Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    27-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190427 Kippenbout uit de oven met gepofte aardappel & bieslookroom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag zijn mijn eega en ik 51 jaar een koppel, overmorgen 47 jaar gehuwd en nog altijd soulmates. Eén van haar lievelingsgerechten is een kruidige kippenbout uit de oven met het binnenste van een sla, schijven rijpe coeur de boeuf tomaat met olie/azijn/pijpajuin/peper en zout opgemaakt juist voor het opdienen en in azijn en water opgelegde dunne schijven komkommer.
    Normaliter met frietjes maar vandaag met een in de oven gepofte aardappel met bieslookroom (zure room, bieslooksnippers, peper, zout).
    De komkommer wordt, na het in schijfjes snijden, bestrooid met zout en een uurtje uitgewaterd. Dan flink afspoelen en 2/3 de water en 1/3 gewone azijn er over, witte peper, een gesnipperde pijajuin en een scheut suikersiroop. Na een uurtje al eetbaar maar wat langer marineren is nog beter.

    27-04-2019, 13:39 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    26-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190426 Stoofvlees met Westmalle bruin & witloofsalade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stoofvlees wordt nog altijd beschouwd als Belgisch maar het idee is lang geleden toch gepikt van de Franse Boeuf Bourguignon waarin bij ons de wijn door bier vervangen werd.
    Wat mij betreft toch 2 verschillende gerechten qua smaak en beide lekker ;-)
    Gisteren bestond mijn bereiding uit mooi donkerrode stukjes rund, kalfsfonds (pasta), Westmalle bruine trappist, runderbouillon, gebruinde ui, verse boter, veel laurier, verse tijm, mosterd, perensiroop (poepgelei), peper, nootmuskaat en een vleugje kruidnagelpoeder. Na het aanbakken van het vlees samen met de andere ingrediënten in een gesloten pot in de oven verder bereid op 145°C gedurende 2u. Saus vandaag (zonder het vlees) ingekookt tot op smaak en gebonden met bruine rouxkorrels.
    Daarbij gesnipperd rauw witloof juist voor het opdienen omgeroerd met "ons" witloofsausje: mayonaise, water, azijn, mosterd, vers geperste look, suikersiroop, gehakte peterselie, peper & zout. Daarbij ook frietjes, quasi vanzelfsprekend...

    26-04-2019, 19:16 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    25-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190425 Witloof gevuld met gehakt & gestoomde aardappels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze witloofbereiding is één van onze lievelingsgerechten en kan met krieltjes in dezelfde pan ook als éénpansgerecht klaargemaakt worden. Het sausje dat ontstaat door het, vooraf goed rondom aangebakken gevuld witloof te braiseren met een verkruimeld kippenbouillonblokje, nootmusaat, zwarte peper en een vleugje suikersiroop is gewoon zalig.
    Daarbij gestoomde aardappels of puree en we hebben weer een echt Belgisch gerecht dat zelden elders op tafel komt.
    Ik gebruik (opgemaakt) gemengd gehakt kalf-varken dat ik tussen een gehalveerde en van het kropje ontdane stronk witloof opbindt met een koordje. Dat koordje kan eventeel ook vervangen worden door een dun lapje spek. Vervolgens worden de gevulde stronken aangebraden in een pan met een flinke klont boter tot ze bruin worden maar niet verbrand zijn. De kruiden en het bouillonblokje erover en een scheut suikersiroop die de aanzet vormt tot de eerste stoomvoring. Dan vlug het deksel op de pan en gedurende 45 minuten braiseren in eigen nat.
    Smakelijk!

    25-04-2019, 14:17 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    24-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190424 Fegatellen met gebraiseerde sjalot en rösti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wie al eens op mijn website kookhistorie heeft gesurft weet dat ik wreed in de geschiedenis van onze keuken ben geïnteresseerd en een verzamelaar ben van oude recepten en dito kookboeken, waarvan de eerste dateren van de 15de eeuw.
    De "fegatellen" (fegato= lever in het Italiaans) die ik vandaag bereidde vinden hun oorsprong in de 16de eeuw en werden toen reeds vermeld in een Zuid-Nederlands kookboek voor "Leckertonghen". Belgisch dus maar... België kwam er pas in de 19de eeuw.
    Het zijn brochetten van stukjes lever (normaal van varken), gekruid met gestampt venkelzaad en peper en gecombineerd met spek en laurier.
    In het originele recept worden ze opgediend met een sinaasappelsaus maar ik combineerde ze met gebraiseerde sjalot en rösti. Het zoete van de sjalot (met wat tijm en laurier) combineerde goed met het rokerig-krokante van de gefrituurde rösti (Delhaize).
    Ik gebruikte kippenlevertjes en had die, vanwege de opkuis ontstane kleinere brokjes, verpakt in 2 dunne reepjes, licht gerookt ontbijtspek en daarna met laurier ertussen aan een spies geregen. De stukjes lever waren gekruid met in de 1-2-3 verpulverde venkelzaden, nootmuskaat en zwarte peper (geen zout vanwege het spek) zoals in het originele recept.
    De sjalot was na het pellen, gehalveerd en lichtjes gebruind in verse boter, afgekruid met verse tijm, laurier en verder gebraiseerd in kippenbouillon tot ze gaar waren en er een door het inkoken een licht gebonden sausje ontstond.
    Daarbij de rösti, eerst lichtjes ontdooid en daarna afgebakken in frituur van 175°C.
    De levertjes in het spekrolletje waren nog iets te rauw zodat ik aanbakken in de pan en afbakken in een hete oven gedurende enkele minuutjes moet aanbevelen of iets minder lever in het spek te rollen.
    Al bij al een geslaagde "middeleeuwse" lunch !

    24-04-2019, 14:06 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    23-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190423 Eendenborst met bijzondere stoemp met linzen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de diepvries lag nog een (zelf ingevroren) eendenborst die niet op tijd aan de beurt kon komen enkele weken geleden. Ik vries die niet graag zelf in (want te veel vet) maar nood breekt wet en ik ben zuinig op het wegwerpen van nog bruikbare etenswaren!
    Voor wie het nog niet heeft geprobeerd: zo'n op het vel gebakken eendenborst gaat goed samen met gestoofde linzen, een in de lage landen wreed ondergewaardeerde peulvrucht!
    Deze keer verwerkte ik een blik bruine linzen van het merk Daucy (meegebracht van Auchan in Dunkerque) in een aardappelpuree. Het blik werd uitgelekt en gestoofd in verse boter met blokjes puntpaprika, rode ui, wortel, en Jalapeõ peper en op smaak gebracht met een gedroogd laurierblaadje, redelijk wat verse tijm, flink wat zwarte peper van de molen, een snuif gedroogd bonenkruidpoeder en de helft van een mager kippenbouillonblokje. Dit werd een heerlijke combinatie van geuren en smaken en gemengd onder de gekookte en geplette zachtkokende aardappeltjes een meer dan geslaagd geheel. Dit receptje gaat in mijn archief ter overlevering aan het nageslacht...
    Het glaasje rode wijn van een (gekregen) flesje Egri Bikaver (Hongaars stierenbloed) uit 2015 was OK maar niet wauw, nu te veel tannines en te veel zuurtjes. Morgen smaakt dat hopelijk beter als dat over nacht wat lucht heeft kunnen happen.

    23-04-2019, 14:03 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diner in Grand Café Brasserie Brasseur te Zwijndrecht 20190422
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van de geslaagde discocompetitie in Ieper (kleinzoon 1ste plaats solodansen) kwamen we terug in Zwijndrecht aan rond 19h. Met dat terrasjesweer zat het restaurant van de zoon vol maar we konden toch nog een plaatsje bemachtigen. Na een rijpe Orval genoten van een perfect gesneden en door de keuken opgemaakte steak tartaar (filet Américain) met steakhouse frieten.
    Zo pikten we toch ons Paasbezoekje mee aan Grand-Café Brasserie Brasseur.
    Merci kleinzoon, schoondochter en zoon voor de leuke afsluiter van een mooie en aangename dag.

    23-04-2019, 09:28 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!