MET SNELTREINVAART DOOR DE DAGEN
Foto

Foto

Inhoud blog
  • 906 - EEN CLOWN-KONTDRAAIER OP DE DANSVLOER HEEFT ALTIJD SUCCES
  • 905 - HET APENLAN D NA MEI 2024
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID D E E L I I
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID


    Foto

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    VOOR WIE GRAAG EEN EINDJE MEERIJDT
    27-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5004743 - NIEUWE JAARKE ZOETE WAAR BLIJFDE TOCH ZO LANG

    A VOICE FROM FLANDERS

    CRAYiINGOR FREEDOM

     *

    5004743 - NIEUWE JAARKE ZOETE WAAR BLIJFDE TOCH ZO LANG

    ZONDAG 27 DECEMBER 2020

    INHOUD

    *KERSTMIS IS ONS AL ONTNOMEN, DE DAGEN LENGEN WEL MAAR HET IS, NA DEZE NIEUWE COVID-VARIANT, WACHTEN OP HET NIEUWE CHINESE GIRAAL GELD

     

    DIT ZIJN DE GRIJZE ZWANEN VOOR 2021

    ©Filip Ysenbaert

    Wat als een succesvolle vaccinatie onze opgekropte consumptie doet exploderen en zo de inflatie - en de rente - aanjaagt? Krijgen tech-aandelen dan klappen? En veroorzaakt China een revolutie met zijn digitale munt? Ziehier de grijze zwanen voor 2021.

     ‘Revenge shopping’ zou wel eens de trend van 2021 kunnen worden. Denk aan een gefrustreerde consument die heel 2020 door het coronavirus aan de ketting werd gelegd, en nu ineens zijn opgespaarde geld kan laten rollen om weer met volle teugen van het leven te genieten. Als de coronavaccins erin slagen ons leven in 2021 weer geleidelijk te normaliseren is het uitkijken voor zo’n door ‘wraak’ gedreven consumptie-boom. Voor je het weet veroorzaakt een oververhitte vraag oplaaiende inflatie en het einde van de bodem rentes waaraan de economie zo gewend is geraakt.

    Een inflatie opstoot is voor alle duidelijkheid niet het basis scenario van marktwatchers, althans niet voor 2021. Het gaat hier om een ‘grijze zwaan’, een veeleer onwaarschijnlijk - maar zeker niet ondenkbaar - scenario dat een serieuze impact zou hebben op de financiële markten en de economie. Inflatie blijkt een populaire grijze zwaan voor 2021 te zijn, leert een rondvraag bij specialisten. Dit jaar zijn dat Deutsche Bank-strateeg Jim Reid, ING België-hoofd-econoom Peter Vanden Houte en Steen Jakobsen, hoofd beleggingen bij Saxo Bank.

    Een voor de hand liggende deviatie van de consensus prognose voor 2021 is dat de coronavaccins niet de verhoopte verlossing bezorgen. ‘Alle economische voorspellingen voor volgend jaar staan of vallen met een succesvolle uitrol van de vaccins. Veel groei ramingen zijn gebaseerd op de terugkeer naar een normale samenleving. Ook beleggers zijn al in sterke mate gepositioneerd voor een heropleving’, zegt Vanden Houte.

    Kris Van Hamme

     

    CORONA & CENSUUR  VRIJE COMMENTAAR

    Als zelfs top-specialisten niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is, zullen we het dan maar zelf zeggen, zeker?

    Als eenmaal het ergste voorbij zal zijn, komen we in ander weer terecht met weer van hetzelfde. Maar anders.

    Vlaanderen zal niet onafhankelijk zijn, toch niet van de eerste dag, en de luidste kikkers zullen het hardst blazen. Het is nooit anders geweest.

    De dagen zullen lengen, om daarna weer korter te worden…We staan erveur, en we moeten er deur..

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

     

    27-12-2020, 18:24 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500481 - EEN MEERDERHEIDS-VOLK IN EIGEN LAND GEBRUIKT ALS VOETMAT EN MELKKOIE

    .

    A VOICE FROM FLANDERS

    CRAYING FOR FREEDOM

    *

    500481 - EEN MEERDERHEIDS-VOLK IN EIGEN LAND GEBRUIKT ALS VOETMAT EN MELKKOIE

    WORDT 2021 HET JAAR DER BEGINNENDE HERENIGING DER LAGE LANDEN VAN DE NOORD- TOT AN DE OOSTZEE? HIER ONS ZWEET, WANNEER ONS RECHT?

    *

    ERKENNING ZELFBESCHIKKINGS RECHT MEER DAN OOIT NODIG

    foto: ©pixabay.com

    *

    Maskerade in het Europees parlement

    *

    2020 was voor vele zaken een slecht jaar, maar jammer genoeg ook voor het zelfbeschikkingsrecht der volkeren, ook al hernam het Verenigd Koninkrijk — in feite de Engelse meerderheid erin — zijn soevereiniteit op 31 januari 2020 door middel van de ‘brexit’.

    Slecht jaar

    Het was een slecht jaar in België, waar de twee grootste partijen van het land, namelijk de Vlaams-nationale, aan de kant werden geschoven bij de federale regeringsvorming. Het was een slecht jaar in Catalonië waar geweldloze strijd voor zelfbeschikking meedogenloos wordt vervolgd en gestraft met lange gevangenisstraffen. Het was een slecht jaar voor de Armeniërs met een Blitzkrieg door Azerbeidzjan en Turkije, met gebruik van Syrische islamistische huurlingen, tegen de Armeense republiek van Artsakh en etnische zuiveringen als gevolg ervan.

     

    Nochtans is er nergens duurzame vrede mogelijk zonder erkenning van het zelfbeschikkingsrecht der volkeren.

    Het was een slecht jaar voor Tigre, waar de autonomie binnen de federale staat Ethiopië bloedig werd gesmoord. En al is het minder evident om van een natie te spreken bij Hong Kong, het was in ieder geval een slecht jaar voor de zelfbeschikking van het volk van Hong Kong met de Gleich-schaltung door de volksrepubliek China. En ik vergeet wellicht andere even relevante gevallen. Nochtans is er nergens duurzame vrede mogelijk zonder erkenning van het zelfbeschikkingsrecht der volkeren.

    Maskerade

    In het Europees parlement wordt door de meerderheidspartijen (de drie traditionele families) een maskerade opgevoerd waarbij in het theater van verdediging van mensenrechten en rechtsstaat vooral geen enkel respect voor dit zelfbeschikkingsrecht te vinden is. Elke passage die kritisch is voor de repressie in Catalonië door de Spaanse staat wordt gecensureerd. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om kritiek te uiten op landen als Polen of Hongarije waar er nochtans geen politieke gevangenen zijn.

    Een tekst van het Europees parlement die de verwijzing naar die manifeste schendingen censureert, kan dan ook geen enkele geloofwaardigheid hebben.

    Het Ierse lid van het EP Clare Daly was aangesteld voor de redactie van het rapport over de staat van de mensenrechten in Europa in 2018-2019 en stemde uiteindelijk tegen haar eigen rapport omdat het door de meerderheidspartijen geamputeerd was (24 november 2020). Een amendement van Diana Riba (ERC) dat opriep tot respect voor het zelfbeschikkingsrecht werd weggestemd. Nochtans toont de geschiedenis aan dat een gebrek aan erkenning daarvan omzeggens altijd ook leidt tot ernstige schendingen van individuele fundamentele vrijheden van burgers, zoals duidelijk blijkt in Catalonië. Een tekst van het Europees parlement die de verwijzing naar die manifeste schendingen censureert, kan dan ook geen enkele geloofwaardigheid hebben.

    Gevangenis der volkeren

    De uitdrukking gevangenis der volkeren werd in het verleden vooral gebruikt voor het tsaristische Rusland, waaruit alvast enkele volkeren bevrijd werden bij het einde van de Eerste Wereldoorlog (Polen, Litouwers, Letten, Esten en Finnen). Vandaag geldt de uitdrukking in Europa vooral Spanje, en het toedekken ervan door de Europese Unie maakt deze laatste jammer genoeg ook voor sommige volkeren tot gevangenis. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat het een bevoegdheid van de Europese Unie is om te beslissen op welke wijze de Catalanen hun zelfbeschikkingsrecht al dan niet willen uitoefenen.

    En natuurlijk kunnen andere staten beslissen om een land na secessie al dan niet te erkennen, al mogen we daarbij opmerken dat er vele andere staten erkend worden die veel minder beantwoorden aan de volkswil en veel minder democratisch zijn. Wat men van de EU echter wel gerechtigd is te eisen, is dat men geen teksten stemt over mensenrechten waarin men op allerlei manieren de beleidskeuzes van landen die niet in de pas lopen van de politieke correctheid aanklaagt, maar niet de schendingen van de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging, recht op een eerlijk proces en recht op volksbevraging door de Spaanse staat.

    Matthias Storme

     

     CORONA & CENSUUR - VRIJE COMMENTAAR

    Goede, spontane en niet voorgeschreven Politieke Correctheid is eigen aan elk gezond menselijk verstand. Want elk nationaliteits-gevoel biedt bescherming en wederzijdse hulp. Zonder een eigen identiteit geen eigen volk. Schapen bij schapen, leeuwen bij leeuwen. Kontheffers bij kontheffers. Christenen bij Christenen. Ook in de natuur komt er geen mixte voor. Noch bij de dieren, noch bij de planten. Zo heeft het Mensdom eeuwenlang geleefd, en als er oorlog kwal, was dat kder op keer wegens schending van deze heilige principes.

    De Franse Revolutie, de Opstand der Opgejuttte ‘Machtelozen’, heeft daar dan een ranzig randje aan gebreid. Als de (nieuwe) opgedrongen Eigen Leiders er maar wel bij varen… En aldus geschiedde, zij het via de guillotine en het bloed van andere volkeren.

    Even later, nog tijdens WO I, hadden de Russen het ook al te pakken. Het al-oude Tsarenrijk werd de Sovjet Unie. Maar ook die moest later het veld ruimen voor de Volkswil en de ziel van het Russisch Volk zelf..

    Onder Hitler deed Duitsland het beter. Harder, veel intenser, maar gelukkig veel korter van duur.

    En nu is de       EU daar, die hetzelfde op een andere manier tot stand wil brengen. Door o.a. aan hernieuwing te doen. Net als met hernieuwbare energie. Teveel in-teelt? Aanvullen met vers bloed, lijk bij de beesten. Zonder grenzen, maar met tralies rondom, zo lek als een zeef.

    Vrij zijn? Dat is iets, volgens de EU, voor apen en voor negers. Catalanen, Schotten, Basken, Vlamingen, enz, enz, horen thuis in een gareel zoals muilezels in de circus piste.

    De zogezegde Natie Staten zijn een tijdelijke vergissing en druisen in tegen de menselijke natuur. Ze zijn en moment-opname van een tijdsgeest die met Metternich; Bismarck of Napoleon al lang gestorven is.

    Maar daar zijn alomtege,nwoordig allerlei vele fopspenen die de massa kunsstmatig afleiden. Spoirt, film, seks. Dat soort vermaak werlt bedwelme,nd. Terwijl Het Kwaad van de zeden-verwildering aldus aangevuurd, de ver-slinxing ristig verder wordt ingelepeld. Brood en Spelen: waar hebben we dat – tot het bittere einde - nog gehoord?

     *

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

     

    27-12-2020, 17:11 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500482 - VANDAAG WIND EN WEE EN WOLKEN MAAR WE HEBBEN ONS VACCIN

    .

    A VOICE FROM FLANDERS

    CRAYiING FOR FREEDOM

     

    500482 - VANDAAG WIND EN WEE EN WOLKEN MAAR WE HEBBEN ONS VACCIN

     *

    ALLAH IS GEEN OPPERWEZEN ZOALS EEN ANDERE

    DEZE IS OVERAL TER WERELD EEN POLITIEK DIE ONDERDRUKKINGS SYSTEEM DAT DOOR LINKS ALS EEN WORTEL VOOR DE NEUS VAN EZELS WORDT GEHOUDEN. VOOR MOSLIMS I DIT EEN

    ZONDAG 27 DECEMBER 2020

    INHOUD

    BIJ ONS WORDT NIET GEREEPT OVER EEN SOORT INDEX DER ELLENDE. GUVAAL LET UIT WAAROM.

    *

    CAMBRAI OF KAMERIJK????

    *

    Geschiedenis. Oudheid

    De plaats wordt voor het eerst vermeld als Camaraco op de Tabula Peutingeriana, een middeleeuwse kopie van een Romeinse kaart uit de 4e eeuw; later duiken ook de namen Camaracum en Cameracum op. De stad is wellicht ontstaan als een bevoorradings-plaats op de kruising van twee belangrijke heerwegen: die van Bavay naar Amiens en van Atrecht naar Reims. Deze plek lag net buiten het gebied van de Nerviërs, dat na de verovering een Romeinse administratieve entiteit of civitas vormde (civitas Nerviorum). Oorspronkelijk was Bavay de hoofdstad, maar in de 3e eeuw is een duidelijke inzinking van de Romeinse aanwezigheid in Noord-Gallië merkbaar en in de late oudheid verschijnen nieuwe administratieve en militaire centra: Kamerijk vervangt Bavay als hoofdplaats van de civitas Nerviorum (zoals Doornik in dezelfde periode Kassel vervangt als centrum van de civitas Menapiorum). De perifere ligging van Kamerijk in de civitas is wellicht te verklaren vanuit een koloniale functie: de plek was via belangrijke heerwegen goed bereikbaar en vormde een bruggenhoofd naar de rest van het territorium.

    Bij de inval van de Franken in de eerste helft van de 5e eeuw werd Kamerijk veroverd door de Frankische hoofdman Chlodio, die een Frankisch rijkje stichtte met Doornik als hoofdstad. Dit gebied vormde kort daarna het kernland van het Frankische rijk onder Clovis. Men vermoedt dat Bavay reeds een christelijk centrum was en dat dit in de late oudheid verhuisde naar Kamerijk, dat een bisschop kreeg. De eerste met naam bekende bisschop is Sint-Vaast (†540), die tegelijk bisschop van Atrecht was; de eerste bisschop die ook in Kamerijk resideerde, was Sint-Gorik). De grenzen van het bisdom Kamerijk hernamen ongeveer die van de Romeinse civitas Nerviorum en omvatten de rechter Scheldeoever van de bron tot niet ver van de monding, ten noorden van Antwerpen.

    Middeleeuwen en nieuwe tijden

    Het Frankische rijk raakte na de dood van Lodewijk de Vrome verdeeld en bij het Verdrag van Verdun werd Kamerijk in 843 onderdeel van het Middenrijk of Lotharingen. In 870 kwam het door het Verdrag van Meerssen (870) bij het Oost-Frankische Rijk, het latere Heilige Roomse Rijk. In dit oostelijke rijk ontwikkelde zich een stelsel waarbij kerkelijke waardigheidsbekleders wereldlijke macht kregen uit handen van de keizer. Zo gaven de Roomse keizers de bisschop van Kamerijk (in het Duits toen Kamerich) in 947 de wereldlijke (grafelijke) macht over de stad Kamerijk en in 1007 ook over het Kamerijkse. Hierdoor ontstond een tweeslachtige situatie: de graaf-bisschop van Kamerijk was politiek een vazal van de 'Duitse' keizer, terwijl hij kerkelijk ondergeschikt was aan de aartsbisschop van Reims, die traditioneel de Franse koningen zalfde. Tegelijk vormde het bisdom Kamerijk een personele unie met het bisdom Atrecht (tot de 11e eeuw), dat tot het Franse koninkrijk behoorde. De relatie tussen de graaf-bisschop en de stedelingen van Kamerijk was vaak gespannen. Door de Investituurstrijd raakte het bisschopsambt verzwakt en konden de burgers in 1077 gemeentelijke privileges van hun graaf-bisschop afdwingen, zoals overal elders in het Duitse rijk gebeurde. Dit maakte Kamerijk tot een van de oudste stadsgemeenten in wat nu Frankrijk is. Aan het begin van de 13e eeuw zou de graaf-bisschop zijn greep op de stad opnieuw versterken, wat herhaaldelijk tot confrontaties en financiële crises leidde.

    In 1123, 1129, 1145 en 1148 vonden in Kamerijk grote stadsbranden plaats.

    Voor de middeleeuwse economie was vooral de textielproductie van belang, alsook de handel in graan. Als bisschopszetel kende de stad haar hoogtepunt in de 11e eeuw, maar ze groeide daarna nauwelijks nog en kende niet de demografische en stedelijke ontwikkeling van de noordelijker steden in het 'Franse' graafschap Vlaanderen en het 'Duitse' graafschap Henegouwen.

    Aan het einde van de middeleeuwen kwam de stad steeds sterker onder invloed van de Bourgondische hertogen, die door hun expansie-politiek de stad territoriaal haast omsingelden. In 1543 voegde keizer Karel V de stad bij de Habsburgse Nederlanden. Om de stad tegen de dreiging vanuit Frankrijk te verdedigen liet hij aan de rand van de stad een nog bestaande citadel bouwen, op de heuvel waar vroeger de Sint-Goriksabdij stond. In 1559 werd de kerkelijke indeling in de Nederlanden hertekend (als een maatregel van de katholieke contra reformatorische politiek na het Concilie van Trente). Kamerijk werd, naast Utrecht en Mechelen de zetel van een aartsbisdom, met name voor bijna alle Franstalige Nederlandse provincies.

    Tijdens de expansieoorlogen van Lodewijk XIV van Frankrijk werd Kamerijk belegerd en ingenomen. De Vrede van Nijmegen in 1678 maakte de stad definitief een deel van Frankrijk, en tegelijk verloor de aartsbisschop zijn wereldlijke macht en zijn zetel in de Rijksdag van het Heilige Roomse Rijk.

    Franse Revolutie

    De Franse Revolutie vormde een keerpunt in de geschiedenis en de aanblik van de stad. Niet alleen werd het aartsbisdom afgeschaft, maar een groot aantal kerken en kloosters werden afgebroken, zo ook de Oude kathedraal van Kamerijk die bekend stond als Wonder der Nederlanden. Uiteindelijk bleven in de huidige stad slechts twee voormalige abdijkerken en één kloosterkerk over (er waren oorspronkelijk 8 parochiekerken en ca. 20 kloosterkerken). Deze uitzonderlijk zware tol is vermoedelijk te wijten aan de grote macht van de kerkelijke instellingen, die tot 40% van de grond in Kamerijk en het Kamerijkse bezaten

    19e en 20e eeuw

    Cambrai heeft maar zeer beperkt deel gehad aan de industriële revolutie, die nochtans kenmerkend is voor het Noorderdepartement.

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog viel Cambrai in 1914 in Duitse handen. Tussen 20 november tot 3 december 1917 werd bij de stad de Slag bij Cambrai uitgevochten. Het was het eerste succesvolle gebruik van tanks.

    In 1971 werd de gemeente Morenchies bij Cambrai gevoegd.

    Naam

    Zoals veel plaatsen in Noord-Frankrijk heeft Cambrai een Nederlandse en een Franse benaming. De namen Kamerijk en Cambrai zijn beide apart ontwikkeld uit de Gallo-Romeinse naam Camaracum. Niettemin is Cambrai vanaf de Romeinse tijd steeds een Romaanse, Franstalige stad geweest. Dat er een aparte Nederlandse naam bestaat, is te danken aan de belangrijke rol die de stad speelde in de geschiedenis van de Nederlanden als hoofdstad van een bisdom (civitas nerviorum) dat in de middeleeuwen reikte tot diep in Nederlandstalig gebied (o.a. Zuid-Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brussel, de Kempen

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    De ellende index

    Waar men het ook weinig of niet over heeft is het geld dat de E.U. haar leden toeschiet. Men stelt het voor alsof men van Europa alleen maar geld krijgt, maar er geen moet geven, wat niet het geval is. Buiten de deelneming aan de Europese begroting, waarbij elk land zijn deel moet bijdragen, is er nu ook het geld van derden dat Europa op de financiële markten is gaan ophalen en dat ook vroeg of laat moet worden terugbetaald. En wat dat laatste betreft zit dit land in slechte papieren.

    Er bestaat trouwens ook nog zo iets als de ‘ellende index’, die wordt opgemaakt door het Internationaal Monetaire Fonds (IMF! en de universiteit van Oxford. Die index komt tot stand door het aanvullen van de economische schok met alle vrijheids-beperkende maatregelen en het aantal besmettingen en overlijdens aan Corona, in verhouding tot het aantal inwoners. Op die lijst staat België op een weinig benijdbare tweede plaats. Alleen Spanje doet het nog slechter. Ter vergelijking: Nederland staat op plaats 12, Duitsland op 17.

    Er is dus weinig reden om euforisch te zijn.

    *

    EXPERTS MIKKEN OP 5 MILJOEN INGEËNTE BELGEN TEGEN ZOMER

    ©Photo News

    Vandaag om 08:28

    *

    Vanaf begin maart wordt het personeel in ziekenhuizen en in de eerstelijnszorg ingeënt met het coronavaccin. Vanaf mei zijn de risicopatiënten en 65-plussers aan de beurt. En zo hopen de experts dat tegen de zomer al circa 5 miljoen Belgen ingeënt zijn.

     

    De experten van de 'taskforce operationalisering van de vaccinatie strategie' hebben zaterdag in een Zoom-sessie meer duidelijkheid gegeven over de fasering van de vaccinatiestrategie.

    Fase 1A van de vaccinatiestrategie omvat het beschermen van de bewoners in de woonzorgcentra en het zorgpersoneel in die centra. Maandag worden symbolisch de eerste personen in drie geselecteerde woonzorgcentra in de drie gewesten gevaccineerd. Vanaf 5 januari start de echte vaccinatiestrategie. De volgorde waarin de woonzorgcentra aan de beurt komen, wordt bepaald door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Wie ingeënt wordt, krijgt twee dosissen. Na de toediening van de eerste volgt de tweede dosis 21 dagen later, met een marge van twee dagen. Tegen eind februari hoopt de 'taskforce'' rond te zijn met de vaccinaties in de woonzorgcentra.

    Afhankelijk van bevoorrading

     

    Dat betekent dat vanaf maart het ziekenhuis personeel en het personeel in de eerstelijnszorg aan de beurt is. Onder die laatste worden onder andere huisartsen en (thuis)verpleegkundigen verstaan. In deze fase komen ook de tehuizen voor gehandicapten aan de beurt.

    In fase 1B worden de risicopatiënten zoals mensen met chronische ziektes en 65-plussers gevaccineerd. Qua timing wordt hier gemikt op de maand mei, maar de snelheid hangt ook af van de bevoorrading van de vaccins. Momenteel is in Europa alleen het Pfizer-vaccin goedgekeurd. Maar ook Moderna, Johnson & Johnson en AstraZeneca hopen de komende weken en maanden de goedkeuring van hun vaccin te ontvangen.

    Op welke manier de 65-plussers of andere risico-patiënten zullen opgeroepen worden voor een vaccinatie, is nog niet helemaal duidelijk. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke ziet hier een belangrijke rol weggelegd voor lokale overheden, maar hij sluit niet uit dat de personen ook per sms worden opgeroepen. De toediening zou gebeuren in een vaccinatie centrum. Beke mikt op 60 centra in Vlaanderen, gaf hij mee tijdens het VRT-journaal.

    De experts hopen dat tegen de zomer alle risicogroepen zijn ingeënt. Dat zou neerkomen op ongeveer 5 miljoen Belgen. Nadien komt de rest van de bevolking aan de beurt voor een vaccin. Epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen), lid van de taskforce, verwacht dat de jongeren tijdens de zomervakantie kan ingeënt worden. Op voorwaarde dat de bevoorrading en levering van vaccins vlot verloopt. Iedere Belg kan overigens zelf beslissen of hij of zij een vaccin wil. Al staat de meerderheid van de Belgen wel positief tegenover een vaccin.

    Frank Dereymaeker

    CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    De tijd vliegt snel gebruik hem wel. In afwachting van dat levensreddend spuitje tegen de Gele Dood, en om e ophok-verplichting zo goed mogelijk te overleven, weer even grasduinen in ons rijk (?) verleden. Om deze keer te ontdekken dat de Taalstrijd zo ongeveer even oud is als de Vlamingen zelf. De ‘Zaak’ Cambrai brengt zelfs, bij nader toezien, de recente Collaboratie in een ander daglicht. Gewend als de Vlamigen steeds zijn aan het zich aanpassen aan ekk gezag.

    Wat ’n geluk dus voor het Rijk der Coburgers dat wij in wezen een volgzaam volk zijn. Hoe zou men anders kunnen overleven op de grens van twee ‘Stelsels’, het Fransdolle en het Germaanse harde?

    Gelukkig is daar nu de wijd openstaande Digitale Wereld, zodat onze horizon nuet l        nger beperlt blijft tot wat bepaalde machtshebbers van het moment ons vcoorzeggen te denken.

    Vandaar de bedenking ‘niet verfranst, niet verduitst, niet verengelst. Maar wel Europeaan, als wij in de allereerste plaats, de Valmingen mogen zijn, die God ons Vlamingen geschapen heeft.

    Over de ‘ranking’, de classificatie die dit Kloteland toebedeeld werd op de grens van 2020-2021 zullen we maar best zwijgen. Alleen Spanje, het voorgeschreven Land van Belofte voor elk amusement, doet het nog slechter. Dat komt dan misschien omdat er daar politieke gevangenissen bestaan, voor ‘separatisten’, Catalanen bvb, en wij die voorlopig nog altijd niet hebben.

     Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

     

    27-12-2020, 12:46 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500482 - VANDAAG WIND EN WEE EN WOLKEN MAAR WE HEBBEN ONS VACCIN

    .

    A VOICE FROM FLANDERS

    CRAYiING FOR FREEDOM

     

    500482 - VANDAAG WIND EN WEE EN WOLKEN MAAR WE HEBBEN ONS VACCIN

     *

    ALLAH IS GEEN OPPERWEZEN ZOALS EEN ANDERE

    *

    DEZE IS OVERAL TER WERELD EEN POLITIEK DIE ONDERDRUKKINGS SYSTEEM DAT DOOR LINKS ALS EEN WORTEL VOOR DE NEUS VAN EZELS WORDT GEHOUDEN. VOOR MOSLIMS I DIT EEN

    ZONDAG 27 DECEMBER 2020

    INHOUD

    BIJ ONS WORDT NIET GEREEPT OVER EEN SOORT INDEX DER ELLENDE. GUVAAL LET UIT WAAROM.

    *

    *

    CAMBRAI OF KAMERIJK????

    *

    Geschiedenis. Oudheid

    De plaats wordt voor het eerst vermeld als Camaraco op de Tabula Peutingeriana, een middeleeuwse kopie van een Romeinse kaart uit de 4e eeuw; later duiken ook de namen Camaracum en Cameracum op. De stad is wellicht ontstaan als een bevoorradings-plaats op de kruising van twee belangrijke heerwegen: die van Bavay naar Amiens en van Atrecht naar Reims. Deze plek lag net buiten het gebied van de Nerviërs, dat na de verovering een Romeinse administratieve entiteit of civitas vormde (civitas Nerviorum). Oorspronkelijk was Bavay de hoofdstad, maar in de 3e eeuw is een duidelijke inzinking van de Romeinse aanwezigheid in Noord-Gallië merkbaar en in de late oudheid verschijnen nieuwe administratieve en militaire centra: Kamerijk vervangt Bavay als hoofdplaats van de civitas Nerviorum (zoals Doornik in dezelfde periode Kassel vervangt als centrum van de civitas Menapiorum). De perifere ligging van Kamerijk in de civitas is wellicht te verklaren vanuit een koloniale functie: de plek was via belangrijke heerwegen goed bereikbaar en vormde een bruggenhoofd naar de rest van het territorium.

    Bij de inval van de Franken in de eerste helft van de 5e eeuw werd Kamerijk veroverd door de Frankische hoofdman Chlodio, die een Frankisch rijkje stichtte met Doornik als hoofdstad. Dit gebied vormde kort daarna het kernland van het Frankische rijk onder Clovis. Men vermoedt dat Bavay reeds een christelijk centrum was en dat dit in de late oudheid verhuisde naar Kamerijk, dat een bisschop kreeg. De eerste met naam bekende bisschop is Sint-Vaast (†540), die tegelijk bisschop van Atrecht was; de eerste bisschop die ook in Kamerijk resideerde, was Sint-Gorik). De grenzen van het bisdom Kamerijk hernamen ongeveer die van de Romeinse civitas Nerviorum en omvatten de rechter Scheldeoever van de bron tot niet ver van de monding, ten noorden van Antwerpen.

    Middeleeuwen en nieuwe tijden

    Het Frankische rijk raakte na de dood van Lodewijk de Vrome verdeeld en bij het Verdrag van Verdun werd Kamerijk in 843 onderdeel van het Middenrijk of Lotharingen. In 870 kwam het door het Verdrag van Meerssen (870) bij het Oost-Frankische Rijk, het latere Heilige Roomse Rijk. In dit oostelijke rijk ontwikkelde zich een stelsel waarbij kerkelijke waardigheidsbekleders wereldlijke macht kregen uit handen van de keizer. Zo gaven de Roomse keizers de bisschop van Kamerijk (in het Duits toen Kamerich) in 947 de wereldlijke (grafelijke) macht over de stad Kamerijk en in 1007 ook over het Kamerijkse. Hierdoor ontstond een tweeslachtige situatie: de graaf-bisschop van Kamerijk was politiek een vazal van de 'Duitse' keizer, terwijl hij kerkelijk ondergeschikt was aan de aartsbisschop van Reims, die traditioneel de Franse koningen zalfde. Tegelijk vormde het bisdom Kamerijk een personele unie met het bisdom Atrecht (tot de 11e eeuw), dat tot het Franse koninkrijk behoorde. De relatie tussen de graaf-bisschop en de stedelingen van Kamerijk was vaak gespannen. Door de Investituurstrijd raakte het bisschopsambt verzwakt en konden de burgers in 1077 gemeentelijke privileges van hun graaf-bisschop afdwingen, zoals overal elders in het Duitse rijk gebeurde. Dit maakte Kamerijk tot een van de oudste stadsgemeenten in wat nu Frankrijk is. Aan het begin van de 13e eeuw zou de graaf-bisschop zijn greep op de stad opnieuw versterken, wat herhaaldelijk tot confrontaties en financiële crises leidde.

    In 1123, 1129, 1145 en 1148 vonden in Kamerijk grote stadsbranden plaats.

    Voor de middeleeuwse economie was vooral de textielproductie van belang, alsook de handel in graan. Als bisschopszetel kende de stad haar hoogtepunt in de 11e eeuw, maar ze groeide daarna nauwelijks nog en kende niet de demografische en stedelijke ontwikkeling van de noordelijker steden in het 'Franse' graafschap Vlaanderen en het 'Duitse' graafschap Henegouwen.

    Aan het einde van de middeleeuwen kwam de stad steeds sterker onder invloed van de Bourgondische hertogen, die door hun expansie-politiek de stad territoriaal haast omsingelden. In 1543 voegde keizer Karel V de stad bij de Habsburgse Nederlanden. Om de stad tegen de dreiging vanuit Frankrijk te verdedigen liet hij aan de rand van de stad een nog bestaande citadel bouwen, op de heuvel waar vroeger de Sint-Goriksabdij stond. In 1559 werd de kerkelijke indeling in de Nederlanden hertekend (als een maatregel van de katholieke contra reformatorische politiek na het Concilie van Trente). Kamerijk werd, naast Utrecht en Mechelen de zetel van een aartsbisdom, met name voor bijna alle Franstalige Nederlandse provincies.

    Tijdens de expansieoorlogen van Lodewijk XIV van Frankrijk werd Kamerijk belegerd en ingenomen. De Vrede van Nijmegen in 1678 maakte de stad definitief een deel van Frankrijk, en tegelijk verloor de aartsbisschop zijn wereldlijke macht en zijn zetel in de Rijksdag van het Heilige Roomse Rijk.

    Franse Revolutie

    De Franse Revolutie vormde een keerpunt in de geschiedenis en de aanblik van de stad. Niet alleen werd het aartsbisdom afgeschaft, maar een groot aantal kerken en kloosters werden afgebroken, zo ook de Oude kathedraal van Kamerijk die bekend stond als Wonder der Nederlanden. Uiteindelijk bleven in de huidige stad slechts twee voormalige abdijkerken en één kloosterkerk over (er waren oorspronkelijk 8 parochiekerken en ca. 20 kloosterkerken). Deze uitzonderlijk zware tol is vermoedelijk te wijten aan de grote macht van de kerkelijke instellingen, die tot 40% van de grond in Kamerijk en het Kamerijkse bezaten

    19e en 20e eeuw

    Cambrai heeft maar zeer beperkt deel gehad aan de industriële revolutie, die nochtans kenmerkend is voor het Noorderdepartement.

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog viel Cambrai in 1914 in Duitse handen. Tussen 20 november tot 3 december 1917 werd bij de stad de Slag bij Cambrai uitgevochten. Het was het eerste succesvolle gebruik van tanks.

    In 1971 werd de gemeente Morenchies bij Cambrai gevoegd.

    Naam

    Zoals veel plaatsen in Noord-Frankrijk heeft Cambrai een Nederlandse en een Franse benaming. De namen Kamerijk en Cambrai zijn beide apart ontwikkeld uit de Gallo-Romeinse naam Camaracum. Niettemin is Cambrai vanaf de Romeinse tijd steeds een Romaanse, Franstalige stad geweest. Dat er een aparte Nederlandse naam bestaat, is te danken aan de belangrijke rol die de stad speelde in de geschiedenis van de Nederlanden als hoofdstad van een bisdom (civitas nerviorum) dat in de middeleeuwen reikte tot diep in Nederlandstalig gebied (o.a. Zuid-Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brussel, de Kempen

    *

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    De ellende index

    Waar men het ook weinig of niet over heeft is het geld dat de E.U. haar leden toeschiet. Men stelt het voor alsof men van Europa alleen maar geld krijgt, maar er geen moet geven, wat niet het geval is. Buiten de deelneming aan de Europese begroting, waarbij elk land zijn deel moet bijdragen, is er nu ook het geld van derden dat Europa op de financiële markten is gaan ophalen en dat ook vroeg of laat moet worden terugbetaald. En wat dat laatste betreft zit dit land in slechte papieren.

    Er bestaat trouwens ook nog zo iets als de ‘ellende index’, die wordt opgemaakt door het Internationaal Monetaire Fonds (IMF! en de universiteit van Oxford. Die index komt tot stand door het aanvullen van de economische schok met alle vrijheids-beperkende maatregelen en het aantal besmettingen en overlijdens aan Corona, in verhouding tot het aantal inwoners. Op die lijst staat België op een weinig benijdbare tweede plaats. Alleen Spanje doet het nog slechter. Ter vergelijking: Nederland staat op plaats 12, Duitsland op 17.

    Er is dus weinig reden om euforisch te zijn.

    *

    *

    EXPERTS MIKKEN OP 5 MILJOEN INGEËNTE BELGEN TEGEN ZOMER

    *

    ©Photo News

    Vandaag om 08:28

    *

    Vanaf begin maart wordt het personeel in ziekenhuizen en in de eerstelijnszorg ingeënt met het coronavaccin. Vanaf mei zijn de risicopatiënten en 65-plussers aan de beurt. En zo hopen de experts dat tegen de zomer al circa 5 miljoen Belgen ingeënt zijn.

     

    De experten van de 'taskforce operationalisering van de vaccinatie strategie' hebben zaterdag in een Zoom-sessie meer duidelijkheid gegeven over de fasering van de vaccinatiestrategie.

    Fase 1A van de vaccinatiestrategie omvat het beschermen van de bewoners in de woonzorgcentra en het zorgpersoneel in die centra. Maandag worden symbolisch de eerste personen in drie geselecteerde woonzorgcentra in de drie gewesten gevaccineerd. Vanaf 5 januari start de echte vaccinatiestrategie. De volgorde waarin de woonzorgcentra aan de beurt komen, wordt bepaald door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Wie ingeënt wordt, krijgt twee dosissen. Na de toediening van de eerste volgt de tweede dosis 21 dagen later, met een marge van twee dagen. Tegen eind februari hoopt de 'taskforce'' rond te zijn met de vaccinaties in de woonzorgcentra.

    Afhankelijk van bevoorrading

     

    Dat betekent dat vanaf maart het ziekenhuis personeel en het personeel in de eerstelijnszorg aan de beurt is. Onder die laatste worden onder andere huisartsen en (thuis)verpleegkundigen verstaan. In deze fase komen ook de tehuizen voor gehandicapten aan de beurt.

    In fase 1B worden de risicopatiënten zoals mensen met chronische ziektes en 65-plussers gevaccineerd. Qua timing wordt hier gemikt op de maand mei, maar de snelheid hangt ook af van de bevoorrading van de vaccins. Momenteel is in Europa alleen het Pfizer-vaccin goedgekeurd. Maar ook Moderna, Johnson & Johnson en AstraZeneca hopen de komende weken en maanden de goedkeuring van hun vaccin te ontvangen.

    Op welke manier de 65-plussers of andere risico-patiënten zullen opgeroepen worden voor een vaccinatie, is nog niet helemaal duidelijk. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke ziet hier een belangrijke rol weggelegd voor lokale overheden, maar hij sluit niet uit dat de personen ook per sms worden opgeroepen. De toediening zou gebeuren in een vaccinatie centrum. Beke mikt op 60 centra in Vlaanderen, gaf hij mee tijdens het VRT-journaal.

    De experts hopen dat tegen de zomer alle risicogroepen zijn ingeënt. Dat zou neerkomen op ongeveer 5 miljoen Belgen. Nadien komt de rest van de bevolking aan de beurt voor een vaccin. Epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen), lid van de taskforce, verwacht dat de jongeren tijdens de zomervakantie kan ingeënt worden. Op voorwaarde dat de bevoorrading en levering van vaccins vlot verloopt. Iedere Belg kan overigens zelf beslissen of hij of zij een vaccin wil. Al staat de meerderheid van de Belgen wel positief tegenover een vaccin.

    Frank Dereymaeker

    CORONA & CENSUUR * VRIJE COMMENTAAR

    De tijd vliegt snel gebruik hem wel. In afwachting van dat levensreddend spuitje tegen de Gele Dood, en om e ophok-verplichting zo goed mogelijk te overleven, weer even grasduinen in ons rijk (?) verleden. Om deze keer te ontdekken dat de Taalstrijd zo ongeveer even oud is als de Vlamingen zelf. De ‘Zaak’ Cambrai brengt zelfs, bij nader toezien, de recente Collaboratie in een ander daglicht. Gewend als de Vlamigen steeds zijn aan het zich aanpassen aan ekk gezag.

    Wat ’n geluk dus voor het Rijk der Coburgers dat wij in wezen een volgzaam volk zijn. Hoe zou men anders kunnen overleven op de grens van twee ‘Stelsels’, het Fransdolle en het Germaanse harde?

    Gelukkig is daar nu de wijd openstaande Digitale Wereld, zodat onze horizon nuet l        nger beperlt blijft tot wat bepaalde machtshebbers van het moment ons vcoorzeggen te denken.

    Vandaar de bedenking ‘niet verfranst, niet verduitst, niet verengelst. Maar wel Europeaan, als wij in de allereerste plaats, de Valmingen mogen zijn, die God ons Vlamingen geschapen heeft.

    Over de ‘ranking’, de classificatie die dit Kloteland toebedeeld werd op de grens van 2020-2021 zullen we maar best zwijgen. Alleen Spanje, het voorgeschreven Land van Belofte voor elk amusement, doet het nog slechter. Dat komt dan misschien omdat er daar politieke gevangenissen bestaan, voor ‘separatisten’, Catalanen bvb, en wij die voorlopig nog altijd niet hebben.

     Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    *

     















    27-12-2020, 12:39 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 500480 - TWEEDE KERSTDAG EEN DAG ZOALS GEEN ABNDERE

    A VOICE FROM FLANDERS

     

    500480 - TWEEDE KERSTDAG EEN DAG ZOALS GEEN ABNDERE

    ZATERDAG 26 DECEMBER 2020

    INHOUD

    DE E.U. EN DE U.K.: DE EU-UK, DUS TOCH ‘’N SOORT VQN E..K.? ’N EENGEMAAKT OF GE-UNOFORMEERD GEHEEL? DE ENE ‘U’ LAAT DE ANDERE NIET LOS

     *

    WIE WAS SINT SILVESTER?

    Het oudejaarsfeest is niet een feest dat voortkomt uit het christendom. Al bij de Germanen en bij de Romeinen werden rond deze tijd van het jaar feesten gevierd, bijvoorbeeld het midwinterfeest en de Saturnaliën. De katholieke kerk heeft door de tijd heen geprobeerd grip te krijgen op de oudejaarsvieringen, die weinig te maken hadden met het christendom. Tot op zekere hoogte is dit gelukt: in veel Europese landen staat het oudejaarsavond bekend als het Sint Silvester feest.

    Wie was Sint Silvester en waarom wordt hij met oud en nieuw vereerd?

    Paus Silvester

    Veel informatie over Silvester is er niet. Zo is onbekend in welk jaar hij geboren werd. Wel weten we dat Silvester paus was van 314 tot 335 na Christus, tijdens de heerschappij van de Romeinse keizer Constantijn. Tijdens het pausschap van Silvester werden in Rome belangrijke kerken gebouwd door keizer Constantijn, zoals de Sint-Jan van Lateranen en de Oude Sint-Pietersbasiliek, beide in Rome. Tijdens zijn pausschap vond ook het Concilie van Nicea plaats. Silvester ging akkoord met de hier genomen beslissingen, maar was zelf niet aanwezig bij het Concilie.

    De Donatio Constantini

    Ook na zijn dood was paus Silvester belangrijk. Er ontstond een verhaal over zijn relatie met keizer Constantijn, dat naar voren komt in de Donatio Constantini. De Donatio Constantini was een (vervalst?) document waarin keizer Constantijn zeggenschap over Rome en het westelijke deel van het Romeinse Rijk aan de paus gaf. De relatie tussen Silvester en Constantijn is hierin belangrijk. Paus Silvester zou Constantijn genezen hebben van Lepra. Volgens het verhaal bevestigde Constantijn vervolgens dat de bisschop van Rome boven alle andere bisschoppen stond. Ook leidde de keizer het paard van de paus, waarmee hij zich ondergeschikt aan de paus opstelde. Hoewel dit een onschuldig verhaal lijkt, komt uit de symboliek in het verhaal naar voren dat de paus verheven is boven alle wereldlijke machthebbers, zelfs de keizer. De paus is superieur aan de keizer, en heeft zelfs de macht die af te zetten. Conflict tussen geestelijke en wereldlijke machthebbers zou nog vaker voorkomen, zoals tijdens de Investituurstrijd.

    Sint Silvester

    Silvester overleed op 31 december 335. Hij wordt in zowel de katholieke als de orthodoxe kerk vereerd als heilige en is patroonheilige van onder andere het nieuwe jaar. Zijn feestdag is bij de katholieken op 31 december, bij de orthodoxen op 2 januari. In sommige delen van Europa en in Noord- en Zuid Amerika staat Oudejaarsavond hierom bekend als Silvester.

     *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    BREXIT IN BLESSURETIJD

    Het had veel weg van een pokerspel, maar op de vooravond van Kerstmis 2020 lijkt er dan in blessuretijd toch nog een akkoord uit de bus te zijn gekomen tussen de E.U en de U.K. i.v.m. de Brexit, die officieel over één week ingaat. Tussen Boris Johnson en Ursula von der E.U. is er alvast een akkoord, maar dat moet een dezer dagen nog bevestigd worden door de Britse parlement en door de E.U.

    Na de akkoorden over het Herstelfonds, de meerjaren-begroting en het Klimaatplan is dit het vierde halve Europees mirakel op amper acht dagen tijd. Het volstaat echter niet akkoorden te sluiten, ze moeten ook worden uitgewerkt, ‘geïmplementeerd’ zoals men dat tegenwoordig noemt, en dat zal nog wel enige tijd in beslag nemen.

    Na de grens blokkade van de laatste dagen, zal het iedereen wel duidelijk zijn dat de Britten hun markt zo maar niet op één, twee drie kunnen omschakelen op een andere bevoorrading. Twee dagen volstonden om te laten zien dat er tienduizenden vrachtwagens nodig zijn om de bevoorrading van het land nog maar op peil te houden. Het is leuk te zeggen dat ze dat ook zouden kunnen vanuit hun vroegere dominions en de USA. De vraag is maar of dat aan dezelfde voorwaarden, met dezelfde producten en aan dezelfde prijs zou kunnen. Ik zal wel niet de enige zijn die daarover zware twijfels heeft. We zullen het voorlopig wel niet te weten komen.

    *

    ‘WAAROM BEHANDELEN ZE MIJ ALS EEN MISDADIGER?’

    ©Diego Franssens

    Vandaag om 01:40

     

    Tienduizenden ondernemers kijken op 2020 terug als een jaar om snel te vergeten. Frank Descamps van het outdoorbedrijf Wildtrails in de Ardennen is een van hen. Hij geeft een unieke inkijk in de rode cijfers en de emotionele rollercoaster van een jaar vol tegenslagen, woede en tranen, maar ook hoop.

    Donderdag 12 maart, 23 uur

    In het kantoor van Wildtrails in het Ardense dorpje Jupille zit Frank Descamps achter zijn bureau als zijn 15-jarige zoon vrolijk komt binnengewandeld. Het gezin woont aan de overkant van de straat en Charles komt belangrijk nieuws delen. ‘Papa, ik heb waarschijnlijk twee maanden geen school. Joepie!’ Descamps is eerst wat boos om de reactie van zijn zoon, maar moet dan glimlachen om het kinderlijk enthousiasme.

    Maar zijn glimlach verdwijnt al snel. Voor het eerst dringt de impact tot hem door van de lockdown die premier Sophie Wilmès (MR) net heeft afgekondigd. Als zelfs de scholen mogelijk twee maanden gesloten blijven, zullen de topbedrijven die seminaries bij Wildtrails organiseren, wegblijven, geen vriendengroepen een van zijn acht luxueuze landhuizen huren en geen bezoekers aan de deathride op de massieve klimrots langs de Ourthe komen hangen.

    Nadat Descamps de volgende ochtend om halfzeven is opgestaan en na een snelle koffie zijn operationele ploeg heeft gebrieft, beseft hij dat het een moeilijke dag wordt. De telefoon in zijn kantoor stopt niet met rinkelen. De vijf medewerkers kunnen de oproepen voor annuleringen niet volgen. Descamps moet de tientallen mensen die hem via zijn gsm proberen te bereiken zeggen dat ze het best een mail sturen omdat hij ze wegens de vele annulaties nu niet kan helpen.

    *©Diego Franssens

     Een oproep die hij wel dringend behandelt, komt van de energiegroep G&V. Aan het bedrijf in Kuurne staan mensen met de koffers in de hand te wachten aan de bus die ze naar Jupille zou brengen. Na telefonisch overleg beslist de directie iedereen naar huis te sturen. Hoewel de lockdown pas zaterdag begint, lijkt het niet verantwoord mensen op teambuilding te laten vertrekken.

     

    Even later krijgt hij telefoon van Peter Vyncke, de CEO van de gelijknamige specialist in biomassa-installaties uit Harelbeke. Samen met zijn neven stond hij klaar om naar Noorwegen te vertrekken voor hun jaarlijkse uitje. Omdat die trip in het water valt, vraagt hij aan Descamps, bij wie het bedrijf een vaste klant is, of hij een verblijf vrijheeft. Dat is geen probleem. Een dag later staan de Vynckes voor het vakantiehuis La Grange Nicolas. Descamps is blij dat hij enkele klanten uit de nood kan helpen. Hij beseft dan nog niet dat ze zijn enigste gasten in bijna drie maanden zullen zijn.

    CORONA & CENSUUR *VRIJE COMMENTAAR

    Een huis, een toren, stadswallen: alles staat gebouwd op funderingen. Stoere eiken of slanke dennen staan met de wortels in de grond. Daardoor is hun toekomst veilig.

    De bewegelijke mens, met ziel & lichaam, heeft slechts houvast aan zijn eigen verleden, liefst gekoppeld aan de hoop op de toekomst. Vandaar in deze pestillenite-tijden, met het oog op morgen, het terug grijpen nar wat het verleden ons leert.

    Als de vuren maar blijven branden en de deuren en vensters goed gesloten blijven, zodat de Gele Dood, die men teegen beter weten in, Corona blijft noemen, op bevel van de Overheid niet binnen kan.

    Maar van zo gauw de tegenremedie in de winkel ligt, zal alles rap voorbij zijn. God straft niet eeuwig!

    Wij Sylvesteren dus in sourdine, in de hoop op beter….

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    26-12-2020, 18:25 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    25-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500479 - O KESTMIS SCHONER DAN DE DAGEN

    A VOICE FROM FLANDERS

     

    500479 - O KESTMIS SCHONER DAN DE DAGEN

    VRIJDAG 25 DECEMBER 2020

    INHOUD

    EEN KERSTDAG ALS IN OORLOGSTIJD DAAAGS BA DE WAPENSTILSTAND. GEEN VLIEGTUIGEN IN DE LUCHT, GEEN KRAKENDE RADIOSTEM, ZELFS NIET ÉÉN KERSTLIEFJE. ACH JA, ZE ZIJN ER NOG NIET AAN UIT, AAN AL DIE –ISMEN…

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    KERST 2020

    Rechtuit gezegd, ik zou weinig last hebben om in quarantaine te leven. Ik verloor de vrouw van mijn leven, waarmee ik 48 jaar dat leven gedeeld heb, waarbij 35 jaar in het huis waarin ik sindsdien bijna tien jaar alleen leef, wat ook een soort quarantaine is. Kerstmis is dit jaar voor mij een etentje bij de kinderen en voor het overige een tijd zoals de rest van het jaar, waarbij ik dat huis onderhoud, gelukkig een grote tuin heb, met serre, moestuin en kippen en me verder bezig hou met mijn correspondentie, die internationaal is en het maken en bijwerken van mijn blogs.

    Dat wil niet zeggen dat ik geen contacten heb, via post en Internet, zoals gezegd internationaal: Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Luxemburg en – vooral – Italië, waar twee van mijn drie kinderen geboren zijn en ik nog heel wat vrienden en kennissen heb overgehouden uit ons negenjarig verblijf op Sardinië én mijn tijd als coördinator voor Italië van DAF’s International Trucks Service.

    Maar ik kan best begrijpen dat heel wat mensen het nu moeilijk hebben. Mocht dit Corona verhaal twintig, dertig jaar geleden hebben plaats gevonden dan had mijn situatie heel anders kunnen zijn, zoals ze anders is voor velen. Ik zou zeggen: help elkaar, in de eerste plaats de eigen familie. Op het einde van de rit is die het enige wat overblijft. Het koesteren meer dan waard. Een zalige Kerst!

    DE TIJD

    VIROLOOG PETER PIOT: ‘HET WORDT BETER IN 2021’

    ©Wouter Van Vooren

    Bart Haeck

    Vandaag om 11:29

    We moeten nog even volhouden tot er een vaccin is, zegt de viroloog Peter Piot, want er zijn geen honderd manieren om met deze epidemie om te gaan. Volgens hem had de Britse regering deze week beter die boodschap gegeven dan te stellen dat het virus ‘out of control’ is.

    'Ik voel nog wat vermoeidheid, maar voor de rest ben ik genezen’, zegt de 71-jarige Peter Piot aan de telefoon vanuit Londen. Dit voorjaar werd de viroloog die mee ebola ontdekte en UNAids oprichtte, het VN-programma dat de wereldwijde reactie op de hiv-epidemie coördineert, plots ziek.

    Maar het coronavirus rust niet en Piot ook niet echt. Enkele maanden na zijn ziekenhuis opname werd hij de corona-adviseur van Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie. Hij leidt ook nog de London School of Hygiene & Tropical Medicine. Vanuit die positie bracht hij de voorbije dagen, vlak voor de finale brexit, Britse en Europese corona-experts bij elkaar voor dringend overleg, terwijl in Londen de winkelschappen leegraakten en aan een gesloten Kanaaltunnel in Folkestone de vrachtwagen parkings volstonden.B

    *

    CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

     

    Zelfs het weer weet niet goed hoe of wat. Buigen of barsten?

    Dan maar doen lijk onze eigenste Grote Verlichte Verstanden: genieten van al deze vrije dagen en vrije nachten. Liefst in onze eigen ‘cluster’, lijk in Bethlehem, achter gesloten deuren en met herdertjes die in de combi al zijn afgevoerd…

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

     

    25-12-2020, 20:03 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 500478 - MEMORABLE KERSTMIS VOOR ONS VLAMINGEN, OF ALS DE NOOD HET HOOGST IS, IS DE REDDING NABIJ

    A VOICE FROM FLANDERS

     

    500478 - MEMORABLE KERSTMIS VOOR ONS VLAMINGEN, OF ALS DE NOOD HET HOOGST IS, IS DE REDDING NABIJ

    DONDERDAG 24 december 2020

    INHOUD*

    EEN BROK AANSLUITENDE GESCHIEDENIS WAAR IN 1553 EEN DE CROO OOK AL EEEN ZEER NEFASTE ROL IN SPEELDE. NU ECHTER ZIJN DE CROOTJES MAAR KLEINE ADDERTJES MEER

    *

    *

    GESCHIEDENIS VAN TERWAAN

    Plaatsnamen vanaf het Kanaal (westen) tot aan de Rijn (oosten): Boulogne-sur-Mer (Bonen), Therouanne (Terwaan), Arras (Atrecht), Cambrai (Kamerijk), Bavay (Bavik), Liberchies, Tongeren, Maastricht, Heerlen, Julich (Gullik) en Keulen

    Sporen van de noordelijke stadvesten van Terwaan in het landschap (wal met een haag begroeid)

    Opgraving van de resten van de kathedraal van Terwaan


    De geschiedenis van Terwaan verwijst niet zozeer naar het huidige Franse dorpje Thérouanne, maar naar de stad Terwaan, Terwanen of Terenburg, die ooit op die plaats lag.

    Oudheid

    Tarvenna of Tervanna was de grootste nederzetting van de Morinen, een stam die behoorde tot de Belgae en ruwweg het gebied tussen de Aa en Boulogne-sur-Mer bewoonde. Tijdens de Gallische Oorlog bezette Julius Caesar in 56 v.Chr. hun gebied. Door zich terug te trekken in de bossen en moerassen probeerden ze onderwerping te voorkomen, doch zonder succes.

    De Romeinse invloed was in deze uithoek van het Rijk vooral voelbaar in het stedelijk centrum Ter-wenna (wenna of 'waan' was de oude naam voor de rivier, nu 'petit Lys' genaamd), dat dan ook al snel werd omgedoopt tot Colonia Morinorum (hoofdplaats van de Civitas Morinorum, d.i. het district der Morinen). Als zodanig vormde het ook een knooppunt van heirwegen die tot op vandaag nog gemakkelijk te volgen zijn: de D341 van Bononia (Zosimus) of Portus Itius (aldus Caesar, of Boulogne-sur-Mer, vanwaar de Via Belgica Europa intrekt) over Terwaan naar Nemetacum (Atrecht) en Colonia Claudia (Keulen), en de D190 naar Kassel. De D192 vormt de aanzet tot de Leulène, een bochtige tertiaire weg naar de kust bij Wissant, waarvan de loop slechts gedeeltelijk bewaard bleef en die zeer waarschijnlijk veel ouder is dan de Romeinse heirwegen. Het einde van deze era kwam in 407, toen het stadje platgebrand werd.

    Bisschopsstad in de vroege Middeleeuwen

    In de 7e eeuw trouwde Folchaide van Terwaan (geb. ca. 621) met koning Theodo II van Beieren. Hun dochter Willigarde van Beieren (geb. ca. 664) werd de moeder van Rotrude van Trier (690-724), een van de vrouwen van Karel Martel, de grootvader van Karel de Grote.

    Terwaan herleefde nadat Audomarus of Omaar, een monnik uit de Abdij van Luxeuil, tussen 639 en 667 de evangelisatie van het huidige arrondissement Sint-Omaars ondernam en op het einde van zijn leven, met de steun van Acharius en de Merovingische vorst Dagobert, de eerste bisschop van Terwaan werd. Hij werd daarbij geholpen door Bertinus van Artesië, naar wie de Abdij van Sint-Omaars werd vernoemd (Abdij van Sint-Bertinus). Het territorium van het bisdom werd in het noorden begrensd door de IJzer en in het zuiden door de Canche en de Leie, en was ondergeschikt aan het aartsbisdom Reims.

    Een betwiste stad

    De stad werd een twistappel tussen de Franse koningen en hun vazallen de graven van Vlaanderen, die vanaf de 9e eeuw gewapenderhand hun gebied naar het zuiden uitbreidden, waardoor ook Terwaan tot hun graafschap ging behoren. In een poging om de Franse koning Filips II August in zijn macht te brengen, huwde de Vlaamse graaf Filips van de Elzas zijn nicht Isabella van Henegouwen aan de jonge vorst uit en gaf hij haar het zuiden van Vlaanderen mee als bruidsschat. Dat draaide anders uit, want de koning scheurde zijn geschenk in 1191 van Vlaanderen af en voegde het later bij het graafschap Artesië.

    Begin 14e eeuw probeerde Vlaanderen de stad terug in handen te krijgen. De kleinzoon van Gwijde van Dampierre, Willem van Gulik de Jongere, verleende op 12 juli 1303 als ruwaard van Brugge steun bij de verovering van Terwaan (Terwagne) op de Fransen, nadat hij die eerder dat jaar reeds tijdens de Slag bij Arke verplicht had het veld te ruimen. Na de invasie van Zeeland begonnen de Vlamingen dat jaar een offensief in het zuiden. Bij Kassel werd een leger verzameld dat de grens overtrok en Sint-Omaars aanviel, waarbij de Fransen vluchtten. Het Vlaamse leger plunderde de hele streek rond Sint-Omaars en Terwaan en viel in augustus ook nog het land van Doornik binnen. In enkele maanden tijd waren aldus zowel de Vlaamse noord- als zuid- en zuidwestgrens stevig beveiligd. In augustus begon Filips de Schone met de vorming van een nieuw leger, maar door muiterij vanwege achterstallige soldij kon hij niet in actie komen. In september kwam hij daarom een wapenstilstand overeen met de Vlamingen tot mei 1304, die later werd verlengd tot juni 1304. Dit bestand gaf de Fransen de kans om opnieuw een leger op te bouwen. Ook werd militaire steun verkregen van Engeland en Brabant, en politieke steun met de zegen van paus Benedictus XI.

    Nadat gravin Margaretha van Male in 1369 met Filips de Stoute, hertog van Bourgondië was gehuwd, bracht zij hem Vlaanderen als bruidsschat aan. Zelf erfde de hertog in 1384 Artesië, zodat beide delen weer bij elkaar werden gebracht, nu als twee afzonderlijke entiteiten. Toen hertog Karel de Stoute een kleine eeuw later zijn rijk probeerde uit te breiden en daardoor in conflict raakte met koning Lodewijk XI van Frankrijk, kwam het tot een reeks schermutselingen tussen beiden, culminerend in de Slag bij Nancy in 1477, waar Karel de dood vond. Dit was meteen het einde van het Bourgondische era en het onafhankelijkheidsstreven van het hertogdom.

    Terwijl de koning van Frankrijk poogde zijn zoon en dauphin Charles met Maria van Bourgondië, dochter en erfgename van Karel de Stoute, te laten huwen, verkoos zij een huwelijk met Maximiliaan I van Habsburg aan te gaan, dat plaats had op 19 augustus 1477. Daardoor kwam een eind aan haar korte persoonlijke regeerperiode en vielen de Nederlanden nu onder de kroon van het huis Habsburg. Maar hiermee gingen ook de Habsburgse en de Bourgondische erflanden samen zodat de hoop ontstond dat aan de poging van Lodewijk XI om Bourgondië van de kaart te vegen een halt kon toegeroepen worden en de Franse dreiging het hoofd geboden kon worden.

    De koning probeerde daarop Artesië terug bij de kroondomeinen te voegen door het militair te veroveren. Met veel geweld bezette hij Doornik en Terwaan en belegerde hij in 1479 Atrecht, waarvan na de inname alle inwoners werden verjaagd en vervangen door Fransen uit de Loirestreek. Ontsteld en ontstemd door deze handelwijze kozen de Staten van Artesië de zijde van Maria van Bourgondië. De steden van Vlaanderen waren zich na de innames bewust geworden van het Franse gevaar en steunden nu de hertogin in haar strijd tegen Frankrijk.

    Daarop trok Maximiliaan, met het oogmerk de erflanden van zijn vrouw te verdedigen, tegen de Fransen in het veld en leverde op 7 augustus 1479 te Enguinegatte (iets ten zuiden van Terwaan) slag met hen. De uitslag bleef evenwel onbeslist waardoor beide tegenstanders min of meer gedwongen waren vrede te sluiten. Beiden tekenden dus in 1482 de Vrede van Atrecht, die Artesië aan Maximiliaan en Maria toewees, echter zonder de Calaisis (dat in Engelse handen was), de Boulonnais en de bisschopsstad Terwaan. Terwaan werd door de Vrede van Senlis (1493) een Franse enclave in het Habsburgse Artesië, net als Atrecht.

    Le Grand Dieu de Thérouanne, in de kathedraal van Sint-Omaars.


    Spanningen met Frankrijk bleven bestaan en leidden in 1513 tot een nieuwe slag bij Guinegate. De Damesvrede van Kamerijk, waarin Frankrijk formeel elk recht op Vlaanderen en Artesië opgaf, leek in 1529 rust te brengen, maar de Franse koning begon zijn Terwaanse enclave intensief te versterken. Tussen 1521 en 1544 werden door het Franse garnizoen van de stad frequent omliggende dorpen verwoest. Zelf werd de stad in 1537 belaagd en bleven de vestingwerken slechts overeind door een in laatste instantie gesloten vredesverdrag.

    Vernietiging

    Uiteindelijk leidden de grensoorlogen tussen keizer Karel V en de Fransen in 1553 tot de volledige vernietiging van Terwaan. Het waren de moegetergde Staten van Artesië die de keizerlijke troepen naar de stad hadden geroepen. Hun bevelhebber Adriaan van Croÿ was afkomstig uit het geplaagde ommeland van Terwaan. Wellicht was hij degene die Karel V na een hard beleg suggereerde de stad met de grond gelijk te maken, al zon de keizer hoedanook op wraak na zijn mislukte beleg van Metz (fr). Op 20 april 1553 kwam het bevel de stad (met een grote kathedraal, twee parochiekerken en verschillende kloosters en abdijen) tot op de grond af te breken. Dit gebeurde zó volledig dat recente opgravingen de grootste moeite hebben gehad om de opgegraven resten te interpreteren. Er zou ook zout zijn gestrooid opdat er nooit meer iets zou kunnen groeien. De vernietiging van de bisschopsstad nam de ganse zomer 1553 in beslag. Slechts enkele brokstukken bleven gespaard, waaronder het beroemde gevelveld van de kathedraal met Le Grand Dieu de Thérouanne (midden 13e eeuw), dat naar de naburige kathedraal van Sint-Omaars werd overgebracht. Ook het naburige kasteel van Hesdin werd in 1553 met de grond gelijk gemaakt.

    Het Verdrag van Cateau-Cambresis bepaalde in 1559 dat Terwaan niet mocht worden heropgebouwd. Het bisdom Terwaan werd opgeheven en verdeeld over de nieuwe bisdommen Boulogne, Sint-Omaars en Ieper. De Franstalige delen ressorteerden hierbij onder Boulogne en Sint-Omaars, terwijl de Nederlandstalige delen onder Ieper gebracht werden.

    Bisdom Terwaan

    Het bisdom Terwaan was een van de rijkste en meest uitgestrekte van heel West-Europa.

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    AAN DE MENSEN VAN GOEDE WIL

    En daarmee zijn we bij de vooravond van Kerstmis 2020 aanbeland, een Kerstmis die zal verschillen met alle die we al hebben meegemaakt. Toch blijft het een feest voor ‘Vrede op aarde aan de mensen van goede wil’. Vraag is maar hoe men dat zal kunnen vertalen naar de politiek in dit land en vooral naar die binnen ons Vlaanderen.

    In onze politiek zijn nl de laatste tijd nogal wat zware uitspraken gevallen. Een ervan was die van N-VA voorzitter Bart De Wever, die in een interview in, nota bene, het linkse weekblad Humo, te kennen gaf dat hij nooit met het Vlaams Belang in zee zal gaan en zelfs zou aftreden als zijn partij, de N-VA, zoiets zou doen. Ik had daarover reeds mijn bedenkingen in mijn blog van 13 dezer (‘Wishful thinking’) en blijf daarbij.

    De Wever is voor de zesde maal verkozen tot N-VA partijvoorzitter en dat zou wel eens de keer teveel kunnen zijn. Dat dat zes keer kon gebeuren, terwijl het in feite maar twee keer mocht, bewijst dat de partij geen alternatief heeft. Hij heeft de grote verdienste gehad de N-VA van 3 naar 30% te brengen, maar heeft met lede ogen moeten aanzien dat ze bij de laatste verkiezingen zowat een derde van haar stemmen is kwijt geraakt (en niét alleen aan het VB) en er nog blijft verliezen als we de peilingen mogen geloven. Hoe is het zover kunnen komen?.

    Een eerste reden kan het feit geweest zijn dat de N-VA mee in de Zweedse coalitie is gestapt en daarbij het communautaire voor de hele legislatuur in de ijskast had gestopt. De Wever was er zich wel degelijk van bewust dat hij zich dat geen tweede keer kon veroorloven en zocht daarom tegen de volgende verkiezingen een alternatief. Dat werd de immigratie die, na het ‘Wir schaffen das’ van Merkel, erg actueel was geworden. De gok was, dat toen het pact van Marrakech gesloten werd, de N-VA uit de federale regering stapte om daarna de nieuwe verkiezingen, die daar het gevolg van zouden zijn, te kunnen winnen met als belangrijkste thema de immigratie. Het draaide anders uit.

    Er kwamen geen nieuwe verkiezingen. Wat overbleef van de Zweedse coalitie deed verder als een kabinet in lopende zaken, zonder de N-VA, gedoogd door de linkse oppositie. Toen Michel naar Europa vertrok en opgevolgd werd door Wilmès, behield die de linkse steun en kon ze zelfs daarna haar clubje tijdelijk laten beëdigen. Bij de daarop volgende verkiezingen werd de N-VA federaal nog een keer bij de bok gezet, nadat ze eerst een schijn van kans had gekregen via een paarsgele combinatie, kans die door de Open VLD vakkundig werd gefnuikt.

    Als de N-VA samen met het VB bij de verkiezingen van 2024 (eerder kan niet) meer dan 50% van de stemmen haalt in het Vlaams parlement, is dit de laatste kans voor Vlaanderen om een eerste stap te zetten naar de onafhankelijkheid. Als dat niet gebeurt, dan krijgen we meer van hetzelfde van wat we nu meemaken, een Vlaamse meerderheid die op alle niveaus in de minderheid zal gesteld worden, gesteund door de traditionele Belgicistische Vlaamse partijen. De kans is groot dat de N-VA dan de weg van de Volksunie zal opgaan. Als ze dat wil vermijden zal ze het tegen 2024 anders moeten aanpakken, desnoods zonder De Wever. Dat hij niet gemist zou kunnen worden? De kerkhoven liggen vol met mensen die niet konden gemist worden.

    VK EN EU SLUITEN OP VALREEP AKKOORD

    ©AFP

    Vandaag om 15:56

    Het is er dan toch van gekomen: het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben donderdag hun toekomstige handelsrelatie bezegeld. 'We hebben de controle terug over ons geld, onze grenzen en onze handel', zei de Britse premier Johnson.

    De Britse premier Boris Johnson en Commissievoorzitster Ursula von der Leyen hebben gekregen wat ze wilden en wat sommigen stilaan onmogelijk achten: een akkoord voor Kerstmis. De voorbije dagen speelden brexitonderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse collega David Frost een ondergeschikte rol en onderhandelden de twee rechtstreeks met elkaar.

    'Het was een lange en bochtige weg, maar we hebben een goed akkoord bereikt', zei Von der Leyen op een persconferentie. 'We kunnen de brexit achter ons laten.' In een mededeling liet Johnson weten dat het VK 'op 1 januari volledige politieke en economische afhankelijkheid zal hebben'.

    Het akkoord regelt formeel het Britse vertrek uit de Europese Unie, 4,5 jaar na het referendum van 2016 en een jaar nadat het VK de EU officieel verliet. Het staat beide landen toe met elkaar handel te voeren zonder invoertarieven en quota en regelt de samenwerking in tal van domeinen, van luchtvaart tot veiligheid.

    Woensdag werd in de loop van de dag duidelijk dat een akkoord dichtbij was en dat een catastrofale no-dealbrexit op 1 januari vermeden kon worden. Eric Mamer, de woordvoerder van de Europese Commissie tweette om middernacht dat de gesprekken voort zouden gaan.

    'We blijven de hele nacht onderhandelen. Ik zou alle brexit-watchers aanraden een beetje te slapen. Hopelijk kunnen we morgen vroeg van start gaan', schreef hij. De onderhandelaars werkten de hele nacht aan de laatste komma's en punten.

    Cruciale telefoontjes

    Volgens de BBC hebben Johnson en Von der Leyen vier keer met elkaar gebeld om het akkoord erdoor te slepen. In een laatste telefoontje donderdag-morgen bezegelden ze de deal.

    De onderhandelingen tussen Londen en Brussel verliepen maandenlang bijzonder moeizaam, maar raakten de jongste dagen in een versnelling. Op het laatst stond vooral de discussie over de visserij rechten een akkoord in de weg. Dat dossier woog economisch licht, maar politiek en symbolisch loodzwaar. Voor Europese Noordzeelanden als Frankrijk, België en Nederland staat het voortbestaan van een zeer 'zichtbare' sector op de helling. Voor de Britten speelt vooral het soevereiniteitsargument.

    Volgens diplomatieke bronnen heeft Johnson ingebonden. Londen zou afzien van de eis dat Europese vissers 60 procent van hun vangstquota in Britse wateren opgeven en kunnen het leven met een vermindering van 25 procent over een periode van 5,5 jaar. Donderdagmorgen liep de aangekondigde persconferentie naar slechte brexit-gewoonte vertraging op omdat de onderhandelaars vis per vis quota aan het afspreken waren.

    Naast visserij leidden ook de afspraken over een eerlijke concurrentie en bijhorende geschillen-regering tot strubbelingen.

     

    Johnson kan de deal wellicht nog volgende week door het Britse parlement duwen, al zal dat weinig tijd hebben voor een kritische lezing van de meer dan 2.000 pagina's tellende verdragstekst inclusief bijlagen. Het Europees Parlement stemt wellicht pas in februari over een mogelijk akkoord, maar intussen kan de deal al voorlopig in werking treden vanaf 1 januari

    Floor Eelbode

     

    CORONA & CENSUUR  VRIJE COMMENTAAR

    Habeamus papam

    De Gewapende Vrede tussen het VK en onszelf is dus weer eens in een nieuwe plooi gevallen. Tijd dus, nu het ijzer uit het vuur is, voor Sjieke Sjarel om eindelijk terug alle aandacht naar zich tot te trekken. En om op z’’n eentje ook zo goed als…. niks te doen tegen dat dodelijk Rode Virus dat o zo toevallig helemaal uit het Chinese Wuhan kamerbreed is komen overgewaaid. Sombere toekomst dus. Groot Rood zult ge zijn, in het rijzend gebouw.

    Gelukkig kunnen we in dergelijke omstandigheden nog altijd terug grijpen naar ons eigen glorierijk verleden. Zie TERWAAN, dat nu al meer dan 500 jaar niet meer bestaat en nu Thérouanne heet, diep in de grond van de aardbodem weggeveegd, niet door Duitse Nazi-Elzassers zoals in 1944 het Franse Oradour-sur-Glane, maar door Spaanse huurlingen onder bevel van de zoon van Maegrietje van Nukerke, de Italiaanse Edelman Alexander Farnèse. Die de schoon-neef was van Lorenzo de Medici.

    Ja Ja, de Geschiedenis kent rare nukken. Zo de Franse nederlaag van 1302. Die komt niet voor bij bepaalde historici. Zo vonden wij de verre voorouders in terug gevonden van de De Cooy’s. De feitelijke uitvoerders van de vernietiging van Terwaan. Waaruit we mogen besluiten dat onze tegenwoordige Europese ‘Grote Verlichte Geesten’ in niets verschillen van hun Middeleeuwse voorgangers.

    Dirt is ONS land en hier gelden OBNZE REGELS??????

    Andermans bloed en andermans bodem, alles tot meerdere eer en glorie van zichzelf.

     Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    25-12-2020, 18:21 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    23-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500477 - EVEN ARME MAAR VLAAMS SPREKENDE WALEN WORDEN IS IN DIT COBIRGIAND ONS ENIG TOEKOMSTIG LOT

    .

    A VOICE FROM FLANDERS

    .

     500477 - EVEN ARME MAAR VLAAMS SPREKENDE WALEN WORDEN IS IN DIT COBIRGIAND ONS ENIG TOEKOMSTIG LOT

    *WOENSDAG 23 DECEMBER 2020

    INHOUD

    ZIE HET LOPT VAN FRANS-VLAANDEREN. VELE HONDERDEN JA        REN LATER EN AMPER – ZWAAR GEMITULERD – UIT DE AS HERREZEN, GAAT REST-VLAANDEREN OPNIEUW DE ONDERGANG TEGEMOET

    *

    http://www.heiligen.net/heiligen/11/06/11-06-0717-winok.php

    717 Winok van Winoksbergen

    Winok (ook Guedenoc, Guehenoc, Guenec, Guennec, van Winoksbergen osb, Vlaanderen, stichter & kluizenaar; † 717.

    Winok was een zoon van koning Domnoneus Judaël (ook Hoël III, Juzel of Luthael) van Bretagne en koningin Pritella (of Pritelle). Hij had minstens drie heilige broers: Judicaël van Gaël († 658 of ca 680; feest 17 december); koning Salomon II van Bretagne († ca 632; feest 4 oktober); en de beroemde pelgrimspatroon Judok (ook Jodocus of Josse; † ca 669; feest 13 december). Daarnaast had hij nog zeker vijf zusters, van wie er minstens twee als heilige worden vereerd: Sint Eurielle van Trémeur († 7e eeuw; feest 1 oktober) en Onenn van Tréhorenteuc, Bretagne, Frankrijk; maagd & kluizenares († 630; feest 30 april).

     

    Aanvankelijk werd hij onder abt Bertinus († 709; feest 5 september) monnik in Sithiu (= het latere St-Omer). Bertinus stuurde hem naar Wormhout om daar een nieuwe kloostervestiging te beginnen. Daar oefende hij onder meer het ambt uit van molenaar, een beroep waarmee hij blijkbaar eerder in zijn leven vertrouwd was geraakt.

     Uit die periode stamt de legende dat hij eens zo verzonken was in zijn gebed dat het malen er volkomen bij inschoot. Gelukkig hadden engelen ongemerkt zijn werk overgenomen.

     Soortgelijke legenden worden ook verteld over Isidorus van Madrid († 1130; feest 15 mei) en Guido van Anderlecht († 1012; feest 12 september).

     Verering & Cultuur

    Na zijn dood werd zijn gebeente overgebracht naar het sindsdien naar hem genoemde stadje Winoksbergen, in het Frans verkort tot Bergues.

    Hij is patroon van Bergues en van de parochiekerk van de Bretonse plaats Plouhinec bij Audierne (Finistère). Daarnaast is hij beschermheilige van de molenaars.

    *

    *

    Sint-Winoksbergen of Bergen (Bergues)

    is een vestingstadje en kantonhoofdplaats in het noorden van Frankrijk (in Frans-Vlaanderen) en maakt deel uit van het arrondissement Duinkerke (Franse Westhoek) in het Noorder Departement. De gemeente telt 3888 inwoners (2009) en heeft een totale oppervlakte van 132 ha. Het Kolme-kanaal verbindt de stad met Veurne en met de Aa bij Waten. In de dertiende eeuw maakte Sint-Winoksbergen als bloeiende handelsstad deel uit van de Vlaamse Hanze van Londen. Op de 22 meter hoge Groenberg bevond zich van 1022 tot de Franse Revolutie (1789) de voor het graafschap Vlaanderen en het bisdom Terwaan belangrijke Abdij van Sint-Winoksbergen.

    De naam

    De primitieve nederzetting ontstond in het zadel tussen de twee hoogtes van de Groenenberg-heuvel. Op de ene hoogte lag de versterking van de Vlaamse graven, op de andere de Abdij van Sint-Winoksbergen. Op een kaart van Malbrancq rond het jaar 800 is de plaats aangegeven als Grunberga (Groenbergen). De hoogte van de stad varieert tussen de 1m en de 22m.

    Geschiedenis

    Sint-Winoksbergen ontstond in 891 als het castrum Bergense, een primitieve versterking die deel uitmaakte van de verdedigingsgordel die graaf Boudewijn II de Kale opwierp om invallen van de Noormannen af te slaan. Andere castra (burchten) die in deze periode langs de kust van het graafschap Vlaanderen werden opgericht, zijn onder meer Sithiu (het latere Sint-Omaars), Broekburg, Veurne, Gistel, Oudenburg, Aardenburg, Oostburg, Gent, Kortrijk, Ariën-aan-de-Leie en Sint-Vaast (Atrecht).

    De plek, gelegen op de twee heuvels van de Groenberg, wordt echter al voor die tijd bewoond. Vermoedelijk bestond er al een nederzetting met een eigen parochiekerk, gewijd aan de heiligen Petrus en Martinus. Deze namen suggereren een relatief hoge ouderdom, die mogelijk opklimt naar de Merovingische tijden. Nieuw gebouwde kerken in dergelijke negende-eeuwse castra werden immers vaak aan Onze-Lieve-Vrouw toegewijd.

    Na de bouw van de omwalling kreeg deze kerk een nieuwe rol als burchtkapel en werd omgevormd tot een collegiale kerk, bediend door een kapittel (bestuurscollege) van seculiere kanunniken. Om deze gemeenschap van relikwieën te voorzien, liet graaf Boudewijn II op 30 december 899 of 900 tijdens de plechtige translatio het stoffelijk overschot van de heilige Winok overbrengen vanuit Sint-Omaars. Sindsdien draagt de stad diens naam.

    In het jaar 1000 gaf graaf Boudewijn IV met de Baard de aanzet voor de bouw van de Sint-Winokskerk op de heuvel tegenover het castrum. Samen met de kanunniken verhuisden de relieken naar de plaats waar ze tot de Franse Revolutie vereerd zouden worden. Het seculier kapittel werd in 1022 omgevormd tot een benedictijner abdij, bevolkt door monniken uit de naburige Sint-Bertijnsabdij. Vandaag de dag is de Sint-Winoksabdij een ruïne, op twee torens na, die werden herbouwd om te dienen als baken voor zeelui.

    De voor de handel zeer gunstige ligging aan zee en de aanwezigheid van een belangrijk geestelijk centrum als de abdij betekenden een sterke stimulans voor de jonge nederzetting, zeker toen de graven van Vlaanderen er in 1028 een echte burcht bouwden. In 1240 verleende gravin Johanna van Constantinopel Sint-Winoksbergen een eerste keure als vrije, autonome stad die daardoor een nog snellere topografische ontwikkeling kende. De bestuurlijke onafhankelijkheid vond haar uitdrukking in het belfort, waarvan de bouw in 1240 door de gravin werd toegestaan. Bergen werd een haven en een textiel-centrum van regionale betekenis, met sedert 1276 een eigen wolmarkt en in de volgende eeuwen ook twee druk bezochte laken- en doekmarkten. De Vlaamse graven gaven de nederzetting een van torens voorziene vestingmuur.

    Haar strategische ligging en haar welvaart als bloeiende laken- en linnenstad maakte van Sint-Winoksbergen vaak het strijdtoneel van diverse veldslagen en aanvallen. Met name haar lidmaatschap van de Vlaamse Hanze van Londen was een doorn in het oog van erfvijand Frankrijk. Tijdens de Vlaamse Opstand (1297-1305), begin augustus 1297, veroverde Robert II van Artesië in opdracht van de Franse koning Filips de Schone zonder bloedvergieten de stad, die hij echter reeds op 6 juni 1301 weer moest afstaan aan Willem Van Gulik.

    De weversgilden, die in de Vlaamse steden de feitelijke macht in handen hadden, dwongen Lodewijk van Male ertoe de koning Eduard III van Engeland als suzerein te erkennen. Lodewijk verloofde zich in Sint-Winoksbergen met diens dochter Isabella.

    Karel VI van Frankrijk nam het plaatsje in op 3 september 1383 en brandde het plat. In 1494 woedde er opnieuw brand, en in 1558 volgden plunderingen door de troepen van de Franse maarschalk de Thermes.

    In het begin van de Nederlandse Opstand kreeg Bergen tweemaal bezoek van beeldenstormers. Sint- Winoksbergen steunde net als de andere Vlaamse steden de Nederlandse Opstand. In 1583 werd de stad na een belegering door Alexander Farnese ingenomen en in puin gelegd. De Spaanse koning Filips II, liet Sint-Winoksbergen echter volledig heropbouwen, een daad die nog tot op heden sterk het uitzicht van de stad bepaalt. Sint-Winoksbergen had nog steeds een bestuurlijke en juridische functie, was een bloeiend geestelijk centrum en huisvestte een garnizoen. De vestiging van talrijke gegoede families in prachtige herenhuizen was er een gevolg van. De haven aan de Kolme kon toen veertig à vijftig schepen herbergen.

    In 1658 veroverde Lodewijk XIV de stad, die na de Vrede van Aken in 1668, definitief bij Frankrijk werd gevoegd. Onder Lodewijk XIV werd vervolgens Duinkerke uitgebouwd tot een grote marinebasis en havenstad, die Bergen in de komende eeuwen volledig zou overvleugelen.

    De Franse Revolutie markeerde het begin van een economische ineenstorting, een voortdurende achteruitgang en een blijvende verarming. Alle kerkelijke instellingen werden afgeschaft en de meeste ervan gesloopt; buiten de graanhandel verdween er elke activiteit en in de door Duinkerke overschaduwde haven meerden nog nauwelijks schepen aan. Door de nabijheid van de Duinkerkse veste verloor het bovendien zijn eeuwenoud militair belang, waardoor de daarmee samenhangende functies een na een overbodig en dus afgeschaft werden.

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog teisterden langeafstandsgeschut en luchtbombardementen de gemeente. In het kader van de verdediging van haar grote concurrent Duinkerke was Bergen in 1940 het toneel van felle gevechten, artilleriebeschietingen en bombardementen die haar in het hart troffen. Toen op 2 juni van dat jaar een bres in de verdediging werd geslagen, was het stadje voor 60% verwoest. Het belfort, dat algemeen als het mooiste van Frankrijk beschouwd werd, werd op 16 september 1944 opgeblazen; pas in 1961 werd het herbouwd. De stad werd geëerd met het Franse Oorlogskruis 1914-1918 en 1939-1945.

     

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    CORONA, DE ZONDVLOED

    Het is niet alleen de Coronacrisis die voor de nodige heisa zorgt. Daarmee verbonden is er ook nog de schuldenberg die de federale en de gewestregeringen aan het vergaren zijn. Ruw geschat zit men al aan zo’n 23 miljard euro alleen aan Corona maatregelen en het blijft maar oplopen. Het einde van de Coronatunnel lijkt nog niet in zicht. Daarenboven gaat het om geld dat er feitelijk niet is en – nul rente of niet – toch ooit zal moeten worden terugbetaald. Nadat men de Coronacrisis hopelijk onder controle zal hebben, riskeren we ook een nieuwe financiële crisis, maar niemand lijkt zich daarover druk te maken. De hoofdreden daarvoor is dat men rekent op Europa, meer bepaald op het geld van het relance-fonds en dat van de Brexit. Vooral dat laatste zou wel eens voor de volgende communautaire rel kunnen zorgen. De kans is immers groot dat Vlaanderen, dat in staat voor 85% van de export naar de UK, volgens de traditionele Belgische verdeelsleutels hoogstens 60% zal krijgen. Het zou een grote onrechtvaardigheid zijn mochten de Vl       aamse bedrijven hun geleden schade maar deels vergoed krijgen en de Waalse meer krijgen dan ze verloren zouden hebben. Dit laatste geldt feitelijk ook voor het geld van het herstelfonds, want Vlaanderen tekent ook voor meer dan 80% van de totale uitvoer van dit land.

    *

    WONING KWALITEITS-NORMEN ANDERS BEOORDEELD

    Vandaag om 10:17

    Een woning in Vlaanderen moet voldoen aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteits vereisten van de Vlaamse overheid.

    In 2021 zullen sommige van die normen anders worden beoordeeld.

    Als een woning geen rookmelders geeft, dan wordt ze hiervoor vanaf 2021 strenger bestraft. ©Belgaimage

    Voldoet uw woning niet aan de minimale normen, dan kan ze ongeschikt of – in het slechtste geval – onbewoonbaar worden verklaard. De controles spitsen zich vooral toe op huurwoningen. Maar vergis u niet: de normen gelden voor alle woningen in Vlaanderen. ‘Aan de normen zelf verandert er niet veel, maar wel aan de beoordelings-methodiek’, legt Dorien Van Cauwenberge van het Agentschap Wonen-Vlaanderen uit.

    Het ontbreken van rookmelders wordt vanaf 2021 een gebrek van categorie II. De woning kan dan ongeschikt worden verklaard. "

    Tot nog toe kreeg een woning bij een controle door een woning controleur strafpunten bij een gebrek. Die strafpunten gaan van 1 tot 15, naargelang het om een klein of groot gebrek gaat. Vandaag zijn er 15 strafpunten nodig om een woning ongeschikt te kunnen verklaren. Zeer ernstige gebreken krijgen meteen 15 strafpunten toegekend, waardoor één ernstig gebrek kan leiden tot de ongeschiktheid van de woning.

    Onbewoonbaar

    Er is nu geen link tussen het aantal strafpunten en het onbewoonbaar verklaren van een pand. Dat hangt af van de beoordeling van de woningcontroleur of het wel veilig en gezond wonen is in het pand. ‘Met die strafpunten zullen we vanaf 2021 niet langer werken. Wel zullen de ernst en de impact van elk gebrek op zich worden beoordeeld in plaats van naar het strafpunten totaal te kijken’, zegt Van Cauwenberge. ‘De nieuwe regels laten vooral meer ruimte voor nuancering.’

    ‘Met strafpunten zullen we vanaf 2021 niet langer werken. Wel zullen de ernst en de impact van elk gebrek op zich worden beoordeeld in plaats van naar het strafpuntentotaal te kijken’

    …/…

    Sonja Verschueren

     *

    *

    CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    Ik toonde U, als verztje in deze droevige winrer-tijden, een leeg geroofd Vlaanderen, lijk het ook nu weer bezig is te worden. Zoiets is niet nieuw. Weelderig geworden door hard werken, sterk volk door vroom en goed zedeliijk gedrag, strategisch gelegen: het werkt als een rijpe appel op de ziekelijke verbeelding van elke luie na-ijverige trekzak Eerst, vanaf ons ontstaan als Volk, op de Franse cici-chi Koningen, tussendoor zowat op iedereen, telkens onder andere voorwendsels,llaatst door het bloedrode EUSSR- monster dat ons van Overheidswege in maag en darmen werd gespiest..

    Gaat de vernietiging niet op z’n Hitleriaans, dan maar met het Geheim Wapen der Rode Chinezen geprobeerd. Zelfs de woordkeuze is nep om toch maar geen link te leggen met het Communisme.

    De Vlaamse Weldoener, het fiere zelfbewuste Verenigd Koninkrlijk verlaat de Nieuwe Wereld Orde? Niets aan te doen? Dan wurgen we het maar. Met, wat ’n toeval zeg, als ‘colateral dammage’ dat de Britten in hun economische val de Vlamingen mee in de diepte sleuren. En zie, Coburfia wordt weer één en even am, alle samen iedereen ge-wloniseerd. Op kosten van … Europa wordt het een klein schattig lui-lekkerland. Ge-indexeerde werklozensteun, dubbel betaald leefloon: het zet de poorten wijd open voor miljoenen nieuwe cultuurloze gelikzoekers uit de islam-landen en de vroegere Oostblok-landen..

    De EUSSR elf hoeft niet eens wat te doen: gewoon zo hulpeloos mogelijk totaal niets doen om de pademie het doorbreken te beletten, toen dat nog kon.

    Méér zijn dan een onbetaalbaar duur wangedrocht, is heel de boel in Bruxellabad niet.

    Werkloos toezien, is misdadig geworden. Niet alleen voor de eigen Geliefden, maar bij uitbreiding voor het ganse Volk. Tijd dus om ons vel duur te verkopen tegenover die bende bange lafbekken

    Wie volgt? Woorden wekken, maar voorbeelden trekken.

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    23-12-2020, 17:15 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    22-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERGETEN EN DAT IS NIG MAAR HET BEGIN

    .

    A VOICE FROM FLANDERS

    *

    50046 - EEN JAAREINDE OM NOOIT MEER TE VERGETEN EN DAT IS NIG MAAR HET BEGIN

    DINSDAG 22 DECEMBER 2020

    INHOUD

    BIJ ONS WORDEN STRATEN VERKEERSVRIJ GEMAAKT IN ENGELAND MAAKT MEN PAKINGS VAN AUTOSNELWEGEN. HOE SNEL KAN HET GAAN !!!!

    NIETS IS WAT HET LIJKT. OUDE GEHEIMEN ONTSLUIERD

    De geheimen van kerst: het joelfeest van de Germanen

    Photo by Cullan Smith on Unsplash

    *

    Vandaag zijn we de kortste dag van het jaar. Officieel is dat altijd 21 december, maar in 2019 is 22 december 1 seconde korter dan de officiële datum 21 december. Op 21 december, de winterzonnewende, vierden de Germanen het Joelfeest. Een feest dat twaalf dagen duurde. In een volgende blogpost zal ik het hebben over de 12 heilige dagen en 13 heilige nachten vanaf kerst. Maar nu terug naar het joelfeest. Vuren werden aangestoken, wat we nu nog terugvinden overigens in onze kerst-stronk of kerstbuche in de vorm van een houtblok. Wij steken geen vuren meer aan, wij eten een houtstronk op. De tijden veranderen. Nu ja, de Germanen hadden ook een feestmaal. Ze bliezen op hoorns, hielden vreugdevuren, er werd geschoten, kortom alles moest uit de kast gehaald worden opdat het rad van het leven weer in beweging kwam opdat de zon kon herrijzen. Een zonnerad werd in brand gestoken om de terugkeer van de zon te vieren. Later vind je de symboliek van zo’n zonnerad terug in een aureool. Het licht rondom een heilige, een persoon.

    De geheimen van kerst: het joelfeest van de Germanen

    *

    Een zonnerad, bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Joelfeest

    De geheimen van kerst: het joelfeest van de Germanen

    https://nl.wiktionary.org/wiki/aureool

    Een feest omdat de zon dan op zijn laagste punt stond, maar terug begon naar zijn klim naar boven met langere dagen tot gevolg. Oud vuur werd gedoofd en nieuw vuur werd aangestoken, zoals de lichtjes van een kerstboom. Het gevecht tussen winter en zomer.

    Tijdens de joelfeesten rijdt Wodan met een razende stoet van overledenen door de hemel. Een andere naam hiervoor is de wilde jacht. Hij rijdt op zijn paard Sleipnir waarbij hij een speer in zijn had heeft. Een bijnaam van Odin (bij de Noren was Wodan Odin) is overigens Jólnir. Zoals ik al eens in een vorige blogpost vertelde, is Sinterklaas hiervan afgeleid. Maar toch doet dit ook denken aan Santa Claus, de kerstman, waarover later meer. De vrouwelijk tegenhanger uit latere oude legendes van de wilde jacht is vrouw Holle die een groep spokende vrouwen aanvoert, in onze streken ook vaak de ‘witte wieven’ genoemd. Waarom raasden die gestorvenen door de hemel? Wel als de zon hoog staat aan de hemel, liggen de doden rustig in hun graf, maar tegen het einde van de herfst worden ze onrustig (denk maar aan Halloween) en in de periode van de joelfeesten bezoeken de overledenen, de geesten de mensen in hun woning. Daarom werd de tafel gedekt, offers gebracht, feestdronken uitgebracht op overledenen. Er werd immers geloofd dat als iemand overlijdt, die persoon niet sterft, nee, de goddelijke levenskracht (goddelijke vonk) werd niet vernietigd, maar bleef leven. Een overleden voorouder bleef dus altijd deel uitmaken van de gemeenschap. Het zijn de voorouders die via hun goddelijke krachten de vruchtbaarheid van mens, dier en gewas helpen bevorderen. Zij bestrijden de winter, de chaos. De levenden en doden vierden dus samen tijdens het joelfeest de wedergeboorte van de zon, van een nieuw jaar.

    De geheimen van kerst: het joelfeest van de Germanen

    Cordes, J. W. – Wilde Jagd 1869

    Een magische feest, al is het maar omdat Joel wellicht tovernarij of bezweringsfeest zou betekenen (jehan in Oudhoogduits is spreken). Het woord jicht heeft eenzelfde oorsprong als joel. Want jicht zou door een betovering veroorzaakt worden, dat wist je niet hé? Of ja, dat dachten onze voorouders toch. Als je dus zegt dat kerstmis een magisch feest is, zit je er niet zo ver naast. De kerst-magie bestaat al eeuwenlang. Dat de joelfeesten (en dus ook het latere kerstfeest) ook initiatiefeesten inhielden, dat zie je terug in de symbolische betekenis van kerstmis gedurende de 12 heilige dagen en 13 heilige nachten. Maar daarvoor zul je een volgende blogpost moeten lezen, misschien na het eten van een kerstbuche?

     

    Bronnen: GRIMMSMA, B., Het joelfeest. Een leidraad van Nederlands heidendom en WEGGEMAN, E., De symboliek van Kelten en Germanen.

     

    Vervolg: de geheimen van kerst: de 12 lotsdagen en 13 heilige nachten.

    **http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    12-2020

    THE UNRULY KINGDOM

    De kans dat de Brexit er een wordt zonder akkoord komt met de dag dichterbij. Alsof dat nog niet erg genoeg was, is er nu ook het verschijnsel van een gemuteerde virus in zuidoost Engeland. Grotendeels het Graafschap Kent, dat de Britten ‘The green garden of England’ noemen, maar waar ook het overgrote deel van het vrachttransport uit het Europese continent arriveert en dat nu dreigt één grote parking te worden. Ook de hoofdstad Londen valt onder de nieuwe anti-Corona regels. Dat gewijzigde virus zou niet gevaarlijker zijn dan het originele, maar wel sneller besmetten. Of dat allemaal echt waar zou zijn is nog een vraagteken, anders zouden de omliggende landen voorlopig alle verkeer met de UK niet meteen stop gezet hebben. Een andere vraag is of het reeds ontwikkelde vaccin ook de nieuwe Corona variant weg zal houden en of die niet voor bijkomende problemen gaat zorgen.

    Het is nog veel te vroeg om hoera te roepen. ‘Eerst zien’, zei de blinde...

    MEER DAN 1.500 VRACHTWAGENS VAST AAN BRITSE KUST

    De Britse regering heeft een deel van de M20-snelweg als tijdelijke parking voor vrachtwagens in gebruik genomen. ©Photo News

    Vandaag om 14:39

    *

    Aan de Britse kant van het Kanaal staan meer dan 1.500 vrachtwagens vast, wachtend op de heropening van de grens met Frankrijk.

     

    In Engeland neemt de chaos aan de gesloten Kanaaltunnel toe. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zegt dat 650 vrachtwagens geparkeerd staan op de autosnelweg M20, die leidt naar de haven van Dover en naar Folkestone, waar de Kanaaltunnel begint.

    Nog eens 873 vrachtwagens staan op een nabij gelegen parking op de niet langer gebruikte militaire luchthaven van Manston. Volgens de BBC staan ook elders vrachtwagens geparkeerd en zijn de cijfers van Patel wellicht een onderschatting.

    …/…

    Bart Haeck

    CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    Eerst werden er straten en wegen aangelegd. Later, dank zij de vooruitgang, werd daar éénrichtingsverkeer van gemaakt, met, in vaal gevallen, alleen maar ‘fietsstraten’ en nu zijn velen darrvan veranderd in ‘Verkeersvrije Wandelstraten’. Nu worden er ook wereldwijd ‘pandemiën’ bedacht, van waar die komen wil geen mens toegeven, zodat autostraden ‘herdacht’ kunnen worden om het gebrek aan parkings tegemoet te trerden…

    Gelukkig zijn daar, ver boven ons, ‘the clouds’ waar we de verre geheimen van onze voorouders in kunnen terugvinden.

    Vaststelling.

    De ‘Witte Wieven’ van nu zijn gender- en gewtern-loze schepsels die, niet joelend en dansend, maar intellectueel zeer knap, ons naar de totale vernietigging leiden. Niet on Code Geel og Oranje, ùaar in Code Rood.

    Nooit gehoord van symboliek?

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

     

    22-12-2020, 18:34 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    21-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500445 - OVERLEVEN IS PUUR EEN KWESTIE VAN GELUK HEBBEN

    .

    500445 - OVERLEVEN IS PUUR EEN KWESTIE VAN GELUK HEBBEN

    MAANDAG 21 DECEMBER 2020

    INHOUD

    VAN JOHANNES VAN TOSCANE IS ALLEEN DE HERINNERING OVERGEBLEVEN: LAAT DAT VOORAL EEN LES ZIJN VOOR BLAUWE POENSCHEOOERS DIE DAAR OP ONZE KOSTEN KERSTMIS AAN HET VIEREN ZIJN

    *

    JOHANNES VAN TOSCANE, ITALIË; MARTELAAR MET FESTUS; † EERSTE EEUWEN CHRISTENDOM?

    Feest 21 december.

    *Behalve bovenstaande gegevens weet men niets van beide martelaren:geen plaats, tijd of omstandigheden van hun marteldood; alleen hun namen en hun ‘geboortedag voor het eeuwig leven’, precies voldoende om elk jaar hun verjaardag te vieren.

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    DE VERDWENEN DEBAT CULTUUR

    Econoom Geert Noels schrijft, onder de titel ‘Noelsspeak’ maandelijks een column in De Tijd, waarin hij onomwonden zijn mening geeft over de stand van zaken in dit landje. De man is eerder een belgicist, maar blijft steeds positief in zijn beoordelingen. Reden waarom ik hem al meer dan eens heb geciteerd.

    In De Tijd van dit weekeinde had Noels het over de debat cultuur in dit land, een praktijk die er vroeger was, maar tegenwoordig – volgens hem – niet veel meer voorstelt. Die verandering, schrijft hij, is er gekomen bij het aantreden van de regeringen Verhofstadt. Kritische stemmen waren niet meer welkom. Een kritisch geluid over bv het Zilverfonds, de sale-and-lease-back operaties, de ontmanteling van de pensioenfondsen, de begrotings-trucs of het opsmukken van de statistieken werd zeldzaam of onmogelijk. Dat wanbeleid haalde de buffers leeg die de regeringen Dehaene hadden opgebouwd. Volgens Verhofstadt waren die debatten te technisch, niet interessant genoeg of te gevoelig voor de Belgische mainstream media. Net zoals die buffers en de miljarden die ze bevatten, is Verhofstadt ondertussen van het Belgisch toneel verdwenen. Het zitje dat hij na de laatste gemeentelijke verkiezingen nog in Gent had gekregen heeft hij opgegeven. Zijn partij volgt echter nog altijd zijn links-liberale lijn en lijdt volgens Noels aan het virus van het groeps-denken. Na Corona zullen er echter andere uitdagingen blijven komen zoals klimaat, de begroting of het verbeteren van het onderwijs, domeinen waarin het groepsdenken overheerst van mensen die krampachtig vasthouden aan een falende Belgische beleidslijn.

    Beter zou ik het niet kunnen zeggen, want het is zo ongeveer wat ikzelf in deze rubriek al jaren schrijf en waarvan ik overtuigd ben dat het hier niets zal veranderen zolang Vlaanderen zijn eigen boontjes niet kan doppen. Dat laatste schrijft Noels er niet bij.

    *

    CHAOS IN DOVER SCHERPT VREES VOOR BRITSE BEVOORRADING AAN

    ©AFP

    Vandaag om 07:48

     

    De Britse voedselfederatie is bezorgd over de aanvoer van verse voeding in aanloop naar de eindejaarsfeesten, nu de haven van Dover gesloten is voor uitgaand vrachtwagenverkeer.

    Door de uitbraak van een nieuwe, meer besmettelijke variant van het coronavirus in het VK, hebben tal van Europese landen voorzorgs-maatregelen genomen om de import van die virusvariant te vermijden. België sloot de grenzen voor personenverkeer.

    Frankrijk gaat nog verder en deed dat ook voor vrachtverkeer vanaf zondag middernacht, voor een periode van 48 uur. Vrachtwagens geraken dus via de ferry niet meer het Kanaal over. Alleen containers die gedropt worden in Dover en in Calais door een truck opgepikt worden, mogen nog over.

    Daardoor zwellen de kilometerlange vrachtwagen-files in het graafschap Kent - vooral bekend van de witte kliffen in Dover - verder aan.

    Verse voeding en kerstmis

    De Britse sectorfederatie Food and Drink Federation maakt zich zorgen over de aanvoer van verse voeding in het VK. 'Truckers uit continentaal Europa zullen de oversteek niet durven te maken uit vrees in het VK vast te komen zitten', klinkt het.

    "Als we de grootste sneltest-capaciteit ter wereld in Kent moeten opzetten, dan moeten we dat doen. "

    Alex Veitch

    Managing director Logistics UK

     

    Zeker in aanloop naar Kerstmis en Nieuwjaar zou een gebrek aan verse voeding een drama zijn. De federatie riep consumenten alvast op om niet in paniek te hamsteren. Ervaring leert evenwel dat zo'n oproep vaak net een paniekreactie oproept.

    Ian Wright, de CEO van de Britse voedsel federatie vreest dat truckers ook niet meer van Calais naar Dover zullen willen rijden, uit angst vast te komen zitten aan de Britse kant. En roept bijgevolg premier Boris Johnson op dringend een telefoontje te doen naar de Franse president Emmanuel Macron. 'De overheid moet dringend de Franse regering vragen het transport verbod op te heffen', aldus Wright.

    Jan De Schamphelaere

    CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR

    Kerstmis in Toscane

    Bedoelde ‘Blauwe‘ o zo Vaderlands Lievende poenscheppers zitten nu al geruime tijd in de PAN-Europese veel volvettere roomkaas (Verhofsradt), of ze zijn al lang op vervroegd pensioen (De Gucht).

    Ja Ja, een land als Coburgia eert zijn Groten zoals het hoort en zoals ze geleefd hebben. Op anderlnans kosten.

    Vandaag, weer dag 355, is niet alleen de kortste dag van (ook) dit jaar, maar die bewijst meteen dat voor Jan-

    mlet-de-Pet alles in doodse stilte voorbij gaat. Tot het weer Mei wordt en er een nieuwe wind door het land waait.. Een wind die de welvaart bij de werkers laat en die niet misbruikt om wind-tubines met wegzuig-effect te doen draaien.

    Tout va bien, Madame la Marquise.

    Niet alleen hier beneden in dit aardse tranendal, maar ook hemelhoog in de sterren. Ver voorbij mijn dof geworden ogen.

    En dan wordt er nog altijd verder beweerd dat alles toeval is.

    Gisteren had ik het over he symbolisch trappenhuisje van d (door wanbeheer) zo goed als onder de kiesdrempel verdwenen bloedrode ‘Democ Rats’ in dit Klote-land.


    Rood + blauw maken Groen en zo wordt 2021… een veelkleurige ramp… Trappenhuizen zijn niet alleen gevaarlijke plaatsen, je moet zweten om omhoog te geraken en dat doen net as voor alle Linkxen ter wereld, gaat niet met woorden. Het resultaat staat dan in de sterren geschreven en is voor de Mensheid vereeuwigd in De Val van Icarus onderweg naar de Zon…

    *

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    21-12-2020, 18:30 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Archief per week
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!