.
ZATERDAG 22 JANUARI 2022
*
500802 – DE ENE JAN IS DE ANDERE NIET
*
I N H O U D
Jan Fabre (°1958) is en blijft internatiinaal een groot veelzijdig kunstenaar… Maar, zelfs al schiep die mooie beelden, zijn eigen beeld is voor altijd en nog veel langer, besmeurd.
Allez, toch
Volges de heden geldende normen en waarden.
Roem en eer….
Niet om reden voor wat hij ‘misdaan’ heeft, maar omdat het uitgekomen is.
Ja Ja, daar mag je – in afwachting van de totale bourkanisering - alleen maar naar kijken….
God-nogaan-toe!!!!!
*
BEELDIGE BRONSTIGE BEESTIGE BEELDEN IN ANTWERPEN
**
Herr Kultur Bobo
Geen flauw idee hoeveel exemplaren er van “The man measuring the clouds” van Jan Fabre gegoten zijn. Een tiental? En telkens krijgen ze een plek mooi boven op een gebouw. Een sierlijk eerbetoon aan zijn vroeg gestorven tweelingsbroer Emile. Boven het SMAK in Gent staat er één, en in Zaventem. In Japan, in de Verenigde Staten, …
Sinds kort is er één minder te zien. Het exemplaar dat mooi bovenop cultuurcentrum De Singel in Antwerpen stond.
Een sierlijke signatuur was het, op een mooi gebouw. Nu is het weg. Er afgewaaid? Gepikt? Neen. Veel banaler. De nieuwe directeur heeft zijn “fifteen minutes of fame” gezocht en gekregen. Op een gemakkelijke manier. In plaats van iets te creëren, iets vernietigen. Als je geen kunst kan maken, word dan kunstmanager. Klinkt goed. Hendrik Storme heet deze man (X/M/V). Storme, …. Nomen est Omen. Werd deze beslissing door de Raad van Bestuur gesteund? Was er een debat? Wat zei Herr Storm ook alweer bij zijn aanstellerige aanstelling… “Wat ik zeker wil bespelen, is het debat. Waarom? Het uitwisselen van gedachten is belangrijk”. Tja, zelf het goede voorbeeld geven is een uitdaging. Geen debat. Storme, op zijn/haar/het ééntje nam de beslissing.
Entartete Kunst is natuurlijk van alle tijden … een beeld verwijderen, …. gewoon omdat de kunstenaar in een gerechtelijke procedure verwikkeld zit? Storme der Stürmer? En waar staat het beeld nu? Wordt het verkocht? Vernietigd? Wie is eigenlijk eigenaar? Allemaal vragen waar niemand zich mee bezighoudt. Uit zéér slecht ingelichte bron vernamen we dat het in het privé-kantoor van Mijnheer den Directeur staat. Maar dit kan fout zijn. Het kan zich ook in zijn slaapkamer bevinden.
Wel vervelend voor Storme dat elders in dit land nog beelden van Fabre te zien zijn. Gaat hij die ook aanpakken? De mozaïek in de Zoo? De Schildpad in Nieuwpoort? Zou hij daar het lef voor hebben? Natuurlijk niet. Misschien was het gewoon een statement, binnen De Singel. “Ik ben de nieuwe baas, mijn wil is wet”. Ondertussen slaapt de Raad van Bestuur van het vet gesubsidiëerde Singel rustig verder. Geïnteresseerd in wie daar de zitpenningen op komt strijken? En alles van Herr Direkteur slikt ? 2021-08200219 (1).pdf
Jan de Lichte krijgt zijn plek
Kent u een rechtbank, waar ook ter wereld, waar men een veroordeelde crimineel hulde brengt?
De ene Jan is natuurlijk de andere niet. Sinds kort staat Jan de Lichte in de schijnwerpers, vanwege de VTM serie. De echte Jan de Lichte was een rauwe bandiet die op een gruwelijke manier mensen overviel, beroofde, martelde, vermoordde. Niet echt een fijn mens. Gehaat door het volk. En toch kreeg hij een standbeeld. Roel d’haese maakte het in 1981, op vraag van het Louis Paul Boon genootschap, dat een beeld van hun geliefde schrijver bestelde, en dit als “verrassend” resultaat kreeg. Jan de Lichte was één van de door Boon beschreven personages. En Roel had zich laten gaan. Spijtig dat hij Ondineke niet gekozen had … Eerst wilde men het beeld op de Grote Markt van Aalst zetten. Daar werd het geweigerd, om evidente redenen. Terwijl ze in Aalst toch wel zin voor humor hebben. Iemand overigens zin in een standbeeld voor de Bende van Nijvel? Dan bood men het aan de gemeente Velzeke (geboorteplaats van de crimineel) aan. Ook daar zegevierde het gezond verstand. Uiteindelijk belandde het gedrocht in het beeldenpark (beeldenkerkhof) Middelheim, waar het een goed verscholen plekje onder de bomen kreeg. Tot een stelletje wereldvreemde (zijn er anderen?) Antwerpse magistraten het in hun hoofd haalden om … het beeld (eigendom van de vzw vrienden van Middelheim) op te eisen en een ereplaats te geven voor het nieuwe Antwerpse gerechtshof. Terwijl wereldwijd standbeelden sneuvelen … Christoffel Colombus, Generaal Lee van de Zuidelijke Staten, Leopold 2, slavenhandelaars allerhande, … prijkt er voor het Antwerpse Gerechtshof nog altijd een drie meter hoog beeld van een moordenaar.
Kent u een rechtbank, waar ook ter wereld, waar men een veroordeelde crimineel hulde brengt?
Antwerpen, een stad waar men een standbeeld van een wereldwijd gewaardeerd kunstenaar die niet in de smaak valt van een plaatselijk directeurtje (M/V/X/Y/Z) zomaar verwijderd, en waar dat van een veroordeeld crimineel blijft staan. Kunt u nog volgen?
Gandhi krijgt ook een stek
Twintig meter verder van het beeld van Jan de Lichte staat er overigens sinds kort nog een standbeeld, dat van Gandhi, bekend om zijn racistische uitspraken toen hij in Zuid-Afrika (Johannesburg) woonde. In zijn gekende mega luier staat hij daar, met stokkie… Een geschenk van de Indische diamantwereld. Zo zo….. roept dat geen slechte herinneringen op. De Indische diamantwereld ….
Gandhi geflankeerd door Governator Cathy Berx, Bart De Wever en Nabilla Ait Daoud, Schepen van subsidieverlening en hand-boven-het-hoofd-houding van stadsoplichteres Sihame El Kaoukibi
Herinnert u zich hoe in 2010 veertig (!) Antwerpse magistraten zich (tijdens de werkuren) lieten “verwennen” in de Indische Jain tempel in Wilrijk? Terwijl op hetzelfde moment de hele Antwerpse Indische diamantenzwik in een juridische mallemolen zat vanwege gigantische zwartgeldcircuits? Panorama (ondertussen Pano, binnenkort Pa) bracht het aan het licht… Antwerpse rechters lunchten met Indiase diamantairs | Binnenland | hln.be De toenmalige voorzitter van de Antwerpse rechtbank zag er geen graten in “ik heb dit georganiseerd, als een soort teambuilding” Rechter gewraakt na bezoek aan tempel (Brussel) – De Standaard
Onderzoeksrechter Connerotte moest ten tijde van de zaak Dutroux aftreden, omdat hij op een benefiet van de slachtoffers (!) een bordje spaghetti ging consumeren. Onze Antwerpse magistraten lieten zich indertijd door mensen die ze moesten beoordelen zwaar trakteren….
“Confraters”, zo zei een humoristische Juge ooit, “vergeet je Eedaflegging, op naar een Eetaflegging!”
Ondertussen is dit inderdaad ruim tien jaar geleden, en zijn de betrokken Magistraten ongetwijfeld “op emeritaat”.
Maar waarom dan een gekregen beeld van die Gandhi voor het Gerechtshof plaatsen? Vindt u dat slim? Zet dat beeld in Middelheim. Samen met Jan de Lichte. Tussen de bomen.
Dutroux
We eindigen echter graag met een positieve noot. Er komt géén standbeeld van Marc Dutroux in de gigantische hal van het Antwerpse Hof van Beroep, wanneer de renovatie af is. Dat vernamen we uit goede bron.
Dutroux weigerde mee te werken.
Illustratie: Beeld van schobbejak Jan de Lichte voor het justitiepaleis te Antwerpen zodat het binnenkomende publiek goed weet wat voor soort rabauwen er recht spreken.
Gino Fratelli
CORONA, DELTA, OMIKROM
& CENSUUR VRIJE
STRICT PERSOONLO-IJKE COMMENTAAR
*
Jan De Lichte en Fabre, dat andere zware geval van tegenwoordig….
Mijn persoonlijke impressie inzake de ene Jan tegenover de andere? Dat, voor Vrouwe Justitia, de tijd alle wonden heelt. Wat Jan De Luchte uitspookte, is ten minste 10 keer Gerechtelijk ‘verjaard’.
So what?
Binnen enkele jaren zijn al die (terechte?) klaagsters dood, begraven en vergeten. Maar de werken die Fabre nagelaten zal hebben, zullen tegen dan fortuinen waard zijn. Wie weet, tegen dan, zelfs gestegen zijn in waarde door zijn onbegrensd verlangen naar warme … tastbare schoonheid zoals door God geschapen. . Maar waar tegen jaloerse Rechters niet bestand waren…
*
Digithalys
|