Zeekraal (Lat.: Salicornia, F: Salicorne) is een plant die vooral in zoutmoerassen groeit en die schijnbaar bladloos is. Meestal kleiner dan 30cm zijn de vertakte plantjes in de zomer mooi groen en in de herfst krijgen ze een roze tot rode schijn. Hij is niet overal verkrijgbaar en voor zover ik weet enkel vers te vinden. Ik heb ze al gekocht in Delhaize en in goede viswinkels. Zeekraal is niet enkel decoratief maar ook lekker zilt en heeft een "groene" smaak. Van ver wat spinazieachtig zou ik zeggen en met een textuur en uitzicht van uiterst dunne princessenboontjes. Van dat plantje worden enkel de meest verst uitstekende takjes gebruikt. De oudere hebben de neiging een houterige, harde kern te krijgen hetgeen minder smakelijk is. Een minuutje blancheren in kokend water of kort bakken in bruisende boter en ze zijn klaar voor gebruik. In de Camargue (F) is het paardenvoeder dat in het wild groeit. Toen we er aldaar naar informeerden in een hotelletje en beweerden dat wij het een delicatesse vonden heeft de Chef er voor ons in het wild geplukt en opgediend. Hij was zelf verwonderd dat het lekker was... Op de foto een stukje gepocheerde kabeljauw met mousselinesaus en verse garnaaltjes opgediend met gebakken zeekraal en wortelstamppot.
|