°
245 2 -DE MAANDAGSE MIDDAGSOEP
*
Maandag 14 september 2020
° DEEL 2
GER ONTBIJT
*
245..2. - HIER ZULT U LEZEN
HET ZOVEELSTE VLAAMSE GEWETENSONDERZOEK VOOR DE VERGEETKOEK BINST WILM7ÈS ONDERDHUILS IN DE EIGEN HOOFDSTAD ALTIJD MAAR NIEUWE VALSTRIKKEN ZET
*
°
*
ZELFS BIJ PVDA VINDEN ZE VAN RANST STILAAN TE POLARISEREND.
K
foto: ©BELGA
*
Vergeten vragen van de voorbije week (105)
-
Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:
M
Kurieuzeneuzen en Vraagstaartjes
Hoeveel gaat dat de
Vlamingen kosten?
(Aan Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen, die te midden van een ongeziene crisis en zonder veel democratisch debat een ideetje heeft: ‘Tegen 2030 moet de CO2-uitstoot geen 40 procent maar 55 procent lager liggen dan in 1990’. Een opgetrokken klimaat-ambitie betekent natuurlijk opgetrokken kosten voor woningen (die energiezuinig moeten zijn), voor energie (die groen moet zijn) en voor auto’s (die elektrisch moeten zijn). Wie heeft hiervoor gestemd?) Een culturele degeneratie van jewelste.
Hoe slim is het om sexting te normaliseren?
(Aan alle media die sexting agressief normaliseren: ‘Doe het. Maar doe het op een goeie manier’. Jongeren worden nu aangemoedigd om pornografische beelden van zichzelf te maken, zolang het maar ‘veilig’ gebeurt. Als sexting inderdaad ‘de liefdesbrief van nu’ is, dan is dat – rustig en objectief – een culturele degeneratie van jewelste. Je gevoelens onder woorden proberen brengen versus je genitaliën fotograferen. Dat laatste gewoon níet doen, kinderen.)
Zonder respect voor de privacy
Hoeveel kinderen wonen er in die huizen?
(Aan de PVDA, die ‘miljonairs-routes‘ uitstippelde langs de eigendommen van vermogende Vlamingen. Je zou eens een wandeling langs sociale woonwijken moeten organiseren. Of langs opvang-plekken voor vluchtelingen. Dit is regelrechte intimidatie, zonder respect voor de privacy van mensen die hun eigendom ook wel kunnen delen met hun minderjarige kinderen.)
Wat is er mis met Aster Nzeyimana en Danira Boukhriss?
(Aan Nadia Nsayi, die vindt dat de VRT nog meer ‘woke’ moet worden: ‘De VRT moet actief mensen van andere groepen aanwerven. Wanneer komt het eerste zwarte nieuwsanker op onze zenders?’. Terwijl het sportnieuws en het avondlijke praatprogramma gepresenteerd worden door Vlamingen met een kleurtje. Als Nsayi vindt dat Nzeyimana en Boukhriss niet zwart genoeg zijn, dat ze dat dan maar zegt.)
Wie profiteert van het Demeny-stemsysteem?
(Aan professor Pieter Vanhuysse, die ouders een halve stem extra per minderjarig kind wil geven. Dat betekent meer electoraal gewicht voor grote gezinnen en veel minder voor 50-plussers. De eerste groep stemt in België betrouwbaarder links dan de tweede groep. Is het toeval dat zoveel gemorrel aan het principe ‘één man = één stem’ altijd goed uitdraait voor (centrum)links en veel minder voor rechts?)
Buitenproportioneel
Welke stemmen zijn in België het meeste waard?
(Aan Bart Eeckhout, die ‘taxation without representation’ geen probleem vindt: ‘Dat Vlaamse stemmen meer waard zouden zijn omdat ze uit een welvarender landsdeel komen, is een redenering die hint naar iets wat we geen democratie meer zouden kunnen noemen’. Misschien vindt Eeckhout het echt geen probleem dat de nieuwe regering nieuwe belastingen zal heffen, die buitenproportioneel betaald worden door het landsdeel dat het slechtst vertegenwoordigd is. Maar weet hij echt niet dat de Belgische spelregels zo vervalst zijn dat in ons systeem de Waalse stemmen meer waard zijn dan de Vlaamse?)
Wanneer wordt de wafelijzerpolitiek finaal afgeschaft?
(Aan minister van Defensie Philippe Goffin, die vasthoudt aan twee legerbases voor gevechts-vliegtuigen: ‘Dit kost veel geld, maar het is belangrijk om in elke regio aanwezig te zijn’. De oude wafelijzerpolitiek is nog lang niet dood. We mogen misschien van geluk spreken dat de Franstaligen geen F35-basis vragen in Brussel. Nog niet.)
Kameraad Maduro
Hoeveel bewondering verdient een dictator?
(Aan De Morgen, waar ze een beetje zwijmelen voor de Venezolaanse dictator Maduro: er is sprake van ‘slimme pogingen om verdeeldheid te zaaien’, ‘een meesterzet’, ‘de slimste zet tot nu toe’, een spel dat Maduro ‘tot in de puntjes beheerst’. Al die mooie woorden voor een doorzichtig manoeuvre dat bij elke rechtse dictator gewoon ‘cynisch’ of ‘doortrapt’ zou heten. En als de Briljante Kameraad Maduro zo slim is, waarom heeft hij een potentieel schatrijk land als Venezuela dan helemaal de grond in geregeerd?)
*
met dit soort stukken is De Morgen een stoep-hoertje voor clicks, clicks, clicks
-
Wat maakt een krant tot een kwaliteitskrant?
(Aan De Morgen, die bijna twee bladzijden vrij had voor een stuk over de anus: ’Anaal genot wordt de volgende stap in onze seksuele revolutie. De anus is een van de best bezenuwde regio’s van ons lichaam. En dus uitstekend om onze seksualiteit te verkennen’. Er zijn anno 2020 geen ‘vuile woorden’ meer, en dus kunnen wij vrijuit zeggen: met dit soort stukken is De Morgen een stoep-hoertje voor clicks, clicks, clicks.)
Wenslijstje van de geïnterviewde
Hoeveel ge-ïnterviewden mogen zelf de gespreks-onderwerpen kiezen?
(Aan Knack, dat een interview brengt met ‘werkzoekende activiste’ Tracy Bibo Tansia: ‘In de kennismakings-mail stuurt ze een lijstje met thema’s ‘die interessant zouden zijn voor de levensfase waarin ik nu zit: depressie, geestelijke gezondheid, racisme, dood en seksueel geweld’. Een kritisch interview begint bij Knack dus met een wenslijstje van de ge-ïnterviewde. Hopelijk klaagt Bibo Tansia nooit dat ze als zwarte vrouw altijd over racisme moet praten…)
Wat is er middelmatiger dan neerkijken op je eigen volk?
(Aan Michiel Martin van De Morgen, die ‘de middelmaat van de hardwerkende Vlaming‘ ziet in het nieuwe één-programma Chateau Planckaert: ‘Kranen zijn speelgoed, grootmoeders van 93 mogen gekscherend betutteld worden, vlees bestaat alleen uit hompen en auto’s zijn voorbestemd om twee parkeerplaatsen in te nemen’. De Morgen bestaat grotendeels uit twee soorten artikels: artikels die klagen over vileine karikaturen van uitheemse bevolkings-groepen en artikels die vergeven zijn met vileine karikaturen van de Vlamingen zelf.)
Polariserend
Hoeveel allochtone jongens kennen hun vader niet (meer)?
(Aan korpschef Michel Goovaerts, die een terechte vraag stelt over probleem jongeren in Brussel: ‘De ouders dragen toch ook verantwoordelijkheid? Nu zijn het allemaal kleine prinsen die zelf de wet maken’. Men zou in kaart moeten brengen hoeveel van die ‘jongeren’ opgroeien in een gezin waar de vader vertrokken óf onbekend is. Maar het is makkelijker om de schuld te leggen bij de (racistische) maatschappij.)
Van Ranst polariseert nogal
Waar kan Marc Van Ranst nog terecht?
(Aan Peter Mertens, die denkt dat Marc Van Ranst geen cadeau zou zijn voor PVDA: ‘Van Ranst polariseert nogal: mensen zijn heel hard voor of tegen. Laat hem maar zijn rol als viroloog spelen’. Al een geluk dat Van Ranst nooit aan introspectie doet. Wat zegt het over jou, als je te polariserend bent voor communisten?)
Dominique Laridon
*
*
BLIJFT DE VLAAMSE RAND VLAAMS?
m
foto: eporters‘
*
Gordelen moet je doen’. Het was/is de titel van een bekende hit uit 1987 van Will Tura en Felice Damiano. De Gordel, heden Gordel-festival, roept op tot fietsen, lopen, wandelen, in de Vlaamse Rand rond Brussel. Hoe is het eigenlijk met die Vlaamse Rand?
Oude demonen
In het Frans spreekt men van La Periphérie Bruxelloise. Dit toont meteen het spanningsveld. Het Vlaams Aktiekomitee Brussel en Taalgrens organiseerde reeds op 11 december 1960 een ‘Dag van de Randgemeenten’*. Maar ook de Franstaligen laten zich niet onbetuigd. Recent vond de MR het nodig om de oude demonen van de taalstrijd nog eens op te roepen naar aanleiding van het overlijden van François van Hoobrouck, de oud-burgemeester van Wezembeek-Oppem.
-
Die voorgeschiedenis is wat het is. Vandaag is er een duidelijke definitie van de Vlaamse Rand rond Brussel: negentien Vlaamse, eentalige gemeenten met samen 431.853 inwoners (2018). In zes gemeenten daarvan zijn er zogenaamde (uitdovende?) taalfaciliteiten voor Franstaligen: Wemmel, Linkebeek, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Kraainem en Wezembeek-Oppem (samen 72.713 inwoners). Er zijn ook dertien gemeenten zonder taalfaciliteiten. Deze gemeenten grenzen aan een van de (eveneens 19) gemeenten van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en/of een van de zes gemeenten met taalfaciliteiten. Het zijn: Asse, Beersel, Dilbeek, Grimbergen, Hoeilaart, Machelen, Meise, Merchtem, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde, Zaventem (arrondissement Halle-Vilvoorde) plus Tervuren (arrondissement Leuven).
De Vlaamse Gemeenschap is in de Rand volledig bevoegd. De Rand vormt een onderwerp in elk Vlaams regeerakkoord en er is een verantwoordelijke minister, heden Ben Weyts van de N-VA. De Vlaamse administratie kent een gespecialiseerde cel binnen het Agentschap Binnenlands Bestuur. Die cel ondersteunt de broodnodige communicatie en levert studiewerk en cijfer-materiaal. Elke Vlaamse vakminister heeft impact voor zijn/haar beleidsdomein.
-
De olifant in de kamer
Toch hebben de communautaire spanningen hun sporen nagelaten. De inwoners van ‘de zes’ hebben taalfaciliteiten en kunnen voor de federale Kamer stemmen voor een Vlaams-Brabantse of een Brusselse lijst. Dit is meer dan symboliek. Onze huidige federale premier, Sophie Wilmès, is een Franstalige politica uit Sint-Genesius-Rode. Zij is federaal verkozen op een Brusselse MR-lijst. Voor alle gemeenten van de Rand en zelfs het hele arrondissement Halle-Vilvoorde is er nog een bijkomend relict uit het B-H-V verleden: zij maken nog steeds deel uit van het gerechtelijk arrondissement Brussel, zij het als een aparte afdeling met een eigen parket.
nieuwe tijden, nieuwe problemen
Bij elk gesprek over de Rand staat er in het midden van de kamer een grote olifant: Brussel. Voor de Rand en zijn inwoners is Brussel zowel hoofdstad als centrumstad. Brussel is belangrijk voor economie en werkgelegenheid (pendelaars) maar ook (onder meer) voor cultuur, onderwijs en gezondheidszorg. Tot niet lang geleden was er wederzijds wantrouwen. Nu de taal- en gewestgrenzen gestabiliseerd zijn, kunnen Brussel en de Vlaamse Rand elkaar veeleer beschouwen als partners en goede buren. Is alles nu koek en ei? Nee: nieuwe tijden, nieuwe problemen, ook in de Rand. Wij nemen twee voorbeelden: de demografie en de verstedelijking.
‘Ont-nederlandsing’
Neem eerst de demografie. Het Federale Planbureau en de statistische studiediensten van de gewesten hebben uitvoerige rapporten opgesteld. Brussel heeft vandaag een groeiende en jonge bevolking. Tegelijk is het aantal migraties van Brussel naar de Rand groter dan omgekeerd. Ook in de Vlaamse Rand rond Brussel wordt groeit en verjongt de bevolking. Op tien jaar (2008-2018) is het bevolkingsaantal in de Vlaamse Rand toegenomen met 8,6 % of 34.050 eenheden. Dat is bijna de bevolking van een flinke gemeente zoals Sint-Pieters-Leeuw.
De verfransingsdruk is niet meer zo groot als vroeger, tenzij plaatselijk. Er is wel een toenemende ‘ontnederlandsing’. Nieuwkomers spreken vaak ‘een andere taal’ dan het Nederlands, al dan niet Frans. Dat laat zich voelen in het onderwijs maar ook in andere domeinen. De scholen in de Rand krijgen een meer diverse leerlingen-populatie. Zij zijn vragende partij voor gelijkaardige ondersteuning zoals in Brussel. In het schooljaar 2017-2018 sprak 57 % van de leerlingen in het Lager Onderwijs in de Rand het Nederlands als thuistaal (gemiddelde voor het Vlaams Gewest: 83 %). In de gezondheidszorg staan huisartsen, gezondheidswerkers en ziekenhuizen onder druk. Voor de gespecialiseerde zorg in universitaire ziekenhuizen was/is Brussel de traditionele centrumstad. De drie universitaire ziekenhuizen van onze hoofdstad liggen in de Brusselse Rand. Jawel, de Brusselse Rand: het UZ (VUB) ligt in Jette, Erasmus/Erasme (ULB) in Anderlecht en Sint-Lucas/Saint-Luc (UCL) in Sint-Lambrechts-Woluwe. Overleg tussen alle actoren over taakverdeling en kostprijsbeheersing is meer dan noodzakelijk.
een sterke competitie
Daarenboven is er de verstedelijking van de ‘groene Rand’. Die heeft haar goede kanten: de economie en de arbeidsmarkt van Brussel en de Rand zijn complementair en sterk verweven. De Rand is welvarend. Maar er is een keerzijde. Zo blijkt het mobiliteitsprobleem gigantisch. Er heerst een sterke competitie tussen alle functies (wonen, werken, recreatie, verkeer …) voor de schaarse ruimte.
Drie aanbevelingen
De taal-problematiek is grondig veranderd. De verfransing is niet voorbij. De Vlaamse Voogdij Overheid moet toezien op de naleving van de taalwetten en die desnoods afdwingen. Het nieuwe taalprobleem vandaag is de ‘ont-nederlandsing’ in alle gemeenten en niet alleen ‘de zes’. De Vlaamse Overheid heeft de bevoegdheden en de middelen om deze problematiek deskundig te omkaderen, te beginnen bij het onderwijs.
De verstedelijking kent ingrijpende gevolgen op vele domeinen voor het hele gebied. De Vlaamse Gemeenschap moet een visie op lange termijn ontwikkelen en implementeren. Voor sommige thema’s (bijvoorbeeld voor mobiliteit) is overleg nodig met de buren, ook met Brussel. Dat kan, ook zonder nieuwe structuren of federale voogdij.
Het Vlaamse beleid moet in de Vlaamse Rand uiteraard in de eerste plaats gericht zijn op de welvaart en het welzijn van de plaatselijke bevolking. Door de centrale geografische ligging is het strategisch belang van de Rand echter veel groter. Bovendien is de Rand cruciaal voor de relatie tussen Vlaanderen en de hoofdstad. Hoe kan de kracht van Brussel als centrumstad worden vastelegd ????
Jan Degadt
°.
*
*
*
*
DROL VAN DE VADERLANDSCHE BROL
*
O
MR = Mouvementt Républicain à la Robespiere of eerder à la Schuddespiere ?
*
My Kingdom for a Horse…
*
P
‘n Ideetje van ‘t Peeetje…
*
De NV A ?
Wie ‘A’ zegt moet ook ‘B’ durven zeggen.
Dus ‘t NV B…
Het NIEUWE VLAAMS BELANG….
N
Wedden dat zoiets het Land rapper voorwaarts zou helpen dan de nieuwe VOORUIT van de SPA Bruis met al dat gebuis ?????
-
Zeg, Walter, nog even wakker bllijven voor ge begint aa Uw welverdiend middagdutje.
Al dat verkeer, dat tijdverlies, om nog maar te zwijgen over de kosten en de gevaren voor onderweg van al die traffic om 5/7op tijd zowel IN als UIT de Hoofdstad te geraken ….
Een WIN-WIN oplossing zou zijn… De ‘Ondernemen‘ of ‘Het Bedrijf’ vedrkkot daar zijn morzel grond – de prijzen zijn bog steeds exorbitant hooog!) – en inesteedrt ergens inde Provincie. Liefst in de buurt van ofwel een goede trein0ervbindingof een vlotte waterweg. Liefst de rwee samen.
Kassa!!! Kassa !!!! Kassa!!!! Zowel voor de Aanddeelhouder, de CEO als de Ondergeschikten.
Q
Wat meer is, de kopers van dat vele morzels Brusselse grrod, denken voorlopig Ons Here zelf bij de benen te hebben. Maar wie laatst lacht, bedst lacht, hé Walter….
*
|