.
WOENSDAG 30 MAART 2021
500576 - KUDDEGEEST HEEFT VELE VORMEN
INHOUD
*
DEMOCRATIE IS DE UITKOMST VAN EEN REKENSOMMMETJE DIE BEWIJST DAT DE STERKSTE ALTIJD (TIJDELIJK) GELIJK HEEFT
*
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
BRUSSEL VLAAMSE CENTRUMSTAD ?
*
Het zal iedereen al wel duidelijk zijn geworden dat ons land zo stilaan een migratie samenleving aan het worden is. In de steden hoeft men maar eens rond zich te kijken om dat bevestigd te zien. In De Tijd van dit weekeinde stond er een grafiek daarover met de Vlaamse centrum steden, waarop ik e.e.a. aan te merken heb.
De statistiek is niet van De Tijd zelf, maar van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Daarin wordt Brussel vergeleken met de Vlaamse centrumsteden als ware het zelf een Vlaamse centrumstad, wat al lang niet meer het geval is. Wel niet verwonderlijk is, dat Brussel op dat gebied eender welke lijst aanvoert, het heeft binnen zijn grenzen nu al 186 verschillende nationaliteiten en er komen er nog steeds bij. Bij de eeuwwisseling in 2000 telde de stad al maar 45% burgers met ‘Belgische’ roots. De klassieke Belgen zijn er een minderheid geworden, nu is dat er geen 20% meer en de Brusselaars van Belgische, laat staan Vlaamse oorsprong zijn daarin een kleine minderheid aan het worden. Vlaanderen heeft dat ‘hell hole’ helemaal niet nodig en zou zich best er zo snel mogelijk vanaf maken, weliswaar mits de nodige overeenkomsten en garanties voor de Nederlandstaligen die er blijven. Brussel ligt nu eenmaal als een enclave in Vlaanderen en zal – evenals Wallonië – een buurland(je) blijven, maar niemand verplicht ons te blijven opdraaien voor de fratsen van een stad die tegelijkertijd ook een gewest is (dubbele mandaten!), met negentien gemeenten, evenveel burgemeesters, schepencolleges, gemeenteraden en OCMW’s. En met zes politiezones, terwijl er wél één brandweer kan zijn. Dat voor ± 1.200.000 inwoners, terwijl bv New-York – dat er tien keer meer heeft – dat wél kan.
De toenemende diversiteit die men in Brussel meemaakt bestaat ook in andere steden zoals bv in Antwerpen en Genk, waar de oorspronkelijke bevolking nog amper de 50% haalt, maar in de rest van Vlaanderen is dat nog steeds meer dan 65% en zelfs tot 85% in Brugge, dat de rij sluit (‘zi gi van Brugge, zet joen van achter’ geldt hier letterlijk). Brussel bij Vlaanderen houden zou de immigratie alleen nog erger maken, zowel legaal als illegaal. Een signaal dat onze Vlaamse gewestregering eens zou mogen wakker schudden en doen ontwaken uit haar huidige lethargie.
*
ALUMINIUMREUS CORIALIS VOOR 1,6 MILJARD IN FRANSE HANDEN
*
Corialis is een van de grootste Europese producenten van aluminium profielen voor vensters, deuren en muurgevels.
Michael Sephiha
Het Franse investeringsfonds Astorg koopt de Lokerse aluminiumreus Corialis. Die wordt gewaardeerd op meer dan 1,6 miljard euro, vernam De Tijd. Het is de grootste Belgische deal van het jaar.
Begin dit jaar schreef De Tijd dat CVC, een van ’s werelds grootste investerings fondsen, een koper zocht voor de Lokerse aluminiumreus Corialis. Corialis - het voormalige Aliplast - is een van de grootste Europese producenten van aluminium profielen voor vensters, deuren, muurgevels, enzovoort. Het bedrijf werkt bijna uitsluitend voor fabrikanten uit de bouwsector. Het is goed voor een omzet van 600 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van zo’n 150 miljoen.
De deal is zopas beklonken. Het Franse investeringsfonds Astorg - dat twee weken geleden in het zand beet voor de overname van de milieu technologie groep Desotec - koopt Corialis. Het waardeert de aluminiumgroep op 1,6 à 1,7 miljard euro. Dat komt overeen met ongeveer 11 keer de ebitda - de zogenaamde multiple. Astorg, geadviseerd door de zakenbank Rothschild, nam zijn concurrenten - die hun messen nog aan het slijpen waren - in snelheid. In het vakjargon staat dat bekend als pre-empten.
Astorg is de vijfde financiële eigenaar in minder dan 20 jaar. Electra Partners, het duo Ergon-Sagard en Advent gingen CVC al voor. Onder al die financiële eigenaars vervijfvoudigde de waarde van het bedrijf. Toen Electra Corialis in 2003 inlijfde, werd het aluminiumbedrijf op 205 miljoen euro gewaardeerd. 13 jaar later hing er bij de instap van CVC een prijskaartje van bijna 1 miljard aan. Corialis is de enige Belgische participatie van Astorg.
Oudgediende
CVC bezat ongeveer 70 procent van de aandelen van de producent van aluminium profielen, het management onder leiding van oudgediende Johan Verstrepen de rest. Met Astorg zijn die verhoudingen ongeveer dezelfde. CVC heeft een optie om deels te herinvesteren in de aluminiumgroep.
Corialis groeide sinds de instap van CVC jaarlijks met dubbele cijfers, volgens onze informatie ook vorig jaar. Die groei gebeurde op eigen kracht, maar ook via overnames. Een jaar geleden zette Corialis met de overname van het Portugese Lingote zijn eerste stap in Zuid-Europa. Toen CVC aan boord kwam, was Corialis goed voor een omzet van 450 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 100 miljoen.
De verkopers werden bij de deal geadviseerd door de zakenbank Goldman Sachs en de advocaten van Allen & Overy. Het advocatenkantoor Latham & Watkins en Rothschild stonden Astorg bij.
*
*
FIÈRE D’ÊTRE LIBERAL
*
Sprekershoek - 30/03/2021 Tess Minnens
-
liberaal
Van Tess Minnens moet je geen 'sorry' verwachten voor haar overtuigingen.
Hoera, ik mag hier maandelijks mijn zegje komen doen! Mijn zegje? Buiten een paar tweets, en een opiniestukje hier en daar kennen de meesten onder jullie mij niet. Maar naast ‘jongeren voorzitter van de liberalen’, heb ik wel over alles en nog wat mijn gedacht. Net als andere jonge vrouwen krijg ik de kans om hier maandelijks inkijk te geven in mijn gedachten en visie. Ik hoop dat jullie ervan genieten en het jullie tot denken zet. Wat jullie mogen verwachten? Mijn visie op soms actuele thema’s, soms minder actuele. Maar altijd rechtuit en eerlijk. Ik start alvast… met wat jullie niet van mij hoeven te verwachten. En dat is een sorry.
Fiere liberaal
Ik zal me hier niet verontschuldigen dat ik een volbloed liberaal ben. Hoezo verontschuldigen? Het zou u niet mogen verbazen, als jonge liberaaldenkende krijgen we het constant te horen. Waarom we nog liberaal zijn terwijl liberaal x, y en z het bont maakten? Hoe we tot een clubje behoren dat de grootste zonden op aarde heeft begaan of de werkelijke oorzaak is van pakweg de meeste wereldproblemen? Van terroristische aanslagen, covid-19 tot de opwarming van het klimaat. Ik ga er me niet voor verontschuldigen, meer zelfs. Ik ben fier om liberaal te zijn.
Eerst en vooral omdat geen een van bovenstaande ook echt de schuld is van het liberalisme in deze wereld. Liberale ideeën leiden niet tot multinationals die monopolies creëren op de wereld economie. Liberale ideeën leiden niet tot extremistische gedachten of slechte integratie. Liberale ideeën leiden de facto niet tot virussen, armoede, bomenkap, CO2-uitstoot of een avondklok. Integendeel, als we liberale oplossingen toepassen op al deze problematieken, durf ik te stellen dat ze er niet waren geweest.
Had ik de wereld goed gevonden zoals ze is, dan was ik wellicht niet in de politiek gegaan.
Daarnaast ben ik ook niet verantwoordelijk voor alle beslissingen die regeringen de afgelopen jaren, decennia en zelfs eeuwen hebben genomen. Ik kan alleen maar verantwoordelijk zijn voor mijn eigen daden. Ook dat is eigen aan liberaal zijn. Ik hoef mijn ideeën niet bij te stellen omdat een ander het niet zo ziet. Ik hoef me ook niet te verantwoorden voor de meningen, beslissingen en keuzes van anderen. Had ik de wereld goed gevonden zoals ze is, dan was ik wellicht niet in de politiek gegaan.
Verantwoordelijke liberaal
Bovenal zijn liberalen ook democraten en gekend voor hun grote zin voor verantwoordelijkheid. Die drang naar het nemen van verantwoordelijkheid durft onze vrijheids gedachten wel eens in de weg te staan. Maar een liberaal foetert niet als beslissingen op een democratische wijze worden genomen. Een liberaal neemt zijn verantwoordelijkheid en dat gaat soms ten koste van zijn eigen ideeën. Dat hebben we de laatste jaren vaak gezien in regeringen. Dat suckt.
Maar je ideeën overboord gooien? Je gedachten en je eigen persoonlijk invulling van hoe je de wereld ziet, veranderen voor de uitspraken of handelingen van een andere? Nee, dat doe ik niet. Ik geef niet op en ik vraag anderen dat ook niet te doen. In welk vaarwater je ook terechtkomt en welke teleurstellingen je te slikken krijgt, hou vast aan je ideeën en strijd ervoor — met respect voor de democratische gedachte én met het gewicht van de verantwoordelijkheden die je draagt. Alleen zo kan je verandering mogelijk maken, zelfbewust en volhardend.
Zo sta ik in de politiek, en vele (jong)liberalen met mij. Kritisch en scherp, maar met respect voor anderen hun mening. Met respect voor de waarheid en een verpletterend rechtvaardigheidsgevoel.
Ruimdenkende liberaal
Terwijl ik me niet zal verontschuldigen voor mijn liberale ideeën, verwacht ik dat ook niet van andersdenkenden. Of om het actueel te houden, van gelovigen. Geen moslim, katholiek, Jood, noem maar op, moet zich verantwoorden of verontschuldigen voor zijn persoonlijk geloof en wereldbeeld. Wie gelooft of denkt, en wat die denkt is compleet aan zichzelf. Zolang het de ander niet schaadt en geen democratische principes in gevaar brengt, moet geen mens zich verantwoorden voor de ideeën die in zijn hoofd dwarrelen. En al zeker niet in de vuilbak kieperen.
Mensen veralgemenen, beoordelen of straffen op basis van de ideeën van anderen, dat is geen liberale gedachte.
Zoals een praktiserend moslim niet sowieso een extremist is, is een praktiserend katholiek geen homohater. Mensen veralgemenen, beoordelen of straffen op basis van de ideeën van anderen, dat is geen liberale gedachte. Liberalen waken erover dat elke mens zelf zijn gedachten kan vormen en daar ook zelf de verantwoordelijkheid voor draagt. Daarom zijn we kritisch voor de inmenging van godsdiensten of politiek gedachtegoed in het onderwijs. Daarom verzetten we ons tegen de financiering van godsdiensten en waken we over gelijke kansen.
Zoals je Mohammed niet uit Dante kan schrappen, kan je bepaalde normen en waarden van een geloof niet moderniseren, ze zijn eigen aan hun basisverhaal. Dat betekent niet dat wie gelooft of denkt geen eigen, moderne invulling geeft aan zijn ideeën. We hoeven er niet van omver te vallen dat het Vaticaan nog steeds vasthoudt aan het klassieke gezinsmodel. We zullen nooit aanvaarden dat hun ideeën in de onze binnensijpelen als waarheid.
Anderen hebben liberalen, vrijzinnigen, humanisten eeuwenlang geviseerd, verketterd, op de brandstapel gegooid of in kampen opgesloten. Omwille van een andere ‘waarheid’, een ander idee. Maar een liberaal, die zal niet oordelen. Een liberaal denkt met open geest, met respect voor de individuele, vrije gedachte. En dat, dat maakt mij bijzonder fier.
*
CORONA & CENSUUR
VRIJE COMMENTAAR
*
Het laatste woord hierover is wel nog bniet gezegd, maar in een gezonde Vlaamse omgeving heeft men liever geen uitstaans met politieke afromerij van belastingsgeld en al zeker niet de opgedrongen ge-impprteerde versie ervan. Het enig voordeel daarvan is, dat het schandaal rap uitkomt en dat de berechting daarvan o.a. inhoudt dat alle betrokkenen in gezinsverband, ’n kaartje ‘reour’ ktijgen. Met verbod ooit nog ’n voet op ons grondgebied te zetten. Inbegrepen hun zedelijk verderfelijk schandalig gedrag waarop in islammerij-landen via openbare steniging de doodstraf staat.
DE LESBISCHE NIEUWE ANRWERPSE BUEGERMOEDER????
Sihame El Kaouakibi
*
JaJa, dat unieke liberaal gedachtengoed uit Doorbraak dan nog wel.. Daar steekt van alles achter, maar zelden iets goeds. Altijd geweten want het is verkeerd met dergelijke Hoge Heren kersen te eten. Zie het Gentse Liegebeest….
*
Digitalia
HOW TO HOLD THE WEST
|