Gisteren teruggekomen van een bezoekje aan Petra in Jordanië en Caïro in Egypte.
De Nabateërstad en de pyramiden zijn wel degelijk wereldwonderen. Het eten is uitstekend, vooral de verse groenten die onder diverse vormen verwerkt worden. Maar er is ook kip, rund, lam en vis te krijgen (de Islam verbiedt varkenvlees).
Op de foto staat mijn middagmaaltje in Petra: diverse koude bereidingen van tomaten, kool, icebergsla, aubergines, wortelen, lenteui, paprika en gebraden aardappelpartjes met pikante pepers, allemaal om ter beste. Hummus (links onderaan het brood) en tabouleh (rechts boven) zijn over al te vinden en wreed lekker.
Hummus is een saus gemaakt van kekererwten, sesamzaadpasta (tahine), citroensap, look en sesam- of olijfolie.
Tabouleh bestaat uit tarwegriesmeel met tomaten(saus), citroensap en meestal ook groene kruiden (munt, koriander, bieslook) in variabele hoeveelheden.
Kolen en peulvruchten zijn basisvoedsel in het Midden-Oosten sedert milleniums.
Oefening baart kunst.
|