.
WOENSDAG 11 NOVEMBER 2020
INHOUD
AMERIKA WORDT NA TRUMP DUS ZO’N SOORT KLOTELAND ALS COBURGIA. RAAR, HÉ, MAAR NET ALS IN COBRGIA KAN 2024 OOK DAAR EEN WONDERJAAR WORDEN VOOR VROIJHEID EN GELIJKHEID…
*
LOOPT DE AMERIKAANSE BEURS EEN BLAUWTJE?
Joe Biden
foto: ©Wikimedia Commons/Gage Skidmore
Amerika zijn de afgelopen vier jaar niet onopgemerkt voorbijgegaan. Naast een politieke en sociale impact, zorgde de handelsoorlog tussen de VS en China voor een dieptepunt op economische vlak. Op 7 november vernamen we van verschillende Amerikaanse persbureaus en tv-zenders dat Joe Biden vanaf die dag tot en met 20 januari 2021 aangesproken mag worden als ‘President-elect’.
Bidens beleids-intenties, die verschillend zijn van die van huidig president Donald Trump, kunnen voor een verschuiving van het economisch landschap zorgen. De Nasdaq en New York Stock Exchange zijn in ieder geval al voorbereid op de tumultueuze periode die hen de komende maanden te wachten staat. Wat kunnen wij op economisch vlak nu precies verwachten onder Biden?
Hogere belastingen, sterkere munt
De democraat Joe Biden is socialistischer dan Trump. Dat zal te voelen zijn in de personenbelasting, die anders én zwaarder wordt. Het is Bidens prioriteit op fiscaal vlak om Trumps eerdere belastingverlagingen ongedaan te maken. De lagere belastingvoet van de laatste jaren heeft vele Amerikanen wat meer ademruimte gegeven, wat zeker welkom was in deze moeilijke coronatijden.
Het terugdraaien van deze belastingverlagingen is niet de enige verandering die Biden wil doorvoeren. Naast de zwaardere belastingvoet, wil de nieuwe president ook ‘grootverdieners’ harder belasten.
via de populaire oplossing van geld bij te drukken
Desalniettemin is het van vitaal belang voor de positie van de dollar om de belasting-inkomsten en de overheidsuitgaven in evenwicht te houden. Een project waar Trump niet in slaagde en wat onder hem dan ook tot een begrotingstekort heeft geleid. Een begrotingstekort dat via de populaire oplossing van geld bij te drukken opgelost werd, zorgde voor de devaluatie van de dollar. Bidens strakkere begroting met zwaardere belastingen zal gevoeld worden door de Amerikanen maar zal hun dollar-euro notering op lange termijn wel goeddoen.
Het blijven natuurlijke barre tijden voor het gemiddelde Amerikaanse gezin. Daar speelde de empathische Biden handig op in. De werkloosheidsgraad, die in april nog op bijna vijftien procent lag, bedraagt op dit moment acht procent. Bij zo’n hoge werkloosheidsgraad is de belofte om het minimuminkomen te verhogen, welkom voor velen.
America First, the world second
Trump besliste in juli nog om zijn ‘Buy American’ politiek extra in de verf te zetten door Kodak als strategische pion uit te spelen. Hij keurde toen lichtzinnig een miljoenenlening goed op voorwaarde dat het bedrijf zich zou heruitvinden in de farmaceutische industrie. Plannen die even snel werden gemaakt als opgedoekt. Trump ging zelfs nog een stap verder met naast de Buy American ook nog de Hire American politiek. Behalve het bedrijf moest ook de fabricage in handen zijn van rasechte Amerikanen.
De handelsoorlog met China is nog maar het topje van de ijsberg.
Dit heeft zijn welgekende gevolgen gehad op internationaal handelsniveau. De handelsoorlog met China is nog maar het topje van de ijsberg. Ook Biden is een grote voorstander van het gebruik van Amerikaanse producten. Hij wil hun aankoop zo veel als mogelijk promoten, maar zet niet in op ‘Hire American’. Op dit vlak wordt er van de diplomatische Biden stabiliteit verwacht. Zo zou hij ook in China de gemoederen moeten kunnen bedaren.
Geen blauwe, geen rode maar een groene flow
Bedrijven die inzetten op hernieuwbare energie worden zeer gewaardeerd. De opmars van Tesla de afgelopen maanden is daarvan het levende bewijs. Ook andere, groener getinte aandelen zoals Nikola en Nio scoren zeer goed op de Nasdaq. Eén van Bidens voornaamste beleidspunten was dan ook het meer inzetten op groene energie. De nieuw verkozen democratische president belooft meer groenere investeringen en steun voor bedrijven die duurzaam denken.
dat de groene trend op de beurs zichtbaar zal blijven
We kunnen dus verwachten dat de groene trend op de beurs zichtbaar zal blijven. Nu Biden het gehaald heeft komen de olie- en gasindustrieën, die nog floreerden onder Trump, wel in zwaar weer terecht. Dit laatste in de veronderstelling dat de uitslag van de herverkiezingen van de Senaat op 5 januari Biden geen al te grote tegenwind zal bezorgen.
Andere sectoren die onder Biden op de beurs zullen heropleven, in geval van windstilte in de senaat, zijn onder andere marihuana-aandelen. In verschillende staten werd er de afgelopen dagen beslist tot de mindere of meerdere decriminalisering van drugs. De staat Oregon ging daarin zelfs zover om voor harddrugs alleen nog de productie en verkoop te bestraffen.
De Tech-industrie zal zijn adem nog inhouden tot en met 5 januari. Zij kan immers als grote verliezer uit de bus komen als ook de Senaat een democratische overwinning behaalt voor de laatste zetels. De geplande hogere belastingen volgend uit Bidens beleid zullen vooral in deze sector voelbaar zijn.
Aandeelhouders in de gezondheidszorg mogen dan weer opgelucht ademhalen. In het geval dat Trump aan de macht was gebleven, had men deze aandelen afgestoten. De republikein zou bij een tweede ambtstermijn zeker hebben geprobeerd om de Obamacare nog verder af te zwakken.
Bidens triomf, Europese triomf?
Op 5 januari weten we welke partij in de Senaat de laatste twee zetels toegewezen krijgt. De partij die deze zetels op haar naam mag zetten, heeft een grote invloed op de agenda van de Senaat. Ze kan het Biden dan knap lastig maken om zijn beloftes uit te voeren. De strijd in Amerika is nog lang niet gestreden. Net zoals met het aantal kiesmannen, zal ook in de Senaat de overwinning nipt worden. Belangrijk gegeven, want ze zal de richting uitzetten waarin Amerika de komende vier jaar zal zeilen.
Als deze uitslag een republikeinse muur betekent, kunnen Bidens beleids-intenties al snel loze beloftes worden. Europa en de rest van de wereld blijven deze verkiezingen op de voet volgen
Wout Vandecruys
CENSUUR VRIJE Commentaar
Ja, na de euforie als resultaat na die weken- ja, -maanden lange ophitserij van de gemoedeen in de media, komt nu de ontnuchtering. Nqa de roes, de droes.
Wat na 5 januari, als Sleepy Joe in zijn eigen Senaat met de kop tegen de muur loopt? Trump verloren? M’n voeten, Gérard!!!
Wedden, dart net zoals met de terug tredende Britten uit de EU, het weer de hardwerkende Vlaming zal zijn die het zwarte schaap zullen worden? Onze bloeiende handel met die van de Overkaknt zowel de Verre als de Nabijje buren zal een van de eersen zijn die moeten inleveren.
En als in de VS de belastingen omhoofg moeten, zoceel te meer dus ook bij ons. Hoe Groener!!! hoe lager de pensioenen zn hoe ‘donkerder’ de samenleving wordt.
Gelukkig is er uitzicht….in zicht…
Digitalia
|