Wie mijn blogje leest ziet regelmatig couscous verschijnen, sinds enkele jaren mijn favoriete warme maaltijd: veel groenten, super lekkere kruiden, pittig en voedzaam... Spijtig genoeg lust mijn eega dat niet echt (vooral niet grote stukken groenten in bouillon) en dan maak ik voor haar een apart gerechtje. Vandaag was dat, op haar verzoek, witloof met ham en kaassaus uit de oven met puree... Over mijn couscous heb ik het reeds menigmaal gehad, dus nu dan maar over het witloof. Ik pocheerde 4 stukken lof in een kippenbouillon met een dikke ui, het binnenste van mijn couscous courgette, peper, zout, een klontje suiker en nootmuskaat en haalde er de mooist bereide 2 stukken witloof uit, liet ze verlekken en afkoelen om ze daarna in een lekker stuk ham te wikkelen. De bouillon met de rest van de groenten pureerde ik verder met de staafmixer tot een licht gebonden witloofsoepje voor een kop deze avond en/of morgen. De kaassaus maak ik altijd met volle melk, een stukje vetarm kippenbouillonblokje, peper, nootmuskaat, Gruyèrekaas, een vleugje geraspte Parmezaan en witte rouxkorrels. Die over de rolletjes gedresseerd en afgebakken in een oven van 180°C en even onder de grill gezet voor een korstje was dat OK. Eén grote, zachtkokende aardappel gepureerd met wat spekvet, melk en gesnipperde lente-ui maakte het geheel compleet.
|