.
500406 DE MORGEN KOFFFIE
Dinsdag 17 november 2020
INHOUD
DE KOORTS THERMOMETER IN BRUXELLABAD STAAT OP SORINGEN MAAR DIE VAN DEZE ANTI VLAAMSE KLOTE-REGERING SLAT TILT
*
*
ANDRES MARTINEZ, BOGOTA, COLOMBIA; STRAATKIND; † 1995.
Sterfdag 17 november.
Geboren in een van de armste krottenwijken van Bogota, Colombia. Hij groeide op in een milieu van drugs, geweld en misdaad; moeder deed in drugs; hij was haar hulpje. Vader mishandelde zijn kinderen. Andres zocht zijn geluk buitenshuis. Daar ontmoette hij Gabriel Guerra, hulpverlener van Mensen in Nood. Zij zaten midden in het gevecht om van de drugs af te komen. Maar tijdens een 'schoonmaak operatie' werd hij op straat doodgeschoten. Dertien jaar.
Niet heilig of zalig verklaard.
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
HELLHOLE CITY (VERVOLGVERHAAL)
In Brussel zat het er dit laatste weekeinde weer eens ferm tegen. Deze keer was het niet de brandweer, maar de politie die slaag kreeg van een zootje ongeregelde ‘jongeren’. Het gebeurde nu ook eens niet in Brussel-stad, Anderlecht, Schaarbeek of Molenbeek, de gebruikelijke onrustplaatsen, maar in Elsene. Onze nieuwe federale regering gaat proberen er iets aan te doen, maar het zal haar gegarandeerd weer geld kosten.
Brussel bij Vlaanderen? Vergeet het maar. Ze willen het zelf niet en er zijn ook steeds meer Vlamingen die er genoeg van hebben. Vlaanderen moet ervoor zorgen zijn instellingen elders onder te brengen – net zoals Wallonië dat gedaan heeft - en met het Brussels gewest sluitende afspraken maken over de rechten van de Vlamingen die in Brussel blijven wonen. Daarbij moet gegarandeerd worden dat het Nederlands er op gelijke voet zal behandeld worden als het Frans, die er ook alleen nog een lingua franca is (een meerderheid van inwoners van het huidige Brussel spreekt thuis géén Frans). Tegelijk moet er worden afgesproken dat Brussel geen extra geld meer krijgt zonder tegenprestaties. Daarvoor heeft Brussel mogelijkheden genoeg: van het gewest één stad maken, de 19 baronieën afschaffen(daarbij: evenveel burgemeesters, schepenen, gemeenteraden en OCMW’s), zorgen voor één politiezone (als het nu kan met één brandweercorps, kan ook één politiezone). Allemaal dingen die in andere wereldsteden de normaalste zaak van de wereld zijn, maar in Brussel blijkbaar (nog) niet. Als men dan ook eens officieel een einde zou maken aan die ‘Fédération Bruxelles-Wallonie’, die in feite ongrondwettelijk is, kan men daar miljarden besparen. Als dat niét kan, dan moet Brussel maar zelf zijn boontjes doppen.
*
VAKBONDEN ZETTEN DRUK VOOR
HOGERE LONEN
Miranda Ulens van de socialistische vakbond ABVV. ©Photo News
Vandaag om 01:00
De bonden eisen een beloning voor werknemers die doorheen de pandemie doorgewerkt hebben.
De vakbonden grijpen het begin van de sociale verkiezingen aan om een pleidooi voor hogere lonen te houden. Daarbij kijken ze in eerste instantie naar de sectoren die door de coronamaatregelen nauwelijks geraakt zijn.
‘Het wordt tijd dat ook de werknemers iets krijgen’, zegt Miranda Ulens, de nummer twee van de socialistische vakbond ABVV in een interview met De Tijd.
Begin volgend jaar overleggen de vakbonden en de werkgeversorganisaties over een nieuw loonakkoord. Ze moeten vastleggen hoeveel de lonen de komende twee jaar maximaal stijgen boven op de index. Die maximale marge is afhankelijk van de loonstijgingen in de buurlanden, waardoor de ruimte voor loonsverhogingen beperkt is.
"We moeten af van het carcan van de loonwet "
Miranda Ulens
ABVV-voorvrouw
‘We moeten af van het carcan van de loonwet. Die laat te weinig ruimte voor loonsverhogingen. De loonnorm moet indicatief zijn en niet langer imperatief. Dat betekent dat de maximale loonstijging waarover nationaal wordt onderhandeld een advies wordt’, zegt Ulens. Sommige goed draaiende sectoren, zoals de chemie en de farma, kunnen dan meer geven.
Mario Coppens, de voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, pleit ook voor een indicatieve loonnorm. ‘Voor sommige bedrijven zijn het bijzonder moeilijke tijden, maar andere sectoren doen het heel goed. Het zou jammer zijn als daar geen extra loonsverhogingen mogen worden toegekend.’
Het christelijke ACV, de grootste vakbond van het land, wil nog geen uitspraken doen over het loonoverleg. ‘Op 8 december gaan we ons standpunt intern bepalen’, zegt David Vanbellinghen, de woordvoerder van het ACV.
'Het werkvolk moet worden gehoord'
ABVV-topvrouw Miranda Ulens hoopt dat dat 'de bedrijven onthouden dat ze geholpen werden toen ze dat nodig hadden'. En ze verwacht veel van de nieuwe regering, in contrast met de regering-Michel. 'Het werkvolk moet worden gehoord'.
De werkgevers-organisaties houden vast aan de loonnorm omdat ze vrezen voor ontsporende loonkosten, die onze bedrijven met een concurrentie handicap opzadelen. De voorbije decennia waren moeilijke hervormingen nodig om de sinds 1996 opgebouwde loonkosten handicap met de buurlanden weg te werken.
Volgens Ulens en Coppens is de vrees van de werkgevers onterecht. ‘Onze mensen in de bedrijven zijn niet onverantwoordelijk. Ze zien ook dat er in bepaalde sectoren problemen zijn’, zegt Ulens. ‘We gaan geen bedrijven in een faillissement duwen’, zegt Coppens.
De zogeheten ‘wet van 1996’ laat in principe niet toe dat loonsverhogingen worden toegekend die boven de loonnorm liggen. Maar in het regeerakkoord is sprake van een omzendbrief waarmee het overleg in een bepaalde richting kan worden gestuurd. Bij de linkse meerderheidspartijen wordt die passage geduid als een sluipweg om in bepaalde sectoren extra opslag toe te kennen.
De vakbonden hopen dat Pierre-Yves Dermagne (PS), de minister van Werk en Economie, zo’n opening creëert. Maar de liberalen zijn er niet happig op de wet van 1996, die door de regering-Michel werd aangescherpt, uit te hollen. Ze wijzen erop dat voor zo’n omzendbrief het akkoord van de hele regering nodig is en dat die dat niet zomaar geeft.
Voor de werkgeversorganisaties is de loonsverhoging van 1,1 procent - de maximale opslag boven op de index die was voorzien in het loonakkoord voor de voorbije twee jaar - de rode lijn. Het liefst leggen ze de lat lager om de bedrijven die klappen hebben gekregen tijdens de coronacrisis te beschermen. Die bedrijven hogere lonen doen uitbetalen, dreigt ze helemaal over de rand te duwen.
Het pleidooi van de vakbonden komt er nu bijna 2 miljoen werknemers hun stem kunnen uitbrengen in de sociale verkiezingen. Ze kiezen hun vertegenwoordigers voor de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk.
CENSUUR VRIJE Commentaar
De Pakbonden spreken in al hun kortzichtigheid slechts over 2 Mio ‘werkmensen’, namelijk diegenen die hen de luiaards-muil met kaviaar moeten volstoppen, de rest van de ‘werkende mensen’ kan hen geen kloten schelen. KMO’s en Kleine Middenstanders zweten al even erg als de gewone werknemers èn werkgevers op ‘de heilige werkvloer’. Om nog maar te zwijgen van de ouderen en gehandicapten die zij, net als ooit hun Duitse spitbroeders, het liefst zagen verdwijnen in Nacht und Nebel. Of onder hun politiekogels, zoals de kleine Andreas van hierboven uit Bogota, Colombia..
Moet het bij ons ook echt zover komen? Of komt er bijtijds een logische Vlaamse Meerderheids Regering die ons al bijna 200 jaar verboden blijft?
Digitalia
|