Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
15-01-2013
Voedselzandloper 130115
Totnogtoe verloopt alles naar wens, niet te fanatiek bezig maar toch goed oplettend voor de nieuwe "gewoontes". Ons brood- en aardappelverbruik is drastisch naar beneden, het charcuterieverbruik ook en het fruitverbruik drastisch naar boven. Ook confituur zonder suiker uitgeprobeerd en dat viel ook best mee. Morgen bereid ik een "snoepje" bestaande uit gedroogde vruchten, noten, zwarte chocolade en agavesiroop, een eigen receptje na heel wat recepten te hebben gelezen. Ik zal het bloggen als het gelukt is... Zwarte chocolade bevat meer dan 70% cacao en heeft unieke effecten wegens grote concentraties aan bepaalde flavanoïden (zegt Kris in zijn boek), krachtiger dan die van groene thee. Ze is prima voor hart- en bloedvaten, verlaagt de bloeddruk en de bloedplaatjes gaan minder kleven. Ook een betere insuline-respons zodat de suikers in het bloed minder weefselschade kunnen berokkenen. Kuna-indianen drinken veel chocoladedrank en daar zou hoge bloeddruk quasi niet voorkomen, ook minder kanker en minder diabetes met veel 75 plusser als gevolg. Ze eten ook meer groenten en vis wat het belang aantoont van goede voeding. Zwarte chocolade moet je leren eten (want in het begin bitter) maar dat is zoals met olijven, eens je het lust kan je er niet meer afblijven !