ZATERDAG 4 SEPTEMBER 2021
*
*
500665 – 60 JAAR NA DATUM ZIT HET VRIJE WESTEN WEER ACHTER DIKKE MUREN BEWAAKT DOOR ISLA MIETJES MET KALASHNIKOVS
*
I N H O U D
De vraag of er enig verband zou kunnen bestaan tussen onze 20ste IJzerwake en de Val van de Berlijnse Haat-Muur (1961-1989) is eerder bestemd voor Perfesser Gobelijn.
Bij ons in de Lage Landen, gaat het precies als in het verslagen Duitsland, om één Volk. Al eeuwen uiteengerukt en opgesloten achter aparte grenzen. Zonder daarbij vreemden voor elkar te worden, wat de bedoelding was.
Daar duurde de splitsing amper 30 jaar, bij ons al meer dan 300 jaar. Deze kunstmatige vrede is dus inderdaad gebouwd op het geduld der Vlaingen. Toch nog voor even maar meer, als ’t een beetje meezit.
*
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
DE IJZERWAKE 2021
*
Vorige zondag was er de 20ste IJzerwake. Nadat die vorig jaar wegens corona was vervangen door een online programma, was het nu nog eens ‘echt’. Onze media blonken weer uit door hun afwezigheid. Op VRT één was er wel zowaar een korte flash te zien en te horen, op VTM helemaal niets en de enige papieren krant die er nieuws over uitbracht was De Morgen, van wie men het niet zou verwacht hebben. Voor de rest was het silencium triplex, oorverdovend stil.
De toespraken op de IJzerwake waren van voorzitter Wim De Wit en VVB-voorzitter Hugo Maes, die in zijn VVB-maandblad al had opgeroepen erheen te gaan. In feite kwamen beiden met eenzelfde boodschap, nl dat de Vlaamsnationale partijen tot meer samenwerking zouden moeten komen, zeker in het vooruitzicht van de regionale verkiezingen van 2024. Het lijkt minder bekend, maar N-VA en VB hadden bij de laatste verkiezingen elk meer stemmen dan de PS., die slechts de derde partij werd in België. Open VLD werd zelfs pas 7de , maar werd omgekocht met het premierschap, dat wel eens een vergiftigd geschenk zou kunnen worden. CD&V had men zelfs in een normale Vivaldi-coalitie niet eens nodig, maar werd erbij genomen om een meer comfortabele meerderheid te hebben. Reden waarom ik de huidige federale regering Paarsgroen+ blijf noemen om haar te onderscheiden van Vivaldi, waar CD&V feitelijk oorspronkelijk niet eens bij hoorde.
**
VOORZITTER VERGRIJZINGSCOMMISSIE: ‘DIT MAAKT DE FACTUUR NOG ZWAARDER’
*
Voorzitter van de Vergrijzingscommissie, Johan Van Gompel ©Sofie Stevens
Vandaag om 02:00
*
‘Er is onvoldoende nagedacht over de betaalbaarheid van de pensioenen’, zegt Johan Van Gompel, de voorzitter van de Vergrijzingscommissie. ‘Als het al gebeurd is.’
*
*
Van Gompel reageert bijzonder ontgoocheld op het pensioen- hervormingsvoorstel dat federaal minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) deze week voorstelde. ‘Ik ben heel bezorgd over de betaalbaarheid van dit plan’, zegt hij. ‘Er is onvoldoende over nagedacht, als het al gebeurd is.’
In de zomer meldde de Vergrijzingscommissie dat de kosten van de pensioenen en de ziekteverzekeringen voor de ouder wordende bevolking nog gestegen zijn. Dat komt onder meer door de beslissing van de federale regering om de minimumpensioenen op te trekken.
‘De Vergrijzingscommissie waarschuwt jaarlijks voor de factuur die op ons afkomt. Dit plan geeft geen antwoord op die vraag en maakt de factuur nog zwaarder. Dat is problematisch, omdat er geen buffers zijn om de vergrijzingskosten op te vangen. De overheidsschuld is door de pandemie nog gestegen.’
Bart Haeck
*
60 JAAR GELEDEN WERD DE BERLIJNSE MUUR GEBOUWD
*
*
Mythe en werkelijkheid, nog altijd moeilijk
Analyse - 04/09/2021 Luc Pauwels
-
De Berlijnse muur (1961-1989) leeft in de herinnering voort als een grote muur die dwars door Berlijn liep en de stad in een westelijk en een oostelijk deel verdeelde. In werkelijkheid was het een muur van 168 km die rond West-Berlijn werd gebouwd zodat dit hermetisch werd afgesloten. Het gedeelte van de muur dat dwars door Berlijn liep bedroeg daarvan ongeveer een kwart.
Maar ook ‘muur‘ geeft geen waarheidsgetrouwe indruk van dit bouwsel: het was een zwaarbewaakte betonnen constructie, soms tot vijf meter hoog, voorzien van prikkeldraad. En met parallel daaraan grachten en andere versperringen, tussenin een open ruimte, dan vaak een tweede muur en ook nog betonblokken om voertuigen tegen te houden. Het geheel op sommige plaatsen wel 100 m breed. Grote wachttorens zorgden ervoor dat niemand buiten schot bleef.
Hoe kwam het tot een muur?
In 1945 verliest Duitsland immense territoria aan Polen en de Sovjet-Unie. De rest wordt in vier bezetting ssectoren verdeeld, een Amerikaanse, een Britse, een Franse en een Sovjetzone. Berlijn ligt geografisch helemaal in deze laatste, maar een integratie van de Duitse hoofdstad in de Sovjetzone is onaanvaardbaar voor het Westen. Dus wordt ook Berlijn in vier bezettingszones verdeeld, net zoals Wenen trouwens.
De Sovjets krijgen uiteindelijk bijna de helft van Berlijn in handen, met het enorme voordeel dat hun Berlijnse bezettingszone helemaal aansluit bij hun bezet gebied in het Oosten van Duitsland. Voor de andere geallieerden ligt dat veel moeilijker en bedraagt de afstand tussen hun bezettingszone in Berlijn en die in het overige Duitsland honderden kilometers.
De Russen roven hun zone in de kortste keren leeg, maar dat blijkt lang niet te volstaan voor de heropbouw van de Sovjet-Unie. Op verschillende geallieerde conferenties eist Moskou een deel van de ‘herstelbetalingen’ op die uit het Roergebied (Britse zone) komen. Alleen Frankrijk is daarmee akkoord, de VS en Groot-Brittannië zijn resoluut tegen.
West-Berlijn uithongeren
De Sovjets proberen dan een opslorping van heel Berlijn in ‘hun’ zone te bereiken. Een eerste poging daartoe ondernemen ze in 1948. Op 23 juni 1948, net voor middernacht, schakelen de Sovjets de elektriciteitsvoorziening uit in de Westelijke sectoren. Alle toegangswegen worden afgesloten. Het geïsoleerde West-Berlijn zit opeens zonder voedselbevoorrading voor zijn meer dan twee miljoen inwoners.
Frankrijk speelt weer cavalier seul
en draagt niet bij tot het in leven houden van de Duitse bevolking.
Op 26 juni 1948 starten de Amerikanen en de Britten een gigantische luchtbrug. De onafgebroken, dagelijkse aanvoer van tonnen en tonnen levensmiddelen maakt dat West-Berlijn van uithongering gespaard blijft. Frankrijk speelt weer cavalier seul, beperkt zich tot de voedselbevoorrading van de eigen troepen en draagt niet bij tot het in leven houden van de Duitse bevolking.
Op 12 mei 1949, na 322 dagen, maakt de Sovjet-Unie plots een einde aan de blokkade. Het annexeren van West-Berlijn is mislukt.
De Westerse geallieerden trekken er hun lessen uit en stemmen in met de reeds lang voorbereide stichting van de Bondsrepubliek Duitsland.* Die wordt een feit op 23 mei 1949. De Sovjets reageren met de oprichting van de Duitse Democratische Republiek op 7 oktober 1949.
Opstand tegen het DDR-regime
De DDR is een marxistische politiestaat. De Stasi (Staatssicherheit) bewaakt het volk tot in het detail. Elke echte of vermeende oppositie wordt genadeloos vervolgd. De Stasi beschikt in 1988 over 200.000 agenten, wat viermaal meer is dan de Gestapo voor het gehele Duitse Rijk ten tijde van Hitler.
De zware opeisingen waarmee de Sovjet-Unie de DDR belast, remmen de economische ontwikkeling danig af. In 1988 ligt het BNP van de DDR op nog geen 50% van de Bondsrepubliek. Inhaal pogingen van de DDR leggen onmenselijke druk op de werkende bevolking. Die wordt regelrecht uitgebuit. De arbeiders roeren zich, bouwvakkers voorop.
Die dag komen minstens een miljoen Oost-Duitsers op straat
Op 17 juni 1953 verzamelen zich al vroeg in de ochtend tienduizenden betogers in Oost-Berlijn. Andere steden volgen onmiddellijk. Die dag komen minstens een miljoen Oost-Duitsers op straat. Protest tegen de uitbuiting op de werkvloer (de prestatienormen waren net nog maar eens met 10% opgeschroefd) leidt tot politiek verzet en de bevrijding van politieke gevangenen. Sovjettanks en de Vopo (Volkspolizei) slaan de opstand gewelddadig neer. Meer dan vijftig doden, zeven demonstranten die daarna worden terechtgesteld en nog een onbekend aantal ‘in gevangenschap overleden’.
Economische redenen voor de Muur
Het neerslaan van de volksopstand en de daaropvolgende repressie leiden tot een aanzwellende vluchtelingenstroom van de DDR naar de Bondsrepubliek. Alleen al in West-Berlijn telt men in 1953 meer dan 300.000 vluchtelingen. Daaronder vele goed geschoolde arbeidskrachten en studenten, voor de helft beneden de 25 jaar. De DDR-economie verzakt. Voor de periode 1949-1961 schat men het aantal DDR-vluchtelingen op 2,6 miljoen.
West-Berlijners konden in Oost-Berlijn ultravoordelig inkopen door hun D-marken ‘zwart’ te wisselen in Oost-Duitse mark.
Een specifiek Berlijns probleem was dat van de zwarte markt en de smokkel. West-Berlijners konden in Oost-Berlijn ultravoordelig inkopen door hun D-marken ‘zwart’ te wisselen in Oost-Duitse mark. Doorheen de jaren evolueerde de wisselkoers van 5 naar 10 Oost-marken voor één D-mark. Het werd een massaal bedreven volkssport. Een extra dreun voor de DDR-planeconomie.
Nog een Berlijnse complicatie: voor de stichting van de Bondsrepubliek en de DDR in 1949 hadden 120.000 West-Berlijnse pendelaars een baan in Oost-Berlijn. Zo ook de meer dan 75.000 Oost-Berlijners die in West-Berlijn werkten. Die werden in D-marken betaald en konden in het Oosten grote sier maken met hun enorme koopkracht. Hun aantal voor de jaren na 1949 is niet bekend, maar sowieso voortdurend stijgend.
West-Berlijn wordt een gevangenis
De DDR stelt Moskou voor een muur te bouwen rond West-Berlijn, maar krijgt geen goedkeuring. De Oost-Duitse leider Walter Ulbricht kiest voor de vlucht naar voor en verklaart op 15 juni 1961: ‘Het grondgebied van West-Berlijn behoort tot het grondgebied van de DDR‘.
Gevolg: in juli 1961 vluchten 30.000 Oost-Duitsers via Berlijn naar het Westen. Moskou geeft uiteindelijk toestemming om de Muur te bouwen. Op 13 augustus 1961 grendelen 15.000 Oost-Duitse soldaten en politiemannen alle toegangswegen van Oost- naar West-Berlijn af. De dag daarvoor zijn op één dag nog maar eens 3.190 mensen naar West-Berlijn gevlucht.
een oude vrouw dook over de grens in het springzeil van de West-Berlijnse brandweer
Officieel geldt 13 augustus 1961 als ‘Dag van de bouw van de Berlijnse Muur’. Maar die dag werd er niets gebouwd, alleen de Sovjet-sectorgrens afgesloten. De volgende dagen komen prikkeldraadomheiningen. In september begint de bouw van de Muur. Daarbij worden ook de vensters van huizen op de grens dichtgemetseld. Oost-Duitsers waren daarlangs met beddenlakens gevlucht, een oude vrouw dook over de grens in het springzeil van de West-Berlijnse brandweer. Men telt 400 vluchtelingen-van-de-laatste-kans. Van de Oost-Duitse militairen die de grens bewaken, deserteren er nog snel 85 naar de overkant.
Anti fascistische verdedigingswal
In de DDR juichen de communistische leiders en noemen de Muur de ‘antifascistische verdedigingswal’, tot op de postzegels en in de schoolboeken toe.
CORONA & CENSUUR
VRIJE COMMENTAAR
*
Uiteraard loopt de vergelijking tussen het oorlogszuchtige Duitsland en het vredelievende Vlaanderen iet of at mank. Tegenover het Duitse Volk was dat een wraakneming voor de verslagen arrogantie om de wereld te beheersen. Als het om de Lage Landen gaat, dan gaat het alleen om roofzucht van uit het Zuiden. Roofzucht en afgunst om onze welvaart.
Hier past het opnieuw om te verwijzen, naar de bestaande welvaart in zowel Noord als Zuid, naar de studie van een zekere Verbeke, historicus, die in de jaren ’50 de Franse Begroting analyseerde, en zo tot de vaststelling kwam, dat inzake de Staats Ontvangsten, Le Nord Pas-de-Calais op z’n eentje groter waren voor meer dan een derde dan alle Franse Staatsontvangten samen.
‘Nous traiterons sur vous, chez vous, sans vous’.
Lees bij Google het ware verhaal over de Vrede van Utrecht (1713) en U krijgt haarfijn uitgeleegd hoe de hoogmoedge Franse eigendunk tegenover de Vlaamse onderhandelaars zat, die in feite met het ganse conflict niets te zien hadden gehad…
-
Dezelfde woorden klinken thans door bij de PS als die het hebben over de Pensioen Hervormingen. Zij denken gewoon te kunnen DOEN wat zij denken, terwijl onze onderhandelaars alleen maar hoeven te knikken…
*
Digithalys
|