Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
21-01-2013
Voedselzandloper 130121 - pastinaak
De laatste tijd al enkele keren pastinaken meegebracht van de winkel en ermee, tot grote voldoening, geëxperimenteerd. Momenteel staat er een soepje te pruttelen van kippenbouillon (1 1/4l), pastinaak (~500g), 1 wortel en 1 ui, geparfumeerd met blaadjes verse tijm, 1 blaadje laurier en een flinke mespunt zwarte peper. Ik heb ze wat kleur (en extra gezondheid) gegeven met een halve koffielepel geelwortel ofte curcuma. Curcumine, een molecule afkomstig van de curcuma, wordt in de voedselzandloper (blz. 221-225) uitvoerig beschreven als een stof met o.a. een antikankerwerking. In combinatie met olijfolie en zwarte peper wordt de curcumine zo'n 20x beter in het lichaam opgenomen. Ook goed tegen alzheimer-eiwitten en de opstapeling van "verouderingspigment" in de cellen, schrijft Kris. Na 35 minuutjes pruttelen en fijnmixen met de staafmixer ontstaat een fluwelen soepje met een aantrekkelijk lichtgele kleur. Heerlijk van smaak, peterselie- en knolselderachtig met een worteltoets, lichtjes zoet, licht zuur en juist pikant genoeg (zwarte peper). De pastinaak (FR panais, GB parsnip) was al gekend door de Romeinen en was in de Middeleeuwen algemeen volksvoedsel maar raakte door de aardappel op de achtergrond. Nu vooral geteeld in Frankrijk. Hij is lekker gestoofd zoals wortelen, verwerkt in een stamppot, gefrituurd als chips, gegratineerd in de oven onder een lichte bechamel en ook in een soepje. Als ik hier gedaan heb met schrijven dan ga ik er direct een bordje van eten want het water komt mij in de mond...