OP DE IJTKIJK
*
Eerst de serieuze kant van het verhaal. En of die serieus is!
In de eerste plaats aandacht voor de echte slachtoffers, de eier-boeren van de vaak industriële kippenkwekerijen. Die zijn er ingetuind door beroepsmisdadigers en nu steken die de schuld op elkaar Over de landsgrenzen heen nog wel. Is gewoon een zaak van vrij verkeer van Kapitalen, Goederen en Diensten. Werk aan de winkel dus voor de JU88 van de Europese Commissie.
*
Met deze soort risico’s voor de ‘Volksgezondheid’ moet ik toch wel een beetje opkijken: daar is alleen risico als men ACHT eitje per dag verorbert. Euk!!! Als U die tenminste ergens zou gekocht hebben in een grootwarenhuis. Io eithes van ‘Eigen Kweek’ zou er dus niets te zeggen vallen. Acht eitjes per dag?! Op welke planeet leven die mensen?
Doe dus maar gerist verder met die verneveling van dat gif. onder hoge druk. Noch de mensen noch de kippen sterven er van!. Toch niet o staande voet…
Dat serieuze mensen (eierboeren maar ook de tussenhandel) weer eens te meer de dupe zijn van gewiekste zakkenvullers-ondernemers. Die jarenlang zo maar hun vrije gang konden gaan. Hadden dat soort vooruitziende polletiekers lijk die van ons nooit kunnen vermoeden! Maar die zijn allemaal van het niveau van Meneerke Peeters, de ‘Verantwoordelijke voor consumentenzaken’. Nog geleerd bij Den Haene, den Dikke van Diksia om maar problemen aan te pakken als die zich voordoen. Of tot ze het voor hun eigen ogen – in hun acteruitkijkspiegels nta bene –zien gebeuren. De ‘zullers’ zullen weer werk hebben om van alles te beloven. Let eens op dat Meneerke Peeters dat zich met de dag stunteliger gaat gedragen.
*
Net als het gat in de begroting ooit vanzelf kwam en dus wel weer vanzelf zou weggaan (Wijlen Guy Mathot, Waals Federale Dinges van Federale Dinges. Zo zal Vrouwe Justitia de struif wel wegwerken.
*
Maar een betere en dus sluitende Wetgeving, dat zit er niet in. Voedsel ‘Agentschappen’ bij de vleet. Postjes bij de vleet. Mandaten bij de vleet. Maar die doen als de Franse koninginnen die gevraagd werden om alleen maar mooi te zitten zijn en er verder het zwijgen toe te doen.
Soius belle et tais-toi, Marie Anrnette.
Allezè Stel U voor! Heel die kippenhistorie heeft niets maar dan niik helemaal niets te maken met de voering van die dieren, maar uitsluitend alles met de slechte Ça-va-Seul waarmee de hokken werden gekuist. En kijk eens aan: juist daar hebben onze Verlichte Grote Verstanden weer niet aan gedacht! Spijtig, hé Jérôme…
Och ja, dan is er nog het probleem der getallen. Stel U voor dat daar waar leefruimte is voor 40 polletiekers, er 50.000 gehuisvest worden. Zonder uitloop- mogelijkheden, gezien de besmette trek-ganzen in de lucht. Los van de financiële kant van de zaak (is biet te betaaleb) zouden daar toch ook, onder het motto ‘soort zoekt soort, luizen huizen!
Maar echt niet, hé. Ook niet aan quota gedacht! Neet as bij de Islam Invasie!
Op gelet dat ‘Europa’ ook van zich heeft laten horen? Er komen zelfs Duitse ‘waarnemers’ op inspectie naar onze streken, net zoals onder de Nazi’s. Iedere kip zal een persoonlijke ‘Schein’ moeten kunnen voorleggen. Anders worden die van direct vergast.
En nu het woord aan de lol-trapper van dienst.
*
Van 'fipronil' word ik eventjes heimelijk blij
Hugo Matthysen is schrijver, scenarist en muzikant.
*
Ik geef het niet graag toe, maar als ik een krantenkop met “fipronil” zie, dan word ik heimelijk blij. Heimelijk en héél eventjes maar. Want uiteraard dringt de zwaarte van de problematiek meteen tot mij door: kippenboeren met de handen in het haar, miljoenen hennen die sowieso al een zorgelijk bestaan leiden en dan ook nog eens het product dat ze trots maar met enige moeite uit hun cloaca hebben geperst in een afvalcontainer zien verdwijnen.
Ik heb ook een beetje medelijden met de schurken die al dat leed hebben veroorzaakt. Dat stamt misschien uit mijn kindertijd: ik kon het niet aan dat de Daltons, Krimson en Anatool altijd maar weer het onderspit moesten delven. Een te groot empathisch vermogen kan de kindertijd versomberen. Ik wil maar zeggen, hadden die jongens uit Weelde (daar komen ze toch vandaan?) niet gewoon marihuana kunnen kweken in hun hangar, zoals dat in die streken gebruikelijk is? Eventueel met een drugslabje in een bijgebouw, dan was al dat leed ons bespaard gebleven.
Nee, het gaat mij om het woord “fipronil”. Ik weet niet wie de namen voor geneesmiddelen en aanverwante producten verzint, maar af en toe zitten daar pareltjes tussen. Dafalgan is er zo eentje. Tolkien had die naam kunnen verzinnen. Een gothic metalband zou er ook een eind mee komen. Je voelt het meteen: dafalgan is een krachtig middel, en het zal geen kwaad berokkenen bij wie zuiver van hart is. Dat heb ik bijvoorbeeld niet bij perdolan. Dat is een naam die achterdocht oproept. Komt het door dat ‘perd’, waardoor het uit de sector van de paardenverzorging lijkt te komen? Of wekt dat ‘perdo’ de indruk dat de strijd tegen de ziekte al bij voorbaat verloren is? Daar vallen vele interessante bladzijden mee te vullen, maar hoe dan ook: perdolan komt bij mij niet in huis, hoewel het chemisch zowat hetzelfde als het poëtische dafalgan.
Vrolijk dansen de kippen
Fipronil dus. Het zou uit een sprookjesboek kunnen komen. Er was eens een prinselijke tweeling. Het jongetje heette Fipronil en zijn zusje Fipronal. Ze waren beiden vernoemd naar hun ocharme in het kraambed gestorven lieve moeder Fipronella.
Meteen weet je: het komt goed met die kinderen. Ze zullen vreemde avonturen meemaken, hun mama zal in hun dromen goede raad geven, en ze zullen allebei trouwen, kindjes krijgen en tot op hoge leeftijd samen wandelingetjes maken in het kasteelpark. Als ze halverwege het verhaal in de stad Buscopan terechtkomen, laten ze die tot op de grond afbranden, op aanraden van de geest van hun mama. De wijze vrouw weet maar al te goed dat in zo’n onwelluidende stad alleen maar misdaad en schurft woekert.
Een topnaam dus, dat fipronil. De kweker die zoiets aangeboden krijgt, ziet voor zijn geestesoog hoe zijn kippen met de dag fitter worden, dat de eieren een magische glans krijgen, en dat de diertjes op den duur stoppen met dat afgrijselijke kakelen, om over te stappen naar een zoet melodieus gefluit. Nee, niet meerstemmig, we moeten nu ook weer niet overdrijven.
Maar dan is er de realiteit! Fipronil is verboden in de pluimveesector, dat is algemeen bekend. Die arme pluimveehouders wisten helaas niet dat ze dat duivelse middel aangesmeerd kregen. Ze kozen spul dat Dega-16 werd genoemd, en gelijk hadden ze. Het is geen naam die tot de verbeelding spreekt, maar de betrouwbaarheid spat er van af. Als je een hogedrukreiniger wil kopen, of een warmwaterketel of een elektrische fiets, en de verkoper zegt: “als je goede prestaties wil combineren met weinig onderhoud en een aantrekkelijke prijs, neem dan de Dega-16!”
Dan aarzel je toch niet?
*
Brin https://www.demorgen.be/opinie/van-fipronil-word-ik-eventjes-heimelijk-blij-bb647ccf/?utm_campaign=newsletter&utm_medium=email&utm_userid=a763f6b0-8f23-4f0a-bde4-b9f07051b763&utm_content=middag&utm_source=demorgen
**
NADER BEKEKEN
Dus toch weer in extenso een artikel uit De Morgen. ‘Et alors?’ zou Mitterand gezegd hebben en dat zeg ik dus ook. Bij DM beschikt men dus niet alleen over een opiniërende Chef Redactie, maar ook over talent.
Zo denk ik dan. De Morgen is Linkx en Digitalia is Rechts-Populistisch. De mixte van de twee is… recht door zee.
*
(Digitalia)
|