Deze witloofbereiding is één van onze lievelingsgerechten en kan met krieltjes in dezelfde pan ook als éénpansgerecht klaargemaakt worden. Het sausje dat ontstaat door het, vooraf goed rondom aangebakken gevuld witloof te braiseren met een verkruimeld kippenbouillonblokje, nootmusaat, zwarte peper en een vleugje suikersiroop is gewoon zalig. Daarbij gestoomde aardappels of puree en we hebben weer een echt Belgisch gerecht dat zelden elders op tafel komt. Ik gebruik (opgemaakt) gemengd gehakt kalf-varken dat ik tussen een gehalveerde en van het kropje ontdane stronk witloof opbindt met een koordje. Dat koordje kan eventeel ook vervangen worden door een dun lapje spek. Vervolgens worden de gevulde stronken aangebraden in een pan met een flinke klont boter tot ze bruin worden maar niet verbrand zijn. De kruiden en het bouillonblokje erover en een scheut suikersiroop die de aanzet vormt tot de eerste stoomvoring. Dan vlug het deksel op de pan en gedurende 45 minuten braiseren in eigen nat. Smakelijk!
|