MET SNELTREINVAART DOOR DE DAGEN
Foto

Foto

Inhoud blog
  • 906 - EEN CLOWN-KONTDRAAIER OP DE DANSVLOER HEEFT ALTIJD SUCCES
  • 905 - HET APENLAN D NA MEI 2024
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID D E E L I I
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID


    Foto

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    VOOR WIE GRAAG EEN EINDJE MEERIJDT
    06-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500504 - OOIT WAS REIZEN GOED OM TE LEREN. DUS IS hET THUISZITTEN NU GOED OM MET DE DAG DIMMER TE WORDEN

    .

    500504 - OOIT WAS REIZEN GOED OM TE LEREN. DUS IS hET THUISZITTEN NU GOED OM MET DE DAG DIMMER TE WORDEN

    *

    *

    WOENSDAG 27 JANUARI 2021

    *

    INHOUD

    DEZE BIIJLANGE NOG NIET LAATSE INHAALVLOK

    *

    MAAR HET BEGINT ER BETER EN BETER UIT TE ZIEN. STRAKS DRINKEN WE HET VACCIN ALS ELK ANDER APERITIEFJE OP ELK MOGELIJK ZON OVERGOTEN TERRAS, BEDIEND DOOR ALS DANDY’S UITEDOSTE SPLEETOOGEN…

    *

    Zie Vlaamse Opstand (1297-1305) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

    De Franse koning had de bedoeling de nederlaag te wreken die hij leed bij de Guldensporenslag in 1302. De Vlamingen hadden na deze slag Dowaai en Rijsel opnieuw ingenomen. Ze hadden de Slag bij Arke op 4 april 1303 moeizaam gewonnen en een week voordien op 10 augustus 1304 de Slag bij Zierikzee verloren waardoor Gwijde van Namen, een zoon van Gwijde van Dampierre in gevangenschap geraakte. Gwijde zelf was ook in gevangenschap. Jan van Renesse, een van de helden tijdens de Guldensporenslag, was verdronken in de Lek toen hij met een vlot, waarop te veel medestanders hem waren gevolgd, de rivier wilde oversteken.

    Filips van Chieti, tevens zoon van graaf Gwijde van Dampierre, had een sterk Vlaams leger bijeengebracht. Na een aantal schermutselingen, onder meer te Grevelingen en Dowaai verschansten de Vlamingen zich op de Pevelenberg.

    De slag

    Opmerking bij de afbeelding: de beek zoals aangeduid op de afbeelding loopt van oost naar west. De legers stonden tegenover elkaar (noordzuidgericht) langs de huidige D120 (rue de la Vacquerie), ten zuiden van Pevelenberg. Het meest zuidelijke punt van de linie eindigde bij de beek net ten noorden van de plek La Petite Vaquerie

    1: Gevecht tussen de kruisboogschutters

    2: Uitval van de Ieperlingen en het onschadelijk maken van de werptuigen

    3: Gevecht aan de flanken en barricade

    4: Plundering Vlaamse kamp

    5: Aanval op het Franse kamp

    6: Franse tegenaanval

    In de ochtend, rond 9 uur, begon de strijd tussen twee legers. De Vlamingen waren met hun karren naar beneden gekomen en vormden er drie evenwijdige linies van 800 m lengte mee waartussen ze zich verschansten.

     e Fransen lanceerden een berenning maar staakten hun aanval en lieten, onder hun bescherming, speerwerpers en kruisboogschutters hun projectielen lanceren. Ze probeerden zo de Vlamingen van hun verschansingen weg te lokken. Ieperlingen en Gentenaars, die zich niet konden bedwingen, verlieten hun linies en werden afgestraft.

    De Fransen bestookten de Vlamingen met werptuigen. Nadat de Ieperlingen vijf ervan hadden onschadelijk gemaakt, mislukte een Franse frontale aanval.

    De Vlaamse voorraden, die onbewaakt op de heuveltop stonden, vielen in handen van Frans voetvolk. Ook veel Franse boogschutters verlieten hun stellingen aan de Coutichesbeek en sloegen aan het plunderen. De snikhete dag bezorgde vooral de Vlamingen last van dorst omdat ze tussen de karrenlinies geblokkeerd zaten. Vlaamse en Franse ridders stierven ten gevolge van een zonnesteek. De strijd bleef echter onbeslist.

    Op Vlaams initiatief werd er onderhandeld tussen 17u en 18u30 waarbij de strijd werd opgeschort. Toch voerde de Franse bevelhebber Guy de Saint-Pol een omsingelingsbeweging uit. Een Frans onderhandelaar werd vermoord en de Vlamingen pakten De Saint-Pol aan. Toen de Vlamingen naar hun kamp waren teruggekeerd besloten zij een frontale aanval te lanceren.

    De Fransen dachten dat de strijd er voor die dag opzat en waren niet meer waakzaam. De Vlamingen wisten door te stoten tot aan de tent van de koning. De onverwachte Vlaamse aanval bracht de Franse koning Filips IV van Frankrijk de Schone (1285–1314) in het nauw. Hij werd zwaargewond en zijn paard werd gedood. De Fransman die hem hielp ontsnappen door hem op een ander paard te hijsen werd gedood. Een van de Vlaamse aanvoerders, Willem van Gulik, kleinzoon van Gwijde van Dampierre, sneuvelde hierbij.

    Bij valavond bleek dat alleen de rechtervleugel van de Vlamingen (troepen uit Rijsel en uit het Brugse) de aanval hadden ingezet. Jan I van Namen, halfbroer van Filips van Chieti, en met hem Gentenaars en Ieperlingen trokken terug naar Rijsel. Hij oordeelde dat zijn mannen te vermoeid waren door schermutselingen eerder op de dag.

    De Fransen overwogen nog even een tegenaanval bij het licht van de volle maan maar lieten die ten slotte niet doorgaan. De Vlamingen trokken zich terug naar de beek.

    Beide partijen beschouwden zich als overwinnaar. Volgens de codes van die tijd was diegene die op het slagveld overnachtte na de slag de overwinnaar. De officiële winnaars waren dus de Fransen. Het verlies van het Vlaams materieel was een gevoelige financiële slag.

    Gevolgen

    Gevolgen

    De milities van Dowaai leden de zwaarste verliezen: 600 man. De Fransen staken als represaille Seclin in brand en belegderde Rijsel waar een deel van de Vlaamse troepen onder leiding Filips van Chieti zich had teruggetrokken. Na drie weken belegering startte de onderhandeling tot overgave met terugtrekking van de Vlaamse troepen en inwoners die wilden volgen en behoud van de stadse rechten. Jan van Namen die met zijn leger lag te Marquette-lez-Lille pleitte nog om niet te tekenen voor overgave van de stad en beloofde steun. Maar uiteindelijk viel hij het versterkte Franse leger niet aan en op 25 september gaf Rijsel zich over. Dowaai gaf zich over op 26 september.

    Bij het Verdrag van Athis-sur-Orge door de gevangen oudste zoon en opvolger van Gwijde, Robrecht III van Vlaanderen, afgesloten in juli 1305, werd de Vlaamse onafhankelijkheid erkend, maar Rijsel, Dowaai, Orchies en Béthune, of dus Waals Vlaanderen ging over naar de Fransen. Gwijde van Dampierre was in maart gestorven in gevangenschap in zijn Franse kerker in Compiègne. Het verdrag voorzag ook in de betaling van een enorme boete aan de Franse koning. Wat door de Vlaamse achterban nooit aanvaard werd, en mede zorgde voor jaren van onrust, die naar burgeroorlog neigden, de Opstand van Kust-Vlaanderen brak in 1323 uit en werd neergeslagen met de Slag bij Kassel in 1328.

     *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    HET JAAR VAN HET VACCIN (2)

    Ook mijn blog van 4 dezer had ik reeds de titel gegeven ‘Het jaar van het vaccin’ en het ziet er steeds meer naar uit dat dit inderdaad het geval zal zijn. Alleen dacht ik toen alleen eerder positief over de aanpak, terwijl ondertussen gebleken is dat er nog heel wat problemen mee gemoeid zijn. Zo was er reeds een waarschuwing van Pfizer dat er een vertraging zou zijn in de toelevering o.w.v. een uitbreiding van de productie in haar Puurse vestiging.

    Nu krijgen we ook de maken met een waarschuwing vanwege AstraZeneca, nota bene: ook al een bedrijf met een fabriek in dit land, in het Henegouwse Seneffe. Die staat in voor de toelevering van grondstoffen voor het nieuwe vaccin. De basis daarvan is een onschadelijk virus (die zijn er ook!) dat ervoor moet zorgen dat een stukje eiwit van het Coronavirus in het lichaam van de patiënt geraakt. Dat virus, adenovirus genoemd, moet worden gekweekt en dat zou minder bruikbaar virus hebben opgeleverd dan verwacht. En zo is er altijd wel iets.

    Ik vraag me trouwens af hoe het mogelijk is dat het Pfizer vaccin in twee keer moet worden toegediend en aan -70°C moet bewaard worden, terwijl dat van AstraZeneca – dat nog een goedkeuring moet krijgen – zou kunnen bewaard worden aan ijskasttemperatuur en in één keer kan worden toegediend. Ik ben geen specialist ter zake, maar ergens klopt hier iets niet. Volgens Handelsblatt en Bild, twee van de bekendste Duitse kranten, zou het AstraZeneca vaccin maar voor 9% werken bij de 65-plussers, terwijl dat bij Pfizer tien maal meer is. Als reactie op die berichten zegt de producent dat ze niet kloppen, maar wel zonder erbij te zeggen voor hoeveel procent het dan wél werkt. ‘Waar rook is, is vuur (zei Uilenspiegel en hij stak zijn pijp aan aan een verse koevla!).

    Ondergetekende wordt over twee weken 81 en zal dan dus bij de 81-plussers gerekend worden om gevaccineerd te worden. Ik heb er geen problemen mee dat ze me een anti -Coronavaccin geven. Ik krijg sinds 1995 al jaarlijks een gewoon griepprik en heb sindsdien geen griep meer gehad. Maar ik ga me toch niet laten vaccineren met een vaccin dat eerder tot de categorie ‘goedkoop en occasie’ lijkt te horen.

    *

    'WE NEMEN EUROPA GEEN ENKEL VACCIN AF OM ELDERS WINST TE MAKEN'

    Pascal Soriot, de CEO van AstraZenca ©Bloomberg

    -

    Vandaag om 06:51

    -

    In een reeks interviews countert de Franse AstraZeneca-CEO de Europese kritiek op de vaccinstrategie van de farmareus.

    Noem het gerust een charmeoffensief: met interviews in onder meer het Italiaanse La Repubblica, het Duitse Die Welt, het Spaanse El País en het Franse Le Figaro zet AstraZeneca-CEO Pascal Soriot de puntjes op de i. De Britse farmareus was de jongste tijd een favoriete schietschijf van Europese beleidsmakers, die zelf in de vuurlinie staan over de trage uitrol van de vaccinaties in de Europese Unie.

    Soriot benadrukt dat de opstart van de massaproductie van vaccins geen sinecure is. 'Een jaar geleden hadden we niet eens een vaccin. Uiteraard heb je dan bij een snelle uitbouw van productie op grote schaal flessenhalzen. Onze beste productiesite produceert drie keer meer vaccins uit eenzelfde batch dan de minst efficiënte.'

    "Ons Brits contract is drie maanden eerder getekend dan het Europese. "

    Pascal Soriot

    CEO AstraZeneca

    -

    De Franse CEO wijst er ook diplomatisch op dat de Europese Commissie ‘relatief traag’ in actie geschoten is. 'Ons Brits contract is drie maanden eerder getekend dan het Europese. En dus hadden we in het VK drie maanden extra tijd om alle flessenhalzen weg te werken (...) Europa wou toch op hetzelfde tijdstip als het VK aangeleverd worden. Daarom zeiden we: 'We gaan naar best vermogen leveren, maar we kunnen ons niet contractueel verbinden omdat we drie maanden later beginnen.''

    Soriot onderstreept dat AstraZeneca klaar staat zodra de Europese geneesmiddelen waakhond zijn fiat geeft, waarschijnlijk vrijdag. In februari zouden in de Europese Unie 17 miljoen dosissen geleverd worden. De CEO benadrukt - steeds diplomatisch - dat Europa allerminst stiefmoederlijk behandeld wordt. 'Europa krijgt in februari met 5 procent van de wereldbevolking 17 procent van onze wereldwijde vaccinproductie. Het probleem is: 100 miljoen (de wereldwijde maand-productie, red.) is véél, maar er zijn 7,5 miljard mensen in de wereld.'

    'We nemen Europeanen geen enkel vaccin af om elders winst te kunnen maken', zegt de Fransman nog. Die er fijntjes op wijst dat Europa zelf benadrukte dat het vaccin een gemeenschappelijk goed is dat gelijk over de wereld moet verdeeld worden. 'Dat is wat we nu aan het doen zijn.'

    Kurt Vansteeland

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

     Zeg dus nooit nooit. Open gewoon Uw ogen voor er weer eens een of andere goedkoop Oosters ‘griepke‘ opduikt om die te sluiten.

    Denk daarbij in de eerste plaats vooral aan de bestaande spreekwoorden die de eeuwen BIJ ONS gewoon hebben overleefd. Düren is een mooie stad. In voorkomend gebal, die van het einde van de staart van de kat. Ook aan die komt er, zelfs in China een einde. Maar daar echter bestaat fat spreekwoord over deze diertjes al lang niet meer. Jatten zijn daar van de aardbopdem verdwenen. Demesnen moetern er de muiizen zelf vangen. Waaarvoor die inderdaad culinair niet meer bang zijn. Atten daarentegen,…. Van zodra die wezeentjes ter wereld komen, even vlug als die uit het nest komen, belanden ze, niet als de vrouwelijke menselijke baby’s tussen het varkensvoer, in de braadpan van elke Moeder aan de Haard. Bij ons dienen ze als hangsloten voor spreekwoorden die dienen als kapstokken voor ons menselijk intelligent. Daar waren ze, tot voor kort; net als meelwormen, huusjesslakken en aardwormen, het goedkoopste onder de dagelijkse voedinsproducten.

    Geen wonder dat daar bacteruën welig tieren als azandkorrels in de Arabiische woestijnen..

    Hoe lang van katten hun staarten ook zijn, in China komt er altijd en overal vroegtijdig een einde aan. Wat zeker door het Communusme er niet op verbeterd is.

    Tot daar het einde van deze beproeving.

    Waar integendeel we wel zullen aan moeten aan wennen, is aan het gemuilbande kort gehouden Chinees personeel in al onze Hpreca en kleinhandelszaken. Die zullen via, beurtrollen, bij miljoenen tijdelijk worden uitgestuurd tot bij ons om de Chinese producten, en alleen nog deze…bij ons ’af te zetten’. Allermaal ‘Maden in China’, hier om het hoekje in een of ander Waals achterbuurtje.

    In onze vroegere werlhuizen, maar nu onder de vingers en/of het commando van Spleetogen M//V.

     Onze eigen hand-of hoofd werklieden zullen dan al lang als straatkeerders of strontrapers achter elke trein fungeren.

    En de nieuwe Inlahsde Mandarijnen, hoor ik U vragen?

    Die zijn er nu toch ook al, is het antwoord.

    Ze geven HUMO’s, dagbladen en opwindende tijdschriften uit of regeren icognito nu al het Land als Vliegende Vivaldi’-projectielen.

    **

    *

    *

    Hopp doet leven. Veel hoop doet nog meer leven. Zelfs een klein sprankeltje doet het hem al.

    Zie (hierboven) de Slag om de Pevelengerg tern tijde van de jaren volgend op 1302.

    Ons Eigen Volk Eerst ging inderdaad van nederlaag naar nederlaag, om tenslotte, einde der jaren 1300 in de bloeiende Twee Gouden Eeuwen, de 14-15de de Vlaams-Bourgondische terecht te komen. Een tijdperk die trouwens uitmondde in de Spaanse wereld-overheersing onder leiding van de in Gent geboren Habsburgers, tot en met het kleinkind Filips III, die na 200 jaar er het loodje diende te leggen ten voordele van de Moulin Rouge uit Corsica en de bloederige Franse cho-chi tirannie van Vrijheid Gelijkheid en Broederlijkheid, waaraan pas in onze dagen met de Vlaamse Onafhankelijkheid, een einde zou kunnen aan komen.

       DIO LE VOLE….

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    06-02-2021, 17:41 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500504 - OOIT WAS REIZEN GOED OM TE LEREN DUS IS THUISZITTEN GOED OM MET DE DAG DIMMER TE WORDEN

    .

    500514 - ZOU HET DAN TOCY WAAR ZIJN DAT ER NIEUWE TIJDEN OP KOMST ZIJN?

     

    MEMORABILA

    5/2/1982

    Sterfdag te Geleen (NL) van de Vlaamse heimat-dichter WIES MOENS, in den vreemdeals verschopte banneling in eenzaamheid gestorven. Al die tijd echter de bezielde inspirator van de Wies Moens Sticting onder leiding van de Heer Edwin Truyens. Hun periodiek digitaal tijdschrift is een absolute aanrader.

    Van hem komen de rijmregels dat er

     ‘loveren zwaaiend, in Vlaanderen een Nieuw Geslacht naar Tabor klimt’….

     

    ZATERDAG 6 FEBRUARI 2021

    *

    INHOUD

    DE POLOTIEKE KNOEIBOEL IN DIT KLOTELAND IS AAN VERNIEUWING TOT. EN HOE !!!!!!

    *

     

    De Bourgondische Nederlanden.

    Een hoorcollege over de cultuurgeschiedenis van de Lage Landen, 1348 - 1482

    Marc Boone behandelt de culturele en politieke geschiedenis van deze boeiende periode in de Lage Landen. Met aandacht voor het Bourgondische hof en de levens van de hertogen, de Bourgondische “staat” als dynastieke constructie en de blijvende invloed van deze periode op de geschiedenis van de Lage Landen.

    **

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    VIVE LA FRANCE!

    Er was dezer dagen nogal wat ophef, nadat bleek dat meer dan de helft van het verplegend personeel in de Belgische francofone ziekenhuizen en woonzorgcentrales liever niet gevaccineerd wordt tegen het coronavirus. In Vlaanderen is dat amper 6%. Als reden wordt daarbij gegeven dat onze francofone Brusselaars en Walen beïnvloed worden door wat in Frankrijk gebeurt, waar men in de Zorg ook eerder sceptisch staat t.o.v. het vaccineren en ik denk ook dat dat inderdaad de reden is.

    Ik heb in deze rubriek al meer dan eens geschreven dat onze francofonen naar la douce France kijken als konijnen naar een lichtbak. Op onze Franstalige media, in het bijzonder op de Tv- uitzendingen, wordt heel wat gekeken naar wat in Frankrijk gebeurt. Bij het avondnieuws op de Tv zap ik wel eens naar RTL en moet ik meemaken dat daar soms ook meest banale criminele feiten en het leven van bekende Fransen regelmatig uitvoerig worden getoond en becommentarieerd. Dat kan gaan over een moord in de Provence, een brandstichting in Bretagne of zelfs over grensoverschrijdend gedrag van e.o.a. Franse artiest, waarvan wij in Vlaanderen niet eens het bestaan vermoedden. Of over een gerechtszaak over de erfenis van Johnny Hallyday op een Parijs tribunaal en dergelijke meer.

    Het vaccineren tegen het coronavirus is bij ons niet verplicht én is kosteloos. Het verschil tussen Francofonië en Vlaanderen is echter dermate groot, dat men zich daarover terecht vragen kan stellen. Mochten de transfers vanaf 2024 effectief worden afgebouwd en Wallonië helemaal financieel in de put zou komen te zitten, wat houdt hen daar dan nog tegen om bij Frankrijk aan te sluiten? Vraag is maar of de Fransen er de ‘petites belges’ wel bij zouden willen. Ze hebben daar zelf al genoeg armoedige landsstreken.

    *

    ONDERAANNEMERS VAN POSTNL BETRAPT OP BELASTINGFRAUDE

    Vandaag om 01:00

    *

    Er schuilt voor miljoenen euro’s belastingfraude achter de onderaannemers die in ons land pakjes leveren voor PostNL. De belasting inspectie heeft verschillende dossiers van koeriers onderzocht en belasting claims opgelegd.

    De online-handel boomt en de pakjes bonanza lijkt niet te stoppen. Toch slaagt de Belgische marktleider Bpost, die bijna de helft van de pakjes levert, er nog altijd in om ze bijna allemaal te laten leveren door eigen mensen. Alleen in Brussel en Vlaanderen moeten hoogst uitzonderlijk, op piekmomenten, externe partners worden ingeschakeld.

    De Nederlandse postgroep PostNL, de op twee na grootste speler op de Belgische pakjesmarkt, werkt anders. Allerlei bedrijven mogen als onderaannemer of ‘sub--contractor’ de pakjes rond delen voor PostNL. Ze sluiten daarover een vervoers overeenkomst met PostNL Pakketten België, dat gevestigd is in Turnhout. Elke ochtend krijgen de koeriers bedrijven een dagplanning gestuurd.

    Reactie PostNL

    ‘PostNL Pakketten België werkt samen met ‘subcontractors’, waarbij we bij de start een contract opstellen met wederzijdse verwachtingen, zoals de verwachting dat de Belgische wet wordt nageleefd onder ander qua belastingen en sociale zekerheid', reageert Lies Florentie, de Belgische PostNL-woordvoerster. 'Als partner controleren we dat maximaal binnen het wettelijk vastgelegde kader. Maar de manier waarop een ‘subco’ zijn of haar werknemers uitbetaalt, wordt door de subco geregeld. Wij verwachten dat de subco zelf aan PostNL meldt als sprake is van een faillissement. Dan kunnen we de samenwerking stopzetten. Een recent failliet verklaarde subco kan nog op onze dagplanning voorkomen, maar dat kan niet lang duren, omdat bij de wekelijkse uitbetaling het btw-nummer gecontroleerd wordt.’

    Op die lijsten zien ze welke ritten alle onderaannemers die dag zullen doen, rond de depots van PostNL in ons land. De onderaannemers mogen ook schuiven en onderling ritten uitbesteden. Al enkele jaren mogen ze elkaar daarvoor onderling factureren. Sommige onderaannemers mogen duizenden postpakketten leveren per dag. Daarvoor gebruiken ze hun eigen of zelfstandige chauffeurs. Bij tekorten zijn er ook nog reservechauffeurs die PostNL hen kan toewijzen.

    PostNL weet welke onderaannemers haar pakjes bezorgen. Ze moeten allemaal eerst een uittreksel uit de Kruispuntbank van Ondernemingen voorleggen, en een vervoersvergunning en -verzekering, en een bewijs van goed zedelijk gedrag. Maar worden ze wel voldoende gescreend?

    De Tijd kon de hand leggen op verschillende rittenlijsten uit 2017, 2018 en 2019 waarop de namen staan van de onderaannemers die de pakjes leveren voor PostNL. En die roepen vragen op. Op een lijst van begin 2019 staat bijvoorbeeld een firma die al midden 2017 failliet was verklaard. Eind 2018 was ze ook geschrapt bij de btw-administratie. Hoe kan ze dan nog rechtsgeldig voor PostNL werken? Ook het parcours van de firma roept vragen op. Ze veranderde constant van adres, met wisselende zaakvoerders en uiteenlopende opgegeven bedrijfsactiviteiten. Van de laatste zaakvoerder en vereffenaar is de woonplaats niet eens bekend.

    Het is geen alleenstaand geval. Op dezelfde lijst van begin 2019 vinden we een eenmanszaak die midden 2018 failliet was verklaard. De zaakvoerder werkte als pakjesbezorger tot zijn bestelwagen het had begeven. Hij deed daarna nog ritten als reservechauffeur met bestelwagens die hem ter beschikking werden gesteld. Maar hij hield nooit een boekhouding bij en betaalde ook nooit btw, personenbelasting of sociale bijdragen.

    We vinden in de lijsten ook de naam terug van een legitiem bedrijf waarvan de gegevens zijn misbruikt en dat niets met de koeriers-activiteiten te maken heeft. Verschillende firma’s op de lijsten hebben officieel andere bedrijfsactiviteiten, bijvoorbeeld als bouwonderneming of café. Een van de bedrijven gaf als laatste adres dat van een OCMW op.

    Cash geld

    Er wordt volgens insiders ook veel cash uitbetaald bij de koeriers die werken met PostNL. Sommige chauffeurs hebben niet eens een bankrekening. Ook van de transacties tussen de onderaannemers onderling ontbreken soms geldige betaalbewijzen, bestelbonnen, contracten, transport documenten of zelfs commerciële correspondentie. Voor de fiscus is het een kluwen van geldstromen met vaak onbekende bestemmelingen. Toch voerde de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) al verschillende onderzoeken naar de koeriersfirma’s die voor PostNL werken, vernam De Tijd. De BBI claimde al miljoenen euro’s. De Tijd vernam dat de BBI ook een btw-carrousel meent te hebben ontdekt die van 2016 tot midden 2019 zou hebben gedraaid bij onderaannemers van PostNL. Daarbij ontdekte de BBI ‘absurde’ cascades van onderaannemers die de ritten zouden uitvoeren, met op het einde een onder-onder-onder-onderaannemer, die de verschuldigde btw niet afdroeg.

    Lars Bové

    *

    Doorbraak info@doorbraak.b

    Vandaag, 08:29U

    Niet duidelijk? Bekijk de webversie

    Liever geen nieuwsbrief? Schrijf me uit

    Doorbraak boekennieuws

    *

    Nieuw manifest voor het midden -- Promotie

    Met 'Over morgen' schreven Pieter Marechal en Rik Torfs een nieuw en prikkelend essay over nut en noodzaak van een nieuw politiek midden.

    Afgelopen najaar publiceerde hij het succesvolle boek DE KERK IS FANTASTISCH. Amper een half jaar later bevalt kerkhistoricus Rik Torfs van een nieuw boek. Deze keer pende hij — samen met zijn co-auteur Pieter Marechal — een politiek geschrift. Een mijmering, leidraad én aanzet tot politieke verdieping. Een verdieping van het politieke midden. Waar de middelpuntvliedende krachten in het steeds meer gepolariseerde 'debat' van wegdrijven.

    Er is meer ‘midden’ nodig, schrijft Pieter Bauwens in zijn recensie van OVER MORGEN, het nieuwe boek van Torfs en Marechal. Meer midden, en meer gesprek, over alle kloven heen. Zoals dat hier op Doorbraak.be plaatsvindt. Gezond van mening v erschillen en beleefd tot de vaststelling komen dat je niet overeenkomt. Maar wel dat gesprek aangaan, en dat blijven aangaan. Want dat is de essentie van democratie.

    Het reddende midden

    Hoe we de huidige democratie, waar generaties voor vochten en werkten, kunnen behouden en nieuw leven inblazen, is maar één van de centrale vragen van het boek. Als oplossing stellen ze een hernieuwd debat voor, waar iedereen naar elkaar leert te luisteren (zonder nog te tokkelen op de smartphone). Ze schuiven ook klassieke antwoorden van de christendemocratie naar voor: personalisme (zonder dat bij naam te noemen), het Rijnland-model (de sociale welvaartsstaat als synthese van het 'Manchesterkapitalisme' en het collectivisme), en zelfs concrete hervormingen van het kiesstelsel in België. U raadt het al: met kleine kieskringen, waar de kiezer zijn/haar vertegenwoordiger kent en er... opnieuw... makkelijk mee aan tafel kan zitten voor een Goed Gesprek.

    dialoog

    OVER MORGEN zal geen politieke potten breken. Daarvoor is het te braaf. Maar misschien is het net dat wat we vandaag nodig hebben. Een kabbelend beekje tussen alle haantjes van de Wetstraat in, dat uitnodigt om je er intellectueel aan te laven. Een bron van ideeën en vernieuwde samenwerkingen. Dat wil OVER MORGEN zijn. Zeker het afsluitende hoofdstuk, dat een manifest is voor een nieuw midden. Hoewel het géén christen-democratisch manifest wil zijn. (Dat begrip komt zelfs maar twee keer voor in het boek, minder dan het eco-fundamentalisme, populisme, collectivisme en declinisme, waartegen Torfs en Marechal zich afzetten.)

    Promotie

    OVER MORGEN: Mijmeringen voor wie niet van gisteren is is in onze online boekhandel het Boek van de Week. We versturen het u graag zonder verzendkosten.

    En misschien wil u er meteen DE KERK IS FANTASTISCH bij kopen, Torfs' vorige boek? Het is maar een tip.

    Bestel hier uw exemplaar Over morgen, met gratis verzending._

    *

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    ACTUALITEIT

    Jongeheer Kristof Calvo, de Greone Ecolo Catalaan, gaf het geode voorbeeld. Beter laat dan nooit !!

    De pijp aan Maarten geven en naar het Noorden van de Zuidelijke Nederland uitwijken… Iets dat, zoals tijdens de Godsdienst Oorlogen, absoluut navolging verdient.

    ANTI CORONA PRIKJES

    Volgens de Zwart-Gele Opper Blauwe Quicky die daarover een eigen mening heeft, is het Wet dat deze preventieve inentingen verplicht zijn…. en dat er GAS-Boetes zijn indien niet. Met die ES regeringen in Coburgia met telkens een ganse plejade van Ministers en Staatssecretarissen geraaakt jet voor de Burger stilaan moeilijk om aan alle mogelijke ‘Burgerplichten’ te voldoen. Laat staan te weten datdie bestaan, vanaf welke datum en voor welk landsfgedeelte….

    Leve de met Frans- Vlaanderen Herenigde Vrije Republiek der Lage Landen…

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST





    06-02-2021, 12:31 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    05-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500513 - HET EI VAN EEN MEI IS NIET VOOR MIJ

    .

    500513 - HET EI VAN EEN MEI IS NIET VOOR MIJ

    Het maatjes seizoen van 1 Juni vervroegd naar 1 Mei ????

    *

    VRIJDAG 5 februari 2021

    *

    INHOUD

    OOK DE START VAN HET MAATJES SEIZOEN VERLOOPT NIET NAAR MATEKES GOESTING

    *

     *

    Witte Kaproenen

    Naar navigatie springenNaar zoeken springen

    Witte Kaproenen (14e en 15e eeuw) was een soort politiekorps te Gent, waarvan de leden een wit hoofddeksel als herkenningsteken (kaproen) droegen. Zij hielden booswichten aan, ordenden het verkeer bij plechtigheden en waren de lijfwacht van de ambachtsdeken.

     "Vaert gemaect anno 1585" op de zuidkant van Aalter (Flandria Illuslraia ll-l)

    Tijdens de aanvang van de Gentse opstand in 1379, waren het de Witte Kaproenen onder Jan Hyoens, die de Bruggelingen beletten het Kanaal Gent-Brugge naar de Leie te graven.

     Door hertog Filips de Goede na de slag bij Gavere (23 juli 1453) ontslagen, werden zij opnieuw aangesteld in 1476 door de stad Gent, maar verdwenen definitief in 1492 (Vrede van Kadzand)

     r vergelijking: het korps in de stad Brugge en Ieper werd aldaar respectievelijk de 'Rode' en de 'Blauwe Kaproenen' genoemd.

    Geschiedenis

    *De slag der Witte Kaproenen 1379 - Lodewijk van Male -

    Kasteel van Lodewijk van Male (1786)

    *

    Lodewijk van Male zorgde ervoor dat in 1379 delfwerken starten om de Zuidleie en de Leie te Deinze te verbinden. Deze geplande delfwerken gingen voordien gepaard met onteigening en werden uiteindelijk aangevat ter hoogte van de Nieuwendam.

    Wrevel in de Vlaamse steden

    Reeds geruime tijd was er in de Vlaamse steden wrevel tegen het indijken van de verworven vrijheden en de Fransgezinde politiek van de graven. In 1379 barstte een groot verzet uit tegen de te zware belastingen. De delfwerken werden als een bedreiging van graanhandel en schippersambt ervaren. De Witte Kaproenen, een Gents politiekorps, werd tegen de Brugse delvers ingezet. Na het treffen werden de delfwerken door bemiddeling van de graaf stil gelegd.

    Strijd en nederlaag

     Westrozebeke (1813)

    De strijd van de Gentenaars tegen de graven duurde verder. Lodewijk van Vlaanderen zijn “huus ter Woestinen” en andere kastelen werden bezet in 1381. Een jaar later leden de Gentenaars een grote nederlaag te Westrozebeke. Dit was het einde van de macht van de Gemeenten.

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    VOORUIT MET MATE(KE)

    Ons mateke is, na zijn corona besmetting en quarantaine, weer boven water gekomen en dat zullen we geweten hebben. Nadat eerst gezegd werd dat de SP.a dit jaar geen Nieuwjaarsboodschap zou geven, heeft Rousseau dat toch nog in extremis gedaan. Zoals ik reeds schreef in mijn blog van 28 januari, lijkt het er steeds meer op dat de SP.a een éénmansbedrijf is geworden, waarin niemand anders in staat lijkt een virtuele SP.a-Nieuwjaarsboodschap te kunnen geven. Het zou trouwens de laatste moeten zijn onder die naam, want vanaf 1 mei wordt het ‘Vooruit’. Als men het mij vraagt, nu niet bepaald een naam om wild van te worden, tenzij dan misschien in slogans zoals ‘Vooruit met de geit’ en dergelijken. Doet me denken aan dat mopje van die politieagent die een automobilist een bekeuring dreigde te geven omdat die zijn wagen op het trottoir had staan. Zegt de agent: ‘Vooruit, achteruit. Komt eraf of ge staat erop’.

    Ons mateke pleit in zijn nieuwjaarsboodschap ook voor meer loon dan de 0,4% opslag (boven op de index) voor de mensen die werken bij bedrijven die tijdens de coronacrisis beter hebben geboerd, zoals bv supermarkten en pakjesdiensten. Dat lijkt niet slecht, maar het zou het verschil met de mensen die de tegenslag hadden technisch werkloos te worden, nóg groter maken. Waar is de solidariteit?

    Tenslotte mengde ons mateke zich ook in de kakafonie over de corona prikjes. ‘Hoe meer zielen, hoe groter kerkhof’ is hier zelfs letterlijk te nemen. Wie heeft er tot nu toe nog niet gezegd wie volgens hem/haar eerst moet/zal gevaccineerd worden? Op elk bericht dat daarover verschijnt is er steeds meteen een meestal negatieve reactie. Het lijkt één grote chaos en het is alleen maar te hopen dat de leveringen blijven komen en de mensen die de prikjes geven gewoon verder doen, ongeacht wat er nog allemaal over verteld zal worden. Ook door ons mateke.

    *

    ECOLO VOERT FORCING VOOR MEER VROUWEN IN BEDRIJFSTOP

    *

    Françoise Chombar is één van de weinige vrouwelijke ceo's van Belgische beursgenoteerde bedrijven. Maar in augustus geeft ze de scepter bij Melexis door aan een man. ©Tim Dirven

    Vandaag om 01:00

    Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Diversiteit, Sarah Schlitz (Ecolo), wil meer vrouwelijke bestuurders en directieleden in beursgenoteerde bedrijven.

    Moet de overheid beursgenoteerde bedrijven strenger verplichten hun bedrijf te vervrouwelijken, beginnend bij de top? Voor de Franstalige Groenen is het antwoord onomwonden ja, zegt Sarah Schlitz (Ecolo), federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Diversiteit.

    Beurs genoteerde bedrijven zijn verplicht minimaal een derde vrouwen en een derde mannen in hun raad van bestuur aan te stellen. Als ze dat weigeren, kunnen na verloop van tijd de vergoedingen van de bestuurders worden geschorst. Voor zover bekend is dat nog nooit gebeurd.

    40 procent

    Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz pleit voor minimaal 40 procent vrouwelijk bestuurders.

    Schlitz is van plan die wet te evalueren. Een op de drie bedrijven volgt de genderregels nog niet, zegt ze. Daarom moet de wet strenger worden. Ze pleit er daarnaast voor de lat hoger te leggen: aan de bedrijfstop zou 40 procent vrouwelijk (en mannelijk) moeten zijn. Ze wil die genderregels ook in het directiecomité, het door de CEO geleide managementniveau dat rapporteert aan de Raad van Bestuur en de dagelijkse leiding van het bedrijf waarneemt.

    Het plan staat niet vermeld in het regeerakkoord. Daarin valt hoogstens de algemenere ambitie te lezen dat de Overheid ‘een actieve gender-politiek zal voeren’, alsook ‘een voluntaristisch genderbeleid dat structurele en historische onevenwichten aanpakt’. Wel is volgens Schlitz Europese wetgeving in de maak die in dezelfde richting gaat.

    Mannen bastions

    België telde vorig jaar 1.098 bestuurders van beursgenoteerde bedrijven, van wie een derde - 365 - vrouwen waren. Twee jaar eerder was dat nog een kwart, tien jaar geleden minder dan een tiende.

    Op de beurs zijn er nog mannenbastions, maar het gaat vooral om kleinere bedrijven, zoals Softimat of Sucraf. De top vijf van de vrouwelijkste beursgenoteerde bedrijven bestaat uit Nyrstar, Melexis, VGP, Van De Velde en Solvay.

    Het beeld van de directiecomités ziet er anders uit: vorig jaar werden slechts vier beurs genoteerde bedrijven geleid door een vrouw: Solvay, Van De Velde, Sioen en Melexis. Bij dat laatste bedrijf kondigde Françoise Chombar deze week haar afscheid als CEO aan. Michèle Sioen is bezig het gelijknamige familiebedrijf van de beurs te halen.

    Het voorstel van Schlitz maakt deel uit van een breder plan over gender-neutraliteit. Ze wil het volledige relancebeleid van de federale regering met een man-vrouwbril bekijken, op zoek naar onevenwichten. Veel projecten zullen werk opleveren voor de bouwsector en IT-bedrijven, legt ze uit, waar vooral mannen werken. ‘We moeten opletten dat vrouwen die kans niet missen’, zeg

    Bart Haeck

    Mathieu Colleyn

    *

    *

    BPOST, TUSSEN VERDOKEN SUBSIDIE EN CONCURRENTIEVE

    Het distributiecontract voor de dag- en weekbladen van Bpost is al geruime tijd een doorn in het oog van de digitale media en de dagbladhandelaars. Voor de eersten is het een verdoken vorm van subsidie aan de papieren pers. Voor de laatsten is het concurrentie vervalsing.

    In 2020 werd het contract stilzwijgend verlengd door minister Nathalie Muylle (CD&V). Voor dat jaar werd een budget van € 178,668 miljoen ingeschreven voor de persdistributie. De belastingbetaler betaalt Bpost dus ruim 178 miljoen om kranten en weekbladen te verdelen.

    Stilzwijgend verlengd

    Open Vld en N-VA wilden tijdens de regering-Michel komaf maken met dit systeem. Vincent Van Quickenborne nam als parlementslid zelfs een initiatief om het distributiecontract af te schaffen. Beide partijen gingen tijdens de Zweedse coalitie echter akkoord om het contract een laatste maal te verlengen. Dit om de belanghebbenden de tijd te geven zich degelijk voor te bereiden op een nieuwe situatie zonder subsidies. Kwatongen beweren dat dit vooral bedongen werd onder invloed van Eddy Peeters, kabinetschef bij Muylle. Deze heeft namelijk banden met het ACW. Dat maakt dankbaar gebruik van het contract om de verdeling van ledenblad Visie te garanderen.

    Volgens Bpost is de pers concessie essentieel voor het functioneren van de organisatie.

    Ondertussen loopt het contract nog tot 2023. Het blijkt onmogelijk te zijn om het in te kijken. Een vraag in het kader van openbaarheid van bestuur werd afgewimpeld met als excuus dat het de concurrentiepositie van Bpost in het gedrang zou brengen. Volgens Bpost is de pers concessie essentieel voor het functioneren van de organisatie. Bpost verdedigt het bestaan van de distributie concessie met het argument dat de papieren pers garant staat voor verspreiding van correcte informatie. Zij zien het als een dam tegen de verspreiding van fake news via digitale kanalen.

    De vraag stelt zich of het de taak is van de overheid om persdistributie te subsidiëren. Het is eveneens bedenkelijk dat deze concessie van levensbelang zou zijn voor een postbedrijf. Het feit dat het contract angstvallig geheim blijft, doet vermoeden dat er zaken in staan die men uit het zicht van de bevolking wil houden.

    VFP wil stuk van de koek

    De Vlaamse federatie van Persverkopers (VFP) heeft al overwogen om naar het Europees Hof te stappen omwille van de oneerlijke concurrentie. Tot nu toe hebben ze dit nog niet gedaan. Tony Vervloet, bestuurder bij de VFP, verduidelijkt hun standpunt.

    ‘Voor VFP is het vandaag niet de vraag of de uitgevers terecht of onterecht subsidies ontvangen, maar wel of het mogelijk is om ook de losse verkoop te kwalificeren als een dienst van algemeen economisch belang (DAEB). Dit is de kwalificatie waarop de subsidie voor de abonnementenbedeling bij Bpost is gebaseerd. VFP vindt dat de distributie via de krantenwinkels evengoed zo’n DAEB is en van daaruit ook recht moet kunnen hebben op een vorm van subsidiëring.’

    Langs Franstalige kant is de pers ook veel afhankelijker van deze ondersteuning.

    Dat betekent dat er stilaan werk moet worden gemaakt van een nieuwe regeling. Wanneer dit niet gebeurt, zal op het einde weer het excuus ingeroepen worden dat de belanghebbenden geen tijd hebben zich aan te passen. Pierre-Yves Dermagne (PS) is in de huidige regering bevoegd voor het dossier. Hij had al laten verstaan dat hij op zich geen voorstander is van de regeling in de huidige vorm. Door de crisis lijkt hij echter niet geneigd te zijn het contract te veel ter discussie te stellen. Er wordt dan vooral geschermd met mogelijk jobverlies bij Bpost. Langs Franstalige kant is de pers ook veel afhankelijker van deze ondersteuning. De twee grote Vlaamse mediagroepen kunnen, gezien hun financiële resultaten, best wel zonder. Hoog tijd dus om eens rond te vragen wat de verschillende fracties van plan zijn met dit dossier. N-VA en Vlaams Belang willen af van distributi econsessie

    N-VA was als coalitie partner tijdens de regering-Michel voorstander van de afschaffing. Michael Freilich legt uit waar de partij nu staat. ‘We zijn er voorstander van om de betoelaging van de kranten bedeling te stoppen. Toen we in de regering zaten hebben we dat ook benadrukt, maar in een coalitie moet je soms toegevingen doen. Wij hebben dus ingestemd met een verlenging, maar met de uitdrukkelijke vermelding dat het daarna moest stoppen. Wat ons betreft wordt het in 2023 niet meer opgenomen in het beheerscontract van Bpost.’

    ‘Nu kan ik wel zeggen dat we federaal in de oppositie zijn beland. Wij hebben dus geen stem meer in dit dossier. Wanneer de huidige Vivaldi-coalitie beslist om het contract toch te verlengen gaan we daar tegen stemmen. Veel gaat dat echter niet veranderen. Ik denk dat het debat hierover pas volgend jaar gaat worden gevoerd. Het is ons standpunt dat dit niet meer verlengd mag worden, maar de kans dat wij dit gaan kunnen tegen houden is relatief onbestaande. Men kan er van uitgaan dat het zal worden verlengd.’

    Twee handen op één buik

     Vlaams Belang laat bij monde van Barbara Pas weten dat het voorstander is van het afschaffen van het systeem. ‘Wij hebben gezien dat dit mee is opgenomen in de begroting. We hebben een amendement ingediend om het uit de begroting te halen. Media en politiek zijn al te vaak twee handen op één buik. Om objectief, onafhankelijk en correct geïnformeerd te worden en dus een democratisch deficit van onze samenleving te vermijden, dienen de media vrijer gemaakt te worden. De subsidies dienen dus afgeschaft te worden. De goedkeuring van dit amendement is een win-win situatie: er wordt veel geld bespaard, en in ruil krijgen we onafhankelijke media.’

    ‘Wij vinden principieel dat de distributie van de papieren pers niet met belastingsgeld moet worden betaald. Daar komt nog bovenop dat het hier over oneerlijke concurrentie gaat: niet alle tijdschriften kunnen hiervan gebruik maken. Ze moeten minstens 50 maal per jaar verschijnen.’

    Regeringspartijen wachten af

    Bij Open Vld was in het verleden Van Quickenborne een groot tegenstander van dit subsidiesysteem. Ondertussen is hij minister in de Vivaldi-regering, waardoor hij voorzichtiger moet zijn met uitspraken over dit dossier. Zijn woordvoerder Edward Landtsheere verduidelijkt.

    ‘De minister had in zijn hoedanigheid als parlementslid een duidelijk standpunt. De situatie is nu anders. We maken nu deel uit van de regering en we moeten zien wat haar standpunt zal worden. In deze zijn niet wij degenen die de touwtjes in handen hebben. Het dossier ligt bij minister Dermagne. De FOD Economie maakt momenteel een analyse van diverse pistes die na 2022 bewandeld kunnen worden. Het is toch de bedoeling om tot een objectivering van het systeem te komen en zo de terechte bezwaren van de digitale pers en de dagbladhandelaars mee te nemen. De regering wacht die analyse af alvorens een beslissing te nemen.’

    Wij zijn in principe voor het neutraler maken van wat eigenlijk een ondersteuning van de media is.

    Die objectivering is ook voor CD&V van primordiaal belang. Jef Van Den Berg volgt voor de partij het dossier op. ‘Wij zijn in principe voor het neutraler maken van wat eigenlijk een ondersteuning van de media is. Die is volgens ons wel wenselijk, maar ze zou neutraal moeten zijn ten opzichte van de drager. Dat betekent dat de ondersteuning zich niet meer mag beperken tot papieren uitgaves maar ook de digitale media niet mag vergeten.’

    Bevoegdheidsconflict

    ‘Wanneer je dit in de praktijk gaat bekijken, bots je op bevoegdheidsconflicten. Het digitale aspect zit bij de gewesten en gemeenschappen. Als je de digitale media wil incorporeren in het systeem, moet je dus via de regionale entiteiten gaan. Dat betekent dat het federale niveau dit dossier deels uit handen zou geven. Op zich is dat wel mogelijk, maar dan moeten er afspraken worden gemaakt. Dat is niet evident.’

    ‘Het tweede hangijzer in dit dossier zijn de sociale gevolgen bij Bpost. We moeten de post niet subsidiëren, maar we moeten wel rekening houden met het feit dat hier honderden jobs voor laaggeschoolden aan vasthangen. Niemand wil dat die plots wegvallen. Ik denk dat het daarom belangrijk is om genoeg tijdsperspectief mee te nemen. We kunnen de distributieconcessie niet zomaar van vandaag op morgen afschaffen met als mogelijk gevolg dat die mensen op straat komen te staan.’

    ‘Die twee vragen maken het dossier complex. We moeten goed nadenken over hoe we enerzijds de pluraliteit van de media zoveel mogelijk kunnen stimuleren. Anderzijds moeten we oog hebben voor de sociale effecten op tewerkstelling bij Bpost, zonder dat dat het belangrijkste uitgangspunt mag zijn. De Overheid moet die jobs niet financieren, maar we moeten wel voorkomen dat die zomaar plots verloren.

    Winny Matheeussen

     CORONA & CENSUUR

    RIJE COMMENTAAR

    Sterke vrouwen in de branding… Waar hebben dat nog gehoord?

    *

    LAVOIR DE LAINES WOLWASSERIJ CÉCILE MARTENS

    LEGAL INFORMATION - LAVOIR DE LAINES WOLWASSERIJ CÉCILE MARTENS

    Informatie beschikbaar als optie

    Nature      Hoofdkantoor - Sector

    Oprichtingsjaar1954

    Juridische vorm      014

    *

    Met eerbied en genegenheid denk ik terug aan de …. LLCM….

    Dat was een familiale KMO in Zulte met wereldfaam, onder leidng van Juffr. Cécile Martens die veel te vroeg is overleden. Deze LAVOIR DE LAINES CECILE MARTENS is jarenlang de enige overlevende geweest van een wol-verkende bedrijfstak die vooral rond de Vesdre rond VERIERS honderden jaren lang garant stond voor duizenden arbeidsplaatsen. De Juffrouw, Frnstalige zoals gebruikelijk in die industriële tijden, was persoonlijk bevriend met Advocate FAZZI uit Gent, de echtgenote van Minister Willy Krul Declercq. Samen gaven die dames uit de Gentse aristocratie een soort tijdschriftje uit FEMMES CHEFS D’ENTREPRISE….

    De familie Martens en aangetrouwden beheerden na WO II zowat de gehele Leiestreek tussen Kortrijk en Gent voor alles wat van ver of van nabij met textiel te maken had……

    De Ieffrouw was hard maar rechtvaardig.

    Zij ruste in vrede in het monumentale familiegraf, dat tot pp de huidige dag het pronkstuk is voor de gehele Ziltse begraafplaats.

    Wie VAN DE VELDE zegt, zegt KONINKLIJKE CCORRSERTRENFABRIEK DEWAELE. Die naam, (DéWé), lingerie- & bad kledij bedrijf uit Schellebelle was een der eerste serieuze bedrijven, de dank zij de voorspraak van LLCM klant werd bij mijn pas opgestart accountantskantor.

    Het was ook ‘ De Juffrouw’ die mijn nietig persoontje o.a. introduceerde bij de Directie van het toenmalige KB-Hoofdkantoor in Brussel; alsook bij de Grote Baas van de RMZ Waterloolaan, bij wie ik later veel kleine West-Vlaamse middenstanders en neringdoeners boete-vrij heb kunnen helpen door kosteloze uitstel van betaling van hun achtersrtallige bijdragen…

    *

    … dat de Overheid ‘een actieve gender-politiek zal voeren’, alsook ‘een voluntaristisch genderbeleid dat structurele en historische onevenwichten aanpakt’.

    I no capito.

    1° er bestaan van het Menselijk Ras toch maar twee gesleten, hoe kunnen die ooit ‘gender-neitraal’ zijn of worden?

    2° 40 + 40 is ,pg geen 100….. Of is het de verzwegen bedoeling 5% vrouwen, 40% mannen en de rest… 20% gecastreerde? Een soort ‘kapoen’ dus, zijnde het in onbruik geraakte woord dat Ben Crabé van BLOKKEN onlangs weer in omloop bracht…

    Een KAPOEN is namelijk een jong gecastreerd haantje dat na de ‘ingreep’ en eenmaal gesclacht, stukken malser en smakelijker op ons bord komt…

    Bij veel kenners is, rond Kerstmis, het als delicatesse veel voorkomend vervangbeest voor de Kerst Kalkoen….

    En kijk, daar begint (zie hoger) het gedonder weer opnieuw. Is het nu KAPOEN of KA¨RPEN Zie hoger of ga maar eens na op Google wat het begrip ‘De Witte Kaproenen’ prrecies willen zeggen…. Doe dat en ge komt in de veel betere 14de Eeuw terecht waar Antonio Vivaldi nog moest worden geboren…

    *

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    05-02-2021, 17:23 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500500 - DOORHEEN HET BOS DE BOMEN BLIJVEN ZIEN

    .

    500500 - DOORHEEN HET BOS DE BOMEN BLIJVEN ZIEN

    ZONDAG 24 JANUARI 2021

    *

    INHOUD

    DEZE BIIJLANGE NOG NIET LAATSE INHAALVLOK

    EERST VERDWAZEN DE GODEN ZIJ DIE ZE WILLEN VERNIEIGEN. BESEFFEN ONZE GROTE VERLICHTE VERSTANDEN DAT NIET, OF ZIJN DIE AL DERMATE VER, DAT DE PERSMUSKIETEN HET NU AL VOORGOED VOOR HET ZEGGEN HEBBEN?

    *

    *

    JOE BIDEN AAN DE SLAG ALS 46STE PRESIDENT VAN DE VS

    foto: ©Belga/AFP

    *

    Asselman en Neyskens: ‘Biden speecht over eenheid, maar handelt er niet naar’

    Joe Biden is gestart als 46ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Hij heeft de mond vol over eenheid en het land verenigen. De mainstream media, zeker deze in Europa, reageren alsof het de beste speech ooit was tijdens een inauguratie. Volgens onze amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens is er enerzijds niets mis met de toespraak van de Amerikaanse president, maar kan de vlag van eenheid ook een valse lading dekken. Biden spreekt over eenheid. Tegelijk laat hij duidelijk blijken dat het geen compromis zal zijn. Dat het de Amerikanen zelf zijn die een stap in zijn richting moeten zetten.

    Biden zegt dat hij de president van alle Amerikanen zal zijn. Wanneer we zijn eerste beleidsdaden nader bekijken, zien we echter dat hij —uiteraard — campagnebeloften inlost. Met andere woorden kiest hij voor zaken die goed vallen bij Democraten. Dat betekent dus ook dat er dingen tussen zitten die conservatieve Republikeinen de gordijnen in jagen. Ook de eerste voorstellen die hij naar het Congres wil sturen, lijken niet aan te sturen op brede steun bij beíde partijen.

    En Trump? Zijn laatste redevoeringen leken erop te wijzen dat er een last van zijn schouders gevallen is. Hij spreekt van een nieuwe partij. Maar zijn invloed op de Republikeinse partij is zo groot dat deze de facto in een nieuwe partij vervelt.

    David Geens

     CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    Eigenlijk zou de hele politieke santekraam in De Nieuwe Wereld, die er al lang geen meer is, ons geen moer mogen kunnen schelen. Dat is het Land van het Tanend Licht en van de Ondergaande Zon. Donald Trump mag dus gerust de lamp uitdoen. Terwijl het bloed-rode China de Gouden Dageraad aanbiedt. Dat daar ooit en West-Vlaming het tot Onderkoning zou hebben gebracht, houden we liefst zo Lang mogelijk onder de mat vooraller de gifstekende Muskieten van de Staatsmedia lont rieken. Eerst zien wart de Spleetogen zelf hierover kwijt zullen willen, eenmaal hun Voorhoede tot hier zal zijn doorgedrongen. Men weet maar nooit, want die Rode Broeders zijn, als het erop aankomt, toch maar…. rare Chinezen.

    Nog even over dat tweeslachtig twijfelgeval dat nu al een halve week de sleutels van het o zo machtige Pentagon – en nog veel meer – hanteert, kan dus volgens het Onfeilbare ©Belga/AFP, buiten hoerenlopen en wijventucken (niet in beeld gebracht) ook nog lezen en bovendien zelfs schrijven. Althans is dat de indruk die ze ons, hun leesvee, kwijt willen. Let vooral op de gouden vulpen die eigenlijk veel te klein is in verhouding tot het haar voorliggende document.

    Te noteren dat dit beeld slechts een bescheidden voorsmaakje is van wat ons nog te wachten staat. Ad Majorem Dei Gloriam.

    FEEST IN DE TRUMP TOWER.

    Nee, tot mijn grote opluchting waren we daar ook niet uitgenodigd: onze soiréé-kledij is namelijk nog altijd in de Nieuwkuis na ons eigen tuinfeest dat zo jammerlijk door de Waregemse Nachtwacht uiteen werd geranseld. De Burgemeester zelf had beloofd aanwezig te zullen zijn, maar haakte af toen hij hoorde dat zijn homo-vriendje die nacht toch niet bij een andere vriend tussen de lakens zou duiken. De wijkagennt, eigenlijk een bovenste besre kerel, ws erf zelf niet goed van… Maar ja, wat kan men tegenwoordig allemaal niet tegenkomen, in de hoogste regionen in onze ooit o zo Christeljjke Volkspatijj…

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    05-02-2021, 16:33 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    04-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500512 - IN HET ZWEET ZIJNS AANSCHIJNS…STEMPELGELD TREKKEN

    .

    500512 - IN HET ZWEET ZIJNS AANSCHIJNS…STEMPELGELD TREKKEN

    DONDERDAG 4 FEBRUARI 2021

    *

    INHOUD

    WAAR EINDIGT DE MENSELIJKE WAARDIGHEID EN WAAR BEGINT HET SYNDICAAL PROFITARIAAT,

    *

    *

    P O L Y G O N E

    Oppervlakte     0,68 km²

     *

     Polygoonbos met herdenkingsmonument op de kunstmatige heuvel

    Polygoonbos: onderdeel van West-Vlaams Heuvelland

    Het Polygoonbos, of Doelbos of Den Doel is een bos in de gemeente Zonnebeke. Het is na het Zoniënwoud het oudste domeinbos van België. Het bos is ongeveer 69 ha groot en ligt 1,6 km ten zuiden van het dorpscentrum van Zonnebeke. Net ten zuidwesten van het bos loopt de snelweg A19. Het Polygoonbos is Europees beschermd als onderdeel van het Natura 2000-gebied 'West-Vlaams Heuvelland'.

    Het bos bestaat vooral uit dennenbomen, de Corsicaanse den of zogenaamde Koekelareden, maar de laatste jaren zijn er ook loofbomen aangeplant.

    In de omgeving liggen nog verschillende andere, kleinere bossen, zoals het Reutelbos, Vijverbos, Nonnebossen en iets verder de verschillende bossen van de Gasthuisbossen.

    Geschiedenis

    Tot in de middeleeuwen was heel de regio in het westen van West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk een dicht, dunbevolkt bosgebied. Tegen de 11de Eeuw was het bosgebied in drie gebieden uiteengevallen. Het ongeveer 13.000 ha grote Dickebusch was het grootste, en besloeg onder meer het huidige Zonnebeke, Moorslede en het oosten van Ieper. De gronden behoorden vanaf de 12de eeuw eeuwenlang toe aan de vrouwenabdij Nonnebossche. Het land werd steeds verder in cultuur gebracht en de bosoppervlakte nam af. Op de kaarten van Willem en Joan Blaeu uit 1645 is wordt het "Nonnenbosch" vermeld. Rond 1775 besloeg het bezit van de abdij nog zo'n 1775 ha.

    Na de Franse Revolutie werden vele kerkelijke goederen in beslag genomen en vele voormalige abdijbezittingen kwamen na verkoop in particuliere handen. Enkel de bossen en minder vruchtbare heidegebieden bleven eigendom van de Franse bezetter. Tijdens de Hollandse periode in de eerste helft van de 19de Eeuw telde het staatsbos nog zo'n 331 ha. Ook dit gebied werd verkaveld en in vijf loten verder verkocht. Een lot van 69 ha raakte niet verkocht, dat is het huidige bos. De Hollanders gebruikten het als militaire oefenterrein voor hun troepen uit Ieper. Na de Belgische onafhankelijkheid kwam het bos in Belgische handen, en voortaan oefende het Belgisch leger er. Vanwege zorgen om de veiligheid van omwonenden richtte men een aarden heuvel op in de noordoosthoek van het terrein. Deze heuvel, een "butte" of "doel", moest kogels bij schietoefeningen tegenhouden en werd Den Doel genoemd.

     Het bos werd tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest. Het bos had een strategische ligging op de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug en lag aan het front van de Ieperboog. Bij de Eerste Slag om Ieper werden eind oktober 1914 alle Duitsers door het Britse leger uit het bos verdreven. Op 3 mei 1915 gaven de Britten het bos weer uit handen tijdens de Tweede Slag om Ieper. Pas in september 1917 tijdens de Derde Slag om Ieper heroverden Australische troepen het bos weer in de slag om het Polygonebos. Tijdens het Duitse lente-offensief in 1918 werd het bos weer uit handen gegeven, maar op 28 september 1918 werd het definitief veroverd door de 9e Schotse Divisie. In het bos zijn nog sporen van de oorlog te vinden, zoals resten van bunkers. In het bos liggen twee Britse militaire begraafplaatsen. Na de oorlog werd de munitie geruimd, werden de verbrande bomen gerooid en verschillende militaire restanten gesloopt. In de jaren 20 werd het gebied herbebost. Ook in de Tweede Wereldoorlog fungeerde het als militair oefenterrein en opnieuw moest men na de oorlog herbebossen.

    Sinds 1972 is het bos voor het publiek opengesteld.

    *

     

    *

    Op voorgaande Blog werd aan de Lezer uitvorige getuigenis afgelegd over lang geleden mijn Ieper-achtige herkomst. Daar schiet op de hudifge dag echter iet veel meer van over. Kerk & Pastorie staan leeg, de Nonnekens zijn uitgestorven, er is niet één handels- pf nerings-zaak, herberg, melkboer of smid meer overgebleven. Zelfs Yves Leterme is er van de Groenstraat waar ooit op dat perceel de ‘Garde’s’ schaapsweide was, met de Noorderzon vertrokken. De Briekebakkerij van Vermeulen is al jàren stil gevallern en na het opvullen van de vle Km² kleiouttten, is daar nu een golfrerrein gekomen. Waar ooit o.a. de boerderij Comyn stond in ‘mijn Pilkemstraat’, kwam nadien Lernaut & Hauspier mrt Fladers La,nguage Vallley (!!!!), site opgevolgd door een soort ‘samenscholings-ubble’ van administratieve berdrijfs-zetels, want uren in de omtrek vol nieuwe industrieparkenn de ene al groter dan de andere…

    Tussen deze Polkemstraat en de Platse verrijst tegenwoordig tussen de her en der verspreide Militaire Cimetry’s, de mastodont van het Jan Ierpman GHet gehucht De Brieke zelf lijkt thns eerder op een blokkendoos-verzaemeng van allemaal vernieuwde geveltjes…

    Richard Llewelyns HOE GROEN WAS MIJN DAL heeft er niets aan…

    http://blog.seniorennebe/guvaal/

    *

    DE DECORONISATIE

    *

    ‘Maart slaat met zijn kop of met zijn staart’ zegt een weerspreuk. Het wordt ‘met zijn staart’ dit jaar en niet op gebied van het weer, maar dat van de arbeidsmarkt.

    Op 31 maart komt er nl normaal gesproken een einde aan de tijdelijke werkloosheid i.v.m. Corona. Vraag is maar of de meeste bedrijven, wier werknemers door het Corona systeem getroffen worden, tegen die tijd weer normaal zullen kunnen functioneren, om nog te zwijgen over bedrijven die misschien helemaal niet meer zullen mee draaien. E.e.a. zal afhangen van het aantal besmettingen en ziekenhuis opnames, die op hun beurt kunnen afhangen van de werking van de ondertussen toegediende vaccinaties.

    De Rijksdienst voor Arbeids-bemiddeling (RVA) heeft over 2020 gemiddeld aan zo’n half miljoen werknemers een tijdelijke werkloosheid vergoeding betaald. Voor het hele jaar 2020 betekende dat zo’n 4 miljard euro, wat bijna evenveel was als voor de gewone werkloosheid, inbegrepen die van het ‘Stelsel van Werkloosheid met een Bedrijfstoeslag’ (SWT), het vroegere brugpensioen.

    De vraag zal zijn wat de Overheid gaat doen als er op 31 maart nog steeds geen klaarheid zou zijn, wat tot de mogelijkheden behoort. Eind 2020 ging dat nog om 370.000 werknemers. Ter vergelijking: Bij Ford Genk ging het 2012 om ‘slechts’ 4.300 werknemers. Voor heel wat van die mensen wordt het bang afwachten. Ze krijgen momenteel een uitkering van 70% van hun recentste loon, plus een supplement van 5,65 per dag tijdelijke werkloosheid. Vraag blijft hoe lang dit nog vol te houden zal zijn.

    In het licht van bovenstaande is het bijna lachwekkend dat de Vakbonden de interprofessionele loon onderhandelingen hebben verlaten, zoals ik reeds schreef in mijn blog van 23 januari (‘De week van het ongenoegen(3). Een loonsverhoging van 0,4% (boven op de index) voor de volgende twee jaar zou in normale omstandigheden inderdaad niet aanvaardbaar zijn, maar het zijn nu eenmaal geen normale omstandigheden.

    *

    *

    ONDERNEMEN FARMA & BIOTECH

    *

    Leon Van Rompay interim-CEO bij Mithra

    FArma Veteraan Leon Van Rompay met zoon Stijn in 2013 ©Dieter Telemans

    Vandaag om 08:28

    *

    De veteraan van de farmasector volgt François Fornieri op. Die belooft 'minstens 12 maanden' terug te treden als CEO.

    Een paukenslag bij Mithra MITRA0,00% . De sector-veteraan Leon Van Rompay - die naam en fortuin maakte met de verkoop van Docpharma in 2005 - wordt interim-CEO van het Waalse farmabedrijf, leert een persbericht.

    Van Rompay volgt huidig topman en Mithra-oprichter François Fornieri op.

    Fornieri, die een tijdje in de cel zat, moest een stap opzij zetten door het onderzoek van het Luikse Parket rond zijn mogelijke betrokkenheid in de affaire rond de intercommunale Nethys.

    Voorlopig zal Van Rompay met onmiddellijke ingang maximaal 12 maanden CEO ad interim zijn bij Mithra. Fornieri heeft alle uitvoerende functies bij Mithra neergelegd.

    Farma-veteraan

    Met de aanstelling van Van Rompay kiest de Raad van Bestuur van Mithra voor een ervaren rot, met meer dan 40 jaar farma-ervaring, met belangrijke management posities bij onder meer Bayer en GlaxoSmithKline.

    Van Rompay richtte in 1999 Docpharma op, een beursgenoteerde verkoper van generische geneesmiddelen met focus op de Belgische markt, die in 2005 op zijn piek voor 194 miljoen euro werd verkocht aan het Indiase Matrix.

    De raad van bestuur van Mithra gelooft dat de internationale farma-expertise van Van Rompay kan helpen om de belangrijke doelen van de komende maanden te helpen realiseren.

    Jaar van de waarheid

    Voor Mithra is 2021 het jaar van de waarheid. Als alles goed loopt, zal de anticonceptie pil Estelle dit jaar in Europa en de Verenigde Staten op de markt komen.

    Daarnaast heeft het nog de middelen tegen opvliegers Donesta en PeriNesta in ontwikkeling. Het beurshuis Berenberg verwacht dat de drie geneesmiddelen het potentieel hebben om op termijn elk 1 miljard dollar omzet op te leveren.

    Nico Schoofs

    CORONA & CENSUURV

    RIJE COMMENTAAR

    Vergis U niet, waarde Lezer! Werkloosheids-vergoeding an sich is ooit, lang geleden, een goede zaak geweest. Voltooid Verleden Tijd als het ware. Open dus de ogen, voor Slinx ze sluit.

    Dop- of stempel-geld was niet alleen GOED, maar zelfs veel TE goed om eerlijk

    of waarachtig te kunnen zijn. Want, zoals alles dat in Slinxe, Schotse enen Scheve handen geraakt, per definitie voor 200% verkeerd afloopt.

    Ergo, vroeger moest men nog op dagelijks veranderen tijdstippen in levenden lijve ergens buitenshuis in weer en wind gaan aanbieden, om zijn ‘stempelkaart’ te laten afstempelen.

    Is nu afgeschaft zodat iedereen de keus heeft ofwel om de ganse dag in bed of café te blijven uitrusten, of ergens in het zwart te gaan bijklussen… Waarbij men zich verplaatst in zware BMW’s of luxueuze Mercedessen van zwaar kaliber…

    We zagen ooit op TV een soort 3-geslacht van (Franstalige) levenslange beroeps-doppers, die billen kletsend om applaus en navolging bijeen te sprokkelen ….

    Zoveel mogelijk dopgeld binnenhalen – man, vrouw en inwonende volwassen kinderen - betekent inderdaad een levenslange PS/SP-kiezerte zijn van zijn ‘leefloon’ in zo groot mogelijjke luxe leven, en het voortbestaan van een Linkxe Luxe Elite die al meer dan 100 jaar het Land overheerst en naar de afgrond regeert..

    Zelfs Steve Gratis uit Hasselt had er – zelfs ad fundum - zijn finale Kanaalduik voor over.

    -

    Dit zijn, beste lezer, geen losse scharrels van individuele bedenkingen, maar tot grote spijt van wie het benijdt, een gefundeerde weergave van de feiten die zich onder ieders ogen afdpelen.

    Beperking in tijd dringt zich dus op, wat, in beide richtingen, nog maar normaal is. Want zolang er ‘knelpunt-beroepen geduld zullen worden is het een mensonwaardig verschijnsel dat opzzttelijke en aanhoudende LUIHEID aangemoedigd wordt.

    Komaan dus, vooral de ‘Matekes’ van het Opscheppertje Comèr Sloef, VOORUIT met de geit. Slaat de handen in elkaar en ga aan het WERK… Wacht niet tot deze vierus is overgewaid, want de vijfus en zelfs de zesus houden zich al klaar in de coulissen..

    -

    Een laatste woordje over de familie-naam Van Ramp Aai Aai die we hierboven tegenkwamen, deze keer in de medische sector.

    De her-verschohijning - zij het in een andere context - van deze vermaledijde naam deed mij naar adem snakken. Gaat die familie van generatie draaideur-criminelen zich daar nu ook mee bemoeien?

    Even bijlichten. We schrijven 2004. Wij leven al 2-3 jaar lang en gelukkig ergens in Italia. In Rome verschijnt als een Deus ex Machina op zeker ogenblik    Mario Dragji¸ toenmaligECP-Voorzitter in BX. Enkele uren voordien – de RA      I wijdt er diverse blitz-uitzendingen aan - is Herman Van Ramp Aai Aai, als splinternieuwe EUSSR Voorzitter speciaal naar Milaan gekomen, om er de volksgeliefde Ex-Cabaretier Silvio Berlusconi, FORZA ITALIA ,ongeveer aan het einde van zijn Tweede Ambtstermijn als Premier, namens Europa op staande voet te ontslaan en – ex cathedra - te vervangen door gezegde Mario Draghi. Vreemde eend in de bijt !!!!

    Nauwelijks een paar maand later zijn er de normale Parlement Verkiezingen, de Mario Draghi, de sedert kort ‘Zittende Premier’, haalt amper 2% van de stemmen. ‘Treedt dus oneervol terug’ naar af. Wordt opgevolgd, via allerlei sluikwegen, en na het in ‘t zak zetten van Matteo Salvini van de Lega, door GUISEPPE CONTE, dezelfde die dus een paar dagen geleden weer op de bek ging.

    Weer verschijnt niet Matteo Salvini van de LEGA, maar de zak Mario Draghi…

    Hoeveel kunnen onze arme Italiaantjes nog verdragen? . Hoe zou Zuster Ursula hierover denken? En vooral: hoe zal Sjieke Sjarel het kromzwaard van het Pact van Marrakesh hierbij hanteren?

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST



    04-02-2021, 17:01 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    03-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500411 - MIRAKELS, DAT IS IETS VOOR DE EEUWIFGHEID MAAR AL LANG NIET MEER VAN ONZE TIJD

    500411 - MIRAKELS, DAT IS IETS VOOR DE EEUWIFGHEID MAAR AL LANG NIET MEER VAN ONZE TIJD

    WOENSDAG 3 FEBRUARI 2021

    INHOUD

    EEN EENSGEZUND VLAAMS VOLK IN EEN ZELFSANDIG VLAANDEREN? ZOIETS DATEERT UI DE GLORIEUZE DAGEN VAN DE EERSTE KRUISTOCHT…

    *

    *

    SINT JAN HOGE ZIEKEN

    Sint-Jan is een dorpje in de provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Ieper. Het dorp ligt slechts op een kilometer van het stadscentrum van Ieper, en is door lintbebouwing en nijverheidszones zo goed of aan de stad gegroeid. In het oosten van Sint-Jan ligt het gehucht Wieltje. En Het Kattzkekrkhof.

    Sint-Jan telt ongeveer 1000 inwoners eb is in 1970 bij de fusiegemeente Ieper gevoegd. (koninklijk besluit van 23 maart 1970 en wet van 17 juli 1970)

    *

    Sint-Jan-Baptistkerk en pastorie

    Geschiedenis

    Sint-Jan is feitelijk een uitbreiding van de stad Ieper buiten de vestingwallen. Het werd voor het eerst vermeld in 1266, als parochia Sancti Johannis Yprensis.

    In 1523 was sprake van Sint-Jans buyten Ypre.

    Na 1237 werd hier het voorheen in de stad gelegen leprozenhuis gevestigd, bekend als Hoge Zieken, aangezien het op een heuvel lag.

    In 1637 werd het leprozenhuis gesloten, maar de nederzetting in de omgeving was tot een dorpje uitgegroeid. In 1825 werd het een afzonderlijke gemeente en in 1839 een afzonderlijke parochie, die zich afsplitste van de Sint-Jacobsparochie.

    Het dorp werd geheel verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, vooral in 1915. Na de oorlog werd het dorp herbouwd, voornamelijk volgens de vooroorlogse indeling. Tal van militaire begraafplaatsen, oorlogs monumenten en dergelijke herinneren aan deze tijd.

    Bezienswaardigheden

    1rightarrow blue.svg Zie ook de lijst van onroerend erfgoed in Sint-Jan

    De Sint-Jan Baptistkerk

    In Sint-Jan liggen verschillende Britse militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog:

    Divisional Collecting Post Cemetery and Extension

    Buffs Road Cemetery

    La Brique Military Cemetery No.1

    La Brique Military Cemetery No.2

    Minty Farm Cemetery

    New Irish Farm Cemetery

    Oxford Road Cemetery

    Track X Cemetery

    White House Cemetery

    Wieltje Farm Cemetery

    Natuur en landschap

    Sint-Jan ligt in Zandlemig Vlaanderen op een hoogte van ongeveer 25 meter. De omgeving is sterk verstedelijkt door de nabijheid van de stad Ieper.

    Evenementen

    Jaarlijks wordt in het dorp de Sint-Jan kermis gehouden, die doorgaat tijdens het laatste weekend van augustus.

    Diensten

    Op het gebied van Sint-Jan ligt het regionaal ziekenhuis Jan Yperman. Dit ziekenhuis is een fusieziekenhuis van drie vroegere ziekenhuizen: Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (Ieper), Zwarte Zustersziekenhuis (Ieper) en Maria Ziekenhuis (Poperinge).

    Beroemde Inwoners

    Yves Leterme

    CORONA & CENSUURVRIJE COMMENTAAR

    Ja, dit is het onoogelijke verstedelijke boerendorpje waar ik ben geboren en geleefd heb tot mijn 25ste levensjaar, nu haast 60 jaar geleden.

    Tempo fugit, wete wel…

    In dit kerkje, waar in 1923, als eerste bruidspaar het huwelijk van mijn lieve ouders werd ingezegend (feestelijk gehuldigd, en bejubeld zelfs in de Wereldpers, uren in her rond, want rondom lag de wereld in puin, nog altijd als hedt verdoofd hart van door Den Groten Oorlog Verwoeste Gewesten!), werd ik in 936 geboren als 4de kind, gekerstend, in 1948, gevormd en Plechtiger Heilige Communie gevierd gekregen.

    De vloer ligt rt al die jaren op sommige plaatsen binnenin nogal hobbelig bij, want aangelegd op haastig toegesmeten in elkaar overlopende bomtrechters.

    De toren zelf echter is voorzien van tot 23 meter diepe funderingen… Maar de toenmalige Burgemeester, de volksgeliefde IJzerbedevaard-organisator van het eerste uur, Benoni Vermeulen, een soort hereboer à la Streuvels en steenbakkerij-uitbater, werkgever van onze Pa (later evenals bij zoon Miurice Vermeulen, oorlogsburgemeester met alle mogelijke gevolgen vandien (Zie het verhaal van Guvaal hierboven) had het toch maar zover gebracht (en bekostigd?), dat het kunstzinnig maremeren hagelblank hoofdaltaar, het hele koor, inclusief de zwart marmeren preekstoel naast de zwart marmeren communiebank als koot-afdliiting, met prachtig smeedwerk het werk was van dezelfde Architect die toen al bezig was met de Basiliek van Koekelberg…

    In die pastorie was ik jarenlang kind aan huis onder Paster Corneille en de meid Marie. Daar kreeg ik namelijk, na Vaders dood op 20 Maart 1943 (na de nederlaag van Stalingrad Januari 1943, weeral in volle winterkou die verdammte Führer-opeisingen van alle mogelijke boerepaarden) witte dikke boterhammen, rijk beboterd, want thuis in ons kroostrijk wren-gezinnetje, was het billen nijpen….

    Mijn eerste toneelrol(elletje) dateert van de tijd van Paster Corneille, waar ik ‘Polleke’ mocht spelen in het op zijn kosten pas ingerichte patochie-zaaltje in de Nonnenschool. Dat ws het begin van een toneel ‘roeping’ die duurde tot de Liefde mij naar het Waregemse verlokte. Waar het leven pas echt begon….

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    WEL ALLES KWIJT

     

    Mijn vader had tijdens WO II een schoenmakerij in Kalmthout. Enkele straten verder dan waar wij woonden, was er een houthandel met een grote loods. Die loods werd door de Duitsers aangeslagen om er een legereenheid in onder te brengen.

    Die legereenheid had zijn eigen schoenmakers bij (zo ging dat in die tijd) en die kwamen bij ons hun schoenen repareren. Daar konden wij niets tegen inbrengen. De Duitsers betaalden ‘pünktlich’ de gemaakte kosten en brachten af en toe ook iets mee dat in oorlogstijd moeilijk tot niet te vinden was, chocolade bv of koffie. Buren die daarvan op de hoogte kwamen, hadden het daar moeilijk mee, zoals later uit dit verhaal zal blijken.

    Toen, bij de bevrijding van Antwerpen, stad en haven bijna zonder tegenstand of schade door de Geallieerden werd ingenomen, was er een Canadese eenheid, ‘versterkt’ met Belgische weerstanders van de Witte Brigade, die meteen verder oprukte naar het noorden. In Kalmthout werden ze tot staan gebracht door de Duitsers die zich daar in en rond de heide gehergroepeerd hadden. De wijk waarin wij woonden lag in het vuurgebied en de hele bevolking ervan werd gevraagd hun huizen te ontruimen. Wij trokken te voet naar Putte-Kapellen, dat al bevrijd was en kregen daar logies bij gastvrije medemensen.

    Dezelfde avond, toen wij in Putte aankwamen, werd vader aangehouden op verdenking van collaboratie met de vijand. Waarschijnlijk had dat te maken met de Duitse militaire schoenmakers en kwam de klacht van jaloerse buren. Hoe dan ook, vader werd binnen de 24 uur weer vrijgelaten, een duidelijk bewijs dat die collaboratie een verzinsel was. Een grote week later konden we weer naar huis en vonden we er alles leeggeroofd. In het huis was letterlijk alles weg, tot zelfs het laatste stukje leder uit de schoenmakerij. Buiten op het huis stonden enkele hakenkruisen. Vader is nooit vervolgd geweest, laat staan veroordeeld; maar van de hele inboedel van ons huis hebben wij nooit iets terug gezien.

                                                                     GUIDO VAN ALPHEN

     

    ot daar het verhaal zoals het in ’t Pallieterke verschenen is.       Ik was toen vijf jaar, maar kan me nog steeds dat totaal leeggehaald ouderlijk huis herinneren. Bij de eerste verkiezingen na de Tweede Wereldoorlog stemde mijn familie voor Herman Wagemans, een Antwerps advocaat die opkwam voor amnestie en later mee aan de wieg stond van de Volksunie, waar we daarna voor stemden, dan voor het Vlaams Blok en nu voor het Vlaams Belang. Ik hoop nog mee te maken dat de Vlaamsnationale partijen in 2024 samen een meerderheid halen in het eigen parlement en hun geschillen dan bijleggen. Ze hebben nog vier jaar om dat te doen. Het kan de eerste effectieve stap zijn naar Vlaams zelfbestuur en onafhankelijkheid. Als dat niét gebeurt, dan mag Vlaanderen het vergeten en zullen wij voor altijd de enige meerderheid blijven die het in een democratisch land niet voor het zeggen zal hebben. Of, zoals Anton van Duinkerken het verwoordde: ‘dan zal het Vlaamse volk het enige ter wereld blijven dat altijd een grote toekomst zal hebben in het verleden

    *

    SOFINA VOOR HET EERST MEER DAN 10 MILJARD WAARD

    *

    De beursrally zet zich door en tilt Sofina voor het eerst boven 10 miljard. In Brussel vlamt Balta over de lage lat, Melexis blijft net onder een lat die beleggers op Olympische hoogte gelegd hadden.

    Analisten over het (eindelijk) vliegend tapijt

    Geen discussie over het aandeel van de dag in Brussel: tapijtproducent Balta BALTA17,62% vlamt bijna een vijfde hoger naar 2,29 euro, nu CEO Cyrille Ragoucy met een dubbelslag de schuldenberg minder nijpend heeft gemaakt.

    KBC Securities-analist Wim Hoste verhoogt het advies van 'houden' naar 'bijkopen'. 'Met 28 miljoen ebitda (brutobedrijfswinst, red.) waren de resultaten in het vierde kwartaal zo'n 30 procent beter als onze verwachtingen', stipt hij aan. 'En de solide cashflow vertaalde zich in een schuldvermindering van 31 miljoen tot 283 miljoen. Daardoor belopen de schulden nog 4,2 keer de jaarlijkse ebitda.'

    "Ondanks de nog altijd hoge schuldgraad kunnen we nu niet lager negeren dat Balta tegen 4,5 keer de verwachte ebitda over 2021 erg goedkoop noteert "

    Wim Hoste

    KBC Securities-analist

     

    Hoste is ook positief over de schuldherschikking, die een belangrijk deel van de aflossing ruim twee jaar verder in de toekomst schuift. 'Ondanks de nog altijd hoge schuldgraad kunnen we nu niet lager negeren dat Balta tegen 4,5 keer de verwachte ebitda over 2021 erg goedkoop noteert. We verhogen ons koersdoel tot 2,5 euro'.

    Ook de ING-analisten Maxime Stranart en David Vagman zijn aangenaam verrast, maar blijven voorlopig bij hun 'houden'-advies. 'De herfinanciering van de obligatie neemt een grote kopzorg voor beleggers, gelet op de hoge schuldenlast en het beperkte potentieel om snel die schulden te verminderen. De verlenging van de schulden van 2022 tot 2024 zal dus in belangrijke mate het risicoprofiel van Balta verbeteren.'

    10:08

    'Kaeser Chief' zwaait met mooie cijfers af

    Bij Siemens hebben ze nog heel even een 'Kaeser Chief'. CEO Joe Kaeser zwaait later vandaag af en wordt opgevolgd door Roland Busch na zeven jaar als topman bij Siemens. Het techconcern kon in Kaesers laatste kwartaal scoren dankzij een toegenomen vraag uit China. Maar ook op de Duitse thuismarkt dikte de omzet en de winst aan.

    De vergelijkbare omzet, de opbrengsten uit activiteiten die een jaar eerder ook al bestonden, steeg in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar met 7 procent naar ruim 14 miljard euro. De winst bedroeg bijna 1,5 miljard euro, 38 procent meer dan een jaar terug. Siemens rekent voor heel het boekjaar op een winst van 5,5 miljard euro, van 4,2 miljard euro vorig jaar.

    Siemens rukt in Frankfurt met 1,8 procent op.

    *

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Net zoals er (zeker niet bij de meeste politici) ‘plaatsvervangende schaamte’ bestaat, zo bestaat er ‘plaatsvervangende fierheid’….

    Bedoeld wordt dat gehucht ‘De Brieke’, dat boven vemeld troppletje werkmashuisjes geklemd tussen de Platse, ’t Sttedje (Ieper), de platte boerenbuiten en vooral tegen de Vaart. Een plaats, een soort oorlogs-niemandsland begrensd door de geduchte gekanaliseerde Ieperlee, Ieper-Diksmuide. De levensadfer uit de Middeleeuwse Ieperse textiel Hoogdagen. Toen Ieperen, naast Brugge en Gent, als Vlaamse laken hoofdstad bekend stond tot in het verre Vladivostok…. Een vruchtbaar akeerland, dat in ’14-’18 vier jar lang om de andere dag door de IJerstreopen, de ‘goeden’ en ‘slechten’, bevochten en vooral besneuveld werd. Hier werd a.h.w. in onze achtertuinn, net als aan het Sas van Boezinge even verderop, in ‘16 het eerste Ieperiet gebruikt en afgewerd. Hier is het enige plaatsje waar het de Stahlhelmen ooit gelukt is (tiijdelijk) de YPRES SALIENT (= Bruggenhoofd) te doorbreken. Om de weg naar Parijs en de Overwon ning veilig te stellen.

    Hier is het dat de Duitse latere Nobelproijs- winnaar Fritz Haber, patenthouder van de meststof POTAS, van op zijn waarnemings-toren, samen met de Hoogste Duitse Legerleiding, het openen der 8.000 ingedolven gas-containers bijwoonde… Bij het vernemen in Duitsland van deze verschrikkelijke gebeurtenissen met dat ‘Mosterdgas’, pleegde diens echtgenote zelfmoord…

    Als puber, tijdens de Dutise Bezetting van WO II, waren de vele eenzame en verlaten verwaarloosde ‘Engelse’ kekerhoven het geliefde ravot-terrein voor spelende en vooral naar elkaars zoekende lichamen, kinderen. Later de geliefkoosde parkjes voor het bedrijven van de Hoofse Minne…

    Toeristische trekpleisters ook tijdens mijn college-jaren, toen het massa-toersime langzaam op gang kwam, om als ‘Gids’ te fungeren. English Spoken, U weet wel. Fantastische leerschool vooral in uitspraak-leer en ook ’n beetje in Engelse omgangsvormen.

    I love it.

    igitalia

    HOW TO HOLD THE WEST








    03-02-2021, 00:00 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    02-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500510 - HALENKRUISEN IN BRAKEL ELK OP TOER IS NIET TEVEEL

    .

    500510 - HALENKRUISEN IN BRAKEL ELK OP TOER IS NIET TEVEEL

    DINSDAG 2 FEBRUARI 2021

    INHOUD

    *

    ONVERTEERD VERLEDEN OF ANDERS GEZEGD TEKEN VAN EEN VROLIJK WENKENDE TOEKOMST? GEDULD WPRDT IMMES ALTIJD BELOOND….

    *

    *

    MARIA LICHTMIS

    *

    Mariabeeld moeder van Jezus

    Maria-Lichtmis of kortweg Lichtmis is een Christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de "Opdracht of Presentatie van de Heer in de Tempel", waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren joods jongetje wordt opgedragen aan God]. Men noemt dit 'pidjon ha'ben' (vrijkoop van de eerstgeborene). Volgens de Joodse Wet moest een eerstgeborene worden vrijgekocht op het moment dat hij 30 dagen oud was. De ouders namen het kind mee naar de Tempel, en door aan de priesters geld te geven, of een ander offer in natura, werd het kind 'vrijgekocht' Daarnaast herdenkt men het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse Wet moest brengen; vandaar de Latijnse naam Purificatio Mariae. In de Oosters-orthodoxe kerk wordt 'de presentatie van Jezus in de tempel' gevierd, als een van de twaalf grote feesten, en wordt het soms Hypapante (Ὑπαπαντή - "ontmoeting") genoemd. In het westerse Christendom is de traditionele naam van de dag lichtmis of Maria-Lichtmis, ook wel het feest van 'de ontmoeting van de Heer' of 'de opdracht van de Heer' genoemd. In de Katholieke Kerk is 'de opdracht van de Heer' ook het vierde Blijde Mysterie van de Rozenkrans.

    Datum

    De datum waarop Maria-Lichtmis wordt gevierd laat zien dat het de laatste feestdag is waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis. De mis valt namelijk 40 dagen daarna. Wanneer dit feest op een zondag valt, heeft het voorrang op de zondagsliturgie.

     

    In sommige oosterse kerken wordt de juliaanse kalender gebruikt en wordt Maria-Lichtmis, net zoals alle aan een datum gerelateerde feesten, dertien dagen later gevierd, dus op 15 februari. Het wordt daar Hoogfeest van de Presentatie van onze Heer en God en Verlosser in de Tempel of De Ontmoeting van Onze Heer en God en Verlosser Jezus Christus genoemd.

    In protestantse kerken is dit feest van z'n mariale karakter ontdaan en binnen de lutherse traditie omgevormd tot het feest van de 'presentatie van de Heer' in de tempel. Daarbuiten is het vrijwel onbekend.

    Geschiedenis

    Opdracht in de tempel, ca. 1470, Maria (links) presenteert Jezus in de tempel aan de priester Simeon, Catharijneconvent, Utrecht

    De vroegste verwijzing naar een viering werd opgetekend door de pelgrim-non Egeria toen die in het Beloofde Land rondreisde in 381-384. Zij meldt dat 14 februari plechtig gevierd werd in Jeruzalem met een processie naar de Constantijnse Basiliek der Wederopstanding, met een homilie over Lucas 2:22 en een eigen liturgie. Egeria's reisverslag geeft echter geen naam aan het feest. De datum 14 februari toont aan dat in die tijd in Jeruzalem de geboorte van Jezus van Nazareth nog op 6 januari (Epifanie) werd gevierd. De viering werd door de Heilige Stoel naar 2 februari verplaatst, nadat het feest van de geboorte van Christus op 25 december was gezet.

    In Europa raakte het feest vermengd met dat van de Christelijke heilige Brigida, wier naamdag op 1 februari valt. Haar verering is terug te voeren op die van de voorchristelijke Ierse godin Brigit en de viering van het Keltische lichtfeest Imbolc. Dit festival markeerde het midden tussen de zonnewende en het lentepunt.

    Gebruiken

    Processie tijdens de Maria-Lichtmis in de Oudkatholieke kerk in Den Haag, met pastoor Cornelius van Vlooten, door Isaac Israëls, 1881

    Op Maria-Lichtmis worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam LichtMIS. In veel talen verwijst de naam van het feest rechtstreeks naar kaarsen (Zweeds: Kyndelsmässodagen, Frans: Chandeleur, Engels: Candlemas). De processie staat symbool voor de intrede van Christus in de tempel van Jeruzalem, als het “Licht dat voor alle volkeren straalt”.

     Het is tevens de traditie dat er op Maria-Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Dit wordt uitgedrukt in het gezegde:

    Er is geen vrouwtje nog zo arm,

    of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm.

     

     *

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    GEKNOEI À LA BELGE

    Er blijken in dit land te weinig artsen te zijn om de langdurig zieken te controleren. 260 artsen voor 460.000 langdurig zieken. Voor mij is dat geen verrassing, want ik heb in deze rubriek al jaren geschreven dat er een tekort was aan huisartsen, spoedartsen en tandartsen. De reden daarvoor was een numerus clausus bij de ingangsexamens. Ik heb een kleinzoon die ondertussen huisarts is kunnen worden, maar die op de universiteit een jaar verloren heeft omdat hij niet meteen voor dat ingangsexamen slaagde, een examen dat niets te maken had met geneeskunde, maar alleen met een soort computerspelletje dat als enig voordeel had dat het in een oogwenk digitaal kon gecontroleerd worden. Jonge mensen, die zich geroepen voelden om (tand)arts te worden, waren dan bijna verplicht eerst biomedische te volgen, waarvoor geen ingangsexamen nodig was en na het behalen hun bachelordiploma daarin, via een schakeljaar over te stappen op geneeskunde. Maar heel wat dokters in spe haakten af.

    Klap op de vuurpijl was dan nog dat de francofonen, gewend als ze zijn de wetten in dit land niét na te leven als ze hen niet goed uitkomen, ook het resultaat van dat ingangsexamen aan hun laars lapten en toch verder konden studeren. Maggy De Block (Open VLD) heeft daar iets aan gedaan en niet meer de behaalde punten, maar de plaatsen als slaagkans laten tellen, wat ook een numerus clausus is. Verder heeft De Block de vele Franstalige afgestudeerden, die wel een diploma hadden, maar geen RIZIV nummer kregenomdat het aantal daarvan beperkt was; toch geregulariseerd en werd daarmee bevestigd dat de wet niet naleven in dit land alleen lonend is, als ge Franstalig bent.

    Het resultaat van dat geknoei à la belge is wel dat we nu – zoals verwacht – in Vlaanderen met een groot tekort aan artsen zitten en dat terwijl de Coronacrisis van onze artsen extra veel bijkomende inzet vraagt. En niemand staat te springen om het tekort bij de controle van langdurig zieken op te lossen, waardoor allerlei mistoestanden ontstaan en blijven bestaan, de staat er miljoenen euro’s aan verliest en de ziekenkassen daarvoor moeten opdraaien.

    ---

    En dan nog dit: februari wordt de maand waarin het minst geklaagd zal worden. Het telt maar 28 dagen. (grapje)

    *

    BELGIË FEDERAAL

    Kristof Calvo stapt op als fractievoorzitter Groen-Ecolo

    Vandaag om 07:37

    *

    Kristof Calvo zal niet langer mee de grote lijnen uitzetten bij Groen. Hij stopt binnen enkele weken als fractieleider in de Kamer. Hij blijft parlementslid.

    Kristof Calvo verdwijnt uit de cockpit van Groen. Nadat hij tot zijn grote teleurstelling geen minister mocht worden in de federale regering, stopt hij ook als fractieleider in de Kamer. Hij oefende die functie uit sinds 2014, wat hem in de oppositiejaren tot belangrijkste politicus van zijn partij maakte, naast partijvoorzitter Meyrem Almaci.

    Calvo blijft parlementslid. Hij zal ook werken voor het 'wetenschappelijke bureau van GroenLinks', de denktank van de Nederlandse groenen. Hij zegt in de Kamer inhoudelijk te willen werken rond democratische vernieuwing en staatshervorming. Het is niet duidelijk wie Calvo opvolgt als fractievoorzitter in de Kamer.

    Gents speelplein

    De regerings deelname leidde bij Groen tot een botsing tussen Calvo en voorzitster Meyrem Almaci. Een half uur voor het begin van het ledenc ongres kreeg hij te horen dat hij geen minister kon worden. Niet Almaci zelf gaf die boodschap, maar Brussels minister Elke van den Brandt, in het donker op een Gents speelplein naast het congrescentrum.

    Bart Haeck

     

     CORONA & CENSUUR

    *

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Nachtelijke hakenkruisen bij de Kleine Croo…Neen, dat wens ik mijn ergste vijanden niet toe. Wel moet ik kwijt dat zoiets bij mij persoonlijk nachtmerries oproept aan de vermaledijde Repressie die hard en hardvochtig, ja mensonterend van start ging na 6 September 1944, geen 2 uur nadat de ordeloze vlucht van een troep uitgehongeerde Übermebschenn die ‘trokken ’naar huis met hun bescheten kruis’…

    Een ‘Bedrijding’ trouwens die de vooral de Vlaamse Elite, de Vlaamse Intelligentia maar ook de armste drommel in de stomppzinnigste ellende stortte. Onmenselijke behandeling, vooral doot de vele kazakdraaiers van het Laatste Uur, het Verzet, en onder het oog van de geamuseerd toekijkende Rijkshters, hun naaste buren sarden, verkrachtten en misbruikten. Die inboedels & huuisraad door de ramen op straat gooiden om die in brand te steken. Die via de Overheid, tal van ‘Strafkampen’ organiseerden, die in veel gevallen erger waren dan die van de Nazi’s. Zie Breendonck. Verlaten kinderen op straat dolen, omdat beide ouders als uitschot en landverraders, ‘Collaborateurs’ dus, opgesloten zaten te verhongeren. Jonge vrouwen die door de vaderlandslieven bewakers tot 10 keer per 24 uur werden verkracht…A.h.w. van hand tot jand doorgegeven..

    Als 8-jarige ben ik nog huilend weggelopen van tussen de joelende menigte die zich geamuseerd vergaapte op het kaalscheren van kind-meisjes en oudere vrouwen in alle maten en gewichten. Die zaten, de handen in de schoot, daar wanhopig wenend hoog op de boerenkarren, met tot de lenden opgeschorte rokken, met blote hangborsten waarop weeeral in alle maten en gewichten hakenkruisen met gloeiende teer stonden gebrand, de natte ogen gesloten vanwege de afdruppelende hakenkrruis- teer op hun voorhoofden.

    Horror? Ja Ja, maar dan horror voor het Goede Doel….


    *

    NUMERUS CLAUSUS: een andere nieuwere vorm van broodroof, in gang gezet na de ‘Bevrijding’, met bedoeling de Nederlandstalige Bevolking van dit Kloteland naar de inferioriteit van tweederangsburgers te helpen.

    Eenzelfde lot dat tgrouwens in de USA de Republikeinen vanaf 20 Januari te wachten staat.

    CALVO

    *

    *

    PS 1

    Radio Klara….

    Heeft zo pas (10u30) bekend gegeven dat SCHUBERT, de beroemde componist, eingelijk overleden is ten gevolge van ….syphilis. Tja, iedereen gaat dood op de manier die hij zelf wil. De doden in vrede laten rusten, dat is toch niet meer van onze tijd, zeker?…

    Wanneer horen we eindelijk eens iets over de Waalse wereldberoemde Internationale Voorzitter van de Socialistische Internationale, ons aller Elio di Rupo? Hier op deze blofg steevast als HOMO vereerd als Olio di Poeppo?

    De man is, naast zijn broers-criminelen met strafdossier als valsmunters, OOK Italiaans Staatsburger uit de Abruzzen.

    Een ‘rupo’ is ten andere het Italiaans woord voor ‘Afgrond’. Een toevvalligheid die niets aan de verbeelding overlaat….

    PS 2

    Jullie hebben er toch ook op gelet dat Maria Lichtmis meteen ook PANNEKOENDAG is? Smakelijk!!!

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

    02-02-2021, 16:10 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500496 – GRENZEN, WAARVOOR DIENEN DIE EIGENLIJK NOH?

    .500496 – GRENZEN, WAARVOOR DIENEN DIE EIGENLIJK NOH?

    OUDE KOE UIT DE GRACHT

    *

    ONZE DAGERAADS-BUREN ZIJN GEBOREN TAALVIRTUOZEN. ZE ZEGGEN KEULEN EN SCJRIJVE KOLN MET DAT GEHATE TREMA DAAR BOVENOP. ‘‘OMKLANLEN’ HEET DAT AUF DEUTSCH HEISST DAS ‘UMLAUTEN’. INZAKE VOLKERENRECHT IS DAT ‘OMVOLKEN’ - ZICH ALS HOORNDEAGERS OP DE KOP LATEN ZITTEN

    *

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    DE OMVOLKING

    *

    Er is de laatste dagen veel te doen geweest over het sluiten van de grenzen. Zeker nu er nieuwe Corona-varianten opduiken en er in de omliggende landen – de UK en Ierland inbegrepen - meer besmettingen blijken te zijn dan bij ons.   Dit gezegd zijnde zou men er ook eens aan moeten denken dat er nog een tweede reden is om onze grenzen beter te bewaken, nl de al dan niet illegale immigratie. Dat blijkt uit een rapport van Statbel, het Belgische statistiekbureau, waarin staat dat liefst 3,7 miljoen inwoners van dit land geen Belgische achtergrond hebben. Dat zou ± één derde van de hele bevolking zijn, met uitlopers tot driekwart in Brussel en meer dan de helft in Antwerpen, waar men nog het excuus heeft dat het een internationale havenstad is waar dergelijke toestanden altijd meer hebben bestaan dan elders.

    Het is een feit dat de immigratie, zowel de legale als de illegale, de laatste 50 jaar bij ons in een versnelling is geraakt. Dat begon in de jaren 1960/70 met de zgz ‘gastarbeiders’, van wie men dacht dat ze ooit naar hun land van herkomst zouden terugkeren. Niet dus. Eerst waren er de gewone gezinsherenigingen, waarbij partners en kinderen naar hier konden komen, laten kwamen daar ooms, tantes en grootouders bij die in de eerste plaats kwamen genieten van onze Sociale Zekerheid. Sinds de mislukte Arabische Lente en het ‘wir schaffen das’ van Merkel lijkt er helemaal geen rem meer op te staan, om nog te zwijgen van de duizenden die jaarlijks hun leven riskeren door in gammele bootjes via de Middellandse Zee Europa trachten te bereiken. Wij kunnen de halve wereld niet opvangen en dus ook niet blijven aanmodderen zoals men in West- en Zuid-Europa bezig is te doen. Als daaraan niet ernstiger gesleuteld wordt, krijgen we inderdaad een ‘omvolking’ en worden we tegen het einde van deze eeuw een minderheid op ons eigen continent.

     Open grenzen waar vooral groenen, liberalen en socialisten voor pleiten, leiden naar een inperking van onze eigen vrijheden en de vermindering van onze Sociale Zekerheid. ‘Weg met ons’ zou wel eens werkelijkheid kunnen worden.

    ---

    In de marge van bovenstaande is het opmerkelijk dat in het rapport van Statbel de mensen met een Nederlandse achtergrond daar zijn bijgeteld. Ergens klopt dat niet, want Vlamingen en Nederlanders waren ooit één volk, nog vóór er ooit van België sprake was, hebben nog steeds eenzelfde taal en hebben nog altijd eenzelfde afkomst en achtergrond. Dat dat nu officieel niet meer zo zou zijn, heeft alles te maken met de buitenlandse inmenging bij het ontstaan van België, een verfranst België dat van de Vlaamse numerieke meerderheid een politieke minderheid heeft gemaakt.

    Hoe lang nog?

    *

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

     

    Vriend Guido (hierboven) heeft (alweer) een al even slecht karakter als ikzelf. Maar dat spijt mij niet

    U kijkt verrast? Wat er dan aan ons en aan de meerderheid van onze Nederlandstalige volksgenten uit Noord en Zuid scheelt? Ja, dat we gezond leven, en niet lijden aan Rode Warme Pis?

    Wat Rode Pis dan wel mag zijn?

    Dit is een uit het Zuiden aangevoerde besmetting die hele volkeren naar de afgrond leidt. Oorspronkelijk begonnen in 1789, mrt de onthoofding van de Franse Koning en zijn Oostenrijks Marie Antnetteke, deze en andere zware misdadigers wier dood ons tot op de huidige dag voorgehouden wordt als een weldaad voor de gehele Mensheid. Eigenlijk een soort borenkar, waar maanzieke geesten als Friedrich Engels en Henrich Karl Marx zijn op gesprongen, om er samen met de Slagkruiser Potenmkin een mestkar voor alleen maar drek en bloed van te maken. Tot in 1933 in Berlijn tot en met 8 Mei 1945 met de Duitse Socialisten op kop, het systeem zichzelf en de hele toenmalige wereld begon te vernieitgen. Eerst door de halve wereld in puin te bombarderen, de bevolking af te slachten, om, zoals Guvaal schrijft, vanaf de jaren ’60, o.a. het Westen compleet te ‘omvolkon’. Lees: de Beschaving tot onder het vriespunt terug te draaien via een nooit geziene ‘Volksverhuizing’ door woestijnratten en oerwoudbewoners.

    Dit zijn m.a.w. de bewoners van een werelddeel waar tienduizenden jaren geleden al een andere Beschaving werd opgedoekt en on de jaren 630 door een zekere Mohammed door het kromzwaard vervangen.

    En in dit teken moeten wij, anders dan Clovis van Chlothlldis, zien te overleven… De hert met het Teken des Kruises in zijn gewei is inderdaad voor een andere keer.

     *

    ELGIË VERSTRENGT REISREGELS

    *

    ©BELGA

    Vandaag om 09:51

    Binnenlandse Zaken verstrengt de regels voor bus- en treinreizigers die van buiten de EU komen. Mogelijk volgen nog maatregelen om de opmars van de virusvarianten uit het Verenigd Koninkrijk en elders in te dammen. De regels voor reizigers die per boot of vliegtuig naar België reizen, gelden voortaan ook voor reizigers die met de bus of trein vanuit landen buiten de EU en buiten de Schengenzone naar ons land komen.

    De reizigers moeten het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen, ongeacht de duur van hun verblijf in het buitenland en in België. Daarnaast moeten reizigers die uit een rode zone komen en die hun hoofdverblijfplaats niet in ons landen hebben een negatieve PCR-test voorleggen voor ze ons land binnenkomen.

    De aangescherpte maatregelen dienen in de eerste plaats om de opmars van de Britse variant van Covid-19 in te dammen. In ons land zijn al tientallen (labo)gevallen van die mutant bekend. Viroloog Marc Van Ranst schat dat er in werkelijkheid al honderden besmettingen zijn met de bijzonder besmettelijke Britse en Zuid-Afrikaanse virusvarianten.

    Eerste stap? De kans is groot dat de reisregels nog meer worden verstrengd. Sommige experts pleiten onomwonden voor het sluiten van de grenzen, maar daar is politiek bijzonder weinig animo voor. Sowieso is voor die maatregel Europese eensgezindheid nodig.

    'We moeten niet-essentiële reizen verbieden', zegt Van Ranst. 'Ten strengste afraden is niet hetzelfde als verbieden (…) We zijn eigenlijk goed bezig, dan wil je de instroom van nieuwe varianten niet', zei de viroloog in 'De Ochtend' op Radio 1.

    Premier Alexander De Croo (Open VLD) wacht op een advies van het expertencomité GEMS, dat het coronabeleid mee aanstuurt, om te beslissen of nog meer moet gebeuren tegen de uit het buitenland oprukkende virusstammen. Het volgende Overlegcomité is gepland op 22 januari. 

    Sebastien Rousseau

     

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Niets zinnigs meer aan toe te voegen…

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST








    02-02-2021, 11:50 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    01-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500495 - DE WERELD BEHOORT AAN DE DURVERS. WIJ VLAMINGEN WILLEN WEL MAAR WE MOGEN NIET. DE FRANSTALIIGE ELIITE INN DIT LANDMAG WEL MMAAR IS ER TE LUI VOOR GEWORDEN…

    *

    00495 - DE WERELD BEHOORT AAN DE DURVERS. WIJ VLAMINGEN WILLEN WEL MAAR WE MOGEN NIET. DE FRANSTALIIGE ELIITE INN DIT LANDMAG WEL MMAAR IS ER TE LUI VOOR GEWORDEN…

    DONDERDAG 14 JANUARI 2021

    INHOUD

    DE GEWONE WAALSE MEDEMENS IS IN DIE ZIN MRDEPLICHTIG OMDAT DIE ZICH LAAT MEDEDRIIJVEN. DE OPWAARTSE WEG IS INDERERDAAD EEN BEETJE LASTIGER….

    *

    Wormhout

    In 1962 veranderde de gemeente officieel de oude schrijfwijze Wormhoudt in Wormhout, wegens de veranderde spelling van Nederlandse plaatsnamen.

    Geschiedenis

    Wormhout werd voor het eerst vermeld in de 8e eeuw als Wormholdt.

    Volgens de legende zou de Bretonse koningszoon Winok na de stichting van de Abdij van Sint-Winoksbergen opnieuw de stilte hebben opgezocht in het iets zuidelijker gelegen Wormhout, waar hij in 717 ook begraven werd. Dit is historisch niet correct. De heilige Winok stichtte weliswaar een priorij of cella (filiaal van de Sint-Bertijnsabdij) op het door Heer Heremarus geschonken domein 'Woromhold' maar is hoogstwaarschijnlijk nooit in Sint-Winoksbergen geweest. Pas in 1022 kwam zijn gebeente in de heropgebouwde abdijkerk van Sint-Winoksbergen terecht. De cella van Wormhout was niet meer dan een houten kloostertje met een bescheiden hospitaal bestemd voor armen, zieken en pelgrims.

    Het graafschap Wormhoudt werd gesticht in 1067 en maakte deel uit van het graafschap Vlaanderen.

    In Wormhout zou de eerste windmolen van het graafschap Vlaanderen zijn gebouwd. In 1806 werden er nog elf molens geteld, waarvan er uiteindelijk slechts één is overgebleven.

    Bij de Beeldenstorm in 1566 werd de kerk vernield door de geuzen; zij werd heropgebouwd in 1578. In 1668 kwam Wormhout bij Frankrijk. Op 28 mei 1940 vond er een massamoord plaats in Wormhout Daarbij werden 80 Britse en Franse soldaten om het leven gebracht door SS-soldaten.

    .

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    RELANCE À LA BELGE

    In mijn blog van 6 dezer (‘Een hete lente?’) had ik het al over de miljarden die België van Europa zou krijgen in het kader van het Europese Herstelfonds. Men maakte zich in Vlaanderen al behoorlijk zorgen daarover, omdat Europa er alleen met het federale België over onderhandelde en niet met de gewesten, Met 60% van de bevolking, 70% van de economie en meer dan 80% van de export hoopte Vlaanderen te krijgen waar het recht op heeft. Volgens Matthias Diependaele, Vlaams minister van Begroting, was dat zo’n 3/5 van de 5,9 miljard euro die Europa zou doorstorten.

     

    Maandag bereikten De Croo, de minister-presidenten van de deelstaten en de staatssecretaris voor de Relance, Thomas Dermine (PS) daarover een akkoord. Van de 5,9 miljard gaat 1,25 miljard naar het federale niveau, waarom wordt niet gezegd. Van wat er overblijft krijgt Vlaanderen 2,255 miljard, 49%, net niet de helft. Zoals gevreesd werd, o.a. door Wouter De Geest, CEO van Voka, is het toch weer een regeling ‘à la belge’ geworden. Wallonië krijgt 1,48 miljard, het Brussels gewest 395 miljoen de Duitstalige Gemeenschap 50 miljoen. De Franse Gemeenschap, die feitelijk geen reden tot bestaan meer heeft (Vlaanderen heeft zoiets niet), gaat wel met een half miljard lopen. Volgens Di Rupo zou België zo’n hoog bedrag gekregen hebben omdat Wallonië het economisch moeilijker heeft. Straks moeten we nog blij zijn dat het daar zo blijft. Hopelijk wordt het geld goed besteed, in de eerste plaats aan projecten die toekomstgericht zijn.

    Tenslotte krijgt Vlaanderen wel 2/3 van het Brexit-fonds, maar dat fonds gaat ‘maar’ over 300 miljoen euro in totaal en onze regio krijgt die 2/3 omdat het hele bedrag voor de Visserij – 60 miljoen – naar Vlaanderen gaat. Wallonië heeft nu eenmaal geen Visserij, anders was het ook daar een regeling ‘à la belge’ geworden.

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    En het blijft maar duren! Dat is al zo sedert de Franse Revolutie & Napoleon als klap p de vuurpijl recht naar het hart van Engeland. Mat uitzondering tussen 1815 en 1830, toen, na vele honderden jaren van vreemde overheersing, wij, de Bourgondische Zuidelijke Nederlanden, weer verenigd werden met de Noordelijke. Vlaanderen eindelijk als herboren! Met uitzondering natuurlijk van Frans Vlaanderen, d.i. de kanaalkist van ver aan de overkant der Vlaamse Bergen tot voorbij de kaperhoofdstad van Jan Baert, Duinkerke, dat in 1713 – pas honderd en twee jaar eerder dan 1815,, door het Verdrag van Utrecht door Lodewijk de Dief, de Protserige, Koning van Frankrijk, zonder de minste tegenprestatie, werd gestolen. Het is een rijke welvarende regio die tot de dag van vandaag meer den 1/3de oplevert van de totale Frnase Begroting.

    Kortom, ware het niet dat de Zuidergrns van ht tegenwoordige Vlaanderen er uitziet als een door echte ratten afgeknaagde onderkant. van Het Bijbelse Beloofde Land. Daar waar de Klaagmuur van Jeruzalem had moeten kunnen heropgebouwd worden. Een ondoordringbare muur muur, met de klaagkant alleen maar aan de luie werkschuwe onderkant.

    *

    FRANSE MINISTER TEGEN OVERNAME CARREFOUR DOOR COUCHE-TARD

    Alain Bouchard begon in de jaren 60 als tiener te werken in een     ‘gemakswinkel’. Nu wil hij Carrefour overnemen. ©REUTERS

    Vandaag om 10:14

    *

    Minister van Financiën Bruno Le Maire sprak zich op de Franse televisie uit tegen de overname van de Franse supermarktgroep Carrefour door de Canadese tankstation winkel uitbater Couche-Tard.

    'Het idee dat Carrefour gekocht wordt door een buitenlandse concurrent... ik ben geen voorstander van deze deal.' De uitspraak van Le Maire valt niet te onderschatten. De Franse regering beschikt immers over de mogelijkheid om de deal tegen te houden, beklemtoont persagentschap Bloomberg. Volgens Fabienne Caron, een analiste van Kepler, is het na de uitspraken van Le Maire 'game over' voor de deal. Bij beleggers gaan alarmbellen af, het aandeel van Carrefour CA-6,04% gaat stevig in het rood.

    Convenience stores

    In 1980 opende de Canadese ondernemer Alain Bouchard zijn eerste gemakswinkel in Laval, vlak bij Quebec. Veertig jaar later hebben hij en zijn bedrijf Alimentation Couche-Tard - Frans voor nachtbraker - meer dan 14.000 winkels in Noord-Amerika, Azië en Europa. Daar komen binnenkort misschien 12.000 Europese, Zuid-Amerikaanse en Arabische Carrefour-winkels bij.

    Bouchard wil Carrefour overnemen. Couche-Tard biedt 20 euro per aandeel, of zo'n 16,4 miljard euro voor het hele bedrijf. Dat is 29 procent meer dan de beurswaarde van het bedrijf dinsdagavond. Als de deal doorgaat, denkt het bedrijf de Carrefour-aandeelhouders 'hoofdzakelijk' in cash te betalen.

    "Toen ik bij Walmart werkte, keken we amper naar Couche-Tard. Hun winkels lijken in de verste verte niet op klassieke supermarkten. "

    Geert Verellen

    Ex-CFO Walmart Canada

    De Carrefour-directie zegt niet bij voorbaat 'neen' en onderhandelt met Couche-Tard, dat met omgerekend 48 miljard euro omzet het op twee na grootste bedrijf van Canada is. Bouchard moet de voornaamste eigenaars van het beursgenoteerde Carrefour zien te overtuigen. Onder hen bevinden zich enkele grote namen. De familie Moulin controleert ook de warenhuizen van Galerie Lafayette. Bernard Arnault is de rijkste man van Frankrijk, dankzij zijn luxe-imperium LVMH.

    Waarnemers stellen zich vragen bij de demarche van de Canadezen, want Carrefour en het kleinere Couche-Tard zijn erg verschillende bedrijven. Ook de Belg Geert Verellen vraagt zich af welke meerwaarde Couche-Tard kan genereren door Carrefour over te nemen. Verellen werd in 2016 financieel directeur van de Canadese tak van de supermarktreus Walmart, na een carrière als manager bij Delhaize. Sinds een jaar is hij financieel topman van het Canadese voedingsbedrijf Maple Leaf Foods.

    'Toen ik bij Walmart werkte, keken we amper naar Couche-Tard, want het was niet echt een concurrent voor ons', zegt hij. 'De winkels van Couche-Tard lijken in de verste verte niet op klassieke supermarkten, zoals die van Carrefour.'

    Bus melk

    De Canadezen baten 'convenience stores' uit. Buiten Canada hebben ze de naam Circle K. De meeste hebben ook een tankstation. 72 procent van zijn omzet boekt het bedrijf met de verkoop van brandstoffen. 'De verkooppunten liggen buiten de grote stadscentra en zijn nog het best te vergelijken met de Shop&Go-winkels die Delhaize in België heeft bij enkele tankstations', zegt Verellen. 'Je koopt er iets om te eten als je gaat tanken, of wanneer je om 23 uur nog een doos melk nodig hebt.' Couche-Tard is in de VS - waar het 70 procent van zijn omzet boekt - de grote concurrent van het bekendere 7-Eleven.

    Ook geografisch is het verschil tussen Carrefour en Couche-Tard groot. 'De Canadezen zitten in Noord-Amerika en Noord-Europa. Carrefour zit in Zuid-Amerika en Zuid-Europa. Alleen in Azië hebben beide wat overlap. Je zou kunnen zeggen dat ze complementair zijn, maar ik vraag me af welke synergieën Couche-Tard wil boeken met Carrefour.

    Jens Cardinaels

     

     

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    Waar een wil is, is een weg. Dit is een oud Vlaams spreekwoord, dat blijkbaar in Canada ook goed bekend is. Jammer dat onze verre voorouders veegeten zijn, daar een patent op te nemen.

     

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST



    01-02-2021, 16:32 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500509 - NIET ‘LOVEN BIVEN’ MAAR ‘LIÈGE VOLE’

    .

    500509 - NIET ‘LOVEN BIVEN’ MAAR ‘LIÈGE VOLE’

    MAANDAG 1 FEBRUARI 2021

    *

    IN HET FRANSOOS IS INDERDAAD VEEL, ZELFS HEEL VEEL, GEWOON ECHT DUBBELZINNIG. ’VOLER’ STAAT VOOR ‘VLIEGEN’ MAAR OOK VOOR ‘STELEN’. PERFECT TOEPASSELIJK DUS VOOR ‘LA CITÉ AEDENTE’ DE ‘LIEGE’

    *

    *

    KATSBERG

    De Katsberg vanaf Steenvoorde

    De Katsberg (Frans: Mont des Cats) is een getuigenheuvel in het West-Vlaams Heuvelland, in Frans-Vlaanderen, op het gebied van de gemeente Godewaarsvelde. Hij is 150 meter hoog.

    Op de Katsberg staat de Abdij op de Katsberg. In de buurt van de abdij staat ook de Chapelle de la Passion. Verder bevinden er zich nog enkele zendmasten, waaronder een 200 meter hoge televisiemast. De naam is afkomstig van de Germaanse volksstam van de Chatten.

    Binnen de muren van de abdij zocht Maarschbezinning tijdens de Eerste Wereldoorlog.

    De Katsberg is een onderdeel van de zogenaamde centrale heuvelkam in het Heuvelland, deze bestaat daarnaast uit de Watenberg, Kasselberg, Wouwenberg, Boeschepeberg, Kokereelberg, Zwarteberg, Vidaigneberg, Baneberg, Rodeberg, Sulferberg, Goeberg, Scherpenberg, Monteberg, Kemmelberg en Letteberg. Ten zuiden van deze heuvelkam bevindt zich het stroomgebied van de Leie, ten noorden van deze heuvelkam het stroomgebied van de IJzer.

     

    Zendmast

    De Katsberg is eenmalig opgenomen geweest in de Tour de France. Daarnaast is hij meermaals beklommen in de wielerklassieker Gent-Wevelgem: in 1957, in 1993 (2 maal), in 1994 (2 maal) en 1995 (2 maal). Daarna duurde het tot 2010 (2 maal), 2011-2020 (1 maal). Ook is hij opgenomen in de Vierdaagse van Duinkerken en het Circuit Franco-Belge.

     

     

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

    DE LUIKSE AUGIASSTAL

    Het zoveelste schandaal binnen de PS blijft onze media beroeren, maar in feite zijn de laatste feiten ervan in Luik nog een voortvloeisel van de moord op PS-kopstuk André Cools, 30 jaar geleden a.u.b. Het onderzoek daarnaar leidde tot het fameuze Agusta-schandaal dat ook in Vlaanderen slachtoffers maakte binnen de socialistische familie en bracht een serie van malversaties aan het licht waarbij heel wat politiekers bij betrokken waren, waarvan de meeste de PS stempel droegen. De moord maakte aan deze praktijken echter geen einde. De verwevenheid van politiek met groot geld in Wallonië is feitelijk nooit stilgevallen. Na Cools waren er de problemen met zijn politieke erfgenamen, daarbij o.m. ‘papa’ Daerden en Alain Mathot, deze laatste de man die ooit zei ‘dat het gat in de Begroting er vanzelf gekomen was en weer vanzelf zou weggaan’. De Daerden en Mathot die nu mee de Luikse politiek bepalen, zijn beide ‘zoon van’. Stéphane Moreau, die voorlopig in de cel zit en beschouwd wordt als het meesterbrein achter de meeste van deze malversaties,, zette papa Daerden opzij als burgemeester van Ans, maar werd bij het eerste schandaal van Publifin, dat ook in Vlaanderen speelde, meer bepaald in Gent en Oostende (denk maar aan ‘Publipart’ en ‘Electrawinds’) en nu Nethys heet, uit de partij gezet. Tussendoor was er ook nog het Omob-schandaal , een verzekeringsmaatschappij waarvan Cools destijds voorzitter was, die Cools’ politiek netwerk (intercommunales, ziekenhuizen, water- en elektriciteitsmaatschappijen en andere nutsbedrijven) mee financierde en later is overgegaan in Ethias. Over deze laatste is zelfs binnen de huidige federale Paarsgroen+ regering zopas een eerste conflict ontstaan, omdat de PS haar niet wil laten privatiseren. De hoofdzetel is nl nog steeds in Luik en de PS maakt ook daar nog steeds grotendeels de dienst uit, vandaar.

    ---

    de marge van bovenstaande hierbij een voorbeeld van wat zich daar allemaal afspeelt, in Luik maar ook daarbuiten.

     

    Misschien zegt de naam Julie Fernandez-Fernandez in Vlaanderen niet veel, maar deze dame was ooit staatssecretaris in de regering Leterme. In 2019 werd ze herverkozen op de Kamerlijst, maar ze verkoos, wegens het cumulverbod, schepen van Luik te blijven. Als schepen krijgt ze daar een jaarsalaris van 100.000 euro, en daar houdt het niet bij op. Omdat ze haar Kamerzetel opgaf, krijgt ze gedurende twee jaar een maandvergoeding van 9.742 euro (in totaal 233.800!). Daarenboven is ze voorzitter van de intercommunale Enodia en en het pensioenfonds Ogeo Fund, twee instellingen die ook ter sprake komen in het gerechtelijk onderzoek dat nu aan de gang is. Voor het Ogeo Fund beheert Fernandez-Fernandez een budget van 1 miljard euro, alhoewel ze volgens toezichthouder FSMA daarvoor niet geschikt is, tenzij ze bijscholing zou krijgen, wat tot op heden niet gebeurd is. En Fernandez-Fernandez is bij de PS geen uitzondering, zeker niet in de Luikse republiek der kameraden, Ongetwijfeld gaan daar nog lijken uit de kast vallen, maar geen mens in Wallonië gelooft dat het systeem er

    *

    *veel zal veranderen.       

    *

    CORONAVIRUS

    *

    Pfizer-BioNTech gaat tot 75 miljoen extra dosissen leveren aan Europa

    Vandaag om 08:40

    *

    Na AstraZeneca zegt ook BioNTech dat het extra dosissen van zijn vaccin kan leveren. In het tweede kwartaal mag de EU 75 miljoen extra vaccins verwachten.

    De Duitse vaccinfabrikant BioNTech kondigt maandag aan dat het in het tweede kwartaal mogelijk tot 75 miljoen extra dosissen van zijn vaccin kan leveren aan de Europese Unie.

    Daarnaast werkt het bedrijf aan een verhoging van de leveringen vanaf de week van 15 februari, 'om de contractueel vastgelegde levering van de volledige hoeveelheid dosissen in het eerste kwartaal te verzekeren', zegt Sierk Poetting, financieel directeur van het bedrijf, aan de Duitse krant Der Spiegel.

    Marie Van Oost

     

    ORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    De Walepays

    Ons aller goede vriend Guido GUVAAL, dat is me toch ne mens met een wel heel slecht ‘on-vaderlands’ karakter!!!!! Schrander als niet één, dat wel, en dat met een geheugen als een olifant voor wat betreft die ontelbaar vele ‘ajkefietjes’ in de Waalse polletieke krabbenmand van die kleine minderheid aan ‘Belgen’.

    Het grote Lichtend Voorbeeld daar in het Zuiden des Lands, zijnde wijlen de Rode Sovjet USSR, veel groter en veel erger, is er al aan dat het heerlijk Bolsevisme 3o jaar geleden aa ten onderen gegaan. Dedju toch! Want ze konden het zowel daar als hier toch zo goed uitleggen.

    Hier in dit Kloteland gebeuren, net als onder Vadertje Stalin, ook moorden en persoonlijke afrekeningen onder de maatjes, zij het heel wat minder spectaculair en meer in de marge en vooral ‘en mineur’.

    Typisch ten andere voor een Zuiderse mijnwerkers- streek, al dat mineur-gedoe. Maar de weerklank in Vlaandeeen? Geschoteld en warm opgediend door hun spitsbroeders in onze Noordelijke Gewesten. Ja, ik bedoel door Socialistische Partij-en, de Rode, de Freioene ende Blauwe, de S.P. ofte de Stelende Partij.

    En met welke verdraaiende roeptoeters! Voorgesteld als ‘fait divers’ onder de rubriek ‘Gebroken armen en benen’. Vooral vliegensvlug en in kleine lettertjes want in ’s Lands Belang: onder de mat geveegd door de medeplichtige ‘verkochte’ Staatsmedia.

    -

    Kijk, en dat precies is de goeie kant aan alles wat GUVAAL zowel als ondergetekende en nog vele anderen zich dagelijks de naad uit de broek werken. Oneerlijkheden, bedriegerij, dieftes en zakkenvullertjes aan de kaak stellen om op die manier de schaapjes naar de ware schaapstal te helpen leiden.

    Namen uit de recente Noordelijke dedpartementen? Willy Claes, Den Baard van Oostende, Freddy Willocxs, Opa van ’t Sloef-Mateke, Daniël Termontie (Gent), enz, enz, thans allemaal vervangen door Leden van de Blauwe Geschelpte Rode Broeders… (t ‘t Sloefde zelf geraakt maar niet aan de gang met zijn ‘Vooruit’, want ziek te bed. Of nie ziek te brd, wie zal ‘t zeggen…

    Digitalia

    HOW TO HOLD THE WEST

     







    01-02-2021, 15:54 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Archief per week
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!