****
Ieder vogel zingt zoals het gebekt is.
(Deze is zekerlijk ’n Flamingant: zwart pakje, gele bek, en overtuigd naar Rechts blikkend)
*
Ik stel mij dus de vraag, of reputaties als Prof. Paul De Grauwe ooit nog convenabel zullen kunnen presteren, nadat er na de afbraak ten gronde, een nieuw en beter Verenigd Europa zal gevormd zijn.
De man is economist en zou inderdaad blijer moeten zijn met een normale spontane economie, afkerig van het woord ‘Geleide’. Zoals Cuba zijn er voorbeelden genoeg, waar die allemaal faliekant zijn afgelopen. Wijlen de USSR was daarvan het beste voorbeeld. Een steenkolen-centrale bouwen op duizenden kilomeer afstand van de ontginningsgebieden, alleen omdat de pattij-pottentaten van het ogenblik dat zo hadden bedisseld. Drie keer prijs: gegarandeerde afzet, grotere tewerkstelling bij het Spoor en nieuwe arbeidsplaatsen op de plaats van bestemming. Slechts één enkele tegenslag: het eindproduct was verlieslatend.
Hetzelfde met de opbouw van windmplen-parken, betaald door investeerders-kapitalisten. Ons nucleair potentieel van de toekomst. Zeven stuks in totaal, die van af het eerste begin met veel tam-tam tegengewerkt werden door de aan de macht zijnde Groen-Linkse politiek. Die zagen liever luchtkastelen-molens in de lucht, goed wetend dat die blijvend verlieslatend zouden blijven. Hernieuwbare energie naast hernieuwbaar geldelijk verlies, te compenseren met belastinggeld… En hier en daar wat percentjes, om de vriendschap te onderhouden.…
Italië, tot verder order nog altijd de 4de industriële mogendheid van Europa, wil het nu op zijn eigen manier proberen. Op eigen poten en met eigen reglementen. Mij komt het over alsof ik Salvini hoor zeggen ‘Eigen Volk Eerst’, maar dan in Italiano.
En dat, lieve lezer, noem ik Nigels met koppen slaan.
*
*
Econoom Paul De Grauwe:
"Eurozone zou verder kunnen zonder Italië, maar shock zal hard
zijn"
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/05/30/econoom-paul-de-grauwe---ja--italie-zou-uit-de-eurozone-kunnen-s/
*
De politieke crisis in Italië maakt de financiële markten onrustig en volgens econoom Paul De Grauwe (London School of Economics) is dat begrijpelijk. Hij acht het mogelijk dat Italië de eurozone verlaat, als de Lega en de Vijfsterrenbeweging toch nog een regering zouden vormen, al dan niet na nieuwe verkiezingen. “Het staat in hun programma", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.
De Grauwe is duidelijk: “De kans bestaat dat Italië eruit stapt. Dat is een redelijke mogelijkheid. Er zijn twee politieke partijen die er ronduit uit willen. Als die een nieuwe regering vormen, dan kunnen ze beslissen om eruit te stappen.”
Wat er daarna zal gebeuren, vindt De Grauwe moeilijker te voorspellen: “Er is sprake van een parallelle munt, een speciale munt – maar ook in euro - om betalingen te doen in Italië. Maar dat kan slechts tijdelijk zijn, want die parallelle munt zou ten slotte toch de munt van Italië worden en dan stapt Italië uit de euro.”
“De eurozone kan in principe verder zonder Italië”, zegt De Grauwe, “maar de schok zal hard zijn, want er zijn toch nogal wat banken - ook bij ons - die vorderingen hebben op de Italiaanse overheid en de private sector. Als de Italianen er dan uitstappen, zullen veel van die vorderingen aan waarde verliezen en dat is slecht nieuws voor de banken.”
De vergelijking maken met Griekenland, zoals sommigen doen, vindt De Grauwe maar ten dele correct: “De vergelijking klopt in die zin dat beleggers schrik hebben dat een land in de problemen komt en mogelijks uit de eurozone verdwijnt. Dan trekken ze weg uit dat land en krijg je een self fulfilling prophecy, want daardoor dwing je dat land net in een crisis.
Het verschil met Griekenland is dat Italië niet zozeer een economisch probleem heeft, maar een politiek. Er zijn twee grote partijen die in hun programma hebben staan dat ze uit de euro willen stappen.”
*
AAN DE VRUCHTEN
KENT MEN DEN BOOM
**
De Lega is in Italia jarenlang door de traditionele partijen als schurftige honden behandeld geweest. Vervang Matheo Salvini door Filip DeWinter, en U begrijpt perfect wat ik bedoel.
Het was al bekend bij de Oude Romeinen: macht corrumpeert, en absolute macht corrumpeert absoluut.
Daarom was het Romeinse slagwoord, die heden ten dage nog altijd uitgedragen wordt zelfs tot in de riooldeksels in de straten van Rome.
‘De Senaat en het Volk van Rome’
Afgekort is dat S.P.Q.R., wat staat voor Senatus Populusque Romanus.
Ik weet zeker dat Matheo Salvini als Filip DeWinter weten (en daarnaar handelen) dat er geen ‘Senaat’ is zonder ‘Het Volk’, net zoals er geen menselijke mond is, die spreekt en bevelen uitdeelt, zonder dat daar het daarbij horend hele lichaam hoort. Anders gezegd, Eigen Volk Eerst wil niet zeggen ‘ander volk niets’, maar het beduidt dat het hemdje nader is dan het rokje…
*
S.P.Q.R: het is bijlage niet de eerste keer dat de lezer dit op deze blog te lezen krijgt… Vooral in deze zoveelste verkiezingsstrijd is het nuttig de raddraaiers daaraan te herinneren. Zij vertegenwoordigen niet zichzelf, maar hun kiezers. En daarom zou het goed zijn, de verliezers iederee keer voor een volksjury te brengen die binnen de week moet oordelen, duim omhoog of duim omlaag, over hun verlopen ‘Mandaat’… Met daaraan gekoppeld, de wettelijk voorziene straffen.
In het Antieke Rome was dat voor de leeuwen geworpen worden.
*
|