NIEUW: Blog reclamevrij maken?
MET SNELTREINVAART DOOR DE DAGEN
Foto

Foto

Inhoud blog
 • 1035 VERKIEZINGEN BOVEN DE MOERDIJK
 • 1034 - WALLOBRUX : EEN HERSENSCHIM
 • 1033 WEEKOVERICHT
 • 5218 JOURNALISTICHE HOERENPRESTATIE
 • 5217 - REIZEN


  Foto

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  Zoeken in blog


  VOOR WIE GRAAG EEN EINDJE MEERIJDT
  17-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1035 VERKIEZINGEN BOVEN DE MOERDIJK

   

  *

  1035 DENK NA, DENK WEG

  Nieuwsbrief - Partij Voor de Vrijheid

  vr 15-2, 19:41U

  *

  De PVV vindt dat mensen met een dubbele nationaliteit hun actieve en passieve stemrecht moeten verliezen. Daarom dienen de PVV-Kamerleden Wilders en Bosma vandaag een initiatiefwetsvoorstel in om dat te regelen door een wijziging van de Grondwet. In Australië is het nu al zo dat in de grondwet is bepaald dat een dubbele nationaliteit niet is toegestaan voor parlementsleden.

   

  Geert Wilders: ‘‘Het is onacceptabel dat mensen met een dubbele nationaliteit en daarmee (de schijn van) dubbele loyaliteit zitting hebben in de Tweede Kamer, kabinet, gemeenteraad, Provinciale Staten en andere organen. We hebben hier bijna een staat in de staat met politici die bijvoorbeeld in de Tweede Kamer meer de belangen van Turkije dan van Nederland dienen. We moeten af van de politieke representatie van die vijfde colonne. Om in Nederland politiek actief te zijn moet je Nederlander zijn en niets anders. Dit wetsvoorstel maakt de democratie weer van ons!”

  *

  17-02-2019, 09:03 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1034 - WALLOBRUX : EEN HERSENSCHIM

  1034 - WALLOBRUX : EEN HERSENSCHIM

  https://doorbraak.be/wallobrux-een-hersenschim/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

  *

  Als men mij in Vlaanderen voor een lezing uitnodigt, krijg ik geregeld de vraag of ze in Namen, in de laden van de ‘Elysette’, een Plan-B hebben klaarliggen. Een toehoorder maakte me de volgende bedenking: ‘Het irriteert Vlaanderen dat de Franse Gemeenschap zonder grondwetsherziening besloten heeft om zich voortaan

  Fédération Wallonie-Bruxelles

  te noemen. Moet men daarin de bedoeling in zien om later een staat Wallonie-Bruxelles te vormen?’

   

  Als de Waalse leiders van plan zijn met Brussel samen te gaan mocht België uit elkaar vallen, dan zullen ze ontgoocheld worden.

   

  Brussel solo

  It takes two to tango. Uit een peiling RTL-Ipsos-Le Soir van maart 2013 blijkt dat 68 procent van de Brusselaars voor een onafhankelijk statuut pleiten mocht België uit elkaar vallen. Daarentegen wensen 61 procent van de Walen een rest-België, samengesteld uit Wallonië en Brussel. Hoe kan men, in deze omstandigheden, in het huwelijksbootje stappen?

   

  Deze optie kan natuurlijk diegenen verleiden die aan de monarchie gehecht zijn. Dan zouden de Saxen-Coburgs blijven zitten, waarvan Vlaanderen zich zou hebben ontdaan.

  Het belangrijkste is toch niet de toekomst van een koninklijke familie, maar wel de welvaart van de betrokken bevolkingen?

   

  Allereerst is geen spoor meer van een tweekoppig land in Europa te vinden Oostenrijk-Hongarije en Tsjechoslowakije zijn verdwenen. Zelfs een gedeelde taal en cultuur konden ook niet beletten dat Montenegro en Servië ten slotte uit elkaar zijn gegaan.

   

  Ondanks de terughoudendheid van Vlaanderen gedurende 18 jaar, is Brussel een volwaardig gewest geworden. Vandaag is het duidelijk dat de Brusselaars op hun eigen identiteit gesteld zijn.

   

  Voor een Europees gemiddelde van 100, wat betreft de BBP, staat Brussel-Hoofdstad op 200, 115 punten meer dan Wallonië. Als Brussel en Wallonië samengaan, begrijpt men dadelijk de implicaties op budgettair en economisch vlak

   

  Welk land?

  Bovendien zou de constructie geen geografische homogeniteit vertonen aangezien Brussel als een enclave in Vlaanderen ligt

   

  Maar er is ook het feit dat men met uiteenlopende delen geconfronteerd is, wat betreft zowel de morfologie als de oppervlakte. Met bevolkingen die sociologisch en menselijk sterk van elkaar verschillen, met andere gevoeligheden. Het zou geen coherente natiestaat kunnen vormen. Bovendien zou de constructie geen geografische homogeniteit vertonen aangezien Brussel als een enclave in Vlaanderen ligt. Een dergelijk precedent zou zelfs aanleiding kunnen zijn om het vuur in ex-Joegoslavië weer aan te wakkeren, want als de Franstaligen van België zich op die manier kunnen verenigen, valt niet in te zien waarom ook niet Servië hetzelfde zou doen met de Republika Srpska in Bosnië!

   

  Hoe zou men, in deze nieuwe staat, de machten organiseren en het respectievelijke gewicht van Brussel en Wallonië meten? Zou men het gelijkheidsbeginsel toepassen, of liever dit van evenredigheid? Nu is het al moeilijk voor Walen en Brusselaars om één entiteit te vormen. De Waalse ultra regionalisten hebben een hekel aan de Franse gemeenschap.

   

  Zonder Vlaanderen zou België een totaal verschillend land zijn, geamputeerd van een belangrijk deel van zijn grondgebied. Dit rest-België zou geen aanspraak op een gelijke juridische persoonlijkheid kunnen maken.

   

  Verder stipuleert het internationaal recht dat bij het verdwijnen van een staat, de stukken die hieruit resulteren niet langer gebonden zijn door de internationale verdragen die de (eenheids)staat had aangegaan. Het principe is de tabula rasa. Zo verliep het toen Kroatië en Slovenië uit de Joegoslavische federatie stapten. Het rest-Joegoslavië, samengesteld uit Servië en Montenegro, heeft zijn lidmaatschap van de VN opnieuw moeten aanvragen.

   

  Vlaanderen zou ook geen enkel belang hebben bij een machtsgreep over Brussel

   

  Boedel verdeling

  Welke internationale regels gelden, als een staat verdwijnt? Om de buurlanden niet te destabiliseren, past het internationaal recht het beginsel uti possidetis juristoe: je zal bezitten wat je vroeger bezat. Daardoor worden de externe grenzen onaantastbaar.

   

  Maar bij de ontmanteling van ex-Joegoslavië heeft de Europese Unie dit principe tot de interne administratieve grenzen uitgebreid (rapport van de Commissie Badinter in 1992). Mocht België verdwijnen, zou die jurisprudentie kunnen worden toegepast. Zo zouden de regio’s in aanmerking komen. De Vlaamse en Franse gemeenschappen kunnen immers niet geografisch worden afgebakend.

   

  Xavier Mabille heeft de dingen uitstekend samengevat: ‘Anders gezegd, Vlaanderen, of tenminste toch de meerderheid van de personen en instellingen die in naam van Vlaanderen optreden, zou kunnen beslissen over zijn eigen zelfbeschikking. Maar dat wil niet zeggen dat het tegelijk ook over de toekomst van Wallonië of Brussel zou kunnen beslissen.’

   

  Via de democratische legitimiteit van zijn Parlement, zou Vlaanderen zijn onafhankelijkheid kunnen uitvaardigen. Maar als het ook greep op Brussel wil krijgen, zou een geschil ontstaan dat alleen op internationaal gebied zou kunnen worden beslecht, met al de risico’s die erbij horen.

   

   

  De recente verklaring van Herman De Bode, ex-kabinetschef van Jan Jambon, over Brussel, is bijzonder interessant: ‘Brussel maakt in mijn ogen geen deel meer uit van Vlaanderen. Dat is al lang geleden een totaal andere stad geworden, met een andere dynamiek, andere uitdagingen, een andere samenstelling van de bevolking. Brussel heeft een andere finaliteit. Het moet zijn rol als hoofdstad van Europa eindelijk eens waarmaken.’

   

  Brussel als stadstaat met een internationale roeping, dat was ook de visie van François Perin.

   

  vertaling

  Marc Vanfraechem

  *

   

  JULES GHEUDE

  Depuis février 2010, Jules Gheude coordonne les travaux du Gewif (Groupe d'études pour la Wallonie intégrée à la France - www.gewif.net [archive]).[réf. à confirmer]

   

  *

  Jules Gheude is oud-medewerker en biograaf van François Perin en bezielt de Gewif (Groupe d’Etudes pour la Wallonie intégrée à la France).

  *

  Lees meer van Jules Gheude

  16 FEBRUARI 2019

  Jules Gheude

   

  17-02-2019, 08:37 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  02-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1033 WEEKOVERICHT

  1033 - OVERZiCHT VAN DE WEEK

  **

  *

   

  Kogels afschieten op de eigen bevolking

  De gele hesjes mogen dan geen ideologie hebben, Macron heeft die wél : de ultima ratio regum, zoals gegraveeerd op de kanonnen van Louis XIV.

  Marc Vanfraechem - 1/2/2019

   

  Zich bedenken is ook denken

  Durven denken is een basiswaarde van de Verlichting. Zo verleggen we bakens, meestal naar voren. Maar waarom niet eens naar achteren?

  Maarten Hertoghs - 1/2/2019

   

  Luctor et emergo: de ramp die Nederland vorm gaf

  Op 1 februari 1953 trof de grote watersnood Nederland. De ramp bleef in het collectief geheugen gegrift en groeide met zijn nasleep uit tot een deel van de Nederlandse identiteit.

  Paul Cordy - 1/2/2019

   

  Apocalyptische Klimaatkerk der Hysterische Gehersenspoelden

  Wie gelooft dat het klimaat verandert en dat de mens daarin een rol speelt, wordt soms weggezet als een volgeling van de klimaatkerk. Ik pleit (on)schuldig.

  Steven Vandenborre - 1/2/2019

   

  Boekvoorstelling: 'De eerste populist'

  Op 28 februari stelt Doorbraak het nieuwe boek voor van Pieter Jan Verstraete: 'De eerste populist'. Een biografie van de excentrieke Leo Frenssen.

  Karl Drabbe - 31/1/2019

   

  Echt groen is centrumrechts groen

  Een echt groen beleid laat de linkse dogma’s achterwege, kiest voor technologische innovatie, en is kritisch voor open grenzen, stelt Jong-N-VA-voorzitter Tomas Roggeman.

  Tomas Roggeman - 31/1/2019

   

  Een politieke knieval

  Door op te komen bij de N-VA, verzaakt Jean-Marie Dedecker aan zijn oude idealen van de LDD, vindt zijn oud-politiek secretaris en Vlaams Belanger Wouter Vermeersch.

  Wouter Vermeersch - 31/1/20

   

  De duistere kanten van de Klimaatkerk

  Corrupte Afrikaanse regimes schuiven maar wat graag aan op klimaatconferenties. En klimaatgoeroes draaien de hand niet om voor een luxereisje meer...

  Jan Jacobs - 31/1/2019

  De Saudi’s, dié respecteren vrouwen tenminste!

  Othman El Hammouchi klampt zich vast aan rationaliteit zonder empirie. Smachtend naar N-VA valt hij die partij aan met onbestaande feiten.

  Eddy Daniels - 31/1/2019

   

  Confederalisme

  Confederalisme is een holle term die iedereen naar believen invult. Maar 26 mei kan wel eens resulteren in een feitelijk confederalisme.

  Herman Matthijs - 31/1/201

   

  Eco-jeunisme

  Cynisch doen over de betogende jeugd is zinloos, maar misbruik en ontsporing van jeugd-opstanden zijn nooit ver weg.

  Boudewijn Bouckaert - 31/1/2019

   

  Iljo Keisse, de Flandrien die zijn buik niet introk

  OK, je bent serveuse in een café, een handvol coureurs bestelt een koffie, en je vraagt of ze op de foto willen. Dat kiekje valt slecht uit: jijzelf staat daar met je derrière wat achteruit,…

  Johan Sanctorum - 30/1/2019

   

  Het is lelijk, het zou niet mogen, maar toch

  Blijkbaar is niet iedereen een even grote fan van Bernard-Henri Lévy als Jan Fabre

  Marc Vanfraechem - 30/1/2019

    

  Vorst steunt klimaatspijbelaars!

  Het zijn echte vrouwtjes.

  Erwin Vanmol - 30/1/2019

   

  Wordt dit de ecologische revolutie?

  Als je de CO2-uitstoot drastisch wil doen afnemen moeten we ook durven investeren in kernenergie en - vooral - iets doen aan de globale overbevolking.

  Luc Nagels - 30/1/2019

   

  N-VA en klimaat: de blinde vlek van Bart De Wever

  De N-VA reageert neerbuigend op de klimaat-betogingen. Nochtans is het behoud van ons leefmilieu bij uitstek conservatief.

  Chris Ceustermans - 30/1/2019

   

  De Vlaming wijkt nooit

  Als het op sociale zekerheid aankomt trekken Vlamingen aan één zeel. Voor de verkiezingen bereidt Wallonië zich dus best goed voor.

  Jules Gheude - 30/1/2019

   

  Asia Bibi definitief vrijgesproken van godslastering

  Asia Bibi is definitief vrijgesproken van godslastering. Ze zou Pakistan mogen verlaten en zich in Canada vestigen, na bijna 10 jaar vervolging.

  Pieter Bauwens - 29/1/2019

   

  Het roofdier in Xi Jinping

  Taiwan wordt economisch en militair afgedreigd door Xi Jinping. Die gebruikt het conflict met Taiwan als bliksemafleider.

  Lukas De Vos - 29/1/2019

   

  Radicaal Rechts en de Media: de kip of het ei?

  De media en radicaal-rechts. Waarom radicaal-rechtse partijen meer succes hebben in Nederland/Vlaanderen dan in Wallonië/Luxemburg

  Herre Daelemans - 29/1/2019

   

  Brostaks

  Klimaatvriendelijker is duurder?

  Erwin Vanmol - 29/1/2019

   

  Vergeten vragen van de voorbije week (31)

  Op de moderne heiligenkalender was de vorige week gewijd aan Sint-Etienne en de Heilige Maagd Anuna. Sta ons toe even te vloeken in hun kerk

  Dominique Laridon - 29/1/2019

  *






  02-02-2019, 09:00 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  31-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5218 JOURNALISTICHE HOERENPRESTATIE

   

  .

  **

  VLIEGT DE BLAUWVOET

   

  STORM OP ZEE

  *

  Aandacht voor…

   

  25 jaar lang Woordenkramerij, of eerder noodgedwingen strategie? Misschien is het eerder een groeien in de Macht.

   

  Separatisme, geweld, moord en doodslag, of groeien naar een soort ‘Fluwelen Revolutie’? à la Vaclav Klaus (°1941)? Hij, die een econoom van opleiding (en gewezen top-athleet) is, deed het ons voor (1989) met de splitsing van die andere artificiële constructie van Tjechoslowakije in Tsjechië en in Slowakije. Beide deelstaten maken het goed. Dank U. Ze zijn huns getweeën zelfs 50% van de Visigrad Vier, die samen met Hongarije, Polen, Oostenrijk en nog vele aderen, deze onzalige Rode (Z)eurunie willen hervormen. Van het Marxisme, spaar ons Heer.

  Woorden wekken, voorbeelden trekken: Gerolf Annemans van de Originelen beweert dat op zijn schrijftafel de ingelijste foto prijkt van Vaclav Klaus. Goed zo. De hete adam van de Originelen in de nek van de ‘Achterdoeders’. De ‘Zullers’

  *

   

  Goed om weten: Groeinge, 1302 en de knots zijn al lang V.V.T.

   

  Reculer pour mieux avancer.

   

  De Weledelen Heer

  Julien Borremans

  https://www.hln.be/tag/julien-borremans

  *

  slaat hiernavolgend echter zo wild om zich heen, dat zijn vermomming het laat afweten. Belgicist tot in de kist. Zelfs tegen alle beter weten in.

   

  ‘Pariteit’ in de Brusselse Praatbarak: is dat normaal ? Is dat democratisch of Belgicistisch? 50/50 Dames en Heren ‘Volksvertegenwoordigers’, daar waar de bevolking nog altijd 65/35 is. Ach ja! Het is een oud zeer, dat Fra,cofone volksvertegenwoordigers in het Parlement komen met heel wat kleiner stemmenaantal dan de Vlamingen.. Waarover sprak, in zijnen tijd, de Waarde Wilfriede Martens van de o zo Christelijke Volkspartij ook al weer? Van een ‘geleide democratie’, een soort aan band gelegde democratie? Dakanie. Want, in Coburgia is dat geen geleide democratie, maar een paranoïde misleide democratie.

  *

  *

  Het confederaal vehikel van de N-VA.

  https://doorbraak.be/het-confederaal-vehikel-van-de-n-va/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

  *

  Jan Jambon anno 1994 versus Jan Jambon anno 2019: de 25-year-challenge

  foto: ©Reporters / QUINET

   

  CONFEDERALISME

   

  Het confederalisme wordt vaag en oppervlakkig ingevuld.

   

  De N-VA haalt haar communautaire trukendoos weer eens boven. Jan Jambon kwam in De Zevende dag de contouren van het confederalisme schetsen. Tijdens dreigende communautaire instabiele tijden – zoals in pre-electorale periodes – wordt er steeds weer de institutionele trom geroerd. Het moet als een ‘deus ex machina’ fungeren, waarbij uiteindelijk de ingewikkelde Gordiaanse institutionele Belgische knoop wordt ontward en resulteert in een einde waarbij iedereen er beter van wordt. Het confederalisme wordt vaag en oppervlakkig ingevuld. Het blijft wachten op een goed uitgewerkt scenario.

  *

  Communautair alarmisme

  Bovendien is er het terugkerende ‘communautaire alarmisme’, gelardeerd met uitspraken als ‘We kunnen zo niet verder regeren.’ Of nog straffer, zoals Jan Jambon en Peter De Roover in 1994 schreven: ‘Om meerdere redenen lijkt het ons onzindelijk passief de instorting van België af te wachten. Het is in niemands voordeel de toestand verder te laten verrotten. Hoe langer we wachten, hoe slechter de startomstandigheden voor de Vlaamse Staat. Tevens lopen we het risico dat de boedelscheiding chaotisch en ongecontroleerd verloopt, indien we die uitstellen tot het water aan de lippen staat.’ Zo gaat dat ettelijke bladzijden door. De gewezen minister van Binnenlandse zaken maakte zelf gewag van een ‘onvervalste Belgische bezettingscultuur’.

   

  Intussen is het pamflet van Jambon en De Roover 25 jaar oud. Ik betwijfel of beide heren een feestje zullen bouwen om dit te vieren. Wat wel duidelijk is, is het feit dat de N-VA de afgelopen vijf jaar geen zandkorrel heeft verlegd in de brede Belgische institutionele rivier. Schuimbekkend zou de Jan Jambon uit 1994 De Wever hebben gezegd: ‘de communautaire pacificatie binnen België is geen doel dat het verzwijgen of bedekken van wantoestanden kan verantwoorden.’

   

  Het discours van Jambon in 1994 staat compleet haaks op de houding en de woordenkramerij van Jambon in 2019.

   

  In De Zevende Dag verdedigde de voormalige minister van Binnenlandse Zaken deze afwachtende houding, maar in zijn boek ‘Vlaanderen, Staat in Europa’ hekelt hij deze onverantwoorde attitude: ‘Wij menen dan ook, dat we ons niet mogen laten verleiden tot een afwachtende en/of toekijkende houding. We moeten dringend een tactiek uitwerken…’ Ruik je ‘het alarmisme’ waar Bart De Wever ons zo voor waarschuwt? Het discours van Jambon in 1994 staat compleet haaks op de houding en de woordenkramerij van Jambon in 2019. Jawel. Ik heb het nagekeken. Het gaat nog altijd om diezelfde Jambon.

   

  Achterbanpolitiek?

  Het is duidelijk dat Bart De Wever het separatisme heeft afgezworen. Onhaalbaar en een negentiende-eeuwse denkoefening waar het Vlaams Belang alle heil van verwacht.

  *

  Het confederalisme moet de communautaire meubelen redden? Maar diezelfde Jambon omschrijft het confederalisme als ‘twee zelfstandige regio’s die eens gaan praten wat ze op federaal niveau nog samen wensen te doen.’ Tja, dan zal Vlaanderen toch eerst een zelfstandig statuut moeten verwerven. Of hoe zit de vork eigenlijk in (????) de steel? Er wordt communautair warm en koud geblazen door de N-VA-kopstukken. Het confederalisme wordt bewust door de partij heel onduidelijk ingevuld.

   

  Geblokkeerde democratie, geblokkeerde economie

  De Wever en Jambon blijven maar herhalen dat België een geblokkeerde democratie is. Er zijn twee verschillende democratieën, met elk haar eigen instellingen, media en publieke opinie. De kloof tussen Vlaanderen en Wallonië wordt steeds groter. De crisis kan na de federale verkiezingen een climax bereiken wanneer een rood-groen blok van ECOLO-PS-PTB komt te staan tegenover een Zweedse coalitie met de CD&V, de Open VLD en (mogelijks) de N-VA. De besluitvorming komt op federaal niveau steeds meer vast te zitten ‘in de politieke articulatie van tegengestelde belangen’, aldus De Wever.

   

  De N-VA zweeg in de federale regering als vermoord

  *

  De geblokkeerde democratie vertaalt zich in een geblokkeerde economie. Want ‘de Vlaamse economische voorspoed wordt afgeroomd om een inefficiënt land te financieren’. Aan deze inefficiëntie is de laatste vijf jaar weinig veranderd. De N-VA zweeg in de federale regering als vermoord. Zelfs een eenvoudige fusie van de Brusselse politiezones liet gewezen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan zich voorbijgaan, om de Franstaligen niet voor het hoofd te stoten. Nochtans zou een stevige sanering van de inefficiënte Belgische structuren een duchtige budgettaire opsteker kunnen betekenen. Maar in de Koningstraat in Brussel werd daar met geen woord over gerept.

   

  Waarzegger De Wever evalueert verwoestend

  Ook bestuurlijk is dit land aan herbronning toe. Als een goede leerling waarzegger schreef Bart De Wever reeds ruime tijd geleden zijn kritiek op de federale regering Michel I: ‘Na federale verkiezingen komen deze twee democratieën (Vlaanderen en Wallonië) samen om te onderhandelen over de vorming van de federale regering. En dat botst. Het resultaat van die clash van visies is een beleid dat niemand wil en waarbij veel te weinig gebeurt. Een beleid waarbij we aanmodderen en nooit structurele hervormingen doorvoeren. En daardoor krijgen we een land met zéér hoge belastingdruk én schuldgraad, een openbare dienstverlening die veel te wensen overlaat en een staatsstructuur waar een kat haar jongen niet meer in terugvindt.’

   

  Toegegeven, dit is erg origineel, maar tevens gewaagd van Bart De Wever. In de Belgische geschiedenis moet hij beslist de eerste partijvoorzitter zijn, die een deelname van zijn eigen partij aan de federale regering zo verwoestend evalueert. In de marge is er wat gemorreld aan de belastingdruk en er is wat tewerkstelling bijgekomen, maar zijn kritiek blijft als een soliede stalen constructie overeind.

   

  Confederalisme is een perpetuum mobile

   

  De staatshervormingen zijn voor de N-VA uit de mode. Vanaf nu wordt er in het N-VA-universum rechtstreeks tussen de gemeenschappen onderhandeld – onafhankelijk of niet? – over de toekomst van dit land. Een doorzichtige constructie die bezwijkt onder haar eigen banaliteit.

   

  Vooreerst is de kans groot dat de N-VA niet in de volgende federale regering zal zitten, zoals Peter De Roover reeds aangaf. Het is reëel dat er een anti-N-VA-coalitie in het zadel wordt gehesen. Daarnaast zijn er een aantal grondwettelijke grendels die de plannen van De Wever lelijk in de weg staan, zoals bijzondere meerderheidswetten, alarmbelprocedures, belangen- en bevoegdheidsconflicten, de pariteit op verschillende niveaus en nog veel meer. De Belgische constructie lijkt een onneembare fortificatie, die enkel met de goodwill van de Franstaligen kan worden ontmanteld. Zo lijkt het confederalisme binnen de N-VA stilaan een perpetuum mobile te worden, een riedel om de communautair gevoelige achterban te paaien.

   

  Een hobbelig communautair pad

  Met welke partner denkt de N-VA rond de tafel te zitten?

   

  Met welke partner denkt de N-VA rond de tafel te zitten? Met Wallonië of met de Waals-Brusselse Federatie waar de Franstaligen reeds geruime tijd van dromen? Dat maakt een wereld van verschil, met of zonder Brussel. Volgens professor Maddens komt de Belgische grondwet te vervallen en komt er een Vlaamse en Waals-Brusselse grondwet. Denkt Jambon er ook zo over? Hoe zal het lidmaatschap in de EU worden ingevuld? Blijft het bij één vertegenwoordiger of worden Vlaanderen en de Waals-Brusselse Federatie twee aparte lidstaten?

   

  Gezien het hobbelige communautaire parcours van de afgelopen decennia, is volgens Maddens een confederaal België enkel werkbaar als ‘het aantal bevoegdheden op confederaal niveau uiterst miniem blijft’. Aan welke bevoegdheden hebben de troepen van De Wever wel gedacht? Geen idee?

   

  Een confederaal België lijkt een compromis op voorwaarde dat de sociale zekerheid, defensie en justitie gemeenschappelijk blijven. Dat lijkt me logisch. Wallonië noch Brussel zullen meegaan in het confederalisme als de sociale zekerheid wordt gesplitst en het sociale deficit in de hoofdstad en het zuiden onbetaalbaar wordt. De Walen en de Brusselaars zullen er nooit aan denken om economische harakiri te plegen. Of ziet de N-VA dat anders?

   

  Brussel?

  Brussel wordt dan toch een aparte regio. Welk statuut Brussel krijgt, is helemaal niet duidelijk. Dat moet Jambon pijn doen, want in 1994 bepleitte hij – samen met zijn makker De Roover – dat Brussel tot Vlaanderen behoort. Er werden tal van argumenten aangehaald. De moeite waard om ze nog eens te lezen. Jambon was toen heel duidelijk: ‘Alleen in Brussel-Vlaamse hoofdstad speelt Vlaanderen de leidende rol. Wil Vlaanderen verhinderen dat Brussel verder wegdrijft, dan is het noodzakelijk dat de rol van Brussel als Vlaamse hoofdstad wordt versterkt en dat het belang van de overige rollen van Brussel wordt ingeperkt of zelf weggewerkt.’

  *

  Julien Borremans

  30 JANUARI 2019

   

   

  *

  AAN DE VRUCHTEN

  KENT MEN DEN BOOM

  **

  In drie keer (nu? dan? nooit?) npg uit te werken persoonlijke bedenkingen.

  -   de ingewikkelde Gordiaanse institutionele Belgische knoop wordt ontward en resulteert in een einde waarbij iedereen er beter van wordt.

   

  -  Hij maakte zelf gewag van een ‘onvervalste Belgische bezettingscultuur’.

   

  -   Tja hoe zit de vork eigenlijk aan de steel? Bedoeld wordt dat men de boom ook bij HLN aan zijn voortbrengselen kent. Zeg me hoe U zich van Uw moedertaal bedient, en ik zal U zeggen wat ik van U denk..

  *

  dOnderdag 31 Januari 2019

   

  31-01-2019, 11:52 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  30-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5217 - REIZEN

   

  5217 DOORBRAAK NIEUWS

  https://doorbraak.be/doorbraaknieuws/weg-met-doorbraak/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

  *

  Weg met Doorbraak

  *

   

  Vandaag lanceert Doorbraak een nieuw initiatief: Weg met Doorbraak! Op vraag van vele lezers organiseren we reizen met een Doorbraak-filosofie: een toeristische reis met uiteraard een uitgebreid toeristisch programma maar ook met de typische Doorbraak-elementen.

   

  We bezoeken plaatsen waar de massatoerist niet komt en we focussen op bijzondere ontmoetingen met mensen die de lokale situatie dag in dag uit beleven en dus een uniek perspectief geven. Een perspectief dat u niet krijgt op een gewone reis. Laat staan van onze traditionele media.

   

  Meer dan gewoon een reis

  En dat maakt van een Doorbraak-reis natuurlijk iets helemaal anders dan een gewone reis.

   

  Elke reis combineert toeristische toppers met minder bezochte — maar juist daarom interessantere bezoeken.

  Tijdens elke reis komt u in contact met lokale mensen die u hun verhaal willen vertellen. Politici, schrijvers, ondernemers, uitgevers, journalisten… we halen het beste uit de kast om u een blik te geven op het land die u als toerist anders nooit zou krijgen

  Uiteraard krijgt u altijd ook de begeleiding van een Doorbraak-redacteur die specialist in dat betreffende land en u introduceert bij zijn contacten en vrienden ter plaatse

  En natuurlijk reist u samen met Doorbraak-lezers — een uitgelezen gelegenheid om mekaar beter te leren kennen en vrienden voor het leven te maken.

  Het programma voor 2019

  Voor 2019 hebben we alvast drie reizen op het programma gezet:

   

  In de Schaduw van Churchill, waar onze VK-specialist Harry De Paepe met u op zoek gaat naar een stuk Engelse geschiedenis. (mei 2019)

   

  De cenakels van Straatsburg, waar onze hoofdredacteur Pieter Bauwens u introduceert in de werking van het Europees Parlement (september 2019)

   

  In het spoor van de Afrikaner, waar onze halve Zuid-Afrikaan Dirk Laeremans u wegwijs maakt in het mooiste land ter wereld en u tegelijkertijd ook Afrikaans leert praten. (november 2019)

   

  Praktische info & inschrijving

  De reis wordt georganiseerd door een professionele reisorganisator, waar Doorbraak dan het politiek-maatschappelijke luik aan toevoegt. Dat garandeert de beste service en een vlekkeloze reis. Inschrijven gebeurt door het betalen van een voorschot bij ons op de site. Alle informatie vindt u op Doorbraak.be/reizen.

  *

  In de schaduw van Churchill

  4-daagse reis (30/05/2019 - 2/06/2019)

  naar Londen en Kent, geleid door

  Harry De Paepe

  *

  30 JANUARI 2019, 10:59

   

  30-01-2019, 15:34 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5216 HOOGTEPUNT DER DE CATALAANSE VRIJHEIDSSTRIJD

  *

  5216 - CATALAANSE GEVANGENEN: WIJ ZWIJGEN NIET.

  *

  https://doorbraak.be/catalaanse-gevangenen-wij-zwijgen-niet/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

  Gevangenen

  foto: ©Reporters

   

  *

  Op 8 januari brachten Kamerlid Peter Luykx (N-VA) en Catalaans parlementslid Aurora Madaula (Junts per Catalunya) een bezoek aan zeven Catalaanse politieke gevangenen in de gevangenis van Lledoners in Catalonië. Zij zitten in voorhechtenis achter de tralies voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in oktober 2017. Sommigen van hen al langer dan een jaar.

  Peter Luykx en Aurora Madaula

  *

  Internationaal draagvlak uitbouwen

  Dinsdagochtend 8 januari. Catalaans Minister-President

  Quim Torra (°1962), voluit

  Joaquim Torra i Pla

   

  verwelkomt ons, samen met enkele andere Europese volksvertegenwoordigers, in de Catalaanse Generalitat in Barcelona. Torra weet dat we later die dag naar de

  gevangenis van Lledoners

  (mogen) gaan en wil ons daarvoor bedanken. De Catalaanse regering en het parlement werken intensief aan de internationalisering van het Catalaanse politieke conflict. Ons bezoek is een van de tientallen die zijn georganiseerd.

   

  Internationale steun en druk op de Spaanse regering zijn onontbeerlijk

   

  Uit ons gesprek met Torra blijkt nogmaals hoeveel belang de Catalanen hechten aan het uitbouwen van een internationaal draagvlak voor hun zaak. Internationale steun en druk op de Spaanse regering zijn onontbeerlijk voor het onafhankelijkheidsproces én essentieel voor de verdediging van burgerrechten en politieke rechten. Europa mag de schending van de mensenrechten op Europese bodem niet accepteren en alle politici waar ook ter wereld hebben de plicht om zich tegen deze situatie uit te spreken. Na de motie van wantrouwen tegen Spaanse premier Mariano Rajoy in juni 2018 dacht de Europese publieke opinie dat de Catalaanse politieke situatie zou verbeteren. Maar over de houding van Madrid en de nieuwe premier

  Pedro Sánchez

  is Torra duidelijk: oude wijn in nieuwe zakken.

   

  Symbool vreedzame Catalaanse strijd

  een Europees democratisch anachronisme

   

  Na deze ontmoeting rijden we naar het ‘Centre Penitenciari Lledoners’, ongeveer 70 kilometer ten noordwesten van Barcelona. Met ons bezoek willen we vooral solidair zijn met de gevangenen. Zij staan symbool voor de opmerkelijke en vreedzame Catalaanse strijd voor zelfbeschikking. Wat in Spanje gebeurt is niet meer dan een Europees democratisch anachronisme. Wie kan er zich nu nog voorstellen dat in het Europa van vandaag vreedzame burgers en democratisch verkozen politici zonder proces worden opgesloten omwille van een politieke mening en het uitoefenen van hun functie?!

   

  Dagelijkse protestacties

  Ondanks het kille weer wacht een cameraploeg ons op aan de ingang van de gevangenis. De media zijn erg geïnteresseerd in het politieke conflict en de belangstelling neemt alleen maar toe met het naderen van de start van het proces. In de gevangenis zelf is het maken van foto’s, video’s en geluidsopnamen niet toegestaan en moeten we onze mobiele telefoons achterlaten in een kluisje bij de ingang.

   

  om de gevangenen een hart onder de riem te steken

   

  Eenmaal geaccrediteerd en onder begeleiding van een gevangenisofficier steken we de binnenplaats over. Vanaf daar zien we net achter de gevangenis een heuvel waar vlaggenmasten met Catalaanse vlaggen de boomtoppen in gesjord werden. Op die plek worden er dagelijks protestacties en wakes gehouden om de gevangenen een hart onder de riem te steken. Het Catalaanse volk verlaat de politieke gevangenen zelfs niet voor een dag of een nacht. Elke avond wenst iemand, omringd door een groep mensen, de gevangenen een goede nacht door hun namen achter elkaar af te roepen.

   

  Eens in de ijskoude bezoekersruimte aangekomen, krijgen we de kans om meer dan twee uur te praten met Jordi Sànchez, Josep Rull en Raül Romeva.

   

  ‘Men wil ons vernederen’

  Jordi Sànchez, voormalig voorzitter van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging Assemblea National Catalana (ANC), belandde achter de tralies in Madrid op 16 oktober 2017 voor de aanklacht van opruiing (incitatio). In december was hij bijna drie weken lang in hongerstaking. De rust en vastberadenheid waarmee de man spreekt, is opvallend.

   

  De moraal is goed.

   

  ‘De moraal is goed. We bereiden ons zeer grondig voor op het aankomende proces in Madrid. We kunnen rekenen op topadvocaten en zijn zeker van onze zaak. Het vooruitzicht om verplaatst te worden naar de gevangenis in Madrid verontrust ons. Het regime daar is zeer strikt. We zullen in de rechtbank moeten verschijnen met de handen geboeid op de rug. Men wil ons vernederen en ons als terroristen voorstellen.’

   

  Zakken vol post

  Wij zwijgen niet.

   

  Josep Rull, voormalig Catalaans minister van Territorium en Duurzaamheid, werd gearresteerd op 2 november 2017. Hij werd tijdelijk vrijgelaten op borgtocht, maar opnieuw opgepakt op 23 maart. Ook hij ging in hongerstaking tot net voor kerstmis. We overhandigen hem namens de federale N-VA-fractie een brief voor alle zeven gevangenen, waarin we hen steun toewensen met hun legitieme strijd. De N-VA wil hen hiermee laten weten dat ze als partij zal blijven opkomen voor de onmiddellijke vrijlating van alle Catalaanse politieke gevangenen en voor de oplossing van het conflict tussen Barcelona en Madrid via niet-gerechtelijke kanalen. Wij zwijgen niet.

   

  Rull toont zich zeer gedreven en wordt even emotioneel: ‘Peter, wil je namens ons alle Vlamingen danken die de voorbije kerstdagen duizenden kaartjes naar ons stuurden. Je kan je niet voorstellen hoe belangrijk dat voor ons was. Elke dag zakken vol post ontvangen, dat deed ons iets…’.

   

  Raül Romeva, voormalig Catalaans minister van Transparantie, Buitenlandse en Institutionele Zaken, is energiek en overtuigd dat zij het recht aan hun kant hebben: ‘Ik ben een democraat en ik ben er rotsvast van overtuigd dat een stem uitbrengen geen misdaad is.’

   

  Democratische legitimiteit

  De uitkomst van dit proces belangt élke Europese burger aan

   

  Het proces tegen de Catalaanse gevangenen zal begin februari van start gaan. Het belang van deze rechtsgang strekt veel verder dan de beklaagden en hun families. De uitkomst van dit proces belangt élke Europese burger aan, of je nu Fins, Bulgaars, Italiaans of Vlaams bent. De Catalaanse gevangenen pleiten voor niet meer of minder dan hun volledige vrijspraak. Elke veroordeling tot gevangenisstraf zal ernstige schade berokkenen aan de democratische legitimiteit van de Europese Unie. Dit zal zowel binnen als buiten de EU niet zonder gevolgen blijven.

   

  Ze zijn niet alleen

   

  We verlaten de gevangenis bij zonsondergang en Joan Bona Nit (de bijnaam van de persoon die hen een goede nacht wenst) komt naar de gevangenis en bereidt zich met tientallen mensen voor om op de heuvel achter de gevangenis te eten, te zingen en te protesteren. De gevangenen zullen naar hen luisteren vanuit hun cellen. Ze zijn niet alleen en noch zij, noch het Catalaanse volk, zullen zich ooit overgeven.

  Bona nit, politieke gevangenen.

  *

  Peter Luykx & Aurora Madaula

  28 JANUARI 2019

  *

  In drie keer (nu? dan? nooit?) uit ?te werken persoonlijke bedenkingen.

  Het Brugse Pandreitje & de vele ’Hechteniskampen’ tijdens de Repressie na WO II, teneinde de soort (de Niet-Frnsraligen van dit Apenland) voor eens en voor altijd uit te roeien.. Ergo: de doodvonnissen in vredestijd en de nog altijd aan de gang zijnde broodroof. Uitkomst: de tweestaten-oplossing, zijnde het con-federalsime van BDW. Dat is iets dat absoluut in de media moet doodgezwegen worden. Om ons des te beter te kunnen voorliegen. Met o.a. de totaal zinloze klimaat-betogingen van de school-brossende jeugd.

  Einde van de graaipolitiek? In het bijzonder van de ‘transfers’ van Vlaanderen naar beneden de taal- en armoe maar lui-leer leven grens. Jaarlijks geraamd op 16 à 18 miljard Euro…

  *

  Rubrieken

  Catalonië – EU Rebuilt – Repressie – Vlaandenen Rebuilt -

  *

  Woensdag 30 Januari 2019

   

  30-01-2019, 14:32 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5214 WETENSCHAP t.o.v. DEMOCRATIE

  .

  .

  **

  VLIEGT DE BLAUWVOET

   

  OP ZEE

  *

  Gelukkig bestaan er af en toe Einsteins, Gelileo’s, Colombussen of Vasco’s di Gama. Ook Alva’s, Stamins, Hitlers en Robespierres komen er voor. The West was wonop de rug van de ‘Indianen’ waarvan het klein overschotje nu in ‘reservaten’ overleeft zo goed het kan. In Australië zijn de ‘Aboriginals’ zo goed als van der aardbodem verdwenen. In de rest van de wereld hebben, sedert de o zo geprezen Franse Revolutie van 1789 elkaar in opeenvolgende wereldoorlogen vermoord. Voordien was het niet veel beter, maar het gebeurde eerder op een ambachtelijke schaal.

  En inderdaad, de werelmd is er aldoor op verbeterd. Zeker niet door ‘de politiek, maar door het noeste volharden van durvers en van geleerden…

  WEr is dus nog altijd hoop.

  Am wil bijna iemand meer, zoals het voorvaderlijk Geloof voorschrijft leven en sterven in deze hoop.

  **

  *

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2019/01/DNA-pionier-en-Nobelprijswinnaar-weigert-bewezen-verband-tussen-ras-en-IQ-in-te-trekken

   

  RASSEN, BOLRONDE BLAUWE PLANEET, TWEE ZAKEN IN LIJNRECHTE TEGENSPRAAK MET DE

  (ZELFVERKLAARDE)

  GROTE VERSTANDEN VAN DEZE WERELD…

  *

  DNA PIONIER EN NOBELPRIJSWINNAAR WEIGERT ‘BEWEZEN VERBAND TUSSEN RAS EN IQ’ IN TE TREKKEN

  Gen-wetenschapper: ‘De wetenschap is niet democratisch; het gaat er niet om wat de meerderheid vindt, maar om wat het bewijs zegt, en dat kan heel vervelend zijn’

  *

  Resultaten van het onderzoek van Lynn en Vanhanen, waaruit zou blijken dat het gemiddelde IQ in Afrika (rood) het laagst is, met India en het overgrote deel van de islamitische wereld daar net boven (geel). Het gemiddelde IQ is het hoogst in China en Japan (paars), gevolgd door de Westerse wereld en Rusland (blauw). (Afbeelding: (2)).

  *

  De 90 jarige Nobelprijs winnaar en wereldberoemde DNA pionier James Watson is door een belangrijk Amerikaans instituut van zijn eretitels beroofd omdat hij weigert het volgens hem wetenschappelijk bewezen verband tussen ras en intelligentie in te trekken. Al in 2007 nam het Cold Spring Harbor Laboratory in New York, waar Watson bijna een halve eeuw voor heeft gewerkt, hem zijn aanstellingen af vanwege zijn opmerkingen over de ‘inherent sombere’ toekomst van Afrika. ‘Ons hele sociale beleid is gebaseerd op het feit dat hun intelligentie dezelfde is als van ons, terwijl alle testen laten zien dat dit niet zo is.

   

  Aanvankelijk was Watson nog gedwongen tot een excuus, maar meer dan 10 jaar later blijkt hij zijn politiek incorrecte visie niet te hebben opgegeven. ‘Ik zou willen dat het veranderd was, dat er nieuwe kennis zou zijn waaruit blijkt dat je opvoeding veel belangrijker is dan (je) natuur. Maar in IQ testen is er een verschil in de gemiddelden tussen zwarten en blanken. Ik zou zeggen dat dit verschil genetisch is.’

   

  Het CSHL noemde Watsons uitspraken ‘verwerpelijk’, nam afstand van ‘zijn ongefundeerde en roekeloze’ visie, en stripte hem vervolgens van zijn eretitels. Sommigen beschuldigden hem er zelfs van er ‘dezelfde ideologie over inferieure rassen op na te houden als de Nazi’s.’

   

  ‘Watson vervolgd als Galileo’

   

  De Nobelprijswinnaar (in 1962) krijgt echter ook bijval. ‘Velen vonden het de hoogste tijd dat het CSHL dit deed, maar veel anderen vinden dat Watson net als Galileo wordt vervolgd vanwege impopulaire wetenschappelijke standpunten,’ aldus Amy Harmon. ‘Watson is een ketter en moet daarom worden geofferd door de Ware Gelovigen, zodat zij de kudde bij elkaar kunnen houden,’ maakt een ander een referentie naar de (katholieke) inquisitie. ‘Galileo had in zijn tijd vergelijkbare problemen.’

   

  Tevens maakt iemand de observatie dat je in deze tijd prima kunt zeggen dat ‘(Oost) Aziaten slimmer zijn dan blanken, dat zwarten fysiek sterker zijn dan blanken, maar dat zodra je zegt dat blanken slimmer zijn dan zwarten, je plotseling een racist bent.’

   

  Genwetenschapper dr. Bernd Kynast twittert dat hij persoonlijk urenlang met Watson heeft gesproken. ‘Het kan hem inderdaad niets schelen of de waarheid politiek correct is of niet. De wetenschap is niet democratisch; het gaat er niet om wat de meerderheid vindt, maar om wat het bewijs zegt, en dat kan heel, heel vervelend zijn.’

   

  ‘Divers denken nodig’

   

  ‘James Watson heeft het recht op zijn eigen mening en heeft vermoedelijk gelijk over de verschillen in intelligentie tussen de rassen. Maar om IQ erbij te halen is onvoorstelbaar belachelijk, want dat is slechts een getal gebaseerd op cultureel beperkte testen,’ schrijft de volgende. ‘We hebben dit soort divers denken nodig!’

   

  In eigen land werd vorig jaar FvD leider Thierry Baudet door bijna de voltallige Tweede Kamer verketterd nadat hij openlijk had verwezen naar dit soort wetenschappelijke onderzoeken naar IQ-verschillen tussen de diverse rassen.

  *

  (1) Russia Today / Daily Mail
  (2) Afbeelding: WikiMedia Commons, auteur WDK RIK NEW, GNU-licentie voor vrije documentatie, CCSA 3.0 Unported 

  *

  Xander

   

  AAN DE VRUCHTEN

  KENT MEN DEN BOOM

  *

  In drie keer (nu? dan? nooit?) npg uit te werken persoonlijke bedenkingen.

   

  Ozonlaag,atmosfeer, stratosfeer = begin of einde van de Ruimte, de Oneindigheid en de Eeuwigheid


  Woensdag 30 Januari 2019

   

   

  30-01-2019, 11:17 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  29-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5215 IJSLAMMERIJ EN GAZANEN

  *

  5215 - IN DE GREEP VAN DE IJSLAMMERIJ

  *

  https://doorbraak.be/een-obsessie/?utm_medium=push&utm_source=melding en

  *

  EEN OBSESSIE

  buitengewoon vals karakter

   

  Dat sommige haters hun baard zouden uitrukken van woede toen ze vernamen dat

  Michael Freilich

  een belangrijke plaats kreeg op de N-VA lijst in Antwerpen, ach, het viel te verwachten. Dat dit rancuneuze commentaren zou opleveren, ach, hij is na twaalf jaar ‘Joods Actueel’ wel iets gewend.

  Maar dat iemand hem zou aanvallen en daartoe een connectie tussen hemzelf en de regering van Netanyahu zou verzinnen – zoiets vereist een eigenaardig werkend brein en een buitengewoon vals karakter.

   

  Vooraf dit: ik ben goed bevriend met Freilich. Dat hoeft niemand mij aan te wrijven: die jongen is hartelijk, intelligent en bezit veel Joodse zelfspot (ik weet niet of er zoiets als Arabische zelfspot bestaat). Ook ben ik dol op de Zionistische Entiteit.

  https://vijgennapasen.wordpress.com/tag/johan-sanctorum/

  Johan Sanctorum,

  die op deze eminente website woest inhakt op Freilich, weet dit alles. Hij rekent er ongetwijfeld op dat ik voor mijn vriend in de bres zal springen.

   

  Welaan dan!

  Sanctorum beschuldigt Freilich van niet minder dan landverraad door zonder blikken of blozen te schrijven:

   

  ‘Het probleem is dat Freilich er bijzonder goede contacten met de Netanyahu-administratie op na houdt, en in geval van een N-VA regeringsdeelname op Vlaams of federaal niveau als een informele vertegenwoordiger van Tel-Aviv (of moeten we zeggen Jeruzalem) kan optreden, en zelfs als rechtstreekse leverancier van inside-informatie ten behoeve van het Netanyahu-regime. Als de N-VA na 26 mei bijvoorbeeld het ministerie van landsverdediging toegewezen krijgt, hebben ze met kamerlid Freilich meteen ook een vertrouweling van het Israëlische staatsapparaat in huis.’

   

  fantastische waanbeelden in de geest van de auteur.

   

  Zo is dat. Ook krijgt Freilich maandelijks een royaal bedrag van de Mossad op zijn rekening gestort en sluit hij Palestijnse kinderen voor hun organen in zijn kelder op.

  Wat Sanctorum hierboven beweert zijn verdachtmakingen waarvan de weerzinwekkendheid geheel strookt met alle ervaringen die ik in de loop der jaren met hem heb gehad – deze leugens zijn gebaseerd op niets anders dan fantastische waanbeelden in de geest van de auteur. Michael Freilich heeft Netanyahu nog nooit ontmoet of gesproken. Hij heeft geen enkel contact, rechtstreeks of onrechtstreeks, met leden van zijn regering of mensen die iets met hem te maken hebben, noch heeft hij een dergelijk contact ooit gehad. Niet geheel toevallig is Freilich in

  Joods Actueel

  behoorlijk kritisch voor Bibi: hij bepleit namelijk de tweestaten-oplossing.

   

  De beschuldiging is op het peil van de Palestina-apologeet Lucas Catherine, die bij lezingen pleegt te beweren dat schrijver dezes ‘regelmatig snoepreisjes naar Israël maakt’, en die reisjes zouden dan bekostigd worden door de ambassade van de Zionisten. Die Lucas. Ik ben nog nooit in Israël geweest. (En toch weet ik dat het de enige democratie in het Midden-Oosten is, precies zoals ik weet dat nazi-Duitsland niet gezellig was, en ook daar ben ik nooit geweest.)

   

  Wrok en vreemdheid

  Maar er is meer wrok en vreemdheid in Sanctorums aanval op Freilich en Israël.

  Neem nu het gebruik van het linkse cliché dat ‘kritiek op Israël iets anders is dan antisemitisme’, ook al worden mensen die dat schrijven vrijwel onveranderlijk gemotiveerd door een afkeer van alles wat Joods is. Dat linkse cliché uit de mond van Johan Sanctorum is opmerkelijk, want deze voormalige tekstschrijver van het Vlaams Belang (iets wat indertijd niemand mocht weten van hem) is minstens even rechts als Netanyahu, en dat zonder dat hij dag en nacht een land voor vernietiging moet zien te behoeden.

   

  Sanctorum haat en bestrijdt de islam (zo ongeveer het enige waarover wij het eens zijn), maar is, wanneer hem dat zo uitkomt, à la Othman niet in staat het verschil met jodendom en christendom te zien. Dat uitgerekend hij, deze rechtse, misschien extreem-rechtse kruisridder, de Palestijnen verdedigt, met behulp van de gebruikelijke riedel aan linkse clichés, is een barre anomalie, die maar uit één ding kan worden verklaard: Joden die niet op een dak in Rusland melancholiek viool zitten te spelen passen niet in zijn wereldbeeld. Hij zal dan ook nooit voor joden opkomen, tenzij ze zich laten afslachten, of nee, nadat ze zich hebben laten afslachten. Maar als dat in de vorige eeuw was, mag hij er gevoelloze opmerkingen over maken. Nee, Sanctorum houdt niet van joden die zich na eeuwen van angst en passiviteit eindelijk verdedigen.

   

  Dwaasheid en warhoofdigheid

  hinkt als een oorlogsinvalide

   

  Er valt nog veel meer dwaasheid op te rapen in Sanctorums tekst.

  Zo is er de vergelijking van Netanyahu met Erdoğan , zo mank dat hij hinkt als een oorlogsinvalide.

  Zo is er, iets subtieler, de suggestie dat je Rousseau gelezen moet hebben om een verlicht mens te zijn. Uitgerekend Rousseau, de vader van zoveel sentimenteel hedendaags gezwets, de man die de natuurlijke goedheid van de mens predikt!

  Zo is er de ontkenning van het fundamenteel Joods-Christelijke karakter van de verlichte liberale democratie.

   

  Er is nog veel meer onwaarheid en warhoofdigheid. Maar laat ik me beperken tot de bewust wereldvreemde minachting van een goj woonachtig in Huldenberg, welk dorp voornamelijk uit bomen bestaat, voor een Antwerpse jood die uit eigen ervaring weet wat voor gevolgen de import van het conflict uit Gaza en omstreken heeft. Het is nogal arrogant om Freilich te komen vertellen dat hij niet bezorgd zou mogen zijn over de influx van Gazanen.

   

  Om terug te keren naar Sanctorums zelfverzonnen bewering over Freilichs innige vriendschap met Netanyahu en de zijnen: hoever zijn we gekomen als een jood met een publieke rol te horen krijgt dat hij een buitenlandse agent is? Nee, Freilich is Dreyfus niet, maar de volgende stap is dat de onzin van Sanctorum wordt gepapegaaid door linkse en rechtse extremisten.

   

  Op 26 mei 2016 werd de internationale definitie van antisemitisme goedgekeurd door 31 landen die lid zijn van de International Holocaust Remembrance Alliance. Daarin lees ik: ‘Antisemitisme uit zich in spraak, tekst, visuele vorm en in daden, waarbij gebruik wordt gemaakt van kwaadaardige stereotypes en negatieve karaktereigenschappen. Hedendaagse voorbeeld van antisemitisme in het openbare leven en de media: het beschuldigen van joodse burgers dat hun loyaliteit meer ligt bij de staat Israël of bij de beweerde prioriteiten van joden wereldwijd, dan bij de belangen van hun eigen land.’

   

  Voilà. Niet door mij geschreven.

  Vind je dat ‘hedendaagse voorbeeld’ te ver gaan, Johan?

  Al goed, al goed, je bent geen antisemiet, je hebt enkel last van een ongeneeslijke kwaadaardige obsessie.

  *

      Benno Barnard

  24 JANUARI 2019

  *

  In drie keer (nu? dan? nooit?) uit ?te werken persoonlijke bedenkingen.

  Zo is er de ontkenning van het fundamenteel Joods-Christelijke karakter van de verlichte liberale democratie.

  *

  Mededeling

  *

  Het zal ‘den lezer’ misschien verheugen wat minder van mij te moeten lezen, daar ik sedert einde vorig jaar terug in de boeken- leeswereld ben geparachuteerd. Ze worden mij, aan huis geleverd, zelfs voorgelezen. Om erbij in slaap te vallen. Zo zalig. Vandaar deze getuigenis, dat luisteren met gesloten ogen, die uren als ondergedompeld lijken in de lang vergeten droomwereld van weleer. Het Licht uit Vroeger Dagen’. Het is, bij het knetterend haardvuur in deze donkere koude winterdagen, als een warme wollen deken van gelukzaligheid die over Uw hoofd wordt uit gevleid. Op ieder uur van de dag wordt die luisterrijke gelukzaligheid mij a.h.w. op de schoot gebracht. Zowel letterlijk als figuurlijk. Want de bandrecorder bedienen staat zo wat gelijk aan het vroegere terugdraaien der bladzijden om die altijd maar weer beter te laten doordringen tot in de vezels van de ziel.

  Hoef ik aan iemand te vertellen, dat er vele jaren van inloop-werk voor de boeg liggen? Vanzelfsprekend ontgaat mij daarbij enigszins de diversiteit der dagelijkse dingen. Maar ze blijven mij boeien. Ja, als ik ooit ‘ns vijf minuten tijd heb….dan begin ik er vast eens aan. Laat ondertussen de wereld maar gerust verder zijn rondjes draaien. Net als in mijn kindertijd met mij daarbij. Als op de paardjesmolen. Op en neer, half blij en half bevreesd, draai ik mee. In de 7de Hemel der Liefde voor de beloofde komende twee-wrelden Staat.

   

  **

  *

  Rubrieken

  de tweestaten-oplossing –wereld Jodendom – ijslammerij (Gazanen) – boeken – eigen jeugd

  *

  29 Jauari 2019

  29-01-2019, 00:00 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  17-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5212 DE VAL VAN AACHEN

  .

  **

  VLIEGT DE BLAUWVOET

   

  STORM OP ZEE

  *

  Leiders waarvan de Media 24/24 dagelijks vol lof staan!

  Ze verwerven zich ten minste zekerlijk een paar bladzijden in de Geschiedenisboeken, weten, ze zeker. Het zijn de twee over zichzelf getuigende figuren (dat ze werkelijk de alles en iedereen overtreffende ‘Leidende Figuren’ zijn) die hieronder worden opgevoerd.

  Ze zijn echter, voortgaande op de feiten, ieder voor zichzelf in eigen land, eerder zo goed als dapper onderweg naar de Madame Tussaud-stand in de hen voorbehouden politieke tram-terminal.




  *

  Hun populariteit, gestoeld op een ver verleden, zakt iedere dag zienderogen wat dichter richting o,der nul. Die twee Grote Naties die elkaar de laatste 100 jaar op onmenselijke wijze het licht in elkaars ogen niet hebben gegund, gaan nu beginnen grote delen van elkaars grondgebied op een solidaire manier te gaan besturen. Volgens mij is dat een nieuwe voorstelling van de al-oude fata morgana-droom van wijlen de stamvaders van het wereld-proletariaat.

  Solidariteit, dat andere woord voor Marxisme, Fascisme en Socialisme: dat was immers toch de grondreden voor beide wereldoorlogen? Waarvan de laatste, WO II, niet 35 miljoen slachtoffers heeft geëist, zoals hier onlangs verkeerd geciteerd, maar 75 miljard. Het Nazisme wilde toch, na deze (nog te winnen) Tweede Wereld Oorlog, dat Frankrijk het ideale verlofgangersland van heel Europa zou worden? Een land waar de gebraden kiekens iedereen, arm en rijk, zo maar in de mond zouden vliegen? Zon! Zee! En blauwe lucht vol graadgerief. De machtige Duitse industrie immers zou, (eenmaal de wapens zouden hebben gezwegen), dank zij de voortdurende militair gerichte nieuwigheden, de wereld beheersen en in hun zsak steken.. Om in naam van het Socialisme, in al onze eigen landen, Welstand en Vrede te brengen? Waar de ‘Werkende Klasse’ van     alle veroverde landen elk om beurt zou kunnen voor langere tijd gaan leven onder de Eifeltioren, ‘als God in Frankrijk’?

  Heel dat systeem werd officieel dan ook alras (en om Het Ware Geloof tegemoet te komen?)   in de omgangstaal ontdaan val alle –ismen en alleen nog aangeduid als De Nieuwe Orde… Wijlen Maurice De Wilde en de toenmalige BRT verdienden er zelfs nog ’n flinke boterham aan….

  *

  En zie, eens te meer moeten we vaststellen, dat (net als ondergetekende) de Geschiedenis zichzelf voortdurend herhaalt…. Alleen de jaartallen en de namen der optredende personages verschillen…

   

  Toch zijn ze, de huidige nieuwe personnages, geslepener dan ooit met de moed der waanhoop, om dievelings, ‘in den donkeren en achter onze rug’, samenzwerend met hun naïeve naastliggende buurlanden, ‘ingedekt’ door alle uitgekochte ‘Media’, om om-omkeerbare stappen te zetten richting de ‘Superstaat’ als onderdeel vaneen Geglobaliseerde Nieuwe Wereld Orde.

  Volgens mij is dat een loopje n nemen met de Democratie’ …

  *

  9

  VERDRAG VAN AACHEN: DUITSLAND EN FRANKRIJK BEGINNEN TE FUSEREN NAAR EU-SUPERSTAAT

  *

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2019/01/Verdrag-van-Aachen-Duitsland-en-Frankrijk-beginnen-te-fuseren-naar-EU-superstaat

  **

  *

  Twee anti-democratische gezichten van de totalitaire EU-superstaat in wording, waar de Nederlanders en Belgen de eerste slachtoffers van dreigen te worden. (Afbeelding: Getty Images (2)).

  *

  Critici: ‘Duits-Franse moloch zal onwillige staten verpletteren’ – Worden Nederland en België als eerste ingelijfd?

  – Parijs: 9e protestweekend Gele Hesjes begonnen

  *

  Bondskanselier Angela Merkel en president Emanuel Macron tekenen vandaag 12 Januari 2019, over tien dagen het Verdrag van Aachen, waarmee Duitsland en Frankrijk op politiek, diplomatiek, militair, economisch en maatschappelijk vlak beginnen te fuseren. Merkel en Macron geloven heilig in de vorming van een EU-superstaat waarin de nationale lidstaten vrijwel niets meer te zeggen hebben. Het Verdrag van Aachen wordt er vooral met het oog op de sterk in opkomst zijnde populistische partijen snel doorgedrukt.

   

   

  Langs de Frans-Duitse grens worden ‘eurodistricten’ opgericht waar de energievoorziening, ziekenhuizen en het openbaar vervoer met elkaar worden samengevoegd. Daarnaast komen er gezamenlijke economische- en klimaatprojecten. The Times schrijft dat ‘sommige officials deze experimenten als een proeftuin voor de integratie van de EU zien’.

   

  Het buitenlandse- en defensiebeleid zal worden gestroomlijnd, Frankrijk gaat zich inzetten voor een permanente zetel van Duitsland in de VN Veiligheidsraad, en de economische- en financiële unie zal verder worden versterkt. De twee leiders willen ook een gemeenschappelijk immigratiebeleid, maar of Frankrijk nu ook de helft van de circa 2 miljoen recent in Duitsland aangekomen moslimmigranten gaat opnemen is onduidelijk.

   

  Worden Nederland en België als eerste ‘ingelijfd’?

   

  Op nieuwjaarsdag verklaarde Angela Merkel dat ze ‘zal opstaan en vechten’ voor het multilateralisme (globalisme), omdat het concept van internationale samenwerking ‘onder druk’ is komen te staan.

   

  Circa een jaar geleden begon ze daarvoor met Macron het Verdrag van Aachen op te stellen, dat op 22 januari zal worden ondertekend. Deze plaats is vermoedelijk niet toevallig gekozen en ligt vlakbij de grens met zowel Nederland als België, de eerste twee landen die vermoedelijk zullen worden ‘ingelijfd’ (al zal dat nooit zo worden genoemd, zeker niet in Den Haag).

   

  ‘Moloch die onwillige staten zal verpletteren’

   

  Sommige EU-landen (vooral Italië) kijken met argusogen naar het Verdrag van Aachen, omdat ze bang zijn dat hiermee ‘een moloch wordt geschapen die in staat is onwillige (staten en leiders) te verpletteren.’ AfD leider Alexander Gauland omschrijft het nieuwe Duits-Franse pact dan ook als ‘een erosie van onze nationale soevereiniteit.’ RN leider Marine Le Pen vindt het verdrag een ‘onevenwichtig Duits decreet’. (1)

   

  9e protestweekend Gele Hesjes

   

  Ondertussen zijn de Gele Hesjes in Parijs aan hun 9e protestweekend begonnen. De versnelde overgave van de Franse soevereiniteit door Macron, die onderdeel is van de vorming van een totalitaire EU-superstaat, zal voor de woedende burgers een extra reden zijn om door te blijven gaan totdat hun stem eindelijk gehoord en serieus genomen wordt. Alle signalen wijzen echter op exact het tegendeel.

  *

  (1) Zero Hedge

  Xander

  *

  AAN DE VRUCHTEN

  KENT MEN DEN BOOM

  **

  De begeleidende twee voorste gedeelten van wat U vandaag bij Xander te lezen heeft gekregen, lagen inderdaad al een paar dagen in de broedkast. De reden dat ze daar zijn blijven liggen is tweevoudig.

  *

  Daar is, dank zij vek vrijwilligers, na meer dan 10 jaar, mede dank zij de allernieuwste inlees-technieken, opnieuw, via de oorschelpen, het letterlijk verslinden van boeken.

  *

  Uiteraard, stapels disketten als hooibundels leesvoer uit Het Licht van Vroeger Dagen, overgebleven broodkruimels, restanten voor oude knollen. Om zich ’n indigestie te vreten, dat ziet U van hier!

  Deze keer dus niet meer met eigen ogen en via dikke leesbrillen, maar uiteindelijk toch nog opgenomen met eigen oren. De tijd komt misschien nog, dat het me met volle ladingen en zonder met de ogen te kunnen knipperen, ooit tussen de lippen zal ingelepeld worden. In afwachting dat minuscule leesdisketten als millimeter-chips me zouden ingeplantkunnen worden. Er is dus heel, heel veel in te halen! Al is dat ‘inhalen’ wel degelijk afhankelijk, van Het Licht en de Liefde van derden die dit kosteloos en uit…. solidariteit met de getroffen medemens handelen. M.a.w. de goede kant van de solidariteit. Dat zijn dus geen woorden, maar daden! Onmogelijk dus dat ze een politieke gesubsidieerde achtergrond zouden hebben.

  *

  De tweede reden voor deze bedenektijd? Die is de immer   als vluchtige indrukken vastgesteld als uit de Ruimte, van achter een open raam tussen de wolken, de immer rapperder voorbij glijdende actualiteit. Die haast niet meer is bij te houden. Zelfs niet met dee cimputer. Het zijn meestal lamentabele begrippen, over vooral zaken van Hoger maar niet noodzakelijk Vlaams Belag.. Hoe door-en-door slecht diene Trump wel is. Over cyclocross die nu al, om de aandacht af te leiden, 7/7 en 24/24 moet vertoond worden. Over de slechte luim der weergoden die dreigen de titel van hét verkiezings verzinsel van De Opwarming der Aarde te doen omslaan in De Afkoeling van onze Planeet. Zie de aanhoudende tot VIER METER hoge sneeuw in Oostenrijk. Elk begrip warm of koud, met zijn eigen voor- en tegenstanders hebben. Met, net zoals in de Vaderlandsche Praatbarak, de tussensoort. Noch vòòr; noch tegen. Au beau milieu. Als ’t voor Saint Touche maar goed uitvalt per einde maand.

  k Voele mij zo’n bitje lijk Boerke Naes van Grootmeester Gezelle die ’s avonds laat huiswaarts keert, nadat hij twee runderen was gaan verkopen in de stad. Voordien echter had de slimmerik ’n zevenschot gekocht en stak daar kogels in. En zo tieg Boerke Naes, huiswaarts, met stapkens licht en beurze zwaar. Toen hij ineens onraad rook. D’er roerd entwa in ’t struikgewas, en eer dat ’t ventje asem kreeg, daar grepen Naes twee vuisten vast …

  Oudere lezers kennen de rest van het verhaal en voor de jongeren is het de gedroomde gelegenheid om eens te gaan snuisteren bij de bestaande zoekmachines. Wie weet, vinden die daar misschien nog veel meer over de vergeten levenskunsten.

  *

  Denkend aan Vlaanderens toekomst op korte termijn, denk ik daarbij aan de lotgevallen enen welbepaalden Burgervader die zich geroepen voelt om écht helemaal vooraan als spits te gaan staan lopen in De Vaart der Volkeren.

  Ja Ja, van harte. Dezen man valt te volgen! Er zit niets anders op! Zijn jet-stream-locomotief op zilveren rails gaat ne gang. Net ’n roetsjbaan in Plopsaland Rechtuit rechtaan. Op en neer. In ’t gat aan de achterbumper geduwd door den TVG der Volhouders. Zodat er aan een zijspoor opdraaien naar Liinxs of naar ’t Centrum, niet te denken valt.

  En ah, net als op den berg Tabor, gaat het, maar dan zonder loveren gezwaai, gewoon altijd maar verder en hoger berg-op. Tot op den top!

  *

  Donderdag 17 Januari 2019

   

  17-01-2019, 11:25 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  11-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5211 OVER AMERIKAANSE SLECHTERIKKEN

  .

  **

  VLIEGT DE BLAUWVOET

  STORM OP ZEE

  *

  Of zouden dat allemaal (van wat U hieronder straks leest), loze geruchten zijn? Dat integendeel, zoals die twee zelf zeggen, d.i. zowel Hitlary als La Märkelina, de Duitse Führeeres, als Onbevlekte Onze Lieve Vrouwkes op de bres staan voor ons aller zielehei? Dat gelooft U toch zelf niet! Zieleheil, da’s iets voor in het Hiernamaals, want van ons aardse welzijn trekken die zich wel bitter weinig aan.

  Dat laat hun grote voorbeeld, Nonkel Dolf Zaliger, hen zekerlijk niet toe. Trouwens, zijn persoonlijk record van minstens 35.000.000.000 slachtoffers wacht nog altijd om verbroken teworden.

  De moderne middelen, de hedendaagse vooruitgang in ieder geval, samen met de verplicht gestelde progressiviteit vraagt toch om minstens een paar exponenten hoger resultaat te halen.

  Zij waren er, net voor hun afstraffing, bijna klaar voor!

  Dat het nu ineens eerder andersom is met hun DEEP STATE, valt af te leiden uit de feiten. Want inderdaad, alle criminelen laten altijd sporen na. Kleine criminelen kleine sporen, grote criminelen grote sporen.

  Zelfs met het volgen van al de veronachtzaamde broodkruimeltjes, is Klein Duimpje voorzien van zevenmijlslaarzen, uit het grote boze dierenbos, kunnen ontsnappen.

  *

  JAAR WORDEN DE DEEP STATE CRIMINELEN ONTMASKERD

  *

  Bekende hacker Kim Dotcom

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Dotcom

  *

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2019/01/Bekende-hacker-Kim-Dotcom-Dit-jaar-worden-de-Deep-State-criminelen-ontmaskerd

  *

  ‘Politici en rechters in de zak van aandeelhouders en biljonairs, die profiteren van oorlog en chaos en de democratie in een illusie veranderen’

  Hacks in Duitsland laten zeer nauwe band tussen politici en media zien.

  Paniek bij de politieke elite in Duitsland – wat hebben de hackers onlangs voor gevoelige privé informatie buitgemaakt over bijvoorbeeld bondskanselier Merkel, en wat gaan ze daarvan publiceren?

  *

  Aan de andere kant van de oceaan twitterde de bekende hacker Kim Dotcom (foto) dat de volgende lading ‘lekken’ eraan zit te komen, en de globalistische Deep State daarmee definitief zal worden ontmaskerd als een club zware criminelen.

   *

  ‘Ik glimlach iedere dag als ik de nasleep zie van het stoppen van Hillary. De Deep State is ontmaskerd, Fake News is ontmaskerd, het ministerie van Justitie en de FBI zijn ontmaskerd. Ik ben blij dat u meer geïnformeerd bent dan ooit. In 2019 zal er nog veel meer worden onthuld. Wees klaar voor de volgende ronde lekken met kolossale info.’

   

  ‘Dit jaar zullen de criminelen die de Deep State besturen worden ontmaskerd: de aandeelhouders die profiteren van oorlog en chaos. De biljonairs die de democratie in een illusie veranderen. Zij bezitten politici, rechters en al uw gegevens. Het zijn de grootste piraten in de historie. Wilt u weten wie zijn?’

   

  Mueller weigert bewijs dat ‘Russische inmenging’ pure onzin is

   

  Kim Dotcom laat al sinds 2015 een spoor van digitale ‘broodkruimels’ na, betreffende de WikiLeaks publicaties van de emails van Hillary Clinton tijdens de verkiezingen van 2016. In februari verklaarde hij, Kim Dotcom, dat de zogenaamde Russische hack van de Democratische Partij, waar het complete ‘Russische inmenging in de verkiezingen’ verhaal uit voort is gekomen, pure onzin is. ‘Laat mij u verzekeren dat de DNC hack niet eens een hack was. Het was een insider met een usb stick. Ik weet dit omdat ik weet wie dat was en waarom.’

  Volgens deze roemruchte hacker heeft hij het bewijs hiervan twee keer via zijn advocaten aan Speciale Aanklager Robert Mueller aangeboden, maar die reageerde er niet eens op. Ook hieruit blijkt dat Mueller niet geïnteresseerd is in echt hard bewijs en de waarheid, maar enkel probeert met fake aantijgingen de Rusland-hoax tegen Trump aannemelijk te maken. (1)

   

  Hacks Duitsland bevestigen nauwe band tussen politici en media

  Ook in Duitsland lijkt het nodige te gaan gebeuren nadat tijdens de grootste hackaanval in de Duitse geschiedenis een grote hoeveelheid privé info van politici, topjournalisten en andere prominenten werd buitgemaakt. Daaruit blijkt in ieder geval één ding, en dat is dat politici en die bekende journalisten en redacteuren een zeer nauwe band met elkaar hebben, wat lijkt te bevestigen dat grote media voornamelijk als propaganda-kanalen voor het beleid van de zittende regering worden gebruikt.

   

  Her en der lijken er dan toch nog echte journalisten te zijn met enig eergevoel, die niet louter als spreekbuizen willen worden gebruikt, maar onafhankelijk willen kunnen blijven onderzoeken en berichten. Zo heeft journalist William M Arkin na zo’n 30 jaar gewerkt te hebben voor NBC ontslag genomen en een afscheidsbrief gepubliceerd waarin hij uiteenzet dat hij niet langer wenst mee te werken met de oorlogshitserij van de tegen Trump gepolitiseerde Amerikaanse media, ook al is hij beslist geen fan van de huidige president (3).

   

  ‘Ik ben geschrokken hoe snel NBC... voorstander is geworden van beleid dat meer conflicten en meer oorlog betekent. Echt? Zouden we niet weg moeten uit Syrië? Zouden we niet achter de moedige stap moeten gaan staan om het Koreaanse schiereiland te denucleariseren? Zelfs wat Rusland betreft... verlangen we echt terug naar de Koude Oorlog? En begin al helemaal niet over de FBI: Wat? Plaatsen we dit historisch destructieve instituut nu op een voetstuk?’ (3)

  (1) Zero Hedge
  (2) MM News
  (3) Medium via Zero Hedge


  (4) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

  *

  Xander

   

  AAN DE VRUCHTEN

  MEN DEN BOOM

  **

  Och, net als overal ter wereld, en vooral in Coburgia, is de huidige Afgedankte Politieke Elite, de APE, tot het bot verrot. Al heeft den Donald ondertussen in de USA, net als Mateo Salvini in Italië, al gezorgd voor een grondige rechtzetting.

  Bij ons, in Coburgia, het Land van de Duitse erfelijk zwaar belaste Seks- & Coburger Koninklijke Plunderaars, dreigt nu, met de Vlaamse Jonge Garde (de VJG) rond Dries Van Langenhove, hetzelfde te gebeuren. Eigenlijk zou het moeten volstaan om de APE, de leeg geleefde grijsaards van de Afgedankte Politieke Elite met op kop de nooit verkozen Peters en Geens, met behoud van de gewone werkloosheidsvergoeding voor werknemers, voordien te doen in de grond kruipen van schaamte.

  *

  Ziet U het ook al gebeuren? De ‘Forza Flandria’ in de frontlijn met aab hun zijden, Rechts het VB, en Linkx de NV-A: op en over de schots en scheve kaduke construcite uit 1830… Erop en er over, recht naar de samenwerking met andere volkerendie eveneens hun boeien zouden afgeworpen hebben.

  De eerste stap hiervoor zal dus gebeuren op Zondag 25Mei a.s. als wij met z’n allen de Oude Garde de laan uitsturen. Meer hoeft U niet te doen…

  *

  Donderdag 10 Januari 2019

  11-01-2019, 03:40 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  08-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5209 PARIJS DE BRANDENDE STAD

  *

  **

  VLIEGT DE BLAUWVOET

   

  STORM OP ZEE

  *

  Beroeps-schrijvelaars zouden dezer dagen eerder spreken van een ‘tijdsgewricht’. Of van een ‘scharniermoment’. Zonder daar meteen op te letten, dat de Blauwe Planeet blijft daaien zoals ze al miljoenen jaren drfaait. Al dat schrijvelen is dan wel gerekend zonder de waard. Of hebben jullie de statistieken niet gehoord of gezien op TV van het percentage druggebruikers bij ‘de jongren’ in het verkeer? Ht percentage van drankmisbruik achter het stuur? De vluchtmisdrijven? De doodrijders? De inbraken? De ‘loverboys’ die meisjes van 14-15 jaar in de prostitutie lokken? De terreur-aanslagen?

  *

  Deze opsomming is slechts een bescheiden handgreep van het kwijl dat dagelijks uit het scherm in onze huiskamers binnenstroomt. En, o ja, de kerken blijven van langsom leger, er zijn geen pastoors meer, geen kloosterlingen, geen ziekenhuiszusters of school-nonnetjes meer. De Burger immers werd van rechtswege voorgezegd om zich vrijgevochten te voelen.

  Maar wat valt er vast te stellen in de feiten zelf? Dat de zelfmoord hulplijn 1813 dagelijks meermaals in Het Nieuws komt. Dat, o.a. te wijten aan ‘de opwarming van de aarde’, waardoor de sneeuw in Oostenrijk er bijna 2 meter dik ligt. Dat er dagelijks politici zijn die antrax of tarwe-meel toegestuurd krijgen om hen te intimideren.

  Dat deze gegegradueerde Pol & Socs op jaren alle mogelijke anti-democratische allianties proberen te maken om de Vernieuwers buten te houden. Zowel in de

  grootste Centrumsteden als in de kleinste dorpjes. Dank zij de globalisatie-verzuchtingen met o.a. Het Diktat van Marrakesh is er in Coburgia zelfs geen Regering meer. En zit er veel kans in, dat er nooit nog een komt…..Stel I gewoon maar even voor, hoe een zekere Ollio di Poeppo wel samen zou willen gaan met Bart van de Nieuwe Vlaamse Arrogantie… Of, wat de Hemel verhoe, dat er een coalitie komt tussen Ollio en Sjarel?

  *

  Nadenken over een herpakken à la Flamande? Na de eerstvolgende verkiezingen dienen er ten allen prijze andere en betere coalities te worden gevormd. Coalities die niet de koe bij de staart, maar het Gouden Kalf bij de horens vatten. De kleurpartijen hebben hun tijd gehad en hun (mis)leiders moeten in heel Europa met scha en schand in de berm worden gereden. In afwachting dat ze voor de Krijgsraad verschijnen voor Land- en Volksverfraad.

  *

  *

  De 5de Franse Republiek is onherstelbaar kapot en aan zijn einde gekomen.

  (Afbeelding: Getty Images)

  *

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2018/12/Pro-Europese-denktank-GEFIRA-verwacht-spoedig-einde-van-de-EU

  *

  De Pro-Europese denktank GEFIRA verwacht spoedig einde van deze EU.

  ‘De Franse sociaal-economische instorting zal de Europese Unie de afgrond insleuren’

  *

  ‘Komende oorlogen tussen moslims en Christenen op de Balkan zullen hun weerslag hebben in de voorsteden van Parijs, Amsterdam Brussel en Berlijn’

  *

  ‘Grootste bedreiging voor Europa is niet Rusland, maar Turkije’

  *

  Sommigen hebben gevraagd of we in deze kersttijd eens een keer opwekkend nieuws willen brengen. De afgelopen dagen hebben we hard gezocht, maar niets noemenswaardigs gevonden*. Bovendien is dit geen site om de alom heersende struisvogelpolitiek verder aan te moedigen, dus vandaar deze ontnuchterende analyse van de pro-Europese denktank GEFIRA,

  Globaly Analysis from the European Perspective,

  die constateert dat het einde van de Europese Unie onvermijdelijk is. Hoewel de (eerder naïeve) voorstanders van verdere integratie of een federale superstaat een laatste poging doen om hun doel te bereiken, neemt de oppositie tegen het project dagelijks toe.’


  Doorbijten…… dat is aan niet iedereen gegeven

  *

  Of vindt u, net als NU.nl ook dat ‘vers vlees bij McDonald’s’, ‘Bert en Ernie uit de kast’ en het ‘gender-neutrale paspoort’ goed nieuws is?

  *

  Problemen Frankrijk veel groter dan van Italië

   

  De Franse president Emanuel Macron was vorig jaar de laatste hoop van het Europese establishment, schrijven de analisten van het in 1987 opgerichte GEFIRA. ‘Wij waren van mening dat al deze verwachtingen misplaatst waren. Deze ooit grote natie is onherstelbaar kapot. De problemen van Frankrijk zijn veel groter dan die van Italië.’ Italië heeft weliswaar een hogere staatsschuld, maar wel een handelsoverschot. Frankrijk heeft een hoger begrotingstekort en juist een handelstekort, ‘waardoor het land zijn importen niet (meer) kan betalen.’

  Nog een groot verschil: de ‘populistische’ Italiaanse premier Matteo Salvini geniet een ongekende populariteit, terwijl die van Macron juist op een historisch dieptepunt is beland. Na wekenlange massale, hard neergeslagen protesten kan Macron de ‘Gele Hesjes’ alleen hun zin geven als hij de Europese begrotingstekort norm van 3% schendt.

   

  ‘Sociaal-multiculti experiment’

  Frankrijk ‘heeft zijn spirit verloren’

   

  ‘Net als ooit de Sovjet Unie is Frankrijk een omvangrijk sociaal-multicultureel experiment,’ vervolgt GEFIRA. De communistische landen hadden hun beruchte lege winkels, Frankrijk heeft enorme problemen met migranten, ‘maar niemand durft die te benoemen. ‘De hele wereld zag dat het Franse voetbalteam (dat WK kampioen werd) bijna exclusief uit Afrikanen bestond. Op Twitter schepten Afrikanen daar zelfs over op, maar het Franse establishment hield vol dat deze Afrikanen echte Fransen waren. Mensen die iets anders beweerden werden weggezet als racisten of Nazi’s.’

   

  De academische, politieke en zakelijke elite ‘ontkent wat iedereen duidelijk ziet. De Franse samenleving heeft zijn economische kracht en ‘spirit’ verloren. Het land stond ooit bekend om de eerste hogesnelheidstrein (TGV) en de Concorde, maar is nu berucht vanwege zijn sociale misère en islamistische aanslagen.

  EU en VN willen Europese bevolking vervangen door migranten

   

  ‘Maar om te bewijzen dat zij gelijk hebben willen de Franse en Europese elites nog meer multiculti door het ondertekenen van het wereldwijde VN pact voor immigratie (‘Marrakesh’). Het rapport ‘Vervangende Migratie: Oplossing voor een verouderende bevolking’ is het alomvattende VN plan om de Europese bevolking te vervangen.’

   

  Oorlog Balkan zal weerslag hebben in voorsteden Parijs, Amsterdam, Berlijn’

   

  ‘De Vijfde Republiek is aan zijn einde gekomen. Wij verwachten dat Macron zijn termijn niet zal volmaken. De Franse sociaal-economische instorting zal de Europese Unie de afgrond insleuren,’ vervolgen de analisten.

   

  ‘Nu het hart van Europa onregeerbaar is geworden zal het de periferie niet veel beter vergaan. Multiculti en multi-reli Bosnië is onhoudbaar. De grenzen in de regio zullen opnieuw worden getrokken, en een oorlog tussen moslims en christenen op de Balkan zal zijn weerslag hebben in de voorsteden van Parijs, Amsterdam en Berlijn, steden met grote moslim minderheden.’

   

  Europese elite heeft islam de ruimte gegeven’

   

  ‘’Het Europese establishment heeft de islam de ruimte gegeven om te groeien in Europa, en vreemd genoeg geloofd dat de Europese moslims dankbaar voor die vrijgevigheid zouden zijn.’

   

  Daarmee toont de Europese elite aan niets van de echte islam te begrijpen, want dat veracht juist deze vormen van ‘appeasement’, wat als pure zwakte wordt opgevat en als een uitnodiging om te worden veroverd en onderworpen.

   

  ‘Negeren Balkan fatale fout; niet Rusland, maar Turkije grootste bedreiging’

   

  Het negeren van de problemen op de Balkan door de EU, waar naast China ook Turkije steeds meer interesse voor toont, ‘zal een fatale fout blijken. De conflicten zijn hier verre van opgelost. Het Westen stookt door zijn onkunde over deze ingewikkelde zaken en het implementeren van zijn eigen (multiculti) ‘oplossingen’ het vuurtje alleen maar verder op.’

   

  Volgens het GEFIRA team zal ‘de volgende systeemcrisis rond 2020 plaatsvinden... Er is een groot risico op oorlog op het oude continent. Het is echter niet Rusland, maar Turkije dat de grootste bedreiging vormt.’

  *

  Xander

  (1) GEFIRA
  (2) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

  *

  AAN DE VRUCHTEN

  KENT MEN DEN BOOM

  **

  ‘Als de nood het hoogst is, is de redding nabij’.

   

  ‘Hoop doet leven’.

   

  Und nach jedem Dezember, kommt wieder ein Mai.

   

  En neen, ‘Den Here zal ons wel bijstaan’ is er niet meer bij. Want over hel en verdoemenis spreken is al vele jaren niet meer (politiek) zoals het hoort. Dat is taalgebruik voor Oudemannenhuizen bij oede vintjes en oede wuvetjes die de godganse dag klagen over hun natte pampers, die, om het budget in evenwicht te houden, slechts één keer per 24 uur ververst worden..

  Gelukkig hebben wij, Vlamingen, in onze woordenschat, een fortuin aan opwekkende spreekwoorden voor alle denkbare gelegenheden.

  Baten die niet, dan schaden die ook niet.

  Het is dus gewoon wachten op het WK-cyclocross van volgende week Zondag in Kruibeke. Waar de kleinzoon vaan Raymond Poulydoor nog maar eens als eerste over de meet zal komen. Dan op de Brexit-afloop per einde Maart.. En op de al zes maand geleden aangekondigde Gròòòte Verkiezingen van 25 Mei, die onze wereld zouden moeten binnenste-buiten keren. Zodat eindelijk de ‘verworpenen’ van achter de sanitaire prikkeldraad kunnen tevoorschijn komen om de Leiding over te nemen van die corrupte bende zakkenvullers. Om dan het Spel te leiden met de kaarten open en bloot op tafel.

  Met Afrika voor de Afrikanen, Vlaanderen voor de Vlamingen. En, zoals U weet, op Sint Anneke mosselen.

  *

  Dinsdag 8 Januari 2019

  08-01-2019, 00:00 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  07-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10032 DE REDDING VAN DE BANANANREPUBLIEK

  1032 - BIJ DE HAREN GETROKKEN REDDING UIT DE OTTIGHEID DER BANANANWERELD

  *

  SIRE, GEEF ME 2019 EN IK RED UW MULTICULTUREEL OPEN-DEUR-KONINKRIJK

  België Bananenrepubliek

  https://doorbraak.be/sire-geef-me-2019-en-ik-red-uw-multicultureel-open-deur-koninkrijk/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

  *

  2019 wordt een verdoemd jaar, een verloren jaar. Politicologen, fiscale experten, klimatologen, en economisten vallen elkaar over de voeten voor de titel van onheils-profeet van het jaar. Mediageile druiloren zoals: Carl Devos, Michel Maus, Geert Noels, Nic Balthazar en Ivan Van de Cloot veinzen zich Cassandra op de vooravond van de Apocalyps; de aarde verwoest zichzelf door CO2, fijn stof en plastiek, een elektriciteits black-out wacht om de hoek, de Brexit zorgt voor een nieuwe zwarte donderdag en een economische meltdown, een jaar met voorlopige kredieten zorgt voor het derailleren van de begroting, de fall-out van Marrakesh verwoest onze cultuur, en last but not least regerings-vorming wordt onmogelijk door de ideologische Grand Canyon tussen Vlaanderen en Wallonië. Zwarte-gat-voorspellingen zijn bezigheidstherapie voor aandachts-junkies en voer voor goedgelovige schijtluizen. Op 1 januari 2020 zullen we champagne drinken en doorgaan, 2019 slechts een blip op de querulatie-radar.

   

  Rechtscisme

  Op de tonen van de Mosulband van Vranckx werd Molenbook herschapen tot Fallujah.

   

  Naast alle wetenschappelijke einde-van-de-wereld-voorspellingen is er de brainwash tot een rechtsfobie, een promotie-campagne van het rechtscisme – de haat tegen alles wat rechts is. Wel empathie voor moorddadige misogyne islamstrijders en hun gezin, maar walging voor andersdenkenden zonder strafregister. Blind voor criminele ettertjes die op oudejaarsnacht hun linkse pamper van multiculturalisme in ons gezicht gooien en hooligans, gele hesjes, betogende dokwerkers en schild-maagden herleiden tot koorknapen. Op de tonen van de Mosul-band van Vranckx werd Molenbook herschapen tot Fallujah. Na rituele slachtingen, vrouwenhaat en waterpijpen kunnen we de boel afbreken en leegstelen op oudejaarsavond toevoegen aan het lijstje van allochtone culturele meerwaarden en gelukzalige gebruiken.

   

  Omdat politiek rechts die heilige culturele meerwaarde onaanvaardbaar vindt, zijn ze crapuul en onmenselijk tuig. Maar heb geen angst, je kan dit alles verhelpen door de lidkaart van je rechtse partij bij het vuilnis te gooien. In het Antwerpse district Berendrecht-Zandvliet-Lillo veranderde de gehate heks van het noorden

  An Van Uffelen

  in de lieve fee van het zuiden. Het enige wat ze moest doen was haar lidkaart versnipperen. Na haar transmutatie naar poco-zombie is ze plots aanvaardbaar en een ander mens. Alsof alle rechtsdenkenden ideologische transgenders zijn waar een linkse identiteit gevangen zit in een rechts lichaam. De laatste tijd komen nogal wat politieke Bo’s uit de kast. Het is goed nieuws voor Filip Dewinter. Zijn lidkaart samen met zijn 70-punten plan ritueel verbranden en hij kan naast Jinnih Beels het Antwerps schepencollege vervolledigen.

   

  ‘Post-truth’-cultuur in 2019

  De verkiezingen winnen maar de coalitie verliezen is eigen aan democratie, geen afwijking ervan.

  Hypocrisie en ‘post-truth’-cultuur is niet eigen aan links, we ervaren ze ook op rechts. Gaan betogen voor méér democratie omdat je de meerderheid niet haalde of niet wist te verzilveren in een coalitie, is huichelarij. Bolle Guy D’haeseleer wringt zich, aangestuurd door balorige schildknaap Dries de Klauwaard, in het pakje van een chocomousse-etende Calimero. Democratie houdt in dat je alleen of in coalitie de meerderheid van de stemmen of zetels behaalt, punt. Aanvaard je verlies als een man, en ga niet als een klein kind wenen in de hoek. De verkiezingen winnen maar de coalitie verliezen is eigen aan democratie, geen afwijking ervan.

   

  Fake ‘Ideale schoonzoon’ Mathias De Clercq, en fake ‘Kennedy’ Bart Tommelein claimden hun overwinning op basis van minimale stemmenwinst, en dumpten in zuiver ‘Brutus’-stijl stemmenkampioenen en zetelende schepenen Peeters en Lesaffre. Beiden schreeuwden zo luid ‘Me too’ dat ze het in Aarschot hoorden donderen in Keulen. De heilige maagd Gwendolyn stormde ter hulp met de melding dat haar liberalen en democraten er lessen zouden uit trekken om zo broeder en zustermoorden in 2024 te voorkomen. Waar is de tijd dat spleetje Verhafstoot ons lessen democratie gaf met voorzittersverkiezingen en goedkeuring van lijsten en beleidsnota’s door alle leden i.p.v. door de elitaire partijtop. Het heet ironisch te zijn dat net zijn politieke zoon de democratische wil van de Gentse keizer te kakken zet. Na die antidemocratische politieke lynchpartijen was een mars voor democratie in Gent en Oostende eerder op zijn plaats geweest dan in Ninove.

   

  ADVERTENTIE

  De opperhaan van het zuiden

  Gelukkig hebben we een kopie van de paarse fake-begrotingen in pseudo-evenwicht, daalde de werkloosheid, stijgt de koopkracht, hebben we een recordjaar voor spaargeld en kregen we een topjaar voor toerisme. De hemel van zwartkijkers klaart zienderogen op. Michel II, de opperhaan van het zuiden, zal ons redden met een goednieuwsshow. Hij lijkt Bartje Poep wel, die zich uit het moeras wil redden door aan zijn eigen haren te trekken.

   

  ‘Geef me 2019 en ik red uw multicultureel open-deur-koninkrijk’

   

  Gestorven op de veldslag van Marrakesh werd Lazarus Michel door Koning Filip tot leven gewekt. ‘Geef me 2019 en ik red uw multicultureel open-deur-koninkrijk’, beloofde hij. Als zoetmakertje stopte Michel de koning nog een enveloppe van 3 miljoen euro extra zakgeld toe. Michel ex machina schrijft alvast politieke geschiedenis, door te besturen met een minderheidsregering in lopende zaken en dat zonder een ontbinding van het federale parlement. Zijn opdracht is divers, aanmodderen tot 25 mei, zijn partij van de electorale ondergang redden en tussendoor België een stabiele toekomst geven. Als op 1 januari 2020 mocht blijken dat Charles Michel zijn partij en België redde, dan eet ik niet alleen mijn mocassins op, maar mijn volledige kleerkast.

  *

     Jasmijn Walldorf

  6 JANUARI 2019

  07-01-2019, 09:03 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
  04-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5210 NIET AMERICA FIRST MAAR DE OORLOG

  .

   **

  VLIEGT DE BLAUWVOET

   

  STORM OP ZEE

  *

  Ach, wij beiden, zowel in Zuid als in Noord, hebben onze eigen problemen waarover we niet zo zuinig hoeven over te doen. Net zoals we elk onze eigen al even gestoorde snertzenders hebben, onze eigen papierpulp beroepsleugenaars met inderdaad (met gif) ‘gemengd’ nieuws. En met vooral pulpnieuws, opgeklopt en dooreen gemengd als de fluittonen van honderden rattenvangers die doen denken aan die van Hameln uit dat Middeleeuws volksverhaal.

  Omkijken of nadenken daarbij is not done. Is net zoals het hoort. Ergo: nadenken getuigt van vooringenomen bekrompenheid, van ranzig racisme en van verderfelijke rassenhaat. Mensen die nadenken zijn mensen die niet naar zomer-festivals gaan, die wetkijken van winterse veldcross, van amusante ijspistes en van Glühwein.

  Nadenken doen onze Leiders in onze plaats. Het is zelfs door al dat geweldig nadenken, dat ze het materieel zoveel beter hebben dan wij, de naamloze zwijgzame Gele Jasjes der Lage Landen.

  Zo komt het, waarvoor we de Hemel dankbaar mogen zijn, dat kleine onafhankelijke, niet op woekerwinst beluste nieuwszendertjes in de Nieuwe Tijden traag maar zeker het Publieke Forum komen inpalmen. Gewoon omdat ze bij de feiten zelf blijven. Zonder deze in hun eigen richting te willen ‘duiden’.

  Er is, weet U nog, een tijd geweest, dat er in de Londense stadsparken overal ‘Speakers Corners’ voorzien waren, waar er op ‘n ‘zeepkissie’ staande, door eenieder die het wenste, op zondagvoormiddagen onder politietoezicht, het woord kon genomen worden. Veel of weinig toehoorders, het Woord was er Vrij. Nu zijn de tijden veranderd.

  De computerwereld is genereus. Zodat het Linkx er niet blijft in slagen om ons arm en dom te houden, een verwijt dat ze vroeger, tot zo ’n halve eeuw geleden, ten laste konden leggen van de Pastoor en van de Baron.

  Onderstaand nieuws uit Amerika op een VRIJE ZEDER mag dus niet verwonderen. Trump wordt afgestraft. Eigen schuld, dikke bult.

  De rest zal ieder van ons wel netjes voorgekauwd via de TV-schermen in onze huiskamers worden opgediend. De dagen, alhoewel die langer worden, zullen tekort zijn om de heilsberichten uit het zelfs na 21/2 jaar Trump Linxks gebleven Amerika (altijd zo gebleven hé, niet aan twijfelen!) door te geven. Merkel en Macroni zullen deze opportuniteiten grijpen om zich weer op te richten… De terreur-aanslagen zullen weer toenemen en in de straten van Parijs zal de Nieuwe Gele Revolutie in bloed gesmoord worden.

  Wedden dat de Westerse ‘Elite’ zich onvoorwaardelijk achter de terugkeer van HITLARY zal scharen? De kruik immers gaat net zolang te water, tot ze breekt!

  *

  **

  https://www.nu.nl/dit-wordt-het-nieuws/5661863/trump-strijdt-grensmuur--bouwers-vreugdevuur-verbijsterd.html

  *

  De Democraten en de 'overname' Huis van Afgevaardigden. Achtergrond.

  02 januari 2019 22:11

  Laatste update: 9 uur geleden

  *

  *  

  De Democraten nemen VANDAAG Donderdag 03/01 de meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over van de Republikeinen. Dat is slecht nieuws voor de regering-Trump: na twee jaar van relatieve machteloosheid staan ze, de

   

  *

  te springen om zich te laten gelden. Wat zijn hun plannen?

   

  Met zowel een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat hadden de Republikeinen de afgelopen jaren een flinke troefkaart in handen. Ondanks het vaak zwaar omstreden beleid van de regering-Trump kon de oppositie inderdaad geen vuist maken.

   

  Dat beeld veranderde met de tussentijdse verkiezingen van afgelopen november. Er was een 'blauwe golf' voorspeld; de onvrede over de Amerikaanse president Donald Trump zou leiden tot een monsterzege voor de Democraten.

   

  Die golf bleek eerder een kabbelende beek, maar de einduitslag - die enkele weken na de verkiezingen binnenkwam - liet inderdaad een omslag zien. De Democraten wonnen 40 zetels en eindigden op een totaal van 235 zetels, tegenover 199 voor de Republikeinen. Voor een meerderheid in het Huis zijn 218 zetels nodig.

   

  De leiders van de Democratische Partij hebben een ambitieus pakket van hervormingen aangekondigd, waarmee ze al in de eerste maand willen laten zien een echte regeringspartij te zijn - en niet de "linkse meute" waarvoor Trump luidkeels waarschuwt.

   

  Shutdown is meest prangende kwestie

   

  Het meest acute probleem waar het nieuwe Huis mee aan de slag moet, is de sluiting van ongeveer een kwart van de federale overheid, vanwege een gebrek aan financiering. Die staat op het punt de derde week in te gaan. Zo'n 800.000 ambtenaren hebben in december geen salaris ontvangen. Ongeveer 350.000 van hen, de 'niet-essentiële medewerkers', zijn met furlough (verlof) naar huis gestuurd.

   

  De federale dienst voor personeelszaken (OPM) gaf de ambtenaren suggesties voor brieven waarmee ze om uitstel van huurbetalingen en andere vaste lasten konden vragen. Een suggestie dat de ambtenaren in ruil voor een verlaagde huur ook konden aanbieden klusjes in en rond hun woning uit te voeren, werd met veel hoon ontvangen. De publicatie was een foutje, beweerde de OPM later.

   

  Trump en de Democraten geven elkaar de schuld voor de sluiting. Uit een peiling van Reuters/Ipsos bleek eind vorig jaar dat 47 procent van de respondenten Trump als eindverantwoordelijke zag, terwijl 33 procent vond dat de Democraten de shutdown hebben veroorzaakt.

  *

  https://www.nu.nl/algemeen/5661005/de-democraten-en-de-overname-huis-van-afgevaardigden.html

  *

  AAN DE VRUCHTEN

  KENT MEN DEN BOOM

  **

  Wat ons hier als een overjaarse Nieuwjaarsbrief is voorgedragen, is geen nieuws om bij de vrienden vervelend over te doen. Laat integendeel de achterliggende gedachte deze zijn van een te grijpen Toekomstland. Een Land met in de frisse zeelucht weiden als wiegende zeeën. Die groenen langs stroom en rivier, onder de hemelse dauw van de adem van de Goede Vader.

  *

  Laat die gedachte geuren als een klomp bijenhoning, pure natuur die toch ook het product is van naarstig bijeensprokkelen van wat in al die mooie bloemkelken te vinden valt. Om, na ‘thuis’ te zijn gekomen, met vlijtige pootjes naarstig de zoete buit op te slaan in netjes geordende kunstzinnige honingraten. Een oer-oude bezigheid als voorzorg tegen de lange donkere winterdagen die er heel zeker binnenkort zitten aan te komen.

  *

  Die honingraten zijn voor geval bijvoorbeeld als maatregelen ter gunste van de door het Diktat van Marrakesh bevolen Afrika-leegloop in werking wordt gesteld. Want dan wordt op het Internet als gevolg het Vrije Woord van Afkeer verboden.

  *

  En neen, hoor, die opgeslagen voorraden zijn verre van bestemd voor uitsluitend eigen gebruik. Ze zijn bestemd voor heel het bijenvolk van dezelfde korf… Een enkele korf tussen zoveel andere korven, netjes opgeteld onder het wakend oog van de Grote Baas.

  *

  Tenminste, dat duurt tot ook het ongedierte en/of de honing-dieven of andere wereldverbeteraars de situatie zullen willen ‘globaliseren’, t.t.z. in beslag nemen om er zelf beter van te worden. Zodat al die diverse bijenvolkeren onder één hoedje zouden te vangen zijn…

   

  E, weet U, het is niet alleen de Dood die komt als een dief in de nacht… Dat kunnen ook eerstdaags EU-Ver.Nazi-Ambtenaren zijn…

  *

  Donderdag 3 Januari 2019

   

  04-01-2019, 08:39 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  02-01-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5208 HET DIKTAT VAN MARRAKESH

  .

   

  **

  VLIEGT DE BLAUWVOET

   

  STORM OP ZEE

  *

  Onze Gazetten-vullers en kijkbuis-deskundigen, levend in een waanwereld van bedrog, durven (als op commando) de woorden ‘Nieuwe Wereld Orde’ blijkbaar nog altijd niet vlot gebruiken. De reden hiervoor is te vinden ondermeer in de dood-met-de-kogel door de Belgische Staat uitgevoerd in de onzalige repressiejaren na WO II.

  Het zijn slechts een paar honderd, medeburgers. Zij die zich toen bezeerd hadden aan De Nieuwe Orde van het Nationaal Socialisme dat ook toen gewelddadig de hele wereld, zelfs de USA, had proberen te beheersen. Buiten wat profiteurs, waren dat in hoofdzaak goed menende Vlaamsgezinden, die gevolg aan de oproep van Rome, in verre landen gingen vechten tegen ‘’het goddeloos Communisme’. Ofwel waren die de Nieuwe Orde welgezind, omdat Vlaanderen na de nig te winnen oorlog, beloofd werd opnieuw zijn vroegere glorie zou mogen herwinnen. Zonder door Broeksèl al sedert Napoleon als tweederangsburgers te worden behandeld…. Omdat de Vlamingen van nature uit geen Frans spaken maar integendeel Parijs bleven aanzien als bloedzuigende erfvijand...

  Op een ranzige manier ‘samenheulen’ met een vijand (die daarenboven de oorlog had verloren), werd in al die vonnissen immers omschreven als aanhanger te zijn van De Nieuwe Orde. De archieven terzake zijn duidelijk en zouden eerstdaags eindelijk moeten openbaar gemaakt worden.

  Toen eindelijk na 4 jaar verschrikkelijke oorlog, ‘de vrede was uitgebroken’, diende als voorbeeld dit zwaarst mogelijke ‘landverraad’ met de dood-met-de-kogel te worden bestraft.

  Daar waar nu recent, door de Verenigde Naties, op 19 December 2018 (Pact ten voordele van de Immigratie), het hele grondgebied van àl onze landen op de tweedehandsmarkt werd geworpen.

   

  Zo ziet U, dat elke heersende Elote, ook de Elite van het ogenblik, zoals altijd, ook nu weer de juiste woorden weet te kiezen.

  De EU is in goede handen….

  *

  Het zijn dus altijd dezelfden, die daarom als levende gewetenswroeging, tot op de dag van vandaag als ranzige pestlijders in streng vergrendelde ‘cordons sanitaire’ worden weggezet. Toen was de ware Vaderlandsliefde voor eigen land en eigen volk eerst, een onvergefelijke zonde. Nu is het, samen met het trio (STUKA) Zaan Cloot Junker (zie hoger), Merkel en Macron, , een onbetaalbare weldaad.

  *

  Dit zijn woorden, vooral op deze Nieuwjaarsdag, zonder haat noch vrees op schruft gesteld. Moge het Nieuwe Jaar 2019, bij leven en welzijn, over de hele wereld, in al zijn facetten, het Jaar worden van de Vrijheidslievende Waarheid.

  *

  *

  Angela Merkel: ‘Landen moeten soevereiniteit opgeven voor Nieuwe Wereld Orde’

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2018/12/Angela-Merkel-Landen-moeten-soevereiniteit-opgeven-voor-Nieuwe-Wereld-Orde

  *

  Drie gezichten die samen met nog enkele anderen de allergrootste bedreiging vormen voor de toekomst van de Nederlanden en Europa.

  (Afbeelding: Getty Images (2)).

  *

  ‘Er bestaat geen groep mensen die zich het Duitse volk kan noemen’

   

  ‘De natiestaten moeten zich vandaag voorbereiden op het opgeven van hun soevereiniteit,’ is geen oude uitspraak van Adolf Hitler, maar de boodschap van de huidige Duitse bondskanselier Angela Merkel. Tijdens een toespraak in Berlijn hield ze haar toehoorders voor dat regeringen wat immigratie, grenzen en soevereiniteit betreft niet moeten luisteren naar wat de burgers willen. Veel duidelijker kon Merkel niet onderstrepen dat Duitsland onder haar veranderd is van een democratie in een neoliberale groen-fascistische linksdictatuur, die de islamisering en verarming van Europa in een nog hogere versnelling gaat zetten. Haar tanende populariteit en de slechter wordende verkiezingsuitslagen noopten Merkel tot het besluit zich in 2021 niet nog een keer kandidaat te stellen voor het bondskanselierschap. Ze doet er daarom alles aan om de agenda van de globalistische Nieuwe Wereld Orde er nog voor die tijd compleet door te drukken en on-omkeerbaar te maken.

  ‘Natuurlijk wel op een ordelijke wijze,’ voegde Merkel er nog quasi geruststellend aan toe. Daarna ging ze fel tekeer tegen de tegenstanders van het VN Migratiepact van Marrakesh in haar eigen partij. ‘Er waren (politici) die dachten dat ze Het Volk vertegenwoordigden en konden besluiten dat deze verdragen niet langer geldig zijn. Maar het volk bestaat uit individuen die in een land leven, niet uit een groep die zichzelf het Duitse volk noemt.’

  Grenzen openen voor massa immigratie is ‘juist patriottistisch’

  Net als haar verguisde Franse collega Macron beweerde Merkel dat het patriottistisch is om in te stemmen met de onbeperkte massa-immigratie die het VN pact zal veroorzaken, en het willen beschermen van je eigen grenzen juist ‘niet patriottistisch’ is.

  Ook Macron verklaarde onlangs dat de EU lidstaten hun soevereiniteit ‘over buitenlandse zaken, migratie en ontwikkeling’ moeten opgeven, alsmede ‘een steeds groter deel van onze begrotingen en zelfs fiscale inkomsten’ aan Brussel moeten overhandigen.

  Het behoeft geen uitleg dat zowel Merkel en Macron met hun linksextremistische plannen de echt grote gevaren zijn voor onze toekomst, en niet Vladimir Putin of Donald Trump.

  (1) Zero Hedge
   (2) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

  *

  Xander

   

  *

  AAN DE VRUCHTEN

  KENT MEN DEN BOOM

  **

  Op de TV zagen en hoorden we van beide voornoemde twee ‘Staatslieden’ alleen de uitgezuiverde en verbloemde gedeelten. De vreesaanjagende gedeelten zoals hierboven weergegeven, werden weggelaten Maar ze staan als in hardsteen gebeiteld, voor eeuwig op de Sociale Media. U las ze hierboven. In niet mis te verstane bewoordingen. De aandachtige burger weet het al langer. Zonder dat de Overheid veel golven heeft opgewekt…

  *

  Zijn we echter wel verplicht, om als lammeren naar de slachtbank te worden geleid? Het verzet groeit. Ganse volkeren die decennia lang onder de weldaden van het Marxisme hebben geleden, gaan nu voorop. En er zijn machtige wereldleiders die, in naam van het volk, het ‘Pact’ van de zogezegde Verenigde Naties, at eerder een ‘Diktat’ van de Verenigde Nazi’s is, veroordelen.

  Het grote verschil met de jaren “30 is, dat de doorslaggevende militaire macht deze keer zeker niet in handen is van de oorlogszuchtige Staten. Integendeel. De 2 vrienden Poetin en Trump beschikken over aanvalswapens zoals de wereld er nog nooit heeft gekend. De woelmakers, optredend als vaandel- en slippendragers van de globalistische aanvalszuchtige

  ‘Social Democ Rats,

  met op kop onze bloedeigen NAVO, zijn daardoor zo goed als machteloos. Die moeten zich dus noodgedwongen beperken tot onderduims gekonkel en volksverlakkerij à la Verhofstadt.

  Er is dus hoop. Meer nog dan hoop. Er is zekerheid. Dat de zoveelste om de 500 jaren in de marge geplande veroveringstocht van de islammerij in Europa (en elders) zal stilvallen zoals bij Le Cid (Corneille), ‘faute de combattants’… Niet WIJ zijn immers uiteindelijk gedoemd om de islammerij te ondergaan, maar de islammerij is geroepen om (bij de gratie Gods) bij te draaien en om eindelijk menselijk te worden.

  *

  Dinsdag 1 Januari 2019

   

  02-01-2019, 11:08 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  31-12-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5207- JONGE SYRIE STRIJDERS

   *

  VLIEGT DE BLAUWVOET

   

  STORM OP ZEE

  *

  De Nieuwe Tijden! Eerst heeft iedereen er alles over geleerd in onze scholen. Later werd die kennis aangevuld en ingekleurd met de gebeurtenissen van elke nieuwe dag. Zo draaiden de dagen even gelijkmatig door als de Aarde zelf, doorheen aldoor schokkender en bloediger echte feiten die, dank zij de verfilmde nieuwswereld, zich afspeelden onder onze eigen ogen..

   *

  Ooit ‘hervat’ (begonnen?) met de Franse Revolutie (1789) die aan de gehele Christenheid door de strot werd geramd als een Verlichting, over Napoleon en Waterloo (1812) voorbij twee ‘Wereldoorlogen’ met in de slipstream daarvan het Marxisme inclusief al de uitlopers daarvan, Socialisme, Fascisme, Fanatisme en brutaal voorhistorisch geweld..

  Met overal evenveel aanleidingen tot burgeroorlogen, mensonterende terreur en.. over de gehele wereld élitair grensoverschrijdend profitariaat. Als er dan al enkele decennia kwamen van relatieve rust en welvaart, gingen onze ‘Overheden’ dan over tot het overal binnenhalen van een totaal nieuwe (eigen) Bevolking. Grenzen worden afgeschaft. ‘Rassen’ bestonden net meer, en dus moesten de storende aparte ‘Nationaliteiten’ dan ook verdwijnen. De wereld werd/wordt, net als in Donker Afrika, één primitief groot dorp. Waar er dus ook maar plaats is (net als in de Hemel) voor één enkel Groot Opperhoofd.

  Vandaar dat Trump, Poetin, China en andere Grootmachten, ons nu al als gevaarlijke vijanden worden voorgesteld.

  Al die zaken worden ons dan, met als camouflage het voorwendsel van de zorg voor ‘het klimaat’, opgedrongen als de ultieme oplossing: de verwezenlijking van één e hetzelfde Gezag over de hele wereld.

  *

  Ein Volk, en Reich , ein Führer.

  Maar dan in het Groot en wereldomvattend. Niet zoals onder Nonkel Dolf, de prutser. Met de ‘Onderwerping’ van zelfs onze huisdieren aan al dat ‘Nieuwe’ dat in feite opgewarmde hondenkost is. Maar in de taal van de Meesters der Pietrol, het Arabisch, een woord dat zich vertaalt als …. Islam.

  Een oude ‘Nieuwe’ woestijn-religie van 1400 jaar geleden die vooral het voordeel heeft van te heersen dank zij het kromzwaard dat in de plaats is gekomen van de Swastika die tenminste nog antieke Europese wortels had…

  *

  Andere werelddelen doen beter en zullen dus – Goddank - meeprofiteren van de kruimels die van de Westerse tafels vallen…

  *

  LEGITIEME RECHTEN VAN DEZE EN GENE ONSCHULDIGE KINDEREN

  *

  https://doorbraak.be/rechten-onschuldige-kinderen/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

  foto: ©Reporters

  *

  Ook in Duitsland is er ‘discussie’: De Duitse Nadja Ramadan opgesloten bij de IS-vrouwen.

  *

  Aan de VUB willen er ‘militanten’ dat de kinderen van ouders die kozen voor terrorisme naar hier gebracht worden. Dat hoorden we eerder al, o.a. bij Heidi De Pauw, Jessika Soors en Rudy Vranckx.

  Maar is die vraag niet veel complexer dan wat dieons voorspiegelen?

  Staan de rechten van die kinderen niet op gespannen voet met de rechten van alle andere kinderen, met name hun recht op veiligheid?

  *

  Onschuldige kinderen?

  *

  Hoe onschuldig die kinderen ook, ze stammen uit families die fel radicaliseerden, zo fel dat ze naar IS of Al Qaida trokken. Hoe vermijden we dat die kinderen – eenmaal hier – op hun beurt terecht komen in de omgeving waarin hun ouders zo fel radicaliseerden?

   

  Moeten die kinderen buiten hun families geplaatst worden?

   

  Leidt dat dan niet tot relatieve straffeloosheid van die Belgische vrouwen?

   

  De vervolging hier van ouders die terroristische groepen opzochten is quasi onmogelijk – mede omwille van de bewijslast op een zo grote afstand.

   

  Die kinderen naar hier laten komen, komt er dan op neer dat de moeders vroeg of laat hereniging zullen kunnen eisen. Maar zij zullen dan wel in zekere mate aan de straf ontsnappen waaraan hun Syrische en Iraakse strijdgenoten niet kunnen ontsnappen. Leidt dat dan niet tot relatieve straffeloosheid van die ‘Belgische’ vrouwen?

   

  En waarom zouden de belastingbetalers moeten opdraaien voor de kosten die deze lui veroorzaken? Vorige terughaaloperaties bleken duur. Enkele moeders keerden, nadat ze hier konden bevallen, doodleuk terug naar die dodelijke bende.

   

  Onschuldige families

   

  En daar stopt het niet bij. Onderzoeken naar de families en directe omgeving van de gekende terroristen leert dat deze die radicalisering quasi nooit zag aankomen.

  Als ze het al merkten, was het al te laat. Dat geldt bij gelovige ouders, zeker als die zelf geradicaliseerd waren, maar ook voor jongeren uit seculiere families en bekeerlingen. Wat zegt het over het wereldbeeld en de normen en waarden die circuleren in die kringen, dat er zoveel tot geweld radicaliseerden?

   

  Onze overheden horen ons tegen terreur te beschermen

   

  Islamisme – die stromingen die wereldheerschappij van de sharia nastreven – joeg al miljoenen op de vlucht en doodde tienduizenden. Onze overheden horen ons tegen terreur te beschermen. Maar wanneer zullen ze dan optreden tegen dat wereldbeeld dat in de praktijk aanzet tot zo gigantisch veel geweld? Zijn die die kinderen, hoezeer ze nu onschuldig zijn, op termijn daarom geen reëel gevaar voor de veiligheid van alle anderen – zeker wanneer ze terecht komen in die omgeving met een wereldbeeld dat zoveel terroristen voortbracht?

   

  Nazisme-islamisme

  Na WO II wist Europa zich te beschermen tegen het nazisme. Dat werd verbannen uit onderwijs, cultuur, media, … Haar symbolen werden strafbaar gesteld. En even belangrijk: veel oud-aanhangers uitten een expliciet mea culpa tegenover dat gedachtegoed. Denk aan wijlen André Leysen. Verder zetten anno 2018 zo goed als alle belangrijke intellectuelen, politici en opiniemakers zich scherp af tegen de filosofische grondslagen van het nazisme.

   

  Ten aanzien van het islamisme – en ondanks de zware inbreuken daarvan op gelijke rechten – hoorden we tot nog toe geen enkel zulk mea culpa.

  Moslimtheologen en imams zoals Benzine en Benhaddou timmeren wel aan een beleving van de islam die verzoenbaar is met democratie en mensenrechten. Duizenden gewone moslims wachten daar niet op. Maar – zoals bevestigd door Ahmed Azzouz en Said Aberkan in een opiniebijdrage in De Morgen – er is nog veel werk op de plank.

   

  Zo bestaan er ontelbare boeken, fatwa’s, preken, cursussen en artikels die uitleggen wat de sharia is, maar die stuk voor stuk onverzoenbaar zijn met de universele mensenrechten.

   

  Daarentegen bestaat er geen enkel programma met een sociale doctrine die gebaseerd is op een beleving van de islam die wel verzoenbaar is met de universele mensenrechten (en dat meer gezaghebbend is dan de individuele auteur(s)). Al evenmin horen we enige veroordeling van de filosofische grondslagen van het islamisme door andere moslims. Enkel het geweld dat het voortbrengt wordt (soms) veroordeeld.

   

  Wortels van Terrorisme

  De schaal en zwaarte van het geweld van islamisten tegen niet-moslims zoals in Afrika, of tegen religieuze minderheden in islamitische landen is een sterke aanwijzing dat dat terrorisme diepe wortels kent binnenin de islam en dat het slechts in beperkte mate kan verklaard worden vanuit racisme, discriminatie of achterstelling van moslims in het Westen.

   

  ik zie geen mooie oplossing

   

  Moeten we die kinderen daarom aan hun lot overlaten? Natuurlijk niet. Maar ik zie geen mooie oplossing. Ze naar hier halen geeft islamisten mogelijk nog de idee dat ze hier in onze samenleving thuis horen – wat voor ons aartsgevaarlijk is. Zouden die ouders, gezien de zwaarte van het geweld van IS & Co. én het feit dat velen nog steeds trouw blijven en alleen maar geweld afzweren, niet beter levenslang opgesloten blijven in die landen waar ze ook hun misdaden begingen?

   

  Tegelijk kan al wie wil nog altijd bijdragen tot goede opvang van die kinderen ginds. Plan International doet dat voor kinderen in alle continenten. Waarom zou het dan niet volstaan voor kinderen van veroordeelde of overleden islamisten?

  Rudi Dierick

  27 DECEMBER 2018

   

   

  https://en.wikipedia.org/wiki/Plan_International

  *

  AAN DE VRUCHTEN

  MEN DEN BOOM

  **

  Ja, het is – in een normale wereld - toch o zo ‘humanitair’ om kinderen onder moeders’ rokken te zien tot volwassenheid komen.

  Zo is het even ‘menselijk’ dat een of andere gegradueerde van op armlengte het genadeschot lost in de brekende ogen van een zojuist gefusilleerde tot de doodstraf veroordeelde misdadiger.

  Het is ’n vraag waartoe onze generatie – voorlopig - niet is opgeleid. En het behoort zeker niet tot de bevoegdheid van een of ander Rechterlijke Macht met misplaatste zin voor rechtvaardigheid om in onze plaats daarover te oordelen..

  Let op : à la guerre comme à la guerre. Ook in een of ander rimboe-drop in de wildernis waarheen de Westerse Wereld wordt gedwongen, zou dat niet eens een vraag zijn.

  Waarom toch wil het wereldgeweten toch altijd dat wij, Westerlingen, de beste leerlingen van de klas zijn? Dat wij de fouten van zij die onze beschaving aanvallen om die te vernietigen, moeten opvangen om weer goed te maken of te redden wat er nog te redden valt?

  Koning Salomon was in staat om dergelijke problemen op te lossen. Wij niet.

  *

  Het Midden Oosten is toch Het Land van Duizend en één Nacht, van de Onbegrensde Spookjesachtige Mogelijkheden waar men elkaar als vliegen tegen de wand mept?

  Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En het bespaart de moeite aan eventiele gegadigden om daar naartoe te trekken.

  Het land Syrië, met hoofdstad Damascus, was in de vroegste Oudheid een bakermat van welvaart en wetenschap. Waarop wordt er dan gewacht om, – met hulp van Poetin – aan de hand van de actuele technologische mogelijkheden, om de draad weer op te nemen?

  *

  Misschien zelfs dat daar opnieuw de oude adelbrieven opduiken die Apostel Paulus ooot aan de Christenmen van Damascus heeft geschreven? Wedden dat Israël in dat geval dan onmiddellijk de wederzijdse bombardementen op Syrië voor altijd zou stopzetten?

  **

  Damascus, de verre wieg van onze Beschaving..

   https://sacredsites.com/middle_east/syria/damascus.html

  *

  Maandag 31 December ‘18

   

  31-12-2018, 13:58 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  28-12-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1031- BOEKESNBEURS

  1031 – DIT MOET MAAR EENS GEZEGD WORDEN

  *

  https://doorbraak.be/eens-gezegd/

  *

  Beschouwing over boekbesprekingen

   

  Eindelijk is de eerste boekbespreking van mijn memoires verschenen. Nuchter en accuraat.

  Niet uit wederzijds belang dat de zeer leerrijke recensie bij Doorbraak is verschenen. De ware reden is dat dit onlinemagazine geleid wordt door mensen die de recente Vlaamse – en deels Hollandse – literaire geschiedenis nog kennen en niet bevooroordeeld zijn.

  Want, in tegenstelling tot het literair journaille van de zelfbenoemde kwaliteitskranten, is de historische waarde van iemand of een gebeuren voor de redactie van Doorbraak relevanter dan de sensatie of het BV-gehalte.

  Onderschatting troef

  Wat weet Lauwaert van kleinkunst af?

  Is het omdat een zekere naïviteit in mij onverwoestbaar blijkt, maar ik kijk er telkens weer van op dat de pers de bal compleet misslaat als het een oordeel velt over een initiatief waar ik mee uitpak. Toen ik de voorloper van Nekka, Kazuno, organiseerde, in 1969, waren de reacties van het soort ‘Wat weet Lauwaert van kleinkunst af?’

  Terzijde: Toen ik Jan De Wilde op zaterdag 22 december zag, bij de uitreiking van de Louis Paul Boonprijs, zei hij: ‘Ik ben blij dat ik je nog eens zie.’

  Dezelfde geringschattende reacties als die van Kazuno kwamen er ook toen ik de eerste Nacht van de Poëzie in 1973 organiseerde. Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen, de Vlaamse pers daarentegen in veelvoud.

  Toen ik in de tweede helft van de jaren tachtig Bloomsday organiseerde was ik dus niet verbaasd dat de pers zich publiekelijk afvroeg wat ik van James Joyce wist. Ik was voorzeker iemand die nooit een boek, laat staan een verhaal, van de beroemde Ier, schrijvend als exile, gelezen had. Toen ik de roman Reis naar het einde van de nacht van Louis-Ferdinand Céline bewerkte en opvoerde waren de Vlaamse reacties… ‘Waar begint Lauwaert aan? Dat kan nooit wat worden.’

  Nederland gidsland

  Opzettelijk schrijf ik ‘Vlaamse reacties’. Pas toen ik – zonder enig vooroordeel van de directie – in het Amsterdamse Shaffy Theater de voorstelling speelde, volgden lovende recensies in de Volkskrant en NRC (toen nog NRC-Handelsblad). Vooral de legendarische theaterrecensent Jac. Heijer was lyrisch. ‘Hij heeft er de kop voor,’ schreef hij. Waarmee hij niet alleen mijn rosse ragebol bedoelde, maar ook mijn beeldende expressie.

  Aan mijn monologen heeft de Vlaamse pers ook nooit enige aandacht besteed. Slechts één journalist heeft ooit, een medewerker van DM die al gauw om zoveel redactie-gepruts en gesukkel weggevlucht is – de link, de band gelegd tussen mijn bewerkingen. Ik heb de beschouwing niet meer, maar herinner mij nog zeer goed dat hij schreef ‘… elke nieuwe monoloog is een logisch vervolg op de oude en allen samen volgen ze het parcours van Lauwaerts leven.’

  Was er enige aandacht, dan bleek die van minieme aard

  Eenzelfde nonchalance was er voor mijn literaire werk. Was er enige aandacht, dan bleek die van minieme aard en matige kwaliteit.

  Nu ook weer – het houdt niet op! – voor Alvorens alles vervaagt. De Standaard… geen woord, en De Morgen een klein stukje in de boekenbijlage van 12 december 2018. Zo goed als de hele flaptekst van het boek is overgenomen. Enkel de slotzin komt uit het hoofd van de redacteur: ‘De controversiële Lauwaert geeft zijn versie van de turbulente jaren 60 tot 80.’

  Beter een goede vriend

  Dat ik door de boycot van de reguliere pers niet in het gekkenhuis ben beland, heb ik te danken aan een aantal mensen – met de jaren zeer goede en vooral objectieve vrienden. Dat is o.m. het geval met Leen van Dijck, historica en oud-hoofdconservator van het Letterenhuis, Karel De Boeck, bankier, veellezer en voormalig voorzitter van boek.be, en Dorian van der Brempt, cultuur organisator en oud-directeur van het Vlaams-Nederlandse huis De Buren. Zij hebben mij aangespoord en de druk op de ketel blijven houden om mijn memoires te schrijven. Dat het boek er gekomen is, is niet zozeer aan mij te danken maar wel aan hen.

  Maar ook enkele andere mensen hebben mij behoed van de ondergang. Die mogen wel eens vernoemd worden. Zoals Rik De Nolf, tot voor een paar jaar CEO van Roularta (uitgever van o.m. Knack). Trouwens, de steun is er nog altijd. Dankzij Rik De Nolf zijn er voor ‘Alvorens alles vervaagt’ posters en postkaarten gedrukt.

  Een andere stille steunpilaar is Bernard Filliers van de gelijknamige graanjeneverstokerij. Gedurende jaren heb ik ‘de sterke drank’ voor mijn initiatieven geleverd gekregen, ‘gratis en toch voor niks’, zoals men zei in de Amsterdamse hipsie-hopsie jaren in en om De Melkweg en Paradiso.

  De uitzonderingen die de regel bevestigen

  Kunst is niet aan de lezers van Het Volk besteed

  Niet alle journalisten zijn/waren in dezelfde ezelstal gehuisvest. Enkele journalisten dienen bedankt. Hun steun was medicijn tegen de dip en de flip. Ik denk hier aan wijlen Johan Anthierens en zijn nog lang (hoop ik) niet wijlen broer Karel Anthierens. Eén voorbeeld: Karel, als hoofdredacteur van Het Volk, hielp mij aan een reis naar Denemarken, naar aanleiding van de verheffing van het atelier van de Cobraschilder Carl-Henning Pedersen tot een museum. De pers was geïnviteerd en Karel bood mij de (snoep)reis aan, zeggende op zijn typisch ironische toon: ‘Maar schrijf er vooral geen stuk over. Kunst is niet aan de lezers van Het Volk besteed.’

  Ook twee andere broers Anthierens steunden mij op hun manier. Jef Anthierens om mij – tot zijn pensionering – aan een gratis abonnement van het magazine waarvan hij de bedenker een eerste hoofdredacteur was, EOS, te helpen en Hugo Anthierens, cultureel medewerker van het centrum De Kriekelaar in Schaarbeek. Ook René Adams mag niet vergeten worden. Deze jazzkenner en literair belezen journalist heeft mij niet actief bewierookt. Wat hij wel heeft gedaan is dat hij als souschef en later hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, onder zijn bewind een liberale krant en niet het parochieblad van de VTM, er voor heeft gezorgd dat er tenminste wat deftige, ik bedoel objectieve en doorwrochte artikels over mijn initiatieven verschenen.

  Piet Piryns mag niet vergeten worden. Na de 1ste Nacht van de Poëzie schreef Piet, samen met Herman De Coninck, een denigrerend stukje over de Nacht in HUMO. Daar heeft hij zich later omfloerst voor verontschuldigd, zij het niet op perspapier. En hij is later, gedurende vele jaren, de mede-presentator geweest van de Utrechtse Nacht van de Poëzie. Wat ik beschouw als een erkenning voor wat ik in elkaar heb gevezen. Bijhorend leuk feitje. Op de 2de Nacht van de Poëzie was een van deelnemende dichters… Herman de Coninck.

  Kontlikken

  ik ben een BV zonder televisie en dat speelt mij parten

  Radio… televisie… ik ben een BV zonder televisie en dat speelt mij parten. Ik ben er fier op dat ik zo ben, maar als je geen lid bent van hun vriendjesclubjes of de leden niet voor elke scheet of niesbui de hemel in prijst, mag je het schudden. Enkele vrienden zeiden dat ik een typische gast was voor De Ideale Wereld. Waarom probeerde ik niet in het panel te zitten? Ik heb het geprobeerd, maar je stuit op een wal, bevolkt door bedienden met een kortetermijngeheugen. Op mijn vraag halverwege november aan het nethoofd van Klara of er aandacht besteed wordt aan mijn boek, kreeg ik als antwoord: ‘Alles zit vol tot eind van het jaar.’ Conclusie: Als je niet likt, word je niet verdikt.

  Afijn, ik vind troost, althans een deel ervan, in de opmerking van sommige journalisten die na het succes van mijn initiatieven schreven ‘zoiets lukt enkel Guido Lauwaert’ of iets soortgelijks. Ik heb zulke opmerkingen niet als een late erkenning ervaren, maar als een excuustruus. Een echt excuus was het niet, daarvoor waren en zijn de ego’s en de ijdelheid van de Vlaamse journalisten te groot.

  En die foutjes…

  Verder ontneemt mij de schaamte het feit dat de eerste druk van Ulyssesvan James Joyce na rato vijfduizend fouten telde

  Om terug te komen op de boekbespreking van Doorbraak. De recensent wijst in zijn bespreking op enkele slordigheden en zetfouten. Hij heeft gelijk. De enige verontschuldiging die ik kan bedenken, is dat het boek in zeven maanden tijd, rechttoe rechtaan, geschreven is en iedereen, tot en met de eindredacteur, tegen een hels tempo heeft moeten werken om de boekenbeurs te halen (wat maar ten dele is gelukt). Verder ontneemt mij de schaamte het feit dat de eerste druk van Ulysses van James Joyce na rato vijfduizend fouten telde.

  Een doekje voor het bloeden – dat gebruik ik nog vaak, telkens als de noodzaak zich opdringt – is een artikel uit het tijdschrift Uitgelezen Boeken van 13 mei 2005. Veertien beknopte gedachten telt het ironisch artikel. Het beslaat één pagina. De titel luidt: ‘Zonder fout leeft niemand wel.’ De vierde gedachte werkt helend: ‘Luis en zetfout hebben dit overeen dat zij in hun nietige verborgenheid de bron kunnen zijn van schaamte en jeuk. Bij beide treedt gewenning op. Veel boekenmakers weten dat men bij het openen van het kersvers geboren boek de eerste zetfout al ziet zitten: een geruststelling eigenlijk.’

  Ik heb gezegd… en voel mij opgelucht.

  *

  GUIDO LAUWAERT

  26 DECEMBER 2018

  *

  Guido Lauwaert is regisseur, acteur, auteur, columnist en recensent voor o.a. Het Laatste Nieuws, NRC Handelsblad, Knack en Doorbraak.

  Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

  Ik help Doorbraak groeien.

  *

  28-12-2018, 15:37 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1030 – POT AU FEU AU MACRON

  1030 – POT AU FEU AU MACRON

  *

  https://doorbraak.be/pot-au-feu-au-macron/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

  *

  Ingrediënten: nepnieuws, gele hesjes, een terreuraanslag en Marrakesh

  *

  je voor dat in Den Haag wordt betoogd, bijvoorbeeld tegen het pact van Marrakesh. Daar staat iemand met een groot bord: ‘RUTTE ROT OP!’ En stel je voor dat de NOS daar in het journaal een foto van laat zien, maar eerst ROT OP van het bord af photoshopt, zodat er alleen nog RUTTE staat.

  Ok, we zijn wel wat gewend van de NOS met hun agenda — regering, migranten en islam uit de wind houden. Maar dit? Nee.

   

  zelfs Fransen hebben geen uitleg voor wat een ‘operationeel persoon’ precies is

   

  In Frankrijk gebeuren die dingen wel. Bij een demonstratie van de ‘gilets jaunes’ onlangs in Parijs, hield iemand een bord omhoog met

  *

  ‘MACRON DÉGAGE!’. Daar bleef in het journaal van publieke zender France 3 alleen ‘MACRON’ van over. Het viel niet te ontkennen: de originele foto is ook in omloop. De verklaring van France 3 verandert dagelijks, de laatste versie was een ‘menselijke fout’ van een personne opérationnelle. Hoe kan een bewuste en overbodige photoshopactie een menselijke fout zijn? En zelfs Fransen hebben geen uitleg voor wat een ‘operationeel persoon’ precies is. Of wie dat dan zou moeten zijn.

   

  Schaamrood

  Bestaat er bij France 3 en andere publieke omroepen een sfeer van ‘niet happen naar het baasje’? Staan daar soms sancties op? Zit er een Reichskommissar voor censuur op de redacties? En is daarom goedbeschouwd alle berichtgeving van publieke zenders verdacht, zodra het ook maar iets te maken heeft met Macron en de overheid?

  Welk nieuws kunnen we überhaupt nog geloven?

  Ik geef toe, als je France 3 door de NOS vervangt, kun je dit soort vragen ook stellen zonder een al te gek figuur te slaan. Uit dit voorbeeld blijkt echter weer eens dat men in Frankrijk vaak een stap verder gaat dan bij ons. Kijk maar naar de politiek.

   

  als ongekroonde koning van het innuendo minister Castaner van Binnenlandse Zaken

  *

  Iemand als Rutte is bepaald niet de eerste die je te binnen schiet als je een betrouwbare politicus moet noemen, maar het schaamrood zou hem zeker naar de kaken stijgen als hij de verdachtmakingen, propaganda en baarlijke nonsens moest uitkramen op tv, waar ministers van Macron in grossieren. Met als ongekroonde koning van het innuendo minister Castaner van Binnenlandse Zaken, over wie ik nooit enige Fransman iets aardigs heb horen uiten. Wel meer dan genoeg scheldwoorden, met als aanvoerder in het klassement voyou, schurk.

  *

  Toen de straten van veel grote Franse steden de afgelopen zaterdagen geel kleurden, en tegelijkertijd overal op het platteland wegen werden geblokkeerd, hield Castaner vol dat er in heel Frankrijk hooguit 10.000 gele hesjes actief waren. Eerst noemde hij ze ultra-rechtse extremisten, wat mijn dorpsgenoten die enthousiast meededen zeer beslist geen van allen zijn. Zojuist vergeleek hij ze nog in het parlement met de Taliban. Ik verzin het niet.

  Risico gedrag

  Deze minister waarschuwde eerder dat de gele hesjes met hun acties het risico op een terroristische aanslag groter maakten. Ze hielden de politie bezig. Een onzinnig geval van chantage, waar veel Fransen zich kwaad over hadden gemaakt. Wordt het recht op demonstreren tegenwoordig ingeperkt door het risico op terrorisme?

  Zullen we voetbalwedstrijden dan ook maar meteen afschaffen? Of: als u te hard rijdt, leidt u de politie af en vergroot u de kans op een aanslag. Hoe klinkt dat?

   

  Al hebben Castaner en met hem veel media lang volgehouden dat de gele hesjes vernielzuchtige, rechts-extremistische relschoppers en plunderaars waren, zo langzamerhand is er niemand meer te vinden die dat nog gelooft. Of die niet weet dat het oproerkraaiers van diverse maar vooral extreemlinkse pluimage waren, die zich onder de gele hesjes hadden gemengd, en de politie hadden bezig gehouden.

  En van wie men hardnekkig blijft horen dat Castaner ze bewust ongemoeid had gelaten, teneinde de echte demonstranten in kwaad daglicht te zetten. Er doken zelfs beelden op van relschoppers die er net even te netjes uitzagen, en met een lap voor hun gezicht uit politiebusjes stapten, waar ze zich kennelijk hadden verkleed…

   

  Complottheoretici

  Net toen duidelijk begon te worden dat Macron met zijn wezenloze praatje op tv de gemoederen niet echt tot bedaren had weten te brengen, werd er een islamitische terreur-aanslag in Straatsburg gepleegd. Een stuk of wat gele hesjes konden niet nalaten op de sociale media te laten weten dat deze aanslag een geschenk uit de hemel moet zijn geweest voor de president en zijn ministers, omdat de rebellie voor het eerst in weken op de achtergrond raakte.

   

  ‘Nare samenzwerings-theorieën, zie je wel wat een schorem het is, die gele hesjes, nu proberen ze zelfs ons, de Exécutif, een aanslag in de schoenen te schuiven, schande, schande, schande…’

   

  Regeringswoordvoerders struikelden over elkaar, in de media en in het parlement, naar aanleiding van wat extreme geluiden op internet. Het deed me denken aan een cartoon van een mannetje dat achter zijn computer zit. Zijn vrouw roept uit de slaapkamer of hij komt. ‘Nee, ik ben bezig,’ antwoordt hij, ‘er klopt iets niet op het internet!’

   

  De stemming werd er niet beter op toen bekend raakte dat de islamitische terrorist in kwestie,

  Chérif Chekatt,

  op de ochtend van de aanslag nog bezoek had gekregen van de politie én van twee agenten van de DGSI, de Franse geheime dienst. Die kwamen niet zomaar… Chérif stond geregistreerd als fiché-S: terrorisme-gevaarlijk, net als zijn vader en een paar van zijn broers. Dan kun je wel eens de politie aan de deur verwachten… Hij was overigens niet thuis toen ze kwamen.

  Verhip, Marrakesh

  *

  *

  Maar de volksbeweging was ook een welkome afleiding voor dit migrantenpact. Daarover is in Frankrijk op geen enkel moment en op geen enkele plek een openbare discussie gevoerd — afgezien van wat gesputter op de sociale media. Het viel veel mensen op dat Macron zijn loze beloftes op tv deed om de volkswoede te bedwingen op bijna hetzelfde moment dat iemand namens hem in Marrakesh een krabbel zette.

   

  Discussie over het pact was allerminst misplaatst geweest. Een president die in de eerste ronde van de verkiezingen maar iets meer dan 20% van het volk achter zich wist te krijgen, en dankzij Marine Le Pen de tweede ronde won, die president dus, besloot op eigen houtje een volgens niet de minste juristen toch best bindende overeenkomst te tekenen.

   

  Die overeenkomst heeft het in zich definitief een einde te maken aan de eigen identiteit van Frankrijk. Zo gaan de dingen hier: de term failed state is niet overdreven als het Franse politieke bestel in geding is.

  *

  ’t Is niet al goud wat blinkt

   

  Wat Macron als voormalig bankier maar niet kan of wil begrijpen, is dat de volksopstand over veel meer gaat dan geld alleen. Ook dit pact speelde een rol, om maar wat te noemen. Een meerderheid van het volk wil dat niet, er is nergens een meerderheid van het volk die dat wil. En alleen al omdat Macron er met geen woord over repte in zijn verzoenend bedoelde praatje op de televisie, zal deze overeenkomst een aanjager blijven van breed gedragen ongenoegen.

   

  Waarom toch steeds zo smalend over de allocution — de speech — van Macron, hoor ik u vragen. Welnu, de paar toezeggingen die hij deed, zijn inmiddels grotendeels weer teruggedraaid door de Assemblée. De partij van de president heeft daar een absolute meerderheid. Wat dat betreft, hebben de gele hesjes uiteindelijk weinig bereikt.

   

  Maar ze hebben wel iets anders bewerkstelligd, dat moeilijker terug te draaien zal zijn. De president heeft zijn ware gezicht getoond: dat van een ambitieuze , zonder enige empathie voor het voetvolk. Met zijn goede naam in het buitenland is het wel zo’n beetje gebeurd. Hij heeft ook een totaal onvermogen geëtaleerd om bekwame ministers te vinden. Of beter gezegd: om bekwame mensen bereid te vinden minister te worden.

  *

  Dat deze president van de rijken – zoals Macron vrij algemeen wordt genoemd – besloot op 20 december te gaan lunchen bij een bekende Franse restaurantketen voor de smalle beurs, de Courtepaille, mag voorpaginanieuws zijn, maar zal hem niet redden.

  *

  O ja, grapjassen doken een tweet op van Macron, van 31 december 2017. Daarin voorspelt hij dat 2018 hét jaar zal worden van cohésion de la Nation: nationale eenheid.

   

  Ik ben benieuwd waar hij 31 december aanstaande mee komt…

  *

      ALEXANDER VAN DER MEER

  26 DECEMBER 2018

   

   

  28-12-2018, 14:21 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1029 AGRESSIE TEGEN POLITIE

  *

  1029 - DE POLITIE, NIET MEER MIJN VRIEND

  *

  https://doorbraak.be/de-politie-niet-meer-mijn-vriend/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

  *

   

  INTERVIEW

  In 2016 registreerde de federale politie 8.400 gevallen van agressie tegen agenten, waarvan 800 met slagen. Het geweld is tegenwoordig geen uitsluitend grootstedelijke problematiek meer: ook in de kleinere provinciesteden stijgen de cijfers.

  *

  Brecht Rasschaert is inspecteur bij de interventiepolitie van de lokale politie Aalst en krijgt het vaak zwaar te verduren tijdens interventies.

  *

  Rasschaert werkt bij de interventiepolitie van de lokale politie Aalst en is ook te zien in het tweede seizoen van de Vier-reeks ‘Niveau 4’, dat zich deze keer niet in de Vlaamse grootsteden afspeelt, maar in de drie centrumsteden Hasselt, Sint-Niklaas en Aalst. Opvallend is dat het geweld en de agressie tegen de politie niet enkel meer een probleem is in de grootsteden Antwerpen of Brussel.

   

  Ook in de kleinere steden stijgen de cijfers. De daders komen er nog steeds in veel gevallen vanaf zonder straf. Dat vindt Rasschaert onaanvaardbaar. Dat werkt volgens hem demotiverend voor het politiepersoneel – veel agenten voelen zich hierdoor in de steek gelaten, aldus Rasschaert.

  *

  Agressie tegen de politiek

  Meneer Rasschaert, is er vandaag meer agressie tegenover de politie dan vroeger?

   

  Rasschaert: ‘Ongetwijfeld. De aard van het geweld is ook veranderd: er zijn vandaag meer wapens mee gemoeid.

  *

  Vroeger waren mensen veel banger van de politie. Zeker van de Rijkswacht. Die grens is nu serieus vervaagd.’

  *

  Vanaf wanneer is er sprake van agressie tegen een agent?

   

  Zodra iemand je fysiek aanvalt, spreken we van agressie.

   

  ‘Bij verbale agressie hangt het af van de situatie. Iedereen heeft zijn eigen grens. Wanneer een dronken persoon mij uitscheldt voor ‘vuile flik’, zie ik dat niet meteen als verbale agressie. Maar als iemand dat in nuchtere toestand doet, maak ik een proces-verbaal voor smaad op. Fysieke agressie daarentegen is heel simpel af te bakenen. Zodra iemand je fysiek aanvalt, spreken we van agressie.’

   

  Welke middelen kan en mag de politie inzetten tegen agressie?

   

  ‘Als mensen zich agressief opstellen, zullen wij met gelijke wapens terug vechten. We proberen eerst de situatie te kalmeren, en ervoor te zorgen dat mensen zichzelf en ons geen pijn kunnen doen. Wij kunnen dwang gebruiken om te voorkomen dat mensen vluchten of ons aanvallen. Iemand handboeien is daar zo’n voorbeeld van. We hebben ook pepperspray, een wapenstok en een vuurwapen aan onze wapengordel hangen. Die mogen wij alleen gebruiken onder bepaalde voorwaarden. We moeten altijd afwegen of het geweld dat we gebruiken gelijk is aan het geweld dat tegen ons gebruikt wordt.’

  *

  Vaak denken mensen bij agressie aan hooligans. Maar er zijn nog veel andere profielen.

   

  ‘Dronken mensen die eens agressief worden, doen dat meestal niet bewust naar ons. De volgende dag weten ze vaak ook niet meer en verontschuldigen ze zich. Maar er zijn ook mensen die ons echt haten, die zich heel bewust agressief gedragen tegenover ons, en staan meestal al bekend bij ons om hun agressief gedrag.’

  *

  Merkt u een verschil in agressie en respect tegenover vrouwelijke agenten?

   

  Je moet op eender welk moment respect hebben voor een agent, ongeacht of dat nu een man of vrouw is

   

  ‘In moslimgemeenschappen hebben mannen het heel moeilijk om een vrouw te gehoorzamen. Er kan dus wel een probleem ontstaan als er twee vrouwelijke collega’s de straat op gaan. Mijn vaste collega is een vrouw en als zij het woord neemt, kan een man dat soms niet aanvaarden. En eigenlijk mogen wij daar – als mannen – niet in tussenkomen. Zij heeft namelijk evenveel autoriteit als een mannelijke politieagent, maar soms is het wel verstandig om in dat milieu mannen en vrouwen te scheiden. Ik weet dat het niet mag en we proberen dat ook wel te vermijden, maar soms kan het niet anders. In mijn ogen is dat namelijk ook een vorm van agressie, maar dan psychologisch. Je moet op eender welk moment respect hebben voor een agent, ongeacht of dat nu een man of vrouw is.’

   

  Sociale media

  Tegenwoordig verschijnen er veel beelden van incidenten met de politie op sociale media. Hoe gaat de politie hiermee om?

  *

  ‘Ik heb het zelf al meerdere keren meegemaakt en ik heb daar weinig problemen mee. Mijn oudere collega’s daarentegen vinden dat moeilijk. Als je je werk naar eer en geweten doet, moet je je daar niet te veel van aantrekken. In principe mogen mensen altijd alles filmen, maar als ik het echt niet wil, dan stap ik gewoon op die persoon af en vraag ik daarmee te stoppen. Ik vraag dan ook hun identiteitskaart. Als ik het achteraf dan zie verschijnen op sociale media, maak ik een proces-verbaal op voor schending van de privacy. Maar we kunnen er niet omheen: camera’s zijn niet meer weg te denken in onze samenleving en daar moeten we mee leren leven.’

   

  De Amerikaanse politie heeft door sociale media te kampen met imagoproblemen. In veel gevallen gaat het geweld tegen zwarte mensen. Kunnen dit soort filmpjes hier ook voor een imagoprobleem zorgen?

   

  De helft van mijn tussenkomsten zijn met vreemdelingen

   

  ‘Als een agent bij een tussenkomst met zwarte personen of vreemdelingen iets over die personen zegt dat echt niet door de beugel kan, dan kan zo’n filmpje wel voor imagoproblemen zorgen. Je spreekt op dat moment niet in naam van jezelf, maar in naam van de politie en dan kan de politie dus wel geschaad worden. Wij mogen uiteraard geen onderscheid maken tussen een blanke, een gele of een zwarte persoon. Wij behandelen iedereen gelijk, maar dat is moeilijker in de ene zone dan in de andere. De helft van mijn tussenkomsten zijn met vreemdelingen. Ik mag daar dan geen onderscheid in maken, maar dat is soms heel moeilijk.’

  *

   

  En wat met gemediatiseerde zaken, zoals die van Jonathan Jacob? De rechtbank oordeelde dat hij in 2010 stierf politiegeweld.

  *

  ‘Voor die zaak bekend werd, kende niemand het Bijzondere Bijstandsteam of de Bottinekes van Antwerpen. Door die zaak lijken zij heel agressief, maar daarnaast hebben ze ondertussen ook al honderden andere zaken afgehandeld zonder problemen. Dat komt gewoon niet in het nieuws. Het zijn altijd alleen de slechte verhalen die uitvergroot worden en dat zou niet mogen.’

   

  Nul-tolerantie

  Gebeurt het vaak dat mensen een klacht indienen wegens geweld door de politie?

   

  ‘Dat gebeurt te veel. De klachten waar ik al mee geconfronteerd ben, waren altijd al ongegrond. Nochtans krijgt het Comité P dagelijks klachten binnen. Sommige mensen proberen ons voor het minste onderuit te halen. Dat is het moeilijke aan onze job. Als de politie tussenkomt, is dat meestal niet goed en dan gaan mensen altijd proberen om hun gelijk te halen. Soms gaan ze daar zelfs dingen voor verzinnen.’


  “Niveau 4”

  toont veel agressieve incidenten. Kunnen de makers met dit programma aan de alarmbel trekken?

   

  ‘Nee. Er is al genoeg aan de alarmbel getrokken. Ik denk dat televisieprogramma’s over de politie eerder kunnen dienen als sensibilisering om te tonen hoeveel agressie er effectief is. Dat is ook wat regisseur Eric Goens wil aankaarten. Hij wil laten zien dat agressie niet alleen voorkomt in grote steden als Brussel of Luik. Daarom is hij komen filmen in kleinere steden zoals Aalst, Hasselt en Sint-Niklaas.’

   

  Wordt er genoeg gedaan om het probleem aan te pakken?

   

  We hebben soms het gevoel dat we in de steek gelaten worden


  *

  ‘De overheid probeert al veel te doen, maar ze doet zeker nog niet genoeg. Er is al veel geweld gepleegd tegen de politie. Zeker als je de terroristische daden van de afgelopen jaren er bij telt. Voorlopig lijkt het ook niet te verbeteren in de toekomst. We hebben soms het gevoel dat we in de steek gelaten worden. Er wordt gezegd dat geweld tegen ons erbij hoort, dat we daar bewust voor gekozen hebben. Maar ik heb ervoor gekozen om politieagent te worden, niet om slaag te krijgen. Dit is een zwaar beroep, maar toch wordt het nog altijd niet als dusdanig erkend.’

   

  Vorig jaar werd een nul-tolerantie ingevoerd voor agressie tegen politie. Worden er daardoor meer daders gestraft?

   

  ‘Momenteel nog niet. Daar is het nog iets te vroeg voor. Een jaar in de gerechtelijke context is heel kort. Als iets in 2017 is vastgesteld en de procedure loopt nog bij het parket, dan duurt het heel lang voor er een uitspraak is. Binnen een jaar gaan we daar misschien beter zicht op hebben. Ik denk wel dat het parket al strenger is geworden. Nu agressie zoveel in de media komt, zullen parketmagistraten wel iets korter op de bal spelen.’

   

  Ook de straffen op agressie tegen agenten zijn vorig jaar strenger geworden. Daders riskeren nu bijvoorbeeld tot 10 jaar cel. Denkt u dat die verstrenging effect heeft?

  *

  ‘Strengere straffen zijn zeker goed, maar gaan nu geen agressie voorkomen. Op lange termijn misschien wel, als er uitspraken zijn en de straffen ook effectief uitgevoerd worden. Voor agressie kun je nooit streng genoeg zijn. Het merendeel van de daders wordt nog altijd niet gestraft. Ik vind dat onaanvaardbaar. Dat is straffeloosheid. Terwijl er in het verkeer meteen boetes worden uitgeschreven. Daar is een boete een boete. Moet er daar bij ons echt zoveel ophef rond gemaakt worden?’

   

  Ongestraft

  Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei vorig jaar dat geweld tegen agenten een onderschat fenomeen is. Toch worden er nog steeds veel daders niet vervolgd.

   

  ‘Dat is heel frustrerend. En vooral ook heel demotiverend. Waarom zouden wij nog moeite doen om iets op papier te zetten, als de daders toch niet vervolgd worden? Er zijn mensen die het echt niet meer zien zitten om bij de politie te werken. In veel politiezones willen collega’s van de interventiedienst overstappen naar andere diensten waar er minder kans is op agressie. Het is heel jammer dat het zo ver is moeten komen.’

   

  Heeft u zelf ooit al overwogen om over te stappen, uit angst om het slachtoffer van agressie te worden?

   

   

  ‘Nee. De dag dat ik bang ben, moet ik stoppen met mijn job. Als je bij de interventiepolitie werkt, mag je niet bang zijn. Uiteraard ben ik wel meer op mijn hoede als we gevaarlijke interventies moeten doen.’

   

  Nochtans stijgen ook de cijfers in uw politiezone. In Aalst zijn er in acht maanden tijd zestien agenten arbeidsongeschikt verklaard. Hadden die incidenten vermeden kunnen worden als de overheid sneller actie had ondernomen?

   

  ‘Dat hangt af van het incident. Als Hitler niet was geboren, dan was de Tweede Wereldoorlog er misschien ook nooit geweest. Het zou dus kunnen dat die incidenten in Aalst vermeden hadden kunnen worden, als het probleem al ernstiger aangepakt was geweest. Helaas zullen we dat nooit weten.’

  Elinor Crijns

  27 DECEMBER 2018

   

   

  28-12-2018, 09:10 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  27-12-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1028 – MISSIONARISSEN, DE KNECHTJES VAN DE KOLONIALEN?

  1028 – MISSIONARISSEN, DE KNECHTJES VAN DE KOLONIALEN?

  *

  https://doorbraak.be/missionarissen-kolonialen/?utm_medium=push&utm_source=meldingen

  *

  De Christenen zijn wereldwijd de meest vervolgde religieuze groep: 10% van de 2 miljard gelovigen. Hun vervolgers noemen de missionering een hoofdreden voor de vijandschap. Klopt dat historisch? De geschiedenis van de missionering sedert 1750 is slechts smalletjes onderzocht. Zijn kolonisering en missionering twee zijden van één munt? Iets om over na te denken nu het Africa Museum de deuren heropend heeft.

  https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/het-tragische-eind-van-missionaris-vervoort

  *

   

  1966 Lemfu

  *

  Oktober 1966. De avond-nevel op de luchthaven van Ndjili bij Kinshasa ruikt naar vuur en rook. Mijn neus memoreert die mix tot vandaag. Met een pick-up rijd ik naar de universiteit Lovanium. Mijn kamergenoot is een Haïtiaan die wiskunde zal geven in Mbandaka. In 1966-1967 leefde ik een schooljaar als leraar in Lemfu, een missiepost in de brousse van de Lage Congo. Mijn buren op het Collège Christ-Roi waren directeur Kitende, drie jezuïeten, tien blanke lekenleraren en 350 scholieren.

   

  Hij en zijn landgenoten zagen de negatieve én de positieve kanten van een eeuw missionering en kolonisering

   

  Zes jaar na de onafhankelijkheid en in een van de makkelijkst toegankelijke streken van de ex-kolonie betaalde de missiepost de lonen van de ambtenaren en de pensioenen uit. De nieuwe ‘Staat’ was een administratieve puinhoop, ook op 150 kilometer van de hoofdstad. ‘s Avonds aan tafel na een schotel Chinese kool, het standaardmenu, dreven de politieke verhalen van voor en na de onafhankelijkheid, (de Dipenda) van 1960, naar boven. Directeur Kitende had discriminatie aan den lijve ondervonden, maar kruidde die anekdotes met waardering voor de moderniserende rol van de paters, hun kerstening van Afrika en de kansen die zij hem gegeven hadden. Het Bisdom Kisantu, waar Lemfu onder ressorteerde, werd geleid door

  Monseigneur Kimbondo,

  een charmante en goedlachse Bantoe, die evenmin tijdens de regelmatige contacten bloedstollende herinneringen ophaalde.

  *

  Hij en zijn landgenoten zagen de negatieve én de positieve kanten van een eeuw missionering en kolonisering. Lemfu was katholiek territorium en tussen dat dorp en de havenstad Matadi hadden Amerikaanse en Zweedse zendelingen scholen, hospitalen en landerijen. Voor een brave Kempenaar was de kosmopolitische missionering in Congo bizar en onbekend.

   

  Missionarissen en Christianofobie

   

  ‘Zelfhaat en cultuurrelativisme zijn kenmerken van de westerling van vandaag. Hij laat zich mythes aanpraten die meestal onderlijnen hoe wild, barbaars, vernietigend hij is te werk gegaan bij de kolonisering van Afrika, Latijns-Amerika en Azië’, meende Valeer Neckebrouck, priester, oud-missionaris en wetenschapper, later in een gesprek dat ik met hem had.

  ‘Rustig en breed onderzoek toont dat het missioneringsverhaal niet zwart is, wel wit-zwart, een zebra’.

  In januari 2013 praatte ik voor Tertio in Londen met Rupert Shortt, de auteur van ‘Christianophobia’, een analyse van de vervolging van Christenen in twintig landen. De slotsom van dit evenwichtige onderzoek van de Brit is dat 10% van de christenen vandaag wordt vervolgd. Niet gediscrimineerd – bijvoorbeeld als airhostess die geen kruisje mag dragen op haar uniform – wel lijfelijk, geestelijk, familiaal, kerkelijk aangevallen, verminkt, vermoord, verdreven.

  *

  wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen missies en kolonialisme is beperkt tot onbestaande

   

  Een belangrijke reden die de vervolgers aanhalen is dat de vijandschap tegen de Christenen een gevolg is van de kolonisering: de missionarissen hadden hun traditionele cultuur en waarden vernietigd en de kolonialen geholpen om de ‘inboorlingen’ te knevelen, uit te buiten, over de kling te jagen. Het wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen missies en kolonialisme is beperkt tot onbestaande. Op deel-aspecten van de betrekkingen tussen de missionarissen en de kolonisatoren werd gestudeerd. Een groot, overzichtelijk onderzoek ontbreekt.

  Antropoloog-theoloog Neckebrouck kende geen titel van een al-omvattend boek over de missionering in Congo:

  ‘Dat bestaat niet. Wel kan je onderzoek vinden naar bijvoorbeeld de rol van de Norbertijnen in een deelgebied van Congo.’

   

  Rol missionarissen was beperkt

   

  Rupert Shortt citeert in Christanophobia de studie ‘Missions and Empire’, een verzamelbundel uit 2005 onder de leiding van Norman Etherington, een Ph.D van Yale, in de reeks Oxford History of the British Empire. De bibliotheek van Missio in Brussel heeft een exemplaar. Etherington en zijn team overspannen tweeënhalf eeuwen en drie continenten waarbij de focus het Britse imperialisme is. De besluiten zijn: in verhouding met de bereikte resultaten — de kerstening van Afrika, Latijns-Amerika en delen van Azië — was het aantal en de rol van de westerse missionarissen zeer beperkt want de hoofdresultaten zijn geboekt door de landeigen catechisten en christenen; de missies waren soms bondgenoten van de kolonisatoren echter even vaak waren zij tegenstanders (één voorbeeld: in de anti-slavernij-campagnes); erg logisch vervolgens, de dekolonisering was een vrucht van de missionering door de paters en zusters die de revolterende elites van de kolonies schoolden.

   

  Valeer Neckebrouck: ‘Wat Norman Etherington en zijn co-auteurs vinden, schreef ik jaren voordien in grote lijnen in boeken als ‘De Stomme Duivelen’, het anti-missionair syndroom in de westerse kerk van 1990, heruitgegeven in 2002, en ‘Het dubbele rentmeesterschap’, missionaire verkondiging en sociale actie van 1994. Over de rol van de missies in de kolonisering is een eenduidig antwoord onmogelijk. Elke zogenaamde of vermoede alliantie tussen de missionarissen en de kolonisatoren moet concreet bekeken worden: welke Europese staat was de kolonisator, de Belgen hadden hun specifieke aanpak, evenals de Fransen, de Engelsen, de Portugezen en de Duitsers; welke nationaliteit had de missionaris — ‘onze’ Congo was het werkgebied van Belgen, maar evenzeer van Scandinaven, Schotten, Grieken, Amerikanen —; over welke christelijke kerk praten wij — waren het calvinisten, anglicanen, gereformeerden —; over welke periode praten wij — soms was er een vriendschappelijke band tussen missie en kolonie, op andere ogenblikken stonden die lijnrecht tegenover mekaar over de rechten van de Afrikanen, de Latijns-Amerikanen, de Aziaten.

   

  Verhalen blijven vertellen over de westerse missionaire rovers die Afrika en Latijns-Amerika naar hun menselijke, culturele en economische ondergang zouden geduwd hebben is vals en verwerpelijk. Minstens moet er zeer genuanceerd en factueel naar het terrein gekeken worden.’

   

  Mede door de reactie tegen de zogenaamde uitbuitende en vernietigende missionering groeide een houding en praktijk om missionaire actie gelijk te stellen aan ontwikkelingshulp, aan het werken aan de materiële vooruitgang van de Derde Wereld, met als onderbewuste achtergrond ‘dit is de boete voor onze rol bij de kolonisering’.

   

  Valeer Neckebrouck: ‘Die ontwikkeling was en is fout. De missionaire verkondiging en de sociale actie zijn geen rivalen of zijn evenmin van elkaar gescheiden. Dat zegt elk kerkdocument over de missionering. Dat betekent anderzijds niet dat zij met elkaar mogen verward worden, tot elkaar herleid of met elkaar geïdentificeerd worden. Integendeel.’

   

  De geschiedenis van de missionering, van de realiteit in Afrika, Latijns-Amerika en Azië, blijft tot vandaag braak liggen.

  *

  FRANS CROLS

  25 DECEMBER 2018      

   

  27-12-2018, 15:07 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1027 BOEKEN VOOR NIET-DUMMIS

  1027 - DE BELANGRIJKSTE EN MEEST BEPALENDE BOEKEN

  *

   

   

  Boeken

  *

  De Nottebohmzaal van de Erfgoed-bibliotheek Conscience in Antwerpen.

  *

  https://doorbraak.be/39779-2/

  Op de vooravond van de Boekenbeurs doken enkele Doorbraak-medewerkers in hun bibliotheek om de beste boeken van 2018 te selecteren. Diezelfde redacteurs kregen ook de vraag voorgeschoteld wat voor hen het beste, belangrijkste of meest bepalende boek is geweest dat ze ooit hebben gelezen.

   

  Het zorgde voor een bijzondere variatie, een bibliotheek op zich. Laat het haardvuur knetteren – en laat in u inspireren door dit alternatieve boekenlijstje.

   

  Van Koran tot Kant

  Een monnik uit de 5de eeuw slaagde erin mij tot andere inzichten te brengen en gewoonten en gedachten te doorbreken.

   

  De hoofdredacteur gaat op zondag ‘ter kerke’, zoals hij zelf pleegt te zeggen. Het is dan ook geen verrassing dat hij a priori voor het Nieuwe Testament kiest. Wat doorvragen brengt hem bij een boek van Wil Derkse: Een levensregel voor beginners, Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven. Het gaat over de regel van Benedictus. Die schreef na veel vallen en opstaan in de 5de eeuw zijn kloosterregel, ‘een regel voor beginners’; iedereen blijft zijn leven lang een beginner. Die regel noemt Bauwens meer een wegwijzer dan een wet, en is na de Bijbel het meest verspreidde christelijke boek. ‘Het is na 15 eeuwen nog altijd actueel en kan ook vandaag een leidraad bieden in het leven. Bij mij deed het dat ook. Een monnik uit de 5de eeuw slaagde erin mij tot andere inzichten te brengen en gewoonten en gedachten te doorbreken.’ Pieter zou het zichzelf moeten verplichten het boek elk jaar eens te lezen. De eerste nieuwjaarsbelofte is daarmee gemaakt.

  *

  In dezelfde sfeer antwoordt Othman El Hammouchi. Hij kiest – evident – niet voor het Nieuwe Testament maar – al even evident – voor de Koran. Maar na wenkbrauwen-gefrons verkiest hij dan toch ‘Kritik der Reinen Vernunftvan Kant’. ‘Het heeft mijn metafysische en epistemologische mening vormgegeven, die voor mij zeer belangrijke zijn. Maar het heeft me ook in fundamentele zin leren denken en redeneren, en eigenlijk ook schrijven.’

   

  Sam Van Rooy blijft bij de islamkritiek waarover hij publiceert. Hij twijfelt voor het beste boek tussen Soumission van Michel Houellebecq en ‘Waarover men niet spreekt’, het opus magnum van zijn vader Wim.

   

  Ludo Abicht zoekt het dan weer in de Joods-christelijke mystiek. Hij noemt het boek ‘Das Prinzip Hoffnung’ van Ernst Bloch ‘een synthese van joods-christelijke mystiek, verlichtingsdenken en dialectisch materialisme. Een mooiere en vooral authentiekere synthese kan ik mij niet indenken. Vandaag en morgen méér dan noodzakelijk, al zie ik ook niet hoe dit de volgende decennia politiek vertaald kan worden.’

   

  Cultuur, taal en religie worden de determinerende factoren van de internationale politiek

   

  Julien Borremans vindt het een moeilijke keuze. Maar alvast één boek heeft een diepe indruk op hem gemaakt: ‘The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order’ van Samuel Huntington. Het is willens nillens een antwoord op het voluntaristische ‘The End of History and the Last Man’ van Francis Fukuyama, die na de val van de Muur de triomf van de liberale democratie blies. Borremans: ‘We zijn ons nu wel bewust dat dit idee niet meer was dan een ijle illusie. De mondiale ordening verloopt allerminst zoals Fukuyama en vele anderen zich hadden voorgesteld.’ Huntington doorprikte Fukuyama’s ballonnetje. Borremans stelt vast dat de Amerikaanse politicoloog werd onder een storm van kritiek begraven, maar jaren later kunnen we alleen maar vaststellen dat hij de vinger in de wonde legde. Het tijdperk van de westerse dominantie ligt achter ons. De nieuwe scheidslijnen tussen de volkeren worden niet langer ideologisch, politiek of economisch, maar cultureel bepaald. Cultuur, taal en religie worden de determinerende factoren van de internationale politiek. Toekomstige conflicten zouden zich afspelen op de grenzen van de verschillende culturele machtsblokken.

   

  Borremans: ‘In eerste instantie spraken de feiten hem niet tegen. De strijd op de Balkan, de oorlog in de Kaukasus, de strubbelingen tussen India en Pakistan en de toenemende problemen tussen China en de Verenigde Staten pasten aan het eind van de jaren negentig goed in zijn theorie. Het aanzwellend conflict tussen de islam en het Westen bevestigt andermaal zijn theorie.’ Samuel Huntington is verguisd en zijn boeken raakten in de vergetelheid, ‘maar de stelligheid waarmee hij begin jaren 90 zijn boek verdedigde in een oceaan van misplaatste liberale arrogantie en overmoed, was een verademing,’ zegt Borremans. ‘Zijn boek las als een trein en zorgde voor barsten in het liberale paradigma.’

   

  Cultuur en literatuur

   

  Sommige medewerkers willen niet veel woorden vuil maken aan hun keuze.

  Alsof die voor zich staat. Marc Vanfraechem kiest met stip, en zonder nadenken, voor Moby Dick. Hij schreef er eerder over en was erover te gast bij de jongens van het Radio 1-programma Interne Keuken.

  *

  Oud-hoofdredacteur van Het Nieuwsblad Mathias Danneels gaat voor ‘De avonden’ van Gerard Reve. Ook Italiëcorrespondent Philip Roose blijft bij de Nederlandse literatuur. ‘Omdat Ernest Claes mij het plezier van lezen heeft doen ontdekken’, kiest hij voor De Witte.

   

  Vlaams Parlementslid voor Groen

  Björn Rzoska

  zoekt het in Portugal. Hij kiest voor de ‘indrukwekkende roman’ ‘Het evangelie volgens Jezus Christus’.

  Rzoska: ‘De Portugese Nobelprijswinnaar werd voor dit boek in de ban van de Portugese kerk geslagen. Nochtans leverde hij met dit boek een indrukwekkende roman af.’

   

  Zijn Vlaams Belang-collega CHRIS JANSSENS

  is ook een literatuurliefhebber. Eén titel kiezen valt hem moeilijk, en dus gaat hij meteen voor het volledige oeuvre van Jeroen Brouwers. ‘een combinatie van het allerbeste wat er in de diverse literaire genres in het Nederlandse taalgebied is gepubliceerd.’

   

  Gaston Durnez noemt het een moeilijke vraag. Maar uit de vele hem bepalende boeken kiest hij vandaag G.K. Chesterton: Orthodoxie. Nu in een nieuwe vertaling en met een voorwoord van Antoine Bodar verschenen bij Uitgeverij De Blauwe Reiger. ‘Dit “spitsvondig en blijmoedig” (Bodard) boek verscheen voor het eerst in 1911 maar het heeft niets van zijn frisheid en strijdlust verloren. Voor wie nieuwsgierig mee wil varen in Chestertons plezierboot is het een ontdekkingsreis in onze eigen paradijselijke tuinvijver.’

   

  ‘Reis naar het einde van de nacht’ van Louis-Ferdinand Célineis het boek dat theatermaker en acteur Guido Lauwaert het meest heeft geraakt.

   

  ‘Waar ik voordien geen greep kreeg over bepaalde aspecten van mijn wilde karakter, is dat door het lezen van de eerstgeborene van Céline wel gelukt. Zijn drift, taalmuziek en ongezouten mening over de mensen zijn mijn voedselbank.’ Het heet geen toeval dat Lauwaert een succesvolle monoloog maakte van het boek.

   

  Kameraden?

  Philip Clerick antwoordt op de vraag met een tekst over Karel van het Reve.

   

  Het geloof der kameraden van Karel van het Reve werd uitgegeven in 1968.

  Ik moet het gelezen hebben rond 1988. Daarmee kwam een einde aan mijn geloof in het communisme dat meer dan 15 jaar had standgehouden. Zonder het boek zou ik mijn militante leven ook wel achter mij hebben gelaten, maar was ik een soort saloncommunist geworden. Mijn boekenkast zou er nu heel anders uitzien.

  Het kameradenboek had voor mensen zoals ik een sterke overtuigingskracht. Het heeft ook de vader van Van het Reve, de oude Vanter, van zijn levenslange geloof afgebracht. Dat komt omdat het zich niet bezighoudt met de misdaden van het communisme. Die misdaden zijn voor de gelovige geen argument. Die tien miljoen doden van Lenins burgeroorlog kun je evengoed aan zijn tegenstanders toeschrijven. Die twintig miljoen doden van Stalins terreur kunnen best verzinsels zijn van de ‘burgerlijke’ geleerden. Ook de slechte economische resultaten zijn geen argument, want de cijfers op de partijcongressen en de mooie kleurenfoto’s in magazines op glanspapier vertellen een heel ander verhaal. Nee, met misdaden en slechte economische resultaten overtuig je geen communist. Misdaden en economische resultaten behoren tot het rijk van de feiten, en feiten controleren is een hachelijke zaak als je zelf niet overal bij kunt zijn. ‘Burgerlijke’ specialisten kunnen je van alles wijsmaken.

   

  Het was alsof de auteur zijn boek speciaal voor mij had geschreven

   

  Karel van het Reve deed het anders. Hij legde zich toe op de léér van het communisme, het marxisme-leninisme.

  Die leer kun je wel controleren in elke goed uitgeruste bibliotheek. En van die leer kun je dan met huis-tuin-en-keukenlogica laten zien dat bepaalde onderdelen geen steek houden. Van het Reve toonde aan dat het marxisme ‘waaraan miljoenen mensen geloven en die soms door zeer ontwikkelde mensen wordt aangehangen, stellingen bevat waarvan een kind de onredelijkheid kan inzien.’ Karel speelde de rol van dat kind en toonde die onredelijkheid aan in eenvoudige woorden, zinnen en redeneringen.

  Wellicht zou het boek niet zo overtuigend geweest zijn als daar niet de kenmerkende stijl en toon waren bijgekomen. Die stijl en toon waren buitengewoon geschikt om een communist uit zijn harnas te krijgen. Van het Reve voerde een heel eigen koers tussen ernst en ironie, tussen concreet en abstract, tussen spreektaal en schrijftaal, tussen hoofdzaken en bijzaken en tussen helderheid en doordenkertjes. Het proza leek moeiteloos uit de pen gevloeid, al was er tien jaar aan gewerkt. Het was alsof de auteur zijn boek speciaal voor mij had geschreven, mijn diepste twijfels had geraden, en precies die bezwaren onder woorden bracht waar ik net niet zelf was opgekomen.

   

  Migratie

  In het Boekenbeurslijstje dook Theo Franckens boek ‘Continent zonder grens’ vaak op. In dit lijstje grijpt Nick Mertens naar Het land van aankomst van de Nederlandse sociaaldemocratische prof. Paul Scheffer. En wel ‘omdat hij als eerste een degelijke analyse maakte van de (Nederlandse) immigratie. En ook de vinger durfde te leggen op de wonden van de multiculturele samenleving (wat hem trouwens niet in dank werd afgenomen). Sindsdien boeit het thema mij mateloos.’

   

  Psychologie

  In ieder van ons huist wreedheid. Soms aan de oppervlakte; soms verborgen

   

  John Dejaeger, oud-CEO van BASF Antwerpen, is de enige die voor een psychologisch boek gaat. In ieder van ons huist wreedheid. Soms aan de oppervlakte; soms verborgen. Wie of wat zet mensen er toe aan wreed te zijn en gruweldaden uit te voeren? De veel te vroeg overleden Jan De Laender schreef er ‘Het hart van de duisternis’: Psychologie van de menselijke wreedheid over. Dejaeger: ‘vlotte taal, zeer toegankelijk, confronterende levenslessen.’ Het boek vertrekt vanuit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. ‘Eigenlijk zou dit een standaardboek moeten zijn in het secundair onderwijs,’ zegt Dejaeger.

   

  Geschiedenis

  Harry De Paepe ontpopt zich in Doorbraak-kolommen en -vergaderingen als de bedachtzame en milde conservatief. Geen wonder dat hij ‘’De wereld van gisteren’ van de Oostenrijker Stefan Zweig zijn persoonlijke favoriet noemt. De Paepe: ‘Ik heb sowieso een zwak voor de historische periode vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Hoe hij de exit uit Oostenrijk van de laatste Habsburgers keizer beschrijft, vind ik een van de knapste beschrijvingen van het einde van een tijdperk: “De douaniers, de agenten, de soldaten leken verlegen en keken beschaamd een andere kant op, omdat ze niet wisten of ze het oude eresaluut nog mochten brengen, de vrouwen durfden niet echt op te kijken, niemand zei iets en zo hoorde je plotseling het zachte snikken van de oude vrouw in rouwkleding, die van wie weet hoe ver gekomen was om nog één keer ‘haar’ keizer te zien”.’

   

  Ook Jan Van Peteghem koos voor Zweig. ‘Elke letter blijft tot op vandaag actueel,’ onderstreept hij zijn keuze.

   

  Uitgever Karl Drabbe noemt het oeuvre van Jared Diamond. ‘Misschien niet het beste, maar wel van het meest bepalende dat ik las. Op de universiteit krijg je geen “geschiedenis in het groot” mee, althans ik toch niet. We leerden verbanden leggen tussen gelijktijdige Evenementen, maar niet tussen culturen, en al helemaal niet diachronisch, op de lange termijn. En biologie en geografie kwam al helemaal niet aan bod. Nochtans is de impact van mens op milieu en – vooral – omgekeerd dé eeuwige wet van de geschiedenis.’ Paarden, zwaarden en ziektekiemen is zijn klassieker en betekende zijn doorbraak, maar Ondergang is al even belangrijk. En van De wereld tot gisteren of De derde chimpanseeleer je veel relativeren van de Geschiedenis van Evenementen, geschreven door koningen, keizers en kardinalen. Geschiedenis van onderuit is zoveel boeiender en relevanter.

   

  Diamond schreef ‘Big history avant la lettre’

  *

  Diamond schreef Big history avant la lettre. Hij was de eerste die een breed publiek bereikte met zijn analyses, en inspireerde ondertussen een hele generatie alfa- en betawetenschappers.’

   

  Politiek & filosofie

  Wido Bourel is van Frans-Vlaamse afkomst, maar woont al decennia in Vlaanderen. ‘Nu Big Brother in aantocht is,’ zo zegt hij ‘is Het woud als toevlucht van Ernst Jünger nog steeds een aanrader.’ Hij noemt het boek ‘een houding voor verzet hier en nu’, al dateert het origineel Der Waldgangal uit 1951.

   

  Ook Dirk Rochtus zoekt het in Duitsland, al mag dat niet verrassen. De auteur doet dat misschien wel. Rochtus kiest voor Herbert Marcuse. Die ontvouwt in ‘Vernunft und Revolution, Hegel und die Entstehung der Gesellschaftstheorie’. Het beeld van Hegel als filosoof die het denken over de maatschappij revolutioneerde. De “Vernunft”, de Rede, is voor Hegel dialectisch en als dusdanig datgene wat de maatschappij in beweging zet.’

   

  Ik heb deze aartspessimist er nooit op kunnen betrappen dat hij ongelijk had

   

  Ook Wim van Rooy vervloekt de vraag: ‘dat is een moeilijke, zo niet een instinker. Maar laten we proberen. Arthur Schopenhauers Parerga en Paralipomena is niet alleen nog steeds mijn favoriete lectuur maar deze verbale strooisels hebben me ook ingrijpend gevormd. Het is tegengif tegen alle “verbositeit”. De Schop neemt je mee in zijn gezond verstand-exercitie. Het is tegelijk literatuur en filosofie met veel common senseen geknor. Maar Arthur heeft altijd gelijk. Wie deze kleine filosofische geschriften (in het Nederlands 1436 bladzijden) mondjesmaat tot zich neemt, zal inzien dat Schopenhauer op een brisante en weergaloze wijze kleine studies over uiteenlopende onderwerpen onderneemt, de parerga (bijzaken) en paralipomena (zaken waaraan men stilzwijgend voorbijgaat). Maar het paradoxale is, dat deze parerga en paralipomena eigenlijk juist géén bijzaken zijn. Zo zit Arthur niet in elkaar. Ik heb deze aartspessimist er nooit op kunnen betrappen dat hij ongelijk had, zijn stijl is meeslepend en soms ontzettend grappig. Strooigoed en restanten, zo noemt vertaler Hans Driessen deze wonderlijke geschriften.

  De eerste druk verscheen in 1851; vele van deze puntige essays hebben nog steeds niets aan belang ingeboet, terwijl een tijdgenoot én rivaal als Hegel vandaag alleen nog door Fukuyama wordt geciteerd. Hegels gedachten (“kathederkolder” noemt Arthur het sardonisch) hadden volgens Schopenhauer veel weg van zeepbellen die de grond van de realiteit niet kunnen raken zonder uit elkaar te spatten. Brompotten hebben, in tegenstelling tot wat door iedereen wordt geloofd, altijd gelijk. Leve de knorpot: lees hem en geniet.’

  *

  U wil méér lezen? Eerder publiceerden we de voorkeur op het vlak van non-fictie en fictie van enkele Doorbraak-auteurs.

  KARL DRABBE

  24 DECEMBER 2018



  27-12-2018, 10:48 geschreven door DIGITHALYS

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Archief per week
 • 11/02-17/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 28/11-04/12 -0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !



  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!