MET SNELTREINVAART DOOR DE DAGEN
Foto

Foto

Inhoud blog
  • 906 - EEN CLOWN-KONTDRAAIER OP DE DANSVLOER HEEFT ALTIJD SUCCES
  • 905 - HET APENLAN D NA MEI 2024
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID D E E L I I
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID


    Foto

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    VOOR WIE GRAAG EEN EINDJE MEERIJDT
    16-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.103 - DOORBRAAK * SLUIPENDE VERENGELSING VAN HET HOGER ONDERWIJS?

    1262

    103 - DOORBRAAK

    *

    SLUIPENDE VERENGELSING VAN HET HOGER ONDERWIJS?

    *

    Zondag 15   Februari 2020

    *

    ZEER PERSOONLIJK VOOR-GESCHRIJFSEL

    *

    Zoals bij elke voortreffelijke maaltijd, wordt er, zelfs bij de gewone burger, meestal ’n goede aperitief geserveerd… En wie Pieter Bauwens, de CEO… van Doorbraak te lezen krijgt, die zou beter zelfs ‘n tweede glaasje tot zich nemen.

    **

    *

      Sluipende verEngelsing…

    *

    Als men het heeft over ‘sluipend vergif’ samen met DEZE Vlaamse Regering, dan denk ik dat er een betere omschrijving dan ‘sluipend vergif’ zich opdringt. En daarbij denk ik aan de vloeistof van de ‘baxters’ die bij EUTHANASIE meestal goed zichtbaar in beeld worden gebracht.

    **

    *

    Vertrouw dus vooral zeer goed op de parate kennis van de Dames en Heren Specialisten. Want die weten wat goed is om het lijden van de (in hun ogen) doodzieke patiënt te verlichten…. Het is een voorbeeld dat wondermooi past in hetgeen al jaren aan de gang is, namelijk de om-volking van ons hele
    Avondland.

    Lees gerust eerst verder…. Maar eerst nog even dit.

    …. Hij (die Rector) doceert Het Grote Gelijk en zet zijn tegenstanders weg als populisten opgejaagd door het Vlaams Belang.

    **

    *

    Minister Weyts én de Vlaamse regering die, terecht, inzetten op de ontwikkeling van talenten in de kansen-groepen, al dan niet met migratie achtergrond moeten dat goed tot zich laten doordringen.

    **

    *

    Benneke, Benneke, Benneke!!! Zijde gij wel zeker in de juiste Partij te zitten? Waarde gij als Minister van Dierenwelzijn niet beter bij de gifgroene wereldverbeteraars geweest?

    En wat houdt er U tegen?

     *

    DOORBRAAK

    **

    foto: ©Reporters / QUINET

    *

    https://doorbraak.be/verengelsing-sluipend-stop/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

    *

    14 februari 2020

    *

    verengelsing

    Zullen studenten in Vlaanderen binnenkort meer Engelstalige cursussen voorgeschoteld krijgen dan Nederlandstalige?

     

    De voorbije drie dagen stonden we op Doorbraak.be stil bij de verengelsing van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen. De hogescholen en universiteiten willen meer Engelstalige opleidingen. Maar daarnaast willen ze ook het aantal anderstalige vakken in Nederlandstalige bachelor opleidingen verhogen van 18,3% tot 50%. Liefst zonder maatschappelijk debat.

    Sluipende verengelsing

     

    Nog kwalijker is dat die verengelsing vandaag al sluipend wordt doorgevoerd. Op Twitter wordt openlijk toegegeven dat er ‘spook-opleidingen’ en ‘spook-vakken’ bestaan. Dat zijn Nederlandstalige opleidingen of vakken die op papier bestaan maar eigenlijk niet gegeven worden. Studenten die toch die opleiding of dat vak wensen te volgen,… moeten maar aansluiten bij de Engelstalige variant.

    Dat universiteiten en hoge scholen op die manier de wet omzeilen en niet teruggefloten worden door de toezichthouders, die op de hoogte zijn, is beschamend. Het Vlaams Parlement zou die regerings-commissarissen wel eens rekenschap mogen vragen.

     

    De manier waarop een rector van een universiteit polariserend in het debat staat is een rector onwaardig. Hij doceert Het Grote Gelijk en zet zijn tegenstanders weg als populisten opgejaagd door het Vlaams Belang.

    Quid N-VA

     

    Het wordt nog erger. Het heeft er alle schijn van dat de Vlaamse Regering de gevraagde verengelsing zal ondersteunen. In stilte, weggestopt in kleine zinnetjes in dikke decreten. Slapen de parlementsleden van meerderheid en oppositie? Of zijn de partijen echt van het padje af en surfen ze blind mee op ‘we leven toch allemaal in tijden van globalisering, waarom ons dan druk maken over de positie van het Nederlands?’ Van traditionele partijen op zoek naar zichzelf kan je dat verwachten. Maar niet van partijen die beweren sociaal te zijn.

    Je verwacht nog minder steun voor de verengelsing van het hoger onderwijs van de N-VA.

     

    Je verwacht nog minder steun voor de verengelsing van het hoger onderwijs van de N-VA, waar de partijtop er nog steeds prat op gaat Vlaams-nationalist te zijn. Het is het één of het ander. Wie in de N-VA de geschiedenis van de Vlaamse Beweging kent, moet in deze discussie toch de parallel zien met de argumentatie tegen de vernederlandsing van de Vlaamse universiteiten 100 jaar geleden? Die zijn na de vernederlandsing niet in de academische dieperik gesukkeld. Integendeel.

     

    Als politici willen beslissen om het Vlaamse hoger onderwijs drastisch te verengelsen, dan is een grondig publiek debat nodig over de voor- en nadelen ervan. Daarnaast kunnen we leren uit de ervaringen van Nederland. Daar zijn ondertussen hele universiteiten verengelst, tot in het bestuur toe.

    Gidsland Nederland

     

    Laat ons eens stilstaan bij zo’n ervaring in Nederland. De Nederlandse Academie voor Wetenschappen stelde in een recent rapport dat de verengelsing de toegang tot het onderwijs voor kansengroepen of jongeren met een migratie-achtergrond nog verder bemoeilijkt. Minister Weyts en de Vlaamse regering die, terecht, inzetten op de ontwikkeling van talenten in de kansengroepen, al dan niet met migratieachtergrond moeten dat goed tot zich laten doordringen.

     

    Nederlands én Engels op een academisch niveau wordt dan de nieuwe norm om te slagen in Vlaanderen

     

    Misschien moet de Vlaamse Regering zich de vraag stellen hoe het te rijmen valt dat ze, terecht, eist dat nieuwkomers Nederlands leren, maar dan toch voor hoger onderwijs extra drempels inbouwt? Nederlands én Engels op een academisch niveau wordt dan de nieuwe norm om te slagen in Vlaanderen.

     

    Datzelfde Nederlandse onderzoek stelt ook vast dat het Engels van de Nederlandse studenten soms niet goed genoeg is om buitenlandse native speakers onder de professoren echt goed te begrijpen. Ook groeit de maatschappelijke ongerustheid over het vaak erbarmelijke Nederlands van studenten die de voorbije jaren afstudeerden — in Nederland — in het Engels. Nederlanders die hun beroep in Nederland zullen uitoefenen en over de inhoud ervan amper in het Nederlands kunnen communiceren.

    Vergeten vragen

     

    Tijd dus voor een publiek debat over de wenselijkheid van de verengelsing van het hoger onderwijs. Wij hebben alvast deze niet te vergeten vragen:

     

       Wat is het doel van het hoger onderwijs in Vlaanderen?

       Moeten wij echt het geld van de Vlaamse belastingbetaler investeren om welgestelde jongeren van over de hele wereld hier te laten studeren?

       Denken we echt dat de wereldtop de Angelsaksische (top)universiteiten links zal laten liggen en naar Vlaanderen komen?

       Wordt Vlaanderen beter van die buitenlandse studenten (zeker als ze na hun opleiding onmiddellijk opnieuw naar hun plek in de wereld verdwijnen)?

       Wat zijn de sociale gevolgen van de verengelsing van het hoger onderwijs?

       Hoe zien we de toekomst van de democratisering van het onderwijs? Is hoger onderwijs bedoeld voor iedereen, of voor enkelen?

       Gelooft u echt dat geen hoger onderwijs van hoge kwaliteit mogelijk is in het Nederlands?

       Wat zijn de gevolgen voor het Nederlands als wetenschappelijke taal?

       Met prof. Yvan Vanden Berghe vraag ik naar het ‘waterval effect’. Wordt de volgende stap Engelstalige secundaire scholen? Want die bereiden namelijk beter voor op het dan Engelstalige hoger onderwijs. En dan lagere scholen, want die…?

     

    Beter Onderwijs Vlaanderen

     

    Het hoger onderwijs in Vlaanderen moet er niet zijn op maat van de internationale Engelstalige elite. Decreten moeten niet op maat van de marketing en rangschikkingen van universiteiten worden gemaakt. Kennis is de belangrijkste grondstof van onze kennis economie. De aanwezige kennis zo goed mogelijk aanwenden en laten renderen, dat is de taak van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Elk beleid moet van daaruit vertrekken.

     

    Naar analogie in Nederland lijkt het dringend tijd voor een BOV, Beter Onderwijs Vlaanderen, die het debat over de onderwijstaal levendig houdt.

    Pieter Bauwens

    NA GESCHRIJFSEL

    *

    Tussen “…” even kort herhalen. Zodat het zowel bij de lezer als bij mijzelf goed doordringt… En ‘ad vitam eternam’ opgeslagen blijft in ons persoonlijk archief. Voor later. Tegen dat ooit ‘Meneer Middernood’ komt….

    **

    Met

    Prof. Yvan Vanden Berghe….

    vraag ik naar het ‘waterval-effect’.

    Wordt de volgende stap Engelstalige secundaire scholen?....

    *

    …. lijkt het dringend tijd voor een BOV, Beter Onderwijs Vlaanderen, die het debat over de onderwijstaal levendig houdt….

    *

    *

       

     

     

    16-02-2020, 17:51 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.102 – DOORBRAAK * VALENTIJN iN DOWNING STREET

    1018

    102 – DOORBRAAK

    *

    VALENTIJN iN DOWNING STREET

    *

    Zondag 16   Februari 2020

    •                                                                                                                    µ

    PERSOONLIJK VOOR GESCHRIJFSEL

    *

     

    ‘Mark my words’, zo sprak ooit Winston Churchill (Wiesten Vande Kerckheuvel?), het Oorlogsbeest dat de wereld voor eens en voor altijd redde van de Marxistisch- Socialistische ondergang. De hier besproken Dominic Cummings (Dominiek Konings?)is een opmerkelijk figuur waarvan we hopelijk nog veel zullen horen. Want geestsverwant met Nigel Farage, want bezieler van de kies-campagne die ooit leidde tot de… Brexit. Wèg van Merkel, de valse naamdraagster die eigenlijk als Dominees Dochter, Angelina Dorothea Kasner als enige echte naam zou moeten dragen!! Dieses Weibchen is zo vals als ze dik is. Maar als trouw lezer van mijn geschrijfsel wist U dat al.

    Het is natuurlijk dan ook weer mijn slecht karakter die in hem (Dominiek Konings) gelijkenissen meent te ontwaren met Sir WC, zijn beroemde voorganger. Die deed Oom Adi in het zand bijten, den dezen deed in onzen tijd hetzelfde met Adolfina Märkter.

    Maar Ssssst! Weest stil daarover, want het verzameld hier van onze gehalsbande Hoernalisten mag daar ook niks over zeggen of schrijven. Want dat Duitse ex-DDR klotewijf staat stijf van de goesting om haar voorganger AH, naar de kroon te steken. Anders, maar beter, denkt ze. Want veel onderduimser.

    . En diene Tony Blair (Tony Den Bleiter?) die samen met de verwijfde Amerikaanse Busch Jr (Gebuisde Boem?) ooit het Midden Oosten, te beginnen met Sadam Houssein in Bagdad, in vuur en vlam zette, om zodoende de massale ‘asiel-exodus’ naar het Avondland in gang te zetten… Al ooit verder nagedacht tot welke ’Stroming’ die man toebehoorde? Dat zou anders veel verlichting meebrengen om te begrijpen hoe het zover is kunnen komen…

    *

    https://doorbraak.be/valentijn-in-downing-street/

    *

     

    Boris Johnson en Sajid Javid in betere tijden. De ‘tandem’ is niet meer.

    **

    foto: ©Reporters / iimages

    *

    14 februari 2020. Boris Johnson versterkt zijn greep

     

    204 dagen, langer dan dat duurde de termijn van de ‘tandem’ Sajid Javid als Britse minister van Financiën niet. Het is meteen de kortste periode voor een ‘Chancellor’ sinds de Tweede Wereldoorlog. De man presenteerde zelf nooit zijn eigen ‘budget’, de Britse begroting. Normaal is die presentatie een hoogtepunt in het politieke jaar.

    De hand van Dominic Cummings

     

    De minister wilde niet buigen voor de plannen van zijn buurman in Downing Street 10 — de Financiënminister woont op nummer 11 — om een gezamenlijk team te creëren om het financiële beleid uit te stippelen. De man weigerde zijn medewerkers te ontslaan dus nam Javid zelf ontslag. Met het ontslag lijkt een interne machtsstrijd beslecht. Het was immers een publiek geheim dat de minister overhoop lag met de belangrijkste raadgever van Boris Johnson,

    **

    Dominic Cummings.

    (°1971)

    *

    Officieel is de Britse Premier de ‘First Lord of the Treasury’. Men beschouwt in de politieke traditie van het eiland de minister van Financiën als secondant van de Eerste Minister. Zo vormde Tony Blair een tandem met Gordon Brown en David Cameron eentje met George Osborne.

     

    Rond die politieke duo’s zweefden altijd de verhalen over wie de pop was en wie de buikspreker. Who’s calling the shots? Boris Johnson heeft duidelijk geen zin in zo’n scenario. Kranten noemen de herschikking van Johnsons kabinet een machtsgreep van de premier waarop de vingerafdrukken van zijn politieke genius Cummings kleven.

    De rijzende ster van een glamourboy

     

    De inkt op de ontslagbrief van Sajid Javid was nog niet droog of 39-jarige Rish Sunak stormde lachend zijn kersvers verworven Ministerie van Financiën binnen. De jonge politicus verdiende zijn sporen — en hopen geld — bij Goldman Sachs. Hij is wellicht meteen het rijkste lid van ‘Her Majesty’s Government’. Sunak, de zoon van Indische migranten, steunde in 2016 de Leave-campagne (Sajid Javid steunde in 2016 het Remainkamp) en toonde zich een trouw soldaat van Boris Johnson tijdens de verkiezingscampagne. Hij legde zijn parlementaire eed af op de Bhagavad Gita, een belangrijke tekst uit het hindoeisme.

     

    Het brexitkabinet

     

    De reshuffle van Johnson zag ook andere politieke slachtoffers. Zoals Geoffrey Cox die met zijn warme baritonstem in het woelige Lagerhuis moedig de verdediging opnam van Theresa May in zijn rol als Attorney General. Hij wordt vervangen door de 39-jarige Suella Braverman. Haar benoeming belooft een stevig aanvaring met de rechterlijke macht in het land. Zij gelooft immers in een grondige hervorming van het bestaande systeem.

     

    De ontslagen ministers werden bijna allemaal vervangen door leden van de Leave-campagne in 2016. Het Britse kabinet is nu echt een brexitkabinet.

    Harry De Paepe

    *

    Tussen “…” even kort herhalen. Zodat het zowel bij de lezer als bij mijzelf goed doordringt… En ‘ad vitam eternam’ opgeslagen blijft in ons persoonlijk archief. Voor later. Tegen dat ooit ‘Meneer Middernood’ komt….

    **

    NA GESCHRIJFSEL

    Rish Sunak,

    *

    (dar is de man R boven), is dus nen Hindu nazaat uit het uit het Verre Oosten: weer ’n nieuwe up-to-date naam die staat te springen om Geschiedenis te mogen schrijven. Een ‘story’ tot hiertoe om zelfs Agatha Christie te doen in elkaar kruipen van spanning.…

     

    …Ne mens tenslotte zou bijna blij moeten zijn, dat Valentijsdag voorbij is…

    ***-*

    …Zou er dan toch enige grond van waarheid schuilen, in de bedenking dat de nazaten van Willem de Veroveraar toch ’n beetje zielsverband zijn met de bewoners van deze Lage Landen? Joepie! Dan zit er dus toch nog muziek in de LLCP, de Lage Landen Centrum Partij die tussen onzen Bart en onzen Tom, die met hen van de Overkant van Het Kanaal de beste maatjes zouden kunnen zijn. Zoals het ooit was: zij de wol leveren, en wij daarvan de lakens verkopen. Van Brugge tot in de Oeral, en zelfs tot in China.

    Zoek maar eens uit wie U tegenkomt in de toeristische route ‘De Gouden Ring’ ten Noorden van Moskou …

    **

    *

    Het zijn plaatsjes zoals Jekaterinenburg, Soezdal en Nevjansk. Aan de muur naast mij hangt ’n soort ‘gouache’ die we voor een paar dollars kochten van een (begaafd) straatschilder die nog niet eens wist dat dingen van waarde meestal ook de naam van de artiest dragen…

    *

     Waarom luistert er nu in die Hogere Regionen nooit iemand naar mij? Il doe toch niemand kwaad?

    *

       

     

     







    16-02-2020, 17:04 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 63 - TOT NA DE ZELFSTANDIGHEID WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    875

    63 - TOT NA DE ZELFSTANDIGHEID

    WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    *

    Zondag 16   Februari 2020

    **

    *

    Early in the morning, elders opgestoken. Goed voor de publieke memorie…

    **

    ‘Guvaalke’ Lichtpunt v/d Dag..

    V&W niet vergeten !

    **

    *

    …. Als de laatste peilingen een beetje kloppen, is de kans groot dat de Vlaams-nationalisten dan in Vlaanderen een meerderheid zullen behalen, met het VB op kop en is de kans nihil dat Magnette, die nu al niet met de N-VA wil praten, dat straks zal doen met het VB….

    *

    Men wordt daar stilaan wereldberoemd, in Het Zuiden des Lands. Eerst was er ’n zekere MADAME NON, en nu als van de hemel gezonden, nog ’n zekere MONSIEUR NON.

    Goed dat er daarvan (zelfs door K.I.) geen nakomelingen meer mogelijk zijn. De verdere degradatie zou anders niet meer te stoppen zijn.

     

    …. best eens (zoals gezegd) de raad geven het boek

    **

    ‘Sleutels tot Ontgrendeling’

    *

    van Vuye & Wouters, aan te schaffen….

    *

    *

    En dan… het belangrijkste. De rest…

    *

    Over Rode Prioriteiten doen we voortaan het zwijgen toe….

    **

    *

    Laat-avond-journaal van de dag voordien

     *

    15 FEBRUARI 2020

    *

       Binnenlandse politiek: geen nieuws! De zoektocht door de woestijn voor een Nationale Bestuursploeg is terug naar af. Misschien zelfs naar heel ver af. Naar nooit meer.

    Net als met SABENA

    Such A Bad Experience Never Again.

    **

    *

     Van originaliteit’ gesproken!!! Of, is het deze keer uitzonderlijk zó, dat deze keer de kopie even definitief is als het origineel? Namelijk voor altijd ad patres, tenzij herrezen onder een andere maar deze keer eigen gedaante?

     **

    *

    - Coronavirus: in Frankrijk is er ‘n dode (80j) gevallen die teruggekomen was uit China. Bij ons is de West-Vlaming Ph. Soubry die in het ziekenhuis verbleef na 14 d terug op vrije voeten: hij was besmet maar niet ziek. Volgende week moet hij naar Italia voor zijn werk, daarna gaat hij terug naar China waar zijn vrouw zich nog altijd bevindt. De Bissegemse werkgever (!!!!!) laat er dus geen gras over groeien.

    Als die in dat geliefde Italia nu maar niet besmet geraakt met het Salvini Virus…

    *

    Nu ook in Afrika het eerste slachtoffer, meer bepaald in Egypte, iemand die uit China kwam. In China zelf vraagt men aan de mensen die genezen zijn of ze bloed willen geven. Daarvan wordt het plasma gebruikt om het bij de ergste patiënten in te spuiten, daar dat plasma antistoffen bevat. Er zijn wel risico’s aan verbonden, maar die zijn minder erg dan het virus zelf.

    **

    - B-post gaat geen post meer versturen naar China. Wel komt er van daar uit nog een weinig post toe.

    **

    *

    Vandaag is het dag van de academies: zo was er in vele academie opendeurdag.

    In het deeltijds kunstonderwijs zijn er in Vlaanderen momenteel meer dan 200.000 leerlingen, en die doen het zeer goed. ¼ van hen uit het Lager Onderwijs en ook in het Middelbaar zijn deze ‘academies’ zeer populair. Vooral Beeldende Kunsten (à al Paramarenko): ze mogen maken wat ze maar willen, realistisch, surrealistisch… Om het even, agge mô leut êt, zei wijlen Godfried Bomans daarover.

    **

    *

    Storm ‘Denis’ komt eraan! In Ierland en Gr. Britt. is hij reeds aan wal en zorgt voor heel veel schade. Honderden vluchten zijn gecanceld. Bij ons zal de storm afgezwakt zijn: we mogen nu rukwinden tot 90km/u verwachten.

    **

    *

       IJsberen zijn nu minder dik en produceren minder jongen. Ze worden gevolgd met een GPS rond hun nek. Pairi Daiza ontfermt zich over ijsbeer-weesjes.

    Dedju!!! Diene Marc Coucke, eigenaar van zowat een beetje van alles, weet toch op elke slak zout te strooien…

    En geef hem eens ongelijk. Aandacht dus, die vele would-be artiesten. De wereld veroveren begint bij Uzelf.

    Plus est en Vous.

    **

    Vluchtelingen/gelukzokers/migranten uit Eritrea, Soedan … gaan via het in oorlog zijnde Jemen, naar Saoedi-Arabië om werk te zoeken als huishoudhulp of bouwvakker… Maar worden veelal gewoon terug gestuurd.

    **

    *

    In Buizingen was er een sobere herdenking van de treinramp 10 j geleden: 19 doden en 119 gewonden.

    *

    Momenteel is er in Antwerpen het festival van de jeugdfilm.

    *

    *

    DROL VAN AL DEZE VADERLANDSCHE BROL

    *

    Heb het altijd al gezegd: als er geen Nieuws is, dan maken de Hoernalisten, net als De Meisjes van Plezier, dat wel zelf. Moeten ze gewoon wat flikkerlichtjes in het uitstalraam zetten. Liefst zo progressief mogelijk, en als het even kan, wat bloot erbij. Zoals bijvoorbeeld het liefdesleven van ijsbeer.

    Volksopvoeding? Da’s voorde Mietjes. Liever wat steviger kost, die de om-volking ten goede komt.

    Arme Jemenietjes dus, aan de andere kant van de wereld, die, om een beetje brood, bij de Araben hun niet-bestaande bouwvakkers kwaliteiten moeten gaan demonstreren.

    Spijtig dus dat er na de 7de Dag, geen 8ste of 9de komt. Want dan zou er, net als op bepaalde blogs, inclusief de mijne, zo goed als eindeloos kunnen voort gezeverd worden.

    Maar troost U: vandaag staat er, buiten Het Nieuws genre HNB, nog heel wat beters op het getouw. Doorbrekertjes en zelfs TSCHELDT.

    De siësta zal dus kort moeten zijn.

    **

     

     

     

    16-02-2020, 15:16 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    15-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.101 - DOORBRAAK * ANALYSE, COMMUNAUTAIR N-VA

    1625

    101 - DOORBRAAK

    *

    ANALYSE, COMMUNAUTAIR

    N-VA

     

    Zaterdag 15 Februari 2020

     

    *

    https://doorbraak.be/met-welk-communautair-minimumbod-valt-n-va-te-verleiden/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

    *

    VOOR GESCHRIJFSEL

    *

     

    …. Als die kernpunten..

    *-*-*

    … werden op talloze beleidsdomeinen stukjes en brokjes van bevoegdheden overgeheveld naar ‘de deelstaten’….

    *

                        

    *

    Dit zijn een paar brokstukken uit de hiernavolgende tekst. Ik geloof nooit dat U dat verwondert. Lees maar…

    **-*-*-

    De onderhandelingsruimte voor N-VA is groter dan velen denken, maar een debacle als het overhevelen van de kinderbijslag zal men willen vermijden. Wouter Beke worstelt nog steeds met de besparingsoefening die dat uiteindelijk geworden is.

    **

    *

     

    foto: ©Reporters / GYS

    Met welk communautair minimum bod valt N-VA te verleiden?

    **

    *

    12 februari 2020

     

    Analisten struikelen over elkaar om te vertellen dat een eerbaar federaal regeerakkoord sluiten nagenoeg onmogelijk is. Daarmee komen zij niet verder dan wat elke burger kan vaststellen. Nochtans worden heel wat experten door onze gemeenschap betaald om voor een stukje ook antwoorden te formuleren op maatschappelijke vraagstukken. Daarom wil ik voor u hieronder schetsen waar een mogelijk institutioneel compromis ligt — één van de moeilijkste knopen in de lopende politieke onderhandelingen.

     

    Wie, net zoals het staatshoofd een federale regering met Vlaamse meerderheid wenst, die zal met N-VA tot een vergelijk moeten komen.

    No passeran

    *

    Aangezien een verderzetting van de Zweedse socio-economische maatregelen politiek niet haalbaar is, zal een toekomstig regeerakkoord onvermijdelijk ook een communautair luik moeten bevatten. Anders krijg je de grootste Vlaamse partij nooit écht geëngageerd voor een nieuw federaal regeringsavontuur.

    Scheve dromedaris

    *

    De confederalisme-eis is slechts de openingszet waarmee de Vlaams-Nationalisten het onderhandelingsspel aanvatten. Niemand kan in een meerpartijen systeem 100% van zijn partijprogramma binnenhalen. Voor een gewone federale meerderheid zijn — naargelang de formule — momenteel minstens vijf tot zeven partijen vereist. Dan focust ieder maar beter op het binnenhalen van enkele kernpunten, anders dreig je op het eind helemaal met lege handen achter te blijven.

     

    Als die kernpunten er maar inzitten.

     

    Om N-VA federaal mee te krijgen moet een institutioneel hoofdstuk bijgevolg eigenlijk minder omvangrijk zijn dan velen vandaag denken. Als die kernpunten er maar inzitten. Wel is men bij N-VA beducht voor een herhaling van het scenario van de zesde staatshervorming: toen werden op talloze beleidsdomeinen stukjes en brokjes van bevoegdheden overgeheveld naar ‘de deelstaten’. Daardoor zijn de politieke eindverantwoordelijkheden vandaag hopeloos onoverzichtelijk geworden.

     

    De boutade luidt niet toevallig dat je in de Wetstraat het politieke overleg binnengaat met een mooi paard maar buitenkomt met een scheve dromedaris. Zo’n lelijke trofee krijgt N-VA nooit verkocht aan haar eigen achterban. Nee, dan hebben ze liever één vette vis in de pan.

    Boemerang

     

    Aan de onderhandelingstafel luidt het antwoord van de PS op de voorgelegde confederalisme-eis dat men België niet wenst te splitsen. Doorvragend naar wat volgens de socialisten essentieel is in het behoud van België, blijkt dit vooral de sociale zekerheid te betreffen. Waarna de oorspronkelijke splitsingseis al snel verschuift naar die federale bevoegdheden die zich buiten de pilaren van de sociale zekerheid bevinden.

     

    De Vlaamse partijen hebben namelijk pijnlijk mogen ervaren dat tóch blijven hameren op de overheveling van sociale bevoegdheden als een boemerang in het gezicht kan terugkeren. Met het Vlinderakkoord (2011) werd de kinderbijslag als bevoegdheid volledig (!) overgeheveld naar de deelstaten, maar volgde slechts 87,5% van de daaraan gehechte federale middelen. Bijgevolg is de Vlaamse invulling van het kindergeld vooral een besparingsoperatie geworden. Huidig minister van Welzijn Wouter Beke worstelt er tot op vandaag mee om dit beeld te proberen weerleggen. Als de regio’s de sociale zekerheid moeten saneren, dan hoeft het voor velen niet meer.

     

    Het is daarom momenteel electoraal interessanter om te ijveren voor de decentralisering van andere federale departementen, die weliswaar een pak lichter wegen op de totale begroting, maar waarmee je je wel beleidsmatig positief in de kijker kunt werken. De strijd om de geldbronnen is dan een ander gevecht — namelijk een wijziging van de Bijzondere Financieringswet. Het is beter om met die kunstgreep te wachten tot 2024, wanneer Wallonië mee vragende partij wordt voor een aanpassing van de binnenlandse geldstromen.

    Ondergrens

     

    Eén van de procedure fouten die deze politieke crisis dreigt te blijven achtervolgen is dat de partijvoorzitter van de grootste Vlaamse partij ditmaal het initiatief niet werd gegund. Dat is zonde, want telkens wanneer Bart De Wever door de koning aan het stuur werd gezet (2010, 2014) liet zijn eindnota doorschijnen waar de onderkant van de lat voor zijn partij lag. Tot op heden heeft men hem die delicate schrijfoefening bespaard.

     

    de ‘perimeter’ was sterk ingeperkt

     

    Wie een goed beeld wil krijgen van de reële communautaire ondergrens van N-VA kan daarom de nota van ‘verduidelijker’ De Wever herlezen. Die 50 bladzijden werden op 18 oktober 2010 vrijwel onmiddellijk af geschoten door de Franstalige partijen — met Joëlle Milquet (cdH) op kop. Heel wat van de oorspronkelijke splitsings-eisen stonden plots niet meer in de nota: de ‘perimeter’ was sterk ingeperkt. De Wever opteerde er daarentegen voor om slechts enkele beleidsdomeinen — weliswaar verregaand — over te hevelen. Het was de start van de ‘less is more’-strategie; een denkspoor dat door ‘koninklijk bemiddelaar’ Johan Vande Lanotte verder werd uitgewerkt maar uiteindelijk doodliep in januari 2011.

     

    Net als in het verleden kan PS bereid gevonden worden om een beperkte institutionele deal te steunen in ruil voor socio-economische bijsturingen. Ook op dit tweede terrein is de onderhandelingsruimte van N-VA eigenlijk groter dan men vermoedt. Eén kritiek op de ‘Wissel van de Macht’-uitzending over de Zweedse coalitievorming in 2014 is dat dit hele onvoorspelbare gebeuren er als één rechtlijnig proces werd neergezet. Terwijl tussen verkiezingsdag en de start van de Zweedse onderhandelingen een belangrijke periode zat tijdens dewelke aan een oranje-blauwe constructie werd getimmerd. Dit resulteerde in de nota van ‘informateur’ De Wever van 25 juni 2014. Opnieuw was het cdH die hierop uiteindelijk blokkeerde. In het document van 19 bladzijden lag het socio-economische ambitie niveau nochtans heel wat lager dan de centrumrechtse koers die de Zweedse ploeg zou varen. De informateursnota leest als een voorzichtige centrum-tekst die inzicht geeft in de werkelijke socio-economische ondergrens van N-VA.

    Homogene bevoegdheden

     

    De liberalen kun je overtuigen om in dit verhaal mee te stappen door van een staatshervorming een staatsvermindering te maken. Het beleid moet terug eenvoudiger georganiseerd worden. Eén van de rode draden in nota van ‘verduidelijker’ De Wever was niet toevallig een ernstige afslanking van het federale politieke bedrijf. Als een deel van de Belgische bestuurs laag neerwaarts wordt afgestoten, dan moet dit globaal ook in een kleinere staat resulteren.

     

    Premier Guy Verhofstadt was de laatste liberaal die een serieuze denk-oefening over onze staatsinrichting uitschreef. Als hoofd van zijn toenmalige interim-regering schreef Verhofstadt in januari 2008 een 19 bladzijden tellende ‘convergentie nota’. Het was een pleidooi voor ‘homogene bevoegdheids-pakketten’ en voor ‘beheerste autonomie waar binnen gemeenschappen en gewesten meer kunnen manoeuvreren’. Meer coherentie in het bestuur schept duidelijkere verantwoordelijkheden en kost bovendien ook minder aan de burger. ‘Efficiënter bestuur’ was letterlijk ook het sluitstuk van de nota van ‘informateur’ De Wever.

    Binnenlandse veiligheid

     

    Politieke partijen zijn geen monolieten. Binnen N-VA ziet een meerderheid momenteel wel brood in de volledige en integrale decentralisering van één zichtbaar federaal beleidsdomein. Zijn de takken van de sociale zekerheid taboe, dan komt binnenlandse veiligheid prominent in beeld. De nota van ‘verduidelijker’ De Wever schoof al in 2010 de verregaande splitsing van justitie als speerpunt naar voren. Niet toevallig lag de afgelopen weken de overheveling van justitie en politie opnieuw op de federale onderhandelingstafel.

     

    Vlaanderen zou wel een zichtbaar andere inhoudelijke invulling kunnen geven

     

    Terwijl justitie intussen een eigen Vlaams verlengstuk gekregen heeft, kent politie ook al belangrijke lokale en zelfs bovenlokale structuren. Beide departementen nemen overigens maar 1% van de totale federale begroting in beslag. Maar Vlaanderen zou wel een zichtbaar andere inhoudelijke invulling kunnen geven aan deze essentiële overheidstaken. De meer extern georiënteerde takken van onze veiligheid (defensie, douane en staatsveiligheid) blijven dan federaal behouden.

     

    Een dergelijke elegante politieke uitruil vereist evenwel vertrouwen onder de politieke hoofdrolspelers om elkaar iets te gunnen. Een wetmatigheid is dat, hoe meer onderling wantrouwen er heerst, hoe meer coalitiepartners elkaars maatregelen proberen te verwateren zodat niemand uiteindelijk écht wint of verliest. Nochtans komen mensen niet graag kijken naar een potje middenveld voetbal. Toeschouwers willen doelpunten zien: scoren en laten scoren is daarom essentieel — zo ook in de politiek.

    Lorenzo Terrière

    *

    *

    Tussen “…” even kort herhalen. Zodat het zowel bij de lezer als bij mijzelf goed doordringt… En ‘ad vitam eternam’ opgeslagen blijft in ons persoonlijk archief. Voor later. Tegen dat ooit ‘Meneer Midddernood’ komt….

    ***

    NA GESCHRIJFSEL

    *

    Vlaamse Nationalisten

    *-*

    … ‘less is more’-

    *-*-*-*

    Als samenvatting van wat voorafgaat, kan dit tellen.

    Meer nog, niemand, noch bij de Overheid, noch bij hun slippendagers van de Hoernalisterij durft ze te vernoemen. Alhoewel ze meer dan uitdrukkelijk zichtbaar zijn in het politieke landschap…

    Het zijn zij die de volgende verkiezingen verbijten als uitgesloten verschoppelingen. Allez, ik wil zeggen, dat is de mening van hun aan de Macht zijnde tegenvoeters. Die kiezers zelf?

    Och, laat ik het met mijn eigen woorden zeggen. Bartje en Tommeke, trommel dringend, liever vandaag nog dan morgen, de koppen van jullie Bestuur samen om een nieuwe naam te kiezen waaronder jullie samen naar de Kiezer trekken.

    De LLCP.

    Die naam luidt als het kleppen van Klokke Roeland…’k Kleppe brand in Vlaanderenland.

    **

     

    *

    Waarvoor die letters dan wel staan?

    De Lage Landen Centrum Partij.

    Noch Rechts, noch Links, maar Centraal. Zelfs niet eens uitdrukkelijk ‘Vlaams’, maar de Partij der Vrije Herenigde Lage Landen, van Noord naar Zuid, en van Oost naar West.

    Zoals al die vele honderden jaren waar de Lage Landen, les Pays Bas, Die Niederlände, The Low Countries, tot de welvarendste ter wereld waren.

    En neen, Chinees ken ik (nog) niet. Maar dat komt. En vlugger dan Magniette/Kanniette kan denken…

    *

       

     

     



    15-02-2020, 19:10 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.62 TOT NA DE ZELFSTANDIGHEID WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    2019

    62 TOT NA DE ZELFSTANDIGHEID

    WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    Zaterdag 15 Februari 2020

    **

    *

    Early in the morning, elders opgestoken. Goed voor de publieke memorie…

    **

    ‘Guvaalke’ Lichtpunt v/d Dag..

    Exit AKK

    *

    …. Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), de gedoodverfde opvolgster van Merkel….

    *-*-*-**

    …. E.e.a. betekent dat de CDU waarschijnlijk meer naar rechts zal moeten overhellen….

    *-*-*-*

    …. De socialistische SPD, waarmee Merkel een zoveelste ‘Große Koalition’ gevormd had, werkt evenmin…..

    *-*--*-*

    Ach zullen we maar zeggen: Hoogmoed komt voor de Val. Kijk sè en dat ondervindt Adolfina Märkler, na haar Grote Roerganger, nu ook. Marxisme werkt al lang niet meer, en de softere vorm ervan, het Socialisme, al evenmin. Van daar dat het, voor wat betreft de ideologie, niet meer is ‘Deutschland über Alles’, maar ‘Deutschland oder Nichts’.

    Waarmee ik maar wil zeggen, dat sedert ongeveer de ‘Moderne Tijden’ de verdwazing het heeft gehaald op zoveel de Intelligentie, de Werkzaamheid en de Kunstzin. Duitsers zijn een RAS waaraan men in de hele wereld best een puntje kan aan zuigen.

    Nonkel Adi had het dus juist, zijn LINKSE megalomane politieke ambities daar gelaten.

    Maar dat neemt niet weg, dat al die Duitse Linksheid ten eeuwigen dage in de Geschiedenisboeken zal blijven bestaan als de meest bloeddorstige moordpartij van alle tijden.

    Persoonlijk steekt het mij dus tegen, dat en over De Dossin kazerne zoveel kosten en herrie gemaakt worden op het sterfhuis. Opdat ‘de jeugd’ zou weten. So far so good. Maar leven er dan geen Socialisten genoeg onder ons? Wie Hitler zegt, zegt niet ‘t Vlaams Belang’, maar de NSDAP; de Nationaal Socialistische Arbeiter Partei Deutschland.

    *

    Ik hoor het hem nog altijd – al lachende - zeggen, die gewezen niet overdreven drankzuchtige, Chef-Technieker van de vroegere Brugse ‘Spiritus Fabrieken’. ’n Druppelke, ja dat zal wel. Maar alles met mate. Altijd uit ’n maatglas van het labo.…

    De remedie? Socialisten zijn stilaan, net als onze kiekens, aan het verpluimen. Stilaan zijn ze zichtzelf de ’Groenen’ of de ‘Democraten’ gaan noemen.

    Leuk, zeg. Vooral in de cartoon-wereld..

    *

    En dan… het belangrijkste. De rest…

    **

    Over Rode Prioriteiten doen we voortaan het zwijgen toe….

    *

    Laat-avond-journaal van de dag voordien

    VRIJDAG 14 FEBRUARI 2020

    **

                   

    *

    - Koen Geens, rond 18u, op ’t onverwachts bij de koning. Normaal was de ontmoeting pas voor maandag voorzien. Waarschijnlijk is de aanleiding de uitlatingen van Magniette in de Franstalige pers.

    (met de Vlaamse pers wou hij niet praten!).

    Volgens deze heeft het geen zin meer te onderhandelen om NVA en PS samen te brengen.  Het kan gewoon NIET. Al die onderhandelingen/besprekingen heeft hen niet dichter gebracht, en zo kan het niet verder: we hebben NIKS gemeen.  Er is een oplossing volgens hem zonder de NVA: nl. zonder Vlaamse meerderheid en als het moet, dan moeten er maar nieuwe verkiezingen komen, daar zijn wij, PS niet bang voor. Ze denken daardoor de NVA ‘te verzwakken’.

    Dat de NV-A verzwakken gelijk staat met het ‘incontournable’ maken van het VB…

    Et alors?

    **

    Dan zwieren wij, de Democ Rats dus, die partij gewoon op de mesthoop van de democratie. Zoals overal elders in Europa. Dat zegt Olio di Poeppo, de Voorzitter van de Socialistische Internationale. En die kan het weten!

    **

    **


    Daarop reageerde Bouchez (MR): het land heeft nood aan stabiliteit. Als we niet in staat zijn om een regering te vormen, waarom dan terug zich kandidaat stellen voor een volgende verkiezing: als niemand capabel is om akkoorden te sluiten. Want na de nieuwe verkiezingen ziet niemand in hoe een regeringsvorming dan gemakkelijker zal zijn dan nu. ‘No elections’ eindigt de tweet.

    **

    Rousseau (die met zijn sloefkes) van de SPA vindt dat ze hard moeten werken om toch een regering te vormen. Daarom is men in de politiek gegaan en verkozen. Wie nu geen oplossingen vindt, zal na verkiezingen dat nog minder doen. ‘No elections’ eindigt ook diens tweet.

    Geens, die vooral focuste op NVA+PS, samen aan het roer, geeft zijn opdracht terug aan de koning en deze zal maandag voor de 2de keer zelf terug ‘gesprekken opstarten’. Om 19u komt Geens dan op het podium en geeft iets later een persconferentie,

    UNICUM IN DIT APENLAND, aanvangend in het Nederlands,

    waarin hij o.a. zegt: na minder dan 2 weken de koning zijn ontslag heeft aanvaard.  Hij dankt vooral de Pers die halsoverkop aanwezig is op die conferentie. Geens zegt verder het volgende: hij bedankt de koning voor het vertrouwen die hij in hem heeft gesteld en ook de partijen voor hun discretie/vertrouwen in hem. Echt ene échte Tsjeef als boetvaardige zondaar op zijn knieën om toch maar in de geraterie van de Verenigde Hoernalisten te mogen blijven.

    Koen, de Koene Ridder, zegt ook dat hij altijd héél methodisch tewerk gaat: er is dus heel veel nagedacht én gewerkt die laatste dagen. Maar met geen maximaal ( ezels geen minimum?) resultaat. Bla-bla-bla. Hij heeft de opdracht opgenomen om de nodige stappen/initiatieven te nemen om een ‘volwaardige regering’ te vormen. Daarom heeft hij van alle DEMOCRATISCHE partijen (dus niet van de grootste partij, het VB) de Voorzitters uitgenodigd om te zien welke opties er waren en hoe ze daaraan konden meewerken. Na Ma 10 jan. bracht hij verslag uit bij de koning die – stel U voor - zijn opdracht verlengt. Dus heeft hij verder gewerkt op die basisnota van 16 pagina’s.

    In die nota staan alle elementen: de sociaal-economische, de immigratie, gerecht, milieu, Justitie, Veiligheid, Mobiliteit… Het waren concrete voorstellen die zouden kunnen leiden tot een oer-degelijke federale regering. Alles was gebaseerd op de financiële + budgettaire gegevens die ze ter beschikking hadden.

    Hier wordt de persconferentie onderbroken en zullen ‘ze’ later het ons wel zeggen, aldus de VRT.

    In ‘De Afspraak’ om 20.30 horen we eindelijk waarom Geens zijn opdracht heeft afgebroken. Hij zegt: “ik heb niet met alle partijen gesproken, want die ene partij wou niet met een andere partij ‘aan tafel gaan’. Geen namen. Ik heb een gevoel dat er een VETO tegen NVA was van de PS.”

    **

    Lachaert (Blauw)(ook in ‘de Afspraak’): vond het al vreemd dat Geens aan zet was en niet BDW. Nu zitten we in een complete impasse. PS maakt het voor CD&V en Spa moeilijk, vooral door zijn mening deze morgen in de (Franstalige) Pers te laten weten.

    **

    Walter Zinzen, de Grote

    *

    Verkiezingen zijn pas waardevol als ze iets bijbrengen, als je weet waar je met ’t land naartoe wil.

    Zinzen die ook in ‘de Afspraak’ was, opende vervolgens zijn mond en sprak, zeggende: “na nieuwe verkiezingen komen wel dezelfde partijen aan bod met dezelfde voorzitters. Dus wat lossen die dan op? Tenzij we een verkiezing kunnen organiseren waarbij de kiezers een duidelijke keuze hebben om bijvoorbeeld aan hen te vragen welke coalitie hun voorkeur heeft, om een voorstel te doen ivm de Belgische Staat. Maar dat kan nu niet: onmogelijk zelfs omdat we verlost moeten worden van alle toekomstige staatshervormingen. Maar daar is er eerst een debat voor nodig in het parlement en dat kan nu niet!  En CD&V hebben tegen heug en meug zich gericht op een coalitie: PS+CD&V+NVA. Ze hebben zich beperkt tot één enkele opinie. En ik, de grote Zinzen ben ervan overtuigd dat Geens nooit geen premier meer zal worden, heel zeker! De fout is dat op 27 mei Magniette reeds gezworen had dat hij NOOIT met de NVA in een regering zou stappen. Dus zal Paars-Geel er nooit komen!

    Daardoor is de Vivalda-coalitie (CD&V, de Groenen, de Blauwen, de Roden) moelijker zo niet onmogelijk geworden. Vooral door de houding van de CD&V zelf en gedeeltelijk ook door de liberalen.

    Het ontslag van Geens komt er immers na een groot ‘Valentijns Offensief’ van Paul Magniette. De PS-voorzitter verklaarde paars-geel vrijdagochtend dood in een hele reeks Franstalige kranten-, radio- en tv-optredens. (wou niet reageren op de Vlaamse pers!) Na “duizenden uren vergaderen zonder vooruitgang” is de socialist het naar eigen zeggen beu om te onderhandelen met N-VA. “We hebben niets gemeen met de N-VA en zullen ook geen gedwongen huwelijk aangaan. Hoeveel keer moeten we dit nog herhalen”, benadrukte hij.

    **

    - Er is een grote terugval van de handel met China, vooral de container-trafic is nu al met 20% gedaald. Zowel export als import, en de problemen zullen groter zijn dan bij de SARS-epidemie. Zowel in Antwerpen (in 1maand 70.000 containers) als in Zeebrugge nog groter. Veel goederen worden ‘just in time’ geleverd, daardoor zullen fabrieken in Vlaanderen kunnen stilvallen. Maar de regering zal voor hen zorgen.

    Ook in de luchtvaartsector vreest men voor meer dan 5 miljard verlies.

    **

     

    *

    - De week van het pesten. Algemeen daalde het pesten bij jongeren zo’n 2 à 3% in de periode 2014-2018. De daling is het sterkst bij de jongens. In de scholen (Arendonk) gaat men preventief tewerk bv. geen gsm-gebruik op de speelplaats en dat werkt!

    Maar op ‘de werkvloer’ merkt men geen daling. 2/3 van de pesters zijn leidinggevenden. Dus moet men deze beter opleiden, want het is veelal doordat ze zelf te veel stress hebben of andere zorgen of ook zoekende (?) zijn. Machtsverschil maakt het extra erg en leidt dikwijls tot ontslag geven/krijgen.

    Maar over cyberpesten is het moeilijk een beeld te krijgen.  Ouders moeten vooral luisteren naar hun kinderen, er tijd voor maken en dan eventueel naar de school stappen of een ander oplossing zoeken.  Ook de pesters, als je ze al herkent, moeten door de ouders in vertrouwen genomen worden. Ze moeten ingrijpen en samen er iets aan doen, vooral ‘vertrouwen’ is een sleutelwoord.

    **

    *

    - De veiligheidsketen, (dat zijn de politie, justitie, e.a.), is gefrustreerd daar ze de nodige straffen voor de jeugd niet kunnen uitvoeren.  Want de gesloten jeugdinstellingen zitten overvol, en zo komen veel jonge ‘delinquenten’ gewoon terug op straat.

    **

    *

    - Hilde Crevits kreeg van de jonge landbouwers een ‘valentijnsbrief’. Ze ging op bezoek bij een jonge landbouwer in Langemark-Poelkapelle waar die zich goed op voorbereid hadden. Ze gaven hun zorgen te kennen via een ‘valentijns-brief’ waarop haar steun gevraagd werd om vooral de jonge boeren te helpen bv. door het vinden van landbouwgrond??? Madame de minister antwoordde eveneens via een ‘liefdesbrief’: ‘ze zou hun bekommernissen meenemen en kijken wat ze er aan kan doen’.

     

    -Het Rekenhof heeft de mandaten en hun salaris bekend gemaakt van 2018.

    Dewever: 220.000€ bruto. Almaci: 123.000€ bruto (maar ze was dan nog geen voorzitter)

    **

    *

    - De luchtvaartpolitie dreigt van te staken bij het begin van de krokusvakantie: hun materiaal is verouderd of kapot en ze hebben 100 man tekort, die reeds vorig jaar werd beloofd.

    Ook de luchtvaartleiders van ‘Skeyes’ dienen ook een stakingsaanvraag in.

    **

    *

    - Eindelijk mag het doelloos zwalpend Nederlands cruiseschip ‘Westerdam’ aanmeren na 2 weken in Cambodja, nadat andere landen geweigerd hadden (Japan, Taiwan, het Amerikaanse eiland Guam of de Filipijnen en gisteren weigerde ook Thailand de toegang) daar men vreesde voor het coronavirus. Volgens ‘n opvarende was de crew fantastisch, ze zaten precies in een gouden kooi, de sfeer aan boord was goed maar ook stresserend. De premier van Cambodja haalde hen hartelijk van boord nadat ze eerst gecheckt werden op hun temperatuur. Al de chartervluchten naar huis zijn geregeld en ook de reis zal volledig terugbetaald worden door de organisatie die de opvarenden zelf nog een gratis cruise aanbood.

    **

    *

    - In Zottegem (!!!!!) is een 150 jaar oude populier ontworteld door de voorbije storm. Hij was beschermd als Onroerend Erfgoed, daardoor heeft men nu al 150 stekken/takjes genomen om o.a. ze op dezelfde plaats te terug te planten. Deze boom was voor vele buurtbewoners een punt om zich te oriënteren.

    **

    *

    - In Zwevegem-Knokke heeft men in een kleuterklasje Valentijn gevierd. Kleutertjes werden zogezegd door een (echte?) schepen in ’t echt (?) verbonden.  Is dat de opdracht van het vernieuwd onderwijs???

    **

    *

    De meest gebruikte koosnaampjes: keppe, schatje, zoetje…

    *

    *

    *

    DROL VAN AL DEZE VADERLANDSCHE BROL

    *

    We staan dus, nuchter beschouwd, dank zij de Waalse oproerkraaiers-profiteurs, met 11 miljoen slachtoffers, wiebelend en vallens klaar met onze tenen half over de scherpe rand afgrond. En het zullen, zo hopen onze Verlichte Grote Verstanden, weer de Lamme Goedzakken van Vlamingen zijn die de vereiste noodbruggen zullen bouwen. De sacrosanto Eenheid moet gered worden. En vooral. De Hoge ’postjes’ moeten behouden blijven.

    Koste wat het kost. Als er maar geen revolutie komt. Desnoods nadat er, zoals in Grâce Berleur destijds, of elders, weer de nodige doden zullen vallen. Want weet U nog, ook in Frankrijk met Macron stormt het. Niet zozeer door de onstuimige voorjaarsbuien en de winterstormen, maar door de onrust van het klootjesvolk. En, zoals U weet, druppelt het in Parijs dan doet de Zuiderse sympathie dat ook bij ons, vooral in Wallonië. Dat leeft door de wolken die samentrekken en het zicht belemmeren.

    Wolken? Ik geloof eerder dat het de Geesten zijn. Ben er haast zeker van dat de ‘slachtoffers’ reeds bekend zijn daar waar het hoort. Voorbedachten rade heet zoiets. Want socialisme staat gelijk met ‘van hun gedacht zijn’, of ‘ze slaon up joen muile’. Ik zie Magniette/Kanniete als een valse gluiperige kater om het hoekje reeds loeren. Mon Dieu, wat lekkerbekt dat beest al!

    Mankeert alleen nog Klaas Houten Been, die volgens de afbeeldingen, de Brabantse Revolutie leidde in 1830…

    *

    Tot daar het geschapen schrikbeeld. De situatie waarvoor de jonge natie, - om het met de woorden van de Dichter Pol De Mont te zeggen – ‘loveren zwaaiend, de Berg Tabor beklimt’, staat klaar…

    **

    *

    De kans ligt voor het grijpen. Laat het klootjesvolk het ander klootjesvolk vervoegen. Laat hen maar de rangen sluiten en samen opgaan met La Mère Patrie. Ze zullen er fraternellement ontvangen worden. Die staan misschien al klaar, aan de overkant van de grens…

    Maar hun zware miljardenschulden zullen ze wel moeten achterlaten. Zodat de Vlamingen weer weten wat doen.

    *

     

     

     

    15-02-2020, 18:47 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    14-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100 –DOORBRAAK * QUO VADIS, BEN WEYTS?

    1373

    100 –DOORBRAAK

    *

    QUO VADIS, BEN WEYTS?

    *

    Vrijdag 14 Februari 2020

     

     

    *

    https://doorbraak.be/verengelsing-hoger-onderwijs-ben-weyts/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

    **

    *

    foto: ©Reporters / GYS

    *

    BEN WEYTS, BIEDT GEEN TEGENSTAND TEGEN DE VERENGELSING VAN HET HOGER ONDERWIJS.

    *

    VOOR GESCHRIJFSEL

    *

    Bede zichzelf goed vast te klikken. Want er komen scherpe bochten waarin de middelpunt vliedende krachten wel eens schokgolven zouden kunnen veroorzaken… ’t Is er trouwwens ’n beetje de Tijd van het Jaar voor…

    Eerste haarspeldbocht.

    Ver-Engelsing: Taal-verloedering zou een beter woord zijn voor de pompeuze taal-plannen van Ben Weyts & C°.

     

    Na de ver-fransingswoede, nu dus de ver- angelsaksings-woede van onze Europese samenleving…

    Van Overheidswege is waarschijnlijk bedoeld de ver-Amerikanisering, wat de boel nog duizend keer erger maakt.

    Ver-cowboyisering dus.

    **

    *

    ‘Geen rijker kroon, dan eigen Schoon’ noemen we dan ook maar als voorbij gestreefd. Al zou ik dat eerder achterdoenerij noemen.

    Ik zie het al gebeuren.

    Na het Yankees, het Chinees. Want zaken doen met de spleetogen heeft natuurlijk niets anders van voordelen…’t Is maar dat U het weet. Moest U het nog niet weten.

    **

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Verbiest

    *

    Zou de Heer Minister ons dan misschien ’n kleine toelichting kunnen geven, hoe er ooit ’n notoire Vlaming het in het onmetelijk en het ons ver vooruit zijnde Land der Chinezen het ooit gebracht heeft tot Onder-Koning. De naam? De Jezuïet Ferdinand Verbiest (Pittem1623-Peking 1688).

    Tot op de huidige dag bestaat er in Peking een enorm druk (door Chinezen) bezocht museum dat volledig aan deze historische figuur is toegewijd. Hij was niet alleen door zijn gedrevenheid als astronoom op Het Plein van de Hemelse Vrede de persoonlijke vriend des Konings, maar hij was ook zijn tijd, vooral op technisch-praktisch vlak, ver vooruit.

    Hoe dat allemaal in elkaar steekt? Als Jezuïet werd hij door Rome naar China gestuurd om daar het Christendom te vestigen. Wat waarschijnlijk nog altijd de hoofdreden is, waarom deze Beroemde Vlaming volledig links wordt aan de kant gezet. Buiten het standbeeld van hem, in zijn geboortedorp hartje West-Vlaanderen. Waar het vooral nog alleen maar dient als pispaal voor de plaatselijke hondenbevolking.

    Dat is de manier waarop dit Volk toelaat zijn Groten te eren.

    **

    *

    Capito, waarde vriend Ben? Wie zijn Verleden niet kent, tast evenzeer in het duister over de Toekomst als een blinde die slaat naar een ei. Waarmee ik maar wil zeggen, dat Masters of zelfs Bachelors in de eerste plaats vakbekwaamheid moeten savoueren. En dan komt de eetlust al etende als vanzelf….

    Prumum vivere, deinde filosofare….

    *

    En dan nog dit. Nooit in de Raadszaal van het Brugse Vrije geweest, Ben? Nooit geweten dat daar op ’t schouwberd al eeuwen lang ten aanzien van de Leiders, gebeiteld staat ‘Plus est en vous’….

    *

    WIE WORDT ER BETER VAN DE VERENGELSING VAN HET HOGER ONDERWIJS? (1)

    *

    12 februari 2020

    *

     Nee, de verengelsing van het hoger onderwijs is in Vlaanderen nog lang niet zo ver doorgeslagen als bij onze noorderburen. Maar met de versoepeling van de taalregels die minister Weyts ‘in alle discretie’ voorbereidt, dreigt hij de deur wél wagenwijd open te zetten voor wat vandaag eufemistisch als een internationalisering wordt omschreven. ‘Hoog tijd voor een breed maatschappelijk debat hierover’, klinkt het.

    Eén zinnetje over verengelsing hoger onderwijs.

     

    Op 20 december 2019 – terwijl het halve land al volop uitkeek naar een geschikte kerstkalkoen – vertrok er vanop het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts een brief met naar Mia Douterlungne, administrateur-generaal van de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR).

     

    In het bewuste schrijven vraagt de minister beleidsadvies bij een nagelnieuw voorontwerp van decreet, een met administratieve taal doorspekte turf van ruim honderd pagina’s ingesloten bij de bewuste brief. Het is mee op basis van de VLOR-adviezen dat de Vlaamse regering het concrete onderwijsbeleid uittekent, al staat het de politici uiteraard ook vrij die adviezen naast zich neer te leggen. Volgens de memorie van toelichting beoogt dit voorontwerp van decreet van de Vlaamse regering drie doelstellingen:

     

    –een aanvulling en verbetering van een aantal bestaande decreten

    -een reeks maatregelen tot vereenvoudiging in zijn meest ruime zin

    -een reeks kleinere maatregelen die gedeeltelijk het Vlaamse regeerakkoord uitvoeren

     

    Zeven pagina’s lang waaiert de ambtelijke tekst vervolgens ook alle richtingen uit, gaande van het onderwijs aan huis tot de leeftijdsgrens in het secundair onderwijs. Maar plots, op pagina acht, duikt daar dat ene zinnetje op:

     

    Voor bachelors wordt het aandeel anderstalige opleidingen opgetrokken tot maximaal 9 procent.

    Voor bachelors wordt het aandeel anderstalige opleidingen opgetrokken tot maximaal 9 procent. Zomaar, zonder enige toelichting of motivering. Nu was die verhoging van het aantal anderstalige – lees haast uitsluitend Engelstalige – bachelors ook al afgesproken in het Vlaamse regeerakkoord. En dus zou je kunnen veronderstellen dat hier eerder al een grondig maatschappelijk debat aan voorafgegaan is. Quod non.

    Een tweede voorstel

     

    Wie over voldoende moed en doorzettingsvermogen beschikt om verder door het lijvige document te ploegen, botst ruim veertig pagina’s verder plots op nog een tweede voorstel rond de taalregeling in het hoger onderwijs. Eentje met een bijzonder diepgaande impact op het hoger onderwijs in Vlaanderen zelfs.

     

    Als het van minister Weyts en de rest van de Vlaamse regering afhangt, zal het toegelaten percentage anderstalige vakken in de Nederlandstalige bachelor opleidingen binnenkort oplopen van 18,3 tot 50 procent. Een bepaald ingrijpende verandering van de taalwetgeving dus, waarvan in het Vlaamse regeerakkoord helemaal geen sprake was.

     

    Waarna meteen twee vragen rijzen: waarom verstopt de Vlaamse regering een dergelijke – in Vlaanderen toch bijzonder gevoelige maatregel – zo diep in een voorontwerp van decreet? En nog: in welke mate kan je eigenlijk nog van een Nederlandstalige bachelor spreken als tot de helft van de vakken voortaan in het Engels gedoceerd mag worden?

    Sluipend proces

     

    ‘Sinds de versoepeling van de taalvereisten in 2012 voltrekt zich in het Vlaamse hoger onderwijs een sluipend, maar snel verengelsingsproces. In het academiejaar 2017-2018 (het laatste jaar waarvoor we over cijfers beschikken) waren respectievelijk 3,11 en 23,63% van de initiële bachelor- en masteropleidingen in Vlaanderen volledig anderstalig – lees Engelstalig –’ weet Antoon Vrints, die geschiedenis doceert aan de UGent. ‘Intussen zou het aantal anderstalige bachelors nog verdubbeld zijn tot 6%, het decretale maximum.’

     

    lijkt het er sterk op alsof onze universiteiten en hogescholen die wetgeving omzeilen.

     

    Als we puur afgaan op de naakte cijfers lijkt dit nog best beheersbaar, maar er is veel meer aan de hand. Volgens de huidige taalwetgeving moet er voor elke Engelstalige opleiding in Vlaanderen immers ook een gelijkwaardige Nederlandstalige opleiding bestaan. Nog afgezien van het feit dat een student die in Leuven wil studeren doorgaans niet zo snel naar pakweg Antwerpen zal uitwijken om daar dan in het Nederlands les te kunnen volgen, lijkt het er sterk op alsof onze universiteiten en hogescholen die wetgeving omzeilen. Al jarenlang doen er geruchten de ronde over het bestaan van zogenaamde ‘spookopleidingen’: Nederlandstalige masteropleidingen die enkel in naam worden aangeboden om de taalwetgeving te omzeilen.

     

    Zowel de KULeuven als de VUB en de Ugent antwoordden niet of heel vaag op onze concrete vraag daarover. Nochtans was onder meer de Gentse hoogleraar Herwig Bruneel – verbonden aan de faculteit ingenieurswetenschappen en lid van de raad van beheer van de Ugent – daar onlangs heel formeel over

    Filip Michiels

    **

    *

    **

    NA GESCHRIJFSEL

    **

    Tussen “…” even kort herhalen. Zodat het zowel bij de lezer als bij mijzelf goed doordringt… En ‘ad vitam eternam’ opgeslagen blijft in ons persoonlijk archief. Voor later. Tegen dat ooit ‘Meneer Midddernood’ komt….

    *

    Kijk, beste mensen: het is niet de bedoeling geweest de lezer te vervelen met Overheids-gezwans. Maar het biedt me wel de kans om nogmaals te benadrukken dat er inderdaad in verre vreemde landen er veel wijsheid bestaat, die wijs genoeg is om na te volgen, of zelfs te verbeteren. De Univ van Massachusetts, ja ja, Massachusetts. Dat is inderdaad die ‘Staat’ in het Land van Old Shatterhand en van Winnetou, het Opperhoofd der Apachen waarover de goede oude Karl May het ooit had.

    Wel nu datzelfde Massachusetts doceert wereldwijd op Tinternet, zelfs tot in de meest afgelegen brousse, alle mogelijke ‘disciplines’ met wereldwijde upgrade tot Master en Super-de-Super Master. Gratis. En met Erkend Getuigschrift. Zelfs Antwerpse Professoren doceren er…Uiteraard in de Taal van Shakespeare.

    Onder het motto ‘Nood breekt Wetten’.

    Ja Ja, Benneke, waarin een klein land groot kan zijn. Moest het maar willen….

    *

       *

     

     






    14-02-2020, 18:37 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.61 - TOT NA DE ZELFSTANDIGHEID WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    2410

    61 - TOT NA DE ZELFSTANDIGHEID

    WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    *

    Vrijdag 14 Februari 2020

    *

    Voor de hele wereld een memorabele Valentijnsdag toe gewenst. En dat het inderdaad voor eeuwig en altijd een SINT VALENITJNS DAG zal kunnen genoemd worden….

    Al is er natuurlijk nog een andere kant van het verhaal. Dat van die Middeleeuwse troubadour VALENTINO die, anders en poëtischere dan HADEWIJCH, kon memoriseren over ‘alle dingje die haar te ingje’ waren…

    **

     

    *

    Early in the morning, elders opgestoken. Goed voor de publieke memorie…

    **

    ‘Guvaalke’ Lichtpunt v/d Dag..

     Het Waalse deficit

    *

    …. Ondanks al hun Marshall plannen niet, dus…..

    *-*-*-*

    … De Waalse schuld bedraagt nu al meer dan 21 miljard euro en zou tegen 2024 wel eens kunnen stijgen tot meer dan 32 miljard, gewoon omdat men er daar niets aan doet en –officieel – rekent op België, goed wetend dat het straks Vlaanderen – in werkelijkheid - weer zal zijn die het zal mogen betalen…..

    **

    *

    Moet ik hier nu eerst beginnen met de Klaagmuur van Jeruzalem, of met Adinda’s vader, uit Multatuli, die nog maar eens ’n nieuwe buffel had gekocht. De zoveelste in de rij. Telkens weer door de Overheid in beslag genomen.

    Nee hoor. Er is beter. Veel beter. En vooral: veel recenter. Zich afspelend vlak onder onze neus. En wat het ergst is, op onze kosten. Geen romeinse Keizer, of een Oost-Indisch doof regeringsapparaat is schuldig. Niet de gewone Waalse man of vrouw. Maar slechts één enkel duivels trio.

     

    Dat van die Klaagmuur is al minstens een paar duizend jaar oud, en dat over die zoveelste buffel in Nederlands Indië al meer dan 200 jaar.

     

    Zelfs het Spaanse Graan heeft de storm doorstaan. Wat zeker niet kan gezegd worden van het Waalse Staal. En al heel zeker niet van hun o zo beroemde chemisch industrie. Die trouwens de laatste uren ook al op sterven na dood is.

     

    De verantwoordelijken zijn de Stalinisten van het allooi van Olio di Poeppo,

    **

    *

    Madame Non Laurette Onkelincks en Seigneur Magniette/Kanniete, de laatste staartster aan het Francone firmament.

    En zeg nu niet dat er in de Ardense bossen geen hoge bomen genoeg staan om orde op zaken te stellen.

    Dat van de Zeshonderd Franchimontezen, waar de Koning Rotsduikelaar het ooit over had in Augustus 1914: zou die dat dan uit zijn Koninklijke duim hebben gezogen? Zo’n flutverhaal, als tegengewicht voor de Helden van Groeninge, uit 1302….

    Maar ach ja, dat is/was nu eenmaal de essentie van dit Apenland….

     *

    En dan… het belangrijkste. De rest…

    *

    Over Rode Prioriteiten doen we voortaan het zwijgen toe….

    **

    *

    *

    Laat-avond-journaal van de dag voordien

    DONDERDAG 13 FEBR. 2020

    **

    *

    -     In China zijn er op één dag 15000 gevallen bijgekomen ivm het coronavirus, vooral in Wuhan waar alles begon. Er zijn ook veel meer doden in 1 dag. Maar dat komt doordat men nu anders gaat tellen (?), nl. men telt nu ook alle personen erbij die ook opgenomen zijn met een longontsteking. Alle ziekenhuizen liggen dus overvol.

    De Europese ministeries voor volksgezondheid zijn vandaag bijeengekomen in Brux. De lidstaten moeten zelf beslissen of ze zelf bijkomende maatregelen nemen of niet. Volgens ons (volslanke) Maggie is dat niet nodig in ons land.

    Opmerking. Volgens mij had die ‘bijeenkomst’ al vanaf half December moeten plaats vinden, ruim 2 maand vroeger. Maar ja zo is ons Maggie toch nog maar eens op den TV geweest. Goed voor haar imago, denkt ze. Maar wat zei Bredero ook weer over dergelijke verkeerde meningen?? Ik geloof dat 99,99% der Vlamingen deze kortademige Dame reeds lang kotstbeu zijn…

    Dit gezegd zijnde enerzijds, hebben onze Rosse Buurt-Verslaggevers anderzijds in heel die besmettingszaak al ontzeggelijk veel inspiratie kunnen vinden om de meest dringende zaken te kunnen verdoezelen. Geens! Geens! Geens! Nog altijd geen Geens!

    **

    *

    -     Nu komt er OPNIEUW een nieuw nummer voor niet dringende medische bijstand. Daar beslist men namens de zieke of het al-dan-niet dringend is of dat je gewoon naar een huisarts kan. 112 is voor dringende (???) medische hulp. Spoedartsen gaan hier niet mee akkoord: nl. artsen moeten 7j, + 6j voor een specialisatie studeren, en nu moet iemand die geen medische opleiding heeft beslissen wat belangrijk is of niet. Vooral omdat in Engeland die dit systeem al een tijdje heeft, daardoor reeds 20 doden telt omdat die mensen aan de telefoon de ziekteverschijnselen verkeerd hadden gediagnosticeerd hadden

    Neemt niet weg 1° dat er eens te meer verwarring met dodelijke gevolgen gezaaid wordt, en 2° dat bepaalde ‘vriendjes’ eens te meer glorieus en vooral dik betaald, hun dagen hebben kunnen omzetten in baar geld.

    En last but not least, dat het nogal wat perspectieven opent, om binnenkort alles weer tot het oude terug te brengen….

    Zie hieronder.

    **

    *

    -     Deze avond wordt het nummer 1722 terug actief, daar het KMI vreest voor de storm ‘Denis’, al zou die minder krachtig zijn dan Ciara.

    Vooruit met de geit!!! Het weer krijgt voortaan een eigen ‘noodnummer’. Is enerzijds wel goed voor de tewerkstelling van telefonistes, maar zorgt, met alle desastreuze gevolgen, anderzijds weer voor verwarring. Misschien dat er nu tijd komt, voor een soort ‘oprot nummer’ waarmee de Burger dit soort Verlichte Grote Verstanden in de boeien krijgt? Wat in ieder geval goed zou zijn voor de nu al lege Schatkist.

    Dan is, wat volgt, andere kak…

    **

    *

    -   De moordenaar-glazenwasser uit Deurne, Stephaan Du Lion, bekende dat hij vier vrouwen vermoordde. Hij moest vandaag tijdens een reconstructie tonen hoe hij twee slachtoffers om het leven bracht. Het appartement waarin het gebeurde, bestaat niet meer, dus werd dit – zonder op een Euro te kijken - nagebouwd in een daartoe gehuurde loods. Maar dat was allemaal voor niks: meneer ‘herinnert’ zich echt niks meer van de feiten. Dat vindt hij en tevens zijn advocaat, zeer erg. Beiden geraken daardoor zwaar gefrustreerd. En de familie van de slachtoffers, wat denken die ervan?? Geen woord.

    Suggestie: dringend de budgetten drastisch verhogen voor…. dader-hulp!

    **

    *

    -     President Macron wil van de Mont Blanc een ‘beschermd natuurgebied’ maken. Vandaag ging hij zien naar de gletsjer ‘Mer de Glace’ die reeds flink gesmolten is. Wil tonen – om zijn flink gedaalde populariteit auf zu kricken? - dat hij iets wil doen voor ‘het milieu’. Toeristen/bergbeklimmers laten altijd maar meer en meer vuiligheid achter en hij wil dit een halt toeroepen. Het klimaat moet een speerpunt worden van zijn verkiezingsthema’s. Want de Groenen doen het momenteel goed in Frankrijk.

     

    Wel erg, dat een man, die ten naaste bij niet Macron, maar Micron zou moeten heten, een reus van een eeuwenoude besneeuwde bergtop wil redden. Daar zijn heel andere mensen voor in de wieg gelegd.

    **

    *

    -     De Hoofdstedelijke Sire en zijn Sirene hebben, bijna al terug van hun stuntelige reis naar NY, vandaag een ‘trial’ bijgewoond in ’t Broadway Theatre van ‘West Side Story’. De regie was/is in handen van ‘Belgen’. Daarna ging het richting Brux.

     

     

     

    -     Weeral ’n lading van maar liefst zo’n 800.000 ‘Syriërs’ zouden volgens de Verknochte Media nu naar speciale ‘kampen’ zijn ondergebracht. Waar het als buiten, binnen regent. En zijn er meerdere gezinnen in 1 tent.

    Wij, in het Westen, zijn dus verwittigd. De Asiel- en Gelukzoekers Industrie zal weer op volle toeren kunnen draaien. De volgende lading invasie-troepen zij al onderweg.

    Adolfina Märkel zal ze – op ons kosten - wel ‘schaffen’.

    Bestaat voor zoiets in het Französisch-Angelsaksish niet het woord ‘Soumission’ niet voor? Zou na te vragen zijn bij Theo Van Gogh, moest die niet voortijdig onder het mes van de islammerij zijn gevallen…

    **

    *

    -     De geul van Blankenberge is gedeeltelijk dichtgeslibd als gevolg van de Ciara. Voor (in hoofdzaak plezier-)boten is het bij ebbe niet meer mogelijk in/uit te varen. Maar er zijn betere vooruitzichten: er komt een langere strekmuur, en deze zou dergelijke verzandingen moeten tegenhouden.

    De veel goedkopere oplossing zou er in kunnen bestaan, om, vermits daar toch geen BERGEN zijn, de naam van Blankenberge te veranderen in Blanke Duinen…

     

    -     Het VBO bestaat 125 jaar. Nu hebben ze vooral overleg met de vakbonden, maar ze hopen dat het in de toekomst beter kan. Maar tevens willen ze meer in dialoog gaan voor sociaal overleg + mobiliteitsinnovatie + milieuproblemen.

    **

    *

    Tja, de letters VBO, waarvoor staan die eigenlijk. Is er iemand, die na 125 jaar, dat nog weet? Zelfs Wikipedia neemt er een loopje mee.

    Al zou het best kunnen, dat Wiki het bij het rechte eind heeft, maar dat onze ‘Hoernalisten een paar decennia achter lopen…

     

    **

    *

    -     In vele scholen, vooral de Brusselse STAATSSSCHOLEN, zit er nog veel asbest. Nu stelt men dat in 2040 alle scholen moeten asbest-vrij zijn.

    **

    *

    -   De Australische bosbranden zijn onder controle dank zij de grote regenval die er geweest is de laatste week. Nu heeft men te kampen met overstromingen, de ergste in 30 jaar. Op sommige plaatsen vreest men voor een krokodillen-invasie!

    **

    *

    -     Het weer voor de komende dagen (zondag) is héél zacht. Tot 15°. Enkel vrijdag zouden we het kunnen droog houden, maar het weekend wordt nat, met storm er bovenop tot 90 km/u.

    **

    https://miguelbouttry.com/wie-ben-ik/

    *

    -     Bouttry Miguel (°1979) geeft zijn tweede boek uit: ‘Bron van Pijn’. Het is een roman gebaseerd op de verhalen van zijn grootvader die collaboreerde met de Duitsers. Hij vond ook brieven terug die zijn grootvader aan een Duitse vriendin schreef, die later zijn Oma werd.

    *

    Over dit soort verhalen blijft er noodgedwongen (????) nog altijd een waas van geheimzinnigheid hangen. Voor ondergetekende is het echter de ideale gelegenheid om nogmaals te herhalen wat hij persoonlijk begin de jaren ‘90 ervaren heeft bij ’n gewoon toeristenbezoek aan Sint-Petersburg. Daar vertelde de plaatselijke gids dat de nieuwe beiaard in hoofdzaak bekostigd werd door de Verbroederingsbond van Oud-Oostfronters met hun gewezen Russische ‘vijanden’…

    Maar in het al jaar en dag Marxistische gebleven Coburgia heerst er nog altijd tegen het Eigen Volk een dodelijke haat.

    **

    *

    Een slecht voorbeeld is dan weer Madame Non, de alom gevreesde Laurette Onkelynckx, wiens grootvader uit Jeuk (Limburg) die als collaborateur na de oorlog jarenlang bak heeft gedaan, een toontje lager gaat zingen.

     

    Alhoewel. Met dat soort kontekeerders weet men maar nooit. Voor hetzelfde geld richt die zelfs een Waalse ‘zusterpatrtij‘ op van het VB: ‘L’Intéret Commun’, ter nagedachtenis van haar wereldberoemde grootvader.

    Eenne, wie weet, is de tijd dan gekomen opdat ook ene Eddy Merckx over het familie-verleden een boekje open doet. Het zou zijn populariteit alleen maar ten goede komen!

    **

    *

    -     Boxing-Club Menen: de oprichter (ex-politieman) is fier op wat hij bereikt heeft. Hij nam het initiatief de ‘hang-jongeren’ van straat te halen door een box-club op te richten. Deze telt nu maar liefst 150 leden en komen uit 20 diverse landen. Hun prestaties zijn zeer goed, want vorige week haalden twee jongeren nog een medaille in de EK in Birmingham.

    **

    Kim*

    -   Kim Clijsters is zich aan het opwarmen in Dubai: ze werd er in elk geval hartelijk onthaald door de daar aanwezige Vlamingen.

    **

    *

    -     Gisteren was het eerste deel van de reeks te zien ivm de verdwijning van Britta Cloetens. Ons aller goede vriend Alain Remue over verdwijning Britta Cloetens: "Sommige daders kicken erop om nadien informatie achter te houden". Intussen kreeg de VRT reeds 10 tips binnen. Deze worden nu onderzocht.

    **

     

    -     Hoewel nog altijd niet duidelijk is wie de trekker overhaalde, staat wel vast dat het gedrag van Imraan A. (31) uit Temse heeft geleid tot de schietpartij waarbij maandag in Wielsbeke de 72-jarige Grietje W. levensgevaarlijk gewond raakte. Al jarenlang hadden hij (25j) en het slachtoffer ‘een seksuele relatie’, die ook na zijn huwelijk met de nu 25-jarige Summer A. gewoon verder liep. “Hij is een meester-manipulator”, klinkt het bij kennissen. “Gewiekst als hij is, krijgt hij altijd zijn (vooral financiële) zin.”

    Grietje W., afkomstig uit het Nederlandse Heerenveen, voelde zich jarenlang als een vogeltje in een gouden kooi, in de fraaie villa met rieten dak langs de Frilinglei in Brasschaat. Haar man, een Italiaan die in de oliebusiness actief was, verbleef er maar weinig. Doorgaans was hij in het buitenland. Op een bepaald moment kwam de viriele Imraan A. in haar leven. Hij werd haar vaste tuinman en meer. Het kwam tot een liefdesrelatie, ondanks het leeftijdsverschil van zo’n veertig jaar. Het legde de jongeman geen windeieren. Toen ze naar Wielsbeke verhuisde, bleef hij haar tuinman. Hoewel nog altijd niet duidelijk is wie de trekker overhaalde, staat wel vast dat het gedrag van Imraan A. (31) uit Temse heeft geleid tot de schietpartij waarbij maandag in Wielsbeke de 72-jarige Grietje W. levensgevaarlijk gewond raakte. Al jarenlang hadden hij en het slachtoffer een seksuele relatie, die ook na zijn huwelijk met de nu 25-jarige Summer A. gewoon verder liep. “Hij is een meester-manipulator”, klinkt het bij kennissen. “Gewiekst als hij is, krijgt hij altijd zijn zin.”

    *

    *

    DROL VAN AL DEZE VADERLANDSCHE BROL

    *

    Ach, dat afschuwelijke Frans al lang achterhaalde Imperialisme dat na al die jaren nog altijd weigert zijn laatste adem uit te blazen. Het doet mij denken aan de wel zeer consequente houding van Oom Adi (= verkleinwoord voor Adolf) die, toen die met de rug tegen de muur vaststelde dat zijn ‘Reich’ ten einde was, logischer wijze zelf de trekker overhaalde. Nadat die eerst het vergif waarmee hij zijn Eva Braun uit haar lijden zou verlossen uitgeprobeerd had op Blondie, zijn geliefde Duitse Herdershond.

    Maar via Oom Adi wil ik terugkomen op diens zo goed als Aangenomen Zoon, de in ballingschap levende spuwende en woest tekeer gaande Léon Degrelle. Die moet, ‘meiner Meinung nach’, het Grote Voorbeeld zijn voor Paul Magniette/Kanniete. Zowel Madame Non als di Poeppo laten hem de kooltjes uit het federaal vuur halen. Die twee houden zich ’n beetje gedeinsd op de achtergrond.

    Reculer pour mieux attaquer? Och, van dat soort achterbaksheid weten dat soort Francofonen alles. Het zit hen in de genen.

    Et Popol le Doux ?

    Ach, wees maar gerust. Die zal niet van honger doodgaan. Net als Degrelle zal hij altijd overleven. Om druk gesticulerend maar machteloos, het Verleden in Luilekkerland te blijven verdedigen.

    Parceque, en fin de compte, wat kan het hem allemaal schelen? Laat het maar rinn’, Popol zijn boontjes zin bin’n…

    *

     

     

     

    14-02-2020, 18:04 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    13-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.60 - TOT NA DE ZELFSTANDIGHEID WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    1424

    60 - TOT NA DE ZELFSTANDIGHEID

    WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    *

    Dondderdag 13 Februari 2020

    **

    *

    Early in the morning, elders opgestoken. Goed voor de publieke memorie…

    **

    ‘Guvaalke’ Lichtpunt v/d Dag..

    *

    Justitie, de puinhoop

    *

    …. een hele politieke discussie ontstaan om het Grondwet artikel 150 daarover aan te passen….

    *

    Wie van de lezers ooit nog ’n klassieke ‘Humaniora’ gevolgd heeft of hij of zij die uit louter leergierigheid, ooit nog gehoord heeft over de vroegere Kerkelijke Traditie, om soms wel maandenlang te zitten discussiëren over ‘Het Geslacht der Engelen’, denkt waarschijnlijk dat die absurditeit nog altijd bestaat, maar dan onder de naam van Het Koninkrijk der Coburgianen’… Al even onbevattelijk als wat er zoals zou kunnen gebeuren in een niet eens bestaande fantasie wereld.

    Aan hun Grondwet komt, zo lang het Rijk zelf niet wordt ontbonden, namelijk geen einde. Die is bijna 200 jaar geleden door een paar Parijzer Nietwieten op noten gezwetst en is sindsdien, het Geslacht der Engelen inbegrepen, nog heiliger verklaard dan de Tien Geboden Gods. Die trouwens ondertussen al lang zijn afgeschaft.

    Van dikke nekkerij gesproken, Verlos ons Heer!

    *

    Persoonlijk ben ik, over al die Djihadisterij, dat het hier gewoon gaat à la guerre comme à la guerre.

    Snuggere Volkeren spraken in voortkomnd geval al sedert hele eeuwen van ‘Oog om Oog, Tand om Tand’. Bij mijn weten is dit, vooral voor de tegenpartij, niet eens vatbaar voor misverstanden. Wie slaat, moet slagen verwachten. Vooral als men te doen heeft met ongerichte projectielen als opgevezen islammerij activisten.

    Inzake bedoeld ‘Terroristen Proces’ zou men die best niet alleen die krammikkel Ruïne de Justice op de Zavel met stille trom doen verdwijnen, maar net hetzelfde doen met wat er nog overblijft van de dader-samenzwering. Opruimen het puin afvoeren (of in de grond stoppen) en de aldus bespaarde zeer aanzienlijke ‘middelen’ zonder veel commentaar ter beschikking te stellen van de slachtoffers.

    En, voor het tenslotte overal ‘vergeten’ wordt, het maximum recuperen bij al wie van ver of van dichtbij verantwoordelijkheid kan toegedicht worden over dat soort Misdaden tegen de Menselijkheid.

    Want, voor U het weer uit het oog verliest. Heden ten dage ondergaat het Westen de zoveelste isalmmerij-invasie. Voorlopig minder bloedig weliswaar dan voorheen, maar dat is slechts valse schijn.

    De vuren branden. En de vijand is reeds binnen de poorten…

    Hij wordt door de Marxisten zelfs helemaal in het openbaar, binnen geloodst. En met een royaal ‘Leefloon’ bedacht tot het uur ‘U’ heeft geslagen.

    En de Boer? Die ploegde ondertussen gewoon voort.

    *

    *

    En dan… het belangrijkste. De rest…

    **

    *

    Over Rode Prioriteiten doen we voortaan het zwijgen toe….

    **

    Laat-avond-journaal van de dag voordien

     

    WOENSDAG 12 FEBR. 2020

     

    -     In New Hampshire heeft Verbrande Sanders (uiterst links) 25.2% behaald, onmiddellijk gevolgd door

    **

    Peter Buttegieg (24.4%)

    Wel geen linkse golf die de republikeinen zou overspoelen, zoals voorspeld werd! Nochtans beweert De Verbrande dat hij Trump zal verslaan.

     

    -     Twee bombrieven in Nederland ontploffen: één in een postkamer (Amsterdam), en de 2de in een bedrijf in Kerkrade. Er werden eerder al 7 bombrieven verstuurd, maar geen enkele ontplofte.

    **

    *

    De Politie denkt dat de afpersers geld willen onder de vorm van ‘bitcoins’.

    Terrorisome, zegt U? How do you dare!!!!!-

    -     Ruzie bij de Pro League: de media-rechten voor het uitzenden van de matchen zou toegewezen worden aan

    **

    ‘Eleven Sports’

    voor 103 miljoen/jaar. 22/24 clubs gingen akkoord, maar voor Antwerpen moesten er meer centen op tafel komen, en AA Gent had nog twijfels over de betrouwbaarheid van die zender. De chaos lijkt dus compleet nu beide clubs hun thuiswedstrijden zelf dreigen te verkopen.

    Of Sport nog altijd zeden ver-edelt? How do yo dare to ask this.

     

    -     Een nieuwe soort Netflix door VTM + Telenet. Dus een nieuwe streamings-dienst, hoeveel een abonnementsgeld zal kosten, is nog niet bekend.

    -     In Arendonk heeft ‘een man’ van 36j een fietser frontaal aangereden: dood. Dan heeft de aanrijder maar het hazepad gekozen naar Nederland, waar hij korte tijd later werd opgepakt. België vraagt zijn uitlevering.

    **

    *

    -     Onze woel- en waggelwaterende Koninklijke Flipper heeft dus een speech gegeven voor de Veiligheidsraad, daar Coburgia momenteel voorzitter daarvan is. Hij las (heel stuntelig) in de Taal van Marianne een briefje af, waarin stond dat we de Jihadisten kinderen van ‘gewapende conflicten’ beter moeten ‘beschermen’. We moeten ze een nieuwe toekomst geven waar ze naar school kunnen gaan en veilig zijn.

    Et met welk doel, Sire, volgens Uwe Koninklijke Intelligentie? ¨Please remember, dat zelfs de muren van Uw protserige paleizen niet dik genoeg zijn, om jullie veilig tegen die soort te beschermen. Volgende keer beter, Meneer, dit voor ‘t geval U nog de kans krijgt om het hoge woord te voeren. Maar intussen staat bij Frau Adolfina de koffie klaar. Koffie met kletskopjes. In Uw eigen Saksische moedertaal.

    **

    *

    - Er is een nieuw “Suske & Wiske”-album, en deze is gewijd aan Jan van Eyck, die niet alleen schilder was, maar ook een ras echte spion. In ‘t nieuw album is hij een geheim agent: “We wilden een andere kant van de schilder laten zien”. Een soort James Bond volgens de VRT.

    En daar weet men alles over spioneren en valse berichten doorsturen….

    **

    *

    -     Onze Verlichte Grote Verstanden (buiten de angstvallig weggehouden wegens veel te snuggere VB-leden) parlesanten in De Praatbarak, discuteren over elk leven dat moet beschermd worden, ook al is het nog niet geboren. Men doelt hier op (van drugs, alcohol of seks ...) ‘verslaafde’ zwangere vrouwen. Nu is zoiets niet mogelijk, dus moeten ze maken dat het juridisch wel kan.

    Nou, Moe, nu breekt m’n klomp! Marxisten die het ‘Ongeboren Leven’ beschermen!!! Hoe gaat men dadde samen rijmen met de Abortus Vrijgeleide Wet, ja zelfs met, op kosten van de Ziekenbond, Het Recht op Zelfmoord. Inclusief natuurlijk de kosteloze burgerlijke uitvaart-plechtigheid anex begrafenis-feestmaal?

     

    -     Jongeren (16-18) met bromfietsen zijn het meest kwetsbaar in ‘t Verkeer. Ze kennen gewoon het gevaar niet, de risico’s niet, en de reden is dat deze jongeren meestal zelf nooit zelfstandig in ’t Verkeer gekomen zijn, maar gewoon aan de poort van de school ‘gedropt’ werden.

    Tussen 2014-2018 zijn er 8.121 personen betrokken bij een dergelijk ongeval waarvan 48% jongeren.

    **

    *

    -   Op een verwaarloosde boerderij in Heikruis (Vl.-Br.) heeft het dierenwelzijn meer dan 100 dieren (schapen, kalkoenen, kippen…) meegenomen. De eigenaars zijn al meermalen voor het Gerecht verschenen voor verwaarlozing van dieren. Daardoor hebben ze al een levenslang verbod gekregen op het houden van dieren, maar ze kopen die nu op naam van de ouders van de boerin.

    **

    B

    *

    -     De documentaire, 3 afleveringen, over de verdwijning van Britta Cloetens op de VRT wil hiermee na 9j, hopen op toch nog een doorbraak bij ’t vinden van haar lijk. De dader Tijl Teckmans heeft na vele ondervragingen wel bekend, maar nooit heeft hij willen zeggen wat hij met haar lijk gedaan heeft. Hij is een meester manipulator en leugenaar, iemand die nooit eerlijk is/was.

    **

    *

    -     Jeroen Brouwers, bekend Nederlands schrijver, wordt in april 80j en schrijft nog alles met de hand. Er is terug een nieuwe roman van hem uit.

    **

    *

    - De eerste elektrische treinen die op waterstof rijden, getest in Duitsland en goed bevonden. Ze zijn stiller, rustiger dus aangenamer en er worden geen vervuilende gassen meer uitgestoten. In de toekomst rijden nog enkel dergelijke treinen in Duitsland, Nederland heeft ook al ja gezegd, en wij…? Dus geen elektrische leidingen meer, geen diesel. Het gas wordt in tanks opgeslagen.

    *

     

    DROL VAN AL DEZE VADERLANDSCHE BROL

    *

    Al-met-al komen we er toch misschien beter van af, dan de Profeet Job, die onder en rondom zich alleen maar mest en afval voelde. Daar is namelijk het goede nieuws, nog maar eens als naar goede oude gewoonte, uit het Land der Oosterburen, dat men er eindelijk… het warm water heeft heruitgevonden. Namelijk de waterstof-energie, die verdorie terug te vinden is in elke regendruppel die uit de Hemel valt.

    Voorraad? Eindeloos! Kostprijs? Zo goed als te verwaarlozen. Vervuiling? Niets. Nihil. Nienrte. Noppes.

    Een mens zou zich werkelijk beginnen afvragen waarom het allemaal zo lang heeft moeten duren.

    Het antwoord ligt ergens wel ’n beetje voor de hand. Net zoals bij elk misdrijf, zoeke men best uit wie er belang bij heeft gehad, om op die manier automatisch bij de dader(s) uit te komen…. En geloof me, het zijn NIET de kabouters…

     

    *

     

     




    13-02-2020, 17:17 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.99 - DOORBRAAK * NEW HAMPSHIRE PICKS PRESIDENTS * Donderdag 13 Februari 2020 * De tragedie van Elizabeth Warren ** WARRERN * foto: ©Reporters / DPA * https://doorbraak.be/de-tragedie-van-elizabeth-warren/?utm_medium=push&utm_source=meldingen Warren

    99 - DOORBRAAK

    *

    NEW HAMPSHIRE PICKS PRESIDENTS

     

    Donderdag 13 Februari 2020

    *

     

    De tragedie van Elizabeth Warren

    **

    WARRERN

    *

    foto: ©Reporters / DPA

    *

    https://doorbraak.be/de-tragedie-van-elizabeth-warren/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

    Warren’s campagne verliest haar ‘raison d’être’. Die van Biden heeft één laatste kans.

    12 februari 2020

    *

    Iowa was een shitst*rm. Dat is waarschijnlijk de meest accurate (doch niet bijzonder keurige) beschrijving van de eerste voorverkiezing in de Verenigde Staten. Toch konden enkele conclusies worden getrokken: Pete Buttigieg verraste, Bernie Sanders nam de fakkel over van Joe Biden als front runner en de campagne van die laatste startte met een valse noot.

    New Hampshire picks presidents

     

    ‘Iowa picks corn, New Hampshire picks presidents’ (‘Iowa plukt maïs, New Hampshire kiest presidenten’). Het is een boutade die slaat op het verschillende succes van beide staten in het aanwijzen van de uiteindelijke genomineerden en, in tweede instantie, de president. Het falen van Iowa beperkt zich evenwel voornamelijk tot de Republikeinse partij: waar New Hampshire de voorbije drie gecontesteerde voorverkiezingen de uiteindelijke genomineerde aanduidde (John McCain, Mitt Romney en Donald Trump), ging Iowa met Mike Huckabee, Rick Santorum en Ted Cruz drie keer de mist in.

     

    Bij de Democraten is het omgekeerde waar: Iowa reed een foutloos parcours vanaf 1996 door met Bill Clinton, Al Gore, John Kerry, Barack Obama en Hillary Clinton de uiteindelijke winnaar van de voorverkiezingen juist in te schatten, terwijl Iowa in 2008 Hillary Clinton boven Barack Obama verkoos en in 2016 Bernie Sanders een klinkende overwinning bezorgde op diezelfde Clinton.

    New Hampshire #FeelsTheBern, ook vier jaar na die eerste zege. Met, op moment van schrijven, 27 procent van de stemmen geteld, laat de senator de verrassing van Iowa, Pete Buttigieg, achter zich.

    Elizabeth Warren haalt New Hampshire, vlakbij de staat waar ze woont, amper 10 procent waarmee ze het nog een stuk slechter doet dan in Iowa. Joe Biden, de voormalige vice-president onder Barack Obama, zet na Iowa opnieuw een uitermate zwakke prestatie neer en wordt pas vijfde (!) met minder (!) dan 10 procent van de stemmen.

     

    Amy Klobuchar, senator uit Minnesota, verrast vriend en vijand

     

    Amy Klobuchar, senator uit Minnesota, verrast vriend en vijand door de VP in te halen als de voorkeur van de centrum-vleugel van de Democratische partij in New Hampshire. De centrumlinkse senator kon om en bij de 20 procent van de kiezers overtuigen. Deze #Klobucharge of dit #Klomentum (afhankelijk van de woordspeling die u verkiest) zal waarschijnlijk de voorpagina’s domineren, waardoor Buttigieg, die nochtans tweede wordt, minder als het vanzelfsprekende, meer gematigde alternatief voor Sanders zal worden gepercipieerd.

    Tussen radicaal-links en establishment

     

    Niet Joe Biden, maar wel Elizabeth Warren is dé verliezer van deze eerste twee voorverkiezingen. De campagne van de senator uit Massachusetts verloor de voorbije weken immers iedere reden van voortbestaan, haar raison d’être.

     

    In de VS spreekt men van ‘lanes’ (vrij vertaald: ‘baanvakken’) die een pad naar de nominatie mogelijk maken. Deze baanvakken komen ongeveer overeen met de ideologische vleugels van de partij. Biden positioneerde zich als de voortrekker van de centrumvleugel van de Democratische partij, terwijl Sanders de radicaal-linkse vleugel langzaamaan (opnieuw) monopoliseerde.

     

    Pete Buttigieg slaagde erin voor zichzelf een niche af te bakenen van links-liberale kiezers die zich niet achter de kandidaturen van Sanders of Biden willen scharen. Dat zijn kiezers die een Obama-achtige figuur zoeken die een frisse wind door de partij doet waaien en op eloquente manier een klassiek centrum(links) programma verdedigt. Idealiter domineert een kandidaat minstens één baanvak door als een monstertruck de volledige breedte van de baan in te nemen en concurrenten geen kans te geven hem of haar voorbij te steken.

     

    leunend op haar status als Harvard Law professor en gerespecteerd senator

     

    Warren timmerde de voorbije maanden zorgvuldig aan een imago van radicaal-linkse populist die evenwel meer geloofwaardigheid heeft onder het politieke establishment en zo de kloof tussen beide kon overbruggen. Zodoende probeerde ze de fakkel van Sanders als de links-populistische strijder van de Democratische partij over te nemen en tegelijkertijd, leunend op haar status als Harvard Law professor en gerespecteerd senator, voldoende steun te verzamelen bij de liberale gevestigde orde in Washington D.C. en de media. Zij probeerde als radicaal-linkse revolutionair maar door het establishment getolereerde insider twee baanvakken in te nemen, een ‘bruggenbouwer’ of ‘verbinder’ zouden we haar in Vlaanderen noemen.

    Opportunisme versus authenticiteit

     

    Maar in plaats van twee baanvakken in te nemen, kon zij er geen enkele vastklikken aan haar kandidatuur. Zoals zo vaak krijgt het origineel de voorkeur op de kopie, en dat is zeker het geval voor de strijd tussen Sanders en Warren.

     

    Haar gepercipieerde gebrek aan authenticiteit stond in scherp contrast met de consistentie waarmee Sanders reeds een kleine 50 (!) jaar dezelfde boodschap over ongelijkheid en uitbuiting verkondigt. Haar beweringen dat zij – de witste vrouw op het noordelijk halfrond – een etnische minderheid is op basis van haar ‘native American’ roots, haar kaping van Sanders’ universele gezondheidszorg verzekering waarna ze bij de uitleg over het kostenplaatje volledig de mist in ging, het (naar verluidt) net voor een debat lekken van een gesprek dat ze had met Bernie waarin hij haar zou hebben toevertrouwd dat hij niet dacht dat een ‘vrouw in 2020 het presidentschap kon binnenhalen’: alles wat ze doet ruikt naar opportunisme.

     

    Geef de uiterst linkse kiezer dan maar Bernie Sanders. Daar waar Warren in een vorig leven lid was van de Republikeinse partij, ging Bernie voor zijn huwelijksreis naar de Sovjet-Unie. Het contrast kan moeilijk scherper.

     

    alluderen op een hervonden eenheid van het Amerikaanse volk

     

    Buttigieg, ‘burgemeester Pete’ voor de vrienden, slaagde erin met een discours dat verdacht veel gelijkenissen vertoont met dat van Barack Obama in 2008 – met diepe stem en rechte schouders alluderen op een hervonden eenheid van het Amerikaanse volk – Warren te verdringen als voorkeur van Democraten in de kuststeden die de armoede in de VS aanklagen maar tegelijkertijd hun loft in New York, Los Angeles of Seattle niet willen opgeven.

     

    Meer herverdeling teneinde inkomensongelijkheid te remediëren? Ja, maar ook niet te veel. Een lakser immigratie beleid? Ja, maar dan wel zonder de negatieve impact op de grootsteden waar zij wonen en hun kinderen opvoeden. En universele gezondheidszorg verzekering? Ja, tenzij zij zich – in tegenstelling tot de modale Amerikaan – een beter, privaat plan kunnen veroorloven.

    Biden in de problemen

     

    En dan is er de tot dusver tweede grootste verliezer: Joe Biden. Zijn campagne is evenwel (nog) niet ten einde met dit nieuwe, tegenvallende resultaat. Meer nog: hij maakt nog steeds een redelijke kans op de nominatie, maar dit hangt af van één ‘make or break’ staat voor zijn kandidatuur: South Carolina. Biden vluchtte op verkiezingsdag in New Hampshire al naar fort South Carolina, klaar voor een potentiële last stand.

     

    De electorale sterkte van de voormalige vicepresident moet, naast het hierboven beschreven ‘baanvak’, gezocht worden onder de Afro-Amerikaanse kiezers. In peiling na peiling presteert hij van alle kandidaten het sterkst onder zwarte Amerikanen die in de Democratische voorverkiezingen disproportioneel vertegenwoordigd zijn in vergelijking met het bredere electoraat dat in november zijn stem zal uitbrengen.

     

    In de Zuiderse staat South Carolina zal 60% van de kiezers in de Democratische voorverkiezing zwart zijn, waardoor Bidens populariteit onder dit essentiële kiezersblok hem naar de overwinning kan leiden. Het zou niet enkel een ‘reset’ betekenen voor zijn aanslenterende campagne, maar ook een voorbode zijn voor een heuse comeback van de VP.

    Super Tuesday

     

    zou dit een voorbode kunnen zijn voor de dynamiek op ‘Super Tuesday’

     

    Als – en het is een grote ‘als’ – Bidens populariteit op papier zich vertaalt naar een electorale overrompeling van zijn tegenstanders, zou dit een voorbode kunnen zijn voor de dynamiek op ‘Super Tuesday’. 3 maart werd Super Tuesday gedoopt omdat op die dag maar liefst 33% van alle delegates worden uitgedeeld. Belangrijker voor Biden: de staten die op die dag hun stem uitbrengen zijn voornamelijk zuidelijke staten met een kiespubliek dat meer gelijkenissen vertoont met dat van South Carolina dan dat van Iowa of New Hampshire.

     

    Als de voormalige VP in staten als Texas, Alabama, Virginia, Oklahoma, Tennessee, North Carolina en Arkansas de concurrentie ver achter zich laat omdat zijn tegenstanders de greep die Biden heeft op het zwarte electoraat niet kunnen verslappen, is hij opnieuw op koers naar de nominatie.

    Biden revival in het vooruitzicht?

     

    Wat houdt u het best in de gaten om te weten of deze Biden ‘revival’ mogelijk is? Van primordiaal belang is het al dan niet imploderen van de Warren-campagne. Warrens links-populistische visie op de economie vertoont de meeste gelijkenissen met die van Sanders. Als haar campagne geen pad meer ziet naar de nominatie zou de opschorting ervan Sanders de kans geven de radicaal-linkse vleugel verder te consolideren en aldus Bidens sterkte onder zwarte Amerikanen te counteren.

     

    Een tweede factor is het miljardairsduo Tom Steyer en Michael Bloomberg. Steyer, de voortrekker van de ‘need to impeach’-campagne, appelleerde de voorbije maanden het meest uitdrukkelijk aan de Afro-Amerikaanse stem in South Carolina. Hij speelde geen rol van betekenis in Iowa en New Hampshire, maar ging all-in voor de zuiderse staat.

     

    De eerste barst in het Afro-Amerikaanse pantser van Biden lijkt evenwel het gevolg te zijn van de campagne van de voormalige burgemeester van New York City, Michael Bloomberg. In een recente peiling neemt het aandeel van Biden onder zwarte Amerikanen een serieuze duik, terwijl dit verlies rechtstreeks naar Bloomberg vloeit. Als deze trend zich doorzet, kan Biden alsnog zijn koffers pakken.

    Blijft Buttigieg in het kielzog van Sanders?

     

    Een derde element in deze overweging is de vraag of Buttigieg zijn succes in Iowa en New Hampshire kan repliceren. Buttigiegs zwakte onder etnische minderheden speelt hem in de peilingen parten, en Nevada met een prominente Latino populatie (om en bij de 20% van de Democratische kiezers) en een aanzienlijk aantal zwarte kiezers (rond de 12%) zou de Buttigieg campagne opnieuw met de voeten op de grond kunnen zetten. Als hij in het kielzog van Sanders blijft zal hij een doorn in het oog van Biden (en Klobuchar) blijven als het meer gematigde alternatief voor Sanders.

     

    Zo niet, zal Buttigiegs kandidatuur op haar grenzen botsen en Biden door het etnisch diverse electoraat een reddingsboei worden toegeworpen. Vraag is of Biden over anderhalve week nog überhaupt het logische alternatief zal zijn voor Buttigieg en hij op het centrum baanvak de achtervolging op burgemeester Pete niet moet overlaten aan Bloomberg of de in New Hampshire iedereen verbazende

    Roan Asselman

    *

    Tussen “…“ even kort herhalen. Zodat het zowel bij de lezer als bij mijzelf goed doordringt… En ‘ad vitam eternam’ opgeslagen blijft in ons persoonlijk archief. Voor late. Tegen dat ooit ‘Meneer Midddernood’ komt….

    *

    Ziezo. Om een lang verhaal kort samen te vatten: het gaat de Democ Rats, zoals overal ter wereld, ook in de USA, niet goed. Wat trouwens de logioa zelf is. Marx, Engels & C° zijn immers de V.V.T. – De Voltooid Verelden Tijd. Het is een tijd die (gelujjig) nooit meer terugkomt.

    Alleen beseffen die het nog altijd niet zelf.

    Wat niet wil zeggen, dat er niet altijd Caïns en Abels zullen bestaan. Die komen, integendeel, zelfs in de beste families voor.

    Maar in Amerika zelf, daar gaat, met vallen en opstaan, alles voor de wind.

    May God bless America, het Land van de Cowboys, de glitter en de glamour.

    *

       

     

     

    13-02-2020, 16:18 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    12-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.98 DOORBRAAK KIMAAT EN MILIEU: ÉÉN STRIJD?

    98 DOORBRAAK

    KIMAAT EN MILIEU: ÉÉN STRIJD?

    *

    Woennsdag 12 Februari 2020

     

    *

    https://doorbraak.be/klimaat-en-milieu-een-strijd/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

    **

    *

    Een protest bord op een klimaatmars in Nederland

    foto: ©reporters/ppe

    *

    10 februari 2020

    *

    In haar brandende ambitie om de opwarming van de aarde tegen te gaan schakelde de internationale klimaatbeweging het afgelopen jaar een versnelling hoger. Echter maakt ze daarbij oneigenlijk gebruik van een misverstand dat groeit in de hoofden van vele mensen: klimaat en milieu zijn twee verschillende dingen. Nochtans is het raadzaam om de milieu- en klimaatproblematiek duidelijk van elkaar gescheiden te houden. Zo niet dreigt voor beide maatschappelijke vraagstukken een ongunstige afloop.

    Doelbewuste vermenging

     

    Zowel in de media berichtgeving als tijdens politieke debatten worden beide dossiers vaak op één hoop gegooid. Daarom is het nuttig om het essentiële onderscheid tussen het klimaat- en milieuprobleem nog eens duidelijk op scherp te stellen. Terwijl de terug dringing van de menselijke factor in de aardopwarming vooral gaat over de reductie van onze globale CO²- uitstoot, betreft het verbeteren van ons leefmilieu vooral de bevordering van zuivere lucht, water en bodem.

     

    Een benzineauto slecht voor het klimaat maar goed voor het milieu

     

    Tussen beide dossiers bestaan er zeker linken, maar heersen vaak ook geheel tegengestelde belangen. Zo is het gebruik van een benzineauto slecht voor het klimaat maar goed voor het milieu. Dit wegens haar hoge CO²- uitstoot maar lage fijnstof-emissie. Exact het omgekeerde geldt voor de dieselauto: die zijn doorgaans nefast voor het milieu maar vriendelijk voor het klimaat.

    Gezien de techniciteit van beide beleids domeinen dacht ik aanvankelijk dat deze vermenging van zaken vooral uit onwetendheid voortvloeide. Maar recenter bekruipt mij de indruk dat deze opeenhoping door sommige auteurs doelbewust gebeurt, aangezien zij daar een bijzonder belang bij hebben.

    Draagvlak

     

    Voor de verbetering van onze eigen leefomgeving bestaat er onder de bevolking sinds jaar en dag een solide draagvlak – dat de afgelopen periode overigens nog sterker is geworden. De verklaring daarvoor is eenvoudig: ‘lastige’ politieke beslissingen op dit punt zorgen er vrij direct voor dat de kwaliteit van lucht, water en bodem van onze eigen biotoop erop vooruitgaat, wat dan weer bevorderlijk is voor onze persoonlijke gezondheid, levens verwachting en levens kwaliteit.

     

    Sinds milieu als politieke bevoegdheid geregionaliseerd werd zijn de deelstaten qua wetgeving steeds verder uit elkaar gegroeid. Op Vlaamse velden moeten de landbouwers bijvoorbeeld aan steeds stringentere nitraatrichtlijnen voldoen vanuit de vrees dat het drinkwater in onze dichtbevolkte gebieden aangetast zou worden. Er kwamen ook structurele regionale beleidsacties om de afvalverwerking sluitend te organiseren, kanaal- en rivierwater te zuiveren, groen aanplantingen te voorzien, etc. In een opgemerkt bericht concludeert weerkundige Frank Deboosere dat gemiddeld gesproken de lucht hier nu zuiverder is dan 30 jaar geleden.

     

    zichtbare vooruitgang in de eigen buurt

     

    Inwoners zijn dus best wel bereid om ook beperkte (boven)lokale milieu-taksen te betalen en zelfs fysieke inspanningen te leveren wanneer dit de milieuzaak ten goede komt. Een volgeladen rit naar het containerpark, het gebruik van de fiets voor kortere afstanden, het opruimen van zwerfvuil… dit leidt immers tot zichtbare vooruitgang in de eigen buurt. Burgers snappen wel degelijk het verband tussen beide en accepteren daarom ook zo’n maatregelen omdat dit de eigen levenskwaliteit vrijwaart.

    Collectieve actieprobleem

     

    Het klimaat dossier vormt daarentegen een schoolvoorbeeld van het ‘collectieve actieprobleem’. Persoonlijke inspanningen op micro-niveau resulteren dan niet noodzakelijk in een verbetering van de omstandigheden op macro niveau – wel integendeel. En wanneer goed bedoelde initiatieven zelfs de eigen situatie klaarblijkelijk niet verbeteren treedt vermoeidheid op in de gelederen. Dat mochten de klimaat activisten hier recent ervaren: hoe dwingender de aansporing tot gedrags wijziging weerklinkt, hoe meer ook de publieke tegenwind de kop opsteekt.

     

    Sommige (nieuwe) Belgen wijzen mij zelfs voorzichtig op enkele onmiddellijke voordelen van een milder klimaat. Warmere temperaturen doen bij hen het verlangen minderen om de verlofperiode in het vroegere thuisland te gaan doorbrengen. Minder strenge winters zijn een belangrijke financiële meevaller qua verwarmingskosten voor het beperkte gezinsbudget. Moeilijk om daarop een passend antwoord te verzinnen.

    Het probleem verplaatst zich

     

    In de aanpak van dit mondiaal probleem heerst er in elk geval veel ‘free rider’-gedrag waarbij de inzet van enkelen onmiddellijk wordt geneutraliseerd door anderen die niet meewerken. Voor elke steenkool centrale die in Europa sluit, gaan er in China een veelvoud van die installaties open, en dat ontmoedigt enorm.

     

    Via haar economisch beleid stimuleert Vlaanderen de aanwezige industrie met zachte hand om de CO²- voetafdruk van zware productie processen stelselmatig te verminderen. Door volgehouden innovatie wisten bijvoorbeeld petro-chemische en staal bedrijven hun activiteiten minder vervuilend te organiseren.

     

    Een equivalent van deze industriële productie onmiddellijk in het meer vervuilende buitenland

     

    Die bedrijvigheid in Vlaanderen inperken is dodelijk voor de wereldwijde klimaat toestand; aangezien een equivalent van deze industriële productie onmiddellijk in het meer vervuilende buitenland zou worden geopend. De vraag naar deze geproduceerde producten of diensten is immers niet plots verdwenen.

     

    Het is dan ook bizar dat de beweging de schuld voor het gebrekkige Belgische klimaat engagement nu uitgerekend bij Vlaanderen legt. Kan de Vlaamse Regering verweten worden het grootste deel van het Belgische economische weefsel in stand te houden?

     

    Om het Vlaamse schuldgevoel te vergroten voegt men eraan toe dat Wallonië via haar CO²- voetafdruk alsnog helpt om aan de internationale klimaat verplichtingen te voldoen. Maar als Vlaanderen jaarlijks sociale transfers verstuurt naar Wallonië, mag men dan verwachten dat het ruimere en groenere zuidelijke landsgedeelte wat meer van de klimaat verantwoordelijkheden op zich neemt?

    Milieu- discussie gekaapt

     

    Het is voor klimaat activisten natuurlijk niet fijn om vast te stellen dat de politieke discussie vastloopt terwijl de wetenschappelijke knipper-lichten rood kleuren. Maar dit is nog geen vrijbrief om onder verkeerde voorwendselen toch de eigen agenda proberen door te drukken. Om de klimaatzaak alsnog electorale wind in de zeilen te geven spant men subtiel het populairdere milieu-discours voor de kar. Men vermengt beide dossiers door ze steeds in één adem te noemen en creëert aldus publieke verwarring.

     

    Om die uitdijende misvatting te illustreren geef ik u één voorbeeld. De introductie van lage-emissiezones in verschillende grootsteden roept bij de eigen inwoners al bij al beperkte oppositie op. Begrijpelijk, want het weren van dieselauto’s en toelaten van benzineauto’s is dan ook bij uitstek een milieu maatregel – en geen klimaatmaatregel zoals velen plegen te zeggen. Hetzelfde geldt voor de snelheids beperking tot 100 km/u in Nederland. De regering verdedigt deze verlaging als een poging om de zorgwekkend hoge stikstofwaarden op het Nederlandse territorium onmiddellijk naar beneden te brengen.

     

    De eigen leef-omgeving (dieren, planten, en uiteraard ook mensen) wordt er momenteel letterlijk ‘vergiftigd’ door de hoge uitstootwaarden – die overigens specifiek boven Nederland en Duitsland problematisch zijn. De groep getroffenen is hier dus geografisch beperkt én zijzelf (Nederlandse en Duitse autoriteiten) kunnen ook effectief iets doen om het acute probleem te verhelpen.

     

    oneigenlijk gebruik van het opgebouwde milieu-draagvlak

     

    Wie echter elementen uit de milieu discussie probeert te kapen om ze vervolgens te vermengen in het eigen klimaat discours, die maakt oneigenlijk gebruik van het opgebouwde milieu-draagvlak om alsnog verregaande klimaat maatregelen ingang te doen vinden. Een strikt bewaakte scheiding en behandeling van beide problematieken is daarom raadzaam. Anders dreigt de opstekende tegenwind in het klimaat dossier op termijn ook de steun voor doortastende milieu maatregelen te eroderen.

    Lorenzo Terrière

    **

    *

    NASCHRIFT

    *

    Tussen “…“ even kort herhalen. Zodat het zowel bij de lezer als bij mijzelf goed doordringt… En ‘ad vitam eternam’ opgeslagen blijft in ons persoonlijk archief. Voor late. Tegen dat ooit ‘Meneer Midddernood’ komt….

    *

    NASCHRIFT

    *

    Als belanghebbende, maar totaal onbevoegde toeschouwer-slachtoffer toch nog een paar randopmerkingen.

    Bestaat er nadere informatie over de ‘vervuiling’ – buien de nucleaire afval die men kilometer diep onder de rotsen begraaft - door het gebruik van nucleaire ‘brandstoffen’? Of moeten deze Wetenschappers en Geleerde Bollen er het zwijgen toe doen?

    Ten tweede: wat met dee ‘fijne stofdeeltjes’, het ‘roet’ en de vervuilde lucht sedert massalonze dode lichamen in onze dicht bevolkte gebieden niet meer aan de grond, mar aan de vlammen worden prijsgegeven? Elk dood lichaam an sich is vervuilend, maar eeuwenlang al stopt men deze ‘vervuiling’ diep in de grond, waar de Natuur ongemerkt en zeer langzaam, er jarenlang over doet om… te recueeren wat recupereerbar is.

    Vraag waarop vooral de aardwormen zouden kunnen antwoorden, moesten die kunnen spreken…

    *

       

     

     






    12-02-2020, 19:07 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.96 – DOORBRAAK VIA DE FILOSOFIE NAAR HET GODSBESEF

    96 – DOORBRAAK

    VIA DE FILOSOFIE NAAR HET GODSBESEF

    Woensdag 12 Februari 2020

     

    HET LEGAAT VAN DE IDIOOT

    *

    De herop-gebouwde Frauen Kirche in Dresden. 'Een restauratie van de Frauenkirche of van Warschau draagt de boodschap uit: het is voorbij. Maar het is niet voorbij!'

    **

    *

    foto: ©Reporters / DPA

    Basisintuïties van George Steiner

    *

    https://doorbraak.be/het-legaat-van-de-idioot/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

    *

    Interview - 10 februari 2020

    **

    George Steiner (°1929)

    https://nl.wikipedia.org/wiki/George_Steiner

    *

    is 90 jaar geworden. Een van de grootste cultuurcritici van de 20ste eeuw, elitair universalist en polyglot, religieus agnost, doemdenker en apocalypticus volgens sommigen die hem zijn kritiek op het postmodernisme niet konden vergeven.

     

    Bij zijn 75ste verjaardag ging ik hem interviewen in zijn huis in Cambridge. Ik had me gewapend met de basis-intuïties die ik in zijn vroegste werk had gevonden en die hem nooit hadden verlaten. Ik confronteerde hem ermee. Hieronder een uittreksel uit dit gesprek, dat ik begin met het lot van de beroemde Frauenkirche te Dresden, waarvan de restauratie tijdens de week van het interview voltooid werd.

     

    Jaren voordien had ik aan de oevers van de Elbe buiten de stad de onafzienbare rijen genummerde, uit het puin van 1945 geredde stenen zien liggen die later in de restauratie zouden ingepast worden. Ik sprak mijn bewondering uit niet alleen voor het vernuft dat ingezet werd om de kerk herop te bouwen, maar ook voor de volhardende wil om dat te doen. Maar Steiner werd er emotioneel van: men had de kerk in haar ruïne moeten laten staan, als gedenkteken.

     

    De rest spreekt voor zich. Deze enkele bladzijden bieden ook een pakkend aperçu van zijn denk- en gevoelswereld.

     

    George Steiner: Al die reconstructies zijn zo dubbelzinnig! Een restauratie van de Frauenkirche of van Warschau draagt de boodschap uit: het is voorbij. Maar het is niet voorbij! De holocaust, maar ook Rwanda, ook Pol Pot, hebben de drempel naar de onmenselijkheid verlaagd. We weten nu waartoe we in staat zijn. We weten nu dat er aan de onmenselijkheid geen grenzen zijn.

     

    Vergeet niet dat sterke en lucide geesten van de Verlichting exact het tegendeel hebben beweerd. Na de affaire Calas zei Voltaire dat er in Europa nooit weer gefolterd zou worden. Jefferson, die ik zeer bewonder, zei: één ding kan ik u beloven, niemand zal ooit weer boeken verbranden — en in Duitsland schreef de jonge Heine in 1821 dat waar men boeken verbrandt, men tenslotte ook mensen gaat verbranden. Niemand luisterde! En nu zouden we een museum maken van wat een blijvende aanwezigheid hoort te zijn?

     

    Jean-Pierre Rondas: Dit is dan de ‘brutale paradox’ waarover u het heeft: dat een hoogstaande cultuur kan samenvallen met de georganiseerde wreedheid.

     

    Mijn hele leven lang is dit mijn thema geweest. Als jonge student begon ik me af te vragen hoe het mogelijk was dat iemand thuiskwam van zijn werk waar hij mensen folterde, om dan Schubert te spelen — en goed te spelen: dat is nu net het punt — of om Rilke te lezen. Ik doel trouwens niet alleen op Duitsland. Het is een eerlijke vraag. In de kamer waar we nu zitten had ik vaak de eer om Arthur Koestler te mogen ontvangen. Hij stelde dat we twee soorten hersenen hadden: onze dierlijke hersenen achteraan het hoofd, die sadistisch zijn en behept met territoriumdrift; en dan een kleine aanzet tot ‘morele’ hersenen. Welnu, daar is niet het minste bewijs voor. Jammer genoeg gaat het om één stel hersenen.

     

    Ooit stelde u dat vooral l’ennui de hoge cultuur kan doen ontaarden in gewelddadigheid.

     

    Ik heb dat van Théophile Gautier, die in het midden van de Parijse belle époque zei: liever barbarij dan verveling. Moravia’s prachtige boek La Noia gaat daar ook over. Noia is zelfs sterker dan het gewone ennui, het is zoals de acedia in het Latijn. Nausée is actiever en betekent dat je moet gaan braken; bij noia drink je nog een kopje koffie…

     

    Uit de verveling die gepaard gaat met een slecht aangeleerde en slecht verteerde cultuur, ontstond de honger naar wreedheid, naar actie, naar gewichtigheid. Het aantal intellectuelen dat van geweld droomt, is ontzaglijk. Het fantasma van geweld en het libido voor terreur kunnen ineens toeslaan, ook aan een schrijfmachine of in een leven vol boeken…

     

    Waaraan is het prestige van de humane wetenschappen volgens u ten onder gegaan?

     

    Ik herinner me de watersnoden in de vroege jaren vijftig, toen de Atlantische Oceaan het land van New England overstroomde. Het bleek toen dat Lloyds van Londen, toen de belangrijkste verzekeringsmaatschappij, niet in staat was aan zijn verplichtingen te voldoen. Toen hoorden we van het bestaan van die haast anonieme herverzekeraars in Zwitserland die Lloyds financieel konden steunen.

     

    Welnu, voor de humane wetenschappen was de theologie zo’n herverzekeraar. Zelfs voor een agnosticus betekende het bestaan van een instantie waarin men waarden doorgaf, of de idee van een transcendente waarheid, dat men de beschikking had over een uiteindelijke herverzekering. Dat tweeduizend vijfhonderd jaar grote literatuur, van Homerus tot Joyce en Beckett, een theologische of mythologische dimensie inhield, betekende ook dat er uiteindelijk iets was waarop je kon betrouwen. Daarvoor hebben we in het Engels een woord dat ik als schrijver speciaal koester, to underwrite: een verzekeraar underwrites iets waardevols.

     

    He does not exist, the bastard

     

    Het genie dat de volgende stap heeft gezet, was Samuel Beckett. Elke grote tekst van Beckett gaat over het adieu aan de herverzekeraar en over de vraag: wat nu? Meer zegt Beckett niet. In één van zijn theaterteksten staat de fantastische en zeer eenvoudige zin: ‘He does not exist, the bastard‘. Je kan die zin op twee manieren lezen: ofwel bestaat God niet, ofwel is hij een bastard juist omdat hij niet bestaat en ons niet kan helpen. Beckett kan dat, beter dan welke andere schrijver ook, omdat hij ons dwingt de vraag te stellen: als er geen (her)verzekeraar meer is, en we bevinden ons in het oog van de storm, wat gaan we dan doen? Daarom leven we niet alleen in een boeiende periode, maar tegelijkertijd ook in een epiloog, een nawoord bij een groot klassiek tijdperk.

     

    Het tijdperk na de door Nietzsche verkondigde ‘dood van God’?

     

    Ik weet niet goed welke betekenis Nietzsche aan die fameuze zin heeft gehecht. De idee duikt trouwens ook al op bij Novalis en bij Jean Paul, die lang voor Nietzsche de uitdrukking der Tod Gottes precies zo gebruikte. Anderzijds lees je in Wittgensteins dagboeken wel tien keer: als ik mijn werken aan God kon opdragen dan zou ik dat doen. Het was misschien ook maar een metafoor…

     

    Ik kan heel gemakkelijk datgene wat religieus is in mezelf aanwijzen: het is het besef dat onze hersenen zo klein zijn in verhouding tot de vragen die we moeten stellen, en dat op zich al is een religieuze overtuiging. Dat we op bepaalde vragen nooit antwoorden zullen krijgen, is een religieuze overtuiging. Ik kan me geen universum voorstellen dat we uiteindelijk zouden kunnen begrijpen. Het zijn de vragen die me fascineren. Daarin ben ik beïnvloed door Heidegger, die zegt dat de natural piety, de Frömmigkeit van de menselijke ziel erin bestaat vragen te stellen. Dat is volgens mij zeer juist. Een uitmuntend student stelt vragen. De meester heeft de antwoorden niet, die heeft weer andere vragen.

     

    U schreef dat u zichzelf plaatst in de traditie van Ernst Bloch, Adorno, Walter Benjamin: de grote Joodse messianisten.

     

    Ernst Bloch heb ik nog gekend; ik speelde voor vertaler voor hem als hij naar Engeland kwam. En als ik over muziek schrijf, wat ik vaak doe, hangt de grote schaduw van Adorno over mij. Toen ik After Babel klaar had wist ik dat dit het boek was dat Walter Benjamin tien keer beter had kunnen schrijven als hij wat langer had geleefd. Zij, Bloch, Adorno en Benjamin zijn de messianistische, maar ook tragische figuren.

     

    Neemt u deze erfenis van het messianisme ook op in de betekenis die Walter Benjamin eraan gaf?

     

    Neen, hij deed het zelf niet! Voor hem was het messianisme een metafoor, hij geloofde helemaal niet dat er een messias zou komen. Het is een andere manier om het woord ‘hoop’ te gebruiken, of het woord ‘morgen’. Wij gokken op de mogelijkheid van een morgen, en telkens als ik in de herfst bij de start van een nieuw academiejaar een nieuwe groep studenten mocht verwelkomen, was dat een gok op morgen. Ik heb die studenten nu niet meer, en ik mis ze verschrikkelijk.

     

    Uw uitspraak over het legaat van Benjamin, Adorno en Bloch wordt besloten met ‘de erfenis van de ethico-filosofische omgang van de rabbi’s met het woord’.

     

    Dat is de Centraal-Europese en rabbinale traditie, waarvan ook Karl Marx en Emmanuel Levinas deel uitmaken, of Jacques Derrida wiens laatste acht of negen teksten in feite Talmudische commentaren zijn. Dat is ook die geweldige beweging van secularisering, toen een traditie van duizenden jaren Joodse betrokkenheid met het woord zich van de religie afwendde en zich op het seculiere domein richtte.

     

    Vanwaar uw preoccupatie met Dostojewski’s Grootinquisiteur? U laat zelfs de negentigjarige Hitler een ‘grootinquisitoriale’ monoloog houden. Deze invulling lijkt de realpolitieke opstelling die beweert te kiezen voor ‘het goed van het volk’, ten gronde te veroordelen. Kiest u voor de zwijgende, onrealistische visionair van het Woord?

     

    Aristoteles zegt dat het Griekse woord ‘idioot’ slaat op de persoon die thuisblijft omdat hij niet betrokken wenst te geraken bij de politiek op het marktplein. Zo iemand heeft volgens hem het recht niet de politici voor varkens uit te maken, want waarom probeerde hij dan niet om het beter te doen dan zij? Welnu, mijn hele leven lang ben ik een ‘idioot’ geweest, in die zin dat ik altijd alle actieve betrokkenheid heb geweigerd. Honderd keren heb ik wel de kans gehad: ik had me bij een politieke partij kunnen aansluiten of ervoor kunnen werken; mensen die ik enorm bewonder zijn lid geworden van de Franse Communistische Partij, of van de groenen of de liberalen. Ik heb dat niet gedaan, ik ga zelfs niet stemmen want ik geloof helemaal niet in de democratie, ik ben een Platonische anarchist. Dat is een comfortabele positie, maar dat is ook de reden waarom ik geen recht heb te zeggen dat ik het beter had gedaan.

     

    Maar er zijn mensen die hun leven hebben gegeven aan de politieke actie en die een groot verschil hebben gemaakt. We zijn het erover eens dat als Mandela of Gandhi deze kamer zou binnenkomen, dat we dan zouden opstaan, en ik denk dat we dat zelfs zouden doen voor de warrige, getikte, bevooroordeelde en geïnspireerde Bertrand Russell, omdat hij weigerde om niet betrokken te geraken.

     

    Ikzelf ben in verschillende opzichten een particulier persoon. Ik voelde dat ik wilde studeren en onderwijzen, en bepaalde waarden wilde meedelen aan anderen, iets wat ik niet had kunnen doen in een politieke atmosfeer. Het enige wat ik heb gedaan is mijn studenten vertellen dat je de stad moet verlaten als er bepaalde soorten van onrecht zich beginnen voor te doen. Als je dat onrecht niet kunt tegenhouden, ga dan weg. Het is een laf advies, maar ik geloof in de ballingschap. Ik geloof in de leer van de grote Chassidische meester, de Baäl Shem Tov, dat de waarheid zich altijd in ballingschap bevindt. Dit is de zin die voor mijn hele leven op vele manieren als leidraad heeft geleid: Die Wahrheit ist immer im Exil.

     

    Ook dat is een comfortabele, geprivilegieerde en beschermde positie, ik weet het. De Britten hebben me toegezegd dat ze mijn privébestaan zouden beschermen, dat hun systeem me zou toelaten mijn leven te besteden aan dingen waar zij geen ene moer om gaven (de filisterij zit hier diep, het woord intellectueel is hier als belediging bedoeld), maar als het nu eenmaal dat was wat ik wou doen, dan was dat in orde. Bepaalde andere landen zou ik trouwens daarvoor nooit in overweging nemen. Ik weiger bijvoorbeeld lezingen te geven aan Amerikaanse universiteiten waar studenten in de commissies zetelen om professoren te benoemen. Op dat ene kleine principe geef ik niet toe.

     

    Ik geloof dat het nationalisme de verschrikking van onze tijd is.

     

    Maar waarom ontmoeten wij elkaar niet in een bureau aan de universiteit van Jeruzalem? Dat is de vraag. Waarom zitten we hier in Cambridge, Engeland? Mijn vader was lid van de eerste zionistische vereniging in Wenen ten tijde van Herzl. Ik geloof dat het nationalisme de verschrikking van onze tijd is. Ik denk dat het de plicht van de Jood is, om te leren hoe ergens te gast te zijn en om die kunst ook aan anderen aan te leren. Geloof me, dat is een moeilijke kunst, want heel vaak schoppen ze je eruit en werkt het niet. Dan bevind je je weer in een getto.

     

    Maar te gast zijn in Israël, dat is nog wat anders. Als ik nu in Israël zou wonen, zou ik op alle straathoeken moeten staan en uitroepen dat, als we andere mensen martelen om te kunnen overleven, het dan beter zou zijn om juist niet als een militaire natie te overleven. Na een tijd zouden ze me dan ofwel arresteren ofwel opsluiten in een gekkenhuis, daar twijfel ik niet aan. Maar dat is het wat ik had moeten doen, ik weet het, ik ben niet gek. Ik weet dat, als ik de moed had gehad om dit te doen, ik dan veel beter zou slapen.

     

    ’s Nachts spookt Spinoza door mijn geest. Wat zou hij hebben gedaan? U weet dat hij ondergedoken was. Hij sloot ramen en deuren en schreef een van de grootste werken ter wereld, de Ethica, die we nu bezitten omdat hij het zo heeft gedaan. Toen zijn beschermheren, de Gebroeders de Witt, op straat werden vermoord aarzelde hij even. Zou hij de straat opgaan? Hij deed het niet. Oordeel niet, vooral niet over een Spinoza; maar toch kan ik u vertellen dat er momenten zijn dat ik diep beschaamd ben omdat ik de moed niet heb gehad naar Haifa of naar Tel Aviv te gaan. Misschien zou Simone Weil gegaan zijn, als ze niet zo vroeg was gestorven, ik weet het niet.

     

    In Israël schrijven ze veel over mij, ze zijn daar een beetje geobsedeerd door mijn persoon. Het ergste is als ze zeggen dat ik gelijk heb. Diegenen die zeggen dat ik een varken en een hond ben en dat ik niet het recht heb te spreken vanuit de beschutte wereld van Cambridge: met die mensen kan ik leven. Maar het is bijna onverdraaglijk als ze zeggen dat ik gelijk had. Meer kan ik u niet vertellen.

     

    George Steiner, Het oog van de meester, De Bezige Bij, 2004

     

    George Steiner, De idee Europa. Essay, Nexus Instituut, 2004

     

    (Dit is een gedeelte van het interview dat werd uitgezonden in het programma Rondas op Klara, zondag 2 mei 2004. De volledige transcriptie en vertaling staat in Rondas’ Wereldbeeldenboek, Kapellen 2006, p. 103-115.)

    Jean-Pierre Rondas

    NASCHRIFT

    *

    Tussen “…“ even kort herhalen. Zodat het zowel bij de lezer als bij mijzelf goed doordringt… En ‘ad vitam eternam’ opgeslagen blijft in ons persoonlijk archief. Voor late. Tegen dat ooit ‘Meneer Midddernood’ komt….

    *

    …. Welnu, voor de humane wetenschappen was de theologie zo’n herverzekeraar….

    *-*-**-*

    …. Ik kan heel gemakkelijk datgene wat religieus is in mezelf aanwijzen: het is het besef dat onze hersenen zo klein zijn in verhouding tot de vragen die we moeten stellen, en dat op zich al is een religieuze overtuiging…..

    *

    Hieraan, vooral aan de twee bovenstaande hier overgenomen zinnen, heeft ondergetekende zeer weinig of niets aan roe te voegen. Tenzij, misschien het gevoel van kleinheid dat ieder ‘Rredelijk Schepsel Gods’’ zou moeten voelen zo gauw die tot de jaren van veerstand is gekomen.

    Kijk naar omhoog in de diepe blauwe lucht en U zult begrijpen wat ik bedoel…

    *

                       

     

     







    12-02-2020, 18:39 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.356 - DE EUROPEE ASIEL UNIE MOET TERUGGEDRAAID WORDEN

    1758

    *

    VOORSCHRIFT

    Naarmate aan de einder de onweerswolken verder samentrekken, klaart de hoge hemel steeds verder open. Deze natuurlijke wetmatigheid zien we zelfs steeds meer en meer zich voltrekken in het Europese politieke landschap rondom ons. Deze gebeurtenissen hebben – in het nabije verleden – zelfs een naam verworven. Een naam die tot op de dag van vandaag slechts in de catacomben van de Geest heerst, want niet politiek-correct: Reconquista. De herovering op de usurpator van het eigen bezette grondgebied. Zoals in vroeger tijden in Spanje.

    Moge de Hemel ons genadig zijn.

    Op deze blog werd het ware gebeurde verhaal al diverse keren belicht. Hoe Zuid-Europa, jaren na de Slag bij Poitiers (732), ten Zuiden van Bordeaux, toen het de islammerij niet lukte om via de Middellandse Zee en het Zuiden van Frankrijk, Europa langs de zachte onderbuik binnen te dringen.

    **

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Reconquista_(Iberi%C3%AB)

    *

    Een gewelddadige invasie te vuur en te zwaard die wèl slaagde, via het Iberisch Schiereiland, waar ‘de Moren’ erin slaagden gedurende bijna 800 jaar (711–1571) door te dringen van Gibraltar tot bijna aan de voet van de Pyreneeën….

    De rest is Geschiedenis, ondertussen in 1302 de Slag der Gulden Sporen, gevolgd (2de helft der 14de en de hele 15de Eeuw) door de welstand van het Bourgondisch-Vlaamse (Europese) wereldrijk. Waarna, aangetrokken door de rijkdom, de ene Vreemde Overheersing op de andere volgde, na Hertog Jan Zonder Vrees, die sneuvelde nabij Nancy (1419), in een poging om ook de Elzas en Lotharingen te doen aansluiten bij zijn Rijk.

    *

    Maar nà WO II begon langzaam maar zeker de wederopstanding van onze Zuidelijke Lage Landen. Al zijn we waarschijnlijk nog ’n heel stuk verwijderd, want de Heren ging van Noord en Zuid….

    Langzaam maar steeds duidelijker wordt de Vlaamse Heropstanding herboren. Met het grote voordeel dat er thans machtige Bondgenoten zijn rondom ons. In de bijdrage hieronder lezen we daarover meer….

    Europa moet zich bevrijden van de EU en de asielinvasie!

    *

    *

    https://ejbron.wordpress.com/2020/02/10/europa-moet-zich-bevrijden-van-de-eu-en-de-asielinvasie/#more-230642

    *

    Geplaatst op 10 februari 2020     

     

    Het zijn vreemde tijden waarin we leven. Tijden, waarin de vrijheid van meningsuiting wordt aangevallen door een opgedrongen mondiale ideologie waarin nog maar één mening mag klinken.

    Europese Asiel Invasie

    *

    In Frankrijk gaat de vrijheid van meningsuiting over naar onvoorwaardelijke overgave. Er is ophef over een meisje, Mila, dat haar mening gaf over de islam en die nu ondergedoken zit en politiebescherming heeft gekregen. De aanhangers van de “vredelievende” islam zijn naar haar op zoek en ze wordt bedreigd met de dood, verkrachting en het doorsnijden van haar keel. Tolerant weer, die islamaanhangers. In onderstaand artikel kunt u er alles over lezen met vele commentaren van verschillende kanten over deze zaak van Mila, die gewoon haar mening heeft gegeven en nu slachtoffer is van de islam…

     

    Het verschil is altijd dat als je hetzelfde zou zeggen over het christendom of het Jodendom je dan niet alle ophef meemaakt die je wel ondervindt als je de islam bekritiseert. Dan krijg je niet alle christenen of Joden achter je aan, dan word je niet bedreigd en gezocht… Maar nu mag er schijnbaar geen enkele kritiek meer op dit “geloof” zijn.

    www.gatestoneinstitute.org

     

    In Duitsland wordt door de regering geprobeerd om illegaliteit legaal te maken en ze hebben een document opgesteld dat het beleid betreffende het overtreden van de asielwet moet “wassen”. Dit onthult, zo laat onderstaand artikel weten, opnieuw het revolutionaire nieuwe begrip van de rechtsstaat onder de Merkel Unie: je breekt eerst wetten – en verandert ze vervolgens op de juiste manier om jezelf gelijk te laten krijgen.

    https://politikstube.com

     

    De Nederlandse overheid, die de stikstof-hysterie over ons land heeft uitgestrooid, iets waar vele boeren, bouwers en aannemers last van hebben, heeft deze maatregelen genomen op basis van onjuiste gegevens. Onderzoeker Evert Mouw heeft het onderzoeks-rapport over het stikstofbeleid gepubliceerd op basis van de onlangs vrijgegeven RIVM-data en gebruikte registratiemethoden. Zijn conclusie: de emissiedata zijn ongeschikt voor het maken van goed beleid dat aan alle sectoren evenredig recht doet. Hij zegt: De overheid maakt beleid op basis van onjuiste gegevens. De emissie-data zijn niet juist, onvolledig en niet transparant.

    www.melkvee.nl

     

    Een stuk voor mensen die houden van cijfers. Daar waar de EU strooit met geld, gaan de mensen in de EU-lidstaten erop achteruit, dat is al heel lang duidelijk… Nivelleren van de lidstaten…

    http://publications.europa.eu

     

    Er wordt veel gezegd over 5G, maar de gevaren voor mens, dier en flora worden door politici en de voor de politiek werkende politiek correcte media zorgvuldig verzwegen. Hieronder een filmpje over 5G en de misschien bestaande connectie met het Coronavirus…

     

    Anthony Steel heeft gedegen onderzoek gedaan naar de “5G-apparatuur” die op straatlantarens geplaatst wordt, heeft experts erbij gehaald, is naar de gemeente Gateshead gegaan en het is te bizar voor woorden dat de mensheid blootgesteld wordt aan 5G, oorspronkelijk een oorlogswapen.

     

    Hij zegt o.a. dat 5G-verzekeringen door verzekeringsmaatschappijen geweigerd worden, dit zou te duur worden, en spoort mensen aan om naar hun gemeentes te gaan om te zorgen dat de uitrol van het 5G wapensysteem gestopt wordt. Ik raad u aan om meerder van zijn filmpjes te bekijken, vooral die waarin hij “het 5g systeem” uit elkaar haalt en laat zien wat er in zit, waaronder een 450 volt condensator…

    https://youtu.be

     

    Mondiaal wordt 5G uitgerold, maar gelukkig zijn er steeds meer mensen die inzien dat het gestopt moet worden. Een groep medische wetenschappers, 268, heeft recent nog een waarschuwing naar de politiek gestuurd waarin ze nadrukkelijk oproept 5G te stoppen. Het zou onze zuurstofopname verstoren, de kans op kanker verhogen en verder weet niemand wat de kruising van de zeer hoge pulserende straling van 5G met andere velden doet zoals UMTS, Wi-Fi, GSM en digitale televisiesignalen. Wel kwam uit een Belgisch onderzoek met ratten naar voren dat GSM en Wi-Fi door elkaar meteen twee keer zoveel tumoren gaf…

     

    Dr. Ulrich Warnke van de universiteit van Saarland toonde aan hoe elektrische straling een twaalftal zeer ernstige basisverstoringen in ons lichaam veroorzaakt, die zich uiten via nitrosatieve-oxidatieve stress, met klachten zoals moeheid, agressie, depressie, slapeloosheid, hoge bloeddruk, chronische grieperigheid, hoofdpijn, astma enz.…

     

    Dit onderzoeksresultaat wordt ondersteund door meer dan 8300 wetenschappelijke studies, maar de gezondheidsraad, gemeenten, het antennebureau en politici ontkennen de gevaren van 5G. Verzekeraars schrappen massaal letsel door straling uit hun polissen en in 2002 heeft Remkes van de VVD, al jaren de meest corrupte partij van Nederland zo blijkt, een deal gesloten met Monet, waarin toen nog Telfort, KPN, T-Mobile en Vodafone verenigd waren, waardoor gemeentes buiten spel gezet werden.

    https://stralingsbewust.info

     

    In Schotland, waar in Glasgow de politie een islamitische grooming-gang heeft opgerold, ging het eigenlijk net zo mis als in Rotherham en werden meisjes die slachtoffer zijn geworden van de islamideologie door desinteresse of door slechte communicatie niet geclassificeerd als zijnde kwetsbaar. En ook in Schotland wordt door de media niets verteld (Marrakesh-verdrag) over de achtergrond of het ras van de daders, en totdat er nauwkeurige beschrijvingen in het nieuws komen van de islamitische pedofielen, zijn de media medeplichtig aan de verkrachting van jonge meisjes, zo laat het artikel terecht weten.

    www.jihadwatch.org

     

    In Ierland is een genocide aan de gang zo laat het bericht weten. Ierland heeft niet mega veel inwoners en krijgt net zoals alle dwaze “open grenzen” landen in Europa vele niet-westerlingen die zich, net zoals hier en in andere landen, misdragen, mensen bedreigen, verkrachten en vermoorden. Daardoor hebben ze, net zoals in Duitsland, Zweden en Frankrijk al scholen waarin nog maar een enkele autochtoon zit. De islamisering, de omvolking, de genocide van de Ieren is in volle gang. Een lang, maar interessant artikel.

    https://whiteinternational.news.blog

     

    Nederland zal zich uit deze mondiale globalistische wurggreep moeten bevrijden om uw vrijheid, veiligheid, westerse normen, waarden en onze Nederlandse identiteit, cultuur en tradities te waarborgen en de juiste politieke partij die dat voor ons, de Nederlanders, kan bewerkstelligen, is mijns inziens de PVV. Als je geconfronteerd wordt met extreme omstandigheden heb je ook een partij nodig die extreem eerlijk is over de grondoorzaken van die extreme omstandigheden.

    https://indignatie.nl

     

    Trap niet in de loze verkiezingsbeloftes van de kartelpartijen, ze hebben kansen genoeg gehad en zijn geenszins bereid om een andere koers te varen dan die van Agenda 21/2030 van de Verenigde Naties die grotendeels dezelfde is als de Green Deal van de EU. Een agenda die de wereldbevolking drastisch wil verminderen, houd dat in gedachten.

     

    Dit is ons land en wij, de Nederlandse bevolking, zouden zeggenschap moeten hebben over wat er met ons land gebeurt, nu wordt het beslist door de VN en de EU die het politieke kartel dirigeert die hun beleidsmaatregelen weer doorgeven aan de burgemeesters en beleidsmakers.

     

    Dat wat ons het meest dierbaar is, wordt niet meer beschermd: onze gezondheid, onze veiligheid, onze kinderen, onze ouderen, onze normaliteit, realisme, onze normen en waarden, de pensioenen en ga zo maar door.

     

    Welke visie heeft u voor ogen voor toekomstige Nederlandse generaties? Mega-slimme steden met 5G, voor-geproduceerd eten of heeft u liever dat uw kinderen nog naar de boer kunnen om daar te leren hoe ons verse voedsel gemaakt wordt? Wilt u dat uw kinderen in vrijheid kunnen leven of door een dictatoriale ideologie verplicht worden tot één levenswijze, één mening en in het gareel moeten lopen?

     

    Dit is ons land, het land van en voor de Nederlanders, en iedereen die zich aanpast, ons en ons land respecteert en zijn steentje bijdraagt. Een land waar een ander, een meer nationalistisch ingesteld, kabinet hoognodig is!!!

    Elise Nijmegen

    We zien het dagelijks op de TV-beelden: het heeft heel wat voeten in de aarde, net als een tanker in volle vaart de steven heeft gewend en terug opstoomt in de richting van waar die gekomen is. Geen verdere avonturen meer, maar de veilige thuishaven.

    Dat kan alleen, als er van op de brug de juiste instructies worden gegeven. En als er genoeg mankracht en paardenkracht aan boord aanwezig is om de juiste taken op het juiste ogenblik uit te voeren.

    Verliezen we daarbij vooral niet uit het oog, dat wij, Vlamingen, doorheen de Geschiedenis, altijd een zeer welvarend volk zijn geweest. Vlamingen weten niet alleen van wanten, ze weten ook van wanten uitdelen.

    Staan we dus met z’n allen in de morgen, de zon op ’t gelaat, fris voor onze zorgen, fier voor onze taak.

     

     

     

     

    12-02-2020, 17:57 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.59 – TOT NA DE ZELFSTANDIGHEID WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    2347

    59 – TOT NA DE ZELFSTANDIGHEID

    WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    Woensdag 12 februari 2020

    **

    *

    Early in the morning, elders opgestoken. Goed voor de publieke memorie…

    **

    ‘Guvaalke’ Lichtpunt v/d Dag..

    *

    IERLAND AAN DE BEURT

    IERLAND VANDAAG

    *

    ….Voorzitster van de partij SINN FEIN is ene Mary Lou McDonald, de opvolgster van de meer bekende Gerry Adams….

    *

    Ach, dat goede oude Eire… Waar vandaan de verre voorouders ooit aan onze verre voorouders, de Romeins-Joods-Christelijke Beschaving zijn komen brengen. Om ons zodoende onze Oer-Oude Germaanse wereld van marentakken sikkelende Druïden en de Goden Wodan, Thor en ja, ook de Godin Freya te doen vergeten. Het waren volgens de overlevering, twee monniken die per roeiboot Het Kanaal waren overgestoken. Echte opinie-makers dus, zoals er heden ten dage geen meer zijn. Zelfs onze latere eigen ‘Missionarissen’ zijn zo goed als uitgestorven. Ja Ja, zo beschaafd zijn wij ondertussen geworden. Alles voor onszelf, Alexander, en niets voor een ander. Tenminste, niet meer aan huis gebrachte Beschaving in verre vreemde landen. Maar al die ‘Vreemden’ naar hier gelokt.

    In de hoop dat ‘ze’, onze Verlichte Grote Verstanden op die manier hun ‘postjes’ zullen kunnen behouden. Dienst voor wederdienst? Dank zij de Snel Belg Wet van het Rood-Blauwe Gentse Liegebeest. De duivel moge hem halen en hem bij zijn lurven wegslepen uit zijn luxueuze recent totaal gerenoveerde stads-historisch verblijf die hij, samen met de vriendekes, huurt voor ’n appel en ’n ei….

    *

    Wie IERLAND zegt, zegt begin van de vorige Eeuw, het allereerste begin van de Vlaamse Ontvoogdings-Strijd. Ierland is, met Joe English aan de IJzerfront, de ontwerper van de Iers- Vlaamse ‘Heldenzerkjes’, de voorloper van de Fontbeweging, die op een zucht na, Vlaanderen toen Onafhankelijk heeft gekregen. August Borms samen met de Dichter & ‘Activist’ René Declercq (Deerlijk 1877-1932 ), bij de Noorderburen in ballingschap is moeten gaan sterven.

    En nu, meer dan 100 jaar later is het eindelijk weer bijna zo ver.

    Ach, lief Tinneken van Heule ons maartje, dat kon werken gelijk ‘n paardje….

    En dan… het belangrijkste. De rest…

    **

    *

    Over Rode Prioriteiten doen we voortaan het zwijgen toe….

    **

    *

    Laat-avond-journaal van de dag voordien

     

    DINSDAG 11 FEBR. 2020

    **

    Julie Van Espen

    *

    -                 Zij stond zeer positief tegenover het leven. Maar in de blijde maand Mei van verleden jaar werd ze vermoord. Haar ouders, scheven onlangs een Open Brief naar de Koning en de politiekers, oa. de briljante koene Grote Geens. Zij hebben voor het eerst formeel gereageerd op het rapport van de Hoge Raad voor Justitie van eind December over de fouten in het dossier van de dader. Ze halen in deze open brief, gericht aan de belangrijkste politici in ons land, uit naar de “grove nalatigheden” van het Parket. Volgens de ouders zou hun dochter nog geleefd hebben als het Gerechtelijk Apparaat naar behoren had gewerkt. Maar ja, het is nu eenmaal zo, dat de Marxisten, die gekend zijn vanwege hun profitariaat, er geen zitting meer in hebben…

    Minister van Hyst-is-Just; de ‘Informateur des Konings’ Koen Geens (CD&V) wijst erop dat er sinds Mei aan een plan ‘wordt gewerkt’ ‘om de pijnpunten aan te pakken’. Een werk van ‘zullers’ dus, die veel beloven maar weinig geven? De dader Steve Bakelmans heeft verschillende aanklachten wegens identieke feiten sedert 2004… Dit is meer dan 15 jaar terug. Toch slaagt ‘men’ er maar niet in hem ‘op te volgen’ en ontbreken er verschillende elementen in zijn dossier. Zodat hij in Mei 2019 van de ‘voorlopige vrijheid’ kon genieten. Om via moord op ‘n jong leven, zijn driften weer bot te kunnen vieren

    Geens zegt dat hij enerzijds de brief wel ter harte neemt en ‘zal’ vragen voor extra fondsen voor Justitie: “Daar werkt men aan een ‘plan’ om ‘pijnpunten aan te pakken’. Dat zal dus in drie fasen gebeuren: nu, dan, en nooit.

    Maar anderzijds wordt in een Rechtsstaat ook nooit iemand gestraft om die nalatigheden. Hoe hoger ‘het postje’, hoe ongenaakbaarder men is!

    Onaantastbaarheid geldt dus niet voor een gewone burger.

    De Politiecommissaris die op de Openbare Weg dronken aan het stuur zit, kan daar mee weggeraken. Een gewoon iemand niet: afdokken zal men. Zo ken ik een Burgemeester die op het verkeerde baanvak reed op een expressweg jaren geleden, maar hij kwam er van af met een combi naar huis te zijn gebracht. In de pers nooit meer iets van gelezen. De man was namelijk een vooraanstaande Tsjeef en de slachtoffers waren gewone werkmensen. Die ondertussen in stilte hebben leren leven met hun verdriet.

    De ‘zaak’ Julie Van Espen? Ouderlijke Klacht of niet. Daar zullen we nooit nog iets over horen. Och, de dader? Dat is gewoon ‘n ‘veel-pleger’ die dringend in de medische watten dient te worden gelegd…. Zo verdient ‘de senator’ er ook nog wat aan. De burger? Wat is me dat nu voor ’n vraag. Die blijft gewoon – volgens plan - maar afdokken…

    **

    Noodnummers…

    *

    -     als je nu 112 of 101 belt: jongen of meisje, Blank, Zwart of Gestreept, krijgt men bij de Beroepskeuze ’n keuzemenu voorgeschoteld: Politie? Pompier of liever Leefloner? Ziekenwagen-Bestuurder?...

    Hoe moeilijk gaan ze het nog maken? Voor ouderen is dit niet gemakkelijk om daarvan de gevolgen te moeten dragen.

    Zo kwam onze kerngezonde buurvrouw (alleenstaande weduwe) een paar maanden geleden midden in de nacht wakker. Een landelijk verlaten villa-wijk aan de rand van de Stad. Ze moest, midden de nacht, als naar gewoonte, naar het toilet, en bij het wrijven aan haar onderbeen, brak er een adertje stuk. Het bloed stroomde eruit en ze kon, met alle middelen die ze in huis had, het bloeden niet stoppen. Het mensje was zodanig overstuur/gestrest dat ze gewoon niet meer wist welk noodnummer ze moest draaien: 900? Nee, ‘den 100’? Nee…

    Dan maar – in nachtkledij en in den donkeren - een bloedspoor achterlatend, bij de buren aangeklopt. Maar de eersten hoorden haar niet, en het bleef maar bloeden… Gelukkig sliepen de tweede buren beneden, en konden die haar helpen om de hulpdiensten op te bellen. En zo gaat er cruciale tijd verloren!

    Noodnummers - 100, 101 of 112?! Op ‘De Ministeries’ hebben ‘de vriendjes‘ er wel gedurende vele jaren hun uren mee gevuld. En goed verdiend. Maar aan efficiëntie, daar werd niet eens aan gedacht. Is trouwens ook het werk van weer een andere ‘Departement’…

    **

    Dakpannen

    *

    -     Ons  Ciara ( de storm) is voorbij, maar de wind was vandaag feller dan ooit. Zo vlogen 20 zonnepanelen van het dak van het bedrijf Wienerberger in Kortemark. Gelukkig niemand gewond. 5 wagens zijn erg beschadigd.

    **

    Ghelamco Arena Gent

    -     Ook een deel van het dak van de Ghelamco Arena kwam los, en kwam naast een supermarkt terug: niemand gewond.

    -

    Niettegenstaande de economie groeit, blijft het CO2 stabiel in de lucht. Goed nieuws voor het milieu!

    **

    BERNIE (de Verbrande?) SANDERS

    -     New Hampshire: verkiezingen voor

    **

    de Democ Rats.

    Ze moeten hier een kandidaat kiezen die het tegen Trump zal opnemen. Doet me denken aan ’n keffer die blaft tegen de maan…

    Maar van de ruzie die er heerst in dat andere kamp, heeft Trump alleen maar voordeel. Het is wel de laatste kans voor Sanders.

    **

    *

    - Cultuurprogramma ‘In De Gloria’ bestond 20 jaar geleden. Was toen een zeer populair programma. Het behoort tot het collectief geheugen. In de Gloria was een Vlaams, satirisch televisie programma dat in de periode 2000-2001 te zien was op Canvas. De serie was bedoeld als een repliek op reality-tv en hoe de televisie gewone mensen soms misbruikt voor haar eigen drang naar sensatie.

     

    -     De Flipper, Sire van Coburgia in zijn Vrije Tijd, hem en zijn C°, zijn aangekomen in New York. ‘Werkbezoek aan de Verenigde Naties. Willen komen zien hoe ons land het aanpakt. Veel vertoon en goede rijkelijk gedekte Tafelen des Overvloeds. Jammer dat het toen regende, want ze moesten zelf hun parapluutje openhouden om hun hoofden droog te houden

     

     -     Sinn Fèin is net niet dé grootste partij van Ierland gebleken. Met slechts 37 zetels en 24.5%.... De Fianna Fái hebben 38, één meer dan de ‘linkse’ nationalisten. De centrumrechtse regeringspartij Fine Gael van Premier Leo Varadkar komt uit op 35 zetels. Regering vormen zal ook daar in Het Groene Eire niet zo simpel zijn.

    **

    -  

    *

    - ‘Men’ heeft besloten Omar Al Bashir uit te leveren aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Omar Hasan Ahmad al-Bashir is een Soedanees voormalig militair leider en voormalig president van Soedan. Hij heeft de rang van (zelf benoemde?) Veldmaarschalk. Al-Bashir vocht aan Egyptische zijde mee in de Jom Kipoeroorlog van 1973. Hij wordt beschuldigd van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, in verband met het conflict dat in 2003 uitbrak in de regio Darfoer.

     

    -     Minstens 3% van de Vlaamse kinderen hebben te maken met kinder-mishandeling: hulplijn 1712 voor hen. ‘Geloof en Zeden’ hebben hier niets mee te maken. Wel de binnen gesmokkelde dégeneratie.

    **

    *

    -     Ruw geschat doen 170.000 mensen beroep op voedselpakketten. Bijna de helft krijgen ze van Europese voedselhulp. Een recordaantal ‘mensen’ heeft vorig jaar een beroep gedaan op de Belgische Voedselbanken. Een ‘voedselbank’ is een liefdadigheidsinstelling die kosteloos levensmiddelen verstrekt aan hen die financieel niet of nauwelijks in staat (?) zijn om in hun levensonderhoud te voorzien en ter voorkoming van verspilling van voedsel-overschot. Per maand ging het om 168.476 mensen, wat 5,9 % meer is dan in 2018. Dat cijfer slaat enkel op de hulp via lokaal aangesloten verenigingen en NGO’s. Al mag dat laatste nieuwerwetse begrip liefst zo weinig mogelijk gebruikt worden. Daarnaast kregen nog 152.524 mensen hulp via de niet-aangesloten organisaties en WELZIJNS WRKEN, wat het totaal op 321.000 ‘Zielen’ brengt.

    Dat bleek gisteren bij de inhuldiging van het nieuwe gebouw van de Regionale Voedselbank Brussel-Brabant in Neder-Over-Heembeek. Dat gebouw is een pak groter dan waar de afdeling vroeger zat. Het is een 2.200 m² opslagruimte - een ver-drievoudiging - en een diepvries-capaciteit van 90 vierkante meter.

    **

    DEMO CRATS

    *

    Mijn slecht karakter is benieuwd naar meer gedétailleerder détails over de ‘gebruikers’ van deze ‘Diensten’. Liefst geklasseerd naar Landen van Herkomst. Vooral benieuwd naar het uiterst klein percentage daarvan die hun roots in eigen land hebben. Drie keer raden naar de verhouding Vreemd- Eigen volk.

    **

    *

    -     Vincent Vanash beste doelman ter wereld

    **

    Luc Tuymans

     

    …. ‘Belgische’ kunstschilder krijgt Vlaamse carrière prijs. Vorig jaar hield hij nog een grote overzichts-tentoonstelling in Venetië.

    Ik kan me van de indruk niet ontdoen, dat in de Dogenstad, net als vanouds, de naam ‘Fiamingho’ meer weerklant vindt dan ‘Belgio’… Het spook van de Regina Ultima d’Italia, de maîtresse van o.a. de vrouwenzot Benito Mussolini, was de Zuster van Leopold II van Sex en Coburg- Gotha. Ze was gehuwd met de latere Koning Umberto van Savoie en ‘regeerde’ precies 23 dagen…

    -     Origineel Olympisch Manifest gekocht door ‘n Rus voor recordbedrag van 8,8 miljoen Dollar, en gaat naar het Olympisch Museum….  

     

    *

    *

    DROL VAN AL DEZE VADERLANDSCHE BROL

    *

    Naar ’t schijn t zou er een spreekwoord bestaan, dat zegt ‘Geen Nieuws = Goed Nieuws’.

    Volgens mij dateert dergelijke uitdrukking van heel veel vroeger, namelijk uit de tijd dat de dieren nog konden spreken.

    Als er heden ten dage geen nieuws is (omdat dat politiek-correct gezien uiterst moeilijk ligt), dan zevert men er bij gevolg maar op los. Winterstormen worden opgeblazen, sportschandalen worden tot op het bot uitgesponnen, buitenlandse ‘Deelstaat- Regeringen’, liefst die van de overkant der Grote of Stille Oceaan worden – zonder kennis van zaken - microscopisch ontleed om toch maar ergens ’n spoortje te vinden van Marxistische ‘Vooruitgang’, de ‘Nationale Stilstand’ wordt zoveel mogelijk en met alle mogelijke middelen stil gehouden. Maar ‘de budgetten’ blijken telkens en telkens weer veel te klein te zijn….

    Gelukkig dat er nog andere draadloze verbindingen bestaan, die de Burger daar overheen kunnen helpen.

    Een goede raad. Tussen de lijntjes door lezen, kan daarbij geweldig helpen. En wat meer is, het is goed voor de gezondheid.

    De Verlichte Grote Verstanden zoeken naar tientallen miljarden om hun geknoei verder te kunnen zetten? Wat zou U zeggen van volgende twee suggesties….

    Ja, daar droom ik soms van. Zodanig zelfs, dat ik er de slaap voor moet laten…

    Als eerste en belangrijkste gegeven…

    Per Één April van dit jaar, bestaat er nog EEN ENKELE zender voor zowel Beeld als voor Klank. Bemanning en zendtijd, exclusief in een van de 2 landstalen, per Bevolkingsgroep zoals we die altijd gekend hebben. ZES mio Vlamingen, DRIE mio Walen en Een mio Wallo-Bruxelaars zoals die tegenwoordig heten. Maakt samen TIEN mio ‘Coburgers’. De rest is gekleurd kleingeld dat vroeg of laat, menswaardig, dat wel, liefst zo vroeg mogelijk, terug naar AF wordt geleid.

    Zo kunnen we lang en gelukkig nog vele jaren samen leven.

    Tweede al even dringende maatregel zou zijn…

    Het schrappen van het totaal voorbijgestreefd begrip ‘Kindergeld’, om het te vervangen door twee afzonderlijke Departementen. Een ‘Overheids-Fonds’ dat tussenbeide komt bij elk klassiek opgebouwd en geen lukraak ‘samengesteld’ Gezin van Eigen Volk, met een per kind oplopend bedrag van minstens ½ van wat nu als ‘Leefloon’ aan mee-eters wordt uitbetaald. Hoe meer eigen kinderen, hoe hoger die ‘vergoeding’. Met als bedoeld effect: een gezonde aangroei van de eigen bevolking.

    Nieuwkomers en andere gelukzoekers krijgen slechts, onafgezien de voortplanting, een beperkt minimum bedrag. Met de bedoelding, dat ‘ze’ de bedoeling wel zeer rap zullen snappen en er het nodige gevolg zullen aan geven. Opgekuist staat netjes.

    Psspst: Merkel liefst hier buiten laten. Alles wat we zelf doen, doen we beter.

    *

    Na verloop van tijd zouden de aldus vrijgekomen’ middelen’ kunnen besteed worden, om, onder strikte controle, in de ‘thuislanden’ – al dan niet aangepast aan de plaatselijke behoeften, zeden en gewoonten – de gewone mensen daar de voordelen van een Westerse Beschaving in te brengen.

    *

    Maar ik geloof nooit dat Geens of zelfs een veel betere, daar ooit oren naar zal hebben. Want, om nog maar eens met ’n spreekwoord te eindigen, wat baten kaars en bril, als den ezel niet zien en wil….

     

    **

     

     

     

    12-02-2020, 17:02 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    11-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.97 – DOORBRAAK * HET IS NIET AL GOUD DAT BLINKT OF DREK DATSTINKT

    97 – DOORBRAAK

    *

    HET IS NIET AL GOUD DAT BLINKT OF DREK DATSTINKT

    *

     

    *

    Dinsdag 11 Februari 2020

     

    Was Pétain een dictator?

    *

    https://doorbraak.be/de-dictator-in-petain/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

    *

    Pétain kun je moeilijk op één lijn zetten met Franco en Mussolini dictator.

     

    10 februari 2020

    *

    Was Maarschalk Pétain wel een dictator, toen hij aan het hoofd stond van het 'vrije' Vichy-Frankrijk?

    **

    *

    foto: ©wikicommons

     

    Luc Rasson, hoogleraar emeritus Franse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen is een intellectuele duizendpoot en een bevlogen romanist. Doorbraak bracht enkele dagen geleden een recensie van zijn recent gepubliceerde boek Het lijk van de dictator: Franco Mussolini Pétain. De woorden van lof voor de prestatie van Rasson kan ik alleen maar bijtreden. Nooit eerder werd zo treffend beschreven hoe het stoffelijk overschot van een dictator – letterlijk én figuurlijk – na de overgang tot democratie, de inzet werd van politieke geheugen-conflicten die vandaag nog steeds niet zijn opgelost.

    Een gids die je meeneemt op reis

    Een gids die je meeneemt op een reis naar het verleden, zonder je de les te spellen

     

    Met ‘Het Lijk van de Dictator’ toont Luc Rasson dat hij niet alleen een literatuur wetenschapper is, maar ook een gedreven historicus. Hij gaat het terrein op, reist naar de plekken waar de geschiedenis die hij beschrijft zich afspeelde, ondervraagt getuigen en collega-historici, anekdotes kleuren zijn verhaal. Hij is als een gids die je meeneemt op een reis naar het verleden, zonder je de les te spellen. En vooral: nergens betrap je hem op de doodzonde waar zoveel historici zich tegen bezondigen: die van het anachronisme.

     

    Er is één punt, in verband met Frankrijk, waarover ik met de auteur van mening verschil. Luc Rasson weet dat, want ik had het voorrecht om het manuscript van dit boek te mogen lezen vóór het verscheen. Dat is de vraag of Pétain wel een dictator was, en bij uitbreiding, of Vichy een dictatuur was in de klassieke betekenis van het woord. Versta me niet verkeerd. Deze vraag verandert niets aan de pertinente beschrijving door Rasson van de na-oorlogse schaduw die ‘het lijk’ van Philippe Pétain op Frankrijk is blijven werpen. Franse historici noemen dit ‘het syndroom van Vichy’. Neen, het is een kleine kanttekening. Een bedenking die de titel spontaan bij mij deed opkomen.

    Fascistisch?

     

    Fascistisch was het regime niet

     

    Jean-Pierre Azéma, hoogleraar emeritus aan het Parijse Instituut voor Politieke Wetenschappen, heeft in 1940, L’année noire (Fayard, 2010) haarfijn uitgelegd waarom het Vichy-regime van Maarschalk Pétain geen fascistische staat was. Drie essentiële ‘ingrediënten’ om Vichy onder de typologie van de totalitaire staat te doen vallen ontbraken daarvoor. Eén: de eenheidspartij, zoals die in Duitsland of Italië bestond. Twee: de systematische omkadering van de samenleving tot in de verste uithoeken van het land. En drie: de logica van de verovering van Lebensraum. Je kan Vichy reactionair, bureaucratisch en klerikaal noemen, fascistisch was het regime niet.

     

    Wil dat meteen zeggen dat Philippé Pétain geen dictator was, zoals Franco en Mussolini dat ontegensprekelijk wel waren? Neen, maar er pleiten nog andere argumenten tegen Pétain als dictator en in de eerste plaats is dat natuurlijk de hoge leeftijd van het personage. Op het moment dat Pétain, na een stemming op 10 juli 1940 door de in het casino van Vichy bijeengeroepen vooroorlogse Kamer en Senaat, tot chef de l’Etat Français wordt uitgeroepen, is hij 84 jaar oud.

    De speelbal van zijn omgeving?

     

    Sommige lezers kennen misschien de grappige repliek van Charles de Gaulle, wanneer die in 1958 in volle Algerijecrisis weer aan de macht komt na wat objectief gezien veel meer op een pronunciamiento lijkt dan de stemming van 1940 in Vichy. Journalisten vroegen hem tijdens een persconferentie op de man af of hij de democratie zou respecteren, waarop de Gaulle gevat antwoordde: ‘Denkt u dat ik op 67 jaar nog aan een carrière van dictator ga beginnen?’

     

    Was Pétain niet veel meer de speelbal van zijn omgeving dan een autoritaire man die met ijzeren hand over zijn onderdanen heerste?

     

    Een leuke boutade natuurlijk, maar in het geval van Pétain speelt de hoge leeftijd uiteraard wel een rol. Was Pétain niet veel meer de speelbal van zijn omgeving dan een autoritaire man die met ijzeren hand over zijn onderdanen heerste? Ik denk het wel. Pétain was tot op hoge leeftijd helder van geest, maar kende wel al momenten van verwarring. Zijn omgeving heeft daar ontegensprekelijk van geprofiteerd. Eerst de vijanden van eerste minister Pierre Laval, toen die ervoor zorgden dat deze raspoliticus van de Derde Republiek – de periode 1870-1940 – op 10 december 1940 afgezet en vervangen werd door Pierre-Etienne Flandin. Nadien Laval zelf, toen deze in april 1942 onder druk van de Duitsers opnieuw eerste minister werd.

    Een ‘constitutionele monarch’

     

    Pétain noemde zichzelf graag de ‘gids’ van het Franse volk. Enig paternalisme was hem niet vreemd, maar dat betekent natuurlijk niets. De Amerikaanse historicus Herbert Lottman, biograaf van Pétain, omschrijft de maarschalk als een ‘constitutionele monarch’ die ‘de woorden moest uitspreken die zijn omgeving hem opdroeg uit te spreken’ en die, alleszins vanaf april 1942, ‘minder macht had dan de presidenten van de Derde Republiek.’

     

    Tijdens de zomer van 1943 – de Duitsers hebben dan heel Frankrijk bezet – werken juristen in zijn omgeving trouwens, samen met Gilbert Gidel, rector van de Universiteit van Parijs en de katholieke journalist Jean Le Cour-Grandmaison, aan een constitutioneel ontwerp dat het midden houdt tussen de Franse Grondwet van 1875 die de Republiek vestigt en het Amerikaanse presidentieel systeem. Duitsland leek niet meer onoverwinnelijk sinds Stalingrad. In Vichy dachten sommige kringen al na over waar naartoe met het land als de oorlog voorbij zou zijn.

     

    Pétain was eerlijk gezegd nooit een groot voorstander van het universeel stemrecht, dat door Vichy nooit werd afgeschaft, maar eerder ‘vergeten’ werd. Wel is hij opgetogen over de bevoegdheden die hij in dit ontwerp krijgt, waarbij het staatshoofd verkozen wordt door een college waarin alle parlementsleden zitten, alsook 400 afgevaardigden uit de Provinciale Raden. Denk de Duitse bezetting weg en dat heeft veel meer weg van de aloude politique politicienne uit het interbellum dan van een dictatuur.

    Het lot van Polen

     

    Velen hebben Pétain kwalijk genomen dat hij op post gebleven is nadat de Duitsers in november 1942 heel Frankrijk bezet hadden als reactie op de geallieerde landing in Noord-Afrika die maand. Waarom heeft hij op dat moment geen stap teruggezet? Waarom is hij niet met een vliegtuig dat klaarstond naar Algiers gevlucht? Hij zou als een held de geschiedenis zijn ingegaan. Maar in Duitsland zaten op dat moment nog bijna twee miljoen Franse krijgsgevangenen opgesloten in kampen. En in Frankrijk liet de harde hand van de nazi’s zich steeds meer voelen.

     

    Aan generaal Héring, de militaire gouverneur van Parijs in 1940, vertrouwde Pétain toe waarom hij op post bleef. Hij was bang dat Frankrijk, mocht hij vaandelvlucht plegen, het lot van Polen zou ondergaan. ‘U weet niet wat het regime in Polen betekent! Frankrijk zou eraan zijn doodgegaan’, zuchtte Pétain. Ik denk dat de leider van het Vichy-regime daar een punt had.

     

    Pétain een dictator? Neen, ik zou mij wat dat betreft eerder willen aansluiten bij het oordeel van de in 2011 overleden historicus François-Georges Dreyfus. Deze was vele jaren hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Straatsburg en aan de Parijse Sorbonne en was ook directeur van het Centre d’études germaniques. Naast zijn academische carrière engageerde hij zich als joodse intellectueel na de oorlog ook in de partij die De Gaulle na zijn ontslag als eerste minister in 1947 oprichtte, het Rassemblement du peuple français.

     

    dictator

    Geen echte breuk met het verleden

     

    eerder een voortzetting van de vooroorlogse republikeinse traditie

     

    Over de figuur van Pétain is François-Georges Dreyfus in zijn in 1990 gepubliceerde Histoire de Vichy heel genuanceerd. Persoonlijk denkt hij dat hij als Jood de oorlog overleefde, net omdat Pétain op post gebleven is om zo te verhinderen dat de Duitsers in Frankrijk een ‘Pools regime’ zouden installeren. In het Vichy-regime en zijn leider ziet Dreyfus eerder een voortzetting van de vooroorlogse republikeinse traditie dan een echte breuk, net omdat een groot deel van het politiek personeel in Vichy voor de oorlog tot de linkerzijde behoorde.

     

    Het is een paradox. Vichy, waarover Gérard Noiriel, professor aan de befaamde Ecole des hautes études en sciences sociales (EHESS) een boek schreef met als sprekende titel Les Origines républicaines de Vichy (Fayard, 2013), was een repressief en autoritair regime, een dictatuur zo men wil, maar dan door de oorlogsomstandigheden. De leider en omwille van zijn leeftijd alom gerespecteerde vaderfiguur Philippe Pétain kan ik moeilijk de kenmerken van een dictator toedichten. Waarmee ik geen waardeoordeel over de verantwoordelijkheden van Vichy wil uitspreken. Dat is voer voor een andere discussie.

     

    Dit meningsverschil neemt echter niet weg dat Luc Rasson met Het lijk van de dictator een knap stukje, ik zou paradoxaal genoeg zeggen ‘levende’ geschiedenis geschreven heeft vanuit een invalshoek die ons doet nadenken over hoe het collectieve geheugen in Italië, Frankrijk en Spanje blijft worstelen met het verleden. A tour de force, zoals ook de Britten dat zeggen.

    Koen Dillen

    *

    Het boek Het lijk van de dictator is verkrijgbaar in de Doorbraak webwinkel.

    Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


    *

    NASCHRIFT

    *

    Tussen “…“ even kort herhalen. Zodat het zowel bij de lezer als bij mijzelf goed doordringt… En ‘ad vitam eternam’ opgeslagen blijft in ons persoonlijk archief. Voor late. Tegen dat ooit ‘Meneer Midddernood’ komt….

    *

    Als er zelfs na meer dan 2.000 jaar overal ter wereld nog altijd controversies opduiken over de exacte oorzaken van de Ondergang v/h Het Romeinse Rijk (de Slavenopstand – het Christendom- langzame algemene vergiftiging door loden drinkbekers en loden waterleidingen), hoe zou er dan een exacte wetenschap bestaan over de laatste paar honderd jaar van deze ‘Moderne Tijden?

    Tijdens onze periode op het Italiaanse platteland in het vroegere Etrusken Gebied (2002-2019) kunnen wij met de recterhand in de lucht, getuigen dat er ter plaatse niet altijd verkeerd geoordeeld wordt over Benito Mussolini. Zie o.a. de Drooglegging van de Pontijnse Moerassen. Hoor bvb het monkelend gezegde, dat ‘onder de Duce de treinen toch op tijd reden’…

    De feiten zijn de feiten: tijdens de ‘Dictatuur’ van de Duce was er veeel goeds voor de gewone Italiaanse man in de straat. Zo was de Maffia compleet verdwenen uit de samenleving. Die is, trouwens als GIDS, pas mee teruggekomen samen met Yankees…

    Maar het was oorlog. Met of tegen de zin. Er vielen veel doden. Zoals wij ook persoonlijk meemaaakten dat het gnse dorp intens rouwde om ’n in Afhanistan gesneuvelde Blauwhelm…

    Ook in West Duitsland, half de jaren ‘60 maaken we kennis met de oolrogservaringen van de gewone man. Ooit geraakten we, in de wachtrij voor ’n bankloket in Koblenz, in gesprek met een werkloze ex-Wehrmacht soldaat. Goed, zei die dat den Krieg vorbei war, anders had die voor de rest van zijn leven ergens de wacht moeten staan optrekken aan een of andere bevroren Russische rivier, gewonnen-verloren in de onmetelijke steppe….

    *

    Kijk, dat zijn levens-ervaringen die diepe spopren nalaten. Net zoals dat vriendelijke (kleine magere) Duits soldaatje, haast ’n Grootvader, die mij als kleuter te voet aan de hand van zijn Moeder aan de controle-post in Wijnendale (eond 1943?), aan de grens met het ‘Sperr Gebiet’ soldatenkoekjes uitdeelde. En mijn tot ontsltenis van ons Ma, liet spelen met zijn geweer….

    Al was dat wel heel wat anders dan die ene keer, dat wij, onderweg naar school, 2 frisse Feldgrauen tegen kwamen, en achter hun rug tegen elkaar fezelden over ‘Schwein Hoenden’. De trappen van hun ‘Stieffels’ in ons achterwerk voelden we nog weken later…

    Neen, goud blinkt wel, maar je bijt er je tanden op stuk…

    *

       

     

     

    11-02-2020, 20:10 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.58 - WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    1070

    58 - WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    Dinsdag 11 februari 2020

    **

    *

    Early in the morning, elders opgestoken. Goed voor de publieke memorie…

    **

    ‘Guvaalke’ Lichtpunt v/d Dag..

    Het uitstelvervolg verhaal

    *

    …. Ondertussen is er echter ook een fikse rel ontstaan tussen PS en MR over de eis van Magnette dat de taks-shift - die tot stand kwam onder de regering van de Waalse liberaal Michel – moet herbekeken worden…..

    *

    En dan… het belangrijkste. De rest…

    **

    Over Rode Prioriteiten doen we voortaan het zwijgen toe….

    **

    *

    Laat-avond-journaal van de dag voordien

    *

    MAANDAG 11 FEBR. 2020

     

    -     Storm Ciara: meer dan 50.000 oproepen bij 1722. Meestal geen té grote schade: omgewaaide bomen, takken die loskwamen, omgevallen stellingen, dakpannen die afvielen… geen doden.

    **

    *

    De verzekeringen zullen weer weten wat doen: maar wat verzekeren ze nu juist? Het meeste zal betaald worden door de brandverzekeringen. U hoeft alleen veel foto’s + bewijsmateriaal + kostenraming in te dienen bij Uw verzekering.

    Maar wat betreft auto’s, dat is iets anders. Hebt U een omnium verzekering, dan is er geen probleem. Zo niet draait U meestal zelf op voor de kosten, tenzij U kan aantonen van wie bv. die afgewaaide dakpannen zijn.

    Aan de kust was het spectaculair maar niet rampzalig. Er is veel zand terug in zee gevloeid, dus de bulldozers zullen hun werk hebben om de stranden te nivelleren. Voor de dagjes-toeristen was het een uitzonderlijke ervaring en niet koud 11°C.

    **

    *

    De overstromingsgebieden langs de Schelde, hebben hun werk gedaan. Dat is een gevolg van het SIGMA-plan.

    **

    -     De Z-Koreaanse film “Parasite” heeft de Oscar gewonnen voor de beste film. De eerste keer dat een niet-Engelstalige film met deze prijs ging lopen.

     

    -     Vanaf Cape Canaveral is een Europese satelliet “Solar Orbiter” gelanceerd die naar de zon gaat om zoveel mogelijk foto’s te nemen van haar zodat de wetenschappers kunnen nagaan hoe de zon de aarde en andere planeten beïnvloedt.

    **

     -     Artsen hebben vastgesteld dat bij +80 j het reanimeren weinig of niet helpt: 2 à 3%. En bij deze die het overleven, is de levenskwaliteit soms erg achteruitgegaan. Dus besluiten ze dat in een WZC het weinig zin heeft mensen te reanimeren.

     

    -     Bij het ‘Online-winkelen’ heeft men vastgesteld dat als U het winkelmandje wat laat staan, (dus niet direct bestelt en betaalt), er binnen een heel korte periode (van een paar minuten tot een paar dagen) U een korting wordt aangeboden.

    -     De politieke partijen zijn het eens dat het proces ivm de aanslagen in Brux. geen assisen mag worden. Dit proces kan meer dan 9 maanden duren, en wie zal er in deze jury willen/kunnen zetelen en hoe objectief kunnen die mensen nog zijn?

     -     Een jurylid heeft na het proces haar mening erover op facebook. Nu heeft het Brusselse Parket-Generaal het parket van Leuven de opdracht gegeven om een vooronderzoek te openen naar dat jurylid uit het assisenproces tegen Ben Wertoy, dat de voorbije dagen op Facebook haar ongenoegen heeft geuit over de beraadslaging tijdens dat proces. Door haar posts weten we dat het juryberaad geen unanieme beslissing was (zij was het niet eens met de beslissing). C.V. heeft zo het geheim van beraadslaging geschonden. Op het schenden van het beroepsgeheim staan celstraffen van 1 tot 3 jaar en een geldboete die varieert van 800 tot 8.000 euro.

     -     Geens krijgt 1 week extra van Fluppe: hij werkt hoofdzakelijk samen met NVA en PD. Waarom? Wel er zijn twee mogelijkheden: ofwel is het bij gebrek aan een alternatief, ofwel ziet hij ergens nog een gaatje???

    T

    ***

      -     Verkiezingen in Ierland: de Sinn Féin-partij is de grootste. Deze is een nationalistische links-georiënteerde Ierse politieke partij. De partij werd opgericht door Arthur Griffith in 1905 als een Ierse separatistische monarchistische beweging en heeft vroeger samengewerkt met de IRA, maar de jongeren zijn dit blijkbaar vergeten volgens de VRT. ONLINE

    -     Wat nu met CDU in Duitsland? Haar voorzitster en kandidaat bondskanselier

    Frau Kramp-Karrenbauer

    stapt op na de crisis in Thuringen. Met zo’n naam zou je voor minder. Zij was de protegée van Angelina.

    *

    -     Syrië: 5 Turkse soldaten werden gedood bij gevechten door Syriërs. Intussen zijn er zo’n 700.000 mensen al op de vlucht, maar Turkije stuurde extra troepen naar het grensgebied om hen tegen te houden.

    -     Het fiscaal gunstregime voor topsporters staat in vraag. Alle politieke partijen zijn voor de afschaffing, maar natuurlijk zijn alle sporters en hun aanhang ertegen. De foto toont welke manieren sommige topsporters hebben (hier: voetballer Dele Alli steekt middelvinger op!). Voorbeeld voor onze jeugd???


    *

    -     De Standaard-Luik voorzitter beschuldigt 2 ex-werknemers van gesjoemel: het zou om miljoenen gaan. Het parket heeft dit gebundeld in Operatie ‘zéro’.

    -     In Ieper is er soort actiegroep ‘Feniks’ die de heropbouw na WO I in de kijker wil zetten. Bijvoorbeeld: de Menenpoort is een stadspoort die werd in 1927 door de Britten gebouwd aan de oostzijde van de stad, ter nagedachtenis van de ongeveer 54.900 Britse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden en niet meer geïdentificeerd of teruggevonden werden.

    **


    *

    *

    *

    DROL VAN AL DEZE VADERLANDSCHE BROL

    *

    Kijk, als er al geen Nieuws is, omdat er zoveel mogelijk moet toegedekt blijven, dan wordt er maar op los gefantaseerd.

    U kon het hierboven lezen. Ierland? Hoera, daar is Links aan zet. Hoe zo, Sonn Fein zwaar ultra-nationalistisch?! Ssst!!! Maak de Belangers niet wakker. Na de Brexit, straks ook de Ierxit? Mama mia, waar gaat dat eindigen? En die Annegriet, in Germany, dat was toch de gezegende wederspleet van ons aller innig verwenste Angelina?

    Dus zal die het wel weer zelf moeten ‘schaffen’….

    Maar allez, ’t valt toch nog mee in de Westhoek. De nog altijd dodelijk getroffen landbouwgrond zal er deugd van hebben. Maar nog beter af zal de plaatselijke Horeca zijn. Schaadt het niet, zo baat het wel.

    En de vele onder water gelopen hospitalen en schuilkelders diep onder de grond? Ach ja, laat die maar verder rusten in vrede. Net als de vele tienduizenden vaders en zonen die na dezen Grote Oorlog nooit meer zijn thuisgekomen. Omdat ze, onder de al vele jaren omgewoelde en her- beploegde akkers, liggen uit te kijken naar…de Eeuwigheid.

    En, wie denkt er nog aan, hen te gedenken in onze gebeden?

    **

    *

     

     

     

    11-02-2020, 00:00 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    10-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 37 - TSCHELDT BEVRAAGT DE HOERNALISTIEK

    533

    37 - TSCHELDT BEVRAAGT DE HOERNALISTIEK

    **

    *

    De Vlaamse Regimepers draagt haar naam natuurlijk voor een reden. De VRT wordt rechtstreeks betaald door het Regime, en VTM wordt rechtstreeks gesubsidieerd door het Regime.

    *

    Waar heeft het Regime angst voor? Anarchie en rebellie, want zij brengen het Regime op de knieën.

    Bestaat de kans dat er anarchie en rebellie ontstaat in Vlaanderen? Vele mensen praten erover, maar effectief het huis verlaten om al rebellerend door de straten te trekken… dat zit niet echt in het DNA van de meeste Vlamingen.

    Maar wie weet… als er voorbeelden zijn die de Vlamingen kunnen motiveren?

    Is dat de reden waarom er geen beelden worden uitgezonden van wat er zich nu in Parijs afspeelt?

    *

    Daar heerst momenteel anarchie en rebellie. Getuige de video van deze week, waar “pompiers” het uitvechten met “policiers“. Hallucinant. Macron heeft een probleempje.

    *

                         

    NASCJRIFT

    *

    Inderdaad, we weten het al sedert de Tijd van Napoleon de Verschrikkelijke. Als het regent in Parijs, zou het bij ons ook al eens durven beginnen druppelen. Vooral van de Hoofdstad, het Centrum zogezegd, en vooral diep beneden ons, onder de Taal- Armoe- en Pretentie Grens… Bij ons in ‘de Lage Landen’ is daar geen tijd voor. De dagen zijn nu al tekort. Met al dat werken heeft de doorsnee Vlaming geen tijd meer om na te denken. Brood op tafel en verder de vaste overtuiging om met rust te worden gelaten.

    Ha ja, natuurlijk. En iedere dag met hopen kluitjes in het riet gestuurd worden.      Anders, zo denkt de Overheid, houdt geen kat dat vol. Sport dus. Vooral veel sport. Is trouwens goed voor veel nieuwe vet betaalde ‘Postjes’…

    Maar dan is dat weer even ietske teveel de achterlijkheid achternalopen. Dus moet Trump ‘gebast’ worden. Moeten er ellenlange klaaglitaniën afgerammeld worden over de ‘opwarming der aarde’.

    Allemaal kip-kap en humbug. Want daar is nu de almacht van Tinternet en de onderlinge burgerlijke communicatie, die minachtend door de Anti Socialen, ‘de Sociale Media’ worden genoemd.

    *

    Wij Vlamingen zijn al vele honderden jaren gewend om met de halsband te worden geleid. Eerst door de Spanjaarden, dan door de Oostenrijkers (wat via de Habsburgers, op hetzelfde neerkomt) en uiteindelijk, al bijna 200 jaar, door de adepten van La Douce France. Die maar al te graag zouden terugkeren naar ‘La Mère Patrie’ van Napoleon de Grote.

    Maar, naast de burgerlijke communicatie via Tinternet, is er nu vooral Donald Trump, Nigel Farage, Vladimir Poetin, de AfD, Geert Wilders, het Vlaams Belang, en ja, de Gele Jasjes. D’er roert dus entwa. De hoop glanst aan de horizon. Betere tijden zijn in het verschiet. Stalin, Hitler, Obama, en hun nasleep behoren tot de Geschiedenis der Verdoemden.

    En als de Loze Visser op zeker ogenbilk roering in het water ziet, dan weet die dat er beet op komst is.

     

    Dus, ‘wait and see’, zodat deze keer onze mensen en ons Land niet de eerste en grootste klappen krijgen.

    Die Staatsmedia? Die geraken straks zelfs aan de straatstenen hun verhaaltjes niet meer kwijt. Want, wie goed toeziet, bemerkt reeds de eerste tekenen van… verval. Zie daarvoor hun weekeind-edities…

    Waar ze, letterlijk en figuurlijk, de droesem uit de kan moeten halen…












    10-02-2020, 12:11 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5355 - DE ‘DELIVEROO-ECONOMIE’. NIETS DAN VOORDELEN?

    1084

    *

    VOORSCHRIFT

    *

    Ja, even de puntjes op de I zetten. De enige ‘Pers’ die mij af en toe nog eens onder ogen komt (en dus genade vindt), is De Tijd. Niet omdat wij dezelfde altijd mening hebben, zij in ’t groot en ik in ’t klein, maar omdat ze, war het moet, af en toe een andere waarheid willen belichten. Een waarheid die dikwijls radicaal tegengesteld is aan de Hoernalistiek uit de Hoerenbuurt.

    En zelfs dan moet men er het kaf van het koren kunnen onderscheiden. Al is het niet omdat men een geode pen heeft, dat die daarvoor goede dingen schrijft.

    Elk diertje zijn pleziertje, da’s waar. Maar voortdurend met opzet onwaarheden als Evangelie verkondigen, da’s en zonde tegen de H Geest. Da’s Stalinistisch en ja zelfs Hiitleriaans. Enfin, da’s de taal der ontmenselijking.

    Johan Cruyf was zeker ne goeie gast, maar naast elk nadeel, dat se voordeel hen, is er ook het tegenovergestelde, namelijk dat elk voordeel se nadeel hen…

    En de Grote Verlichte Verstanden? Nog altijd niks in de mot? Zelfs halve of gehele calamiteiten niet?

    Maar ach, COCA gelijkt ’n beetje op choco. Voor wie vooral zijn eigen portemonnee blijvend gespekt wil zien, vallen dergelijke taalkundige specialiteiten niet eens op. CIARA is daarom hetzelfde als CHIARA. En wie let op dat kleine verschil, is waarschijnlijk “n dikke vette Nationaal-populist. (wel een groot verschil in de uitspraak!)

     

     

     'JE BESTELT SNELLER 1 GRAM COKE DAN EEN PIZZA'

    **

    https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/je-bestelt-sneller-1-gram-coke-dan-een-pizza/10206722.html

    *

    **

    *

    'Vandaag kan je dag en nacht coke per koerier bestellen. Er is sprake van een echte Deliveroo-economie.'

    ©Filip Ysenbaert

    *

    08 februari 2020 01:20

    *

    Er is een manifest gebrek aan onderzoeks-capaciteit in de strijd tegen drugs, bleek deze week uit een evaluatie rapport. Vooral cocaïne lijkt daarvan te profiteren. Dankzij slimme online marketing is

    **

    het witte poeder

    aan een steile opgang bezig.

     

    'Kijk, daar zijn ze.’ Als Kristof zijn gsm aanzet, stromen de berichtjes van de coke-dealers binnen. Ze beloven het beste spul, een snelle bezorging en interessante promo’s. ‘Hey goeiemiddag, ik ben weer actief voor topkwaliteit. Binnen de 25min discreet geleverd aan huis. De promo is 4+1 gratis. Mag getest worden bij aankoop. Mvg’

     

    Cocaïne bestel je in Antwerpen gewoon per sms of WhatsApp. ‘Ik heb ooit 5 gram besteld, en nog voor ik terug was van de bankautomaat, stond de dealer al voor de deur. Ik woon op 200 meter van een bankkantoor. Je geraakt sneller aan coke dan aan een pizza.’ De betaling gebeurt contant, in een minuut is de transactie voorbij. ‘Ik heb in de zomer ook al vanop een terras besteld. Dan komen ze het gewoon daar in de buurt brengen.’

    " Ik heb in de zomer ook al vanop een terras besteld. Dan komen ze het gewoon daar in de buurt brengen. "

    Kristof

    Gebruiker

    *

    Kristof, een dertiger met een mooie job bij een grote verzekeraar, heeft een aparte gsm, die hij alleen gebruikt om het witte poeder te bestellen. ‘Ik ben nu een minder regelmatige klant. Maar in de periode dat ik vaker kocht, kreeg ik tientallen berichten per week. Dat wil ik niet op een smartphone die ik ook voor het werk gebruik.’ Hij scrolt door zijn berichten. Het zijn er wel honderd. ‘Allemaal drugsnummers.’ De nummers van de dealers wisselen constant, het zijn zij die de klanten benaderen. ‘Ik hoorde van iemand in het milieu dat ze zelfs onderling lijsten met klantennummers verkopen voor zo’n 1.500 euro.’

    WhatsApp

     

    De communicatie begint bijna altijd eerst via sms. ‘Ze doen niet eens de moeite zich te verstoppen achter versleutelde systemen zoals WhatsApp of Telegram.’ Precies omdat de nummers vliegensvlug wisselen. Maar op vraag van de klant schakelen ze ook vlot over op sociale media. ‘Ben je tevreden over de kwaliteit, de service en het contact, dan koop je opnieuw bij dezelfde. Was het niet goed, dan laat ik het ook weten. Of je pakt iemand anders.’

    " Regelmatig krijg je 3 + 1, heel soms 2 +1. "

     

    Dealer en runner zijn niet dezelfde persoon. Vaak krijg je dezelfde runner ook niet opnieuw te zien. ‘Ze komen van overal: Borgerhout, maar ook Wilrijk en Kapellen. Soms zijn het Marokkaanse jongens van 18, soms wat oudere blanke mannen. ’Haast elk bericht gaat gepaard met een promo. 1 gram gratis bij de aankoop van 4 gram noemt hij ‘standaard’. ‘Regelmatig krijg je 3 + 1, heel soms 2 +1.’ 1 gram is 50 euro, dus dat betekent dat je in de praktijk 40 euro per gram betaalt, of minder.

     

    Schrik om bestraft te worden, heeft Kristof niet. ‘Je denkt toch niet dat een flik voor een paar gram achter een runnerke aan gaat? Ik ben ooit door de politie uitgenodigd om een verklaring af te leggen. Ze hadden een dealer gepakt en mijn naam stond in zijn gsm. Ik heb daar gewoon mijn verhaal verteld. That’s it.’ Hij woont in het noorden van Antwerpen, in een buurt die tot enkele jaren geleden geplaagd werd door drugsoverlast: hallucinerende junks op straat, openlijke wietdeals. Op een bepaald moment gingen moegetergde handelaars de drugsrunners zelfs hardhandig te lijf. Dat gebeurt niet meer. Maar met de ‘war on drugs’ van burgemeester Bart De Wever (N-VA) moet Kristof vooral lachen. ‘Ze hebben vorig jaar 61 ton in de haven onderschept en dat heeft nul impact. De war on drugs is een verloren strijd.’

    Piet Depuydt

    Sofie Vanlommel

    *

     

    Het is dus pompen of verzuipen. Al zal pompen tegen Kalasjnikovs of nachtelijke handgranaten niet veel helpen.

    Het is maar ’n ideetje, maar moesten al onze Europese havens de bevrachters van al die containers verwittigen, dat bij betrapping, zowel de container zelf als de overige inhoud verbeurd zal worden verklaard, zou dat al enige invloed kunnen hebben. Dat, naast natuurlijk de controle (besnuffeling van de inhoud door drugshonden) nog voor elke container van boord gelicht wordt en op de kade kan terecht komen, zou tenminste het begin zijn van een efficiënte controle.

    Enne, het zal dàt worden, of verzuipen. Voor een ‘War on Drugs’ hoeven geen wapens, maar gezond verstand.

    Al wil dat niet zeggen, dat gezond verstand beschermt tegen kogels van de vijand….

     

     

     

     

     

    10-02-2020, 11:32 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.57 – WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    627

    57 – WEG UIT DE ROSSE BUURT MET MAAR ÉÉN ALPEN LICHTPUNT

    Maandag 10 februari 2020

    **

    *

    Early in the morning, elders opgestoken. Goed voor de publieke memorie…

    **

    ‘Guvaalke’ Lichtpunt v/d Dag..

    Eens met Geens?

    *

    …. er al geruchten dat hij uitstel zou krijgen…

    *-*-*-*-

    …. Ik betrouw de man voor geen haar….

    En dan… het belangrijkste. De rest…

    **

    Over Rode Prioriteiten doen we voortaan het zwijgen toe….

    **

    Laat-avond-journaal van de dag voordien

     

    ZONDAG 9 FEBR.2020

    PIETJE DE ACHTERHOUDER-LEUGENAAR….

    **

    -    STORM CIARA: rond 11u: 100 km/u. Vooral schade door omgewaaide bomen, takken die afbreken en pannen die van de daken waaien, stellingen die omvallen...

    Alle treinen mogen niet sneller dan 80 km/u rijden en vliegtuigen worden aan de grond gehouden. Aan de kust zijn er dagjes-toeristen die komen kijken, maar daar was vandaag niks spectaculair te zien. Het was warm: 13°C, maar minder wind dan voorspeld. Sabineke uit de Doornhage toonde een kaart met de winden, maar vóór ons land stond er een tekst. Dus niks gezien wat het precies zou worden. Ook de rest van vooral NW-Europa had onder de storm te lijden: Nederland, Duitsland, Gr. Britt., Ierland, Denemarken…

    **

    *

    -     De ‘Belgian Cats’, = Basketvrouwen, mogen naar Tokio voor de Olympische Spelen. Dat is gene kak hé, ’t is eens iets anders dan voetbal en koerse! Een dikke proficiat vooral, weeral, die vele West-Vlaamse Dames!

    **

    -     In Nederland was er vandaag een ‘tegenwind’-koers op de Stormvloed-kering. Toen er snelheden van 130 km/u werd gemeten, werd de koers … afgeblazen.

    **

    -     In Oostende vierde Willem Vermandere zijn 80ste verjaardag. Van stoppen heeft hij nog geen weet!

    -     Thailand: 29 mensen gedood door die militair die in gelproblemen zat. Hij is pas 16u later dood geschoten door de politie daar hij zich verschanste in het winkelcentrum.

    -     Vannacht worden de OSCARS uitgereikt in Hollywood. En kortfilm van bij ons: ‘Une Soeur’ met

    **

     

    Veerle Baeten

    is genomineerd.

    *

    *

    DROL VAN AL DEZE VADERLANDSCHE BROL

    *

    Wat hebben we ’n stille Zondag achter de rug. Geen of zo goed als geen SPORT, stilte voor de storm op Overheidsvlak (tenzij dat Geens KOEN DE EERSTE wil spelen), zelfs de aangekondigde stormpaniek viel best mee.

    Zo goed als er ’n Verloren Maandag bestaat, zouden er dus in Coburgia voortaan ook Verloren Zondagen de kop beginnen opsteken.

    Misschien dat er dan weer tijd vrij komt voor de Zondagsmis? ’n Beetje rust & bezinning doet immers nergens pijn.

    *

    Want daar begint het gejank al van opnieuw. De buitenshuis werkende vrouw is de sigaar. Eerst heeft men alles op alles gezet om haar de deur uit te krijgen. U weet wel, zij was de Gelijke van de Man. Maar nu komt de kat op de koord. De weelde begint te steken.

    De Rode Kerk heeft eindelijk vastgesteld dat iedere vrouw ook maar twee handen heeft. En maar één hoofd, dat ze dat hoofd liefst zo dicht mogelijk bij de realiteit van elke dag houdt.

    En de Model Man dan? Die ‘gaat werken’, fitnessen, op café zitten kaarten of naar de voetbal.

    Thuis, in het gezin, net als in onze kindertijd, Pa & Ma er waren voor de kinderen….

    Bijlage niet progressief genoeg?

    Vandaar dat van Overheidswege, onze totale bevolking liefst zo vlug mogelijk moet ‘omvolkt’ worden. Ter ere en vooral ten profijte van de Veerlichte Groene Verstanden die een andere wereld wensen.

    Wat er is, en er al eeuwen was, is niet goed genoeg meer.

    Maar ondertussen gebruiken Potverteerders wel nog ’n software die al lang voorbij gestreefd zou zijn.

    Ja Ja, maar ZIJ weten beter. Want er zijn of er niet te zijn: dat is hun probleem geworden.

     

     

     

     

    10-02-2020, 09:48 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Archief per week
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!