.
A VOICE FROM FLANDERS
CRAYiING FOR FREEDOM
500482 - VANDAAG WIND EN WEE EN WOLKEN MAAR WE HEBBEN ONS VACCIN
*
ALLAH IS GEEN OPPERWEZEN ZOALS EEN ANDERE
DEZE IS OVERAL TER WERELD EEN POLITIEK DIE ONDERDRUKKINGS SYSTEEM DAT DOOR LINKS ALS EEN WORTEL VOOR DE NEUS VAN EZELS WORDT GEHOUDEN. VOOR MOSLIMS I DIT EEN
ZONDAG 27 DECEMBER 2020
INHOUD
BIJ ONS WORDT NIET GEREEPT OVER EEN SOORT INDEX DER ELLENDE. GUVAAL LET UIT WAAROM.
*
CAMBRAI OF KAMERIJK????
*
Geschiedenis. Oudheid
De plaats wordt voor het eerst vermeld als Camaraco op de Tabula Peutingeriana, een middeleeuwse kopie van een Romeinse kaart uit de 4e eeuw; later duiken ook de namen Camaracum en Cameracum op. De stad is wellicht ontstaan als een bevoorradings-plaats op de kruising van twee belangrijke heerwegen: die van Bavay naar Amiens en van Atrecht naar Reims. Deze plek lag net buiten het gebied van de Nerviërs, dat na de verovering een Romeinse administratieve entiteit of civitas vormde (civitas Nerviorum). Oorspronkelijk was Bavay de hoofdstad, maar in de 3e eeuw is een duidelijke inzinking van de Romeinse aanwezigheid in Noord-Gallië merkbaar en in de late oudheid verschijnen nieuwe administratieve en militaire centra: Kamerijk vervangt Bavay als hoofdplaats van de civitas Nerviorum (zoals Doornik in dezelfde periode Kassel vervangt als centrum van de civitas Menapiorum). De perifere ligging van Kamerijk in de civitas is wellicht te verklaren vanuit een koloniale functie: de plek was via belangrijke heerwegen goed bereikbaar en vormde een bruggenhoofd naar de rest van het territorium.
Bij de inval van de Franken in de eerste helft van de 5e eeuw werd Kamerijk veroverd door de Frankische hoofdman Chlodio, die een Frankisch rijkje stichtte met Doornik als hoofdstad. Dit gebied vormde kort daarna het kernland van het Frankische rijk onder Clovis. Men vermoedt dat Bavay reeds een christelijk centrum was en dat dit in de late oudheid verhuisde naar Kamerijk, dat een bisschop kreeg. De eerste met naam bekende bisschop is Sint-Vaast (†540), die tegelijk bisschop van Atrecht was; de eerste bisschop die ook in Kamerijk resideerde, was Sint-Gorik). De grenzen van het bisdom Kamerijk hernamen ongeveer die van de Romeinse civitas Nerviorum en omvatten de rechter Scheldeoever van de bron tot niet ver van de monding, ten noorden van Antwerpen.
Middeleeuwen en nieuwe tijden
Het Frankische rijk raakte na de dood van Lodewijk de Vrome verdeeld en bij het Verdrag van Verdun werd Kamerijk in 843 onderdeel van het Middenrijk of Lotharingen. In 870 kwam het door het Verdrag van Meerssen (870) bij het Oost-Frankische Rijk, het latere Heilige Roomse Rijk. In dit oostelijke rijk ontwikkelde zich een stelsel waarbij kerkelijke waardigheidsbekleders wereldlijke macht kregen uit handen van de keizer. Zo gaven de Roomse keizers de bisschop van Kamerijk (in het Duits toen Kamerich) in 947 de wereldlijke (grafelijke) macht over de stad Kamerijk en in 1007 ook over het Kamerijkse. Hierdoor ontstond een tweeslachtige situatie: de graaf-bisschop van Kamerijk was politiek een vazal van de 'Duitse' keizer, terwijl hij kerkelijk ondergeschikt was aan de aartsbisschop van Reims, die traditioneel de Franse koningen zalfde. Tegelijk vormde het bisdom Kamerijk een personele unie met het bisdom Atrecht (tot de 11e eeuw), dat tot het Franse koninkrijk behoorde. De relatie tussen de graaf-bisschop en de stedelingen van Kamerijk was vaak gespannen. Door de Investituurstrijd raakte het bisschopsambt verzwakt en konden de burgers in 1077 gemeentelijke privileges van hun graaf-bisschop afdwingen, zoals overal elders in het Duitse rijk gebeurde. Dit maakte Kamerijk tot een van de oudste stadsgemeenten in wat nu Frankrijk is. Aan het begin van de 13e eeuw zou de graaf-bisschop zijn greep op de stad opnieuw versterken, wat herhaaldelijk tot confrontaties en financiële crises leidde.
In 1123, 1129, 1145 en 1148 vonden in Kamerijk grote stadsbranden plaats.
Voor de middeleeuwse economie was vooral de textielproductie van belang, alsook de handel in graan. Als bisschopszetel kende de stad haar hoogtepunt in de 11e eeuw, maar ze groeide daarna nauwelijks nog en kende niet de demografische en stedelijke ontwikkeling van de noordelijker steden in het 'Franse' graafschap Vlaanderen en het 'Duitse' graafschap Henegouwen.
Aan het einde van de middeleeuwen kwam de stad steeds sterker onder invloed van de Bourgondische hertogen, die door hun expansie-politiek de stad territoriaal haast omsingelden. In 1543 voegde keizer Karel V de stad bij de Habsburgse Nederlanden. Om de stad tegen de dreiging vanuit Frankrijk te verdedigen liet hij aan de rand van de stad een nog bestaande citadel bouwen, op de heuvel waar vroeger de Sint-Goriksabdij stond. In 1559 werd de kerkelijke indeling in de Nederlanden hertekend (als een maatregel van de katholieke contra reformatorische politiek na het Concilie van Trente). Kamerijk werd, naast Utrecht en Mechelen de zetel van een aartsbisdom, met name voor bijna alle Franstalige Nederlandse provincies.
Tijdens de expansieoorlogen van Lodewijk XIV van Frankrijk werd Kamerijk belegerd en ingenomen. De Vrede van Nijmegen in 1678 maakte de stad definitief een deel van Frankrijk, en tegelijk verloor de aartsbisschop zijn wereldlijke macht en zijn zetel in de Rijksdag van het Heilige Roomse Rijk.
Franse Revolutie
De Franse Revolutie vormde een keerpunt in de geschiedenis en de aanblik van de stad. Niet alleen werd het aartsbisdom afgeschaft, maar een groot aantal kerken en kloosters werden afgebroken, zo ook de Oude kathedraal van Kamerijk die bekend stond als Wonder der Nederlanden. Uiteindelijk bleven in de huidige stad slechts twee voormalige abdijkerken en één kloosterkerk over (er waren oorspronkelijk 8 parochiekerken en ca. 20 kloosterkerken). Deze uitzonderlijk zware tol is vermoedelijk te wijten aan de grote macht van de kerkelijke instellingen, die tot 40% van de grond in Kamerijk en het Kamerijkse bezaten
19e en 20e eeuw
Cambrai heeft maar zeer beperkt deel gehad aan de industriële revolutie, die nochtans kenmerkend is voor het Noorderdepartement.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog viel Cambrai in 1914 in Duitse handen. Tussen 20 november tot 3 december 1917 werd bij de stad de Slag bij Cambrai uitgevochten. Het was het eerste succesvolle gebruik van tanks.
In 1971 werd de gemeente Morenchies bij Cambrai gevoegd.
Naam
Zoals veel plaatsen in Noord-Frankrijk heeft Cambrai een Nederlandse en een Franse benaming. De namen Kamerijk en Cambrai zijn beide apart ontwikkeld uit de Gallo-Romeinse naam Camaracum. Niettemin is Cambrai vanaf de Romeinse tijd steeds een Romaanse, Franstalige stad geweest. Dat er een aparte Nederlandse naam bestaat, is te danken aan de belangrijke rol die de stad speelde in de geschiedenis van de Nederlanden als hoofdstad van een bisdom (civitas nerviorum) dat in de middeleeuwen reikte tot diep in Nederlandstalig gebied (o.a. Zuid-Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brussel, de Kempen
*
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
De ellende index
Waar men het ook weinig of niet over heeft is het geld dat de E.U. haar leden toeschiet. Men stelt het voor alsof men van Europa alleen maar geld krijgt, maar er geen moet geven, wat niet het geval is. Buiten de deelneming aan de Europese begroting, waarbij elk land zijn deel moet bijdragen, is er nu ook het geld van derden dat Europa op de financiële markten is gaan ophalen en dat ook vroeg of laat moet worden terugbetaald. En wat dat laatste betreft zit dit land in slechte papieren.
Er bestaat trouwens ook nog zo iets als de ‘ellende index’, die wordt opgemaakt door het Internationaal Monetaire Fonds (IMF! en de universiteit van Oxford. Die index komt tot stand door het aanvullen van de economische schok met alle vrijheids-beperkende maatregelen en het aantal besmettingen en overlijdens aan Corona, in verhouding tot het aantal inwoners. Op die lijst staat België op een weinig benijdbare tweede plaats. Alleen Spanje doet het nog slechter. Ter vergelijking: Nederland staat op plaats 12, Duitsland op 17.
Er is dus weinig reden om euforisch te zijn.
*
EXPERTS MIKKEN OP 5 MILJOEN INGEËNTE BELGEN TEGEN ZOMER
©Photo News
Vandaag om 08:28
*
Vanaf begin maart wordt het personeel in ziekenhuizen en in de eerstelijnszorg ingeënt met het coronavaccin. Vanaf mei zijn de risicopatiënten en 65-plussers aan de beurt. En zo hopen de experts dat tegen de zomer al circa 5 miljoen Belgen ingeënt zijn.
De experten van de 'taskforce operationalisering van de vaccinatie strategie' hebben zaterdag in een Zoom-sessie meer duidelijkheid gegeven over de fasering van de vaccinatiestrategie.
Fase 1A van de vaccinatiestrategie omvat het beschermen van de bewoners in de woonzorgcentra en het zorgpersoneel in die centra. Maandag worden symbolisch de eerste personen in drie geselecteerde woonzorgcentra in de drie gewesten gevaccineerd. Vanaf 5 januari start de echte vaccinatiestrategie. De volgorde waarin de woonzorgcentra aan de beurt komen, wordt bepaald door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Wie ingeënt wordt, krijgt twee dosissen. Na de toediening van de eerste volgt de tweede dosis 21 dagen later, met een marge van twee dagen. Tegen eind februari hoopt de 'taskforce'' rond te zijn met de vaccinaties in de woonzorgcentra.
Afhankelijk van bevoorrading
Dat betekent dat vanaf maart het ziekenhuis personeel en het personeel in de eerstelijnszorg aan de beurt is. Onder die laatste worden onder andere huisartsen en (thuis)verpleegkundigen verstaan. In deze fase komen ook de tehuizen voor gehandicapten aan de beurt.
In fase 1B worden de risicopatiënten zoals mensen met chronische ziektes en 65-plussers gevaccineerd. Qua timing wordt hier gemikt op de maand mei, maar de snelheid hangt ook af van de bevoorrading van de vaccins. Momenteel is in Europa alleen het Pfizer-vaccin goedgekeurd. Maar ook Moderna, Johnson & Johnson en AstraZeneca hopen de komende weken en maanden de goedkeuring van hun vaccin te ontvangen.
Op welke manier de 65-plussers of andere risico-patiënten zullen opgeroepen worden voor een vaccinatie, is nog niet helemaal duidelijk. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke ziet hier een belangrijke rol weggelegd voor lokale overheden, maar hij sluit niet uit dat de personen ook per sms worden opgeroepen. De toediening zou gebeuren in een vaccinatie centrum. Beke mikt op 60 centra in Vlaanderen, gaf hij mee tijdens het VRT-journaal.
De experts hopen dat tegen de zomer alle risicogroepen zijn ingeënt. Dat zou neerkomen op ongeveer 5 miljoen Belgen. Nadien komt de rest van de bevolking aan de beurt voor een vaccin. Epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen), lid van de taskforce, verwacht dat de jongeren tijdens de zomervakantie kan ingeënt worden. Op voorwaarde dat de bevoorrading en levering van vaccins vlot verloopt. Iedere Belg kan overigens zelf beslissen of hij of zij een vaccin wil. Al staat de meerderheid van de Belgen wel positief tegenover een vaccin.
Frank Dereymaeker
CORONA & CENSUUR VRIJE COMMENTAAR
De tijd vliegt snel gebruik hem wel. In afwachting van dat levensreddend spuitje tegen de Gele Dood, en om e ophok-verplichting zo goed mogelijk te overleven, weer even grasduinen in ons rijk (?) verleden. Om deze keer te ontdekken dat de Taalstrijd zo ongeveer even oud is als de Vlamingen zelf. De ‘Zaak’ Cambrai brengt zelfs, bij nader toezien, de recente Collaboratie in een ander daglicht. Gewend als de Vlamigen steeds zijn aan het zich aanpassen aan ekk gezag.
Wat ’n geluk dus voor het Rijk der Coburgers dat wij in wezen een volgzaam volk zijn. Hoe zou men anders kunnen overleven op de grens van twee ‘Stelsels’, het Fransdolle en het Germaanse harde?
Gelukkig is daar nu de wijd openstaande Digitale Wereld, zodat onze horizon nuet l nger beperlt blijft tot wat bepaalde machtshebbers van het moment ons vcoorzeggen te denken.
Vandaar de bedenking ‘niet verfranst, niet verduitst, niet verengelst. Maar wel Europeaan, als wij in de allereerste plaats, de Valmingen mogen zijn, die God ons Vlamingen geschapen heeft.
Over de ‘ranking’, de classificatie die dit Kloteland toebedeeld werd op de grens van 2020-2021 zullen we maar best zwijgen. Alleen Spanje, het voorgeschreven Land van Belofte voor elk amusement, doet het nog slechter. Dat komt dan misschien omdat er daar politieke gevangenissen bestaan, voor ‘separatisten’, Catalanen bvb, en wij die voorlopig nog altijd niet hebben.
Digitalia
HOW TO HOLD THE WEST
|