***xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Woensdag 19 december
Zon 8u41-16u38
H. Urbaan
.
1094 - IK EN MIJN COMPUTER OF MIJN COMPUTER EN IK
Evolutie-leer : komt er ooit n einde aan?
***
Net zoals de etiquette voorschrijft dat een welopgevoede Heer voor elk vrouwspersoon, aantrekkelijk of niet, de deur open houdt, haar laat voorgaan (niet op een trap naar omhoog, slimmeke!), of zelf de gootkant neem in het straatbeeld, zo moeten er straks regels bepaald worden hoe we moeten handelen tegenover onze computers met menselijke capaciteiten
Met huisdieren, honden bijvoorbeeld, wijst dat zichzelf. In normale huishoudens zitten de baasjes in de zetels, en liggen de hondjes op de mat, en niet omgekeerd. Waar bevindt zich dan onze computer in de te verwachten digitale evolutieleer? De baasjes houden de hondjes aan de lijn, en niet omgekeerd. Quid onze computer? Wie laat wie nu uit? Allez, ik bedoel, de uitzonderingen niet te na gesproken, nemen de machos de gootkant, met de computer aan hun rechterkant, dichtst tegen de uitstalramen.
Maar wie moeten we nu eerst begroeten op straat, de baas of de computer? De mindere wacht tot hij door de meerdere wordt aangesproken. Allez : wie geraakt daar nog aan uit? Hoeden zijn uit de mode, dus die kunnen we niet even oplichten
. Een oplossing zou kunnen zijn, dat elk, man/computer, zijn bytes duidelijk zichtbaar op het voorhoofd draagt. Dan weet meteen elk laptoppeke zijn plaats in de wereld, even zo goed als elke eigenaar. Oei Oei! Daar gaat ieders privacy, want er zal natuurlijk een oorzakelijk verband bestaan tussen I.Q. en het aantel bytes.
Ziet U, het is allemaal niet zo simpel als het eruit ziet.
Wat ik wel weet, is dat Lernaut & Hauspie ver voor hun tijd door het Groot Kapitaal de kerkdeur zijn uitgewerkt voor het einde van de Mis. Hun spraaktechnologie ingeplant in al onze computers, had, ons aller portemonnee ten goede, de wereld kunnen veroveren. En de FLV (Flanders Language Valley, the holyest spot on earth!) was dan in de koppekes van mijn kleinkinderen blijven hangen onder die wereldschokkende naam, in plaats van Kijk, mannekes, daar op die plaats stond ooit de boerderij van de Familie Comyn, waar Grootva als peuter binst de oorlog, samen met heel het gebuurte, tabak mocht komen naaien. En daar, in die glooiing van de groene weide, in de schaduw van die ene kopwilg, zag hij ooit Grote Zus, later Tante Nonneke geworden, de liefde afweren van haar Canadese Be(v)rijder...
JaJa, daar was eerst van 14 tot 18 The Ypres Salient gelegen, met later de haastig toegewerkte bommen-trechters in de weiden, nog later het hoofdkwartier van L & H, en na het faillissement, de hoofdzetel van Weefautomaten Picanol met een sliert van losstaande neven-bouwsels. De speech is intussen al lang gone with the wind
.
Computers zullen dus kunnen horen, ruiken, zien en voelen. Maar kinnekes maken? Dat is iets, verhoop ik, waarvoor speciale vergunningen zullen blijven bestaan. Tenzij ook dat eerstdaags duidelijk wordt. Dan zullen we computer-robotten zien opduiken in het straatbeeld, met een rokje, of met een pantalonneke. Awel, als Cristine Van Broeckhoven daar werk van mocht maken
..
***
Ter zake :
IBM: computer kan binnen vijf jaar horen, ruiken en voelen
18/12/12, 16u52 − Bron: AD.nl DM. Be
***
Terwijl de meeste media op dit moment terugblikken op het afgelopen jaar, maakt technologiebedrijf IBM jaarlijks een lijst van trends die de komende vijf jaar worden verwacht. De voorspelling? Computers kunnen binnen vijf jaar ruiken, horen en voelen. .
Elk jaar komt IBM met een '5 in 5' rapport, waarin vijf ontwikkelingen worden genoemd die het bedrijf de komende vijf jaar verwacht. Dit jaar ligt de focus op de manier waarop computers in de nabije toekomst informatie zullen verwerken. Dat kunnen ze volgens IBM straks op een manier zoals mensen nu doen met hun zintuigen.
Volgens Bernie Meyerson, vice-president van IBM, zou dit een totale verandering van de architectuur van de computer betekenen. Bij het programmeren moet alle informatie nu nog steeds, bit voor bit, worden ingevoerd door mensen. 'Maar stel je voor dat een computer straks naar een voorwerp zou kunnen kijken, en op die manier informatie tot zich zou kunnen nemen', zegt hij tegen de Washington Post.
Het idee is dat mensen en computers eenzelfde soort taal spreken. En volgens Meyerson is dat niet zo bizar als het klinkt. Geur en smaak hebben bijvoorbeeld een chemisch uitgangspunt. Als computers bepaalde moleculen van elkaar zouden kunnen onderscheiden, kunnen ze mensen bijvoorbeeld waarschuwen voor gif of voor voedsel waar zich ziekteverwekkende stoffen in bevinden. En als er uitgebreide geluidsanalyse wordt toegepast, zouden ze het verschil kunnen horen tussen een baby die huilt van ongemak of kraait van plezier. Computers zouden ook het verschil tussen bijvoorbeeld wol en beton kunnen 'voelen' door signalen van vibratie en temperatuur met elkaar te vergelijken. .
***
Diagonaal doorlezen : ik ben er nog altijd niet helemaal uit : zijn zon computers wel mogelijk in de politiek? Moeten wij dan überhaupt nog om de zoveel jaar politiekers gaan kiezen? Met de bytes (of het I.Q) op het voorhoofd, duidelijk zichtbaar voor iedereen, weet het kleinste kind toch dat alle huidige potentaten meteen gezakt zullen zijn? Verder dan hun schoenmaat zullen ze niet komen!
Voor de lagere I.Qs zou er vrijstelling van publicatie-plicht moeten komen, zodat deze mensen niet publiekelijk zichzelf te schande maken. Die verplichte I.Q-dracht op het voorhoofd van mens en computer zou vooral in de zakenwereld veel tijd uitsparen. En zoals U weet : (time = money)
Ook voor de wapen-lobby verschijnen er enorme groeimogelijkheden. Alle zevenschot-modellen met menselijke bediening worden vernietigd, en vervangen door wapentuig die te bedienen valt van op de centrale voor-geprogrammeerde dispatch. Elk individu bepaalt zelf de graden van alarm die hij of zij wenst, en welk gevolg daaraan moet gegeven worden. Zendt een brein bvb Red 01 (misdrijf met levensgevaar) uit, wordt dit in een nano-seconde gecheckt, en bij bevestiging beveelt de dispatch een dodelijke straal af op het gevaar. Alles zal controleerbaar zijn, en kan ten allen tijde seconde na seconde herdraaid worden. In feite het logisch gevolg zoals we zien bij Opsporing Verzocht met de thans voorhanden zijnde bewakings-cameras.
Denk eens welk enorm werk er zou bespaard worden aan de Rechtbanken, en becijfer bij Uzelf hoeveel onschuldige mensenlevens er zouden kunnen gered worden door deze ogenblikkelijke gecomputeriseerde misdaad-bestrijding.
Als we de cumul verbieden tussen de bytes van de man met die van zijn computer-vriend, zal alle bedrog uitgesloten zijn. We spelen de man, niet de bal. Want religie zal een rode knop zijn die slechts eenmaal (bij de geboorte) zou moeten kunnen bediend worden, en die met het individu mee het graf ingaat.
Als het ooit zover komt, dan hoop ik, dat er een tweede groene knop zal voorzien worden, die staat voor de taalkeuze van elk individu : naast de moedertaal van zijn keuze, daarnaast wereldwijd, het Esperanto. Met een beetje verbeelding kan er dan een simultaan-vertaling van de ene taal naar de andere geprogrammeerd worden, zodat wij zingend en keuvelend de wereld kunnen rondreizen.
Jongens, jongens, dat wordt hier een hemel op aarde!
***
Pssst : Bij het verlaten van deze droom : de uitvinder ervan niet vergeten AUB.
***
VnV (Vrij en Vrolijk)
Pssst : Mijn favoriete partijnaam voor het Vlaams Belang, voor geval dat er een naamsverandering komt, L & O maakt blijkbaar geen kans. Law and Order : het zijn nochtans de fundamenten van deze partij. Misschien maakt de tweede opgave een betere kans? Minder grimmig, maar grappiger, zegt onze Voorzitter. Vrij en Vrolijk is dus een goede slogan, en de knipoog naar het verleden moet men er maar bijnemen.
***
|