beauraing aankomen, bruist het stadje want de scholen lopen leeg; dat is een nieuwe ervaring, want op vakantiedagen heerst hier vooral een doodse devotie.

Het is nu toch wel lang wachten op een zogenaamde P-trein naar Dinant. Dat zou de 8681 moeten zijn, maar we krijgen een knip van de 8682, en dat is de terugrit uit Dinant. Hopelijk moeten we ons nooit beroepen op de gegevens van een geknipt biljet, want die zijn wel vaker fout. Belangrijk voor ons is dat de trein ons tijdig in Dinant brengt. Daar staan 2 breaks te wachten die daar met de 2515 zijn aangekomen. Alleen de eerste rijdt terug als 2538.

In Namur lopen we 5 minuten vertraging op: het is wachten op het treindeel uit Liers. En dan kan de geleidelijke afbouw van de vertraging beginnen: +4 in Gembloux, +3 in Ottignies en stipt in Brussel-Luxemburg en Schuman. De TBG die al sinds Dinant mee is, is perfect tweetalig. Voor zover ik kan oordelen, is er geen hoorbaar accent in haar Frans, maar als ze in het Brusselse ook Nederlands begint te praten, is het duidelijk: ze is Nederlandstalige, en doet het in beide landstalen erg goed en aangenaam.

Ook nu halen we dus de krappe aansluiting van 5 minuten: de IR naar Quévy staat trouwens al aan het perron. Ms 570 is zwaar ontsierd door graffiti: nu de breaks wat met rust gelaten worden, zijn het blijkbaar de Deense neuzen die nacht na nacht de volle lading krijgen. We krijgen controle tussen Noord en Centraal: één keer om de vijf jaar of zo gebeurt dat dus toch. Een zwarte en een witte reiziger posteren zich na Brussel-Zuid met de gekende smoes - ze moeten maar zorgen dat er plaats is - in eerste. Nu kan met deze trein gerust nog een voetbalploeg of vijf moeiteloos mee; maar moeiteloos, dat lijkt net het wachtwoord te zijn van deze twee grijsrijders.

In Halle is men blijkbaar begonnen met het plaatsen van schermen op de voetgangersbrug naar de perrons. Dat is geen overbodige luxe, want zowat iedereen die met de auto komt, zakt langs die weg naar de perrons af. En nu maar hopen dat geel en niet rood de hoofdkleur wordt.

 

Foto's van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/lomprez/

29-03-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
22-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rookverbod cafés
Tijdens onze laatste drie wandelingen zijn we in de volgende cafés de lucht gaan opsnuiven: Den Os (Nukerke), De Oude Zwaan (Belsele) en De Drie Pistolen (Diepenbeek). Geen van deze cafés was rookvrij. Ik kan je verzekeren: als we de keuze gehad hadden, dan waren we daar buiten gebleven, maar het is nu eenmaal gemakkelijker om je boterhammetjes droog en warm op te eten, en zo veel cafés blijven er nu ook weer niet over.
Toen we van onze tocht in de Vlaamse Ardennen thuiskwamen hoorden we het goede nieuws meteen op de radio: vanaf 1 juli is het afgelopen met roken op café. Vreugdekreten weerklonken alom.
Helemaal onbegrijpelijk is de angst van cafébazen dat hun klanten weg blijven. In de voorbije 50 jaar is het roken verboden in bioscopen, op de werkplek, in de trein. In de bus is het zelfs altijd verboden geweest. Zijn de bioscopen gestopt? Zoeken mensen een andere job omdat ze zouden kunnen roken? Is het aantal treingebruikers gedaald? Waarom zou het aantal cafébezoekers dan plots wél zo drastisch terugvallen dat zaken gesloten moeten worden?
Laat de cafébazen maar wat inventief worden: er is zeker nog een markt voor cafés met propere tafels en stoelen, waar het bier in het correcte glas geschonken wordt, bij de juiste temperatuur (en dat is niet ijskoud). Voeg daar nog wat vriendelijkheid of jovialiteit aan toe, en de plaats van die ene roker aan de toog zal snel ingenomen worden door iemand die de gezelligheid van een fris ruikend café weet te appreciëren en die zich achteraf niet hoeft af te vragen hoe lang die stank nu weer in zijn kleren zal hangen.

Interessante voetnoot: http://www.editiepajot.com/regios/3/articles/17681

22-03-2011 om 21:47 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
21-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diepenbeek (Schoverikpad)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ik heb het hier al vaker geopperd: korte wandelingen kunnen verrassend goed zijn, precies omdat alle onnodige ballast in het parcours vermeden kan worden, en men zich kan beperken tot de essentie. We hebben vandaag ervaren dat de omgekeerde redenering ook klopt. We wilden nl. het Schoverikpad in Diepenbeek volgen, en dat is volgens de ontwerpers 30 km lang. (Zelf kom ik aan iets minder dan 29 km, maar het blijft een respectabele afstand.) En ja hoor, hier is het aantal kilometer over weinig interessante betonwegen en door snel groeiende wijken net te hoog om van een aantrekkelijke wandeling te kunnen spreken. Dat de TWQ desondanks nog 46 % bedraagt, is te danken aan de verkenningen van enkele prachtige wandelgebieden: de Maten, het Diepenbekerbos, de Dautewijers en het reservaat De Pomperik-Bosbeemden. Maar precies de poging om al die op zich zeer waardevolle wandelparadijzen met elkaar te verbinden, is wat hoog gegrepen. Spijtig genoeg komt wat uiterst mooi is, daardoor ook minder goed tot zijn recht.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3906 7:09 7:19 +3 (2611 - 61004 - 2626)

Brussel-Zuid - Diepenbeek 1506 7:36 9:04 +1 (2755 - 61043)

 

Diepenbeek - Hasselt 2939 18:09 18:16 +7 (392)

Hasselt - Brussel-Noord 2240 18:31 19:43 stipt (421)

Brussel-Noord - Halle 3741 19:53 20:14 +1 (2733 - 61028)

 

De commentaar:

 

Lijn 26 ligt vanochtend grondig overhoop, als gevolg van nog maar eens een koperdiefstal. Maar gelukkig lijkt dat weinig vat te hebben op de loop van de treinen van lijnen 94 en 96. Zelfs de IR naar Louvain-la-Neuve laat maar drie minuten vertraging optekenen. Hij bereikt Brussel-Zuid na een vlotte rit met nog altijd 3 minuten. Sinds de invoering van M6-rijtuigen voor deze 3906 is er voldoende plaats in deze trein. En toch: als twee Securailagenten in het eersteklasrijtuig verschijnen, verdwijnt een duo reizigers even snel naar het platform. Als schuldbekentenis kan dit tellen.

Ook de rit tussen Brussel-Zuid en Diepenbeek verloopt zonder veel geschiedenis. In Brussel-Noord bedraagt onze vertraging 3 minuten, en voor de rest verloopt alles zo goed als stipt.

 

De terugreis kondigt zich identiek en even eenvoudig aan, maar net als ik aan het verspringen van de seinen op tegenspoor denk dat de IC naar Knokke en Blankenberge precies op tijd rijdt, klinkt de onheilspellende mededeling dat door problemen bij de vorige rit de IC vandaag uitzonderlijk afgeschaft is. We worden, samen met een vijftal andere reizigers, verwezen naar de IR naar Antwerpen die in Hasselt op spoor 3 aansluiting zal geven voor Knokke en Blankenberge. Spijtig genoeg vernemen we even later van een meisje dat met pak en zak klaar staat, dat deze IR zelf negen minuten vertraging heeft. Dat klinkt even later ook uit de luidsprekers: van de aansluiting op spoor 3 is er nu geen sprake meer. (Oh ja, er was wel degelijk een trein op komst, toen ik het sein zag verspringen, maar dat was een 28 met een stevige goederentrein.)

Erg druk is het niet op de IR naar Antwerpen: uiteindelijk komen we 7 minuten later dan voorzien aan in Hasselt, waar we te horen krijgen dat een aansluiting naar Brussel en Gent vertrekt van spoor 1. Dat had ik zelf al uitgekiend: de IC bestaat uit 2 breaks, die ons na een rustige en stipte rit zelfs 3 minuten te vroeg in Brussel-Noord deponeren.

Wie denkt dat alles hier koek en ei is, komt eens te meer bedrogen uit. Zelfs nu staan hier nog 4 treinen aangekondigd met vertragingen in alle maten. We kunnen zelfs de IR naar Binche nog nemen, maar we kiezen toch voor de IR naar Quévy, die op tijd is. Verkeerd gegokt, want de IR naar Binche houdt zich aan zijn voorspelde 18 minuten - voor ons betekent het nauwelijks 3 extra minuten vertraging, bovenop het dikke halve uur dat we opgelopen hebben door het uitvallen van de IC.

Thuis zie ik dat er trouwens wat eigenaardig aan de hand is met die uitgevallen IC: volgens Railtime is die perfect op tijd in Hasselt aangekomen, en dan toch maar afgeschaft tussen Hasselt en Tongeren. De terugrit is dan logischerwijs afgeschaft tussen Tongeren en Hasselt, en is in Hasselt ook op tijd vertrokken. Toen we in Diepenbeek stonden te wachten, reden twee ms 96 in volle vaart richting Tongeren. Het is me een raadsel wat die daar deden.

 

Gelukkig duwt de NMBS ons nog regelmatig met de neus op de feiten: zelfs al lijkt het af en toe wat beter te gaan, het loopt nog altijd vaker mis dan gezond is. 's Avonds, in De Laatste Show, die ik altijd van ver volg, volgt nog maar eens een grapje over de NMBS. Ik blijf me er over verbazen, dat dat nog altijd wat pijn doet…

 

Meer foto's op http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/diepenbeek/

21-03-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
15-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 maart 2011 (Puivelde - Sint-Niklaas GR Reynaertland)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Alles lag al klaar voor een tocht in Lomprez (nabij Wellin), maar zoals op wel meer plaatsen op deze wereldkloot beslisten wat elektrische vonken er anders over. Het werd dus een deel van de GR Reynaertland. Het was alweer een hele tijd geleden dat we het vorige schuifje beëindigden in Puivelde. Vandaag zou het een tocht Puivelde - Sint-Niklaas worden, nog geen 11 km lang. Dat Sint-Niklaas zich goed leent om terug te keren met het openbaar vervoer, is niet vreemd aan die korte afstand.

Tussen Puivelde en Belsele volgen we een van de charmantste GR-trajecten in Vlaanderen, over een lang en schitterend snoer van voet- en veldwegen; voor en na Belsele probeert men nog even de schijn op te houden door ons over de vroegere bedding van lijn 56 (Sint-Niklaas - Dendermonde) te sturen: die is nu een verharde weg geworden die vooral de appetijt van fietsers kan aanscherpen, waar we als wandelaars toch wel enigszins de neus voor optrekken. In het laatste deel van de wandeling loopt het pas echt fout: we lopen té lang over een fietspad dat geprangd zit tussen een tamelijk drukke asfaltweg en de opgehoogde lijn 59. De TWQ bedraagt 34 %, geheel op rekening te schrijven van het eerste deel, waar de 100 % benaderd wordt. Onnodig te zeggen dat vanaf Belsele de 0 % benaderd wordt.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 3707 8:46 8:56 +7 (452)

Brussel-Zuid - Dendermonde 2307 9:21 9:53 stipt (417)

Dendermonde - Sint-Niklaas 5710 9:59 10:25 +5 (164)

Sint-Niklaas - Puivelde [27] 10:46 11:05 +1 (ab2223-22, een Van Hool New A360, van Diana Cars)

 

Sint-Niklaas - Berchem-Antwerepen 1814 15:19 15:35 +3 (481)

Berchem - Antwerpen - Halle 3138 15:41 16:41 +2 (371)

 

De commentaar:

 

Sint-Niklaas is vanuit Halle op niet minder dan 3 manieren te bereiken, zeggen de planners: via Gent, via Dendermonde, via Berchem-Antwerpen. De vierde (in mijn ogen, de meest logische) ontbreekt dan nog in het plaatje: via Mechelen en lijn 54. Het komt er dus op aan die met de meest waarschijnlijke aansluiting met de bus te vinden. We opteren voor een verbinding via Dendermonde, met in ons achterhoofd enkele mogelijkheden om desgevallend toch nog de voorziene bus te halen.

We hebben al meteen geluk: eigenlijk wilden we de CR van 8:58 nemen, maar de IR van 8:46 heeft wat vertraging, en dat is meteen goed voor onze anders krappe aansluiting in Brussel-Zuid.  De 3 ms 96 vertrekken met 4 minuten vertraging en gaan meteen op lijn 96 N. Ik heb al vaker ervaren dat dit geen garantie is voor een vlot binnenrijden van Brussel-Zuid. Ook nu worden we lang opgehouden, en dat brengt de stand bij aankomst op +7. Maar over onze aansluiting naar Dendermonde hoeven we ons geen zorgen te maken. Hoewel de IC enkele minuten te vroeg aankomt, vertrekken we toch met een minuutje vertraging. In Dendermonde is die weggewerkt. Tot Brussel-Centraal is deze 2307 (3 breaks) een goed bezette trein, maar voorbij Brussel-Noord is de bezetting mager.

Sinds december rijdt deze trein niet meer door naar Sint-Niklaas. Als alles goed loopt, is de aansluiting van 6 minuten op een soort appendix-IC ideaal, en dat is ook vandaag zo: op spoor 1 staan 2 bordeaux stellen te wachten. En wachten, dat doen ze, ook op de tegenligger uit Lokeren. We vertrekken uiteindelijk met 4 minuten vertraging, en tot Sint-Niklaas is het flirten met de vijfminutengrens. Railtime noteert zelfs 6 minuten vertraging bij aankomst, maar het zijn er echt maar vijf.

 

Voor de terugreis opteren we voor een reisweg via Berchem. We hebben onderweg al een tijdje langs lijn 59 gestapt (tussen Belsele en Sint-Niklaas) en de treinen rijden behoorlijk. Ook IC 1814 rijdt stipt, maar toch zal hij in Berchem met 3 minuten vertraging aankomen, tegelijk met de IR die we willen nemen. Maar de aansluiting verloopt prima, en tot Brussel zullen we de reis alleen maken, helemaal achteraan in de staart van deze trein, die uit 3 breaks bestaat. We komen zelfs zonder kleerscheuren door de NZV; alleen het binnenrijden van Halle verloopt niet vlot. Je denkt dan meteen aan de CR naar Geraardsbergen, waar de IR altijd dicht tegenaan zit, maar achteraf zal blijken dat de P8511 de boosdoener is. Voor de 3138 resulteert dat in 2 minuten vertraging. Terwijl we het station verlaten, zal ook de CR binnenschuiven. Benieuwd hoe het ondertussen afgelopen is met die bus van de MIVB die in Lot meer zwarte rook produceerde dan gezond kan zijn…

We hebben de reis Halle - Sint-Niklaas heen en terug afgelegd met 2 lijntjes op de Railpass. We hadden evengoed niets kunnen invullen, want de TBG's waren zo goed als onzichtbaar… Eigenaardig toch: voor onze laatste drie tochten hebben we 264, 160 en 158 treinkilometer opgetekend, en toch hebben we 3 keer krek hetzelfde betaald. Eenvoudig, dat is het wel, maar of het ook logisch is? Het gat dat door het verdwijnen van de halveprijskaart is ontstaan, raakt maar niet opgevuld.

 

Wie alle foto's van de wandeling wil bekijken: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/puivelde%20-%20sint-niklaas%20Gr%20Reynaertland/

15-03-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
08-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 maart 2011 (Oudenaarde - Kwaremont)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

We vatten vandaag nog maar eens een nieuwe GR aan: de streek-GR van de Vlaamse Ardennen zal ons van Oudenaarde naar Kwaremont brengen. Dat is net geen 22 km ver. De ontwerpers willen álles tonen, ook de Koppenberg en de Oude Kwaremont, die ongetwijfeld meer tot de verbeelding van wielerliefhebbers dan tot die van stappers spreken. Dat leidt niet alleen tot een erg grillig traject (wat op zich geen nadeel hoeft te zijn), maar ook tot het inlassen van enkele minder interessante stukken. De TWQ (45 %) ligt trouwens lager dan je in deze regio zou verwachten. Toch mogen we niet te negatief zijn in onze beoordeling: als je langs de koterijen heen kijkt, word je regelmatig getrakteerd op prachtige vergezichten, die op deze heldere, frisse lentedag eindeloos lijken, en Koppenbergbos en Elenebos en de vele veld- en voetwegen zorgen voor een stevige wandeling, met flink wat hoogteverschillen.

Even in de kantlijn: veel wandelwegen zijn deskundig afgesloten voor het motorengeweld van quads en motocrossdinges, maar waar dat niet gebeurd is, is de schade des te groter. Gelukkig zorgen vorst en droogte ervoor dat het pad overal goed begaanbaar blijft.

 

Voor de spoorwegarcheologen: we lopen een tijdje in de buurt van de vroegere lijn 85. De centrale van Ruien mag dan wel een groot deel van de wandeling zichtbaar blijven, met sneeuwwitte rookpluim, maar van de spoorlijn blijft niet zo veel meer over: hier en daar wat rails en kilometerpalen, maar van de destijds bij dieselliefhebbers zo gewaardeerde lijn blijft niet meer dan wat vergane glorie over.

 

De verbinding:

Halle - Brussel-Zuid 3908 8:09 8:19 +14 (2630 - 61006 - 26xx)

Brussel-Zuid - Oudenaarde 2330 8:41 9:27 stipt (360)

 

Kwaremont - Ronse [belbus 470] 16:35 17:00 ruimschoots op tijd (ab2008-02)

Ronse - Oudenaarde 1868 17:12 17:22 +2 (4187)

Oudenaarde - Brussel-Zuid 2316 17:33 18:19 stipt (329)

Brussel-Zuid - Halle 1589 18:28 18:37 +1 (617)

 

De commentaar:

 

Hoewel IR 3908 maar met 5 minuten vertraging vertrekt, is het snel duidelijk dat we nog heel wat vertraging zullen bijmaken voor we Brussel-Zuid bereiken. Het duurt tot Ruisbroek voor we even wat snelheid halen (en weer valt het op hoe snel we optrekken met deze 2 26'en en 8 M6). Schuldige is P7520, die trouwens op de zwarte lijst van Infrabel staat/stond. Toch is afschaffen niet meteen de oplossing: de trein heeft blijkbaar een defect gehad, én dat vermijden kan meer soelaas brengen dan het uitdunnen van de reizigersdienst. Je zou trouwens met evenveel recht kunnen zeggen dat ook de CR 3757 zijn steentje tot de vertraging bijdraagt, want die is opzij gemoeten in Halle (om de 7520 door te laten), maar heeft tussen Halle en Brussel-Zuid ook nog heel wat vertraging opgelopen (van 5 naar meer dan 10). Het illustreert perfect hoe elke uitbreiding van het GEN voor steeds meer vertragingen zal zorgen: tussen Halle en Brussel-Zuid ligt alle infrastructuur er al, maar het aantal CR's zou nog toenemen, en daardoor ook de hinder die deze trage treinen veroorzaken voor de snellere. Ik geloof er niet in, in dat hele GEN-gedoe…

 

De rit naar Oudenaarde verloopt dan weer vlekkeloos. Ik merk nu ook - anders dan enkele dagen geleden - dat heel wat halten en stations tussen Denderleeuw en Zottegem nieuwe, fris ogende, verhoogde perrons hebben gekregen. Dat mag ook wel op deze drukke forensenlijn.

 

Voor de terugreis hebben we een belbus van lijn 470 besproken voor 16:35. Dat is 5 minuten later dan wat voorzien is in de planner, maar de bus komt inderdaad zo goed als stipt aan rijden. We zijn met 4, en onderweg wordt nog een aansluiting gerealiseerd met belbus 490. Toch komen we ruim vroeger dan 17:00 in Ronse aan, waar L 1868 al staat te rochelen. De bezetting van de 2 motorwagens is mager, op de ze vakantiedag.

P8961 uit Gent rijdt perfect op tijd binnen op spoor 3. Vermoedelijk zijn het de overstekende reizigers (de P-trein komt binnen op spoor 3, de L-trein vertrekt van spoor 1) die toch voor een minuutje vertraging zorgen voor onze L. Elf minuten later staan we al in Oudenaarde, na een rustige rit door ons wandelgebied van vandaag.

We namen IC2316 ook al enkele dagen geleden (zie verslag Dikkebus). In stel 329 ontbreekt een lamp, of beter: ze zorgt af en toe voor flink wat lawaai, want ze ligt los in de armatuur. Gelukkig is dat storende lawaai er alleen maar in de wissels. We vertragen wat als we Zottegem naderen: mogelijk is de L-trein niet op tijd uit de voeten geraakt.

En net als op 3 maart rijdt ook de aansluitende 1589 vrijwel op tijd. Net voor het binnenrijden in Brussel-Zuid wordt de trein nog verspoord van perron 8 naar 9.  We zitten in stel 617 dat een grondige graffitibeurt heeft gekregen. De ruiten zijn bijna volledig ondoorzichtig; in Halle zal blijken dat het hele stel, van voor naar achter, en van onder naar boven onder de verf zit. Wie beweert dat het beter gaat met graffiticriminaliteit moet maar eens rondkijken: ze zijn hun schade heel vlug aan het inhalen. Ook nu maakt de trein een minuutje vertraging, alhoewel daar geen aanwijsbare reden voor is. Misschien is de reisweg via lijn 96N en 96 toch niet de snelste, al wordt voor precies die route maar 9 minuten uitgetrokken. Maar kom, over een minuutje struikelen we niet, wat wel zou kunnen over de bijzonder gevaarlijk geplaatste fietsgoten op de trappen in Halle. Ik heb trouwens sinds de plaatsing nog geen enkele fietser deze ondingen weten gebruiken.

 

Veel foto's van de tocht vind je op http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/oudenaarde%20-%20kwaremont%20GR%20Vlaamse%20Ardennen/

08-03-2011 om 13:09 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
03-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 maart 2011 (Dikkebus)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

In Kreo van Vakantiegenoegens van maart 1993 vond ik de beschrijving van een wandeling in Dikkebus, met de titel "Langs de vijver van Dikkebus naar de Hallebast". Als je zo een wandeling zo vele jaren na verschijning volgt, loop je wel eens het risico dat de beschrijving nog nauwelijks bruikbaar is, maar dat is vandaag absoluut niet het geval. Integendeel, ondertussen heeft men hier wandelnetwerken uitgetekend en zoals we de laatste tijd wel meer ervaren hebben, heeft men ook hier oude, verdwenen wegen een nieuwe kans gegeven. Een mens zou er zowaar optimistisch van worden.

Maar zelfs de "oude" wandeling haalt al een TWQ van 51 %, wat je niet meteen verwacht in deze streek: de weg rond de vijver is natuurlijk al goed voor anderhalve km Trage Weg, maar ook in het agrarische gebied dat grotendeels het karakter van het tweede deel van de wandeling bepaalt, komen nog enkele prachtige onverharde veldwegen door. Kemmelberg en Scherpeberg vormen voor de verdere invulling van het decor, al was de lucht net iets te heiig: meer dan verre schimmen waren ze vandaag niet.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 3909 10:09 10:19 stipt (2828)

Brussel-Zuid - Ieper 2332 10:41 12:20 +6 (305)

Ieper - Dikkebus [belbus 79] 12:30 12:39 +17 (ab4335)

 

Dikkebus - Ieper [belbus 79] 16:05 16:20 meer dan stipt (ab4335)

Ieper - Brussel-Zuid 2316 16:39 18:19 stipt (430)

Brussel-Zuid - Halle 1589 18:28 18:37 +4 (657)

 

De commentaar:

voor de volledigheid: we nemen vandaag ook de bus van en naar het station van Halle, omdat parkeren in de verre buurt ervan op dit uur van de dag nauwelijks mogelijk is, want donderdag is ook nog eens marktdag. De halfuurdienst van lijn 155 in de voormiddag zorgt nauwelijks voor problemen, maar om een of andere reden wordt dat net voor de avondspits plots een uurdienst, en de overstap van 3 minuten bij de terugreis (Halle 18:37/18:40) lijkt niet meteen betrouwbaar. Maar we zullen het halen, ook al omdat de chauffeur bereid is nog even te wachten op de aanstormende reizigers, en we waren heus niet de enige. 's Morgens reden we mee met bus 3933 (Ukkel) die ons met 9 minuten vertraging in Halle bracht, 's avonds was de beurt aan bus 3962 (Het Rad), die zo goed als stipt reed.

Van Halle naar Brussel-Zuid kunnen we nog eens een vierledig stel nemen: er moet een groep scholieren mee en traditiegetrouw willen die allemaal door dezelfde deur. De lichte vertraging die daardoor ontstaat is in Brussel-Zuid al weggewerkt. Net voor Brussel krijgen we controle van een Vlaamse TBG, een zeldzaamheid op deze verbinding - het Vlaams én de controle.

 

Het zal één break zijn die ons van Brussel naar Ieper brengt, maar dat is op dit uur van de dag voldoende, als heeft een tiental TBG's ruim één derde van de eersteklasafdeling ingenomen. Ze houden de gesprekken rustig: het onderwerp leent zich dan ook tot rust: zelf brood bakken. We vertrekken uit Brussel-Zuid met 4 minuten vertraging, maar in Denderleeuw zijn dat er al 11 geworden: ik vermoed een rit op zicht tot voorbij de brug van Pede, want we rijden stukken trager dan de vertragingsborden wegens de immense GEN-werken daar opleggen. De vertraging slinkt mondjesmaat: in Ieper zullen we nog altijd 6 minuten vertraging overhouden (al beweert railtime dat het er maar 5 meer waren…). Dat er in Kortrijk niks van de vertraging afgaat, ondanks de volle 5 minuten die we daar hebben, omdat er niets aangekoppeld hoeft te worden, heeft te maken met de aansluiting met de IC naar Oostende. Het is prettig om vast te stellen dat er dus blijkbaar toch nog op vanzelfsprekende aansluitingen gewacht wordt, maar het is - en dat is logisch - de IC naar Oostende die eerst vertrekt. Dan volgt een typisch geval van "voorrang en ontblokking", term die ik destijds in Halle opstak toen ik daar onder de onderstationschefs enkele vaste vrienden mocht rekenen: wordt deze terminologie eigenlijk nog gebruikt om een vertraging te verantwoorden? Resultaat is dat we vertrekken met de 8 minuten vertraging die we ook bij aankomst hadden.

De afspraak met de belbus ligt vast op 12:30, en de aansluiting is dus geen probleem. Meer, de belbus komt met flink wat vertraging aanrijden. Na een ommetje door het Ieperse centrum en nog wat instappende reizigers onderweg komen we 17 minuten later dan voorzien in Dikkebus aan. Met 12 reizigers is dit meteen ook de best gevulde belbus sinds we die sporadisch her en der gebruiken.

 

Dezelfde chauffeur verzorgt met hetzelfde busje de terugrit. Nu zijn we met vier. De bus komt ruimschoots vroeger dan voorzien aan rijden, en eigenlijk zouden we gemakkelijk de P-trein van 16:12 kunnen halen, maar die zou onze terugrit alleen maar verlengen, omdat er geen goede aansluiting is in Gent. We nemen dus maar de voorziene én rechtstreekse trein naar Brussel (en Dendermonde). Ook nu bestaat die uit één break, maar in Kortrijk zal een stel worden aangekoppeld. Het wordt een rustige, geschiedenisloze rit, die bovendien 4 minuten vroeger dan voorzien in Brussel-Zuid eindigt. Wat een contrast met de voormiddag toen het zo stroef liep tussen Denderleeuw en Brussel.

 

Het wordt nu stilaan uitkijken naar de vertraging van onze laatste trein. Maar de lange CR komt op tijd Brussel-Zuid binnen. Dat ziet er goed uit, maar meteen nadat we ingestapt zijn volgt een mededeling dat een probleem op het instrumentenbord van de bestuurder voor een tiental minuten vertraging zal zorgen. Dag, bus! Maar de twee "depanneerders" klaren de klus erg snel: we vertrekken met niet meer dan 3 minuten vertraging via lijn 96N tot Ruisbroek. De enkele reizigers die hals over kop voor de IR naar Geraardsbergen/Kortrijk gekozen hebben, zijn eraan voor de moeite, want die blijft netjes achter ons. En ja, hoewel er nog een minuutje bij komt, halen we nog net onze aansluitende bus… Soms kan het mee zitten, en ik hoop dat het geen valse schijn is als ik de indruk heb dat het sinds enkele weken spectaculair beter gaat met onze treinen. Al lok je met zo'n zinnetje waarschijnlijk wel tegengestelde reacties uit…


Meer foto's: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/dikkebus/

03-03-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
21-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 februari 2011 (Duisburg - Linkebeek GR 512)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Kijk, dit is nu eens een voorbeeld van een langetermijnvisie: je bouwt een autoweg of twee dwars door het uitgestrekte bosgebied ten ZO van Brussel, je merkt dat de bomen ziek en dus gevaarlijk worden door de vervuilende werking van het wegverkeer en je hakt ze om, om het tomeloze gebruik van de autowegen veilig te stellen. Niet dat er op onze tocht vandaag niet genoeg bomen meer overblijven, want het is een onvervalst bostraject langs GR 512 van Duisburg tot Holleken, een gehucht van Linkebeek. We stappen bijna 18 km en de TWQ bedraagt 89 %, enkele asfaltwegen in het bos meegerekend. Je kunt je afvragen waarom wegen midden in het bos geasfalteerd moeten worden, je kunt je nog meer de vraag stellen waarom de ontwerpers geen alternatieven zoeken in de uitgestrektheid van het Zoniënwoud. Maar misschien is een stukje asfalt soms wel nodig om andere mooie plekjes te bereiken.

We steken ook onder lijn 161 Brussel (eigenlijk Schaarbeek) - Namur door; de werken voor het GEN zijn hier volop bezig, maar de doortocht is gelukkig mogelijk. Ook hier is een brede strook bomen gesneuveld.

 Veel variatie moesten we niet verwachten vandaag. Dat is dan ook het belangrijkste euvel van onze tocht: een lange wandeling door steeds weer identieke bosstroken, waarin de beuk nog altijd de plak zwaait, maar ook heraanplantingen die nog niet echt de charme hebben van een eeuwenoud bos. Maar wie een boswandeling wel ziet zitten, moet zeker eens op pad langs deze (of een andere) GR ten zuiden van onze hoofdstad.

 De verplaatsing:

 Buizingen - Halle [155] 8:39 8:54 stipt (ab3948)

Halle - Brussel-Zuid  3107 9:19 9:30 stipt (332)

Brussel-Zuid - Groenendaal 6559 9:43 10:18 stipt (237)

Groenendaal - Duisburg 830 10:41 11:05 +3 (ab3018-65)

 

Linkebeek - Buizingen [155] 15:34 16:07 +9 (ab3937)

 De commentaar:

 Het gebeurt maar sporadisch dat we zo dicht bij huis stappen, en omdat we bij de terugkeer "onze" buslijn kunnen gebruiken, rijden we ook ' s morgens met de bus naar het station. Dat De Lijn in en om Brussel, en meer bepaald ook in het Pajottenland en de Zennevallei enorme inspanningen heeft geleverd staat buiten kijf, maar de verbinding Halle en pakweg Hoeilaart, Overijse enz. blijft een zorgenkind. Dat komt ook tot uiting als je de planners van de NMBS, De Lijn en de TEC raadpleegt. Probeer het maar eens: Halle Station - Duisburg watertoren, en je krijgt een pak mogelijkheden waarvan geen enkele echt goed te noemen is. De meest voor de hand liggende is nog die via de Luchthaven en dan bus 830, maar ik betaal geen diabolotoeslag om van de trein op de bus over te stappen, en dus sluit ik die zelf uit.

De snelste komt nog van de TEC met een rit Halle - Delta, en dan via Overijse naar Duisburg (met de bus die wij ook uit Groenendaal nemen), maar we kiezen voor een ruimere oplossing.

 De IR naar Antwerpen rijdt stipt, en zelfs op dit uur zijn de 2 breaks nog tamelijk goed gevuld. Meer dan een mooi voorbeeld van Vlaams - Waalse samenwerking valt er niet te melden. Een jongeman slentert naar het achterste van de trein, laat de deur naar het platform open, die ik dan maar sluit. Zoals verwacht komt hij even later teruggesloft, en weer blijft de deur open. Nu weerklinkt een krachtig: "La porte." Voorlopig besluit: Vlamingen zijn sterker in daden, Walen met woorden. Maar de deur is wel dicht…

In Brussel-Zuid staat de CR naar Louvain-la-Neuve al aan het perron: 3 klassieke stellen, die gezien de studentikoze volksverhuizingen van de maandagmorgen niet overbodig zijn, tot Etterbeek dan toch… Groenendaal staat er nog altijd belabberd bij - wie een babbeltje wil slaan met Block 4 wordt naar Block 3 verwezen, en eerlijk gezegd, ik denk niet dat elektriciteit en elektronica zich nog langer goed zouden voelen in dit wenende gebouw dat nog vergeefse pogingen onderneemt om een imposant verleden op te roepen.

Als overstappunt trein - bus is het een lachertje: een kil perron (zeker op deze koude, nevelige winterdag) en een minuscuul bushokje. Toch vertrekken hier 4 bussen per uur (lijnen 395 en 830). Zoals wel meer staan die bussen veilig ver en warm van de vertrekhalte opgesteld. Die van ons zal pas op het allerlaatste moment aan komen rijden. Gelukkig is het er gezellig warm en proper, zoals alleen bussen van (goede) pachters proper kunnen zijn. Tot Overijse lijkt de rit wat overbodig, maar vanaf Overijse groeit het aantal reizigers gestaag.

Officieel is de halte Hoeilaart kerk vandaag een tijdje afgeschaft, wegens het opstellen van een kraan. Althans, dat heb ik kunnen lezen op de website van De Lijn, maar de chauffeur bedient de halte toch - waar trouwens reizigers staan te wachten - en van de kraan is geen spoor te bekennen. De dienstregeling voorziet hier in een bediening binnen de minuut van 3 halten (Post, Kerk, Nero) en dat is ondoenbaar. We rijden vanaf hier dan ook met 3 minuten vertraging, en dat zal zo blijven, want een groot deel van de weg rijden we achter een tractor met 2 met zware balen stro beladen karren. Toch maken we geen extra vertraging: in landelijke gebieden stemt De Lijn haar dienstregelingen dus af op de snelheid van een tractor met 2 beladen karren.

 Voor de terugkeer stappen we in bij de halte Amnesty in Linkebeek. Ik heb de naam nooit begrepen, maar nu blijkt dat hier midden een mini-rotonde een boom geplant is voor Amnesty International. Aan een haltepaal staan 2 stoelen die zorgvuldig vastgebonden zijn. Primitieve halteaccommodatie langs deze vrij recente lijn, die een bushokje hier en een wachthuisje daar best zou kunnen gebruiken. De scholen lopen leeg en de bussen vol en dat verklaart de vertraging van onze bus bij aankomst. Overigens volgen de bussen hier ook nog een moeilijke omleiding, met bussluizen en door verkeerslichten geregeld eenrichtingsverkeer door al te smalle straten. Binnenkort zou er een einde aan deze omleiding moeten komen, omdat de kuilen van Aquafin dan weer dicht zouden moeten zijn…

Een jongetje wil nog een Lijnkaart kopen, maar dat lukt dus niet meer. En in Dworp wil een jongedame een biljet naar Halle. Ze legt € 3.00 neer, maar de chauffeur geeft een euro terug: langs lijn 155 (geschatte tijd 19 minuten) betaal je 2 zones, via lijn 153 (geschatte tijd 16 minuten) 3. Toen ik lang geleden voor het eerst de bus nam was er een sectie- of kilometertarief. Het was wat ondoorgrondelijk, dat geef ik toe, maar ik vraag me al vele jaren af of het zonetarief dan zo veel doorgrondelijker is. Een prijs voor fair trade verdienen ze er alleszins niet voor…

 Meer foto's: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/duisburg%20-%20linkebeek%20GR%20512/

21-02-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
15-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 februari 2011 (Eynatten - Kelmis (Via Gulia))
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De Geul (Göhl, Gueule) is een wat vergeten bijriviertje van de Maas, dat nochtans het landschap rond het Drielandenpunt grondig beïnvloed heeft. Wie daar mocht aan twijfelen: hij is de aanleiding tot de bouw van de Hammerbrücke en het viaduct van Moresnet. De Via Gulia is een initiatief van de toeristische diensten van de Oostkantons en van het Land van Herve. Het NGI zorgde voor de wandelkaart. Het traject volgt zowat de hele loop van het riviertje. Wij lopen vandaag van de bron(nen) tot Kelmis, iets meer dan 11 km. We stappen afwisselend door een bos- en weidegebied, met de Geul voortdurend in het gezichtsveld, over vaak onverharde wegen: de TWQ bedraagt 55 %. Het is prettig stappen over vaak erg smalle voetwegjes, die de Grote Versnelling hier op schitterende wijze overleefd hebben.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 1557 8:23 8:34 +1 (965)

Brussel-Zuid - Eupen 507 8:57 10:47 +6 (1345 - 11817)

Eupen - Eynatten [14] 11:10 11:23 +1 (ab42 - Mercedes Citaro LE)

 

Kelmis - Eupen 15:30 15:56 +1 (ab7631-71 - Mercedes Citaro LE)

Eupen - Brussel-Noord 539 16:09 17:54 +1 (1342 - 11828)

Brussel-Noord - Halle 3688 18:02 18:29 +2 (983)

 

De commentaar:

 

Voor wie de voorbije dagen op een onbewoond eiland in de Grote Oceaan geleefd zou hebben: het is vandaag precies een jaar geleden dat in Buizingen 2 treinen tegen elkaar botsten, met alle bekende gevolgen van dien. Wij zullen vandaag ongeveer op de minuut na langs de onheilsplek passeren. De CR naar Braine-le-Comte rijdt net als verleden jaar op tijd, en de IC uit Quiévrain, nu met M6, heeft net als verleden jaar opnieuw vertraging.

 

Wij zijn eigenlijk voor P7515 naar het station gekomen, maar de treinen naar Brussel rijden zich hier op dit moment van de dag letterlijk voor de voeten (8:19 - 8:23 - 8:27 - 8:30) en dus wordt het de eerste die niet al te druk bezet is: de CR naar Dendermonde van 8:23. We vertrekken met 1 minuut vertraging - ondanks een onvoorziene stop aan wat ik destijds de halte Brussel-Zennebrug noemde, omdat men er bijna altijd stopte alvorens Brussel-Zuid binnen te rijden, blijft het ook bij die minuut. Het is prettig om vast te stellen hoe de NMBS-reiziger de huidige stiptheidscijfers van de NMBS naar zijn hand zet. "Ja, 't is Veerle hier, hé. Ik zit hier op een trein die voortdurend stopt en zal dus wat later zijn." Voortdurend? Éen keer! Wat later? Éen minuut? Veerle is een liegebeest…

De IC naar Eupen staat nog altijd zonder vertraging aangekondigd; het lijkt trouwens wel mee te vallen met de spits. Toch vertrekt hij met 4 minuten. Het is dat stel met 3 eersteklasrijtuigen en die zitten tot Brussel-Centraal goed vol. In voorlaatste positie zit zelfs nog een vierde eersteklasrijtuig, dat ongetwijfeld gedeclasseerd is. Die zal wel die onfortuinlijke I10 vervangen die in Pepinster uit de sporen liep en tegen een andere trein aanbotste, gelukkig zonder al te veel menselijk leed.

Een dame onderstreept haar aanwezigheid met een knaller van een boer. Als de TBG langskomt, begint hij in het Frans tegen haar. Nauwelijks reactie. "Sprechen Sie Deutsch?" - Zij antwoordt: "Roessisj" in dat karikaturale taaltje van Vlaamse acteurs die een Slavische rol spelen. Maar ze verhuist zonder morren en met veel excuses naar tweede. De TBG is duidelijk onder de indruk van haar verwachtingen: ik spreek 4 talen en dan vraagt ze nog of ik Russisch spreek.

Van de 7 minuten vertraging in Brussel-Noord blijft in Liège-Guillemins bij vertrek niets meer over. En ondanks een lange vertragingszone tussen Fraipont en Nessonvaux komen we zelfs nog 2 minuten te vroeg aan in Verviers. Toch zullen we in Eupen 6 minuten vertraging optekenen: vanaf Verviers-Est is er dienst op enkelspoor en het is wachten op de tegenliggende IC. Dolhain en omgeving is nog altijd een grote werf; de inrichting van de nieuwe halte (die ook Dolhain-Gileppe zal heten) schiet trouwens ook goed op. Ik heb de indruk dat de nieuwe halte verder van het centrum zal liggen dan de oude.

 

Om de bus van lijn 14 te nemen moeten we voor één keer niet naar het Bushof, maar we hebben tijd en doen het dus toch. De firma Sadar heeft voor ons een splinternieuwe Mercedes Citaro LE gereserveerd, in de rode ASEAG-kleuren. De reis verloopt rustig, al stappen we een halte te vroeg uit. Foutje van mij… ik dacht dat de halte Grenze al aan de andere kant gelegen zou hebben en meestal is dat tarifair ingewikkeld en duur. Niet dus! Voor ons wordt het enkele honderden meter meer stappen.

 

Kelmis heeft een naar TEC-normen stevige busbediening. We hebben onderweg al 2 goedgevulde 396'en gezien, maar die van ons heeft een gemiddelde bezetting. Om het eenvoudig te maken heeft men de halte Eupen Bahnhof hier Eupen Hookstraße genoemd, omdat ze net iets verder ligt. Maar de overstap verloopt vlot, al komt de IC uit Oostende net als vanmorgen met vertraging binnen.

De dienstregeling van deze trein vertoont een eigenaardigheid: hij zal ook stoppen in Dolhain-Gileppe senior, en dat verklaart waarom hij 3 minuten vroeger vertrekt dan de andere IC's naar Oostende. In Eupen komt een vijftiger zich vlak in onze buurt nestelen. Uit een telefoongesprek leiden we af dat er nog meer volgen, samen naar zee. In Verviers stappen ze in, blijkt later, het heeft heel wat voeten in de aarde voor ze elkaar vinden. Hij is er namelijk van uitgegaan dat ze achteraan ingestapt zijn en stuurt hen naar voren, zij zijn echter vooraan ingestapt en begrijpen maar niet dat ze steeds weer bij de locomotief terechtkomen als ze zijn richtlijnen volgen. Ze zijn oh zo blij dat ze elkaar toch gevonden hebben voor Oostende en er ontspint zich een tamelijk luid gesprek over het misverstand, maar geleidelijk zakt het niveau tot een aanvaardbaar niveau. Tot ze door krijgen dat ze dezelfde beltoon op hun gsm hebben. Eén wil een nieuwe, en overloopt het hele scala op luid niveau: eenmaal de vijftig voorbij kun je jezelf wel volwassen beschouwen, maar het moment van de oprukkende kindsheid ligt nooit veraf.

Ondanks 5 minuten vertraging in Liège rijden we stipt Leuven binnen; we blijven op lijn 36N en komen zo op spoor 4 terecht in Brussel-Noord. Tussen Leuven en Brussel zit er behoorlijk wat volk in ons rijtuig. Eigenaardig dat niemand reageert op die beltoonsymfonie, euh -kakofonie.

 

Rest ons nog een ritje met de CR tot Halle: achteraan de uit 3 stellen samengestelde CR hangt een CityRailstel. We rijden zowat het hele traject met een vertraging van 2 à 3 minuten. Ik vind het vreemd dat de vertraging niet slinkt, gezien de brede dienstregeling. (Voorbij Halle zal ze zelfs nog toenemen, tot 7 minuten, dixit Railtime.)


Meer foto's, o.m. van de Hammerbrücke, vind je hier:

http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/eynatten%20-%20kelmis/

 

 

 

15-02-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
08-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 februari 2011 (Comblain-au-Pont)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zoals elke gemeente die zichzelf respecteert heeft ook Comblain-au-Pont een wandelkaart uitgegeven, en zoals wel meer het geval is, is dit gebeurd in samenwerking met het NGI. We volgen vandaag de wandelingen  4 (Géromont) en 1 (Roches Noires). Wandeling 4 moet het hebben van vergezichten en een prachtig stukje bos, met o.a. immense beuken, wandeling 1 legt meer de nadruk op de onmiddellijke omgeving van Comblain-au-Pont, met een stevige klim naar de Roches Noires en een tocht langs de oever van de Ourthe, die er bijna zomers kalm bij ligt. Tussendoor krijgen we ook nog openluchtkunstwerken geserveerd.

Comblain-au-Pont is een gemeente die al vroeg tot mijn verbeelding is beginnen spreken. Buurgemeente Comblain-la-Tour is de bakermat van alle muziekfestivals in België. In de jaren 1960 werd hier een naar de normen van die tijd groot jazzfestival georganiseerd; ik las er als twaalfjarige voor het eerst over in het tijdschrift Robbedoes (of was het Kuifje?).

Met een TWQ van 45 % scoren beide wandelingen lager dan je in deze streek zou verwachten, maar de meeste landbouwwegen zijn hier verhard. Toch kan de pret niet op: weidse weiden, vergezichten die nog verder lijken op deze eerste echt heldere dag van het jaar en een complete rust compenseren het tekort aan onverharde paden en wegjes ruimschoots. De beide tochten samen zijn iets meer dan 12 km lang, met de aanloopstreken naar Rivage erbij komen we in de buurt van 15 km.

 

De verbinding:

 

Halle - Brussel-Zuid 1558 9:23 9:32 +4 (228)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 508 8:57 11:00 +8 (1342 - 11828)

Liège-Guillemins - Rivage 115 11:18 11:39 +7 (3016 - 11701)

 

Rivage - Liège-Guillemins 5586 16:11 16:39 stipt (629)

Liège-Guillemins - Brussel-Noord 487 16:42 17:27 stipt (1341 - 11811)

Brussel-Noord - Halle 3938 17:32 17:51 +16 (2630 - 61006 - 2627)

 

De commentaar:

 

Comblain-au-Pont mag dan ooit zowel aangesloten geweest zijn op het tramnet (met de lijn naar Clavier) als op het spoorwegnet (met de lijn Liège - Marloie), vandaag is het alleen nog bereikbaar met een frequent rijdende bus 377 uit Liège. Tenzij je zoals wij voor een vluggere en veel goedkopere oplossing (nettowinst € 14.00!) kiest via Rivage. Zo komt er wel goed 2.5 km bij, maar daarvan lopen enkele langs Ourthe en Amblève, en die kunnen er dus best nog bij.

Van de oude tramlijn blijven nog enkele duidelijke sporen op de stafkaart over. Het stijgen uit het dorp van Comblain-au-Pont naar de hoogten van Géromont moet een echt huzarenstukje geweest zijn. Wie zijn tram in eerste instantie miste kon die ongetwijfeld nog halen als die vele minuten en een bijna volledige lus later ongeveer weer op hetzelfde punt (in afstand, niet in hoogte,) uitkwam.

 

We namen de CR naar Dendermonde van 9:23. Met 3 klassieke stellen is dat een erg rustige trein. Sinds december rijdt die vanaf Y. Ruisbroek over lijn 96N Brussel-Zuid binnen, maar helemaal stipt loopt het niet. De trein rijdt in het zog van de IR naar Antwerpen en heeft 3 minuten vertraging. In Brussel zijn dat er vier geworden, maar dat is niet echt hinderlijk.

Ook de IC naar Eupen heeft een kleine vertraging, maar zoals de traditie dat wil groeit die wat aan in de NZV: van 4 (Zuid) naar 7 (Noord). Wie denkt dat het dan allemaal snel in orde komt, komt bedrogen uit. In Diegem gaat het tamelijk vlot van lijn 36 naar 36 N, maar eenmaal op die laatste worden we een tijd opgehouden - we staan zelfs volledig stil. Ondanks de uitbreiding naar 4 sporen lijkt dit baanvak voortdurend overbezet. Leuven bereiken we dan ook met 11 minuten vertraging; bij vertrek zijn dat er nog 9 en veel gaat er niet meer af: +8 in Liège-Guillemins. Extra time voor het dametje dat gehandschoend en al verwoed een kruiswoordraadsel invult.

Gelukkig is de aansluiting naar Luxemburg tamelijk ruim. Bovendien staat deze IR zelf met 5, later 6 minuten vertraging aangekondigd. Van de 4 rijtuigen zijn er 2 eerste klasse. Het eerste zou gedeclasseerd moeten zijn, maar veel heb ik daar niet van gemerkt. Achteraan hangt 11701, dat blijkbaar net een grondige poetsbeurt (met nat, zoals dat heet) heeft gekregen. Ik heb al meteen spijt dat we niet verder dan Rivage moeten. Tussen Esneux en Rivage zijn er werken; net voorbij Esneux moeten we dus wachten op de doorrit van de tegenliggende IR (zelf in vertraging). In Rivage hebben we alweer 7 minuten vertraging. Als je geen aansluiting moet halen, is dat geen probleem.

 

Voor de terugrit zullen we beroep moeten doen op een L-trein van Marloie naar Liège. Die rijdt bijzonder stipt; er zit wat reserve in, maar de TBG wacht plichtbewust in de tussenstations.

Rivage ziet zijn loketten nu ook gesloten vanaf 13:00, en op zaterdag en zondag is er al helemaal geen loket meer. En dat terwijl je personeel achter de neergelaten gordijntjes vermoedt, nee, wel zeker hoort… Gelukkig is het station open; het is er aangenaam wachten, want buiten is het helder maar fris.

 

Door de erg stipte rit van de L-trein halen we zelfs de IC naar Brussel: we zien hem trouwens stilstaan bij de Y. Val-Benoit. Veel tijd hebben we niet over, maar het lukt perfect. Twee dames die Engels wauwelen met een Amerikaans accent veroveren vrij luidruchtig de wereld - gelukkig is een I11 groot genoeg om uit te wijken; na een tijdje komt een dame die wil lezen trouwens in onze buurt zitten, ook al op de vlucht voor de Amerikaanse expansiedrang. De rit verloopt zonder veel geschiedenis: tussen Schaarbeek en Brussel-Noord gaat het even traag, maar we rijden toch te vroeg, zodat we het Noordstation stipt halen.

Daar staat de IR naar Binche met 11 minuten vertraging aangekondigd. De ervaring leert dat je dan maar beter op de IR kunt wachten - onderweg gaat die toch voorbij de CR, die bovendien ook nog wat extra reizigers van de IR aan boord heeft. Als het bij die 11 minuten blijft, tenminste. Maar we vertrekken uiteindelijk met 12 minuten, het gaat naar 14 minuten en in Halle zijn het er al 16. De 26'ers trekken nochtans aardig op, aan hen zal het niet gelegen hebben. Rijtuig 61006 is zwaar toegetakeld: buiten door graffiti , binnen door crassiti. Ik las nog niet zo lang geleden dat het met graffiti de goede weg opging, maar ik heb vandaag zoveel verknoeide treinen gezien, dat ik me afvraag of er geen nieuw offensief bezig is.

 

Zes treinen vandaag, waarvan er 3 in aanmerking komen voor een stiptheidsprijs, 2 met onderscheiding. Maar dat betekent ook dat de helft van onze treinen met meer dan 5 minuten vertraging reed. Gelukkig bestaat daar een oplossing voor: 30 P-treinen afschaffen, als ze durven. Alleen spijtig dat de 3 vertraagde treinen buiten de NZV vertraging opliepen. Neem nu die IR naar Binche: amper 2 minuten extra vertraging in de NZV. Afgeschafte P-treinen, die zullen wel wat verschil maken, maar de crisis wortelt dieper en waarschijnlijk ook elders. Overigens leek de spits vanavond vlot te lopen - die IR was de enige op het tv-scherm met vertraging…

 

Foto' s van de wandeling vind je hier: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/comblain-au-pont/

08-02-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (3)
06-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 februari 2011 (Halle - Gooik)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hacowa 102 (eigenlijk 103 want 102 was gepland voor 14 november, toen half Vlaanderen het verkoos om zich rijkelijk te laten besproeien met het zoete hemelnat) zoekt weer de eigen streek op. Toen we de wandeling enkele weken geleden verkenden, ervoeren we onverwacht dat er zich op dit ogenblik een stevige kentering voordoet: enkele tientallen jaren geleden konden we nog zwaar ontgoocheld thuiskomen, omdat bij de verkenning gebleken was dat veel van de wegjes die plichtbewust op de topografische kaart waren ingetekend, verdwenen en/of onbruikbaar geworden waren. Nu zie je het omgekeerde: een flink stuk van de wegen die we vandaag volgden, staan niet eens op de meest recente kaarten. Gelukkig hadden we het goede idee om vooraf de kaart van het Wandelnetwerk Pajottenland te kopen: zo ontdekten we een schat aan nieuwe, onverharde paden, met een echt knuppelpad erbovenop. En zelfs voor de verbinding tussen Halle en het wandelnetwerk konden we echte trage wegen volgen.

Zo tekenden we dus een parcours uit van iets meer dan 18 km, dat eigenlijk van begin tot einde gedomineerd werd door de talrijke beken die hier allemaal van oost naar west lopen, weliswaar niet altijd even fanatiek, want ze mogen hier nog rustig meanderend de Zenne opzoeken, voor die zich door de Brusselse ondergrond boort. De TWQ lag onverhoopt hoog: 65%, en dat ondanks aanloopstroken in Halle en Gooik. Belangrijker nog: alle onverharde wegen waren stuk voor stuk juweeltjes, de ene al wat avontuurlijker dan de andere, maar toch perfect begaanbaar. Af en toe open, nog niet verknoeide landschappen zorgden voor de rest.

Ik maak me sterk dat de 28 deelnemers genoten hebben van deze tocht én van de stops in het Dravershof in Pepingen en De Groene Poort in Gooik. Want ook dat laatste hoort er bij...

06-02-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
01-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 februari 2011 (Huldenberg - Bossut)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wandelen door stukjes bos en door weidse, vervroren kouters, het heeft wel iets op zo'n koude, nevelige winterdag als vandaag. Leidraad is GR 579 tussen Huldenberg en Bossut, iets meer dan 14 km, met de nadruk op een schitterend landbouwgebied, met holle wegen, een stuk of wat riviertjes (de Lane en de Dijle, alweer) en enkele stukjes bos, waarvan vooral het Sint-Agatha-Rodebos demonstreert dat een bos erg mooi kan zijn in de winter. De TWQ bedraagt 55 %, maar eigenlijk is alles verhard, want de vorst zit diep: de meeste veldwegen die door moderne landbouwmachines aan flarden gereden zijn, liggen er bij als natuurvriendelijk beton. Het is alsof de bouwers van die machines, die vooral gericht zijn op een Amerikaanse markt, de Europese boeren vooral nog snel veel geld afhandig willen maken, voor dit deel van Europa de landbouw voorgoed opgeeft. Even klinkt nog schaalvergroting, maar zelfs onze normale verkeerswegen zijn te smal geworden voor deze mastodonten die vaak ook nog tegen onbehoorlijke snelheden het rijk voor zich alleen opeisen.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3658 8:30 8:47 +12 (754)

Brussel-Zuid - Brussel-Schuman 2409 9:03 9:19 +5 (415)

Brussel-Schuman - Huldenberg [344] 9:41 10:20 +7 (ab3335)

 

Bossut - Hamme-Mille [6] 14:57 15:00 stipt (ab6422)

Hamme-Mille - Brussel-Schuman [344] 15:13 16:20 stipt (ab4586)

Brussel-Schuman - Sint-Job 8723 16:24 16:43 +2 (2350 - 51026)

Sint-Job - Halle 3587 16:58 17:12 +4 (951)

 

De commentaar:

 

Eigenlijk is het onze bedoeling om de IR van 8:46 te nemen, maar de CR van 8:30 heeft vertraging en dus wordt het een stoptreinrit tot Brussel-Zuid. Ondanks de brede dienstregeling neemt de vertraging nog toe van 11 naar 12 minuten. De 3 klassieke stellen zitten trouwens aardig vol, ook in eerste klasse.

Door die vertraging verkleint de kans dat we de voorziene IC naar Liers/Dinant kunnen nemen, maar uiteindelijk heeft ook die wat vertraging. Er is vanmorgen een serieus probleem geweest tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman, wat ons even het ergste deed vrezen - maar uiteindelijk valt het allemaal nogal mee. De metro zou trouwens ook nog voor een oplossing hebben kunnen zorgen. Met vijf minuten vertraging bereiken we de bouwwerf die Schuman op dit ogenblik toch wel is. We lopen eerst verloren in het station, dat ons redelijk onbekend is, en dan buiten het station. Dat is vooral het gevolg van de schitterende manier waarop de informatie van De Lijn hier onbestaande is. Boven vinden we wel een haltebord met lijn 344 erop, maar het is duidelijk dat die halte niet bediend wordt. Het Schumanplein is een echte heksenketel, met een wel erg luie heks, die maar af en toe even onwillig in haar ketel roert. Middenin al dat verkeer komt ook een bus van De Lijn aangesloft: een 344. Ik loop gewoon tussen al de auto's door en kan door het raam rustig een babbeltje slaan met de vriendelijke en behulpzame chauffeur, die me wijst in welke buurt ergens een tijdelijke halte zou moeten liggen. Raar toch dat je hierover niks vindt op de website van De Lijn. Ik pik mijn vrouw op en we stappen snel in de aangeduide richting; gelukkig zijn we veel sneller dan de bus, die ons wat later meeneemt, met niet eens zo veel vertraging. Snel begint het verkeer trouwens vlotter te lopen. We maken alleen nog wat vertraging bij als een duo controleurs in de bus stapt, die het tiental reizigers controleert. Alles is in orde, en dus maakt ze maar een opmerking over de niet-reglementaire broek van de chauffeur.

 

We stappen veel sneller dan voorzien, want het is koud en onderweg is er geen kans om de innerlijke mens te versterken. We eten onze boterhammetjes dan maar op op het perron van Pécrot, waar zitgelegenheid onbestaande is. Raar dat mensen klagen als ze rechtstaand moeten reizen, maar niet als ze rechtstaand op hun trein moeten wachten. De meegebrachte soep smaakt heerlijk.

Net doordat we zo snel stappen moeten we trouwens ook een vroegere terugreis improviseren. En net op deze eerste dag van het nieuwe tarifaire seizoen kunnen we daar een symbolische actie van maken. Niks geen geplande reisweg via Waver, waar we dan een standaardbiljet - eufemisme voor volle prijs - zouden moeten kopen naar Halle, maar wel een terugreis met bussen van de TEC (gratis, want Pic Pollution, zoals op het biljet vermeld staat), van De Lijn (waarvoor we beiden een Omnipas hebben) en een traject Schuman - Halle dat we nog betalen met een oude KeyCard. Zo hebben we alvast een stuk teruggewonnen van wat we dit jaar meer aan treinreizen zullen moeten betalen door het verdwijnen van de kaart 50 %.

 

We nemen de Rapidobus 6 voor een kort stukje tot het busstation van Hamme-Mille. Het mocht gerust wat langer zijn, want het is een heerlijke bus. In Hamme-Mille staat een bus van De Lijn, en die opent meteen zijn deuren als hij ziet dat er overstappende reizigers zijn. Veel chauffeurs houden de deuren angstvallig gesloten tot net voor het vertrek, maar vandaag mogen we mee genieten van de gezellige warmte in de bus. De rit zelf verloopt rustig, met veel reizigers die voor enkele halten meerijden. Tot onze grote verbazing bereiken we Brussel stipt op tijd, al is de terminus buiten dienst. Zie vanmorgen.

 

In Schuman zien we onze rechtstreekse IR naar Binche nog net vertrekken, maar het alternatief is minstens zo aantrekkelijk. Loc 2350 sleept een stel M4 binnen - de trein vertrekt uit Schaarbeek, en is nog zo goed als leeg. Het is een van die P-treinen met alternatieve reisweg: Schaarbeek - Châtelet via lijnen 161 en 26. Wij rijden mee tot Sint-Job, waar we dan met de L-trein naar Geraardsbergen verder naar Halle kunnen. L3587 heeft 2 duikbrillen, en dat is ook wel nodig. Een slechtziende, getuige zijn blindenstok, leert een vriendin schaken: het zou best een scène kunnen zijn uit een diepgravende Vlaamse film. Zij moet er uit in Huizingen, hij net als wij in Halle.

 

Er vliegt wat nattigheid, en die zal later op de avond nog voor herrie op de wegen zorgen. Laat dit a.u.b. niet de laatste stuiptrekking van de winter zijn…

01-02-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
28-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 januari 2011 (Wespelaar - Mechelen)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vandaag stapten we over de GR van de Dijle, tussen Wespelaar en Mechelen, iets meer dan 18 km lang, de korte aanloopstrookjes van en naar treinhalten inbegrepen. Die GR Dijle is wat recyclage, want ze loopt vaak samen met oudere GR's die we vroeger al gestapt hadden. Zo ook vandaag: over lange afstand volgen we GR 128 en even ook nog GR 12. Dit klinkt negatiever dan het moet zijn, want het is een interessante tocht, met lekker veel onverhard - de TWQ bedraagt 66 % - en vermoedelijk is dit ongeveer het beste wat je kunt verwachten in een streek waar de bebouwing en de hoofdwegen nooit veraf zijn. We konden genieten van veld- en boswegen, en het deel op de dijk van de Dijle tussen Rijmenam en Muizen is heerlijk rustig. Je volgt al de kronkels van de rivier, en dat breekt de eentonigheid. En zeggen dat de Dijle hier toch op vele plaatsen rechtgetrokken is, getuige de restanten van oude meanders, die onder het nieuwe winterse ijs verdoken liggen.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3107 9:19 9:30 stipt (338)

Brussel-Zuid - Leuven 1508 9:36 10:03 +4 (556)

Leuven - Wespelaar-Tildonk 2710 10:16 10:26 stipt (907)

 

Mechelen - Halle 3138 16:02 16:41 +6 (338)

 

De commentaar:

Het doet wat vreemd aan, voor de laatste keer een biljet aankopen met je getrouwheidskaart, kaart 50 %, halveprijskaart, code 088. Zowat 30 jaar betaalde je daar maar al te graag je maandelijkse of jaarlijkse bijdrage voor, omdat de kaart niet alleen recht gaf op vermindering, maar je ook het gevoel gaf dat je meer was dan zo maar een toevallige reiziger. Maar de NMBS heeft mijn type reiziger brutaal opzijgeschoven - op 30 januari valt onvermijdelijk en onbegrijpelijk het doek.

 

Wespelaar-Tildonk is niet bepaald slecht bereikbaar, en dus durf ik een strakke verplaatsing op te stellen, met korte overstappen. En het loopt allemaal perfect.

IR 3107 vertrekt dan wel met 3 minuten vertraging, met 11 minuten rittijd tot Brussel-Zuid en na een vlotte rit, bereiken we Brussel-Zuid zelfs precies op tijd. Deze trein bestaat uit 2 breaks, en hoewel de spits eigenlijk voorbij is, zit hier nog behoorlijk wat volk op. Rugzakken en zware wandelschoenen vallen wat op tussen dit publiek dat naarstig aan het werk is, met of zonder elektronische hulpmiddelen.

Ik had al voorzien dat we in geval van vertraging gewoon tot Mechelen zouden doorgereden zijn, omdat we ook daar een aansluiting hadden naar Wespelaar, maar 6 minuten overstaptijd zijn genoeg om van spoor 17 naar 14 te stappen. Deze IC naar Tongeren bestaat uit 4 ms 96, en ook hier valt op dat deze trein meer dan behoorlijk bezet is. Meer: je hoort wel eens zeggen dat de eersteklasafdelingen van dit type trein te groot zijn, maar dat is hier duidelijk niet het geval. Eerste en tweede wedijveren met elkaar qua bezettingsgraad… Vanaf Brussel-Noord zitten we wél zo goed als alleen. We krijgen controle, en graag had ik nog een laatste keer dé kaart bovengehaald, maar zoals in 99 % van de gevallen in de voorbije decennia hoeft dat ook vandaag niet. Even gaat het moeizaam om van lijn 36 naar 36 N te gaan bij de Y Diegem-Oost: we staan zelfs een hele tijd stil, zonder aanwijsbare reden, en dat leidt tot 4 minuten vertraging bij aankomst in Leuven. Daar hebben we een aansluiting op hetzelfde perron.

IR 2710 bestaat uit 2 duikbrillen; ik zal wel nooit van deze fragiele stellen houden. Het stel protesteert luidruchtig met een kanjer van een vierkant wiel. Ons vertrekuur (op spoor 5) ligt vast op 10:16; op spoor 4 staat de IC waarmee we net gearriveerd zijn: die zou om 10:13 moeten vertrekken. Om 10:15 gaan de deuren van de IC dicht, de vertraging bij aankomst is na de frontwissel niet helemaal weggewerkt. Mijn oude spoorweglogica zegt me dat die IC dan als eerste vertrekt, en de IR er meteen achter, maar dat lijkt niet meer van deze tijd te zijn: wij vertrekken stipt, en de IC loopt nog 2 minuten extra vertraging op. Waarom dat nu plots de aangewezen oplossing lijkt te zijn, is mij niet duidelijk.  Ook al omdat de IR zowel in Wijgmaal als in Wespelaar al een zee van tijd lijkt te hebben.

 

Voor de terugkeer kunnen we gebruik maken van een overstapvrije verbinding. Bij het begin van de avondspits loopt alles vlot, en ook onze IR rijdt stipt. Zelfs uit Brussel-Zuid vertrekken we nog precies op het voorziene uur, maar de rit naar Halle verloopt eens te meer stroef. Blijkbaar zitten we aan de staart van een reeks treinen die hun vertraging lustig aan elkaar doorgeven. In Halle hebben we 6 minuten vertraging, meteen de eerste trein van 2011 met meer dan 5 minuten vertraging.

 

Thuis vind ik een verzoekje van De Zeverende Dag in mijn mailbox. Of ik zondag mee wil debatteren over de problemen met de NMBS. Nee dus. Overigens ken ik mezelf: nog voor ik het weet zou ik gewoon de NMBS zitten verdedigen, en dat zal wel niet hún bedoeling zijn. Ik stuur dan maar een mailtje terug: ik spreek graag in volzinnen, en die zijn taboe in De Zevende Dag, zoals Leterme onlangs nog kon ondervinden. En als ze echt iets willen weten over het openbaar vervoer in dit land, moeten ze maar mijn blog lezen: daar kan ik rustig lange zinnen brouwen, al strooit de in Word ingebouwde De Vadder dan lustig met groene onderstrepingen.

28-01-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
20-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 januari 2011 (Bois-de-Villers)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het NGI heeft in samenwerking met de gemeente Profondeville een wandelkaart uitgegeven met een twintigtal bewegwijzerde wandelingen erop. Wij stappen vandaag de wandelingen 24 (La Charlerie) en 23 (La Sibérie), die samen net geen 12 km wandelpret beloven. Beide, overigens goed aangeduide paden, voeren ons langs rustige wegen en straten, al verwacht je in een regio als deze toch wel wat meer dan een TWQ van 20 %. Maar de pittoreske woningen (in ijltempo in de hoek geduwd door moderne huizen, want ook in Wallonië wordt her en der alles snel volgebouwd), het immense plein voor de moderne, nauwelijks zichtbare kerk, en enkele uitstekende vergezichten maken alles goed.

 

Bois-de-Villers werd destijds bediend door de buurttram van Namur naar Saint-Gérard. Veel is daar vandaag niet meer van over, al is zelfs op de recentste topografische kaarten nog altijd duidelijk de kronkel zichtbaar waarmee de tram een al te driest niveauverschil op de N951 probeerde te vermijden. Daarbuiten volgde de tram trouwens vrij lang de steenweg, zodat het hart van Bois-de-Villers niet echt bediend werd. Maar in de goeie ouwe tijd trokken de mensen hun neus nog niet op voor 5 minuten stappen naar het tramstation. Ik ontdekte toevallig enkele prachtige getuigen uit die tijd op http://cartepostale.skynetblogs.be/bois-de-villers/ , een bezoek meer dan waard.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3759 9:58 10:16 +1 (689)

Brussel-Zuid - Namur 2110 10:33 11:39 stipt (514)

Namur - Bois-de-Villers [30] 12:25 12:51 stipt (ab4537)

 

Bois-de-Villers - Namur [6] 16:39 17:08 +3 (ab4350)

Namur - Brussel-Noord 2138 17:21 18:18 +1 (510)

Brussel-Noord - Halle 3939 18:32 18:51 +2 (829)

 

De commentaar:

 

De heenreis zou wat sneller kunnen (in theorie zelfs bijna een uur), maar omdat het aantal bussen van de lijnen 6 en 30 niet erg hoog ligt, nemen we het zekere voor het onzekere. Bovendien zit ik door mijn voorraad Cartes Inter, en in het Maison du TEC haal je die moeiteloos uit één van de weinige automaten waar dat kan. Eigenlijk is het zelfs de enige automaat, bij mijn weten. Het is een praktisch ding, met een overzichtelijk touchscreen, dat bovendien ook nog feilloos werkt.

Het wordt dus in Halle de CR naar Leuven van 9:58. Ik hoor hoe de Waalse TBG (van Braine-le-Comte?) zijn collega toefluistert dat het marktdag is in Halle, en dat je dan maar beter wat kunt controleren. Ze doen hun job inderdaad naar behoren, maar ik vrees dat het aantal marktgangers dat de trein nog neemt, drastisch ingekrompen is, nu De Lijn zowat alles bedient wat ook deze CR bedient: Lembeek, Buizingen, Lot, Ruisbroek, zelfs Vorst-Zuid.

 

In de zomer mag IC2110 nog wel eens een overdrukke trein zijn, vandaag is het een aangename IC met een tiental mensen in ons coupé, die het alleen rustig houden. Brussel-Luxemburg - Ottignies begint stilaan op een kilometerlange werf te lijken, en het valt op dat de ruime reservetijd op deze verbinding al lang geen nutteloos en vervelend fantasietje meer is: we komen maar goed 1 minuut te vroeg in Ottignies aan. Ook de rest van de rit verloopt vlekkeloos, zodat we 2 minuten te vroeg in Namur afklokken. Ruimschoots op tijd dus, om een bezoekje te brengen aan het Maison du TEC en aan het Hôtel de Flandre, nu ook in Namur het echte stationsbuffet voorgoed geofferd is op het altaar van de braakbalproducerende bedrijven die nu overal de dienst uitmaken.

 

Om van Namur naar Bois-de-Villers te rijden kunnen we kiezen tussen bus 30 en bus 6 op dit moment. Een rit met de 30 is voor ons een maidentrip, en die bus zet ons zelfs nog iets vroeger af dan de 6 aan de rand van het flinke dorpsplein. Blijkbaar zijn er examens in veel  middelbare scholen, want er loopt nogal wat jong grut rond, en de meeste bussen genieten van een ruime belangstelling. Ook onze 30 kan bogen op een bezetting van 90 % van de zitplaatsen.

Het busstation van Namur is druk: het is dan ook helemaal niet berekend op grote aantallen reizigers, en het lijkt elke keer nog kleiner te worden. Ook in Wallonië rijden er blijkbaar altijd meer bussen en ook het aantal gelede bussen neemt gestaag toe. Het is dan ook verwonderlijk dat hier geen ongelukken gebeuren. Wie zijn toevlucht zoekt op de perrons mag niet op grote voet leven, zodat de meeste reizigers eigenlijk naast het perron op de bus wachten. Er zouden plannen zijn om het busstation bovenop het treinstation te bouwen: ik denk dat dit een zegen zou zijn: voor de reizigers eindelijk een wat minder verstikkende, tot claustrofobie uitnodigende kille, kale ruimte, voor de chauffeurs een overzichtelijk patroon i.p.v. het ieder voor zich van vandaag, en voor de TEC eindelijk de kans om eens wat meer bussen te laten rijden op een aantal lijnen waar dat zeker zinvol is.

De rit zelf verloopt vlot en comfortabel: we komen zelfs een drietal minuten te vroeg aan in Bois-de-Villers.

 

Voor de terugreis maken we wel gebruik van lijn 6. Vanaf Malonne Malplas Place rijdt zelfs een bus 6B ter versterking. Dat maakt dat de vele leerlingen die uit Malonne richting Namur willen zich toch comfortabel over de 2 bussen kunnen verdelen. De onze is een gelede, de versterking een standaardbus. Lang houden we de voorziene dienstregeling moeiteloos aan, maar vanaf Salzinnes gaat het allemaal wat minder vlot. Toch blijft de schade beperkt tot 3 minuten.

 

IC 2138 bestaat uit 2 ms 96, en dat is maar net genoeg. Tussen Namur en Gembloux en vanaf Ottignies staan reizigers recht, al vermoed ik dat er aan de uiteinden van de trein nog voldoende zitplaatsen beschikbaar zijn. De traditionele inname van eerste klasse blijft uit, ook al omdat de TBG zich van zijn plicht kwijt. In Ottignies komt een jongeman hem vragen of ze met hun vieren in eerste mogen zitten, en dat wordt resoluut geweigerd. Ik heb al meer meegemaakt dat trio's en kwartetten maar al te graag gezellig samen in eerste zouden zitten, omdat ze in tweede alleen verspreid kunnen zitten. Raar toch dat het dan nooit bij hen opkomt om met een supplementje voor wat knusheid te zorgen: voor amper € 2.50 per man zou het probleem al opgelost zijn. Daar heb je niet eens een echt bier meer voor.

Ook nu valt op dat de trein de reserve tussen Ottignies en Brussel best kan gebruiken: gedaan met de 8 minuten stilstand in Brussel-Luxemburg; die is naar normale proporties herleid.

 

De IR naar Binche (2 vierledige stellen) vertrekt met 2 minuten vertraging in Brussel-Noord, maar komt vlot door de NZV. De stilstand in Brussel-Zuid neemt meer tijd dan voorzien in beslag, zodat we met 4 minuten vertraging vertrekken. Het gaat zowaar over lijn 96 N, en dat gaat vlot: in Halle is de vertraging al teruggelopen tot 2 minuten.  

 

Het is een mooie winterdag geweest: vrij zonnig, aangenaam koud, en maar af en toe te winderig. De wandelingen mochten er zijn, en het openbaar vervoer reed stipt. Meer van dat!

 

Foto's van de wandeling: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/bois-de-villers/

20-01-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
04-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 januari 2011 (Sombeke)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

We zijn zonder enige twijfel winter- en sneeuwliefhebbers, maar stappen in 20 cm sneeuw en meer is niet altijd even makkelijk, en dus was het al van half november geleden dat we de stapschoenen nog eens aangetrokken hadden voor een uitstap die we louter voor de ontspanning deden en niet om te foerageren in de stad die nog net binnen voetbereik ligt. Het is een mooie wederinstapwandeling geworden, van bijna 11 km lang, in een tamelijk vlakke streek, die de wandelaar toch wel wat te bieden heeft. Sombeke is een flink uit de kluiten gewassen gehucht van Waasmunster (met kerkje, dries, en voor de special effects een kerststal met lelijke poppen, maar mooie, levende schapen). Die schapen werden getrakteerd op hemels hooi, net toen we op de bus zaten te wachten: de verzorger ging daarna zichzelf verzorgen in café De Moezen, een aangenaam dorpscafé, waar we voor en na de wandeling een lekkere koffie dronken, en voor dat dubbele bezoek beloond werden met een eindejaarsattentie: daar kunnen ze in Halle nog iets van leren…

De TWQ van de wandeling ligt vrij hoog met 55 %, maar het aandeel verharde spoorbeddingen en dijken is ook redelijk hoog. Dat is niet precies wat ik een trage weg noem. Toch is zo'n tocht die deels langs de Durme loopt, de moeite waard: de Durme is een rivier met karakter, zoveel is duidelijk en bij laagtij is hij nog aantrekkelijker.Oh ja, we vonden de beschrijving van de wandeling in het tijdschrift van Vakantiegenoegens, uit 1996.

 

Een deel van de wandeling loopt ook over de bedding van de vroegere lijn 56 Dendermonde - Sint-Niklaas. Sombeke had zelfs zijn eigen halte. Op de onvolprezen website van Paul Kevers vind je er alles over: http://users.telenet.be/pk/lijnen.htm#56. Het moet een van de grootste miskleunen uit de geschiedenis van ons openbaar vervoer zijn, dat men deze lijn in 1957 sloot voor het reizigersverkeer. Vandaag ontbreken stukken bedding, zodat een terugkeer van wat ongetwijfeld een interessante inter-stedelijke verbinding zou zijn, zo goed als onmogelijk geworden is.

 

De verbinding:

Halle - Brussel-Zuid 3708 9:46 9:56 stipt (562)

Brussel-Zuid - Dendermonde 2308 10:21 10:53 stipt (364)

Dendermonde - Zombeke belbus 290 ab 2029-28

 

Zombeke - Dendermonde belbus 290 ab 2029-28

Dendermonde - Halle 1588 16:35 17:37 stipt (770)

 

De commentaar:

De eersteklasafdeling van IR 3708 is voor meer dan de helft gevuld: stilaan merk je wel dat opnieuw meer reizigers in eerste klas willen reizen. Het is nu aan de NMBS om haar eigen eerste klasse op te waarderen. Wij volgen voor het eerst de nieuwe reisweg van deze IR: tot Y Ruisbroek over lijn 96 en dan over lijn 96 N naar Brussel-Zuid. De rit verloopt vlot. We komen zelfs nog een minuutje te vroeg aan in Brussel-Zuid.

IC 2308 rijdt met 2 breaks: ik heb de indruk dat de verwarming in het eerste rijtuig van het eerste stel defect is, want daar zitten nauwelijks mensen, terwijl het middenrijtuig en ook het deel met eerste klasse behoorlijk vol zit. Dus gaan we in het tweede stel zitten, waar het aangenaam warm is, en waar de laatste medereiziger in Brussel-Noord uitstapt. Ook deze rit verloopt probleemloos; het is volop genieten van de sneeuwresten die vooral op de kale akkers nog prominent aanwezig zijn.

 

We hebben ervoor geopteerd om de belbus Hamme in Dendermonde te nemen; Zele had ook gekund, maar nu de IC overdag niet meer doorrijdt naar Sint-Niklaas, kunnen we de belbus net zo goed naar Dendermonde laten komen. Het wordt een aangename multiculturele rit: dat integratie mogelijk is, bewijst een vriendelijke chauffeur van Marokkaanse afkomst, met wie we een aangenaam gesprek hebben over wandelen in het winterweer, BHV en het belang van tweetaligheid in België. We pikken ook nog een Turkse dame op die naar Hamme moet en die met lede ogen ziet hoe de chauffeur strikt het reglement toepast en haar voorbij haar bestemming naar een officiële halte brengt. Maar goed ook, want 's avonds moet ze sowieso terug en dus kan ze maar beter weten waar de halte ligt waar de belbus haar komt oppikken. Voor ons betekent het ommetje dat we ook nog even langs het vroegere station van Hamme rijden.

 

's Avonds keren we met dezelfde bus maar met een andere chauffeur terug naar Dendermonde. Net als ik op het punt sta om de belbuscentrale op te bellen - de bus heeft dan al meer dan 10 minuten vertraging - duikt de bus in de verte op. Acht minuten later dan voorzien dropt de belbus ons aan het Dendermondse station.

 

Daar staan 3 gerenoveerde stelletjes als CR 1588 klaar om ons in één ruk naar Halle te brengen. Dat de trein als stoptrein rijdt tussen Dendermonde en Brussel-Noord nemen we er graag bij: er gaat niets boven een overstapvrije verbinding. Laat de NMBS dus maar veel van die lange verbindingen uitdokteren, de reizigers varen er wel bij; sommigen beweren wel eens dat deze verbindingen een nefaste invloed hebben op de stiptheid, maar dat is quatsch. De echte oorzaken voor het stiptheidsprobleem liggen ongetwijfeld elders. Vandaag is er van dat gebrek aan stiptheid trouwens weinig te merken: we arriveren zelfs nog een minuut te vroeg in onze thuishaven. We hebben dezelfde reisweg gevolgd van vanochtend: eerst lijn 96N op en vanaf Ruisbroek over lijn 96.  Zelfs op deze rustige dag is duidelijk dat 3 stellen nauwelijks volstaan om het verminderde aantal reizigers op te vangen. Volgende week duiken de hogeschoolstudenten opnieuw op, en dan zal deze trein onvermijdelijk te kort blijken te zijn. Maar deze bedenking raakt wat op de achtergrond, nu vandaag gebleken is dat stipte treinen echt nog tot de mogelijkheden behoren. We komen met een tevreden gevoel thuis; de eerste wandeling van 2011 zit er op.

04-01-2011 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
30-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.jaaroverzicht 2010
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ik weet dat het onnozel klinkt, maar 2010 is het jaar waarin we voor het eerst samen van een pensioenachtige status kunnen genieten, en meteen het eerste jaar sinds lang waarin we ons jaarprogramma niet hebben kunnen afwerken…

Toch gingen we nog 37 keer op stap, samen voor 537.690 km (wat een gemiddelde geeft van 14.530 km per wandeling). En ook nu hebben we geprobeerd om alle wandelingen zo objectief mogelijk (en dus los van elkaar) te beoordelen. Dat geeft een top-10 met 11 wandelingen erin.

1. GR 56 Ligneuville - Mont

dan een heleboel ex-aequo's op 2:

- GR 576 Florzé - Méry

- GR 577 Rochefort - Wellin

- TA La Roche - Sprimont

- GR 575 Taviet - Crupet

- Lescheret

- GR 125 Nismes - Treignes

en ten slotte nog een triootje om de 10 overvol te maken op 8:

- Hacowa 101 (Blaregnies - Montignies-sur-Roc) - eigen makelij, héhé

- Transsemoisienne Jamoigne - Lacuisine

- Martelange

 

De eerste wandelingen op Vlaams territorium vinden we op plaats 18…

Voor de rest is het overwicht van langeafstandspaden en van Wallonië wel duidelijk, dacht ik.

 

 

30-12-2010 om 17:36 geschreven door overweg13  


>> Reageer (3)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Blog als favoriet !

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


Zoeken in blog


Laatste commentaren
  • Lijnen 712/714 (Etienne Tas)
        op 17 augustus 2023 Herne - Bever (Voettocht in Pajottenland)
  • OTW 4670 (Sebastiaan Van Hoof)
        op 18 juli 2023 - Lesve
  • IC's in Sinaai en Belsele (overweg13)
        op 27 december 2022 - Sinaai - Belsele (GR Waas- en Reynaertland)
  • Inhoud blog
  • 10 april 2024 - Vervifontaine
  • 8 april 2024 Pont-à-Celles
  • 29 maart 2024 - Hillegem
  • 21 maart 2024 Belsele - Nieuwkerken-Waas
  • 14 maart 2024 - Sint-Idesbald - De Panne

    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!