Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
25-04-2019
Dagschotel 20190425 Witloof gevuld met gehakt & gestoomde aardappels
Deze witloofbereiding is één van onze lievelingsgerechten en kan met krieltjes in dezelfde pan ook als éénpansgerecht klaargemaakt worden. Het sausje dat ontstaat door het, vooraf goed rondom aangebakken gevuld witloof te braiseren met een verkruimeld kippenbouillonblokje, nootmusaat, zwarte peper en een vleugje suikersiroop is gewoon zalig. Daarbij gestoomde aardappels of puree en we hebben weer een echt Belgisch gerecht dat zelden elders op tafel komt. Ik gebruik (opgemaakt) gemengd gehakt kalf-varken dat ik tussen een gehalveerde en van het kropje ontdane stronk witloof opbindt met een koordje. Dat koordje kan eventeel ook vervangen worden door een dun lapje spek. Vervolgens worden de gevulde stronken aangebraden in een pan met een flinke klont boter tot ze bruin worden maar niet verbrand zijn. De kruiden en het bouillonblokje erover en een scheut suikersiroop die de aanzet vormt tot de eerste stoomvoring. Dan vlug het deksel op de pan en gedurende 45 minuten braiseren in eigen nat. Smakelijk!
Dagschotel 20190424 Fegatellen met gebraiseerde sjalot en rösti
Wie al eens op mijn website kookhistorie heeft gesurft weet dat ik wreed in de geschiedenis van onze keuken ben geïnteresseerd en een verzamelaar ben van oude recepten en dito kookboeken, waarvan de eerste dateren van de 15de eeuw. De "fegatellen" (fegato= lever in het Italiaans) die ik vandaag bereidde vinden hun oorsprong in de 16de eeuw en werden toen reeds vermeld in een Zuid-Nederlands kookboek voor "Leckertonghen". Belgisch dus maar... België kwam er pas in de 19de eeuw. Het zijn brochetten van stukjes lever (normaal van varken), gekruid met gestampt venkelzaad en peper en gecombineerd met spek en laurier. In het originele recept worden ze opgediend met een sinaasappelsaus maar ik combineerde ze met gebraiseerde sjalot en rösti. Het zoete van de sjalot (met wat tijm en laurier) combineerde goed met het rokerig-krokante van de gefrituurde rösti (Delhaize). Ik gebruikte kippenlevertjes en had die, vanwege de opkuis ontstane kleinere brokjes, verpakt in 2 dunne reepjes, licht gerookt ontbijtspek en daarna met laurier ertussen aan een spies geregen. De stukjes lever waren gekruid met in de 1-2-3 verpulverde venkelzaden, nootmuskaat en zwarte peper (geen zout vanwege het spek) zoals in het originele recept. De sjalot was na het pellen, gehalveerd en lichtjes gebruind in verse boter, afgekruid met verse tijm, laurier en verder gebraiseerd in kippenbouillon tot ze gaar waren en er een door het inkoken een licht gebonden sausje ontstond. Daarbij de rösti, eerst lichtjes ontdooid en daarna afgebakken in frituur van 175°C. De levertjes in het spekrolletje waren nog iets te rauw zodat ik aanbakken in de pan en afbakken in een hete oven gedurende enkele minuutjes moet aanbevelen of iets minder lever in het spek te rollen. Al bij al een geslaagde "middeleeuwse" lunch !
Dagschotel 20190423 Eendenborst met bijzondere stoemp met linzen
In de diepvries lag nog een (zelf ingevroren) eendenborst die niet op tijd aan de beurt kon komen enkele weken geleden. Ik vries die niet graag zelf in (want te veel vet) maar nood breekt wet en ik ben zuinig op het wegwerpen van nog bruikbare etenswaren! Voor wie het nog niet heeft geprobeerd: zo'n op het vel gebakken eendenborst gaat goed samen met gestoofde linzen, een in de lage landen wreed ondergewaardeerde peulvrucht! Deze keer verwerkte ik een blik bruine linzen van het merk Daucy (meegebracht van Auchan in Dunkerque) in een aardappelpuree. Het blik werd uitgelekt en gestoofd in verse boter met blokjes puntpaprika, rode ui, wortel, en Jalapeõ peper en op smaak gebracht met een gedroogd laurierblaadje, redelijk wat verse tijm, flink wat zwarte peper van de molen, een snuif gedroogd bonenkruidpoeder en de helft van een mager kippenbouillonblokje. Dit werd een heerlijke combinatie van geuren en smaken en gemengd onder de gekookte en geplette zachtkokende aardappeltjes een meer dan geslaagd geheel. Dit receptje gaat in mijn archief ter overlevering aan het nageslacht... Het glaasje rode wijn van een (gekregen) flesje Egri Bikaver (Hongaars stierenbloed) uit 2015 was OK maar niet wauw, nu te veel tannines en te veel zuurtjes. Morgen smaakt dat hopelijk beter als dat over nacht wat lucht heeft kunnen happen.
Diner in Grand Café Brasserie Brasseur te Zwijndrecht 20190422
Van de geslaagde discocompetitie in Ieper (kleinzoon 1ste plaats solodansen) kwamen we terug in Zwijndrecht aan rond 19h. Met dat terrasjesweer zat het restaurant van de zoon vol maar we konden toch nog een plaatsje bemachtigen. Na een rijpe Orval genoten van een perfect gesneden en door de keuken opgemaakte steak tartaar (filet Américain) met steakhouse frieten. Zo pikten we toch ons Paasbezoekje mee aan Grand-Café Brasserie Brasseur. Merci kleinzoon, schoondochter enzoonvoor de leuke afsluiter van een mooie en aangename dag.
Op 29 Mei 2010 blogde ik hier over de Nieuwkerkse asperges. Gisteren gestoken en gekocht en vandaag opgesmikkeld met gestoomde aardappels en een sausje van verse, gezouten boter met snippers hardgekookt ei en gehakte peterselie. Dat sausje was op smaak gebracht met geraspte nootmuskaat en zwarte peper. Een juist gepaste (vegetarische) lunch in de schaduw op ons tuinterras. Seffens nog wat Melseelse aardbeien van het kraampje langs de N70 en daarna wellicht een powernapje. Hierbij een zalig Paasfeest gewenst aan mijn leespubliek en de bloggers van seniorennet.
Dagschotel 20190420 Lamsboutsnede met flageolets & gratin Dauphinois
Mijn eega wou persé in het Paasweekend lamsvlees eten... Voor morgen Paaszondag heb ik verse asperges rechtstreeks van de kweker in Nieuwkerken-Waas en maandag schikt het ook niet dus moest het vandaag lam zijn. Twee maanden geleden hadden we een gelijkaardige lunch, maar vandaag enkel de lamssteak met flageolets zonder princessenbonen. De flageolet is familie van deze laatsten en wordt vooral in Frankrijk geteeld. Ze zijn minder melig en daardoor fijner van smaak dan gewone witte bonen. Ze worden vaak gecombineerd met lamsvlees. Ook koud, als salade, gemengd met wat fijngesnipperde zachte (rode) ui of pijpajuin en een weinig mayonaise, peper en zout, zijn ze heerlijk (tip voor bij de BBQ). Bij ons zijn ze quasi nergens vers te verkrijgen maar ze zijn ook lekker uit blik (laten uitlekken en niet afspoelen). Aan de gele borden i.p.v. witte kan je zien dat we vandaag op ons zonovergoten terras aten met 25°C...
Het Paasweer is zalig, bijgevolg is thuisblijven onmogelijk en de fietsbenen kribbelen... Temperaturen tot 25°C in April en dat gedurende meerdere dagen. Fietstochtje naar de Rupelstreek, mijn geboortestreek. Met de fietsknooppunten is dat allemaal eenvoudig geworden. Met de fietsen op de auto, parkeren in Bazel zodat we niet langs de files moeten, het veer naar Hemiksem en dan een toer via de Schelde- en Rupeldijken, door de gelagen van Noeveren tot in Boom waar ik iets minder dan de helft van mijn leven doorbracht. De Rupelkaai aldaar is mooi heraangelegd en boven op de dijk is nu Trattoria Kaai, ik denk al bijna 2 jaar, met een mooi terras, uitzicht op het water en een mooi aanbod voor redelijke prijs. De kok heeft Italiaanse roots en dat proeft men. Voor mijn eega Parmezaanse kroketjes en zalm met tomaat en kreeftenravioli, voor mij de minestrone en dan de ossobuco met linguini. De bouillon van de minestrone was heerlijk maar de groentjes hadden in de diepvries gezeten...waarom geen gepocheerde verse groentenblokjes à la minute aan die heerlijke bouillon toevoegen met wat gesnipperde verse kruiden (basilicum, salie) dan was het helemaal top geweest? De holle ossobuco kalf-mergpijp was ongeveer 10cm groot en vol lekker merg. Het vlees niet overvloedig maar toch een flinke portie en zeer lekker klaargemaakt. Een kolonel (citroensorbet met wodka) sloot dat geheel af, we gaan er zeker nog.
In de periode 1985-1988 was ik gedetacheerd in Cergy-Pontoise nabij Parijs voor de bouw van de Doelse kerncentrale-simulator. Ik lunchte dan in de kantine van Thomson CSF en ontdekte daar de in lookroom gemarineerde, verse Parijse paddenstoelen. Mijn receptje daarvoor is als volgt: snijd de verse paddenstoelen in dikke plakken, doe er een vleugje citroen- of limoensap over zodat ze niet verkleuren en strooi er ook wat gehakte peterselie op, meng goed. Meng gewone room (min. 35% vet) en zure room in gelijke hoeveelheden, pers er (veel) verse look in, kruid af met zwarte peper en zout en laat die saus minstens een half uur trekken. Meng ze vlak voor het opdienen door de paddenstoelen. Wreed, specaal, lekker en fris.
Dagschotel 20190418 Varkensribbetjes met bijzondere rauwkost
Deze morgen toch een beetje op mijn verkeerd been opgestaan... Al om 3u wakker en terug ingedommeld in de livingsofa rond 5u en op 8u terug wakker met "loeten"... Zo'n super goed weer - volle zon om 8u - en niet echt weten wat de dag gaat brengen? Hoe gaan we deze dag optimaal invullen, want als het zo'n goed weer is wil ik buiten, zeker in de lente! Een spiegeleitje gegeten als ontbijt en even later het vrouwtje bediend met haar traditionele thee met limoen en een boterham met belegen kaas... Daarna gezocht naar een behoorlijke uitstap o.a. Veerse meer, maar niets gevonden dat ons (mij) paste. Dan maar samen naar Colruyt om vandaag een aardige lunch te kunnen samenstellen en ideeën op te doen voor het Paasweekend. Paasmaandag zitten we sowieso in Ieper met de kleinzoon voor een discocompetitie, dus blijven witte donderdag, goede vrijdag, Paaszaterdag en -zondag met het aangekondigde "zomerweer" daar om "gezamelijk en leutig" in te vullen. Mijn eega wilde lamsvlees voor deze Paastijd, dus dat was snel geregeld met lamsboutsneden die ik zaterdag ga klaarmaken met flageolets en een gratin Dauphinois. De verse spinazie lokte voor een spinazievelouté voor de komende dagen en de BBQ-ribbetjes voor onze eerste lunch vandaag op ons tuinterras. Als we dan morgen een mooie fietstocht doen met ergens een lekkere lunch inbegrepen, zaterdag het lam en Paaszondag bij de zoon in Grand Café Brasserie Brasseur gaan lunchen is ons weekendje weer eens optimaal ingevuld, qua culinaire deugden althans...
Wanneer ik destijds voor mijn werk veel in Linkebeek (Laborelec) moest zijn ging ik regelmatig op de Alsembergsesteenweg, haastig en omdat het er lekker was, in een klein restaurantje lunchen waar men alleen maar pastas serveerde. Dat is wel inmiddels bijna 20 jaar geleden. De vegetarische pastaversie was daar top - veel (zuiderse) groenten en het geheim ingrediënt: een zeer grote hoeveelheid laurierbladen waardoor men het vlees in de verste verte niet miste. Inmiddels is dat restaurantje vervangen door restaurant Amarcord, een Italiaan waar ik (nog) niet geweest ben. Ik vond die pastasaus toen zo lekker dat ik thuis zo lang experimenteerde totdat ik quasi zeker was die te benaderen met een eigen versie. Die komt dan ook enkele keren per jaar, zoals vandaag, op onze tafel en bestaat uit in de wok bereidde in zout gemarineerde en in olie gebakken aubergineblokjes. Daarbij: rode ui, blokjes courgette, stukjes puntpaprike, jonge wortel, weidechampignons, gehalveerde trostomaatjes, gesnipperde verse look, verse kruiden (tijm, rozemarijn, salie en oregano- die zijn nu reeds buiten aan het schieten in mijn kruidenpotten), gedroogde basilicum, zwarte peper, een vleugje suikersiroop, veel gedroogde laurierbladen, tomatenconcentraat en een kippenbouillonblokje met een scheut water. Alles bijtgaar gewokt en verder onder deksel kort gegaard. Probeer het eens!
Sommige gerechten bestaan al eeuwen omdat ze zo lekker zijn zodat ze van generatie op generatie overgeleverd worden. En dat is zo in alle culturen over de ganse wereld. Ik zie geen redenen waarom niet iedereen, mits de extreme smaken er uit te filteren (overdreven zout, pikant, bitter, zoet ...), deze gerechten niet zou kunnen appreciëren. Zo leerde ik tijdens een Egyptische cruise op de Nijl, als tijdverdrijf, van de scheepskok baba ganoush maken, een gerecht in de stijl van hummus (basis=kekererwten) maar nu met o.a. in de oven gegaarde aubergine (die in onze contreien nog te veel verwaarloosd wordt). Die baba ganoush is heerlijk bij vleesbereidingen (o.a. BBQ) en ook als dipsaus met groenten, chips, tacos enz. Er zijn veel recepten te vinden op het Internet maar die scheepskok gebruikte in de oven gegaarde aubergine en rode ui, tahin (sesamzaadpasta), geperste verse look, limoensap, olijfolie, peterselie en zeezout. Ik voeg er harissa (uit tube = look, komijn, piment) aan toe en een vleugje suikersiroop om de bitterheid wat te temperen. Hierna het recept zoals ik het voor mezelf heb opgeschreven:
Zet de aubergine en de ui gedurende een uur in een oven van 180°; Neem het gare vruchtvlees zonder schil uit de groenten en laat afkoelen en wat uitdrogen.
Doe ze daarna in een blender samen met de look, het limoensap, de tahin en wat olie en mix tot een gladde puree;
Smaak af met zout en gebeurlijk nog wat olijfolie en tahin;
Eventueel wat extra komijnpoeder en/of gerookte paprikapoeder en/of chilipoeder (espelette) of een worstje harissa (=look,komijn, piment).
Lunchen bij Brasserie De Lindekes in Wilrijk 20190416
Weer een namiddagafspraak in het UZA, deze keer voor een kleine dermatologische ingreep bij mijn echtgenote en bijgevolg weer een Hereford zesrib in Brasserie De Lindekens na de goede ervaring van Januari l.l. De zesrib, die ik deze keer liet vergezellen van gebakken champignons, het vlees was weer was heerlijk maar de champignons vielen een beetje tegen: niet hard genoeg gebakken en m.i. niet in verse boter. Ook de gebakken zalm met asperges van mijn echtgenote was niet top, de zalm was al iets te ver gebakken en de asperges (6 stuks) mooi van formaat, goed geschild maar hadden te lang in water verbleven zodat de smaak volledig weg was, spijtig... We zaten op het terras en konden genieten van het mooie weer en de vriendelijke bediening maar de volgende keer moet het alleszins terug beter!
In oktober 2008 blogde ik hier mijn recept voor Griekse mousaka. ondertussen weet ik dat het eigenijk moussaka is met s-en, maar dat doet geen afbreuk aan het recept ;-). Ondertussen is moussaka uitgegroeid tot een gerecht dat wij toch wel enkele keren per jaar klaarmaken. De gemeenschappelijke eigenschap van "traditionele" (streek-)gerechten is dat die zo populair (lees: lekker) zijn dat ze in de overlevering worden opgenomen en bijgevolg, gelukkig blijven bestaan. Met onze Griekse reiservaringen (o.a. Cyprus, Kreta en Santorini) en komt bij ons, naast de moussaka, ook de Griekse salade (choriatiki-), de souvlaki (spies van gemarineerd lam) en de juvetsi (lamsstoofpot) regelmatig op het menu. Zo herbeleven wij de culinaire geneugten van onze reisjes en Santorini staat bij mij zo hoog aangeschreven dat ik er zeker nog eens voor een derde keer heen wil. Zo rond een late Pasen want de Paasweek is er wel bijzonder met processies en bijzonder lekker eten (o.a. Paaslam). Moussaka is zoals een lasagna - met laagjes: hier groenten (aardappel, aubergine en (facultatief) courgette), een laag (lams)gehaktmet groenten (ui en tomaten) en afgekruid met Griekse kruiden (look, oragano, tijm, kaneel, kruidnagel) en een bovenste laag bechamelsaus met kaas (feta, Parmezaan). Alles langzaam in de oven gegaard en opgediend met een fris slaatje en al dan niet een stuk lekker brood opgediend. Een beetje bewerkelijk om alle ingredienten eerst aan te fruiten en dan te assembleren maar de moeite meer dan waard.
Dagschotel 20190414 Stoofselder in romige Madeirasaus met steak
Vandaag dan maar het gerecht klaargemaakt dat gisteren voor de lunch klaarstond: stoofselder (witte-), steak en Gourmandine-aardappelen een Frans vastkokend ras dat ik nog niet gegeten had en nu volop in de Carrefour aanwezig is. Mijn receptje voor de stoofselder is gebaseerd op een herinnering an ongeveer 35 jaar geleden toen ik met de collega's regelmatig werkvergadering had over de middag en wij dan vrij veel op restaurant gingen o.a. op de bredabaan in Merksem in een klein maar fijn restaurant, nu verdwenen, waar "seldervoet met steak in papillot" op de kaart prijkte. Over de jaren heen trakteerden wij ons meer dan eens op deze lekkernij... Mijn (nagespeeld) sausje is een kalfsfonds met room verrijkt met Madeira, ingekookt met groenten (o.a. sjalot) en kruiden (tijm, laurier, marjolein, tijm, basilicum) en een scheut ketchup en daarin gebraiseerd het in 4 gesnedenonderste van selder (foto). De selder die ik gebruikte was een beetje gehavend zodat ik hem in stukken moest snijden heteen een beetje afbreuk doet aan de presentatie. In papillot opgediend was het altijd leuker maar ik vermoed die enkel op het einde werd gebruikt (voor de show) en alle ingrediënten werden bereid zoals ik ze presenteerde. Het resultaat was prima en dicht bij de originele bereiding die mij met enige ontroerong deed terugdenken aan de leuke periode 1978-1985 met mijn collega's Paul, Miel zaliger, Joris en onze (wreed symphatieke) baas Jacques. Work & play op en top.
Lunchen bij Brasserie Restaurant Den Beer in Mechelen 20190413
Gisteren onverwacht op pad gemoeten en dan maar van de nood een deugd gemaakt ien een wandelingetje gemaakt in Mechelen. Ons klassiek toertje is Bruul-Ijzeren leen en een stop op de markt. Een late, lichte lunch bij Den Beer, mooie kaart en meestal lekker eten. Voor mijn eega een toast met gebakken champignons en voor mezelf een salade Niçoise vergezeld van een Mechelse Hopsinjoor van brouwerij Het Anker. De Niçoise is salade met sla, knapperig gekookte prinsessenbonen, hardgekookt ei, partjes tomaat, rauwe (rode)ui, olijven (liefst zwarte), ansjovisreepjes, tonijn en een lekkere vinaigrette. Soms ook gekookte aardappelblokjes maar die zijn facultatief en brood is er ook lekker bij. Soms is de tonijn vers gebakken maar voor mij is witte tonijn uit blik op olijfolie de max. Ik gebruik dan die olie, samen met wat olie van de ansjovis voor de vinaigrette (olie, citroen, peper, zout, gehakte peterselie, mosterd en een vleugje suikersiroop). Bij gebrek aan een foto in Den Beer, een foto van een eigen versie die ik maakte in februari 2013.
Vandaag de kalfstong in kappersaus klaargemaakt zoals gisteren aangekondigd en alles was goed gelukt. Bijgaand de foto van die bereiding samen met de eerdere koude bereiding van "kalfstong à la tortue", die ik moest heropwarmen omdat ik niet genoeg gelatine had gebruikt. Nu is het OK. Zeker de 50g gelatine per liter respekteren, waarschijnlijk enkel minder als er een hele kalfskop wordt afgekookt voor de bereiding i.p.v. enkel de tong. Maar dit recept is veel minder werk en even lekker als wanneer we een ganse kop zouden gebruiken omdat die hoeveelheid toch veel te groot zou zijn.
Lunchmenu bij Grand Café Brasserie Brasseur 20190411
Eén van de voordelen van gepensioneerd te zijn is dat alles kan en niets moet (behalve als "ze" ons ergens dringend nodig hebben). Vandaag was zo'n dag dat alles op een hoopje kwam: de herstelling van het vliegenraam van onze slaapkamer, reclame van party-snacks in Aldi, lakschade aan de auto en shoppen voor het eten van de komende dagen. Het was middag voor we het beseften en alhoewel de kalfstong staat te wachten in de koeling om klaargemaakt te worden waren we pas rond de middag klaar met winkelen en besloten we te lunchen bij de zoon in zwijndrecht. Grand Café Brasserie Brasseur is een heerlijk plaats, het zonnetje scheen maar het was te koud (amper 10°C) en te winderig om op het terras te zitten. De daglunch (@21€) bestond uit een vitello tonnato gevolgd door een stuk gefrituurde kabeljauw met een stamppot van prei en mousselinesaus (foto). Daarbij een St.Bernardus Abt en het was weer eens dik in orde: eten om niet te vergeten... Morgen maak ik het sausje van de "kalfstong met kappertjes" als volgt: 1 rode ui gesnipperd en glazig gestoofd in 25g verse boter, 3 dl bouillon van de tong gebonden met blanke rouxkorrels er bij, 3 eetlepels uitgelekte kappertjes op azijn, 1 dl room, verder op smaak brengen met peper en zout en eventueel een vleugje citroensap, de sneden tong er in opwarmen en het geheel afwerken met gehakte peterselie. Opdienen met aardappelpuree met verse boter, melk en fijngesneden lenteuitjes. We zien er weeral naar uit...
Bij het opmaken van vorig blogje moet ik terugdenken aan "nonkel Albert" zaliger (1915-1993), een nonkel van mijn echtgenote en één van de laatste échte boeren in Vremde, van vader op zoon. Deed quasi alles zelf met enige hulp van zijn echtgenote en hun 10 kinderen, kweekte aardappelen (later serretomaten), granen, had een boomgaard, mestte varkens vet, had koeien, paarden, konijnen, kippen honden enz... Men stapte er van de leefkamer direct in de stal, het toilet was in de tuin (een plank met een gat) en men kuiste zijn achterste af met krantenpapier aan een nagel opgehangen... Ik heb die man nooit zenuwachtig gezien en altijd goedlachs! Hij ging regelmatig op "steek" (volgelvangst met slagnetten), vroeger toegelaten maar later en nu nog illegaal en stopte toen hij al enkele keren betrapt was. Als hij veel mussen gevangen had werden die vakkundig gepluimd en gekuist en bereidde hij een "mussenpot", zo'n 50 vogeltjes aangebakken in boter en verder gestoofd met de nodige ui en nootmuskaat, peper en zout. Veel gepeuzel maar de ganse familie vond het wreed lekker... Ik heb er zelf nooit van kunnen proeven. Voor wie meer wil weten over het eten van onze tuin- en zangvogels kan ik aanraden het artikel "Vinken aan het spit" te lezen verschenen in de Volkskrant van december 2002. Of daar dan de reden is te vinden van nonkel's voorliefde voor mussen of/en zijn uitgebreid nageslacht laat ik in het midden...
Dagschotel 20190410 Prinsessenbonen met gebraiseerde blinde vinken
De kalfstong, waarover gisteren geblogd, staat af te koelen in haar straf bouillonnetje om straks verder gebruikt te worden in de eerder genoemde bereidingen. Ondertussen, voor de lunch van vandaag, fijne prinsessenbonen gestoofd in verse boter met ui en een snuif bonenkruidpoeder en daarbij blinde vinken eerst goed aangebakken rondom en dan verder gebraiseerd in eigen nat. Daarbij enkele gestoomde, vastkokende aardappels. De benaming blinde vinken (ook loze-, sla-, vogels zonder kop) vindt haar oorsprong bij die vogels zelf, in de middeleeuwen, toen vogelvangst nog niet gereglementeerd was en een rijke vangst gepluimd en omwikkeld met een stuk vlees (spek) en al dan niet verder gevuld in de pot belandde bij de rijken. Ze werden nagemaakt met gehakt en kalfsvlees door de armere bevolking en dus opgediend zonder oogjes... Slavink, uitgevonden door een Nederlandse slager, omdat ze ook prima smaken bij een slaatje.
Dagschotel 20190409 paprikaschnitzel met erwtjes & kruidenboter
Vandaag quasi een herhaling van onze dagschotel van 19 januari l.l. klaargemaakt met het laatste restje zelfgemaakte kruidenboter uit de diepvries, extra fijne erwtjes en een dikke ui hetgeen de verhouding erwten/ui wat kleiner maakte maar ook lekker. Daarbij een Montgras Carmenère-Shiraz 2016 uit Chili om het geheel af te ronden. Een zachte wijn met weinig zuren en afgeronde tannines en de smaken van beide druivenrassen. In de koelkast ligt een kalfstong te wachten op een straf bouillonetje. Morgen houd ik de mooiste sneden gepocheerde tong apart voor een bereiding met kappertjes op donderdag. Van het keelstuk en de andere afsnijdsels zal ik een "tête de veau à la tortue" maken met veel gelatine om daarna koud in plakken gesneden met een stuk brood op te smullen. Die bereiding wordt schaarser en schaarser bij de beenhouwer en als hij er al is dan is hij van varkenskop gemaakt en de "tortue" ver te zoeken. Mijn versie bestaat trouwens uit de met veel tomaten verrijkte bouillon van de tong, even veel Madeira wijn, tijm, marjolein, rozemarijn, basilicum, salie, dragon, gebakken Parijse champignons, gesnipperde sjalot en kleine zure augurkjes. Op smaak te brengen met zout, peper en eventueel een weinig suiker. Voor de koude bereiding gebruik je best 4 à 5g gelatine per dl saus.