MET SNELTREINVAART DOOR DE DAGEN
Foto

Foto

Inhoud blog
  • 906 - EEN CLOWN-KONTDRAAIER OP DE DANSVLOER HEEFT ALTIJD SUCCES
  • 905 - HET APENLAN D NA MEI 2024
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID D E E L I I
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID
  • 903 - DE STILTE VOOR DE STORM IS VEEL TE LUID


    Foto

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Zoeken in blog


    VOOR WIE GRAAG EEN EINDJE MEERIJDT
    17-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500703 – BIITEN DE ONDERBOREKENLOL VOL bLAUW VAN BART DEPAUW, WAT HEEFT DE TEEVEE ONS BJGEBRACHT OVER DE AANSLEPENDE REGERIGSVERKLARING?

     

    .

    Zaterdag 16 oktober 2021

    *

    REGIME, PULP-PRS EN JANK-TEEVEE, TROUWE VOLGEMIGEN VAN

    DE RATTENVANGER VAN HAMELN: RECHT NAAR DE VERNIETIGONG…..

    *

    INLEIDING: EIGEN MENING.

    OVERGENOMEN TEKSTEN ZIJN

    INSPIRATIE BRONNEN

    *

    500703 BIITEN DE ONDERBOREKENLOL VOL bLAUW VAN BART DEPAUW, WAT HEEFT DE TEEVEE ONS BJGEBRACHT OVER DE AANSLEPENDE REGERIGSVERKLARING?

     

    I N H O U D

    Wat te denken over de geestelijke vermogens va    n al die zogezegde Pubieke Organisaties, die wel de Buger de doom uit de ogen kosten, als die er in gesloten gelederen in slagen om pal naast de feiten te kiken?

    Regeriongscrisis? M’n voeten, Gérard!

    *

    Het libido van Maaike Cafmeyer en ’n buslading of tien andere ‘actrices’ waarvoor de doorsnee West-Vlaming het woord ‘wepel’ gebruiikt, d.w.z. zich gedragen als ’n tuchrtige koe die zonder onderbreking radeloos op zoek is naar alle mogelijk bestande stueren. Om spelletjes mee te doen, en tussenin carrière te maken.

    Ach, die ‘amuusementswereld’ toch: bij de ULB zelfs openbare zedenscgennis voor de lol van een schachtendoop. De Franse superieure beschaving staat niet voor niets aan de wereeldtop en Bruxèl moet toh altijd beter doen dan La Ville Lumière zelf.

    Terwijl elders de messen in het rond vliegen, erger dan bij de Negers.

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

     ME TOO !

    *Om mijn blog mee up to date te houden ben ik ook verplicht het plaatselijk nieuws te volgen. Dat gebeurt meestal onder voorbehoud, want wat ze daar vertellen klopt niet altijd met de waarheid of is alleen reclame voor de eigen winkel..

    Zo was er donderdagavond op het Tv-nieuws heel wat te vertellen. De afloop van de besprekingen over de federale beleidsverklaring waarover bijna anderhalve dag non-stop werd gepalaverd. De zoveelste terreurmoorden door een geradicaliseerde moslimbekeerling in Noorwegen. Het einde van Alitalia*. Het werd een afknakker.

    Zowel VRT als VTM wijdden de helft – de eerste helft dan nog – van hun Tv- journaal alleen aan de rechtszaak tegen Bart De Pauw. Dát was hun nieuws. Nu ga ik me daar niet over uitspreken, maar ergens zijn er grenzen.

    Ik kan begrijpen dat, als er daar iets mispeuterd werd, dit gebeurde in de wereld van ‘ons kent ons’ van Tv en entertainment en er daarvoor bij die zenders meer dan normale interesse zal zijn, maar wat hebben buitenstaanders te maken met wat men in de volksmond ‘hoeren en boeren’ noemt en men normaal in ‘de boekskens’ gaat zoeken. Het heeft veel weg van ongezond voyeurisme.

    ---

    Van Alitalia gesproken, Na Sabena houdt ook dat staatsbedrijf het dus voor bekeken. We zullen er ons straks alleen nog de moppen over herinneren zoals bv wat de naam zou betekenen‘Always Late in Take-off, Always Late In Arrive’ of nog: ‘Airplane Landed In Tokyo, All Luggage In Amsterdam’

    Misschien herinnert men zich nog wel die over Sabena: ‘Such A Bloody Experience Never Again’, of van het Britse BOAC, nog een verdwenen luchtvaartmaatschappij: ‘Better On A Camel.’

    Bij de nog bestaande is er die over het Portugese TAP: een goeie:‘Take Another Plane’.

     

    WIE JEF OOK ZAL OPVOLGEN, ER IS NOOD AAN EEN FRISSE WIND BIJ COLRUYT

    *

    ©Károly Effenberger

    Piet Depuydt Jens Cardinaels

    *

    Vandaag om 02:00

    *

    Is de opvolging van Jef Colruyt nabij, nu de groeiformule waarmee zijn winkelketen 30 jaar furore gemaakt heeft ernstig onder druk komt? En wie zijn dan de mogelijke troonopvolgers? ‘Het lijkt het best bewaarde bedrijfsgeheim.’

    -

    Jef Colruyt, de CEO en voorzitter van de winkelketen Colruyt, wordt maandag 63. Een verjaardag als een ander, ware het niet dat bij de groep uit Halle al jaren de ongeschreven regel geldt dat directieleden op hun 62ste stoppen om verjonging aan de top mogelijk te maken.

    Maar het is onduidelijk of de roerganger van de beursgenoteerde supermarktgroep - die voor iets meer dan de helft in handen is van zowat 150 Colruyt-telgen verspreid over vijf generaties - eraan denkt af te treden. ‘Daar zullen we over communiceren als de tijd rijp is’, zei hij twee weken geleden op de algemene vergadering. Een jaar eerder klonk het zelfs nog zo: ‘Sorry, jongens, jullie hebben er geen zaken mee. Ik ben heel bewust bezig met mijn opvolging, maar in die keuken mogen jullie niet binnen.’

    -

    Jef Colruyt was 26 toen hij in 1984 aan zijn eerste job begon bij Colruyt. En hij moest nog 36 worden toen hij tien jaar later van zijn vader Jo te horen kreeg dat hij hem zou opvolgen. ‘Ik weet niet of ik dat zal kunnen’, zei hij toen. ‘Als je denkt dat je het kunt, moet je stoppen’, was het antwoord van zijn vader. Drie maanden later stierf Jo Colruyt en moest Jef aan de bak.

    Profiel Colruyt Group

    Omzet (2020): 9,9 miljard euro.

    Brutobedrijfswinst (ebitda): 850 miljoen euro (8,6 procent van de omzet).

    Nettowinst: 416 miljoen euro (4,2%).

    Marktleider: Met een marktaandeel van 31,3 procent de populairste keten van België, voor Ahold Delhaize (Albert Heijn en Delhaize) en Carrefour. Verloor door de coronacrisis voor het eerst sinds 2013 marktaandeel.

    Activiteiten: Bestaat uit de supermarktketen Colruyt, de buurtwinkel OKay, later aangevuld met Spar, de biosupermarkt BioPlanet, de versmarkt Cru, de babywinkel Dreambaby en de speelgoedketen DreamLand. Onlangs werden de fietsenwinkelketen Bike Republic (ex-Fiets!), de kledingwinkel ZEB en de fitnessketen JIMS overgenomen. Investeerde eerder in de online apotheek Newpharma en de onlineondergoedverkoper MyComfort24.

    Personeelsleden: 30.000.

    De groep groeide onder het bewind van Jef uit tot de grootste supermarktketen van België. Met zijn lage prijzen stak het familiebedrijf concurrenten als Delhaize en GB/Carrefour voorbij. Maar het tij lijkt te keren. Vorig jaar daalde het marktaandeel voor het eerst in jaren. Bovendien verwacht het bedrijf dit jaar een ‘beduidend lagere’ winst te boeken dan vorig jaar.

    De verhoogde concurrentie speelt de winkelketen parten. Nadat Aldi en vooral Lidl hun pijlen de voorbije jaren al met succes op Colruyt gericht hebben, ligt het bedrijf vandaag vooral wakker van nieuwe concurrenten uit Nederland. Albert Heijn en Jumbo zijn op oorlogspad. Met spectaculaire promoties - 1+2 gratis of zelfs 1+5 gratis - vreten ze aan de almacht van Colruyt. Want als gevolg van die straffe kortingen moet Colruyt zijn prijzen fors verlagen. De keten belooft zijn klanten de laagste prijs. Dat gaat ten koste van de winstmarge.

    "Wanneer het personeel Jef vraagt wanneer hij met pensioen gaat, dan antwoordt hij dat hij niet tot zijn 70ste zal blijven zitten. "

    Colruyt-kaderlid

    Tegelijk moet de marktleider miljoenen investeren in digitalisering. Colruyt heeft met Collect&Go de grootste onlinesupermarkt van het land, en die is ook winstgevend. Maar Colruyt doet geen dure thuisleveringen, wat Delhaize, Albert Heijn en Carrefour wel doen. Dit najaar nog wil Colruyt met thuisleveringen beginnen. De vraag is of de groep dat op een voor de klanten aantrekkelijke - lees: goedkope - en voor het bedrijf winstgevende manier kan doen. Als de thuisleveringen van Colruyt bij de klanten niet in de smaak vallen, dan dreigt Colruyt hen te verliezen. Verliest Colruyt er geld mee, dan komt de winst en de beurskoers nog harder onder druk te staan.

    -

    De manier waarop de retailer onder het bewind van de huidige CEO 30 jaar furore maakte, staat ernstig onder druk. ‘Colruyt heeft een model uit het verleden’, zegt Stefan Van Rompaey van het winkelvakblad RetailDetail. ‘Met grote winkels, waar grote gezinnen komen, met grote auto’s en grote voorraad- en diepvrieskasten. De keten vindt minder aansluiting bij de stedelijke jongeren en singles. Er zijn wel initiatieven als Cru, BioPlanet en OKay. Maar dat zijn nog nicheketens.’ Tijdens corona verloor Colruyt veel klanten aan de buurt- en stadswinkels van Delhaize en Carrefour.

    Amazon

    Het bedrijf worstelt ook met hoe het zijn sterke punt - de laagsteprijzen belofte - moet vertalen naar de digitale wereld. De webshops van Colruyt negeren kortingen van stenen winkels. Colruyt verlaagt er alleen zijn prijzen als een andere webshop dat ook doet. Het houdt daarbij geen rekening met buitenlandse webwinkels als Amazon en Bol.com. ‘Nochtans maakt de consument geen onderscheid tussen binnen- en buitenlandse webwinkels. Heeft een jong gezin nood aan pampers en vindt het die het goedkoopst bij Amazon? Dan bestellen ze.’

    -

    Colruyt zegt dat zijn laagsteprijs garantie hoe dan ook overeind blijft. Al menen waarnemers dat de retailer de concurrentie niet altijd aankan. ‘Het valt me op: als Albert Heijn een forse korting op een product geeft, is dat bij Colruyt geregeld plots tijdelijk niet te verkrijgen’, zegt Van Rompaey. ‘Colruyt zegt dat dat toeval is, maar ik weet het niet zo.’

    "Jaren geleden zou een CEO die niet tot de familie behoort minder voor de hand hebben gelegen, maar nu acht ik het wel mogelijk. "

    Luc Rogge

    Ex-directielid Colruyt

    Het maakt dat de opvolging van Jef ‘talk of the town’ is geworden, zelfs onder anciens en voormalige directieleden. ‘Ik heb een immense bewondering voor hoe Jef de groep leidt’, zegt Jan Pelgrims, vier jaar aankoop directeur bij de franchiseketen Spar en vandaag CEO van Alvo, een koepel van zelfstandige supermarkt uitbaters. ‘Maar als hij doet wat hij van zijn mensen vraagt, dan verwacht ik een wissel aan de top. Wanneer? Hier zet ik mijn joker in.’

    -

    Ook gewezen Colruyt-directielid Luc Rogge, die in 2014 met pensioen ging na 24 jaar dienst en die nog chef van Jef was toen die als jongeling in de verpakkingsafdeling werkte, sluit een stoelendans niet uit. ‘Jef een beetje kennende zou het kunnen dat hij binnen de kortste keren zegt: ‘Ik stop ermee. Tijd voor de aflossing van de wacht.’ Ik denk dat zelfs het scenario van een niet-familiale of externe CEO niet uitgesloten is.’

    -

    De vraag is dan wie de uitverkorene is. ‘Ik heb hem al eerder horen zeggen dat het niet noodzakelijk een familielid moet zijn’, zegt Rogge. ‘Jaren geleden lag dat misschien minder voor de hand, maar zoiets lijkt me niet onlogisch. De firma is ook zo groot geworden dat het goed zou zijn dat de functies van voorzitter en CEO ontdubbeld worden. Jef kent de winkelketen als zijn broekzak. Een schoonmoeder voor anderen zal hij niet zijn. Hij is daarin gegroeid. Hij kan erover waken dat de boel aaneen blijft hangen.’

    Risicoavers

    Dirk Van den Berghe (58) werd onlangs aangetrokken voor een zitje in de raad van bestuur van Colruyt. De toptransfer deed de geruchten over de opvolging van de CEO niet stoppen. Oost-Vlaming Van den Berghe was CEO van Delhaize tot hij in 2014 opstapte om CEO te worden van Walmart Canada. Daar maakte hij indruk, en twee jaar later werd hij benoemd tot de regionale voorzitter van Walmart Asia en tot topman van Walmart China. Hij maakte er de disruptie in de retailwereld vanop de eerste rij mee en vervulde ook bestuursfuncties bij de onlinespelers Flipkart en JD.com, op Alibaba na de grootste Chinese e-commercegroep

     

    *

    HUMOR EN SATIRE IN WOKETIJDEN

    *

    Johan Sanctorum heeft zijn slotboek over vrije meningsuiting klaar. Na de media en de politieke correctheid bekijkt hij dit keer humor en satire in woketijden. Hoe bijtend mag spot nog zijn?

    ‘Al lachend zegt de zot zijn waarheid’, luidt de volkswijsheid. Dat klopt. Maar op de Charlie-redactiekantoren hebben ze in 2015 de andere kant van de medaille leren kennen. Zodra humor stout wordt, tegen heilige huisjes schopt of taboes negeert, beseffen we wat die waarheid waard is…

    Een geraffineerd epos

    Malpertus is in het epos ‘Van den vos Reynaerde’ de thuishaven van de sluwe vos. Een middeleeuwse tekst die toen ook al verwonderlijk genoeg een echte roman was: een fictief, afgerond verhaal waarin alles met elkaar verband heeft en dat als dierenverhaal de ideale vorm was om de lezer een spiegel voor te houden. De tekst is afwisselend humoristisch, bijtend en gelaagd vanwege de dubbelzinnigheid, zeker op seksueel vlak. Een geraffineerd epos, dat de feodale samenleving pijnlijk schetst.

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Even eerst ‘n klein atmosferisch mistverband doen opklaren. De WOKE–WEERLD gebruikt, uiteraard met de beste bedoelingen, de afkorting BDW. Dat staat volgens hen - taalkundig één grote flater - voor Boven De Wolken.

    Bedoeld wordt: interesse opwekken voor ouderparen met doodgeboren kinderen.

    Tiens tiens, die WOKERAARS toch. Zichzelf zo in nesten werken door ineens toch in een ANDER LEVEN te geloven. Leven nà de dood, dat is toch ouderwetse Christelijke quatsch….

    -

    Wat de echte BDW, de Grote Lieder van het Grootste Vlaams Partijtje ooit, daarover dnekt?

    Die denkt helemaal niets, want die leeft zelf ook met het hoofd in de wolken. Tricolore wolken, zelfs.

    -

    Onleefbare menselijke foetussen? Tja, dat is ,nu eenmaal het leven.

    God geeft. God neemt. Godes name zij geprezen. Zo stond het ooit ( 22/o9/’64) op het (verloren gegane) bidprentje van ons 1ste kindje. Ampr de tijd om als Johanna-Maria gedoopt te worden.

    Na al die jaren zijn zowel het gehele gewezen stedelijke begraafplaats als de kraamkliniek zelf moeten wijken voor hoogbouw. Tot haast Boven de Wolken. Waar baartoe mijn vaderhart zo verlangend naar uitziet.

    *

    Maar het Leven, net als BDW, gaat gewoon door. Richting ZELFBESTUUR.

    Hoop doet leven…..

    *

    Digithalys

    17-10-2021, 16:07 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    16-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500702 – OVER WAT GEEN NEP NIEUWS IS MAAR OPZETTELIJKE BEDOTTING.

    .

    VRIJDAG 15 OKTOBER 2021

    *

    REGIME, PULP-PRS EN JANK-TEEVEE, TROUWE VOLGEMIGEN VAN

    DE RATTENVANGER VAN HAMELN: RECHT NAAR DE VERNIETIGONG…..

    *

     

    500702 – OVER WAT GEEN NEP NIEUWS IS MAAR OPZETTELIJKE BEDOTTING.

    *

    INLEIDING: EIGEN MENING.

    OVERGENOMEN TEKSTEN ZIJN

    INSPIRATIE BRONNEN

    *Nee nee, wat volgt is niet mijn persoonlijke mening, maar een van de vele miljoenen dIe er – ogenschijnlijk - niet eens toe doen.

    Noem dit verschijnsel, als U wilt, de hedendaagse tijdsdgeest. Alles wordt voorgekauwd en U hoeft dus maar te slikken. Net zoals U als kind deed met Moeders medicijn, ùet toegelnepen oogjes. Anders volgen er klappen.

    Rap eens zien – in het toilet - hoe de maag daarmee omgaat. En dan vlug doorspopelen, want dat is het enige effciënte redmiddel.

    Trachten te overleven tot de volgnde verkiezingen, waar VLAAMS ZEMFBESTUUR zowel de mens, de eco,omie als het mileu, en niet de media noch de Grote Verlichte Verstanden de zakken villen. Door de onze te ledigen…..

     

    http://blog.seniorennet.be/guvaal/

    *

     EN ER IS NOG DE WATERSTOF

    *

    Staal is zowat het meest gebruikte metaal in onze geïndustrialiseerde samenleving. Wereldwijd stoten alle staalfabrieken samen ± 7% van alle broeikasgassen uit, waardoor het ook de meest vervuilende is. Per ton stoot de productie ervan bijna twee ton CO2 uit. Tijd om er dus iets aan te doen.

    Staal wordt gemaakt uit ijzererts dat zowat overal te vinden is. Men schat dat de aarde voor 5% bestaat uit ijzererts. Probleem daarbij is wel, dat die erts verstopt zit tussen andere elementen, zoals o.m. oxides en dus eerst daarvan moet gescheiden worden. Dat gebeurt tot nu toe door oververhitting in ovens die meestal gestookt worden met cokes, een steenkool die ook al een voorbehandeling heeft gehad die CO2 heeft gekost.      

    In Zweden, waar men veel ijzererts én staalfabrieken heeft, loopt er een project om bovengenoemde verhitting uit te voeren met waterstof. De eerste honderd ton ‘groen staal’ is al een feit. De bedoeling is dat men vanaf 2026 op industriële schaal gaat produceren en vanaf 2030 jaarlijks liefst 2,7 miljoen ton op de markt wil brengen. Het restproduct is geen CO2 meer, maar H2O, gewoon water.

    Tot hier het goede nieuws. Minder goed is het feit dat om waterstof te maken men veel elektriciteit nodig heeft en, om het eindproduct CO2-loos te houden, liefst groene stroom. In Zweden stelt dat probleem zich minder dan op vele andere plaatsen, zoals bij ons. Zweden heeft waterkrachtcentrales, veel wind én kernenergie. Het consortium dat het procedé heeft uitgetest bestaat uit enkele grote bedrijven, waarvoor ook Volvo en Mercedes interesse hebben getoond. Volvo heeft zich bereid verklaard dat tegen 2045 haar hele jaarlijkse productie van 800.000 wagens volledig fossielvrij zou zijn.

    Tenslotte hoopt men nog steeds dat het vrachtvervoer, zeker het internationaal vervoer over lange afstanden, ooit ook op waterstof zal moeten kunnen rijden. Volledig elektrische trucks van 44 ton moeten nu 2 ton aan accu’s meesleuren, wat ook betekent 2 ton minder lading, iets dat het verschil kan uitmaken tussen winst en verlies. Dat is dus nog niet voor morgen, maar zal zijn tijd moeten hebben, zoals veel van die nieuwe klimaatvoorstellen. ‘Hastwerk er lastwerk’, zeggen ze in Scandinavië, hun equivalent voor ons ‘Haast en spoed is zelden goed’.

     *

     

    *

    AGFA WORSTELT MET GRONDSTOFKOSTEN

    Pascal Juéry, de CEO van Agfa. ©Dries Luyten

    *

    Vandaag om 08:07

    *

    Agfa-Gevaert ziet zich door de oplopende kosten genoodzaakt om voor de derde keer in minder dan 10 maanden de prijzen voor zijn offset drukplaten te verhogen.

    Agfa spreekt in een persbericht over ‘specifieke maar dubbelcijferige’ prijsverhogingen die van toepassing zullen zijn vanaf 1 november. De prijzen gaan dus met gemiddeld meer dan 10 procent omhoog. Bij bepaalde klanten zit het bedrijf wel nog vast aan langetermijn contracten, waardoor Agfa daar nog even door de zure appel zal moeten bijten en winstmarge opofferen.

    De voornaamste reden voor de prijsverhogingen is de forse stijging van de prijs voor aluminium, de belangrijkste grondstof bij de productie van offsetdruk platen. De aluminiumprijs op de London Metal Exchange noteert momenteel op het hoogste peil in 30 jaar. ‘Aluminium is nu meer dan dubbel zo duur als 18 maanden geleden’, klinkt het.

    Agfa-Gevaert

    Ook de kost voor onder meer verpakkingsmaterialen en energie zit in de lift. ‘Boven op de druk van de grondstofkosten zijn ook de logistieke en operationele kosten de hoogte in geschoten door het economisch herstel’, klinkt het. 'Er is algemene inflatoire druk. Dat zal je bij andere bedrijven ook wel al gehoord hebben', zegt woordvoerster Viviane Dictus.

    Het management verwacht niet meteen beterschap. ‘De problemen met de mondiale aanvoer van cruciale grondstoffen hebben geen tekenen van stabilisatie vertoond. Ze zullen in 2022 waarschijnlijk op deze niveaus blijven. Agfa zal elk kwartaal evalueren of verdere prijsacties nodig zijn, zegt Frederik Dehing, vicepresident Global Sales.

    Jan De Schamphelaere

    *

    DE AFSPRAAK

    foto: ©VRT

    *

    Wij en het klootjesvolk

    Analyse - 12/10/2021 Siegfried Bracke - Leestijd 5 minuten

    -

    Als iets in de loop van mijn leven helemaal is veranderd, dan wel het nieuws. Vroeger vond je dat in de krant, op de radio, op de televisie. Daar werd het nieuws zowel gemaakt als gebracht. Vandaag is het nieuws overal, iedere minuut, voor iedereen. Wie meent vandaag nog het nieuws te brengen, is zichzelf aan het overleven. Het bewijs stond recent in de NRC en kwam uit de mond van een negenjarige: ‘Het journaal is een soort internet voor oude mensen. Alles wat al online staat wordt dan nog een keer op tv verteld.’

    Hoe het niet moet

    Toen ik zelf negen was, waren er iets oudere jongens die in de vooravond met de fiets door het dorp reden, en riepen: “Het Vooolk!! Mee den uitslag van de Ronde van Frankrijk!!!’” Tja, die uitslag kende ik al. Gehoord op de radio. Korte tijd nadien is die extra-editie van Het Volk gestopt.

    Het is wat het is. Een verlies is dat nooit. Want elk nadeel… Maar juist omdat het nieuws vandaag alomtegenwoordig is, zijn verheldering, verdieping, verklaring, kritische toets, tekst en uitleg noodzakelijker en nuttiger dan ooit. Helaas krijg je die alles bij elkaar zelden; wat je wel krijgt is almaar meer van hetzelfde. Dit is dan ook – horresco referens – een oprecht pleidooi voor diversiteit.

    Zelden is het verschil tussen wij en het klootjesvolk dat het maar niet wil begrijpen zo mooi neergezet

    Eén van de mooiste en tegelijk schrijnendste voorbeelden van hoe het niet moet, was vorige week te zien in De Afspraak. Met aan tafel klimaata ctiviste Anuna De Wever, econoom Paul De Grauwe en liberaal volksvertegenwoordiger Goedele Liekens. Zelden zo weinig kritische zin gezien in drie kwartier. Men had het trouwens zelf in de gaten – op een bepaald moment zei De Grauwe: ‘Ja, wij moeten hier niet overtuigd worden, het zijn de anderen’. Zelden is het verschil tussen wij en het klootjesvolk dat het maar niet wil begrijpen zo mooi neergezet. Alleen de bolsjewieken in de jonge Sovjet-Unie waren in het corrigeren van de mening van het gepeupel nóg beter.

    Wij, de elite

    Wij, dat zijn de selecte leden van de club. De Grauwe is daar bij. Hij wordt steevast voorgesteld als professor aan de London School of Economics, maar dat belet niet dat hij op afroep beschikbaar is voor televisie programma’s. De verbinding Londen-Brussel is kennelijk ondanks de Brexit beter dan ooit.

    Toen De Grauwe twaalf jaar lang voor de VLD in het parlement zat, nog een gewone prof was in Leuven, of toen hij (nog langer geleden) ultra-liberaal was – hij schreef dat cultuur subsidies helemaal moesten worden afgeschaft – werd hij totaal genegeerd. Sinds zijn Grote Sprong naar Links is dat helemaal omgeslagen. Zoals bij flink wat andere liberalen. Kiezers hebben die er niet mee gewonnen, maar zelf voelen ze zich stukken beter.

    A propos, De Grauwe wordt nooit aangesproken als Paul. Maar Anuna De Wever en Goedele Liekens zijn Anuna en Goedele. De regel dat politici met u en met mevrouw of meneer worden aangesproken, wordt meestal gehandhaafd. Nu niet. De openingsvraag voor de eerste tekent de sfeer: of ze er klaar voor is, voor de betoging zondag? Helemaal, is het antwoord. Dat dacht ik ook, is de repliek. Zo wordt datzelfde gepeupel lekker gezellig intiem met degenen die het beter weten.

    Geen begrotingss-pecialist’

    Maar eerst de almaar oplopende energierekening, zegt Bart Schols. Voor De Grauwe is er eigenlijk maar één echte oplossing: de staat moet grote hoeveelheden geld lenen en dat geld moet worden verdeeld onder wie het nodig heeft. Geld lenen is nog altijd spotgoedkoop, zegt de professor, vandaar.

    Het zijn vragen die De Grauwe niet hoeft te beantwoorden

    Dat laatste is waar. Maar het blijft natuurlijk wel lenen, en dat impliceert terugbetalen. Ooit. Wanneer? Hoe gaan we dat doen? Wie gaat dat doen? Waar komt dat geld vandaan? Waarom zijn we met dat geniale idee al niet veel eerder begonnen? Kan dat, ongelimiteerd lenen? Het zijn vragen die De Grauwe niet hoeft te beantwoorden.

    De enige die wel een vraag krijgt over dat lenen is het liberale Kamerlid. Ze zegt dat ze geen begrotingsspecialist is. En daarmee is de kous af. De Afspraak is kennelijk niet van plan lastig te doen. Echte vragen zijn net zo nutteloos als gefundeerde meningen.

    De Grauwe zegt dat hij dat wel bestudeerd heeft: als liberalen regeren zorgen ze altijd voor veel schulden. (Een studie die ik niet heb teruggevonden; het stond vorige week wel in een krant). Het liberale Kamerlid zegt: ‘Is da waar?!’ Helaas krijgt ze verder niet de kans om te zeggen dat ze ook geen liberaal is.

    Deontologie

    Intermezzo. Ik heb nog meegemaakt dat de openbare omroep een strikte deontologie had. Er was geen ombudsman, geen deontologische comiteit, maar er waren wel regels die er van in het begin (door een hoofdredacteur met een verleden in het leger) werden ingestampt.

    Regel van de BBC, zei Karel Hemmerechts, ter ondersteuning

     

    Eén daarvan was dat je over een betoging niet bericht zolang die er niet is geweest. Deed je dat wel, was de redenering, dan kon dat worden gezien als een oproep tot, als reclame voor. En dat kon de onpartijdige omroep niet maken. Regel van de BBC, zei Karel Hemmerechts, ter ondersteuning. In De Afspraak heet de klimaatbetoging een ‘activiteitentip voor het weekend.’

    Juffrouw De Wever nu. Ze heeft het eerder in de Council of Europe uitgelegd, maar haar movement gaat u in your face de waarheid zeggen. Gert Verhulst weet intussen wat dat betekent. Hij is wit, oud, hetero, en heeft nog andere foute kenmerken. En hij weet niet waarover het gaat, hij kent het dossier niet. Moet dus vooral zwijgen.

    ‘Geen energie specialist’

     

    Merkwaardig is dat De Wever in de loop van de uitzending verschillende keren zegt dat ze alleen maar vertolkt wat experts zeggen. Tok-tok. Tot het concreet wordt, en gaat over de vervuilende gascentrales en de daaraan gekoppelde discussie over atoom energie. Dan zegt ze geen mening te hebben, want ‘de experts hebben geen unanieme mening’. Die experts toch! Maar in een kritisch debat op de openbare omroep mag dat allemaal.

    Liekens dan maar? ‘Ik ben gelukkig geen energiespecialist.’ Zoveel was intussen wel duidelijk.

    Of Liekens en De Grauwe bijgevolg mee zullen doen komen we niet te weten

    Verschillende keren zegt juffrouw De Wever dat politici en media de klimaat toestand niet ernstig nemen. Maar ook dat wordt gewoon genoteerd. Iedereen aan tafel krijgt wel uitgebreid de kans te zeggen dat ze achter de juffrouw staan. Er is consensus. Of Liekens en De Grauwe bijgevolg mee zullen doen komen we niet te weten. Maar Kamerlid Liekens vraagt wel aan de presentator of hij meedoet aan de demonstratie. ‘Nee, ik moet neutraal blijven,’ zegt hij. ‘Neutraal in een mensenrechten kwestie!?’ schampert De Wever. Een zeer intelligente en boeiende vraag. Maar de tijd is op.

     

    We worden bedankt voor het kijken. Dat is zeer terecht.

     

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    URBI ET ORBI

     Vermits de huidige Paus en Opvolger van Jezus Christus op     Aarde in gedachrten meer in Mekka vertoeft dan in Rome, neem ik dan maar voor even Diens beroemde oproep over. Iemand moet het toch doen.

    Stop de ondergang der Onderwerping. Gedenk de geachtenis aan onze Voorvaderen die hun vrijheid en leven veil veil hadden voor Zelfbestuur. Geen vreemden tot Meesters in ’t Land.

    Luister wel naar alles wat gezegd wordt, maar geloof er de eerste letter niet van. Want door het bos ziet U d    n de bomen iet meer.

    Anuna DeWever, Juffrouw of Jongeheer: daar is ze op haar 20ste nog         altijd zelf niet aan uit, gaat het voortonen. Samen met het Sex-Speelte, Liekens, van de Hasseltse Kanaalduiker en een Perfesser die van Blauw naar Rood is gekanteld. Of omgekeerd. Wat doet het er toe, als het maar poen oplevert.

    Al dat tuig gaat straks toch via de WC-chasse naar de openbare riolen der Geschiedenis.

    *

    Digithalys

     

    16-10-2021, 14:43 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    14-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500701 - EEN DIEPZEEDUK IN HET RECENTE VERLEDEN

    DINSDAG 12 OKTOBER 2021

    *

    *

     

    500701 - EEN DIEPZEEDUK IN HET RECENTE VERLEDEN

     *

    I N H O U D

     Het plezante aan diepzeeduiKen is, volgens mijn bescheiden mening, het veilig en gezond van lijf en leden terug boven water komen. Liefst zonder krokodillen of woke pers-muskieten in de buurt.


    *

    Wat we op school bij Meester DeWever vandaag gaan leren?

    Wait and see.

    Dat er naast automanen, ooit ook autozonnen bestaan zouden hebben. En dat ZONNEN altijd sterker zijn dan MANEN….. Het Heeal en Charlie Hebdo zijn hiervan de bevoorrechte getuigen.

    *

    EEN WALK OVER DOOR HET WESTEN?

    *

    Bart De Wever: ‘De samenleving met de islam in Europa is zowat honderd jaren geleden gestopt na de walk over door het Westen en de instorting

    van het Ottomaanse Rijk’. Klopt dat wel helemaal?

    foto: ©Paul Van Welden, CC BY-SA 4.0

    *

    Was de creatie van één Arabische staat überhaupt ooit mogelijk?

    Commentaar - 10/10/2021 Damien Angelet

    -

    ‘De tweede misrekening is dat men de islamwereld volkomen verkeerd heeft ingeschat’, zegt Bart De Wever aan de Gentse Imam Khalid Benhaddou in hun briljante vers-van-de-pers boek Botsen de beschavingen? ‘De samenleving met de islam in Europa, waar we het net over hadden, is zowat honderd jaren geleden gestopt na de walk over door het Westen en de instorting van het Ottomaanse Rijk’. Vervalt de N-VA-voorzitter met die woorden niet in de zelfdepreciatie die hij graag met verve bestrijdt? Dit verhaal verdient nuancering.

    Geheime overeenkomst

    Rond 1910 studeert de Welshman Thomas Edward Lawrence ‘of Arabia’ in Oxford. Hij wordt archeoloog in het Midden-Oosten. Hij spreekt Arabisch, en is in 1914 Brits verbindingsofficier met de stammen rond Mekka en Medina. Hij overtuigt Hoessein Ibn Ali, de sjarief van Mekka, om met de Britten tegen de Ottomanen te vechten. Samen verdrijven ze naar het einde van de eerste wereldoorlog de Ottomanen uit Palestina, Syrië en Mesopotamië — zowat het huidige Irak.

     

    De twee bevestigen de geheime overeenkomst van hun hoge ambtenaren Sykes en Picot twee jaar ervoor

    Maar diplomatiek verloopt het anders. Bekend is het gesprek tussen de Franse Premier Clémenceau en Lloyd George in Londen in december 1918. ‘Goed’, zegt Clémenceau, ‘waarover gaan we het hebben?’ ‘Over Mesopotamië en Palestina’, antwoordt Lloyd George. Clémenceau: ‘Zeg me wat u wilt’. Lloyd George ’Ik wil Mosoel’. Clémenceau: ‘Dat krijgt u. Nog iets anders?’ Lloyd George: ‘Ja, ik wil ook Jeruzalem’. Clémenceau: ‘Dat krijgt u, maar Pichon zal bezwaar maken tegen Mosoel’. De twee bevestigen de geheime overeenkomst van hun hoge ambtenaren Sykes en Picot twee jaar ervoor.

    Walk over door het Westen?

     

    Er is nog erger. In de jaren 1920 rebelleren stammen in Irak herhaaldelijk tegen de Britten. Britse vliegtuigen smijten bommen — onder meer met gifgas — op rebellen én op burgers. Minister van Koloniën Churchill beroept er zich in Londen op. Frankrijk loopt in juli 1920 de Arabische troepen bij Damascus onder de voet. Een walk over was het initieel ongetwijfeld. Maar was het een walk over door het Westen — door het hele Westen ?

    Amerika trekt ten strijde in 1917. President Wilson wil een betere wereld. Hij wil geen kolonies, hij wil mandaatgebieden. Hij haalt het. En de Arabische gebieden worden mandaatgebieden van het type A — ‘gebieden die in principe voor onafhankelijkheid in aanmerking komen, maar die tijdelijk bestuur nodig hebben om het zover te brengen’. Jaarlijks moet het mandaatbestuur rapporteren aan de Volkenbond — en mogelijke vragen beantwoorden, zelfs vragen van missionarissen of van andere regeringen.

    *

    Een revolutie is dat mandaatsysteem niet, maar het principe van internationale controle ziet het daglicht. Een kleine stap voor de mensen ter plekke, maar een stevige stap voor de mensheid. Zo verwerft Libanon onder Frans mandaat een grondwet en een parlement.

     

    bij het opnemen van die mandaten beloven de mandaatbestuurders van het type A dus onafhankelijkheid

    En bij het opnemen van die mandaten beloven de mandaatbestuurders van het type A dus onafhankelijkheid. Ze houden woord.

    Ottomaanse Rijk

     

    De Arabische wereld wordt Ottomaans in de 16de eeuw. Zo veroveren de Ottomanen de Syrische gebieden in 1516. Ze worden verdreven uit Damascus in oktober 1918 — zowat 4 eeuwen later. Syrië wordt onafhankelijk in 1946. Irak was het op dat ogenblik reeds 8 jaar. Libanon wordt onafhankelijk in 1945, en Jordanië in 1948.

     

    De grenzen van die landen zijn arbitrair? Ja, dat is zo. De nieuwe staten drijven verschillende bevolkingsgroepen bijeen: Arabieren, Koerden en Assyriërs, moslims — soennieten en sjiieten —, Joden en christenen. Maar kan het anders, en is dat in 1919 verschillend op het Europese continent?

     

    Het andere verwijt is dat het Westen de ontbinding van het Ottomaanse Rijk had moeten aangrijpen om één Arabische staat in het leven te roepen. Maar een land van Mosoel tot Medina, zou dat gelukt zijn? Het was de Ottomanen gelukt, maar die hadden er eeuwen aan gewerkt. En ook die ene Arabische staat was een verzameling geweest van etnische, religieuze en andere minderheden.

     

    Een walk over door het Westen? Ja en neen.

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    De Geschiedenis zit dus, zoals we daarnet zagen bij Meester DeWever, vol historische blunders. Troost: allemaal toevalligheden van voor de uitvinding van de digitale wereld. Er hangt dus verbetering in de lucht. Voor zover die niet weggeblazen wordt door altijd ma  ar weer nieuwe Welweters.

    *

    De grootste historische fout uit onze eigen persoonlijk beleefde Tijdrekening komt volgens mij voor rekening van Bush, de Democ Rats President van de Verenigde Staten van Noord Amerika.

    Het zit zo.

    Al Quada, de misdadige geheime ondergrondse strijdmacht van de Saoudi’s, zet voor het oog van de gehele wereld zonder de minste aanleiding, de machtigste Natie ter wereld, de USA in zijn piete-blootje. Ieder levend wezen op aarde houdt 24 uur de adem in. Want, duizend keer erger dan PEARL HARBOUR en Hiroshima & Nagasaki, zal de wraak zoet zijn. En logisch. Want wie doet nu zijn eigen VRIENDEN, zonder daarmee in oorlog te zijn, zoiets aan?!!!! De wraak zal dus juist en rechtvaardig zijn, zoals men van een atoom-macht mag verwachten.

    Mekka & Medina zullen dus per kerende in één enkele klap van de aardbodem weggeveegd worden. Zodat de islammerij, net als de ingestore torens en de ingestorte trots van de USA, op een passende wijze beantwoord worden.

    Maar wat doet Sleeping Bush?

    Die biedt niet alleen de andere wang, hij erkent hun superioriteit door voortaan de islam-dwingelandij over de gehele wereld te promoten….

    Correctie.

    De Allah-dwingelndij ‘promoten’ is ietwat te brutaal uitgedrukt. Want zo stom zijn die Yankee Democ Rats nu ook weer niet. BLACK LIVES MATEER slaat beter aan, zelfs al gaat het om een ZWAETE per ongeluk omgekomen beroepscrimineel.

    En voilà: alle progressieve Profeten van heel het Ondernaanse worden zonder verder nadenken, ‘woke’…Er zijn al lang geen Herders meer, dus valt dfe kudde uit elkaar, recht in de kauwen van de Profeet van Het Kwaad.

    O Tempore, O mores!

    -

    Dit alles heeft maar al te veel gelijkenissen met de jaren ’30, om niet toevallig te zijn. De NDSAP begon zich net op ongeveer dezelfde manier in de belangstelling te wringen. Toen ging het om Het Monster van de Vrede van Versailles, nu gaat het om het Recht van de Zwarte Medemens.

    Vrouwenrechten ipv WOKE?

    Dakannie, want belangstelling voor vrouwen, da”s tegen de islammerij. Voor achterna-lopers van de Profeet zijn vrouwen alleen te gebruiken als mensachtige broedmachines voorzien van aangename rondingen en andere bijkomstigheden…

    * Digithalys

     

    14-10-2021, 16:43 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    11-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.500700 – NA DE HUNNEN, DE SANSCULOTTEN, DE PRUISEN EN DE NAZII’S: NU DE WOKES?

     

    MAANDAG 11 OKTOBER 2021

    *

    500700 – NA DE HUNNEN, DE SANSCULOTTEN, DE PRUISEN EN DE NAZII’S: NU DE WOKES?

    *

     

    I N H O U D

    Onderstaand artikel uit DOORBRAAK heeft, naast de opmerkelijke naar voor gebrachte objectivitiet, vooral de verdienste dat het NAMEN aan de openbaarheid prijsgeeft. Naast Bart Stinckman van De Schandaard, en Bart Eeck

    bout van Het Morgenlicht kennen we ze voortaan allemaal m et naam en toenaam.

    Laten we zeggen, dat wijlen Dr. Joseph Goebbels, toch niet de eerste de beste onder hun voorbeelden, tenminste de inteligentie der discretie bezat, die deze kiwstenbiebels ontberen.

    Als Middeleeuwse herauten lopen ze hun opderactgevers, zonder dat ze ween wie of wat die zijn, ver vooruit.

    In hun bekeringsijver beseffen ze niet eens, dat de vijand meeluistert.

    *

    Voor de Allahmieten & Allahtieten is huidskleur nalelijk helemaal niet van belag… Als die kuikens maar eitjes leggen…

    *

    WORDT HET GEVAAR VAN ‘WOKE’ OVERDREVEN?

    *

    Luc Sels, rector van de KULeuven

    *

    Over opiniemakers en 'woke' ontkenners

    Paralipomena - 10/10/2021

    *

    Een rector die in voorkomen en lichaamstaal een glad politiek-correct conformisme uitstraalt, heeft onlangs iets ongunstigs over ‘woke’ gezegd. Activistische stemmen mochten voor zijn part deelnemen aan het debat, maar ze mochten andere geluiden niet bannen of verbieden. Dat is wat ik er ook van vind. Als op afspraak verschenen er kort daarna in de pers en op de sociale media een aantal reacties die, terwijl ze voorzichtig in een boogje om de rector heen liepen, benadrukten dat het gevaar van ‘woke’ niet mocht worden overdreven. Geraard Goossens heeft er op zijn facebookpagina een aantal bij elkaar gesprokkeld: van Karel Verhoeven, Inge Schestraete, Bert Bultinck, Rien Emmery, Bart Eeckhout, Stijn De Paepe, Jeroen Olyslaegers, Lieven de Cauter en Jan Dumolyn. Ik voeg er nog Pieter-Paul Verhaege aan toe.

    Neo-racisme

    Kort gezegd stoor ik mij bij ‘woke’ aan vier dingen. Er is het neo-racisme, waarbij mensen bekritiseerd en heropgevoed, dan wel bevoordeeld moeten worden vanwege huidskleur, afkomst, geslacht of geaardheid. Er is de neiging om het verleden en het heden met elkaar te verwarren, waardoor de dekolonisering van Afrika – 60 jaar geleden – plots een acuut probleem wordt van Europa – nu. Er is de neiging om de politiek prominent binnen te brengen in terreinen waar ze beter wat in de marge blijft: in het onderwijs, aan de universiteit, in de wetenschap, in de kunst, in de moraal, in de taal, in de kinderliteratuur, in het volksvermaak. En er is de cancel cultuur, gaande van het recht om afwijkende meningen niet te moeten aanhoren tot het boycotten, uitsluiten of verbieden van die afwijkende meningen.

    Het oude racisme is volgens hen wijder verspreid dan het modieuze neo-racisme.

    Het linkse, al dan niet politiek-correcte, kamp ziet dat anders. Vooreerst halen ze aan dat fouten van woke ook – en veel erger – aanwezig zijn in het rechterhoek van de politieke ring. Het oude racisme is volgens hen wijder verspreid dan het modieuze neo-racisme. Conservatieven verheerlijken het eigen verleden – de canon! – om een reactionaire politiek in het heden te voeren. Een rechts ‘trollen-leger’ maakt zich op de sociale media schuldig aan cancel cultuur, door ‘geëngageerde’ wetenschappers te ‘intimideren’. En Tom van Grieken heeft de linkse leraren ‘bedreigd’.

    Rechtse intimidatie

    Sommige van die tegenargumenten zijn bedenkelijk en al zeker dat van ‘intimidatie’. Zowel rechtse als linkse opiniemakers moeten er tegen kunnen dat ze op de sociale media worden bekritiseerd. Gebeurt dat feitelijk en genuanceerd, zoveel te beter. Gebeurt het met slogans, scheldpartijen en halve waarheden, dat is dan jammer maar er is in een democratie geen nood aan een neutrale rechter die feiten van slogans en scheldpartijen van polemiek onderscheidt. Factcheckers zoals Rien Emmery, die kunnen nuttig zijn, maar Rien zelf heeft dan blijkbaar weer geen nood aan neutraliteit. Bovendien kan de pot-verwijt-de-ketel argumentatie weinig afdoen aan de kritiek op ‘woke’. Two wrongs don’t make a right.

    Ik heb niets tegen een intentieproces op zijn tijd, maar ik zie er ook niet veel meer in dan een retorische versiering.

    Een tweede reeks aanmerkingen vanuit linkse hoek bestaat uit intentie processen. Rechts doet aan ‘woke’-kritiek om frustraties af te reageren (Stijn de Paepe), om gebrek aan inspiratie te maskeren (Bert Bultinck), om de échte problemen van de klassenstrijd onder de mat te vegen (Jan Dumolyn). Ik heb niets tegen een intentieproces op zijn tijd, maar ik zie er ook niet veel meer in dan een retorische versiering. En los van het intentie proces is de bewering van Dumolyn dat de klassenstrijd en de volle boterhammendoos van het schoolkind belangrijker zijn dan ‘woke’-excessen een drog-reden die ik mij herinner van mijn marxistische jeugd: een misstand onder het communisme werd weggewuifd door te wijzen op zaken die ‘duizend keer belangrijker’ zijn.

    Legitieme beweging

    Karel Verhoeven verwoordt het duidelijkst de derde verdedigingslijn. ‘Woke’ is weliswaar een exces maar ook een bijproduct van een legitieme beweging tegen ‘structurele achterstelling’ van immigranten, van vrouwen en van mensen met een andere seksuele geaardheid. Die stelling schurkt tegen de waarheid aan, maar heel ver kom je er niet mee. De problemen beginnen al als achterstelling uit het verleden te zwaar doorgerekend wordt in het heden en de bordjes ‘Interdit aux Algériens’ van mijn jeugd als bewijs gaan gelden van hedendaags racisme. Ook is niet elke achterstelling ‘structureel’. Een blanke gepensioneerde weduwe die haar benedenverdieping verhuurt aan een andere blanke gepensioneerde weduwe, liever dan aan een allochtoon gezin, heeft misschien last van een obsessie met netheid en zindelijkheid, en misschien van vooroordelen in dat verband, maar het structurele ontgaat mij.

     

    Dat Karel Verhoeven hoofdredacteur is van De Standaard, betekent niet dat er voor zijn aanstelling een vrouw structureel werd achtergesteld.

    Verder is niet elk onevenwicht meteen ook een vorm van onrechtmatige achterstelling. Er schijnen in ons land heel weinig vrouwelijke CEO’s te zijn. Daar kunnen, naast onrechtvaardigheid, veel andere redenen voor zijn. Dat Karel Verhoeven hoofdredacteur is van De Standaard, betekent niet dat er voor zijn aanstelling een vrouw structureel werd achtergesteld. Bovendien speelt een exces niet altijd het beperkte rolletje van onbelangrijk bijproduct van een oorspronkelijke legitieme beweging. Het nazisme was, als je wil, een exces binnen het legitieme Duitse verzet tegen Versailles, en Stalins Oekraïnse massamoord was, als je wil, een exces binnen de historische beweging om in Rusland een efficiënte landbouw georganiseerd te krijgen.

    Overdrijving

    Het sterkst staat het linkse en politiek-correcte kamp als het de ‘woke’-critici van overdrijving beschuldigt. Daar ben ik gevoelig voor, want overdrijven vind ik, behalve als humor bedreven, kinderachtig. Maar het is een moeilijke discussie omdat elk verwijt van overdrijving kan worden beantwoord met een verwijt van vergoelijking en minimalisering. Je moet niet heel ver uitwijken op de links/rechts-as – naar links dan – om commentaren te vinden waarin Theo Francken vergeleken wordt met de fascisten en de nazi’s van ‘de jaren dertig’. Ik heb daar op Facebook soms op gereageerd, want de vergelijking was gebaseerd op vier of vijf twitterberichten waar, welbeschouwd, niet zo verschrikkelijk veel mis mee was. Maar ik heb zo’n linkse jongen of zo’n links meisje nooit zover kunnen brengen dat ze hun overdrijving toegaven. Ik was het die aan vergoelijking en minimalisering deed. En natuurlijk wordt alles nog moeilijker omdat het begrip ‘woke’ zelf, net zoals het begrip ‘fascisme’, heel nauw en heel breed kan worden opgevat. Dan verzand je snel in misverstanden of in ruzies over woorddefinities.

    Wat er ook van zij, het argument van de overdrijving snijdt enig hout*. De mentaliteit aan onze universiteiten, waar mijn zoon af en toe iets over vertelt, is nog heel ver verwijderd van wat zich op sommige Amerikaanse campussen afspeelt. Maar hoe vaak hebben we het niet meegemaakt dat wat in de VS gebeurde, na enig tijd ook bij ons ingang vond: jeansbroeken, McDonalds, meerdere tv’s in huis. Ik herinner mij hoe verrast ik was toen ik lang geleden op de luchthaven van Boston voor het eerst een taxi nam die airco had. ‘Raampje naar beneden, of airco?’ vroeg de chauffeur. Als die jeans en die airco kunnen overwaaien, waarom dan de ‘woke’ excessen niet? Ik ben er niet gerust in.

    Open debat

    Het gevaar van ‘woke’, voor mij, schuilt vooral in de bedreiging van de vrije meningsuiting. De meeste van de opiniemakers die ik hierboven aanhaalde, van Karel Verhoeven tot Pieter-Paul Verhaege, bekennen zichzelf niet tot het ‘woke’ ideeëngoed. De meesten beseffen, net als die gladde rector waar alles mee begon, dat de cancelcultuur een bedreiging vormt voor het open debat. Laten we hopen dat dat besef ook leidt tot het een ander besef, namelijk dat er niets fout is aan het polemisch wegzetten – terecht of ten onrechte – van meningsuitingen als ‘haatboodschappen’, ‘intimidatie’, ‘fake news’, ‘complottheorieën’ en ‘populisme’, maar dat het helemaal fout loopt als die meningsuitingen om die reden ook worden ‘gecanceld’.

    Geweld

    Dit brengt mij bij de jonge filosoof Cees Zweistra die zopas een boek over complot-denkers heeft gepubliceerd. Ik wil dat wel eens lezen, maar ondertussen las ik een interview met de man dat mij niet erg beviel (zie hier). Van mij mag Zweistra de Facebookleden die complottheorieën verspreiden gerust beschouwen als door-en-door slechte mensen. Hij heeft daar misschien wel gelijk in. Zulke door-en-door slechte mensen bestaan immers, dus waarom zouden de complot theorie verspreiders niet zulke mensen kunnen zijn?

    dan lijkt dat erg op een oproep om imaginair geweld met echt geweld te beantwoorden

    Maar als Zweistra zegt dat ‘ze zich met geweld aan de samenleving’ opdringen, of dat de mensen die klimaatverandering ontkennen ‘een geweldsdaad (begaan) tegen de samenleving’ dan lijkt dat erg op een oproep om imaginair geweld met echt geweld te beantwoorden. Of als hij zegt dat types als Baudet ‘alleen met harde middelen te bestrijden’ zijn, dan gruw ik bij de gedachte wat die ‘harde middelen’ allemaal kunnen zijn.

    * Het niet-overdrijven kamp moet natuurlijk zelf ook niet overdrijven. Bultinck bijvoorbeeld stelt het voor alsof Doornaert en Dedecker ‘de diepste krochten van het internet’ moeten afspeuren om een ‘woke-relletje te vinden. Dat is aantoonbaar onjuist. De voorbeelden liggen voor het grijpen. Tegen betaling wil ik wel enkele voorbeelden verzamelen uit de laatste jaargang van zijn eigen Knack.

    Philippe Clerick

     

    CORONA & CENSUUR

    VRIJE COMMENTAAR

    *

    Ach, die uilskuikens van ‘woke’ toch! Hoe kunnen die toch zo naïef zijn. Zouden die nog nooit van een zekere Robespierre gehord hebben? Het is toch algemeen gekend, dat iedere revolutie in de eerste plaats haar eigen kinderen verslindt?!

    -

    Er ligt ’n Staat op sterven. Ik zal op d’uitvaart zijn.

    Dit is een versregel van wijlen René Declercq van meer dn 100 jar geleden die nu in vervulling moet gaan voor de wokeraars toeslaan..

     

    Digithalys

     

    11-10-2021, 11:36 geschreven door DIGITHALYS

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 10/04-16/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 08/10-14/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!