Je vindt er 1000-den recepten van maar de essentie van een goede Vlaamse stoverij is: rundsvlees met een grove vezel, vleesfonds, bier, ui, tijm, laurier, nootmuskaat, peper, kandijsuiker, vetstof en wat bindmiddel. Mosterd en boterhammen mogen ook maar zijn niet zo noodzakelijk. Dan is er ook uiteraard nog de bereiding: de brokken vlees goed dichtschroeien, dan de ui laten bruinen in dezelfde pan, de pan van het vuur af schoonroeren met het bier en alles samen tegen de kook aan laten garen tot de vezels mals zijn (~ 90 minuten). Ik geef hier de ingrediënten voor 2 personen zoals ik het stoofvlees deze ochtend vroeg heb bereid en deze middag opgesmikkeld: 600g rundsstoofvlees, 1 dikke ui, 3 laurierbladen, 1 flinke tak verse tijm, 1 Westmalle dubbel, 1 vetarm rundsbouillonblokje, 15 toeren van de pepermolen met zwarte peper, een teelepel geraspte nootmuskaat, 2 koffielepels kandijsuiker, een eetlepel bruine rouxkorrels om de saus te binden. Met wat verse, voorgebakken frietjes en een witloofslaatje met mosterdvinaigrette was het een heerlijk maaltje. P.S. van de overblijvende vleesblokjes en de saus maakte ik dan snel een goulashsoepje voor deze avond of morgen. Daarvoor viste ik de blokjes uit de saus, deed er 1 blik tomato frito en 2 blikken water bij, 2 eetlepels zacht paprikapoeder en een extra rundsbouillonblokje. Even opkoken en dan het vlees er in stukjes in. Nog wat afgekruid met extra zwarte peper en nootmuskaat. 't Belooft ;-)
11-08-2009, 15:23 geschreven door WillyVC
|