Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    15-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn echtgenote eet graag hazenrug maar de laatste tijd was het niet echt naar haar zin, noch op restaurant, noch thuis. Vandaag ook niet. Meestal ontbreekt de haas aan smaak, is de bakwijze (liefst rosé) niet helemaal in orde of het vlees te taai. Vandaag denk ik dat de filet geprikt was om hem te vermalsen want hij was snel te veel gegaard en meestal is dat door de stoom die door het vlees gaat en niet errond als het bakt. Het prikken veroorzaakt sapverlies en dat verdampt door heen de prikgaatjes. Aan 56€ per kilo is dat wreed zonde. Voor mezelf had ik bloedworst meegebracht. De gebraiseerde rode kool, met cox appel, rode ui, kandijsuiker, nootmuskaat, zwarte peper en verse tijm was prima alsook de gestoomde Belle-de-Fontenay aardappels.

    15-12-2019, 13:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    14-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191214 Cappellini met Bolognesesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We haalde de kleinzoon van zijn disco training af (>120km) en hij bleef na terugkomst bij ons lunchen. Op de vraag (op voorhand) wat hij graag zou eten koos hij voor Italiaans. Binnen de beperkte tijdspanne dat ik had om daar aan te voldoen koos ik voor een "Cappelini Bolognese" en greep terug naar een recept zoals ik het in den beginne van ons huwelijk (1972) vond en het sindsdien al wellicht duizend keer met veel variaties klaarmaakte. Het grootste verschil met daarmaals is dat daar gerookte spekbokjes in zaten die ik in de evolutie wegliet, waarom weet ik niet. Dus vandaag terug proberen. De ervaring leerde mij ook dat de te gebruiken selder zo van die dunne, straffe groene moet zijn die heden ten dage moeilijk te vinden is, zeker in het naseizoen. Toch vond ik de bereiding van vandaag één van de beste ooit (voor 3 personen): 5cl zachte olijfolie + in brunoise: 1 rode ui, 1 sjalot, 4 tenen verse look, 200g loofwortel, 200g groene selder (Spaanse) en 1 blik tomatenstukjes Elvea, 1 rundsbouillonblokje (knorr finesse), 1/2 dl rode wijn (malbec), 1/4 rode piment, 2 laurierbladen, 3 takjes verse tijm geritst, 1 klp rode paprika, een flinke snuif van elk: saliepoeder, rozemarijnpoeder, gedroogde oregano, gedroogde basilicum en een vleugje rietsuikersiroop.
    Een 100g gerookte spekblokjes (Herta) gebakken in de olijfolie, dan er 250g opgemaakt rund-varkensgehakt (delhaize) bij gebakken tot mooi bruin gekleurd , afgesmaakt met zwarte peper en er daarna de verse groenten en kruiden samen mee gebakken tot gaar zonder te verbranden. Geblust met de tomatenstukjes en de rode wijn en verder alles onder deksel in een half uurtje gaar gestoofd. Deksel er af om het meeste vocht te verdampen tot sausdikte.
    Met geraspte grana padao, al dente gekookte cappelini en een glaasje Argentijnse Malbec (Crios 2017) eten om niet te vergeten...

    14-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant Satay in Antwerpen 20191213
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een kijkje gaan nemen op de Kerstmarkt in Antwerpen en op voorhand tijd gestoken in het zoeken naar een leuke plaats om te lunchen. Onze keuze viel op Satay, volgens hun eigen zeggen een Zuidoost Aziatisch restaurant geïnspireerd op de daar zo lekkere streetfood en we kunnen dat alleen maar beamen.
    We kozen voor ons 2 de starter mix als voorgerecht, daarna 3 hoofdschotels (beef teriyaki, gamba stick en citrus duck) en daarna marshmallows om zelf te roosteren. Het eten was schitterend en goed op smaak vooral de lok lok tray en de beef teriyaki. Alles is er zeer betaalbaar, de bediening snel en vriendelijk en het interieur cosy. Reservatie is wenselijk want menigeen werd weggestuurd wegens "volzet". Wie van de Aziatische keuken houdt kan ik deze lokatie ten stelligste aanraden.

    13-12-2019, 20:26 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191212 Hutsepot van de bomma
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met groenteoverschot en een snee varkensspiering hutsepot in elkaar gestoken. Het vlees in stukken gesneden, gekruid met zwarte peper en nootmuskaat en aangebakken in verse boter. Daarna er gesnipperde savooikool over en in grovere stukken: knolselder, wortel, raap, prei en zachtkokende aardappelen. Dat alles met een laurierblad, een snuif tijmpoeder en 2 dl rundsbouillon aangelengd. Zo'n dikke 2 uur op een zacht vuur laten stoven in een gietijzeren pot tot alles (licht over)gaar was.
    Zo was ongeveer de hutsepot van mijn moeder zaliger maaar die deed er nog spruiten, ribben en gehaktballen in. Om de typische smaak te verkrijgen moet dat gerecht lang stoven. Vroeger zette men
    die stoofpot met varkensvlees en wintergroenten op de stoof van 's morgens tot het werk gedaan was en men vrijwel direct aan tafel kon. Nu weten we dat o.a. koolsoorten te lang stoven zwavel vrij maakt en dat dan het gerecht moeilijker verteert. Maar soms mag "lekker" primeren op "gezond". Kleine zonden maken immers het leven aangenaam of niet soms ?
    De gewone D+L mosterd smaakte er overheerlijk bij, sinds 1886 staat er op het potje. Echt lekkere dingen overleven alle (r)evoluties.

    12-12-2019, 13:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    10-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191211 Spinaziepuree met chipolata
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verse spinazie (400g) uit Spanje, op haar geheel (in de wok) gebraiseerd in verse boter met kippenbouillon, geperst lookteentje, een kleine fijngesnipperde ui en verder op smaak gebracht met vers gemalen zwarte peper en dito nootmuskaat.
    600g zachtkokende aardappels gekookt en gepureerd en onder de gare spinazie gespateld.
    Daar bij in geklaarde boter zacht gebakken chipolataworsten (Delhaize). Simpel, snel klaar en lekker.

    10-12-2019, 14:12 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cocktails van het huis 20191211
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben onze eigenzinnige bereidingen van enkele longdrinks/cocktails. Dit komt door de jarenlange ervaring en de vondst van steeds maar betere ingrediënten en recepten.

    Cuba Libre: 50g ijsblokjes, limoenpartje van 1/8 ste limoen, limoenschijfje, 20cl (echte) Coca-Cola uit een glazen flesje op koelkasttemperatuur, 6 cl Havana Club Especial. Ijsblokjes in een long drink glas doen van meer dan 31 cl, limoenpartje er over uitknijpen en het schijfje in het glas doen. De alcohol erover gieten en daarna voorzichtig met cola opvullen.

    Negroni: 5 cl Gordon's gin, 5 cl Martini rood, 5 cl Campari, een half schijfje sinaasappel, 50g ijsblokjes. Ijsblokjes in een tumblerglas doen van minstens 20cl, achtereenvolgens de gin, martini en campari er over gieten, alles kort mengen en de sinaasappel er in laten glijden.

    (Double) Long Marguerita (foto): 5 cl sinaasappellikeur (Cointreau), 5 cl tequila reposado (Cuervo especial), sap van een kleine limoen, limoenschijfje, 33cl Gini bitter lemon, 50g ijsblokjes, snuifje zout. De ijsblokjes in een (bol) wijnglas doen van minstens 48cl, achtereenvolgens het limoensap, de likeur en de tequila erover gieten, alles kort mengen en dan voorzichtig opvullen met Gini. Er een snuifje zout over strooien.

    Fiero-sinaas: 10cl Martini Fiero, 20 cl vers geperst sinaasappelsap, een half schijfje sinaasappel, 50g ijsblokjes. Ijsblokjes in een long drink glas doen van meer dan 35 cl, het schijfje sinaasappel in het glas doen. De alcohol erover gieten en daarna voorzichtig met het sinaasappelsap opvullen. Kan zo opgediend worden met de Fiero onderaan en een cocktaillepel om alles dooreen te roeren.

    10-12-2019, 13:53 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    09-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191209 Hamrolletje met witloof uit de oven & aardappelpuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze keer het witloof eerst gebakken en gebraiseerd i.p.v. het te stomen. Het braiseervocht (met kippenbouillon, nootmuskaat en peper) gerecupereerd om samen met wat melk, een scheut room en gemalen kaas het et roux gebonden sausje te maken waarmee het in gekookte beenham gerold witloof werd bedekt vooraleer het in de oven te plaatsen. Daarop nog wat kaas.
    Het bakken en braiseren levert een hartelijker schotel op - zowel witloof als saus smaken meer door. Mijn gratinschotel was mooi maar een tikkeltje te zout (bouillon+gemalen kaas).

    09-12-2019, 13:03 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!