Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    26-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zal 2023 ons brengen?

    Nu COVID ons niet meer zo erg ambeteert is er weer de oorlog vlak aan onze Europese buitengrens en als gevolg daarvan een (de eerste?) energiecrisis en als gevolg daarvan een serieuze inflatie waarvan we allemaal de putten binnenkort mogen beginnen vullen...

    Als ex-kaderlid van Engie (Electrabel, Ebes) zie ik onze energiebevoorrading somber in en raad ik ieder aan het afschakelplan eens te bekijken dat in werking treedt bij tekorten om te zien of jouw straat er in zit (de onze gelukkig niet).

    In januari konden we zonder maskers en quarantaine terug naar Tenerife, in juni terug naar zee en in oktober naar de costa Blanca. Met nog enkele kortere trips waren we meer dan 100 dagen van huis weg naar zonnigere oorden (alhoewel we van het zomerweer in België niet mochten klagen...).
    Ik tel 165 restaurantbezoeken, lichtjes overdreven na onze "vrijlating" van begin van het jaar.

    Budgettair hebben we dat allemaal een beetje onderschat en in 2023 gaan we het véél kalmer aandoen.

    Beide zonen zijn een vaste stek aan het inrichten met hun familie en we proberen daarbij te helpen waar we kunnen.

    We werken nog steeds aan het "gezond ouder worden", waren quasi niet ziek maar voor de 3de keer werd mijn 10-jaarlijkse, goedaardige prostaathypertrofie met een korte ingreep (TURP) prima hersteld. Voor de volgende zal ik dan 83 zijn . We letten ook beter op onze bloedsuikerwaarden die 
    ons, wegens onze Bourgondische levensstijl, op termijn zouden kunnen schaden.

    Ik heb iniddels zekerheid dat mijn overgrootvader langs vaders kant niet mijn bloedverwant is en de DNA vergelijkingen via verscheidene internationale websites leverden alsnog geen resultaat op wie dat dan wél is.

    Mijn smartwatch ga ik vandaag vervangen door een tracker, die is goedkoper en ook omdat een aantal functies van de smartwatch niet aan mij besteed zijn (gps, muziek, Alexa...) Enkel de metingen voor de opvolging van mijn lichaamsfuncties zijn essentiëel.

    Buiten onze voornemens het wat kalmer aan te doen met reizen en uit eten gaan, te focussen op wat we allemaal hebben en nog kunnen, willen we het sterkst: gelukkig te zijn met elkaar.

    Aan wie dit blogje leest, en ook aan alle anderen, wensen we prettige feesten en een 2023 met veel vreugde en levenskunst, hopelijk snel zonder Poetin.

    26-12-2022, 07:53 geschreven door WillyVC  

    Reageer (2)

    20-12-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zal 2022 ons brengen?

    We zijn er niet aan ontsnapt. Momenteel zitten wij in COVID-quarantaine die, als alles goed blijft gaan, eindigt op Kerstdag... en dat ondanks we ons vrijwel altijd aan de regels hebben gehouden en onze boosterprik kregen op 26 november en eerder 2x geprikt werden zoals het hoort.

    Mijn eega werd ziek op 2 december en na een positieve zelftest werd nadien, via een PCR-test, bevestigd dat zij "het" virus had. Wonderwel genoeg bleef ik symptoomvrij en kreeg na onze eerste quarantaine via een PCR-test de bevestiging dat ik niet besmet werd... Tot ik de dag erna begon ziek te worden en via een zelftest positief werd bevonden. Deze werd bevestigd door een positieve PCR-test op 18 december waardoor we nu volop een 2de keer in quarantaine zijn.

    Als we het positief bekijken zullen we nu beiden een herstelcertifikaat krijgen waar we, samen met onze coronapas, het "rijk der vrijheid" krijgen, als terug niet alles op slot moet worden gedaan door wie de regels aan zijn laars lapt en zich, zonder medische redenen, weigert te laten vaccineren.

    Gelukkig waren (zijn) onze symptomen niet al te zwaar en naast wat koppijn, spierpijn en een moe gevoel is het ergste dat ik ontstoken ogen heb en al een paar dagen niks meer ruik. Een marteling voor een smulpaap en kookfanaat als ik.
    Dat de besmettingen nu welig tieren stel ik vast door de talrijke besmettingen in gans onze familie.

    Ondanks het feit dat we tot begin Mei niet op restaurant konden in ons land, konden we in 2021, de reizen die we in 2020 moesten uitstellen toch doen (Calpe en de Belgische kust) en hadden we een extraatje in Januari toen we op de valreep nog voor 4 weken naar Tenerife konden. Korter dan gepland maar we geraakten anders pas heel veel later terug naar België.

    In de lockdown maanden voor Mei kookten we veel thuis maar ik telde voor 2021 toch 91 restaurantbezoeken, uiteraard inclusief die tijdens onze reizen. Gelukkig zijn die in het (Spaanse) buitenland aanzienlijk goedkoper dan bij ons.

    Mijn interesse voor "gezond ouder worden" is nog niet verminderd, met onze voedingssupplementen voelen we ons goed en mijn "schrijfsels" van 2020 werden positief onthaald door de bestemmelingen.

    In de loop van het voorbije jaar verdiepte ik mijn kennis in het menselijke DNA om zo te proberen mijn échte overgrootvader langs vaderskant terug te vinden. Die stamboom-overgrootvader erkende mijn grootvader pas bij zijn huwelijk met mijn overgrootmoeder in 1898. Ik kon inmiddels, via het DNA van 2 "familieleden", aantonen dat de kans klein is dat hij ook de vader is van dat kind.
    Die genealogische speurtocht is boeiend en dank zij DNA-matches via diverse websites kon ik ook andere familiebanden op het spoor komen.

    Die speurtocht zal in 2022 worden voortgezet en als het kan en mag zullen we 1/4 van dat jaar op reis zijn, zoals reeds gepland, vooral naar warmere oorden.

    Mijn smartwatch doet het nog altijd goed en helpt mij mijn conditie op peil te houden. Wellicht schaf ik mij er ééntje aan die ook mijn cardiogram kan meten en mijn stressniveau opvolgt. Volgens mijn DNA heb ik meer kans op hartfibrillatie dan de doorsnee mens en ik ben fan van "meten is weten".

    Aan eenieder die dit leest een prettig kerstfeest en een gelukkig jaar 2022 gewenst en maak er het beste van in de gegeven omstandigheden.

    20-12-2021, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (3)

    07-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hou het vooral gezond in 2021!

    Wie had gedacht dat 2020 het jaar van de pandemie zou worden? Gelukkig is onze familie er tot nog toe van gespaard gebleven. Medeleven met wie vrienden verloor, ikzelf 2...

    Vermits we veel moesten thuisblijven, o.a. 2 geplande reizen geannuleerd en ook "in ons kot" blijven, was er veel tijd om mijn voornemens voor 2020 te vervullen o.a. mijn culinaire erfenis opstellen: een geillustreerd kookboek met eigen familieverhalen over eten en meer dan 100 recepten.

    Daarnaast ook mijn verhandeling "Voor Gezonde Jonge Sporters - 5 inzichten" voor de kleinzoon afgewerkt, bevattend:

    • De bouwstenen van ons lichaam,
    • Energie, water en tekorten,
    • Essentiële voedingsstoffen,
    • Meten is weten,
    • Gezond sporten.

    Ik kocht mij "ter lering" in januari een smartwatch en beleefde er al veel plezier aan o.a. een verbetering van mijn conditie die zoals de bijhorende app aangeeft "your estimate 41-45 is excellent for men your age"...

    Met nog vrije tijd over kon ik ook de informatie te boek stellen van mijn website "Culiniaire geschiedenis van België" en mijn stamboomopzoekingen over de familie Van Cammeren, samen met anekdotes in een boekvorm gieten zodat ze gemakkelijker kan worden overgeleverd worden aan het nageslacht en geïnteresseerde vrienden. "Wie schrijft die blijft", zeker?

    Ik besteed nog altijd tijd aan literatuur die gaat over het gezond langer leven en bekom al doende voortschrijdend inzicht in mijn lichaam. Ik gebruik momenteel volgende voedingssupplementen: curcuma, magnesium, mariadistel, Q10, vitamines Bx, D en E. Ik drink minstens 1,5 liter water en streef naar 5000 stappen en minstens 25 minuten met verhoogde hartslag per dag. Mijn gemeten waarden over de laatste 3 maanden zijn respectievelijk 1,538 / 4323 /32. Het te weinig wandelen wordt wel gecompenseerd door de meer actieve minuten.

    Ik ben een tevreden mens en wens aan al wie dit leest hetzelfde toe voor 2021 en vooral hou het gezond!

    07-12-2020, 07:45 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    26-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op mijn leeftijd (70) is een goede gezondheid hebben en houden een belangrijke opdracht. Gezonde voeding, voldoende beweging en een positieve levenshouding met weinig stress zijn daarvoor belangrijk.
    Voor dat laatste is zo veel mogelijk doen waar je het meeste zin in hebt aangewezen en daar past dan weer in dat ik veel als mogelijk alles wat ik als een "verplichting" aanvoel achter mij tracht te laten.
    Ik besteed veel tijd aan literatuur die gaat over het gezond langer leven. Er bestaan immers effectieve methodes zoals periodiek vasten en voedingssupplementen die de natuur een handje helpen bij het ouder worden en daar expirementeer ik mee onder het motto baat het niet dan schaadt het niet en laat mijn bloedwaarden minstens 6-maandelijks analyseren.
    Ik heb aan dit blogje totnogtoe veel plezier beleefd en heb nu ook voldoende foto's en recepten verzameld om onze familierecepten te vereeuwigen voor het nageslacht in een "VC-familiekookboek", een opdracht voor 2020. Daarnaast werk ik aan een studie van "gezonde voeding voor jonge sporters" voor mijn kleinzoon opdat die dat met kennis van zaken zelf in handen zou kunnen nemen. Dus al bij al, samen met op reis gaan en koken, voldoende bezigheid.
    Tot nader order geen nieuwe blogjes meer op dit adres en aan al wie dit leest een leuk een vooral gezond 2020 gewenst.
    Tekst bij de foto: 

    Musiceren met geluiden, schilderen met kleur.
    Koken: een achtergrond van smaken, een melodie van geur.

    26-12-2019, 08:48 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kerstmisavond vierden we met ons 2. Vermits veel restaurants gesloten waren die in onze buurt, die we OK vonden, alle volzet besloten we onze kans te wagen in Nieuwpoort aan zee waar we ook graag vertoeven en vonden op de valreep een goede B&B ('t Ponton) en plaats in één van onze favoriete restaurants aldaar (Au Bistro).
    De B&B was zeer mooi en comfortabel, het ontbijt en de service prima. In het (vis)restaurant hadden we garnalenbisque met armagnac en garnalen met groentenpuree en gepocheerd ei als voorgerecht en kreeft uit de oven met kruidenboter als hoofdgerecht. Om 11 uur in bed...
    Op Kerstdag zelf deden we een deugddoende wandeling langs de havengeul en kregen signaal van de jongste zoon om samen met zijn familie te lunchen in Blankenberge in Restaurant Venitien.
    Dat was een prettig initiatief. Ik nam er de speciaal gerookte zalm en geconfijte eendenbout beide een schot in de roos. We zaten aan het raam met zicht op de (woeste) golven in aangenaam gezelschap en werden vriendelijk bediend. Twee leuke dagen gehad.

    26-12-2019, 07:50 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    23-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van overschot van stoofvlees vandaag een zuiderse ragoût gemaakt. Ui, courgette, rode paprika, groene paprika en look in grove stukken in olijfolie aangestoofd en daar tomatensaus aan toegevoegd (frito Heinz). Het vlees van de stoverij daarbij gebracht recht uit de overschotpan, dus met een weinig stoofvleessaus er nog aan. Verder op smaak gebracht met tijm, laurier, salie en rozemarijn en gaar gestoofd. Op het laatst half doorgesneden kerstomaatjes onder gemengd en die juist warm laten worden. Lekker met zachtkokende aardappels gepureerd met zachte olijfolie (Filippo) en op smaak gebracht met vers gemalen zwarte peper en nootmuskaat.

    23-12-2019, 13:06 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    22-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen met familie thuis 20191222
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor dit familliebezoek had ik als hapjes een slaatje van gerookte forel gemaakt, een tapenade van gedroogde tomaat en nacho chips met een chipotle-salsa dip. Daarna een romige seldercrèmesoep met merg en kleine vleesballetjes, als hoofdgerecht stoofvlees met donkere Westmalle, Romeinse sla en friet en als dessert een "Solid Don Pedro" naar het dessert dat mijn eega eerder deze week at in Leuven. Alles geserveerd in een rustig tempo tussen 12 & 16u...
    Voor dat dessert verving ik het vanille-ijs door mascarpone die ik opwerkte zoals voor tiramisu (eigeel, opgeklopt eiwit, suiker, vanillesuiker) en de amaretto door een shot J&B whisky en een shot Kahlua koffielikeur. Met lobbig opgeklopte slagroom erdoor kreeg het geheel een heel zachte romige, doch nog vaste structuur. Ik serveerde het resultaat in een whisky tumbler en bestrooide het met een crumble van geplette amandelkoekjes maar vergat wel een foto te nemen.
    Voor herhaling vatbaar.

    22-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    21-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag gezellig gekerstmarkt in Leuven en gaan lunchen in restaurant De Meating Room op de Oude Markt in Leuven. Dat staat bekend voor zijn vleesgerechten. Ik nam als voorgerecht "Lagrimas Iberico con salsa de tomate y piperrada", stukjes varkenvlees die van tussen de ribben zijn gesneden. Een hemels gerecht waarvan ik het recept achteraf vond op het Internet en een versie gemaakt door Karlos Arguiñano, mijn favoriete Spaanse kok, hier te vinden is.
    Daarna, op aanbeveling, een mooie ribeye van het wit-blauwe ras (Blanc Bleu Belge), perfect bleu-chaud gegrild, mals en toch nog met een lichte bite van binnen. Ik nam daar enkel een stukje brood bij en sneed het vlees met mijn speciaal Japans vlijmscherp zakmes dat ik voor dat doel steeds bij mij heb. Steakmessen met tandjes schaden de structuur van het eten en je kan er moeilijk dunne plakken mee snijden. Dat was eveneens top.
    Daarbij een stevige rode wijn: de MachoMan Jumilla van 2017 gemaakt van de Monastrell druif (Frans: Mourvèdre) die eigenlijk zijn oorsprong vindt in Catalonië (Mataro) en na de Garnacha de belangrijkste rode wijndruif is van Spanje.
    Mijn echtgenote koos een "Don Pedro" als dessert, een smeuige milkshake gemaakt met vanille-ijs, room, whisky en Kahlua. Het is een typisch Zuid-Afrikaans dessert en kan ook met diverse andere likeuren gemaakt worden.
    Een adresje dat ik aan de échte vleeseter/gourmet kan aanbevelen.

    21-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    20-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op de terugweg van Aken stoppen we altijd even in een filiaal van Aldi-Süd aan de rand van Aken. Helemaal anders dan de Aldi's van bij ons. We kochten er Kirschwasser en Orangenlikör (mooie flessen van 70cl, 40° voor 9€90 per stuk), Pfefferbeisser (lange, dunne goed gekruide salamietjes), Griekse yoghurt met braambessen, Vespermettwurst (smeerbare worst voor op de boterham), Duits zuurdesembrood, verse snijbonen (<2€ voor 500g) en Tiroler spek.
    In diepvries hebben ze er een uitgebreide keuze aan ganzevlees, bij ons quasi onvindbaar. Deze keer bracht ik er echter geen mee (te lang onderweg in relatief warm weer) maar heb wreed getwijfeld omdat er nu ook borstvlees van de gans was, zelfs hele ganzen. Ik wordt dan wat nostalgisch en denk er aan terug dat, jaren geleden 
    met Oudjaar, gans uit de oven telkens ons feestmaal was. We kochten die dan de dag zelf bij een poelier in Duinkerken (F) en ik braadde die gedurende uren in een zachte oven met een sinaasappel, tijm en laurier in de buik. Onze kinderen waren nog tieners en mijn ouders zaliger waren er toen ook altijd van de partij.

    De (Marokkaanse) snijbonen werden gebraiseerd in boter met ui, kippenbouillon, zwarte peper en bonenkruidpoeder en gemengd met evenveel gewicht aan apart bereide zachtkokende, geplette aardappelen. Met spek en spekjes (en enkel voor mezelf een vleugje azijn) een lekkernij.

    20-12-2019, 13:56 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    19-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We reden met de auto naar de Kerstmarkt in Aken. Het is bijna een jaarlijkse traditie maar vorig jaar geraakten we er niet. In het heenrijden viel het verkeer mee 1u45 minuten voor 160km. In het terugkomen deden we er 2u30 over. Veel onderweg maar toch telkens de moeite om te doen.
    Die Kerstmarkt is helemaal anders dan die bij ons in o.a. Antwerpen. De sfeer in die stad van Dom tot Markt is niet te vergelijken. Elke winkel straalt en de kraampjes zijn juweeltjes om aan te zien. Ook het aanbod aan à la minute bereid eten is enorm. Flammekuchen, bratwurst, bockwurst, pilzen, goulash, diverse aardappelbereidingen enzovoorts.
    Parkeren in het centrum is niet moeilijk (goed bewijzerd) en niet overdreven duur, meestal 1€ per half uur maar je hebt wel een "Feinstaub-Umweltplakette" nodig. Die is éénmalig te betalen en geldt voor uw auto zo lang die leeft (12 à 15€ naargelang waar je ze koopt).
    Steevast gaan we lunchen in het Aachener Brauhaus waar je de échte Duitse kost kan krijgen voor zeer democratische prijzen.
    Voor ons 2 namen we één voorgerecht: "Holländische Matjesfilets mit Zwiebeln und Speckböhnchen", de eega als hoofdgerecht "Sahneheringsfilets Großmutter Art im Steintopf und Bratkartoffeln" en ikzelf de "Gegrillte Haxe mit Pommes frites und Salat".
    Met een dubbele Jubileum Aquavit (4cl) bij de maatjes en een halve liter Hefenweisse bier bij mijn perfect gebraden varkenshammetje was dit heerlijk tafelen en dat voor alles bijeen nog geen 60€ voor 2.
    Op 2007-11-15 blogde ik hier reeds mijn huisrecept.

    19-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    18-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrediënten: sluimererwt, rode paprika, groene paprika, selder, shiitake, rode ui, wortel, sojascheuten, look, gember, tijm, laurier, rode piment, kippenbouillon, kippenmarinadekruiden, teriyakisaus, sesamolie, arachideolie, glasnoedels, aardappelmeel, pezo, sojasaus, verse koriander.
    Voorbereiding: de kip marineren met sesamolie, teriyakisaus en kippenmarinadekruiden. De shiitake ontstelen en portioneren. De groenten kuisen en voorsnijden. De sojascheuten in koud water zetten.
    Bereiding: de kip en de shiitake aanbakken in een wok in arachideolie. De groenten allemaal samen voorgaren gedurende 5 minuten in kippenbouillon met een blaadje laurier. De glasnoedels voorweken.
    De groenten afgieten, warm bij de kip voegen en wokken, de sojascheuten toevoegen en alles kort verder wokken. Eventueel van de groentebouillon toevoegen. Verder op smaak brengen met pezo en sojasaus. De geweekte glasnoedels bijvoegen. Het geheel binden met een weinig in water opgelost aardappelmeel en afwerken met gesnipperde koriander.

    18-12-2019, 13:16 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    17-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik kon de mooie Praagse schnitzel zo maar niet laten liggen in onze Spar. Ik nam er ook krokante sojascheuten, sluimererwten en verse frambozen mee aan aantrekkelijke prijzen.
    Steevast wordt bij ons de schnitzel met erwtjes en kruidenboter bereid. Toen bleek dat ik vandaag wat (diepvries)erwtjes te kort kwam sprak ik een deel van de verse sluimererwten aan, toch te veel om met veel andere groenten in een (toekomstige) Oosterse wok met kip te doen. Die combinatie samen gaar gestoofd gaf een uitstekend resultaat.
    Morgen wordt het zo goed weer dat ik nog niet weet of we aan die wok gaan toekomen maar in ieder geval kunnen daar geen dagen over gaan.
    Ik kocht onze kruidenboter in Lidl maar de eega verkiest de homemade versie met gezouten boter van Marc Guiselin uit de Aldi en verse kruiden (tijm, rozemarijn, salie, oregano) uit onze "tuin". Die staat er nu echter een beetje te winters bij...

    17-12-2019, 14:27 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    16-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik vernam via het Internet dat het met gehakt gevuld witloof, hetwelk regelmatig op ons bord komt, eigenlijk Luikse wortels zou hebben.
    In een, op het Net gevonden origineel, Luiks recept wordt het gehakt opgemaakt met een extra gestoofd sjalotje en kruiden (bonenkruid, tijm, nootmuskaat) en slechts een (in de  lengte) halve witloof opgevuld, omwikkeld met gezouten spek, aangebakken en met een scheut water verder gebraiseerd in de oven. Op het laatst wordt die bereiding overgoten met een jus gemaakt van gesnipperde ui, een scheut water, idem gewone azijn en een paar soeplepels Luikse siroop en verder afgewerkt in de oven.
    Ik besloot een tussenstap te nemen en omwikkelde het dubbel gevulde witloof met dunne lapjes gezouten spek, bakte dat aan en plaatste een flinke tak tijm bij de bereiding die ik traditioneel in een pan met deksel boven op het vuur maak en niet in de oven.
    Voordeel: de tijm pepte het gerecht echt op. Nadeel: het spek was mooi gebakken maar zonder spek gebakken witloof smaakt beter af.
    Volgende keer probeer ik het recept met de halve witloof en de Luikse siroopsaus uit de oven... De hete oven zou het witloof de "aangebakken" versie van het witloof meer benaderen, denk ik.

     

    16-12-2019, 13:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    15-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn echtgenote eet graag hazenrug maar de laatste tijd was het niet echt naar haar zin, noch op restaurant, noch thuis. Vandaag ook niet. Meestal ontbreekt de haas aan smaak, is de bakwijze (liefst rosé) niet helemaal in orde of het vlees te taai. Vandaag denk ik dat de filet geprikt was om hem te vermalsen want hij was snel te veel gegaard en meestal is dat door de stoom die door het vlees gaat en niet errond als het bakt. Het prikken veroorzaakt sapverlies en dat verdampt door heen de prikgaatjes. Aan 56€ per kilo is dat wreed zonde. Voor mezelf had ik bloedworst meegebracht. De gebraiseerde rode kool, met cox appel, rode ui, kandijsuiker, nootmuskaat, zwarte peper en verse tijm was prima alsook de gestoomde Belle-de-Fontenay aardappels.

    15-12-2019, 13:09 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    14-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191214 Cappellini met Bolognesesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We haalde de kleinzoon van zijn disco training af (>120km) en hij bleef na terugkomst bij ons lunchen. Op de vraag (op voorhand) wat hij graag zou eten koos hij voor Italiaans. Binnen de beperkte tijdspanne dat ik had om daar aan te voldoen koos ik voor een "Cappelini Bolognese" en greep terug naar een recept zoals ik het in den beginne van ons huwelijk (1972) vond en het sindsdien al wellicht duizend keer met veel variaties klaarmaakte. Het grootste verschil met daarmaals is dat daar gerookte spekbokjes in zaten die ik in de evolutie wegliet, waarom weet ik niet. Dus vandaag terug proberen. De ervaring leerde mij ook dat de te gebruiken selder zo van die dunne, straffe groene moet zijn die heden ten dage moeilijk te vinden is, zeker in het naseizoen. Toch vond ik de bereiding van vandaag één van de beste ooit (voor 3 personen): 5cl zachte olijfolie + in brunoise: 1 rode ui, 1 sjalot, 4 tenen verse look, 200g loofwortel, 200g groene selder (Spaanse) en 1 blik tomatenstukjes Elvea, 1 rundsbouillonblokje (knorr finesse), 1/2 dl rode wijn (malbec), 1/4 rode piment, 2 laurierbladen, 3 takjes verse tijm geritst, 1 klp rode paprika, een flinke snuif van elk: saliepoeder, rozemarijnpoeder, gedroogde oregano, gedroogde basilicum en een vleugje rietsuikersiroop.
    Een 100g gerookte spekblokjes (Herta) gebakken in de olijfolie, dan er 250g opgemaakt rund-varkensgehakt (delhaize) bij gebakken tot mooi bruin gekleurd , afgesmaakt met zwarte peper en er daarna de verse groenten en kruiden samen mee gebakken tot gaar zonder te verbranden. Geblust met de tomatenstukjes en de rode wijn en verder alles onder deksel in een half uurtje gaar gestoofd. Deksel er af om het meeste vocht te verdampen tot sausdikte.
    Met geraspte grana padao, al dente gekookte cappelini en een glaasje Argentijnse Malbec (Crios 2017) eten om niet te vergeten...

    14-12-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    13-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij restaurant Satay in Antwerpen 20191213
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een kijkje gaan nemen op de Kerstmarkt in Antwerpen en op voorhand tijd gestoken in het zoeken naar een leuke plaats om te lunchen. Onze keuze viel op Satay, volgens hun eigen zeggen een Zuidoost Aziatisch restaurant geïnspireerd op de daar zo lekkere streetfood en we kunnen dat alleen maar beamen.
    We kozen voor ons 2 de starter mix als voorgerecht, daarna 3 hoofdschotels (beef teriyaki, gamba stick en citrus duck) en daarna marshmallows om zelf te roosteren. Het eten was schitterend en goed op smaak vooral de lok lok tray en de beef teriyaki. Alles is er zeer betaalbaar, de bediening snel en vriendelijk en het interieur cosy. Reservatie is wenselijk want menigeen werd weggestuurd wegens "volzet". Wie van de Aziatische keuken houdt kan ik deze lokatie ten stelligste aanraden.

    13-12-2019, 20:26 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191212 Hutsepot van de bomma
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met groenteoverschot en een snee varkensspiering hutsepot in elkaar gestoken. Het vlees in stukken gesneden, gekruid met zwarte peper en nootmuskaat en aangebakken in verse boter. Daarna er gesnipperde savooikool over en in grovere stukken: knolselder, wortel, raap, prei en zachtkokende aardappelen. Dat alles met een laurierblad, een snuif tijmpoeder en 2 dl rundsbouillon aangelengd. Zo'n dikke 2 uur op een zacht vuur laten stoven in een gietijzeren pot tot alles (licht over)gaar was.
    Zo was ongeveer de hutsepot van mijn moeder zaliger maaar die deed er nog spruiten, ribben en gehaktballen in. Om de typische smaak te verkrijgen moet dat gerecht lang stoven. Vroeger zette men
    die stoofpot met varkensvlees en wintergroenten op de stoof van 's morgens tot het werk gedaan was en men vrijwel direct aan tafel kon. Nu weten we dat o.a. koolsoorten te lang stoven zwavel vrij maakt en dat dan het gerecht moeilijker verteert. Maar soms mag "lekker" primeren op "gezond". Kleine zonden maken immers het leven aangenaam of niet soms ?
    De gewone D+L mosterd smaakte er overheerlijk bij, sinds 1886 staat er op het potje. Echt lekkere dingen overleven alle (r)evoluties.

    12-12-2019, 13:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    10-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191211 Spinaziepuree met chipolata
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verse spinazie (400g) uit Spanje, op haar geheel (in de wok) gebraiseerd in verse boter met kippenbouillon, geperst lookteentje, een kleine fijngesnipperde ui en verder op smaak gebracht met vers gemalen zwarte peper en dito nootmuskaat.
    600g zachtkokende aardappels gekookt en gepureerd en onder de gare spinazie gespateld.
    Daar bij in geklaarde boter zacht gebakken chipolataworsten (Delhaize). Simpel, snel klaar en lekker.

    10-12-2019, 14:12 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cocktails van het huis 20191211
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben onze eigenzinnige bereidingen van enkele longdrinks/cocktails. Dit komt door de jarenlange ervaring en de vondst van steeds maar betere ingrediënten en recepten.

    Cuba Libre: 50g ijsblokjes, limoenpartje van 1/8 ste limoen, limoenschijfje, 20cl (echte) Coca-Cola uit een glazen flesje op koelkasttemperatuur, 6 cl Havana Club Especial. Ijsblokjes in een long drink glas doen van meer dan 31 cl, limoenpartje er over uitknijpen en het schijfje in het glas doen. De alcohol erover gieten en daarna voorzichtig met cola opvullen.

    Negroni: 5 cl Gordon's gin, 5 cl Martini rood, 5 cl Campari, een half schijfje sinaasappel, 50g ijsblokjes. Ijsblokjes in een tumblerglas doen van minstens 20cl, achtereenvolgens de gin, martini en campari er over gieten, alles kort mengen en de sinaasappel er in laten glijden.

    (Double) Long Marguerita (foto): 5 cl sinaasappellikeur (Cointreau), 5 cl tequila reposado (Cuervo especial), sap van een kleine limoen, limoenschijfje, 33cl Gini bitter lemon, 50g ijsblokjes, snuifje zout. De ijsblokjes in een (bol) wijnglas doen van minstens 48cl, achtereenvolgens het limoensap, de likeur en de tequila erover gieten, alles kort mengen en dan voorzichtig opvullen met Gini. Er een snuifje zout over strooien.

    Fiero-sinaas: 10cl Martini Fiero, 20 cl vers geperst sinaasappelsap, een half schijfje sinaasappel, 50g ijsblokjes. Ijsblokjes in een long drink glas doen van meer dan 35 cl, het schijfje sinaasappel in het glas doen. De alcohol erover gieten en daarna voorzichtig met het sinaasappelsap opvullen. Kan zo opgediend worden met de Fiero onderaan en een cocktaillepel om alles dooreen te roeren.

    10-12-2019, 13:53 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    09-12-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20191209 Hamrolletje met witloof uit de oven & aardappelpuree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze keer het witloof eerst gebakken en gebraiseerd i.p.v. het te stomen. Het braiseervocht (met kippenbouillon, nootmuskaat en peper) gerecupereerd om samen met wat melk, een scheut room en gemalen kaas het et roux gebonden sausje te maken waarmee het in gekookte beenham gerold witloof werd bedekt vooraleer het in de oven te plaatsen. Daarop nog wat kaas.
    Het bakken en braiseren levert een hartelijker schotel op - zowel witloof als saus smaken meer door. Mijn gratinschotel was mooi maar een tikkeltje te zout (bouillon+gemalen kaas).

    09-12-2019, 13:03 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!