In Delhaize verkochten ze wortelen uit Haspengouw en ik was nieuwsgierig of die een verschil maakten met de rest van het wortelaanbod. Mijn eega stond op een combinatie ervan in stoemp met worstjes, vandaar dat ik er mini-chipolata's bij aanschafte, de 6 stuks reguliere chipolata waren wat te veel voor ons 2. Ik wou wat anders dan onze klassieke "peekesstoemp" en besloot de wortelen te bereiden zoals dat in mijn herinnering zat wanneer mijn grootmoeder langs vaders zijde dat deed toen ik zo'n 10 jaar was: gekrabt, overlangs in 4 gesneden en dan horizontaal verdeeld in kwartjes, aangestoofd in verse boter met gesnipperde ui, laurierblad, nootmuskaat, peper, een klontje suiker en dan bevochtigd met een scheutje water en langzaam gegaard. Uiteindelijk het vocht gebonden met een "timperke" van water met een weinig aardappelmeel en een beetje gesnipperde peterselie voor de "final touch". Merci grotemoe zaliger !!!
Voor de stoemp werden gesnipperde sjalotjes, ui en verse look aangestoofd in boter, gaargekookt in een weinig volle melk, gepureerd met de staafmixer en daarin blokjes van zachtkokende aardappel gaargekookt en verwerkt tot puree.
|