.
WOENSDAG 24 MAART 2021
500570 - EINDELIJK VALT HET WOORD BURGERPLICHT
INHOUD
BURGERPLICHT HOUDT METEEN HET WOORD DISCIPLINE IN. EEN HAAST VERGETEN BEGRIP DAT HET EERSTE FUNDAMENT ZOU MOETEN ZIJN VAN ONZE VRIJHEID.
*
GIJVELDE
*
(Frans: Ghyvelde) is een gemeente in de Franse Westhoek in het Franse Noorderdepartement.. Gijvelde en de aangrenzende gemeente Uksem zijn gemeenten waarin de meerderheid nog het West-Vlaams, een dialect van het Nederlands, spreekt.
Geschiedenis
Voor 1883 was ook Bray-Dunes nog een deel van de gemeente.
Gijvelde maakte deel uit van het kanton Duinkerke-Oost totdat dat werd opgeheven op 22 maart 2015 en de gemeente werd opgenomen in het op die dag gevormde kanton Duinkerke-2.
Op 1 januari 2016 werd de aangrenzende gemeente De Moeren aangehecht aan de gemeente.
*
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
DE CO-2 AFVANG INSTALLATIE
*
Een beetje voort bordurend op mijn blog van gisteren, waar ik me afvroeg waar we al de elektriciteit gaan halen op het moment dat bijna heel Europa elektrisch zou (moeten,) rijden, is het al bekend dat het sluiten van onze kerncentrales zou moeten worden opgevangen door miljarden kostende en door de staat mee gesubsidieerde gascentrales, die nog moeten gemaakt worden en die als gevolg zullen hebben dat er weer heel wat meer CO2 zal worden uitgestoten dat terwijl dat bij kerncentrales 0,0 is.
De Waalse deelregering heeft daar wat op gevonden en eist van de energiebedrijven die zo’n gascentrales bij hen zouden bouwen, dat ze die ook moeten voorzien van een CO2-afvanginstallatie. Ik heb er geen flauw benul van wat dat moet voorstellen, maar het schijnt in elk geval iets te zijn dat veel geld zal kosten, iets waartegen Eneco – een van de drie energiebedrijven van dit land (de andere twee zijn Electrabel en Luminus) – al een bezwaar heeft aangetekend.
In oktober vindt normaal een veiling plaats van de projecten die in aanmerking kunnen komen. Kandidaat investeerders moeten ten laatste half juni hun dossiers indienen. Wat er zal gebeuren als er geen akkoord uit de bus zou komen, is volledig onbekend, evenmin wat Vlaanderen zal doen als er geen akkoord komt in Wallonië. We zouden gek zijn wél gascentrales te laten plaatsen zonder CO2-afvanginstallatie, de belangrijkste reden waarom we die gascentrales niet hebben willen.
*
DRUK OP ZIEKENHUIZEN DWINGT TOT STRENGERE MAATREGELEN
*
Op de intensieve zorg stijgt het aantal opnames weer snel.
Jasper D'hoore
23 maart 2021 21:40
*
De stijgende druk op de ziekenhuizen dwingt de politiek dan toch tot strengere coronamaatregelen. Door de impact van de Britse variant en de traag op gang komende vaccinatie campagne volstaan de huidige regels niet langer.
Strengere coronaregels, daar wilden de federale en regionale topministers zich afgelopen vrijdag in het Overlegcomité nog niet aan wagen. Op een vervroegd overleg moment morgen - de vergadering was eigenlijk pas voor vrijdag gepland - komen die er toch. De aanleiding zijn de verslechterende coronacijfers. Het aantal vastgestelde besmettingen piekte de voorbije dagen meermaals boven 5.000. Maar vooral de vele ziekenhuis opnames doen premier Alexander De Croo (Open VLD) handelen. Vijf van de voorbije zeven dagen lag hun aantal boven 200, maandag waren er het zelfs 282.
Een opstoot van de epidemie was verwacht doordat de Britse variant van het coronavirus intussen dominant is. Die variant is besmettelijker en allicht ook gevaarlijker, waardoor die zich bij eenzelfde set aan maatregelen sneller verspreidt en mensen allicht zieker maakt. Het gemiddelde aantal dagelijkse ziekenhuis opnames voor covid zou daardoor van minder dan 130 eind februari stijgen tot zo'n 200 eind deze maand, schatten de modelleurs enkele weken geleden in.
Maart duurt nog een week, maar we zijn het station van gemiddeld 200 dagelijkse opnames al gepasseerd. De 282 opnames van maandag werken als een alarm signaal: we wijken af van de curve die de modelleurs voorspelden. Als oorzaak wijzen virologen naar het veranderde gedrag. Uit mobiliteits data blijkt dat mensen zich vaker verplaatsen en enquêtes laten uitschijnen dat de bevolking minder gemotiveerd is om de maatregelen op te volgen.
Hoge druk op intensieve
De gevreesde derde golf is al merkbaar in de ziekenhuizen. Daar liggen ongeveer 2.400 covidpatiënten, van wie meer dan 600 op intensieve zorg. De maximum capaciteit van 2.000 bedden op intensieve is bereikt. Behalve covid patiënten bevinden zich daar ongeveer 1.300 andere patiënten (zie grafiek). Sinds het einde van de tweede golf was de druk op de ziekenhuizen nooit groter.
Op de bezetting zit wel wat rek. Sinds maandag zitten de ziekenhuizen in de fase 1B, wat betekent dat ze de helft van de bedden op intensieve moeten voorbehouden voor covidpatiënten. Dat kan door niet-dringende ingrepen, waarvoor mensen soms op intensieve zorg moeten worden gelegd, uit te stellen. Enkele Antwerpse, Oost-Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen zitten al in fase 2A, waardoor ze 60 procent van de capaciteit op intensieve vrijhouden.
600
Covidpatiënten
Op de intensieve zorg liggen nu meer dan 600 mensen met covid.
'In het huidige tempo gaan we tegen 16 april over de limiet van de 1.000 ingenomen bedden voor covidzorg', zei viroloog Steven Van Gucht van het wetenschappelijke instituut Sciensano dinsdag. Tijdens de tweede golf werd ook die limiet overschreden en dat blijft niet zonder gevolgen. Intussen is gebleken dat het overlijdens risico van patiënten op de intensieve dan stijgt.
In een gezamenlijk persbericht riepen de ziekenhuizen koepels maandag nog eens op tot actie. 'In de zorg overheerst stilaan het gevoel dat er telkens opnieuw dramatische ziekenhuisbeelden op het scherm moeten komen voor er een krachtig ingrijpen komt en iedereen zich aan de regels gaat houden. Maar dan is het te laat: de ziekenhuizen zijn dan al overbelast, de ingrepen uitgesteld en de wachttijden voor de gewone zorg nog maar eens verlengd.'
Stabiele regels
Sinds het einde van de tweede golf heeft de overheid geprobeerd stabiliteit te garanderen in de corona maatregelen. Nauwe contacten zijn beperkt tot één knuffelcontact, telewerk is verplicht waar het kan en de cafés en de restaurants zijn gesloten. Anders dan in veel andere landen bleven de scholen en de niet-essentiële winkels in ons land wel het grootste deel van de tijd open.
Het doel was de huidige regels aan te houden tot na de paasvakantie. Doordat leerlingen twee weken thuis zijn en door de impact van de vaccinatie campagne moesten nadien versoepelingen mogelijk worden. De stijgende coronacijfers en vooral de situatie in de ziekenhuizen doorkruisen dat scenario. Door de impact van de Britse variant en een traag op gang komende vaccinati ecampagne - door een gebrek aan vaccins - komen we vier weken tekort. Al onze buurlanden zitten in een gelijkaardige situatie.
"We weten wat voor een gigantische impact zulke maatregelen hebben, dus daar ga je niet lichtzinnig mee om. "
Regerings bron
Botte bijl
Met grote tegenzin buigt de politiek zich dan toch over strengere coronaregels. Het is zoeken naar maatregelen die een zo groot mogelijke impact hebben op de curve zonder dat de economie wordt gewurgd of de bevolking er massaal onderdoor gaat. 'We weten wat voor een gigantische impact zulke maatregelen hebben, dus daar ga je niet lichtzinnig mee om', klinkt het bij een betrokkene.
Een aantal virologen pleitte de voorbije dagen voor een harde lockdown om de curve met de botte bijl plat te slaan. Naast de sluiting van de scholen, de niet-essentiële winkels en de musea passeerden ook het vervroegen van de avondklok en een verbod op niet-essentiële verplaatsingen de revue als voorstellen. Zeker voor die laatste twee maatregelen is er geen politiek draagvlak. 'We gaan geen strengere maatregelen nemen dan in de eerste en de tweede golf, die epidemiologisch toch een stuk erger waren', klinkt het in regeringskringen.
*
DEVROEY: ‘ER IS WEINIG WETENSCHAPPELIJKE ONDERBOUWING’
*
Professor huisartsen geneeskunde Devroey gelooft niet in halfslachtige maatregelen.
Interview - 24/03/2021 Christophe Degreef - Leestijd 11 minuten
*
Voor Dirk Devroey, professor huisarts geneeskunde aan de VUB, is een korte strenge lockdown de enige optie om het aantal corona besmettingen naar beneden te halen. Toch ziet hij weinig heil in een echte zero-covidstrategie, zoals in Australië en Nieuw-Zeeland, en waar de norm ligt op nul besmettingen. ‘We kunnen de situatie beheersen vanaf 800 besmettingen per dag. Maar hoe lager hoe liever,’ zegt Devroey daarover.
Zweden, waar de samenleving vrijer is gelaten, en waar je nog op restaurant kan, is voor Devroey geen te volgen voorbeeld, ook al kan het land betere cijfers voorleggen dan België. ‘Je zit daar met een noordelijke cultuur.’
Waarom bent u een voorstander van een korte en strenge lockdown?
Dirk Devroey: ‘Een lockdown is een efficiënt middel om ons op korte termijn naar een normale situatie te doen terugkeren. Het is een pijnlijke maatregel, dat weet ik. Want je kan dan niet meer naar je werk, of je kan je familie of je geliefden niet meer zien. In principe mag je tijdens een strenge lockdown zelfs niet naar de arts voor kleine problemen, maar moet je dat via teleconsult doen. Prettig is het niet.’
Als we niets doen, dan komen we opnieuw in een catastrofe terecht
‘Maar een korte lockdown is absoluut wel het meest efficiënte middel dat er bestaat om het aantal besmettingen drastisch terug te dringen. Er zijn genoeg voorbeelden in Europa waar dit perfect gelukt is, zoals bijvoorbeeld in Portugal. Daar is men dankzij een lockdown van enkele weken van meer dan 15.000 besmettingen per dag naar minder dan 1400 besmettingen per dag gegaan. Maar daarvoor heb je natuurlijk medewerking van de burger nodig. En die hebben we momenteel niet meer. Als we niets doen, dan komen we opnieuw in een catastrofe terecht, met ziekenhuizen die wekenlang vol liggen, met opnieuw tienduizend doden en met andermaal uitgestelde zorg.’
Hoeveel weken stelt u concreet voor?
‘Vier weken is ideaal, met de paasvakantie erbij. Het duurt gemakkelijk een dag of tien voor je het eerste verschil ziet. Na twee weken stoppen zou zonde zijn. Na oktober hebben we net niet lang genoeg volgehouden met de maatregelen, waardoor we het niveau van de gewenste 800 besmettingen per dag niet bereikt hebben. We hebben daar te vroeg het signaal gegeven dat er losgelaten kon worden. En 800 besmettingen, dat is nog altijd veel. Maar dan zitten we tenminste in een situatie waarin we de epidemie kunnen controleren. Nu zijn er gemiddeld meer dan 4000 besmettingen per week.’
Iedereen wil zijn vrijheid, ik ook.
‘Ik weet dat die boodschap hard is, en ik krijg dagelijks vreselijke e-mails binnen die me verwijten een Noord-Koreaans beleid genegen te zijn. Iedereen wil zijn vrijheid, ik ook. Ik wil ook opnieuw op vakantie kunnen, ik wil ook opnieuw op café. Maar de kortste weg naar die vrijheid is een korte lockdown. Dat kan als je mensen wijst op hun burgerplicht om niet naar buiten te komen. In China wordt je deur gewoonweg dicht gemetst. De bedoeling hier is om de contacten gedurende een tijdje te beperken, zodat je opnieuw snel contacten kan hebben.’
Waarom niet meteen streven naar nul besmettingen, en de zero-covidstrategie hanteren? Dat is duidelijker als doelstelling dan een plateau van 800 besmettingen, dat nooit eindigt. Wat als de 800-drempel bereikt is, en er is weer een stijging?
‘Hoe lager hoe beter. We zien wel waar we uitkomen. Zero corona is een moeilijk te bereiken doelstelling, want zelfs tijdens de grote vakantie hebben we 0 besmettingen niet gehaald. Toen zaten we rond de 100 gevallen per dag en hadden we de situatie onder controle. Ik hoop dat we tegen de zomervakantie gevaccineerd kunnen zijn, dat we het dan via het vaccin het virus onder controle kunnen houden. Maar als we moeten wachten tot het vaccin zijn werk doet, dan gaan we niet kunnen barbecueën in de maand mei, en gaan we niet op zomervakantie moeten gaan. Dat zal allemaal niet kunnen.’
Is het dan niet beter om voor de zero-covidstrategie te gaan, zoals men succesvol in Nieuw-Zeeland en in Australië heeft gedaan? In Nieuw-Zeeland steunde de bevolking die strategie, in Australië is ze met de karwats opgelegd.
‘Ik wil nog matig zijn. Dan heb ik liever een lockdown waarin we nog altijd een paar infecties per dag hebben, die je kan beheersen met een contactopsporing, sneltesten en clusterbeheersing. Nu kunnen we de situatie niet meer beheersen, je ziet op de kaart de vlek uitbreiden, vanaf de provincie Namen.’
Waarom dan niet de regio rond Namen in lockdown zetten? Dat heeft men tenslotte in Antwerpen in de zomer ook gedaan.
‘Antwerpen leende zich daar goed toe, omdat Antwerpen een grote stad is. Provinciegouverneur Cathy Berx heeft toen ook maatregelen in de hele provincie genomen, ook al was het op vele plaatsen niet nodig. Je zou kunnen ingrijpen in Namen, maar ondertussen is die vlek al ver buiten Namen verspreid. Ook Oost-Vlaanderen zit al in de problemen.’
Betekent uw strikte lockdown dat mensen altijd verplicht moeten thuisblijven?
‘Ja. Je kan thuis werken, en thuis studeren, maar je verlaat de deur niet.’
Ook niet om te wandelen?
‘Vorige keer mocht dat wel, uiteraard. Maar ik zie dat mensen in het Zoniënwoud gaan wandelen in groepjes van vier, groepjes van tien, en een bak bier meenemen, zodat ze onderweg samen een pint kunnen drinken, zonder masker. Mensen zoeken een uitlaatklep – en dat begrijp ik. Eigenlijk zou je een burgerplicht moeten hebben zoals in Portugal, waar mensen ervoor kiezen om thuis te blijven om samen hun best te doen. 90% van de mensen doet zijn best.’
CORONA & CENSUUR
VRIJE COMMENTAAR
*
Besluitvaardigheid! Als de Overheid het slechte voorbeeld geeft, hoe wilt U dan dat de massa reageert? De weg naar beneden is altijd veel aantrekkelijker dan de weg bergop.
Discipline in de Landslediding kan nu eenmaal net meer, want het vat kan maar geven wat het inhoudt. Zelfverheerlijking en propfitariaat, zonder het minste greintje idealisme voor de allefaagse menselijke waarden. Zelfs partij-tucht is niet meer waard dan de zandbank in het Suezkanaal: een obstructie voor de vlotte gang van zaken….
Après nous le déluge: dit is niet voor niets een Franse uitdrukking. Zelfs de naam van de Premieris daar ’n illustratie voor: alles voor Alexander en niets voor een ander….
Toeval zegt U?
Spreek AUB lieverover de Goddelijke Voorzieninigheid als vingerwiojzing voor de ‘transfers’ die zich dagelijks onder onze ogen voltrekken.
Dit Kloteland is erger dan de 10 Plagen van Egypte want met de uittocht van een welbepaald soort Volk kwam daar een einde aan…Waardoor beide volkeren er beter door werden…
*
Digitalia
HOW TO HOLD THE WEST
|