Mosselsoep is blijkbaar zeer populair in Zuid-Afrika, een romige soep met zure room en bieslook waarin de mosselen in hele of halve schelp worden opgediend. Om letterlijk en figuurlijk de vingers af te likken... De mosselen aldaar zijn witter en groter dan die bij ons maar ik denk dat met het hiernavolgend receptje het resultaat evenwaardig zal zijn. Neem voor 4 personen 1 kg flinke, geschoonde mosselen en kook deze zoals gewoonlijk gaar met selder, ui, peterselie, flink wat peper, zout en een scheut witte wijn. Doe daar ook een teen look in en laat de groenten groter zodat ze gemakkelijk te verwijderen zijn. Als de mosselen juist gaar zijn giet ze dan af en bewaar het vocht. Zeef dit door een neteldoek zodat al het zand daar uit verwijderd is. Kook dat vocht in op hoog vuur tot er zo'n deciliter overblijft. Verwijder onderussen de helft of de hele schelp van de mosselen. Neem 300 ml zure room die een uurtje tevoren werd gemengd met een grote hoeveelheid fijngesnipperde bieslook en leng deze aan met de mosselbouillon tot de gewenste soepdikte is verkregen. Breng de soep verder op smaak met eventueel extra zout & chilipeper, doe de mosselen in 4 diepe, voorverwarmde borden en overgiet met de soep. Geef er licht geroosterd stokbrood bij of garneer met in ruim verse boter gebakken broodcroûtons.
|