Ik vernoemde al eens eerder dit eerste Nederlandstalige gedrukte kookboekje uit het begin van de 16de eeuw (Brussel 1514). Ik heb de 175 recepten die het bevat geanalyseerd met behulp van de computer en geef hier enkele resultaten weer. Het boekje bevat 14720 woorden waarvan er 2067 een unieke schrijfwijze hebben. Het echte vocabularium is kleiner gezien dezelfde woorden op verschillende wijzen worden gespeld bvb. ajuin, ajuyn, ajuyns of azijn, azijne, azijns, azine. Er worden 165 verschillende ingrediënten vermeld, sommige vrij dikwijls (gember 89x, wijn 85, kaneel 64, cruyt 64, eieren 61, saffraan 59 - met cruyt bedoelt men sterk smakende specerijen zoals kruidnagel en kardamom). Men maakte dus enorm veel gebruik van smaakstoffen. Ook van zuur (azijn 13, edik 45, verjus 35) en zoet (broodsuiker 11, honing 17, potsuiker 16, suiker 45). Bruinvis 3, geit 2, kapoen 26, pauw 2, reiger 4, merel 1, mussen 1 en zwaan 1 werden toen gegeten. Geen citrusfruit, aardappelen, paprika, tomaten of kalebassen alhoewel Colombus al 20 jaar eerder Amerika had ontdekt. Geen koolsoorten, rapen of wortelen want dat was enkel boerenkost, het boekje mikte op een adellijker publiek hetwelk meestal enkel at wat boven de grond uitstak. Wie meer wil weten kan mij een mailtje sturen of eens een kijkje nemen hier.
29-07-2009, 08:10 geschreven door WillyVC 
|