Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
12-12-2012
Een beetje zomer in de winter.
Vandaag steak met ratatouille vergezeld van belle-de-Fontenay-aardappeltjes uit de oven met look en rozemarijn gesmikkeld. Daar bij een 120 cabernet sauvignon van Santa Rita uit Chili (Carrefour) gedronken, mijn huiswijn, die ik al eerder heb bezongen en die het nog steeds goed doet (nu heb ik de 2011). Al van bij de prille bereiding van dit gerecht doen de geuren van look, paprika en Zuiderse kruiderij mij al watertanden en denken aan een zwoele zomerdag en de landschappen van de Provence. Met een beetje zon in de keuken, zoals deze morgen, is het plaatje vrijwel kompleet. Een recept van ratatouille vind je hier of elders op het Internet. De naam van het gerecht is afgeleid van ratatolha (Occitaans voor zootje) en zou al sinds einde 18de eeuw bekend zijn en algemeen verspreid in Zuid-Frankrijk, vooral Nice en de Provence. Het originele recept bevat geen aubergines. Een beetje opgemaakt met wat groene olijfolie en een vleugje balsamiekazijn is het een lekker, koud groentengerecht voor bij de BBQ. Van een overschotje, aangelengd met water en gemixt en gezeefd maak ik een lekker soepje of ik snijd de restjes wat fijner met 2 messen en meng er een blik tonijn onder voor een lekker Provencaals tonijnslaatje.
Reacties op bericht (2)
22-12-2012
www.blogfrankrijk.tk
Mooie weblog :)
Voor informatie over zuid frankrijk en Catalonie, zie ook op www.blogfrankrijk.tk
Groetjes