Choucroute garnie is een van mijn geliefde wintergerechten. Spijtig genoeg lust mijn eega dat niet en komt het bijgevolg ook weinig op onze tafel terecht. Ik eet het dan maar op restaurant als het (uitzonderlijk) op de kaart staat. De lekkerste at ik ooit in de Winstub Zum Pfifferhus in Ribeauvillé in de Elzas (Alsace, France) met ragfijne kool en uitstekende vleesbereidingen een upgrade van de Duitse keuken door Franse finesse... Zuurkool is niets ander dan witte kool op de juiste wijze ingemaakt waardoor ze door een melkzure gisting bewaart en haar typische smaak krijgt. Origineel uitgevonden in Oost-Europa en via Duitsland naar Frankrijk gekomen in de 17de eeuw en zo in gans Europa. Nu koop je prima zuurkool in de supermarkt en ook hier is die afkomstig uit de Alzas (Alsace) m.i. de beste. Garnie betekend versierd en dat doe je vooral met varkensvlees zoals op de foto. Aardappels gekookt of in puree horen erbij alsook een lekker Elzas-wijntje zoals de Riesling of een Fischer-bier en straffe mosterd. Smakelijk...
|