5/696 * Voetzoekers in Brugge voor pensioenviering collega -
.
DEEL 3
Zondag 11 september 2016
Zon 7u12-20u05
H Vinciana van Wintershoven
*
*
Rij-examen bij ’t Spoor.
*
*
Nu de syndicaten de laatste jaren eindelijk zwijgen over de door de elektrificatie verdwenen ‘jobs’ van ‘stoker op stoomlocomotieven’ die ze tegen beter weten in jarenlang hebben blijven opeisen, nadert het ogenblik waarop zelfs de machinisten, net als op sommige metrostellen, niet meer nodig zullen zijn. Een goed begin was al, dat ‘machinisten’ onlangs verbod kregen om nog ‘smartphones of GSM’ mee te nemen in de stuurcabine. Of dit verbod verband houdt met treinen die door het rood seinlicht waren gereden, werd er met geen woord over gerept. Zodat we meteen de juiste redenen kennen.
Net zoals een kapitein op zijn oceaan stomer ‘Meester na God’ is op zijn schip, zo ook zijn treinmachinisten heer en meester aan boord niet alleen van die treinwagons, maar ook van diens menselijke inhoud. Die Dames en Heren in hun goddelijke afzondering gedragen zich alsof de wereld tussen twee stations hun privé speeltuin is. In die stations is de Stations Chef de baas, en gaan ze op hun dooie gemak naar ’t gemak, ze slaan een babbeltje met de WC-madam, roken en sigaretje en eenmaal in het zicht van de reizigers, lopen ze gehaast naar hun trein. Alles, tot ergernis van de gehaaste passagiers, minutieus voorzien en gepland door de NMBS. Waar ze, eenmaal op automatische piloot, en om geen private tijd te verliezen, rustig hun boterhammetjes kunnen binnenspelen. En die naspoelen met een kopje zwarte koffie met suiker en wolkje melk. Vooral geen haast, want de trein rijdt vanzelf…. Wel moeten ze regelmatig met “aandacht” (!) de dodemansknop bedienen.
*
GEPLUKT BIJ
Totale paniek bij ontploffingen in station Brugge... voor pensioenviering
*
In het station van Brugge is vrijdagnamiddag onrust ontstaan toen op een perron voetzoekers tot ontploffing kwamen. De aanwezige reizigers vreesden een terroristische aanslag, maar het bleek om de viering van de pensionering van een treinbestuurder te gaan. De NMBS verontschuldigt zich voor het incident.
Rond 17 uur kwam de bewuste treinbestuurder na zijn laatste rit aan in het station van Brugge. Enkele collega's stonden de trein op te wachten en gooiden met bommetjes. "De traditie wil dat een afscheidnemende treinbestuurder door zijn collega's gevierd wordt. Het is natuurlijk ongepast om in deze tijden daarbij voetzoekertjes te gebruiken", aldus Bart Crols van de NMBS.
Heel wat reizigers raakten in paniek en probeerden zo snel mogelijk weg te lopen. "Die reactie van de reizigers is in de huidige context uiteraard heel normaal. Wij bieden aan de reizigers ook onze verontschuldigingen aan voor het incident. We hebben onmiddellijk in het station laten omroepen wat er eigenlijk aan de hand was."
Op Twitter luchtten sommige reizigers hun woede:
*
*
Ook deze keer zal de lezer mijn achterdocht moeten vergeven.
Behoort paniek zaaien door met voetzoekers in de massa te gooien, niet tot de prerogatieven van de jeugd die hier is opgegroeid voor galg en rad?
En deze kwalijke gewoonte zou bij de NMBS geen navolging vinden?! Maak dat de ganzen wijs, want daar hebben ook ‘misdeelden’ met ‘een andere religie’ hun intrede gemaakt. Mits, dat spreekt vanzelf, de juiste partij-kaart.
En kijk, het heeft succes. Net als in ’t echt, was er paniek en zagen ze de mensen rennen voor hun leven. Om het te besterven van genot.
Niet mooi, zeggen achteraf de syndicaten en dus ook de NMBS. Daar wordt niet mee gelachen. Want wat als het de volgende keer in ’t echt gebeurt? Ja, heel zeker, daar had niemand vooraf aan gedacht.
Of soms wel, ingevolge ’n klein berichtje uit de Arabische wereld? Vooral niet vergeten dat de dreiging niet mag/kan vergeten worden.
Ja Ja, de trein is altijd een beetje reizen. Het kan, met dergelijk onverantwoord (onbetrouwbaar?) personeel de opstap zijn naar de Eeuwigheid. Zoals in Madrid en in Londen, nog niet zo lang geleden.
Ach, wie herinnert zich nog de tijd, dat voetzoekers deel uitmaakten van het publiek plezier? Nu zijn we er nooit meer zonder.
*
*
|