In oktober 2008 blogde ik hier mijn recept voor Griekse mousaka. ondertussen weet ik dat het eigenijk moussaka is met s-en, maar dat doet geen afbreuk aan het recept ;-). Ondertussen is moussaka uitgegroeid tot een gerecht dat wij toch wel enkele keren per jaar klaarmaken. De gemeenschappelijke eigenschap van "traditionele" (streek-)gerechten is dat die zo populair (lees: lekker) zijn dat ze in de overlevering worden opgenomen en bijgevolg, gelukkig blijven bestaan. Met onze Griekse reiservaringen (o.a. Cyprus, Kreta en Santorini) en komt bij ons, naast de moussaka, ook de Griekse salade (choriatiki-), de souvlaki (spies van gemarineerd lam) en de juvetsi (lamsstoofpot) regelmatig op het menu. Zo herbeleven wij de culinaire geneugten van onze reisjes en Santorini staat bij mij zo hoog aangeschreven dat ik er zeker nog eens voor een derde keer heen wil. Zo rond een late Pasen want de Paasweek is er wel bijzonder met processies en bijzonder lekker eten (o.a. Paaslam). Moussaka is zoals een lasagna - met laagjes: hier groenten (aardappel, aubergine en (facultatief) courgette), een laag (lams)gehakt met groenten (ui en tomaten) en afgekruid met Griekse kruiden (look, oragano, tijm, kaneel, kruidnagel) en een bovenste laag bechamelsaus met kaas (feta, Parmezaan). Alles langzaam in de oven gegaard en opgediend met een fris slaatje en al dan niet een stuk lekker brood opgediend. Een beetje bewerkelijk om alle ingredienten eerst aan te fruiten en dan te assembleren maar de moeite meer dan waard.
|