Kookhistorie
Inhoud blog
  • 2025 in 't zicht, met nieuwe voornemens!
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    20-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Trattoria Kaai te Boom 20190419
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Paasweer is zalig, bijgevolg is thuisblijven onmogelijk en de fietsbenen kribbelen...
    Temperaturen tot 25°C in April en dat gedurende meerdere dagen. Fietstochtje naar de Rupelstreek, mijn geboortestreek.
    Met de fietsknooppunten is dat allemaal eenvoudig geworden. Met de fietsen op de auto, parkeren in Bazel zodat we niet langs de files moeten, het veer naar Hemiksem en dan een toer via de Schelde- en Rupeldijken, door de gelagen van Noeveren tot in Boom waar ik iets minder dan de helft van mijn leven doorbracht.
    De Rupelkaai aldaar is mooi heraangelegd en boven op de dijk is nu Trattoria Kaai, ik denk al bijna 2 jaar, met een mooi terras, uitzicht op het water en een mooi aanbod voor redelijke prijs. De kok heeft Italiaanse roots en dat proeft men. Voor mijn eega Parmezaanse kroketjes en zalm met tomaat en kreeftenravioli, voor mij de minestrone en dan de ossobuco met linguini.
    De bouillon van de minestrone was heerlijk maar de groentjes hadden in de diepvries gezeten...waarom geen gepocheerde verse groentenblokjes à la minute aan die heerlijke bouillon toevoegen met wat gesnipperde verse kruiden (basilicum, salie) dan was het helemaal top geweest?
    De holle ossobuco kalf-mergpijp was ongeveer 10cm groot en vol lekker merg. Het vlees niet overvloedig maar toch een flinke portie en zeer lekker klaargemaakt. 
    Een kolonel (citroensorbet met wodka) sloot dat geheel af, we gaan er zeker nog.

    20-04-2019, 11:37 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    18-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzonder recept: paddenstoelen in lookroom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de periode 1985-1988 was ik gedetacheerd in Cergy-Pontoise nabij Parijs voor de bouw van de Doelse kerncentrale-simulator. Ik lunchte dan in de kantine van Thomson CSF en ontdekte daar de in lookroom gemarineerde, verse Parijse paddenstoelen.
    Mijn receptje daarvoor is als volgt: snijd de verse paddenstoelen in dikke plakken, doe er een vleugje citroen- of limoensap over zodat ze niet verkleuren en strooi er ook wat gehakte peterselie op, meng goed.
    Meng gewone room (min. 35% vet) en zure room in gelijke hoeveelheden, pers er (veel) verse look in, kruid af met zwarte peper en zout en laat die saus minstens een half uur trekken.
    Meng ze vlak voor het opdienen door de paddenstoelen. Wreed, specaal, lekker en fris.

    18-04-2019, 14:37 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190418 Varkensribbetjes met bijzondere rauwkost
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze morgen toch een beetje op mijn verkeerd been opgestaan... Al om 3u wakker en terug ingedommeld in de livingsofa rond 5u en op 8u terug wakker met "loeten"...
    Zo'n super goed weer - volle zon om 8u - en niet echt weten wat de dag gaat brengen? Hoe gaan we deze dag optimaal invullen, want als het zo'n goed weer is wil ik buiten, zeker in de lente!
    Een spiegeleitje gegeten als ontbijt en even later het vrouwtje bediend met haar traditionele thee met limoen en een boterham met belegen kaas... 
    Daarna gezocht naar een behoorlijke uitstap o.a. Veerse meer, maar niets gevonden dat ons (mij) paste. Dan maar samen naar Colruyt om vandaag een aardige lunch te kunnen samenstellen en ideeën op te doen voor het Paasweekend.
    Paasmaandag zitten we sowieso in Ieper met de kleinzoon voor een discocompetitie, dus blijven witte donderdag, goede vrijdag, Paaszaterdag en -zondag met het aangekondigde "zomerweer" daar om "gezame
    lijk en leutig" in te vullen.
    Mijn eega wilde lamsvlees voor deze Paastijd, dus dat was snel geregeld met lamsboutsneden die ik zaterdag ga klaarmaken met flageolets en een gratin Dauphinois. De verse spinazie lokte voor een spinazievelouté voor de komende dagen en de BBQ-ribbetjes voor onze eerste lunch vandaag op ons tuinterras.
    Als we dan morgen een mooie fietstocht doen met ergens een lekkere lunch inbegrepen, zaterdag het lam en Paaszondag bij de zoon in Grand Café Brasserie Brasseur gaan lunchen is ons weekendje weer eens optimaal ingevuld, qua culinaire deugden althans...

    18-04-2019, 14:13 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    17-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel Vegetarische cappellini 20190417
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wanneer ik destijds voor mijn werk veel in Linkebeek (Laborelec) moest zijn ging ik regelmatig op de Alsembergsesteenweg, haastig en omdat het er lekker was, in een klein restaurantje lunchen waar men alleen maar pastas serveerde. Dat is wel inmiddels bijna 20 jaar geleden.
    De vegetarische pastaversie was daar top - veel (zuiderse) groenten en het geheim ingrediënt: een zeer grote hoeveelheid laurierbladen waardoor men het vlees in de verste verte niet miste.
    Inmiddels is dat restaurantje vervangen door restaurant Amarcord, een Italiaan waar ik (nog) niet geweest ben.
    Ik vond die pastasaus toen zo lekker dat ik thuis zo lang experimenteerde totdat ik quasi zeker was die te benaderen met een eigen versie.
    Die komt dan ook enkele keren per jaar, zoals vandaag, op onze tafel en bestaat uit in de wok bereidde in zout gemarineerde en in olie gebakken aubergineblokjes. Daarbij: rode ui, blokjes courgette, stukjes puntpaprike, jonge wortel, weidechampignons, gehalveerde trostomaatjes, gesnipperde verse look, verse kruiden (tijm, rozemarijn, salie en oregano- die zijn nu reeds buiten aan het schieten in mijn kruidenpotten), gedroogde basilicum, zwarte peper, een vleugje suikersiroop, veel gedroogde laurierbladen, tomatenconcentraat en een kippenbouillonblokje met een scheut water. Alles bijtgaar gewokt en verder onder deksel kort gegaard. Probeer het eens!

    17-04-2019, 14:55 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair werelderfgoed: baba ganoush
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sommige gerechten bestaan al eeuwen omdat ze zo lekker zijn zodat ze van generatie op generatie overgeleverd worden. En dat is zo in alle culturen over de ganse wereld.
    Ik zie geen redenen waarom niet iedereen, mits de extreme smaken er uit te filteren (overdreven zout, pikant, bitter, zoet ...), deze gerechten niet zou kunnen appreciëren.
    Zo leerde ik tijdens een Egyptische cruise op de Nijl, als tijdverdrijf, van de scheepskok baba ganoush maken, een gerecht in de stijl van hummus (basis=kekererwten) maar nu met o.a. in de oven gegaarde aubergine (die in onze contreien nog te veel verwaarloosd wordt).
    Die baba ganoush is heerlijk bij vleesbereidingen (o.a. BBQ) en ook als dipsaus met groenten, chips, tacos enz.
    Er zijn veel recepten te vinden op het Internet maar die scheepskok gebruikte in de oven gegaarde aubergine en rode ui, tahin (sesamzaadpasta), geperste verse look, limoensap, olijfolie, peterselie en zeezout. Ik voeg er harissa (uit tube = look, komijn, piment) aan toe en een vleugje suikersiroop om de bitterheid wat te temperen.
    Hierna het recept zoals ik het voor mezelf heb opgeschreven:

    1. 1 aubergine, 1 rode ui, 1 teen look geperst, ½ elp limoensoep, 2 elp tahin, 2 elp olijfolie, gesnipperde peterselie, zeezout;
    2. Zet de aubergine en de ui gedurende een uur in een oven van 180°;
      Neem het gare vruchtvlees zonder schil uit de groenten en laat afkoelen en wat uitdrogen.
    3. Doe ze daarna in een blender samen met de look, het limoensap, de tahin en wat olie en mix tot een gladde puree;
    4. Smaak af met zout en gebeurlijk nog wat olijfolie en tahin;
    5. Eventueel wat extra komijnpoeder en/of gerookte paprikapoeder en/of chilipoeder (espelette) of een worstje harissa (=look,komijn, piment).

    Een aanrader!

    17-04-2019, 12:30 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Brasserie De Lindekes in Wilrijk 20190416
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Weer een namiddagafspraak in het UZA, deze keer voor een kleine dermatologische ingreep bij mijn echtgenote en bijgevolg weer een Hereford zesrib in Brasserie De Lindekens na de goede ervaring van Januari l.l.
    De zesrib, die ik deze keer liet vergezellen van gebakken champignons, het vlees was weer was heerlijk maar de champignons vielen een beetje tegen: niet hard genoeg gebakken en m.i. niet in verse boter. Ook de gebakken zalm met asperges van mijn echtgenote was niet top, de zalm was al iets te ver gebakken en de asperges (6 stuks) mooi van formaat, goed geschild maar hadden te lang in water verbleven zodat de smaak volledig weg was, spijtig...
    We zaten op het terras en konden genieten van het mooie weer en de vriendelijke bediening maar de volgende keer moet het alleszins terug beter!

    17-04-2019, 07:48 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    15-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190415 Moussaka
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In oktober 2008 blogde ik hier mijn recept voor Griekse mousaka. ondertussen weet ik dat het eigenijk moussaka is met s-en, maar dat doet geen afbreuk aan het recept ;-).
    Ondertussen is moussaka uitgegroeid tot een gerecht dat wij toch wel enkele keren per jaar klaarmaken. De gemeenschappelijke eigenschap van "traditionele" (streek-)gerechten is dat die zo populair (lees: lekker) zijn dat ze in de overlevering worden opgenomen en bijgevolg, gelukkig blijven bestaan.
    Met onze Griekse reiservaringen (o.a. Cyprus, Kreta en Santorini) en komt bij ons, naast de moussaka, ook de Griekse salade (choriatiki-), de souvlaki (spies van gemarineerd lam) en de juvetsi (lamsstoofpot) regelmatig op het menu. Zo herbeleven wij de culinaire geneugten van onze reisjes en Santorini staat bij mij zo hoog aangeschreven dat ik er zeker nog eens voor een derde keer heen wil. Zo rond een late Pasen want de Paasweek is er wel bijzonder met processies en bijzonder lekker eten (o.a. Paaslam).
    Moussaka is zoals een lasagna - met laagjes: hier groenten (aardappel, aubergine en (facultatief) courgette), een laag (lams)gehakt met groenten (ui en tomaten) en afgekruid met Griekse kruiden (look, oragano, tijm, kaneel, kruidnagel) en een bovenste laag bechamelsaus met kaas (feta, Parmezaan). Alles langzaam in de oven gegaard en opgediend met een fris slaatje en al dan niet een stuk lekker brood opgediend.
    Een beetje bewerkelijk om alle ingredienten eerst aan te fruiten en dan te assembleren maar de moeite meer dan waard.

    15-04-2019, 13:57 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    14-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190414 Stoofselder in romige Madeirasaus met steak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag dan maar het gerecht klaargemaakt dat gisteren voor de lunch klaarstond: stoofselder (witte-), steak en Gourmandine-aardappelen een Frans vastkokend ras dat ik nog niet gegeten had en nu volop in de Carrefour aanwezig is.
    Mijn receptje voor de stoofselder is gebaseerd op een herinnering an ongeveer 35 jaar geleden toen ik met de collega's regelmatig werkvergadering had over de middag en wij dan vrij veel op restaurant gingen o.a. op de bredabaan in Merksem in een klein maar fijn restaurant, nu verdwenen, waar "seldervoet met steak in papillot" op de kaart prijkte. Over de jaren heen trakteerden wij ons meer dan eens op deze lekkernij...
    Mijn (nagespeeld) sausje is een kalfsfonds met room verrijkt met Madeira, ingekookt met groenten (o.a. sjalot) en kruiden (tijm, laurier, marjolein, tijm, basilicum) en een scheut ketchup en daarin gebraiseerd het in 4 gesneden onderste van selder (foto). De selder die ik gebruikte was een beetje gehavend zodat ik hem in stukken moest snijden heteen een beetje afbreuk doet aan de presentatie.
    In papillot opgediend was het altijd leuker maar ik vermoed die enkel op het einde werd gebruikt (voor de show) en alle ingrediënten werden bereid zoals ik ze presenteerde.
    Het resultaat was prima en dicht bij de originele bereiding die mij met enige ontroerong deed terugdenken aan de leuke periode 1978-1985 met mijn collega's Paul, Miel zaliger, Joris en onze (wreed symphatieke) baas Jacques. Work & play op en top.

    14-04-2019, 13:39 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Brasserie Restaurant Den Beer in Mechelen 20190413
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren onverwacht op pad gemoeten en dan maar van de nood een deugd gemaakt ien een wandelingetje gemaakt in Mechelen. Ons klassiek toertje is Bruul-Ijzeren leen en een stop op de markt. Een late, lichte lunch bij Den Beer, mooie kaart en meestal lekker eten.
    Voor mijn eega een toast met gebakken champignons en voor mezelf een salade Niçoise vergezeld van een Mechelse Hopsinjoor van brouwerij Het Anker.
    De Niçoise is salade met sla, knapperig gekookte prinsessenbonen, hardgekookt ei, partjes tomaat, rauwe (rode)ui, olijven (liefst zwarte), ansjovisreepjes, tonijn en een lekkere vinaigrette. Soms ook gekookte aardappelblokjes maar die zijn facultatief en brood is er ook lekker bij. Soms is de tonijn vers gebakken maar voor mij is witte tonijn uit blik op olijfolie de max. Ik gebruik dan die olie, samen met wat olie van de ansjovis voor de vinaigrette (olie, citroen, peper, zout, gehakte peterselie, mosterd en een vleugje suikersiroop).
    Bij gebrek aan een foto in Den Beer, een foto van een eigen versie die ik maakte in februari 2013.

    14-04-2019, 11:18 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190412 Kalfstong met kappersaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag de kalfstong in kappersaus klaargemaakt zoals gisteren aangekondigd en alles was goed gelukt.
    Bijgaand de foto van die bereiding samen met de eerdere koude bereiding van "kalfstong à la tortue", die ik moest heropwarmen omdat ik niet genoeg gelatine had gebruikt. Nu is het OK.
    Zeker de 50g gelatine per liter respekteren, waarschijnlijk enkel minder als er een hele kalfskop wordt afgekookt voor de bereiding i.p.v. enkel de tong.
    Maar dit recept is veel minder werk en even lekker als wanneer we een ganse kop zouden gebruiken omdat die hoeveelheid toch veel te groot zou zijn.

    12-04-2019, 13:02 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    11-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchmenu bij Grand Café Brasserie Brasseur 20190411
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eén van de voordelen van gepensioneerd te zijn is dat alles kan en niets moet (behalve als "ze" ons ergens dringend nodig hebben).
    Vandaag was zo'n dag dat alles op een hoopje kwam: de herstelling van het vliegenraam van onze slaapkamer, reclame van party-snacks in Aldi, lakschade aan de auto en shoppen voor het eten van de komende dagen. Het was middag voor we het beseften en alhoewel de kalfstong staat te wachten in de koeling om klaargemaakt te worden waren we pas rond de middag klaar met winkelen en besloten we te lunchen bij de zoon in zwijndrecht.
    Grand Café Brasserie Brasseur is een heerlijk plaats, het zonnetje scheen maar het was te koud (amper 10°C) en te winderig om op het terras te zitten.
    De daglunch (@21€) bestond uit een vitello tonnato gevolgd door een stuk gefrituurde kabeljauw met een stamppot van prei en mousselinesaus (foto). Daarbij een St.Bernardus Abt en het was weer eens dik in orde: eten om niet te vergeten...
    Morgen maak ik het sausje van de "kalfstong met kappertjes" als volgt: 1 rode ui gesnipperd en glazig gestoofd in 25g verse boter, 3 dl bouillon van de tong gebonden met blanke rouxkorrels er bij, 3 eetlepels uitgelekte kappertjes op azijn, 1 dl room, verder op smaak brengen met peper en zout en eventueel een vleugje citroensap, de sneden tong er in opwarmen en het geheel afwerken met gehakte peterselie. Opdienen met aardappelpuree met verse boter, melk en fijngesneden lenteuitjes. We zien er weeral naar uit...

    11-04-2019, 16:15 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    10-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kookhistorie: Vinken aan het spit en mussenpot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij het opmaken van vorig blogje moet ik terugdenken aan "nonkel Albert" zaliger (1915-1993), een nonkel van mijn echtgenote en één van de laatste échte boeren in Vremde, van vader op zoon. Deed quasi alles zelf met enige hulp van zijn echtgenote en hun 10 kinderen, kweekte aardappelen (later serretomaten), granen, had een boomgaard, mestte varkens vet, had koeien, paarden, konijnen, kippen honden enz... Men stapte er van de leefkamer direct in de stal, het toilet was in de tuin (een plank met een gat) en men kuiste zijn achterste af met krantenpapier aan een nagel opgehangen... Ik heb die man nooit zenuwachtig gezien en altijd goedlachs!
    Hij ging regelmatig op "steek" (volgelvangst met slagnetten), vroeger toegelaten maar later en nu nog illegaal en stopte toen hij al enkele keren betrapt was. Als hij veel mussen gevangen had werden die vakkundig gepluimd en gekuist en bereidde hij een "mussenpot", zo'n 50 vogeltjes aangebakken in boter en verder gestoofd met de nodige ui en nootmuskaat, peper en zout.
    Veel gepeuzel maar de ganse familie vond het wreed lekker... Ik heb er zelf nooit van kunnen proeven.
    Voor wie meer wil weten over het eten van onze tuin- en zangvogels kan ik aanraden het artikel "Vinken aan het spit" te lezen verschenen in de Volkskrant van december 2002.
    Of daar dan de reden is te vinden van nonkel's voorliefde voor mussen of/en zijn uitgebreid nageslacht laat ik in het midden...

    10-04-2019, 13:49 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190410 Prinsessenbonen met gebraiseerde blinde vinken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De kalfstong, waarover gisteren geblogd, staat af te koelen in haar straf bouillonnetje om straks verder gebruikt te worden in de eerder genoemde bereidingen.
    Ondertussen, voor de lunch van vandaag, fijne prinsessenbonen gestoofd in verse boter met ui en een snuif bonenkruidpoeder en daarbij blinde vinken eerst goed aangebakken rondom en dan verder gebraiseerd in eigen nat. Daarbij enkele gestoomde, vastkokende aardappels.
    De benaming blinde vinken (ook loze-, sla-, vogels zonder kop) vindt haar oorsprong bij die vogels zelf, in de middeleeuwen, toen vogelvangst nog niet gereglementeerd was en een rijke vangst gepluimd en omwikkeld met een stuk vlees (spek) en al dan niet verder gevuld in de pot belandde bij de rijken. Ze werden nagemaakt met gehakt en kalfsvlees door de armere bevolking en dus opgediend zonder oogjes... Slavink, uitgevonden door een Nederlandse slager, omdat ze ook prima smaken bij een slaatje.

    10-04-2019, 13:15 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    09-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190409 paprikaschnitzel met erwtjes & kruidenboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag quasi een herhaling van onze dagschotel van 19 januari l.l. klaargemaakt met het laatste restje zelfgemaakte kruidenboter uit de diepvries, extra fijne erwtjes en een dikke ui hetgeen de verhouding erwten/ui wat kleiner maakte maar ook lekker.
    Daarbij een Montgras Carmenère-Shiraz 2016 uit Chili om het geheel af te ronden. Een zachte wijn met weinig zuren en afgeronde tannines en de smaken van beide druivenrassen.
    In de koelkast ligt een kalfstong te wachten op een straf bouillonetje. Morgen houd ik de mooiste sneden gepocheerde tong apart voor een bereiding met kappertjes op donderdag. Van het keelstuk en de andere afsnijdsels zal ik een "tête de veau à la tortue" maken met veel gelatine om daarna koud in plakken gesneden met een stuk brood op te smullen. Die bereiding wordt schaarser en schaarser bij de beenhouwer en als hij er al is dan is hij van varkenskop gemaakt en de "tortue" ver te zoeken.
    Mijn versie bestaat trouwens uit de met veel tomaten verrijkte bouillon van de tong, even veel 
    Madeira wijn, tijm, marjolein, rozemarijn, basilicum, salie, dragon, gebakken Parijse champignons, gesnipperde sjalot en kleine zure augurkjes. Op smaak te brengen met zout, peper en eventueel een weinig suiker. Voor de koude bereiding gebruik je best 4 à 5g gelatine per dl saus.

    09-04-2019, 14:36 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190408 Mechelse koekoek met witloofsalade & friet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pekelen maakt vlees sappiger maar is een beetje omslachtig. Bij veel restaurants is het wel gebruikelijk, o.a. bij Toque-Tok in Schelle waar men de kippen oppept met zo'n zout kruidenbad.
    Gisteren kon ik een Mechelse koekoek (figuurlijk) op de kop tikken en heb dat beestje deze nacht gepekeld in een bad met 5% zout, de helft daarvan suiker, verse tijm, 1/2 limoen en 1 elp gebroken zwarte peper.
    Als die pekel koud was de kip van 1.3kg er 8 uur in laten marineren. Drooggedept en nog een paar uur in de ijskast laten drogen. Daarna met olijfolie, peper en nootmuskaat ingewreven, opgevuld met sjalot, tijm en look en gedurende 1u15 in een voorverwarmde heteluchtoven op 180°C gebakken na eerst langs alle kanten te zijn aangebraden in een pot. Om het half uur even overgoten met het bakvocht. Voor het aansnijden 10 minuutjes laten rusten.
    Daarbij gesnipperd witloof met een dressing van mosterd, mayonaise, geperste look, gedroogde dragon, azijn, suikersiroop en een scheut water. Frietjes van Mc Cain erbij en het was in orde.
    Na ons gepeuzel heb ik van de koekoeksbeenderen een lekkere bouillon getrokken en met overschotjes uit de ijskast een minestronesoep gemaakt (gerookte spekblokjes, rode paprika, raap, wortel, princessen, witte selder, ui, look, piment), nog wat verse kruiden uit de tuin (salie, rozemarijn, lavas - niet bevroren deze winter!) tomatenconcentraat en een handvol gedroogde granen en peulvruchten die wij, voorgeselekteerd in een pakje, van Italië hadden meegebracht en typisch zijn voor de Venitiaanse groentensoepen. Het geheel ruikt momenteel heerlijk en dat zal straks met een greepje vers geraspte Parmezaanse kaas de gepaste avondsnack zijn.

    08-04-2019, 15:45 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Discoweekend Blankenberge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als onze kleinzoon meedoet aan discowedstrijden zorgen wij voor vervoer en supportering want in het weekend is het restaurant van de zoon ook open en zijn zijn ouders dus druk bezig. Deze keer was het een 2-daagse wedstrijd van Danssport Vlaanderen in de Blankenbergse "Sportdoze". De wedstrijden beginnen al 's morgens met de jongste discodansertjes, wreed schattg om te zien hoe die hun best doen en eindigen in de late namiddag met de "formaties" met soms meer dan 20 dansers, spektakel alom. Meestal danseressen want de mannen zijn toch nog altijd een beetje ondervertegenwoordigd, met minder dan 1 op 25 schat ik zo.
    Na 2 jaar en veel oefenen staat "onze" discodanser de laatste tijd quasi altijd op het podium en behaalde gisteren weer goud met zijn solodans en ook goud met het smallteam (groepsdans, zie foto) waarvan hij deel uitmaakt.
    Het eten op die wedstrijden bestaat meestal uit belegde broodjes, croques, soep of een pastabereiding die dan aan democratische prijzen vlotjes van de hand gaan maar enkel "hongerstillend" werken, zonder meer. Alhoewel de tomatensoep met balletjes van vorige zaterdag een pluim verdiende: verse groenten, lekker be-selder-d en helemaal niet zuur, wat de moeilijkheid is om een lekkere tomatensoep te bekomen.
    Het was weer een leuk weekend, ook met alle supporterende ouders van onze "groep" die allemaal hun best doen opdat hun opgroeiende tieners het naar hun zin zouden hebben en met een zinvolle bezigheid, zowel sportief als geestesvormend, opgroeien.


    08-04-2019, 10:08 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    05-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons eerste fietstochtje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren bij de zoon gedineerd want een drukke dag met weinig tijd om zelf iets te bereiden. Eerst ieder een garnaalkroketje en daarna voor mijn eega een stuk gebakken zalm met mousseline en verse asperges en voor mij een steak bleu-chaud (van de zwarte vlek) met enkele drooggebakken frietjes en een prima pepersaus (op basis van een fine champagnesaus).
    Vandaag ongeveer 32 km gefietst in de polders van het Waasland en gelunched in 't Zonneken in Sint-Niklaas. Die hebben de succesformule gevonden want 's middags en 's avonds zit het er altijd vol en we hadden geluk dat we er pas na eenen waren zodat we nog terecht konden zonder reservatie. Ruime keuze (met beperkt aantal ingrediënten), goede prijs/kwaliteitsverhouding en vlotte bediening. Voor mijn partner de met het mes gesneden, prima opgemaakte tartaar van rund en voor mij de rundsburger opgemaakt met salsa, guacamole en nacho's. Voor mij mocht het wat meer "typisch Mexicaans" (met verse koriander, Jalapeño pepers, oregano, komijn ...) maar alles was OK met apéro, wijn en dessert voor 36€p/p.
    We genoten van de perenbloesems in onze polders (foto).

    05-04-2019, 15:43 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    03-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190403 Witloof met ham uit de oven en couscous met kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wie mijn blogje leest ziet regelmatig couscous verschijnen, sinds enkele jaren mijn favoriete warme maaltijd: veel groenten, super lekkere kruiden, pittig en voedzaam...
    Spijtig genoeg lust mijn eega dat niet echt (vooral niet grote stukken groenten in bouillon) en dan maak ik voor haar een apart gerechtje.
    Vandaag was dat, op haar verzoek, witloof met ham en kaassaus uit de oven met puree...
    Over mijn couscous heb ik het reeds menigmaal gehad, dus nu dan maar over het witloof.
    Ik pocheerde 4 stukken lof in een kippenbouillon met een dikke ui, het binnenste van mijn couscous courgette, peper, zout, een klontje suiker en nootmuskaat en haalde er de mooist bereide 2 stukken witloof uit, liet ze verlekken en afkoelen om ze daarna in een lekker stuk ham te wikkelen. De bouillon met de rest van de groenten pureerde ik verder met de staafmixer tot een licht gebonden witloofsoepje voor een kop deze avond en/of morgen.
    De kaassaus maak ik altijd met volle melk, een stukje vetarm kippenbouillonblokje, peper, nootmuskaat, Gruyèrekaas, een vleugje geraspte Parmezaan en witte rouxkorrels.
    Die over de rolletjes gedresseerd en afgebakken in een oven van 180°C en even onder de grill gezet voor een korstje was dat OK.
    Eén grote, zachtkokende aardappel gepureerd met wat spekvet, melk en gesnipperde lente-ui maakte het geheel compleet.

    03-04-2019, 13:56 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190402 Dikke ribben Yassa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "Poulet Yassa" was het lekkerste gerecht dat ik in Senegal heb gegeten. Het is een traditioneel Senegalees gerecht maar over heel Afrika bekend en geliefd. 90% van de Senegalezen zijn moslims maar ze leven in harmonie met anders gelovigen. Varkensvlees is er dus wreed schaars alhoewel we in ons hotel 2x heel lekker varkensribstuk op de plancha konden smullen en enkele ochtenden ook wreed lekker spek, veel beter dan hetgeen we hier ten lande doorgaans vinden.
    Vermits de bereiding van de Yassa typisch wordt gedaan met een marinade van olie, citrussap, veel zoete ui, look, peper en zout en daarna het vlees gebakken en verder gebraiseerd met nog eens ui, piment, kippenbouillon, laurier en een redelijke hoeveelheid mosterd dacht ik dat die bereiding wel eens lekker zou kunnen zijn met onze dikke varkensribben, een niet-moslim versie dus.
    Gisteren was het zo ver. Hier volgt mijn (bijgestuurd) recept voor 2 personen:

    4 dikke ribben , 1 ELP mosterd, 1 gele citroen, 1 limoen, 3 dikke uien, 2 tenen verse look, ½ rode piment, laurierblad, 4 ELP arachideolie, 1dl kippenbouillon, zout en zwarte peper

    1. Maak een marinade met 2 ELP olie, het sap van de citrusvruchten, de geperste look, 1 zoete ui in halve ringen van 3mm dik gesneden, peper en zout
    2. Doe de ribben in een plastic zak, overgiet met de marinade-met-ui en laat een nachtje marineren (minstens 12h) in de koelkast, schud de zak enkele keren om.
    3. Neem de ribben uit de marinade, dep ze af en bak ze langs alle kanten bruin in 2 ETL olie.
    4. Snijdt ondertussen de rest van de uien zoals voorgaande, snipper de piment en laat dit alles in dezelfde pot bakken tot de ui lichtjes karamelliseert.
    5. Meng de mosterd met de marinade-met-ui en de laurier, voeg de bouillon toe, smaak verder af met vers gemalen zwarte peper en zout en giet die bereiding in de pot.
    6. Laat alles een uurtje licht sudderen onder deksel in een oven van 150°C en dien op met witte rijst of gefrituurde potato wedges

    Ook lekker met aardappelpuree denk ik nu opeens.

    P.S. zoete, dikke ui is essentiël met laagjes van minstens 3 à 5mm dikte, anders is de marinade te zuur 

    03-04-2019, 12:20 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    01-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190401 Luiks slaatje, anders
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eerder al vernoemd dat snijbonen mijn lievelingsgroenten zijn. De aanvoer gebeurt nu uit Spanje en ze zijn vrij goedkoop te verkrijgen, dus...
    Vandaag een snelle versie gemaakt van mijn salade Liégoise waarbij deze keer (zachtkokende) aardappelblokjes ineens mee gebraiseerd worden met de gesneden bonen en als die zacht zijn alles even wordt omgeroerd met de spatel zodat het buitenste, gare gedeelte van de aardappels, het stoofvocht bindt.
    Met wat licht uitgebakken, gerookte spekblokjes en in een diep bord geserveerd, een lekkere en presentabele lunch.

    01-04-2019, 19:16 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 16/12-22/12 2024
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!