*
Zaterdag 22 februari
Zon 7u42-18u11
Sint-Petrus Stoel
Petrus’Stoel bevroren, een droog jaar geboren
*
*
De zware Zwitserse Goudfrank
Tegenover de lichte papieren Euro-illusie.
*
In het Zadel
Bij de vrienden elders kon U gisteren een bijdrage lezen die verscheen in ’t Pallieterke van deze week. Allen daarheen dus, en vooral de gouden raad opvolgen voor wie goed en degelijk wil geïnformeerd blijven. Als bijkomend argument doe ik er hieronder nog een gebaar bij. Eerstens helpt het de goede naam van ’t Pallieterke verspreiden, en tweedens komt Het Gentse Liegebeest, de Natte Opneemvod en Generalissimo Barbarosso er bekakt uit. Ha, die opgeblazen kikkers zouden de Willem Tell-zonen durven bedreigen! Het zijn kikkers die naar de maan kwaken!
Dat die EU-bonobo’s door hun reactie op de Stem van het Volk in Zwitserland hun ongelimiteerde onbekwaamheid bewijzen, kunt U hieronder niet tussen, maar bovenop de lijnen, lezen.
.
De Zwitsers hebben de EU economisch in hun greep
*
Het Zwitserse anti-immigratiereferendum is geen gevaar voor de economie van het Alpenland. Het is de Europese Unie die straks op haar tellen moet letten.
Het zal niemand verwonderen dat liberaal fractieleider Guy Verhofstadt er als eerste bij was om de Zwitsers vanuit het Europees Parlement collectief te excommuniceren omdat een meerderheid onder hen gekozen heeft voor immigratiequota. “Een bedreiging voor de Zwitserse economie”, aldus eurofiel Verhofstadt, want nu zullen verschillende bilaterale verdragen tussen EU en Zwitserland moeten worden herzien. Gezien de dreigende taal van de Europese kopstukken zou dat wel eens kunnen betekenen dat de intensieve handelsrelaties tussen de EU en Zwitserland worden afgebouwd.
Waarschijnlijk maken figuren als Verhofstadt er zich al vrolijk over: de zeer succesvolle economische trein die Zwitserland is, zal stil- vallen. Want de confederatie aan de Alpen is inderdaad een na te volgen voorbeeld voor andere ontwikkelde economieën. Het bbp per kop in Zwitserland bedraagt bijna 60.000 euro op jaarbasis, dat is het dubbele van de eurozone. Het land heeft een overheids-schuld waar we hier enkel van kunnen dromen. De werkloosheid bevindt zich onder 4 procent, dat is zowat drie keer minder dan het Europese gemiddelde. Het overheidsbeslag bedraagt er 37 pro-cent van het bbp. In het EU-gidsland Duitsland is dat 48 procent, in België 54 procent en in Frankrijk zelfs 56 procent. Zwitserland is economisch kerngezond.
Komt daar straks een einde aan, als de verdragen over de deelname aan de eenheidsmarkt worden opgeschort? Zullen er dan geen goederen vanuit Zwitserland naar de EU worden getransporteerd, wat in Bern en Zürich tot algemene verarming zal leiden? Dat valt nog te bezien.
Zwitserland, een belangrijke handelspartner van de EU, voert jaarlijks voor 90 miljard euro aan producten naar de EU uit. Maar de export van de EU naar Zwitserland is veel belangrijker. Het gaat om 108 miljard euro. Dat is bijna driekwart van de Zwitserse import. Veel heeft te maken met de sterke Zwitserse frank - en de door de eurocrisis zwakker geworden euro - die de import voor Zwitserland goedkoop maakt.
Als de Europese Commissie beslist de handel met het in hun ogen balorige bergland te beperken, dan snijdt de EU eerder in eigen vlees dan de Zwitsers te straffen. Eigenlijk kunnen de Zwitsers de Europese Unie bij een heronderhandeling zwaar onder druk zetten. Voor de exportregio die de EU is, is Zwitserland van levensbelang.
De Commissie geeft een andere indruk. Op een onbewaakt moment verklaarde Commissievoorzitter Barroso dat de Zwitsers niet langer toegang zouden krijgen tot de EU om er te werken. Wel, dan heeft Bern nog iets in petto dat als represaille kan dienen: een verstoring van de Europese energiemarkt.
Dat zit zo: Zwitserland en de EU voeren onderhandelingen om tot een gezamenlijke elektriciteitsmarkt te komen. Het Alpenland zou integraal deel gaan uitmaken van het Europese stroomnetwerk. Dat is al deels het geval. Zwitserland is momenteel goed voor 3 procent van het Europese stroomverbruik, maar tegelijk wordt over het Zwitserse grondgebied 11 procent van alle elektriciteit vervoerd. Italië, dat sinds de ramp in Tchernobyl in 1986 zijn vier kerncentra-les heeft stilgelegd, is afhankelijk van Franse elektriciteitsimport, en dat elektriciteitsnetwerk loopt over Zwitserland. Als Bern beslist die doorstroom zwaar te belasten, zitten twee van de belangrijkste eurolanden met een probleem. Verder is het zo dat de Europese Unie, en dan vooral Duitsland, profiteert van de energie uit Zwit-serse waterkrachtcentrales. Eigenlijk hebben de Zwitsers de EU economisch in hun greep.
Niettemin is een vaak gehoord verhaal dat multinationals door de strengere immigratiewetgeving hun hoofdkwartieren uit Zwitserland zouden wegtrekken. Maar Patrick de Maeseneire, de Vlaamse topman van het Zwitserse uitzendbedrijf Adecco, was in een gesprek met De Morgen duidelijk: Zwitsers zijn pragmatisch en zullen hoog-geschoolden op zo’n hoofdkantoor altijd binnenlaten. Critici vergeten in dit debat één ding: de lage Zwitserse vennootschapsbelasting van 21 procent. Dat trekt bedrijven aan, ook al zijn er immigratie-quota’s. In andere landen ligt het nominaal tarief van de vennoot-schapsbelasting al snel 10 tot zelfs 15 procent hoger. Internationale bedrijven hebben in dat geval snel hun rekening gemaakt.
Angélique VAnderstrAeten
*
De teugels strak aantrekken
Kijk, mensen, wat U hier voorgeschoteld hebt gekregen, is bikkelharde beton. Geen enerzijds en geen anderzijds, maar real-politiek.
Moest U nog niet overtuigd zijn, ga dan bij Uzelf eens na waarom Zwitserland tot twee keer toe gespaard is gebleven van de Duitse expansie-drang. Het had voor de Wehrrmacht en de Luftwaffe een koud kunstje geweest, om dat stukje bergland, dat totaal ingesloten lag tussen omringende landen, grijpensklaar voor de grijpgrage klauwen van het Nationaal Socialisme, te annexeren. Hitler moet tandenknarsend hebben toegekeken, hoe voor veel Duits menselijk kapitaal de Zwitserse grens de vrijheid betekende. Wie betrapt werd, kreeg so wie so de doodstraf.
Hoe zouden de schooljongetjes in Brussel, de wormen die nog niet tot aan de schoenzolen van Hitler reiken, meer macht hebben dan hij? Vergeet niet, dat voor de jonge J.F. Kennedy deze Hitler de meest geniale mens was die ooit geleefd heeft, maar omdat te zien, de haat eerst moest zijn uitgestorven… Dit ter illustratie van de nietigheid van de EU-bonobo’s die hetzelfde verdergelijk Nationaal Socialisme van Hitler, met de hukop van de Islam, willen heropnemen.
We mogen ze dus niet laten doen, want hand-in-hhand met de Islam zouden ze op de duur het Nazi-kwaad nog overtreffen. Op 25 Mei gaan de slagbomen dicht, om nadien weer open te gaan om onze welstand binnen te laten. Bern ligt ver en hoog, maar de Vlamingen kunnen op gelijke hoogte in gesprek gaan met de Zwitsers. Wij hebben honderden jaren verknechting doorstaan en op de drempel van onze heropstanding, mogen wij ons niet laten afleiden.
Wij hebben geen krachtcentrales en geen ski-velden, maar dat kunnen wij compenseren door onze hersenen, door inze werkkracht en door onze vrijheidsdrang. Zwitsers weten waarom!
Geschreven door AABEE via Digitalia
*
*
|